Nordisk spørgeskemaundersøgelse Binyrebarksvigt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nordisk spørgeskemaundersøgelse Binyrebarksvigt"

Transkript

1 Nordisk spørgeskemaundersøgelse Binyrebarksvigt

2 EN TAK TIL VORE MEDLEMMER Den nordiske spørgeskemaundersøgelse, som Addison Foreningen og Hypofysenetværket har deltaget i, er nu officielt færdig. Vi vil hermed gerne takke alle dem, som tog sig tid til at besvare spørgsmålene. Det er en helt unik mulighed for at samle informationer om binyrebarksvigt. Alle disse data kan hjælpe os og andre med at få langt bedre indblik i situationen for patienter med Addison og hypofysesygdomme i de nordiske lande. Addison Foreningen i Danmark Hypofysenetværket INDLEDNING Undersøgelsen blev lavet i slutningen af 2012 i Danmark, Norge og Sverige. Et link til en side på internettet blev sendt til alle, som havde en mailadresse registreret hos de 5 nordiske patientforeninger: Morbus Addison Forening i Norge, Addison Foreningen i Danmark, Hypofysenetværket i Danmark, Stödföreningen Hypofysis og Svenska Addisonföreningen i Sverige. Der var en utrolig stor interesse fra medlemmerne til at besvare spørgsmålene i spørgeskemaet, og det slog mange rekorder. En time efter at spørgeskemaet var ude på nettet, havde næsten 50 personer svaret. Undersøgelsen blev sendt ud til 1268 medlemmer, heraf var 106 adresser forkerte eller kunne ikke modtage spørgeskemaet. I alt svarede 711 medlemmer på under en måned, hvilket giver en svarfrekvens på 62%. Danmark var bedst med en svarfrekvens på 75%, derefter Norge med 58% og Sverige med 53%. Svarfrekvensen fra alle lande ligger højere end det forventes i tilsvarende undersøgelser. Det er Patientforeningerne, der ejer data fra undersøgelsen, og de opbevares på en ekstern webserver. Alle data er helt anonyme, og ingen har mulighed for at koble enkeltpersoner sammen med svarene. Viropharma (en del af Shire) har hjulpet foreningerne med at lave spørgeskemaundersøgelsen samt med analyser og opsætning af materialet.

3 Binyrebarksvigt Binyrebarksvigt er ubehandlet en potentielt dødelig sygdom. Der er gode medicinske behandlingsmuligheder; men sygdommen kan ikke helbredes. Sygdommen skyldes en nedsat eller ophørt funktion i binyrebarken eller hypofysen. Den hyppigste årsag til Addisons sygdom er, at man danner antistoffer mod binyrerne, en såkaldt autoimmun sygdom. Denne autoimmune tilstand skyldes en fejlkodning i immunsystemet, således at antistoffer angriber kroppens egne celler. Antistofferne påvirker selve hormonproduktionen og resulterer i, at der produceres for lidt af det livsvigtige hormon kortisol. Ved primær binyrebarksvigt mangler man i mange tilfælde også et andet hormon ved navn Aldosteron, der regulerer salt væskebalancen Det væsentligste hormon, der erstattes, er kortisol, som er nødvendigt for stofskiftet og til opfyldning af energidepoterne. Normalt produceres kortisol i binyrebarken, når hypofysen giver signal. Derfor kan sygdomme i både binyrerne og hypofysen føre til kortisolmangel. For at overleve kræves livslang medicinering med kortisol. Kroppen kan dog ikke oplagre kortisol, og behovet varierer i løbet af et døgn. Normalt erstattes kortisol med hydrokortison, der er den syntetiske form for kortisol. Målet med behandlingen ved binyrebarksvigt er at give kroppen en dosis, der giver tilstrækkeligt kortison til at dække kroppens behov, men ikke for meget, således at bivirkninger undgås. Hvis det er binyrerne selv, der forårsager binyrebarksvigt, hedder sygdommen Morbus Addison eller Primær Addison. Hvis binyrebarksvigten skyldes, at hypofysen ikke sender signaler til binyrerne om, at de skal danne kortisol, er det en hypofysesygdom, der forårsager sekundær binyrebarksvigt. Den kaldes Sekundær Addison, fordi den giver samme symptomer som Primær Addison. Hvis man har været behandlet med en større mængde kortison igennem længere tid for en anden sygdom end Addison, kan man få medicinsk påført Addison. Så er binyrerne stoppet med at producere kortisol. Som regel bliver binyrerne raske igen, men det kan undertiden tage lang tid. Kroppen har normalt en vedvarende produktion af kortisol, og produktionen skal kunne øges som svar på f.eks. stress eller en infektion. Manglende evne til at øge produktionen eller en svigtende funktion i binyrebarken kan føre til Addison krise. En Addison krise er en potentielt livstruende tilstand, der opstår, når kortisol niveauet falder til et faretruende niveau, og der kræves øjeblikkelig tilførsel af hydrokortison, SoluCortef, ofte administreret intravenøst. Behandlingen af binyrebarksvigt er ikke ændret nævneværdigt i de seneste 60 år. Der er kommet rapporter, som viser at patienter med binyrebarksvigt har nedsat funktionsniveau og livskvalitet. Desuden er der øget risiko for at udvikle hjertekarsygdomme, afkalkning af knoglerne samt øget dødelighed. På de følgende sider ses de interessante resultater fra undersøgelsen.

4 Undersøgelsen Der var en hurtig og høj svarfrekvens fra alle lande, men Danmark indtog førstepladsen, hvad angår antallet af besvarelser. Der var stor aldersforskel blandt dem, som besvarede undersøgelsen, 58% havde Primær Addison og 26% havde Hypofyseinsufficiens. Der var mere end dobbelt så mange kvinder som mænd.

5

6 Behandling af binyrebarksvigt Behandlingen består i at erstatte de hormoner, som binyrerne normalt skulle have produceret. Kortisol erstattes med hydrokortison, der er en syntetisk udgave af vores naturlige kortisol. I sjældne tilfælde erstattes det med andre kortikosteroider. Den hyppigste behandling består af mg hydrokortison 2 eller 3 gange dagligt. Formålet med medicineringen er at efterligne den raske krops udsondringsmønster for kortisol. Det kan også være nødvendigt at tilføre et mineralkortikoid, Florinef, når patienten ikke producerer nok Aldosteron (som regel kun ved Primær Addison). Dette hormon bidrager først og fremmest til at normalisere salt og væskebalancen og blodtrykket. Behandlingen af binyrebarksvigt sigter mod at opnå et fysiologisk kortisolniveau, både under normale forhold og under stress, når der kræves ekstra kortisol. Det anbefales at give lavest mulige dosis af hydrokortison for at opretholde balancen mellem risikoen for at udvikle Addison krise og risiciene ved for meget kortisol. Både for meget og for lidt kortisol er skadeligt for helbredet. Glemte doser eller for lidt kortisol under tilstødende sygdom, kan føre til en Addison krise med høj feber, opkast, diarré og blodtryksfald. Alt for høje doser gennem lang tid kan føre til fedme, højt blodtryk, diabetes og afkalkning af knoglerne. Det er vanskeligt ud fra blodprøver m.m. at se, om behandlingen er tilstrækkelig/optimal. Derfor skal den behandlende læge gennemføre en meget omhyggelig klinisk vurdering. I denne undersøgelse blev næsten alle i Danmark og Sverige behandlet med Hydrokortison. I Norge derimod blev næsten alle behandlet med Cortisonacetat. En lille majoritet ca. 45% indtager medicinen 2 gange dagligt, og ca. 40% indtager medicinen 3 gange dagligt. Næsten 70% af patienterne er tilfredse eller meget tilfredse med deres behandling.

7

8

9 Hvis du kunne forandre noget vedr. kortisonbehandlingen, hvad skulle det være? 5 mg tabletter. Svært at opdele 20 mg i mange dele Auto-dosis (indopereret) At jeg kunne få morgendosis uden at skulle vågne :) At de udvikler et måleinstrument så man får en mere nøjagtig dosering!!! En fast læge Det fungerer godt med tabletter Anden medicin som ikke giver så mange bivirkninger. Bedre kontakt med endokrinolog. Det havde været meget godt hvis jeg kunne gå ned på mg, og at jeg kunne ha det morsomt uden at blive syg bagefter - eller ikke kunne møde op af den grund. Det er meget trættende og vældig kedeligt. Reducere bivirkninger, såsom mavesmerter, vægtøgning, hårtab, vabler og udslæt. 1 pille pr døgn. Jeg bliver straks dårlig, hvis der går en time over tiden Få mere præcis reaktion. Dosere efter behov. En dosis for hele døgnet. Har en tendens til at glemme eftermiddagsdosis. Bedre opfølgning fra læge og specialist. Føler mig meget alene. Plastre i stedet for tabletter eller sprøjte en gang om ugen eller måned Tablet som man tar om aftenen, og som ikke begynder at virke før om morgenen og derefter gir mindre og mindre henover dagen! Depottablet/langtidsvirkende/ slow release/ En dosis i stedet for to/ at kunne nøjes med medicin en gang pr. dag.

10 Hvis du kunne forandre noget vedr. kortisonbehandlingen, hvad skulle det være? Vanskeligt at svare på, da jeg ikke ved hvad der er "normal"tilstand ved denne diagnose. Jeg vil fra næste år gå over til Hydrokortison. Kortisonpumpe. Har fået kortisonpumpe- det er himmelsk!!!!!!! Indvirkning på livskvaliteten Flere studier har påvist, at patienter med binyrebarksvigt oplever nedsat funktionsniveau og livskvalitet, og en tysk undersøgelse viser, at livskvaliteten er dårligere ved højere doser af hydrokortison. En anden undersøgelse, der blev gennemført i Tyskland med patienter med binyrebarksvigt, har vist, at de mest almindelige symptomer var træthed og manglende energi (84% af patienterne med primær og 64% af de med sekundær binyrebarksvigt). Flere patienter med binyrebarksvigt har rapporteret om appetitløshed, kvalme og opkastning. De uspecifikke symptomer med relation til sygdommen bidrager til, at det kan tage lang tid, før man får stillet en diagnose. I vores undersøgelse mener mere end 88%, på trods af at mere end 70% var tilfredse med deres behandling, at sygdommen påvirker deres livskvalitet, og 41% har problemer med nedtrykthed. De fleste synes, at det sværeste ved sygdommen er, at det er en usynlig sygdom, at man ikke kan gøre det, man kunne tidligere, og at man kan få en Addison krise. Mere end halvdelen er bekymrede for langtidsvirkningerne.

11

12

13 I andre offentliggjorte studier har man set, at mange patienter med binyrebarksvigt er nødt til at ændre på deres liv. Mange oplever også, at sygdommen indvirker på evnen til at arbejde eller gå i skole. I denne undersøgelse har man kunnet aflæse lignende resultater. 35% af de, der svarede, betragter sig selv som raske nok til at arbejde på fuld tid. Mange er nødt til at skære ned på deres aktivitetsniveau, både på arbejde, sport og sociale aktiviteter.

14

15 En Addison krise er meget alvorlig og kræver øjeblikkelig behandling på sygehusets akutmodtagelse med tilførsel af kortisol direkte i blodbanen. Tilstanden kan opstå ved forskellige faser af sygdommen. Det kan være det første symptom på Addisons sygdom, men en Addison krise kan også opstå både ved ulykke og i forbindelse med en infektionssygdom. Også diarré og opkastninger kan være faktorer, der spiller ind ved en Addison krise. Det er vigtigt, at alle patienter med Addisons sygdom opbevarer et informationskort i tegnebogen, hvor der står, at øjeblikkelig tilførsel af kortison er livsvigtigt ved ulykkestilfælde eller alvorlig sygdom. For at undgå en livstruende mangel på kortisol er det vigtigt, at den behandlende læge giver tydelig information til patienten om passende forholdsregler ved feber eller andre sygdomstilstande. Mundtlig og skriftlig information bør gives ved sygdomsdebut og gentages ved kontrol. De fleste, der besvarede spørgeundersøgelsen, bærer enten et kortisolkort eller en amulet. Cirka 40% er ikke tilfredse med den information, som de fik ved diagnosen, men 70% er tilfredse med den information, de får ved besøg hos lægen, og når de kontakter sygehuset eller lægen mellem besøgene. Cirka halvdelen af patienterne har fået ordineret Solu Cortef. En fjerdedel af dem, som svarede, har været nødsaget til at opsøge akutmodtagelsen mindst én gang i løbet af det seneste år på grund af en Addison krise. Ved en Addison krise fik cirka 7% en kortisonindsprøjtning i ambulancen, og 53% måtte vente længere end 1 time for at få en kortisonindsprøjtning på sygehuset. 15% måtte vente mere end 4 timer, før de fik en injektion. 57% mener ikke, at sygeplejepersonalet har tilstrækkelig viden om Addisons sygdom.

16

17

18

19

20

21

22 Hvilken information/service kunne du tænke dig af din patientforening? Online chat Positive historier Akutkort på engelsk Mulighed for at købe medaljon At man ikke kun skal fokusere på selve sydommen, men hvad vi selv kan gøre for at få det bedre eks sport. Føler at der er meget fokus på, at det hele er så trist, det behøver jo ikke være sådan Kostvejledning Telefon vagt En FACEBOOK-side International forskning og grupper, mulighed for kontrol i udlandet i stedet for i lille Danmark Er tilfreds med den info vi får. Op til en selv hvordan man bruger den. Tak. Hvad ville du ønske, at du fik / får yderligere oplysninger om vedr. din sygdom eller din medicin? Bedre information om hydrokortison At jeg skulle øge dosis ved feber Bedre information om medicin og dens virkning og bivirkning, information om hvor jeg skal henvende mig ved sygdom der kræver hjælp. Information om hvad jeg kan stille op hvis jeg er i underskud, og information om mulighed for akutmedicin samt mulighed for at have det hjemme. Information om forholdsregler ved rejser m.m

Mangel på binyrebarkhormon

Mangel på binyrebarkhormon Patientinformation Mangel på binyrebarkhormon Binyrebarkinsufficiens Hypofyseklinikken Endokrinologisk Afdeling M MANGEL PÅ BINYREBARKHORMON, KORTISOL BINYRERNE Binyrerne er to små hormondannende kirtler,

Læs mere

Generalsekretæren og den administrerende direktør har ordet... 3. Sammendrag af Sex og kondom og sånn 2013... 6

Generalsekretæren og den administrerende direktør har ordet... 3. Sammendrag af Sex og kondom og sånn 2013... 6 Sex og kondom og sånn 2013 1 Indholdsfortegnelse Generalsekretæren og den administrerende direktør har ordet... 3 Metodik... 4 Sammendrag af Sex og kondom og sånn 2013... 6 Kapitel 1: Anvendelse af kondom

Læs mere

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Du er ikke alene Hjerteforeningen. 2009 Tekst: Helle Spindler, cand. psych., ph.d, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Grafisk

Læs mere

At leve med hiv. en bog til patienter og pårørende. Malet af Henning Sællænder

At leve med hiv. en bog til patienter og pårørende. Malet af Henning Sællænder At leve med hiv en bog til patienter og pårørende Malet af Henning Sællænder Indholdsfortegnelse Indledning 3 Formålet med denne bog 3 Kursus for nykonstaterede 4 hiv-smittede Evaluering fra 25 hiv-smittede,

Læs mere

Immun Trombocytopeni (ITP)

Immun Trombocytopeni (ITP) Immun Trombocytopeni (ITP) - en håndbog for patienter og pårørende Danmarks Bløderforening Immun Trombocytopeni (ITP) en håndbog for patienter og pårørende ISBN: 978-87-90861-19-3 ISBN: 978-87-90861-20-9

Læs mere

Sygdommen, behandling og forebyggelse

Sygdommen, behandling og forebyggelse Information om Depression hos voksne Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er en depression? 05 Hvorfor får nogle en depression? 08 Hvilke symptomer

Læs mere

Små vaskulitter. GPA/Wegeners granulomatose, MPA og Churg-Strauss syndrom

Små vaskulitter. GPA/Wegeners granulomatose, MPA og Churg-Strauss syndrom Små vaskulitter GPA/Wegeners granulomatose, MPA og Churg-Strauss syndrom Små vaskulitter GPA/Wegeners granulomatose, MPA og Churg-Strauss syndrom Vaskulitis er en stor sygdomsgruppe, som har det fælles,

Læs mere

Danmarks Bløderforening. Livet med ITP

Danmarks Bløderforening. Livet med ITP Danmarks Bløderforening Livet med ITP Livet med ITP ISBN 978-87-90861-04-9 ITP er en svær sygdom, Redaktion Terkel Andersen (ansvh.) Thilde Marie Skaanning (red.) Lene Jensen Design og produktion Synergi

Læs mere

INFOSERIEN OM BEVÆGEAPPARATET. Ondt i nakken...

INFOSERIEN OM BEVÆGEAPPARATET. Ondt i nakken... INFOSERIEN OM BEVÆGEAPPARATET Ondt i nakken... Det er meget almindeligt at have ondt i nakken... Nakkesmerter skal behandles aktivt Det er meget almindeligt at have ondt i nakken, og det kan give meget

Læs mere

Information om skizofreni hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse

Information om skizofreni hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse Til forældre og unge Information om skizofreni hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er skizofreni? 05 Hvorfor får nogle børn og unge

Læs mere

Sarkomer Kræftens Bekæmpelse Strandboulevarden 49 2100 København Ø Telefon 35 25 75 00 www.cancer.dk 2647-2013-1.500

Sarkomer Kræftens Bekæmpelse Strandboulevarden 49 2100 København Ø Telefon 35 25 75 00 www.cancer.dk 2647-2013-1.500 Sarkomer Indhold 2 Indledning 3 Hvad er sarkomer? 6 Hvad er symptomerne på sarkomer? 7 Hvilke undersøgelser skal der til? 10 Hvor syg er jeg? 13 Hvilken behandling findes der? 13 Behandling af bløddelssarkomer

Læs mere

Hvilken rolle spiller blodcellerne?

Hvilken rolle spiller blodcellerne? Leukæmi Indhold 2 Indledning 3 Hvad er leukæmi? 6 Hvilke undersøgelser skal der til? 9 De fire overordnede former for leukæmi 10 Akut myeloid leukæmi (AML) 14 Akut lymfatisk leukæmi (ALL) 18 Kronisk myeloid

Læs mere

Idiopatisk Trombocytopenisk Purpura. - en håndbog for patienter og pårørende

Idiopatisk Trombocytopenisk Purpura. - en håndbog for patienter og pårørende Idiopatisk Trombocytopenisk Purpura - en håndbog for patienter og pårørende IDIOPATISK TROMBOCYTOPENISK PURPURA en håndbog for patienter og pårørende ISBN 87-90861-12-4 Manuskript og layout Danmarks Bløderforening

Læs mere

Polycystiske æggestokke PCOS. Rechnitzer.dk UDK-04-307

Polycystiske æggestokke PCOS. Rechnitzer.dk UDK-04-307 Polycystiske æggestokke PCOS Rechnitzer.dk UDK-04-307 6314_01_PCO folder_2#b8f2f.indd 2 27/01/05 11:04:02 Hvad er PCOS? Forfattet af Overlæge Ditte Trolle, Skejby Sygehus PCOS betyder PolyCystisk OvarieSyndrom.

Læs mere

Meld dig ind i Diabetesforeningen

Meld dig ind i Diabetesforeningen Meld dig ind i Diabetesforeningen Ja tak, jeg vil gerne meldes ind i Diabetesforeningen og få mange fordele: Diabetes medlemsblad 6 gange årligt www.diabetes.dk Diafonen Rabat på foreningens mange kogebøger

Læs mere

ANGSTLIDELSER hos voksne Sygdommen, behandling og forebyggelse

ANGSTLIDELSER hos voksne Sygdommen, behandling og forebyggelse Information om ANGSTLIDELSER hos voksne Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er angstlidelser? 04 Hvorfor får nogle angstlidelser? 06 Hvad sker der

Læs mere

Pilottest af spørgeskema. til patienter med narkolepsi og hypersomni

Pilottest af spørgeskema. til patienter med narkolepsi og hypersomni Pilottest af spørgeskema til patienter med narkolepsi og hypersomni Region Midtjylland Marts/april 2013 Baggrund og metode Pilottestning af et spørgeskema er en del af valideringsprocessen. Formålet med

Læs mere

Natarbejde fakta og gode råd

Natarbejde fakta og gode råd Natarbejde fakta og gode råd Indhold Fagligt Fælles Forbund Kampmannsgade 4 1790 København V Telefon 70 300 300 3f@3f.dk www.3f.dk September 2013 Redaktion: Anne Helene Garde, Det Nationale Forskningscenter

Læs mere

MERE OM MS (MULTIPEL SKLEROSE)

MERE OM MS (MULTIPEL SKLEROSE) MERE OM MS (MULTIPEL SKLEROSE) Udarbejdet i samarbejde med læge Anna Tsakiri Neurologisk afdeling, Glostrup Hospital. Indhold Hvordan kommer jeg videre? 4 Hvad er MS? 5 Almindelige typer af MS 6 Hvordan

Læs mere

Til dig der skal have en ny lever

Til dig der skal have en ny lever Til dig der skal have en ny lever Information til leversyge patienter og deres pårørende Medicinsk Klinik A og Kirurgisk Klinik CTX Rigshospitalet Tekst: Cand.comm. Kristine Lundby Layout: Cand.polyt.

Læs mere

Til dig der skal i 3-stofsbehandling -En patientguide

Til dig der skal i 3-stofsbehandling -En patientguide Til dig der skal i 3-stofsbehandling -En patientguide Indledning Denne pjece er for dig der skal i gang med en 3-stofsbehandling for din kroniske hepatitis C (på dansk leverbetændelse C). Pjecen indeholder

Læs mere

Prokrastineringsformlen i praksis. Afviklet arbejde. Udnyttet tid

Prokrastineringsformlen i praksis. Afviklet arbejde. Udnyttet tid Figur fra Dansen på deadline side 52 slut Afviklet arbejde halvdelen Udnyttet tid om prokrastineringsformlen bliver det forhåbentlig lettere for dig at undersøge, hvad det er, der skaber problemer, når

Læs mere

Sundhed med udgangspunkt i sukkersyge

Sundhed med udgangspunkt i sukkersyge Sundhed med udgangspunkt i sukkersyge Af: Camilla Boysen, Maham Ahmed, Sughra Ahmed og Veronika Koudelkova. Indledning I dette projekt vil vi beskrive de forskellige typer for sukkersyge, med fokus på

Læs mere

DEPRESSION DEPRESSION. både arv og de påvirkninger, du får gennem livet.

DEPRESSION DEPRESSION. både arv og de påvirkninger, du får gennem livet. Depression DEPRESSION Alle mennesker oplever kortvarige skift i deres humør. Det er helt normalt. Ved en depression derimod påvirkes både psyken og kroppen, og humøret svarer ikke til det, man normalt

Læs mere

Fremtidens apotek. forslag til modernisering af apotekssektoren

Fremtidens apotek. forslag til modernisering af apotekssektoren Apotekerne møder hver dag de mest ressourcesvage borgere i samfundet. Blandt de svageste mennesker i samfundet er der en højere forekomst af fysiske og psykiske sygdomme, og mange har oveni sociale og

Læs mere

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Janus Rosa laver en kort introduktion af projektet det er rigtig spændende for os at høre om dine erfaringer

Læs mere

Mere om MS (multipel sklerose)

Mere om MS (multipel sklerose) Mere om MS (multipel sklerose) EXT-11/2008-15 EX.1498 www.novartis.dk Mere om MS (multipel sklerose) Indhold Hvordan kommer jeg videre? 4 Hvad er MS? 5 Almindelige typer af MS 6 Attakvis MS (RRMS) 6 Sekundær-progressiv

Læs mere

ET BEDRE LIV AT LEVE MED SKIZOFRENI

ET BEDRE LIV AT LEVE MED SKIZOFRENI ET BEDRE LIV AT LEVE MED SKIZOFRENI 1 Forord: - At leve med skizofreni Formålet med dette hæfte er at informere patienter med skizofreni og deres pårørende om sygdommen og dens behandling. Der er flere

Læs mere