Danske Fysioterapeuter. På ski uden skader

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Danske Fysioterapeuter. www.krop&fysik.dk. På ski uden skader"

Transkript

1 Danske Fysioterapeuter På ski uden skader

2 2 Klar til årets bedste ferie Årets højdepunkt nærmer sig. Ligesom en halv million andre danskere er du på vej til en aktiv uge i sneen. Med forberedelse og omtanke kan skiferien gøres endnu bedre. Ved at indstille skienes bindinger korrekt, følge de basale færdselsregler på pisten og være i god fysisk form kan du forebygge ømhed, skader og ulykker. Denne pjece kan ruste dig og din familie til en god og sikker oplevelse på skiferien hvad enten du løber på alpinski, snowboard eller langrendsski. Skiskader Skønsmæssigt hver 10. danske skiturist kommer til skade på skiferien. Den hyppigste skiskade er skade på knæ, efterfulgt af skader på ankler, fingre, ryg og skuldre. Der opstår stadig flere hoved- og rygskader, fordi der i stigende grad eksperimenteres med hop og akrobatik. Et stort antal skiskader kan forebygges.

3 3 Fakta Eksempel på en uges før-ski-træning 2-3 timers konditionstræning med sved på panden: Løb, stavgang, rulleskøjter, cykling eller lign. Det vigtigste er at pulsen kommer op. 2-3 gange styrketræning á cirka 20 minutter. Programmet skal indeholde mave-, ryg-, arm- og bentræning. Forbered kroppen til skiløb Mange af os rejser os fra sofaen og kaster os direkte ud i en kropslig belastning som er en elitesportsudøver værdig. Skiløb stiller andre krav til kroppen end du er vant til fra dagligdagen, og er din krop ikke godt forberedt, vil du hurtigt møde muren: Lårene bliver ømme, knæene ryster, og du kan ødelægge fornøjelsen ved at stå på ski, og måske også skade dig selv. En træt og øm krop reagerer langsomt på en uforudset hændelse. Start tre måneder før din ferie For at få mest muligt ud af din skiferie bør du komme i form før turen. Tilmeld dig et hold, fx på en aftenskole eller i en skiklub (se Danmarks Skiforbund: køb en god ski-fortræningsdvd (det kræver meget god selvdisciplin!) og/eller følg programmet her i pjecen.

4 4 I form til skituren De følgende øvelser optræner de funktioner du har brug for på ski. Føles programmet let, så øg sværhedsgraden. Udfør programmet 2-3 gange. Læg roligt ud. Eller endnu bedre, varm op med en gå- eller cykeltur. 1. Slalomhop Hop fra side til side, og frem og tilbage. Hop op på en skammel og ned igen. Løb i skoven og hop over træstammer gange med hvert ben.

5 Styrtløb Stil dig med let adskilte ben med ryggen til en stol e.l. Gå ned i knæ, så du lige berører underlaget, mens du fører armene frem foran kroppen. Fødderne peger lige frem, knæene ud over tåspidserne. Bliv i stillingen i 5 sek gentagelser. Svær udgave: Hold stillingen i 10 sek., og udfør herefter tre hælløft i stillingen. Bevægelsen skal kun ske i ankelleddet. 3. Frem i støvlen Stå med let adskilte ben. Træd frem på venstre ben og bøj højre knæ til underbenet er vandret. Højre forfod flyttes ikke. Bøj forover i hoften så langt du kan UDEN af runde i lænden lænden skal bevare sit lille svaj. Ret overkroppen op, og træd tilbage igen gange med hvert ben. Obs: Knæet skal pege lige ud over tåspidserne. Svære udgaver: Ræk armene frem foran kroppen når du bøjer forover. Løft det bageste ben når du træder frem.

6 6 4. Multi-balanceøvelse Lav dybe knæbøjninger på et vippebræt eller lign. 5. Skrå mavemuskler Lig på ryggen, knæene peger lige op mod loftet, underbenene slapper af. Sænk det ene ben mod gulvet så langt du kan UDEN at svaje eller krumme lænden. Løft benet op igen. Skift ben. Vigtigt: Hold lænden stabil under hele øvelsen. Knib sammen i bækkenbunden gentagelser. Svære udgaver: Sænk på samme måde begge ben på én gang. Stræk et ben af gangen indtil hælen rører underlaget. Stræk på samme måde begge ben på én gang.

7 Side-bro Lig på siden på albue/underarm og ydersiden af foden. Løft bækkenet op så kroppen er lige bevar et lille svaj i ryggen, hold skuldrene nede og skulderbladene ind mod kroppen. Ræk armen mod loftet, og sænk igen. Svære udgaver: Hold en lille vægt i hånden. Løft det øverste ben til vandret. 7. Skub sneen væk Stå på glat underlag med bøjede ben og en gulvklud eller lign. under den ene fod. Lad benet glide ud til siden mens du holder kroppen stabil på det modsatte gentagelser med hvert ben.

8 8 Er udstyret i orden? Alle skisportssteder udlejer forskellige typer skiudstyr. Prøv dig frem! Har du egne ski, så husk at efter et år på loftet trænger bindingerne til at blive renset og bevæget i alle bevægelige dele. Smør evt. med en silikonespray. Test dine bindinger inden de tester dig Mange alvorlige knæskader kunne undgås, hvis bindingen udløste korrekt. Bindingen skal være indstillet, så du taber skien ved et alvorligt fald. Ellers vil den fungere som en stor vægtstang der vil vride i dit knæ og underben. Samtidig skal bindingen sikre at skien ikke falder af ved almindeligt skiløb. En bindingstest kan sikre at din binding er indstillet korrekt. Testen er kompliceret, og det er vigtigt at du gennemfører den korrekt. Prøv den af sammen med en kvalificeret bindingskyndig person. Hvis testen er negativ, skal du få skiene indstillet i butikken. Grovjustering På alle skibindinger er der en indstillingsskrue forrest og bagest. Skalaen går fra 1 10 og indstilles efter din vægt. Hovedreglen er kropsvægt delt med 10, altså hvis du vejer 90 kg, skal bindingen stå på 9. Hvis du er begynder, kvinde eller barn, skal du gå endnu en tak ned (altså 30 kg delt med 10 = 3; minus 1 er 2. Bindingen skal stå på 2). Bindingstest og finjustering 1. Spænd musklerne i benet. 2. Hold muskelspændingen mens du tester. 3. Du skal lige akkurat kunne frigøre støvlen fra bindingen.

9 9 Bindingstest og finjustering 1. For-bindingen testes ved at kantstille skien ud til siden. 2. Drej overkroppen modsat med begge stave i sneen og vrid indad med al kraft. Hvis du lige akkurat kan vride støvlespidsen ud af for-bindingen, er den indstillet korrekt. Når du gennemfører testen, skal du spænde musklerne omkring hofte og lår så meget du kan. 3. Bag-bindingen testes ved at du sætter skien så langt tilbage som muligt. Begge skistave skal sættes i sneen foran dig. 4. Du skal nu med al din kraft lige netop kunne hive støvlehælen op af bagbindingen.

10 10 På skituren Skiskole Skiene og skiløbet har ændret sig en del de seneste år. Carving ski, new-school, funparks, snowboard, rails og twintipped er ikke bare smarte navne, men udtryk for en radikalt ændret teknik og tilgang til skiløbet. Det har gjort det sjovere at stå på ski. Men ingenting kommer af sig selv, så hvad enten du er nybegynder eller øvet, så und dig selv nogle dage på skiskole. Børn skal på skiskole. Både for sikkerhedens skyld, men også for familiens det er ikke let at være pædagogisk over for ens egne børn eller nærmeste. Opvarmning Opvarmning er vigtig der sker mange ulykker de første minutter efter man har fået ski på. Varm kroppen godt op inden du tager skiene på om morgenen. Varm også op efter lange pauser. Forslag: Løb op og ned ad trapper, lav sprællemandshop, knæbøjninger, skihop, løb på stedet, små hælspark, møllesving, fejesving, løft og sænk skuldrene.

11 11 Adfærd Din adfærd på pisten er af stor betydning for din og andres sikkerhed. Det Internationale Skiforbund har opstillet 10 enkle forholdsregler som kan sikre dig og de andre en sikker skiferie. Du kan se dem på De handler om: Forsvarlig kørsel: Udsæt ikke andre for fare, afpas din hastighed efter forhold og formåen, og se dig for. Trafikregler: Den hurtigere løber skal give den langsomme løber forkørselsret, og den overhalende skiløber skal overhale langt uden om den langsomme. Når du standser, så gør det om muligt i pistens kant og på steder med godt udsyn; hvis du styrter, skal du hurtigst muligt væk. Er det nødvendigt at gå eller klatre op ad bakken, skal det foregå i pistens kant. Respektér skiltningen i terrænet. Hvis det alligevel går galt Er nogen kommet til skade på pisten, er det vigtigt at begrænse ulykkens omfang. Marker området med et par ski stillet over kors oven for den forulykkede. Kør til det nærmeste bemandede lifthus og bed om hjælp. Det er en god ide at alle har tastet skisportsstedets alarmnummer ind i mobilen. Du har pligt til at hjælpe ved uheld på pisten, og er du involveret i eller vidne til et uheld, har du pligt til at oplyse din identitet.

12 12 De almindeligste skader og hvordan du undgår dem Knæskader. Ledbåndsskader i knæet er den hyppigste skiskade. Sørg for at dine bindinger er korrekt indstillet, og at de fungerer. Fodledsskader. Opstår typisk ved langrend, når man vrikker om på foden. Balancetræning forebygger. Hovedskader opstår blandt andet hvis man er uheldig at få en lift i nakken, eller hvis man kører ind i noget lifter, søjler, rækværk og lign. Vi anbefaler alle at bruge hjelm. Moderne hjelme er smarte, lette og ikke dyre. Børn skal bruge hjelm, og hvis du hopper meget eller er i funparks, skal du bruge hjelm. Håndledsbrud. Et brækket håndled er den hyppigste skade for snowboardere. Hvis du står på snowboard, hopper eller laver tricks på skiene, så brug håndledsbeskyttere; det hjælper. Rygskader. I takt med at flere skiturister eksperimenterer med hop og tricks på skiene, er antallet af rygskader steget. Hvis du står på snowboard, hopper eller laver tricks på skiene, så brug rygskjold. Tommelfingerskader og skulderskader skyldes ofte skistaven. Fald med en skistav i hånden kan give ledbåndsskader ved tommelfingeren. Drop stroppen på staven, eller anvend den korrekt (se næste side). Lad altid en professionel vurdere din tommelskade. Hvis ledbåndet er skadet, er operation oftest nødvendigt, og derfor skal du tage denne skade alvorligt. Hvis skistaven hænger fast i sneen, kan det belaste skulderen og i værste fald vriste den af led. Som noget nyt kan man nu købe skistave med selvudløserstropper, der muligvis kan forebygge skaderne.

13 13 Drop stroppen på staven, eller hold om den som vist her. Værd at vide Akut skadeshjælp Ved akut skade er det godt at yde skadeshjælp efter princippet: RICE, dvs. Ro, Ice (Is på), Compression (tryk på med elastikbind eller lign.), Elevation (hold den skadede legemsdel opad). Medbring derfor altid en lille pose (til sne/is) og en rulle elastikbind til kompression. Overlad i øvrigt skadesvurdering og behandling til skisportsstedets læger. Læs mere på eller i pjecen: Idrætsskader i denne pjeceserie.

14 14 Tredjedagen. På tredjedagen skal din krop betale for at du pludselig træner som en topidrætsmand. Du kan opleve mathed, nedsat reaktionstid og evt. krampe i musklerne. Tag den med ro, hold pauser, eller hold en skifri dag. Drik og spis godt og rigeligt. Drik rigeligt med vand, og spis sundt. Du har brug for det. Alkohol og skiløb hører ikke sammen. Vent til skiene er sat i stalden. Tømmermænd og skiløb hører heller ikke sammen. Så du skal løbe meget defensivt dagen efter en våd bytur. Solen. Sneen reflekterer op til 85 % af de farlige UV-stråler. Brug solcreme med høj faktor. Desuden er lyset meget skarpt. Hvis du kører uden solbriller i bare én dag, kan du risikere at blive sneblind og få ødelagt mange dage af din skiferie. Brug solbriller med UVA og -B beskyttelse. Glassene skal være af plastik, og stellet skal være bøjeligt splintfrit materiale. Skibriller (googgles) sikrer dit udsyn selv i blæst, sne og tåge, og giver læ og varme når kulden og blæsten bider. Googles med gult eller orange glas sikrer at du kan se konturerne på pisten. Antidugegenskaber hindrer dugdannelse. Forsikring. Det gule sygesikringsbevis dækker som hovedregel ferie- og studierejser på op til en måned i EU/EØS, men det dækker fx ikke hjemtransport. Tjek op på reglerne for hvornår og hvad det dækker, inden du tager af sted. Se Rigtig god skiferie. Vi ses derude!

15 15 Danske fysioterapeuter Hvis du har spørgsmål til indholdet i folderen kan du skrive til Tekst: Tom Wedele Petersen og Lars Damkjær, fysioterapeuter hos Skifysioterapeuterne, Faglige konsulenter: Flemming Enoch og Niels Erichsen, Redaktion: Marianne Nørup og Vibeke Pilmark Layout og produktion: Mediegruppen Tegninger: Jesper Frederiksen Fotos: Per Ølgaard, Jeanne Kornum, Istockphoto, Colourbox & Purestockx Udgivet i april 2008 i samarbejde med Danske Fysioterapeuter. Udgives af Krop & Fysik. Yderligere eksemplarer kan købes hos Krop & Fysik og kan bestilles via internettet på eller telefonisk på

16 VI ER BLANDT LANDETS FØRENDE EKSPERTER I IDRÆTSSKADER Med sikker ekspertvurdering kan du hurtigt komme videre med specifik behandling og genoptræning af din skade. I tæt samarbejde med fysioterapeuter i hele landet fortager vi ekspertvurdering, rådgivning og behandling af idrætsskader. Amartro er idrætsklinik ortopædkirurgisk privathospital erfaring, kvalitet og service Amartro tilbyder ekspertvurdering og behandling behandling uden ventetid ultralydsskanning ortopædkirurgi og kikkertoperationer af knæ, skuldre og andre led Amartro går efter at sikre dit helbred få dig tilbage til idræt, motion og arbejde Ring eller kig ind på Amartro Privathospital & Idrætsklinik Løjtegårdsvej 157, 2770 Kastrup Tlf ,

Danske Fysioterapeuter. www.krop&fysik.dk. Skulderproblemer

Danske Fysioterapeuter. www.krop&fysik.dk. Skulderproblemer Danske Fysioterapeuter www.krop&fysik.dk Skulderproblemer 2 www.krop-fysik.dk Fakta Stadig flere danskere oplever at få skulderproblemer. Det kan skyldes at flere af os arbejder i mange timer med ensidigt

Læs mere

Hovedpine og nakkesmerter

Hovedpine og nakkesmerter Danske Fysioterapeuter www.krop&fysik.dk Hovedpine og nakkesmerter 2 www.krop-fysik.dk Fakta om hovedpine Der findes overordnet tre typer hovedpine: Spændingshovedpine Anfald af lette til middelsvære trykkende

Læs mere

Øvelser til dig med morbus Bechterew

Øvelser til dig med morbus Bechterew Øvelser til dig med morbus Bechterew Vi har udarbejdet et grundlæggende program, som indeholder de øvelser, der er nødvendige, for at du kan bevare bevægeligheden og forebygge, at ryggen bliver krum. Det

Læs mere

Fysisk aktivitet og kropsbevidsthed

Fysisk aktivitet og kropsbevidsthed Fysisk aktivitet og kropsbevidsthed En patientvejledning fra Danmarks Lungeforening www.lunge.dk Danmarks Lungeforening :: www.lunge.dk :: www.facebook.com/lungeforeningen :: 1 Indhold Få et bedre liv

Læs mere

stærk holdning Guide Guide: Træn dig til en sider Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Ud af comfortzonen med Krisztina Maria

stærk holdning Guide Guide: Træn dig til en sider Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Foto: Scanpix Guide Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 14 sider Guide: Træn dig til en stærk holdning Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Få en god holdning INDHOLD: Få en stærk

Læs mere

Emilie Wøjdemann Thomsen, Finn Egeberg Nielsen. træning og Parkinsons sygdom

Emilie Wøjdemann Thomsen, Finn Egeberg Nielsen. træning og Parkinsons sygdom Emilie Wøjdemann Thomsen, Finn Egeberg Nielsen og Louise Hjerting Nielsen træning og Parkinsons sygdom Træning og Parkinsons sygdom 3 4 7 9 12 15 18 20 22 24 24 26 28 28 28 30 31 Formål Træningslære Konditionstræning

Læs mere

Idrætsskader. Hvad gør man - kend din rolle. Træning

Idrætsskader. Hvad gør man - kend din rolle. Træning Idrætsskader Hvad gør man - kend din rolle Træning INDHOLD Side Indledning... 2 Skadetyper... 3 Når skaden er sket - hvad så?... 4 Det første døgn... 6 Efter førstebehandlingen - hvad så?... 6 Genoptræning...

Læs mere

Skadesforbyggende øvelser

Skadesforbyggende øvelser Ankel Skadesforbyggende øvelser 1. Ankel 2 & 2 balance Stå på et ben, undgå overstræk i standknæet, sæt håndfladerne mod hinanden og pres dem mod hinanden i mens der spændes i maven (navlen suges ind)

Læs mere

Træningsmanual. Hver lektion varer ca. 50 min.

Træningsmanual. Hver lektion varer ca. 50 min. 1 Træningsmanual Hver lektion varer ca. 50 min. Hver lektion indeholder følgende elementer: Opvarmning Kredsløbstræning Balance Styrke Stabilitet- og koordinationstræning Udspænding Kropsbevidsthedstræning

Læs mere

Torben Blankholm KAN DU FØRSTEHJÆLP? Elevhæfte. Førstehjælp for børn 10-12 år

Torben Blankholm KAN DU FØRSTEHJÆLP? Elevhæfte. Førstehjælp for børn 10-12 år Torben Blankholm KAN DU FØRSTEHJÆLP? Elevhæfte Førstehjælp for børn 10-12 år Indhold Der er sket en ulykke!... 3 Opskriften på førstehjælp... 5 1. Skab sikkerhed... 6 2. Vurder personen... 8 3. Tilkald

Læs mere

Fitness World Education #Træning med Fokus

Fitness World Education #Træning med Fokus Fitness World Education #Træning med Fokus Fokuspunkter: Stram Op April 2013 #Stærk skulder [1] #Indhold: Fitness World Education og Træning med Fokus Præsentation af tema for april og teori Sådan bruger

Læs mere

HOFTEALLOPLASTIK. Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1

HOFTEALLOPLASTIK. Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 HOFTEALLOPLASTIK Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 EFTER OPERATIONEN De seneste års forskning har vist, at effektiv smertebehandling, tidlig mobilisering

Læs mere

Fast fitness. Nem, sikker og sund allround motion. EFT Evidensbaseret Fitness Træning. Marina Aagaard, MFT

Fast fitness. Nem, sikker og sund allround motion. EFT Evidensbaseret Fitness Træning. Marina Aagaard, MFT Fast fitness Nem, sikker og sund allround motion EFT Evidensbaseret Fitness Træning Marina Aagaard, MFT 1 2 Marina Aagaard Fast fitness Nem, sikker og sund allround motion EFT Evidensbaseret Fitness Træning

Læs mere

Hvor smidig vil du være? Uge 1

Hvor smidig vil du være? Uge 1 Hvor smidig vil du være? Uge 1 Smidighedstest Her er en række tests af din smidighed i nogle af de vigtigste bevægelser. Du skal kunne bestå hver test for at have tilstrækkelig bevægelighed til at kunne

Læs mere

minimotion odensevej 56 5800 nyborg www.minimotion.dk rikke@minimotion.dk, juli 2012

minimotion odensevej 56 5800 nyborg www.minimotion.dk rikke@minimotion.dk, juli 2012 1 12 måder at lægge dit barn på maven på - så der bliver sjovt og spændende for din baby Redigeret af børnefysioterapeut Karoline Winterø En STOR tak til søde Charlotte og søde Ida, som har stået model

Læs mere

At leve med åndenød. Patientvejledning. Onkologisk Afdeling D. Hvis du har åndenød, kan du og dine pårørende have glæde af denne patientvejledning

At leve med åndenød. Patientvejledning. Onkologisk Afdeling D. Hvis du har åndenød, kan du og dine pårørende have glæde af denne patientvejledning Patientvejledning Denne pjece handler om de spørgsmål og problemer, der ofte melder sig, når man har fået åndenød At leve med åndenød Onkologisk Afdeling D Hvis du har åndenød, kan du og dine pårørende

Læs mere

Mave- og rygtræningsøvelser

Mave- og rygtræningsøvelser Mave- og rygtræningsøvelser Rygsøjle twist Det træner du: den dynamiske stabilitet omkring lænd og bækken i samarbejder med hoftens muskler. Du bruger specielt de skrå mavemuskler til at dreje kroppen

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Denne test af, hvordan din hest arbejder, tager ca. tre minutter og bør indgå i opvarmningen hver dag. Du må vide, nøjagtig hvad der

Læs mere

med Chris MacDonald Løbeskolen 1. del Kom i gang: Guide til dit nye liv som løber

med Chris MacDonald Løbeskolen 1. del Kom i gang: Guide til dit nye liv som løber Lær at løbe med Chris MacDonald Løbeskolen 1. del Kom i gang: Guide til dit nye liv som løber intro Klar, parat, løb J eg kommer aldrig til at kunne lide at løbe, tænkte jeg sidste år, da jeg som den gode

Læs mere

Træningsprogram. Rygklinikken PROMETHEUS h

Træningsprogram. Rygklinikken PROMETHEUS h Træningsprogram Rygklinikken PROMETHEUS h Begynd forsigtigt. Du må ikke få smerter, når du træner. Du må gerne føle at musklerne strækkes, og blive lidt muskeløm af de første træningsomgange. Lav udspændingsprogrammet

Læs mere

zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio For kajakroere påasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcv 15-08-2013

zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio For kajakroere påasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcv 15-08-2013 qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfgh jklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwer tyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæø Basis pilates program zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio

Læs mere

Rigshospitalet. Træningsprogram når du ligger i sengen

Rigshospitalet. Træningsprogram når du ligger i sengen Rigshospitalet Træningsprogram når du ligger i sengen 2 Træningsprogram når du ligger i sengen Dette program er udarbejdet til dig, som er sengeliggende. Det består af otte øvelser, der træner de store

Læs mere

Spinalstenose operation i lænderyggen

Spinalstenose operation i lænderyggen Spinalstenose operation i lænderyggen Patientvejledning Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Ortopædkirurgisk Afsnit Indholdsfortegnelse Spinalstenose i lænderyggen... 3 Før indlæggelsen...

Læs mere

TEMA: RYTTERENS OPSTILLING FOTO: ARND BRONKHORST

TEMA: RYTTERENS OPSTILLING FOTO: ARND BRONKHORST FOTO: ARND BRONKHORST 20 MAGASINET HEST 12 2009 TEKST: METTE BOAS De færreste ryttere er klar over, hvor stor betydning deres opstilling har for deres ridning. Hesten kommer til at betale i sidste ende,

Læs mere

Kravebensbrud, der ikke vil hele Patientvejledning. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi

Kravebensbrud, der ikke vil hele Patientvejledning. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kravebensbrud, der ikke vil hele Patientvejledning Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Du har haft et brud på kravebenet, som ikke er ophelet. Hos nogle sker det, at bruddet ikke heler

Læs mere

Guide. Giv dig selv en FYSISK og MENTAL udfordring. sider. Juli 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

Guide. Giv dig selv en FYSISK og MENTAL udfordring. sider. Juli 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Scanpix Guide Juli 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 12 sider Giv dig selv en FYSISK og MENTAL udfordring Ud af comfortzonen med Krisztina Maria FYSISK OG MENTAL UDFORDRING INDHOLD:

Læs mere

Træn maven flad med måtten som redskab

Træn maven flad med måtten som redskab Træn maven flad med måtten som redskab Af Birgitte Nymann www.birgittenymann.dk Double leg extension Det giver øvelsen: Styrker og former balder, baglår og rygmuskler, træner stabiliteten omkring skulderpartiet

Læs mere

AMNING. - en tryg start

AMNING. - en tryg start AMNING - en tryg start Indhold Tillykke med jeres barn 3 Hjælp hinanden 4 Lær barnet at kende 4 Barnets omstilling 5 Depoter med til de første dage 5 Mælken dannes allerede i graviditeten 6 Råmælken 7

Læs mere

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ SENIORØVELSER 60+ LET - LÅRØVELSE Sæt dig så langsomt ned på en stol som muligt uden at falde det sidste stykke Rejs dig op igen på letteste måde SENIORØVELSER 60+ LET

Læs mere