Nyheder, maj juni 2004 Søndag d. 27. juni, 2004

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nyheder, maj juni 2004 Søndag d. 27. juni, 2004"

Transkript

1 Side 1 af 23 Nyheder, maj juni 2004 Søndag d. 27. juni, 2004 To gange er Skærbæk-delfinen set søndag. Først ved 13-tiden ved den gule bøje og igen omkring 17.30, men her var delfinen ved den østligste af de to røde indsejlingsbøjer ved Skærbækværket. Kl blev der forøvrigt iagttaget to delfiner.

2 Side 2 af 23 Foto: Anne Christiansen Lørdag d. 26. juni, 2004 Skærbæk-delfinen omkring den gule bøje om eftermiddagen. Fredag d. 25. juni, 2004 Seneste melding om Skærbæk-delfinen er fra onsdag d. 23. juni om aftenen, hvor delfinen dukkede op ved siden af en båd ved indsejlingsbøjerne til Skærbækværket. Herfra fulgte den båden (sejlbåd m. påhængsmotor, 4 knob) over adskillige hundrede meter. Delfinen synes nu at være mindre bundet til den gule specialafmærkning ved havbruget. Tirsdag d. 22. juni, 2004 Sælerne i fremgang Den første sæltælling fra luften over Vadehavet foretaget d. 11. juni, 2004 viser at ungerne i år er født tidligere end tidligere år. Hvad dette skyldes kan ikke siges, men også efter sældøden i 1988 flyttede fødselstidspunktet frem fra først i juli til slutningen af juni. I år ser det ud til, at størstedelen af ungerne er født allerede inden midten af juni. Det er for tidligt at sige noget om bestandstilvæksten, da vi benytter augusttællingerne til sammenligning med tidligere år, men det umiddelbare indtryk er, at bestanden genoptager sin vækst på ca. 10% om året, som før sældøden i Hvis det viser sig at holde stik, vil bestanden om 6-7 år være oppe på samme antal som før sældøden.

3 Side 3 af spættede sæler på sandbanke i Königshafen. Foto: Svend Tougaard (Copyright) Mandsg d. 21. juni, 2004 Skærbæk-delfinen igen til optimiststævne Vi har netop modtaget følgende beretning, om at Skærbæk-delfinen igen har blandet sig i en kapsejlads: "Fra optimiststævne lørdag d. den : De hvide sejl, masser af støj fra børn er åbenbart ikke til at stå for, især hvis man er en delfin og lever i Kolding Fjord ud for Skærbæk. Skærbæk Bådeklub havde den optimist stævne, delfinen blev igen et tilløbsstykke for børnene. Allerede under baneudlægningen - udlagt lige imellem Skærbæk og

4 Side 4 af 23 Løverodde - kom delfinen, og den blev i området omkring optimist banen hele dagen. En utrolig oplevelse for børnene samt deltagerne på dommerbåden. Især de orange bøjer, der var udlagt som startmærker, var tiltrækkende for delfinen. Delfinen er nu så populær blandt Skærbæks optimister, at de har kaldt sig "Skærbæk Dolphins"" Torsdag d. 17. juni, 2004, kl En af "Sæler og Hvaler"s faste observatører melder, at Skærbæk-delfinen i dag kl var på sin vante plads ved den gule specialafmærkning. Torsdag d. 17. juni, 2004 Fra en erfaren hvalobservatør, har vi fået melding om, at delfinen ikke har opholdt sig ved den gule specialafmærkning ud for Skærbæk Havn i et stykke tid. Alligevel blev vedkommende under en kapsejlads onsdag d. 16. juni to gange passet op af delfinen under sejladsen. Begge gange dukkede delfinen op omkring linien fra lystbådehavnen i Skærbæk og Løverodde, ca. 1/3 ude. Den fulgte båden nogle hundrede meter hen imod specialafmærkningen den ene gang et stykke forbi. Mandag d. 14. juni, 2004 En sejlende amatørcetolog (cetologi = læren om hvaler ) passerede den gule specialafmærkning ved Børup Sande både fredag d. 11. og søndag d. 13. juni uden at observere delfinen. Fra samme skib kunne man berette, at der var mange smågrupper af marsvin fra den nye Lillebæltsbro til nordud op i Tragten. Søndag d. 13. juni, 2004 En erfaren hvalobservatør, der har fulgt delfinen/delfinernes gøren og laden siden den/de dukkede op ud for Børup Sande i feb. meddeler i dag, at delfinen stort set ikke har været på sin vante plads ved bøjen siden 1. juni, selvom han har været forbi stedet 2-3 gange om dagen. Delfinen/delfinerne er tilsyneladende nu mindre knyttede til den gule specialafmærkning end tidligere.

5 Side 5 af 23 Fredag d. 11. juni, 2004 Hjemmesidebestyreren har i dag fredag d. 11. juni fra kl i fly været på sæltælling i Vadehavet, hvor alle sandbankerne med sæler blev alle fotograferet for en senere præcis optælling. Umiddelbart gav flyturen det indtryk, at alt åndede fred og idyl, og at der var mange unger, hvilket synes at være tidligere end normalt. På udsnittet af billedet fra Mandø Flak ses 10 hunner med unger. Foto: Svend Tougaard (Copyright) Yderligere blev der observeret i alt 6 gråsæler, der lå dels på sydspidsen af Koresand sydvest for Mandø og dels ved Galgerev sydvest for Fanø, hvilket er det højeste antal, der er blevet registreret i den danske del af Vadehavet i de seneste år.

6 Side 6 af 23 Torsdag d. 10. juni, 2004 Fra en kapsejladsarrangør har vi netop modtaget følgende mail om Skærbæk-delfinens deltagelse i et kapsejladsstævne ud for Skærbæk, søndag d. 6. juni 2004:...Skærbæk bådeklub havde i week-enden den 5-6 juni 2004 et optimistjolle-stævne med ca. 80 jollesejlere fra det meste af det sydlige Jylland og Fyn. Om søndagen var banen udlagt ud for Skærbæk lystbådehavn. Alle de børn, deres joller, hvide sejl og masser af plasken i vandet var åbenbart ikke til at stå for, den berømte Skærbæk delfin skulle ud at blande sig i optimist feltet. Dette blev en meget stor oplevelse for de fleste af børnene, samt selvfølgelig også forældrene, der var på følgebåde samt dommerbåden. Tilholds stedet for det meste af dagen var ankertovet til dommerbåden, især en blå fender der var udlagt som markering af ankertovet var en yndet objekt at springe over. Men delfinen blandede sig også mellem jollerne, især når de enkelte sejladser skulle startes, kom den ud blandt jollerne, så tæt at børnene næsten kunne røre ved den. Delfinen blev blandt børnene det meste af dagen, indtil sulten igen fik den til at fortrække over til ørreddammene. Onsdag d. 9. juni, 2004 Fra en sejler har vi netop modtaget følgende mail om observation af 4 delfiner lørdag d. 30. maj, 2004 kl Vi havde passeret Brandsø og var på vej op mod farvandet omkring Fænø, position en var ca. 0,3 sm øst for det afmærkede vrag på søkortet i Bæltet, da der pludseligt dukkede 4 formodentlige delfiner ud af vandet ret foran vor båd. Vejret var jo fint med havblik, så de var særdeles tydelige i vandet med deres lange næse og farven, der var med en stålgrå overside, der gik over i lys bug. Det kunne jeg nå at se, inden de forsvandt. Senere i mundingen af Gamborg Fjord mødte vi et Marsvin, og det var helt tydeligt, at det var et sådant - sort og med en kortere krop end vores første observation sydligere...

7 Side 7 af 23 Mandag d. 7. juni, 2004 Vejle Amts miljøskib Thyra havde under vandprøvetagning ud for Skærbækværket fra kl ca besøg af en delfin. Delfinen havde tilsyneladende en forkærlighed for skibets ankerkæde. Copyright: Erik Pedersen Hvorfor dette ophold tæt på kæder, der hænger ned i vandet? Der er observationer i havblik, hvor bøjen ved Skærbæk-havbruget har bevæget sig, som om dyret gnubbede sig op ad kæden, og dette kunne evt. forklares med at delfinen benytter sig af kæden for at slippe af med hudparasitter. Imidlertid skulle man formode, at det ville kunne ses med skrammer og ridser på delfinens hudoverflade, hvis den gned sig op ad kæden, og dette er ikke tilfældet på de billeder, der er Sæler og Hvaler i hænde.

8 Side 8 af 23 Lørdag d. 5. juni, 2004 Skærbæk-delfinen er set lørdag d. 5. juni kl ud for Skærbækværket, hvor meddeleren skriver, at der evt. var to individer tilstede. Senere samme dag mellem kl og er delfinen set på sin vante plads ved den gule specialafmærkning. Onsdag d. 2. juni, 2004 Melding fra Børup Sande: "Vi har lige været en tur ude for at besøge delfinen her klokken Og den var på sin vante plads ved den gule bøje". Mandag d. 31. maj, 2004 Seneste observation af Skærbæk-delfinen: mandag d. 31. maj 2004, kl

9 Side 9 af 23 Foto: Lise Binger (copyright)

10 Side 10 af 23 Foto: Lise Binger (copyright) Søndag d. 30. maj, 2004 Uidentificeret hval i Øresund Lørdag d. 29. maj kl er en hval observeret på ca. 4 meter vand i farvandet mellem Dragør og Søvang. Hvalen beskrives som 4-5 meter lang, med lille rygfinne, brun/grå meleret overflade, blæsehul midt på hovedet og med en svagt synlig blåst. Hvalen opholdt sig i havoverfladen uden dyk i hele den time, hvori den blev observeret.

11 Side 11 af 23 Meldinger fra Børup Sande kl , og 13.00: Delfinen på sin vante plads. Lørdag d. 29. maj, 2004 Fra "Sæler og Hvaler"s to faste observatører ved Børup Sande har vi underretning om, at delfinen er set ved den gule bøje både torsdag, fredag og lørdag (27, 28 og 29. maj). Det meddeles også, at delfinen/delfinerne nu kan være væk fra bøjen i længere tidsrum. Adfærden er den vanlige: perioder med høj aktivitet og spring ud af vandet vekslende med perioder, hvor den/de kredser tæt omkring bøjen neddykkede i 3-5 minutter af gangen. Seneste observation er gjort lørdag d. 29. maj kl I øvrigt kunne hjemmesidebestyreren under sejlads i Knudedyb mellem Manø og Fanø lørdag d. 29. maj konstatere at ca. 85 sæler nu har indfundet sig på den sandbanke på nordspidsen af Mandø Flak, som benyttes af sælerne kun i den forestående yngleperiode. "Sæler og Hvaler" opfordrer til, at sejlende passerer stedet i en så passende afstand, at sælerne ikke jages i vandet. Sælunger skal i den 4 uger lange dieperiode vokse med ca. 900 gram pr. dag, og da dieningen kun foregår på land, er det vigtigt for ungernes overlevelseschancer, at de ikke jages for ofte i vandet. Fredag d. 28. maj, 2004 Hjemmesidebestyreren var i dag kl på udkig efter delfinen ved Børup Sande. Delfinen var der ikke, men lokale fiskere havde set den dagen inden på sin vante plads ved den gule bøje. Samme fiskere kunne endvidere berette, at en delfin var blevet set springe ud af vandet i Snævringen ud for Sønderskov nogle dage inden, så muligvis er delfinen nu mindre knyttet til den gule specialafmærkning end før. Skulle sejlerfolkets rute falde forbi Børup Sande i pinsen, hører vi gerne om observationer af delfiner

12 Side 12 af 23 eller om fravær af samme. Søndag d. 23. maj, 2004 "Skærbæk-delfinen" omkring bøjen ved 14-tiden. Lørdag d. 22. maj, 2004 Delfinen var på sin vante plads da observatør sejlede ved Skærbæk, i motorbåd. Den fulgte med båden som drev væk fra bøjen og hoppede rundt omkring den. Sommetider var den ikke mere end ½ meter fra båden.

13 Side 13 af 23 Foto: Elisabeth Bondesen Fredag d. 21. maj, 2004 Død hvidnæse fundet ved Stenbjerg i Thy "Sæler og Hvaler" har modtaget oplysninger om en frisk hvidnæse, der er drevet i land ved Stenbjerg. Hvalen er en 215 cm lang hun. Når vi har yderligere oplysninger om dyret kommer det på hjemmesiden.

14 Side 14 af 23 Torsdag d. 20. maj, 2004, kl og Delfinen blev igen set ved 17-tiden, hvor en sejlende fik følgeskab af delfinen ca. 1 sømil WSW for den gule bøje. Delfinen fulgte båden med 4-5 uddykninger. Fra observatør har vi modtaget flg.: "Torsdag d. 20/5 kl. 14 sejlede vi for sejl forbi den gule bøje ved Skærbæk. Samtidig passerede 2 både for motor. Delfinen var der og i 5 minutter med 5-6 knobs fart fulgte den os, gik under vores slæbejolle, ind under bagenden af båden og derefter ud til styrbord hvor den kom op, og derefter gentog manøvren." Tirsdag d. 18. maj, 2004 "Sæler og Hvaler" har i dag modtaget oplysninger om et lidt specielt fund. I starten af maj blev der fundet et marsvineskelet ved Nr. Ertebølle i Limfjorden. Dyret skønnes at have været omkring cm. langt og dermed et ungt dyr. Gennem de tre år projekt "Fokus på hvaler" kørte var der kun meget få observationer af marsvin i Limfjorden. Søndag d. 16. maj, 2004 "Skærbæk-delfinen" observeret fra båd kl ved den gule bøje ud for havnen. Fra samme båd blev en mindre hval (delfin?) kl. ca set springe helt ud af vandet på ca. positionen 55 gr 25' N / 9 gr. 45' E (ca. midt mellem Wedellsborg Hoved og Stenderup Hage i Lillebælt). Fra en observatør har vi modtaget flg.: Observation af delfin ved Skovparken v. Skærbæk/Børup Sande. "En delfin omkring den sædvanlige gule bøje mellem kl og Delfinen ser ikke ud til at være/blive forstyrret af de mange nysgerrige sejlende i området. Den er dog meget mere synlig fra land, når der ikke er både omkring den. Den sprang flere gange helt ud af vandet i de perioder hvor der ikke var både omkring den. Man kunne til tider blive i tvivl om der er en eller to, ud fra de hyppige vendinger og antallet af gange den stak finnen op af vandet."

15 Side 15 af 23 Torsdag d. 13. maj, 2004 Delfinen er observeret kl ved den gule bøje og igen 10.15, men denne gang lidt længere væk. Tirsdag d. 11. maj, 2004 Skærbæk-delfinen observeret kl. 17:30 og 19:30. Læs beretning og se billederne ved at klikke her. Endnu et flot billede af Skærbæk-delfinen taget i dag kl Foto: Anders Rasmussen (Copyright)

16 Side 16 af 23 Melding fra Børup Sande: "... iagttog kl. ca. 07:15 to delfiner. Den ene tæt ved bøjen og den anden lidt længere væk. De var ret livlige og hoppede helt ud af vandet". Mandag d. 10. maj, 2004, aften Seneste melding: Delfinen også set ved bøjen i dag i tidsrummet 14:15-14:30. "Sæler og Hvaler" har netop modtaget melding om, at delfinen/delfinerne ved den gule specialafmærkning var på sin/deres vante plads i dag kl Skulle der være sammenfald mellem delfinerne ved Børup Sande og delfinerne ved Trelde Næs, skal dyrene have svømmet med en fart på over 9 knob, hvilket ikke er sandsynligt Observationerne tyder derfor på, at der optræder flere delfinflokke i vore farvande for tiden. Skulle "Trelde Næs-delfinerne" være de samme dyr som den flok mulige delfiner, der blev set ved Aabenraa Fjord søndag aften, skal svømmehastigheden have været (40 sømil/17 timer): 2,4 knob, hvilket ikke er umuligt. "Aabenraa-delfinerne" blev sidst set nordgående. Mandag d. 10. maj, 2004, kl. 13:05-13: delfiner observeret ved Trelde Næs En kystfisker oplevede under fiskeri efter hornfisk fra kysten 3-4 delfiner ca meter fra kysten ud for sydøstsiden af Trelde Næs NØ for Fredericia. Delfinerne var meget aktive og sprang delvist ud af vandet, ligesom deres blåst tydeligt kunne høres inde på land. Delfinerne forsvandt fra stedet kl , men observatøren kunne ikke afgøre i hvilken retning de svømmede. Fiskeren beretter at det gode fiskeri efter hornfisk på lokaliteten stoppede brat med delfinernes ankomst.

17 Side 17 af 23 Afstanden fra Trelde Næs til Børup Sande er ca. 12 sømil, så vi er meget interesserede i at høre, om der er nogle, der har set delfin/delfiner ved Børup Sande i det samme tidsrum. Søndag d. 9. maj, 2004, kl Småhvaler ud for Aabenraa Fjord En flok med 5 6 småhvaler (marsvin evt. delfiner) set mellem ud for Aabenraa Fjord mellem Varnæs Hoved og Naldtang. Flokken blev set meter fra land, og blåsten kunne tydeligt høres inde på kysten. Søndag d. 9. maj, 2004 Skærbæk-delfinerne: Følgende to beretninger er tilgået Sæler og Hvaler i weekenden. Tilsyneladende er delfinen/delfiner ikke generede af den tætte trafik. Beretning 1: "Når hunden og jeg skal ud og luftes, er vi begyndt at gå hen og se, om delfinen(erne) er der endnu. Vi ser mindst én delfin hver gang, vi er derhenne, i hvert fald de sidste 14 dage. Vi har ikke foretaget systematiske observationer, eller brugt kikkert, så antallet, én, to eller tre, kan jeg ikke sige noget om. De fleste gange har vi set delfinen helt tæt på bøjen (mindre end 5 m væk) men de sidste par dage har den været lidt længere væk, op til m. I dag (søndag d. 9/5) var der en lille flok måger, 6-8 stykker, der fulgte med tæt over delfinen. Jeg har et par gange været forbi i sejlbåd. Begge gange fulgte delfinen med både op til et par hundrede m, dykkede under og svømmede rundt om båden. Den ene gang (1/5) iagttog vi med ret stor sikkerhed to individer.

18 Side 18 af 23 Da vi sidste søndag var forbi i en lille jolle med påhængsmotor var delfinen fuldstændig ligeglad og blev blot ved med at kredse helt tæt om bøjen. Vores hund, der var med i jollen, var i øvrigt meget interesseret og lige ved at hoppe ud til delfinen". Beretning 2: Foto: Anders Lind-Hansen (Copyright) "Billedet viser situationen kl i går, delfinen cirklede tæt om bøjen hele tiden; bevægede sig højst 4-5 meter væk, åbenbart

19 Side 19 af 23 ligeglad med stille-liggende både; (...der oven i købet havde FORTØJET til bøjen). Kl vendte vi tilbage; denne gang var der liv i dyret, flere små motorjoller med mange børn sejlede rimelig hurtigt forbi bøjen,...i pæn afstand, og delfinen smuttede fra en båd til en anden, og fulgte dem og børnene jublede. Ind imellem tog den et pusterum ved bøjen, denne gang uforstyrret, tog lange blåst, delvis flydende i overfladen, som på de sidste fine billeder, og så gik den i gang igen. Den fulgte os meter ind mod fjorden da vi forlod stedet. (Begge rapporter drejer sig om 1 delfin.)" Fredag d. 7. maj, 2004, kl. 10:50-12:00 3 delfiner observeret ved den gule specialafmærkning ud for Børup Sande. Læs beretningen her. Tirsdag d. 4. maj, 2004 Hvidnæsen, der blev fundet ved Kalundborg d. 24. april er nu indsamlet og obduceret på Zoologisk Museum i København. Det viste sig at være et større dyr end først antaget med en længde på ca. 250 cm. Hvidnæsen var en hun, og en undersøgelsen foretaget af Anders Galatius og Carl Chr. Kinze kunne fastslå at hunnen ikke var drægtig, men i æggestokkene fandtes ar (de såkaldte hvide legemer) efter 16 tidligere fødsler. Man antager derfor, at der er tale om en måske 50 år gammel hun. Den var med mælk, dvs. den har diet en unge, og i øvrigt var den i god foderstand og havde maven fyldt med store torskefisk

20 Side 20 af 23 Mandag d. 3. maj, 2004, kl Fra en observatør i land har vi modtaget følgende: "Jeg var så heldig at observere de trofaste delfiner (1-2 individer) ved bøjen med det sorte kryds ved Børup Sand i det ovennævnte tidsrum. Jeg havde desværre ikke tid til at blive der længere, men de/den holdt sig i umiddelbar nærhed af bøjen og var ofte oppe af vandet - en enkelt gang sprang den helt fri. Jeg tror ikke, at jeg så det lille individ som RBL og JFR beskriver i deres beretning fra den 19. april". Søndag d. 2. maj, 2004 Fra en sejler har vi modtaget bl.a. disse billeder af delfinerne ved Skærbæk. Fotografen har følgende kommentar til observationen: "Det er svært at bedømme om der er 2 eller 3. Jeg mener helt sikkert, at der er mindst 2, idet der er en størrelsesforskel. Vi så flere rigtigt flotte spring, hvor hele dyret var ude af vandet. En enkelt gang kom der en del luftbobler ved bøjen. Det var medens vi havde besøg af ét enkelt dyr ca. 20 meter derfra, så det kan ikke have været den der lavede dem."

21 Side 21 af 23 Foto: Preben Toft, Esbjerg (Copyright)

22 Side 22 af 23 Foto: Preben Toft, Esbjerg (Copyright)

23 Side 23 af 23 Foto: Preben Toft, Esbjerg (Copyright) Søndag d. 2. maj, 2004, kl Delfinen på sin vante plads ved bøjen ud for Børup Sande. Det synes som om, at den øgede trafik i farvandet har fået delfinen til at ignorere bådene, så den nu bliver ved bøjen og ikke længere opsøger de forbisejlende. Nyheder januar - april, klik her

Hvaler på Det gule Rev

Hvaler på Det gule Rev Hvaler på Det gule Rev Spækhuggerflokken, der blev set af Team Thyfsisker på Det gule Rev, er ikke den eneste hvalart, der ofte ses på denne position. Udover marsvin er der også i de seneste år set hvidnæse,

Læs mere

Nyheder, jan. 2004 - april 2004

Nyheder, jan. 2004 - april 2004 Side 1 af 34 Nyheder, jan. 2004 - april 2004 Fredag d. 30. april, 2004 kl. 12.30: Stadig delfin ved Børup Sande Lørdag d. 24. april Ung hvidnæse fundet i Kalundborg Fjord Side 2 af 34 Foto: Ole Steen Larsen

Læs mere

FORÅRS-OG EFTERÅRSSÆSONEN Løst og fast fra vores færden ombord på det gode skib Freja

FORÅRS-OG EFTERÅRSSÆSONEN Løst og fast fra vores færden ombord på det gode skib Freja 2012 FORÅRS-OG EFTERÅRSSÆSONEN Løst og fast fra vores færden ombord på det gode skib Freja 2012 9. april Så er sæsonen i gang! I det skønneste vejer fik vi Skærtorsdag sat sejlene på, og gjort klar til

Læs mere

Observationer af finhvalerne (Senest opdateret 23. oktober, 2003)

Observationer af finhvalerne (Senest opdateret 23. oktober, 2003) Side 1 af 22 Observationer af finhvalerne (Senest opdateret 23. oktober, 2003) Vagttelefon: 21 21 87 63 (åben hele døgnet) Ofte stillede spørgsmål om finhvaler i de indre danske farvande og Østersøen Se

Læs mere

Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men

Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men Almindelig delfin Latinsk navn: Delphinus delphis Engelsk navn: Common dolphin Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men nogle strejfende delfiner eller småflokke følger

Læs mere

Almindelige Delfiner (Delphinus delphis) i indre danske farvande

Almindelige Delfiner (Delphinus delphis) i indre danske farvande Særtryk fra Sjæk len 2004, Årbog for Fiskeri- og Søfartsmuseet/ Saltvandsakvariet i Esbjerg Engelsk summery sidst i artiklen Almindelige Delfiner (Delphinus delphis) i indre danske farvande Af Thyge Jensen

Læs mere

Tekst & foto: Bifrost

Tekst & foto: Bifrost Tekst & foto: Bifrost Vi ville prøve at gentage turen til Polen helt op til Stettin, der hvor man tager mast af for at sejle ad floden op mod Berlin. Da vi i 1998 skulle ind i Polsk farvand sejlede man

Læs mere

Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men

Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men Almindelig delfin Latinsk navn: Delphinus delphis Engelsk navn: Common dolphin Klasse: Pattedyr Orden: Hvaler Familie: Delfiner Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men

Læs mere

Nyheder, sep. - dec., 2004

Nyheder, sep. - dec., 2004 Side 1 af 30 Nyheder, sep. - dec., 2004 Fredag d. 31. december, 2004 Hval i Aabenraa Fjord Vi har modtaget følgende mail: "Hej. Vi har den 31.dec. kl. ca. 14.00 set en hval i Aabenraa Fjord ud for Hostrupskov.

Læs mere

Klik for at tilføje et foto. En uge I juni 2016

Klik for at tilføje et foto. En uge I juni 2016 En uge I juni 2016 I uge 25, var det lykkedes os at skrabe fridage sammen til en uges fri, som vi ville bruge på den store blå hylde. Laura og Mikael venter deres første barn omkring den 26. juni, så vi

Læs mere

Indberettede ilanddrevne havpattedyr 2003

Indberettede ilanddrevne havpattedyr 2003 Indberettede ilanddrevne havpattedyr 23 Fiskeri- og Søfartsmuseet Zoologisk Museum Skov- og Esbjerg København Naturstyrelsen 24 Indberettede ilanddrevne havpattedyr 23 I henhold til Beredskabsplanen vedrørende

Læs mere

Små havne og overnatningspladser i det nordlige Lillebælt. Lars Oudrup Kærmosevej 20 7000 Fredericia

Små havne og overnatningspladser i det nordlige Lillebælt. Lars Oudrup Kærmosevej 20 7000 Fredericia Små havne og overnatningspladser i det nordlige Lillebælt. Lars Oudrup Kærmosevej 20 7000 Fredericia 6. maj 2009 Selv om jeg nu har haft catamaran i Midelfart Sejlklub og i Middelfart Marina i snart 30

Læs mere

GRØNLANDSHAJ FISK. Den kan dykke virkelig langt ned under havets overflade faktisk helt ned på 2 kilometers dybde.

GRØNLANDSHAJ FISK. Den kan dykke virkelig langt ned under havets overflade faktisk helt ned på 2 kilometers dybde. GRØNLANDSHAJ Grønlandshajen er det hvirveldyr, der kan blive ældst, faktisk regner man med, at den kan blive op mod 500 år gammel. Den kan blive over 5 meter lang og veje over 1.000 kg. Vidste du, at grønlandshajen

Læs mere

Nyheder, juli - august, 2004

Nyheder, juli - august, 2004 Side 1 af 42 Nyheder, juli - august, 2004 Tirsdag d. 31. august, 2004 Vi har modtaget: Torsdag den 26/8-2004 blev der kl. 16.00-16.10 observeret en voksen marsvin med to unger af undertegnede. Observationerne

Læs mere

2016 Sidste tur. en halv time foran og ARGO var også på vej. 24 sømil blev logget.

2016 Sidste tur. en halv time foran og ARGO var også på vej. 24 sømil blev logget. 2016 Sidste tur Fredag Så er vi startet på årets sidste tur. Efter et laaangt kryds til Oddesundbroen, hvor vi ventede et kvarter, krydsede vi videre til Jegind Tap, hvor vinden nu var øget fra 7-9 til

Læs mere

Færgen ØEN grundstødning den 1. november 2006

Færgen ØEN grundstødning den 1. november 2006 Redegørelse fra Opklaringsenheden Færgen ØEN grundstødning den 1. november 2006 Færgen ØEN, grundstødt ved stenmolen ud for Mommark havn. Foto: Opklaringsenheden Faktuel information Færgen ØEN betjener

Læs mere

Oversigt over opgaver til DKS sæt 1

Oversigt over opgaver til DKS sæt 1 Oversigt over opgaver til DKS sæt 1 nr. fra og til kort nat vejr beregn signaler 1 Kalkgrund til Flensburg 101 // 108 nat fyrkarakterer 2 Gråsten til Gelting Mole 101 // 108 torden brosignaler 3 Eckernförde

Læs mere

Bekendtgørelse om forbud mod sejlads, ankring og fiskeri mv. i visse områder i danske farvande

Bekendtgørelse om forbud mod sejlads, ankring og fiskeri mv. i visse områder i danske farvande Bekendtgørelse om forbud mod sejlads, ankring og fiskeri mv. i visse områder i danske farvande Søfartsstyrelsens bekendtgørelse nr. 135 af 4. marts 2005 med bkg. nr. 274 af 3. april 2009 og bkg. nr. 1439

Læs mere

Klubtur til Lyø den 8 12. maj 2013

Klubtur til Lyø den 8 12. maj 2013 Klubtur til Lyø den 8 12. maj 2013 Torsdag morgen ved halv 10 tiden mødtes Søren C., Richard, Knudsen og jeg ved færgen i Fåborg. Foran os lå 3 potentielt gode fiskedage på Lyø. Optimismen var i top, selvom

Læs mere

Beretning fra Limfjords Challenge 2014 (Mors rundt)

Beretning fra Limfjords Challenge 2014 (Mors rundt) Beretning fra Limfjords Challenge 2014 (Mors rundt) Preben og jeg deltog i år i turen rundt om Mors, også kaldet Limfjords Challenge. Det er en tursejlads i tre etaper, ca. 110 km lang. Det var en rigtig

Læs mere

Under Overfladen. Husk. Du kan altid finde os på. www.annabang.dk

Under Overfladen. Husk. Du kan altid finde os på. www.annabang.dk Under Overfladen Husk Du kan altid finde os på w www.annabang.dk Så er Under Overfladen på ude igen. Denne gang med ny redaktør og i nyt design. Og hvorfor så det? John Andersen har takket af som redaktør

Læs mere

Opgaver til kort 152

Opgaver til kort 152 Opgaver til kort 152 Søren Toftegaard Olsen Søren Toftegaard Olsen Skovvænget 16-B 7080 Børkop www.studienoter.dk Opgaver til kort 152 2. udgave 1. oplag Denne bog må ikke sælges eller ændres; men kan

Læs mere

VM på fjorden. Må de største helte vinde!

VM på fjorden. Må de største helte vinde! OK-joller & Wayfarer, HSS 2016 VM på fjorden. Må de største helte vinde! (Version: 2016-HSS02) Bemærk: Vi sejler kapsejlads om mandagen, og træner om onsdagen... Tid og sted Første kapsejlads sejlads bliver

Læs mere

Skipperweekend. Gensynets glæde er stor!

Skipperweekend. Gensynets glæde er stor! Gensynets glæde er stor! Skipperweekend 12-13. september 2015 Vi havde arrangeret en skipperweekend hvor vi nyuddannede skippere kunne komme ud og blive luftet og lære at sejle med vore dejlige både. Det

Læs mere

Natsejllads Jyllinge sejlklub 2015

Natsejllads Jyllinge sejlklub 2015 Natsejllads Jyllinge sejlklub 2015 Fredag den 2. oktober kl 17:00 stævnede to både ud fra Jyllinge havn. Team Trojka og Team Donna. Vi var i alt 11 skippere og gaster med blandet erfaring, og vi skulle

Læs mere

B-holdet på Bornholm 2011 uge 14

B-holdet på Bornholm 2011 uge 14 B-holdet på Bornholm 2011 uge 14 Indledning B-holdets oprindelige bemanding Peder Pral Friis, Svend O. Svenno Nielsen og Søren Fynne Christrup var på denne tur forstærket af John Fishfinder Rahbæk, som

Læs mere

Vi var nogle stykker der benyttede sig af det gode sommer vejr til at deltage i Dronningens besøg på Årø Med Dannebrog for anker i Årøsund, og

Vi var nogle stykker der benyttede sig af det gode sommer vejr til at deltage i Dronningens besøg på Årø Med Dannebrog for anker i Årøsund, og foto: frost Ideen med at skrive lidt om Lillebælts Nordlige del er at fortælle om de oplevelser og muligheder der er her, og så er det også mit farvand her har jeg sejlet i 60 år men der er stadig noget

Læs mere

Sri Lanka best for blue

Sri Lanka best for blue Sri Lanka best for blue Af Uffe Gjøl Sørensen Under en tre ugers Sri Lanka rundtur i januar blev en indlagt hvalsafari et af turens absolutte højdepunkter. Vælges rette tid og sted er den hyppigste sete

Læs mere

Historie. Havnsø mølle. Mølleren jagede englænderne på flugt

Historie. Havnsø mølle. Mølleren jagede englænderne på flugt Historie Næsten midt mellem Holbæk og Kalundborg ligger den lille havneby Havnsø i bunden af Nekselø bugten. Stedet har formentlig sin oprindelse tilbage i 1300-tallet og har lige fra starten fungeret

Læs mere

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere )

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere ) Vi havde lejet et sommerhus på Gammelby Møllevej 57, men vi skulle først hente nøglerne i en Dagli' Brugsen i Børkop. Det kunne vi desværre først gøre fra kl.16.00. Herefter kunne vi endelig sætte GPSen

Læs mere

HYTTEFADET. Nr årgang Dec Medlemsblad for Hillerød Lystfiskerforening

HYTTEFADET. Nr årgang Dec Medlemsblad for Hillerød Lystfiskerforening HYTTEFADET Nr. 151 44. årgang Dec 2011 Medlemsblad for Hillerød Lystfiskerforening Ansvarshavende redaktør: Bruno Petersen Forsidefoto: Mads med en flot laks. Tryk: Scandinavian Digital Printing A/S mail

Læs mere

Limfjordens havørreder - Status og fremtid

Limfjordens havørreder - Status og fremtid Limfjordens havørreder - Status og fremtid Resultater fra Limfjorden Ved at geare fisketegnsmidler med EU-midler, lavede vi et overordnet studie af adfærd og overlevelse i Limfjorden hos både smolt og

Læs mere

- Mit Vadehav - Det store ta selv bord - Mit Vadehav - Det store ta selv bord - Mit Vadehav - Den spættede sæl

- Mit Vadehav - Det store ta selv bord - Mit Vadehav - Det store ta selv bord - Mit Vadehav - Den spættede sæl - Mit Vadehav - Det store ta selv bord - Mit Vadehav - Det store ta selv bord - Mit Vadehav - Den spættede sæl Indhold Den spættede sæl 3 Hvordan ser den spættede sæl ud 4 Hvordan kan sælerne holde varmen?

Læs mere

Indberetninger 2002. Der er et fortilfælde fra 1995. Næsten på samme tid mellem den 10. og 18. december blev en

Indberetninger 2002. Der er et fortilfælde fra 1995. Næsten på samme tid mellem den 10. og 18. december blev en Side 1 af 19 Indberetninger 2002 Juledelfin ved Frederikssund Den 20.12. blev en levende almindelig delfin fundet strandet ved Frederikssund og en snarrådig redningsaktion iværksat. Desværre blev dyret

Læs mere

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne.

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Denne folder indeholder fem forslag til vandreture på Venø, hvoraf den ene også kan gennemføres

Læs mere

Fiskeoplevelser. Året rundt i Vestjylland. Struer Kystfisker Forening - www.skf1990.dk

Fiskeoplevelser. Året rundt i Vestjylland. Struer Kystfisker Forening - www.skf1990.dk Fiskeoplevelser Året rundt i Vestjylland Struer Kystfisker Forening - www.skf1990.dk SILD Sildefiskeriet starter i fjordmundingerne ca. midt i april og holder på til ca. midt i maj-juni hvor hornfiskene

Læs mere

Damgårdshave Lystfiskerklub

Damgårdshave Lystfiskerklub Fisketur den 22. januar 2019 TURLEDERENS BERETNING 2019 Der mødte 20 medlemmer og 3 gæster op på Havstrygere kl. 8.00 i Helsingør havn. Det blæste lidt fra sydvest med vekslende snebyger, så vi sejlede

Læs mere

Mvl-bustur 5. del. lokal T&H - Mvl-bustur 5. del.

Mvl-bustur 5. del. lokal T&H - Mvl-bustur 5. del. Mvl-bustur 5. del Written by superbruger Tuesday, 13 October 2009 Verrecht Ariën i Tessenderlo - lige på den anden side af union Antwerpen - i provinsen Limburg. Med 14 provinciale og 2 nationale vindere

Læs mere

Bornholm A-holdet 2018

Bornholm A-holdet 2018 Bornholm A-holdet 2018 Endelig blev lørdag morgen og Knudsen og Richard holdt i indkørslen, så vi kunne få pakket og komme afsted til en uges fiskeri på Bornholm.Ved Knudshoved blev der holdt pause. Søren

Læs mere

Schweissudvalgets første tur til Tyskland 25. 26. Marts 2011

Schweissudvalgets første tur til Tyskland 25. 26. Marts 2011 Schweissudvalgets første tur til Tyskland 25. 26. Marts 2011 Af Lene Marie Seitzberg Som led i samarbejdet med andre udenlandske Beagle Klubber, har Kristian Paulsen, René Jensen og Brian Seitzberg fra

Læs mere

Bekendtgørelse om forbud mod sejlads, ankring og fiskeri mv. i visse områder i danske farvande

Bekendtgørelse om forbud mod sejlads, ankring og fiskeri mv. i visse områder i danske farvande Bekendtgørelse om forbud mod sejlads, ankring og fiskeri mv. i visse områder i danske farvande Søfartsstyrelsens bekendtgørelse nr. 135 af 4. marts 2005 med bekendtgørelse om ændring nr. 480 af 1. juni

Læs mere

Eksempel på prøveopgave. Testopgave 2. Generel opgave. Hjælpemidler: Ingen. Opgaven bør kunne besvares på en halv time. Opgave 1.

Eksempel på prøveopgave. Testopgave 2. Generel opgave. Hjælpemidler: Ingen. Opgaven bør kunne besvares på en halv time. Opgave 1. Eksempel på prøveopgave Testopgave 2 Generel opgave Hjælpemidler: Ingen Opgaven bør kunne besvares på en halv time. Opgave 1 Hvad kaldes linier der er parallelle med ækvator? Linjerne kaldes breddepararalleller

Læs mere

Danmarks største FAI trekant - på VSK s 75 års jubilæumsdag!

Danmarks største FAI trekant - på VSK s 75 års jubilæumsdag! Danmarks største FAI trekant - på VSK s 75 års jubilæumsdag! Hvordan kan det blive mere perfekt? Her kommer historien - for dem der har lidt tid. Jeg har i mange år forsøgt at slå rekorden for den største

Læs mere

Etroplus maculatus. Mine første erfaringer med den indiske chiklide: Iagttagelser af den orange opdrætsform.

Etroplus maculatus. Mine første erfaringer med den indiske chiklide: Iagttagelser af den orange opdrætsform. Mine første erfaringer med den indiske chiklide: Etroplus maculatus Iagttagelser af den orange opdrætsform. Afskrift af et håndskrevet hæfte jeg lavede i 1983. Den gang gik den også under navnet orange

Læs mere

SÆLER OG HVALER. Forfatter: Naturcenterleder Svend Møller Nielsen

SÆLER OG HVALER. Forfatter: Naturcenterleder Svend Møller Nielsen SÆLER OG HVALER Forfatter: Naturcenterleder Svend Møller Nielsen SÆLER NATURVEJLEDER SVEND MØLLER NIELSEN 41 91 35 50, SMN@JAMMERBUGT.DK SIDE 2 HVALER Hvaler er pattedyr, der er tilpasset livet i de frie

Læs mere

SOMMERPROGRAM 2019 FOR DAGENE 15.juli til 26.juli.

SOMMERPROGRAM 2019 FOR DAGENE 15.juli til 26.juli. SOMMERPROGRAM 2019 FOR DAGENE 15.juli til 26.juli. DU 1 mandage, tirsdage & onsdage DU 2 onsdage, torsdage & fredage Program for Sommerugerne 29 & 30 2019. Kolding Kommune har igen i år besluttet at der

Læs mere

På tur Vores farvand. Kerteminde Kajakklub. Vores farvand. Version: På tur Side 1 af 5

På tur Vores farvand. Kerteminde Kajakklub. Vores farvand. Version: På tur Side 1 af 5 Version: 2018.04.24 Side 1 af 5 Rofarvandene omkring Kerteminde Kerteminde Kerteminde er en dejlig og malerisk by med mange turister om sommeren, og derfor findes her mange hoteller og restauranter, et

Læs mere

Så er min årlige ferietur med min datter forbi, vi er hjemme igen. Turen gik i år til Tönning som ligger ved Ejderen, Danmarks gamle grænse.

Så er min årlige ferietur med min datter forbi, vi er hjemme igen. Turen gik i år til Tönning som ligger ved Ejderen, Danmarks gamle grænse. Cykelferie August 2016 Så er min årlige ferietur med min datter forbi, vi er hjemme igen. Turen gik i år til Tönning som ligger ved Ejderen, Danmarks gamle grænse. Jeg siger gerne for sjov at jeg er medlem

Læs mere

Thomas Larsen (tla) Fra: Thomas Larsen (tla) Sendt: 22. juni 2015 11:34 Til: 'Leif Nielsen' Emne: Anmodning om supplerende oplysninger - turbøjer 15/00515 Hej Leif Som opfølgning på telefonsamtalen skriver

Læs mere

havpattedyr ved kyst og hav - se på havpattedyr

havpattedyr ved kyst og hav - se på havpattedyr o te t havpattedyr ved kyst og hav - se på havpattedyr Almindelig delfin Finhval Grindehval Gråsæl Hvidnæse Marsvin Spækhugger Spættet sæl Vågehval Øresvin Copyright, udgivet af StoneCom ApS Forfatter:

Læs mere

Teambuilding - på en øde Ø

Teambuilding - på en øde Ø Teambuilding - på en øde Ø Teambuilding på en øde Ø Lær dig selv og dine kolleger at kende på en helt ny måde. Bliv lidt klogere på havet, dyrene, nature n og dig selv. Hvad kan man dog lave på en øde

Læs mere

Temarute: The Big Five (37 km) Denne cykeltur fører jer rundt til de 5 højeste bjerge på Fanø.

Temarute: The Big Five (37 km) Denne cykeltur fører jer rundt til de 5 højeste bjerge på Fanø. Temarute: The Big Five (37 km) DK Denne cykeltur fører jer rundt til de 5 højeste bjerge på Fanø. Bjergene er naturligvis ikke rigtige bjerge, men klittoppe. De 5 klitter er spredt ud over hele Fanø. De

Læs mere

3/10/2015. Eksempel på prøveopgave. Testopgave 4. Generel opgave. Hjælpemidler: Ingen. Opgaven bør kunne besvares på en halv time. Opgave 1.

3/10/2015. Eksempel på prøveopgave. Testopgave 4. Generel opgave. Hjælpemidler: Ingen. Opgaven bør kunne besvares på en halv time. Opgave 1. Eksempel på prøveopgave Testopgave 4 Generel opgave Hjælpemidler: Ingen Opgaven bør kunne besvares på en halv time. Opgave 1 Hvilken signalfigur skal du føre, om dagen når du ligger til ankers? En sort

Læs mere

Beregning af navigationsopgaver til kort 102 kapitel B,C,D + PRØVER

Beregning af navigationsopgaver til kort 102 kapitel B,C,D + PRØVER Beregning af navigationsopgaver til kort 102 kapitel B,C,D + PRØVER 1 B 5 a 082 O strøm (S) 8 O 074 O afdrift (N) 5 O 069 O B 5 c 198 O strøm (V) 6 O 192 O afdrift (Ø) 4 O 188 O B 5 b 102 O strøm (N) 4

Læs mere

Film med Sebbe september 2006

Film med Sebbe september 2006 Film med Sebbe 1. - 3. september 2006 En skjalds rejse i Nordeuropa er temaet i en film hvor Sebbe fik en vigtig rolle - for rejse over havet i vikingetiden uden skib kunne jo ikke lade sig gøre. Planlægningen

Læs mere

Wayfarersejlads fra Doverodde. En lille ferieberetning af Jesper Nothlev, W10560

Wayfarersejlads fra Doverodde. En lille ferieberetning af Jesper Nothlev, W10560 Wayfarersejlads fra Doverodde En lille ferieberetning af Jesper Nothlev, W10560 Vores første ferieuge gik med et af årets Wayfarerhøjdepunkter, Rantzausmindetræffet i det Sydfynske Øhav. Kan man tænke

Læs mere

Professoren. -går i skole! Forkortet læseprøve 2015. Fortalt efter virkelige hændelser. Særlig tak til:

Professoren. -går i skole! Forkortet læseprøve 2015. Fortalt efter virkelige hændelser. Særlig tak til: 1 Professoren -går i skole! Forkortet læseprøve 2015 af Kim Christensen Fortalt efter virkelige hændelser. Særlig tak til: Annette Thomsen, Hundemassør. Dyrehospitalet Sønderborg. Århus Dyrehospital. Hvor

Læs mere

Denne dag blev det heller ikke til en kudu.

Denne dag blev det heller ikke til en kudu. DRØMMEN OM AFRIKA Den 28. januar sidst på eftermiddagen ankom vi til Matswani, forventningerne var store, spændingen og humøret var helt i top. Vi fik en dejlig velkomst og et glas champagne.. Det hele

Læs mere

Her ligger jeg så og filosoferer over hvor heldig jeg egentlig var - det kunne være gået grueligt galt! Vi går i fare hvor vi går.

Her ligger jeg så og filosoferer over hvor heldig jeg egentlig var - det kunne være gået grueligt galt! Vi går i fare hvor vi går. Kære Klubkammerater I tirsdags (d. 22/2) skulle jeg ha' været til Kalundborg med en arbejdskollega og sætte noget køkkenbord op, men da det blev aflyst i sidste øjeblik fik jeg mulighed for at tage tidligt

Læs mere

18.00 Velkomst, præsentation af udvalg og hjælpere, opråb af klubber Aftensmad - orientering om aftenaktivitet

18.00 Velkomst, præsentation af udvalg og hjælpere, opråb af klubber Aftensmad - orientering om aftenaktivitet Søndag 14.00 Indskrivning. Lederen melder klubben til straks ved ankomst. 18.00 Velkomst, præsentation af udvalg og hjælpere, opråb af klubber Aftensmad - orientering om aftenaktivitet 19.00 Ledermøde

Læs mere

ID: 733 Date: :35 IP: Har du tidligere ansøgt vedr. denne sag oplys venligst sagsnummer. Vælg anlæg: Nej

ID: 733 Date: :35 IP: Har du tidligere ansøgt vedr. denne sag oplys venligst sagsnummer. Vælg anlæg: Nej ID: 733 Date: 12-06-201809:35 IP: 176.20.148.91 Har du tidligere ansøgt vedr. denne sag oplys venligst sagsnummer. Vælg anlæg: Andet Er ansøger? Firma/Forening Firma/Forening: Vejle Fjordhave Navn/Kontaktperson:

Læs mere

ÅREBLADET. Medlemsblad for Faaborg Roklub Nr. 8 August 2014 33. årgang. Faaborg Roklub, tlf. 62 61 07 71, www.faaborg-roklub.dk

ÅREBLADET. Medlemsblad for Faaborg Roklub Nr. 8 August 2014 33. årgang. Faaborg Roklub, tlf. 62 61 07 71, www.faaborg-roklub.dk ÅREBLADET Medlemsblad for Faaborg Roklub Nr. 8 August 2014 33. årgang Læs inde i bladet... Formandens hjørne Tur til Helnæs Statistik Madpakketur Efterårsturen til Silkeborg Aktivitetskalender Faaborg

Læs mere

36 flotte sejlskibe sejler Fyn Rundt i næste uge

36 flotte sejlskibe sejler Fyn Rundt i næste uge 36 flotte sejlskibe sejler Fyn Rundt i næste uge Den traditionsrige sejlads, Fyn Rundt for bevaringsværdige Sejlskibe løber af stabelen i næste uge. Med de sidste tilmeldinger er Fyn Rundt nu oppe på 36

Læs mere

Lørdag den 17. september holdt Ungdoms Opti/Fava afdelingen klubmesterskab med efterfølgende fest om aftenen.

Lørdag den 17. september holdt Ungdoms Opti/Fava afdelingen klubmesterskab med efterfølgende fest om aftenen. Klubmesterskab og fest for Optimist og Feva Lørdag den 17. september holdt Ungdoms Opti/Fava afdelingen klubmesterskab med efterfølgende fest om aftenen. Dagen startede ved middagstid for trænere og medhjælpende

Læs mere

Hvidskævingen fra Husby Klit (fortsat)

Hvidskævingen fra Husby Klit (fortsat) Side 1 af 33 Nyheder 1. sep. - 22. dec. 2005 Torsdag d. 22. december, 2005 Hvidskævingen fra Husby Klit (fortsat) Hvidskævingen fra Husby Klit blev her til morgen afhentet af Fiskeri- og Søfartsmuseet

Læs mere

Pinsetræf 2012. Så ventede vi alle spændt - som vi plejer - på vejrudsigten til Pinse-Najad-stævnet.

Pinsetræf 2012. Så ventede vi alle spændt - som vi plejer - på vejrudsigten til Pinse-Najad-stævnet. Pinsetræf 2012 Så ventede vi alle spændt - som vi plejer - på vejrudsigten til Pinse-Najad-stævnet. 31 både var tilmeldt + 5 både fra Göteborg s Najad klub. Og sandelig om ikke vejrudsigten var så god

Læs mere

Til alle sejlere og forældre i ungdomsafdelingen

Til alle sejlere og forældre i ungdomsafdelingen Til alle sejlere og forældre i ungdomsafdelingen Her kommer årets forårsbrev med informationer om den sommer sæson som meget snart tager sin begyndelse. Forårs brevet er i år lidt mere opdelt end normalt.

Læs mere

MEGINbowlen 2007 på Strynø

MEGINbowlen 2007 på Strynø MEGINbowlen 2007 på Strynø Strynø og Smakkecentret dannede en perfekt ramme om MEGINbowlen 2007 - dejligt vejr, god vind og spændende sejlvand, meget bedre kan det ikke blive. Der var 15 både til start,

Læs mere

Nyhedsbrevnr for. Ylva-klubben.

Nyhedsbrevnr for. Ylva-klubben. 1 Marts 2014 Nyhedsbrevnr. 1-2014 for Ylva-klubben. Trofaste Ylva-sejlere!... mens der blev slagtet endnu en giraf og russerne står på kanten til at sikre sig en bid af Ukraine, så er der heldigvis mere

Læs mere

Nyhedsbrev. Allerførst vil jeg på bestyrelsens vegne ønske alle et Godt Nytår.

Nyhedsbrev. Allerførst vil jeg på bestyrelsens vegne ønske alle et Godt Nytår. Nyhedsbrev Allerførst vil jeg på bestyrelsens vegne ønske alle et Godt Nytår. Vi havde, i den travle december måned, bestyrelsesmøde hvor vi mødtes, og fik ordnet et par ting. Vi er ved at undersøge hvordan

Læs mere

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Klaveret Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Skrevet af Louis Jensen For lang tid siden faldt et klaver i havnen. Dengang var min bedstemor en lille pige med en stor, rød sløjfe

Læs mere

Finhvaler i indre danske farvande 2003

Finhvaler i indre danske farvande 2003 Side 1 af 20 Artikel fra SJÆK'LEN - 2003, Årbog for Fiskeri- og Søfartsmuseet, Saltvandssakvariet i Esbjerg. Udkommer marts 2004 Finhvaler i indre danske farvande 2003 Af Thyge Jensen, Carl C. Kinze &

Læs mere

I år var der entreret med vores faste instruktører i Aalborg Sejlklub, så udover Laust var også Trille og Christian klar på opgaven i år.

I år var der entreret med vores faste instruktører i Aalborg Sejlklub, så udover Laust var også Trille og Christian klar på opgaven i år. Sommercamp 2015 Årets Sommercamp for unge sejlere fik en rigtig fin optakt. Tilmeldingerne strømmede ind tidligt i år og da vi startede op var der 23 tilmeldte sejlere fra Sejlklubberne KDY, Nappedam,

Læs mere

Sejlklubben Neptun, Vejle. Spørgeskema Undersøgelse af kapsejladssæsonen 2012

Sejlklubben Neptun, Vejle. Spørgeskema Undersøgelse af kapsejladssæsonen 2012 Spørgeskema Undersøgelse af kapsejladssæsonen 2012 Info fra kapsejladsudvalget, via mail og hjemmeside 1. Der er taget initiativ til at vi kan se tilmeldte både løbende på hjemmesiden fra næste sæson.

Læs mere

Oversigt over opgaver til DKS sæt 4

Oversigt over opgaver til DKS sæt 4 Oversigt over opgaver til DKS sæt 4 nr. fra og til kort nat vejr beregn signaler 1 Hornbæk Mölle 401 // 403 nat vinddrej strøm fyrkarakterer 2 Gilleleje Höganäs 401 // 403 nat vinddrej strøm fyrkarakterer

Læs mere

Sjælland Rundt 2019 Banebeskrivelse

Sjælland Rundt 2019 Banebeskrivelse Sjælland Rundt 2019 Banebeskrivelse Beskrivelsen er for Sjælland Rundt om bagbord (nordgående start) Bane 1 Blå (Mindre både med dybgang på max. 1,7m og max. mastehøjde på 20m.): Omkring Sjælland gennem

Læs mere

Program Hovedkapsejlads Rudkøbing Sejlklub 5. september 2015

Program Hovedkapsejlads Rudkøbing Sejlklub 5. september 2015 Program Hovedkapsejlads Rudkøbing Sejlklub 5. september 2015 Velkommen Velkommen til alle deltagere i Rudkøbing Sejlklubs årlige hovedkapsejlads. Program 07.30 Morgenbrød og kaffe i sejlklubbens klubhus

Læs mere

Troels Træben - Skattejagt

Troels Træben - Skattejagt Dette løb er afholdt på en familieweekend med børn i alderen 1-13 år, hvor forældre og bedsteforældre også deltog. Løbet kunne fange specielt børnene fra 3-10 år, de yngre hyggede sig med at være med,

Læs mere

På Læsø 16. - 20. april 2007

På Læsø 16. - 20. april 2007 På Læsø 16. - 20. april 2007 Med Vicki Morten Nina Kasper Martin og Jytte, Alex og Peter Mandag Vi kørte i to busser, skolens røde og Mortens grå Transit, fra Limfjordsskolen klokken 9.15 over Aalborg

Læs mere

Kerteminde Sejlklub Marinavejen 2 5300 Kerteminde HUSK PORTO

Kerteminde Sejlklub Marinavejen 2 5300 Kerteminde HUSK PORTO Kerteminde Sejlklub Marinavejen 2 5300 Kerteminde HUSK PORTO K E R T E M I N D E S E J L K L U B OPTIMIST STORJOLLER KØLBÅDE KLASSEBÅDE SEJLERSKOLE TURSEJLADS FYN RUNDT SAIL EXTREME HAVNEFEST www.kerteminde-sejlklub.dk

Læs mere

Mandag d. 1. oktober.

Mandag d. 1. oktober. Mandag d. 1. oktober. Dette var dagen, vi havde set frem til meget længe. Kl. 9.30 var vi mere end klar til at tage af sted på vores lejrskole til Friedrichstadt i Tyskland. Med to busser pakket med kufferter

Læs mere

Næstved Skytteforening

Næstved Skytteforening Referat af General forsamling. Torsdag D. 19.03.15 side 1 af 5. 1. Valg af dirigent. Finn Ritz blev valg og overtog ordet 1a Valg af 2 stemmetællere. Lone Meulengracht & Kazimier Mechula 2. Formandens

Læs mere

Eksempel på prøveopgave. Testopgave 1. Generel opgave. Hjælpemidler: Ingen. Opgaven bør kunne besvares på en halv time. Opgave 1.

Eksempel på prøveopgave. Testopgave 1. Generel opgave. Hjælpemidler: Ingen. Opgaven bør kunne besvares på en halv time. Opgave 1. Eksempel på prøveopgave Testopgave 1 Generel opgave Hjælpemidler: Ingen Opgaven bør kunne besvares på en halv time. Opgave 1 Hvad kaldes linier der går fra geografisk pol til geografisk pol? Linjerne kaldes

Læs mere

Vi sejlede ned ad floden og skønt at der er masser af vand under kølen og ingen hastighedsbegrænsning, samt langt mellem sluserne.

Vi sejlede ned ad floden og skønt at der er masser af vand under kølen og ingen hastighedsbegrænsning, samt langt mellem sluserne. Rejsebrev nr. 7 28. juli 2017 Vi er ankommet Port Napoleon ved Rhône flodens munding. Vi har sejlet 1499 sømil, gået 372 motortimer og forceret 301 sluser Vi er endelig nået Middelhavet, fået masten på

Læs mere

En lille hurtig tur til Sverige/Norge.

En lille hurtig tur til Sverige/Norge. En lille hurtig tur til Sverige/Norge. Midt på sommeren var vi nogle stykke GTC er som havde et lille kaffemøde (har vi engang i måneden). Og samtalen er meget righoldig og et af emnerne landede pludselig

Læs mere

TEKST LARS HECTOR KOUDAL FOTO JØRGEN DAM, ANDERS LUND-HANSEN, CASPER TYBJERG OG TANIA LUNDBERG LYKKEGAARD

TEKST LARS HECTOR KOUDAL FOTO JØRGEN DAM, ANDERS LUND-HANSEN, CASPER TYBJERG OG TANIA LUNDBERG LYKKEGAARD TEKST LARS HECTOR KOUDAL FOTO JØRGEN DAM, ANDERS LUND-HANSEN, CASPER TYBJERG OG TANIA LUNDBERG LYKKEGAARD Se en delfin! Sommeren er over os, og det er nu, der er de største chancer for at se havpattedyr

Læs mere

Helgoland i den Tyske Bugt

Helgoland i den Tyske Bugt Helgoland i den Tyske Bugt Tekst og fotos af Dieter Maaszen Helgoland med Lange Anne yderst mod vest Besøg øen om foråret - ved påsketiden - herefter er der frit slag for fuglefolk og fotografer og andet

Læs mere

Helle Nicolaysen, 2. Hovedforløb

Helle Nicolaysen, 2. Hovedforløb Helle Nicolaysen, 2. Hovedforløb Opgaven Idégenerering Udvikling af visuelt design Udvikling af visuelt design til en skipper, der ønsker at markedsføre et nyt koncept, hvor han vil tilbyde virksomheder

Læs mere

Vandet udfordrer Slipshavn og MHV i Hundested

Vandet udfordrer Slipshavn og MHV i Hundested 1 af 7 21-08-2014 14:42 HJEMMEVÆRNET Marinehjemmeværnet HJK > Marinehjemmeværnet > Nyheder > Vandet presser slipshavn og flere fartøjer Vandet udfordrer Slipshavn og MHV i Hundested Af Ninna Falck, 06

Læs mere

Den første sluse var der kun os,meget rart når man er nybegynder,men det gik rigtigt godt næste

Den første sluse var der kun os,meget rart når man er nybegynder,men det gik rigtigt godt næste Sommerferie 2015 At tage på ferie i egen båd er slet ikke så besværligt som man skulle tro. Der er nogle ting der skal være i orden. Jeg skulle have kanalskipper bevis det fik jeg gennem Danske tursejlere

Læs mere

komme ind i byen. Men vi fandt frem. Fandt en parkeringsplads, og indrettede os.

komme ind i byen. Men vi fandt frem. Fandt en parkeringsplads, og indrettede os. Hässleholm Maj 2006 En begivenhedsrig tid. Masser af arbejde. Hvis det bare var sådan, at den ene sag afløste den anden, så ville det jo være fint, men den ene sag ligger sig oven i den anden, så det giver

Læs mere

Medlemsblad for Foreningen til bevarelse af fiskefartøjet Marna af Faaborg SG100. Juni 2015. 16. årgang nr. 2

Medlemsblad for Foreningen til bevarelse af fiskefartøjet Marna af Faaborg SG100. Juni 2015. 16. årgang nr. 2 Medlemsblad for Foreningen til bevarelse af fiskefartøjet Marna af Faaborg SG100 Juni 2015 16. årgang nr. 2 Formanden har ordet Så er sæsonen godt i gang. Her i bladet er der et par nye aktiviteter, tag

Læs mere

Blue-Water UV-Jagt til Sodwana, Sydafrika

Blue-Water UV-Jagt til Sodwana, Sydafrika Blue-Water UV-Jagt til Sodwana, Sydafrika Så er der mulighed for at komme væk fra den kolde danske vinter. UV-Jagt rejser til Sodwana Bay i Sydafrika, syd for Mozambique. Det bliver primært Blue-water

Læs mere

Havørne-parret på Tærø 2010.

Havørne-parret på Tærø 2010. Havørne-parret på Tærø 2010. Tekst og fotos: Jens Dithmarsen Igen i 2010 skete der noget drastisk ved havørnereden i fyrretræet på Skallehoved, idet reden styrtede ned onsdag den 12. maj i en kraftig blæst

Læs mere

LEDER. Johnny Reitz. Jeg håber vi får en rigtig god sommer og glæder mig til alle onsdagsdykkende med grill og hygge på stranden.

LEDER. Johnny Reitz. Jeg håber vi får en rigtig god sommer og glæder mig til alle onsdagsdykkende med grill og hygge på stranden. LEDER Jeg vil starte med at sige tak til festudvalget for den årlige fastelavnsfest, som blev en sjov og hyggelig dag med mange gode udklædninger af både dykkere og de børn som var med i klubben bag efter

Læs mere

Den lille forening i det nordlige Øresund med det mærkelige navn

Den lille forening i det nordlige Øresund med det mærkelige navn Den lille forening i det nordlige Øresund med det mærkelige navn FtSF - Foreningen til Sprydstagens Forevigelse Af Mette Brask og Kaj Madsen Langs Danmarks lange kyst har fiskeri været en vigtig næringsvej

Læs mere

Børne & Familie Flotille Af: Mads Lillelund, Bogense

Børne & Familie Flotille Af: Mads Lillelund, Bogense Børne & Familie Flotille 2018 Af: Mads Lillelund, Bogense Herhjemme var vi (far og mor) blevet enige om, efter at have set foreningens opslag om Familie-flotillen 2018, at sommerens sejlerferie skulle

Læs mere

I aften og i nat syd omkring 3-8 m/s, i morgen drejende øst under 5 m/s. God sigt.

I aften og i nat syd omkring 3-8 m/s, i morgen drejende øst under 5 m/s. God sigt. OPGAVE 1 Gilleleje Havn Höganäs Havn Planlæg en natsejlads fra Gilleleje Havn til Höganäs Havn. Farvandsudsigt for Sundet, Bælthavet og Kattegat I aften og i nat syd omkring 3-8 m/s, i morgen drejende

Læs mere

Frederikshavn Sportsdykker Klub. Læsø, pinsen 2007

Frederikshavn Sportsdykker Klub. Læsø, pinsen 2007 Frederikshavn Sportsdykker Klub Læsø, pinsen 2007 Det er fredag d. 25. maj 2007. Vi skal på dykkertur til Læsø. 11 parate dykkere, mad i lange baner og skulle vi snart finde ud af en blind passager: Murphy!

Læs mere