En forkærlighed for asymmetri, det være sig i fordeling af bygningsmassen eller ved placering af arkitektoniske elementer.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "En forkærlighed for asymmetri, det være sig i fordeling af bygningsmassen eller ved placering af arkitektoniske elementer."

Transkript

1 Art Nouveau Jugend Ca Art Nouveau- stilen voksede frem i det internationale - ikke mindst engelskinspireret miljøet i Belgien i begyndelsen af 1890-årene, men fik sit internationale gennembrud først på verdensudstillingen i Paris i år Stilen kaldes internationalt Art Nouveau (ny kunst), men bliver også kaldt Jugend (ungdom) i Skandinavien og det Tysk-østrigske kulturområde. I Danmark har vi brugt betegnelsen Skønvirke. Stilen fik ikke bare indflydelse på arkitekturen, men fornyede alle aspekter af kunstarten. Plakatkunst, maleri, skulptur, smykker, tekstil, glas og møbler. Art Nouveau eller jugend-arkitektur har flere forskellige udtryksformer. Stilens forskellige aspekter varierer, delvis afhængig af geografisk område og delvis over tid, men der er også generelle lighedstræk på tværs af skillelinjerne. En af de bygningerne hvor man for første gang ser den nye stilen slå ud i fuld flor i Norge er i Henrik Bull s Historiske museum ( ) i Oslo. Lidt senere i 1909, blev Einar Oscar Schou`s Den Nationale Scene i Bergen færdig. Et bygningsværk som betegnes som et af hovedværkerne i norsk Art Nouveau arkitektur. Karakteristika ved jugendstilen: Arkitekturen er præget af en dynamisk og plastisk behandling af bygningskroppen. Bygningsdelene har en glidende rytme, og ofte mange afrundinger af bygningspartierne. En forkærlighed for asymmetri, det være sig i fordeling af bygningsmassen eller ved placering af arkitektoniske elementer. Karakteristisk for linjeføringen er de buede linjerne, enten slanke kurver eller skarpe buer. Meget af stilens ornamentale formsprog har sit udgangspunkt i naturen og dens formverden, enten det er i naturalistiske former eller i mere abstrakt udformning. Kaffekanden, Dragonen, er skabt i 1913 sammen med en sukkerskål og en flødekande. Det næsten balusterformede korpus er dækket af drevne, naturalistiske bladornamenter. Tuden er nærmest formet som et kalkunnæb, og låget er hvælvet som en dragonhjelm, hvoraf navnet. Stilen har ofte en frodig dekoration, hvor planteornamentik eller nationale dragestilsornamenter (Norge) er fremtrædende. Jugendstilen fik forskellige udtryk i forskellige land. Spanien har bl.a. sin helt specielle Art Nouveau variant med Gaudí s arkitektur. I Skotland skabte arkitekten Charles Rennie Mackintosh en lineær udgave af stilen. Hovedeksponenterne for jugend stilen i Østrig var Joseph Maria Olbrich og Joseph Hoffmann. Svend Hammershøi/Holger Kyster: Kaffekande, Dragone 1913 Sølv. H: 28,7 cm. V: 802 g.

2 Skål, Artiskokskålen Tegnet af Thorvald Bindesbøll H: 9,2 cm. V: 422 g.mkh 614x41. Skålen, kaldet Artiskokskålen på grund af sin form, er tegnet af Thorvald Bindesbøll i februar 1898 og betragtes som startskuddet for den nye sølvkunst, som Thorvald Bindesbøll skabte for hofjuveler A. Michelsen, Danmarks daværende største sølvsmedje, op til Verdensudstillingen i Paris i Med sine arbejder vakte han opsigt i Danmark og i udlandet og revolutionerede fuldstændig dansk sølvkunst og blev forudsætningen for Georg Jensen og dansk sølvs absolutte førerposition på verdensplan i det 20. århundrede. Skålen er stærkt inspireret af japansk kunst, den tids hovedinspiration i opgøret med den gamle, stilblandende kunst dukket op og nu senest denne fra 1898, som museet har erhvervet. Flere forskellige stilarter Perioden i starten af det 20. århundrede var præget af mange forskellige stilarter. Udover Art Nouveau og senere Art Deco startede Bauhaus og funktionalismen. Dansk Designhistorie erne blev funktionalismens årti. Funktionalisterne ønskede at udvikle produkter hvis funktion skulle være åbenlys, og de mange pynte- og dekorationstendenser der førhen havde vundet indpas blev således nu kasseret, til fordel for at produktet ikke måtte koste for meget, så folk fra de nederste samfundslag kunne få råd til at erhverve sig det. På den måde kan man også kalde designretningen for ideologisk præget, hvilket skal ses i sammenhæng med andelsbevægelsens hersken i tiden. Rent Funktionalismen kom også til udtryk i byggestilen. Her ses et billede af et hus fra perioden. Grundplanen i huset var rektangulær, og alle rum glider nærmest ind i hinanden via at de forskudte skillevægge. produktionsmæssigt betød dette, at snedkermesteren stadig fik lov til at udføre sit håndværk, men at det dog efterhånden mere og mere blev industriel produktion der indtog markedet. I funktionalismen havde mange troen på, at teknologien kunne frigøre mennesket, men selvom man skulle tro, at dette socialistiske livssyn blev dyrket i arbejdsklassen, var det først og fremmest det frisindede borgerskab der tog de nye designs til sig. Stilarten består af enkelt og praktisk formgivning. Disse stabelbare Kubus-glasskåle fra 1938 viser tydeligt hvor meget funktionalisterne koncentrerede sig om produkternes praktiske funktion.

3 Art Deco En ny retning i perioden var en fortsættelse af jugendstilen kaldet Art Deco. Denne bestod til dels af dekorativ kunst. Man kan på en måde sige, at Art Deco er en mellemting mellem jugendstilen fra 20 erne og den nye funktionalisme. Den er skabt af de kunstnere, der gik ind for funktionalisme i ting, men også gik ind for, at det skulle være smukt og flot at se på. I forhold til jugendstilen som var meget botanisk (blomster), så var Art Deco mere geometriske former. Disse former kunne samlet godt ligne en blomst, men bestod f.eks. af mange små trekanter. Streamline I begyndelsen af 30 erne kom en modebølge med aerodynamiske former. Denne blev kaldt for streamline og den fastholdt ligesom Art Deco grundideerne fra funktionalismen. Det nye i streamline var, at designet skulle bestå at afrundede, strømlignede former, som vi kender det fra f.eks. de klassiske amerikanske biler, der var populære helt frem til 50 erne. Som et andet eksempel kan nævnes køleskabene med de runde former, som man så som nogen af de første køleskabe i Danmark. Disse køleskabe var funktionelle, men også smarte at se på. I dag bruges de faktisk stadig i en del hjem i f.eks. USA.

4 Dansk Designhistorie I starten af 40erne begyndte der at komme en masse små boligkomplekser. Disse små boliger var som regel små lejligheder, der bestod af 2 værelser og en nymoderne altan. Altanen og ovenlysvinduer blev lavet, fordi designerne stadigvæk syntes at danskerne trængte til lys og luft. Men fordi der var så mange små boliger, begyndte man at designe møbler som var kombinationen af flere forskellige ting. Disse møbler var hovedsagelig lavet af bøg, da man ikke kunne få fat på mere eksotiske træsorter på grund af krigen. Der var begyndt at blive efterspørgsel på billige kvalitetsmøbler. Det var her Børge Mogensen kom ind i billedet, han var leder af FDB s møbeltegnestue fra 1942 til 1950, som nu begyndte at skabe møbler til de små danske boliger. Møbler som: garderobe med foldedøre, arbejdsborder, der kan blive til spiseborde, og de første sovesofaer begyndte at dukke op. Børge Mogensen: Tremmesofa, Producent: Fritz Hansen A/S I FDB s produktion begyndte man at satse på produkter, der havde de mål, den holdbarhed og de priser som en normalfamilie spurgte efter. De brugte blandt andet de a m e r i k a n s k e shakermøbler 1800-tallet, fra som inspiration. Det var deres enkelthed og mangel på stil, der gjorde at de var gode at viderebearbejde. Børge Mogensen:Shakerbord og -stol, Producent: Fredericia Stolefabrik A/S Arkitekten Ove Boldt fik en ny ide med, at arrangere en toværelsers lejlighed for 3200kr, som det var muligt på det tidspunkt. Det var så meningen, at man kunne købe en pakkeløsning, når man flyttede ind i en af de nye lejligheder. Her begyndte folk som kunsthistorikeren professor Christian Elling, at blande sig. Han mente at indretningen af en bolig var en privatsag og skulle derfor ikke kunne købes som en pakkeløsning. Samtidig begyndte husmødre så småt, at blive mere modebeviste og køkkenet begyndte at blive mere amerikaniseret, samtidig med at det blev mere automatisk, med bl.a. en Dinett Opvaskemaskine. En af de designs som vakte mest opsigt på udlandet, var den runde stol, designet af Hans J Wegner. Denne stol blev om talt som Verdens smukkeste stol. Stolen kombinerer, som Wegners møbler generelt, funktionalitet i konstruktion og produktion med brugervenlighed og organisk form. Hans J Wegner: Den runde stol, Producent: PP Møbler ApS Den runde stol er i så høj grad et ikon på dansk design, at den kom på frimærke i D a n s k

5 Designhistorie Danish Design blev i efterkrigsårene tema for en lang række udstillinger i udlandet, planlagt af arkitekten Erik Herløw, som senere skulle blive Danmarks første professor i industriel design. Det var med andre ord en succes, som blev skabt af mange aktører: Designere og fabrikanter i et godt samspil med hinanden. En spektakulær succes i udlandet, som blev en vigtig kilde til inspiration i det hjemlige. Og det miljø, som tilstedeværelsen af talent i rigt mål i et lille land og en lille metropol naturnødvendigt skaber. I 50 erne var dette nyt og revolutionerende, ikke mindst i kraft af den kombination af dristighed og sikkerhed i formen, som blev et kendemærke for dansk design. Hvad skete der med det danske design siden da? Problemet er ikke, at vi tabte, men at vi vandt. De idéer, vi dengang var relativt alene med, er i dag idéer, der indgår i uddannelsen af designere over hele verden. De er ikke længere kun danske, de er blevet internationale. Margrethe-skålen, 1950 Sigvard Bernadotte og Acton Bjørns Margrethe-skål fra 1950 er et eksempel på et funktionelt design, der har holdt. Acton Bjørn har på et tidspunkt udtalt, at skålen er så enkel, at den ikke væsentligt kan forbedres. Skålen er rundet som den ske, der skal røre i den. En gummiring i bunden hindrer den i at skride. I den ene side danner kanten en vulst, som gør den sikker at gribe om og som overflødiggør et skidtsamlende håndtag. I den anden side vider kanten sig ud i en tud, der gør skålen anvendelig til hældeformål. Skålen er af meget høj kvalitet i den tekniske udførelse. Den er udført i termohærdende plastic, melamin, i forskellige størrelser og farver, der går igen i producenten, Rostis øvrige melaminprogram. Tildelt Dansk Design Centers ID klassiker pris PH Lampen, 1957 Poul Henningsen: Koglen, Producent: Louis Poulsen. PHs Kogle er som udgangspunkt konstrueret til en konkret sammenhæng, nemlig Langeliniepavillon i Opgaven for PH var at kombinere funktionen som restaurationslys med et på én gang festligt og afslappet lys. Koglen er skabt til at give et effektfuldt lys fra pærer på W. PH anvendte 1000 W til Langliniepavillonen, men erkendte, at det var for kraftigt et lys. Gennem den koglelignende ophængning af de lysbrydende stakitter (PH) i 12 lag blændes lyset. Lampen giver derfor, trods sin store effekt, et diskret lys. Skærmene blev oprindeligt udført i børstet, lakeret kobber på ydersiden med en svag rosa farve på indersiden. Koglen kom i 1970 i en udgave af rustfrit stål, som i 1980 blev afløst af en hvid model.

6 Operahuset Operahuset i Sydney ligger lige ud til Stillehavet. Det blev designet af danskeren Jan Utzon i perioden og tog 17 år at bygge. Det er på den ene side et af verdens førende eksempler på såvel et akustisk mesterværk som et fantastisk nyskabende design. På den anden side er det også et 1. klasses eksempel på et bygningsværk der sprang alle rammer i det oprindelige budget og på papiret endte som et symbol på dårligt samarbejde og mangelfuld kommunikation mellem de implicerede parter, trods al sin skønhed. Dette umuliggør unægtelig ikke total succes, og man kan ikke kalde Operahuset for andet end netop det. I dag er huset den mest benyttede koncertbygning i hele verden, og samtidig en af de mest besøgte turist-attraktioner. Samtidig er det i den populære tankegang anset som et af verdens»moderne vidundere«på lige fod med strukturer som Eiffeltårnet i Paris og Empire State Building i New York. Det er også en af de første ting folk associerer med Australien. Ægget og Svanen, 1958 Både Ægget og Svanen er eksempler på et væsentligt træk ved Arne Jacobsens designarbejder: Det færdige resultat ser ud som om det er tegnet i én ubesværet streg. At det armerede, opskummede plastmateriale inde i stolene stiller store krav til den tekniske forarbejdning bliver skjult af det færdige produkt. På samme måde er den lange søgen, som Jacobsens havde efter den perfekte linie i designet, heller ikke noget, man kan se med det blotte øje. De to stole fremtræder som afsluttede, hele former. Men har stolene været teknisk udfordrende at sætte i produktion, er de relativt lette at producere, når først produktionen kører. Både Svanen og Ægget fortsætter den tendens indenfor materialeminimering, som blev indvarslet med Myren. Den enkle forms konstruktive rationalitet svarer til den industrielle produktions krav. Royal Hotel (SAS) Ægget og Svanen er skabt som del af et helhedsdesign til Royal Hotel i København. Royal Hotel er et af Jacobsens arkitektoniske hovedværker og en af de få eksponenter for den internationale stil i arkitekturen i Danmark. Det er en anonym, funktionalistisk stil med brug af materialerne glas, stål og beton, der primært blev udviklet i USA. SAS-hotellet er dog udtryk for en dansk fortolkning af denne stil, hvor det udsøgte valg af materialer og udførelse af detaljer kom i fokus.

7 Den arkitektoniske del var dog ikke nok for Jacobsen. Han skabte hele interiøret i samspil med arkitekturen: møbler, lamper, fittings, tekstiler, spisebestik, glas myten om Jacobsen hævder, at han endog tegnede den lille knop, der afslutter snoren i rullegardinerne. Princippet bag dette helhedsdesign var tanken om organismen, at del og helhed svarer til hinanden. Jacobsens ønske var at skabe et levende og sammenhængende billede af en helhed. Ægget og Svanen med deres organiske former er derfor tænkt i forhold til den lige og klare streg i hotellets arkitektur. De to principper, det organiske og det retlinede, danner en modvægt til hinanden og skaber en tilstand af ligevægt. Tilsvarende var stolene tænkt til at kunne skabe deres eget rum i rummet, f.eks. i hotellobbyen. Lænestolen Ægget blev konstrueret til at skabe en privat sfære omkring sin bruger midt i den ellers halv-offentlige lobby, da dens høje skal kan afskærme sin bruger fra omgivelserne. Pga. stolens drejefod kunne den siddende med et let skub med foden orientere sig imod eller afskærme sig i forhold til en hvilken som helst retning. En pudsig detalje i forbindelse med hotel-brugen af stolen var, at netop den lette aluminium-fod gav nem adgang for støvsugeren! En yderligere dimension i stolens udformning er dens skulpturelle virkning. Den følger herved en tendens fra Myren og frem i Jacobsens møbeldesign om at lade møblet fremtræde som streg og en kontur i rummet. Ægget og Svanen er fremragende eksempler på, at en minimalkonstruktion giver det optimale æstetiske udtryk. Den eksponerer dansk design som rigdom og enkelthed. LEGO System, 1958 LEGO system bygger på et enkelt princip, som gennem en hel generation har gjort LEGO klodsen til et legeredskab med ubegrænsede muligheder for fantasien for børn verden over. I sin elementære udformning er LEGO klodsen karakteristisk ved ikke at være overspecificeret, sådan at kombinationerne kan varieres i det uendelige. Målet har været at skabe et legetøj, der er nyt legetøj hver dag med oplevelsen jeg kunne, og det lykkedes bygget ind i det. Det færdige LEGO koblingsprincip blev opfundet og patentanmeldt i Tildelt ID-Prisen i 1980.

8 Dansk Designhistorie Generel historie Det var i perioden , hvor de rungende guitarer og basser fra Rolling Stones og The Beatles dannede 60 erns protestgeneration. De unge mænds hår blev længere og længere, og det førhen obligatoriske slips, blev udskiftet med spraglede T-shirts. Samtidig var det også tiden, hvor folket blev opfordret til at gøre gode tider bedre, som der stod på Socialdemokratiets valgplakater, med kernefamilien samlet i fjernsynets skær. Den store mellemkrigsgeneration, der var vokset op med dårlige forhold, mangel på mad og bolig, samt en beskeden løn, tog dem på ordet. Kvinderne forlod gryderne, lønningerne steg, og rentefradragsret, inflation og prisstigninger gjorde, at man havde gode forhold. Det var intet problem at udskifte hvidevarerne til årets modefarve, køkkenet blev fyldt med elektroniske hjælpemidler og sommerferiens tur til Syden, var der også blevet plads til i budgettet. Design Perioden var også tiden, hvor danskerne begyndte at søge væk fra landet, og ind i byerne eller forstæderne. Der blev BO BEDRE 1968 Nøgleordet er Alrum. Mor står ikke længere isoleret i køkkenet, men er flyttet ind i stuen. Billedet er fra BO BEDRE, og viser et eksempel på alrum. Som det ses er det ét stort rum endda delt med etagen over. bygget kæmpemæssige beton-boligkomplekser, og ca. en halv million parcelhuse dette udgjorde mere end hele husbyggeriet i de sidste 100 år. Verner Pantons S-stol 1966 Med Panton-stolen, har Verner Panton skabt en helt ny type stol. Stolen er lavet af naturlige materialer som træ, læder, flet og stof, og betragtes som den første stol der bryder det traditionelle danske design. Stolen blev tegnet allerede i 1960, men kom først i produktion i Arne Jacobsens service 1967 Det var bl.a. dette service som Arne Jacobsen en af 60 ernes mest kendte designere. En anden af hans stærke sider var også møbeldesign. Farvefjernsyn Årtiets helt store opfindelse var farvefjernsynet. Blandt de andre store opfindelser / nye ting kan flg. nævnes: telefonsvarer, side 9-piger, luftpudeplæneklipperen, hårspray, BO BEDRE, barnesæder til biler, HIFIlyd mv. De helt nye ord i denne tid var bl.a. alrum, grovkøkken og kernefamilie. Mor var ikke længere isoleret i køkkenet, idet det indgik direkte i forbindelse med stuen (alrum). De unge der ellers kun havde haft en trang toværelses lejlighed at se fret blev hvermandseje og indtog en central plads i de aflange stuer.

9 Dansk Designhistorie Årene 1970 til 1980, var en periode som var præget af romantik og råhed. Kendetegnene for møbler var at det var en fin blanding af bondemøbler, kurvemøbler og sækkestole. I den omtalte periode fik kunsterne meget af deres inspiration via bondekulturen. Man var simpelthen præget af en slags bondegårds trend. Som bekendt i perioden, gik man meget op i frihed og det var blandt andet en af grundene til at man relaterede mange elementer til det frie land liv. Globalt betød denne periode også meget for mennesket som sådan. Det var i disse tider at teknikken fik sin store sejr. Vi havde lige betrådt månen i 1969 og alt var på vej til at blive præget af fremtids visioner. Pompidou-centret blev åben og det udstrålede mere end noget andet fremtidsvirvar. Perioden i sig selv viste hele tiden nye sider af sig selv, men det overnaturlige og det at mennesket kunne udvikle alt og have svar på alt, trumfet sig hele tiden vej igennem. Blandt andet via Star Wars, Knight Rider og Air Wolf. Kort sagt var denne periode inspireret og præget 100% af hightech og postmodernisme og steder hvor man kunne være som diskoteker og caféer fulgte med. Til venstre et udsnit af en slags sofa- gang designet af Verner Panton. Desuden var det også i dette årti at tegnefilmsserien Familien Jetsons blev lanceret af Hanna Barbara. Denne serie skabte røre og gav designere nye inspirationer. Desuden var mange danske designområder i perioden var påvirket af møbler og en smule arkitektur og nogen af de mest markante var Friss og Molke. Det var nu inde at have et hjem der lignede noget fra fremtiden. Men dengang kunne man vist kun, som nu gisne om hvad tiden ville bringe.

10 Dansk designhistorie Det var i 1980 erne populært med cafébesøg, disse var indrettet med stålborde og spejle, miljøet var meget køligt som også var meget typisk designstil, det skulle være funktionelt og minimalistisk. De brugte farver var typisk sort, hvis og stållook, det var hightech, industrielle stålrørsmøbler og nopret gummibelægning på gulvene der var stilen. Jacob Jensen: Beocenter 9000, Producent: Bang og Olufsen A/S Et meget tidstypisk design ser man på denne termokande af Ole Palsby, det særlige ved Palsbys termokande for Alfi er dens konsekvente brug af kugleformen. Til brug for en termokande er kuglen den mest hensigtsmæssige form, idet den i forhold til sit rumfang har den mindst mulige overflade. For Palsby er det spørgsmålet om, at en genstand er formet, så den bedst muligt udtrykker sin hensigt. Men funktionen er ikke det eneste aspekt ved kugleformen. Ifølge Palsby er kuglen en grundform, der i sin naturlighed appellerer til en lyst til at røre ved og lege med den. På denne måde er Palsbys termokande optimal som et design, der på samme tid henvender sig til funktion og oplevelse, til fornuft og følelse. Palsby var i de tidlige 60 ere en pioner indenfor markedsføringen af dansk og udenlandsk møbel-design og har bl.a. udviklet systemkøkkener og bygget huse. Mest kendt er Palsby for at have designet produkter til køkkenet, frem for alt hans serie af gryder og pander Eva Trio (fra 1977) og den kugleformede termokande for Alfi (1985). Palsbys design er kendetegnet ved en enkel og funktionel formgivning, der tager højde for materialer og salgsøkonomi. Palsby produkter er bl.a. repræsenteret på Museum of Modern Art i New York. Philippe Starck fra Frankrig har haft en utrolig stor betydning for den europæiske design stil i firserne og halvfemserne. Hans design er innovativ og med et glimt i øjet. Humoren fik stor betydning for dette årtis design. Jacob Jensen: Beocenter 9000, Producent: Bang og Olufsen A/S Tandbørste fra 1989 og juicepresser fra I Italien opstod postmodernismen hvor man blandede alle stilarter og materialer. Stilen opstod med en italiensk designgruppe kaldet Memphis, der var meget farverig med Ettore Sottsass i ledelsen, man dekorerede alt med mønstre i lyseblåt, mintgrønt og pink. De arbejdede med dynamiske former og bizarre farve og materiale sammensætninger, der stil skulle komme til at kendetegne det italienske møbeldesign.

11 Dansk Designhistorie Efter firsernes postmodernistiske (efter-modernistiske) designstil, hvor designere gik imod strømmen af moderne præget design, er vi i 90 erne igen tilbage i en almindelig modernistisk stil, hvor der dog er der sket nogle ændringer. Først og fremmest er familien igen blevet samlingspunktet. Emner og begreber som miljøbevidsthed, livskvalitet og det gode liv bliver i stadig højere grad værdsat, og snakken mellem mennesker handler i højere grad om livsværdi end om karriere, job og penge. Sideløbende stiger efterspørgslen på kvalitet og godt design markant, og firmaerne sælger nu mere deres produkter på disse værdier end på fx en billig pris. Og folk er villige til at købe produkterne, selvom de måske er dyrere end billigere produkter der rent funktionsmæssigt kan det samme. Minimalistisk Det bliver igen smart at benytte sig af naturen som inspiration. Både form- og udseendemæssigt fremtræder en organisk minimalisme i designet. Minimalistisk design kendetegner halvfemserne. Tommy Larsen: Key Ring (1997). Industrielt design i halvfemserne kan nok meget vel betegnes som minimalistisk, idet man ofte forsøger at skabe noget enkelt og stilrent, gerne med brug af naturens former, farver og elementer. Det er væsentligt at man kan se og genkende funktionaliteten i designet, altså at det ligner det det er, men det skal samtidigt prøve at symbolisere og udtrykke noget nyt. Funktion, form, æstetik og konstruktion er i centrum. De danske designere Tommy Larsen og Jakob Jensen er blandt mange der følger denne stil. Cyberpunk-kultur Det er også perioden hvor cyberpunk- og technokulturen vinder frem. Unge benytter bl.a. Internettet og andre computerbaserede medier til at eksperimentere med design over landegrænserne. Stilen er ofte vidt forskellig, og kan have både det modernistiske og det postmodernistiske i sig. Blackduke (.com) er et eksempel på et web-design som rummer elementer af begge dele. Bordskånere fra hhv. Tommy Larsen og Rosendahl. Begge enkle, men elegante på hver sin måde. Tommy Larsen: Dish Stand (1996) Rosendahl: Bordskåner (1996) Blackduke.com rummer både det modernistiske og det postmodernistiske i cyberpunk- og technokulturen Blackduke.com (2001)

12 Det funktionelle og det enkle forenet. Jakob Jensen: Weather Station (2000) Bløde naturlige former i enkelt design. Tommy Larsen: Letter Opener (1995)

PIET HEIN (1905-1996) BRUNO MATHSSON (1907-1988) ARNE JACOBSEN (1902-1971) DESIGN BESKRIVELSE GARANTI

PIET HEIN (1905-1996) BRUNO MATHSSON (1907-1988) ARNE JACOBSEN (1902-1971) DESIGN BESKRIVELSE GARANTI BORD SERIE Bordserien omfatter Super-Elliptiske og Super-Cirkulære borde designet af Piet Hein og Bruno Mathsson samt cirkulære, kvadratiske og rektangulære borde designet af Arne Jacobsen Inspirationen

Læs mere

CH07 SKALSTOLEN Design: Hans J. Wegner BESKRIVELSE Den berømte skalstol - skulpturel, trebenet og smuk.

CH07 SKALSTOLEN Design: Hans J. Wegner BESKRIVELSE Den berømte skalstol - skulpturel, trebenet og smuk. CH07 SKALSTOLEN Design: Hans J. Wegner BESKRIVELSE Den berømte skalstol - skulpturel, trebenet og smuk. Det svævende udtryk fremhæves af det vingeformede sæde og de buede ben. Stolen får ofte en fremtrædende

Læs mere

BESKRIVELSE en klassisk smuk og let skulpturel spisestol Hans J. Wegner har designet Y-stolen til Carl Hansen & Søn i 1949 DESIGNEREN

BESKRIVELSE en klassisk smuk og let skulpturel spisestol Hans J. Wegner har designet Y-stolen til Carl Hansen & Søn i 1949 DESIGNEREN Y-STOLEN CH24 Design: Hans J. Wegner BESKRIVELSE Y-stolen - en klassisk smuk og let skulpturel spisestol, som også er velegnet til bare at slappe af i. Ved hjælp af damp er rygbøjlen nænsomt bøjet, og

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Arne Emil Jacobsen... En unik designer... Kubeflex sommerhus... 10

INDHOLDSFORTEGNELSE. Arne Emil Jacobsen... En unik designer... Kubeflex sommerhus... 10 INDHOLDSFORTEGNELSE Arne Emil Jacobsen... 4 En unik designer... 9 Kubeflex sommerhus... 10 ARNE EMIL JACOBSEN 1902-1971 Arne Emil Jacobsen blev født d. 11. februar 1902 i København og døde d. 24. marts

Læs mere

CH22 LOUNGESTOL Design: Hans J. Wegner

CH22 LOUNGESTOL Design: Hans J. Wegner CH22 LOUNGESTOL Design: Hans J. Wegner BESKRIVELSE Carl Hansen & Søn har genskabt Hans J. Wegners tidlige design, CH22 loungestolen, der er det første design Wegner udførte for Carl Hansen & Søn tilbage

Læs mere

PERMANENTE UDSTILLINGER. Designmuseum Danmark formidler centrale udviklingslinjer inden for formgivningshistorien.

PERMANENTE UDSTILLINGER. Designmuseum Danmark formidler centrale udviklingslinjer inden for formgivningshistorien. HISTORIE OG FORMÅL Designmuseum Danmark (tidligere Kunstindustrimuseet) er et af Nordens centrale udstillingssteder for dansk og international, industriel design og kunsthåndværk. Museets samlinger, bibliotek

Læs mere

art deco Indhold - historie & Baggrund - Karakteristiske tegn - farver - typografi - Målgruppevalg/persona Signe Brauer Christiansen Gruppe 14

art deco Indhold - historie & Baggrund - Karakteristiske tegn - farver - typografi - Målgruppevalg/persona Signe Brauer Christiansen Gruppe 14 art deco Indhold - historie & Baggrund - Karakteristiske tegn - farver - typografi - Målgruppevalg/persona Signe Brauer Christiansen Gruppe 14 Art Deco Art Deco er en stilart som startede som kunst tidligt

Læs mere

CH006 Design: Hans J. Wegner BESKRIVELSE DESIGNEREN

CH006 Design: Hans J. Wegner BESKRIVELSE DESIGNEREN CH006 Design: Hans J. Wegner BESKRIVELSE Simple and stylish table, measuring 90x138, and 236 cm with flaps. Height 72 cm. Table leaves are fitted with hinges and lifted quickly when there are more. Table

Læs mere

PIET HEIN ( ) BRUNO MATHSSON ( ) ARNE JACOBSEN ( ) GARANTI DESIGN BESKRIVELSE

PIET HEIN ( ) BRUNO MATHSSON ( ) ARNE JACOBSEN ( ) GARANTI DESIGN BESKRIVELSE BORDSERIE Bordserien omfatter Super-Elliptiske og Super-Cirkulære borde designet af Piet Hein og Bruno Mathsson samt cirkulære, kvadratiske og rektangulære borde designet af Arne Jacobsen Inspirationen

Læs mere

FRITS HENNINGSEN SIGNATURE CHAIR FH429

FRITS HENNINGSEN SIGNATURE CHAIR FH429 FRITS HENNINGSEN SIGNATURE CHAIR FH429 SIGNATURE CHAIR KOMFORT OG ELEGANCE every piece comes with a story Når du vælger et møbel fra Carl Hansen & Søn, får du mere end bare et møbel. Du får en stolt tradition

Læs mere

DESIGNEREN. Stolen er fremstillet i massivt træ og med lædersæde og -ryg.

DESIGNEREN. Stolen er fremstillet i massivt træ og med lædersæde og -ryg. KK47510 DEN RØDE STOL Design: Kaare Klint BESKRIVELSE Seriens første stol var Den røde stol i Large (1927), som blev skabt specielt til Designmuseum Danmarks forelæsningssal og præsenteret på den danske

Læs mere

Indhold 3 CASØ 500. 4 Spisebord. 6 Koefoed by CASØ Eva, Peter og Lis. 8 CASØ 500 / CASØ 501 sofaborde. 10 Skænk og skrive/konsol - bord

Indhold 3 CASØ 500. 4 Spisebord. 6 Koefoed by CASØ Eva, Peter og Lis. 8 CASØ 500 / CASØ 501 sofaborde. 10 Skænk og skrive/konsol - bord CASØ 500 Indhold 3 CASØ 500 4 Spisebord 6 Koefoed by CASØ Eva, Peter og Lis 8 CASØ 500 / CASØ 501 sofaborde 10 Skænk og skrive/konsol - bord 12 CASØ 500 TV-bord 14 Reol og vitrine 16 CASØ 501 TV-bord og

Læs mere

HANS J. WEGNEr CH23. Et AF DE FØrStE MEStErVærkEr

HANS J. WEGNEr CH23. Et AF DE FØrStE MEStErVærkEr HANS J. WEGNEr CH23 Et AF DE FØrStE MEStErVærkEr CH23 ORGANISKE FORMER OG ELEGANTE DETALJER CH23 ÆSTETIK OG FUNKTION FORENET I ÉN STOL CH23 tog form i 1950 og var dermed blandt de første mesterværker,

Læs mere

Træne evnen til at iagttage, analysere, ræsonnere, beskrive og kommunikere disse forhold.

Træne evnen til at iagttage, analysere, ræsonnere, beskrive og kommunikere disse forhold. Beauties and beasts - prep 2 min» på hvilke måder kan man beskrive det som godt?» ja det fungerer, men det er der så meget der gør» hvorfor smukt og godt - hvad er glæden ved produktet?» Udvikle opmærksomhed

Læs mere

T R A P H O L T A F D E L I N G E N F O R M O D E R N E D A N S K M Ø B E L D E S I G N

T R A P H O L T A F D E L I N G E N F O R M O D E R N E D A N S K M Ø B E L D E S I G N V E R N E R P A N T O N L Y S E T O G F A R V E N T R A P H O L T A F D E L I N G E N F O R M O D E R N E D A N S K M Ø B E L D E S I G N INDHOLD / CONTENT Forord Preface 4 8 Verner Panton Lyset og farven

Læs mere

Dråben blev designet af Arne Jacobsen i 1958 som en del af hans legendariske mesterværk, SAS Royal Hotel i København. Dråben blev produceret

Dråben blev designet af Arne Jacobsen i 1958 som en del af hans legendariske mesterværk, SAS Royal Hotel i København. Dråben blev produceret dråben Dråben blev designet af Arne Jacobsen i 1958 som en del af hans legendariske mesterværk, SAS Royal Hotel i København Dråben blev produceret eksklusivt til hotellet sammen med Svanen og Ægget og

Læs mere

colonial serien ole wanscher

colonial serien ole wanscher colonial serien ole wanscher colonial af ole wanscher disciplineret elegance every piece comes with a story Når du vælger et møbel fra Carl Hansen & Søn, får du mere end bare et møbel. Du får en stolt

Læs mere

Genstandsanalyse - Flowerpot lampe

Genstandsanalyse - Flowerpot lampe Genstandsanalyse - Flowerpot lampe Hvem har designet produktet? - Flowerpot er designet af Verner Panton i 1968 Hvordan fungerer produktet? - Flowerpot er en lampe. Der findes både spisebordslamper, gulvlamper

Læs mere

ARNE JACOBSEN 1902-1971 POLSTRING DESIGN BESKRIVELSE GARANTI

ARNE JACOBSEN 1902-1971 POLSTRING DESIGN BESKRIVELSE GARANTI ÆGGET Arne Jacobsen designede Ægget til lobby- og receptionsområderne i Royal Hotel i København Opgaven med at designe alle elementer i hotelbygningen foruden møblerne gav Jacobsens en enestående mulighed

Læs mere

Serie 8 blev oprindeligt designet til Danmarks Nationalbank. Den omtales ofte som Liljen. Serie 8 blev introduceret i 1968, og udgaven med armlæn,

Serie 8 blev oprindeligt designet til Danmarks Nationalbank. Den omtales ofte som Liljen. Serie 8 blev introduceret i 1968, og udgaven med armlæn, LilJEN Serie 8 blev oprindeligt designet til Danmarks Nationalbank Den omtales ofte som Liljen Serie 8 blev introduceret i 1968, og udgaven med armlæn, model, blev introduceret for markedet på den danske

Læs mere

Poul Henningsen

Poul Henningsen POUL HENNINGSEN Poul Henningsen 1894 1967 Poul Henningsen var en dansk lysmager, arkitekt, revyforfatter, filminstruktør og samfundsrevser. Han var kendt under initialerne PH. PH var en mand med mange

Læs mere

DANISH RETRO. - en hyldest til de ukendte hænder

DANISH RETRO. - en hyldest til de ukendte hænder DANISH RETRO - en hyldest til de ukendte hænder OM DANISH RETRO DANISH RETRO en hyldest til de ukendte hænder er et dansk design-brand, som producerer og markedsfører retro-stole fra 1940 erne og 50

Læs mere

MILJØ & Tests GARANTI

MILJØ & Tests GARANTI OXFORD Den originale udgave af Oxford stolen blev designet til professorerne på St Catherine s College i Oxford Stolens ekstra høje ryg fremstod som et symbol på prestige og skabte sit helt eget rum Professorstolen

Læs mere

ANALYSE OG GENTEGNING

ANALYSE OG GENTEGNING ANALYSE OG GENTEGNING 17-12-2014 Det arkitektoniske værk Schröder House blev bygget i 1924 i Utrecht af den hollandske arkitekt Gerrit Rietveld til Fru- Schröder-Schräder og hendes 3 børn. Efter hendes

Læs mere

Art Nouveau 1890-1910

Art Nouveau 1890-1910 Art Nouveau 1890-1910 Foto, tekst og illustrationer Britt Sveidal og Elna Krogsmose Indholdsfortegnelse Historie og oprindelse... 1 Stilens kendetegn... 2 Arkitektur... 3 Castel Beranger... 4 Møbler og

Læs mere

ARNE JACOBSEN 1902-1971 MÅL DESIGN GARANTI POLSTRING

ARNE JACOBSEN 1902-1971 MÅL DESIGN GARANTI POLSTRING GRand Prix Arne Jacobsens Grand Prix stol blev introduceret af Fritz Hansen på designernes forårsudstilling på det Danske Kunstindustrimuseum i København i 1957. Senere samme år blev stolen udstillet på

Læs mere

RAUN KOLLEKTION 2014/2015

RAUN KOLLEKTION 2014/2015 RAUN KOLLEKTION 2014/2015 RAUN KOLLEKTION 2014/2015 - Retreat 04 RAUN KOLLEKTION 2014/2015 - Retreat 05 Retreat by raun RAUN KOLLEKTION 2014/2015 - Retreat 06 RAUN KOLLEKTION 2014/2015 - Retreat 07 RETREAT

Læs mere

Ole Wanscher er kendt for sine elegante møbler, der alle er kendetegnet ved høj kvalitet i forarbejdning og konstruktion, samt sofistikerede og

Ole Wanscher er kendt for sine elegante møbler, der alle er kendetegnet ved høj kvalitet i forarbejdning og konstruktion, samt sofistikerede og OW124 BEAK CHAIR Design: Ole Wanscher BESKRIVELSE Ole Wanscher er kendt for sine elegante møbler, der alle er kendetegnet ved høj kvalitet i forarbejdning og konstruktion, samt sofistikerede og funktionelle

Læs mere

Arne Jacobsens Grand Prix stol blev introduceret af Fritz Hansen på designernes forårsudstilling på det Danske Kunstindustrimuseum i København i

Arne Jacobsens Grand Prix stol blev introduceret af Fritz Hansen på designernes forårsudstilling på det Danske Kunstindustrimuseum i København i GRand Prix Arne Jacobsens Grand Prix stol blev introduceret af Fritz Hansen på designernes forårsudstilling på det Danske Kunstindustrimuseum i København i 1957. Senere samme år blev stolen udstillet på

Læs mere

Møbelklassikere by Bernstorffsminde

Møbelklassikere by Bernstorffsminde Møbelklassikere by Bernstorffsminde Børge Mogensen Børge Mogensen (1914 1974) Møbeldesigner Langt de fleste kender Børge Mogensen af navn, møbeldesigneren, der i FDB-regi satte kvalitetsmøbler til fornuftige

Læs mere

CHRISTIAN DELL 1893-1974 DESIGN MILJØ & TESTS BESKRIVELSE GARANTI UDVIDET GARANTI TEKNISK DATA

CHRISTIAN DELL 1893-1974 DESIGN MILJØ & TESTS BESKRIVELSE GARANTI UDVIDET GARANTI TEKNISK DATA KAISER idell KAISER idell -serien fås i flere forskellige varianter: Bord-, væg- og gulvlamper samt en pendel Med sin unikke kvalitet, præcisionsteknik og håndværk udstråler KAISER idell -serien originalitet,

Læs mere

VariaNTER & MÅL DESIGN BESKRIVELSE. MILJØ & TESTs

VariaNTER & MÅL DESIGN BESKRIVELSE. MILJØ & TESTs LilJEN Serie 8 blev oprindeligt designet til Danmarks Nationalbank Den omtales ofte som Serie 8 blev introduceret i 1968, og udgaven med armlæn, model 3208, blev introduceret for markedet på den danske

Læs mere

7. Hvorfor tror du, at McDonald s har købt designermøbler til deres restauranter?

7. Hvorfor tror du, at McDonald s har købt designermøbler til deres restauranter? Afsnit 1 Smukt og grimt 1. Hvem er Arne Jacobsen? 2. Hvornår levede han? 3. Nævn nogle af de store ting, han er kendt for. 4. Hvilke små ting er han kendt for? 5. Hvad synes du om stolen Ægget? 6. Hvad

Læs mere

ARNE JACOBSEN DESIGN BESKRIVELSE GARANTI. VariaNtER & MÅL

ARNE JACOBSEN DESIGN BESKRIVELSE GARANTI. VariaNtER & MÅL MYREN Arne Jacobsen designede oprindeligt Myren til kantinen i Novo Nordisk. I dag er Myren et af kollektionens fornemste ikoner. Men Myren var til at begynde med tæt på at ende som endnu en prototype,

Læs mere

[Intensitet] [Lyd] stille rum? Er der steder hvor der kunne tilføres lyde? måske af fuglekvidder eller et vandspil?

[Intensitet] [Lyd] stille rum? Er der steder hvor der kunne tilføres lyde? måske af fuglekvidder eller et vandspil? [Lys] Lyset påvirker vores opfattelser af rum og vores psyke. Lyset er en meget vigtig medspiller når arkitekten skaber gode æstetiske rum til mennesker. Lyset kan langt mere end bare at give lys til mørke

Læs mere

Stellet fremstilles i sort eller gråt lakeret stål og med og uden skuffe. Skuffemodulet, PK115, fås i olieret, lakeret eller sort malet eg.

Stellet fremstilles i sort eller gråt lakeret stål og med og uden skuffe. Skuffemodulet, PK115, fås i olieret, lakeret eller sort malet eg. PK52 PROFESSORBORD Design: POUL KJÆRHOLM BESKRIVELSE Modernismens danske bannerfører, møbelarkitekt Poul Kjærholm, udviklede i 1955 en mindre møbelserie til Kunstakademiet, hvor han netop var tiltrådt

Læs mere

KK96620 FAABORGSTOLEN Design: Kaare Klint

KK96620 FAABORGSTOLEN Design: Kaare Klint KK96620 FAABORGSTOLEN Design: Kaare Klint BESKRIVELSE Faaborgstolen, der generelt anses for at være den første danske moderne designklassiker, blev startskuddet til en ny æra for dansk design og skabte

Læs mere

LK FUGA. Kontakt til det enkle og tidløse

LK FUGA. Kontakt til det enkle og tidløse LK FUGA Kontakt til det enkle og tidløse Det enkle design LK FUGA er et komplet afbryder- og stikkontaktprogram med et enkelt og tidløst design, der forener funktion, æstetik og en høj brugervenlighed.

Læs mere

Bygning, hjem, museum

Bygning, hjem, museum Bygning, hjem, museum arkitektur på Ordrupgaard Undervisningsmateriale til udskolingen Arkitektur er bygninger. Bygninger til at leve i, til at opleve, til at lære i eller til at arbejde i. Arkitektur

Læs mere

Arne Jacobsens Grand Prix stol blev introduceret af Fritz Hansen på designernes forårsudstilling på det Danske Kunstindustrimuseum i København i

Arne Jacobsens Grand Prix stol blev introduceret af Fritz Hansen på designernes forårsudstilling på det Danske Kunstindustrimuseum i København i GRand Prix 4130 Arne Jacobsens Grand Prix stol blev introduceret af Fritz Hansen på designernes forårsudstilling på det Danske Kunstindustrimuseum i København i 1957. Senere samme år blev stolen udstillet

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE BAG OM KAY BOJESEN 4 ABE 7 BJØRN 8 HUND 9 KANIN 11 FLODHEST 12 ZEBRA 13 TURDELDUER 15

INDHOLDSFORTEGNELSE BAG OM KAY BOJESEN 4 ABE 7 BJØRN 8 HUND 9 KANIN 11 FLODHEST 12 ZEBRA 13 TURDELDUER 15 INDHOLDSFORTEGNELSE BAG OM KAY BOJESEN 4 ABE 7 BJØRN 8 HUND 9 KANIN 11 FLODHEST 12 ZEBRA 13 TURDELDUER 15 HISTORIEN BAG KAY BOJESEN Sølvsmed og designer Kay Bojesen kunne noget helt særligt. Han kunne

Læs mere

Materiale: Farve: Behandling: Leveres: Mål i cm: Ryghøjde: 80,0. Sædehøjde: 43,0. Sædedybde: 50,0. Siddebredde: 60,0. Kolli mål: Vægt: 9

Materiale: Farve: Behandling: Leveres: Mål i cm: Ryghøjde: 80,0. Sædehøjde: 43,0. Sædedybde: 50,0. Siddebredde: 60,0. Kolli mål: Vægt: 9 J146 Lænestol J146 Lænestol Da FDB Møbler i sin tid gik forrest med at møblere danskernes hjem i et enklere og mere minimalistisk udtryk, var det en særlig udfordring at skabe en komfortabel stol til stuen.

Læs mere

LK FUGA. Kontakt til det enkle og tidløse

LK FUGA. Kontakt til det enkle og tidløse LK FUGA Kontakt til det enkle og tidløse Det enkle design LK FUGA er et komplet afbryder- og stikkontakt-program med et enkelt og tidløst design, der forener funktion, æstetik og en høj brugervenlighed.

Læs mere

DAMIXA CLOVER EASY BRUGERVENLIGT DESIGN DER GØR HVERDAGEN LETTERE

DAMIXA CLOVER EASY BRUGERVENLIGT DESIGN DER GØR HVERDAGEN LETTERE DAMIXA CLOVER EASY BRUGERVENLIGT DESIGN DER GØR HVERDAGEN LETTERE CLOVER EASY BY DAMIXA 2 3 CLOVER EASY BY DAMIXA HVIS HÆNDER KUNNE TALE Hvis hænder kunne tale ville de forlange et greb, der er designet

Læs mere

Lærervejledning: Bygning, hjem, museum arkitektur på Ordrupgaard. Forløb: Arkitektur på Ordrupgaard. Fag: Dansk, billedkunst

Lærervejledning: Bygning, hjem, museum arkitektur på Ordrupgaard. Forløb: Arkitektur på Ordrupgaard. Fag: Dansk, billedkunst Lærervejledning: Bygning, hjem, museum arkitektur på Ordrupgaard Forløb: Arkitektur på Ordrupgaard Målgruppe: Udskoling Fag: Dansk, billedkunst Materialet består af to dele: Lærervejledning med information

Læs mere

DESIGN BESKRIVELSE VARIANTER & MÅL POLSTRING GARANTI

DESIGN BESKRIVELSE VARIANTER & MÅL POLSTRING GARANTI DECISION Decision er designet af designduoen Pelikan Design Designet er opbygget omkring 3 basisenheder og et sæt armlæn, som kan kombineres på utallige måder, så der fremkommer løsninger med stole, cirkelrunde

Læs mere

Lampeshoppen. Funky design i topkvalitet

Lampeshoppen. Funky design i topkvalitet Lampeshoppen Funky design i topkvalitet Om os Vi har mere end 14 år på bagen som lampeforhandler med hovedvægt på kvalitetslysekroner og ekstravagante lamper til den kræsne forbruger. Vi har altid bestræbt

Læs mere

Fotos: Lissy Boesen, Heine Pedersen

Fotos: Lissy Boesen, Heine Pedersen Fotos: Lene K LISSY BOESEN Lissy Boesens værker står overalt i det offentlige rum, i ind- og udland, på torve og gågader, i skolegårde, boligområder og parker. Men hvem er kvinden bag de kendte og populære

Læs mere

DESIGNPRODUKTER AF HØJ KVALITET TIL BOLIGEN

DESIGNPRODUKTER AF HØJ KVALITET TIL BOLIGEN DESIGNPRODUKTER AF HØJ KVALITET TIL BOLIGEN XO Living udvikler, producerer og sælger designprodukter af høj kvalitet til boligen. Alle produkter fra XO LIVING er boligtilbehør i høj kvalitet. Alle produkterne

Læs mere

KASPER SALTO DESIGN BESKRIVELSE GARANTI VARIANTER POLSTRING

KASPER SALTO DESIGN BESKRIVELSE GARANTI VARIANTER POLSTRING ICE Ice stolen, som er designet af Kasper Salto, er den første stol fra Fritz Hansen, som er egnet til såvel indendørs som udendørs brug. Stolen og dens ryg, der minder om ribberne i et blad, forener dyderne

Læs mere

Orden i tingene. men bordet er nok det mest vellykkede. Familien Dobernovski der tæller mor, far og 3 små børn,

Orden i tingene. men bordet er nok det mest vellykkede. Familien Dobernovski der tæller mor, far og 3 små børn, EFTER: Kontoret er nu blevet et sted, man gerne vil opholde sig. Bordet er lavet til lejligheden og passer perfekt til rummet. Opbevaringskasserne Frame på væggen er en anderledes og dekorativ måde at

Læs mere

TermaTech brændeovne 2010

TermaTech brændeovne 2010 TermaTech brændeovne 2010 TermaTech kunst i rene linier...giver liv til rummet I udviklingen af de arkitekttegnede TermaTech ovne lægges der vægt på enkel gedigen kvalitet i et moderne og minimalistisk

Læs mere

H O L D B A R T HÅNDVÆRK A N N O

H O L D B A R T HÅNDVÆRK A N N O H O L D B A R T HÅNDVÆRK A N N O 1 9 6 7 ATBO REOLEN ER EN DANSK MØBELKLASSIKER Fremstillet efter solid, dansk snedkertradition og med utallige kombinationsmuligheder. Reolen er stilren og klassisk i sit

Læs mere

312-6 112010 Schneider Electric Danmark A/S - All rights reserved

312-6 112010 Schneider Electric Danmark A/S - All rights reserved FUGA er dansk kvalitetsdesign og du kan få yderligere oplysninger om FUGA og vores andre design-serier hos din lokale el-installatør eller på www.lk.dk. 312-6 112010 Schneider Electric Danmark A/S - All

Læs mere

SKYLINE. By Julie Richoz

SKYLINE. By Julie Richoz 48 SKYLINE By Julie Richoz 49 50 Lys og skygge 51 52 I smukt samspil 53 Maksimal minimalisme If it is both useful and necessary and you can recognize and eliminate what is not essential, then go ahead

Læs mere

HUSBÅD PÅ BORNHOLM INDRETNING MØBELPAKKE 02 CHARLOTTE KJØLLER - RØNNE

HUSBÅD PÅ BORNHOLM INDRETNING MØBELPAKKE 02 CHARLOTTE KJØLLER - RØNNE HUSBÅD PÅ INDRETNING MØBELPAKKE T3 SPISEBORD Design: bykato T3-bordet er skabt ud fra ønsket om at lave et klassisk spisebord med super funktionelle detaljer. T3 bordet har synkronudtræk, hvilket giver

Læs mere

unika hus til tiden Fra boligdrøm til drømmebolig funkis gårdhave nordic

unika hus til tiden Fra boligdrøm til drømmebolig funkis gårdhave nordic unika funkis gårdhave nordic Fra boligdrøm til drømmebolig FBA A/ S hus til tiden 3 Vi har alle forskellige ønsker, drømme og behov. Sæt ord på jeres ideer og lad FBA HUSE hjælpe med at få ønskerne opfyldt.

Læs mere

Damixa Clover Easy. Brugervenligt design der gør hverdagen lettere

Damixa Clover Easy. Brugervenligt design der gør hverdagen lettere Damixa Clover Easy Brugervenligt design der gør hverdagen lettere Clover Easy By Damixa 2 3 Clover Easy By Damixa Hvis hænder kunne tale Hvis hænder kunne tale ville de forlange et greb, der er designet

Læs mere

Verdens originale arkitekt lampe designet i 1937 af Jac Jacobsen

Verdens originale arkitekt lampe designet i 1937 af Jac Jacobsen Verdens originale arkitekt lampe designet i 1937 af Jac Jacobsen Unikt design, gode lysegenskaber og en fleksibel fjederbalanceret arm, har placeret L-1 blandt verdens all time klassikere. L-1 er et enestående

Læs mere

KASPER SALTO 1967- DESIGN. MILJØ & TESTs BESKRIVELSE GARANTI POLSTRING

KASPER SALTO 1967- DESIGN. MILJØ & TESTs BESKRIVELSE GARANTI POLSTRING NAP Det er den danske designer Kasper Salto, der har designet NAP stolen til Fritz Hansen. NAP er en serie lette stole, armstole og barstole som er designet med henblik på optimal siddekomfort, uanset

Læs mere

XO LIVING er en dansk designserie, der udvikler, producerer og sælger designprodukter af høj kvalitet til boligen.

XO LIVING er en dansk designserie, der udvikler, producerer og sælger designprodukter af høj kvalitet til boligen. XO LIVING er en dansk designserie, der udvikler, producerer og sælger designprodukter af høj kvalitet til boligen. Alle produkter fra XO LIVING er både designet og produceret i Danmark. Med hovedet, med

Læs mere

Brug malingen som vaegdekoration Den grå farve fletter sig ind i den hvide ved hjælp af skarpt aftegnede linjer og skaber en futuristisk udsmykning

Brug malingen som vaegdekoration Den grå farve fletter sig ind i den hvide ved hjælp af skarpt aftegnede linjer og skaber en futuristisk udsmykning funky Futurisme Motorer og maskiner, racerbiler og flyvemaskiner, turbiner og stempler! De italienske avantgardekunstnere, der skabte futurismen i starten af 1900-tallet, var forelskede i fremtiden og

Læs mere

XO LIVING er en dansk designserie, der udvikler, producerer og sælger designprodukter af høj kvalitet til boligen.

XO LIVING er en dansk designserie, der udvikler, producerer og sælger designprodukter af høj kvalitet til boligen. XO LIVING er en dansk designserie, der udvikler, producerer og sælger designprodukter af høj kvalitet til boligen. Alle produkter fra XO LIVING er både designet og produceret i Danmark. Med hovedet, med

Læs mere

PROCES DOKUMENT FUTURISME

PROCES DOKUMENT FUTURISME PROCES DOKUMENT FUTURISME JUNAD ASHRAF GRUPPE 5 1 1 Inholdsfortegnelse 1.Forside 2.Inholdsfortegnelse 3.Perioden & Stilarten 4.Tidstypiske Kunstrere 5.Karakteristisk Træk 6.Typografi 7.Reference til Nutiden

Læs mere

Hans J. Wegner Katalog 2009

Hans J. Wegner Katalog 2009 Hans J. Wegner Katalog 2009 Hans J. Wegner Mange udlændinge har spurgt mig, hvordan vi skabte den danske stil og jeg må svare at der overhovedet ikke var tale om noget sådant. Det var vel nærmere en videregående

Læs mere

Ruko dørgreb. Design der sikrer samspil mellem form, funktion og materialer

Ruko dørgreb. Design der sikrer samspil mellem form, funktion og materialer Ruko dørgreb Design der sikrer samspil mellem form, funktion og materialer Detaljen, der skaber merværdi Designede dørgreb fra Ruko er med til at skabe et sammenhængende udtryk, der kombinerer høj sikkerhed

Læs mere

Vigtige stilarter i det 20. århundrede

Vigtige stilarter i det 20. århundrede OVERBLIK - DESIGN, KUNST & ARKITEKTUR TIDSLINIE 1900 ART NOUVEAU (SKØNVIRKE - DK) 1910 RUSSISK KONSTRUKTIVISME 1919 BAUHAUS 1920 ART DECO 1940 CINEMA NOIR 1948 BLUE NOTE 1950 SWISS STYLE 1957 SAUL BASS

Læs mere

XO LIVING er en dansk designserie, der udvikler, producerer og sælger designprodukter af høj kvalitet til boligen.

XO LIVING er en dansk designserie, der udvikler, producerer og sælger designprodukter af høj kvalitet til boligen. XO LIVING er en dansk designserie, der udvikler, producerer og sælger designprodukter af høj kvalitet til boligen. Alle produkter fra XO LIVING er både designet og produceret i Danmark. Med hovedet, med

Læs mere

nyt nordisk landkøkken FORM 12 FORM 12

nyt nordisk landkøkken FORM 12 FORM 12 nyt nordisk landkøkken FORM 12 FORM 12 DANSK DESIGN I SNEDKER KVALITET NYT NORDISK LANDKØKKEN FORM 12 NYT NORDISK LANDKØKKEN DANSK DESIGN I SNEDKER KVALITET Vi har klædt vores snedkerkøkkener i klassisk

Læs mere

EN STILREN LØSNING TIL BADEVÆRELSET

EN STILREN LØSNING TIL BADEVÆRELSET unidrain GlassLine unidrain GlassLine er brusebunde og brusevægge i glas, som sammen med det originale unidrain gulvafløb samler de enkelte komponenter til én samlet flot, vådrumssikker og gennemtænkt

Læs mere

Materielt Design 2. 6. klasse

Materielt Design 2. 6. klasse Materielt Design 2. 6. klasse Faget Materielt Design på Interskolen er en samtænkning af følgende af folkeskolens fag: håndarbejde, sløjd og billedkunst. Undervisningen vil derfor i praksis inddrage alle

Læs mere

ole wanscher moderne klassikere Nyt hos Carl Hansen & Søn Elegante skandinaviske klassikere. Cuba stolen Se også Morten Gøttlers Cuba stol.

ole wanscher moderne klassikere Nyt hos Carl Hansen & Søn Elegante skandinaviske klassikere. Cuba stolen Se også Morten Gøttlers Cuba stol. ole wanscher moderne klassikere Nyt hos Carl Hansen & Søn Elegante skandinaviske klassikere. Cuba stolen Se også Morten Gøttlers Cuba stol. every piece comes with a story Når du vælger et møbel fra Carl

Læs mere

Enkelt og funktionelt og med plads til den røde værktøjskasse

Enkelt og funktionelt og med plads til den røde værktøjskasse Stuen er lys, og indrettet enkelt og funktionelt. Langbordet har Adam tegnet og fået lavet. Understellet er lavet af en smed, og pladen er derefter tilpasset. Foldedørene ved altanen kan åbnes helt op,

Læs mere

ARNE JACOBSEN 1902-1971

ARNE JACOBSEN 1902-1971 Serie 7 designet af Arne Jacobsen er langt den mest solgte stol i Fritz Hansens historie og måske i møbelhistorien. Den formpressede finérstol er en videreudvikling af den klassiske stol Myren. Den 4-benede

Læs mere

KÄHLER DESIGN. Årets designgave fra

KÄHLER DESIGN. Årets designgave fra Årets designgave fra KÄHLER DESIGN Når du giver en gave fra Kähler, forærer du din medarbejder eller samarbejdspartner et smukt og elegant designprodukt, der har rødder i de unikke danske designtraditioner.

Læs mere

F R A B E G R Æ N S N I N G E R T I L M U L I G H E D E R

F R A B E G R Æ N S N I N G E R T I L M U L I G H E D E R P R O D U K T E T Historien om radiatorskjulerne begyndte for mange år siden; dengang, hvor varmekilden i hjemmet var flot dekorerede kakkel- og brændeovne. Med centralvarmens indtog efter år 1900 fik

Læs mere

PERMANENTE UDSTILLINGER. Designmuseum Danmark formidler centrale udviklingslinjer inden for formgivningshistorien.

PERMANENTE UDSTILLINGER. Designmuseum Danmark formidler centrale udviklingslinjer inden for formgivningshistorien. HISTORIE OG FORMÅL Designmuseum Danmark (tidligere Kunstindustrimuseet) er et af Nordens centrale udstillingssteder for dansk og international, industriel design og kunsthåndværk. Museets samlinger, bibliotek

Læs mere

KASPER SALTO 1967- MILJØ & TESTS DESIGN BESKRIVELSE GARANTI POLSTRING

KASPER SALTO 1967- MILJØ & TESTS DESIGN BESKRIVELSE GARANTI POLSTRING ICE STOL Ice stolen, som er designet af Kasper Salto, er den første stol fra Fritz Hansen, som er egnet til såvel indendørs som udendørs brug. Stolen og dens ryg, der minder om ribberne i et blad, forener

Læs mere

Ro er en enkel stol, designet af Jaime Hayón for Fritz Hansen. Nogle ser en smuk stol, andre ser et tilflugtssted, der danner en privat sfære, som

Ro er en enkel stol, designet af Jaime Hayón for Fritz Hansen. Nogle ser en smuk stol, andre ser et tilflugtssted, der danner en privat sfære, som Ro Ro er en enkel stol, designet af Jaime Hayón for Fritz Hansen Nogle ser en smuk stol, andre ser et tilflugtssted, der danner en privat sfære, som lokker med ro og stilhed og skærmer mod den travle verden

Læs mere

Bygning, hjem, museum

Bygning, hjem, museum Bygning, hjem, museum arkitektur på Ordrupgaard Undervisningsmateriale til indskolingen og mellemtrinnet Arkitektur er bygninger Bygninger til at leve i, til at opleve, til at lære i eller til at arbejde

Læs mere

KUNST 12. SEP. 2013 KL. 11.52 Kunst og design har lagt sig i ske på Den Frie Udstillingsbygning

KUNST 12. SEP. 2013 KL. 11.52 Kunst og design har lagt sig i ske på Den Frie Udstillingsbygning Politiken Kultur KUNST 12. SEP. 2013 KL. 11.52 Kunst og design har lagt sig i ske på Den Frie Udstillingsbygning Gunnar Aagaard Andersen formåede at kombinere billedkunst og design SLIDT. Skumsofaen har

Læs mere

Definition af design som fag og begreb

Definition af design som fag og begreb Definition af design som fag og begreb Design er overalt omkring os. Alt er blevet designet på et eller andet tidspunkt. F.eks. vores kroppe. Ingen ved helt hvordan det er sket, og hvem det er der har

Læs mere

Undervisnings- materiale

Undervisnings- materiale Undervisnings- materiale Mellemtrin og udskoling Arkitektur og design på Kunsten Foto af Niels Fabæk Kunsten Om undervisningsmaterialet Dette er et undervisningsmateriale om arkitektur og design på Kunsten.

Læs mere

25% DANSK DESIGN OG KVALITET I BADEVÆRELSET. NYHED! Eksklusive bruseafskærmninger til intropriser. SUPERGODE TILBUD på lækre badmøbler SPAR OP TIL

25% DANSK DESIGN OG KVALITET I BADEVÆRELSET. NYHED! Eksklusive bruseafskærmninger til intropriser. SUPERGODE TILBUD på lækre badmøbler SPAR OP TIL DANSK DESIGN OG KVALITET I BADEVÆRELSET BAD & BRUS INSPIRATION OG GODE KAMPAGNEPRISER NYHED! Eksklusive bruseafskærmninger til intropriser SPAR OP TIL 25% SUPERGODE TILBUD på lækre badmøbler Dansani /

Læs mere

Villa. Din drømmebolig? NORDIC. Pris eksklusiv byggegrund Villa Nordic Brochure. Forbehold for ændringer

Villa. Din drømmebolig? NORDIC. Pris eksklusiv byggegrund Villa Nordic Brochure. Forbehold for ændringer Villa NORDIC r Prise fra Din drømmebolig? 0.00 5 7.3 Kr. 1 rdig æ f le *) Nøg g i l bo *) Pris eksklusiv byggegrund Villa Nordic Brochure. Forbehold for ændringer Villa Nordics boligkoncept Villa Nordic

Læs mere

Tre sprælske stilskift

Tre sprælske stilskift Hvis du vil gøre dit hjem mere personligt, skal der (måske) nogle dristige valg til. På de næste sider kan du se tre af boligstylist Maria Helgstrands projekter, hvor utraditionelle løsninger er i centrum.

Læs mere

Hos auktionshuset Bruun Rasmussen har man oplevet en sand eksplosion i prisen på gamle møbler af mere eller mindre ukendte designere.

Hos auktionshuset Bruun Rasmussen har man oplevet en sand eksplosion i prisen på gamle møbler af mere eller mindre ukendte designere. Hos auktionshuset Bruun Rasmussen har man oplevet en sand eksplosion i prisen på gamle møbler af mere eller mindre ukendte designere. Her auktionarius Jesper Bruun Rasmussen i aktion ved tidligere lejlighed.

Læs mere

DEKORATIV OG LYDABSORBERENDE

DEKORATIV OG LYDABSORBERENDE PRIM 2 Prim Prim 3 PRIM Prim er den første rene tone i et musikinterval mellem to toner. Ordet kommer fra latinsk primus, som betyder første. Vores Prim er en kreativ opdeling, hvis vigtigste egenskaber

Læs mere

Norman Foster. Kendte Bygningsværker:

Norman Foster. Kendte Bygningsværker: Norman Foster Kendte Bygningsværker: Millau Viaduct Broen ligger i det sydlige Frankrig og har skabt en direkte vej mellem Paris og Barcelona. Den spænder 2460 meter, den store udfordring var ikke at ødelægge

Læs mere

Abstrakte og unikke malerier med lys og dybde

Abstrakte og unikke malerier med lys og dybde www.artvesta.dk Abstrakte og unikke malerier med lys og dybde Vibeke Vesta varierer sine maleriers udtryk via individuel komposition, struktur og brug af effekter. Det giver hvert maleri sin egen historie.

Læs mere

tekton;gr. Arki+tekton; gr. techni kos;gr. TEKTONIK tømrer, håndværker ledende+tømrer, håndværker Kyndig i en færdighed Tektonik Tektonik

tekton;gr. Arki+tekton; gr. techni kos;gr. TEKTONIK tømrer, håndværker ledende+tømrer, håndværker Kyndig i en færdighed Tektonik Tektonik TEKTONIK AAU 21.03.05 Anne Beim Arkitekt MAA/PhD Center for Industriel Arkitektur 1.Hvad er tektonik 2.Hvorfor arbejde med tektonik 3.Eksempler på tektoniske visioner tekton;gr. tømrer, håndværker techni

Læs mere

BETWEEN byder velkommen

BETWEEN byder velkommen byder velkommen S K R A N K E D I S K K Ø K K E N D E S I G N www.msi.dk Monica Ritterband, født 1955, er internationalt anerkendt som en af Danmarks fremmeste og mest alsidige designere. Hun arbejder

Læs mere

MILJØ & TESTS DESIGN BESKRIVELSE GARANTI POLSTRING

MILJØ & TESTS DESIGN BESKRIVELSE GARANTI POLSTRING ALPHABET SERIE Alphabet er et modulbaseret sofasystem designet af Piero Lissoni. Det kan kombineres til mange former og størrelser. De aftagelige betræk og løse puder fås i et stort udvalg af stoffer.

Læs mere

CASØ 120. Populær spisestue i moderne retro design. Indhold. Spisebord. Koefoed by CASØ Peter stolen. Sofabord & Lampebord.

CASØ 120. Populær spisestue i moderne retro design. Indhold. Spisebord. Koefoed by CASØ Peter stolen. Sofabord & Lampebord. CASØ 120 CASØ 120 Populær spisestue i moderne retro design CASØ 120 serien er designet som udspringer af den moderne retro stil fra 50 erne. 2 Indhold 3 CASØ 120 4 Spisebord 6 Koefoed by CASØ Peter stolen

Læs mere

TermaTech brændeovne

TermaTech brændeovne TermaTech brændeovne TermaTech kunst i rene linier...giver liv til rummet I udviklingen af de arkitekttegnede TermaTech ovne lægges der vægt på enkel gedigen kvalitet i et moderne og minimalistisk design.

Læs mere

I dyrenes skygge. har flere af Bøggilds dyreskulpturer.

I dyrenes skygge. har flere af Bøggilds dyreskulpturer. I dyrenes skygge Dyr er fascinerende. Deres levevis og bevægelser kan fange interessen hos både børn og voksne. At fange det fascinerende ved et dyr og overføre det til tegning eller skulptur er til gengæld

Læs mere

ZENZO OUTDOOR ZENZO GROUP FRYDENBORGVEJ 27 D 3400 HILLERØD 7027 1900 WWW.ZENZO.DK ZENZO@ZENZO.DK

ZENZO OUTDOOR ZENZO GROUP FRYDENBORGVEJ 27 D 3400 HILLERØD 7027 1900 WWW.ZENZO.DK ZENZO@ZENZO.DK ZENZO OUTDOOR ZENZO GROUP FRYDENBORGVEJ 27 D 3400 HILLERØD 7027 1900 WWW.ZENZO.DK ZENZO@ZENZO.DK ZENZO OUTDOOR leverer spændende og funktionelt byrumsinventar. ZENZO OUTDOOR har specialiseret sig i holdbare,

Læs mere

Brændeovne med enkel betjening og miljøvenlig forbrænding

Brændeovne med enkel betjening og miljøvenlig forbrænding Brændeovne med enkel betjening og miljøvenlig forbrænding Ilden skal være en oplevelse Aduro forener flot design, brugervenlighed, kvalitet og funktion i en alsidig produktpalette. Med Adurobrændeovnene

Læs mere

Modernismo (Catalansk modernisme.)

Modernismo (Catalansk modernisme.) Modernismo (Catalansk modernisme.) Ca.1880-1910 Tekst: Bill Harris Frederiksen & Christine Bøgelund Dancker December 2010 1 Fra Arts & Crafts til Art Nouveau og Modernismo. Arts & Crafts er en design-

Læs mere

WEGNER DESIGN MERE END 100 ÅRS TRADITION FOR KVALITET

WEGNER DESIGN MERE END 100 ÅRS TRADITION FOR KVALITET WEGNER DESIGN MERE END 100 ÅRS TRADITION FOR KVALITET GETAMA DANMARK A/S er Danmark s ældste firma som producerer møbler designet af Hans J. Wegner. GETAMA blev grundlagt i 1899 og specialiserede sig dengang

Læs mere