En forkærlighed for asymmetri, det være sig i fordeling af bygningsmassen eller ved placering af arkitektoniske elementer.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "En forkærlighed for asymmetri, det være sig i fordeling af bygningsmassen eller ved placering af arkitektoniske elementer."

Transkript

1 Art Nouveau Jugend Ca Art Nouveau- stilen voksede frem i det internationale - ikke mindst engelskinspireret miljøet i Belgien i begyndelsen af 1890-årene, men fik sit internationale gennembrud først på verdensudstillingen i Paris i år Stilen kaldes internationalt Art Nouveau (ny kunst), men bliver også kaldt Jugend (ungdom) i Skandinavien og det Tysk-østrigske kulturområde. I Danmark har vi brugt betegnelsen Skønvirke. Stilen fik ikke bare indflydelse på arkitekturen, men fornyede alle aspekter af kunstarten. Plakatkunst, maleri, skulptur, smykker, tekstil, glas og møbler. Art Nouveau eller jugend-arkitektur har flere forskellige udtryksformer. Stilens forskellige aspekter varierer, delvis afhængig af geografisk område og delvis over tid, men der er også generelle lighedstræk på tværs af skillelinjerne. En af de bygningerne hvor man for første gang ser den nye stilen slå ud i fuld flor i Norge er i Henrik Bull s Historiske museum ( ) i Oslo. Lidt senere i 1909, blev Einar Oscar Schou`s Den Nationale Scene i Bergen færdig. Et bygningsværk som betegnes som et af hovedværkerne i norsk Art Nouveau arkitektur. Karakteristika ved jugendstilen: Arkitekturen er præget af en dynamisk og plastisk behandling af bygningskroppen. Bygningsdelene har en glidende rytme, og ofte mange afrundinger af bygningspartierne. En forkærlighed for asymmetri, det være sig i fordeling af bygningsmassen eller ved placering af arkitektoniske elementer. Karakteristisk for linjeføringen er de buede linjerne, enten slanke kurver eller skarpe buer. Meget af stilens ornamentale formsprog har sit udgangspunkt i naturen og dens formverden, enten det er i naturalistiske former eller i mere abstrakt udformning. Kaffekanden, Dragonen, er skabt i 1913 sammen med en sukkerskål og en flødekande. Det næsten balusterformede korpus er dækket af drevne, naturalistiske bladornamenter. Tuden er nærmest formet som et kalkunnæb, og låget er hvælvet som en dragonhjelm, hvoraf navnet. Stilen har ofte en frodig dekoration, hvor planteornamentik eller nationale dragestilsornamenter (Norge) er fremtrædende. Jugendstilen fik forskellige udtryk i forskellige land. Spanien har bl.a. sin helt specielle Art Nouveau variant med Gaudí s arkitektur. I Skotland skabte arkitekten Charles Rennie Mackintosh en lineær udgave af stilen. Hovedeksponenterne for jugend stilen i Østrig var Joseph Maria Olbrich og Joseph Hoffmann. Svend Hammershøi/Holger Kyster: Kaffekande, Dragone 1913 Sølv. H: 28,7 cm. V: 802 g.

2 Skål, Artiskokskålen Tegnet af Thorvald Bindesbøll H: 9,2 cm. V: 422 g.mkh 614x41. Skålen, kaldet Artiskokskålen på grund af sin form, er tegnet af Thorvald Bindesbøll i februar 1898 og betragtes som startskuddet for den nye sølvkunst, som Thorvald Bindesbøll skabte for hofjuveler A. Michelsen, Danmarks daværende største sølvsmedje, op til Verdensudstillingen i Paris i Med sine arbejder vakte han opsigt i Danmark og i udlandet og revolutionerede fuldstændig dansk sølvkunst og blev forudsætningen for Georg Jensen og dansk sølvs absolutte førerposition på verdensplan i det 20. århundrede. Skålen er stærkt inspireret af japansk kunst, den tids hovedinspiration i opgøret med den gamle, stilblandende kunst dukket op og nu senest denne fra 1898, som museet har erhvervet. Flere forskellige stilarter Perioden i starten af det 20. århundrede var præget af mange forskellige stilarter. Udover Art Nouveau og senere Art Deco startede Bauhaus og funktionalismen. Dansk Designhistorie erne blev funktionalismens årti. Funktionalisterne ønskede at udvikle produkter hvis funktion skulle være åbenlys, og de mange pynte- og dekorationstendenser der førhen havde vundet indpas blev således nu kasseret, til fordel for at produktet ikke måtte koste for meget, så folk fra de nederste samfundslag kunne få råd til at erhverve sig det. På den måde kan man også kalde designretningen for ideologisk præget, hvilket skal ses i sammenhæng med andelsbevægelsens hersken i tiden. Rent Funktionalismen kom også til udtryk i byggestilen. Her ses et billede af et hus fra perioden. Grundplanen i huset var rektangulær, og alle rum glider nærmest ind i hinanden via at de forskudte skillevægge. produktionsmæssigt betød dette, at snedkermesteren stadig fik lov til at udføre sit håndværk, men at det dog efterhånden mere og mere blev industriel produktion der indtog markedet. I funktionalismen havde mange troen på, at teknologien kunne frigøre mennesket, men selvom man skulle tro, at dette socialistiske livssyn blev dyrket i arbejdsklassen, var det først og fremmest det frisindede borgerskab der tog de nye designs til sig. Stilarten består af enkelt og praktisk formgivning. Disse stabelbare Kubus-glasskåle fra 1938 viser tydeligt hvor meget funktionalisterne koncentrerede sig om produkternes praktiske funktion.

3 Art Deco En ny retning i perioden var en fortsættelse af jugendstilen kaldet Art Deco. Denne bestod til dels af dekorativ kunst. Man kan på en måde sige, at Art Deco er en mellemting mellem jugendstilen fra 20 erne og den nye funktionalisme. Den er skabt af de kunstnere, der gik ind for funktionalisme i ting, men også gik ind for, at det skulle være smukt og flot at se på. I forhold til jugendstilen som var meget botanisk (blomster), så var Art Deco mere geometriske former. Disse former kunne samlet godt ligne en blomst, men bestod f.eks. af mange små trekanter. Streamline I begyndelsen af 30 erne kom en modebølge med aerodynamiske former. Denne blev kaldt for streamline og den fastholdt ligesom Art Deco grundideerne fra funktionalismen. Det nye i streamline var, at designet skulle bestå at afrundede, strømlignede former, som vi kender det fra f.eks. de klassiske amerikanske biler, der var populære helt frem til 50 erne. Som et andet eksempel kan nævnes køleskabene med de runde former, som man så som nogen af de første køleskabe i Danmark. Disse køleskabe var funktionelle, men også smarte at se på. I dag bruges de faktisk stadig i en del hjem i f.eks. USA.

4 Dansk Designhistorie I starten af 40erne begyndte der at komme en masse små boligkomplekser. Disse små boliger var som regel små lejligheder, der bestod af 2 værelser og en nymoderne altan. Altanen og ovenlysvinduer blev lavet, fordi designerne stadigvæk syntes at danskerne trængte til lys og luft. Men fordi der var så mange små boliger, begyndte man at designe møbler som var kombinationen af flere forskellige ting. Disse møbler var hovedsagelig lavet af bøg, da man ikke kunne få fat på mere eksotiske træsorter på grund af krigen. Der var begyndt at blive efterspørgsel på billige kvalitetsmøbler. Det var her Børge Mogensen kom ind i billedet, han var leder af FDB s møbeltegnestue fra 1942 til 1950, som nu begyndte at skabe møbler til de små danske boliger. Møbler som: garderobe med foldedøre, arbejdsborder, der kan blive til spiseborde, og de første sovesofaer begyndte at dukke op. Børge Mogensen: Tremmesofa, Producent: Fritz Hansen A/S I FDB s produktion begyndte man at satse på produkter, der havde de mål, den holdbarhed og de priser som en normalfamilie spurgte efter. De brugte blandt andet de a m e r i k a n s k e shakermøbler 1800-tallet, fra som inspiration. Det var deres enkelthed og mangel på stil, der gjorde at de var gode at viderebearbejde. Børge Mogensen:Shakerbord og -stol, Producent: Fredericia Stolefabrik A/S Arkitekten Ove Boldt fik en ny ide med, at arrangere en toværelsers lejlighed for 3200kr, som det var muligt på det tidspunkt. Det var så meningen, at man kunne købe en pakkeløsning, når man flyttede ind i en af de nye lejligheder. Her begyndte folk som kunsthistorikeren professor Christian Elling, at blande sig. Han mente at indretningen af en bolig var en privatsag og skulle derfor ikke kunne købes som en pakkeløsning. Samtidig begyndte husmødre så småt, at blive mere modebeviste og køkkenet begyndte at blive mere amerikaniseret, samtidig med at det blev mere automatisk, med bl.a. en Dinett Opvaskemaskine. En af de designs som vakte mest opsigt på udlandet, var den runde stol, designet af Hans J Wegner. Denne stol blev om talt som Verdens smukkeste stol. Stolen kombinerer, som Wegners møbler generelt, funktionalitet i konstruktion og produktion med brugervenlighed og organisk form. Hans J Wegner: Den runde stol, Producent: PP Møbler ApS Den runde stol er i så høj grad et ikon på dansk design, at den kom på frimærke i D a n s k

5 Designhistorie Danish Design blev i efterkrigsårene tema for en lang række udstillinger i udlandet, planlagt af arkitekten Erik Herløw, som senere skulle blive Danmarks første professor i industriel design. Det var med andre ord en succes, som blev skabt af mange aktører: Designere og fabrikanter i et godt samspil med hinanden. En spektakulær succes i udlandet, som blev en vigtig kilde til inspiration i det hjemlige. Og det miljø, som tilstedeværelsen af talent i rigt mål i et lille land og en lille metropol naturnødvendigt skaber. I 50 erne var dette nyt og revolutionerende, ikke mindst i kraft af den kombination af dristighed og sikkerhed i formen, som blev et kendemærke for dansk design. Hvad skete der med det danske design siden da? Problemet er ikke, at vi tabte, men at vi vandt. De idéer, vi dengang var relativt alene med, er i dag idéer, der indgår i uddannelsen af designere over hele verden. De er ikke længere kun danske, de er blevet internationale. Margrethe-skålen, 1950 Sigvard Bernadotte og Acton Bjørns Margrethe-skål fra 1950 er et eksempel på et funktionelt design, der har holdt. Acton Bjørn har på et tidspunkt udtalt, at skålen er så enkel, at den ikke væsentligt kan forbedres. Skålen er rundet som den ske, der skal røre i den. En gummiring i bunden hindrer den i at skride. I den ene side danner kanten en vulst, som gør den sikker at gribe om og som overflødiggør et skidtsamlende håndtag. I den anden side vider kanten sig ud i en tud, der gør skålen anvendelig til hældeformål. Skålen er af meget høj kvalitet i den tekniske udførelse. Den er udført i termohærdende plastic, melamin, i forskellige størrelser og farver, der går igen i producenten, Rostis øvrige melaminprogram. Tildelt Dansk Design Centers ID klassiker pris PH Lampen, 1957 Poul Henningsen: Koglen, Producent: Louis Poulsen. PHs Kogle er som udgangspunkt konstrueret til en konkret sammenhæng, nemlig Langeliniepavillon i Opgaven for PH var at kombinere funktionen som restaurationslys med et på én gang festligt og afslappet lys. Koglen er skabt til at give et effektfuldt lys fra pærer på W. PH anvendte 1000 W til Langliniepavillonen, men erkendte, at det var for kraftigt et lys. Gennem den koglelignende ophængning af de lysbrydende stakitter (PH) i 12 lag blændes lyset. Lampen giver derfor, trods sin store effekt, et diskret lys. Skærmene blev oprindeligt udført i børstet, lakeret kobber på ydersiden med en svag rosa farve på indersiden. Koglen kom i 1970 i en udgave af rustfrit stål, som i 1980 blev afløst af en hvid model.

6 Operahuset Operahuset i Sydney ligger lige ud til Stillehavet. Det blev designet af danskeren Jan Utzon i perioden og tog 17 år at bygge. Det er på den ene side et af verdens førende eksempler på såvel et akustisk mesterværk som et fantastisk nyskabende design. På den anden side er det også et 1. klasses eksempel på et bygningsværk der sprang alle rammer i det oprindelige budget og på papiret endte som et symbol på dårligt samarbejde og mangelfuld kommunikation mellem de implicerede parter, trods al sin skønhed. Dette umuliggør unægtelig ikke total succes, og man kan ikke kalde Operahuset for andet end netop det. I dag er huset den mest benyttede koncertbygning i hele verden, og samtidig en af de mest besøgte turist-attraktioner. Samtidig er det i den populære tankegang anset som et af verdens»moderne vidundere«på lige fod med strukturer som Eiffeltårnet i Paris og Empire State Building i New York. Det er også en af de første ting folk associerer med Australien. Ægget og Svanen, 1958 Både Ægget og Svanen er eksempler på et væsentligt træk ved Arne Jacobsens designarbejder: Det færdige resultat ser ud som om det er tegnet i én ubesværet streg. At det armerede, opskummede plastmateriale inde i stolene stiller store krav til den tekniske forarbejdning bliver skjult af det færdige produkt. På samme måde er den lange søgen, som Jacobsens havde efter den perfekte linie i designet, heller ikke noget, man kan se med det blotte øje. De to stole fremtræder som afsluttede, hele former. Men har stolene været teknisk udfordrende at sætte i produktion, er de relativt lette at producere, når først produktionen kører. Både Svanen og Ægget fortsætter den tendens indenfor materialeminimering, som blev indvarslet med Myren. Den enkle forms konstruktive rationalitet svarer til den industrielle produktions krav. Royal Hotel (SAS) Ægget og Svanen er skabt som del af et helhedsdesign til Royal Hotel i København. Royal Hotel er et af Jacobsens arkitektoniske hovedværker og en af de få eksponenter for den internationale stil i arkitekturen i Danmark. Det er en anonym, funktionalistisk stil med brug af materialerne glas, stål og beton, der primært blev udviklet i USA. SAS-hotellet er dog udtryk for en dansk fortolkning af denne stil, hvor det udsøgte valg af materialer og udførelse af detaljer kom i fokus.

7 Den arkitektoniske del var dog ikke nok for Jacobsen. Han skabte hele interiøret i samspil med arkitekturen: møbler, lamper, fittings, tekstiler, spisebestik, glas myten om Jacobsen hævder, at han endog tegnede den lille knop, der afslutter snoren i rullegardinerne. Princippet bag dette helhedsdesign var tanken om organismen, at del og helhed svarer til hinanden. Jacobsens ønske var at skabe et levende og sammenhængende billede af en helhed. Ægget og Svanen med deres organiske former er derfor tænkt i forhold til den lige og klare streg i hotellets arkitektur. De to principper, det organiske og det retlinede, danner en modvægt til hinanden og skaber en tilstand af ligevægt. Tilsvarende var stolene tænkt til at kunne skabe deres eget rum i rummet, f.eks. i hotellobbyen. Lænestolen Ægget blev konstrueret til at skabe en privat sfære omkring sin bruger midt i den ellers halv-offentlige lobby, da dens høje skal kan afskærme sin bruger fra omgivelserne. Pga. stolens drejefod kunne den siddende med et let skub med foden orientere sig imod eller afskærme sig i forhold til en hvilken som helst retning. En pudsig detalje i forbindelse med hotel-brugen af stolen var, at netop den lette aluminium-fod gav nem adgang for støvsugeren! En yderligere dimension i stolens udformning er dens skulpturelle virkning. Den følger herved en tendens fra Myren og frem i Jacobsens møbeldesign om at lade møblet fremtræde som streg og en kontur i rummet. Ægget og Svanen er fremragende eksempler på, at en minimalkonstruktion giver det optimale æstetiske udtryk. Den eksponerer dansk design som rigdom og enkelthed. LEGO System, 1958 LEGO system bygger på et enkelt princip, som gennem en hel generation har gjort LEGO klodsen til et legeredskab med ubegrænsede muligheder for fantasien for børn verden over. I sin elementære udformning er LEGO klodsen karakteristisk ved ikke at være overspecificeret, sådan at kombinationerne kan varieres i det uendelige. Målet har været at skabe et legetøj, der er nyt legetøj hver dag med oplevelsen jeg kunne, og det lykkedes bygget ind i det. Det færdige LEGO koblingsprincip blev opfundet og patentanmeldt i Tildelt ID-Prisen i 1980.

8 Dansk Designhistorie Generel historie Det var i perioden , hvor de rungende guitarer og basser fra Rolling Stones og The Beatles dannede 60 erns protestgeneration. De unge mænds hår blev længere og længere, og det førhen obligatoriske slips, blev udskiftet med spraglede T-shirts. Samtidig var det også tiden, hvor folket blev opfordret til at gøre gode tider bedre, som der stod på Socialdemokratiets valgplakater, med kernefamilien samlet i fjernsynets skær. Den store mellemkrigsgeneration, der var vokset op med dårlige forhold, mangel på mad og bolig, samt en beskeden løn, tog dem på ordet. Kvinderne forlod gryderne, lønningerne steg, og rentefradragsret, inflation og prisstigninger gjorde, at man havde gode forhold. Det var intet problem at udskifte hvidevarerne til årets modefarve, køkkenet blev fyldt med elektroniske hjælpemidler og sommerferiens tur til Syden, var der også blevet plads til i budgettet. Design Perioden var også tiden, hvor danskerne begyndte at søge væk fra landet, og ind i byerne eller forstæderne. Der blev BO BEDRE 1968 Nøgleordet er Alrum. Mor står ikke længere isoleret i køkkenet, men er flyttet ind i stuen. Billedet er fra BO BEDRE, og viser et eksempel på alrum. Som det ses er det ét stort rum endda delt med etagen over. bygget kæmpemæssige beton-boligkomplekser, og ca. en halv million parcelhuse dette udgjorde mere end hele husbyggeriet i de sidste 100 år. Verner Pantons S-stol 1966 Med Panton-stolen, har Verner Panton skabt en helt ny type stol. Stolen er lavet af naturlige materialer som træ, læder, flet og stof, og betragtes som den første stol der bryder det traditionelle danske design. Stolen blev tegnet allerede i 1960, men kom først i produktion i Arne Jacobsens service 1967 Det var bl.a. dette service som Arne Jacobsen en af 60 ernes mest kendte designere. En anden af hans stærke sider var også møbeldesign. Farvefjernsyn Årtiets helt store opfindelse var farvefjernsynet. Blandt de andre store opfindelser / nye ting kan flg. nævnes: telefonsvarer, side 9-piger, luftpudeplæneklipperen, hårspray, BO BEDRE, barnesæder til biler, HIFIlyd mv. De helt nye ord i denne tid var bl.a. alrum, grovkøkken og kernefamilie. Mor var ikke længere isoleret i køkkenet, idet det indgik direkte i forbindelse med stuen (alrum). De unge der ellers kun havde haft en trang toværelses lejlighed at se fret blev hvermandseje og indtog en central plads i de aflange stuer.

9 Dansk Designhistorie Årene 1970 til 1980, var en periode som var præget af romantik og råhed. Kendetegnene for møbler var at det var en fin blanding af bondemøbler, kurvemøbler og sækkestole. I den omtalte periode fik kunsterne meget af deres inspiration via bondekulturen. Man var simpelthen præget af en slags bondegårds trend. Som bekendt i perioden, gik man meget op i frihed og det var blandt andet en af grundene til at man relaterede mange elementer til det frie land liv. Globalt betød denne periode også meget for mennesket som sådan. Det var i disse tider at teknikken fik sin store sejr. Vi havde lige betrådt månen i 1969 og alt var på vej til at blive præget af fremtids visioner. Pompidou-centret blev åben og det udstrålede mere end noget andet fremtidsvirvar. Perioden i sig selv viste hele tiden nye sider af sig selv, men det overnaturlige og det at mennesket kunne udvikle alt og have svar på alt, trumfet sig hele tiden vej igennem. Blandt andet via Star Wars, Knight Rider og Air Wolf. Kort sagt var denne periode inspireret og præget 100% af hightech og postmodernisme og steder hvor man kunne være som diskoteker og caféer fulgte med. Til venstre et udsnit af en slags sofa- gang designet af Verner Panton. Desuden var det også i dette årti at tegnefilmsserien Familien Jetsons blev lanceret af Hanna Barbara. Denne serie skabte røre og gav designere nye inspirationer. Desuden var mange danske designområder i perioden var påvirket af møbler og en smule arkitektur og nogen af de mest markante var Friss og Molke. Det var nu inde at have et hjem der lignede noget fra fremtiden. Men dengang kunne man vist kun, som nu gisne om hvad tiden ville bringe.

10 Dansk designhistorie Det var i 1980 erne populært med cafébesøg, disse var indrettet med stålborde og spejle, miljøet var meget køligt som også var meget typisk designstil, det skulle være funktionelt og minimalistisk. De brugte farver var typisk sort, hvis og stållook, det var hightech, industrielle stålrørsmøbler og nopret gummibelægning på gulvene der var stilen. Jacob Jensen: Beocenter 9000, Producent: Bang og Olufsen A/S Et meget tidstypisk design ser man på denne termokande af Ole Palsby, det særlige ved Palsbys termokande for Alfi er dens konsekvente brug af kugleformen. Til brug for en termokande er kuglen den mest hensigtsmæssige form, idet den i forhold til sit rumfang har den mindst mulige overflade. For Palsby er det spørgsmålet om, at en genstand er formet, så den bedst muligt udtrykker sin hensigt. Men funktionen er ikke det eneste aspekt ved kugleformen. Ifølge Palsby er kuglen en grundform, der i sin naturlighed appellerer til en lyst til at røre ved og lege med den. På denne måde er Palsbys termokande optimal som et design, der på samme tid henvender sig til funktion og oplevelse, til fornuft og følelse. Palsby var i de tidlige 60 ere en pioner indenfor markedsføringen af dansk og udenlandsk møbel-design og har bl.a. udviklet systemkøkkener og bygget huse. Mest kendt er Palsby for at have designet produkter til køkkenet, frem for alt hans serie af gryder og pander Eva Trio (fra 1977) og den kugleformede termokande for Alfi (1985). Palsbys design er kendetegnet ved en enkel og funktionel formgivning, der tager højde for materialer og salgsøkonomi. Palsby produkter er bl.a. repræsenteret på Museum of Modern Art i New York. Philippe Starck fra Frankrig har haft en utrolig stor betydning for den europæiske design stil i firserne og halvfemserne. Hans design er innovativ og med et glimt i øjet. Humoren fik stor betydning for dette årtis design. Jacob Jensen: Beocenter 9000, Producent: Bang og Olufsen A/S Tandbørste fra 1989 og juicepresser fra I Italien opstod postmodernismen hvor man blandede alle stilarter og materialer. Stilen opstod med en italiensk designgruppe kaldet Memphis, der var meget farverig med Ettore Sottsass i ledelsen, man dekorerede alt med mønstre i lyseblåt, mintgrønt og pink. De arbejdede med dynamiske former og bizarre farve og materiale sammensætninger, der stil skulle komme til at kendetegne det italienske møbeldesign.

11 Dansk Designhistorie Efter firsernes postmodernistiske (efter-modernistiske) designstil, hvor designere gik imod strømmen af moderne præget design, er vi i 90 erne igen tilbage i en almindelig modernistisk stil, hvor der dog er der sket nogle ændringer. Først og fremmest er familien igen blevet samlingspunktet. Emner og begreber som miljøbevidsthed, livskvalitet og det gode liv bliver i stadig højere grad værdsat, og snakken mellem mennesker handler i højere grad om livsværdi end om karriere, job og penge. Sideløbende stiger efterspørgslen på kvalitet og godt design markant, og firmaerne sælger nu mere deres produkter på disse værdier end på fx en billig pris. Og folk er villige til at købe produkterne, selvom de måske er dyrere end billigere produkter der rent funktionsmæssigt kan det samme. Minimalistisk Det bliver igen smart at benytte sig af naturen som inspiration. Både form- og udseendemæssigt fremtræder en organisk minimalisme i designet. Minimalistisk design kendetegner halvfemserne. Tommy Larsen: Key Ring (1997). Industrielt design i halvfemserne kan nok meget vel betegnes som minimalistisk, idet man ofte forsøger at skabe noget enkelt og stilrent, gerne med brug af naturens former, farver og elementer. Det er væsentligt at man kan se og genkende funktionaliteten i designet, altså at det ligner det det er, men det skal samtidigt prøve at symbolisere og udtrykke noget nyt. Funktion, form, æstetik og konstruktion er i centrum. De danske designere Tommy Larsen og Jakob Jensen er blandt mange der følger denne stil. Cyberpunk-kultur Det er også perioden hvor cyberpunk- og technokulturen vinder frem. Unge benytter bl.a. Internettet og andre computerbaserede medier til at eksperimentere med design over landegrænserne. Stilen er ofte vidt forskellig, og kan have både det modernistiske og det postmodernistiske i sig. Blackduke (.com) er et eksempel på et web-design som rummer elementer af begge dele. Bordskånere fra hhv. Tommy Larsen og Rosendahl. Begge enkle, men elegante på hver sin måde. Tommy Larsen: Dish Stand (1996) Rosendahl: Bordskåner (1996) Blackduke.com rummer både det modernistiske og det postmodernistiske i cyberpunk- og technokulturen Blackduke.com (2001)

12 Det funktionelle og det enkle forenet. Jakob Jensen: Weather Station (2000) Bløde naturlige former i enkelt design. Tommy Larsen: Letter Opener (1995)

PIET HEIN (1905-1996) BRUNO MATHSSON (1907-1988) ARNE JACOBSEN (1902-1971) DESIGN BESKRIVELSE GARANTI

PIET HEIN (1905-1996) BRUNO MATHSSON (1907-1988) ARNE JACOBSEN (1902-1971) DESIGN BESKRIVELSE GARANTI BORD SERIE Bordserien omfatter Super-Elliptiske og Super-Cirkulære borde designet af Piet Hein og Bruno Mathsson samt cirkulære, kvadratiske og rektangulære borde designet af Arne Jacobsen Inspirationen

Læs mere

Art Nouveau 1890-1910

Art Nouveau 1890-1910 Art Nouveau 1890-1910 Foto, tekst og illustrationer Britt Sveidal og Elna Krogsmose Indholdsfortegnelse Historie og oprindelse... 1 Stilens kendetegn... 2 Arkitektur... 3 Castel Beranger... 4 Møbler og

Læs mere

ANALYSE OG GENTEGNING

ANALYSE OG GENTEGNING ANALYSE OG GENTEGNING 17-12-2014 Det arkitektoniske værk Schröder House blev bygget i 1924 i Utrecht af den hollandske arkitekt Gerrit Rietveld til Fru- Schröder-Schräder og hendes 3 børn. Efter hendes

Læs mere

ARNE JACOBSEN 1902-1971 MÅL DESIGN GARANTI POLSTRING

ARNE JACOBSEN 1902-1971 MÅL DESIGN GARANTI POLSTRING GRand Prix Arne Jacobsens Grand Prix stol blev introduceret af Fritz Hansen på designernes forårsudstilling på det Danske Kunstindustrimuseum i København i 1957. Senere samme år blev stolen udstillet på

Læs mere

Serie 8 blev oprindeligt designet til Danmarks Nationalbank. Den omtales ofte som Liljen. Serie 8 blev introduceret i 1968, og udgaven med armlæn,

Serie 8 blev oprindeligt designet til Danmarks Nationalbank. Den omtales ofte som Liljen. Serie 8 blev introduceret i 1968, og udgaven med armlæn, LilJEN Serie 8 blev oprindeligt designet til Danmarks Nationalbank Den omtales ofte som Liljen Serie 8 blev introduceret i 1968, og udgaven med armlæn, model, blev introduceret for markedet på den danske

Læs mere

MILJØ & Tests GARANTI

MILJØ & Tests GARANTI OXFORD Den originale udgave af Oxford stolen blev designet til professorerne på St Catherine s College i Oxford Stolens ekstra høje ryg fremstod som et symbol på prestige og skabte sit helt eget rum Professorstolen

Læs mere

DANISH RETRO. - en hyldest til de ukendte hænder

DANISH RETRO. - en hyldest til de ukendte hænder DANISH RETRO - en hyldest til de ukendte hænder OM DANISH RETRO DANISH RETRO en hyldest til de ukendte hænder er et dansk design-brand, som producerer og markedsfører retro-stole fra 1940 erne og 50

Læs mere

DAMIXA CLOVER EASY BRUGERVENLIGT DESIGN DER GØR HVERDAGEN LETTERE

DAMIXA CLOVER EASY BRUGERVENLIGT DESIGN DER GØR HVERDAGEN LETTERE DAMIXA CLOVER EASY BRUGERVENLIGT DESIGN DER GØR HVERDAGEN LETTERE CLOVER EASY BY DAMIXA 2 3 CLOVER EASY BY DAMIXA HVIS HÆNDER KUNNE TALE Hvis hænder kunne tale ville de forlange et greb, der er designet

Læs mere

Bygning, hjem, museum

Bygning, hjem, museum Bygning, hjem, museum arkitektur på Ordrupgaard Undervisningsmateriale til udskolingen Arkitektur er bygninger. Bygninger til at leve i, til at opleve, til at lære i eller til at arbejde i. Arkitektur

Læs mere

DANSK Design af Jens Quistgaard

DANSK Design af Jens Quistgaard DANSK Design af Jens Quistgaard Målgruppe: Mellemtrin UNDERVISNING HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART BIRK CENTERPARK 8 DK 7400 HERNING WWW.HEARTMUS.DK Forenkling uden fattiggørelse det er mit motto

Læs mere

LK FUGA. Kontakt til det enkle og tidløse

LK FUGA. Kontakt til det enkle og tidløse LK FUGA Kontakt til det enkle og tidløse Det enkle design LK FUGA er et komplet afbryder- og stikkontakt-program med et enkelt og tidløst design, der forener funktion, æstetik og en høj brugervenlighed.

Læs mere

Vigtige stilarter i det 20. århundrede

Vigtige stilarter i det 20. århundrede OVERBLIK - DESIGN, KUNST & ARKITEKTUR TIDSLINIE 1900 ART NOUVEAU (SKØNVIRKE - DK) 1910 RUSSISK KONSTRUKTIVISME 1919 BAUHAUS 1920 ART DECO 1940 CINEMA NOIR 1948 BLUE NOTE 1950 SWISS STYLE 1957 SAUL BASS

Læs mere

25% DANSK DESIGN OG KVALITET I BADEVÆRELSET. NYHED! Eksklusive bruseafskærmninger til intropriser. SUPERGODE TILBUD på lækre badmøbler SPAR OP TIL

25% DANSK DESIGN OG KVALITET I BADEVÆRELSET. NYHED! Eksklusive bruseafskærmninger til intropriser. SUPERGODE TILBUD på lækre badmøbler SPAR OP TIL DANSK DESIGN OG KVALITET I BADEVÆRELSET BAD & BRUS INSPIRATION OG GODE KAMPAGNEPRISER NYHED! Eksklusive bruseafskærmninger til intropriser SPAR OP TIL 25% SUPERGODE TILBUD på lækre badmøbler Dansani /

Læs mere

SØNDAG. PH rider med på gylden bølge

SØNDAG. PH rider med på gylden bølge SØNDAG 4. JANUAR NR. 1 / 2015 SØNDAG PH rider med på gylden bølge PH-lamper fra øverste hylde har fordoblet deres pris siden 2008, vurderer designekspert Ole Ravn fra auktionshuset Bruun Rasmussen. Den

Læs mere

LK FUGA Hardline. Designserien med de rene linier

LK FUGA Hardline. Designserien med de rene linier LK FUGA Hardline Designserien med de rene linier Rene linier LK FUGA er Lauritz Knudsens serie af indsatse til el-installationen. Afbrydere, stikkontakter med mere består af flere dele. Indsatsen er selve

Læs mere

Tre sprælske stilskift

Tre sprælske stilskift Hvis du vil gøre dit hjem mere personligt, skal der (måske) nogle dristige valg til. På de næste sider kan du se tre af boligstylist Maria Helgstrands projekter, hvor utraditionelle løsninger er i centrum.

Læs mere

RIGTIG VARME PÅ DET RIGTIGE STED

RIGTIG VARME PÅ DET RIGTIGE STED PURMO Rettig Varme ApS, Rosengade 1, 6600 Vejen T +45 75 55 56 11, info@purmo.dk, www.purmo.dk Dette dokument er udarbejdet med størst mulig grundighed. Dokumentet må hverken helt eller delvist reproduceres

Læs mere

Råt & Rustikt. - med et Fransk Twist

Råt & Rustikt. - med et Fransk Twist Råt & Rustikt - med et Fransk Twist En kold og grå februarmorgen besøger vi Lilian i Bjerringbro. Straks vi er kommet indenfor, mærker vi en gæstfrihed og åbenhed. Vi føler os straks godt tilpas og snakken

Læs mere

Enkelt og funktionelt og med plads til den røde værktøjskasse

Enkelt og funktionelt og med plads til den røde værktøjskasse Stuen er lys, og indrettet enkelt og funktionelt. Langbordet har Adam tegnet og fået lavet. Understellet er lavet af en smed, og pladen er derefter tilpasset. Foldedørene ved altanen kan åbnes helt op,

Læs mere

Den uruguayanske oase Tekst: Tina Hom / Foto: Jean-Marc Wullschleger

Den uruguayanske oase Tekst: Tina Hom / Foto: Jean-Marc Wullschleger Den uruguayanske oase Tekst: Tina Hom / Foto: Jean-Marc Wullschleger Når de mest velhavende argentinere søger efter et roligt tilflugtssted, tager de ofte til det glamourøse Punta del Este i Uruguay blot

Læs mere

FOR DESIGN OG KUNSTHÅNDVÆRK

FOR DESIGN OG KUNSTHÅNDVÆRK K A N O N FOR DESIGN OG KUNSTHÅNDVÆRK KANON FOR DESIGN OG KUNSTHÅNDVÆRK INDHOLD 2 Indledning 01 Flora Danica 02 Thorvald Bindesbøl 03 Knud V. Engelhardt 04 Marie Gudme Leth 05 Gertrud Vasegaard 06 Poul

Læs mere

Living. Blød beton. Bolig Tendens Design Brevkasse. Design: 10 designere fejrer 10 år med Bourgielampen. Side 4

Living. Blød beton. Bolig Tendens Design Brevkasse. Design: 10 designere fejrer 10 år med Bourgielampen. Side 4 Gå på opdagelse på vores nye website www.planet-huse.dk 8008-02 SØNDAG DEN 9. MARTS 2014 Bolig Tendens Design Brevkasse Living Design: 10 designere fejrer 10 år med Bourgielampen. Side 4 Blød beton Det

Læs mere

JAIME Hayón 1974- MILJØ & TESTS DESIGN BESKRIVELSE MÅL GARANTI

JAIME Hayón 1974- MILJØ & TESTS DESIGN BESKRIVELSE MÅL GARANTI FAVN FAVN er en sofa designet af Jaime Hayón for Fritz Hansen. Favn; det danske ord for omfavnelse, er resultatet af en kreativ dialog mellem den spanske designer og Fritz Hansen. JAIME Hayón 1974- Spansk

Læs mere

Region Hovedstaden Nye anlæg for affald, regn og spildevand på Glostrup Hospital som OPP

Region Hovedstaden Nye anlæg for affald, regn og spildevand på Glostrup Hospital som OPP Region Hovedstaden Nye anlæg for affald, regn og spildevand på Glostrup Hospital som OPP Appendiks 1.12 Helbredsgreb Glostrup Hospital 01.02.2012 Helhedsgreb for Glostrup hospital 01.02.2012 msel0015 Byggeafdelingen

Læs mere

BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM

BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM Peter Hansen: Kai Nielsen modellerer Mads Rasmussen, 1913 UNDERVISNINGSMATERIALE FOR 4.-6. KLASSE MADS RASMUSSEN OG FAABORG MUSEUM I begyndelsen af 1910 fik konservesfabrikant

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj / juni 2015 Institution Kolding Hf & VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf Design B Mette Maria

Læs mere

Stylet orden. Hun indretter med indføling: Side X NYT FRITIDSHUS. energivinduer. www.lilje-huset.dk

Stylet orden. Hun indretter med indføling: Side X NYT FRITIDSHUS. energivinduer. www.lilje-huset.dk Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis fredag 13. juli 2012 Hun indretter med indføling: Stylet orden Side X 70 23 15 23 jna.dk energivinduer Spar op til 35% nu kontakt os for mere info udstilling: Kratholmvej

Læs mere

SVANE SKYDEDØRE S K Y D E D Ø R E

SVANE SKYDEDØRE S K Y D E D Ø R E VANE SKYDEDØRE S K Y D E D Ø R E INDIVIDUELLE SKYDEDØRE Din stil. Dine skydedøre. Dit hjem, nyt eller gammelt, i byen eller på landet, stort eller småt Svane har et skydedørs sortiment, der kan tilpasses

Læs mere

BUSAKTIVITETER efterår 2015

BUSAKTIVITETER efterår 2015 BUSAKTIVITETER efterår 2015 HEART & Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum tilbyder en række aktiviteter i forbindelse med booking af kulturbussen. Tilbuddene er opdelt efter: Aktiviteter på HEART

Læs mere

TEGNING KUNST DESIGN SOMMERCAMPUS KREATIV SOMMERFERIE

TEGNING KUNST DESIGN SOMMERCAMPUS KREATIV SOMMERFERIE TEGNING KUNST DESIGN SOMMERCAMPUS KREATIV SOMMERFERIE KØBENHAVN FOR BØRN OG UNGE AKADEMIET FOR WWW.VlSUEL-lNNOVATlON.DK børnenes design INSPIRERENDE SOMMER SommerCampus på AVI er det mest kreative og inspirerende

Læs mere

BAG OM Sika Design, Vipp, Multiform, Malling + Living. TRENDS OG FARVER Forår/sommer 15 og efterår/vinter 15/16

BAG OM Sika Design, Vipp, Multiform, Malling + Living. TRENDS OG FARVER Forår/sommer 15 og efterår/vinter 15/16 BAG OM Sika Design, Vipp, Multiform, Malling + Living TRENDS OG FARVER Forår/sommer 15 og efterår/vinter 15/16 TEMA: RUM & ARKITEKTUR Tidsånden har sat sig igennem i byplanlægningen Fremtidens boligudtryk

Læs mere

PRESSALIT. MATRIX Vi satte os for at udvikle den perfekte vask. Og skabte en unik serie.

PRESSALIT. MATRIX Vi satte os for at udvikle den perfekte vask. Og skabte en unik serie. I 2014 fyldte Pressalit 60 år. Meget er sket, og meget mere vil ske. Succes handler om at overraske positivt igen og igen. PRESSALIT SPACES Nyt syn på unikke løsninger MATRIX Vi satte os for at udvikle

Læs mere

Her bor René Andersen. Beskæftigelse René Andersen er tagkonstruktør og har sin egen virksomhed Jysk Tagdækning.

Her bor René Andersen. Beskæftigelse René Andersen er tagkonstruktør og har sin egen virksomhed Jysk Tagdækning. Natursten ude og inde. Lysindfald fra høje vinduer og lysskakter. Besøg et utraditionelt hus med S-form, som er skabt for at følge linjerne på den naturgrund, hvor det ligger. Grundidéen med dette hus

Læs mere

At have en have parker og havearkitektur i et kunsthistorisk perspektiv

At have en have parker og havearkitektur i et kunsthistorisk perspektiv At have en have parker og havearkitektur i et kunsthistorisk perspektiv Et undervisningsforløb af Sophie Holm Strøm Arkitektur TITEL PÅ FORLØB Indhold/tekster/materiale At have en have (intro til billedkunst)

Læs mere

Italiensk temperament med et dansk touch

Italiensk temperament med et dansk touch 12 Living Bolig SØNDAG DEN 24. FEBRUAR 2013 Italiensk temperament med et dansk touch Den italiensk/danske arkitekt, Anna Maria Indrio, har transformeret en 200 år gammel københavnerlejlighed til et hjem,

Læs mere

,,Børge. Der er ingen japanske turister denne

,,Børge. Der er ingen japanske turister denne 8 Living Møbeldesign SØNDAG DEN 11. MARTS 2012 Havearkitekten Morten Klint, som indrettede den store, skrå grund på fortrinlig vis, skabte en have med solkroge og op til fire meter brede hække, der snildt

Læs mere

anastassiades london lysmesteren

anastassiades london lysmesteren BOLIG london Stue Over den sartgrønne George Smith-sofa hænger et kobberspejl fra Michaels limited edition. Spejleffekten skaber et på én gang roligt look og interessante lyseffekter i rummet, som er badet

Læs mere

Denne blanket SKAL udfyldes og vedhæftes din optagelses opgave.

Denne blanket SKAL udfyldes og vedhæftes din optagelses opgave. Birk Centerpark 5 Tel. +45 87 55 05 00 teko@viauc.dk DK-7400 Herning CVR 30 77 30 47 www. Viauc.dk/teko Specialevalgs skema Denne blanket SKAL udfyldes og vedhæftes din optagelses opgave. Navn: Ida Leerbæk

Læs mere

Finn Juhls "Høvdingestol": Solgt 27. september 2012 hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner.

Finn Juhls Høvdingestol: Solgt 27. september 2012 hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner. 8 Finn Juhls "Høvdingestol": Solgt 27. september 2012 hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner. investering møbler Danske designmøbler Priserne på danske designermøbler er steget eksplosivt det seneste år, og

Læs mere

i en galakse langt væk

i en galakse langt væk Caroline Legrands lejlighed i London er et univers for sig selv. Indretningsarkitekten har skabt en unik parallelverden med vintagefund fra 1900-tallet og eksklusiv kunst. Tekst: Mette Nexmand Foto: Douglas

Læs mere

Bente Hammershøy. Dobbelteksponering. Karin Lønbæk

Bente Hammershøy. Dobbelteksponering. Karin Lønbæk Bente Hammershøy Dobbelteksponering Karin Lønbæk Der står Horsens med store bogstaver hen over de to kunstnere, der har fernisering d.11.september 2010 i Galleri Brænderigården. Det er far og datter: Søren

Læs mere

KØKKEN- RENOVERING. Juni 2006

KØKKEN- RENOVERING. Juni 2006 Juni 2006 Unik Skydedøre er et koncept, der bygger på individuelle løsninger, der kan tilpasses det enkelte rum. Kombinationsmulighederne er mange, og kun fantasien sætter grænser for, hvordan farver og

Læs mere

Hos auktionshuset Bruun Rasmussen har man oplevet en sand eksplosion i prisen på gamle møbler af mere eller mindre ukendte designere.

Hos auktionshuset Bruun Rasmussen har man oplevet en sand eksplosion i prisen på gamle møbler af mere eller mindre ukendte designere. Hos auktionshuset Bruun Rasmussen har man oplevet en sand eksplosion i prisen på gamle møbler af mere eller mindre ukendte designere. Her auktionarius Jesper Bruun Rasmussen i aktion ved tidligere lejlighed.

Læs mere

WWW.VOGAFURNITURE.COM DESIGN KATALOG 09

WWW.VOGAFURNITURE.COM DESIGN KATALOG 09 WWW.VOGAFURNITURE.COM DESIGN KATALOG 09 01INDEX STOLE SIDE 2-18 SOFAER SIDE 19-29 SKAMLER SIDE 30-33 BORDE SIDE 34-37 LAMPER SIDE 38-47 BETINGELSER/FAQ/OM VOGAFURNITURE SIDE 48-51 - LEVERING, BETALING,

Læs mere

Vi tømmer lageret - Spar op til 78% på vejl. udsalgspriser.

Vi tømmer lageret - Spar op til 78% på vejl. udsalgspriser. Outlet - Alt skal væk! Vi tømmer lageret - Spar op til 78% på vejl. udsalgspriser. E g e v a n g e n 11 8 9 0 0 R a n d e r s C t l f. : + 4 5 8 6 2 6 0 0 8 3 w w w. g r e v e g a v e r. d k i n f o@g

Læs mere

RUngsted UdenFor detaljer Pernille Vest Maja HaHne regild torben djenner 76 RUM

RUngsted UdenFor detaljer Pernille Vest Maja HaHne regild torben djenner 76 RUM BOLIG rungsted UDENFOR Huset er bygget i perioden 1925-26 og tegnet af den danske maler og arkitekt Georg Jacobsen til en tobaksgrosserer og opført i gule halve flensborgsten. Terrassen, der vender ud

Læs mere

www.triptrap.dk Nordic Lågkrukke Ø15 af VE2

www.triptrap.dk Nordic Lågkrukke Ø15 af VE2 Nordic Lågkrukke Ø15 af VE2 Enkelthed, funktionalitet og elegance er gennemgående elementer i den populære Nordicserie. Og Ø15 lågkrukken er ingen undtagelse. Samspillet mellem skålens matte ydre og blanke

Læs mere

Beton-Oscar til Aalborg-arkitekt Fornem hæder for utraditionelt og energirigtigt plejehjem i Gistrup

Beton-Oscar til Aalborg-arkitekt Fornem hæder for utraditionelt og energirigtigt plejehjem i Gistrup PRESSEMEDDELELSE: Beton-Oscar til Aalborg-arkitekt Fornem hæder for utraditionelt og energirigtigt plejehjem i Gistrup Stor og bæredygtig arkitektur. Med den begrundelse får arkitekt Kim Flensborg og Arkitektfirmaet

Læs mere

DANSK ARKITEKTURHISTORIE

DANSK ARKITEKTURHISTORIE STUDIER I DANSK ARKITEKTURHISTORIE 9. februar - 30. april, 2015 Opgavens formål er at uddybe den enkeltes viden om dansk arkitekturhistorie. Den studerende forventes herigennem, at kunne placere en vilkårligt

Læs mere

50 BO BEDRE Nr. 1 2014. Af Marina Lykkesteen. Foto Andreas Mikkel Hansen

50 BO BEDRE Nr. 1 2014. Af Marina Lykkesteen. Foto Andreas Mikkel Hansen Hjem med sjæl Den gamle 1800-tals patriciervilla i oprindelig stand nord for København var umiddelbart ikke, hvad Helle Holstein og hendes familie havde forestillet sig som deres minimalistisk og stramt

Læs mere

TRENDY TYPEHUS. 100%dansk

TRENDY TYPEHUS. 100%dansk 100%dansk TRENDY TYPEHUS Tina og Claus Jeppesen valgte en utraditionel løsning, da de skulle bygge nyt hus. Et færdigbygget typehus blev hejst ind på den tomme grund komplet med køkken og bad. Siden har

Læs mere

1 LÆRERINTRODUKTION Dansk og Interaktive medier Rumpetten og de syv små stole

1 LÆRERINTRODUKTION Dansk og Interaktive medier Rumpetten og de syv små stole 1 LÆRER-INTRODUKTION Design i dansk/interaktive medier -om udstillingen Rumpetten og de syv små stole I denne del af undervisningsmaterialet til Rumpetten og de syv små stole, vil vi inspirere til at inddrage

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

SEB Bank & Pension - Nordisk arkitektur i mange niveauer

SEB Bank & Pension - Nordisk arkitektur i mange niveauer SEB Bank & Pension - Nordisk arkitektur i mange niveauer Byens Netværk 15.09.10 Tekst og foto: Stine Vejen Eriksen En onsdag eftermiddag mødes Byens Netværk på Kalvebod Brygge, for at opleve SEB Bank &

Læs mere

Sølvgade v. SMK : 28 meter x 2 = 56 m / 11 pieces à 20 spray = 240 spray à 50 DKK = 11.000 DKK ex. moms

Sølvgade v. SMK : 28 meter x 2 = 56 m / 11 pieces à 20 spray = 240 spray à 50 DKK = 11.000 DKK ex. moms Graffiti & Kunst i det offentlige rum 5 t u n n e l l e r i K ø b e n h a v n : L a n g e b r o / S ø l v g a d e v e d S M K / S ø l v g a d e v e d K g s H a v e / B l e g d a m s v e j / Ø s t e r b

Læs mere

Ren minimalisme for ordensmennesker

Ren minimalisme for ordensmennesker Vibeke og Steffen von Monrath Bruun gik grundigt til værks, da de overtog et af de karakteri stiske Friis og Moltke-vinkelhuse på Tingstedet i Brabrand. Huset blev gennemrenoveret og fremstår i dag som

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Idræt. Navn på universitet i udlandet: Oklahoma University.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Idræt. Navn på universitet i udlandet: Oklahoma University. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Idræt Navn på universitet i udlandet: Oklahoma University Land: USA Periode: Fra: 20/8-2012 Til: 14/12-2012 Udvekslingsprogram: MAUI Hvorfor

Læs mere

Pernille Corydon Jewellery 1

Pernille Corydon Jewellery 1 Pernille Corydon Jewellery 1 2 2015-16 e-104 n-401 n-100 r-104 r-400 r-148 Pernille Corydon Jewellery 3 Ny sæson. Ny inspiration. Nye tanker. Storbyens puls har altid fascineret mig. Diversiteten og det

Læs mere

Stilblade. Temaer. Enfamiliehuse. Garager og carporte

Stilblade. Temaer. Enfamiliehuse. Garager og carporte Stilblade Temaer Enfamiliehuse Garager og carporte Stilblade-temaer Som supplement til stilbladene for enfamiliehuse er der i dette hæfte lavet stilblade for tværgående temaer, der er relevante for enfamiliehuse

Læs mere

Eksempler fra Dekorations kurset

Eksempler fra Dekorations kurset Che Bello Design Eksempler fra Dekorations kurset Hermed kan du se uddrag fra forskellige moduler på Dekorationskurset. Side1 Uddrag af: Modul 2 Dekorationskursus Velkommen til modul 2 i Bello Academy

Læs mere

Jakob Søndergaard www.pejgruppen.dk Den 3. og 10. september 2009

Jakob Søndergaard www.pejgruppen.dk Den 3. og 10. september 2009 Jakob Søndergaard www.pejgruppen.dk Den 3. og 10. september 2009 ! " # # $! #! " %#! & & %$ ' $ ( )! $ # " " %! ( * # + KAN MAN FORBEREDE SIG PÅ FREMTIDEN? Er det muligt at finde ud af, hvad kunderne vil

Læs mere

ET ANDALUSISK PAR A DIS

ET ANDALUSISK PAR A DIS bolig ET ANDALUSISK PAR A DIS I salatdronningen Tina Scheftelowitz sommerhus i Sydspanien er stemningen på én gang eksotisk og hjemlig. Her hersker der ikke én stil, men et eklektisk mix af marokkanske

Læs mere

Fredericia Furniture Designdreven ledelse

Fredericia Furniture Designdreven ledelse Fredericia Furniture Designdreven ledelse Fredericia Furniture er en af Danmarks førende møbelproducenter og blev etableret i 1911 af N. P. Ravnsø under navnet Fredericia Stolefabrik. I 1955 overtog Andreas

Læs mere

128 BO BEDRE Nr. 5 2013. Af Julie Vöge. Foto Lisbett Wedendahl

128 BO BEDRE Nr. 5 2013. Af Julie Vöge. Foto Lisbett Wedendahl Aldo Pascarelli elsker det enkle udtryk i sit byhus i Connecticut, USA, som er opstået ved at skrælle alle overflødige lag af. Passionen for det enkle kommer fra hans danske kone, Christine, som havde

Læs mere

Unik. central. beliggenhed

Unik. central. beliggenhed Unik central beliggenhed Velkommen til Tivoli Congress Center Unik beliggenhed Downtown Copenhagen Vi er meget stolte af at kunne præsentere Tivoli Congress Center, Downtown Copenhagen. Tivoli Congress

Læs mere

Ophold. på hotel koldingfjord i afslappende omgivelser

Ophold. på hotel koldingfjord i afslappende omgivelser Ophold på hotel koldingfjord i afslappende omgivelser Smuk beliggenhed Imponerende arkitektur Hotel Koldingfjord ligger midt i den smukkeste natur omkranset af 25 ha fredskov og direkte ned til Kolding

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR HÅNDVÆRK OG DESIGN 2015

UNDERVISNINGSPLAN FOR HÅNDVÆRK OG DESIGN 2015 UNDERVISNINGSPLAN FOR HÅNDVÆRK OG DESIGN 2015 Overordnet formål med Håndværk og Design. På 4., 5. og 6., 7. klassetrin arbejder vi med Håndværk og Design. I 4. klasse inkluderer faget også et kvartalsforløb

Læs mere

Tænk nyt. Visioner. Hus for livet. Muligheder. - vokser i takt med behovet. Garanti. Inspiration

Tænk nyt. Visioner. Hus for livet. Muligheder. - vokser i takt med behovet. Garanti. Inspiration Tænk nyt Visioner Hus for livet - vokser i takt med behovet Muligheder Garanti Inspiration Tænk nyt Hus med nye vinkler Nytænkende grundkoncept MoBuild huset er en ny måde at tænke hus på. Udgangspunktet

Læs mere

66 KOLLEGIE / STUDIO LEJLIGHEDER K U J A L L E R PA AT N U U K

66 KOLLEGIE / STUDIO LEJLIGHEDER K U J A L L E R PA AT N U U K Dette er en illustrativ brochure, der tages forbehold for afvigelser mellem brochurer og det faktiske byggeri. 66 KOLLEGIE / STUDIO LEJLIGHEDER K U J A L L E R PA AT N U U K 10 10 20 20 30 30 40 30 30

Læs mere

Til Hverdag. Erindringskasse med temaet. Børne-og Ungdomsliv. GlostrupHistorie Din by dine historier dit hus Glostrup Lokalhistoriske Arkiv

Til Hverdag. Erindringskasse med temaet. Børne-og Ungdomsliv. GlostrupHistorie Din by dine historier dit hus Glostrup Lokalhistoriske Arkiv Børne-og Ungdomsliv 1) Sjippetov: Sjipning alene eller med langt sjippetov, hvor to svinger tovet, var en populær leg bl.a. i skolegården. 1. 2) Legetøjsbiler: Sideløbende med bilens indtog blev små blik-

Læs mere

Går du en tur gennem Fulham i den vestlige del af London, kan

Går du en tur gennem Fulham i den vestlige del af London, kan Et londonsk rækkehus fra victoriatiden er af en dansk familie blevet forvandlet til et moderne fremtidshjem. Trådløs overvågning, fladskærme i de fleste rum og fjernbetjente gaspejse er blot nogle af de

Læs mere

Gjerulff åbner op til en verden af lys...

Gjerulff åbner op til en verden af lys... Gje Gjerulff åbner op til en verden af lys... Gjerulff 2 Luk lyset ind Store glasflader lukker lyset ind i din bolig. Med de unikke Schüco folde- og skydedøre, har du mulighed for at åbne op til altanen,

Læs mere

Nyt design og inspiration til lofter

Nyt design og inspiration til lofter Gyptone Kant D2 Nyt design og inspiration til lofter Gyptone D2 giver harmoniske lofter med et fuldendt og let udtryk. Et nyt design til lofter med skjult skinnesystem En følelse af velvære Et loft er

Læs mere

Succes er en elendig læremester. Den får kloge mennesker til at tro, at de er ufejlbarlige. Bill Gates. Mikael Højris: Den Nye Musikbranche 2.

Succes er en elendig læremester. Den får kloge mennesker til at tro, at de er ufejlbarlige. Bill Gates. Mikael Højris: Den Nye Musikbranche 2. Succes er en elendig læremester. Den får kloge mennesker til at tro, at de er ufejlbarlige. Bill Gates 96 97 Pladebranchens historie Hvor man ofte i spøg spørger hvad der kom først, hønen eller ægget,

Læs mere

vinduet til din personlighed en revolution

vinduet til din personlighed en revolution vinduet til din personlighed en revolution svarre er vinduet til et hjem, hvor kun det ultimative er godt nok. Det er vinduet, der giver huset lys og liv men også arkitektonisk helhed udefra. Den særlige

Læs mere

ærlighed gennem enkelhed

ærlighed gennem enkelhed Paustian Arkitekt ærlighed gennem enkelhed 2 Paustian Arkitekt arbejder ud fra et ønske om, at funktion, arkitektur og byggeøkonomi skal gå op i en højere enhed. Paustian Arkitekt, ærlighed gennem enkelhed

Læs mere

VINDUER med STIL. Vinduer. Døre. Facader. Skydedøre. Foldedøre. Specialelementer

VINDUER med STIL. Vinduer. Døre. Facader. Skydedøre. Foldedøre. Specialelementer VINDUER med STIL Vinduer. Døre. Facader. Skydedøre. Foldedøre. Specialelementer 2 mejan - fremtidens VINDUER Fremtidens bolig skabes i dag. Hver eneste dag arbejder dygtige ingeniører, arkitekter, designere,

Læs mere

Den ægte vare. Nye vinduer og døre fra Outrup for optimalt energiforbrug og bedre sikring. Fagmanden anbefaler -

Den ægte vare. Nye vinduer og døre fra Outrup for optimalt energiforbrug og bedre sikring. Fagmanden anbefaler - Fagmanden anbefaler - Den ægte vare Nye vinduer og døre fra Outrup for optimalt energiforbrug og bedre sikring! Outrups greb er designet af Monica Ritterband 1 Uanset hvordan du bor Outrup har de rigtige

Læs mere

Mere opbevaring. Flere personlige valg. Bedre løsninger til livet derhjemme.

Mere opbevaring. Flere personlige valg. Bedre løsninger til livet derhjemme. METOD køkken med LAXARBY låger og skuffefronter Mere opbevaring. Flere personlige valg. Bedre løsninger til livet derhjemme. Det nye køkkensystem fra IKEA flytter grænserne for, hvad man kan gøre med et

Læs mere

udtrykket lever i harmoni med stedet

udtrykket lever i harmoni med stedet udtrykket lever i harmoni med stedet Den opmærksomme beskuer vil have iagttaget, at der er sket ting og sager på nogle af skolens gangarealer gennem det sidste halve års tid. Århuskunstneren Niels Rahbæk

Læs mere

Folie monteret på glas / Nokia. Supergrafik

Folie monteret på glas / Nokia. Supergrafik Folie monteret på glas / Nokia. Supergrafik Print på specialfolier monteret på henholdsvis væg og gulv / Chr. Hansen og Kraks Forlag. Print på perforerede stålplader / Kastrup Station. Print på vægge og

Læs mere

Spectrum. Inspiration & eksempler. Kontakt Spectrum. Søger du en effektiv måde at præsentere dit firma og jeres produkter på messer og udstillinger...

Spectrum. Inspiration & eksempler. Kontakt Spectrum. Søger du en effektiv måde at præsentere dit firma og jeres produkter på messer og udstillinger... Kontakt Spectrum Spectrum reklame:marketing er klar til et samarbejde. Spectrum reklame:marketing har alle nødvendige resourser - kreativitet, viden, erfaring, fleksibilitet, evne og ikke mindst vilje

Læs mere

Lærervejledning til Fanget

Lærervejledning til Fanget Lærervejledning til Fanget En udstilling med værker af den danske samtidskunstner John Kørner Målgruppe: mellemtrinnet Baggrundsinformation om udstillingen John Kørner - Fanget 04.05.13-22.09-13 Problemerne

Læs mere

tina s loft københavn BOLIG

tina s loft københavn BOLIG københavn BOLIG tina s loft Rammen er et gammelt tørreloft med hvide vægge og sortlakerede gulve. Og indholdet er masser af kunst, bøger, vintagedesign, smukt håndværk og en farverig indretning, hvor der

Læs mere

læn dig tilbage og nyd forskellen

læn dig tilbage og nyd forskellen Savo s3 læn dig tilbage og nyd forskellen Sæt dig i en Savo S3. Juster siddehøjden og læn dig tilbage. Du mærker forskellen med det samme. Mærker hvordan stolens leddelte ryg følger din egen rygrad og

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 2010/2011 Institution Københavns Tekniske Skole - Vibenhus Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) HTX

Læs mere

Emne: Interesser (hobbyer)

Emne: Interesser (hobbyer) Afsnit 1 Smukt og grimt Emne: Interesser (hobbyer) Skriv om en interesse (en hobby), du har. Det kan være en sport, du dyrker, noget du samler på, noget du kan lide at lave, fx: sy, male, spille guitar,

Læs mere

Naturen, byen og kunsten

Naturen, byen og kunsten Tekst: Katrine Minddal Redigering: Karsten Elmose Vad Layout og grafik: Inger Chamilla Schäffer, Grafikhuset Naturen, byen og kunsten Fag Formål Billedkunst og dansk Træning i billedanalyse. Kendskab til

Læs mere

Varme og komfort i badeværelset BADRADIATORER

Varme og komfort i badeværelset BADRADIATORER Varme og komfort i badeværelset En radiator er ikke blot en nødvendighed, den kan også være en kilde til behagelighed og nydelse. Og hvordan den ser ud, er jo også vigtigt. Foretrækker man minimalistiske

Læs mere

LEH. lavenergihuse.net arkitekttegnede huse

LEH. lavenergihuse.net arkitekttegnede huse LEH LEH 21 Horsens 145 m2 Byggeår 2012 LEH 21 Horsens 145 m2 Minimalistisk stil med ensidig tag hældning. Et hus, der åbner sig op, med store glaspartier, som giver optimalt lysindfald i living områderne.

Læs mere

Præsentation af FactoryHouse The Village

Præsentation af FactoryHouse The Village Præsentation af FactoryHouse The Village Arkitektur by PLH Arkitekter FactoryHouse the Village er tegnet og tænkt af PLH arkitekter. Målet har været at skabe en lille og spændende arkitektonisk landsby

Læs mere

Nytænkte løsninger til byggeindustrien

Nytænkte løsninger til byggeindustrien Nytænkte løsninger til byggeindustrien by Levering til aftalt tid og pris UPFRONT SOLUTIONS er unikke og nytænkte boligog konstruktionsløsninger til nybyggeri og renovering af eksisterende byggeri. Produktserien

Læs mere

Forår 2014. Produktinformation

Forår 2014. Produktinformation Forår 2014 Produktinformation EM77 termokande af Erik Magnussen (1977/2014) Den klassiske EM77 termokande med det minimalistiske formsprog kommer nu i nye inspirerende farver. Kobber er hot og metallet

Læs mere

NÆSTVED KUNSTFORENING Sct. Peders Kirkeplads 1 4, Næstved Blad nr. 5/201 4

NÆSTVED KUNSTFORENING Sct. Peders Kirkeplads 1 4, Næstved Blad nr. 5/201 4 NÆSTVED KUNSTFORENING Sct. Peders Kirkeplads 1 4, Næstved Blad nr. 5/201 4 Jens Galschiøt 28. juni - 31. august 201 4 Næstved Kunstforening inviterer til fernisering af Jens Galschiøt lørdag den 28.juni

Læs mere

foto // billeder fra hjemmesiden Websiden // feriebolig-i-toscana.dk

foto // billeder fra hjemmesiden Websiden // feriebolig-i-toscana.dk GRAFISK DESIGn Webdesign Min chef ville gerne have lavet en webside til firmaets udlejningshus i Italien. Huset på 200 m² er et traditionelt toskansk landhus i tre etager og ligger i gåafstand fra middelalderlandsbyen

Læs mere

og Stencils HANS CHRISTIAN ANDERSEN Kataloget indeholder de mange H. C. Andersen skabeloner, der findes. Og lidt inspiration til kreativ leg.

og Stencils HANS CHRISTIAN ANDERSEN Kataloget indeholder de mange H. C. Andersen skabeloner, der findes. Og lidt inspiration til kreativ leg. N SIG E D SK N DA LLZ DESIGN Skabeloner og stencils HANS CHRISTIAN ANDERSEN Kataloget indeholder de mange H. C. Andersen skabeloner, der findes. Og lidt inspiration til kreativ leg. Du kan bruge skabelonerne

Læs mere

Arbejdstitel: 168 Sorterede Variationer. Et forslag til Bygningsintegreret Kunst Niels Bohr Bygningen Kunstspot J. I. Af Tommy Støckel September 2013

Arbejdstitel: 168 Sorterede Variationer. Et forslag til Bygningsintegreret Kunst Niels Bohr Bygningen Kunstspot J. I. Af Tommy Støckel September 2013 Arbejdstitel: 168 Sorterede Variationer Et forslag til Bygningsintegreret Kunst Niels Bohr Bygningen Kunstspot J. I Af Tommy Støckel September 2013 Tommy Støckel Forslag til bygningsintegreret kunstværk

Læs mere

Verdens fattige flytter til byen

Verdens fattige flytter til byen Verdens fattige flytter til byen Af Henrik Valeur, 2010 Om 20 år vil der være to milliarder flere byboere end i dag. Den udviklingsbistand, verden har brug for, er derfor byudviklingsbistand. FN forventer,

Læs mere

Design C - Introduktion. Af Morten Fabricius.

Design C - Introduktion. Af Morten Fabricius. Design C - Introduktion Af Morten Fabricius. Indhold: Del 1 1. Introduktion. 2. Designanalyse. 3. Designer - Erik Magnussen. 4. Plakat. Del 2 1. Nyt og eget design - Skitsering - Uddybning 20-10-2012 Introduktion:

Læs mere