Konklusioner: Opholdsstedet drives i henhold til godkendelsen. Der arbejdes fagligt og målrettet med børnene jf. intentioner med Barnets Reform.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Konklusioner: Opholdsstedet drives i henhold til godkendelsen. Der arbejdes fagligt og målrettet med børnene jf. intentioner med Barnets Reform."

Transkript

1 Tilsyn Familiesektionen. Opholdsstedet Dalen Antal pladser: 8 Tilsyn: 2 Målgruppe: Aldersgruppen er fra 5 år og indtil det fyldte 18. år med mulighed for forlængelse frem til det fyldte 23. år. Målgruppen hvortil godkendelsen er givet, er børn og unge med sociale og adfærdsmæssige problemer, tilknytnings- og kontaktforstyrrelser, opmærksomhedsforstyrrelser bl.a. ADHD, tab og traumer efter alvorlige omsorgssvigt og børn/unge der har været udsat for seksuelle overgreb/vold Konklusioner: Opholdsstedet drives i henhold til godkendelsen. Der arbejdes fagligt og målrettet med børnene jf. intentioner med Barnets Reform. Opholdsstedet Peterslyst Ridecenter (Tvind) Antal pladser: Tilsyn: 2 Målgruppe: Målgruppen, hvortil godkendelsen er givet, er unge piger og drenge mellem 13 og 17 år ved indskrivningen. Det er børn og unge, der lider under omsorgssvigt og ustabile forhold i hjemmet eller manglende tryghed og manglende konsekvens i opdragelsen, med grænseoverskridende adfærd, og hvor det ofte mislykkes at opnå alderssvarende indlæring og uddannelse. Opholdssteder drives i henhold til godkendelsen dog med det forbehold, at der i en periode ikke har været fuld normering. Tilsynsmyndigheden har en konstruktiv dialog med Opholdstedet Peterslyst, som har taget mange initiativer for at få fuld belægning og normering. Godkendelse er i 2013 udvidet fra 4 til 5 døgnpladser og 4 nye aflastningspladser. Der har været en klage fra en tidligere medarbejder, som er behandlet. Klagen er behandlet og tilsynet fandt ikke anledning til at iværksætte yderligere. Konklusioner: Opholdsstedet drives i henhold til godkendelsen. Der arbejdes fagligt og målrettet med børnene jf. intentioner med Barnets Reform. Det er tydeligt, at den nye leder har iværksat mange forandringer. Opholdssteder Aktiv Weekend Antal pladser: 38 (6 afdelinger) Tilsyn: 11 Målgruppe: Aldersgruppen er fra 13 år og indtil det fyldte 18. år med mulighed for forlængelse frem til det fyldte 23. år.

2 De unge kan eksempelvis være omsorgssvigtede, tidligt følelsesmæssigt skadede, tilknytningsforstyrrede, normløse og grænsesøgende, destruktive/selvdestruktive, aktive misbrugere, voldskriminelle, berigelseskriminelle, unge der skal være beskyttet mod overgreb, unge med en adfærd, hvor det omgivende samfund skal beskyttes og unge der afventer plads i sikrede institutioner. Aktiv weekend drives i henhold til godkendelsen. Der har været en mindre anmærkning om, manglende enslydende oplysninger mellem godkendelsen, oplysningerne på Tilbudsportalen og den praksis, der registres ved tilsynene. Der er en konstruktiv dialog mellem Aktiv Weekend og tilsynsmyndigheden. Uoverensstemmelserne er nu rettet til. Aktiv Weekend arbejder med en meget faglig og professionel tilgang. De er i 2012 blevet akkrediteret af Akkreditering Danmark, hvilket har bidraget til et mere fagligt og driftsikkert opholdssted. Tilsynsmyndigheden har også i 2013 haft opmærksomhed på Refleksionsafdelingen (En meget primitiv hytte, hvor de unge nogle gange tager ophold med en ansat). Formålet er at reflektere over tidligere uhensigtsmæssige handlemønstre, misbrug eller lignende. Der er i 2013 givet tilsagn om yderligere en afdeling. Afdelingen er placeret ved Hinge. Konklusioner: Opholdsstedet drives i henhold til godkendelsen. Der arbejdes fagligt og målrettet med børnene jf. intentioner med Barnets Reform. Det er en stor organisation, som både arbejder på det faglige niveau og er opmærksom på ledelse og støtte til afdelingslederne i deres daglige arbejde Opholdssteder Spangen Antal pladser: 5 Tilsyn: 2 Målgruppe: Målgruppen i opholdsstedet, er på baggrund af drøftelse fastsat til børn af begge køn i alderen 3-10 år i anbringelsesøjeblikket. Børn som skal anbringes eller genanbringes primært fordi de har været eller er socialt truede og børn som derfor kan have påtaget sig socialt betingede problemer som omsorgssvigt, tidlige følelsesmæssige skader, koncentrationsbesvær, psykiske problemer, traumatiske og angstprægede oplevelser, sociale og adfærdsmæssige problemer Opholdsstedet drives i henhold til godkendelsen. Der har været en mindre anmærkninger om hvordan børnenes tøj- og lommepenge administreres. Ligesom der er en opmærksomhed på hvordan de unge støttes i et selvstændigt voksenliv optil flytning i fx egen bolig. Spangen har i 2013 søgt om godkendelse af endnu en afdelingen, men trak ansøgningen i løbet af året. Konklusioner: Opholdsstedet drives i henhold til godkendelsen. Der arbejdes fagligt og målrettet med børnene jf. intentioner med Barnets Reform. Opholdsstedet Cortex

3 Antal pladser: 3 Tilsyn: 2 Målgruppe: Målgruppen, hvortil godkendelsen er givet, er unge der befinder sig inden for normalområdets rammer og som er mellem 14 og 17 år ved indskrivningen og med mulighed for forlængelse frem til det 23 år jvf. Servicelovens 76 stk. 3. Målgruppen er kendetegnet ved massivt omsorgssvigt med dertilhørende psykosociale problematikker, svag/manglende forståelse for gængse normer, regler og rammer, asocial/destruktiv adfærd, kriminalitet og unge med stofmisbrug, men uden aktuelt vanemæssigt forbrug og afhængighed. Opholdsstedet har fungeret siden efteråret Der har endnu ikke været fuld belægning, hvorfor tilsynsmyndigheden har været i dialog med opholdsstedet med henblik på fremtiden herunder evt. revurdering af målgruppe og normering. Denne opmærksomhed er videregivet til Socialtilsyn Nord. Konklusioner: Opholdsstedet drives i henhold til godkendelsen, dog med det forbehold som beskrevet ovenfor. Opholdsstedet arbejder efter intentionerne i Barnets Reform og tilbyder de unge en faglig tilrettelagt og omsorgsfuld indsats. C. Knaps Minde - Silkeborg Børne- og Ungdomspension Antal pladser: 15 Tilsyn: 2 på Aldersrovej og 2 på Højen gennemført af Horsens Kommune. Målgruppe på Aldersrovej: Afdelingens målgruppe er primært børn og unge, som ved anbringelsen er i aldersgruppen fra 10 til 15 år, som har behov for en kortvarig anbringelse, op til ét år. Børnene eller de unge kan have psykosociale problematikker, kognitive samt emotionelle problemer. Børnene eller de unge kan have behov for en pædagogisk observation til brug for det videre udredningsarbejde, men kan også anbringes i afdelingen af sociale årsager. Målgruppe på Højen: Børn indenfor normalområdet der ved visitering er mellem 0-12 år, der har brug for et længerevarende ophold udenfor hjemmet og som kan frekventere almindelig skole- og fritidstilbud. Børnene kan eventuelt blive boende til det 23. år. Der er ingen godkendelse på C. Knaps Minde, hvorfor til synet, som udføres fra Horsens Kommune, sker på baggrund af oplysninger på Tilbudsportalen. Tilsynet konstaterer, at C. Knaps Minde er kommet godt igennem processen fra at være selvejende til kommunale døgninstitution. Der er fra tilsynets side en opmærksomhed på de ledelsesmæssige forhold på Højen i forbindelse med afdelingsleders barselsorlov. Det anbefales, at der i denne periode er særlig behov for at gennemføre MUS. C. Knaps minde er i dag Døgninstitutionen C. Knaps Minde. Flyttet i nye rammer d. 17. marts Konklusioner: Der har fra tilsynets side været meget opmærksomhed på ledelsen, samt at der ikke foreligger en godkendelse. Socialtilsyn Nord er oplyst herom.

4 Silkeborg Krisecenter Antal pladser: 5 Tilsyn: 1 gennemført af Horsens Kommune Målgruppe: Silkeborg Krisecenter er et midlertidigt botilbud til kvinder, som har været udsat for fysisk/psykisk vold eller trusler om vold fra deres samlever/ægtemand eller har oplevet vold i sin nære familie. Kvinderne kan tage ophold sammen med deres børn. Tilsynet, som føres af Horsens Kommune, konstaterer, at Krisecenteret drives i henhold til oplysningerne på Tilbudsportalen. Der er ingen bemærkninger.

5 Tilsynsrapporter - Handicap- og Psykiatri Konklusioner og anbefalinger Private opholdssteder: Opholdsstedet Fonden team Golå Antal pladser: 7 Tilsyn anmeldte: 1 Tilsyn uanmeldte: 1 Målgruppe: Langtidsanbragte børn med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, men med et intellekt svarende til den nederste del af normalområdet. For børn i alderen 4-16 år ved indskrivning. Konklusion: Golå drives i overensstemmelse med det der fra Silkeborg Kommune er givet godkendelse til. Golå fokuserer på at tilgodese børnenes og de unges individuelle behov og interesser. Der hersker en særlig ro og harmoni ved opholdsstedet og børnene og de unge virker afbalancerede. Børnene og de unge viser, at der er dannet relation og tilknytning til stedet og de voksne. Børnene og de unge har inden for nogle faste rammer indflydelse på deres egen hverdag. Der er overensstemmelse mellem de udmeldinger om den pædagogiske praksis, som henholdsvis børnene og de unge, medarbejdere og ledelsen ytrer. Anbefaling: Tilsynet har ikke fundet forhold, der har givet anledning til anbefalinger. Opholdsstedet Fonden Kannikegården Antal pladser: 4,75 Tilsyn anmeldte: 1 Tilsyn uanmeldte: 1 Målgruppe: Børn og unge i alderen 0-18 år: - hørenedsættelse, mobilitetsnedsættelse, udviklingshæmning, autismespektrum, ADHD og tilknytningsforstyrrelse - udad reagerende adfærd, indad reagerende adfærd og voldeligt overgreb Konklusion: Kannikegården lever op til den i godkendelsen beskrevne målsætning. Kannikegården fokuserer på at tilgodese børnenes og de unges individuelle behov og interesser. Der hersker en særlig ro og harmoni ved opholdsstedet og børnene og de unge virker afbalancerede. Børnene og de unge viser, at der er dannet relation og tilknytning til stedet og de voksne. Børnene og de unge har inden for nogle faste rammer indflydelse på deres egen hverdag. Der er overensstemmelse mellem de udmeldinger om den pædagogiske praksis, som henholdsvis børnene og de unge, medarbejdere og ledelsen ytrer. 1

6 Anbefaling: Det anbefales, at Kannikegården får revideret deres godkendelse således, at den er ajourført. Gødvad Efterskole Antal pladser: Ca. 95 Tilsyn anmeldte: 1 Tilsyn uanmeldte: 0 Målgruppe: Unge med særlige behov i 8., 9. og 10. klasse. Konklusion: Gødvad Efterskole drives i overensstemmelse med det der fra Silkeborg Kommune er givet godkendelse til. Gødvad Efterskole fokuserer på at skabe det bedst mulige individuelle tilbud til hvert enkelt af eleverne. Anbefaling: Tilsynet har ikke fundet forhold, der har givet anledning til anbefalinger. Tilbud drevet af Silkeborg Kommune: Børnecentret Solbo Antal pladser: 18 Tilsyn anmeldte: 1 Tilsyn uanmeldte: 0 Målgruppe: Børn og unge i alderen 0-18 år. Funktionsnedsættelse: synsnedsættelse, hørenedsættelse, kommunikationsnedsættelse, mobilitetsnedsættelse, udviklingshæmning og autismespektrum. Konklusion: Solbo søger løsninger for hvert enkelt barn og der er fokus på barnets udvikling og en oplevelse af, at alle børn er unikke. Børnene og de unge mødes med anerkendelse og relations arbejdet vægtes. Der er stort fokus på kommunikation på mange forskellige niveauer. Blandt medarbejderne opleves et engagement og en stolthed ved arbejdet, som har en stor positiv betydning for de børn/unge, der kommer i aflastning eller har døgnophold på Solbo. Nogle forældre udtrykker stor tilfredshed med samarbejdet og indsatsen omkring deres børn. Solbo lever op til sin beskrivelse af målgruppe, værdigrundlag samt samarbejdsrelationer. Anbefaling: Tilsynet har ikke fundet forhold, der har givet anledning til anbefalinger. 2

7 Tilsynsrapporter Voksenhandicap Konklusioner og anbefalinger Tilbud drevet af Silkeborg Kommune: Arendalsvej Antal pladser: 30 Tilsyn anmeldte: 1 Tilsyn uanmeldte: 0 Målgruppe: Botilbud til voksne mennesker med et varigt nedsat fysisk/psykisk funktionsniveau. Konklusion: Tilsynet konkluderer, at Arendalsvej er veldrevet med fokus på den brugeroplevede kvalitet. Det er tilsynets konklusion, at medarbejderne arbejder med fokus på at yde borgerne hjælp og støtte i det omfang, de har brug for. Tilsynet vurderer, at der i stor grad mangler dokumentation for, hvordan der arbejdes med mål og metoder for det pædagogiske arbejde, blandt andet i forhold til beboernes individuelle handleplaner, men at der er igangsat tiltag, som sikrer dokumentation af borgerens krav på hjælp og støtte. Det er endvidere tilsynets vurdering, at det psykiske arbejdsmiljø er under pres, primært på grund af én bestemt beboers udadreagerende adfærd. Tilsynet er bekendt med, at der er tilkøbt ydelser udefra i form af supervision, psykologhjælp og konsulentbistand fra VISO. Det er tilsynets vurdering, at der på trods af dette, stadig er frustrationer blandt medarbejderne i forhold til dette. Tilsynet kan også konstatere, at Tilbudsportalen ikke er opdateret. Anbefaling: Tilsynet anbefaler, at tilbuddet indarbejder rutiner for bearbejdelser af episoder med den konkrete borger samt skaber et forum, hvor det sikres, at medarbejderne får mulighed for at tale om episoderne. Tilsynet anbefaler også, at et punkt omkring psykisk arbejdsmiljø genindføres som et fast punkt på personalemøderne i den konkrete afdeling. Tilsynet anbefaler, at det i Handicap- og Psykiatriafdelingen afklares, hvem der står for at opdatere Tilbudsportalen, således at oplysninger om tilbuddet fremstår korrekte og opdateret. Vesterbo Antal pladser: Tilsyn anmeldte: 1 Tilsyn uanmeldte: 0 1

8 Målgruppe: Sent udviklede og udviklingshæmmede unge borgere med forskelligartede problemstillinger. Konklusion: Tilsynet konkluderer, at Vesterbo er et tilbud, der med ny leder, ansat den 1. august 2013, har et tiltrængt fokus rettet mod at skabe en tydelig struktur for det pædagogiske arbejde ved tilbuddet. Anbefaling: Tilsynet har ikke fundet forhold, der har givet anledning til anbefalinger. Tulipanvej Antal pladser: 19 Tilsyn anmeldte: 1 Tilsyn uanmeldte: 0 Målgruppe: Voksne udviklingshæmmede. Konklusion: Det er tilsynets konklusion, at Tulipanvej er et veldrevet tilbud, hvor der er fokus på den brugeroplevede kvalitet og på at skabe de bedste rammer for målgruppen. De pårørende, som de tilsynsførende har talt med, er meget tilfredse med det tilbud, som deres barn/pårørende modtager og også beboerne selv ytrer, at de er glade for botilbuddet. Tilsynet konstaterer, at Tilbudsportalen ikke er opdateret. Anbefaling: Tilsynet anbefaler, at det afklares, hvem der står for at opdatere tilbudsportalen, således at oplysninger om tilbuddet fremstår korrekte og opdaterede. Solbakkevej Antal pladser: 24 Tilsyn anmeldte: 1 Tilsyn uanmeldte: 0 Målgruppe: Voksne med betydelig og varigt nedsat fysisk og psykisk funktionsevne. Konklusion: Det er tilsynets konklusion, at tilbuddet arbejder på at skabe de bedste betingelser for en målgruppe, der har store udfordringer på grund af deres fysiske og psykiske handicaps. Det er også tilsynets vurdering, at medarbejderne har et godt kendskab til beboerne og til deres behov for hjælp og støtte. 2

9 Anbefaling: Tilsynet anbefaler, at der fortsat arbejdes med at øge skrifteligheden, når det handler om at beskrive daglige observationer vedrørende beboerne, så dokumentationen af det pædagogiske arbejde bliver fyldestgørende. Det er også tilsynets anbefaling, at det afklares, hvem der står for at opdatere Tilbudsportalen, således at oplysninger om tilbuddet fremstår korrekte og opdateret. Bakkehuset Antal pladser: 16 Tilsyn anmeldte: 1 Tilsyn uanmeldte: 0 Målgruppe: Specialtilbud til voksne udviklingshæmmede med særlige behov for pleje og omsorg. Konklusion: Tilsynets vurdering er, at Bakkehuset i meget stort omfang lever op til de intentioner, der beskrives ved tilbuddet og at der er et stort sammenfald mellem det, som der gives udtryk for, at Bakkehuset gerne vil opnå og det der reelt opnås med beboerne. Det er de tilsynsførendes vurdering, at medarbejderne har et godt kendskab til såvel den enkelte beboer som til gruppen og til deres behov for hjælp og støtte. Endvidere er det vurderingen, at medarbejdernes ressourcer tilrettelægges konstruktivt i forhold til de opgaver, som der er med beboerne. Det er tilsynets vurdering, at Bakkehuset fortsat har brug for at arbejde med skriftligheden, så der sker en yderligere udvikling i måden, hvorledes det daglige pædagogiske arbejde med beboerne beskrives, således at mål og metoder bliver tydeligere og konkrete. Det er også tilsynets vurdering, at de pårørende er tilfredse med det tilbud som deres børn eller pårørende får ved Bakkehuset. Anbefaling: Tilsynet anbefaler, at det afklares, hvem der står for at opdatere Tilbudsportalen, såeldes at oplysningerne om tilbuddet fremstår korrekte og opdaterede. Horsensvej Antal pladser: 9 Tilsyn anmeldte: 1 Tilsyn uanmeldte: 0 Målgruppe: Voksne med betydelig og varig nedsat funktionsevne. Konklusion: Det er tilsynets konklusion, at der ved Botilbuddet Horsensvej er fokus på at skabe de bedste rammer for gruppen af voksne, der bor ved tilbuddet. Det er tilsynets konklusion, at der er overensstemmelse mellem stedets målsætning for den pædagogiske praksis, deres 3

10 menneskesyn og den praksis, som observeres ved tilsynet. Det er de tilsynsførendes vurdering, at afdelingslederen arbejder konstruktivt med at udvikle en kultur ved tilbuddet, hvor fagligheden opprioriteres og at der er sket en faglig udvikling blandt medarbejderne. Det er også de tilsynsførendes vurdering, at der er et stort fokus på, at botilbuddet bebos af borgere med senhjerneskade og med psykiatriske problematikker og de faglige udfordringer som dette stiller til medarbejderne. Endvidere vurderer tilsynet, at medarbejderne har et godt kendskab til såvel den enkelte beboer som til gruppen og deres individuelle behov for hjælp og støtte. Anbefaling: Tilsynet har ikke fundet forhold, der har givet anledning til anbefalinger. Klosterhaven Antal pladser: 12 Tilsyn anmeldte: 1 Tilsyn uanmeldte: 0 Målgruppe: Voksne med betydelig og varig nedsat funktionsevne. Konklusion: Tilsynet konkluderer, at Klosterhaven er et tilbud, hvor beboerne får dækket deres behov for hjælp og støtte ud fra et jævnt grundlag og at der ved tilbuddet er fagligt uddannet medarbejdere ansat. Det er endvidere tilsynets vurdering, at den faglige viden som medarbejderne besidder ikke udfoldes, hverken af medarbejderne selv eller som krav fra ledelsen ved tilbuddet. Det er tilsynets vurdering, at der i medarbejdergruppen er brug for en synlig ledelse, som kan skabe retning og struktur for den støtte og hjælp, der ydes til borgerne. Det er de tilsynsførendes vurdering, at der ved Klosterhaven er brug for et kulturskifte, hvilket vil sige, at der er behov for, at der arbejdes med at bygge nye rutiner op for, hvad der forstås ved pædagogisk arbejde samt at der skabes retningslinjer for, hvad borgerne kan forvente, når de bor ved Klosterhaven. Ved dokumentgennemgang finder de tilsynsførende, at de skriftlige handleplaner, som udarbejdes ved tilbuddet, ikke er opdaterede. Der er for de fleste beboere sidst udarbejdet handleplaner i Der findes ikke dokumentation for, at der løbende evalueres på handleplanerne. Anbefaling: Tilsynet anbefaler, at der udarbejdes interne retningslinjer for pårørendesamarbejdet, så de pårørende ved, hvad de kan forvente af samarbejdet. Endvidere er det tilsynets anbefaling, at beboerne får revideret deres handleplaner jævnligere end det er tilfældet. 4

11 Fyrrevænget Antal pladser: 6 Tilsyn anmeldte: 1 Tilsyn uanmeldte: 0 Målgruppe: Voksne med betydelig og varig nedsat funktionsevne hovedsageligt med udad reagerende adfærd. Konklusion: Det er tilsynets konklusion, at der ved Fyrrevænget arbejdes på at skabe de bedste rammer og betingelser for en målgruppe, der har store udfordringer på grund af deres fysiske og psykiske handicaps. Det er de tilsynsførendes vurdering, at implementering af Den Danske Kvalitetsmodel er mangelfuld, men at der er en proces i gang med implementering af Den Danske Kvalitetsmodel. Anbefaling: Tilsynet anbefaler, at det afklares, hvem der står for at opdatere Tilbudsportalen, således at oplysninger om tilbuddet fremstår korrekte og opdateret. Multihuset Antal pladser: 10 Tilsyn anmeldte: 1 Tilsyn uanmeldte: 0 Målgruppe: Voksne udviklingshæmmede, voksne med hjerneskader, dobbelt diagnoser og tidligt skadede. Konklusion: Tilsynet vurderer, at Multihuset er et veldrevet tilbud, der har fokus på at skabe de bedste rammer og betingelser for målgruppen. Medarbejderne er rummelige og de er gode til at fokusere på muligheder i stedet for begrænsninger. Anbefaling: Tilsynet anbefaler, at det afklares, hvem der står for at opdatere Tilbudsportalen, således at oplysninger om tilbuddet fremstår korrekte og opdateret. Privat opholdssted: Bofællesskabet Kernehuset Antal pladser: 12 Tilsyn anmeldte: 1 5

12 Tilsyn uanmeldte: 0 Målgruppe: Borgere over 18 år med betydelig nedsat psykisk og/eller fysisk funktionsevne, som skønnes at kunne klare og drage nytte af at bo sammen med andre. Konklusion: Det er tilsynets konklusion, at Kernehuset er et veldrevet privat tilbud, der har fokus på at skabe de bedste rammer for en gruppe mennesker, der på grund af deres handicap har deres individuelle udfordringer. Det er tilsynets konklusion, at der er et fagligt højt engagement blandt medarbejderne og at der er overensstemmelse mellem stedets værdigrundlag, menneskesyn og den praksis som de tilsynsførende observerer. Tilsynet vurderer, at Kernehuset er et hus i udvikling og et hus, hvor medarbejderne er reflekterende over den pædagogiske praksis. Anbefaling: De tilsynsførende anbefaler et tættere samarbejde med Silkeborg Kommune som sparringspartner blandt andet i forhold til Den Danske Kvalitetsmodel, som Kernehuset ikke indgår i. 6

13 07. april 2014 Udviklingen i målgrupper for botilbuddet Vesterbo I 2010 blev der oprettet et unge tilbud i midtbyen til udviklingshæmmede og sent udviklede unge. Tilbuddet skulle bl.a. erstatte kollegiet på Lysbro (Loftet) og honorere den store efterspørgsel efter et tilbud til unge samt imødegå et ønske fra især andre kommuner, om muligheden for at kunne købe et samlet tilbud til unge der skulle starte på STU, som også indbefattede botilbud. Vesterbo skulle være et tilbud til unge med en vis grad af selvhjulpenhed, da rammerne var selvstændige lejligheder (tidligere ældreboliger). Der blev lagt vægt på, at de borgere, der blev visiteret ind på Vesterbo, kunne gøre brug af byen og dens aktiviteter i et vist omfang, samt at der ikke var tale om borgere, som vil stikke af og være til fare for sig selv eller andre i trafikken ud til Vestergade. Tilbuddet er over de seneste fire år udvidet fra at omfatte 8 unge til i dag 27, idet ældreboligerne tages i brug til formålet i takt med at de bliver ledige. Vesterbo vil, når det er fuldt udbygget, rumme 32 boliger til unge mennesker fordelt på 3 boligblokke. Efterspørgslen til tilbuddet er fortsat høj. Stedet efterspørges især fordi det giver de unge mulighed for nemt at knytte venskaber med ligestillede og få hjælp hertil. Samtidig har det vist sig, at de unge har mange interessefællesskaber, som gør det muligt for tilbuddet, at arrangere mange af de aktiviteter ud af huset, som de unge og deres pårørende efterspørger. Eksempelvis sportsaktiviteter, cafebesøg, deltagelse i late night og andre kulturelle begivenheder i Silkeborg. Vesterbo har igennem tiden modtaget borgere, som kom fra tilbud med mere omfattende støtte. Disse borgere har udviklet sig særdeles positivt ved at komme ind i et mere udfordrende og selvstændigt miljø. Selvom beboerne på Vesterbo har mange forskellige handicap senhjerneskader, dysfunktionelle skader, ADHD, Downs Syndrom mv., har de et fællesskab, hvor de både hjælper og udfordrer hinanden positivt. Etablering af et tilbud i tilbuddet til unge med autisme Med udgangspunkt i Silkeborg Kommunes ønske om at udvikle en bredere vifte af tilbud indenfor Handicap- og psykiatriområdet (Jf. Strategi for udvikling og styring af Handicapog psykiatriområdet ) har Vesterbo arbejdet på at kunne rumme flere målgrupper. Ultimo 2013 er der således ved interne flytninger og grundet stor efterspørgsel skabt mulighed for at rumme en anderledes målgruppe i den ene af de tre boligblokke. Silkeborg Kommune Voksen Handicap Centret Grønnegade 10, 8600 Silkeborg Søvej Silkeborg Tlf.:

14 Den nye borgergruppe har primært udfordringer indenfor autismespektret. Det er borgere med et kognitivt funktionsniveau, der er højere end hos de unge der ellers er en del af målgruppen for Vesterbo. Indsatsen for den nye borgergruppe bliver tilrettelagt 100 % individuelt, med fokus på struktur- og relationsarbejde. Der arbejdes individuelt med ADL træning (Almindelig Daglig Livsførelse) samt socialisering i mindre grupper Fælles for disse unge, er at der er et stort potentiale for at kunne udvikle og træne, således at de på sigt bliver i stand til at kunne klare sig med en mindre omfattende støtte i egen bolig. Side 2

15 Rammeaftale 2015 Udviklingsstrategi Udviklingsstrategi De 19 kommuner i regionen og Region Midtjylland

16 Rammeaftale 2015 Udviklingsstrategi De 19 kommuner i regionen og Region Midtjylland

17 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Forord... 3 Sammenfatning... 5 Kapitel 1. Indledning... 7 Kapitel 2. Fokus- og Udviklingsområder Anbragte børn og unges undervisning / uddannelse Fælles metodeudvikling af omkostningseffektive og fagligt kvalificerede tilbud Socialpsykiatri... 9 Kapitel 3. Hvad er omfattet af rammeaftalen Samarbejdet om Udviklingsstrategien i Rammeaftale Fælles mål og visioner Bruger- og pårørendeinddragelse Samarbejde med Socialtilsyn Midt Kapitel 4. Vurdering af nuværende og fremtidige behov for pladser Det samlede behov for og forventet forbrug af tilbud i Kommunernes behov for pladser uden for kommunens eget regi Kapitel 5. Lands- og landsdelsdækkende tilbud og sikrede afdelinger Lands- og landsdelsdækkende tilbud Sikrede afdelinger Kapitel 6. Specialundervisningsområdet Herudover omfatter Rammeaftale 2015, Udviklingsstrategien: Bilag 1. Målgruppebeskrivelse Bilag 2. Udviklingsplan for Sølund 2015 Bilag 3. Lands- og landsdelsdækkende tilbud og sikrede afdelinger Bilag 4. Organisering på det specialiserede socialområde Bilag 5. Udtræk fra Tilbudsportalen, samlet overblik over tilbud i den midtjyske region Bilag kan findes på kommunernes og Region Midtjyllands fælles socialportal (rammeaftale.midtjylland.dk) samt på kommunernes og Region Midtjyllands hjemmesider, hvor også denne publikation kan hentes. 2

18 Forord Rammeaftalen er et planlægnings- og udviklingsværktøj, der skal sikre et samlet overblik over tilbudsviften på det område, som regionen og kommunerne samarbejder om. Samtidig er det formålet med rammeaftalen at skabe overensstemmelse mellem udbud og efterspørgsel på tilbud og ydelser inden for aftalens område. Derudover er det formålet med rammeaftalen at: Sikre og styre den faglige udvikling af tilbuddene på tværs af kommunegrænser, så alle kommuner til stadighed er i stand til at tilbyde de rigtige tilbud af høj kvalitet til små målgrupper og målgrupper med komplicerede problemer. Skabe synlighed og gennemskuelighed om kapacitet, behov for pladser samt takst- og udgiftsudviklingen. Sikre koordinering og udvikling af nye tilbud særligt til små målgrupper og målgrupper med komplicerede problemer, så ekspertise og ressourcer på særlige områder anvendes hensigtsmæssigt. Rammeaftalen er opdelt i henholdsvis en faglig udviklingsdel (Udviklingsstrategien) og en kapacitets- og økonomistyringsdel (Styringsaftalen). Udviklingsstrategien skal være offentliggjort senest den 1. juni 2014 og Styringsaftalen senest den 15. oktober Tilsammen udgør de Rammeaftale Udviklingsstrategien tager afsæt i indberetninger fra de 19 kommuner og Region Midtjylland om det forventede behov for tilbud på det sociale område og deres overvejelser om tilbudsviften det kommende år. Udviklingsstrategien er udarbejdet i tæt samarbejde med repræsentanter fra administrationen i kommunerne og Region Midtjylland, hvormed der er skabt et godt afsæt for en fælles indsats på det sociale område. For borgerne har det gode samarbejde stor betydning. Koordinering af indsatsen er medvirkende til at sikre, at der altid er tilbud af høj faglig kvalitet uanset om det er egen kommune, anden kommune eller Region Midtjylland, der driver tilbuddet. Samtidig har det stor betydning for kommunerne og Region Midtjylland, at koordineringen af tilbudsviften bliver en succes - at der sikres den bedst mulige anvendelse af tilbuddene på rammeaftalens område såvel fagligt som økonomisk. Et årshjul for rammeaftalearbejdet ser i grove træk ud som skitseret herunder: 3

19 15. oktober Socialstyrelsen Styringsaftalen September / Oktober Byråd og regionsråd Styringsaftale Novemberkonference - fagpersoner, næste års rammeaftale 1. januar Socialministertemaer Januarkonference - politikere og brugerorg., næste års rammeaftale Marts DASSOS Udviklingsstrate gi Marts Kd-net August/September KKR Styringsaftale August Kd-net Styringsaftale August DASSOS Styringsaftale 1. Juni Socialstyrelsen Udviklingsstrategi April KKR Udviklingsstrategi April / Maj Byråd og regionsråd Udviklingsstrategi Det er DASSOS, herunder Forretningsudvalget, som har deltagelse af embedsmænd fra kommunerne og Region Midtjylland, der har forberedt arbejdet omkring Udviklingsstrategien inden fremsendelse til Kommunaldirektørnetværket (Kd-net) samt Kommunekontaktråd (KKR) og Det Regionale Kontaktudvalg (RKU). Se bilag 4 for yderligere information om organiseringen på det specialiserede socialområde. 4

20 Sammenfatning Rammeaftalen er et planlægnings- og udviklingsværktøj, der skal sikre en åben dialog om udviklingen på det specialiserede socialområde. Aftalen skal dels fungere som et redskab, der sikrer balance i udbud og efterspørgsel efter specialiserede sociale tilbud ud fra hensyn til driftssikkerhed, forsyningssikkerhed og en rationel økonomi, og dels sikre fleksibilitet og faglig udvikling i tilbuddene. Fokus- og udviklingsområder I Rammeaftale 2015 har kommuner og Region Midtjylland i fællesskab en række fokusområder, hvor det findes særlig vigtigt, at der i det fremadrettede samarbejde er en øget bevågenhed: Anbragte børn og unges undervisning / uddannelse Ministertemaet i Rammeaftale 2015 er anbragte børn og unges undervisning / uddannelse. En god skolegang og en efterfølgende ungdomsuddannelse er helt central for de udsatte børn og unges trivsel. Det er også nøglen til selvforsørgelse og et velfungerende voksenliv. Anbringelse af børn og unge sker ofte på tværs af kommunegrænser. Derfor er det vigtigt med fokus på tværgående koordinering. Ministeren opfordrer til, at der under drøftelserne sættes fokus på samarbejdet på tværs af interne skoler og inklusion i det almindelige skolesystem - med afsæt i de forskellige målgruppers behov og ressourcer. Fælles metodeudvikling af omkostningseffektive og fagligt kvalificerede tilbud Kommunerne og Region Midtjylland er enige om, at der fortsat skal være fokus på metodeudvikling som et vigtigt værktøj til at sikre mere omkostningseffektive og fagligt kvalificerede tilbud på det sociale område. Resultaterne kommer ikke af sig selv, hvorfor implementering af metoder i 2014 og igen i 2015 er et særligt centralt element for at få dem forankret i kommuner og region. Et væsentligt element er således også nye måder at styre udgiftsudviklingen på. Styring af udgiftsudviklingen har været centralt hos kommuner og region gemmen flere år, men der kan med fordel arbejdes videre med nye styringsformer på det specialiserede socialområde. Socialpsykiatri Mennesker med psykiatriske problemer ikke kan vente på diagnoser de skal håndteres. Derfor skal psykiatri og somatik i højere grad integreres og i fællesskab skal vi udvikle på sammenhængende indsatser på tværs af psykiatri og somatik mellem kommuner og region. Borger med sindslidelse kan med nye behandlingsformer og ændret mindset (recovery) få et godt og aktivt liv - og i den erhvervsaktive alder kan de få fodfæste på arbejdsmarkedet. De midtjyske kommuner og Region Midtjylland vil arbejde for tværgående modeller, hvor behandlings- og socialpsykiatri samt beskæftigelsesindsats leveres i sammenhængende tilbud med fælles værdier og mål for at sikre, at flere borgere rehabiliteres og får del i et aktivt samfundsliv på lige fod med 5

21 andre borgere. Samtidig skal der afprøves nye samarbejdsformer for behandlings- og socialpsykiatri, hvor ydelserne ikke udvikles og leveres af aktørerne enkeltvist - men af leverandørerne sammen. Vurdering af nuværende og fremtidige behov for pladser I forbindelse med udarbejdelsen af Rammeaftale 2015 har kommunerne udarbejdet en vurdering af behov for og forventet forbrug af tilbud i Overordnet set tilkendegiver et flertal af kommunerne en uændret efterspørgsel efter de tilbud, som er omfattet af Rammeaftale Samtidig forventer kommunerne et uændret eller faldende behov for pladser uden for kommunens eget regi. 6

22 Kapitel 1. Indledning Et mål med det nye rammeaftalekoncept 1 har været at forenkle arbejdet med rammeaftalerne og kommunernes indberetninger i forbindelse med udarbejdelsen af aftalerne. Det betyder, at proceskravene til rammeaftalen er begrænsede, således at det i højere grad bliver op til kommunerne selv at vurdere, hvilke oplysninger der er nødvendige i forbindelse med indgåelse af rammeaftalen, herunder hvilke tilbudstyper, temaer eller målgrupper, der for et givet år skal være i fokus i Udviklingsstrategien. Dertil kommer ministerens nye mulighed for at udmelde særlige temaer eller tilbud, som skal behandles. I Rammeaftale 2015 er det udmeldte tema Anbragte børn og unges undervisning / uddannelse. Temaet udmeldes hvert år pr. 1. januar. Udviklingsstrategien skal have fokus på den faglige udvikling i de omfattende tilbud og skal samtidig også indeholde et samlet skøn over behovet for oprettelse af nye pladser og tilbud. I overensstemmelse med lovgivningen skal de respektive kommunalbestyrelser og regionsrådet derfor have en drøftelse af, om udbuddet af og behovet for pladser og tilbud i det eller de foregående år har været overensstemmende både i forhold til antal pladser og tilbud og i forhold til tilbuddenes indhold. I den midtjyske region er kommunerne derfor blevet bedt om at udarbejde en vurdering af behov for og forventet forbrug af tilbud i 2015 samt overvejelser om tilbudsviften. Kommunerne er i den forbindelse blevet bedt om at tage højde for de tendenser og udviklingstræk, som registreres i kommunen, ligesom der er blevet taget højde for eventuelle problemstillinger i forhold til ventelister. Med den nye lovgivning er der således lagt op til, at kommunalbestyrelserne og regionsrådet i høj grad selv beslutter, hvad Udviklingsstrategien skal indeholde. Samtidig kan Udviklingsstrategien have et flerårigt sigte, hvor der i årets aktuelle Udviklingsstrategi udvælges fokus- og udviklingsområder til nærmere beskrivelse. 1 Ny lovgivning pr. 3. marts

23 Kapitel 2. Fokus- og Udviklingsområder Gennemgående aspekter i det fortsatte arbejde med de enkelte fokus- og udviklingsområder vil være at sigte mod fortsat øget helhed og sammenhæng i indsatserne samt at øget synlighed skal ses som udfordring og mulighed Anbragte børn og unges undervisning / uddannelse Som led i de nye regler om rammeaftaler på det sociale område og det almene ældreboligområde, som trådte i kraft den 16. marts 2011, har socialministeren fået mulighed for at udmelde et særligt tema. Det særlige tema skal behandles i rammeaftalerne sammen med de temaer, der ifølge reglerne er obligatoriske, og de temaer, som aftaleparterne selv beslutter at behandle. Det særlige tema i Rammeaftale 2015 er anbragte børn og unges undervisning / uddannelse. En god skolegang og en efterfølgende ungdomsuddannelse er helt central for de udsatte børn og unges trivsel i det daglige. Det er også nøglen til selvforsørgelse og et velfungerende voksenliv. Med 2020 målene har regeringen understreget vigtigheden af at fokusere på udsatte børn og unges skolegang/uddannelse. Målet er, at mindst 50 % af de udsatte børn og unge som 25 årige har en ungdomsuddannelse. Anbringelse af børn og unge ofte sker på tværs af kommunegrænser. Derfor er det vigtigt med fokus på tværgående koordinering mellem den anbringende kommune, som står for den sociale indsats, og kommunen eller regionen, hvor barnet/den unge er anbragt og går i skole. Der er igennem de seneste år med Folkeskolereformen og kommuneøkonomiaftalerne for 2013 og 2014 iværksat en række initiativer for at styrke uddannelsesniveauet for børn og unge. Dertil kommer lovændringer og satspuljeprojekter, der skal understøtte og styrke kvaliteten i samarbejdet mellem de interne skoler på anbringelsessteder og de lokale folkeskoler og skolemyndigheder. Med udmeldingen af anbragte børn og unges undervisning/uddannelse som ministertema for Rammeaftale 2015 ønsker ministeren, at kommuner og regioner drøfter, hvordan den tværgående koordinering kan ske mest hensigtsmæssigt, så anbragte børn og unge får en sammenhængende og koordineret indsats. Ministeren opfordrer til, at der under drøftelserne sættes fokus på samarbejdet på tværs af interne skoler og inklusion i det almindelige skolesystem. Endvidere opfordrer ministeren til, at drøftelserne tager afsæt i de forskellige målgruppers behov og ressourcer. De midtjyske kommuners arbejde med anbragte børn og unges undervisning / uddannelse igangsættes allerede i Arbejdet tager afsæt i resultaterne af de midtjyske kommuners arbejde med ministertemaet for 2013, hvor en arbejdsgruppe netop anbefalede at sætte fokus på udsatte børn og unges skolegang. 8

24 2.2. Fælles metodeudvikling af omkostningseffektive og fagligt kvalificerede tilbud Kommunerne og Region Midtjylland er enige om, at der fortsat skal være fokus på metodeudvikling som et vigtigt værktøj til at sikre mere omkostningseffektive og fagligt kvalificerede tilbud på det sociale område. Formålet med den fælles metode- og tilbudsudvikling er at skabe en platform for, at kommunerne kan løse deres opgaver på nye og smartere måder. De nye metoder skal have et dobbelt fokus; dels skal de sikre den bedst mulige ressourceanvendelse, og dels skal de styrke indsatsen og sikre god kvalitet i den sociale praksis. Dette kan f.eks. ske ved at sammenlægge eller omlægge tilbud, øget vægt på inklusion, udvikle nye anderledes tilbud samt revisitere med (forstærket) fokus på effekten af indsatsen og serviceniveauet. Resultaterne kommer ikke af sig selv, hvorfor implementering af metoder i 2014 og igen i 2015 er et særligt centralt element for at få dem forankret i kommuner og region. Det er bl.a. gennem deltagelse i denne proces med udbredelse og implementering af metoder, der dokumenterbart virker, og hvor der i de kommunale og regionale forvaltninger arbejdes konkret med metodeudvikling på udvalgte emner, at omkostningseffektive og fagligt kvalificerede tilbud opstår, og gevinsten kan høstes. Et væsentligt element i metodeudvikling af omkostningseffektive og fagligt kvalificerede tilbud er således også nye måder at styre udgiftsudviklingen på. Styring af udgiftsudviklingen har været centralt hos kommuner og region gemmen flere år, men der kan med fordel arbejdes videre med nye styringsformer på det specialiserede socialområde Socialpsykiatri Kommunerne har en væsentlig rolle i forhold til borgere med psykiske lidelser en rolle som forventes at blive større i fremtiden. I de seneste år er opmærksomheden på indsatsen for borgere med psykiske lidelser øget. Ligeledes er viden og bevidstheden om, at det er muligt at komme sig, selv efter en alvorlig psykisk lidelse, vokset. Udviklingen inden for psykiatriområdet har imidlertid betydet, at kommunerne er blevet udfordret i deres indsatser for borgere med psykiske lidelser. Den faglige udvikling er gået i retning af øget ambulant behandling, øget specialisering, kortere indlæggelser, pakkeforløb og færre sengepladser i den regionale psykiatri. Det betyder, at borgerne i højere grad end tidligere modtager samtidige indsatser fra region, almen praksis og kommune. Samtidig er fokus, indsats, mål og lovgivning meget forskelligt i henholdsvis social- og behandlingspsykiatrien. Dette til trods har de to sektorer fælles berøringsflader. Der er en gruppe af mennesker med sindslidelser, der har behov for både behandlingspsykiatrien og socialpsykiatrien. Vigtigheden af en koordineret og sammenhængende indsats, herunder et styrket samarbejde og informationsflow mellem de to områder, er derfor tydelig. 9

25 Fra centralt hold prioriteres psykiatriområdet højt i de kommende år og således også i den midtjyske region, hvor aftaleparterne i Udviklingsstrategi 2015 har valgt socialpsykiatrien som et særligt fokus- og udviklingsområde. Mennesker med psykiatriske problemer ikke kan vente på diagnoser de skal håndteres. Derfor skal psykiatri og somatik i højere grad integreres og i fællesskab skal vi udvikle på sammenhængende indsatser på tværs af psykiatri og somatik mellem kommuner og region. Borger med sindslidelse kan med nye behandlingsformer og ændret mindset (recovery) få et godt og aktivt liv - og i den erhvervsaktive alder kan de få fodfæste på arbejdsmarkedet. De nye reformer på beskæftigelsesområdet giver et godt afsæt hertil. De midtjyske kommuner og Region Midtjylland vil arbejde for tværgående modeller, hvor behandlings- og socialpsykiatri samt beskæftigelsesindsats leveres i sammenhængende tilbud med fælles værdier og mål for at sikre, at flere borgere rehabiliteres og får del i et aktivt samfundsliv på lige fod med andre borgere. Samtidig skal der afprøves nye samarbejdsformer for behandlings- og socialpsykiatri, hvor ydelserne ikke udvikles og leveres af aktørerne enkeltvist - men af leverandørerne sammen. I lighed med på det somatiske område er den endvidere en ambition, at arbejdet med socialpsykiatrien som et særligt fokus- og udviklingsområde på sigt kan resultere i, at der opstille fælles målsætninger på det socialpsykiatriske område. Kapitel 3. Hvad er omfattet af rammeaftalen Myndighedsansvaret, ansvaret for forsyningen og ansvaret for finansieringen på det sociale område er placeret i kommunerne. Det indebærer, at den enkelte kommunalbestyrelse har det samlede ansvar for at træffe afgørelser om borgerens visitation til tilbud, sikre at der er relevante tilbud til borgerne samt finansiere tilbuddene. At kommunerne har forsyningsansvaret, jf. Servicelovens 4, betyder, at de skal sørge for, at der er de nødvendige tilbud efter Serviceloven. Denne forpligtelse kan de opfylde ved enten selv at oprette tilbuddene eller samarbejde med regionen, andre kommuner eller private leverandører. Regionen har leverandøransvar, jf. Servicelovens 5. Det samme leverandøransvar har de kommuner, som overtager tilbud, der er omfattet af rammeaftalen. Leverandøransvaret indebærer en forpligtelse til at stille tilbuddene til rådighed efter aftale med kommunerne og drive dem fagligt og økonomisk forsvarligt, herunder tilpasse kapaciteten, udvikle tilbuddene og føre tilsyn. For at kunne leve op til leverandøransvaret er det en væsentlig forudsætning for regionen og de kommunale leverandører, at der løbende er dialog om de akutte og fremtidige behov. Udover tilbud omfattet af rammeaftalen driver kommunerne en række sociale tilbud. Kommunerne opfordrer i fællesskab til, at takstberegningsprincipperne er gældende for alle tilbud, jf. Styringsaftalen. 10

26 Parterne har aftalt, at specialiserede sociale tilbud, hvor mere end 5 % af pladserne anvendes af andre kommuner end driftsherren, er en del af Rammeaftalen. Alle regionale tilbud vil være omfattet af rammeaftalen. Private tilbud er ikke omfattet af rammeaftalen, men rammeaftalen får dog afsmittende effekt for de private leverandører, da aftalerne i høj grad angiver de rammer, som området kommer til at udvikle sig inden for. Rammeaftalens anvendelsesområde er følgende typer af tilbud, der ligger i regionen: Tabel 3.1. Lovhjemmel for tilbud omfattet af rammeaftalen Lovgivning Indhold Serviceloven 32 Særlige dagtilbud til børn med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne Serviceloven 36 Særlige klubtilbud til større børn og unge med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne Serviceloven 66, stk. 1, 2 og 5 Anbringelsessteder for børn og unge - plejefamilier, kommunale plejefamilier og opholdssteder Serviceloven 67, stk. 1 Døgntilbud til børn og unge med sociale eller adfærdsmæssige problemer Serviceloven 67, stk. 2 Døgntilbud til børn og unge med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne Serviceloven 67, stk. 3 Sikrede institutioner for børn og unge Serviceloven 83 * Personlig hjælp, pleje og støtte Serviceloven 84 * Afløsning/aflastning af ægtefæller eller andre nære pårørende Serviceloven 85 * Hjælp, pleje, støtte Serviceloven 86 * Genoptræning og vedligeholdelsestræning Serviceloven 87 * Som med døgnvarighed Serviceloven 97 * Ledsagelse (voksne under 67 år) Serviceloven 98 * Særlig kontaktperson til døvblinde (voksne under 67 år) Serviceloven 101 Behandling af stofmisbrug (social behandling) Serviceloven 102 * Hjælp, pleje, støtte af behandlingsmæssig karakter Serviceloven 103 Beskyttet beskæftigelse Serviceloven 104 Aktivitets- og samværstilbud Serviceloven 107 Midlertidig boform til voksne med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne Serviceloven 108 Længerevarende boform til voksne med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne Serviceloven 109 Kvindekrisecentre mv. Serviceloven 110 Forsorgshjem mv. Serviceloven 112 (jf. 5, stk. 2) Hjælpemidler i nogle tilfælde til personer med varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne Almenboligloven 185 b Almene ældreboliger specielt indrettet til voksne med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne Folkeskoleloven 20, stk. 3 Lands- og landsdelsdækkende undervisningstilbud (børn og unge) Specialundervisningsloven 1, Lands- og landsdelsdækkende tilbud (voksne) stk. 2 Specialundervisningsloven 1, stk. 3 Tilbud til personer med tale-, høre- og synshandicap (kommunikation). Note: Tilbud efter Serviceloven 83-87, samt 102 indgår, hvor ydelser efter disse paragraffer ydes i tilknytning til tilbud omfattet af rammeaftalen efter Almenboligloven 185 b. 11

27 Det er rammeaftalen i beliggenhedsregionen, der er gældende, hvis kommuner ønsker at anvende et tilbud i en anden region. Kommunerne og LOS (Landsforeningen af opholdssteder) har løbende konstruktive drøftelser om rammeaftalens afsmittende effekt for de private leverandører. 3.1 Samarbejdet om Udviklingsstrategien i Rammeaftale 2015 I Region Midtjylland er Udviklingsstrategien i Rammeaftale 2015 udarbejdet i en åben dialog mellem de 19 kommuner og Region Midtjylland. Det er DASSOS, som har deltagelse af embedsmænd fra kommunerne og Region Midtjylland, der har forberedt arbejdet omkring rammeaftalen. Målet har været en aftale, der dels giver et samlet overblik over tilbudsviften i regionen og dels skaber et fælles afsæt for udvikling af indsatsen over for borgerne. DASSOS har godkendt det endelige udkast til Udviklingsstrategien i Rammeaftale 2015 den 19. februar Dialogforum Midtjylland har efterfølgende drøftet udkast til Udviklingsstrategi, inden aftalen blev behandlet i KKR den 14. marts. Samtidig er rammeaftalen endeligt godkendt i de enkelte kommunalbestyrelser og i regionsrådet. 3.2 Fælles mål og visioner De 19 kommuner og Region Midtjylland har en fælles opgave med udarbejdelsen af rammeaftalen. Den skaber et fælles udgangspunkt for det mellemkommunale samarbejde og samarbejdet mellem kommuner og Region Midtjylland om indsatsen på det sociale område. Den socialpolitiske linie tegnes af den enkelte kommune, der formulerer mål og visioner for egne tilbud. Samtidig har kommunerne og Region Midtjylland i fællesskab formuleret en række mål og visioner, der danner en fælles ramme om indsatsen på det sociale område. Fælles mål og visioner for borgerne Kommunerne og Region Midtjylland vil i fællesskab arbejde for at: Sikre borgerne en dynamisk og fleksibel socialsektor, der tager afsæt i den enkeltes ønsker, behov og muligheder. Sikre borgerne en socialsektor, hvor ressourcerne udnyttes optimalt. Sikre borgerne en sammenhængende og koordineret indsats på tværs af kommune- og regionsgrænser og på tværs af sektorer. Sikre borgere med særlig behov fuld adgang til specialiserede tilbud og behandling, således at den brede vifte af tilbud og den særlige ekspertise, som borgerne benytter sig af, understøttes og udvikles. 3.3 Bruger- og pårørendeinddragelse Omdrejningspunktet for indsatsen på det sociale område er et godt samarbejde med brugerne og de pårørende om tilbuddene, herunder om ændrede behov og ønsker. 12

28 Derfor vil kommunerne og Region Midtjylland arbejde for et åbent og tillidsfuldt samarbejde med brugere og pårørende på flere niveauer: Dels i de enkelte tilbud hvor indsatsen ydes: Beslutningen om, hvordan der i det enkelte tilbud arbejdes med bruger- og pårørendeinvolvering, træffes af den enkelte kommune og af Region Midtjylland i forhold til de tilbud, den enkelte myndighed driver. Af informationerne om de enkelte tilbud vil det fremgå, hvilke rammer der er for bruger- og pårørendeindflydelse, herunder om der er etableret bruger- og pårørenderåd. Dels med politiske og administrative beslutningstagere i den enkelte kommune: Tilbagemeldinger til de politiske og administrative systemer om indsatsen på det sociale område har stor betydning. Derfor inddrager de enkelte kommuner løbende det kommunale handicapråd i processen omkring udarbejdelsen af den årlige rammeaftale. Dels med politiske og administrative beslutningstagere på regionalt niveau: Formand og næstformand fra de lokale brugerorganisationer deltog den 19. februar 2014 i Politikerkonferencen. Under overskriften Heldhed og sammenhæng drøftede de sammen med lokale kommunalpolitikere bl.a. fokus- og udviklingsområder i de kommende års rammeaftaler. I et samarbejde mellem Danske Handicaporganisationer, Skole og Samfund samt KKR Midtjylland er der etableret et regionalt dialogforum (Dialogforum Midtjylland). Dette forum drøfter generelle spørgsmål og kan afholde åbne konferencer eller lignende, der behandler temaer for udvikling af det sociale område. Dialogforum Midtjylland behandler udkast til den årlige rammeaftale. 3.4 Samarbejde med Socialtilsyn Midt Lov om Socialtilsyn trådte i kraft den 1. januar Socialtilsynet skal udarbejde en årsrapport om tilbuddenes kvalitet, som skal sendes til Sekretariat for rammeaftalen og Socialstyrelsen senest den 1. juli året efter det kalenderår rapporten vedrører. Rapportens konklusioner skal indgå i drøftelserne om den rammeaftale på det sociale område og det almene ældreboligområde, som årligt indgås mellem kommunalbestyrelserne i regionen og regionsrådet. Det betyder konkret, at rapporten vedrørende 2014 drøftes i forbindelse med Styringsaftale 2016 og at eventulle udviklingstemaer først kan indgå i Udviklingsstrategi Socialtilsynet fastsætter takster og den objektive finansiering af socialtilsynenes opgaver. Finansieringen drøftes hvert år i forbindelse med indgåelse af styringsaftalen som led i rammeaftalerne på det sociale område. Fastsættelse af tilsyns- og 13

Tilsynsrapporter Voksenhandicap Konklusioner og anbefalinger

Tilsynsrapporter Voksenhandicap Konklusioner og anbefalinger Tilsynsrapporter Voksenhandicap Konklusioner og anbefalinger Tilbud drevet af Silkeborg Kommune: Arendalsvej Antal pladser: 30 Botilbud til voksne mennesker med et varigt nedsat fysisk/psykisk funktionsniveau.

Læs mere

Rammeaftale 2015. Udviklingsstrategi. Udviklingsstrategi. De 19 kommuner i regionen og Region Midtjylland

Rammeaftale 2015. Udviklingsstrategi. Udviklingsstrategi. De 19 kommuner i regionen og Region Midtjylland Rammeaftale 2015 Udviklingsstrategi Udviklingsstrategi De 19 kommuner i regionen og Region Midtjylland Rammeaftale 2015 Udviklingsstrategi De 19 kommuner i regionen og Region Midtjylland Indholdsfortegnelse

Læs mere

Rammeaftale Udviklingsstrategi. De 19 kommuner i regionen og Region Midtjylland

Rammeaftale Udviklingsstrategi. De 19 kommuner i regionen og Region Midtjylland Rammeaftale 2014 Udviklingsstrategi De 19 kommuner i regionen og Region Midtjylland Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Forord... 3 Sammenfatning.5 Kapitel 1. Indledning... 6 Kapitel 2. Fokus-

Læs mere

Den overordnede. specialiserede socialområde. høje faglige niveau, samtidig med at det skal drives på et lavere omkostningsniveau.

Den overordnede. specialiserede socialområde. høje faglige niveau, samtidig med at det skal drives på et lavere omkostningsniveau. Oversigt over de fem udviklingsstrategier for social- og specialundervisningsområdet Overordnede tendenser/visioner Der vurderes ikke aktuelt at være behov for i 2015 at indgå tværkommunale aftaler og/eller

Læs mere

Indholdsfortegnelse - Bilag

Indholdsfortegnelse - Bilag Indholdsfortegnelse - Bilag Indholdsfortegnelse - Bilag...1 3.3 Rammeaftale 2015 på det specialiserede social- og undervisingsområde forslag til udviklingsstrategi...2 Bilag 1: Udkast til Udviklingsstrategi

Læs mere

Rammeaftale 2018 Udviklingsstrategi og styringsaftale Rammeaftale for det det specialiserede social- og specialundervisningsområde i Midtjylland

Rammeaftale 2018 Udviklingsstrategi og styringsaftale Rammeaftale for det det specialiserede social- og specialundervisningsområde i Midtjylland Rammeaftale 2018 Udviklingsstrategi og styringsaftale Rammeaftale for det det specialiserede social- og specialundervisningsområde i Midtjylland Udkast Indhold Forord 3 Vision for Rammeaftale 2018 4 Sammenfatning

Læs mere

BILAG Udviklingsstrategi 2015

BILAG Udviklingsstrategi 2015 BILAG Udviklingsstrategi 2015 Bilag 1: Bekendtgørelse for de to rammeaftaler a) Bekendtgørelse om rammeaftaler m.v. på det sociale område og på det almene ældreboligområde I medfør af 6, stk. 4, og 108,

Læs mere

Rammeaftale Udviklingsstrategi. Præsentationsmateriale fra Fælleskommunalt sekretariat Marts 2012

Rammeaftale Udviklingsstrategi. Præsentationsmateriale fra Fælleskommunalt sekretariat Marts 2012 Rammeaftale 2013- Udviklingsstrategi Præsentationsmateriale fra Fælleskommunalt sekretariat Marts 2012 Fælleskommunalt sekretariat for det specialiserede socialområde Rammeaftale på det specialiserede

Læs mere

UDVIKLINGSSTRATEGI 2015

UDVIKLINGSSTRATEGI 2015 UDVIKLINGSSTRATEGI 2015 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Overordnet ambition... 4 Temaer... 4 1. Ministertema: anbragte børn og unges undervisning/uddannelse... 4 2. Det gode ældre liv for borgere med

Læs mere

Det regionale socialområde og de otte specialområder

Det regionale socialområde og de otte specialområder Det regionale socialområde og de otte specialområder Oplæg for Kontaktforum for det regionale socialområde den 14. maj 2018 v/ Ann-Britt Wetche. Socialdirektør i Psykiatri og Social, Region Midtjylland

Læs mere

Rammeaftale 2018 Udviklingsstrategi og styringsaftale Rammeaftale for det det specialiserede social- og specialundervisningsområde i Midtjylland

Rammeaftale 2018 Udviklingsstrategi og styringsaftale Rammeaftale for det det specialiserede social- og specialundervisningsområde i Midtjylland Rammeaftale 2018 Udviklingsstrategi og styringsaftale Rammeaftale for det det specialiserede social- og specialundervisningsområde i Midtjylland Skabelon Indhold Forord 3 Vision for Rammeaftale 2018 4

Læs mere

Organisering af det fælleskommunale- og regionale samarbejde på det specialiserede socialområde i Midtjylland

Organisering af det fælleskommunale- og regionale samarbejde på det specialiserede socialområde i Midtjylland Bilag 6 til Rammeaftale 2018 Gældende pr. 1.1. 2018 Organisering af det fælleskommunale- og regionale samarbejde på det specialiserede socialområde i Midtjylland Det midtjyske samarbejde på socialområdet

Læs mere

Rammeaftale 2018 KKR. Det højt specialiserede socialområde og specialundervisningsområdet Kommunerne i hovedstadsregionen og Region Hovedstaden

Rammeaftale 2018 KKR. Det højt specialiserede socialområde og specialundervisningsområdet Kommunerne i hovedstadsregionen og Region Hovedstaden KKR HOVEDSTADEN Rammeaftale 2018 Det højt specialiserede socialområde og specialundervisningsområdet Kommunerne i hovedstadsregionen og Region Hovedstaden Udviklingsstrategi 2018 Styringsaftale 2018 Indhold

Læs mere

Indstilling. Rammeaftale 2009 for det sociale område. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten Social- og Beskæftigelsesforvaltningen

Indstilling. Rammeaftale 2009 for det sociale område. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten Social- og Beskæftigelsesforvaltningen Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Social- og Beskæftigelsesforvaltningen Den 17. september 2008 Århus Kommune Borgmesterens Afdeling, Social- og Beskæftigelsesforvaltningen 1. Resume Med kommunalreformen,

Læs mere

UDVIKLINGSSTRATEGI 2013

UDVIKLINGSSTRATEGI 2013 UDVIKLINGSSTRATEGI 2013 Indhold Indledning...3 Overordnetambition...4 TemaerogprocesseriUdviklingsstrategien...5 Ministertema:Udviklingenibrugenafdeforskelligeformerforfamilieplejeanbringelser...5 Analyse

Læs mere

Rammeaftale Udviklingsstrategi. De 19 kommuner i regionen og Region Midtjylland

Rammeaftale Udviklingsstrategi. De 19 kommuner i regionen og Region Midtjylland Rammeaftale 2013 Udviklingsstrategi De 19 kommuner i regionen og Region Midtjylland Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Forord... 3 Sammenfatning... 5 Kapitel 1. Indledning... 7 Kapitel 2. Fokus-

Læs mere

Organisering af det fælleskommunale- og regionale samarbejde på det specialiserede socialområde i Midtjylland

Organisering af det fælleskommunale- og regionale samarbejde på det specialiserede socialområde i Midtjylland Bilag 6 til Rammeaftale 2019-20 Gældende pr. 1.1. 2019 Organisering af det fælleskommunale- og regionale samarbejde på det specialiserede socialområde i Midtjylland Det midtjyske samarbejde på socialområdet

Læs mere

Hedensted Kommune. Udvalget for Læring. Referat. Mødelokale 3 Hedensted Rådhus

Hedensted Kommune. Udvalget for Læring. Referat. Mødelokale 3 Hedensted Rådhus Referat Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Mødested: Mødelokale 3 Hedensted Rådhus Deltagere:, Lars Poulsen, Kasper Glyngø, Jesper T. Lund, Peter Sebastian Petersen Fraværende: Bemærkninger: Mødets sluttidspunkt:

Læs mere

Børne- og Skoleudvalg

Børne- og Skoleudvalg REFERAT Børne- og Skoleudvalg Møde nr.: 5 Mødedato: 23. april 2012 Fraværende: Mødetid: 14.00 Andreas Boesen (Afbud) Mødested: Mødelokale 1 Indholdsfortegnelse: Åben dagsorden 1 BS Udviklingsstrategi -

Læs mere

Rammeaftale 2016. Udviklingsstrategi og Styringsaftale. De 19 kommuner i regionen og Region Midtjylland

Rammeaftale 2016. Udviklingsstrategi og Styringsaftale. De 19 kommuner i regionen og Region Midtjylland Rammeaftale 2016 Udviklingsstrategi og Styringsaftale De 19 kommuner i regionen og Region Midtjylland Rammeaftale 2016 Udviklingsstrategi og Styringsaftale De 19 kommuner i regionen og Region Midtjylland

Læs mere

Den kommunale redegørelse til rammeaftale 2009 fra Tønder Kommune

Den kommunale redegørelse til rammeaftale 2009 fra Tønder Kommune Dato for afsluttet indberetning: 30 april 2008 Dato for politisk godkendelse: 29 maj 2008 Redegørelsen er godkendt i de respektive fagudvalg primo april og skulle efter planen have været forelagt Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Undersøgelse vedrørende justering af rammeaftalekonceptet på det sociale område og det almene ældreboligområde

Undersøgelse vedrørende justering af rammeaftalekonceptet på det sociale område og det almene ældreboligområde Vejledende interviewguide til Forretningsudvalget Udarbejdet af KL, Danske Regioner, Børne- og Socialministeriet samt Finansministeriet Undersøgelse vedrørende justering af rammeaftalekonceptet på det

Læs mere

Vurdering af behov for- og forventet forbrug af tilbud i 2014 samt overvejelser om tilbudsviften

Vurdering af behov for- og forventet forbrug af tilbud i 2014 samt overvejelser om tilbudsviften Bilag 1, Afkrydsningsskema, vurdering af behov mv. Vurdering af behov for- og forventet forbrug af tilbud i 2014 samt overvejelser om tilbudsviften Opbygning: 1. Afkrydsningsskema - omfatter alle målgrupper

Læs mere

Mødedato: 18. august 2016 Mødetid: 15:00 Mødested: Mødelokale 1, Rådhuset. Indholdsfortegnelse:

Mødedato: 18. august 2016 Mødetid: 15:00 Mødested: Mødelokale 1, Rådhuset. Indholdsfortegnelse: Dagsorden Handicapråd Mødedato: 18. august 2016 Mødetid: 15:00 Mødested: Mødelokale 1, Rådhuset Indholdsfortegnelse: 1 Orientering om ændringer i sammensætningen af Handicaprådet - Kl. 15:00-15:05 2 2

Læs mere

Vurdering af behov for- og forventet forbrug af tilbud i 2013 samt overvejelser om tilbudsviften

Vurdering af behov for- og forventet forbrug af tilbud i 2013 samt overvejelser om tilbudsviften . Vurdering af behov for- og forventet forbrug af tilbud i 2013 samt overvejelser om tilbudsviften Opbygning: 1. Afkrydsningsskema - omfatter alle målgrupper og giver et hurtigt samlet overblik i forhold

Læs mere

Udvikling og koordinering af den nordjyske tilbudsvifte

Udvikling og koordinering af den nordjyske tilbudsvifte Bilag 1: Nordjysk Socialaftale 2018-2019 Udvikling og koordinering af den nordjyske tilbudsvifte 1. januar 2018 Udvikling og koordinering er et bilag til Nordjysk Socialaftale 2018-2019, som giver en uddybende

Læs mere

Allerød Kommune. Kvalitetsstandard: Botilbud

Allerød Kommune. Kvalitetsstandard: Botilbud Allerød Kommune Kvalitetsstandard: Botilbud 2016 Brug for et botilbud? Hvis du eller en pårørende har behov for et botilbud, kan du kontakte koordinatorerne i Social Indsats: Tlf.: 48 100 100 E-mail: kommunen@alleroed.dk

Læs mere

Kvalitetsstandard - For midlertidigt botilbud

Kvalitetsstandard - For midlertidigt botilbud Kvalitetsstandard - For midlertidigt botilbud Kvalitetsstandarden er vedtaget af Byrådet den 30. april 2014 Servicelovens 107 Lovgrundlag Hvem kan modtage ydelsen (målgruppe)? Hillerød Kommune tilbyder

Læs mere

FAKTA OM KOMMUNERNES INDSATSER PÅ DET SPECIALISEREDE SOCIALOMRÅDE

FAKTA OM KOMMUNERNES INDSATSER PÅ DET SPECIALISEREDE SOCIALOMRÅDE KL MARTS 2019 FAKTAARK FAKTA OM KOMMUNERNES INDSATSER PÅ DET SPECIALISEREDE SOCIALOMRÅDE 2 01/ KOMMUNERNE LEVERER SPECIALISERET HJÆLP TIL FLERE Over 67.000 voksne med fysisk eller psykisk nedsat funktionsevne

Læs mere

Vurdering af behov for- og forventet forbrug af tilbud i 2015 samt overvejelser om tilbudsviften

Vurdering af behov for- og forventet forbrug af tilbud i 2015 samt overvejelser om tilbudsviften Bilag 1, Afkrydsningsskema, vurdering af behov mv. Vurdering af behov for- og forventet forbrug af tilbud i 2015 samt overvejelser om tilbudsviften Opbygning: 1. Afkrydsningsskema - omfatter alle målgrupper

Læs mere

Lands- og landsdelsdækkende tilbud og sikrede afdelinger. Opgørelse af kapacitet og belægning samt behov og efterspørgsel

Lands- og landsdelsdækkende tilbud og sikrede afdelinger. Opgørelse af kapacitet og belægning samt behov og efterspørgsel Lands- og landsdelsdækkende tilbud og sikrede afdelinger Opgørelse af kapacitet og belægning samt behov og efterspørgsel April 2017 Indhold Resumé... 3 1. Indledning... 5 2. Samlet kapacitet og belægning

Læs mere

Kvalitetsstandard - For længerevarende botilbud

Kvalitetsstandard - For længerevarende botilbud Kvalitetsstandard - For længerevarende botilbud Kvalitetsstandarden er vedtaget af Byrådet den 30. april 2014 Servicelovens 108 og lignende boformer (Støtte i boformer efter Almenboliglovens 115) Lovgrundlag

Læs mere

Rammeaftale 2013. Udviklingsstrategi. De 19 kommuner i regionen og Region Midtjylland

Rammeaftale 2013. Udviklingsstrategi. De 19 kommuner i regionen og Region Midtjylland Rammeaftale 213 Udviklingsstrategi De 19 kommuner i regionen og Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Forord... 3 Sammenfatning... 5 Kapitel 1. Indledning... 7 Kapitel 2. Fokus- og Udviklingsområder...

Læs mere

Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra: Furesø Kommune

Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra: Furesø Kommune Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra: Furesø Kommune Kontaktperson Karina Paludan Meyer Mette Hammer Sørensen Tlf. nr. 72 35 5604 72 35 4814 Mail.: kpm@furesoe.dk mhs@furesoe.dk Skemaet er tænkt som et værktøj

Læs mere

Der kan vedlægges dokumenter fra de eventuelle strategi- / planlægningsovervejelser, der har været i kommunen.

Der kan vedlægges dokumenter fra de eventuelle strategi- / planlægningsovervejelser, der har været i kommunen. Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra:rudersdal kommune Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra: Rudersdal kommune Kontaktperson Tlf. nr. Mail.: Skemaet er tænkt som et værktøj til brug ved kommunens udarbejdelse af

Læs mere

Rammeaftale

Rammeaftale KKR HOVEDSTADEN Rammeaftale 2019-2020 Udviklingsstrategi og Styringsaftale Det højt specialiserede socialområde og specialundervisningsområde Kommunerne i hovedstadsregionen og Region Hovedstaden Indhold

Læs mere

Hedensted Kommune. Handicaprådet. Åben dagsorden. Mødelokale 3, Hedensted Rådhus

Hedensted Kommune. Handicaprådet. Åben dagsorden. Mødelokale 3, Hedensted Rådhus Åben dagsorden Mødetidspunkt: Kl 15:30 Mødested: Deltagere: Fraværende: Mødelokale 3, Hedensted Rådhus Birgit Jakobsen, Hanne Grangaard, Anne Marie Madsen, Anne Lise Pedersen, Mikael Bisted, Marianne Frahm,

Læs mere

Rammeaftale 2012. Udviklingsstrategi og Styringsaftale. De 19 kommuner i regionen og Region Midtjylland. Foreløbig udgave

Rammeaftale 2012. Udviklingsstrategi og Styringsaftale. De 19 kommuner i regionen og Region Midtjylland. Foreløbig udgave Rammeaftale 2012 Udviklingsstrategi og Styringsaftale Foreløbig udgave De 19 kommuner i regionen og Region Midtjylland Rammeaftale 2012 Udviklingsstrategi og Styringsaftale De 19 kommuner i regionen og

Læs mere

Udvikling og koordinering af den nordjyske tilbudsvifte

Udvikling og koordinering af den nordjyske tilbudsvifte Bilag 1: Nordjysk Socialaftale 2018-2020 Udvikling og koordinering af den nordjyske tilbudsvifte 24. august 2018 Udvikling og koordinering er et bilag til Nordjysk Socialaftale 2018-2020, som giver en

Læs mere

Ansøgning om konkrete forsøg i Frikommuneforsøg II

Ansøgning om konkrete forsøg i Frikommuneforsøg II Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2016-17 SOU Alm.del Bilag 218 Offentligt Ansøgning om konkrete forsøg i Frikommuneforsøg II Frikommunenetværk Titel på forsøg Deltagerkommuner Faglig kontaktperson

Læs mere

Introduktion til Psykiatri og Social

Introduktion til Psykiatri og Social Introduktion til Psykiatri og Social Ved koncerndirektør Anne Jastrup Psykiatri og Social Disposition Organisering Rammebetingelser Psykiatrien Nøgletal, vision, målgrupper og udfordringer Socialområdet

Læs mere

Vurdering af behov for- og forventet forbrug af tilbud i 2015 samt overvejelser om tilbudsviften

Vurdering af behov for- og forventet forbrug af tilbud i 2015 samt overvejelser om tilbudsviften Bilag 1, Afkrydsningsskema, vurdering af behov mv. Vurdering af behov for- og forventet forbrug af tilbud i 2015 samt overvejelser om tilbudsviften Opbygning: 1. Afkrydsningsskema - omfatter alle målgrupper

Læs mere

Tilsynsrapport. For. Opholdsstedet Østergård. Anmeldt tilsyn den 27. januar 2010. Gennemført af

Tilsynsrapport. For. Opholdsstedet Østergård. Anmeldt tilsyn den 27. januar 2010. Gennemført af Plus-2 Tilsynsrapport For Opholdsstedet Østergård Anmeldt tilsyn den 27. januar 2010 Gennemført af Marie Winther, tilsynskonsulent Henrik Volmer, tilsynskonsulent Indledning Tilsynskonsulenter Marie Winther

Læs mere

Rammeaftale 2017 KKR. Det specialiserede socialområde og specialundervisningsområdet Kommunerne i hovedstadsregionen og Region Hovedstaden

Rammeaftale 2017 KKR. Det specialiserede socialområde og specialundervisningsområdet Kommunerne i hovedstadsregionen og Region Hovedstaden KKR HOVEDSTADEN Rammeaftale 2017 Det specialiserede socialområde og specialundervisningsområdet Kommunerne i hovedstadsregionen og Region Hovedstaden Styringsaftale 2017 Udviklingsstrategi 2017 Indhold

Læs mere

Indberetning af de kommunale redegørelser til Rammeaftale 2010 på det sociale område og på specialundervisningsområdet

Indberetning af de kommunale redegørelser til Rammeaftale 2010 på det sociale område og på specialundervisningsområdet 1 Indberetning af de kommunale redegørelser til Rammeaftale 2010 på det sociale område og på specialundervisningsområdet Indhold Oversigt over de oplysninger, som skal foreligge inden 1. maj 2009 1. Nye

Læs mere

Bekendtgørelse om Tilbudsportalen

Bekendtgørelse om Tilbudsportalen BEK nr 1673 af 16/12/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 20. februar 2017 Ministerium: Børne- og Socialministeriet Journalnummer: Børne- og Socialmin., j.nr. 2016-6361 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

TILBUD TIL BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV (28)

TILBUD TIL BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV (28) Budget- og regnskabssystem for kommuner 4.5.2 side 1 TILBUD TIL BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV (28) Denne funktion omfatter udgifter og indtægter vedrørende særlig støtte til børn og unge og herunder vedrørende

Læs mere

107 - midlertidige botilbud

107 - midlertidige botilbud Helsingør Kommunes kvalitetsstandard for 107 - midlertidige botilbud Godkendt i Socialudvalget 3. november 2015 Formål Det overordnede formål med et midlertidigt botilbud er at sikre støtte til borgere,

Læs mere

Aftale om forpligtende samarbejde. Delaftale 4 Forsyningsforpligtigelsen på det sociale område. Den 6. april 2006 Dragør j.nr. 00.01.A.

Aftale om forpligtende samarbejde. Delaftale 4 Forsyningsforpligtigelsen på det sociale område. Den 6. april 2006 Dragør j.nr. 00.01.A. Dragør Kommune Tårnby Kommune Aftale om forpligtende samarbejde Delaftale 4 Forsyningsforpligtigelsen på det sociale område Den 6. april 2006 Dragør j.nr. 00.01.A.09 Forord Dragør og Tårnby kommunalbestyrelser

Læs mere

Bekendtgørelse om Tilbudsportalen

Bekendtgørelse om Tilbudsportalen BEK nr 1602 af 19/12/2017 Udskriftsdato: 17. februar 2019 Ministerium: Børne- og Socialministeriet Journalnummer: Børne- og Socialmin., j. nr. 2017-5169 Senere ændringer til forskriften BEK nr 638 af 30/05/2018

Læs mere

Bekendtgørelse om Tilbudsportalen

Bekendtgørelse om Tilbudsportalen BEK nr 638 af 30/05/2018 Udskriftsdato: 17. februar 2019 Ministerium: Børne- og Socialministeriet Journalnummer: Børne- og Socialmin., j.nr. 2018-548 Senere ændringer til forskriften BEK nr 1427 af 03/12/2018

Læs mere

Vurdering af behov for- og forventet forbrug af tilbud i 2014 samt overvejelser om tilbudsviften

Vurdering af behov for- og forventet forbrug af tilbud i 2014 samt overvejelser om tilbudsviften Bilag 1, Afkrydsningsskema, vurdering af behov mv. Vurdering af behov for- og forventet forbrug af tilbud i 2014 samt overvejelser om tilbudsviften Opbygning: 1. Afkrydsningsskema - omfatter alle målgrupper

Læs mere

Redegørelse pr. 1. maj 2010 fra: Lyngby-Taarbæk kommune

Redegørelse pr. 1. maj 2010 fra: Lyngby-Taarbæk kommune Lyngby-Taarbæk kommune Side 1 af 13 sider. Lyngby-Taarbæk kommune Kontaktperson Tlf. nr. Mail.: Skemaet er tænkt som et værktøj til brug ved kommunens udarbejdelse af redegørelsen pr. 1. maj, jfr. Vejledningen

Læs mere

SOCIALPOLITIK Drift, serviceudgifter Budget 2014

SOCIALPOLITIK Drift, serviceudgifter Budget 2014 Indledning Området er henlagt til Socialudvalget, og omfatter tilbud til børn og unge med særlige behov, tilbud til ældre og handicappede, rådgivning, tilbud til voksne med særlige behov, støtte til frivilligt

Læs mere

Talen [Ny strategi for det sociale område] Nødvendig viden, målrettet indsats bedre liv - til flere [Evaluering af kommunalreformen]

Talen [Ny strategi for det sociale område] Nødvendig viden, målrettet indsats bedre liv - til flere [Evaluering af kommunalreformen] Talen Mit navn er Bente Nielsen, jeg er valgt for SF og jeg er første næstformand i regionsrådet i Region Midtjylland. Privat bor jeg i Silkeborg. Tak for invitationen til at komme her i dag og fortælle

Læs mere

BILAG Udviklingsstrategi 2013

BILAG Udviklingsstrategi 2013 BILAG Udviklingsstrategi 2013 Bilag...2 Bilag 1: Tilbud omfattet af Udviklingsstrategien...2 Bilag 2: Særlige forhold...3 Bilag 3: Tendenser og behov...6 Bilag 4: Procedurer for koordinering af lands og

Læs mere

Mødedato: 30. august 2018 Mødetid: 14:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse:

Mødedato: 30. august 2018 Mødetid: 14:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse: Dagsorden Handicapråd Mødedato: 30. august 2018 Mødetid: 14:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset Indholdsfortegnelse: 1 Handicaprådets fokuspunkter og arbejdsplan for denne periode - Kl. 14:00-14:30 2 2

Læs mere

Rammeaftale på socialområdet i Syddanmark 2010

Rammeaftale på socialområdet i Syddanmark 2010 Kontaktforum 15. juni 2009 Rammeaftale på socialområdet i Syddanmark 2010 En årlig lovpligtig rammeaftale i hver af de 5 regioner (SEL 6) 1 Rammeaftalen er et planlægnings- og udviklingsværktøj som skal

Læs mere

Godkendelsesramme for indplacering af plejefamilier

Godkendelsesramme for indplacering af plejefamilier Juni 2019 Godkendelsesramme for indplacering af plejefamilier Godkendelsesrammen er udarbejdet af på tværs af de fem socialtilsyn, Hovedstaden, Øst, Midt, Syd og Nord. Godkendelsesrammen er revideret juni

Læs mere

SOCIALPOLITIK Drift, serviceudgifter Budget 2015

SOCIALPOLITIK Drift, serviceudgifter Budget 2015 Indledning Området er henlagt til Socialudvalget, og omfatter tilbud til børn og unge med særlige behov, tilbud til ældre og handicappede, rådgivning, tilbud til voksne med særlige behov, støtte til frivilligt

Læs mere

Fælles for de tilsyn der gennemføres på institutioner i Børne og Velfærdsforvaltningen er, at der gennemføres:

Fælles for de tilsyn der gennemføres på institutioner i Børne og Velfærdsforvaltningen er, at der gennemføres: Indledning Social- og Sundhedsudvalget har i lyset af tilsynsreformen på det sociale område, der træder i kraft den 1. januar 2014, bedt om en oversigt over, hvilken betydning den får for kommunens tilsyn

Læs mere

Vejledende serviceniveau for. ophold i midlertidige botilbud. på handicap- og psykiatriområdet 2018/19

Vejledende serviceniveau for. ophold i midlertidige botilbud. på handicap- og psykiatriområdet 2018/19 Vejledende serviceniveau for ophold i midlertidige botilbud på handicap- og psykiatriområdet 2018/19 Indholdsfortegnelse Vejledende serviceniveau for midlertidige botilbud på handicap- og psykiatriområdet.

Læs mere

Formålet med indsatsen

Formålet med indsatsen Kvalitetsstandard Overskrift Modtagere Botilbud i almene boliger til borgere med betydelig og varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne Handicap, psykiatri og socialt udsatte Lov om almene boliger

Læs mere

Notat vedrørende serviceniveau og kvalitetsstandarder på voksenhandicap og psykiatriområdet.

Notat vedrørende serviceniveau og kvalitetsstandarder på voksenhandicap og psykiatriområdet. Dato 24.4.2013 Notat vedrørende serviceniveau og kvalitetsstandarder på voksenhandicap og psykiatriområdet. 1. Indledning Kvalitetsstandarder på området for voksenhandicap og socialpsykiatri i Tårnby Kommune

Læs mere

Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for Længerevarende botilbud efter almenboligloven 105 med støtte efter serviceloven.

Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for Længerevarende botilbud efter almenboligloven 105 med støtte efter serviceloven. Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for Længerevarende botilbud efter almenboligloven 105 med støtte efter serviceloven. Om kvalitetsstandarder - En kvalitetsstandard er kommunalbestyrelsens redskab til at

Læs mere

Indledning Kapitel 2: Opsummering af rammeaftalen... 9

Indledning Kapitel 2: Opsummering af rammeaftalen... 9 Indledning... 4 Kapitel 1: Baggrund for rammeaftalen... 5 Rammeaftalens opbygning og indhold... 5 Lovgrundlag... 6 Rammeaftalens parter og aktører... 6 Proces og tidsplan i forbindelse med udarbejdelse

Læs mere

Indstilling. Århus Kommune. Rammeaftale 2007 for det sociale område. Til Århus Byråd Via Magistraten Social- og Beskæftigelsesforvaltningen

Indstilling. Århus Kommune. Rammeaftale 2007 for det sociale område. Til Århus Byråd Via Magistraten Social- og Beskæftigelsesforvaltningen Indstilling Til Århus Byråd Via Magistraten Social- og Beskæftigelsesforvaltningen Den 27. september 2006 Århus Kommune 1. Resume Med kommunalreformen tegnes en ny offentlig sektor med nye aktører og en

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om det specialiserede socialområde. statens overførsler til kommuner og regioner i 2012.

Notat til Statsrevisorerne om beretning om det specialiserede socialområde. statens overførsler til kommuner og regioner i 2012. Notat til Statsrevisorerne om beretning om det specialiserede socialområde statens overførsler til kommuner og regioner i 2012 Maj 2014 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Dagtilbuddet på Sødisbakke har i denne form eksisteret i årtier og er i høj grad bygget op omkring

Dagtilbuddet på Sødisbakke har i denne form eksisteret i årtier og er i høj grad bygget op omkring Notat Fremtidens dagtilbud på Sødisbakke Mission Der har gennem de seneste år været stor politisk og samfundsmæssig bevågenhed omkring beskæftigelsesindsatsen i Danmark herunder også den indsats, der ydes

Læs mere

Ændringer i Serviceloven ved LOV nr. 660 af 08/06/2017.

Ændringer i Serviceloven ved LOV nr. 660 af 08/06/2017. Ændringer i Serviceloven ved LOV nr. 660 af 08/06/2017. Udvidelse og tydeliggørelse af muligheden for at yde en tidlig forebyggende indsats, forenkling af udmålingssystemet for merudgiftsydelsen, indførelse

Læs mere

Dagsorden til møde i Socialudvalget

Dagsorden til møde i Socialudvalget Gentofte Kommune Dagsorden til møde i Socialudvalget Dagsorden åben Mødedato 10. oktober 2013 Mødetidspunkt 07.00 Mødelokale Værelse 1108 Side 1 af 10 Indholdsfortegnelse Socialudvalget den 10. oktober

Læs mere

Kvalitetsstandard for socialpædagogisk bistand på psykiatriområdet efter lov om social service 85.

Kvalitetsstandard for socialpædagogisk bistand på psykiatriområdet efter lov om social service 85. Kvalitetsstandard for socialpædagogisk bistand på psykiatriområdet efter lov om social service 85. Udarbejdet af: Fælles Dato: November 13 Sagsid.: Sundhed og Handicap Version nr.: 4 Kvalitetsstandard

Læs mere

Vurdering af behov for- og forventet forbrug af tilbud i 2013 samt overvejelser om tilbudsviften

Vurdering af behov for- og forventet forbrug af tilbud i 2013 samt overvejelser om tilbudsviften Bilag 1, Afkrydsningsskema, vurdering af behov mv. Vurdering af behov for- og forventet forbrug af tilbud i 2013 samt overvejelser om tilbudsviften Opbygning: 1. Afkrydsningsskema - omfatter alle målgrupper

Læs mere

Lov om social service 107

Lov om social service 107 Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for Serviceloven 107 Midlertidigt botilbud Om kvalitetsstandarder - En kvalitetsstandard er kommunalbestyrelsens redskab til at skabe sammenhæng mellem det politisk fastsatte

Læs mere

Referat fra møde i kommunaldirektørnetværket i den midtjyske region

Referat fra møde i kommunaldirektørnetværket i den midtjyske region Kommunaldirektørnetværket i den midtjyske region Referat fra møde i kommunaldirektørnetværket i den midtjyske region Tid og sted: Fredag 6. januar 2012, fra kl. 9.00 til 12.00 efterfulgt af frokost Mødelokale

Læs mere

Rammeaftale

Rammeaftale Rammeaftale 2019-2020 Rammeaftalen for det specialiserede socialområde ogspecialundervisningsområdet for de 22 syddanske kommuner og Region Syddanmark Syddanmark Indledning Kommunerne bærer ansvaret for

Læs mere

tilbud, der både er ambulant tilbud og tilbud til voksne

tilbud, der både er ambulant tilbud og tilbud til voksne Mar 18 2011 12:27:42 - Helle Wittrup-Jensen 42 artikler. tilbud leverandør organisation, der leverer ydelser ambulant tilbud tilbud, der en enkelt gang, eller regelmæssigt i en periode, leverer en eller

Læs mere

Indhold. Indledning Kapacitet og faglighed skal matche fremtidens behov Udvikling af beskyttet beskæftigelse... 6

Indhold. Indledning Kapacitet og faglighed skal matche fremtidens behov Udvikling af beskyttet beskæftigelse... 6 1 Indhold Indledning... 3 Kapacitet og faglighed skal matche fremtidens behov... 5 Udvikling af beskyttet beskæftigelse... 6 Livskvalitet gennem støtte i eget hjem... 7 Fokus på borgertilfredshed... 8

Læs mere

Redegørelse pr. 1. maj 2010 fra: Høje-Taastrup kommune

Redegørelse pr. 1. maj 2010 fra: Høje-Taastrup kommune Høje-Taastrup kommune Side 1 af 14 sider. Redegørelse pr. 1. maj 2010 fra: Høje-Taastrup kommune Kontaktperson Pernille Petersen Tlf. nr. 43591821 Mail.: pernillepet@htk.dk Skemaet er tænkt som et værktøj

Læs mere

Bekendtgørelse om Tilbudsportalen

Bekendtgørelse om Tilbudsportalen Bekendtgørelse om Tilbudsportalen I medfør af 14, stk. 4, i lov om social service, jf. lovbekendtgørelse nr. 58 af 18. januar 2007, fastsættes: Formål med Tilbudsportalen 1. Formålet med Tilbudsportalen

Læs mere

Rammeaftale Udviklingsstrategi og Styringsaftale. De 19 kommuner i regionen og Region Midtjylland

Rammeaftale Udviklingsstrategi og Styringsaftale. De 19 kommuner i regionen og Region Midtjylland Rammeaftale 2017 Udviklingsstrategi og Styringsaftale De 19 kommuner i regionen og Region Midtjylland Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Forord... 4 Sammenfatning... 6 Udviklingsstrategi... 9

Læs mere

Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 7 Side 8 Side 9 Side 10 Side 11 Side 12 Side 13 Side 14 Side 15 Side 16 Side 17 Side 18 Side 19 Side 20 Side 21 Rammeaftale 2017 Udviklingsstrategi og Styringsaftale De

Læs mere

Anbringelsesprincipper

Anbringelsesprincipper Anbringelsesprincipper Indledning På de kommende sider kan du læse, hvilke principper, der bliver lagt til grund, når vi i Familie- og Handicapafdelingen anbringer børn og unge uden for hjemmet. Familie-

Læs mere

Kvalitetsstandard for hjælp og støtte i botilbud

Kvalitetsstandard for hjælp og støtte i botilbud 15. december 2015 Center for Handicap og Psykiatri Torvegade 15 4200 Slagelse Kvalitetsstandard for hjælp og støtte i botilbud Indhold 1. INDLEDNING... 3 2. LOVGRUNDLAG... 3 2.1. FORMÅLET MED HJÆLPEN OG

Læs mere

Udkast - maj Politik for voksne med særlige behov

Udkast - maj Politik for voksne med særlige behov Udkast - maj 2013 Politik for voksne med særlige behov 2013 Vision Omsorgskommunen Ringsted Politik for voksne med særlige behov sætter rammen og afstikker retningen for indsatser og initiativer på området

Læs mere

De enkelte kommuners høringssvar skal ses som et supplement hertil.

De enkelte kommuners høringssvar skal ses som et supplement hertil. Regionsrådet i Midtjylland KKR MIDTJYLLAND Høringssvar til Region Midtjyllands udkast til Social Strategi Den 2. september 2013 Sags ID: SAG-2013-04325 Dok.ID: 1732346 De midtjyske kommuners administrative

Læs mere

Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for Længerevarende botilbud efter almenboligloven 105 med støtte efter serviceloven.

Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for Længerevarende botilbud efter almenboligloven 105 med støtte efter serviceloven. Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for Længerevarende botilbud efter almenboligloven 105 med støtte efter serviceloven. Om kvalitetsstandarder - En kvalitetsstandard er kommunalbestyrelsens redskab til at

Læs mere

Regodkendelse af Bo og Naboskab Vordingborg 24. november 2014

Regodkendelse af Bo og Naboskab Vordingborg 24. november 2014 Regodkendelse af Bo og Naboskab Vordingborg 24. november 2014 Kopi fra Tilbudsportalen Re-godkendelsen omhandler alle temaer i kvalitetsmodellen: Uddannelse og beskæftigelse, Selvstændighed og relationer,

Læs mere

Tilsynsrapport Anmeldt tilsyn på Bostedet Hjørnehuset Torsdag den 18. november 2010.

Tilsynsrapport Anmeldt tilsyn på Bostedet Hjørnehuset Torsdag den 18. november 2010. Tilsynsrapport Anmeldt tilsyn på Bostedet Hjørnehuset Torsdag den 18. november 2010. Formål med tilsynet. Tilsynet har til formål i henhold til Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område

Læs mere

Kvalitetsstandard for ophold i botilbud på handicap- og psykiatriområdet (Servicelovens 108)

Kvalitetsstandard for ophold i botilbud på handicap- og psykiatriområdet (Servicelovens 108) Myndighedsafdelingen Kvalitetsstandard for ophold i botilbud på handicap- og psykiatriområdet (Servicelovens 108) Godkendt i Kommunalbestyrelsen den 12. november 2013 Acadre doc. 150820-13 1. Indledning

Læs mere

Rammeaftale Udviklingsstrategi og Styringsaftale. De 19 kommuner i regionen og Region Midtjylland

Rammeaftale Udviklingsstrategi og Styringsaftale. De 19 kommuner i regionen og Region Midtjylland Rammeaftale 2016 Udviklingsstrategi og Styringsaftale De 19 kommuner i regionen og Region Midtjylland Rammeaftale 2016 Udviklingsstrategi og Styringsaftale De 19 kommuner i regionen og Region Midtjylland

Læs mere

Regionernes aktiviteter på social- og specialundervisningsområdet i Januar 2018

Regionernes aktiviteter på social- og specialundervisningsområdet i Januar 2018 Regionernes aktiviteter på social- og specialundervisningsområdet i 2018 Januar 2018 Indledning Danske Regioner har frem til 2014 hvert år udgivet en opgørelse over regionernes aktiviteter på social- og

Læs mere

Kommunen som driftsherre for det enkelte tilbud. Tilbuddets navn: I Helårspladser Ramme- Målgruppe: Hovedvægt på

Kommunen som driftsherre for det enkelte tilbud. Tilbuddets navn: I Helårspladser Ramme- Målgruppe: Hovedvægt på Indledning Side 1. Talbilag til kommunens redegørelse til regionen d. 1. maj 2008 Kommune: Kontaktperson: Tabita Sonne-Dalsø Overskrifter på de enkelte ark. Opdeling i Kommunen som driftsherre for det

Læs mere

Del 2. Behov for og forventet forbrug af tilbud i 2011. Opbygning

Del 2. Behov for og forventet forbrug af tilbud i 2011. Opbygning Del 2. Behov for og forventet forbrug af tilbud i 2011 I denne del skal der svares på: Overordnede spørgsmål vedr. kommunens rolle som efterspørger af tilbud set i forhold til foregående år (2009/2010)

Læs mere

Mandag kl. 14:15 Mødelokale D1

Mandag kl. 14:15 Mødelokale D1 Referat fra ordinært møde Møde den 20. november Mandag 20.11.2017 kl. 14:15 Mødelokale D1 Følgende sager behandles på mødet Side Meddelelser 2 Ny rammeaftale på det specialiserede social- og specialundervisningsområde

Læs mere

Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 7 Side 8 Side 9 Side 10 Side 11 Side 12 Side 13 Side 14 Side 15 Side 16 Side 17 Rammeaftale 2017 Udviklingsstrategi og Styringsaftale De 19 kommuner i regionen og Region

Læs mere

Indhold. Takster og takstudviklingen

Indhold. Takster og takstudviklingen KKR September 2018 Indhold Takster og takstudviklingen 2014-2019 Generet om socialtilsynet: Rammerne for tilsynets opgaver Socialtilsynets opgaver Kommunens opgaver Snitflader og samarbejde mellem socialtilsyn

Læs mere

Danmark. Indledning. Ansvarsfordeling mellem stat, region og kommune NOTAT. Tilbud til udsatte børn og unge i Danmark

Danmark. Indledning. Ansvarsfordeling mellem stat, region og kommune NOTAT. Tilbud til udsatte børn og unge i Danmark NOTAT Titel Fra: Til: Tilbud til udsatte børn og unge i Danmark Elisabeth Marian Thomassen, Servicestyrelsen, Danmark Valuta för pengarna? Kvalitetssäkring och uppföljning av barns uppväxtvillkor i nordiska

Læs mere

Afgørelse om betinget godkendelse som socialt tilbud

Afgørelse om betinget godkendelse som socialt tilbud Bytoften Bo-og Aktivitetscenter Bytoften 73 7400 Herning Att.: Kirsten Fastrup 12. januar 2016 Afgørelse om betinget godkendelse som socialt tilbud Socialtilsyn Midt har d. 17-11-2015 været på tilsynsbesøg

Læs mere

Glostrup Kommunes Handicappolitik

Glostrup Kommunes Handicappolitik Glostrup Kommunes Handicappolitik 1 Indhold Forord 3 Indledning 4 Centrale udgangspunkter og principper 5 - Mestring og udfoldelse 5 - Borgerinddragelse 5 - FN Handicapkonvention 6 - Ligebehandling, Solidaritet,

Læs mere