Beredskabsstyrelsen kan sende et eftersøgnings- og redningshold et såkaldt. Madison Mærsk

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Beredskabsstyrelsen kan sende et eftersøgnings- og redningshold et såkaldt. Madison Mærsk"

Transkript

1 Madison Mærsk Skrevet af Helle Heidi Jensen Hvis et land rammes af et jordskælv eller af en anden naturkatastrofe, skal der hurtigt iværksættes en eftersøgnings- og redningsindsats for at finde overlevende. Ginger klar til indsats Beredskabsstyrelsen kan sende et eftersøgnings- og redningshold et såkaldt USAR-hold (Urban Search and Rescue) - af sted til det katastroferamte område. Et USAR-hold består af personer samt 8 redningshunde. Da redningshundene jo skal kunne arbejde selv i et katastroferamt område, så er det vigtigt, at hundene lærer at arbejde under alle mulige forhold. Den 19. maj var Ginger og jeg så heldige, at vi var blevet inviteret til redningshundetræning på et af verdens største containerskibe, Madison Mærsk. Det er bygget i 2014 og er næsten 400 meter langt og 60 meter bredt, med plads til over containere. Gennem beredskabsstyrelsen Hedehusene var det blevet arrangeret, at vi kunne komme ombord, for at træne vores redningshunde, da skibet lå Aarhus havn. Kl. 6 om morgenen blev vores hundebilerne læsset med i alt 11 hunde, og turen gik mod Århus.

2 Da vi ankom, fik vi først sikkerhedsinstrukser for der blev jo hele tiden arbejdet med at losse skibet med containere, og vi måtte f.eks. ikke gå under containerne. Det lignede mest en myreture, da de konstant kørte containere til og fra skibet. Første udfordring var landgangstrappen, for det var den eneste vej ombord på skibet for os og hundene. Selve trappetrinene var alle buede, og det er de for, at man kan komme ombord, både når trappen var stejl og når den var knap så stejl. Der er jo naturligvis stor forskel på, hvor dybt skibet ligger, hvis det er tomt eller fuldt læsset, og derved vil der også være stor forskel på hvor stejl trappen er. Jeg var da lidt spændt på, hvordan det ville gå med at få hundene op af trappen. Men hundene tog det super fint og Ginger gik straks på med krum hals. Noget af det handler jo selvfølgelig også om, at det var ikke til diskussion, for vi skulle bruge trappen for at komme ombord, så os hundeførere tvivlede ikke og det giver jo også hundene sikkerhed, at de kan mærke vores selvsikkerhed. Da vi kom ombord fik vi anvist et hunde-rum, hvor vi blev budt velkommen, og hvor vi havde base. De havde også sørget for flere spande vand, som stod klar til hundene, og der var bud på mulige gemmesteder rundt omkring på skibet. Så vi følte os bestemt meget velkommen. Hundene fik godt nok trænet på trapper af forskellige slags, og de tog det så flot. Og hold da op hvor det larmede, når de stillede containere lige ved siden af, hvor vi var. Hundene fik bestemt oplevet en masse forskellige forstyrrelser som støj, glatte gulve og alt muligt andet, som de ikke lige har prøvet før. Alene det at gå gennem flere af dørene, for der skulle hundene jo hoppe over for at komme igennem. I en pause trænede jeg lige lidt lydighed på dækket, for at se om Ginger kunne koncentrere sig om det, eller om hun alligevel var lidt påvirket af hele situationen og stedet. Men Ginger fokuserede fint og lavede en fin lydighed. Træning på trapper Redningshunde træning på et af verdens største container skibe, Madison Mærsk

3 Så blev vi delt i 3 hold, og vi havde hele tiden en med, som var kendt på skibet, så vi ikke for vildt, og de havde også nøgler til de forskellige steder. På vores hold var vi 4 hunde, og vi var så heldige, at vi havde taget Inger Hunderup (fra Mærsk) med fra Sjælland til Århus, og hun fulgte med os rundt og var vores figurant. Så hende fik vi gemt alle mulige steder, og hun blev efterhånden også ret god til at finde gode gemmesteder. Derudover så er jeg sikker på, at vores hunde den dag var de mest fotograferet hunde i Danmark, for der blev godt nok taget mange billeder både af os, og dem der var ombord. Første område Vores første område var gangen, hvor hunde-rummet var og udenfor på dækket. Vi startede på dækket, og flere af os var da lidt bekymret, for hvis hundene røg overbord, så var der ingen tvivl om, at så var det ikke en redningsaktion. Der var nemlig så langt ned til vandoverfladen, så faldet alene ville have slået dem ihjel. Logisk set så havde vores hunde selvfølgelig ikke interesse i at springe overbord, men vi besluttede alligevel, at det måske ville være et godt sted at træne med line på. Hundene skal jo også kunne søge med line på, for hvis vi f.eks. skulle søge et spor nær en motorvej, så ville det jo heller ikke være forsvarligt at slippe hundene. Ginger gik lige 2-3 sekunder, før hun forstod, at det ikke var gåtur, men at hun skulle arbejde, og hun søgte fint omkring uden overhovedet at tage notits af, at jeg gik lige efter hende. Så fandt hun figuranten, gøede og fik lynhurtigt belønningen. Hun klarede det super godt, og væsentlig bedre end jeg havde troet. Næste figurant blev gemt i et vaskerum, og bagefter blev hun gemt i en brusekabine. Ginger synes, at det var ret sjovt at løbe i den lange gang, og havde næsten ikke tid til at bruge næsen ordentligt. Men da hun lige fik lidt fokus, så fandt hun fint figuranten.

4 Forstavnen Så gik turen til næste område, som lå foran på skibet, døren blev låst op, og der var et ret stort området med masser af gemmesteder. Vi blev uden for området med de hunde der ventede, så de ikke forstyrrede den hund der arbejdede. Pludselig opdagede vi, at det vi troede var loft faktisk var en hel masse containere, som var stillet oven på hinanden, og altså oven over os! Vi kikkede lidt på de små metal-piller som de stod på, og mindede os selv om, at skibet jo var helt nyt, så de skulle nok holde. Hundene arbejdede flot i området, og figuranten blev fundet og gemt igen en hel del gange. Der var hele tiden en fotograf med rundt, og hundene skulle lige finde ud af, at den person der stod der og filmede faktisk ikke var med i legen Men generelt så arbejdede hundene altså super flot. En gang havde figuranten gemt sig bag noget og fotografen kravlede så op på en af reolerne, for at kunne tage billeder. Dvs. fotograf og figurant var næsten ved siden af hinanden og var næsten også gemt begge to. Ginger gav lige et bjæf af fotografen, og fokuserede så på den helt gemte figurant. Ret godt klaret når de var så tæt på hinanden. På den sidste eftersøgning havde vi gemt figuranten oven på en reol, som stod helt op af den buede yder væg. Det var godt nok svært for hundene, og kun de mest erfarne hunde fandt figuranten uden hjælp. Ginger søgte også rundt i et godt stykke tid og havde helt sikkert svært ved nøjagtigt at finde den stærkeste fært, men til sidst var hun tilfreds og gøede der, hvor færten var kraftig nok. Hun stod også lige ved siden af reolen, men vendte ind mod ydervæggen, hvor færten helt sikker blev koncentreret pga. de lodrette paneler. Dygtig pige og super problemløsning! Hundene arbejdede flot i området, og figuranten blev fundet og gemt en del gange.

5 Meget spændende at se på hundene, hvordan færten bevæger sig rundt i et lukket lokale og hvordan bygninger, mure, paneler og lign. kan få færten til at reagere helt anderledes, end vi lige kan forestille os. Vi ankom til maskinrummet, og ørepropperne kom straks i ørene. Den luksus havde hundene dog ikke. En tur på broen Da vi var færdig i området, så gik vi retur til mødestedet, og så fik os tobenede lov til at komme op på broen sammen med kaptajnen. Ca. 60 meter over vandoverfladen og dermed også en flot udsigt ud over hele skibet og Aarhus havn. En af færgerne sejlede forbi, og oppe fra broen, så den nu ganske lille ud, selvom jeg husker færgen som større når man er ombord på den. Spændende at få en rundvisning og høre lidt gode historier fra kaptajnen. Maskinrummet Sidste område var maskinrummet, og vi havde allerede hørt, at flere af de andre havde haft problemer der! Men først skulle vi jo finde det og vi blev guidet rundt på skibet og ned af en masse trapper. Godt han ikke var stukket af fra os, for så tror jeg altså ikke lige, at vi kunne have fundet retur. En enkelt trappe var så stejl, så den kunne hundene næsten ikke gå ned af. Ginger tøvede lidt, men gik så ned. Men trappen var lidt for stejl eller rumpen for stor, for rumpen kom lidt hurtigere ned end resten af hende. Bagdelen blev heldigvis stoppet ved gelænderet, og så hang hun der med bagbenene i fri luft. Hun var desværre kommet foran mig på vejen ned, så jeg stod bag hende og havde ret svært ved at hjælpe hende, men det lykkes mig at få hevet fat i pelsen og få rumpen på ret vej igen. Ginger tog det i stiv arm og det hjælper jo ikke at ynke hunden, så jeg roste hende, og fortalte hvor fantastisk hun var, og hun lod til at være ganske enig.

6 En trappe var med huller i af den type, hvor neglene kan hænge fast. Øv, den var jeg ikke meget for, at vi skulle ned ad. Men jeg gik foran hende og sørgede for, at hun gik meget langsomt, og der skete heldigvis ikke noget. Sidst punkt før maskinrummet var en lille bitte elevator, som blev proppet med 3 mennesker og 2 hunde. Så ankom vi til maskinrummet og ørepropperne kom straks i ørene. Men den luksus havde hundene dog ikke. Det var helt sikkert svært for hundene, både pga. støjen, lugtene og rystelserne fra de store maskiner. Vi fik fundet et par figuranter og til sidste sluttede vi med et par løbere, hvor hunden ser figuranten løbe af sted, og så snart figuranten forsvinder, så bliver hunden sluppet. Ren motivation og dejligt at slutte dagen af på en super motiverende måde. Vores hold valgte at gemme figuranterne, så vi fik rigtig mange eftersøgning, og dermed stor succes og masser af motivation for hundene. Selv sidst på dagen virkede vores hunde, som om de sagtens kunne have fortsat, men jeg er dog sikker på, at der meget hurtigt blev stille i bilerne, da det blev tid til hjemturen. Vi havde en meget spændende og lærerrig dag ombord på Madison Mærsk. Tænk at få lov til at træne hunde en hel dag på et så spændende sted. Imponerende at de bare åbner skibet for os, og det virkede faktisk, som om de havde glædet sig mindst lige så meget som os til dagen. Tak til Beredskabsstyrelse Hedehusene, Mærsk, kaptajnen på Madison Mærsk, mandskabet ombord og ikke mindst Inger Hunderup, vores super figurant. Tak for denne fantastiske oplevelse! Tak for denne fantastiske oplevelse til Beredskabsstyrelse Hedehusene, Mærsk, kaptajnen på Madison Mærsk, mandskabet ombord samt vores figurant Inger Hunderup

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

Årsberetning 2015. Velkommen til lokalafdelingens årsmøde til alle deltagere, hvad end du er gammel i gårde eller nyt medlem. Vi sætter pris på jer alle og glæder os over, at I har lyst til at møde op.

Læs mere

Recovery fortalt gennem livshistorier

Recovery fortalt gennem livshistorier fra TRAUME til RECOVERY Recovery fortalt gennem livshistorier ALICIA: Alt dette er sket, fordi jeg tog et valg! Jeg er en pige på 27 år. Jeg blev indlagt første gang i 2001. De følgende 6 år tilbragte

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

7. klasse - Læseprøve 3

7. klasse - Læseprøve 3 Tekst 1 I opskriften Fiskelagkage skal du så hurtigt som muligt finde svar på nogle spørgsmål. Du skal altså kun læse, hvad der er nødvendigt for at svare på disse spørgsmål. Markér de rigtige svar. Sæt

Læs mere

Bamse Polle. i 3. klasse. Bamse Polle Projekt v. Anne-Marie Meller, Ringkøbing-Skjern Kommune

Bamse Polle. i 3. klasse. Bamse Polle Projekt v. Anne-Marie Meller, Ringkøbing-Skjern Kommune Bamse Polle i 3. klasse Personer Polle Noller Sigurd Søren Lasse Maren Snella Lise Hanne Projektet Bamse Polle bygger på ideer til den kriminalpræventive undervisning for 0. - 3. klasse og er støttet af

Læs mere

Historien om. Hvem har flyttet min ost?

Historien om. Hvem har flyttet min ost? Historien om Hvem har flyttet min ost? DER VAR ENGANG, for længe siden i et land langt væk, fire små størrelser, der løb igennem en labyrint for at finde ost, som skulle gøre dem mætte og lykkelige. To

Læs mere

Peter Durup. Kidnappet. Caroline og Mads

Peter Durup. Kidnappet. Caroline og Mads Peter Durup Kidnappet Caroline og Mads Kidnappet 1. udgave. 2010 Forlaget DuuBooks Peter Durup, Solrød 2010 Omslagstegning: Peter Durup Redaktør: Hanne Svendsgaard Typografi: Garamond ISBN 978-87-992139-5-5

Læs mere

Jeg fik min første depression.

Jeg fik min første depression. Jeg fik min første depression. Det hele var for meget Gymnasiet, lektierne, fritidsjobbet, det sociale med familien og vennerne.. Allerede i starten af gymnasiet, havde jeg haft så mange nederlag, bogligt

Læs mere

Et liv med Turners Syndrom

Et liv med Turners Syndrom Et liv med Turners Syndrom Hvordan er det at leve med Turner Syndrom, og hvordan det var at få det at vide dengang diagnosen blev stillet. Måske kan andre nikke genkendende til flere af tingene, og andre

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

De er døde, begge to

De er døde, begge to De er døde, begge to De er døde, begge to. 2012 Ved Vivi Petersen. Alle rettigheder forbeholdes. Tryk: Eurographic, Denmark Design af omslag: Frede Uhrskov Forlagsredaktør: Vibeke Uhrskov Larsen Forsidefoto:

Læs mere

forstå og derefter holde sig helt væk fra al alkohol i et stykke tid. Denne type pause holder bare aldrig og når han vender tilbage til at drikke, er

forstå og derefter holde sig helt væk fra al alkohol i et stykke tid. Denne type pause holder bare aldrig og når han vender tilbage til at drikke, er Lina: Mit navn er Lina og jeg er barn af en alkoholiker. Havde du mødt mig for et par år siden, ville den sætning have været næsten umulig for mig at skrive, men sådan er det heldigvis ikke i dag. For

Læs mere

Lhasa to Kathmandu! www.jimdurain.dk!

Lhasa to Kathmandu! www.jimdurain.dk! www.jimdurain.dk Lhasa to Kathmandu Det er faktisk længe siden jeg sådan rigtigt har været ude at cykle en længere tur. Bevares, vi har haft rigtig mange lækre ture omkring Tianjin og JiXian, og turene

Læs mere

Det sidste der er sket er at hun siger hun tager antabus indtil efter deres sommerferie og så vil hun gå i behandling. (det gør hun ikke)

Det sidste der er sket er at hun siger hun tager antabus indtil efter deres sommerferie og så vil hun gå i behandling. (det gør hun ikke) Charlotte: Jeg er en kvinde på 31 år, jeg vil fortælle om mit liv i en misbrugsfamilie. Jeg er vokset op i en kernefamilie med far, mor og storesøster. Vi har i altid boet i en villa med vovse og bil.

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Interview med Signe. I = interviewer. S= Signe. M= Mads, hendes mand. I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes.

Interview med Signe. I = interviewer. S= Signe. M= Mads, hendes mand. I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes. Interview med Signe I = interviewer S= Signe M= Mads, hendes mand I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes. I: Så tænkte vi, at du kunne starte med at fortælle lidt om dig selv. S: Ja, altså sådan hvor jeg

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

KLIENTERS TILBAGEMELDINGER (Hypnose)

KLIENTERS TILBAGEMELDINGER (Hypnose) Side 1 af 21 Tilbagemeldinger Reiki-Zone Hvem er jeg? Behandlinger Kurser hjemmesiden KLIENTERS TILBAGEMELDINGER (Hypnose) Udskriftsvenlig Du kan finde noget om følgende emner nedenfor. Klik på emnet,

Læs mere

Navn: Susanne Alder: 51 By: Jylland Børn: Tre børn Job: Tandlæge Beskrivelse: Susanne har været gift i 20 år og har siden 2005 været kæreste med

Navn: Susanne Alder: 51 By: Jylland Børn: Tre børn Job: Tandlæge Beskrivelse: Susanne har været gift i 20 år og har siden 2005 været kæreste med Navn: Susanne Alder: 51 By: Jylland Børn: Tre børn Job: Tandlæge Beskrivelse: Susanne har været gift i 20 år og har siden 2005 været kæreste med Birgitte 1 For nogle år siden var jeg til en seance hos

Læs mere

De fleste tror, at døden er enden på alt. Enden på livet, på alt det sjove. Enden på ja, stort set det hele. Men de tager fejl. Dødmeget.

De fleste tror, at døden er enden på alt. Enden på livet, på alt det sjove. Enden på ja, stort set det hele. Men de tager fejl. Dødmeget. 1 De fleste tror, at døden er enden på alt. Enden på livet, på alt det sjove. Enden på ja, stort set det hele. Men de tager fejl. Dødmeget. Og jeg burde vide det. Jeg døde for næsten et år siden. 13 2

Læs mere

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Nu er mor sur igen. Hun er næsten altid vred på mig. I går var hun sur, og hun bliver sikkert sur igen i morgen. Det er ikke særlig sjovt. I dag er ikke nogen

Læs mere

Hvad blev der af ham?

Hvad blev der af ham? Hvad blev der af ham? Hvorfor kun gå én vej? En mand skal i dag både være den bløde familie far og den lidenskabelige elsker. Han skal turde sige til og fra efter sine egne behov og følelser. Med andre

Læs mere

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere

UNGE FORTÆLLER OM EPILEPSI

UNGE FORTÆLLER OM EPILEPSI UNGE FORTÆLLER OM EPILEPSI Unge fortæller om epilepsi En række unge med epilepsi skrev personlige beretninger til det virtuelle netværk, kronisk-ung.dk. Dansk Epilepsiforening har trukket sig ud af sitet,

Læs mere

Hvor aktiv var du inden du blev syg? Hvordan var det pludselig ikke at kunne træne?

Hvor aktiv var du inden du blev syg? Hvordan var det pludselig ikke at kunne træne? Hvor aktiv var du inden du blev syg? Før jeg fik konstateret brystkræft trænede jeg ca. fire gange om ugen. På daværende tidspunkt, bestod min træning af to gange løbetræning, to gange yoga og noget styrketræning

Læs mere

I2: Sådan så vi starter med du fortæller sådan lidt om startfasen og vi spørger indtil det, altså inden du valgte at blive insemineret.

I2: Sådan så vi starter med du fortæller sådan lidt om startfasen og vi spørger indtil det, altså inden du valgte at blive insemineret. 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 I: Ja okay. I2: Hvad kan du så huske altså første gang, da du finder ud af, at du er gravid, hvad du tænkte der? I: Bare så vi ikke kommer hjem og tænker, nåh nu glemte vi

Læs mere

Skyg Jørn. Noter alt, hvad du får at vide om ham i uddraget.

Skyg Jørn. Noter alt, hvad du får at vide om ham i uddraget. Måske kender du Guldregn fra fjernsyn eller video, for forfatteren Anders Bodelsen har både skrevet sin historie som filmmanuskript og som roman. Historien handler om Nana, der har en hule ude i skoven,

Læs mere

AALBORGS STORE AMATØRSCENE Nr.28 - Januar 2007

AALBORGS STORE AMATØRSCENE Nr.28 - Januar 2007 GOD JUL OG ET GODT NYTÅR AALBORGS STORE AMATØRSCENE Nr.28 - Januar 2007 Her ved indgangen til jul og nytår vores tiende i Morskabs-Theatret, vil jeg først og fremmest takke alle jer, som gjorde det muligt

Læs mere