Grund- og nærhedsnotat

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Grund- og nærhedsnotat"

Transkript

1 Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0626 Bilag 3 Offentligt Grund- og nærhedsnotat Kulturministeriet, 3. maj 2016 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens meddelelse På vej mod en tidssvarende, mere europæisk ramme for ophavsret, KOM(2015) 626 (Meddelelse om modernisering af ophavsretten i EU) Revideret udgave af grund- og nærhedsnotat af 8. januar Nye og reviderede afsnit er markeret med en streg i margenen. 1. Resumé Kommissionen præsenterede den 9. december 2015 en meddelelse indeholdende Kommissionens overordnede vision for en mere tidssvarende, mere europæisk ramme for ophavsret. I meddelelsen anføres, at Kommissionen vil skabe en moderne, mere europæisk ophavsretlig ramme af hensyn til Europas økonomiske og samfundsmæssige udvikling, den internationale konkurrenceevne og den kulturelle diversitet. Baggrunden er, at Kommissionen ønsker, at styrke det indre marked for kreativt indhold, hvor EU's borgere skal kunne opnå bred adgang til kreativt indhold i hele EU, at EU's ophavsretsregler fortsat skal give en høj grad af beskyttelse til rettighedshaverne samt bibeholde en god balance med andre politiske mål som fx uddannelse, forskning og innovation. Endelig fremgår det af meddelelsen, at det på lang sigt er Kommissionens vision at skabe en fælles EU-ophavsretslovgivning med fælles jurisdiktion og domstol. 2. Baggrund EU-Kommissionen præsenterede den 9. december 2015 en meddelelse, som indeholder Kommissionens visioner for, hvordan EU s regler om ophavsret kan gøres mere tidssvarende. Meddelelsen kommer som opfølgning på Kommissionens meddelelse En strategi for et digitalt indre marked i EU fra maj 2015, som udstikker Kommissionens strategi for at styrke det digitale indre marked og indeholder initiativer inden for en række områder til at opnå dette formål. Af strategien fremgår det blandt andet, at Kommissionen vil skabe en moderne, mere europæisk ophavsretlig ramme. Forudgående for meddelelsen fra maj havde formanden for Kommissionen, Jean- Claude Juncker, annonceret en opdatering af ophavsretten i EU i sine politiske sigtelinjer for den kommende kommission i slutningen af Dok. nr. 15/

2 Side 2 I meddelelsen fra 9. december 2015 På vej mod en tidssvarende, mere europæisk ramme for ophavsret konstaterer Kommissionen, at internettet er blevet en vigtig distributionskanal, og at onlinetjenester i dag er en almindelig kanal, hvor forbrugerne kan hente digitalt indhold på linje med fysiske formater som bøger og dvd er. I forlængelse heraf anfører Kommissionen, at det er nødvendigt at tilpasse EU s ophavsretsregler, så alle markedets aktører og alle borgere kan gribe de muligheder, som dette miljø byder på, samt at der er brug for en mere europæisk ramme, hvis fragmenteringen på det indre marked skal overvindes. Overordnet konkluderer Kommissionen, at det er nødvendigt at: - sætte yderligere fokus på det indre marked og fremme harmoniseringen af de nuværende EU-ophavsretsregler, hvor dette er relevant, særligt ved at håndtere aspekter, der vedrører princippet om territorialitet i ophavsretten - tilpasse ophavsretsreglerne til de nye teknologiske realiteter, hvor dette kræves, så de kan fortsætte med at opfylde deres formål. Baggrunden er, at Kommissionen ønsker, at EU s borgere kan opnå bred adgang til kreativt indhold i hele EU, at EU's ophavsretsregler fortsat giver en høj grad af beskyttelse til rettighedshaverne samt at en god balance med andre politiske mål som fx uddannelse, forskning og innovation eller lige adgang for personer med handicap i det digitale miljø bibeholdes. 3. Formål og indhold Det overordnede formål med Kommissionens meddelelse er at opstille visioner for, hvordan EU's regler om ophavsret gøres mere tidssvarende og styrke det indre marked for kreativt indhold. Meddelelsen beskriver med dette udgangspunkt, hvordan Kommissionen har til hensigt at nå sit mål og præsenterer en plan herfor. De enkelte elementer i planen gennemgås nedenfor. Det er Kommissionens vurdering, at de opstillede mål spiller en vigtig rolle for Europas økonomiske og samfundsmæssige udvikling, den internationale konkurrenceevne og den kulturelle diversitet. Samtidig peger Kommissionen på, at en ophavsretlig ramme, der yder en høj grad af beskyttelse, udgør grundlaget for de europæiske kreative branchers konkurrenceevne. 1. Bedre adgang til indhold i hele EU (mobilitet af onlinetjenester og territorialitet) I meddelelsen foreslås, at hindringerne for grænseoverskridende adgang til online indhold og udbredelsen af værker gradvist fjernes. Første skridt i denne retning er det forordningsforslag om mobilitet altså adgangen til at tage online abonnementstjenester med sig, når man rejser som blev offentliggjort af Kommissionen samme dag som meddelelsen, den 9. december 2015.

3 Side 3 Ud over forordningsforslaget forventer Kommissionen at følge op på meddelelsen med lovgivningsmæssige initiativer på følgende områder (vedr. territorialitet), som skal fremsættes i foråret 2016: a. Fremme grænseoverskridende distribution af online radio- og tvprogrammer gennem en revision af satellit- og kabeldirektivet b. Støtte til rettighedshaverne og distributørerne i forhold til at opnå aftale om licenser, der gør grænseoverskridende adgang til indhold mulig c. Bedre muligheder for at digitalisere værker, der ikke længere er i handlen Desuden vil Kommissionen etablere andre politiske instrumenter, som skal være medvirkende til at bekæmpe piratkopiering og ulovlig download mv. 2. Tilpasning af undtagelser til digitale og grænseoverskridende miljøer Forskelligheden i medlemsstaternes ophavsretslovgivning er især synlig, når det kommer til undtagelserne til den ophavsretlige eneret. Dette kan ifølge Kommissionen bremse for uddannelsestendenser som onlinekurser, brug af digital teknologi og grænseoverskridende undervisning. Derudover skaber den gældende handicapundtagelse ifølge Kommissionen problemer, da den er valgfri, hvilket kan medføre, at læsehandicappede mv. ikke kan få adgang til særlige formater fremstillet i en anden medlemsstat. Endelig skaber forskellighederne ifølge Kommissionen udfordringer med forståelsen af visse andre undtagelsesbestemmelser, herunder bestemmelserne om tekst- og datamining og kulturarvsinstitutioners adgang til at bevare digitale værker mv. På den baggrund vil EU-Kommissionen tage skridt til at sikre, at EU's lovgivningsmæssige ramme for undtagelser til de ophavsretlige enerettigheder, som er relevante for adgang til viden, uddannelse og forskning, er effektiv og grænseoverskridende. Som et første skridt vil Kommissionen foreslå lovgivning, som skal gennemføre Marrakeshtraktaten om fremme af offentliggjorte værker for personer, der er blinde, synshæmmede eller på anden måde læsehandicappede. Kommissionen vil dernæst undersøge mulighederne og overveje lovforslag vedrørende de øvrige nævnte undtagelser i foråret Det overordnede mål er at øge harmoniseringen af undtagelserne. Endelig vil Kommissionen vurdere behovet for handling over for medlemsstaternes afgiftssystemer mv., som knytter sig til privatkopiering af ophavsretligt beskyttede værker. 3. Hvordan skaber vi en velfungerende markedsplads for ophavsret?

4 Side 4 Der er en stigende bekymring for, om de ophavsretlige regler sikrer, at den værdi, der bliver skabt af nogle af de nye former for distribution af onlineindhold, bliver ligeligt fordelt. Dette kan skabe ulige markedsvilkår for de forskellige aktører involveret, herunder rettighedshavere, tjenesteudbydere og distributører. Kommissionen vil iværksætte høringer vedrørende forskellige faktorer i forbindelse med deling af den værdi, der bliver skabt af nye former for onlinedistribution af ophavsretligt beskyttet materiale blandt markedsaktørerne og overvejer at gennemføre foranstaltninger på dette område senest i foråret Et effektivt og afbalanceret håndhævelsessystem Kommercielle overtrædelser af ophavsretslovgivningen forekommer relativt hyppigt. De er ifølge Kommissionen yderst skadelige for både rettighedshaverne og EU's økonomi som helhed. Det lader efter Kommissionens vurdering til, at den nuværende juridiske ramme ikke er egnet til at klare udfordringerne på det digitale indre marked. Kommissionen vil derfor tage skridt til at oprette og anvende følg-pengenemekanismer på baggrund af selvregulering senest i foråret Adfærdskodekser på EU-plan kan eventuelt understøttes af lovgivning. For så vidt angår den juridiske ramme for håndhævelse, vil Kommissionen vurdere mulighederne og senest i efteråret 2016 overveje behovet for at ændre denne, særligt med fokus på kommercielle overtrædelser. Ydermere ønsker Kommissionen at foretage en omfattende vurdering af den rolle som onlineplatforme spiller i den digitale økonomi, herunder også spørgsmålet om internetmellemmænds ansvar for distribution af ulovligt indhold. Kommissionen har i den forbindelse igangsat en offentlig høring, som regeringen har udarbejdet høringssvar på. Endelig vil Kommissionen gennemføre en vurdering og høring over online platforme og mekanismer til at anmelde og effektivt fjerne ulovligt indhold, herunder efter princippet om take down and stay down dvs. princippet om, at internetmellemmænd skal fjerne ulovligt indhold fra hjemmesider og sikre, at dette indhold ikke dukker op igen på den pågældende hjemmeside. 5. Fremme en langsigtet vision Kommissionen sender afslutningsvis i meddelelsen et tydeligt signal om, at en fælles EU-ophavsretslovgivning på sigt vil være målet, og at dette er nødvendigt for at opbygge EU's indre marked, en europæisk økonomi i vækst og et rum, hvor Europas kulturelle, intellektuelle og videnskabelige produktioner kan bevæge sig så frit som muligt. 4. Europa-Parlamentets udtalelser Europa-Parlamentet skal ikke høres.

5 Side 5 5. Nærhedsprincippet Der redegøres ikke for nærhedsprincippet, da der alene er tale om en meddelelse fra Kommissionen. 6. Gældende dansk ret Ikke relevant. 7. Lovgivningsmæssige eller statsfinansielle konsekvenser Meddelelsen har ikke i sig selv lovgivningsmæssige eller statsfinansielle konsekvenser. Det bemærkes, at det ikke på nuværende tidspunkt er muligt at vurdere, hvilke lovgivningsmæssige eller statsfinansielle konsekvenser de i meddelelsen omtalte initiativer vil have. 8. Samfundsøkonomiske konsekvenser Meddelelsen har ikke i sig selv samfundsøkonomiske konsekvenser, og det er ikke på nuværende tidspunkt muligt at opgøre de økonomiske konsekvenser af de initiativer, som omtales i meddelelsen. 9. Administrative konsekvenser for erhvervslivet Meddelelsen har ikke i sig selv administrative konsekvenser for erhvervslivet, og det er på nuværende tidspunkt ikke muligt at vurdere de administrative konsekvenser af de initiativer, som omtaltes i meddelelsen. 10. Høring Meddelelsen har været sendt i ekstern høring hos relevante organisationer. Høringsfristen var fastsat til den 29. januar Kommentarer fra høringssvarene er for overskuelighedens skyld gengivet under de samme overskrifter som ovenfor samt en overskrift vedrørende generelle bemærkninger. Det bemærkes, at kommentarer fra de hørte organisationer, som ikke knytter sig direkte til meddelelsen, ikke er gengivet. Endelig bemærkes, at en række organisationer har indsendt et samlet høringssvar. Visse af de pågældende organisationer har imidlertid samtidig indsendt deres eget høringssvar. Nogle af de hørte organisationer optræder således flere steder under samme afsnit. Følgende organisationer har ikke haft bemærkninger til meddelelsen: DR, Radioog tv-nævnet, Nota, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Rigsrevisionen.

6 Side 6 A. Generelle bemærkninger Dansk Journalistforbund, Danske Forlag, Koda, DJBFA, Danske Populærautorer, Dansk Komponist Forening, Copydan Billeder, Gramex, Producentforeningen, Dansk Forfatterforening, Dansk Skuespillerforbund, UBVA/Akademikerne, Dansk Musiker Forbund, Musikforlæggerforeningen i Danmark, Filmret, Foreningen af Danske Videogramdistributører, IFPI Danmark, Copydan Tekst & Node, Danske skønlitterære Forfattere, Danske Filminstruktører, Danske Dramatikere, Dansk Artist Forbund, Dansk Korforbund, Danske Billedkunstnere, Brancheforeningen for Undervisningsmidler og FAF anfører i et fælles høringssvar, at fælles EUløsninger under ingen omstændigheder bør ødelægge velfungerende nationale ordninger som den nordiske aftalelicens. DJ:Fotograferne, Illustrationsgruppen i Dansk Forfatterforening, Foreningen Danske Tegneserieskabere og Danske Bladtegnere støtter dette synspunkt. Dansk Journalistforbund fremhæver, at ophavsretten er en forudsætning for fortsat pluralisme og for, at den kreative branche fortsat kan bidrage til vækst og mangfoldighed i Europa. Dansk Journalistforbund understreger i tilknytning hertil, at ophavsretten bedst varetages gennem aftaler. DJBFA, DPA, DKF, Koda og Musikforlæggerne i Danmark mener, at et fælles indre marked for kulturproduktion må respektere de nationale forskelle på produktionsvilkårene for ophavsretlig produktion, herunder forskellene i leveomkostninger og sociale sikkerhedsnet. Det Kongelige Bibliotek finder, at det først er muligt at forholde sig til Kommissionens forslag, når de er præsenteret mere i detaljer. Danmarks Biblioteksforening og Statsbiblioteket finder det generelt positivt, at der tages skridt til at sikre, at den lovgivningsmæssige ramme bliver tilpasset, fordi den teknologiske udvikling har ændret brugernes forventninger og behov for adgang. Dansk Erhverv bakker op om intentionerne i det digitale indre marked og er enig med Kommissionen i, at digitaliseringens og internettets muligheder skal udnyttes fuldt ud. Dansk Erhverv anfører endvidere, at ny EU-regulering alene bør indføres i det omfang, som er nødvendigt for, at det indre marked kan fungere. Det Danske Filminstitut (DFI) støtter EU s mål om et digitalt indre marked, hvor de tidssvarende, teknologiske muligheder udnyttes til at sikre adgang til og cirkulation af kreative værker til gavn for borgerne og til at understøtte den kulturelle diversitet i Europa. Danske Medier deler Kommissionens opfattelse af, at det er nødvendigt at tilpasse EU s ophavsretsregler, så de bedre modsvarer de muligheder, som informations- og kommunikationsteknologien giver i dag.

7 Side 7 Dansk Energi bakker op om Kommissionens ønske om at skabe bred adgang til online indholdstjenester uden grænser i EU og anfører, at dette skaber grundlag for skalafordele, større produktudbud, øget kulturel diversitet og lavere forbrugerpriser. B. Bedre adgang til indhold i hele EU (mobilitet af onlinetjenester og territorialitet) Dansk Journalistforbund, Danske Forlag, Koda, DJBFA, Danske Populærautorer, Dansk Komponist Forening, Copydan Billeder, Gramex, Producentforeningen, Dansk Forfatterforening, Dansk Skuespillerforbund, UBVA/Akademikerne, Dansk Musiker Forbund, Musikforlæggerforeningen i Danmark, Filmret, Foreningen af Danske Videogramdistributører, IFPI Danmark, Copydan Tekst & Node, Danske skønlitterære Forfattere, Danske Filminstruktører, Danske Dramatikere, Dansk Artist Forbund, Dansk Korforbund, Danske Billedkunstnere, Brancheforeningen for Undervisningsmidler og FAF anfører, at EU skal være varsom med at indføre mekanismer som salgs- og licensieringspligt og forbud mod licensopdelinger og geoblokering på nettet, idet geoblokering er et middel til at understøtte finansiering af film og tv-serier. Samtidig anføres, at de udfordringer, der er vedrørende territorialitet (portabilitet, geoblokering osv.), ofte hænger sammen med andre forhold end rettigheder (fx nationale forskelle vedrørende bredbåndsinfrastruktur, hardware-udbredelse og beskatning). Endelig anføres, at territorialitetsspørgsmål bør løses gennem frivillige aftaler mellem parterne. Her kan EU-Kommissionen bidrage som facilitator, anføres det. Dansk Erhverv finder, at Kommissionen bør undersøge brugen af aftalelicenser og udviklingen af nye digitale forretningsmodeller nærmere, og at Kommissionen med fordel kan bruge de nordiske modeller som inspiration og best practise eksempler. Det Danske Filminstitut (DFI) ser med bekymring på de varslede processer for portabilitet og præsalg af territorier. TDC bemærker, at en fortsat mulighed for at foretage territorial afgrænsning af licenser kan være hensigtsmæssig af hensyn til sikring af national produktion. Danske Medier finder det bydende nødvendigt, at udfordringerne for ophavsretten ikke finder deres løsninger i laveste fællesnævner, men i regler, der også på længere sigt kan opfylde Kommissionens erklærede mål om konkurrencedygtige kreative brancher. Dansk Energi bakker op om en fjernelse af geo-blokering og finder, at en generel fjernelse af geo-blokering i EU kan bane vej for et mere velfungerende og effektivt marked for distribution af vigtige fodboldbegivenheder i Europa. Dansk Energi hilser også Kommissionens revision af det gamle satellit- og kabeldirektiv velkommen, idet Dansk Energi finder, at dette bør udstrækkes til også at omfatte internet-baseret distribution af tv-programmer mv.

8 Side 8 C. Tilpasning af undtagelser til digitale og grænseoverskridende miljøer Dansk Journalistforbund, Danske Forlag, Koda, DJBFA, Danske Populærautorer, Dansk Komponist Forening, Copydan Billeder, Gramex, Producentforeningen, Dansk Forfatterforening, Dansk Skuespillerforbund, UBVA/Akademikerne, Dansk Musiker Forbund, Musikforlæggerforeningen i Danmark, Filmret, Foreningen af Danske Videogramdistributører, IFPI Danmark, Copydan Tekst & Node, Danske skønlitterære Forfattere, Danske Filminstruktører, Danske Dramatikere, Dansk Artist Forbund, Dansk Korforbund, Danske Billedkunstnere, Brancheforeningen for Undervisningsmidler og FAF mener, at aftaler i modsætning til undtagelser giver undervisningsinstitutionerne mulighed for løbende at tilpasse sig den teknologiske virkelighed og anfører, at en målsætning om at skabe nye og tidssvarende læremidler, vil blive gennemhullet af en undtagelsesregel uden betaling på markedsvilkår, fordi der ikke vil komme tilstrækkeligt mange penge tilbage i kredsløbet til at producere nye læremidler. Organisationerne finder endvidere, at fleksible aftaler også bør vælges frem for lovgivning i forhold til eventuel regulering af kulturarvsinstitutionernes (fx bibliotekernes) muligheder for at stille ophavsretligt beskyttet materiale til rådighed. Ligeledes finder organisationerne, at det vil kunne udhule markedet og dermed fjerne grundlaget for fortsat produktion af blandt andet lærerbøger, hvis ophavsretten bliver begrænset for at give større fjernadgang i lukkede elektroniske netværk til værker, der opbevares i universitets- og forskningsbiblioteker mv. med henblik på forskning og private studier. Dansk Journalistforbund bifalder i øvrigt, at der i meddelelsen lægges op til forbedrede løsninger, når det gælder vederlag i forbindelse med privatkopiering, som skal føre til en mere effektiv distribution af disse vederlag til rettighedshaverne. Dansk Forfatter Forening og Danske Forlag fremhæver endvidere, at mange trykte værker ikke længere er i handel, fordi omkostningerne forbundet med genoptryk, opbevaring mm. ikke har stået mål med en faldende kommerciel omsætning. Dog er mange forlag og forfattere i gang med selv at digitalisere og revitalisere deres bagkatalog, idet digitaliseringen netop giver mulighed for at stille værker digitalt til rådighed, uanset at efterspørgslen er lille. Dansk Forfatter Forening og Danske Forlag fremhæver yderligere, at den kommercielle værdi af bagkataloget og volumen spiller en afgørende rolle i en digital økonomi, og at et initiativ som tager udgangspunkt i, at det fx er en biblioteksopgave at digitalisere værker, der ikke forhandles mere (out-of-commerce), risikerer at opstille forhindringer for markedets udvikling af nye modeller, som også er baseret på værdien af bagkataloget. Dansk Forfatter Forening og Danske Forlag peger på, at fremtidige digitaliseringsprojekter om værker i bibliotekernes samlinger løses via aftalelicenser. IFPI Danmark er af den opfattelse, at aftalelicens bør nævnes i meddelelsen og er af den opfattelse, at man skal være påpasselig med at introducere tvangsundtagelser.

9 Side 9 DJ:Fotograferne, Illustrationsgruppen i Dansk Forfatterforening, Foreningen Danske Tegneserieskabere og Danske Bladtegnere støtter dette synspunkt og tilføjer, at det er vigtigt at huske på, at det ikke kun er brugere, der har behov for sikkerhed for, at de kan bruge værker lovligt, men at også billedskabere/fotografer har et ligeværdigt behov for sikkerhed for at modtage betaling, når deres værker bliver brugt. Grakom hilser det velkomment, at Kommissionen vil undersøge blankbåndvederlagsordningen nærmere. Det Kongelige Bibliotek kan tilslutte sig, at der skabes bedre muligheder for at digitalisere værker, der ikke længere forhandles. En gennemførelse af forslaget vil ifølge Det Kongelige Bibliotek bidrage til at forøge mængden af online kulturarv i hele EU. Endelig anfører Det Kongelige Bibliotek, at det ikke føler behov for at de ophavsretlige undtagelsesbestemmelser gøres obligatoriske, og at en øget harmonisering kan indebære en indskrænkning af undtagelserne, som biblioteket må tage klart afstand fra. Syddansk Universitetsbibliotek ser frem til resultaterne vedrørende tekst- og dataminering, klarhed over undtagelserne vedr. undervisningsbrug, bevarelse af værker, fjernadgang i lukkede elektroniske netværk til bl.a. forskningsbrug samt resultaterne vedrørende panoramaundtagelsen. Danmarks Biblioteksforening og Statsbiblioteket finder det vigtigt, at revisionen af grundlaget for ophavsretsreglerne ikke medfører en indskrænkning i de nuværende danske undtagelsesbestemmelser og anfører, at det generelt er vigtigt, at borgernes adgang til viden og information ikke bliver indskrænket. Danmarks Biblioteksforening og Statsbiblioteket mener derimod, der er behov for at gøre undtagelserne ufravigelige på en række punkter af hensyn til borgerne, herunder for forskning samt tekst- og datamining. Danmarks Biblioteksforening og Statsbiblioteket støtter endvidere Kommissionens tilkendegivelser om, at der er behov for bedre muligheder for at give adgang til at digitalisere værker, der ikke længere forhandles og stille dem til rådighed i hele EU. Danmarks Biblioteksforening og Statsbiblioteket finder det ydermere positivt, hvis der gennem en undtagelse i ophavsretsloven kan gives adgang til Statsbibliotekets samlinger såvel på pligtafleveringsinstitutionerne som folkebibliotekerne. Endelig kan Danmarks Biblioteksforening og Statsbiblioteket tilslutte sig, at det kan fungere som en bremseklods for udviklingen af onlinekurser, digitale teknologier og grænseoverskridende undervisning, at der ikke er klarhed, når det gælder anvendelse til digitale formål og onlineindlæring. Dansk Erhverv mener, at EU-Kommissionen skal være forsigtig i forhold til at gennemtvinge undtagelser, og at Kommissionen bør afdække, hvor store forskellene mellem medlemsstaternes implementering reelt er og undersøge om markedsbaserede modeller, herunder aftalelicens, kan løse eventuelle udfordringer.

10 Side 10 Det Danske Filminstitut (DFI) finder det positivt, at Kommissionen foreslår tiltag vedrørende fremme af effektiv finansiering og anvendelse af tekstning ved offentlige midler, lettelse af brugernes muligheder for at fremsøge kreative værker online, og effektiv adgang til viden, uddannelse og forskning på tværs af grænserne. Danske Medier anfører, at undtagelserne for fx tekst- og datamining og fjernadgang til værker i bibliotekernes samlinger i praksis risikerer at ødelægge markedet for licensering af adgang til mediernes arkiver til brug for medieovervågning samt salget af medier mv. D. En velfungerende markedsplads for ophavsret Dansk Journalistforbund, Danske Forlag, Koda, DJBFA, Danske Populærautorer, Dansk Komponist Forening, Copydan Billeder, Gramex, Producentforeningen, Dansk Forfatterforening, Dansk Skuespillerforbund, UBVA/Akademikerne, Dansk Musiker Forbund, Musikforlæggerforeningen i Danmark, Filmret, Foreningen af Danske Videogramdistributører, IFPI Danmark, Copydan Tekst & Node, Danske skønlitterære Forfattere, Danske Filminstruktører, Danske Dramatikere, Dansk Artist Forbund, Dansk Korforbund, Danske Billedkunstnere, Brancheforeningen for Undervisningsmidler og FAF ønsker, at EU præciserer den praktiske anvendelse af den særlige safe habour-undtagelsesregel i e-handelsdirektivet, idet den hvis man anlægger en bred fortolkning af reglen - bidrager til massive krænkelser af ophavsretten på nettet. Dansk Journalistforbund bifalder i øvrigt en effektiv finansiering og anvendelse af undertekstning, idet dette også vil understrege teksternes, versionisternes og dubbernes rettigheder. DJBFA, DPA, DKF, Koda og Musikforlæggerne i Danmark hilser det i øvrigt velkomment, at EU-Kommissionen vil komme med forslag til nye definitioner af de ophavsretlige begreber communication to the public, overføring til almenheden og making available, tilrådighedsstillelse. Samrådet for Ophavsret (Samrådet) opfatter meddelelsens omtale af en fair balance i forhandlingsrelationen mellem autor og udøvere samt producenter og udgivere som et vigtigt element af reformen. Samrådet opfordrer den danske regering til at arbejde for, at dette element af reformen fastholdes og videreudvikles som en del af Kommissionens strategi for et digitalt indre marked. Dansk Musiker Forbund (DMF) anfører, at de udøvende kunstnere på musikområdet i stigende grad oplever en forråelse af kontraktpraksis, hvorfor også DMF finder, at der er behov for at gennemføre regler på fællesskabsniveau, som sikrer de enkelte ophavsmænd og udøvende kunstnere imod urimelige kontraktvilkår. Endelig opfordrer DMF Kulturministeriet til at arbejde for en klarificering af reglerne om tilrådighedsstillelse, således at kun ægte on demandtjenester omfattes af retten til tilrådighedsstillelse.

11 Side 11 Dansk Erhverv finder det hensigtsmæssigt, hvis EU-Kommissionen undersøger omfanget og håndhævelsen af ansvarsfrihedsreglen i e-handelsdirektivet nærmere. TDC anfører, at det vil være særdeles uhensigtsmæssigt for en videre udvikling af det digitale marked og digitale tjenester både nationalt og på EU-niveau, hvis der sker en åbning af e-handelsdirektivet i forhold til intermediaries ansvar. SE/Stofa bemærker, at det er helt essentielt, at retransmissionsgebyret opkræves lige for alle distributører. SE/Stofa anfører, at det er oplagt, at lige konkurrencevilkår bør indgå i Kommissionens arbejde med en moderne ophavsret. Endelig ser SE/Stofa ikke noget behov for at ændre den balance, som e- handelsdirektivet er udtryk for, herunder at internet service providere ikke er ansvarlige for det materiale, der transporteres gennem deres net. Danske Medier finder det helt centralt, at medierne har mulighed for at beskytte deres betydelige investeringer i produktionen af indhold mod uretmæssig udnyttelse. Det er efter Danske Mediers opfattelse ikke afgørende, hvordan denne beskyttelse gennemføres i lovgivningen, men derimod at beskyttelsen er effektiv. E. Et effektivt og afbalanceret håndhævelsessystem Dansk Journalistforbund, Danske Forlag, Koda, DJBFA, Danske Populærautorer, Dansk Komponist Forening, Copydan Billeder, Gramex, Producentforeningen, Dansk Forfatterforening, Dansk Skuespillerforbund, UBVA/Akademikerne, Dansk Musiker Forbund, Musikforlæggerforeningen i Danmark, Filmret, Foreningen af Danske Videogramdistributører, IFPI Danmark, Copydan Tekst & Node, Danske skønlitterære Forfattere, Danske Filminstruktører, Danske Dramatikere, Dansk Artist Forbund, Dansk Korforbund, Danske Billedkunstnere, Brancheforeningen for Undervisningsmidler og FAF bemærker, at håndhævelse er og bliver centralt for ophavsretten, at ophavsretten ikke i praksis fungerer uden retshåndhævelse, og at retshåndhævelse er blevet et stigende problem. Organisationerne anfører endvidere, at en nøgle til at løse problemet er samarbejde mellem rettighedshavernes organisationer og internetudbyderne, hvilket i Danmark er kommet til udtryk i blandt andet flere fælles kodekser. Organisationerne er også enige med Kommissionen i, at notice and take-down-systemerne kan forbedres. IFPI Danmark opfordrer i øvrigt til, at Kommissionen fokuserer på princippet om take down and stay down, da det er afgørende, at der er mekanismer til at stoppe ulovligheder på tværs af grænser. IPFI Danmark finder det endvidere bekymrende, såfremt Kommissionen overvejer at anvende sendelandsprincippet på onlineaktivitet, idet der vil være risiko for, at onlinetjenester vil etablere sig i lande med lavet muligt beskyttelsesniveau mv. Rettighedsalliancen finder, at der er et stort behov for, at retssystemet begynder at kunne agere internationalt og bemærker, at follow the money-tilgangen er en effektiv måde at adressere cyberkriminalitet på. Rettighedsalliancen beskriver i overordnede træk, den danske model med en fælles hensigtserklæring mellem

12 Side 12 relevante aktører, herunder online-platforme og internetmellemmænd, som hver tager forskellige typer af ansvar vedrørende håndhævelse af ophavsretten på internettet. Dansk Erhverv bakker op om en fælles europæisk indsats i forhold til at opnå mere effektiv håndhævelse, herunder en follow the money-strategi. TDC understreger betydning af en følg-pengene -tilgang og generelt brugen af selvregulering som den formentlig mest effektive tilgang til bekæmpelse af rettighedskrænkelser. Det Danske Filminstitut (DFI) finder det positivt, at Kommissionen foreslår tiltag vedr. følg-pengene-mekanismer til bekæmpelse af immateriel rettighedskrænkelse. SE/Stofa er enige i også at fokusere på piratkopiering ved at fokusere på en følgpengene strategi med udgangspunkt i selvreguleringsinitiativer fra branchen. Det danske initiativ er et godt udgangspunkt herfor. F. Fremme en langsigtet vision Dansk Journalistforbund, Danske Forlag, Koda, DJBFA, Danske Populærautorer, Dansk Komponist Forening, Copydan Billeder, Gramex, Producentforeningen, Dansk Forfatterforening, Dansk Skuespillerforbund, UBVA/Akademikerne, Dansk Musiker Forbund, Musikforlæggerforeningen i Danmark, Filmret, Foreningen af Danske Videogramdistributører, IFPI Danmark, Copydan Tekst & Node, Danske skønlitterære Forfattere, Danske Filminstruktører, Danske Dramatikere, Dansk Artist Forbund, Dansk Korforbund, Danske Billedkunstnere, Brancheforeningen for Undervisningsmidler og FAF advarer imod at der gennemføres en egentlig EUforordning om ophavsret, der skal afløse de enkelte medlemsstaters nationale love om ophavsret, og at dette suppleres af en særlig EU-Domstol til at behandle ophavsret. Organisationerne bemærker, at der gælder et vigtigt nærhedsprincip, som indebærer, at hvis det er bedre at lovgive nationalt, så er det den vej, man skal vælge frem for central EU-regulering. 11. Generelle forventninger til andre landes holdninger Efter Kommissionens offentliggørelse af meddelelsen En strategi for et digitalt indre marked i EU i maj 2015, sendte flere medlemslande, herunder Frankrig, Tyskland og Italien, et positionspapir til Kommissionen med landenes umiddelbare tilkendegivelser i forhold til meddelelsen, herunder holdninger til meddelelsens afsnit om modernisering af ophavsretten. Italien er generelt set positiv over for mere harmonisering af ophavsretslovgivningen i EU, herunder at finde en løsning på udfordringen om mobilitet af onlinetjenester. Storbritannien har tilkendegivet, at der skal findes en løsning på udfordringen om mobilitet af onlinetjenester.

13 Side 13 Tyskland og Frankrig fokuserer særligt på beskyttelse af rettighedshaverne og fremfører den kulturelle diversitet i EU som en stor fordel for unionen i et fælles positionspapir fra de to lande, som er fremsendt til Kommissionen. Frankrig og Tyskland er umiddelbart positivt indstillede over for ændringer i undtagelserne vedrørende undervisning og forskning mv. 12. Regeringens foreløbige generelle holdning Regeringen støtter overordet set et digitalt indre marked i EU. Regeringen mener, at det digitale indre marked generelt bør kendetegnes ved åbenhed over for digital innovation og konkurrence, hvorved der bør være fokus på at sikre lave adgangsbarrierer for nye digitale virksomheder samt på at undgå protektionistiske tiltag. Endvidere bør det sikres, at der ikke indføres unødige byrder for erhvervslivet eller det offentlige i forbindelse med bestræbelserne på at fremme det digitale indre marked. Regeringen finder, at ny EU-lovgivning på det ophavsretlige område bør fokusere på de udfordringer, hvor en løsning er nødvendig for et velfungerende digitalt indre marked, og hvor udfordringerne ikke kan løses fx via frivillige aftaler. Regeringen er samtidig af den opfattelse, at ny EU-lovgivning ikke må forhindre anvendelsen af det danske aftalelicenssystem. Regeringen vil derfor aktivt arbejde for at bevare den danske aftalelicensmodel. Regeringen har forståelse for udfordringen vedrørende territorialitet og finder, at der kan være grund til at undersøge mulighederne for grænseoverskridende adgang til online tjenester nærmere. Samtidig lægger regeringen imidlertid vægt på, at ændringer på territorialitetsområdet nødvendigvis må udformes med respekt for de særlige finansieringsmodeller, som den audiovisuelle sektor, herunder filmbranchen, gør brug af. For så vidt angår mobilitet af onlineindholdstjenester finder regeringen behov for, at der findes en løsning, som tager højde for ovenstående principper. På undtagelsesområdet anerkender regeringen potentialet i større juridisk klarhed på forskningsområdet og området for tekst- og datamining. For så vidt angår undtagelser på uddannelsesområdet har regeringen det synspunkt, at der fortsat bør sikres en rimelig kompensation til rettighedshaverne for udvikling af nye undervisningsmaterialer, men at det samtidig synes relevant at undersøge mulighederne for at forøge den grænseoverskridende brug heraf. For så vidt angår håndhævelse mener regeringen, at håndhævelse ad lovgivningens vej er væsentlig, men at den ikke kan stå alene. Regeringen finder derfor, at håndhævelse af ophavsrettigheder bør suppleres med at skabe lettere og lovlig adgang til kreativt indhold på internettet, frivillige aftaler og dialog med befolkningen.

14 13. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg Det oprindelige grund- og nærhedsnotat om meddelelsen blev oversendt til Folketingets Europaudvalg den 8. januar Side 14

Grund- og nærhedsnotat

Grund- og nærhedsnotat Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del Bilag 321 Offentligt Grund- og nærhedsnotat Kulturministeriet, 8. januar 2016 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens meddelelse På vej mod

Læs mere

HAR VI BRUG FOR OPHAVSRETTEN

HAR VI BRUG FOR OPHAVSRETTEN HAR VI BRUG FOR OPHAVSRETTEN HVAD ER OPHAVSRET? I Danmark og stort set resten af den øvrige verden har man en lovgivning om ophavsret. Ophavsretten beskytter værker såsom bøger, artikler, billedkunst,

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat

Grund- og nærhedsnotat Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0596 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat Kulturministeriet, den 24. oktober 2016 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til direktiv om visse

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat

Grund- og nærhedsnotat Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0627 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat Kulturministeriet, 8. januar 2016 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0594 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0594 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0594 Bilag 1 Offentligt Kulturministeriet, 1. november 2016 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til forordning om regler for udøvelse af ophavsretten

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat

Grund- og nærhedsnotat Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0596 Bilag 2 Offentligt Grund- og nærhedsnotat Kulturministeriet, den 2. december 2016 Revideret notat. GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til direktiv

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat

Grund- og nærhedsnotat Kulturudvalget 2016-17 KUU Alm.del Bilag 27 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0593 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat Kulturministeriet, 25. oktober 2016 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS

Læs mere

Frivillige og fleksible aftaler er løsningen

Frivillige og fleksible aftaler er løsningen Januar 2016 Danske rettighedshavere om EU-reform af ophavsretten: Frivillige og fleksible aftaler er løsningen Dette dokument er en kommentar fra en række danske rettighedshaverorganisationer til EU-Kommissionens

Læs mere

Ophavsrettens reformation i EU Nyt fra fronten

Ophavsrettens reformation i EU Nyt fra fronten Ophavsrettens reformation i EU Nyt fra fronten FEMR gå-hjem-møde d. 1. november 2018 Disposition 1. Hvordan forhandler man egentlig i EU? Hvad er det for en verden, I har med at gøre (en praktisk gennemgang

Læs mere

Aftalemodeller er vejen frem for de kreative erhverv i Europa

Aftalemodeller er vejen frem for de kreative erhverv i Europa Juni 2015 EU-reform af ophavsretten: Aftalemodeller er vejen frem for de kreative erhverv i Europa Dette dokument er en kommentar til Kommissionens strategiplan om det digitale indre marked fra en række

Læs mere

Det er ikke alene EU-myndighederne og de nationale myndigheder, der skal træffe forberedelser til udtrædelsen, men også private parter.

Det er ikke alene EU-myndighederne og de nationale myndigheder, der skal træffe forberedelser til udtrædelsen, men også private parter. EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR KOMMUNIKATIONSNET, INDHOLD OG TEKNOLOGI Bruxelles, den 28. marts 2018 Rev1 MEDDELELSE TIL INTERESSENTER DET FORENEDE KONGERIGES UDTRÆDEN OG EU-REGLERNE OM OPHAVSRET

Læs mere

[Revideret notat i forhold til grund- og nærhedsnotat oversendt til Folketingets Europaudvalg d. 2. december 2016 ]

[Revideret notat i forhold til grund- og nærhedsnotat oversendt til Folketingets Europaudvalg d. 2. december 2016 ] Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0596 Bilag 3 Offentligt Samlenotat KOM (2016) 0596 Kulturministeriet, den 6. februar 2017 Forslag til direktiv om visse tilladte former for anvendelse af værker og andet

Læs mere

Meddelelsen har i sig selv ikke lovgivningsmæssige, statsfinansielle, samfundsøkonomiske

Meddelelsen har i sig selv ikke lovgivningsmæssige, statsfinansielle, samfundsøkonomiske Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 371 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Dato: 16. september 2013 Meddelelse fra Kommissionen om digitalisering

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0156/153. Ændringsforslag. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato, Rolandas Paksas for EFDD-Gruppen

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0156/153. Ændringsforslag. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato, Rolandas Paksas for EFDD-Gruppen 21.3.2019 A8-0156/153 153 Betragtning 5 (5) Fremme af den europæiske kulturelle mangfoldighed afhænger af, at der eksisterer blomstrende og modstandsdygtige kulturelle og kreative sektorer, som er i stand

Læs mere

[Revideret samlenotat i forhold til samlenotat oversendt til Folketingets Europaudvalg d. 9. februar 2017]

[Revideret samlenotat i forhold til samlenotat oversendt til Folketingets Europaudvalg d. 9. februar 2017] Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0596 Bilag 5 Offentligt Samlenotat Kulturministeriet, den 1. maj 2017 Forslag til direktiv om visse tilladte former for anvendelse af værker og andet materiale, der er beskyttet

Læs mere

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold Europaudvalget 2018 KOM (2018) 0398 Bilag 2 Offentligt SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 18. september 2018 18/04868-30 Indhold Bemyndigelsesforordningen: Forslag til ændring af Rådets forordning

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0245/106. Ændringsforslag

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0245/106. Ændringsforslag 5.9.2018 A8-0245/106 106 Betragtning 1 (1) Traktaten foreskriver oprettelse af et indre marked og indførelse af en ordning, der sikrer, at konkurrencen i det indre marked ikke fordrejes. En harmonisering

Læs mere

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0626 Offentligt

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0626 Offentligt Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0626 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 9.12.2015 COM(2015) 626 final MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG

Læs mere

Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 5 Offentligt

Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 5 Offentligt Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 5 Offentligt Europaudvalget og Kulturudvalget EU- konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 4. november 2015 Reform af ophavsretten Sammenfatning Kommissionen

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 16. marts 2012 Grønbog på vej mod et integreret europæisk marked for kort-, internet- og mobilbetalinger

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 14. marts 2016 Forslag til afgørelse om indførelse af en mekanisme

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0245/225. Ændringsforslag

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0245/225. Ændringsforslag 5.9.2018 A8-0245/225 225 Graswander-Hainz, Dita Charanzová Betragtning 8 (8) Nye teknologier muliggør automatisk computeranalyse af oplysninger i digital form, f.eks. tekst, lyd, billeder og data, almindelig

Læs mere

Kommissionens meddelelse Imod fastlåsning: Åbne IKT-systemer ved hjælp af bedre udnyttelse af standarder ved offentlige indkøb, KOM(2013) 455

Kommissionens meddelelse Imod fastlåsning: Åbne IKT-systemer ved hjælp af bedre udnyttelse af standarder ved offentlige indkøb, KOM(2013) 455 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 359 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens meddelelse Imod fastlåsning: Åbne IKT-systemer ved hjælp

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0048 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0048 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0048 Bilag 2 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Folketingets Europaudvalg Kopi: Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Til orientering fremsendes

Læs mere

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUME AF KONSEKVENSANALYSEN. om moderniseringen af EU's ophavsretsregler. Ledsagedokument til

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUME AF KONSEKVENSANALYSEN. om moderniseringen af EU's ophavsretsregler. Ledsagedokument til EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.9.2016 SWD(2016) 302 final ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUME AF KONSEKVENSANALYSEN om moderniseringen af EU's ophavsretsregler Ledsagedokument

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN. om indhold på det digitale indre marked

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN. om indhold på det digitale indre marked EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 18.12.2012 COM(2012) 789 final MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN om indhold på det digitale indre marked DA DA MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN om indhold på det digitale indre

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0427 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0427 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0427 Bilag 1 Offentligt Til Folketingets Europaudvalg 10. oktober 2011 Grund- og Nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Kommissionens grønbog om Onlinedistribution af

Læs mere

Samlenotat til Folketingets Europaudvalg

Samlenotat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget 2019 Rådsmøde 3713 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt Samlenotat til Folketingets Europaudvalg Dato 5. september 2019 Rådsmøde (energi) den 24. september 2019 Dagsorden Side

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat

Grund- og nærhedsnotat Europaudvalget 2018 KOM (2018) 0234 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat 17. maj 2018 KAKRI/JIF J.nr. 2018-1780 Revision af PSI-direktivet 2018 Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543

Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543 Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0543 Bilag 1 Offentligt NÆRHEDS- OG GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543 Resumé Kommissionen

Læs mere

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3560 - almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2017-12981 Center for Europa og Nordamerika Den 5. september 2017 Rådsmøde (almindelige anliggender)

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0845 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0845 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0845 Bilag 1 Offentligt Grundnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Meddelelse fra Kommisionen til Europa-Parlamentet, Rådet

Læs mere

Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del Bilag 628 Offentligt

Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del Bilag 628 Offentligt Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del Bilag 628 Offentligt Europaudvalget Til: Dato: Udvalgets medlemmer 18. maj 2016 Foreløbigt referat af Europaudvalgets møde 4/5-16 vedr. forhandlingsoplæg på forslag om

Læs mere

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3137 - landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3137 - landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3137 - landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt Dato: Kontor: Sagsbeh: Sagsnr.: Dok.: Supplerende samlenotat vedrørende de sager inden for Justitsministeriets ansvarsområder,

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 30. maj 2008 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Rådets direktiv 68/151/EØF

Læs mere

Meddelelsen har i sig selv ingen lovgivningsmæssige eller statsfinansielle konsekvenser.

Meddelelsen har i sig selv ingen lovgivningsmæssige eller statsfinansielle konsekvenser. Erhvervsudvalget 2010-11 ERU alm. del Bilag 317 Offentligt NÆRHEDS- OG GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens meddelelse Et indre marked for intellektuelle ejendomsrettigheder - Fremme

Læs mere

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0267 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0267 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0267 Bilag 1 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Kontor: Det Internationale Kontor Sagsnr.: 2007-3069-0005 Dok.: MJO40608 G R U N D N O T A T vedrørende meddelelse fra

Læs mere

***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING

***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING Europa-Parlamentet 2014-2019 Konsolideret lovgivningsdokument 6.7.2017 EP-PE_TC1-COD(2016)0279 ***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING fastlagt ved førstebehandlingen den 6. juli 2017 med henblik på vedtagelse

Læs mere

KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre

KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre Erhvervsudvalget 2009-10 ERU alm. del Bilag 99 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 17. december 2009 2009-0020853 /mtg KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre Resumé

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0433 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0433 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0433 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 24. september 2010 Forslag til revision af regler for tilsyn med finansielle enheder i et finansielt konglomerat

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 223 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 223 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del - Bilag 223 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K

Læs mere

Tak for muligheden for at kommentere Kommissionens meddelelser. RettighedsAIliancen er glade for,

Tak for muligheden for at kommentere Kommissionens meddelelser. RettighedsAIliancen er glade for, Kulturministeriet Sendes per email til ntv~kum.dk og lln@kum.dk KØbenhavn, den 22. august 2014 Vores ref.: 04400-0155 maf/ Leder af Retti8hedsAIliancen Maria Fredenslund Direkte telefon 32 71 20 62 ma

Læs mere

Meddelelsen indeholder ikke umiddelbart forslag, der påvirker dansk ret.

Meddelelsen indeholder ikke umiddelbart forslag, der påvirker dansk ret. Skatteudvalget 2012-13 SAU alm. del Bilag 58 Offentligt Notat Grund- og nærhedsnotat om meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget: Mod

Læs mere

Europaudvalget (2. samling) EUU Alm.del Bilag 4 Offentligt

Europaudvalget (2. samling) EUU Alm.del Bilag 4 Offentligt Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 4 Offentligt KOMITÉNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 18. juni 2015 Europa-Kommissionens forslag af 11. juni 2015 om gennemførelsesretsakt vedrørende

Læs mere

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 8 Offentligt 1. oktober 2007 Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Foreløbig oversigt over Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 1. Implementering

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat

Grund- og nærhedsnotat Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0593 Bilag 5 Offentligt Grund- og nærhedsnotat Kulturministeriet, 21. december 2016 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Europa-Parlamentets og

Læs mere

Kommenteret høringsnotat over forslag til lov om kollektiv forvaltning af ophavsret

Kommenteret høringsnotat over forslag til lov om kollektiv forvaltning af ophavsret Notat Kommenteret høringsnotat over forslag til lov om kollektiv forvaltning af ophavsret 9. december 2015 Kulturministeriet sendte den 21. september 2015 forslag til lov om kollektiv forvaltning af ophavsret

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0594 Bilag 5 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0594 Bilag 5 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0594 Bilag 5 Offentligt Kulturministeriet, 21. december 2016 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til forordning om regler for udøvelse af ophavsretten

Læs mere

HOLDNING I FORM AF ÆNDRINGSFORSLAG

HOLDNING I FORM AF ÆNDRINGSFORSLAG Europa-Parlamentet 2014-2019 Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse 2017/2068(INI) 13.6.2017 HOLDNING I FORM AF ÆNDRINGSFORSLAG fra Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse til

Læs mere

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0660 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0660 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0660 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 30. november 2017 Kommissionens forslag til revision af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse 24.9.2013 2013/2116(INI) UDKAST TIL BETÆNKNING om anvendelsen af direktivet om urimelig handelspraksis 2005/29/EF (2013/2116(INI))

Læs mere

Til Folketingets Europaudvalg 18. december 2009

Til Folketingets Europaudvalg 18. december 2009 Kulturudvalget 2009-10 KUU alm. del Bilag 86 Offentligt NOTAT Til Folketingets Europaudvalg 18. december 2009 Kopi sendes til Folketingets Kulturudvalg til orientering Supplerende grundnotat vedrørende

Læs mere

17159/09 lv/av/an/aa/av/bh 1 DG C II

17159/09 lv/av/an/aa/av/bh 1 DG C II RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 7. december 2009 (15.12) (OR. en) 17159/09 RECH 449 COMPET 514 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: delegationerne Tidl. dok.

Læs mere

Styrkelse af landbrugernes stilling i fødevareforsyningskæden og bekæmpelse af illoyal handelspraksis,

Styrkelse af landbrugernes stilling i fødevareforsyningskæden og bekæmpelse af illoyal handelspraksis, Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 12. december 2016 (OR. en) 15508/16 AGRI 676 AGRILEG 197 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: til: Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne Styrkelse

Læs mere

(FISCUS) (KOM(2011)706).

(FISCUS) (KOM(2011)706). Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0706 Bilag 1 Offentligt Notat 9. januar 2012 J.nr. 2011-221-0039 Grund- og nærhedsnotat om Forslag til Europa- Parlamentets og Rådets forordning om fastlæggelse af et handlings-program

Læs mere

BILAG. Gennemførelse af strategien for det digitale indre marked. til

BILAG. Gennemførelse af strategien for det digitale indre marked. til EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 10.5.2017 COM(2017) 228 final ANNEX 1 BILAG Gennemførelse af strategien for det digitale indre marked til MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET,

Læs mere

Høringssvar til Public Service-udvalget vedr. forandringer af rammevilkår og udviklingstendenser inden for medieområdet

Høringssvar til Public Service-udvalget vedr. forandringer af rammevilkår og udviklingstendenser inden for medieområdet SAMRÅDET FOR OPHAVSRET Lautrupsgade 9 2100 København Ø E-mail: info@samraadetforophavsret.dk www.samraadetforophavsret.dk Kulturstyrelsen H.C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Alene fremsendt pr.

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0775 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0775 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0775 Bilag 1 Offentligt NÆRHEDS- OG GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 15. april 2011 Single Euro Payments Area (SEPA) Forslag til forordning om tekniske krav til kreditoverførsler

Læs mere

Share With Care. RettighedsAlliancen 2014

Share With Care. RettighedsAlliancen 2014 Share With Care RettighedsAlliancen 2014 Interesseorganisation Repræsenterer ca. 85.000 kreative Louis Poulsen Lighting A/S IFPI Danmark Dansk Artist Forbund KODA Nordisk Copyright Bureau Dansk Musiker

Læs mere

Revideret udgave af Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. juni 2016, pkt. 14: nationale produktivitetsog konkurrenceevneråd

Revideret udgave af Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. juni 2016, pkt. 14: nationale produktivitetsog konkurrenceevneråd Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3475 - økofin Bilag 2 Offentligt 10. juni 2016 Revideret udgave af Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. juni 2016, pkt. 14: nationale produktivitetsog konkurrenceevneråd

Læs mere

Bestyrelsens beretning for 2011

Bestyrelsens beretning for 2011 9. januar 2012 AJC-019-047 Bestyrelsens beretning for 2011 Bestyrelsen aflægger beretning for 2011 med fokus på: Markedsudviklingen Ophavsret Fælles klassifikationssystem Fællesstanden i Frankfurt Forlagsuddannelsen

Læs mere

Europaudvalget 2017 Rådsmøde konkurrenceevne Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2017 Rådsmøde konkurrenceevne Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3544 - konkurrenceevne Bilag 3 Offentligt SUPPLERENDE SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 16. maj 2017 17/04250-4 Rådsmøde (konkurrenceevne) den 29. maj 2017 Indhold 5.

Læs mere

Rådets konklusioner om digitalisering og onlineadgang til kulturelt materiale og digital bevaring

Rådets konklusioner om digitalisering og onlineadgang til kulturelt materiale og digital bevaring Rådets konklusioner om digitalisering og onlineadgang til kulturelt materiale og digital bevaring RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION, SOM TAGER I BETRAGNING, AT - digitalisering af og onlineadgang til medlemsstaternes

Læs mere

Kulturudvalget, Europaudvalget 2005 KUU Alm.del Bilag 123, KOM (2005) 0204 Bilag 2 Offentligt

Kulturudvalget, Europaudvalget 2005 KUU Alm.del Bilag 123, KOM (2005) 0204 Bilag 2 Offentligt Kulturudvalget, Europaudvalget 2005 KUU Alm.del Bilag 123, KOM (2005) 0204 Bilag 2 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 20. december 2016 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

Dette er et nyt notat. Grund- og nærhedsnotat oversendes til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Skatteudvalg.

Dette er et nyt notat. Grund- og nærhedsnotat oversendes til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Skatteudvalg. Skatteudvalget 2018-19 SAU Alm.del - Bilag 111 Offentligt Notat 6. januar 2019 J.nr. 2018-8525 Kontor: Moms, Afgiter og Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Forslag til Rådets forordning

Læs mere

Samlenotat vedrørende dop 5 - Rådsmødet (GAC) den

Samlenotat vedrørende dop 5 - Rådsmødet (GAC) den Det Udenrigspolitiske Nævn 2018-19 UPN Alm.del - Bilag 133 Offentligt 31.01.2019 Samlenotat vedrørende dop 5 - Rådsmødet (GAC) den 19.02.19 Dagsordenspunkt 5: Kommissionens refleksionspapir vedr. et bæredygtigt

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0877 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0877 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0877 Bilag 2 Offentligt SUPPLERENDE GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets ændring af direktiv 2003/98/EF

Læs mere

Socialudvalg. Grundnotatet sendes endvidere til Folketingets Erhvervsudvalg og Folketingets

Socialudvalg. Grundnotatet sendes endvidere til Folketingets Erhvervsudvalg og Folketingets Socialudvalget SOU alm. del - Bilag 168 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 9. januar 2009 Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om passagerers rettigheder

Læs mere

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om harmonisering af medlemsstaternes love om markedsføring af radioudstyr, KOM(2012)584

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om harmonisering af medlemsstaternes love om markedsføring af radioudstyr, KOM(2012)584 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU alm. del Bilag 55 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 19. november 2012 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om

Læs mere

Forslag til forordning (COM(2016)0595 C8-0380/ /0279(COD))

Forslag til forordning (COM(2016)0595 C8-0380/ /0279(COD)) 29.6.2017 A8-0102/ 001-031 ÆNDRINGSFORSLAG 001-031 af Retsudvalget Betænkning Max Andersson A8-0102/2017 Grænseoverskridende udveksling mellem Unionen og tredjelande af visse værker og andet beskyttet

Læs mere

Retsudvalget Folketinget Christiansborg 1240 København K

Retsudvalget Folketinget Christiansborg 1240 København K Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Retsudvalget Folketinget Christiansborg 1240 København K 4. maj 2011./. Til udvalgets orientering fremsendes hermed mit talepapir fra Videnskabsudvalgets

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0402 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0402 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0402 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Teknologi og Udvikling Europa-Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om visse tilladte anvendelser af forældreløse værker

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om visse tilladte anvendelser af forældreløse værker Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0289 Bilag 1 Offentligt NOTAT Til Folketingets Europaudvalg 1. juli 2011 Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv

Læs mere

Originalt dansk produceret indhold (tv, film, musik, nyhedsproduktion osv.) er en afgørende faktor for at opretholde dansk kultur og sprog.

Originalt dansk produceret indhold (tv, film, musik, nyhedsproduktion osv.) er en afgørende faktor for at opretholde dansk kultur og sprog. Notat Kommissorium for udvalg om den fremtidige finansiering af dansk, digital indholdsproduktion Problemstilling Den teknologiske udvikling og globaliseringen har stor indflydelse på medieudviklingen

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0547 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0547 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0547 Bilag 2 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet NOTAT Enhed: Psykiatri og Lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPDPT Koordineret med: Sagsnr.: 1602936 Dok. nr.: 215934 Dato:

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0572 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0572 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0572 Bilag 1 Offentligt Grundnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet,

Læs mere

3. For at opnå dette foreslår Kommissionen tiltag i meddelelsen med henblik på at: øge udvekslingen af oplysninger om de reelle ejere

3. For at opnå dette foreslår Kommissionen tiltag i meddelelsen med henblik på at: øge udvekslingen af oplysninger om de reelle ejere Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. oktober 2016 (OR. en) 12670/1/16 REV 1 FISC 141 ECOFIN 846 I/A-PUNKTSNOTE fra: til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet De Faste Repræsentanters

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 ERU Alm.del Bilag 276 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 ERU Alm.del Bilag 276 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 ERU Alm.del Bilag 276 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 19. maj 2014 Kommissionens meddelelse om revision af eksportkontrolpolitikken,

Læs mere

Samlenotat. Europaudvalget 2017 Rådsmøde transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt. Rådsmøde (telekommunikation) den 24.

Samlenotat. Europaudvalget 2017 Rådsmøde transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt. Rådsmøde (telekommunikation) den 24. Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3570 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt Samlenotat Dato 11. oktober 2017 Rådsmøde (telekommunikation) den 24. oktober 2017 Dagsorden Side 1. Implementeringen af

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 116 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 116 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 ERU Alm.del Bilag 116 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 10. February 17 Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet,

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Enhed/Kontor: Fødevarestyrelsen/3.1/2.1 Sagsnr.: 2011-20-221-0104/Dep. sagsnr. 11757 Den 28. september 2011 FVM 929 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2014-15 (2. samling) EFK Alm.del Bilag 2 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2014-15 (2. samling) EFK Alm.del Bilag 2 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2014-15 (2. samling) EFK Alm.del Bilag 2 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Kommissionens forslag til Rådets afgørelse om den holdning,

Læs mere

Europaudvalget 2008 2872 - Økofin Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2008 2872 - Økofin Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2008 2872 - Økofin Bilag 3 Offentligt 22. maj 2008 Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 3. juni 2008 Dagsordenspunkt 6a: Moms på finansielle tjenesteydelser og forsikringstjenesteydelser

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag til forordning om ændring af forordning (EU) nr. 258/2014 om oprettelse

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. december 2015 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. december 2015 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. december 2015 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2015/0287 (COD) 15251/15 ADD 2 JUSTCIV 290 CONSOM 220 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 10. december 2015 til:

Læs mere

Høringssvar til udkast til lovforslag om ændring af ophavsretsloven (gennemførelse af Marrakeshdirektivet m.v.)

Høringssvar til udkast til lovforslag om ændring af ophavsretsloven (gennemførelse af Marrakeshdirektivet m.v.) Kulturministeriet att.: Lasse Lau Nielsen lln@kum.dk Nicky Valbjørn Trebbien ntv@kum.dk 12. marts 2018 OB-003a-026/cbh Høringssvar til udkast til lovforslag om ændring af ophavsretsloven (gennemførelse

Læs mere

TEKNISK GENNEMGANG AF E-HANDELSPAKKEN

TEKNISK GENNEMGANG AF E-HANDELSPAKKEN Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2015-16 ERU Alm.del Bilag 372 Offentligt TEKNISK GENNEMGANG AF E-HANDELSPAKKEN SEPTEMBER 2016 1 INTRODUKTION Kommissionen præsenterede den 25. maj forslag til en omfattende

Læs mere

Revideret notat af den 6. november Ændringer ift. grund- og nærhedsnotat af 21. december 2016 er markeret.

Revideret notat af den 6. november Ændringer ift. grund- og nærhedsnotat af 21. december 2016 er markeret. Kulturudvalget 2017-18 KUU Alm.del Bilag 37 Offentligt Samlenotat Kulturministeriet, den 6. november 2017 Forslag til forordning om regler for udøvelse af ophavsretten og beslægtede rettigheder, der gælder

Læs mere

E-bøger er fortsat et relativt nyt fænomen, der har givet helt nye muligheder for at distribuere og tilgå litteratur

E-bøger er fortsat et relativt nyt fænomen, der har givet helt nye muligheder for at distribuere og tilgå litteratur Kulturudvalget 2016-17 KUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 75 Offentligt FULD TALE Arrangement: Åbent eller lukket: Samråd om ny EU-dom om udlån af e-bøger Åbent 8. december 2016 Dato og klokkeslæt:

Læs mere

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt Det Udenrigspolitiske Nævn 2015-16 UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2016-131 Center for Europa og Nordamerika Den 7. juni 2016 Rådsmøde (almindelige anliggender) den 24.

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0074 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0074 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0074 Bilag 1 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 6. april 2005 Til underretning for Folketingets

Læs mere

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3298 - RIA Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3298 - RIA Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3298 - RIA Bilag 2 Offentligt Dato: Kontor: Straffuldbyrdelseskontoret Sagsbeh: Sanne Renée Stengaard Jensen Sagsnr.: 2014-3051/01-0020 Dok.: 1080691 Supplerende samlenotat

Læs mere

SKAT Told, EU-kontoret J. nr

SKAT Told, EU-kontoret J. nr Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0464 Bilag 1 Offentligt SKAT Told, EU-kontoret J. nr. 12-0198819 Grund- og nærhedsnotat om Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om fastlæggelse af et handlingsprogram

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0452 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat 2. september 2016 J.nr. 16-0830820 Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Proces og Administration ABL Forslag

Læs mere

Forslag til direktiv (COM(2016)0758 C8-0529/ /0374(CNS))

Forslag til direktiv (COM(2016)0758 C8-0529/ /0374(CNS)) 24.5.2017 A8-0189/ 001-013 ÆNDRINGSFORSLAG 001-013 af Økonomi- og Valutaudvalget Betænkning Tom Vandenkendelaere Momssatser på bøger, aviser og tidsskrifter A8-0189/2017 (COM(2016)0758 C8-0529/2016 2016/0374(CNS))

Læs mere

Grund- og Nærhedsnotat om

Grund- og Nærhedsnotat om Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0381 Bilag 1 Offentligt Notat Skatteministeriets Koncerncenter Jura og Samfundsøkonomi Skatteadministration 1. september 2010 1. september 2010 J.nr. 2010-221-0032 Grund-

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0427 Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0427 Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0427 Bilag 3 Offentligt Til Folketingets Europaudvalg 16. november 2011 Revideret Grund- og Nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg om Kommissionens grønbog om Onlinedistribution

Læs mere

SAMLENOTAT Rådsmøde (EPSCO) den 5. 6. december 2007

SAMLENOTAT Rådsmøde (EPSCO) den 5. 6. december 2007 Europaudvalget 2007 2837 - Beskæftigelse m.v. Bilag 3 Offentligt 1. 19. november 2007 SAMLENOTAT Rådsmøde (EPSCO) den 5. 6. december 2007 17. Kommissionens Hvidbog om en EU-strategi om sundhedsproblemer

Læs mere

Høringssvar vedr. forslag til Lov om ændring af ophavsretsloven (Tekniske foranstaltninger og revision af blankbåndsordningen)

Høringssvar vedr. forslag til Lov om ændring af ophavsretsloven (Tekniske foranstaltninger og revision af blankbåndsordningen) København 9. februar 2006 Høringssvar vedr. forslag til Lov om ændring af ophavsretsloven (Tekniske foranstaltninger og revision af blankbåndsordningen) Dansk Journalistforbund skal hermed afgive sit høringssvar

Læs mere