NYHEDSBREV. Marts 2008 Blad 748. Høringssvar vedr. vejledningsloven

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NYHEDSBREV. Marts 2008 Blad 748. Høringssvar vedr. vejledningsloven"

Transkript

1 Marts 2008 Blad 748 Høringssvar vedr. vejledningsloven Fortsat dynamisk udvikling Forsøg BKF tilslutter sig i vores høringssvar lovforslagets intentioner i forhold til, at uddannelses-, erhvervs- og karrierevejledningen yder en sammenhængende og professionel vejledning af de unge fra grundskolen over ungdomsuddannelserne til videregående uddannelser. Desuden fremhæver vi i høringssvaret det positive i forberedelsen af dette lovforslag gennem Danmarks Evalueringsinstituts evaluering af vejledningsreformen fra 2003 og gennem nedsættelse af to arbejdsgrupper i forlængelse af anbefalingerne fra Danmarks Evalueringsinstitut. BKF er positiv over for en dynamisk udvikling på vejledningsområdet, og overfor forsøgs- og udviklingsmuligheder på området med henblik på øget effekt af vejledningsindsatsen.. BKF lægger vægt på, at forsøgene skal være fagligt bæredygtige, hvilket også må ses i sammenhæng med målsætningen for hele kommunalreformen. "Frikommuneforsøgene" kan stimulere udviklingen på det øvrige vejledningsområde, idet vi dog mener, der fortsat skal lægges vægt på at vejledningstiltagene er institutionsuafhængige. I lovforslaget lægges op til flere mentorordninger på uddannelsesområdet, hvilket vi er positive overfor, men vi gør også opmærksom på, at mentorer og vejledere ofte har forskellige roller, og at mentorer derfor ikke uden videre og i alle henseender vil kunne erstatte vejledere. Afbureaukratiseringsudvalg Udvalget vedrørende afbureaukratisering har holdt sit andet møde, hvor udvalgets arbejdsområder blev nærmere indkredset. Udvalgets arbejde opdeles i to faser, og i første fase af arbejdet vil følgende emner indgå: Elevplaner og samordning af elevplan, uddannelsesbog og uddannelsesplan Kvalitetsrapporter PPR-vurderinger ved visse former for henvisning til specialundervisning samt ved fritagelse for prøver og test (herunder med inddragelse Danske Handicaporganisationers synspunkter) Fraværsindberetninger Lokal organisering (frihed til at organisere undervisningen) På det næste møde vil elevplaner og samordning af elevplan, uddannelsesbog og uddannelsesplan være emnet.

2 Marts 2008 Blad 749 Skolerådets beretning Social korrektion Den 26. februar holdt Skolerådet sit ordinære møde vedrørende drøftelse af Formandskabets beretning. Både formandskabets beretning og kommentarerne fra de forskellige medlemmer af Skolerådet kan læses i sin helhed på Skolerådets formandskab gjorde i sin beretning status over det forløbne år og kom med en række fremadrettede anbefalinger. I forbindelse med beretningen fremlagde formandskabet en større undersøgelse vedrørende den sociale baggrunds betydning for elevernes præstationer i skolen, og i forlængelse heraf foreslår formandskabet at Undervisningsministeriet tager initiativ til, at der fremover offentliggøres korrigerede karaktergennemsnit. I Sverige har man flere års erfaring med en sådan model, som kan være med til at sætte fokus på selve undervisningseffekten. Beretningen fokuserer derudover meget på, at den sociale baggrund fortsat vejer tungt i uddannelsessystemet. BKF tilslutter sig anbefalingen vedrørende social korrektion og er enig i, at der er behov for mere viden i forhold til, hvordan vi kan mindske den sociale baggrunds betydning Resultater for flygtninge og indvandrere Resultaterne for indvandrere og efterkommere er fortsat ikke gode nok, og formandskabet peger på, at der er behov for en dynamisk udviklingsstrategi, der afprøver mange forskellige typer af indsatser. Børne- og Kulturchefforeningen er meget enig, også ud fra den betragtning, at de problemfelter, der viser sig, er så forskellige, og det er løsningerne dermed også nødt til at være. BKF er måske ikke ganske enig med formandskabet i vejen frem på dette område, men at der er behov for kommunale strategier er tydeligt. Viden om specialpædagogik BKF mener Endelig beskæftiger formandskabet sig i beretningen med den manglende viden om specialundervisning og behovet for en nyorientering af den specialpædagogiske bistand både begrebs- og indholdsmæssigt og med hensyn til afklaring af grænserne mellem undervisningsdifferentiering og specialpædagogisk bistand. Børne- og Kulturchefforeningen er enig i behovet for en nyorientering og for en begrebsafklaring i forhold til den specialpædagogiske bistand. BKF er også enig i nødvendigheden af at se på samspillet mellem almenundervisningen og specialundervisningen, hvilket også er et af fokusområderne i Partnerskab om Folkeskolen. Formandskabet lægger på dette område op til en meget omfattende dataindsamling, og her er Børne- og Kulturchefforeningen både betænkelig og uenig. Det er ikke ganske klart, hvad en sådan afdækning skal bruges til og en mere frugtbar indfaldsvinkel kunne være, hvilke mål man forfølger, hvilke redskaber og metode man

3 Marts 2008 Blad 750 bruger, og hvad der kommer ud af det. Generelle bemærkninger Formandsberetningen er spændende og vedkommende læsning, men undertiden bliver en del anbefalinger lidt upræcise i deres adressering, og beretningen forekommer undertiden uklar i forhold til de styringskoncepter de forskellige kommuner gør brug af. Det kommunale politiske niveau bliver lidt usynligt i formandskabets beretning, og det virker i nogle tilfælde ikke ganske klart, hvilket grundlag anbefalingerne til skoleniveauet bygger på. Forslag til ændring af folkeskoleloven vedrørende præcisering af ansvarsforholdene og større frihed m.v. I BKF - nyt februar blev det omtalt, at der arbejdes med en lovændring vedrørende skolestruktur. Samme lovforslag indeholder også elementer vedrørende en tydeliggørelse af ansvarsfordeling i folkeskolen. Lovforslaget har endnu ikke været sendt til høring, men BKF er opmærksom på, at Skole og Samfund lægger op til drøftelser i forhold til dette lovforslag. Lovforslaget tages desuden op på et ekstraordinært møde i Skolerådet den 6. marts. I forhold til præcisering af ansvarsforholdene er der tale om meget små ændringer i lovteksten, og der er ikke tale om, at der sker ændringer i fordelingen af ansvaret mellem de forskellige områder sammenlignet med i dag. Skolebestyrelsen Tydeliggørelse Skoleledelsen Pædagogisk ledelse Skolebestyrelsen skal også fremover have mulighed for at udtale sig i forbindelse med ansættelse af leder og lærere, men det bliver præciseret at skolebestyrelsen tilsyn ikke omfatter personsager, hvilket heller ikke er tilfældet i dag. Der er tale om en tydeliggørelse en præcisering, idet personalesager aldrig har været skolebestyrelsens anliggende, hvilket hidtil har fremgået indirekte ved, at kommunalbestyrelsen har ansættelses- og afskedigelseskompetence og at skolens leder træffer alle beslutninger vedrørende personalet. Det forhindrer på den anden side ikke, at man som skolebestyrelse kan bliver orienteret, - ganske som i dag. Lovforslaget har desuden affødt en del drøftelse i forhold til præciseringen af skolelederens ansvar. I bemærkningerne til loven fremgår det, at intentionen med ændringerne er en forenkling og en tydeliggørelse. Præciseringerne tydeliggør, at den pædagogiske ledelse tillægges skolelederen som en egentlig selvstændig ledelsesbeføjelse, ud fra en almindelig kommunalretlig grundsætning om, at kommunalbestyrelsen ikke kan give instruktioner med hensyn til varetagelse af en opgave, der kræver særlig faglig kundskab.

4 Marts 2008 Blad 751 I alle andre ledelsesopgaver gælder de almindelige over-/ underordnelsesforhold i den kommunale organisation. Sådan er det også nu, men i forslaget til lovændring har man forsøgt at præcisere, hvilket er med til at tydeliggøre ledelsens handlerum. Ændring i ansvarsforhold For detaljeret Et enkelt sted i lovforslaget er der tale om en ændring i de nuværende ansvarsforhold, idet fastlæggelse af mål og rammer for folkeskolens virksomhed ikke længere kan delegeres til et andet politisk udvalg. Det er underlagt samme delegationsforbud som kvalitetsrapporten, hvilket selvfølgelig hænger godt nok sammen, men som der alligevel kan være delte meninger om det fornuftige i. Lovforslaget indeholder en lang række mindre justeringer, hvor man de steder, hvor der er anvendt begrebet skolen går ind og præciserer, hvem i skolen der tænkes på. Det er en lille ændring, men denne præcisering er måske ikke nogen fordel. Her bliver lovgivningen måske for detaljeret og forskrivende. BKF`s forventninger til professionshøjskolerne Stærkere uddannelsesmiljøer Videnscentre Efter og videreuddannelse BKF har udarbejdet et notat om forventningerne til de nye professionshøjskoler. Notatet kan læses i sin helhed på men hovedpunkterne gengives her. Professionshøjskolerne skal som større og stærkere uddannelsesmiljøer sikre, at der er ressourcer til innovation og udvikling. Der skal fortsat være en geografisk spredning af uddannelsesstederne, men det er helt afgørende, at der også bliver et samarbejde og en arbejdsdeling inden for de enkelte fagområder/fakulteter. Højskolerne skal generere ny viden til de enkelte regioner og den enkelte kommune og bliver således vigtige regionale videnscentre. Professionshøjskolerne skal være særligt opmærksomme på kvalitetsudvikling af grund-, efter- og videreuddannelserne. Det er helt afgørende, at uddannelserne kan matche den udvikling der finder sted på de kommunale institutioner m.v. Højskolerne skal sikre på faglig og tværfaglig udvikling. De skal inspirere og udfordre de faglige miljøer og tilskynde til samarbejde på tværs af fagprofessionerne. Professionshøjskolerne skal medvirke til at styrke udbuddet af efter- og videreuddannelse over for den enkelte kommune og samarbejde med andre aktører herom. Højskolerne skal være offensive og fornyende med hensyn til deres uddannelsesstrategi.

5 Marts 2008 Blad 752 Professionshøjskolerne skal medvirke til at udvikle nye grunduddannelser og tiltrække nye uddannelser til det enkelte område. Professionshøjskolerne skal sikre en øget rekruttering af studerende til uddannelserne for at sikre tilstrækkelig arbejdskraft til de kommunale velfærdsområder og nye opgaver i kommunerne. Studie- og kulturmiljøer Partnerskaber I samarbejde med kommunerne skal studie-, kultur- og boligmiljø styrkes, således at professionshøjskolerne kan stå sig i konkurrencen med andre videregående uddannelser. Der skal indgås samarbejdsaftaler med universiteter og andre forsknings- og udviklingsmiljøer. Der skal indgås partnerskabsaftaler med kommuner, regioner og private virksomheder om praktik, innovation og efter- og videreuddannelse. Der skal indgås et forpligtende samarbejde mellem professionshøjskoler og erhvervsakademier, ligesom samarbejdet med private virksomheder er af stor betydning. Professionshøjskolerne skal være offensive i deres dialog med det omgivende samfund og med væsentlige aktører på området, hvilket skal afspejles i sammensætningen af uddannelsesudvalg og bestyrelse. Højskolerne skal medvirke til at udvikle den kommunale praksis, udfordre vanetænkning, hvor den findes og skabe ny viden. Nyt KL- udspil om dagtilbud I forbindelse med Børnetopmødet lancerede KL en ny publikation på dagtilbudsområdet. Publikationen konkretiserer på en god måde kommunalbestyrelsens ansvar for: Tilsyn og dialog Helhed og sammenhæng Trivsel, udvikling og læring samt Ledelse Læs mere på Kvalitetsrapporter på dagområdet BKF`s bestyrelse har i øvrigt drøftet et forslag til kvalitetsrapport på dagtilbudsområdet udformet og udviklet af kommunerne. Dagtilbudsnetværket arbejder videre med ideen i den kommende tid. Mere herom i en senere udgave af BKF- nyt.

6 Marts 2008 Blad 753 Evaluering af "Kvalitet i dagtilbud" EVA - magasin om dagtilbud EVA har evalueret "Kvalitet i dagtilbud". 1. delrapport kortlægger de 84 første projekter. Læs mere på I forbindelse med KL`s børnetopmøde har EVA også udgivet et meget læseværdigt magasin om dagtilbudsområdet. Læs mere herom på eller bestil magasinet hos en boghandler. Nye publikationer fra servicestyrelsen Servicestyrelsen har udarbejdet en række nye og læseværdige publikationer på børne- og ungeområdet, bl.a. om VISO og om ungdomssanktionen. Læs under mappen publikationer på Satspuljemidler til unge og uddannelse Lige muligheder - styrket indsats over for udsatte børn og unge Satspuljepartierne er blevet enige om en række indsatsområder på det sociale område for de kommende år. Satspuljepartierne er enige om, at der skal sættes ind med en styrket indsats over for udsatte børn og unge. En væsentlig del af de lige muligheder er at styrke den tidlige indsats, de udsatte børn og unges netværk og indsatsen over for forældrene. Satspuljepartierne afsætter derfor 630 mio. kr. over 4 år, til en forebyggende og tidlig indsats over for udsatte børnefamilier samt en række initiativer, der styrker ressourcerne hos udsatte børn og unge. Opfølgning på anbringelsesreformen Ny håndbog om anbringelsesreformen Satspuljepartierne er enige om, at der er behov for en større kvalitet i den indsats børn og unge med særlige behov modtager. I den forbindelse er der enighed om, at der er behov for en opkvalificering af plejefamilierne, så de har bedre forudsætninger for at løfte opgaven. Desuden bliver Ankestyrelsens muligheder for at gribe ind over for kommunerne øget og der kommer bedre vejledning til kommunerne om tærsklen for tvangsanbringelser. Satspuljepartierne er enige om at afsætte i alt 124 mio. kr. over 4 år til initiativerne. Velfærdsministeriet har udarbejdet en håndbog som opfølgning på anbringelsesreformen. Den skal fungere som en støtte til sagsbehandlerne i deres hverdag. Læs mere på Spørgeskema vedr. Ungdomsuddannelsen for unge med særlige behov Lov 564 KL arbejder p.t. med en elektronisk spørgeskemaundersøgelse omkring kommunernes udgifter i forbindelse med Lov kommuner er involveret i undersøgelsen. Kontaktperson i BKF: Karl Erik Olesen

7 Marts 2008 Blad 754 Aftale om lærernes arbejdstid Som et led i det indgåede KTO-forlig har KL og DLF indgået en central rammeaftale til lokal udmøntning. Aftalen mellem KL og Lærernes Centralorganisation vil hvis den kan udmøntes lokalt efter BKF`s opfattelse gøre op med timetælleriet, hvilket vil betyde uendeligt meget for folkeskolens udvikling. Aftalen skal sikre større fleksibilitet, minimerer bureaukratiet og gøre op med timetælleriet. Ud over øget arbejdsglæde hos lærerne, vil aftale betyde større fleksibilitet og mere rum til ledelse. BKF bidrager gerne til den videre udmøntning af aftalen og håber, at de lokale parter vil lægge sig i selen for at sikre den lokale udmøntning. Se mere herom på eller Godt gang i UTAprojektet Der er godt gang i Ungdomsuddannelse til alle - aktiviteterne i kommunerne. I alt 38 kommuner er med i netværk I og II. Referencegruppen for projektet har været samlet til møde med KL og Undervisningsministeren og her understregede BKF: BKF-synspunkter At det var helt nødvendigt at opstille klare mål - og succeskriterier for den enkelte kommunes indsats i næste fase - her er UU en central part At kommunerne selv skal have øget fokus på de elever i folkeskolens overbygning, der ikke følger undervisningen i kortere eller længere tid At der kan være en modsætning mellem UTA`s målsætning om uddannelse til unge og beskæftigelsesregionernes udmeldinger om job på den korte bane. Jeg bad ministeren om at tage det op med Claus Hjort Tænk på tværs At vi har et generelt 20 % problem i samfundet også på andre områder (sundhed, kultur m.v.) BKF bad Undervisningsministeren om at se på snitfladen til Kulturministeriet og et ungeprojekt på dette område. BKF hilser med tilfredshed, at Velfærdsministeriets område - med opfølgning i forhold til de meget sårbare unge og satspuljemidlerne - er tænkt ind i projektet. Velfærdsministeriet orienterede om satspuljemidlerne til ungdomsuddannelserne. Referencegruppen drøftede samspillet og

8 Marts 2008 Blad 755 uddannelsesydelsen mellem VUC og Produktionsskoler, de forskellige forslag om mentorordninger (se andet sted i BKF-nyt) og de generelle økonomiske vilkår for ungdomsuddannelserne. Universiteter og seminarier skal samarbejde om læreruddannelser 4 afgørende faktorer Regeringen har d. 28. februar besluttet, at der skal foretages et udredningsarbejde omkring supplerende læreruddannelser. "Vi skal udnytte alle muligheder for at få flere og endnu bedre lærere. Et samarbejde mellem universiteter og professionshøjskoler skal trække på det bedste fra de to verdener, som hidtil har levet for adskilt fra hinanden: På den ene side professionshøjskolernes ekspertise baseret på den tætte kontakt med folkeskolen, dens fag og viden om undervisning af små elever. På den anden side universiteternes forskning og faglige styrke", siger Bertel Haarder i en pressemeddelelse herom. Undervisningsministeren understreger, at for ham er følgende afgørende: 1. At universiteter får mulighed for at medvirke til at styrke tilgangen til læreruddannelsen og sikre dennes tilknytning til forskning 2. At alle seminarier og ikke kun nogle få får glæde af samarbejde med relevante universiteter 3. At alle læreruddannede får mulighed for på to år at kvalificere sig til at blive gymnasielærere på et universitet. Dermed opfattes læreruddannelsen ikke som en blindgyde, der kun fører til én profession 4. At universitetsbachelorer får tilsvarende mulighed for at få lærerkompetence på en professionshøjskole. Det fremgår af regeringsgrundlaget Mulighedernes samfund, at der skal etableres supplerende læreruddannelser. Regeringen fastslår, at der skal ske udbud af forskningsbaserede læreruddannelser fra 1. september Rammer for arbejdsgruppen Videnskabsministeriet, Undervisningsministeriet og Finansministeriet opstiller de overordnede rammer for udvikling af supplerende læreruddannelser, herunder forskningsbaserede læreruddannelser, med henblik på Akkrediteringsrådets akkreditering og godkendelse, jf. regeringsgrundlaget. Udformningen af disse rammer skal også ske under hensyntagen til de frihedsgrader, som gælder for udviklingen af forskningsbaserede uddannelser.

9 Marts 2008 Blad 756 I den forbindelse skal blandt andet følgende afklares: Samarbejdet mellem universiteter og professionshøjskoler med henblik på at understøtte en samfundsøkonomisk hensigtsmæssig udnyttelse af ressourcerne i uddannelsessektoren. Præcedensskabelse i forhold til andre mellemlange uddannelse Professionsbacheloruddannede læreres adgang til kandidatuddannelser. Den videre proces Videnskabsministeriet igangsætter i samarbejde med Undervisningsministeriet og Finansministeriet arbejdet med udformningen af de overordnede rammer. Af hensyn til den videre proces frem mod udbud af forskningsbaserede læreruddannelser med start den 1. september 2009 skal arbejdet med udformningen af de overordnede rammer være afsluttet senest den 1. juni Relevante parter herunder aftagere, professionshøjskoler og universiteter inddrages i arbejdet med at formulere de overordnede rammer. BKF mener BKF ser positivt på et bredere udbud af læreruddannet arbejdskraft. Det er dog afgørende: At udbuddet af de supplerende læreruddannelser sker i et samarbejde mellem professionshøjskoler og universiteter At der ikke opstår yderligere signalforvirring om udbuddet af læreruddannelser med den konsekvens, at færre vælger at blive lærer At der sker en øget tilgang til læreruddannelserne som helhed At de lærere der uddannes har reelle forudsætninger for at forestå undervisningen i folkeskolen At relevante aftagerinteresser og Følgegruppen for læreruddannelsen inddrages i det tværministerielle udredningsarbejde. Læs mere på AKF-rapport om skolen AKF har udviklet et nyt værktøj til at sammenligne karaktererne mellem landets folkeskoler. De nye beregninger viser, at kun få skoler klarer sig betydeligt bedre eller betydeligt dårligere end gennemsnittet af skolerne. Langt de fleste klarer sig gennemsnitligt. Læs mere på

10 Marts 2008 Blad 757 Konference om kulturel mangfoldighed Den 9. april 2008 kl afholder Undervisningsministeriet og UNESCO-Nationalkommissionen konferencen Kulturel mangfoldighed og interkulturel dialog Konferencen foregår i Eigtveds Pakhus, Asiatisk Plads 2 G, 1448 København K og afholdes i samarbejde med Institut for Menneskerettigheder og Ungdomsbyen. Børn og unge på banen - som aktive lokale medborgere Børnerådet holder inspirationskonference for kommunale beslutningstagere Tid: Mandag den 5. maj 2008 Sted: Eigtveds Pakhus, København Der bliver blandt andet mulighed for at møde: - Opvækstkoordinator Kjell Lillestøl fra Porsgrunn Kommune, Norge - Barnombudsmann Lena Nyberg, Sverige - Formand for Børne- og Kulturchefforeningen Per B. Christensen - Direktør i Gribskov Kommune Inger Marie Vynne Reserver datoen nu Tilmelding fra medio marts 2008 på BKF`s sekretariat: Børne- og Kulturforvaltningen Rådmandshaven 20, 4700 Næstved Tlf Fax bkf@bkchefer.dk

NYHEDSBREV. Februar 2007 Blad 668. Kvalitetsreform

NYHEDSBREV. Februar 2007 Blad 668. Kvalitetsreform Februar 2007 Blad 668 Kvalitetsreform BKF er inviteret til Regeringens tredje møde om kvalitetsreformen, der har fokus på mål og evaluering og som afholdes på Bornholm d. 8. februar. Læs BKF`s bidrag til

Læs mere

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN Oktober 2006 Blad 649 Vi bliver mange på Munkebjerg Generalforsamling Der er også i år rift om pladserne til vores årsmøde fra d. 15. 17. november. 10 dage før tilmeldingsfristen udløber er der tilmeldt

Læs mere

Marts 2010 blad 913. - Objektiv sagsbehandling

Marts 2010 blad 913. - Objektiv sagsbehandling Marts 2010 blad 913 På vej mod forpligtende samarbejde mellem kommunerne KL s direktionskonference 20.-21. april Debatoplæg på vej vigtigt med forberedende diskussioner! KL indbyder kommunernes direktioner

Læs mere

Høring over lovforslag til justering af fagrækken og den understøttende

Høring over lovforslag til justering af fagrækken og den understøttende Høring over lovforslag til justering af fagrækken og den understøttende undervisning mv. Generelle bemærkninger KL takker for muligheden for at komme med høringssvar. KL finder det positivt, at der nu

Læs mere

Mange veje. mod en stærk evalueringskultur i folkeskolen

Mange veje. mod en stærk evalueringskultur i folkeskolen Mange veje mod en stærk evalueringskultur i folkeskolen NR. 3 OKTOBER 08 Katja Munch Thorsen Områdechef, Danmarks evalueringsinstitut (EVA). En systematisk og stærk evalueringskultur i folkeskolen er blevet

Læs mere

Refleksioner over dagens indlæg og debat med fokus på kommunernes fremtidige udfordringer

Refleksioner over dagens indlæg og debat med fokus på kommunernes fremtidige udfordringer Refleksioner over dagens indlæg og debat med fokus på kommunernes fremtidige udfordringer Ved Børne- og Kulturdirektør Per B. Christensen, formand for Børne- og Kulturchefforeningen på konferencen om Uddannelse

Læs mere

Bekendtgørelsesændringer på vejledningsområdet

Bekendtgørelsesændringer på vejledningsområdet Bekendtgørelsesændringer på vejledningsområdet Helene Valgreen, Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Målsætning for aftale om bedre veje til udd. og job I 2030 skal mindst 90 % af de 25-årige have gennemført

Læs mere

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN August 2006 Blad 634 Årsmødet 2006 Sorømøde Velfærdsudspil Udvikling af ny hjemmeside Dagplejens placering i den samlede vifte af dagtilbud Så er programmet for årsmødet 2006, d. 15-17. november på Hotel

Læs mere

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN August 2003 Blad 367 Undervisningsministerens Sorø-møde Temaet for Undervisningsministerens Sorø-møde var som bekendt Klædt på til vækst og velfærd. Mødet fokuserede først og fremmest på de nye CVU-uddannelser

Læs mere

Det kræver en læreruddannelse:

Det kræver en læreruddannelse: Velkomsttale og præsentation af følgegruppen for den ny læreruddannelsens rapport deregulering og internationalisering, fredag d. 20. januar 2012 på Christiansborg, v/ Per B. Christensen, formand for følgegruppen

Læs mere

NYHEDSBREV. Oktober-I 2008 Blad 791. Du kan nå at tilmelde dig årsmødet endnu

NYHEDSBREV. Oktober-I 2008 Blad 791. Du kan nå at tilmelde dig årsmødet endnu Oktober-I 2008 Blad 791 Du kan nå at tilmelde dig årsmødet endnu Og den nye kulturminister kigger forbi Vedtægtsændringer Hvilke ændringer? Det strømmer ind med tilmeldinger til BKF s årsmøde fra den 12.

Læs mere

Notat om høringssvar over udkast til Forslag til Lov om ændring af lov om folkeskolen og lov om vejledning om uddannelse og erhverv

Notat om høringssvar over udkast til Forslag til Lov om ændring af lov om folkeskolen og lov om vejledning om uddannelse og erhverv Uddannelsesudvalget L 112 - Bilag 1 Offentligt Undervisningsministeriet Januar 2009 Notat om høringssvar over udkast til Forslag til Lov om ændring af lov om folkeskolen og lov om vejledning om uddannelse

Læs mere

Bedre veje til uddannelse og job MODEL FOR SAMMENHÆNGENDE UNGEINDSATS

Bedre veje til uddannelse og job MODEL FOR SAMMENHÆNGENDE UNGEINDSATS 2018 Bedre veje til uddannelse og job MODEL FOR SAMMENHÆNGENDE UNGEINDSATS Sammenhængende Ungeindsats i Hvidovre Kommune Indhold Baggrund...2 Kommunernes ansvar...2 Tal på Hvidovre Kommunes unge...3 Vision...4

Læs mere

Særlige elevgrupper - Workshop sekretær og forretningsførerkurset. v/ Eva Nørgaard Jensen, Uldum Højskole og Jakob Hvenegaard, FFD 25 oktober 2018

Særlige elevgrupper - Workshop sekretær og forretningsførerkurset. v/ Eva Nørgaard Jensen, Uldum Højskole og Jakob Hvenegaard, FFD 25 oktober 2018 Særlige elevgrupper - Workshop sekretær og forretningsførerkurset v/ Eva Nørgaard Jensen, Uldum Højskole og Jakob Hvenegaard, FFD 25 oktober 2018 Disposition En særlig elevgruppe Højskolens særlige ordninger;

Læs mere

Harmoniseret ramme for. elevplaner. ved Sønderborg Kommunes. folkeskoler

Harmoniseret ramme for. elevplaner. ved Sønderborg Kommunes. folkeskoler Harmoniseret ramme for elevplaner ved Sønderborg Kommunes folkeskoler Børn & Uddannelse Uddannelse Maj 2009 Sag 09/21538 /FB Indstillet af Børn & Uddannelsesudvalget 1. september 2009 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Ministeriet for Børn og Undervisning November 2012. Høringsnotat

Ministeriet for Børn og Undervisning November 2012. Høringsnotat Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 L 96 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Børn og Undervisning November 2012 Høringsnotat Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Krav til minimumsstørrelsen

Læs mere

Ændring af folkeskoleloven

Ændring af folkeskoleloven Ændring af folkeskoleloven Begrundelse for lovændringen I begrundelsen for lovændringen anføres det i bemærkninger, at lovændringen primært har til formål at præciserer nogle ansvarsforhold vedrørende

Læs mere

Høringssvar til forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen og forskellige andre love

Høringssvar til forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen og forskellige andre love 23. januar 2014 Til Undervisningsministeriet Afdelingen for Folkeskole og Internationale opgaver Høringssvar til forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen og forskellige andre love (Forenkling af

Læs mere

Aftale om opfølgning på evalueringen af erhvervsakademistrukturen

Aftale om opfølgning på evalueringen af erhvervsakademistrukturen Den 4. juni 2013 AFTALETEKST Aftale om opfølgning på evalueringen af erhvervsakademistrukturen Regeringen (Socialdemokraterne, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti) og Venstre, Det Konservative

Læs mere

Bedre veje til en ungdomsuddannelse - Stefan Hermann ekspertudvalgets konklusioner, februar 2017

Bedre veje til en ungdomsuddannelse - Stefan Hermann ekspertudvalgets konklusioner, februar 2017 Bedre veje til en ungdomsuddannelse - Stefan Hermann ekspertudvalgets konklusioner, februar 2017 Oplæg for Børne- og skoleudvalget den 6. marts 2017 Direktør Per B. Christensen, direktør Næstved Kommune

Læs mere

Kommissorium. Dato 01.10.2002. Ref pmj. Jnr 2001-41-16. Side 1/5

Kommissorium. Dato 01.10.2002. Ref pmj. Jnr 2001-41-16. Side 1/5 Kommissorium Evaluering af den internationale dimension i folkeskolen Lærerne i folkeskolen har gennem mange år haft til opgave at undervise i internationale forhold. Det er sket med udgangspunkt i gældende

Læs mere

Velfærdsministeriet Holmens Kanal København K. 1. april Århus Kommune. Ansøgning om dispensation fra statslige regler

Velfærdsministeriet Holmens Kanal København K. 1. april Århus Kommune. Ansøgning om dispensation fra statslige regler Velfærdsministeriet Holmens Kanal 22 1060 København K 1. april 2009 Ansøgning om dispensation fra statslige regler Med henvisning til velfærdsministerens brev af 10. december 2008 til kommuner og regioner

Læs mere

Lovændringens overordnede indhold er at præcisere en række bestemmelser om ansvarsforholdene i folkeskolen.

Lovændringens overordnede indhold er at præcisere en række bestemmelser om ansvarsforholdene i folkeskolen. Ændringer af folkeskoleloven pr. 1.8.09 1. Præcisering af ansvarsforholdene i folkeskolen mv. Undervisningsministeriet har foretaget en vurdering af behovet for at præcisere bestemmelserne i folkeskoleloven

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om folkeskolen

Forslag. Lov om ændring af lov om folkeskolen 2008/1 LSF 111 (Gældende) Udskriftsdato: 4. februar 2017 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.335.021 Fremsat den 29. januar 2009 af undervisningsministeren

Læs mere

Oktober 2007 Blad 711. Sidste frist for tilmelding til årsmødet er d. 8. oktober. BKF holder generalforsamling d. 15. november på Munkebjerg.

Oktober 2007 Blad 711. Sidste frist for tilmelding til årsmødet er d. 8. oktober. BKF holder generalforsamling d. 15. november på Munkebjerg. Oktober 2007 Blad 711 Vi ses på Munkebjerg Der har igen i år været meget stor interesse for at deltage i BKF`s årsmøde. I skrivende stund forventer vi, at der bliver flere deltagere end i 2006. Det vidner

Læs mere

Ungdomsskolens heltidsundervisning Den 8. november 2012

Ungdomsskolens heltidsundervisning Den 8. november 2012 Ungdomsskolens heltidsundervisning Den 8. november 2012 Skolerådets arbejde Et uafhængigt formandskab (5 medlemmer) 21 medlemmer (interesseorganisationer) Rådgivning til ministeren men også til kommuner

Læs mere

Vedrørende formandskabet for Skolerådets beretning 2011

Vedrørende formandskabet for Skolerådets beretning 2011 K O MMENTARER FRA KL Vedrørende formandskabet for Skolerådets beretning 2011 KL vurderer samlet set, at beretningens hovedtemaer folkeskolens bidrag til at opfylde 95 % målsætningen og samarbejdet om de

Læs mere

Ekstraordinært skolebestyrelsesmøde

Ekstraordinært skolebestyrelsesmøde Ekstraordinært skolebestyrelsesmøde Dag og år 23.februar 2015 Kl. Kl. 16.30 18.00 Sted Skolen lokale A4 (1.sal) Dato for uds./ref Formand Finn Pretzmann Blad nr. Fraværende: Rene Rosenkrans, Hanne Jørgensen,

Læs mere

Projektbeskrivelse Partnerskab om udvikling af kvaliteten i dagtilbud

Projektbeskrivelse Partnerskab om udvikling af kvaliteten i dagtilbud Projektbeskrivelse Partnerskab om udvikling af kvaliteten i dagtilbud 1. Baggrund Stort set alle børn i Danmark går i dag i dagtilbud. Kommunerne har derfor en unik mulighed for at investere i vores børns

Læs mere

Udfordringer og behov for viden. Tabelrapport

Udfordringer og behov for viden. Tabelrapport Udfordringer og behov for viden Tabelrapport Udfordringer og behov for viden Tabelrapport Udfordringer og behov for viden 2013 Danmarks Evalueringsinstitut Citat med kildeangivelse er tilladt Publikationen

Læs mere

Folkeskolernes handleplan for tosprogede børn og unge 2011-2014

Folkeskolernes handleplan for tosprogede børn og unge 2011-2014 Folkeskolernes handleplan for tosprogede børn og unge 2011-2014 Indholdsfortegnelse Mål:.. 4 Fælles aktiviteter på alle skoler 5 Dansk som andetsprog som dimension i undervisningen. 5 Udvikling af tosprogede

Læs mere

Kvalitetsrapport for skoleåret 2013/2014 forslag til opbygning

Kvalitetsrapport for skoleåret 2013/2014 forslag til opbygning Kvalitetsrapport for skoleåret 2013/2014 forslag til opbygning Baggrund Siden 2006 har det været lovpligtigt at udarbejde kvalitetsrapporter en gang om året. Rapporten er en del af Kommunalbestyrelsens

Læs mere

Skolepolitikken i Hillerød Kommune

Skolepolitikken i Hillerød Kommune Skolepolitikken i Hillerød Kommune 1. Indledning Vi vil videre Med vedtagelse af læringsreformen i Hillerød Kommune står folkeskolerne overfor en række nye udfordringer fra august 2014. Det er derfor besluttet

Læs mere

Projektbeskrivelse Partnerskab om udvikling af kvaliteten i dagtilbud

Projektbeskrivelse Partnerskab om udvikling af kvaliteten i dagtilbud Projektbeskrivelse Partnerskab om udvikling af kvaliteten i dagtilbud 1. Baggrund Stort set alle børn i Danmark går i dag i dagtilbud. Kommunerne har derfor en unik mulighed for at investere i vores børns

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser og lov om erhvervsrettet grunduddannelse og

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser og lov om erhvervsrettet grunduddannelse og Lovforslag nr. L 23 Folketinget 2011-12 Fremsat den 16. november 2011 af ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser (Morten Østergaard) Forslag til Lov om ændring af lov om erhvervsakademiuddannelser

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om Danmarks Evalueringsinstitut

Bekendtgørelse af lov om Danmarks Evalueringsinstitut LBK nr 782 af 15/06/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 5. februar 2017 Ministerium: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 002.96Q.541 Senere ændringer til

Læs mere

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN April 2006 Blad 613 Forlig om læreruddannelsen Elevplaner og kvalitetsrapporter Børnekultur i hele landet Program Opfølgning på konferencen Biblioteksforeningens årsmøde Vi byder velkommen til nye medlemmer

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om Danmarks Evalueringsinstitut

Bekendtgørelse af lov om Danmarks Evalueringsinstitut LBK nr 449 af 10/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 16. maj 2019 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 17/06259 Senere ændringer til forskriften LOV nr 745 af 08/06/2018

Læs mere

Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, de kan

Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, de kan Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, de kan Strategi for folkeskoleområdet i Aabenraa Kommune 2015-2020 Børn og Skole, Skole og Undervisning Marts 2015 Indhold 1. Baggrund... 3 2. Formål...

Læs mere

Faglige kvalitetsoplysninger> Støtte- og inspirationsmateriale > Dagtilbud

Faglige kvalitetsoplysninger> Støtte- og inspirationsmateriale > Dagtilbud 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Hvem er målgruppen 3 Redskabets anvendelsesmuligheder... 4 Fordele ved at anvende Temperaturmålingen 5 Opmærksomhedspunkter ved anvendelse af Temperaturmålingen 5

Læs mere

Uddannelses- strategi

Uddannelses- strategi Uddannelsesstrategi 2 I hænderne holder du et vigtigt redskab til at bygge Næstveds fremtid Fremtiden skal bygges med teknologi, med værktøj, med fingerfærdighed og med kloge hoveder. Fremtiden skal bygges

Læs mere

Kommissorium for Arbejdsgruppe Kommunalpolitiske beslutninger

Kommissorium for Arbejdsgruppe Kommunalpolitiske beslutninger Kommissorium for Arbejdsgruppe Kommunalpolitiske beslutninger Skolereformen Den nationale baggrund Den nationale baggrund tager afsæt i Folkeskolereformen af 13. juni 2013. For at understøtte planlægningen

Læs mere

Viden i spil. læringsmiljø og nye aktivitetsformer.

Viden i spil. læringsmiljø og nye aktivitetsformer. Viden i spil Denne publikation er udarbejdet af Formidlingskonsortiet Viden i spil. Formålet er i højere grad end i dag at bringe viden fra forskning og gode erfaringer fra praksis i spil i forbindelse

Læs mere

Grundlag for udarbejdelse af kvalitetsrapport. - i Mariagerfjord kommune

Grundlag for udarbejdelse af kvalitetsrapport. - i Mariagerfjord kommune Grundlag for udarbejdelse af kvalitetsrapport - i Mariagerfjord kommune Organisation vedr. udarbejdelse af kvalitetsrapporten kommunalbestyrelsen Skolechef og skole-fagenheden kvalitetsgruppen Organisationen

Læs mere

Vejledning i regeringens globaliseringsudspil

Vejledning i regeringens globaliseringsudspil Vejledning i regeringens globaliseringsudspil Steffen Jensen sj@uvm.dk - 3392 5135 Vejledningens dag 16. Maj 2006 Nye mål Regeringsgrundlag 2005 Danmark skal have en globaliseringsstrategi, der styrker

Læs mere

Læsning sprog leg læring. Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år

Læsning sprog leg læring. Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år Læsning sprog leg læring Læsepolitik i Københavns Kommune 0 18 år Indledning Københavns Kommune har med det brede forlig Faglighed for Alle skabt grundlag for en styrket indsats på blandt andet læseområdet.

Læs mere

1. Reformens nationale mål og Fælles Mål forpligter og ændrer arbejdet på skolen og i kommunen

1. Reformens nationale mål og Fælles Mål forpligter og ændrer arbejdet på skolen og i kommunen Det handler om 1. Reformens nationale mål og Fælles Mål forpligter og ændrer arbejdet på skolen og i kommunen 2. Elevernes progression er afhængig af god faglig ledelse 3. Data om faglighed og trivsel

Læs mere

Projektplan Erhvervsskolereform Varde Kommune

Projektplan Erhvervsskolereform Varde Kommune Dato 07.05.14 Dok.nr. 46908-14 v2 Sagsnr. 14-3053 Ref. lcor Projektplan Erhvervsskolereform Varde Kommune Titel Baggrund Faglært til fremtiden Varde Kommune (der kan findes et nyt navn) I marts måned 2014

Læs mere

Høringsnotat om Forslag til lov om et nationalt naturfagscenter

Høringsnotat om Forslag til lov om et nationalt naturfagscenter Høringsnotat om Forslag til lov om et nationalt naturfagscenter 1. Indledning Et udkast til forslag til lov om et nationalt naturfagscenter har i perioden fra den 22. juni 2018 til den 27. august 2018

Læs mere

Kvalitet i specialundervisningen

Kvalitet i specialundervisningen Dorte Lange, næstformand i Danmarks Lærerforening Kvalitet i specialundervisningen Denne artikel handler om, hvordan man i den danske folkeskole definerer og afgrænser specialpædagogik/specialundervisning.

Læs mere

Undervisningsministeriet Februar 2015. Kvalitetstilsynet med folkeskolen

Undervisningsministeriet Februar 2015. Kvalitetstilsynet med folkeskolen Kvalitetstilsynet med folkeskolen Det fremgår af aftalen om et fagligt løft af folkeskolen fra juni 2013, at det eksisterende kvalitetstilsyn udvikles, så det tager udgangspunkt i de nationalt fastsatte

Læs mere

Fra Bekendtgørelse af lov om folkeskolen

Fra Bekendtgørelse af lov om folkeskolen Fra Bekendtgørelse af lov om folkeskolen 40 a. Kommunalbestyrelsen skal årligt udarbejde en kvalitetsrapport. Kvalitetsrapporten skal beskrive kommunens skolevæsen, skolernes faglige niveau, de foranstaltninger,

Læs mere

Projekt Sæt skub i EGU i Frederikshavn Kommune. Indhold, rammer og tidsplan.

Projekt Sæt skub i EGU i Frederikshavn Kommune. Indhold, rammer og tidsplan. Projekt Sæt skub i EGU i Frederikshavn Kommune. Indhold, rammer og tidsplan. Lovgivning vedr. erhvervsgrunduddannelserne Den 15. august 2007 trådte en ny lov vedr. erhvervsgrunduddannelserne (EGU) i kraft

Læs mere

Maj 11. Side 1 af 5 B I L AG TI L TR- U D S E N D E L S E N R. 010/2011. Notat Inklusion betyder styrket almenundervisning

Maj 11. Side 1 af 5 B I L AG TI L TR- U D S E N D E L S E N R. 010/2011. Notat Inklusion betyder styrket almenundervisning B I L AG TI L TR- U D S E N D E L S E N R. 010/2011 Notat Inklusion betyder styrket almenundervisning Maj 11 Ved aftalen om kommunernes økonomi for 2011 blev der opnået enighed mellem regeringen og KL

Læs mere

Kommission om fremtidens læreruddannelse. Kommissorium

Kommission om fremtidens læreruddannelse. Kommissorium Kommission om fremtidens læreruddannelse Kommissorium Baggrund Læreruddannelsen spiller en central rolle i det danske uddannelsessystem og det danske samfund. En læreruddannelse af høj kvalitet og på et

Læs mere

INTRODUKTION TIL SKOLEPOLITIK. Skoleudvalgsmøde d. 5 april 2018

INTRODUKTION TIL SKOLEPOLITIK. Skoleudvalgsmøde d. 5 april 2018 INTRODUKTION TIL SKOLEPOLITIK Skoleudvalgsmøde d. 5 april 2018 Kompetencefordelingen på folkeskoleområdet Ledelseskompetence Folketingets arbejdsfelt National lovgivning Bekendtgørelse om obligatoriske

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Danmarks Evalueringsinstitut

Forslag. Lov om ændring af lov om Danmarks Evalueringsinstitut Lovforslag nr. L 149 Folketinget 2013-14 Fremsat den 27. februar 2014 af undervisningsministeren (Christine Antorini) Forslag til Lov om ændring af lov om Danmarks Evalueringsinstitut (Danmarks Evalueringsinstituts

Læs mere

UDDANNELSERNES BY NÆSTVED VÆKST OG UDDANNELSE UDKAST. Veje til ny viden. - En del af Næstved Kommunes vision Mærk Næstved

UDDANNELSERNES BY NÆSTVED VÆKST OG UDDANNELSE UDKAST. Veje til ny viden. - En del af Næstved Kommunes vision Mærk Næstved UDDANNELSERNES BY NÆSTVED VÆKST OG UDDANNELSE UDKAST Veje til ny viden - En del af Næstved Kommunes vision Mærk Næstved VÆKST OG UDVIKLING Sammen om fremtiden I Næstved Kommune skal uddannelse være for

Læs mere

Kvalitetsrapporten. Tabelrapport - spørgeskemaundersøgelse blandt landets kommunalforvaltninger

Kvalitetsrapporten. Tabelrapport - spørgeskemaundersøgelse blandt landets kommunalforvaltninger Kvalitetsrapporten Tabelrapport - spørgeskemaundersøgelse blandt landets kommunalforvaltninger 2011 Kvalitetsrapporten 2011 Danmarks Evalueringsinstitut Citat med kildeangivelse er tilladt Bemærk: Danmarks

Læs mere

KVALITETSRAPPORT FOR GULDBORGSUND KOMMUNES SKOLEVÆSEN DEN KORTE VERSION

KVALITETSRAPPORT FOR GULDBORGSUND KOMMUNES SKOLEVÆSEN DEN KORTE VERSION KVALITETSRAPPORT FOR GULDBORGSUND KOMMUNES SKOLEVÆSEN 2012 DEN KORTE VERSION Forord Den årlige kvalitetsrapport skal ifølge Bekendtgørelsen styrke kommunalbestyrelsens mulighed for at varetage sit ansvar

Læs mere

5-årig læreruddannelse. Principper for en 5-årig læreruddannelse på kandidatniveau

5-årig læreruddannelse. Principper for en 5-årig læreruddannelse på kandidatniveau 5-årig læreruddannelse Principper for en 5-årig læreruddannelse på kandidatniveau Indledning Der er bred enighed om, at der er behov for at styrke lærernes kompetencer og vidensgrundlag markant. Kravene

Læs mere

Forslag til indsatsområde

Forslag til indsatsområde D EN INTERNATIONALE D I MENSION I FOLKESKO L EN Forslag til indsatsområde Netværk om den internationale dimension er et initiativ under Partnerskab om Folkeskolen. Formålet med netværket er at skabe større

Læs mere

Partnerskab om Folkeskolen. Kort og godt

Partnerskab om Folkeskolen. Kort og godt Partnerskab om Folkeskolen Kort og godt Partnerskab om Folkeskolen Kort og godt Kommuneforlaget A/S 1. udgave, 1. oplag 2009 Publikationen er udarbejdet af KL Forlagsredaktion: Lone Kjær Knudsen Design:

Læs mere

Børne- og Kulturchefforeningen BKF

Børne- og Kulturchefforeningen BKF Udviklingstendenser på vejledningsområdet set i lyset af kommunalreformen, globaliseringsrådets arbejde, regeringens velfærdsudspil og Preislerudvalgets forslag Oplæg om ungestrategi til UU Vestsjælland

Læs mere

Nytårshilsen fra UU 2014

Nytårshilsen fra UU 2014 Nytårshilsen fra UU 2014 Med denne hilsen vil vi forsøge at give et indblik i vores arbejdsområder, beskrevet af UU-vejlederne og redigeret af UU-leder, Henry Hansen UU skal sikre, at de unges valg af

Læs mere

Kommuneplanstrategi 2015 Oversigt over projekter og indsatser, som støtter op om visionen Mærk Næstved Det gode liv for familien BSU 1.

Kommuneplanstrategi 2015 Oversigt over projekter og indsatser, som støtter op om visionen Mærk Næstved Det gode liv for familien BSU 1. Fagudvalg Børne- og skoleudvalget 1. juni 15 Mål: Gode og sunde levevilkår CBU Igangværende projekter, der understøtter målet (Vision, direktionens strategiplan, resultatkontrakter o. lign.) Sunde skolebørn

Læs mere

Almindelige bemærkninger til lovforslaget der vedrører elevplaner

Almindelige bemærkninger til lovforslaget der vedrører elevplaner Elevplaner Almindelige bemærkninger til lovforslaget der vedrører elevplaner 2.2. En samlet elevplan med fokus på læringsmål 2.2.1. Gældende ret Efter folkeskolelovens 13, stk. 1, skal eleverne og forældrene

Læs mere

Strategi for Folkeskole

Strategi for Folkeskole Strategi for Folkeskole 2014 Forfatter: Skole og dagtilbud Revideret den 5. februar 2015 Dokument nr. [xx] Sags nr. 480-2014-97805 I Indhold Forord... 1 Indledning... 2 Kerneopgaven:... 2 Visionen... 3

Læs mere

Godkendelse af udmønting af besparelse vedr. teknisk serivice ledelse, 2. behandling

Godkendelse af udmønting af besparelse vedr. teknisk serivice ledelse, 2. behandling Punkt 8. Godkendelse af udmønting af besparelse vedr. teknisk serivice ledelse, 2. behandling 2017-055395 Skoleforvaltningen indstiller, at godkender den fremlagte model for udmøntning af besparelse på

Læs mere

Indstilling. Friere rammer for placering af fag på lavere klassetrin samt adgang for lærere til at varetage undervisningsopgaver i børnehaveklassen

Indstilling. Friere rammer for placering af fag på lavere klassetrin samt adgang for lærere til at varetage undervisningsopgaver i børnehaveklassen Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 15. september 2011 Friere rammer for placering af fag på lavere klassetrin samt adgang for lærere til at varetage undervisningsopgaver i børnehaveklassen

Læs mere

SAMLEDE RESULTATER FRA KL S FORVALTNINGSUNDERSØ- GELSE PÅ BØRN- OG UNGEOMRÅDET

SAMLEDE RESULTATER FRA KL S FORVALTNINGSUNDERSØ- GELSE PÅ BØRN- OG UNGEOMRÅDET SAMLEDE RESULTATER FRA KL S FORVALTNINGSUNDERSØ- GELSE PÅ BØRN- OG UNGEOMRÅDET Forår 2018 Om undersøgelsen KL s forvaltningsundersøgelse på børn- og ungeområdet er gennemført blandt de kommunale børn-

Læs mere

Seminar om regional læringsstrategi 12. september 2007

Seminar om regional læringsstrategi 12. september 2007 Seminar om regional læringsstrategi 12. september 2007 Kommunerne og den regionale læringsstrategi Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør, Næstved Kommune Udfordringer i Sjælland Uddannelsesniveauet

Læs mere

Skolebestyrelsesvalg 2014 Forældreinformation

Skolebestyrelsesvalg 2014 Forældreinformation Skolebestyrelsesvalg 2014 Forældreinformation Center for Skoler og Dagtilbud Børn, Kultur og Sundhed Fredensborg Kommune Facts om skolebestyrelsen og skolebestyrelsesvalget Skolebestyrelsesvalg Ved alle

Læs mere

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN Årsmøde på Munkebjerg d. 12. 14. november 2003 Flot medlemstal Generalforsamling Pædagogik og daginstitutionsstørrelse Censorer efterlyses Lov om åbenhed og gennemsigtighed i Uddannelsessystemet Elevers

Læs mere

Forord. Læsevejledning

Forord. Læsevejledning Forord Folkeskolen er en kommunal kerneopgave og Middelfart Kommune har ambitioner for sit skolevæsen. Middelfart Kommunes skolepolitik bygger på et ønske om en folkeskole, der har en fælles retning -

Læs mere

Holddannelse i folkeskolens ældste klasser

Holddannelse i folkeskolens ældste klasser Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Magistratsafdelingen for Børn og Unge Dato 22. oktober 2014 Holddannelse i folkeskolens ældste klasser Børn og Unge fremsender hermed Børn og Unge-byrådets

Læs mere

Kriterier ved institutionsakkreditering og prækvalificering.

Kriterier ved institutionsakkreditering og prækvalificering. UKF 26.02.2013 Pkt. 3 - bilag 2-12-0237 - ERSC - 18.02.2013 Kontakt: Erik Schmidt - ersc@ftf.dk - Tlf: 3336 8814 r ved institutionsakkreditering og prækvalificering. Notatet lægger op til en drøftelse

Læs mere

Børne- og Kulturchefforeningen (BKF)

Børne- og Kulturchefforeningen (BKF) Børne- og Kulturchefforeningen (BKF) Skolestarten som en del af en større sammenhæng i kommunen Baggrund Regeringen har nedsat et skolestartudvalg, der i februar 2006 har afgivet rapport En god skolestart.

Læs mere

Kvalitetssikring af folkeskolen. Børne- og kulturchefforeningen 23. September 2005

Kvalitetssikring af folkeskolen. Børne- og kulturchefforeningen 23. September 2005 Kvalitetssikring af folkeskolen Børne- og kulturchefforeningen 23. September 2005 Hvis jeg var BKC ville jeg: Sikre mig at alle kommunens skoler lever op til centrale og kommunale mål Sikre at forvaltningens

Læs mere

Udmelding af rammeforsøg om mere fleksible muligheder for tilrettelæggelse af skoledagen med fravigelse af folkeskolelovens 14b og 16a

Udmelding af rammeforsøg om mere fleksible muligheder for tilrettelæggelse af skoledagen med fravigelse af folkeskolelovens 14b og 16a 1 - Udmeldebrev.pdf Hører til journalnummer: 17.01.00-A00-5-17 Udskrevet den 06-04-017 Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Afdelingen for Almen Uddannelse og Tilsyn Udmelding af rammeforsøg om mere

Læs mere

Professionsaftale for basisgruppen (lærere og børnehaveklasseledere)

Professionsaftale for basisgruppen (lærere og børnehaveklasseledere) Professionsaftale for basisgruppen (lærere og børnehaveklasseledere) mellem Børn og Skole og Favrskov Lærerforening kreds 137 2011-2013 Endelig 0. Aftalegrundlag Aftalen vedrører lokal udmøntning af Arbejdstidsaftale

Læs mere

Vejledning og inspiration til skolebestyrelsen

Vejledning og inspiration til skolebestyrelsen Vejledning og inspiration til skolebestyrelsen Skolebestyrelsen fastsætter principper for skolens virksomhed. Fremover skal skolebestyrelsen også som del af den åbne skole fastsætte principper for samarbejder

Læs mere

Strategi for skoleområdet i Vordingborg Kommune 2014 2017. Alle elever skal lære mere og trives bedre

Strategi for skoleområdet i Vordingborg Kommune 2014 2017. Alle elever skal lære mere og trives bedre Strategi for skoleområdet i Vordingborg Kommune 2017 Alle elever skal lære mere og trives bedre Mål, formål og oprindelse Målet er implementering af Folkeskolereformen over en treårig periode med udgangspunkt

Læs mere

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale om projektet 1 Et styrket fokus på børns læring gennem trygge og stimulerende læringsmiljøer I dette informationsbrev

Læs mere

Beskrivelsen skal belyse, hvordan den unge kan møde en tværgående indsats i den kommunale ungeindsats.

Beskrivelsen skal belyse, hvordan den unge kan møde en tværgående indsats i den kommunale ungeindsats. Social, Job og Sundhed Skole og Børn Sagsnr. 290007 Brevid. NOTAT: Organisering af en samlet kommunal ungeindsats Januar 2019 Indledning Processen for den fremtidige organisering af Ungdommens Uddannelsesvejledning

Læs mere

Kvalitetsrapporten. Tabelrapport - spørgeskemaundersøgelse blandt landets skoleledere

Kvalitetsrapporten. Tabelrapport - spørgeskemaundersøgelse blandt landets skoleledere Kvalitetsrapporten Tabelrapport - spørgeskemaundersøgelse blandt landets skoleledere 2011 Kvalitetsrapporten 2011 Danmarks Evalueringsinstitut Citat med kildeangivelse er tilladt Bemærk: Danmarks Evalueringsinstitut

Læs mere

Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen. Hænger det sammen?

Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen. Hænger det sammen? Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen Hænger det sammen? Kvalitet i børns og unges hverdag kræver helhed og sammenhæng. Er det bare noget, vi siger? November 2002 1 Hænger det sammen?

Læs mere

Kommissorium for Arbejdsgruppe for meningsfuld og mindre dokumentation

Kommissorium for Arbejdsgruppe for meningsfuld og mindre dokumentation Enhed Dagtilbud Sagsnr. Doknr. 473257 Dato 10-08-2017 Kommissorium for Arbejdsgruppe for meningsfuld og mindre dokumentation Baggrund og formål Langt størstedelen af det pædagogiske personale, ledere og

Læs mere

Uddannelse/ undervisning

Uddannelse/ undervisning Evalueringsprogram for evaluering af ny læreruddannelse Indledning og baggrund for evalueringsprogrammet: Det fremgår af bemærkningerne til lov om uddannelsen til professionsbachelor som lærer i folkeskolen,

Læs mere

SPORT I FOLKESKOLEN. Team Danmarks koncept for samarbejde med kommunerne om Folkeskolen

SPORT I FOLKESKOLEN. Team Danmarks koncept for samarbejde med kommunerne om Folkeskolen SPORT I FOLKESKOLEN Team Danmarks koncept for samarbejde med kommunerne om Folkeskolen 1. Baggrund og formål Gennem flere år har Team Danmark samarbejdet med kommunerne om udvikling af den lokale idræt.

Læs mere

Generelle bemærkninger Aarhus Kommune er enig i den overordnede vision om at skabe en attraktiv og bæredygtig vækstregion.

Generelle bemærkninger Aarhus Kommune er enig i den overordnede vision om at skabe en attraktiv og bæredygtig vækstregion. Sendes pr. e-mail: vusmidt@ru.rm.dk Region Midtjylland Regional Udvikling Skottenborg 26 8800 Viborg Side 1 af 5 Vækst- og udviklingsstrategi Aarhus Kommunes høringssvar Aarhus Kommune har modtaget forslag

Læs mere

NYHEDSBREV. Februar 2009 Blad 820. UU skal stå på 2 ben

NYHEDSBREV. Februar 2009 Blad 820. UU skal stå på 2 ben Februar 2009 Blad 820 UU skal stå på 2 ben BKF mener, at Ungdommens Uddannelsesvejledning skal opprioritere indsatsen i forhold til de 20 % af en ungdomsårgang, der ikke gennemfører en kompetencegivende

Læs mere

Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 BUU alm. del Bilag 202 Offentligt. Fælles ambitioner for folkeskolen. læring i centrum

Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 BUU alm. del Bilag 202 Offentligt. Fælles ambitioner for folkeskolen. læring i centrum Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 BUU alm. del Bilag 202 Offentligt Fælles ambitioner for folkeskolen læring i centrum Fælles ambitioner mangler Mange forskellige faktorer rundt om selve undervisningssituationen

Læs mere

Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser Bredgade København K Att: Marianne Madsen. 8.

Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser Bredgade København K Att: Marianne Madsen. 8. Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser Bredgade 43 1260 København K Att: Marianne Madsen 8. oktober 2013 Høringssvar vedr. udkast til forslag til lov om ændring af lov om erhvervsakademier

Læs mere

Kommunikationsstrategi 2008-2012. Professionshøjskolen UCC

Kommunikationsstrategi 2008-2012. Professionshøjskolen UCC Kommunikationsstrategi 2008-2012 Professionshøjskolen UCC Indledning Kommunikationsstrategien beskriver, hvordan vi kommunikerer ud fra hvilke principper og med hvilke mål. Kommunikationsstrategien er

Læs mere

UDFORDRING A HANDLEPLAN KL INKLUSIONSNETVÆRK LOLLAND KOMMUNE

UDFORDRING A HANDLEPLAN KL INKLUSIONSNETVÆRK LOLLAND KOMMUNE UDFORDRING A HANDLEPLAN KL INKLUSIONSNETVÆRK LOLLAND KOMMUNE UDFORDRINGEN Beskriv hvorfor det er en udfordring og for hvem Udfordring A udfordringer, der giver anledning til stor undren Beskrivelse af

Læs mere

Fokus på læring. Gennem undervisningsdifferentiering og løbende evaluering

Fokus på læring. Gennem undervisningsdifferentiering og løbende evaluering Fokus på læring Gennem undervisningsdifferentiering og løbende evaluering Undervisningsdifferentiering og løbende evaluering i folkeskolen Undervisningsdifferentiering og løbende evaluering er centrale

Læs mere

Skolepolitik Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 15. december 2016

Skolepolitik Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 15. december 2016 Skolepolitik Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 15. december 2016 National baggrund for Dragør Kommunes skolepolitik Vision Mål for Dragør skolevæsen Prioriteter for skolevæsenet Lokal sammenhængskraft

Læs mere

UDKAST. Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og Skole. 30. maj 2018

UDKAST. Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og Skole. 30. maj 2018 UDKAST Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og 30. maj 2018 Fra politiske mål til indsatser - hvor kommer vi fra? Nationale mål: Ny styrket læreplan: 2 landsdækkende læringsmål for

Læs mere

Den kommunale ungeindsats i Næstved Kommune

Den kommunale ungeindsats i Næstved Kommune Den kommunale ungeindsats i Næstved Kommune - Fra 1. august 2019 Hvorfor en ny sammenhængende ungeindsats? I juni 2018 kom der en ny Lov om kommunal indsats for unge under 25 år. Loven bygger på følgende:

Læs mere