ARTiFAKTi inspirationsmateriale til brug i undervisning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ARTiFAKTi inspirationsmateriale til brug i undervisning"

Transkript

1 ARTiFAKTi inspirationsmateriale til brug i undervisning Jesper Just er født i 1974 og tog sin afgang fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i Han bor og arbejder i New York og er repræsenteret i en række af verdens store museer og samlinger. Just var i 2013 udpeget til at repræsentere Danmark på Venedig Biennalen. Mød den danske videokunstner Jesper Just, som indenfor de sidste 10 år har givet kunstfilmgenren nye dimensioner. Hans film kredser om temaer som menneskelige relationer, begær og steder - udforsket i et set-up, hvor musik, sang og poetiske fortællinger erstatter brugen af ord og dialog. Udstillingen præsenterer tolv af Jesper Justs videoværker fra 2002 og frem til i dag - og vi tør godt garantere, at du vil blive betaget af det gådefulde univers, du møder i filmene på udstillingen. God fornøjelse På særudstillingen vises både Jesper Justs tidlige og nyeste videoværker i en unik iscenesættelse, der strækker sig over et 1300 m 2 stort udstillings-areal.

2 Jesper Just arbejder meget detaljeorienteret i sine videoværker, hvorfor filmenes tekniske kvalitet er særdeles høj. Af samme grund har udstillingen krævet et helt særligt udstyr - udviklet specielt til denne udstillingssammenhæng. En labyrint af oplevelser Jesper Just - APPEARING / INTERCOURSES er ligeså gådefuld i sin opbygning som videoværkerne er gådefulde i deres indhold. Hele vejen igennem udstillingen vil du nemlig skulle vælge til og fra: i forhold til, hvilken vej du går og derfor også i forhold til, hvilke film du vælger at se i hvilken rækkefølge. Der er altså tale om et bevidst fokus på den individuelle tilgang til oplevelsen af udstillingens værker er der derfor heller ikke nogen rigtig eller forkert vej rundt i udstillingen. Særudstillingen er centreret omkring kunstfilmen Intercourses, som nu vises for først gang i Danmark. Det er netop denne film, der har lagt navn til særudstillingen Jesper Just - APPEARING / INTER- COURSES. I Intercourses går Just i dialog med arkitekturen og har derfor bevidst valgt at lade spor af udstillingssalens tidligere udstilling (Tal R THE VIRGIN) stå, som en del af iscenesættelsen. Han ønsker nemlig, at du som museumsgæst skal komme i tvivl om, hvorvidt der tale om et galleri under opbygning eller en udstillingssal i forfald. Opbygning og forfald Overordnet set er særudstillingen bygget op i to dele, som er vidt forskellige i deres iscenesættelse af Justs kunstfilm. Vælger du den venstre indgang til særudstillingsgalleriet, vil du opleve en klassisk iscenesættelse af Jesper Justs kunstfilm fra 2002 og frem til i dag. Vælger du den højre indgang, kommer du direkte ind til en præsentation af hovedværket: Intercourses, hvor nedbrydning og forfald er en iøjefaldende del af oplevelsen. I udstillingsdelen med Intercourses værket støder du på murbrokker, tydelige overmalinger og synlige el-installationer hænge ned fra lofterne De fysiske rammer om filmværkerne er en installation i sig selv.

3 90 % af udstillingsarkitekturen i Jesper Just - APPEAR- ANCE / INTERCOURSES består af genbrug fra galleriets tidligere udstilling. Lag på lag af repræsentationer Udstillingens hovedværk Intercourses (2014) udspiller sig i det nordlige Kina i en replika-by, der mimer dele af Paris. For yderligere at blande signalerne og forvirre beskueren, valgte Just at anvende fransktalende skuespillere med afrikansk oprindelse. Planterne bliver på sin vis et poetisk element i arkitekturen (Citat: Jesper Just) Intercourses udspiller sig i en kopi-by en såkaldt replika-by. En replika-by er en by, som kopierer en anden by gennem en genskabelse af byens hovedtræk og by-ikoner. Intercourses (2014) Jesper just har i Intercourses valgt at bruge den replika-bydel af Paris, der er bygget syd for Shanghai i Kina. Bydelen har både de parisiske boligkarrer, byens brede boulevarder og sågar en 1:1 kopi af Eifeltårnet. Lav din egen replika-by gennem en fotoserie eller mini film. Hvilke elementer er karakteristiske for din by - og hvilken identitet har byen Med kunstfilmprojektet Intercourses har vi at gøre med en film, der skulle repræsentere et sted (Danmark) på et andet sted (Venedig), filmens setting foregår i et tredje sted (Kina), der mimer et fjerde sted (Paris) og gør brug af skuespillere der oprindeligt stammer fra et femte sted (Afrika). Filmen har altså mange lag af identiteter og signaler, hvilket gør værket svært at placere. Du er selv i rollen som filmklipper Intercourses består af fem projektioner, der vises i fem forskellige rum, og spilles i loop uden start og uden slutning. Du vil derfor aldrig kunne opleve de fem film samtidig, men bliver tvunget til at bevæge dig mellem rummene. Måden hvorpå du fysisk bevæger dig fra scene til scene kan derfor opleves som at klippe din egen version af kunstværket. Intercourses (2014) Intercourses omhandler tre mænds søgen efter personlig identitet, et fysisk tilhørsforhold og menneskelig kontakt. Hvilke bindeled oplever du mellem personerne i Intercourses og hvordan finder de sammen

4 Om det er havnekajen, parkeringshuset eller motorvejssammenfletningen, virker det fysiske miljø forstærkende på karakterernes følelser. Ingen Mand er en Ø (2002) Find eksempler i udstillingen, hvor Just sætter spørgsmålstegn ved maskulinitet og rollemønstre. Hvordan og med hvilke virkemidler udfordres du som beskuer i denne særudstilling set i forhold til en udstilling som f.eks. præsentationen af museets faste samling i udstillingssalen: Fra Abildgaard til Kirkeby (niv. 8) Mænds følelser og relationer Når Jesper Just ser på nutidens mand, ser han en mand i krise. Han ser en stor udfordring i, at mænd i dag både skal være maskuline forbilleder og samtidig være ligestillet kvinderne. Blikket og begæret I mange af sine film forsøger han derfor at pille ved manderollen og netop vise mænd som følsomme og udtryksfulde. Denne tematik kommer f.eks. til udtryk i Ingen Mand er en Ø (2002), hvor to mænd på tværs af generationer mødes i det offentlige rum - den ene dansende og lalleglad - den anden stortudende. Just udfordrer ligeledes mænds indbyrdes relationer, når han eksepelvis i filmen Bliss and Heaven (2004) lader to mænd mødes i et stærkt iscenesat transvestitmiljø. Begær og blik er temaer, der går igen i Jesper Justs kunst. Helt tydeligt er det i This Nameless Spectacle (2011), hvor to projektioner er placeret overfor hinanden og repræsenterer mandens blik på kvinden. Hvilke referencer til Hollywood-film oplever du i Jesper Justs film På hvilke områder adskiller hans film sig fra Hollywood-film Mine værker er spørgsmål de er ikke svar (Citat: Jesper Just) Find eksempler fra din hverdag. hvor du oplever tydelige rollefordelinger mellem mand og kvinde eller pige og dreng. En kunstfilm kan indlede med det, der virker genkendeligt men ende med tvivlen, så man er mere fortvivlet, end da man kom (Citat: Jesper Just). Hvilke referencer til de forskellige film-genrer op-lever du i Jesper Justs kunst-film Hvilken effekt opnår han, ved tilsyneladende at blande disse genrer This Nameless Spectacle (2011)

5 Hvordan befinder du dig ved at iagttage scenerne i This Nameless Spectacle Hvordan vil du bedst beskrive den rolle du indtager i mellem de to projektioner Jesper Just - APPEARANCE / INTERCOURSES rummer mange interessante aspekter, som er relevante på en omvisning, hvor særudstillingen perspektiveres med værker fra museets faste samling. Kort fortalt handler værket om en transseksuel blind kvinde i kørestol. Hun forfølges af en ung mand igennem en park i Paris. På den ene skærm oplever du handlingen set med manden blik og på den anden skærm oplever du handlingen set med kvindens blik. Som betragter af værket er du derfor tvunget til at placere dig mellem de to projektioner, hvor du fanges mellem de to blikretninger. Herfra må du aktivt vælge, hvilket blik du ønsker at følge. Stedet som filmens hovedperson For Just spiller det sted, hvor filmens handling udfolder sig, en afgørende rolle, og hvad enten der er tale om havnekajen, parkeringshuset eller motorvejssammenfletningen, har det fysiske miljø, hvori filmens udspiller sig, en forstærkende effekt på karakterenes følelser og relationer. Udvælg en af kunstfilmene fra udstillingen og skriv en kort novelle om filmens hovedkarakter(e). Inddrag de stemninger og følelser, du oplever i filmen. Ilano del Rio er et forladt ørkenområde øst for L.A. i USA. I begyndelsen af 1900-tallet havde stedet været tænkt som et parallelt socialistisk samfund. Men opbygningen forfejlede, og i dag står kun ruinerne tilbage. ARTiFAKTi er udarbejdet af Formidlingsafdelingen, ARoS Tekstudvalg og layout: Anne Mette Høncke Kilder: Materialets tekst og citater er delvist hentet fra udstillingens relaterede katalogtekster. Yderligere information Har du spørgsmål til materialet eller ønsker råd og vejledning om brug af udstillingen i undervisningssammenhæng, er du naturligvis altid velkommen til at kontakte os: Formidlingsafdelingen, ARoS Aros Allé 2 DK-8000 Tlf: Llano (2013) Helt tydeligt er det værket Llano (2013), hvor vi følger en ensom kvinde, der forsøger at reetablere et samfund i et øde ørkenområde. Som i Justs andre filmværker, er der ingen happy end som i de velkendte spillefilm - for som Jesper Just selv fortæller: Mine film er åbne for fortolkning (...) Flertydigheden afspejler sig i mine værker. Det er mit håb, at man i mødet med mine film begynder at tænke over, hvad det egentlig er, man ser Filmværkerne i Jesper Just - APPEARING / INTER- COURSES rummer hverken morale eller fortolkningsnøgle. Derimod er de gode eksempler på, hvordan kunst kan være med til at stille spørgsmål nærmere end leverere svar. Hvilke kontraster mellem indhold og forventning oplever du i Justs kunstfilm Hvordan vil du forholde dig til Jesper Just udsagn om, at hans kunst gerne må gøre sin beskuer rådvild, irriteret, frustreret eller provokeret. Og det er i orden at sidde tilbage med de følelser, når det handler om kunst

Leif Djurhuus ved siden af Rory Macbeths skulptur Hamlet fag break (Foto: Martin Bubandt) Inspirationsmateriale til folkeskole og gymnasie

Leif Djurhuus ved siden af Rory Macbeths skulptur Hamlet fag break (Foto: Martin Bubandt) <artifakti> Inspirationsmateriale til folkeskole og gymnasie Leif Djurhuus ved siden af Rory Macbeths skulptur Hamlet fag break (Foto: Martin Bubandt) Inspirationsmateriale til folkeskole og gymnasie Særudstillingen CON AMORE - Leif Djurhuus Samling

Læs mere

ARTiFAKTi. Inspirationsmateriale til undervisere. God fornøjelse!

ARTiFAKTi. Inspirationsmateriale til undervisere. God fornøjelse! ARTiFAKTi Inspirationsmateriale til undervisere Sex Shop (2013) Udstillingen TAL R - THE VIRGIN kan opleves på ARoS i perioden 23. nov. 2013-21. april 2014. Tal R har de seneste 10 år udstillet på en lang

Læs mere

UNDERVISNINGSMATERIALE TIL FORESTILLINGEN DENGANG VI BLEV VÆK DET OLSKE ORKESTER

UNDERVISNINGSMATERIALE TIL FORESTILLINGEN DENGANG VI BLEV VÆK DET OLSKE ORKESTER UNDERVISNINGSMATERIALE TIL FORESTILLINGEN DENGANG VI BLEV VÆK DET OLSKE ORKESTER 1 INTRODUKTION: Dengang Vi Blev Væk er en fysisk og poetisk teaterforestilling der handler om at blive voksen før tid. Det

Læs mere

Kortfilm. Indhold Teori. Kuppet. Livets vand.. Gråvejr. Stil.. Dennis. Pin-up.. Kortfilm til prøven.. Analyse af film KortfilmFixer

Kortfilm. Indhold Teori. Kuppet. Livets vand.. Gråvejr. Stil.. Dennis. Pin-up.. Kortfilm til prøven.. Analyse af film KortfilmFixer Kortfilm Indhold Teori. Kuppet. Livets vand.. Gråvejr. Stil.. Dennis. Pin-up.. Kortfilm til prøven.. Analyse af film KortfilmFixer s. 2 s. 12 s. 13 s. 14 s. 15 s. 16 s. 19 s. 20 s. 21 s. 22 Stort set alle

Læs mere

AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE

AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE INDHOLD AT VÆRE SIG SELV. TEMAMATERIALE TIL 6.-7. KLASSE................................. 3 1. HVEM ER VI? ICEBREAKER.................................................

Læs mere

HJÆLP! AF ANNA BRO STUDIEMATERIALE TEATRET VED SORTE HEST BILLETBESTILLING SPILLEPERIODE: 15. MAR. 25. APR. 2013 MAN. FRE. KL. 20, LØR. KL.

HJÆLP! AF ANNA BRO STUDIEMATERIALE TEATRET VED SORTE HEST BILLETBESTILLING SPILLEPERIODE: 15. MAR. 25. APR. 2013 MAN. FRE. KL. 20, LØR. KL. STUDIEMATERIALE HJÆLP! AF ANNA BRO TEATRET VED SORTE HEST SPILLEPERIODE: 15. MAR. 25. APR. 2013 MAN. FRE. KL. 20, LØR. KL. 17 BILLETBESTILLING TELEFON 33 31 06 06, MAN. FRE. KL. 12-16 UNG GRUPPE U. 25,

Læs mere

Tale til festreceptionen for FIU-ligestilling

Tale til festreceptionen for FIU-ligestilling Tale til festreceptionen for FIU-ligestilling Tak for invitationen til at tale her i dag. Det er ikke ofte at jeg har talt om min kunstneriske praksis i et ligestillingsperspektiv. Feminisme har ikke været

Læs mere

Lærervejledning til Fanget

Lærervejledning til Fanget Lærervejledning til Fanget En udstilling med værker af den danske samtidskunstner John Kørner Målgruppe: mellemtrinnet Baggrundsinformation om udstillingen John Kørner - Fanget 04.05.13-22.09-13 Problemerne

Læs mere

Inspirationsmateriale til un der visere, der gerne vil ind drage kunstneriske udtryks former i undervisningen

Inspirationsmateriale til un der visere, der gerne vil ind drage kunstneriske udtryks former i undervisningen vorfor arbejde med samtidskunst? Inspirationsmateriale til un der visere, der gerne vil ind drage kunstneriske udtryks former i undervisningen HHer kan du hente inspiration til at arbejde med samtidskunst

Læs mere

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin.

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Overskrift: Præsentation af undervisningsmateriale. Til læreren. Vi ved, at en betydelig del af eleverne, som går i 7-10 kl. på et eller andet tidspunkt

Læs mere

Der var engang. Historiefortælling i børnehaven med fokus på sprog. - Once upon a time Storytelling in kindergarten focusing on language

Der var engang. Historiefortælling i børnehaven med fokus på sprog. - Once upon a time Storytelling in kindergarten focusing on language Der var engang Historiefortælling i børnehaven med fokus på sprog - Once upon a time Storytelling in kindergarten focusing on language Line Lykke Hagen (108348) og Janne Locander (108191) BA projektgruppe

Læs mere

BRYD RAMMEN. Livet er for kort til kedelige præsentationer GRATIS PRØVE

BRYD RAMMEN. Livet er for kort til kedelige præsentationer GRATIS PRØVE BRYD RAMMEN GRATIS PRØVE Livet er for kort til kedelige præsentationer Bryd rammen livet er for kort til kedelige præsentationer! Claus Handberg & Visus Publishing 2012 1. udgave, 1. oplag Omslag og illustrationer:

Læs mere

Karriereafklaring. - En nødvendighed i det moderne arbejdsliv: Hvor skal vi hen, og hvilke skridt skal tages?

Karriereafklaring. - En nødvendighed i det moderne arbejdsliv: Hvor skal vi hen, og hvilke skridt skal tages? Karriereafklaring - En nødvendighed i det moderne arbejdsliv: Hvor skal vi hen, og hvilke skridt skal tages? Af Cecilie Cornett, Villa Venire A/S marts 2009 At undersøge sin tvivl sammen med andre Karriereafklaringen

Læs mere

Spørgsmål ang. at være ung kunstner i Grønland

Spørgsmål ang. at være ung kunstner i Grønland Mail interview af Dy Plambeck 2009 Spørgsmål ang. din baggrund 1: Hvor er du vokset op og hvilket slags hjem kommer du fra? (fortæl gerne her om dine forældres arbejde, om du har søskende, om noget i din

Læs mere

RICH KIDS - ET UNDERVISNINGSMATERIALE

RICH KIDS - ET UNDERVISNINGSMATERIALE RICH KIDS - ET UNDERVISNINGSMATERIALE Niveau: 8.-10. klasse, gymnasiet og de øvrige ungdomsuddannelser Fag: dansk, samfundsfag, film & tv INDHOLD: Til læreren... 2 Filmens handling... 4 De 7 nøgleord penge,

Læs mere

Penge! Af Bjørn Ousland. På dansk ved Flemming Møldrup

Penge! Af Bjørn Ousland. På dansk ved Flemming Møldrup Penge! Af Bjørn Ousland På dansk ved Flemming Møldrup Pædagogisk vejledning Udarbejdet af Pædagogisk konsulent Marianne Skovsted Pedersen VIACFU Bogen er inspireret af film og tegneserie og historien forløber

Læs mere

Gode kollegiale samtaler

Gode kollegiale samtaler TEMA Stress Værktøj 4 Der støtter og udvikler 1 Indhold Introduktion Formålene med dette værktøj Før I går i gang Hvordan kommer I i gang Processen trin for trin Redskab 1: Tre typer af samtaler Tre typer

Læs mere

ANNE ELLEKJÆR. leder i Dome of Visions og står for at skabe den kuratoriske ramme i bygningen på Søren Kierke-

ANNE ELLEKJÆR. leder i Dome of Visions og står for at skabe den kuratoriske ramme i bygningen på Søren Kierke- 76 ET TREDJE STED 77 ANNE ELLEKJÆR Dome of Visions er mange ting: Et opdateret forsamlingshus, et byudviklingsprojekt, et arkitektonisk og et bæredygtigt projekt klimatisk såvel leder i Dome of Visions

Læs mere

En museumsudstilling kræver mange overvejelser

En museumsudstilling kræver mange overvejelser En museumsudstilling kræver mange overvejelser Forfatter: Michaell Møller, Cand. mag. Int. i Virksomhedskommunikation med specialisering i Dansk Indledning Når danskerne i dag går på museum skal det være

Læs mere

SÆT SPot på homofobi med din klasse

SÆT SPot på homofobi med din klasse AMNESTY INTERACTIVE SÆT SPot på homofobi med din klasse Redigeret og udarbejdet af: Amnesty International Karen Ewers Udgivet: 2012 Amnesty International Gammeltorv 8, 5. sal 1457 København K Tlf. 33 45

Læs mere

What doesn t kill you makes you stronger. Jamilas historie

What doesn t kill you makes you stronger. Jamilas historie 1 What doesn t kill you makes you stronger. Jamilas historie Nøgleord: Identitet, LGBT, ligebehandling, normer Indhold Øvelsen handler om identitet, normer og multidiskrimination. Den tager udgangspunkt

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Kære undervisere og elever. 2. Historien bag Findes der gribbe i Grønland? - Interview med den rigtige Henrik Carlsen

Indholdsfortegnelse. 1. Kære undervisere og elever. 2. Historien bag Findes der gribbe i Grønland? - Interview med den rigtige Henrik Carlsen Indholdsfortegnelse 1. Kære undervisere og elever 2. Historien bag Findes der gribbe i Grønland? - Interview med den rigtige Henrik Carlsen 3. Robinsonaden som genre 4. Isolation 5. At fortælle sin historie

Læs mere

meningen med Om tro og livsværdier

meningen med Om tro og livsværdier lærersider 119 meningen med Om tro og livsværdier 120 lærersider Fokus Filmen sætter fokus på tro og livsværdier; og på livets rejser, der kan lede en på sporet af meningen med det hele. Både for de unge,

Læs mere

Ishøj Kulturpakke 2014-2015

Ishøj Kulturpakke 2014-2015 SKOLER Ishøj Kulturpakke 2014-2015 Ishøj Kommune 1 Ishøj Kulturpakke Børn og unges møde med kultur og kreativitet inspirerer og stimulerer deres forestillingsevne, fantasi og lyst til at lære, skabe og

Læs mere

Pige. Kærlighed. Årstid: Hele året

Pige. Kærlighed. Årstid: Hele året Pige Kærlighed Målgruppe: Seniorspejdere Årstid: Hele året Varighed: 4 trin + et engagement Kærlighed - niveau 4 - trin for trin En stor del af en piges hverdag og tanker handler om kærlighed. Det kan

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

Undervisningsdifferentiering på erhvervsuddannelserne Fire cases

Undervisningsdifferentiering på erhvervsuddannelserne Fire cases Undervisningsdifferentiering på erhvervsuddannelserne Fire cases Indhold Indledning 3 Jordbrugets UddannelsesCenter Århus 4 Undervisningsdifferentiering på grundforløbet 6 Dyr, planter og natur 6 SOSU

Læs mere

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de Frirum for forældre Hvis man rykker i den ene side af en uro, kommer hele uroen i ubalance. Sådan er det også i en familie, når familiens unge får problemer med rusmidler. Skal balancen genoprettes, giver

Læs mere

Side. 1. Praktiske forberedelser 2. 2. Filmens opbygning 3. 3. Pædagogik og anvendelse 4. 4. Hvilke kandidater er filmen relevant for?

Side. 1. Praktiske forberedelser 2. 2. Filmens opbygning 3. 3. Pædagogik og anvendelse 4. 4. Hvilke kandidater er filmen relevant for? Indhold Side 1. Praktiske forberedelser 2 2. Filmens opbygning 3 3. Pædagogik og anvendelse 4 4. Hvilke kandidater er filmen relevant for? 5 5. Hvorfor er det relevant at vise filmen? 5 6. Hvad opnår du

Læs mere

NÅR BØRN MØDER KULTUR. En antologi om formidling i børnehøjde N Å R B Ø R N M Ø D E R K U L T U R

NÅR BØRN MØDER KULTUR. En antologi om formidling i børnehøjde N Å R B Ø R N M Ø D E R K U L T U R NÅR BØRN MØDER KULTUR En antologi om formidling i børnehøjde E n a n t o l o g i o m f o r m i d lb i nø g r ni ebk øu rl tnu er he øn js d Ne e t v æ r k 2 0 061 6 NÅR BØRN MØDER KULTUR En antologi om

Læs mere