Kapitel 4. Det pompejanske privathus

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kapitel 4. Det pompejanske privathus"

Transkript

1 In angulo cum libello Kapitel 4, side 1 Kapitel 4 Det pompejanske privathus Fig. 18. Husene i Pompeji og Herculaneum har gerne haft to etager, men andensalen er bedst bevaret som her i Herculaneum. Mure og vægmalerier Vandrer man gennem gaderne i Pompeji og Herculaneum, vil man se, at husene ligger tæt op ad hinanden i større blokke, der omgives af gader. En sådan boligblok kaldes en insula, da den omgives af gader som en ø af vand. Ved at lægge husene således, spares både plads og byggematerialer, eftersom en del mure bliver fælles for to huse. Nogle af de ældste mure er bygget af tilhugne kvadre, dvs. firkantede sten af enten en vulkansk stenart, der kaldes tuf, eller af kalksten, som floden Sarno havde aflejret i landskabet gennem de foregående årtusinder. I det sidste århundrede før Kristus blev disse byggematerialer afløst af brændte mursten med mørtel som bindemiddel. Langt de fleste af de bevarede huse har mure, hvori der indgår mursten. Gadebilledet er således i dag præget af murstensmure, men det var det ikke, da byen summede af liv. Ganske som vore huse ofte var kalkede i gamle dage, var oldtidens bygninger det. Også indvendig beklædtes murene med et lag kalkpuds, der ofte blev forsynet med malerier. I det 3. og 2. årh. f.kr. blev de indvendige mure ofte dækket med et lag malet puds, der skulle efterligne de marmorbeklædte vægge, man kunne finde i rigtige rigmandshuse. Sådanne imitationer af marmor blev siden afløst af egentlige vægmalerier. Da Octavian (den senere kejser Augustus) erobrede Ægypten i år 30 f.kr., fulgte en periode med forkærlighed for ægyptiske motiver (f.eks. ibisfugl og krokodiller), der forekom ejerne eksotiske og spændende.

2 In angulo cum libello Kapitel 4, side 2 I årtierne inden katastrofen i 79 e.kr. eksperimenterede malerne med perspektiv og forskellige lysvirkninger. De kunne f.eks. bemale en væg med udsigten fra et vindue, der var åbent over mod nabohusets altaner. Såvel udsigt som nabohus blev gengivet perspektivisk, så vægmaleriet gav indtryk af at være et rigtigt vindue med udsigt. Både byggematerialer og motiver er i dag vigtige holdepunkter for arkæologernes datering af de enkelte huse. Fig. 19. Cubiculum i Vettiernes Hus i Pompeji. Malerierne i hjørnet skal illudere vinduer med udsigt til nabohusene. Det pompejanske atriumshus I det følgende vil vi skildre et gennemsnitshus i Pompeji og Herculaneum vel vidende, at et sådant gennemsnitshus ikke findes. En stor del af de bevarede huse har dog så mange fællesstræk, at man med god grund taler om et atriumshus af pompejansk type. Går man ned ad sidegaderne i Pompeji, bliver det for alvor tydeligt, at det antikke hus åbner sig indad. Ud til gaden har huset kun en enkelt dør og nogle få, små og ofte højtsiddende vinduer. De lukkede mure og små vinduer er ikke et udtryk for, at man var sig selv nok, tværtimod, men de skulle beskytte mod såvel sommerens hede som vinterens kulde. Fig. 20. Grundplan over det pompejanske hus.

3 In angulo cum libello Kapitel 4, side 3 Fig. 21. Atrium i Menanders hus i Pompeji. I væggen ved indgangen ses huller til de stolper, som har båret andensalen. I hjørnet ses et husalter til husguderne. Atrium Fra gaden træder man ind gennem en korridor, der består af vestibulum og fauces. Korridoren omgives af nogle mindre rum, cellae, hvorfra en slave kunne holde opsyn med indgangsdøren. I en række tilfælde er disse cellae blevet omdannet til serveringssteder, såkaldte thermopolier (èåñìïðþëéïí), hvor man fra gaden kunne købe varme retter. I sådanne tilfælde er rummet sædvanligvis blevet adskilt fra det øvrige hus med en skillevæg. Ud mod gaden kunne thermopoliet lukkes med en træskodde, og man kan mange steder endnu se den rille i tærskelstenen, hvor træskodden blev placeret efter lukketid. Thermopolierne kan ligge tæt ved siden af hinanden, og de svarer til vore dages grill- og pizzabarer. Fra fauces træder vi ind i det centrale rum, der har givet hele det pompejanske hus navn: atrium. Det latinske ord atrum betyder mørkt, og mørkt er atrium, da det kun får lys gennem et mindre hul i taget, der kaldes compluvium. Lige under dette findes et lavt bassin i gulvet, impluvium, der opsamler regnvandet, som ledes hen til en underjordisk cisterne, så man også har vand i perioder med svigtende vandforsyning. Til daglig fik man dog frisk vand fra byens vandforsyning. Vandet blev ført ud til de enkelte huse gennem blyrør, der stadig ligger synlige i mange af byens fortove. Står man inde i et atrium, kan det forekomme, at der er højt op til taget, men det skyldes, at der ofte har været en lavere mellemetage af træ med små værelser, der omgav lysskakten mellem compluvium og impluvium. En væsentlig del af de rum, der ligger omkring atrium, tjente som cubicula, dvs. soveværelser. Desuden var der andre rum som alae, fløje, hvor der kunne stå et skab eller lignende. Bagest i atrium ligger tablinum, der er det mest officielle af alle rummene. Det var således i tablinum, at ægtesengen var stillet frem under bryllupsceremonien. Til daglig blev rummet brugt af husets herre. Hertil kommer culina, køkken, og latrina, toilet, der ofte lå ved siden af hinanden blot ad-

4 In angulo cum libello Kapitel 4, side 4 skilt af en bræddevæg. Inden man lader sig chokere over denne placering, skal man være opmærksom på, at en sådan placering også har været almindelig i Danmark. Vi har stadig mange huse med køkken og toilet placeret ved siden af hinanden blot adskilt af en enkelt væg. Placeringen er praktisk og skyldes hensyn til såvel vandtilførsel som kloakering. I nær forbindelse med culina lå ofte et apotheca ( ðïèþêç), der tjente som forrådskammer, svarende til gamle dages fadebure, der i dag er blevet afløst af køle- og fryseskabe. Foruden disse rum var der et triclinium (ôñßêëéíïí), en spisestue med plads til 3 sofaer. Sofaerne anbragtes i vinkler på 90 0 omkring et bord, så der var en åben side til serveringen, og på hver sofa kunne der være op til tre personer. Man nærmest lå ned under måltidet, idet man støttede sig på venstre albue og spiste med højre hånd. Mere end 9 liggende mennesker omkring et bord blev anset for upassende. Fig. 22. Peristylet i Vettiernes Hus i Pompeji. Den lille bronzefigur holder en and, der fungerer som et af havens mange springvand. Peristylet Sådan var atriets indretning, men som resultat af den tætte kontakt med grækerne i Syditalien føjede mange mennesker en ekstra afdeling til huset med mere lys og luft. Den græske indflydelse viser sig i de ord, der anvendes om rummene i denne afdeling, der under ét kaldes peristyl(i)um (ðåñßóôõëïò). Fra atrium kommer man gennem andron ( íäñþí, egl. mændenes rum, men i Pompeji blot en korridor) ud i peristylet, der omgiver en hortus (en have) med blomster og ikke sjældent også springvand. Omkring peristylet kan der ligge flere cubicula; hertil kommer sommerspisestuer og andre mindre opholdsrum, der blot kaldes oecus (ï êïò).

5 In angulo cum libello Kapitel 4, side 5 Et særligt rum er exedra ( î-ýäñá), der er et åbent og ofte afrundet sted, hvor man kan sidde og fordybe sig In angulo cum libello. Huse og mennesker Det er således et ganske rummeligt hus, der danner rammen om den pompejanske families hjemmeliv. Det kan derfor være naturligt at spørge sig om, hvor mange mennesker huset er beregnet til. Var der tale om storfamilier, eller var der blot tale om masser af plads inden døre? Huset dannede ofte rammen om en familie, dvs. far, mor og nogle få børn. Børnerige familier var ganske vist et politisk ønske, men ikke desto mindre var det almindeligt med børnebegrænsning i form af provokeret abort eller udsætning af nyfødte. Man yndede ikke store børneflokke i den romerske verden, som Pompeji var en del af. Til familien hørte desuden nogle slaver, næppe mange i en gennemsnitlig husstand. Det er faktisk, hvad vi véd om antallet af de mennesker, der levede i et sådant hus. Det udelukker imidlertid ikke flere pårørende og udlejning af tomme værelser. Men selv i en sådan situation må der have været plads nok til, at man ikke behøvede at komme hinanden ved døgnet rundt. Fig. 23. Mange huse er udsmykket med mosaikker, dvs. kunstværker, der består af små sten med ægte farver. Særligt yndede motiver har relation til Middelhavet, som i oldtiden lå lige udenfor Pompeji og Herculaneum. Denne mosaik fra et hus i Herculanuem viser en kammusling, og inde i den ses havguden Poseidon / Neptunus og hans elskede Amphitrite. Poseidon står med den trefork, han anvender til at fange fisk med. Som ramme tjener nogle rigtige muslingeskaller.

6 In angulo cum libello Kapitel 4, side 6 Terentius Antonium visitat Terentius amicus Antonii est. Terentius ad villam venit et portam pulsat. Hilda portam custodit, dum fabas cenae purgat. Terentius interrogat: "Audis-ne me, ancilla bona? Hilda Terentio respondet: Ego te audio et portam tibi aperio. Terentius per vestibulum in atrium intrat. In medio atrii impluvium aqua ple- 5 num est. Terentius oculos levat et per compluvium caelum caeruleum videt. Cubicula multa atrium circumdant. Lecti in cubiculis sunt. Sophia cenam familiae in culina praeparat. Claudia ante aediculam atrii stat, ubi deos domesticos liliis et taeniis ornat. Terentium audit et videt. Cur, inquit, nos visitas, amice? 10 Terentius respondet: Librum de philosophia Stoica novum vobis apporto. Ubi Antonium invenio? Claudia: Antonium in peristylo invenis, ubi in angulo cum libello sedet. Terentius intrat in peristylum, ubi columnae pulchrae hortum parvum circumdant. Inter columnas signa deorum et philosophorum videt. Signa sunt aut aenea 15 aut marmorea. Antonius amicum videt et salutat: Salve, amice! Laetus te video. Cur ad nos hodie venis? Terentius Antonio causam explicat: Librum Senecae De vita beata tibi porto. Antonius amicum orat: Mane hic et nobis-cum cena! Ancillae cenam iam 20 praeparant. Post cenam de philosophia Stoica disputamus. Terentius respondet: Laetus vobis-cum maneo et vespera tota te-cum disputo. Hilda et Sophia colloquium amicorum audiunt. Hilda Sophiam interrogat: Cur Terentius philosophiam Senecae Stoicam vocat? Sophia Hildae causam enarrat: Stoa est aedificium Graecum columnis cir- 25 cumdatum. Prope forum Athenarum Stoa picturis ornata est, ubi philosophi ambulant et de vita beata disputant. Seneca, philosophus Romanus, philosophiam Stoicam in dialogis et epistulis lingua Latina explicat. Hilda orat: Narra mihi summam philosophiae Stoicae! Sophia philosophiam Senecae de deo et animo humano sic explicat: Deus verus in templis et signis 30 non habitat, sed sicut animus magnus sine figura mundum gubernat. Deus et in viris et in feminis, et in servis et in liberis habitat. Animus humanus divinus est. Sic Seneca naturam dei et animi explicat. Dagens grammatik Substantiver i neutrum efter 2. deklination 15. Adjektiver i neutrum efter 2. deklination 15 & 29. Personlige pronominer 42. Gloser til kapitel 4 Terentius, m 2, romersk mandsnavn pulso, 1, banker, banker på custodio, 4, bevogter, holder øje med faba, f 1, bønne

7 In angulo cum libello Kapitel 4, side 7 purgo, 1, renser ego, pers pron, jeg; se 42 tu, pers pron, du; se 42 vestibulum, n 2, forhal atrium, n 2, storstue, atrium; atrium er det centrale rum i det romerske hus medium, n 2, midte, midten impluvium, n 2, bassin, impluvium plenus, adj, fuld af; plenus forbindes med instrumental ablativ, se 169 levo, 1, løfter compluvium, n 2, hul i taget, compluvium caelum, n 2, himmel caeruleus, adj, blå cubiculum, n 2, soveværelse circum-do, 1, omgiver lectus, m 2, seng culina, f 1, køkken aedicula, f 1, lille hus, husalter; et husalter har billeder af husets beskyttende guder, larerne sto, 1, står domesticus, adj, hørende til huset; deus domesticus, husgud lilium, n 2, lilje taenia, f 1, ôáéíßá, bånd orno, 1, smykker cur, interr adv, hvorfor inquam, ufuldstændigt verbum, siger; se 113; inquam anvendes ved direkte tale og sættes efter et af de første ord i talen nos, pers pron, vi, os; se 42 liber libri, m 2, bog philosophia, f 1, öéëïóïößá, (egl. kærlighed til visdom) filosofi Stoicus, adj, óôùúêüò, stoisk vos, pers pron, I, jer; se 42 ap-porto, 1, bringer in-venio, 4, finder peristylum, n 2, ðåñßóôõëïí, søjlegård, peristyl angulus, m 2, hjørne cum, præp m abl, med libellus, m 2, lille bog, bog columna, f 1, søjle hortus, m 2, have inter, præp m akk, mellem signum, n 2, tegn, statue philosophus, m 2, öéëüóïöïò, visdomselsker, filosof aut... aut, konj, enten... eller aeneus, adj, bronze-, af bronze; bronze, der er en legering af ca. 90% kobber og 10% tin, er et stærkt og holdbart materiale salveo, 2, er stærk, er sund; salve, imperativ, vær sund, d.v.s. vær hilset ex-plico, 1, udvikler, forklarer Seneca, m 1, navn på en romersk filosof, der levede fra ca. 4 f.kr. til 65 e.kr. Seneca skrev dialogen De vita beata i år 58 e.kr. beatus, adj, lykkelig, fuldkommen maneo, 2, forbliver cum, præp m abl, med; ved personlige pronominer sættes præpositionen cum efter det ord, den styrer; nobis-cum = cum nobis iam, adv, allerede, nu dis-puto, 1, diskuterer, drøfter, samtaler vobis-cum = cum vobis vespera, f 1, aften, aftenstid col-loquium, n 2, samtale voco, 1, kalder e-narro, 1, fortæller om, gør rede for, forklarer stoa, f 1, óôïü, søjlegang; der tænkes på Stoa Poikile (=søjlegangen med malerierne) aedificium, n 2, bygning circum-datus, ppp (af circum-do, 1, omgiver), omgivet forum, n 2, torv Athenae, f 1 pl, Áè íáé, Athen; byen Athen er et flertalsord, da der er tale om en sammenslutning af flere mindre bysamfund pictura, f 1, maleri ornatus, ppp (af orno, 1, ud-smykker), udsmykket ambulo, 1, går omkring dialogus, m 2, äéüëïãïò, samtale epistula, f 1, ðéóôïëþ, brev Latinus, adj, latinsk

8 In angulo cum libello Kapitel 4, side 8 summa, f 1, hovedindhold, kerne animus, m 2, sjæl verus, adj, sand templum, n 2, tempel habito, 1, bor sic-ut, konj, således som, ligesom figura, f 1, form, fysisk skikkelse mundus, m 2, verden guberno, 1, styrer vir viri, m 2, mand servus, m 2, slave divinus, adj, guddommelig natura, f 1, natur, væsen

Caecilius (side 8 og 9)

Caecilius (side 8 og 9) Caecilius (side 8 og 9) Caecilius levede i Italien i det første århundrede efter Kristi fødsel i byen Pompeji. Byen lå ved foden af vulkanen Vesuv, på kysten ud til Napoli-bugten, og har nok haft omkring

Læs mere

Kapitel 3. Byerne ved foden af Vesuv

Kapitel 3. Byerne ved foden af Vesuv In angulo cum libello Kapitel 3, side 1 Kapitel 3 Byerne ved foden af Vesuv Fig. 12. Herculaneum set fra vest med en af Vesuvs nuværende to kegler i baggrunden. Fred og idyl Efter Forbundsfællekrigen kom

Læs mere

Kapitel 1. Fra bondesprog til lingua franca

Kapitel 1. Fra bondesprog til lingua franca In angulo cum libello Kapitel 1, side 1 Kapitel 1 Fra bondesprog til lingua franca Fig. 4 Imperium. Imperium Romanum på kejser Trajans tid (98-117 e. Kr.) En dialekt i Latium Sproget latin begyndte som

Læs mere

Kapitel 5. Arkitektur og skulptur

Kapitel 5. Arkitektur og skulptur In angulo cum libello Kapitel 5, side 1 Kapitel 5 Arkitektur og skulptur Fig. 24. Poseidontemplet i den græske koloni Poseidonia (lat: Paestum) ca. 70 km syd for Pompeji. Templet er opført i travertin

Læs mere

en hjemmeside, et netblad, en mailruppe og en blog

en hjemmeside, et netblad, en mailruppe og en blog enhjemmeside,etnetblad, enmailruppeogenblog Bagenhvertilfreds modeljernbanemandstår entålmodigkvinde. Enmor,ensøster,en veninde,enkæreste,en koneellerendatter MBPnetbladnr.27,vinter2010 Tidligeredobbelthus,hvordetenehuserrevetnedfornylig.

Læs mere

Kapitel 1. Det l a nge blik

Kapitel 1. Det l a nge blik Kapitel 1 Det l a nge blik Kirurgen sagde:»jeg vil foretage en nethindeoperation på dit venstre øje.«det var gode nyheder, men så fortsatte han med at sige, at jeg skulle rekreere mig efter operationen

Læs mere

13. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 14. september 2014 kl. 10.00. Salmer: 736/434/683/179//365/439/469/373

13. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 14. september 2014 kl. 10.00. Salmer: 736/434/683/179//365/439/469/373 1 13. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 14. september 2014 kl. 10.00. Salmer: 736/434/683/179//365/439/469/373 Åbningshilsen Efter højmessen sørger en af vore frivillige for kirkefrokost, så

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Salmer: Hinge kl.9: 458-462/ 467-37,v.5-671 Vinderslev kl.10.30: 458-462- 178/ 467-37,v.5-671 Dette hellige evangelium

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3. s. e. påske 20. Konfirmation Bording kirke. Tekst: Johs. 14,1-11. En vej gennem livet. I dag er vi samlet til konfirmation, i glæde, forventning og med

Læs mere

Opdateringer til førsteudgaven for Claus Drengsted-Nielsen: Grammatik på dansk

Opdateringer til førsteudgaven for Claus Drengsted-Nielsen: Grammatik på dansk Opdateringer til førsteudgaven for Claus Drengsted-Nielsen: Grammatik på dansk Grammatik på dansk er nu på Facebook: facebook.com/grammatikpd Her kan du følge med i sproglige spørgsmål og selv spørge.

Læs mere

Tre Huse. en sortner jord synker i hav de lyse stjerner slukkespå himlen. ildbrande raser mod arnens bål høj hede spiller mod himlen s

Tre Huse. en sortner jord synker i hav de lyse stjerner slukkespå himlen. ildbrande raser mod arnens bål høj hede spiller mod himlen s en sortner jord synker i hav de lyse stjerner slukkespå himlen ildbrande raser mod arnens bål høj hede spiller mod himlen s Tre Huse Nu skal et jo ikke være kamp og heltedåd det hele og efter et hårdt

Læs mere

Opdateringer til førsteudgaven for Claus Drengsted-Nielsen: Grammatik på dansk

Opdateringer til førsteudgaven for Claus Drengsted-Nielsen: Grammatik på dansk Opdateringer til førsteudgaven for Claus Drengsted-Nielsen: Grammatik på dansk Grammatik på dansk er nu på Facebook: facebook.com/grammatikpd Her kan du følge med i sproglige spørgsmål og selv spørge.

Læs mere

Hvorfor et sikkert tilbud?

Hvorfor et sikkert tilbud? Boligtilbuddet drejer sig om en 3-soveværelses lejlighed på 145 m2 + ca. 80 m2 privat tagterrasse. Prisen er nedsat fra oprindelig 350.000 euro til nu 210.000 euro. En prisnedsættelse på 40 procent. Hvorfor

Læs mere

Man kan kun se rigtigt, med hjertet!

Man kan kun se rigtigt, med hjertet! Man kan kun se rigtigt, med hjertet! Mark 2,1-12 Salmer: 3-31-423-667-439/412-587 Kollekt: Johansen, s. 155 Som vintergrene i afmagt rækker mod dagens rum, ber vi om glæde og lys fra Guds evangelium I

Læs mere

Kerneværdi 2 - Vi vil leve af Bibelen

Kerneværdi 2 - Vi vil leve af Bibelen Ledervejledning er et ledermateriale, som du som teenleder, konfirmandleder, forkynder, eller dig som har andet arbejde med teenagere, kan bruge og finde inspiration i. Vi har som mål for vores TeenTools,

Læs mere

GUIDE. for børn og deres voksne

GUIDE. for børn og deres voksne åh velkommen mens kultur føle halvtreds os øv tale menneske vi wow kær en selvfølgelig fordi land fjorten og fjerde den mærke hos du kærlighed hvem hviske tvivl snart stor da fascinerende forunderlig af

Læs mere

Omkring døbefonten. Svar på nogle meget relevante spørgsmål.

Omkring døbefonten. Svar på nogle meget relevante spørgsmål. Omkring døbefonten Svar på nogle meget relevante spørgsmål. *** Og de bar nogle små børn til Jesus, for at han skulle røre ved dem; disciplene truede ad dem, men da Jesus så det, blev han vred og sagde

Læs mere

Studie. Den nye jord

Studie. Den nye jord Studie 16 Den nye jord 88 Åbningshistorie Jens er en af mine venner. Jeg holder meget af ham, men han er tja nærig. Jeg bryder mig ikke om at sige det på den måde, men siden hans kone Jane sagde det rent

Læs mere

Grammatik Pronominer (fortsat) og præpositioner

Grammatik Pronominer (fortsat) og præpositioner Grammatik Pronominer (fortsat) og præpositioner Laila Kjærbæk FIO2009 Tirsdag den 9. juni 2009 Pronominer Personlige Fx jeg, du (De), han, hun, den (det), vi, I (De), de; mig, dig (Dem), ham, hende, os,

Læs mere

20.s.e.trin. I 2017 Bejsnap

20.s.e.trin. I 2017 Bejsnap Kim Larsen har skrevet en sang, der hedder festen. Den handler om at gå rundt en kold nat og få øje på et sted, hvor der er fest. Omkvædet til sangen lyder: Da jeg bankede på, var der en, der åbnede døren

Læs mere

Kapitel 6. Skrift og bog

Kapitel 6. Skrift og bog In angulo cum libello Kapitel 6, side 1 Kapitel 6 Skrift og bog Skriftens oprindelse Vi opfatter skrift som noget selvfølgeligt, for det moderne samfund bygger på, at man kan fastholde et budskab på skrift.

Læs mere

Dansk som andetsprog G

Dansk som andetsprog G Dansk som andetsprog G Almen voksenuddannelse Sproglig prøve (1 time) Eksaminandens navn Eksaminandnummer Prøveafholdende institution Tilsynsførendes underskrift Jeg bekræfter herved med min underskrift,

Læs mere

Prædiken til 5. søndag efter påske.

Prædiken til 5. søndag efter påske. Prædiken til 5. søndag efter påske. Salmer: Indgangssalme: DDS 743: Nu rinder solen op af østerlide Salme mellem læsninger: DDS 636: Midt i alt det meningsløse Salme før prædikenen: DDS 367: Vi rækker

Læs mere

Konfirmationer 2014. Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 ...

Konfirmationer 2014. Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 ... 1 Konfirmationer 2014.... Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 Gud, tak for, at du har vist os kærligheden, som det aller vigtigste i livet. Giv os troen og håbet og

Læs mere

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Mark 16,1-8

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Mark 16,1-8 1 Påskedag I. Sct. Pauls kirke 31. marts 2013 kl. 10.00. Salmer: 222/434/219/225//224/439/223/235 Uddelingssalme: se ovenfor: 223 Åbningshilsen Vi fejrer noget, vi ikke forstår og fatter: Jesus var død,

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 27-08-2015 Prædiken til 12. s.e.trinitatis 2015.docx

Lindvig Osmundsen Side 1 27-08-2015 Prædiken til 12. s.e.trinitatis 2015.docx Lindvig Osmundsen Side 1 Prædiken til 12. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Mark. 7,31-37. Kan du høre mig? Jeg kan ikke høre dig. Når man bliver over 60 så får lyden på fjernsynet en ekstra streg eller

Læs mere

Tekstlæsning: Jesus sagde: Og se, jeg er med jer alle dage indtil verdens ende. Amen

Tekstlæsning: Jesus sagde: Og se, jeg er med jer alle dage indtil verdens ende. Amen 1 749 - I østen stiger solen op 419 - O Gud hør min bøn 70 - Du kom til vor runde jord 478 - vi kommer til din kirke, Gud 721 - Frydeligt med jubelkor Tekstlæsning: Jesus sagde: Og se, jeg er med jer alle

Læs mere

Eftertanke om rænkespil, kærlighed og svigt i det konkrete eksempel med Shakespeares Hamlet.

Eftertanke om rænkespil, kærlighed og svigt i det konkrete eksempel med Shakespeares Hamlet. PRÆDIKEN til 18 sø e trin Søndag den 15. okt. 2o17 1. Evangelielæsning (Mt 22,34-46) 2. Prædiken Sådan slutter Shakespeares skuespil om Hamlet. Hvad ligger ikke i disse ord; der kunne være tale om den

Læs mere

Studie 12 Menigheden 68

Studie 12 Menigheden 68 Studie 12 Menigheden 68 Åbent spørgsmål Enten/eller Er formålet med menigheden at støtte medlemmernes åndelige vækst, eller at tjene samfundet i kristen kærlighed? Set fra dit synspunkt, hvilken ville

Læs mere

Vikar-Guide. 3. Yderligere information: Svar på rebus: Asterix og Kleopatra

Vikar-Guide. 3. Yderligere information: Svar på rebus: Asterix og Kleopatra Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Geografi 7. - 9. klasse Verdens Syv Underværker 1. Fælles gennemgang: Kan det lade sig gøre, er det en god idé, at der er computere til rådighed til denne opgave, men

Læs mere

Grammatik Blandet - Opsamling

Grammatik Blandet - Opsamling Grammatik Blandet - Opsamling FIO2000 Laila Kjærbæk Mandag den 15. juni 2009 Substantiver - øvelse Singularis Pluralis Indefinit Definit Indefinit Definit et akvarium akvariet akvarier akvarierne et billede

Læs mere

Lav flotte mosaikker

Lav flotte mosaikker Månestenen #10 Opgaveark Billedkunst, 1-5. klasse Omfang: 2-6 lektioner Lav flotte mosaikker I denne opgave skal eleverne arbejde med mosaik. De introduceres til mosaikkunsten ved at se billeder af mosaik,

Læs mere

Prædiken holdt i Haderslev Domkirke af sognepræst Henning Wehner. 408 349 448 305 / 540 227,9-234 3.s.e.P 26. april 2015 Dom kl.10.00 Joh.

Prædiken holdt i Haderslev Domkirke af sognepræst Henning Wehner. 408 349 448 305 / 540 227,9-234 3.s.e.P 26. april 2015 Dom kl.10.00 Joh. Prædiken holdt i Haderslev Domkirke af sognepræst Henning Wehner 408 349 448 305 / 540 227,9-234 3.s.e.P 26. april 2015 Dom kl.10.00 Joh.16,16-22 Der var ét billede i denne prædiketekst, som nogle her

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 01-05-2016 Prædiken til 5.s.e. påske 2016. Prædiken til 5. søndag efter påske 2016. Tekst: Johs. 17,1-11.

Lindvig Osmundsen Side 1 01-05-2016 Prædiken til 5.s.e. påske 2016. Prædiken til 5. søndag efter påske 2016. Tekst: Johs. 17,1-11. Lindvig Osmundsen Side 1 01-05-2016 Prædiken til 5. søndag efter påske 2016. Tekst: Johs. 17,1-11. Et smukt billede. Et herligt billede. Ordet herlighed er et centralt ord i Jesu bøn. Jesu bad om at blive

Læs mere

Evaluering af undervisningsmiljøet, uge 36, 2005

Evaluering af undervisningsmiljøet, uge 36, 2005 Evaluering af undervisningsmiljøet, uge 36, 2005 84 elever har spørgeskemaet. Alle tal er angivet i antal/procent. Er der JA 51. Rum, der særligt tiltaler dig (f.eks. pga. stemningen, farverne eller indretningen)?

Læs mere

Spørgsmål reflektion og fordybelse

Spørgsmål reflektion og fordybelse I dag kender stort set alle Grækenland for den dybe økonomiske krise, som landet nu befinder sig i. Mange har også viden om Grækenland fra ferierejser. Grækenland er et forholdsvis nyt land. Grækenland

Læs mere

At bygge i en park...

At bygge i en park... At bygge i en park... Ideforslag til ny boligbebyggelse for Antvorskov Højskole, Liselundvej i Slagelse December 2008 Arkitektgruppen Slagelse A/S At bygge i en park. Jeg parkerer bilen foran det smukke

Læs mere

Bønnens grundvold JESUS ACADEMY TEMA: BØN ER FÆLLESSKAB MED GUD

Bønnens grundvold JESUS ACADEMY TEMA: BØN ER FÆLLESSKAB MED GUD Bønnens grundvold JESUS ACADEMY TEMA: BØN ER FÆLLESSKAB MED GUD Alle mennesker beder på et eller andet tidspunkt, selv om man måske ikke bekender sig som troende. Når man oplever livskriser, så er det

Læs mere

Hilsenen kan udelades, eller præsten kan sige: Vor Herres Jesu Kristi nåde og Guds kærlighed og Helligåndens fællesskab være med jer alle!

Hilsenen kan udelades, eller præsten kan sige: Vor Herres Jesu Kristi nåde og Guds kærlighed og Helligåndens fællesskab være med jer alle! Vielse (bryllup) Autoriseret ved kgl. resolution af 12. juni 1992 Kirkelig vielse foretages af en præst i en kirke i nærværelse af mindst to vidner. Forud for vielsen kan der kimes eller ringes efter stedets

Læs mere

ibelong Er vi fælles om at være alene?

ibelong Er vi fælles om at være alene? ibelong Er vi fælles om at være alene? Formål: Teenagerne skal se, at de ikke står alene midt i deres liv med både op- og nedture. De er en del af et kristent fællesskab på flere måder. Forslag til programforløb:

Læs mere

Fortællingen om dig. Fortællingen om dig 5 Din personlige identitet 6 Arkitekturens identitet 8 Byer og områders identitet 9

Fortællingen om dig. Fortællingen om dig 5 Din personlige identitet 6 Arkitekturens identitet 8 Byer og områders identitet 9 Fortællingen om dig Fortællingen om dig 5 Din personlige identitet 6 Arkitekturens identitet 8 Byer og områders identitet 9 5 Din personlige identitet Frederik 3. på ligsengen Frederik 3. var den første

Læs mere

Bruger Side Prædiken til 6.s.e.påske 2015.docx. Prædiken til 6.s.e.påske 2015 Tekst: Johs. 15,26 16,4.

Bruger Side Prædiken til 6.s.e.påske 2015.docx. Prædiken til 6.s.e.påske 2015 Tekst: Johs. 15,26 16,4. Bruger Side 1 17-05-2015 Prædiken til 6.s.e.påske 2015 Tekst: Johs. 15,26 16,4. Dåbsvandet drypper fra barnets isse, og bedsteforældre blinker med våde øjne. Glæde og stolthed, slægtens og familiens nye

Læs mere

Kære læser Dette er en tekstboks dem vil du kunne finde mange af. Forfatter: Nicklas Kristian Holm Brødsgaard.

Kære læser Dette er en tekstboks dem vil du kunne finde mange af. Forfatter: Nicklas Kristian Holm Brødsgaard. Kolofon Kære læser Dette er en tekstboks dem vil du kunne finde mange af. Forfatter: Nicklas Kristian Holm Brødsgaard. Billeder: også Nicklas Kristian Holm Brødsgaard. Denne bog er skrevet i 2014. Forlag

Læs mere

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige 1 Prædiken i Engesvang 5. s. e. påske 402 Den signede dag 674 v. 1-3 Sov sødt barnlille 674 v. 4-7 Sov sødt barnlille 292 Kærligheds og sandheds Ånd 325 Jeg ved et lille Himmerig Nadververs 294 v. 3 Af

Læs mere

Prædiken til 2.søndag efter trinitatis Tekst. Lukas 14,25-35.

Prædiken til 2.søndag efter trinitatis Tekst. Lukas 14,25-35. 05-06-2016 side 1 Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2016. Tekst. Lukas 14,25-35. Det er en dårlig reklame tekst for kristendommen vi lige har læst. Ingen ville skrive sådan i en annonce eller i en

Læs mere

Nyhedsbrev november 2016

Nyhedsbrev november 2016 Nyhedsbrev november 2016 Købet er på plads Foreningen Hummerens Hus, Søfarten er nu ejer af Vesterø Havnegade 5. Sælgers underskrift blev afleveret digitalt til Tinglysningsretten i Hobro i begyndelsen

Læs mere

Pinsedag, Thurø. Salmer: 290 674 291 294-284

Pinsedag, Thurø. Salmer: 290 674 291 294-284 1 Pinsedag, Thurø Salmer: 290 674 291 294-284 Vi forstår kun sandheden i glimt. Også om vort eget liv. gaverne vi har fået rakt, truslen omkring os, livet og døden, dybden går kun kort op for os, som når

Læs mere

Sognegård i Ringe ARKITEKT JAN SKOVSENDE HANSEN CAND ARCH, MAA PAR LUNDEGAARDSVEJ 6, 5672 BROBY TLF. 62 68 18 00 FAX 62 68 16 49

Sognegård i Ringe ARKITEKT JAN SKOVSENDE HANSEN CAND ARCH, MAA PAR LUNDEGAARDSVEJ 6, 5672 BROBY TLF. 62 68 18 00 FAX 62 68 16 49 Sognegård i Ringe BESKRIVELSE AF DEN NYE SOGNE- GAARD I RINGE. BELIGGENHED Den nye sognegård placeres på samme sted som den nuværende administrationsbygning for sognet, ca.175 meter nordvest for Ringe

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Joh 4,5-26. Bøn. Lad os bede. Kom til os, Gud, og giv os liv fra kilder uden for os selv! (DDS 367, v.1) Amen.

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Joh 4,5-26. Bøn. Lad os bede. Kom til os, Gud, og giv os liv fra kilder uden for os selv! (DDS 367, v.1) Amen. 2.søndag efter helligtrekonger II. Sct. Pauls kirke 19. januar 2014 kl. 10.00. Salmer: 123/31/138/596//441/439/326/308 Uddelingssalme: se ovenfor: 326 Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Joh 4,5-26

Læs mere

Men Mikkel sagde bare vi skal ud i den brand varme og tørre ørken Din idiot. efter vi havde spist morgen mad tog vi vores kameler Og red videre.

Men Mikkel sagde bare vi skal ud i den brand varme og tørre ørken Din idiot. efter vi havde spist morgen mad tog vi vores kameler Og red videre. Det var midt på formiddagen. vinden havde heldigvis lagt sig jeg Mikkel og min ven og hjælper Bjarke stod i stævnen og så ind mod Byen Mombasa hvor vi skulle ligge til vi skulle ligge til. vi skulle Møde

Læs mere

Sandhed del 1. Relativ eller absolut sandhed 1?

Sandhed del 1. Relativ eller absolut sandhed 1? Sandhed del 1 Relativ eller absolut sandhed 1? Dagens spørgsmål: Når det gælder sandhed findes der grundlæggende to holdninger. Den ene er, at sandhed er absolut, og den anden at sandhed er relativ. Hvad

Læs mere

Den måde, maleren bygger sit billede op på, kaldes billedets komposition.

Den måde, maleren bygger sit billede op på, kaldes billedets komposition. Komposition - om at bygge et billede op Hvis du har prøvet at bygge et korthus, ved du, hvor vigtigt det er, at hvert kort bliver anbragt helt præcist i forhold til de andre. Ellers braser det hele sammen.

Læs mere

Bonusspørgsmål: Hvad hed den discipel der blev nummer 12 da Judas Iskariot havde forrådt Jesus og hængt sig selv?

Bonusspørgsmål: Hvad hed den discipel der blev nummer 12 da Judas Iskariot havde forrådt Jesus og hængt sig selv? Opgave 1 Jesus udvalgte sig 12 disciple som fulgte ham mens han vandrede på jorden og senere rejste de ud i verden for at fortælle evangeliet videre. Find navnene Jesu 12 disciple: Bonusspørgsmål: Hvad

Læs mere

Skærtorsdag 2015 Af sognepræst Kristine S. Hestbech

Skærtorsdag 2015 Af sognepræst Kristine S. Hestbech Skærtorsdag 2015 aftenen hvor Jesus mødes med sine venner for at spise det lækre påskemåltid med lam, vin og brød. Det er aftenen hvor vinen og brødet for evigt får en ny betydning; Jesu blod og Jesu kød.

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

ET ANDALUSISK PAR A DIS

ET ANDALUSISK PAR A DIS bolig ET ANDALUSISK PAR A DIS I salatdronningen Tina Scheftelowitz sommerhus i Sydspanien er stemningen på én gang eksotisk og hjemlig. Her hersker der ikke én stil, men et eklektisk mix af marokkanske

Læs mere

Test din viden om Adverbier

Test din viden om Adverbier Ann Kledal og Barbara Fischer-Hansen Test din viden om Adverbier 8 testopgaver til arbejdshæftet PARAT START 2 knyttet til grundbogen BASISGRAMMATIKKEN Special-pædagogisk forlag Xxxxxxxxx 1 Test din viden

Læs mere

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 3.s.e.hel3konger side 1. Prædiken til 3. s. e. Hellig 3 Konger Tekst: Matt. 8, 1-13.

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 3.s.e.hel3konger side 1. Prædiken til 3. s. e. Hellig 3 Konger Tekst: Matt. 8, 1-13. side 1 Prædiken til 3. s. e. Hellig 3 Konger 2017. Tekst: Matt. 8, 1-13. To mennesker midt i livet, begge ramt af livets hårde slag. Hvor er Gud, og hvordan er Gud? Sådan kan et menneske spørge. Et menneske

Læs mere

Hvor stor er den myre?!... Overordnet idé: Udstillingen bygges op over begreberne Mikro og Makro. Med dette udgangspunkt bevæger børnene sig igennem 6 rummeligheder, de genkender fra deres egen hverdag,

Læs mere

KRONBORG. Find og gæt dig gennem salene og lær slottets hemmeligheder. Svarene findes i børnerummene

KRONBORG. Find og gæt dig gennem salene og lær slottets hemmeligheder. Svarene findes i børnerummene KRONBORG FR B RN Find og gæt dig gennem salene og lær slottets hemmeligheder at kende Svarene findes i børnerummene til sidst KONGENS KAMMER I Kongens Kammer finder du sporene af de to konger, der har

Læs mere

FORORD OG VEJLEDNING 11. INDSKRIFTER 15 introduktion til emnet. IMPERIUM ROMANUM og dets udvikling 18

FORORD OG VEJLEDNING 11. INDSKRIFTER 15 introduktion til emnet. IMPERIUM ROMANUM og dets udvikling 18 I NDHOLD FORORD OG VEJLEDNING 11 INDSKRIFTER 15 introduktion til emnet IMPERIUM ROMANUM og dets udvikling 18 1 21 BYGNINGSVÆRKER, MONUMENTER Nominernes ordstammer OG LOKALITETER Kasusendelser: nominativ

Læs mere

DEN SPISELIGE HULE. Plan 1:500

DEN SPISELIGE HULE. Plan 1:500 DEN SPISELIGE HULE Plan 1:500 56800 1 af 6 Smag på Århus handler om at skabe en spiselig by! En by hvor vi som mennesker bliver bevidste om fødevarernes kvalitet, dets oprindelse og gøres opmærksomme på

Læs mere

LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF DELTAGERE - Kort med pronominer (1) præpositioner + 5 blanke (3)

LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF DELTAGERE - Kort med pronominer (1) præpositioner + 5 blanke (3) R2 GODNAT LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF DELTAGERE - Kort med pronominer (1) Faste udtryk for godnat-rutiner - Kort med verber + 5 blanke både som hele sætninger og (2) Parvis, mindre grupper eller

Læs mere

ULIGEUGEBREV 47. Kære Forældre.

ULIGEUGEBREV 47. Kære Forældre. ULIGEUGEBREV 47 Kære Forældre. Mørk er november og løvfaldet slut, vandet begynder at fryse, lyset fra solen og blomsterne brudt - da må vort hjerte selv lyse. Synge vil vi, legen er magt, mer end beregning,

Læs mere

Jeg forstår ikke, hvorfor Mesteren valgte Zakæus.

Jeg forstår ikke, hvorfor Mesteren valgte Zakæus. Dagbogsbladene De følgende sider printes på groft karduspapir, som efterfølgende krølles sammen og lægges i en balje med en blanding af vand, kaffegrums, soja, cola eller lignende. Når papiret har ligget

Læs mere

Hyggehuset. Amanda Bjerregaard Jørgensen Stavnsholtskolen 9.B, Farum Fra 19/10-2012 til 23/10-2012

Hyggehuset. Amanda Bjerregaard Jørgensen Stavnsholtskolen 9.B, Farum Fra 19/10-2012 til 23/10-2012 Hyggehuset Amanda Bjerregaard Jørgensen Stavnsholtskolen 9.B, Farum Fra 19/10-2012 til 23/10-2012 Indhold Idéen bag sommerhuset...3 Placering på grunden...4 Husets udformning...5 Materialer/Inspiration...6

Læs mere

Instruktionskort til standard 3D cases til en proces på. Den Kreative Platform

Instruktionskort til standard 3D cases til en proces på. Den Kreative Platform Instruktionskort til standard 3D cases til en proces på Den Kreative Platform Her finder du instruktionerne til de standard 3D cases der anvendes i enhver proces på Den Kreative Platform. De har samme

Læs mere

BREVKASSER Lysets Fælles Regler om Brevkasser

BREVKASSER Lysets Fælles Regler om Brevkasser BREVKASSER Lysets Fælles Regler om Brevkasser December 2011 Kære naboer, Vi har igennem året arbejdet for, at skaffe en dispensation fra de nye regler om brevkasser i skel. Et af vore hovedargumenter har

Læs mere

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t År 1700 f.v.t. 500 f.v.t 1 Bronzealderen Bronzealderen er tiden lige efter bondestenalderen. Den varede fra 1700 f.v.t. til 500 f.v.t og hedder Bronzealderen på grund af det nye metal bronze. Da bronze

Læs mere

Sneppevej. Nye, lækre familieboliger i Næstved STARTBO-PROJEKT

Sneppevej. Nye, lækre familieboliger i Næstved STARTBO-PROJEKT Sneppevej Nye, lækre familieboliger i Næstved STARTBO-PROJEKT Afdeling 1238-0 Lejerbo Næstved Regionskontor Næstved Brogade 6 4700 Næstved Telefon 7012 1310 Lejerbo Næstved bygger nye, moderne, lyse boliger

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R ØSTERGADE 9 GULDBORGSUND KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 12.11.2010 Besigtiget af: Maria Wedel Gjelstrup Journalnummer: 2010.7.82.07/376-0001 Kommune: Guldborgsund Kommune

Læs mere

Børnebiblen præsenterer. Da Gud skabte alt

Børnebiblen præsenterer. Da Gud skabte alt Børnebiblen præsenterer Da Gud skabte alt Skrevet af: Edward Hughes Illustreret af: Byron Unger; Lazarus Bearbejdet af: Bob Davies; Tammy S. Oversat af: Christian Lingua Produceret af: Bible for Children

Læs mere

DIT NYE HJEM? BREDGADE 21 A, 4. SAL, 1260 KØBENHAVN K VIL DU HØRE MERE - RING TLF

DIT NYE HJEM? BREDGADE 21 A, 4. SAL, 1260 KØBENHAVN K VIL DU HØRE MERE - RING TLF BREDGADE 21 A, 4. SAL, 1260 KØBENHAVN K VIL DU HØRE MERE - RING TLF 7010 6070 DIT NYE HJEM? 237 lyse og højloftede kvadratmeter med skøn udsigt over gaden og byen Der er ingen smalle steder i Bredgade.

Læs mere

Kvaglund Kirke VISION MISSION VÆRDIER I ET LIVSFORVANDLENDE FÆLLESSKAB

Kvaglund Kirke VISION MISSION VÆRDIER I ET LIVSFORVANDLENDE FÆLLESSKAB Kvaglund Kirke VISION MISSION VÆRDIER I ET LIVSFORVANDLENDE FÆLLESSKAB HISTORIE I Kvaglund Kirke har vi arbejdet med vores vision og værdier fra efteråret 2009 til forsommeren 2010. Det har været et spændende

Læs mere

18. søndag efter trinitatis 15. oktober 2017

18. søndag efter trinitatis 15. oktober 2017 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Det største bud Salmer: 731, 16, 374; 54, 668 Evangelium: Matt. 22,34-46 I den sidste tid inden Jesu lidelse og død, hører vi i evangelierne hvordan de jødiske ledere hele

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Studie. Den store strid

Studie. Den store strid Studie 3 Den store strid 20 Åbent spørgsmål Enten/eller Hvad er sandt af følgende udsagn: Min tro bestemmer mine handlinger eller Mine handlinger bestemmer min tro? Begrund dit svar. Kan du komme på eksempler

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Tillykke med din nye kanin

Tillykke med din nye kanin Tillykke med din nye kanin Afkomsattest Født: Køn: Farve: Race: Opdrættet hos Opdrætters navn Højre øre Venstre øre Registreret Solgt d. Købers navn: Fuldmagt Garanti Far Farfar Farfars far Farfars mor

Læs mere

Introduktion til Historiekort

Introduktion til Historiekort Introduktion til Historiekort Formålet med Historiekort (Story Cards) er, at udvikle børns forståelse af grundlæggende sproglige begreber og at støtte udviklingen af talesproget. Historiekort indeholder

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

EXNERSVEJ 30 2930 KLAMPENBORG. Stilren og smuk. villa. Rummelig Klassisk Beliggenhed. www.moow2.dk

EXNERSVEJ 30 2930 KLAMPENBORG. Stilren og smuk. villa. Rummelig Klassisk Beliggenhed. www.moow2.dk EXNERSVEJ 30 2930 KLAMPENBORG salgsprospekt I # sagsnr. 1515JIB Stilren og smuk villa Rummelig Klassisk Beliggenhed www.moow2.dk WWW.MOOW2.DK EXNERSVEJ 30 2 klassisk & fakta Adresse: Exnersvej 30 2930

Læs mere

Bryllup med dåb i Otterup Kirke

Bryllup med dåb i Otterup Kirke Præludium hvorunder bruden føres ind i kirken. Bruden går til venstre. Bruden sætter sig nærmest alteret, brudgommen sidder overfor. Såfremt brudeparrets mødre sidder med oppe ved alteret, sidder de nærmest

Læs mere

Gratis håndbog. 10 spændende muligheder. Glad i låget 24/7. Af RaffCoaching

Gratis håndbog. 10 spændende muligheder. Glad i låget 24/7. Af RaffCoaching Gratis håndbog 10 spændende muligheder Glad i låget 24/7 Af RaffCoaching 2 Velkommen Denne håndbog er til dig, som gerne vil lære at være glad og positiv 24/7. Jeg vil komme med rigtig mange ideer. Din

Læs mere

Studie. Ægteskab & familie

Studie. Ægteskab & familie Studie 19 Ægteskab & familie 102 Åbningshistorie Det lille, runde morgenmadsbord var fanget midt mellem det vrede par. Selv om der kun var en meter imellem dem, virkede det som om, de kiggede på hinanden

Læs mere

Bruger Side Prædiken til 7.s.e.trinitatis Prædiken til 7. søndag efter trinitatis Tekst. Luk. 19,1-10.

Bruger Side Prædiken til 7.s.e.trinitatis Prædiken til 7. søndag efter trinitatis Tekst. Luk. 19,1-10. Bruger Side 1 30-07-2017 Prædiken til 7. søndag efter trinitatis 2017. Tekst. Luk. 19,1-10. Små historier kan rejse store spørgsmål. Det er sommetider sådan at i en lille hverdagshandling sker der store

Læs mere

I banken ligger tyve millioner Tekst: Halfdan Rasmussen - Melodi: Vagn Skovlund - Arr: Kristian Skårhøj

I banken ligger tyve millioner Tekst: Halfdan Rasmussen - Melodi: Vagn Skovlund - Arr: Kristian Skårhøj I banken ligger tyve millioner Tekst: Halfdan Rasmussen - Melodi: Vagn Skovlund - Arr: Kristian Skårhøj 1. vers I banken ligger tyve millioner, i Sørens lommer ligger ikke én. Der ligger kun en fløjte

Læs mere

Kunst på Hvalsø Skole

Kunst på Hvalsø Skole Kunst på Hvalsø Skole 1 Hvad skal der til, for at ens tanker begynder at vandre? Det spørgsmål stillede billedkunstner Torgny Wilcke sig selv, da han fik til opgave at skabe kunst til Hvalsø Skole. Wilcke

Læs mere

Jesus blev ikke længe i Betania. Han skulle til Jerusalem for at deltage j påskefesten, hvor jøderne fejrer, at de blev befriet fra deres fangenskab

Jesus blev ikke længe i Betania. Han skulle til Jerusalem for at deltage j påskefesten, hvor jøderne fejrer, at de blev befriet fra deres fangenskab Jesus besøger en mand ved navn Lazarus og søstrene Martha og Maria. De bor i Betania. Martha er i køkkenet og Jesus spiser sammen med sine disciple. Maria hjælper ikke til. I stedet for tager hun en meget

Læs mere

Side 1. Ulvens børn. historien om romulus og remus.

Side 1. Ulvens børn. historien om romulus og remus. Side 1 Ulvens børn historien om romulus og remus Side 2 Personer: Numitor Amulius Rea Romulus Remus Side 3 Ulvens børn historien om romulus og remus 1 Tronen 4 2 Guden Mars 6 3 To sønner 8 4 Romulus og

Læs mere

JAGTEN PÅ GULDSKÅLEN fanget af trolde

JAGTEN PÅ GULDSKÅLEN fanget af trolde JAGTEN PÅ GULDSKÅLEN fanget af trolde Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Gry kommer fra et slot i himlen. Hun skal finde en guldskål, der er blevet væk. Fem har lovet at hjælpe

Læs mere

Skærtorsdag. Sig det ikke er mig!

Skærtorsdag. Sig det ikke er mig! Skærtorsdag Sig det ikke er mig! Matthæus 26, 17-30 fra DNA Disciplene har lige sat sig til bords med Jesus, for at spise et festmåltid sammen. Det er højtid. Alle er fyldt med festglæde. Jesus rejser

Læs mere

Et år i Paris. Før du læser bogen. Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. Svar på spørgsmålene: 1. Hvorfor vil Jacob til Paris?

Et år i Paris. Før du læser bogen. Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. Svar på spørgsmålene: 1. Hvorfor vil Jacob til Paris? Opgaver til Et år i Paris Navn: Før du læser bogen OPGAVE 1 Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. Svar på spørgsmålene: 1. Hvorfor vil Jacob til Paris? 2. Hvorfor er Lone ked af det? OPGAVE 2

Læs mere

Street Art på Vesterbro

Street Art på Vesterbro Street Art på Vesterbro! Byens Netværk 05.05.11 Tekst og foto: Stine Vejen Eriksen På Vesterbro gemmer der sig overalt skjulte visuelle skatte. Disse skatte består i gadekunst, også kendt som Street Art,

Læs mere

Jeg vil se Jesus -4. Den lamme mand ser Jesus

Jeg vil se Jesus -4. Den lamme mand ser Jesus Jeg vil se Jesus -4 Den lamme mand ser Jesus Mål: at skabe forventning til Jesus i børnene en forventning til et personligt møde med Jesus og forventning til at kende Jesus (mere). Vi ser på, hvordan den

Læs mere

Boligselskabet Domea Horsens

Boligselskabet Domea Horsens Boligselskabet Domea Horsens 4 punkthuse beliggende i ny bypark på Bjerrevej - 28 boliger i størrelserne 81-100 m² Boligselskabet Domea Horsens Afd. 6011 Gnisten 2, 4, 6 og 8-8700 Horsens Udlejning og

Læs mere

På en og samme tid drømmer man, og frygter, at man ikke kan indfri den andens drømme, eller for den sags skyld sine egne.

På en og samme tid drømmer man, og frygter, at man ikke kan indfri den andens drømme, eller for den sags skyld sine egne. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 22. marts 2015 Kirkedag: Mariæ bebudelse/a Tekst: Luk 1,26-38 Salmer: SK: 106 * 441 * 71 * 72 * 80,1 * 9,7-10 LL: 106 * 71 * 72 * 80,1 * 9,7-10 Der findes

Læs mere