AVISEN NR. 3 SEPTEMBER 2014

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "AVISEN NR. 3 SEPTEMBER 2014"

Transkript

1 TIL VIRKSOMHEDER I BALLERUP KOMMUNE AVISEN NR. 3 SEPTEMBER 2014 Inge har elcyklet km på tre måneder SIDE 2 Fra plastaffald til værdifuldt materiale SIDE 9

2 Inge har elcyklet km på tre måneder Ballerups 25 deltagere i første runde af Test en elcykel nåede at cykle knap km og har tre med i den samlede top-ti. Det næste hold, som har overtaget elcyklerne følger også godt med. Af Jesper Guldbrandsen Lund - Det er lidt som at have en hund, når du har elcykel du møder mange, der gerne vil høre mere, siger Inge Christophersen fra Jobcenter Ballerup med et smil. Som deltager i første runde af Test en elcykel har hun km på scoringstavlen efter tre måneder. Det gør hende ikke alene til Ballerups flittigste elcyklist, men giver også en andenplads blandt samtlige 235 deltagere i første runde. Cyklede hjem fra Sønderborg Smagsprøven virker tilsyneladende. Inge Christophersen er i hvert fald blevet helt bidt af, hvor nemt det er at æde kilometre og har bl.a. taget turen på elcykel hjem fra Sønderborg. Det kræver kreativitet på grund af batteriets Det er lidt som at have en hund, når du har elcykel du møder mange, der gerne vil høre mere Projektet Test en elcykel blev skudt i gang 1. april i år som det største samlede fremstød for elcykler i Danmark med i alt 235 cykler lånt ud til pendlende bilister i otte kommuner og otte hospitaler. I cykelglade Ballerup låner man 25 elcykler ud til kommunens ansatte og ansatte i virksomheder i Lautrupgård i tre måneder ad gangen. Inge Christophersen, Jobcentret. INDHOLD SIDE 2 SIDE 4 SIDE 5 SIDE 6 SIDE 6 SIDE 7 Inge har elcyklet km på tre måneder Samarbejde og fokus gav 30 procent energireduktion i storkøkkenet Vedvarende energi til proces Godt håndværk få styr på affaldsreglerne Forbud mod fire ftalater ophæves Bygningsaffald SIDE 8 SIDE 8 SIDE 9 Produkter fri for uønskede kemiske stoffer Vejledning om miljøgodkendelse Fra plastaffald til værdifuldt materiale SIDE 10 Nogle gange slår man to fluer med ét smæk! SIDE 11 Busserne fra Stokholtbuen kører langt men grønt SIDE 12 Hvad sker der med dit affald? 2

3 begrænsede rækkevidde, men Inge anbefaler med et smil Refsvindinge Bryggeri som et godt sted for pause og opladning... - Det er herligt at cykle på elcykel. Det har overrasket mig, hvor nemt det er at køre 50 km om dagen og hvor tung cyklen er, når batteriet er dødt, siger Inge, der nu overvejer at købe sin egen elcykel. De nye elcyklister tracker deres ture på app en OnTheMove, og blandt deltagerne er der en konkurrence om at køre flest cykeldage eller flest kilometre i testperioden. Og her er Inge ikke ene om at vise flaget i Ballerup Kommune. Lige efter hende på en samlet tredjeplads følger Niels Anker Hansen fra Tryg med km. Han bor i Hørsholm og har stort set cyklet hver dag de 25 km. til og fra arbejdspladsen i Lautrupgård. For ham er der gået så meget sport i det, at han efterhånden ikke tog den direkte vej, men gerne en smukkere tur ad bedre cykelstier og med færre lyskryds. Hen over sommeren vil han nu fortsætte uden elkraft på sin racercykel og så til efteråret overveje, om han skal investere i en elcykel. En tro følgesvend Med på den samlede top-ti fra første runde er endnu en ansat i Ballerup Kommune - Jens Emanuelsen fra BFO Nordlys med km. Han har samtidig erobret en sikker samlet førsteplads i antal cyklede ture med 307 ture for delt på 69 cykeldage og er lidt ked af at aflevere elcyklen igen: - Det er trist at sige farvel til en tro følgesvend. Min gamle cykel er nu pumpet og skal have en chance til. Ellers vil der inden længere stå en elcykel i carporten, lover Jens Emanuelsen. Andet hold testcyklister til elcyklerne er for alvor kommet i gang med at cykle godt hjulpet på vej af den gode danske sommer de har allerede kørt knapt kilometre. Der er i alt 7 heat, som starter hhv. 1. oktober 2014, 1. marts 2015, 1. juni 2015, 1. september 2015 og 1. marts Du kan læse mere om projektet på og følge deltagernes kamp om kilometrene. I 2014 har 5 virksomheder i erhvervsområdet Lautrupgård kunnet tilbyde deres ansatte at deltage i projektet. I løbet af efteråret skal der findes nye virksomheder, som i 2015 har lyst til at sætte fokus på grøn transport ved bl.a. at tilbyde deres ansatte at låne en af projektets elcykler i 3 måneder. Interesserede virksomheder beliggende i Ballerup Kommune kan kontakte projektleder Tina Wexøe Ertbjerg på Niels Anker Hansen, Tryg. Jens Emanuelsen, BFO Nordlys. 3

4 Samarbejde og fokus gav 30 procent energireduktion i storkøkkenet I løbet af to år har Plejecenter Lundehaven reduceret elforbruget i køkkenet med 30 procent og udover at spare energi har køkkenet også fået mere tid til maden. Opskriften er et tæt samarbejde mellem økonomaen og den tekniske servicemedarbejder og et øget fokus på elvaner og arbejdsgange. Af Charlotte Drud På Plejecenter Lundehaven er der blevet bedre tid til at kræse om de ældre efter, at elforbruget i køkkenet er sat under lup. For et af tiltagene er nye, energivenlige arbejdsgange som samtidig giver mindre tidsspilde. Arbejdet med energireduktionerne startede i 2011, hvor teknisk servicemedarbejder, Nils Due, som en del af miljøledelsesindsatsen kortlagde hele plejecenterets elforbrug. Vi fandt ud af, at køkkenet kunne være en god samarbejdspartner, fordi det bruger meget strøm, siger Nils Due. Tid til småkagedej Det førte til at tæt samarbejde med økonoma, Elin Blemholt. Alle køkkenapparaternes elforbrug blev undersøgt, og Elin Blemholt gennemgik arbejdsgangene i køkkenet for at se, om en ændring i rutinerne kunne gavne elforbruget. En af de ændrede rutiner handler om at vente med at tænde varmeskabe, ovn eller opvaskemaskine, til der er brug for dem i stedet for, som tidligere, at tænde, når personalet møder om morgenen. Udover at vi sparer el, betyder det, at vi pludselig har fået mere tid om morgenen, så vi for eksempel kan nå at lægge en småkagedej, siger økonoma Elin Blemholt. Samarbejde betyder alt Samtidig har Nils Due fået en rutine med at aflæse elmålerne dagligt, så afvigelser i energiforbruget bliver opdaget med det samme, og han kan rapportere videre til køkkenet. Indsatsen har båret frugt: Fra 2010 til 2012 nedsatte køkkenet på Plejecenter Lundehaven sit elforbrug med 30 procent. Men for at indsatsen skal lykkes, er samarbejdet mellem den tekniske servicemedarbejder og køkkenet alfa og omega, mener Elin Blemholt: Det er vigtigt, at vi har kunnet støtte hinanden. Hvis jeg selv havde skullet læse elmålerne af og undersøge vores apparaters elforbrug, ville det ikke være blevet til så meget. Hele huset er med Det er ikke kun i køkkenet, at Plejecenter Lundehaven har sparet energi. Hele huset har været involveret, og blandt andet er 50 lamper blevet udskiftet til LED-lamper, der bruger 67 procent mindre el, og der er sat lyssensorer op flere steder. Samtidig har Nils Due indført en rutine med at styre pumpetrykket i fysioterapiens varmvandsbassin, så pumperne kører på lavere drift, når der ikke er nogen i vandet, og personalet i plejeafdelingen har haft fokus på el- og varmeforbrug. 4

5 Vedvarende energi til proces Der er etableret en ny tilskudsordning, Vedvarende energi (VE) til proces, som er en opfølgning på energiaftalen fra foråret Ordningen er målrettet virksomheder, der konverterer deres procesenergi til vedvarende energi eller fjernvarme. Der kan ydes investeringstilskud til energieffektive projekter, hvor virksomheder konverterer deres eksisterende energianlæg baseret på fossilt brændsel til et anlæg, som udnytter vedvarende energikilder eller fjernvarme. Der kan både være tale om ombygning af et eksisterende energianlæg eller investering i et nyt kedelanlæg eller en ny fjernvarmeenhed. Pristillæg eller investeringsstøtte? Bl.a. solceller og vindmøller kan i dag modtage driftsstøtte i form af et pristillæg til el-produktionen. Hvis et el-producerende anlæg tildeles investeringsstøtte, kan anlægget ikke også modtage driftsstøtte i form af pristillæg til el-produktionen. Der skal således vælges mellem investeringsstøtte og pristilskud. På Energistyrelsens hjemmeside, dk/forbrug-besparelser/indsats-virksomheder/ ve-proces, findes der yderligere oplysninger om investeringsstøtten, ligesom der findes ansøgningsskema m.m. Tilskuddet gives som investeringstilskud til: Konvertering af anlæg fra fossile brændsler til vedvarende energi, eksempelvis biomasse, varmepumper, solfangere, solceller, vindmøller og biogas. Konvertering af anlæg fra fossile brændsler til fjernvarme, eksempelvis skrotning af et fossilt brændselsanlæg, der erstattes med tilslutning til fjernvarme. Energibesparende tiltag i forbindelse med en af ovennævnte konverteringer. Ønsker en virksomhed kun at gennemføre energibesparelser, kan VE til proces ikke give tilskud. Der er imidlertid mulighed for tilskud under energiselskabernes energispareforpligtelser. Foto: Skærpede krav fra EU til genanvendelse EU-kommissionen vedtog den 2. juli et forslag med flere konkrete mål for genanvendelse af forskellige genbrugsmaterialer. Målet er at sætte skub i omstillingen til en cirkulær økonomi, skabe nye jobs og bæredygtig vækst. Vedtagelsen indebærer bl.a., at EU samlet set skal genanvende 70 % af alt husholdningsaffald i I forhold til emballageaffald, er kommissionens forslag, at det skal være omfattet af et genanvendelsesmål på 80 %. Kilde: 10. juli

6 Godt håndværk få styr på affaldsreglerne Miljøstyrelsen har i samarbejde med KL, Dansk Byggeri og Dansk Affaldsforeningen startet en kampagne rettet mod håndværkere og handymænd for at gøre opmærksom på, at det er en del af et godt håndværk at anmelde byggeaffaldet til kommunen. Kampagnen har kørt indtil slutningen af august Tilbage i 2013 kom der nye regler omkring bygge- og anlægsaffald, som betyder, at det er bygherren, der skal anmelde byggeaffaldet til kommunen to uger inden en bygningsrenovering eller -nedrivning går i gang. Hensigten er, at kommunerne skal have tid til at vejlede for at sikre, at byggeaffaldet behandles korrekt. Det har dog vist sig, at der stadig er mange, der ikke kender reglerne. SÅDAN ANMELDER DU BYGGEAFFALD Du skal anmelde dit byggeaffald ved at udfylde et skema på din kommunes hjemmeside og sende det til kommunen senest to uger, før du går i gang med dit byggeprojekt. Det største problem i byggeaffald er stoffet PCB, der findes i flere hundrede tusind danske bygninger. Stoffet kan bl.a. give hjerne- og leverskader og står på Stockholm Konventionens liste over de 12 farligste miljøgifte. Læs mere på pcb-guiden.dk. Kilde: Forbud mod fire ftalater ophæves En dom fra EU-Domstolen betyder, at Danmark ikke kan opretholde et nationalt forbud mod fire ftalater. Forbuddet skulle være trådt i kraft i december Dommen, den såkaldte Lapin-dom, fra EU-Domstolen, medfører, at EU-lande som udgangspunkt skal vurdere, om der er et problem på europæisk plan, før det er muligt at lave national lovgivning. Det betyder, at Danmark ikke kan vedtage nationale regler på kemiområdet parallelt med, at EU er i gang med at vurdere, om der er behov for regler på EU-plan, og som altså har den konkrete konsekvens, at Danmark ikke kan opretholde det nationale forbud mod fire ftalater. Det danske forbud var baseret på en risikovurdering af 2-årige børns kombinerede udsættelse for 4 ftalater på en gang. Tidligere risikovurderinger, havde kun set på 3 af ftalaterne hver for sig. Miljøstyrelsen mente, at risikovurderingen var grundlag for at forbyde varer, som indeholdt de fire ftalater, fordi den samlede udsættelse udgør en sundhedsrisiko, da ftalaterne er hormonforstyrrende og skader forplantningen. Nationale danske regler blev derfor vedtaget i 2012, og reglerne skulle træde i kraft til december Samtidig sendte Miljøstyrelsen i 2011 et forslag til et europæisk ftalatforbud til ECHA, der foretog en videnskabelig vurdering af forslaget. ECHA mente ikke, at der var en dokumenteret sundhedsrisiko. Det Europæiske Kemikalieagentur (ECHA) er nu ved at se på, om der er nye data, der kan begrunde et ftalatforbud i hele EU, men indtil da, må et dansk forbud vige. Kilde: 6

7 Bygningsaffald Vejledning om PCB-holdige termoruder. Af Ole Lützen, miljøavissamarbejdet Miljøstyrelsen har udgivet en vejledning om, hvordan kasserede termoruder med indhold af PCB skal håndteres. Vejledningen er rettet til ejere af bygninger, nedrivnings- og renoveringsvirksomheder, samt til transportører og modtagere og behandlere af byggeaffald med PCB m.fl. Der er i stigende grad gennem de sidste år fra myndighedernes side blevet rettet opmærksomhed mod problemerne med PCB i byggeaffald. Miljøstyrelsens nye vejledning om PCB i termoruder er et udtryk for denne stigende opmærksomhed. hvordan ruderne nedtages og håndteres og hvordan de transporteres, lagres og bortskaffes. Derudover beskriver vejledningen den lovgivning, der gælder på området og hvilke krav, der er til de forskellige målgrupper. Vejledning fra Miljøstyrelsen nr. 3, 2014, Vejledning om håndtering af PCB-holdige termoruder. Indsatsen for en bedre håndtering af PCB-holdigt affald i Danmark er dog kommet meget sent - omkring ti år efter at vores nabolande har gennemført effektive tiltag for at sikre, at PCB-holdige byggematerialer bliver håndteret forsvarligt. PCB findes i flere bygningsdele i den ældre bygningsmasse, blandt andet som bestanddel af maling, mørtel, fugemasse og gulvbelægninger. Med Miljøstyrelsens nye vejledning er opmærksomheden rettet mod PCB i termoruder. Det vurderes, at omkring 19 procent af den PCB, der findes i bygninger, findes i termoruder. Det svarer til mellem 5 og 15 ton. Der er dog stor usikkerhed på denne vurdering. Vejledningen er opbygget i kapitler, der hver især henvender sig til de aktuelle målgrupper: ejere af bygninger, renoverings- og nedrivningsfirmaer, kommuner og modtagere og behandlere af PCB-holdige byggematerialer. Desuden indeholder vejledningen en række bilag, der beskriver, hvad PCB er, hvor der er PCB i termoruder, rammer og karme, hvordan det undersøges, om der er PCB i termoruder, Termorude, hvor prægningen i afstandslisten viser, at ruden er fra Ruden indeholder muligvis PCB, da der i 1976 anvendtes PCB ved fremstilling af termoruder. 7

8 Produkter fri for uønskede kemiske stoffer Hvordan må produkterne anprises? Af Ole Lützen, miljøavissamarbejdet Mange virksomheder fremstiller produkter, der i modsætning til mange af konkurrenternes produkter, ikke indeholder uønskede kemiske stoffer. Miljøstyrelsen har udarbejdet en lille vejledning om, hvordan virksomhederne lovligt kan markedsføre, at deres produkter er fri for bestemte uønskede stoffer. Vejledningen giver et overblik over, hvad man skal være opmærksom på, for bl.a. at overholde markedsføringsloven. Vejledningen, der er på 4 sider, indeholder afsnit med generelle anvisninger, når man vil fremhæve, at et produkt ikke indeholder bestemte stoffer, konkrete krav til anprisninger, eksempler og produktspecifikke regler på kemikalieområdet. Ifølge vejledningen kan det at anprise fravær af specifikke stoffer i nogle tilfælde forårsage en ubegrundet negativ forbrugeropfattelse af ellers lovligt anvendte stoffer. Fri for anprisninger og lignende bør derfor kun anvendes, når der er tale om en relevant forbrugeroplysning, der har til formål at give forbrugerne mulighed for at træffe et oplyst valg, når de køber ind. Et eksempel er Uden parfume, der betragtes som en relevant forbrugeroplysning, da parfumestoffer kan forårsage allergi, og anprisningen dermed kan hjælpe forbrugere, der gerne vil undgå produkter med parfume. Det er ikke tilladt at anprise fravær af allerede forbudte stoffer. Fx må der ikke markedsføres med, at maling er uden bly, da bly generelt er forbudt i maling. Budskabet skal også være klart. Fx anføres det i vejledningen, at et produkt ikke må anprises med fri for hormonforstyrrende stoffer. Det er uklart, hvilke stoffer, der specifikt er tale om, og heller ikke alle hormonforstyrrende stoffer er kendt, så anprisningen giver ingen mening og kan ikke dokumenteres. Dokumentation er et af kravene, hvis en virksomhed vil anprise, at et produkt er frit for visse uønskede kemiske stoffer. Budskabet skal give mening, og derfor skal de pågældende anprisninger give mening for produktet og være væsentlige, fx må fri for - anprisninger ikke omhandle stoffer, der normalt ikke bruges i den type produkter, de anvendes for. Vejledningen findes på: Vejledning om miljøgodkendelse Ny, digital vejledning om miljøgodkendelse af industrivirksomheder fra Miljøstyrelsen. Godkendelsesvejledningen består af guider til både virksomheder og myndigheder. Guiderne indeholder bl.a. anvisninger til ansøgnings- og godkendelsesprocessen. Derudover er der vejledning til en lang række emner, fx: princippet om BAT, hvornår der er godkendelsespligt, tilstrækkelig oplyst sag, rummelige miljøgodkendelser, samarbejde mellem virksomhed og myndighed, samt risikovirksomheder. Vejledningen erstatter vejledning nr. 3, 1993, om godkendelse af listevirksomheder. Vejledningen kan findes på 8

9 Fra plastaffald til værdifuldt materiale Greve Kommune var sammen med andre kommuner på besøg hos DKRaastoffer A/S. Virksomheden har gjort det til en god forretning at omdanne dit plastaffald til nye råvarer. Af Bettina Osmark, Greve Kommune DKRaastoffer A/S blev grundlagt i april 2012 i Fredericia og har dermed eksisteret i lidt over to år. I den periode har der været fuld fart på udviklingen, og som Bo Sørensen, Production Manager, siger, så skifter virksomheden karakter fra måned til måned, fordi der hele tiden sker noget nyt. Virksomheden er i besiddelse af det første automatiske og tørmekaniske plastbehandlingsanlæg til sortering og finneddeling af plast i Danmark. Plastaffaldet stammer overvejende fra kommunale indsamlinger i Danmark, for eksempel fra genbrugsstationer samt fra de steder inden for industrien, hvor affaldet opstår, dvs. industri- og håndværksfirmaer. Rundvisning Efter at være blevet budt velkommen af Bo Sørensen, Production Manager, og Helle Röschard, Executive Secretary, blev vi vist rundt på det imponerende anlæg. Når lastbilerne ankommer til anlægget, bliver de vejet, og plasten læsses af. Plasten emballeres i baller, hvorefter en truck løfter en balle plast op i sorteringsanlægget. Plasten kører på transportbånd, hvor plasten over flere neddelingsog adskillelsestrin forarbejdes først tørmekanisk til neddelt materiale, hvorefter metalrester fjernes med magneter. Derefter skelner optiske sorteringsaggregater med blandt andet infrarødt lys lynhurtigt de enkelte typer af plast og farver, og sorterer dem i forskellige fraktioner. Plasten bliver sorteret og granuleret, så det kan indgå i nye produkter. Her har DSD Duales System Deutschland (det tyske holdingselskab bag DKRaastoffer A/S) for sjov fået lavet en festlig stol. I baggrunden ses et rør med forskellige typer plast. DKRaastoffer får det bedste ud af dit plastaffald Efter sortering, udtagning af fremmede stoffer og behandling har DKRaastoffer oparbejdet følgende produkter: Baller af polypropylen (PP) Baller af polyethylen (PE) Baller af polyvinylchlorid (PVC) Granuleret materiale af polypropylen (PP) Granuleret materiale af polyethylen (PE) Granuleret materiale af polyvinylchlorid (PVC) De granulerede materialer kan videreforarbejdes til regranulater og bruges som grundmaterialer for nye, førsteklasses plastprodukter. Det giver store fordele for industrien og miljøet: Prisbillige sekundære råstoffer af kontrolleret kvalitet Råstofforsyning fra hjemlige kilder i stedet for dyr naturolie Skåning af ressourcerne ved at bruge det samme plast flere gange Store mængder klimaskadelige drivhusgasser undgås Nye arbejdspladser inden for fremtidens sektor for miljøteknik Knowhow om affaldssortering og genvinding i Danmark Startmaterialet er en blanding af forskellige typer af plast. Plastgranulatet bliver brugt i nye produkter til både husholdninger, husbyggeri og automobilsektoren. Dog ikke fødevareemballage. Du kan læse mere om DKRaastoffer A/S på deres hjemmeside 9

10 Nogle gange slår man to fluer med ét smæk! Hos Klub Nordbuen gav en indsats for arbejdsmiljøet også en reduktion på CO 2 -regnskabet. De 30 år gamle lysstofrør i loftet hos Klub Nordbuen var begyndt at give klager fra personalet: Lyset var dårligt, og lamperne var grimme. Af Charlotte Drud Leder Peter Als besluttede at få lamperne udskiftet og så kunne det lige så godt være til CO 2 -besparende lamper, som brugte 40 watt mindre end de gamle: Arbejdsmiljøet var drivkraften, men vi vidste, at det også var godt for CO 2 -regnskabet, siger Peter Als. Det samme var tilfældet, da klubben tidligt udskiftede de gammeldags computerskærme med de mindre strømslugende fladskærme. Når der er 30 børn og 14 computere i samme MILJØLEDELSE MED MUSIK I Det er ikke helt slået igennem hos Klub Nordbuen, at Ballerup Kommune siden 2013 har indført miljøledelse for alle enheder i kommunen. Altså at alle enheder skal have mål for, hvordan de vil reducere inden for årets tema, som i 2013 var transport. Måske hænger vi lidt i startblokken. Den grønne bevidsthed ligger i vores baghoveder, men den mere systematiske miljøledelse har vi ikke brugt så meget, siger Peter Als. Klubben er nu på vej til at vælge en miljøagent. Jeg kunne godt tænke mig at udnævne en udover mig selv, en som brænder for det. Så er vi to, og så er det ikke noget med, at det bare er noget, lederen siger. Så kan der komme lidt musik i det. rum, bliver der stegende hedt, så vi udskiftede først og fremmest skærmene, fordi de gav for meget varme. På den måde er der hele tiden en dobbelthed i de ting, vi gør. Det skal være et godt game Peter Als har ikke tal for, hvor meget klubben har sparet på elregningen ved at udskifte lamper og computerskærme, men han glæder sig til muligheden for nemt at kunne følge med i blandt andet elforbruget. Det kommer han snart til, for Ballerup Kommune har indkøbt et system, hvor alle enheder, når systemet kommer op at køre her i 2014, nemt kan aflæse deres data om el, varme, vand, økologi og transport via en computer. TRANPORT I KLUB NORDBUEN 2013 Klub Nordbuen har en 8-personers bus, som den bruger, når børnene eksempelvis skal besøge andre klubber. Oftest foregår transporten dog på cykel, for en af Klub Nordbuens medarbejdere vil helst cykle med børnene, når de skal på tur. Jeg troede, det ville blive svært at få børnene med på den men det vil de gerne, siger leder Peter Als. Klubben har også en medarbejdercykel, som de ansatte kan bruge, når de skal til møder. Det er ikke for at spare penge, men fordi det er fedt at cykle: Så har man fået motion og er klar i hovedet, når man kommer til mødet. Systemet vil også gøre det muligt at inddrage de 300 børn og unge, som bruger Klub Nordbuen, i miljøarbejdet i højere grad end i dag, hvor de ikke behøver tænke på det. Der er lagt strømsparesystemer ind i alle vores computere, og vi har sensorer på lyset mange steder, så børnene skal hverken slukke lys eller computer. På den måde er de fri for at forholde sig til det, men det betyder også, at de ikke bliver involveret så det bliver ikke noget, de tænker på, siger Peter Als. Men med det nye aflæsningssystem kan både personale og børn og unge følge med i det daglige forbrug. Det kan godt have en effekt, hvis vi forsøger at gøre det til et godt game en leg for børnene og medarbejdere at se, hvor langt vi kan komme ned. ÆNDRET ADFÆRD KAN GIVE MILJØBESPARELSER Peter Als kunne også godt tænke sig at se på adfærd i forhold til varmeforbruget. Det kunne være en pædagogisk opgave især i forhold til de voksne, der render og skruer op og ned for radiatorerne hele tiden. Hvis det er koldt, skruer vi helt op, og næste dag er der 30 grader så skruer vi ned og åbner for vinduerne. Det kunne godt være en miljøledelsesopgave. 10

11 Busserne fra Stokholtbuen kører langt men grønt Busserne fra opholdsstedet Stokholtbuen kører hvert år, hvad der svarer til næsten fem ture rundt om jorden. De 34 udviklingshæmmede beboere har svært ved at undvære busturene men med fokus på bl.a. grøn kørsel og det rigtige dæktryk, er det alligevel muligt at reducere klimabelastningen. Af Pia Duus Jensen Hver mandag kører en busfuld beboere fra Stokholtbuens hus 13, hvor Harry Sandholm er socialpædagog, ud på deres ugentlige bustur til eksempelvis Asserbo Plantage. Turen er et af ugens højdepunkter for beboerne, som ikke kan komme rundt på egen hånd. Der er kun et par af beboerne, der er så velfungerende, at de kan bruge offentlig transport sammen med en medarbejder resten er afhængige af busserne for at komme ud, siger Harry Sandholm, som også er en af Stokholtbuens tre miljøkoordinatorer. Stokholtbuen, der er hjem for 34 svagt fungerende udviklingshæmmede, har i alt fire busser og to biler, som er i brug de fleste af ugens dage, når beboerne skal på tur eller til aktiviteter. Men turene koster på CO 2 -regnskabet: kilometer buskørsel bliver det til hvert år eller hvad der svarer til knap fem gange rundt om jorden ved ækvator. Derfor giver årets miljøledelsesfokus på transport god mening for Harry Sandholm og hans kolleger. 15 procent besparelse ved grøn kørsel En af de ting, der giver bonus her og nu, er grøn kørsel. I september var ti af Stokholtbuens ansatte på kør-grønt kursus, og det viste sig at være en øjenåbner. Kurset starter med en køretur, hvor benzinforbruget bliver målt. Efter kurset kører kursusdeltageren den samme tur igen og så skulle der gerne være en effekt at måle: Selv dem der troede, at de kørte fornuftigt, fik noget ud af det. I mit tilfælde sparede jeg omkring 15 procent af benzinforbruget på den anden køretur, siger Harry Sandholm. Men det kan være svært at få de nye rutiner ind under huden: Kør-grønt kurserne har været inspirerende for medarbejderne, men det kræver en længerevarende indsats at bryde de gamle kørerutiner og opbygge de nye, mere miljøvenlige køremønstre siger Harry Sandholm. Kurserne er blevet fulgt op af sidemandsoplæring af dem, der ikke har været på kursus, og vidensdeling gennem et månedligt miljønyhedsbrev og laminerede plancher med kør-grønt råd i alle busserne. MILJØLEDELSE PÅ STOKHOLTBUEN Stokholtbuen har en miljøambassadør i hvert af de fire huse og i køkkenet, som alle holder fokus på miljøledelse i hverdagen. Derudover er der tre miljøkoordinatorer og en miljøleder. Alle miljømedarbejdere holder møde hver anden måned. Miljømedarbejderne sørger for at fastholde fokus på miljøledelse, fx gennem månedlige nyhedsbreve. 10 medarbejdere har været på kør-grønt kursus. Derudover er der indført nye rutiner: - Fast aflæsning af kilometertæller ved tankning - Rutiner for måling af dæktrykket - Fokus på brændstofforbrug ved udskiftning af køretøjer Systematisk fokus Et andet sted, der er CO 2 -besparelser at hente, er på dæktrykket. Hvis dæktrykket er for lavt, skal motoren bruge mere brændstof på at drive bilen frem. Harry Sandholm vurderer, at Stokholtbuens busser kører et par kilometer mindre pr. liter, hvis dæktrykket er for lavt. Derfor har det siden marts været fast rutine at tjekke dæktrykket, ligesom medarbejderne også skriver kilometertallet ned for hver tankning, så Harry Sandholm kan se, hvor langt busserne kører pr. liter. Stokholtbuen er også begyndt at se på, om der kan køres færre kilometer i busserne. Opholdsstedet har netop taget et nyt udelivsområde i brug, som ligger naturskønt. Nu er der pædagogiske overvejelser om, hvordan man eventuelt kan erstatte nogle af turene ud i naturen med aktiviteter i udelivsområdet. LÆNGEREVARENDE FOKUS PÅ KLIMA OG MILJØ Det er ikke nyt for Stokholtbuen at fokusere på klima og miljø. Siden 2010 har Stokholtbuen haft en miljøgruppe, og opholdsstedet deltog også i miljøcertificeringen ISO i Miljøgruppen kiggede især på vand- og elforbruget og på indkøb. Det betyder blandt andet, at engangsbakkerne af stanniol er udskiftet med plastikbøtter, som bliver genanvendt. 11

12 Hvad sker der med dit affald? Mange virksomheder er ikke helt klar over, at de faktisk smider mange brugbare ressourcer ud til forbrænding. Det kan skyldes, at virksomheden ikke ved, hvad der egentlig sker med affaldet, og hvad det bruges til. Af Bettina Osmark, Greve Kommune Mange virksomheder har en stor container til småt brændbart, hvor alt affald, som virksomheden ikke kan tjene penge på, bliver smidt i. Ved at sortere affaldet i genanvendelige fraktioner, er I med til at spare på ressourcerne. Mange indsamlingsvirksomheder er behjælpelige med at sørge for, at I får de rigtige containere. Her kan du se, hvad der sker med dit affald, når det er blevet hentet af vognmanden Papir: Kasseret kontorpapir, aviser, tryksager, ugeblade, fejltryk, afskær og mange andre papirprodukter er ikke affald, men en vigtig råvare i returpapirindustrien til produktion af fx avispapir, toiletpapir eller genbrugspapir. Glas og flasker: Hele flasker vaskes og genbruges direkte. Konservesglas og skår knuses, smeltes om og indgår i produktionen af nye glas og flasker. Jern og metal: Metallet sorteres i magnetiske og ikke-magnetiske metaldele. Herefter smeltes det om og indgår i produktionen af nye metalprodukter. Pap: Pap opløses i vand og kan herefter laves om til genbrugspap. Pappet kan blive til fx nye papkasser, køkkenrullerør eller til æggebakker. Plast: Plastemballage granuleres og smeltes om. Herefter indgår plasten i nye plastprodukter mange havemøbler af plast er faktisk lavet af genbrugsplast. Farligt affald: Genbruges, brændes eller deponeres forsvarligt, så de farlige stoffer ikke skader os selv eller miljøet. Bygge- og anlægsaffald: Rene fraktioner kan nedknuses og genbruges som stabilt underlag. Hele mursten kan genbruges direkte. Hvis affaldet er forurenet bliver det enten deponeret eller kørt til forbrænding på et særligt anlæg. Småt brændbart: Brændes på I/S Vestforbrændings anlæg i Glostrup. Energien bliver til el og varme. VIDSTE DU, AT DET KUN ER GODKENDTE INDSAMLERE, DER MÅ HENTE DIT AFFALD? På affald/affaldsregistret/ kan du finde de godkendte indsamlere. BALLERUP KOMMUNES MILJØAVIS udgives 4 gange årligt Redaktion: Ballerup Kommune, Center for Miljø og Teknik, Ansvarshavende redaktør: Lill Dueholm - Miljøavisens indhold tilrettelægges i et samarbejde mellem Ballerup Kommune og Albertslund, Brøndby, Glostrup, Greve, Hvidovre, Roskilde og Solrød Kommuner. Oplag: 500 stk. Design og grafisk produktion: Kailow Graphic A/S. Kailow er certificeret under følgende internationale standarder: ISO miljøcertificering, ISO 9001 kvalitetscertificering, DS CSR-certificering (den danske udgave af ISO for social ansvarlighed) og OHSAS arbejdsmiljøcertificering. Kailow er tilsluttet Global Compact.

Hjælp fisken AVISEN. Alle regnvandsriste er KUN til regnvand. Kampagne Hjælp Fisken Alle regnvandsriste er kun til regnvand SIDE 2

Hjælp fisken AVISEN. Alle regnvandsriste er KUN til regnvand. Kampagne Hjælp Fisken Alle regnvandsriste er kun til regnvand SIDE 2 TIL VIRKSOMHEDER I GREVE KOMMUNE AVISEN Greve Kommune NR. 3 SEPTEMBER 2014 Hjælp fisken Alle regnvandsriste er KUN til regnvand Kampagne Hjælp Fisken Alle regnvandsriste er kun til regnvand SIDE 2 Kampagne

Læs mere

AVISEN NR. 2 SEPTEMBER 2014

AVISEN NR. 2 SEPTEMBER 2014 TIL VIRKSOMHEDER I GLOSTRUP KOMMUNE AVISEN NR. 2 SEPTEMBER 2014 Lokale vindere i 'Vi cykler til arbejde' præmieret SIDE 9 Flere virksomheder bliver kortlagt SIDE 2 Flere virksomheder bliver kortlagt Region

Læs mere

TIL VIRKSOMHEDER I SOLRØD KOMMUNE NR. 3 SEPTEMBER 2014 AVISEN. Kampagne Hjælp Fisken Alle regnvandsriste er kun til regnvand SIDE 3

TIL VIRKSOMHEDER I SOLRØD KOMMUNE NR. 3 SEPTEMBER 2014 AVISEN. Kampagne Hjælp Fisken Alle regnvandsriste er kun til regnvand SIDE 3 TIL VIRKSOMHEDER I SOLRØD KOMMUNE NR. 3 SEPTEMBER 2014 AVISEN Kampagne Hjælp Fisken Alle regnvandsriste er kun til regnvand SIDE 3 Ulovlig transport af affald der ender på en rasteplads I foråret har der

Læs mere

Lovforslag: Kraftvarmeværker har flere støttemuligheder hvis de omstiller til biomasse VE TIL PROCES FÅR NYT ANSØGNINGSSKEMA OG REVIDERET VEJLEDNING

Lovforslag: Kraftvarmeværker har flere støttemuligheder hvis de omstiller til biomasse VE TIL PROCES FÅR NYT ANSØGNINGSSKEMA OG REVIDERET VEJLEDNING Kære Læser Det er blevet tid til nyt fra VE til proces-ordningen. Siden ordningens start har VE til proces modtaget knap 450 ansøgninger for mere end 900 mio. kr. I 2015 har VE til proces-ordningen 340

Læs mere

AVISEN NR. 3 SEPTEMBER 2014

AVISEN NR. 3 SEPTEMBER 2014 TIL VIRKSOMHEDER I BRØNDBY KOMMUNE AVISEN NR. 3 SEPTEMBER 2014 Affald = ressourcer SIDE 9 Brøndby Erhvervsservice SIDE 2 Brøndby Erhvervsservice Erhvervsservice i Brøndby Kommune - én tilgang og 400 erhvervsservicechefer

Læs mere

Genanvendelse og genbrug af bygge- og anlægsaffald

Genanvendelse og genbrug af bygge- og anlægsaffald Genanvendelse og genbrug af bygge- og anlægsaffald Affald hvad, hvem og hvorfor Bygge- og anlægsaffald er det affald der opstår efter nybygning, renovering eller nedrivning. Bygherren er ansvarlig for

Læs mere

Byggeaffald. styr på sorteringen. affald@avv.dk www.avv.dk

Byggeaffald. styr på sorteringen. affald@avv.dk www.avv.dk Byggeaffald styr på sorteringen 9623 6644 affald@avv.dk AVVTlf. www.avv.dk Hvad er byggeaffald? Bygge- og anlægsaffald er alt affald, som fremkommer ved anlægsarbejder, nedrivning, nybyggeri og renovering.

Læs mere

Screeningsskema for PCB, jf. 78, stk. 3 - Bilag 11 i bekendtgørelsen

Screeningsskema for PCB, jf. 78, stk. 3 - Bilag 11 i bekendtgørelsen Screeningsskema for PCB, jf. 78, stk. 3 - Bilag 11 i bekendtgørelsen Bilag 1 Screeningskema for PCB Er bygningen, anlægget eller dele heraf opført eller renoveret i perioden fra 1950 til1977, er der risiko

Læs mere

Fra affald til ressourcer

Fra affald til ressourcer Fra affald til ressourcer Oplæg til et nyt affaldssystem bedre sortering Mindre CO2 Ren energi bæredygtig Omlægning Affald er en del af løsningen i omstillingen til et bæredygtigt samfund. Kommunerne i

Læs mere

ORIENTERING OM SORTERING OG BORTSKAFFELSE AF BYGGE- OG ANLÆGSAFFALD

ORIENTERING OM SORTERING OG BORTSKAFFELSE AF BYGGE- OG ANLÆGSAFFALD ORIENTERING OM SORTERING OG BORTSKAFFELSE AF BYGGE- OG ANLÆGSAFFALD Denne orientering indeholder en vejledning om bortskaffelse af bygge- og anlægsaffald samt andre praktiske oplysninger herom. Formålet

Læs mere

Obligatoriske krav - Grøn Salon

Obligatoriske krav - Grøn Salon Dato: Initialer: 0 Grøn Salon Salon: 0 Obligatoriske krav - Grøn Salon Grøn Gul Rød Følgende otte krav skal opfyldes af salonen for at blive certificeret Den daglige leder har viden om kemi og sundhed

Læs mere

1. april 2013 indførte Gladsaxe Kommune husstandsindsamling af genbrugsfraktioner. Ordningen fik stor succes fra begyndelsen.

1. april 2013 indførte Gladsaxe Kommune husstandsindsamling af genbrugsfraktioner. Ordningen fik stor succes fra begyndelsen. GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Status på arbejdet 2013-2014 NOTAT Dato: 15. november 2014 Af: Malene Matthison-Hansen Dette dokument redegør for det arbejde, Gladsaxe Kommune har udført indenfor

Læs mere

VE til proces. DAU konference Energi management Carlsberg - Fredericia 19. juni 2014. Charlotte Forsingdal

VE til proces. DAU konference Energi management Carlsberg - Fredericia 19. juni 2014. Charlotte Forsingdal VE til proces DAU konference Energi management Carlsberg - Fredericia 19. juni 2014 Charlotte Forsingdal VE til proces - energiaftalen Energiaftalen af 22. marts 2012: Puljen skal fremme energieffektiv

Læs mere

Udfyld nedenstående Anmeldeskema for bygge- og anlægsaffald, og indsend det til Aabenraa Kommune..

Udfyld nedenstående Anmeldeskema for bygge- og anlægsaffald, og indsend det til Aabenraa Kommune.. Anmeldelse af byggeaffald Bygge- og anlægsaffald skal anmeldes, hvis byggearbejdet vil medføre mere end 1 tons affald, eller hvis renoveringen eller nedrivningen berører en bygning eller et anlæg på et

Læs mere

RGS 90 A/S (Råstof og Genanvendelsesselskabet af 1990)

RGS 90 A/S (Råstof og Genanvendelsesselskabet af 1990) DAKOFA konference Grøn vækst i affaldssektoren hvad skal der til? 11. december 2012 Udfordringer ved nyttiggørelse og genanvendelse af bygge- og anlægsaffald. RGS 90 A/S arbejder stedse for at fremme nyttiggørelse

Læs mere

Om relevant regulering ved håndtering af bygge- og anlægsaffald

Om relevant regulering ved håndtering af bygge- og anlægsaffald Om relevant regulering ved håndtering af bygge- og anlægsaffald Fælles netværksmøde Dakofas netværk for affalds jura og bygge- og anlægsaffald 7. Marts 2013 Kontorchef Dorte Balle Hermansen, Jord & Affald,

Læs mere

Notat. Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål og sammenligning med regeringens ressourcestrategi

Notat. Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål og sammenligning med regeringens ressourcestrategi Notat Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål og sammenligning med regeringens ressourcestrategi 14. oktober 2013 Dok.nr.: 2013/0000200-95 1. Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål Genanvendelsesmål

Læs mere

ANMELDELSESSKEMA FOR BYGGEAFFALD

ANMELDELSESSKEMA FOR BYGGEAFFALD ANMELDELSESSKEMA FOR BYGGEAFFALD Anmeldelse af bygge- og anlægsaffald samt screening for PCB-holdigt affald 1.0 STAMOPLYSNINGER Aktivitetsadresse: Matrikel nr.: Opførelsessår: Bygningsnr.: Renoveringsår:

Læs mere

Københavns Miljøregnskab

Københavns Miljøregnskab Københavns Miljøregnskab Tema om Affald Totale affaldsmængder Husholdningsaffald - kildesortering Farligt affald Behandling Borgertilfredshed Baggrund for data om affald November 2013. Teknik- og Miljøforvaltningen

Læs mere

Fra affald til ressourcer

Fra affald til ressourcer Fra affald til ressourcer Oplæg til et nyt affaldssystem Mere energi Mindre CO2 Sund økonomi Affald som ressource bæredygtig Omlægning Affald er en del af løsningen i omstillingen til et bæredygtigt samfund.

Læs mere

Brug pæren også når den er gået

Brug pæren også når den er gået Undgå forurening med kviksølv fra lyskilder: Brug pæren også når den er gået SPAREPÆRER OG LYSSTOFRØR INDEHOLDER KVIKSØLV. De skal indsamles korrekt for at undgå udledning af kviksølvet. Desværre ender

Læs mere

Klimaplan i Næstved. Foreningen Bæredygtige Byer & Bygninger Temadag i Næstved 16/6 2009

Klimaplan i Næstved. Foreningen Bæredygtige Byer & Bygninger Temadag i Næstved 16/6 2009 Klimaplan i Næstved Foreningen Bæredygtige Byer & Bygninger g yg g y yg g Temadag i Næstved 16/6 2009 Udvalgte data Areal: 683 km 2 Indb.: 80.950 Boliger: 37.742 742 NK bygningsmasse/brugsareal: 478.000

Læs mere

AFFALDSPLAN. Fra affald til ressource. Kom med dine idéer til den nye affaldsplan

AFFALDSPLAN. Fra affald til ressource. Kom med dine idéer til den nye affaldsplan 2014 AFFALDSPLAN 2024 Fra affald til ressource Kom med dine idéer til den nye affaldsplan Affaldet luner i stuen Frem til den 9. februar 2015 er Vejen Kommunes nye affaldsplan i høring, og du er velkommen

Læs mere

VE til proces tilskudsordningen

VE til proces tilskudsordningen VE til proces tilskudsordningen DGF Gastekniske Dage 2016 Billund 3. maj 2016 Nikolaj Ladegaard 2. maj 2016 Side 1 VE til Proces teamet Carl-Christian Munk-Nielsen (chef) Ásbjørg Abrahamsen Astrid Kuijers

Læs mere

Amagerforbrænding aktiviteter ENERGI GENBRUG DEPONERING

Amagerforbrænding aktiviteter ENERGI GENBRUG DEPONERING Amagerforbrænding aktiviteter ENERGI GENBRUG DEPONERING Hvad er Amagerforbrænding til for? Amagerforbrænding er en integreret del af det kommunale affaldssystem og har til opgave at opfylde og sikre ejernes

Læs mere

Kommunekemi behandler PCB-holdigt. sikkert. bygningsaffald - sikkert og effektivt

Kommunekemi behandler PCB-holdigt. sikkert. bygningsaffald - sikkert og effektivt Kommunekemi behandler PCB-holdigt sikkert bygningsaffald - sikkert og effektivt Kommunekemi løser PCB-problemer PCB i bygninger udgør et sundheds- og miljømæssigt problem. Det erkender kommuner, centrale

Læs mere

Dansk Gartneri Generalforsamling 27. februar 2013

Dansk Gartneri Generalforsamling 27. februar 2013 Dansk Gartneri Generalforsamling 27. februar 2013 Ib Larsen, Energistyrelsen Vækstplan DK Stærke virksomheder, flere job Bedre vilkår for danske virksomheder Regeringen vil gøre det mere attraktivt at

Læs mere

Greve Kommune TIL VIRKSOMHEDER I GREVE KOMMUNE. avisen NR. 2 JUNI 2014. Fleksjob side 4. Når hver kilometer tæller side 9

Greve Kommune TIL VIRKSOMHEDER I GREVE KOMMUNE. avisen NR. 2 JUNI 2014. Fleksjob side 4. Når hver kilometer tæller side 9 TIL VIRKSOMHEDER I GREVE KOMMUNE Greve Kommune avisen NR. 2 JUNI 2014 Fleksjob side 4 Når hver kilometer tæller side 9 Hvad sker der med dit affald? Mange virksomheder er ikke helt klar over, at de faktisk

Læs mere

Fra gammelt og brugt til nyt og nyttigt

Fra gammelt og brugt til nyt og nyttigt Din affaldsguide 2013 Til alle etageboliger og husstande med fælles sortering Fra gammelt og brugt til nyt og nyttigt Historier om affald og genbrug i Herlev Teknisk Forvaltning 2013 Vores miljø er vigtigt

Læs mere

FRA AFFALD TIL RESSOURCER OPLÆG TIL ET NYT AFFALDSSYSTEM

FRA AFFALD TIL RESSOURCER OPLÆG TIL ET NYT AFFALDSSYSTEM FRA AFFALD TIL RESSOURCER OPLÆG TIL ET NYT AFFALDSSYSTEM MERE ENERGI MINDRE CO2 SUND ØKONOMI BÆREDYGTIG OMLÆGNING Affald er en del af løsningen i omstillingen til et bæredygtigt samfund. Kommunerne i Syd-

Læs mere

AVISEN NR. 3 SEPTEMBER 2014

AVISEN NR. 3 SEPTEMBER 2014 TIL VIRKSOMHEDER I HVIDOVRE KOMMUNE AVISEN NR. 3 SEPTEMBER 2014 ÅRGANG 21 Hvidovre Kommunes tilsynskampagner i 2014 SIDE 4 Hvidovre i fremtidens klima SIDE 10 Erhvervsaffaldsgebyrer for 2014 Hvidovre Kommune

Læs mere

restaffald til forbrænding Madaffald metal plast glas papir karton Vi tager skraldet du skal bare sortere det Affaldssortering i fire kamre

restaffald til forbrænding Madaffald metal plast glas papir karton Vi tager skraldet du skal bare sortere det Affaldssortering i fire kamre restaffald til forbrænding Madaffald papir karton metal plast glas Vi tager skraldet du skal bare sortere det Affaldssortering i fire kamre restaffald til forbrænding Madaffald papir karton metal plast

Læs mere

Nedknusningen skal anmeldes til kommunen mindst 14 dage i forvejen og anmeldelsen skal indeholde:

Nedknusningen skal anmeldes til kommunen mindst 14 dage i forvejen og anmeldelsen skal indeholde: SCREENING, KORTLÆGNING OG ANMELDELSE AF PCB, FARLIGT AFFALD, SAMT ALM. BYGGE- OG ANLÆGSAFFALD 1. Oplysninger om ejendom, bygherre og entreprenør 1A. Byggeriets/anlægsarbejdets adresse: Adresse: Postnr:

Læs mere

Grønsted kommune. Frederik & Mathias Friis 15-05-2015

Grønsted kommune. Frederik & Mathias Friis 15-05-2015 2015 Grønsted kommune Frederik & Mathias Friis 15-05-2015 Indhold Indledning... 2 Metode... 2 Kommunikation... 3 Hvem er målgruppen?... 3 Hvad er mediet?... 3 Hvilken effekt skal produktet have hos afsenderen?...

Læs mere

Bygge- og anlægsaffald i det kommunale system

Bygge- og anlægsaffald i det kommunale system Bygge- og anlægsaffald i det kommunale system Dansk Affaldsforening, Affaldsdage 11.11.2016 Funktionsleder Niels Bukholt Stort fokus på bygge- og anlægssektoren Ellen McArthur fundation 0,8-1,1 mia. kr.

Læs mere

Affaldssortering der er til at forstå

Affaldssortering der er til at forstå Skraldeguide Affaldssortering der er til at forstå Det kan være svært at finde rundt i, hvordan affald skal sorteres, og hvordan du hurtigt og miljøvenligt kan affaldssortere i hverdagen. Med denne guide

Læs mere

Energieffektivisering i små og mellemstore virksomheder. Arne Remmen ar@plan.aau.dk Institut for Samfundsudvikling og Planlægning Aalborg Universitet

Energieffektivisering i små og mellemstore virksomheder. Arne Remmen ar@plan.aau.dk Institut for Samfundsudvikling og Planlægning Aalborg Universitet Energieffektivisering i små og mellemstore virksomheder Arne Remmen ar@plan.aau.dk Institut for Samfundsudvikling og Planlægning Aalborg Universitet Energi effektivisering Den mest bæredygtige energi er

Læs mere

Grønt regnskab 2011. kort udgave. www.klima.ku.dk/groen_campus

Grønt regnskab 2011. kort udgave. www.klima.ku.dk/groen_campus Grønt regnskab www.klima.ku.dk/groen_campus Københavns Universitet (KU) er blandt Danmarks største arbejdspladser. Omkring 50.000 medarbejdere og studerende har deres daglige gang på knap 1 mio. m 2. En

Læs mere

Byd velkommen til Madam Skrald

Byd velkommen til Madam Skrald Byd velkommen til Madam Skrald din nye genbrugsbeholder Herlev Kommune indfører en ny måde at sortere affald på. Du er en af de 100 husstande, der har meldt sig som ambassadører for ordningen i forsøgsperioden.

Læs mere

Vores affald. Sådan nedbringer vi vores affaldsmængder og øger genanvendelsen.

Vores affald. Sådan nedbringer vi vores affaldsmængder og øger genanvendelsen. Vores affald Sådan nedbringer vi vores affaldsmængder og øger genanvendelsen. mener, at vi i fremtiden skal minimere mængden af affald. Det skal især ske ved at forebygge, at affaldet opstår, og ved at

Læs mere

Pendlere vælger frivilligt bilen fra, med mobility management

Pendlere vælger frivilligt bilen fra, med mobility management Pendlere vælger frivilligt bilen fra, med mobility management Store arbejdspladser kan i høj grad bidrage til at opnå en fossilfri transportsektor og reducere trængslen på vejene i og omkring de større

Læs mere

Indgik i 2010 frivillig aftale med Danmarks Naturfredningsforening om 2% reduktion af CO2- udledningen hvert år indtil 2025 Aftalen dækker energi

Indgik i 2010 frivillig aftale med Danmarks Naturfredningsforening om 2% reduktion af CO2- udledningen hvert år indtil 2025 Aftalen dækker energi KLIMAARBEJDET I REGION NORDJYLLAND NETVÆRK FOR BÆREDYGTIG ERHVERVSUDVIKLING NORDDANMARK 17. NOVEMBER 2016 RAMMEN OM ARBEJDET: KLIMAREGION -AFTALEN Indgik i 2010 frivillig aftale med Danmarks Naturfredningsforening

Læs mere

VE til proces. Energikonference 30. september 2015 Eva Lembke

VE til proces. Energikonference 30. september 2015 Eva Lembke VE til proces Energikonference 30. september 2015 Eva Lembke VE til proces teamet Astrid Rathe (chef) Ásbjørg Abrahamsen Astrid Hostrup Charlotte Forsingdal Christine Ravnholt Hartmann Eva Lembke Helle

Læs mere

Affaldsplan Udkast til høring af affaldsplan UNMK

Affaldsplan Udkast til høring af affaldsplan UNMK Affaldsplan 2015-2024 Udkast til høring af affaldsplan UNMK 17.2.2015 Affaldsplan 2015-2024 Affaldsbekendtgørelsen fastsætter, at kommunerne skal udarbejde en affaldsplan for håndtering af affald. Planperioden

Læs mere

Indholdsfortegnelsen Grønt Regnskab for Slagelse Kommune 3 Indledning 3 Resultater 3 Hvad skal der ske i 2013 4

Indholdsfortegnelsen Grønt Regnskab for Slagelse Kommune 3 Indledning 3 Resultater 3 Hvad skal der ske i 2013 4 1 Indholdsfortegnelsen Grønt Regnskab for Slagelse Kommune 3 Indledning 3 Resultater 3 Hvad skal der ske i 2013 4 Hvad fortæller tallene 4 Forbruget måles 6 Elforbrug 6 Varmeforbrug 8 Vandforbrug 10 Brændstofforbrug

Læs mere

Vejledning om PCB i byggematerialer. Gladsaxe Kommune By- og Miljøforvaltningen Rådhus Allé 7 2860 Søborg Tlf. 39 57 50 00

Vejledning om PCB i byggematerialer. Gladsaxe Kommune By- og Miljøforvaltningen Rådhus Allé 7 2860 Søborg Tlf. 39 57 50 00 Vejledning om PCB i byggematerialer Gladsaxe Kommune By- og Miljøforvaltningen Rådhus Allé 7 2860 Søborg Tlf. 39 57 50 00 Februar 2013 1 Forord Denne vejledning henvender sig til borgere, bygherrer, rådgivere,

Læs mere

Grønt Regnskab Temarapport GENBRUG OG AFFALD 2013

Grønt Regnskab Temarapport GENBRUG OG AFFALD 2013 Grønt Regnskab Temarapport GENBRUG 2013 INDLEDNING - BESKRIVELSE AF OMRÅDET... 3 MÅL FOR OMRÅDET... 4 OPGØRELSER... 5 KONKLUSION - BESKRIVELSE AF UDVIKLING... 7 OPGØRELSER/GENBRUGSPLADSERNE... 8 KONKLUSION

Læs mere

ANMELDELSE OG SCREENING AF BYGGE- OG ANLÆGSAFFALD

ANMELDELSE OG SCREENING AF BYGGE- OG ANLÆGSAFFALD ANMELDELSE OG SCREENING AF BYGGE- OG ANLÆGSAFFALD STAMOPLYSNINGER alle felter skal udfyldes Adresse for nedrivning, ombygning, nybygning: Matrikel nr: Opførelses år: Renoverings år: Dato for påbegyndelse

Læs mere

ANMELDELSE OG SCREENING AF BYGGE- OG ANLÆGSAFFALD

ANMELDELSE OG SCREENING AF BYGGE- OG ANLÆGSAFFALD ANMELDELSE OG SCREENING AF BYGGE- OG ANLÆGSAFFALD STAMOPLYSNINGER alle felter skal udfyldes! Adresse for nedrivning, ombygning, nybygning: Matrikel nr: Opførelses år: Renoverings år: Dato for påbegyndelse

Læs mere

Asbestaffald skal anmeldes særskilt. Skemaet for anmeldelse af asbestaffald kan ses på www.taarnby.dk/affald.

Asbestaffald skal anmeldes særskilt. Skemaet for anmeldelse af asbestaffald kan ses på www.taarnby.dk/affald. TÅRNBY KOMMUNE Anmeldelsen sendes til: Tårnby Kommune Teknisk Forvaltning Amager Landevej 76 2770 Kastrup tf@taarnby.dk Du har pligt til at anmelde byggeaffald og byggeaffald med PCB til kommunen, mindst

Læs mere

NYT FRA PILOTFORSØGET

NYT FRA PILOTFORSØGET NYT FRA PILOTFORSØGET DECEMBER 2012 GODT I GANG! Kære pilotdeltager Du har nu været i gang med at sortere affald til genbrug i godt fire måneder, og vi håber, at det er blevet en del af din dagligdag.

Læs mere

Kommunikationsmateriale under forsøg

Kommunikationsmateriale under forsøg Affaldsforsøget Bedre sortering i større samlede bebyggelser Kommunikationsmateriale under forsøg Bilag 4 til delrapport 5 om Kommunikation TIL GAVN FOR KLIMA OG MILJØ FORSØG 2015 AFFALD OG GENBRUG Fuld

Læs mere

Samsø Kommune, klimaregnskab 2014.

Samsø Kommune, klimaregnskab 2014. Samsø Kommune, klimaregnskab 214. Hermed følger Samsø Kommunes CO2 regnskab for 214. Nærværende regnskab har inkluderet enkelte delresultater inden for de enkelte energiforbrug ellers er det selve konklusionen

Læs mere

Bygherre. Byggeledelse. Bygning/anlægs beliggenhed

Bygherre. Byggeledelse. Bygning/anlægs beliggenhed Byggeaffald skal anmeldes til Vordingborg Kommune senest 14 dage før arbejdet påbegyndes, hvis renoveringen eller nedrivningen vedrører mere end 10 m 2 af en bygning eller et anlæg, eller hvis arbejdet

Læs mere

KAN EN BAMSE FÅ ET NYT LIV?

KAN EN BAMSE FÅ ET NYT LIV? ? Eleverne skal undersøge, hvilke alternative muligheder der er til at smide sit brugte legetøj ud i skraldespanden. De skal lære om, hvad det betyder for miljø og ressourceforbruget, hvis man i stedet

Læs mere

ANMELDESKEMA 1. Bygge- og anlægsaffald og screening for PCB-holdigt affald

ANMELDESKEMA 1. Bygge- og anlægsaffald og screening for PCB-holdigt affald Bygge- og anlægsaffald og screening for PCB-holdigt affald Byggeaffald skal anmeldes til Frederikssund Kommune senest 2 uger før byggearbejdet starter, hvis affaldet stammer fra en bygning over 10 m2,

Læs mere

VE til proces. Temadag: VE til proces 27. november 2013. Jette Ellegaard Vejen

VE til proces. Temadag: VE til proces 27. november 2013. Jette Ellegaard Vejen VE til proces Temadag: VE til proces 27. november 2013 Jette Ellegaard Vejen VE til proces - energiaftalen Energiaftalen af 22. marts 2012: Puljen skal fremme energieffektiv konvertering til vedvarende

Læs mere

Inden endelig vedtagelse skal planen i offentlig høring i 8 uger. Kommunalbestyrelsen skal vedtage affaldsplanen senest den 1. oktober 2014.

Inden endelig vedtagelse skal planen i offentlig høring i 8 uger. Kommunalbestyrelsen skal vedtage affaldsplanen senest den 1. oktober 2014. Bilag 1 Rebild Kommunes Affaldsplan 2014-24: udkast til målsætninger og handlingsplaner Affaldsplanen skal udarbejdes i henhold til reglerne i affaldsbekendtgørelsen. Affaldsplanen skal bestå af 3 dele:

Læs mere

Virkemiddelkataloget beskriver en række tiltag og deres CO2 reduktions effekt.

Virkemiddelkataloget beskriver en række tiltag og deres CO2 reduktions effekt. 1 of 6 Bilag 4: Udvalg af virkemidler til opfyldelse målsætninger i Borgmesteraftalen Borgmesteraftalen omfatter kommunen som geografisk enhed og ved indgåelse af aftalen forpligtede kommunen sig til en

Læs mere

CO2-opgørelse Virksomheden Fredericia Kommune

CO2-opgørelse Virksomheden Fredericia Kommune CO2-opgørelse 215 Virksomheden Fredericia Kommune 1. Generelle bemærkninger til CO 2 -opgørse 215 Midt i 214 blev driften af plejecentre og ældreboliger overtaget af boligselskabet Lejrbo, og data for

Læs mere

CO2 regnskab 2010 for Furesø Kommunes virksomhed

CO2 regnskab 2010 for Furesø Kommunes virksomhed CO2 regnskab 2010 for Furesø Kommunes virksomhed 1. Indledning Furesø Kommune tilsluttede sig i 2008 Danmarks Naturfredningsforenings klimakommuneordning og lige siden har der været stor fokus på klimaområdet.

Læs mere

Ressourcestrategi med. fokus på organisk affald. v/linda Bagge, Miljøstyrelsen

Ressourcestrategi med. fokus på organisk affald. v/linda Bagge, Miljøstyrelsen Ressourcestrategi med fokus på organisk affald v/linda Bagge, Miljøstyrelsen Køreplan for et ressourceeffektivt EU fra 2011 - Vision frem til 2050 I 2020 bliver affald forvaltet som en ressource. Affaldet

Læs mere

Vejledning om bly i byggematerialer

Vejledning om bly i byggematerialer Vejledning om bly i byggematerialer Gladsaxe Kommune By- og Miljøforvaltningen Rådhus Allé 7 2860 Søborg Tlf. 39 57 50 00 Juni 2013 Forord Denne vejledning henvender sig til borgere, bygherrer, rådgivere,

Læs mere

Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk

Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk !!"#$ Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400

Læs mere

Projekt Sluk efter brug. Proces

Projekt Sluk efter brug. Proces 3B /HO Projekt Sluk efter brug Hareskov Skole december 2011 - januar 2012 Proces Fase 1 Faglig introduktion til projektet 1. Hvorfor laver skolen et projekt om dette emne? (spare på energi/udgifter til

Læs mere

Affaldsguide. Falkoner Allé 71/Holger Danskes Vej 2. Dagrenovation. Papir. Pap og karton. Glas. Hård plast. Metal. Storskrald

Affaldsguide. Falkoner Allé 71/Holger Danskes Vej 2. Dagrenovation. Papir. Pap og karton. Glas. Hård plast. Metal. Storskrald Affaldsguide Falkoner Allé 71/Holger Danskes Vej 2 Dagrenovation Papir Pap og karton Glas Hård plast Metal Storskrald Elektronik og hårde hvidevarer Farligt affald PVC Imprægneret træ Kære beboer I denne

Læs mere

STATUS PÅ INITIATIVER I AFFALDSPLAN 2009-2012 KORTLÆGNING & PROGNOSE. Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund BILAG 4

STATUS PÅ INITIATIVER I AFFALDSPLAN 2009-2012 KORTLÆGNING & PROGNOSE. Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund BILAG 4 KORTLÆGNING & PROGNOSE Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund BILAG 4 STATUS PÅ INITIATIVER I AFFALDSPLAN 2009-2012 www.albertslund.dk albertslund@albertslund.dk T 43 68 68 68 F 43 68 69 28

Læs mere

Madam Skrald nemt og bekvemt. v. Jesper Raad Petersen Natur og Miljø Herlev Kommune

Madam Skrald nemt og bekvemt. v. Jesper Raad Petersen Natur og Miljø Herlev Kommune Madam Skrald nemt og bekvemt v. Jesper Raad Petersen Natur og Miljø Herlev Kommune Hvad vil vi fortælle om i dag -Hvorfor Madam Skrald -Processen -Brugerdreven innovation -Foreløbige resultater -Udestående

Læs mere

Affaldsreformens fase 2 skal give mere miljø og teknologiudvikling i affaldssektoren

Affaldsreformens fase 2 skal give mere miljø og teknologiudvikling i affaldssektoren Miljøudvalget 2011-12 MIU alm. del Bilag 340 Offentligt 7. oktober 2010 hjo/j.nr. 02.01.0011-12 Affaldsreformens fase 2 skal give mere miljø og teknologiudvikling i affaldssektoren Der har længe været

Læs mere

Status 2013 for Affald

Status 2013 for Affald 2013 for Affald I 2013 har Teknik- og miljøudvalget truffet store beslutninger på affaldsområdet i Ballerup Kommune. Den ene er et forsøg med et helt nyt affaldssystem, hvor der i 2014 igangsættes forsøg

Læs mere

Anmeldeskema for bygge- og anlægsaffald fra nedrivning og renovering af bygninger og anlæg Anvendes af professionelle og private bygherrer

Anmeldeskema for bygge- og anlægsaffald fra nedrivning og renovering af bygninger og anlæg Anvendes af professionelle og private bygherrer SKEMAET SKAL ANVENDES VED: Roskilde Kommune Anmeldeskema for bygge- og anlægsaffald fra nedrivning og renovering af bygninger og anlæg Anvendes af professionelle og private bygherrer Nedrivning og renovering

Læs mere

Sådan sorterer du dit affald

Sådan sorterer du dit affald PAPIR RESTAFFALD TIL FOR- BRÆNDING MAD- AFFALD KARTON METAL PLAST GLAS Sådan sorterer du dit affald Fællesløsning TEKNIK OG MILJØ RESTAFFALD TIL FOR- BRÆNDING MAD- AFFALD PAPIR KARTON METAL PLAST GLAS

Læs mere

Mødesagsfremstilling. Teknik- og Miljøudvalget

Mødesagsfremstilling. Teknik- og Miljøudvalget Mødesagsfremstilling Teknisk Forvaltning Teknik- og Miljøudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 08-12-2009 Dato: 20-11-2009 Sag nr.: KB 214 Sagsbehandler: Poul Jessen Petersen Kompetence: Fagudvalg Økonomiudvalget

Læs mere

Afgifts- og tilskudsregler i Danmark, Sverige og Tyskland ved afbrænding af affald

Afgifts- og tilskudsregler i Danmark, Sverige og Tyskland ved afbrænding af affald Skatteudvalget 2010-11 SAU alm. del Bilag 82 Offentligt Notat 10. december 2010 J.nr. 2010-500-0002 Afgifts- og tilskudsregler i Danmark, Sverige og Tyskland ved afbrænding af affald I dette notat beskrives

Læs mere

Anvisningsordning for Bygge- og anlægsaffald

Anvisningsordning for Bygge- og anlægsaffald Regulativ-tillæg for bygge- og anlægsaffald i Dragør Kommune 1 Anvisningsordning for Bygge- og anlægsaffald Tillæg 3 til Regulativ for Erhvervsaffald Dragør Kommune Regulativ-tillæg for bygge- og anlægsaffald

Læs mere

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget REGNSKAB 2014 Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Bevillingsområde 10.26. 10.26 Renovation mv. Udvalgets sammenfatning og vurdering I 2014 har der været en stabil bortskaffelse af alle former for affald fra

Læs mere

Energivejleder-forløb

Energivejleder-forløb Energivejleder-forløb Energivejleder Inden forløbet skal du udlevere hjemmeopgaven. Du kan understrege over for dem at det er vigtigt at de sørger for at udfylde skemaet, fordi de to næste moduler bygger

Læs mere

Rudersdal Kommunes genbrugspladser Blokken og Containerhaven

Rudersdal Kommunes genbrugspladser Blokken og Containerhaven Rudersdal Kommunes genbrugspladser Blokken og Containerhaven Miljøberetning 2009 Indledning Denne Miljøberetning omhandler Rudersdal Kommunes genbrugspladser Blokken og Containerhaven. Selvom de to pladser

Læs mere

Elcykel Testpendlerforløb

Elcykel Testpendlerforløb Forår Sommer 2015 Sekretariatet for Supercykelstier Elcykel Testpendlerforløb Cases Forløbet I slutningen af 2014 efterlyste Sekretariatet for Supercykelstier frivillige testpendlere til et pilotelcykel-testforløb.

Læs mere

Green Cities fælles mål, baggrund og midler

Green Cities fælles mål, baggrund og midler Green Cities fælles mål, baggrund og midler 30. marts 2012 På de følgende sider beskrives Green Cities fælles mål med tilhørende baggrund og midler. Vi er enige om, at der inden for en 3-årig periode skal

Læs mere

ES EJENDOMME OG SERVICE/DRIFT Februar 2011

ES EJENDOMME OG SERVICE/DRIFT Februar 2011 ES EJENDOMME OG SERVICE/DRIFT Februar 2011 GRØNT REGNSKAB UDENRIGSMINISTERIET ES EJENDOMME OG SERVICE/DRIFT Februar 2011 GRØNT REGNSKAB 1 Indholdsfortegnelse: 1. Grønt regnskab side 1 2. Samlet forbrug

Læs mere

Aalborg Kommunes Bæredygtighedsstrategi 2016 2020

Aalborg Kommunes Bæredygtighedsstrategi 2016 2020 Forsyning Vision: Aalborg Kommunes Bæredygtighedsstrategi 2016 2020 Bilag 6 Visionen er at al energiforsyning skal være baseret på vedvarende energikilder og at håndtering af spildevand og affald skal

Læs mere

Affald til genbrug. Plastaffald. 21 Dæk med og uden fælge Ikke cykel- og knallertdæk.

Affald til genbrug. Plastaffald. 21 Dæk med og uden fælge Ikke cykel- og knallertdæk. Affald til genbrug 1 Papir Fx bøger, reklamer og telefonbøger. Plastomslag og ringbind. 5 Jern og metal Fx cykler, dåser, gaskomfurer, gryder og radiatorer. Elektronikaffald. 6 Pap og karton Fx rent og

Læs mere

Klimavenlig virksomhed. Hvorfor & Hvordan

Klimavenlig virksomhed. Hvorfor & Hvordan Klimavenlig virksomhed Hvorfor & Hvordan Det globale perspektiv Vores verden er truet af global opvarmning og klimaforandringer grundet øget drivhuseffekt For at undgå uoprettelig skade på naturen, skal

Læs mere

VE til proces Strategisk emnedag om energi Koldkærgård. 4. Februar 2014 Eva Lembke

VE til proces Strategisk emnedag om energi Koldkærgård. 4. Februar 2014 Eva Lembke VE til proces Strategisk emnedag om energi Koldkærgård 4. Februar 2014 Eva Lembke VE til proces teamet Morten Pedersen (chef) Jette Ellegaard Vejen(projektleder) Eva Lembke Nikolaj Ladegaard(barselsorlov)

Læs mere

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 HALSNÆS KOMMUNE

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 HALSNÆS KOMMUNE AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 HALSNÆS KOMMUNE INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via genbrugsstationer...

Læs mere

AFFALDSPLAN KORTLÆGNING & PROGNOSE BILAG 1 AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013

AFFALDSPLAN KORTLÆGNING & PROGNOSE BILAG 1 AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 AFFALDSPLAN 2015 2024 KORTLÆGNING & PROGNOSE BILAG 1 AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for

Læs mere

Basisfremskrivning Gå-hjem-møde i Energistyrelsen

Basisfremskrivning Gå-hjem-møde i Energistyrelsen Basisfremskrivning 2014 Gå-hjem-møde i Energistyrelsen 31.10.2014 Indhold Hvad er en basisfremskrivning? Hvilke forudsætninger indgår? Politiske tiltag Priser Modelsetup Hvad blev resultaterne? Endeligt

Læs mere

Energistyrelsen uddeler de første tilskud til energitunge virksomheder fra puljen VE til proces.

Energistyrelsen uddeler de første tilskud til energitunge virksomheder fra puljen VE til proces. Nyhedsbrev oktober 2013 nr. 2 VE-proces Ordningen er kommet godt fra start Rørføring på vej mod et gartneri. Kære Læser Energistyrelsen uddeler de første tilskud til energitunge virksomheder fra puljen

Læs mere

Henfaldstid i naturen Farligt for dyr (1-20) Mængde i naturen (1-50) Hvor ulækkert? (1-20) Genbrugsværdi (1-20)

Henfaldstid i naturen Farligt for dyr (1-20) Mængde i naturen (1-50) Hvor ulækkert? (1-20) Genbrugsværdi (1-20) METAL DÅSE MED PANT 500 år 16 30 3 20 15% af alle dåser kommer aldrig retur. METAL INDKØBS- VOGN 800 år 7 2 2 17 En ny indkøbsvogn koster 1200-1500 kr. METAL KAPSEL 100 år 10 41 1 15 7 kapsler svarer til

Læs mere

Test en elcykel - Et storskala pendler elcykelprojekt Oplæg hos Det Økologiske Råd 25. august 2015 Signe Munch-Pedersen, Gate 21. Om Test en Elcykel

Test en elcykel - Et storskala pendler elcykelprojekt Oplæg hos Det Økologiske Råd 25. august 2015 Signe Munch-Pedersen, Gate 21. Om Test en Elcykel OG FÅ EN FLYVENDE START PÅ EN SUNDERE HVERDAG Test en elcykel - Et storskala pendler elcykelprojekt Oplæg hos Det Økologiske Råd 25. august 2015 Signe Munch-Pedersen, Gate 21 1 Om Test en Elcykel Projekt

Læs mere

Affaldsguide. Rahbekshus EF Rahbeks Allé 2A-D, Vesterbrogade 161-167. Dagrenovation. Papir. Pap og karton. Glas. Hård plast. Metal.

Affaldsguide. Rahbekshus EF Rahbeks Allé 2A-D, Vesterbrogade 161-167. Dagrenovation. Papir. Pap og karton. Glas. Hård plast. Metal. Affaldsguide Rahbekshus EF Rahbeks Allé 2A-D, Vesterbrogade 161-167 Dagrenovation Papir Pap og karton Glas Hård plast Metal Storskrald Elektronik og hårde hvidevarer Farligt affald PVC Imprægneret træ

Læs mere

Anmeldelsesskema for bygge- og anlægsaffald, farligt affald, asbest samt screening og kortlægning af PCB.

Anmeldelsesskema for bygge- og anlægsaffald, farligt affald, asbest samt screening og kortlægning af PCB. Anmeldelsesskema for bygge- og anlægsaffald, farligt affald, asbest samt screening og kortlægning af. Stamoplysninger Matrikel nr.: Opførelses år: Renoverings år: Dato for påbegyndelse Forventet afslutning:

Læs mere

Miljøledelse på Thorupgården Vores bidrag til fremtiden

Miljøledelse på Thorupgården Vores bidrag til fremtiden Dagsorden til ledelsens gennemgang af miljøledelsessystemet på Thorupgården den 10. juni 2008 Miljøledelsesstandarden ISO 14.001 stiller en række minimumskrav til, hvad der skal behandles på ledelsens

Læs mere

Ressourcestrategi og affaldsstrømme

Ressourcestrategi og affaldsstrømme Ressourcestrategi og affaldsstrømme Seminar on Automation in Waste Handling systems May 13th, 2013 Inge Werther, DAKOFA Ressourceeffektivitet affaldet som ressource Miljøminister Ida Auken 2 kriser, der

Læs mere

GIV DIT AFFALD NYT LIV I JAMMERBUGT SMIDER VI RIGTIGT UD NY GENBRUGS- CONTAINER PÅ VEJ

GIV DIT AFFALD NYT LIV I JAMMERBUGT SMIDER VI RIGTIGT UD NY GENBRUGS- CONTAINER PÅ VEJ GIV DIT AFFALD NYT LIV I JAMMERBUGT SMIDER VI RIGTIGT UD NY GENBRUGS- CONTAINER PÅ VEJ S M GIV DIT AFFALD NYT LIV I D D E T R I G T U D I G T DU FÅR SNART EN NY GENBRUGSCONTAINER Hvis du har din egen papircontainer

Læs mere

Tale til Fossil Frie Thy konference den 28. februar

Tale til Fossil Frie Thy konference den 28. februar TALEMANUSKRIPT Tale til Fossil Frie Thy konference den 28. februar Indledning I er med til at gøre en forskel Udfordringen i transporten Tak fordi jeg måtte komme og være en del af den 4. Fossil Frie Thy

Læs mere

Affald du kan komme af med i gården:

Affald du kan komme af med i gården: Håndtering af affald i Rosenoden Revideret november 2015 Kære beboer. I ejerforeningen Rosenoden vil vi gerne bidrage til at værne om miljøet, og samtidig arbejde for, at du nemt kan komme af med dit affald.

Læs mere

CO2 regnskab 2011 - for Furesø Kommunes virksomhed

CO2 regnskab 2011 - for Furesø Kommunes virksomhed CO2 regnskab 2011 - for Furesø Kommunes virksomhed 1. Indledning Furesø Kommune tilsluttede sig i 2008 Danmarks Naturfredningsforenings klimakommuneordning og lige siden har der været stort fokus på klimaområdet.

Læs mere

Supplerende indikatorer

Supplerende indikatorer Supplerende indikatorer Nedenstående tabeller viser udviklingen inden for en række områder forbundet med væsentlige miljøpåvirkninger. Det er tale totalopgørelser og indikatorer, der er separat fremstillet

Læs mere