Litorinas rejser_. Nordsøodyssé 2011

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Litorinas rejser_. Nordsøodyssé 2011"

Transkript

1 Litorinas rejser_ Nordsøodyssé 2011 Lyseblåt spor: Første fire uger Mellemblåt spor: Sidste fire uger Forberedelser Etapeliste Rejsebrev 1: Kiel - Rejsebrev 2: Cuxhaven - Rejsebrev 3: Groningen - Rejsebrev 4: Enkhuizen - Rejsebrev 5: London - Rejsebrev 6: Dunkerque - Rejsebrev 7: Dordrecht - Rejsebrev 8: Leeuwarden - Rejsebrev 9: Pahlen - Rejsebrev 10: Hjemtur Bedste og værste oplevelser Inspirationer ril fremtidige rejser Erfaringer fra rejsen Vedligeholdslog Billedgalleri Statistikker turen i tal Opdateret 6. juni 2011 Nordsøodyssé - sommer 2011 I 2011 fik vi, som i 2005, mulighed for at holde fri i 8 uger i træk. Så vi tog afsted på en Nordsøodyssé. I erkendelse af at vejret på Nordsøen er endnu mere afgørende for sejladsen end det var på vores Østersøodyssé, lagde vi så få planer som muligt. Vi skulle gennem Kielerkanalen og så se vi hvor vi kom hen. Men de hollandske kanaler og ikke mindst deltafarvandet sydligst i Holland regnede vi da med at se.

2 Opdateret 6. juni 2011 Forberedelser I februar har vi været på tidevandskursus, arrangeret af Foreningen til Langtursejladsens Fremme, Vi har også anskaffet os Reeds Nautical Almanac over tidevand fra Skagen til Gibraltar. Vi har anskaffet os en ordentlig gummibåd, så vi kan komme i land fra en ankerplads. Sådan en fylder godt nok en del, men den kan surres på ruftaget på fredelige sejladser og stuves i stikkøjen på overfarter. Den reducerer dermed antallet af foldecykler til én, så det transportmiddel bliver mest til indkøb. Allerede sidste år anskaffede vi en GPS, som kan eksportere den sejlede rute til computeren (se vores beretning fra Anholt i 2010). Med elektronisk søkort i den har vi et back up til papirsøkortene. Bådens forsikring måtte laves om for at dække sejlads så langt hjemmefra. Det lod sig bedst gøre gennem foreningen Danske Tursejlere, som vi derfor også har meldt os ind i. Sigrids eksamensskema var længe en joker, der forhindrede detailplanlægning, idet det var givet, at Sigrid var nødt til at gå glip af nogle dage af turen. Det kom på plads, og Sigrid kan nu sejle med de første dage, hvorefter hun må rejse hjem til sin eksamen og siden komme ud og møde os igen - på et sted, der afgøres af vejr og vind. Løsningen blev at købe en billet til en Eurolines bus til Amsterdam, som hun kan stige af i Hamborg, Groningen eller Amsterdam, efter hvad der passer bedst. Arvid, Mette og Martin skulle også have ekstra fri fra skole og arbejde, men det var nu ikke svært. Pasning af hus, potteplanter, postkasse og græsplæne er også arrangeret. Boghylden er fyldt op med godt med litteratur i forventning om tid der skal slås ihjel, når vejret er imod os. Computer og diverse elektroniske spildimser bidrager også til underholdningen. Skabene blev fyldt med proviant, tøj og en masse flere ting, vi dag for dag op til afrejsen blev ved at komme i tanker om.

3 Opdateret 5. august 2011 Nordsøodyssé - Etapeliste NB: Alle distancer er incl. evt. krydstillæg. 11. juni Kastrup - Gåbense 59,9 sømil 12. juni Gåbense - Nakskov Fjord 49,1 sømil 13. juni Nakskov Fjord - Kiel 50,7 sømil 15. juni Kiel - Rendsborg 21,8 sømil 16. juni Rendsborg - Brunsbüttel 36,2 sømil 17. juni Brunsbüttel - Cuxhaven 18,0 sømil juni Cuxhaven - Borkum 103,5 sømil 22. juni Borkum - Groningen 38,2 sømil 25. juni Groningen - Dokkum 33,2 sømil 26. juni Dokkum- Earenwâld 25,3 sømil 27. juni Earenwâld - Grote Brekken 23,3 sømil 28. juni Grote Brekken - Enkhuizen 18,2 sømil 29. juni Enkhuizen - IJmuiden 43,3 sømil 30.jun/1.jul IJmuiden - Shotley 137,5 sømil 2. juli Shotley-Ipswich-Pinmill 14,8 sømil 3. juli Pinmill - Sharfleet Creek 50,6 sømil 4. juli Sharfleet Creek - London 43,8 sømil 6. juli London - The Swale 56,0 sømil 7. juli The Swale - Ramsgate 24,1 sømil 9. juli Ramsgate - Dover 19,9 sømil 10. juli Dover - Dunkerque 42,1 sømil 11. juli Dunkerque - Blankenberge 35,2 sømil 15. juli Blankenberge - Veerse Meer 32,7 sømil 16. juli Veerse Meer - Bruinisse 25,1 sømil 17. juli Bruinisse - Dordrecht 29,7 sømil 18. juli Dordrecht - Gouda 19,2 sømil 19. juli Gouda - Woubrugge (via Woudekerk) 16,1 sømil juli Woubrugge - Het Bosch - Amsterdam 19,6 sømil 21. juli Amsterdam - Volendam 18,2 sømil 22. juli Volendam - Sneek 47,4 sømil 23. juli Sneek - Leeuwarden 23,0 sømil 24. juli Leeuwarden - Oostmahorn 22,6 sømil juli Oostmahorn - Helgoland 95,5 sømil 27. juli Helgoland - Brunsbüttel 57,5 sømil 28. juli Brunsbüttel - Pahlen 35,0 sømil 29. juli Pahlen - Giselau sluse 13,6 sømil 30. juli Giselau sluse - Möltenort 34,3 sømil 31. juli Möltenort - Marstal 33,7 sømil 2. august Marstal - Omø 34,5 sømil 3. august Omø - Vordingborg 47,7 sømil 4. august Vordingborg - Rødvig 30,4 sømil 5. august Rødvig - Kastrup 29,2 sømil

4 Første rejsebrev - Kiel, 14. juni Tre dage á hver 11 timer til søs tager unægtelig på kræfterne. Til gengæld har vi også over al forventning opfyldt ambitionen om at komme langt de første dage.160 sømil er det blevet til, så vi nu befinder os i Kiel og har brugt fjerdedagen til en afslappende pausedag som byturister. Vi trængte også til at få noget landjord under fødderne. Siden vi afsejlede kl. 7 lørdag morgen, til vi nåede frem mandag eftermiddag, var vi højst i land i en halv time. Vinden har i store træk været enten fraværende eller imod. Vi kørte i syv timer hjemmefra til Bøgestrømmen på et næsten spejlblankt vand for motor og selvstyrer, før der begyndte at komme brugbar vind. Det var lunt og dejligt, men da vinden kom, var den imod, så siden har vi frosset i store trøjer, selv om vi godt på himlen kunne se at vejret var fint. Vi fik en udfordrenede, men sjov sejloplevelse med bittesmå kryds forbi Nyord. Dagen efter sejlede vi også kryds gennem Smålandsfarvandet og glædede os til at dreje sydover, men vinden drejede med. Vi gik ind i den meget lavvandede Nakskov Fjord af et delvis uafmærket løb. Vi har næsten aldrig brugt kortfunktionen på vores håndholdte GPS, men her blev det relevant. Det er ligesom et computerspil, sagde Martin. På det laveste sted (1,6 i følge kortet) listede vi os dog frem næsten uden motorkraft, for vi ville helst ikke "dø" i spillet.

5 For anker i en stille bugt bag Enehøje blev Martin vækket af at vinden drejede. Men det var kun godt for så skulle vi ikke på kryds over Østersøen til Kiel. Kiel Fjord er forøvrigt det tættest befolkede sejlfarvand, vi længe har set. Som om hele den store fjord er fyldt op af et kæmpe kapsejladsfelt, som Sjælland Rundt i sine velmagtsdage. Men var ingen kapsejlads; bare det halve nordtyskland, som tilsyneladende allesammen er ude at sejle her på een gang, tilsat et par historiske skibe og så selvfølgelig alle de store, der er på vej ind til Kielerkanalen. Så der blev god anledning til at repetere alle afarter af vigeregler - hele tiden!! Lige nu er vi mest trætte i benene efter at have travet rundt i Kiel hele dagen, set på det ene og det andet samt fejret vor foreløbige fremdrift med kæmpestore isanretninger.

6 Andet rejsebrev - Cuxhaven, 19. juni Vi har hele tiden vidst, at vores fremdrift videre fra Brunsbüttel var afhængig af godt vejr, så vi ikke lige ramte ind i en stribe kulinger fra vest. Men at det forholdsvis gode vejr vi har haft skulle stoppe lige præcis under den sidste bro før Kielerkanalen sluttede i Brunsbüttel er næsten for uheldigt. Så snart Elben og Nordsøen nærmede sig, piskede en regnbyge ned over os og siden har det været det typiske vestenvindsvejr med byger og blæst, kun afbrudt af midlertidige vinddrejninger, når et lavtrykscentrum drager forbi. Det gav nogle rolige timer, nok til at komme videre til Cuxhaven, så vi kom dog lidt længere. Brunsbüttel var ellers et sympatisk sted: Gode, centrale liggeforhold i god læ, nul havnepenge, gratis brusebad og internet-pc til fri afbenyttelse på turistkontoret. Vi havde læst flere dramatiske beretninger om anløb af Cuxhaven. Ved udadgående tidevand står der 3-5 knobs strøm forbi havneindløbet, hvilket kan betyde at man enten bliver "spulet" forbi havnen før man når ind i den, eller risikerer voldsom kollision med bolværket. Vi konstaterede, at problemet er overdrevent. Vi målte også ca 4 knobs medstrøm, og havde kort forinden været oppe over 10 knob over grunden, men når man bare var forberedt var det intet problem at styre båden trygt ind i havnen. Blot gå tæt langs yderkajkanten og hold god fart på motoren (og dermed god styreevne) indtil man er helt inde i bassinet; der er rigelig plads indenfor til at løbe farten af. En spunsvæg lige ved indløbet hjælper også til at dæmpe strømmen det mest kritiske sted.

7 Næste havn mod vest med tilstrækkelig vanddybde er Norderney, 68 sømil herfra. Vi skal bruge en periode på 14 timer med tilpas afdæmpet vind, og den skal falde sammen med at tidevandet passer. Så det ligger vi og venter på; måske ender vi med at sejle en helt anden retning. Men Cuxhaven er nu også en udmærket by, som er større end forventet. Her er fine konditorier (vores foretrukne regnvejrsbeskæftigelse) og vi har fået klaret indkøb af gummistøvler til Arvid og hollandsk gæsteflag til båden. En tøjvask er det også blevet til, og vi har planer om en travetur langs kysten. Der er altid nok at tage sig til. Vi er kun tre ombord for tiden. Sigrid tog toget hjem fra Rendsborg for at komme til årsprøve i samfundsfag. Hun kommer tilbage på torsdag, så da skal vi gerne være et sted, som passer med hendes planlagte rejse hertil. Af og til kigger vi til vores parasol og tænker på, hvornår vi skal bruge den til en frokost i cockpittet. Badetøjet har vi i det mindste fået brugt, for mellem regnbygerne i Brunsbüttel besøgte vi byens opvarmede friluftsbad. Vi var de eneste besøgende og havde 50 m bassinet for os selv.

8 Tredie rejsebrev - Groningen 24. juni I en pause mellem to lavtryk klarede det op, så vi endelig kunne sejle fra Cuxhaven i en smuk aften og stjerneklar nat. Vi plejer at sige, at vi ikke er bange for tæt skibstrafik for det er vi vant til at have lige udenfor havnehullet hjemme i Kastrup, men vi må nok erkende at Elbens og Wesers munding slår trafikken i Øresund. Vi sejlede mellem fiskere, lodsbåde, kystvagtskibe og så selvfølgelig de store containerskibe, som dog er mere forudsigelige, for de bliver i deres sejlrende. Der er nok at forholde sig til på en nattevagt over Tyske Bugt. Havnen på Borkum er en nedlagt marinekaserne og det bærer den præg af. Ens murstenslænger med god plads til eksersits imellem og en toiletbygning med fælles afklædning til bad og lange rækker af håndvaske. "Det ligner noget fra Theresienstadt", sagde Arvid. Gammelt, ja, men til gengæld de reneste toiletfaciliteter, vi har set i nogen havn! Udenfor kaserneområdet ligger grusoplag og rustne hangarer. Vi følte os hensat til havnene i Estland. Der var dog indtil flere cafeer. Man må håbe for dem, at de har større kundeunderlag, når det ikke blæser fra vest. Der hvor vi var inde, var vi de eneste kunder og i øvrigt kunne cafeen ikke levere kaffe for tiden! Havnen har også det problem at den ligger 5 km fra byen. Heldigvis går der en bus, så vi tog på udflugt ind til selve Borkum, som er en fin badeby med strandpromenade og ikke mindst strandkörber. Intet nyt; den tyske kyst består stadig af Strandkörber

9 Vi har nu båden liggende centralt i kanalerne i Groningen, som er Nordhollands største by og ganske hyggelig. Den videre færd starter med tretten broer, der skal åbnes gennem Groningen, heraf flere cykelstibroer. I det hele taget er her en utrolig flot cykel-infrastruktur. Hele forpladsen til stationen er udlagt til cykelparkering i to lag med et fodgængerdæk over og i den indre by skal man vare sig for cykler der suser i alle retninger. Moderne kunst på Groningen museum Vi er altså vel ankommet til Holland, som det var planen, og Sigrid er kommet tilbage ombord, så herfra er planerne ikke særlig fastlagte. Men vi ser frem til forhåbentlig snart at prøve at gå i noget andet end regntøj.

10 Fjerde rejsebrev - Enkhuizen 28. juni Vi får virkelig oplevet det, vi er kommet for i disse dage. Ad smalle kanaler sejler vi gennem det ene pitoreske bycentrum efter det andet blandt flotte kuf-både, andre både som os selv samt, på de bredere kanaler, masser af store flodpramme. Der skal passeres masser af broer. En dag passerede vi omkring 30 broer, som alle skulle åbnes. Heldigvis går det næsten altid hurtigt og nemt, og giver kun få minutters ventetid. Et godt trick er at ligge nogle hundrede meter efter andre både. Så åbner broen sig for dem, og er åben når vi kommer, så vi bare kan komme næsten uhindret igennem. De fleste bropassager er gratis, men visse steder skal man betale. Så står brovagten i sit hus med en lang pind og svinger en træsko i en snor ned til hver passerende båd, hvor en griber træskoen og lægger aftalte penge i. Efter at sommeren er kommet til Holland får vi også ligget for anker, badet og afprøvet vores nyanskaffede gummibåd, som ellers siden vi rejste hjemmefra blot har ligget sammenpakket surret på ruftaget.

11 Enkhuizen er en by, vi har ønsket at besøge lige siden 1997, hvor vi på en cykeltur i Holland lige netop ikke nåede dertil. Dengang læste vi meget godt om byen, og specielt at den kommer mest til sin ret hvis man ankommer fra søsiden. Det kunne vi ikke have gjort på en cykeltur, men det er så indhentet nu, og der er noget om det: Enkhuizen er virkelig flot at komme sejlende til. Ved indsejlingen står Dromedartårnet, som endda spiller klokkespil for os hvert kvarter. De store børn i Enkhuizen ynder at springe i kanalerne fra byens broer Foreløbig har vi mest været igennem Vestfrisland, som vist slet ikke mener det rigtig er Holland. Stednavne og officielle skilte står i hvert fald på to sprog: hollandsk og frisisk. Forskellen er tilsyneladende temmelig lille. Så det oprindelige, centrale Holland har vi stadig til gode.

12 Femte rejsebrev - London, 4. juli Endnu en natsejlads har bragt os over Nordsøen til England. Vi vil helst sejle om natten i stille vejr, selv om det betyder at motoren må støtte vores fremdrift, men denne nat var der nu også tidspunkter, hvor vi fik fin fart blot for rebede sejl. Men alt gik fint og der var stille perioder imellem til at spise aftensmad og klæde om til natten - det er koldt at sejle i mørke og modvind. Mørket gjorde at vi for første gang kunne opleve morrild: lysende alger i vores kølvand. Her i Østengland er der lave kyster og med tidevandet betyder det, at havet ikke rigtig når ind til kysten, så her er ikke så mange havne. Der hvor vandet kan nå ind, har man anlagt containerhavne og olieterminaler. Det lystsejlere gør, er at gå op i floderne og ankre, så vi får ligget meget for anker. Vi har været på floderne Orwell og Medway. Det var netop planen med vores gummibåd, at den skulle bruges til at komme i land fra disse ankringer og det gør vi da også, men det har sine udfordringer. Dels giver tidevandet en del strøm og da vi kun har årer, kan det være svært at komme mod strømmen. Dels er kysten meget mudret ved lavvande, så alt bliver fedtet ind i sort mudder, når man har været i land. Englændere, der sejler, er utrolig venlige og imødekommende. Vi er to gange blevet spurgt om vores bådtype af sejlere, der har bemærket vort danske flag. Den ene gang af én, der selv sejlede en dansk bådtype, LM 27, og bemærkede at man ikke så mange danske sejlere herovre. Vi bruger så de venlige sejlere til at spørge om lokale skikke, som at snuppe en ubenyttet ankerbøje og kommunikere med havnene på VHF inden anløb.

13 I dag er vi nået frem til London. Fra Themsens munding er der 40 sømil uden mellemliggende havne, så turen skal klares indenfor de 6 timer, der er medstrøm. Vi ligger i St. Katherines Docks, den inderste marina, man kan gå til med mast på og har udsigt til Tower Bridge fra cockpittet. Det er sjældent vi med båden i den grad kan gå til begivenhedernes centrum; vi plejer mest at befinde os i små kysthavne. Turen ind ad Themsen bød på en del containerterminalen, men faktisk ikke så meget trafik på floden, før vi nåede Millenium Dome, hvor udflugtsbådene begyndte at drøne op og ned af floden og sætte en masse bølger. Det er også ved Millenium Dome man krydser nulmeridianen, så nu er vi på den vestlige halvkugle. Vi har besøgt marinaen her ved tidligere besøg i London og var egentlig ikke sikker på, at en almindelig båd som vores kunne få en plads her. Da vi kom, fik vi anvist en plads som " måske var lidt lille". Det var den på ingen måde; vi kan nærmest ligge her to gange, men de er vist mest vant til både på fod her. Og så er det endda havnens bedste plads, på VIP pontoon, lige foran havnens hovedbygning. Så der er ingen mangel på hjælpsomhed og imødekommenhed overfor en lille båd som vores i det fine selskab.

14 Sjette rejsebrev - Dunkerque, 10. juli Kl ringede vækkeuret. Kl var der afgang fra St. Katherines Haven, London. En kamp mod tiden, for at blive skyllet ud af Themsen med tidevandet. 40 sømil på 5 timer, hvilket kræver et gennemsnit på 8 knob over grunden, og det er altså lidt usandsynligt. Men med strømmen i ryggen, motoren på fuldt drøn og godt hjulpet af en kraftig halv vind lykkedes det. Dagen forinden havde stået i London-turismens tegn. Vi havde vandret Londons gader tynde, set St.. Paul's Cathedral fra krypt til kuppel, spist næsten ægte fish'n'chips (de var ikke indpakket i avispapir som den helt ægte vare, men det fås vist ikke længere) og spist treretteres menu på restaurant, for at fejre at vi var nået så langt, som vi var. Efter udskylningen af Themsen, sigtede vi på en ankervig i et smalle sun "The Swale". I mellemtiden var det blæst op til næsten kulingstyrke, og vi skulle lige durk imod den ind mod The Swale. At have vinden stik imod og banke op imod krappe, korte bølger, med motoren på fulde omdrejninger kan ikke anbefales. Det er en modbydelig omgang hoppetur. Vi fik dog kæmpet os ind til en bøje, og håbede på bedre og mildere vinde. Vindens hylen stoppede ikke, og tidligt næste morgen sejlede vi mod Ramsgate for, i det mindste, at ligge indeblæst i en havn frem for en bøje. Indeblæsthed betyder uplanlagt tid, der skal slås ihjel. Dette sker blandt andet ved lange vandreture, konditoribesøg, shopping i byens mange, mange (!!!) genbrugsbutikker, ordning af vasketøj og andre huslige gøremål. Martin fik en "hot towel shave" i en rigtig gammeldags barbérsalon.

15 Derfra gik turen til Dover, da vinden (iflg vejrudsigten) tillod os at forlade havnen. Men vinden, som vejrudsigten have påstået skulle være højst 9-10 m/s, var for det meste omkring 15. Bølgerne var 4 meter høje og Arvid, der havde lagt sig ned for at sove, endte med at ligge og klamre sig til sofaen og holde alle bøgerne med hele sin vægt mens tøj, service og en enkelt væg blev kastet rundt som i et raflebæger. Sigrid og Martin skiftedes til at styre mens den ene bølge efter den anden rullede over dækket for at ende med at pjaske alt og alle især de to der styrede dynghamrende våde. Da vi endelig kom i havn var alle blevet våde fra top til tå undtagen Arvid der havde ligget nede i kahytten og som heldigvis havde undgået søsyge. Et venligt engelsk sejlerpar trøstede os med, at "når man fjerner sig fra Dover bliver vejret altid bedre". Alt til tørre efter kuling ved Dover Vi er nu kommet til Frankrig, og vejret er allerede blevet bedre. Første mål var egentlig Calais, men der kan lystbådehavnen kun anløbes omkring højvande, hvilket ville have betydet, vi skulle have ligget og kukkeluret ved en ventebøje til sidst på eftermiddagen. Så vi ville hellere fortsætte til Dunkerque. For første gang i 5 dage har vi prøvet at komme i havn uden at skulle hænge alt til tørre. Sødt pålæg fra Danmark, Tyskland, Holland og England. Et samlerobjekt, som efterhånden fylder en del.

16 Syvende rejsebrev - Dordrecht, 17. juli Nu får vi gang i alle de forskellige gæsteflag vi har indkøbt til turen. Frankring blev det kun til en eftermiddag i, og det endda på en søndag hvor det meste af Dunkerque var lukket og gaderne ret øde. Men en lokal bryg på en fortovscafé lykkedes det da at finde, og vi fik også indkøbt baguette, pølse og rødvin til aftensmad, så vi fik det bedste ud af det. Til gengæld fik vi gjort mere ud af Belgien, idet vi tilbragte hele fire nætter i badebyen Blankenberge. Heraf de to første planlagt, men de to sidste ufrivilligt påtvunget af at kuling og piskende regn gjorde det umuligt at sejle videre. Af samme grund var det også kun den første dag, vi kunne benytte os af at være i en badeby. De øvrige dage kunne vi betragte brændingen slå ind over revlerne og havneindløbet. Men vi tog toget til Brugge og havde en dejlig dag, mens det stadig var solskin. Brugge er en smuk og spændende gammel middelalderby. Derudover er de belgiske seværdigheder i høj grad af kulinarisk art. Belgierne er et folkefærd af madører, slikmunde og ølhøvle. Derfor har vi også prøvet en del af deres mangfoldige udvalg af fritter, skaldyr, chokolade, kager, vafler, øl og kaffe. Vi var sågar inde på et pommes-fritesmuseum! En kage af skum og vingummi Gode belgiske øl

17 Da kuling og regn endelig holdt en kort pause, så vi kunne komme til søs igen, skyndte vi os til det hollandske deltafarvand, hvor Rhinen, Maas og Schelde udmunder. Her havde vi set frem til at prøve hollændernes yndlingsfarvand: inddæmmede fjorde med mere eller mindre kunstige øer, man kan lægge til ved. Vi fik en god aften i Veerse Meer ved sådan en fortøjningsplads, inden regnen vendte tilbage. Veerse Meer er en smuk naturlig fjord, hvor kysterne ikke er beskyttet af diger. Det er noget af det smukkeste, vi har sejlet i endnu, ja det ligner faktisk Roskilde Fjord. De forskellige dele af deltaet har forskellig karakter: Nogle har stadig tidevand, andre virker temmelig kunstigt anlagt. Typisk kan man sejle et par timer, inden man skal sluse ind i næste del af deltaet. Når vejret ikke er til badeliv, er der ikke så meget at komme i deltaet efter, så vi er hastet videre til det gamle oprindelige Holland og dermed har vi taget tråden op igen fra rejsebrev 4. Vi er nu i Dordrecht, den ældgamle handelsby, som faktisk er identisk med vikingetidens store handelsby Dorestad -dengang var der nok ikke så mange sluser på vejen herind. Vi har fået havneplads lige neden for domkirken. Dordrecht

18 Ottende rejsebrev - Leeuwarden, 24. juli Kanalsejladsen, både som erhvervssejlads, lystsejlads og levende historie, betyder utroligt meget for hollænderne. De er stadig i gang med at forbedre kanalsystemet og bygge større sluser og flere aquadukter, hvor store veje skal krydse kanalen. Der er mange broer over kanalerne og de fleste åbner hurtigt og uden for meget ventetid. Men jernbanebroer er et problem. De åbner gerne kun 3-4 gange i døgnet; som regel meget tidligt, en til to gange midt på dagen og en sen aftenåbning. I Dordrecht var vi heldige lige at komme frem i tide til en ekstra søndagseftermiddagsåbning. I Gouda, vores næste overnatning, lå broen efter byen og åbnede først 10.13, så der kunne man ikke komme tidligt afsted. Men begge steder blev resultatet heldigvis at vi havde tid til at se på byen. I vores tilfælde handler det om is og konditoribesøg Næste stop skulle være Leiden, hvor det var aftalt, at Gustav, Sigrids kæreste, skulle komme ombord for at sejle med i nogle dage. Den by ligger ikke på hovedruten til Amsterdam, men skulle i følge vores kortmateriale uden problemer kunne nås med stående mast. Her er et af de steder, hvor forholdene er ved at blive forbedret ved at lægge en trafikeret vej ned i en aquadukt. Det er en stor fordel for alle parter. Problemet her var bare, at de var holdt op med at åbne den eksisterende bro, inden aquadukten var færdig. Det stod på et skilt langs kanalen, der hvor man skulle dreje fra til Leiden, så her måtte der hurtig genplanlægning til. Vi valgte i stedet at lægge til i en lille by, Woubrugge, hvor havnefaciliteterne var det ene lille private værft efter det andet langs kanalen, som hver havde et par bådebroer. En hyggelig lille by, hvor det skam også lykkedes os at finde en øl og en is, dog på et nybygget butikstorv. Og det lykkedes også i sidste øjeblik at ringe og omdirigere Gustav. Herfra gik det mod Amsterdam og så skal den store planlægning frem igen med sejladsbeskrivelsens oplysninger om broåbningstider. Man skal forbi Schiphol lufthavn, som har en bro, der kun åbner morgen, middag og aften og man skal igennem hele Amsterdam, hvor der kun åbnes broer for en samlet konvoj, der sejler om natten. Der er også nogle søer undervejs, hvor man kan tilbringe ventetiden. Vi valgte at bruge formiddagen for anker i Westeinderplassen, en labyrint af firkantede øer, som vi kunne ro gummibåd imellem. Schiphol passeredes til frokost og straks derefter kunne vi lægge til ved en café, som havde anløbsbro med serveringsborde. Efter en god frokost havde vi endda rigelig tid til at finde en marina med vaskeri lige ved den bro, som udgør starten af Amsterdam-konvojen.

19 Konvojen gik fra kl. 1 til 3 om natten. Den indledes med en sluse, så man skal have gang i hele besætningen; det er ikke noget man kan gøre mens børnene sover. Det er nu også spændende at sejle gennem natten i kanalerne, mens unge mennesker cykler hjem igennem gaderne. Efter den sidste bro lagde alle de andre både pludselig til langs kanalens kanter. Vi blev i tvivl om alle de andre nu vidste noget, vi ikke vidste, men der skulle ikke være nogen broer i vejen, så vi sejlede videre. Vi tænkte, at det naturlige var at gå videre ud i IJ, det fri farvand gennem Amsterdam, for at opsøge byens lystbådehavn Sixhaven. Da vi kom til dertil så vi at det, de andre vidste, nok var, at Sixhaven i juli er utrolig overfyldt. Det er svært at komme ind kl. 3 om natten i en havn, som er så fuld at man ikke kan se hvor der er broer og hvor det blot er både, der ligger side om side uden på hinanden eller uden på pælene og spærrer for andre både. Det var helt umuligt at sejle længere ind end lige idenfor indsejlingen og her kunne vi lægge os som båd nr. 3. Morgenen efter kunne vi heldigvis lægge os uden på en båd, som ikke skulle sejle, så vi roligt kunne forlade havnen og få en god dag i Amsterdam med poffertjes (små pandekager), blomsterløgsmarked og et historisk museum - og så selvfølgelig flere maleriske kanaler med cykler. Nu havde vi haft hele to dage med godt vejr, så da vi skulle ud i IJsselmeer var det brugt op. Vi fik først en tur på kryds op til en hurtig overnatning i Volendam og derefter en hård tur på kryds mod temmelig store bølger videre nordpå. Vi endte med at søge ly i kanalerne igen ved Stavoren. Her i Friesland er der så mange søer og kanaler, at vi næsten kunne gå en helt anden vej til Leeuwarden, som vi også kom igennem på udturen. Sneek ankom vi til ad bagvejen i forhold til den gennemgående kanal, men det er nok egentlig den rette vej: lige frem til vandporten, som står hvor havnen i gamle dage gik ind i byen. Byen var fuld af hollandske skuder, så man dårlig kunne komme igennem kanalen. Der var skuder med sejl og sænkesværd, skuder der havde lagt masten ned og fine gamle motorpramme med dampskibsskorsten. Langs kajen var der markedsboder, hvor gammelt maritimt håndværk blev vist. Det viste sig at der var skudetræf, men trods det fandt vi i lystbådehavnen en fin pæleplads lige overfor skuderne. Næste morgen blev de sendt afsted med hornorkester, mens de stod ud lidt efter lidt for hver skude skal have god plads til at manøvrere.

20 Så længe skuderne lå stille, var de hyggelig lokalkolorit, men da det viste sig, at de havde samme destination som os var de mest til besvær. Når kanalen er snoet, sejler de i meget adstadigt og forsigtigt tempo og når der er ventetid ved broerne, føler man sig noget klemt i selskab med skuder, som næsten ikke kan holde skibet i kraftig sidevind. Det kan vi næsten heller ikke, men vi kan cirkle, hvis der ellers var plads til det. Det kan skuderne ikke. Det var dog først da vi nåede Leeuwarden vi virkelig indså, hvor besværlige skuderne var. Deres træf ville fylde alle kajpladser i byen og der er ingen almindelig lystbådehavn. Yderligere var alle byens broer lukket for andet end skuder. Der ville kun blive gennemført en konvoj kl. 18 og slet ingen dagen efter. Så vi var nød til at finde et sted at ligge og vente på broåbning ude i byens industrikvarter, så der røg vores eftermiddag i byen. Yderligere var vi nød til at gennemføre konvojen for ikke at blive fanget bag broerne, så vi måtte finde endnu en uautoriseret anlægsplads for at kunne tilbringe natten uden adgang til land. Et problem især fordi det var fra Leeuwarden, Gustav skulle rejse hjem igen. I kanalerne kan vi sejle trods kulingvindstyrker og vi skal ikke holde styr på tidevand, men broer, der ikke åbner som forventet, kan vælte alle planer. Så er tidevand trods alt mere sikkert at planlægge efter! Lidt godt vejr har vi haft i denne uge, trods alt!

21 Niende rejsebrev - Pahlen, 28. juli Tyske Bugt og Vadehavet er noget, der bare skal overstås, med mindre man har en båd, som er bygget til dette specielle farvand, hvilket vil sige væsentlig tungere og meget mere fladbundet end Litorina. Vi havde ellers flere planer om ting, vi gerne ville opleve. Men udsejlingen fra Holland gennem rækken af frisiske øer fik os til kraftigt at genoverveje dem. Tidevandets og bølgernes sammenstød i de smalle "gat" (mellemrum) mellem øerne skaber en fuldstændig kaotisk og meget ubehagelig sø.. Vi blev kastet flere meter op og ned i snart den ene, snart den anden retning, af bølger, der tårnede sig op fra alle retninger på en gang. Da vi så samtidig opdagede, at ekkoloddet til tider kun viste godt 2 meter vand, blev vi noget blege. Hvornår ville båden ramme sandbunden med et brag i bunden af en bølgedal? Endvidere var det løb, vi havde regnet med at følge, forsvundet. Sandbankerne ændrer sig hele tiden, så selv nye søkort er højst at betragte som vejledende. Man må bare følge mærkerne og håbe, at de er sat om efter de aktuelle forhold. Og nu viste det sig, at det eneste afmærkede løb, vi kunne finde ud til det åbne hav bragte os på en hård omvej adskillige sømil mod nordvest, lige op mod vinden, før vi endelig kom til et hul i brændingen og kunne dreje af mod øst, som vi skulle. I samme øjeblik vi kom ud på dybt vand blev havet fuldstændig roligt, for vinden var faktisk ikke særlig kraftig! Destinationen var egentlig Norderney, en af de få frisiske øer, som har dybde nok i havnen selv ved lavvande. Men det blev droppet, da det ville medføre, vi skulle ind gennem endnu et "gat" og ud igen næste dag. I stedet valgte vi at sejle natten igennem helt til Helgoland, hvor vi var fremme 4.30 næste morgen.

Rie s Dagbog 2011. www.troldand.dk

Rie s Dagbog 2011. www.troldand.dk Rie s Dagbog 2011 www.troldand.dk Ries dagbog Fra Vivero til Ria Arosa Marts og april 2011 Fredag den 18. marts 2011 Vi fik sat sejl på i dag. Vejret var dejligt, meget lidt overskyet så solen kunne trænge

Læs mere

I Sverige igen. Hjemturen

I Sverige igen. Hjemturen I Sverige igen En rejsebeskrivelse af Birgit og Henrik fra deres sejltur i Albin Balladen Viva i perioden 04. juni 2008 til 13. september 2008 op langs den Svenske østkyst og tilbage igen Hjemturen -1-

Læs mere

En spændende, anderledes end forventet, hjemsejlads af BLUE NOTE. fra Amsterdam til Virksund.

En spændende, anderledes end forventet, hjemsejlads af BLUE NOTE. fra Amsterdam til Virksund. En spændende, anderledes end forventet, hjemsejlads af BLUE NOTE fra Amsterdam til Virksund. Lørdag den 10. maj kl. 0530 mødtes Knud, Aksel og undertegnede på havnen i Virksund, hvor kursen i bil skulle

Læs mere

Fra Svendborg til Prag.

Fra Svendborg til Prag. 1 Cykeltur. Fra Svendborg til Prag. Fra torsdag d. 15. juli til lørdag d. 24. juli 2010. Jeg havde planlagt årets cykeltur igennem foråret inde i mit hoved, både i min fritid, på træningsturene og på mit

Læs mere

Marsejleren MEDLEMSBLAD FOR MARSELISBORG SEJLKLUB OG HAVN JUNI 2014 NR. 02

Marsejleren MEDLEMSBLAD FOR MARSELISBORG SEJLKLUB OG HAVN JUNI 2014 NR. 02 Marsejleren MEDLEMSBLAD FOR MARSELISBORG SEJLKLUB OG HAVN JUNI 2014 NR. 02 600 nye sejlere fra Sejlerskolen siden 1990...side 6 Ancha - sejlertilbud til unge...side 8 Sejlads med børn ombord...side 16

Læs mere

Nr 3 November 2012 Næste deadline: 15.februar 2013. Svendborg Sunds Sejlklub

Nr 3 November 2012 Næste deadline: 15.februar 2013. Svendborg Sunds Sejlklub Nr 3 November 2012 Næste deadline: 15.februar 2013 Svendborg Sunds Sejlklub STRANDGÅRDEN Rantzausmindevej 137 5700 Svendborg Tlf. 6220 9960 formand@sss.dk www.sss.dk Formand Kjeld Hansen 62 22 18 64 formand@sss.dk

Læs mere

Australien kalder Skrevet : 22. september 2008

Australien kalder Skrevet : 22. september 2008 Australien Rundt 11. september 27. november 2008 Australien kalder Skrevet : 22. september 2008 Hanne og Heinz Rettig drog midt i september til Australien. Foran venter tre måneder med først bilferie,

Læs mere

Om ALS Og Intet. Arne Lykke Larsen 1. 1 all@ifk.sdu.dk, arne.lykke.larsen@mail.tele.dk

Om ALS Og Intet. Arne Lykke Larsen 1. 1 all@ifk.sdu.dk, arne.lykke.larsen@mail.tele.dk Om ALS Og Intet Arne Lykke Larsen 1 1 all@ifk.sdu.dk, arne.lykke.larsen@mail.tele.dk Forord Mine første 99 sandfærdige historier om at leve med ALS, er udkommet den femtende september 2009 i bogform, med

Læs mere

Marsejleren. Nyt fra Havnen...side 4 Onsdagsbanen 2014...side 7 Nyt om omdeling af Marsejleren...side 8 På sommertogt i Kroatien...

Marsejleren. Nyt fra Havnen...side 4 Onsdagsbanen 2014...side 7 Nyt om omdeling af Marsejleren...side 8 På sommertogt i Kroatien... Marsejleren MEDLEMSBLAD FOR MARSELISBORG SEJLKLUB OG HAVN MARTS 2014 NR. 01 Nyt fra Havnen...side 4 Onsdagsbanen 2014...side 7 Nyt om omdeling af Marsejleren...side 8 På sommertogt i Kroatien...side 16

Læs mere

Tur med autocamper til Rusland og Sibirien 2007

Tur med autocamper til Rusland og Sibirien 2007 Tur med autocamper til Rusland og Sibirien 2007 Det hele startede i september 2006. Arthur, Eva og Kaj var ved at planlægge en tur gennem Ukraine og Rusland helt til Sibirien. Vi var netop kommet hjem

Læs mere

VILDGÅS TUR HJEM 2008 Fra Port Napoléon, Port-St.-Louis-du Rhône til Roskilde.

VILDGÅS TUR HJEM 2008 Fra Port Napoléon, Port-St.-Louis-du Rhône til Roskilde. VILDGÅS TUR HJEM 2008 Fra Port Napoléon, Port-St.-Louis-du Rhône til Roskilde. 23. maj 2008. Afgangens time nærmer sig. Vi har nu været her i godt 14 dage, VILDGÅS er gjort klar og søsast. Vi har haft

Læs mere

Dagbog: Min tid i Grønland. Anker Sørensen

Dagbog: Min tid i Grønland. Anker Sørensen Anker Sørensen 1 Dagbog: Min tid i Grønland Anker Sørensen 1965 1971. og besøg i sommeren 1998. Onsdag,d.11.8.1965. Dagen er nået, og med stor forventning om det, der venter mig af oplevelser og arbejde,

Læs mere

ORIENTERINGSKLUBBEN HTF HADERSLEV. 45. Årgang, juli 2007, nr. 3

ORIENTERINGSKLUBBEN HTF HADERSLEV. 45. Årgang, juli 2007, nr. 3 ORIENTERINGSKLUBBEN HTF HADERSLEV 45. Årgang, juli 2007, nr. 3 Redaktion Søren Kjær (ansv.) og Inge Grarup Kontakt: soren.kjaer@mail.dk Næste deadline: 01-09-07 (udkommer ca.14-09-06) Oplag : ca. 230 stk.

Læs mere

Klassisk. Sylvig i Skotland. Klassisk skønhed fra England. Nr. 122 December 2014

Klassisk. Sylvig i Skotland. Klassisk skønhed fra England. Nr. 122 December 2014 Klassisk Nr. 122 December 2014 Sylvig i Skotland Klassisk skønhed fra England 1 Bestyrelsen og kontakt Lokale initiativer Nr. 122, december 2014 Udgives af Dansk Forening for Ældre Lystfartøjer Udkommer

Læs mere

Hjemsejlingen af U.S. Coast Guard Cutter "RESTORER", foråret 1948

Hjemsejlingen af U.S. Coast Guard Cutter RESTORER, foråret 1948 Hjemsejlingen af U.S. Coast Guard Cutter "RESTORER", foråret 1948 Billedet taget i februar 1948 umiddelbart efter at det danske flag var hejst på "Restorer". I det danske søværn blev skibet navngivet "Vitus

Læs mere

1 15. SEPTEMBER 2006 NUMMER 6

1 15. SEPTEMBER 2006 NUMMER 6 K J Ø B E N H A V N S A M A T Ø R - S E J L K L U B 1 15. SEPTEMBER 2006 NUMMER 6 2 F E S T - O G T U R S E J L E R U D V A L G E T K.A.S. Cup en vil i år forme sig i to løb 1) Gaffelriggere (Freja, Ydun,

Læs mere

Simone & Eriks feriehalløj 2013

Simone & Eriks feriehalløj 2013 Simone & Eriks feriehalløj 2013 Det havde føltes langt, det år der var gået, siden sidste sommerferie. Simones havde afsluttet hendes diplomuddannelse, Erik havde været sygemeldt, for at undgå stress.

Læs mere

DFÆL bladet. 3 mand i en båd. Skotland forude. Nr. 108 maj 2011

DFÆL bladet. 3 mand i en båd. Skotland forude. Nr. 108 maj 2011 DFÆL bladet Nr. 108 maj 2011 3 mand i en båd Skotland forude 1 Bestyrelsen og kontakt Lokale initiativer Nr. 108, maj 2011 Dansk Forening for Ældre Lystfartøjer Udkommer 4 gange årligt. Redaktion: Stig

Læs mere

Karate-Lotte. Vinterroning HUSK HUSK HUSK HUSK HUSK HUSK

Karate-Lotte. Vinterroning HUSK HUSK HUSK HUSK HUSK HUSK KAJAKPOSTEN OKTOBER OKTOBER 03 HUSK HUSK HUSK HUSK HUSK HUSK - At der er fælles træning for de, som gerne vil ro struktureret, hver søndag klokken 10.00, hvor vi mødes ved klubben. - At der er gratis svømning

Læs mere

Hjemtur med Mevoy. Onsdag 7.5.2014 Vi har sagt ja til at være med til at sejle Karen og Niels Brøggers nye Lagoon 39 hjem fra Frankrig her i

Hjemtur med Mevoy. Onsdag 7.5.2014 Vi har sagt ja til at være med til at sejle Karen og Niels Brøggers nye Lagoon 39 hjem fra Frankrig her i Hjemtur med Mevoy. Onsdag 7.5.2014 Vi har sagt ja til at være med til at sejle Karen og Niels Brøggers nye Lagoon 39 hjem fra Frankrig her i begyndelsen af maj måned 2014. Det er en tur på ca. 1000 sømil

Læs mere

Et Sømandsliv. Coastersømand. 40 år blandt coastersøfolk, småskibsredere og. andre pirater

Et Sømandsliv. Coastersømand. 40 år blandt coastersøfolk, småskibsredere og. andre pirater Et Sømandsliv Coastersømand 40 år blandt coastersøfolk, småskibsredere og andre pirater En beretning om et langt liv som coastersømand, i storm og stille, på godt og ondt AF Poul Erik Larsen 1 Forord Efter

Læs mere

Bogø Sejlklub - www.bogoe-sejlklub.dk Side 1

Bogø Sejlklub - www.bogoe-sejlklub.dk Side 1 December 2011 20. årgang Bogø Sejlklub - www.bogoe-sejlklub.dk Side 1 Bogø Sejlklub Formand Jens Linnet Ålborgvej 15 55 89 44 77 Kasserer Birgit Tjørnemark Grønsundvej 616 20 70 61 65 Øvrige bestyrelsesmedlemmer

Læs mere

HORSENS ROKLUB 1890-2015 125 ÅRS JUBILÆUMSSKRIFT

HORSENS ROKLUB 1890-2015 125 ÅRS JUBILÆUMSSKRIFT HORSENS ROKLUB 1890-2015 125 ÅRS JUBILÆUMSSKRIFT Indholdsfortegnelse FORMANDENS KLUMME... 3 HISTORIEN OM HORSENS DAME ROKLUB... 4 HORSENS ROKLUB 125 ÅR, 1890-2015... 7 LANGTUR: Sechers bekendelser... 27

Læs mere

NR.10 NOVEMBER 2008 21. ÅRGANG. Mie under eksotiske himmelstrøg

NR.10 NOVEMBER 2008 21. ÅRGANG. Mie under eksotiske himmelstrøg ODENSE SEJLKLUB KLUBNYT NR.10 NOVEMBER 2008 21. ÅRGANG Mie under eksotiske himmelstrøg Vi var rundt og se forskellige Tiki er. De stammer fra de oprindelige folk på øen, som kaldte deres guder for Tiki

Læs mere

H Sommertogt H Nytårsfester H Førerprøven H

H Sommertogt H Nytårsfester H Førerprøven H K J Ø B E N H A V N S A M A T Ø R - S E J L K L U B 1. DEC. 2014 NUMMER 7 H Sommertogt H Nytårsfester H Førerprøven H 2 NYT FRA K.A.S. Formandens klumme K.A.S. var sammen med Svanemøllekredsen vært for

Læs mere

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv.

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Jacob 4 Frida 9 Jesper 14 Christine 18 Paw 22 Jeanette 25 Per 30

Læs mere

Pretzien - Togau Tirsdag d. 20. juli.

Pretzien - Togau Tirsdag d. 20. juli. 28 Pretzien - Togau Tirsdag d. 20. juli. Dagen startede som den plejede med et morgenbad, derefter var der Früstück nede i hotellets kælder, hvor maden var stillet frem til os, den var lidt spartansk,

Læs mere

Medlemsblad for Søblomsten og Blaaheia 11. årgang, Nr. 5, september 2001

Medlemsblad for Søblomsten og Blaaheia 11. årgang, Nr. 5, september 2001 Medlemsblad for Søblomsten og Blaaheia 11. årgang, Nr. 5, september 2001 ALT for rå-sejlere Blaaheia med Søblomsten i baggrunden. Fra sommerens familietur på Tunø. Foto: Jens Jacobsen "Alt for rå-sejlere"

Læs mere

Dagbog fra Tyrkiet 4.-18. oktober 2008

Dagbog fra Tyrkiet 4.-18. oktober 2008 Dagbog fra Tyrkiet 4.-18. oktober 2008 med en lille afstikker til Grækenland af Hans Ketil Lige siden vi bookede flybilletter i februar, har vi glædet os til at komme ud på denne rejse. Anne- Mette har

Læs mere

Rejsebreve sendt til VINDØJET Medlemsblad for KASTRUP SEJLKLUB

Rejsebreve sendt til VINDØJET Medlemsblad for KASTRUP SEJLKLUB Rejsebreve sendt til VINDØJET Medlemsblad for KASTRUP SEJLKLUB En beretning fra S/Y PLUTO s jordomsejling fra juli 1995 til september 1998, med skipper Ejvind Hernø 1 1.rejsebrev fra S/Y PLUTO s langfart

Læs mere