Samarbejdsaftale mellem

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Samarbejdsaftale mellem"

Transkript

1 Samarbejdsaftale mellem Danmarks Nationalbank og Finanstilsynet Aftalens formål l. Denne aftale har til formål at fastlægge de overordnede rammer for det løbende samarbejde mellem Danmarks Nationalbank og Finanstilsynet. Den ikke-juridisk bindende aftale bekræfter det uformelle og pragmatiske samarbejde, som parterne i årevis har haft. Aftalen suppleres med underaftaler på særlige samarbejdsområder. Nationalbanken og Finanstilsynet varetager hver især centrale opgaver i forhold til finansielle virksomheder, markeder og infrastruktur. Der er enighed om at fastholde et velfungerende løbende samarbejde. Denne samarbejdsaftale har fokus på følgende områder: gennemsigtighed omkring samarbejdet øget effektivitet gennem klar arbejdsdeling med udgangspunkt i kompetencedelingen administrative lettelser videns- og informationsudveksling på relevante områder Denne samarbejdsaftale skal ses som et supplement til vedhæftede samarbejdsaftale mellem Danmarks Nationalbank, Finansministeriet og Erhvervs- og Vækstministeriet (Departementet og Finanstilsynet) om finansielovervågning, jf. denne aftales 10. Samarbejdet sker i respekt af dette bredere samarbejde og dettes formålog principper, herunder om ikke at tilsidesætte parternes ansvars- og kompetenceområder og tavshedsforpligtelser. Det betyder, jf. 354, stk. 6, nr. 16 og 18, i lov om finansiel virksomhed og 84 a, stk. 6, nr. 13, i lov om værdipapirhandel mv., at Finanstilsynet kun kan videregive oplysninger, som det gennem sin virksomhed bliver bekendt med, såfremt dette er nødvendigt for Nationalbanken i dens egenskab af pengepolitisk myndighed eller i dens overvågning af betalingssystemer og værdipapirhåndteringssystemer samt varetagelse af det finansielle systems stabilitet. Det betyder ligeledes, at Nationalbankens rolle som uafhængig centralbank ikke påvirkes af aftalen. Procedurer for samarbejdet 2. Der samarbejdes løbende mellem Nationalbanken og Finanstilsynet på alle niveauer. 3. Nationalbankens og Finanstilsynets direktioner mødes som udgangspunkt hvert kvartalog drøfter spørgsmål af fælles interesse, herunder emner som er omfattet af denne aftale. 4. Derudover afholdes der løbende møder mellem Nationalbanken og Finanstilsynet i særlige arbejdsgrupper, jf. de særlige underaftaler om stabiliteten af det finansielle system, finansiel statistik og finansiel infrastruktur. Vidensudveksling og efteruddannelse 5. Parterne villøbende bestræbe sig på gensidigt at bidrage til styrkede kompetencer på relevante områder.

2 Der vil blive lagt vægt på at tilbyde gensidig deltagelse i relevante interne efteruddannelsesinitiativer og seminarer, hvor dette er muligt og hensigtsmæssigt. Ikrafttræden, evaluering og ændring af aftalen 6. Denne aftale afløser den aftale mellem Nationalbanken og Finanstilsynet, som blev indgået 11. oktober Hver part kan til enhver tid foreslå ændringer af denne aftale eller af de særlige underaftaler, jf. bilag 1-4. Vedtagelse af ændringer i aftalen eller underaftaler hertil forudsætter den anden parts samtykke. Finanstilsynet og Nationalbanken kan til enhver tid og hver for sig opsige aftalen i sin helhed eller en underaftale. Bilag 1: Bilag 2: Bilag 3: Bilag 4: om stabiliteten af det finansielle system vedrørende finansiel statistik vedrørende finansiel infrastruktur om referencerenter Dato olli Dato For Danmarks Nationalbank For Finanstilsynet Lars Rohde (Formand for direktionen) ~~ Ulrik Nødgaar~\ (Direktør)

3 Bilag 1 om stabiliteten af det finansielle system Formål l. I forlængelse af samarbejdsaftale mellem Danmarks Nationalbank og Finanstilsynet er der indgået en underaftale om samarbejde mellem parterne om stabiliteten af det finansielle system. Formålet med samarbejdet er at styrke Nationalbankens og Finanstilsynets løbende drøftelser og udveksling af synspunkter og informationer om emner, der vedrører stabiliteten af det finansielle system. Samarbejdet 2. Det løbende samarbejde varetages af en arbejdsgruppe om stabiliteten af det finansielle system. Arbejdsgruppen mødes som udgangspunkt hvert kvartal for at drøfte emner vedrørende stabiliteten af det finansielle system, herunder bl.a.: Situationen og udviklingen i den finansielle sektor, herunder i finansielle virksomheder og koncerner af betydning for stabiliteten af det finansielle system, internationale udviklingstendenser og politikændringer på området. Politikinitiati ver, markedsudvikling m. v. uden for det finansielle område, der kan have afledte konsekvenser for stabiliteten af det finansielle system. Den danske indsats vedrørende stabiliteten af det finansielle system og krisestyring, herunder opdatering af nationale kontaktlister og behovet for krisestyringsøvelser. Udveksling af synspunkter på parternes løbende analysearbejde af betydning for finansielle institutter og stabiliteten af det finansielle system, herunder makrostresstest, likviditetsanalyser mv. Eventueloffentliggørelse sker på den enkelte institutions ansvar. Drøftelse af Nationalbankens og Finanstilsynets synspunkter i internationale fora. Nye og ajourføring af allerede eksisterende samarbejdsaftaler og andre internationale aftaler, der vedrører stabiliteten af det finansielle system og krisestyring. 3. Arbejdsgruppen har til ansvar at forberede de møder, der afholdes mellem Nationalbankens og Finanstilsynets direktioner, jf. samarbejdsaftalens 4. Den nærmere arbejdsdeling aftales mellem parterne. Arbejdsgruppen koordinerer med de øvrige arbejdsgrupper nedsat i samarbejdsaftalen, jf. de særlige underaftaler i bilag 2-4, om de har emner, der skal drøftes på mødet mellem Nationalbankens og Finans tilsynets direktioner. 4. Nationalbanken og Finanstilsynet holder hinanden løbende orienteret om forhold, der kan have betydning for stabiliteten af det finansielle system. 5. Ad hoc undergrupper kan nedsættes efter behov.

4 Bilag 2 vedrørende finansiel statistik Formål l. I forlængelse af samarbejdsaftale mellem Danmarks Nationalbank og Finanstilsynet er der indgået en underaftale om samarbejde mellem parterne vedrørende finansiel statistik, herunder dataudveksling. Aftalen har til formål at koordinere dataindsamlingen, sikre bedst mulig udnyttelse af ressourcerne og i muligt omfang lette byrderne for den finansielle sektor. Samarbejdet 2. Med baggrund i de oplysninger, som Finanstilsynet og Nationalbanken indsamler fra den finansielle sektor, drøfter parterne løbende mulighederne for at samordne statistiske opgaver og spørgsmål vedrørende den løbende gensidige dataudveksling. 3. Koordinering af dataindsamlingen sker på baggrund af: Kortlægning af fælles berøringsflader, afdækning af forskelle i opgørelsesprincipper og vurdering af mulighederne for at samordne indberetningskravene. Vurdering af mulighederne for at udveksle oplysninger mellem parterne. Vurdering af muligheder og perspektiver vedrørende koordinering af indberetningsformat- og teknologi. Arbejdet skal i -relevant omfang inddrage Danmarks Statistik. 4. Nationalbanken og Finanstilsynet koordinerer løbende danske synspunkter vedrørende finansielle statistiske spørgsmål i relevante internationale fora.

5 Bilag 3 vedrørende finansiel infrastruktur Formål 1. Denne aftale supplerer samarbejdsaftalen mellem Danmarks Nationalbank og Finanstilsynet og har til formål at understøtte Nationalbankens og Finanstilsynets samarbejde med henblik på at bidrage til en sikker, effektiv og stabil finansiel infrastruktur i Danmark. Aftalen angiver de overordnede rammer for dette samarbejde, herunder: De lovmæssige rammer for Nationalbankens overvågning af den finansielle infrastruktur i Danmark, og Finanstilsynets godkendelse af og tilsyn med finansielle infrastrukturselskaber i Danmark. De internationale standarder som den finansielle infrastruktur bør opfylde. Organiseringen af samarbejdet, herunder udveksling af information, så alle relevante forhold omfattes af overvågning og tilsyn på en måde, hvorved de finansielle infrastrukturselskaber ikke pålægges unødige administrative byrder. Hvilke finansielle infrastrukturselskaber der er omfattet af aftalen. 2. Aftalen begrænser ikke de finansielle infrastrukturselskabers ansvar for selv at sikre, at de af aftalen omfattede finansielle infrastrukturselskaber fungerer sikkert, effektivt og stabilt samt i overensstemmelse med lovgivningen og andre relevante bestemmelser, herunder internationale standarder. Definitioner 3. Ved en operatør af et reguleret marked forstås i henhold til 7, stk. 1, nr. 1, i lov om værdipapirhandel mv. et aktieselskab, hvis virksomhed består i at drive et reguleret markeds forretninger. Ved en c1earingcentral forstås i henhold til 7, stk. 1, nr. 2, i lov om værdipapirhandel mv. et aktieselskab, der driver værdipapirc1earingvirksomhed med tilladelse efter 8 i lov om værdipapirhandel mv. Ved en værdipapircentral forstås i henhold til v 7, stk. 1, nr. 3, i lov om værdipapirhandel mv. et aktieselskab, der driver registreringsvirksomhed. Ved et betalingssystem forstås i denne aftale det samlede sæt af betalingsløsninger, procedurer og it-systemer, der anvendes ved afvikling af betalinger. Ved registrerede betalingssystemer forstås systemer omfattet af 57 a i lov om værdipapirhandel mv. Ved datacentral forstås virksomheder, hvis væsentligste aktivitet er it-drift og -udviklingsopgaver for flere finansielle virksomheder, og som overvejende er ejet af finansielle virksomheder, jf. 343 q, stk. l, i lov om finansiel virksomhed eller udfører væsentlig it-drift for den fælles betalingsinfrastruktur, jf. 343 q, stk. 2, i lov om finansiel virksomhed.

6 Finansielle infrastrukturselskaber benyttes i denne aftale som en samlet betegnelse for de ovennævnte operatører, clearingcentraler, værdipapircentraler, betalingssystemer og datacentraler. Lovmæssige rammer 4. En velfungerende finansiel infrastruktur er af væsentlig betydning for den finansielle stabilitet. Systemisk vigtige finansielle infrastrukturselskaber er kendetegnet ved, at de kan udløse finansielle forstyrrelser eller sprede finansielle problemer til det finansielle system mere bredt, hvorved den finansielle stabilitet kan blive truet. 5. Nationalbanken har i medfør af lov om Danmarks Nationalbank som formål at opretholde et sikkert pengevæsen samt at lette og regulere pengeomsætningen i Danmark. Det medfører, at Nationalbanken har ansvar for at bidrage til effektiviteten og stabiliteten i den finansielle infrastruktur. Nationalbanken overvåger på den baggrund, at den finansielle infrastruktur i Danmark lever på til internationale standarder. Nationalbanken har en forpligtelse til at overvåge betalingssystemer, som Nationalbanken finder, har væsentlig betydning for betalingsafviklingen, jf. 86, stk. 2, i lov om værdipapirhandel mv. Nationalbanken meddeler Finanstilsynet, hvilke betalingssystemer der er omfattet af Nationalbankens overvågning. Myndighedsbeføjelser for disse systemer udøves af Nationalbanken, jf. 57 a, stk. 7, i lov om værdipapirhandel mv. 6. Finanstilsynets virksomhed har til formål at opretholde en høj grad af sikkerhed og stabilitet på de finansielle markeder. Finanstilsynet har en forpligtelse til at føre tilsyn med bl.a. clearingcentraler, værdipapircentraler og selskaber, der driver multilaterale handelsfaciliteter, herunder med at deres regler, organisationsplaner, forretningsgange og kontrol- og sikkerhedsforanstaltninger, herunder på itområdet, er betryggende og i overensstemmelse med lov om værdipapirhandel mv., jf. 86, stk. 1, i lov om værdipapirhandel mv. Finanstilsynet kan også registrere betalingssystemer og føre tilsyn med de registrerede betalingssystemer, der ikke er omfattet af Nationalbankens overvågning. Finanstilsynet fører i henhold til 86, stk. 1, i lov om værdipapirhandel mv. tilsyn med værdipapirhandlere og kontoførende institutters virksomhed og i henhold tillov om finansiel virksomhed endvidere tilsyn med langt de fleste af de virksomheder, der er deltagere i betalingssystemer og clearingcentraler, herunder med de særlige risici som deltagelsen i systemerne kan påføre deltagerne. Finanstilsynet fører i henhold til 343 q og 343 r, i lov om finansiel virksomhed tilsyn med fælles datacentraler samt datacentraler, der udfører væsentlig it-drift og -udvikling for den fælles betalingsinfrastruktur, herunder datacentraler, der anvendes af markedsdeltagerne i forbindelse med clearing og afvikling af betalinger. Internationale standarder 7. Nationalbankens overvågning af den finansielle infrastruktur sker med udgangspunkt i internationale standarder for overvågning som fastsat i: Principles for financial market infrastructures, udgivet i apri12012 af Committee on Payment and Settlement Systems sammen med Technical Committee of the International Organization

7 of Securities Commissions. Der er tilhørende Disclosure framework and Assessment methodology, udgivet i december Nationalbanken og Finanstilsynet kan beslutte at inddrage andre relevante internationale standarder i henholdsvis overvågningen af den finansielle infrastruktur og i tilsynet med de finansielle infrastrukturselskaber. 8. Ved vurdering af den finansielle infrastruktur og infrastrukturselskaberne i forhold til internationale standarder tages særlige danske forhold i betragtning. 9. Til støtte for den finansielle infrastruktur og infrastrukturselskabernes opfyldelse af internationale standarder kan Nationalbanken og Finanstilsynet beslutte at underbygge standarderne med vejledninger indeholdende detaljerede krav og anbefalinger. Samarbejde 10. Overvågningen af den finansielle infrastruktur og tilsynet med finansielle infrastrukturselskaber vil blive tilrettelagt og koordineret således, at den samlede belastning forbundet hermed for de omfattede finansielle infrastrukturselskaber bliver begrænset mest muligt. Ved gennemførelsen af større, væsentlige opgaver vil Nationalbanken og Finanstilsynet, hvor situationen taler for det, samarbejde om opgavernes løsning og/eller give hinanden indblik heri. Nationalbanken og Finanstilsynet konsulterer/orienterer hinanden i videst muligt omfang, når der i forbindelse med overvågning af den finansielle infrastruktur eller tilsyn med finansielle infrastrukturselskaber bliver truffet væsentlige afgørelser og beslutninger. 11. Nationalbanken og Finanstilsynet koordinerer efter behov indsamlingen af oplysninger vedrørende den finansielle infrastruktur i Danmark, der kan anvendes i forbindelse med overvågningen af den finansielle infrastruktur og tilsynet med de finansielle infrastrukturselskaber. Nationalbanken og Finanstilsynet udveksler disse oplysninger, forudsat udvekslingen kan ske i overensstemmelse med gældende bestemmelser om tavshedspligt mv. Arbejdsgruppen vedr. finansiel infrastruktur 12. Det løbende samarbejde om den finansielle infrastruktur er forankret i arbejdsgruppen vedrørende finansiel infrastruktur, hvor de ansvarlige chefer for de enheder i Nationalbanken og Finanstilsynet, der forestår henholdsvis overvågningen af den finansielle infrastruktur og tilsynet med infrastrukturselskaberne deltager. Arbejdsgruppen afholder kvartalsvise møder, hvor forhold af betydning for den finansielle infrastruktur vil blive drøftet, heriblandt: Igangværende eller kommende tilsyns- og overvågningsopgaver. Emner, der bliver behandlet i internationale fora. Tilpasninger i rammerne for afvikling af betalinger, værdipapirhand1er mv., fx lovændringer, revision af aftaler, systemtilpasninger. Generelle udviklingstendenser i markedet for betalinger, værdipapirhandel mv. Desuden kan der afholdes ad hoc møder efter behov.

8 Finansielle infrastrukturselskaber omfattet af aftalen 13. Følgende clearing- og værdipapircentraler, betalingssystemer og datacentraler er omfattet af denne aftale: VP Securities A/S, Weidekampsgade 14, 2300 København S VP Securities A/S har tilladelse til at drive virksomhed som clearing- og værdipapircentral i henhold til 8 i lov om værdipapirhandel mv. Systemet er notificeret til Kommissionen i henhold til samme lovs 57 d. VP Securities A/S er underlagt tilsyn af Finanstilsynet og overvåges af Nationalbanken. Intradag- og Sumclearingen, c/o Finansrådet, Amaliegade 7, 1256 København K Intradag- og Sumclearingen er et registreret betalingssystem til afvikling af detailbetalinger, jf. 57 a i lov om værdipapirhandel mv. Systemet er notificeret til Kommissionen i henhold til samme lovs 57 d. Systemet overvåges af Nationalbanken. Kronos, c/o Danmarks Nationalbank, Havnegade 5, 1093 København K Kronos er Nationalbankens betalingssystem til gennemførelse af betalinger i realtid mellem deltagerne. Finanstilsynet har ingen tilsynsmæssige beføjelser i forhold til Kronos eller Nationalbanken. Samarbejdet omfatter derfor udelukkende forhold hos deltagere og datacentraler under tilsyn, der har betydning for betalingsafviklingen i Kronos. BEC, Bankernes Edb Central, Havsteensvej 4, 4000 Roskilde BEC udfører væsentlige it-drift og -udvikling for Kronos og de systemer, der forbinder Intradag- og Sumclearingen og VP- afviklingen med Kronos. BEC er underlagt Finanstilsynets it-tilsyn. Nets A/S, Lautrupbjerg 10,2750 Ballerup Nets A/S udfører væsentlig it-drift og -udvikling for Intradag- og Sumclearingen og er underlagt Finanstilsynets it-tilsyn. IN Data A/S, Frichsvej 18, 8600 Silkeborg BEC har outsourcet væsentlig it-drift til IN Data A/S. IN Data A/S er underlagt Finanstilsynets it-tilsyn. 14. Nationalbanken og Finanstilsynet kan beslutte, at andre dele af den finansielle infrastruktur i Danmark, der er af væsentlig betydning for clearing og afvikling af betalinger og finansielle transaktioner, også skal være omfattet af samarbejdet reguleret i denne aftale. I sådanne tilfælde udarbejdes et tillæg til aftalen med angivelse af, hvilke systemer eller dele af infrastrukturen, der tillige vil blive omfattet af aftalen. Tillægget gøres tilgængeligt på Nationalbankens og Finanstilsynets hjemmesider.

9 Bilag4 om referencerenter Baggrund 1. Finanstilsynet fører tilsyn med referencerenter og stillere heraf. Tilsynet skal sikre, at rammerne for fastlæggelse af referencerenter er betryggende, herunder at stillerne af renten på tilstrækkelig vis kan redegøre for de forhold, der ligger til grund for indberetninger til referencerenteme. Formål 2. Aftalen har til formål at sikre, at der kan ske en løbende udveksling af viden og erfaring mellem Finanstilsynet og Nationalbanken med henblik på, at der består og videreudvikles en sikker og faglig viden, som muliggør et effektivt tilsyn med referencerenterne og stillerne. Vilkår 3. Samarbejdet sker på frivillig basis, og hver part tager selv stilling til ressourceindsatsen i samarbejdet. Hverken Nationalbanken eller Finanstilsynet er forpligtet til at udtale sig overfor hinanden. Samarbejdet foregår efter behov og i udgangspunkt ved fysiske møder i Nationalbanken. Samarbejdet 4. Det tilstræbes, at Nationalbanken og Finanstilsynet holder hinanden orienteret om forhold, der vedrører stillelsen af referencerenter. Nationalbanken og Finanstilsynet kan ligeledes indgå i dialog om forhold, der ligger tilbage i tid.

10

Samarbejdsaftale (Memorandum of Understanding) mellem Danmarks Nationalbank og Finanstilsynet.

Samarbejdsaftale (Memorandum of Understanding) mellem Danmarks Nationalbank og Finanstilsynet. Samarbejdsaftale (Memorandum of Understanding) mellem Danmarks Nationalbank og Finanstilsynet. Aftalens formål 1. Denne aftale har til formål at fastlægge de overordnede rammer for det løbende samarbejde

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Danmarks Nationalbank

Forslag. Lov om ændring af lov om Danmarks Nationalbank Fremsat den {FREMSAT} af økonomi- og erhvervsministeren (Lene Espersen) Forslag til Lov om ændring af lov om Danmarks Nationalbank (Hjemmel til indsamling af oplysninger til brug for udarbejdelse af statistik

Læs mere

Hurtigere betalinger i Danmark

Hurtigere betalinger i Danmark 87 Hurtigere betalinger i Danmark Jakob Mygind Korsby, Betalingsformidlingskontoret og Peter Toubro- Christensen, Regnskabsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING De danske pengeinstitutter har indledt

Læs mere

Lovtidende A. Bekendtgørelse om systemrevisionens gennemførelse i fælles datacentraler

Lovtidende A. Bekendtgørelse om systemrevisionens gennemførelse i fælles datacentraler Lovtidende A Bekendtgørelse om systemrevisionens gennemførelse i fælles datacentraler I medfør af 199, stk. 12, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed, jf. lovbekendtgørelse nr. 911 af 4. august

Læs mere

ECB-PUBLIC. DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 11. december 2012 om den finansielle lovgivning (ECB/2012/104)

ECB-PUBLIC. DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 11. december 2012 om den finansielle lovgivning (ECB/2012/104) DA ECB-PUBLIC DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 11. december 2012 om den finansielle lovgivning (ECB/2012/104) Indledning og retsgrundlag Den Europæiske Centralbank (ECB) modtog den 5. november

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK RAPPORT DANMARKS NATIONALBANK 9. MAJ 2018 NR. 5 Vurdering af de danske detailbetalingssystemer I Danmark foretages der detailbetalinger for i gennemsnit 38,4 mia. kr. pr. bankdag. Betalingerne gennemføres

Læs mere

Vejledning om funktionsbeskrivelse for intern revision

Vejledning om funktionsbeskrivelse for intern revision Vejledning om funktionsbeskrivelse for intern revision Eksempel på funktionsbeskrivelse for intern revision Version 1.0 Indhold Forord... 3 Funktionsbeskrivelse for intern revision... 4 1. Arbejdets formål

Læs mere

Hvor meget fylder IT i danske bestyrelser. 7. september 2012 Torben Nielsen

Hvor meget fylder IT i danske bestyrelser. 7. september 2012 Torben Nielsen Hvor meget fylder IT i danske bestyrelser Torben Nielsen Baggrund 25 år i finansielle sektor 15 år i Danmarks Nationalbank Bestyrelsesposter i sektorselskaber (VP-securities, NETS, BKS) Professionelt bestyrelsesmedlem

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 4.4.2017 COM(2017) 164 final 2017/0075 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om indgåelse på Den Europæiske Unions vegne af den bilaterale aftale mellem Den Europæiske

Læs mere

FSOR. Årsberetning 2016 FINANSIELT SEKTORFORUM FOR OPERATIONEL ROBUSTHED

FSOR. Årsberetning 2016 FINANSIELT SEKTORFORUM FOR OPERATIONEL ROBUSTHED FSOR FINANSIELT SEKTORFORUM FOR OPERATIONEL ROBUSTHED 3. MARTS 2017 Årsberetning 2016 I foråret 2016 tog Nationalbanken initiativ til at etablere et finansielt sektorforum for operationel robusthed også

Læs mere

Bind 2 Indholdsfortegnelse

Bind 2 Indholdsfortegnelse Bind 2 Indholdsfortegnelse Forord 11 Indledning 15 Bekendtgørelse nr. 831 af 12. juni 2014 af lov om værdipapirhandel m.v. 27 afsnit i Indledende bestemmelser kapitel 1 Værdipapirhandel 27 kapitel 1A Kommunikation

Læs mere

Europaudvalget 2007 2822 - økofin Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2007 2822 - økofin Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2007 2822 - økofin Bilag 2 Offentligt 28. september 2007 Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Dagsordenspunkt 8b: Finansiel stabilitet i EU (Kriseberedskab)

Læs mere

Nye principper for finansielle markedsinfrastrukturer

Nye principper for finansielle markedsinfrastrukturer 69 Nye principper for finansielle markedsinfrastrukturer Katrine Skjærbæk Rasmussen og Tina Skotte Sørensen, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING OG SAMMENFATNING Centralbanker har ansvaret for overvågning

Læs mere

Bekendtgørelse om udarbejdelse og udbredelse til offentligheden af visse investeringsanalyser 1)

Bekendtgørelse om udarbejdelse og udbredelse til offentligheden af visse investeringsanalyser 1) BEK nr 1234 af 22/10/2007 (Historisk) Udskriftsdato: 17. februar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 132-0020 Senere ændringer

Læs mere

Hvad er væsentligt for et IT- tilsyn med ambitioner? Sikkerhed og Revision 2013 Stream B Governance, Risk og Compliance

Hvad er væsentligt for et IT- tilsyn med ambitioner? Sikkerhed og Revision 2013 Stream B Governance, Risk og Compliance Hvad er væsentligt for et IT- tilsyn med ambitioner? Sikkerhed og Revision 2013 Stream B Governance, Risk og Compliance Facts om Finanstilsynet og den finansielle sektor Finanstilsynets opgave er at medvirke

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 1.3.2016 C(2016) 1224 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 1.3.2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 596/2014

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) L 320/8 Den Europæiske Unions Tidende 17.11.2012 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 1078/2012 af 16. november 2012 om en fælles sikkerhedsmetode for overvågning, der skal anvendes af jernbanevirksomheder

Læs mere

JØP Valg Information om bestyrelsesarbejdet i JØP PENSION FOR AKADEMIKERE

JØP Valg Information om bestyrelsesarbejdet i JØP PENSION FOR AKADEMIKERE JØP Valg 2017 Information om bestyrelsesarbejdet i JØP PENSION FOR AKADEMIKERE Bestyrelsesarbejde i JØP Som medlem af JØP kan du stille op til JØP s bestyrelse. I denne folder kan du få indblik i, hvad

Læs mere

Introduktion til den danske finansielle infrastruktur

Introduktion til den danske finansielle infrastruktur N O T A T Introduktion til den danske finansielle infrastruktur 8. maj 2015 1 Indledning Dette notat har til formål at oplyse nye pengeinstitutter om den danske finansielle infrastruktur kaldet kerneinfrastrukturen.

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 23. oktober 2015 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 23. oktober 2015 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 23. oktober 2015 (OR. en) 13374/15 ECOFIN 803 UEM 387 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 22. oktober 2015 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Jordi AYET PUIGARNAU, direktør,

Læs mere

Høringssvar til bekendtgørelse om registrering af fondsaktiver i en værdipapircentral

Høringssvar til bekendtgørelse om registrering af fondsaktiver i en værdipapircentral Høringssvar til bekendtgørelse om registrering af fondsaktiver i en værdipapircentral Følgende myndigheder og organisationer har afgivet høringssvar uden bemærkninger: Danske Advokater Følgende myndigheder

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 2 februar 2001. om et lovudkast om finansiel virksomhed efter anmodning fra Danmarks Økonomiministerium

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 2 februar 2001. om et lovudkast om finansiel virksomhed efter anmodning fra Danmarks Økonomiministerium DA DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 2 februar 2001 om et lovudkast om finansiel virksomhed efter anmodning fra Danmarks Økonomiministerium (CON/00/32) 1. Den 22. december 2000 modtog Den Europæiske

Læs mere

Bekendtgørelse for Færøerne om udarbejdelse og udbredelse til offentligheden af visse investeringsanalyser 1)

Bekendtgørelse for Færøerne om udarbejdelse og udbredelse til offentligheden af visse investeringsanalyser 1) Nr. 176 14. marts 2006 Bekendtgørelse for Færøerne om udarbejdelse og udbredelse til offentligheden af visse investeringsanalyser 1) Kapitel 1 Indledende bestemmelser Kapitel 2 Regler om udarbejdelse og

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 29.7.2019 C(2019) 5807 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) / af 29.7.2019 om anerkendelse af, at Japans retlige og tilsynsmæssige rammer er ækvivalente

Læs mere

Kommissorium for revisionsudvalget i TDC A/S. 1. Status og kommissorium

Kommissorium for revisionsudvalget i TDC A/S. 1. Status og kommissorium 18. juni 2015 BILAG 1 Kommissorium for revisionsudvalget i TDC A/S 1. Status og kommissorium Revisionsudvalget er et udvalg under bestyrelsen, der er nedsat i overensstemmelse med 15.1 i forretningsordenen

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK OVERVÅGNING AF DEN FINANSIELLE INFRASTRUKTUR

DANMARKS NATIONALBANK OVERVÅGNING AF DEN FINANSIELLE INFRASTRUKTUR DANMARKS NATIONALBANK OVERVÅGNING AF DEN FINANSIELLE INFRASTRUKTUR 2015 DANMARKS NATIONALBANK OVERVÅGNING AF DEN FINANSIELLE INFRASTRUKTUR 2015 OVERVÅGNING AF DEN FINANSIELLE INFRASTRUKTUR Det er tilladt

Læs mere

Til orientering af Europaudvalget og Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget

Til orientering af Europaudvalget og Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget Europaudvalget 2018-19 EUU Alm.del EU Note 8 Offentligt EU-note Til orientering af Europaudvalget og Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget EU-Kommissionen vil styrke Den Europæiske Banktilsynsmyndigheds

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK CYBERROBUSTHED I DEN FINANSIELLE SEKTOR

DANMARKS NATIONALBANK CYBERROBUSTHED I DEN FINANSIELLE SEKTOR DANMARKS NATIONALBANK CYBERROBUSTHED I DEN FINANSIELLE SEKTOR Sikkerhed og Revision i det digitale samfund 7. september 2017 Karsten Biltoft, Vicedirektør, Formand for FSOR FE: 1000 større angreb mod Danmark

Læs mere

Kommissorium for revisionsudvalget i TDC A/S

Kommissorium for revisionsudvalget i TDC A/S 2. februar 2012 Kommissorium for revisionsudvalget i TDC A/S 1. Status og kommissorium Revisionsudvalget er et udvalg under bestyrelsen, der er nedsat i overensstemmelse med 15.1 i forretningsordenen for

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK 3.10.2008 C 251/1 I (Beslutninger og resolutioner, henstillinger og udtalelser) HENSTILLINGER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK Henstilling om en Rådets forordning om ændring af forordning (EF) nr. 2533/98 om

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed

Forslag. Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed Forslag til Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed (Det Systemiske Risikoråd) 1 I lov om finansiel virksomhed, jf. lovbekendtgørelse nr. 705 af 25. juni 2012, som ændret ved 2 i lov nr. 512 af 16.

Læs mere

Den risikoansvarlige har udarbejdet denne rapport til bestyrelsen om Fælleskassens risikobehæftede aktiviteter.

Den risikoansvarlige har udarbejdet denne rapport til bestyrelsen om Fælleskassens risikobehæftede aktiviteter. 1. Indledning og resume: Til bestyrelsen i Fælleskassen Den risikoansvarlige har udarbejdet denne rapport til bestyrelsen om Fælleskassens risikobehæftede aktiviteter. Formålet med denne rapportering er

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK OVERVÅGNING AF DEN FINANSIELLE INFRASTRUKTUR

DANMARKS NATIONALBANK OVERVÅGNING AF DEN FINANSIELLE INFRASTRUKTUR DANMARKS NATIONALBANK OVERVÅGNING AF DEN FINANSIELLE INFRASTRUKTUR 2014 DANMARKS NATIONALBANK OVERVÅGNING AF DEN FINANSIELLE INFRASTRUKTUR 2014 OVERVÅGNING AF DEN FINANSIELLE INFRASTRUKTUR Det er tilladt

Læs mere

Vurdering af Sumclearingen

Vurdering af Sumclearingen 1 Vurdering af Sumclearingen Efter Core Principles for Systemically Important Payment Systems December 2012 2 INDHOLD 1. Indledning... 3 1.1 Nationalbankens overvågningsrolle... 3 1.2 Internationale standarder

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING. om ændring af forordning (EU) nr. 575/2013 for så vidt angår undtagelser for råvarehandlere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING. om ændring af forordning (EU) nr. 575/2013 for så vidt angår undtagelser for råvarehandlere EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.12.2015 COM(2015) 648 final 2015/0295 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) nr. 575/2013 for så vidt angår undtagelser

Læs mere

Den finansielle sektors betalinger via Kronos

Den finansielle sektors betalinger via Kronos 57 Den finansielle sektors betalinger via Kronos Irene Madsen, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING Nationalbankens betalingssystem, Kronos, spiller en central rolle i den danske betalingsinfrastruktur.

Læs mere

under henvisning til statutten for Det Europæiske System af Centralbanker og Den Europæiske Centralbank, særlig artikel 5,

under henvisning til statutten for Det Europæiske System af Centralbanker og Den Europæiske Centralbank, særlig artikel 5, L 62/4 5.3.2018 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS FORORDNING (EU) 2018/318 af 22. februar 2018 om ændring af forordning (EU) nr. 1011/2012 om statistik over beholdninger af værdipapirer (ECB/2018/7) STYRELSESRÅDET

Læs mere

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0648 Offentligt

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0648 Offentligt Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0648 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.12.2015 COM(2015) 648 final 2015/0295 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU)

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU) 20.6.2019 L 163/103 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU) 2019/1006 af 7. juni 2019 om ændring af afgørelse ECB/2011/20 om fastsættelse af de nærmere regler og procedurer for gennemførelse af kriterierne

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS FORORDNING (EU) 2015/534 af 17. marts 2015 om indberetning af finansielle oplysninger i tilsynsøjemed (ECB/2015/13)

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS FORORDNING (EU) 2015/534 af 17. marts 2015 om indberetning af finansielle oplysninger i tilsynsøjemed (ECB/2015/13) 31.3.2015 DA L 86/13 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS FORORDNING (EU) 2015/534 af 17. marts 2015 om indberetning af finansielle oplysninger i tilsynsøjemed (ECB/2015/13) STYRELSESRÅDET FOR DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (6) For at sikre en effektiv behandling bør de krævede oplysninger forelægges i elektronisk format.

(EØS-relevant tekst) (6) For at sikre en effektiv behandling bør de krævede oplysninger forelægges i elektronisk format. L 137/10 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2016/824 af 25. maj 2016 om gennemførelsesmæssige tekniske standarder for indholdet af og formatet for beskrivelsen af multilaterale handelsfaciliteters

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) L 53/14 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) 2015/296 af 24. februar 2015 om fastlæggelse af de proceduremæssige ordninger for samarbejde mellem medlemsstaterne om elektronisk identifikation i henhold

Læs mere

16567/14 cos/kf/gm 1 DGG 1C

16567/14 cos/kf/gm 1 DGG 1C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. december 2014 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2014/0807(CNS) 16567/14 EF 342 ECOFIN 1171 NOTE fra: til: Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 24.5.2016 C(2016) 3017 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 24.5.2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/65/EU for

Læs mere

Lovtidende A 2008 Udgivet den 24. oktober 2008

Lovtidende A 2008 Udgivet den 24. oktober 2008 Lovtidende A 2008 Udgivet den 24. oktober 2008 22. oktober 2008. Nr. 1019. Bekendtgørelse om systemrevisionens gennemførelse i fælles datacentraler I medfør af 199, stk. 11, og 373, stk. 4, i lov om finansiel

Læs mere

Retningslinje 1 Tilgang til dialogen 2/6. 1 EUT L 158 af , s EUT L 335 af , s EUT L 331 af , s

Retningslinje 1 Tilgang til dialogen 2/6. 1 EUT L 158 af , s EUT L 335 af , s EUT L 331 af , s EIOPA16/858 DA Retningslinjer for fremme af en effektiv dialog mellem de kompetente myndigheder, der fører tilsyn med forsikringsselskaber, og de revisorer og revisionsfirmaer, der udfører den lovpligtige

Læs mere

Forslag til Europa-Parlamentet og Rådets direktiv om endelig afregning og sikkerhedsstillelse /* KOM/96/0193 ENDEL - COD 96/0126 */

Forslag til Europa-Parlamentet og Rådets direktiv om endelig afregning og sikkerhedsstillelse /* KOM/96/0193 ENDEL - COD 96/0126 */ Forslag til Europa-Parlamentet og Rådets direktiv om endelig afregning og sikkerhedsstillelse /* KOM/96/0193 ENDEL - COD 96/0126 */ EF-Tidende nr. C 207 af 18/07/1996 s. 0013 Forslag til Europa-Parlamentet

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) L 125/4 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2019/758 af 31. januar 2019 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/849 for så vidt angår reguleringsmæssige tekniske

Læs mere

Revisionskomitéen. Under udførelsen af udvalgets opgaver skal udvalget opretholde et effektivt samarbejde med bestyrelse, ledelse og revisorer.

Revisionskomitéen. Under udførelsen af udvalgets opgaver skal udvalget opretholde et effektivt samarbejde med bestyrelse, ledelse og revisorer. Thrane & Thranes bestyrelse har nedsat en revisionskomite. Revisionskomitéen Revisionskomiteens medlemmer er: Morten Eldrup-Jørgensen (formand og uafhængigt medlem med ekspertise inden for blandt andet

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 30 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 30 Offentligt Europaudvalget 2011-12 EUU Alm.del EU Note 30 Offentligt Europaudvalget og Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 8. februar 2015 Grønbog om skyggebanker

Læs mere

HENSTILLINGER. KOMMISSIONENS HENSTILLING af 18. juli 2011 om adgang til at oprette og anvende en basal betalingskonto. (EØS-relevant tekst)

HENSTILLINGER. KOMMISSIONENS HENSTILLING af 18. juli 2011 om adgang til at oprette og anvende en basal betalingskonto. (EØS-relevant tekst) 21.7.2011 Den Europæiske Unions Tidende L 190/87 HENSTILLINGER KOMMISSIONENS HENSTILLING af 18. juli 2011 om adgang til at oprette og anvende en basal betalingskonto (EØS-relevant tekst) (2011/442/EU)

Læs mere

Forslag til RÅDETS OG KOMMISSIONENS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS OG KOMMISSIONENS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 20.10.2014 COM(2014) 636 final 2014/0296 (NLE) Forslag til RÅDETS OG KOMMISSIONENS AFGØRELSE om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions og Det Europæiske

Læs mere

Finanstilsynet har ved mail af 1. juli 2013 fremsendt ovennævnte lovudkast i høring med anmodning om Finansrådets bemærkninger.

Finanstilsynet har ved mail af 1. juli 2013 fremsendt ovennævnte lovudkast i høring med anmodning om Finansrådets bemærkninger. Svar på høring over udkast til lovforslag om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om værdipapirhandel m.v., straffeloven, retsplejeloven, lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v.

Læs mere

VI MAGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt:

VI MAGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: Anordning om ikrafttræden for Grønland af dele af 1 i lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om værdipapirhandel m.v., lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask af udbytte og finansiering

Læs mere

Revisionsudvalg. Kommissorium. Skjern Bank

Revisionsudvalg. Kommissorium. Skjern Bank Revisionsudvalg Kommissorium i Skjern Bank 1 Indledning 1.1 Udvalgets arbejde, ansvar og kompetencer fastlægges i nærværende kommissorium. 1.2 Dette kommissorium gennemgås, ajourføres og godkendes årligt

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK VURDERING AF KRONOS

DANMARKS NATIONALBANK VURDERING AF KRONOS DANMARKS NATIONALBANK VURDERING AF KRONOS DANMARKS NATIONALBANK VURDERING AF KRONOS VURDERING AF KRONOS Det er tilladt at kopiere fra publikationen, forudsat at Danmarks Nationalbank udtrykkeligt anføres

Læs mere

11. januar 2013 EBA/REC/2013/01. EBA-henstillinger. om tilsyn med aktiviteter vedrørende bankers deltagelse i Euribor-panelet

11. januar 2013 EBA/REC/2013/01. EBA-henstillinger. om tilsyn med aktiviteter vedrørende bankers deltagelse i Euribor-panelet 11. januar 2013 EBA/REC/2013/01 EBA-henstillinger om tilsyn med aktiviteter vedrørende bankers deltagelse i Euribor-panelet Henstillinger om tilsyn med aktiviteter vedrørende bankers deltagelse i Euribor-panelet

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU)

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU) L 40/72 17.2.2017 AFGØRELSER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU) 2017/274 af 10. februar 2017 om fastsættelse af principper for at give feedback vedrørende de opgaver, som de kompetente nationale

Læs mere

Kommissorium for revisionsudvalget i TDC A/S. 1. Status og kommissorium

Kommissorium for revisionsudvalget i TDC A/S. 1. Status og kommissorium 22. juni 2017 Kommissorium for revisionsudvalget i TDC A/S 1. Status og kommissorium Revisionsudvalget er et udvalg under bestyrelsen, der er nedsat i overensstemmelse med 15.1 i forretningsordenen for

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE (EU)

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE (EU) L 306/32 RETNINGSLINJER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE (EU) 2016/1993 af 4. november 2016 om fastsættelse af principperne for koordinering af vurderingen i henhold til Europa-Parlamentets og

Læs mere

Afviklingstider for betalinger i Danmark

Afviklingstider for betalinger i Danmark 97 Afviklingstider for betalinger i Danmark Jesper Bakkegaard, Tommy Meng Gladov og Anders Mølgaard Pedersen, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING OG SAMMENFATNING Når borgere i Danmark betaler med

Læs mere

DET EUROPÆISKE UDVALG FOR SYSTEMISKE RISICI

DET EUROPÆISKE UDVALG FOR SYSTEMISKE RISICI 3.4.2014 DA Den Europæiske Unions Tidende C 98/3 DET EUROPÆISKE UDVALG FOR SYSTEMISKE RISICI DET EUROPÆISKE UDVALG FOR SYSTEMISKE RISICIS AFGØRELSE af 27. januar 2014 om en koordineringsramme for de kompetente

Læs mere

SPØRGSMÅL OG SVAR I FORBINDELSE MED DEN OFFENTLIGE HØRING OM UDKASTET TIL ECB'S RAMMEFORORDNING FOR SSM

SPØRGSMÅL OG SVAR I FORBINDELSE MED DEN OFFENTLIGE HØRING OM UDKASTET TIL ECB'S RAMMEFORORDNING FOR SSM SPØRGSMÅL OG SVAR I FORBINDELSE MED DEN OFFENTLIGE HØRING OM UDKASTET TIL ECB'S RAMMEFORORDNING FOR SSM 1 HVORNÅR BLIVER BANKERNE UNDERLAGT ECB'S TILSYN? ECB overtager tilsynet med bankerne den 4. november

Læs mere

Høring over bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl.

Høring over bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. Høring over bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. Finanstilsynet har i dag sendt udkast til bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. i høring. Bekendtgørelsen

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 27.10.2017 C(2017) 7136 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 27.10.2017 om ændring af delegeret forordning (EU) 2016/1675, idet Etiopien indsættes i skemaet

Læs mere

Håndtering af en finansiel krise i en grænseoverskridende

Håndtering af en finansiel krise i en grænseoverskridende Håndtering af en finansiel krise i en grænseoverskridende bankvirksomhed Memorandum of Understanding (MoU) mellem centralbankerne i Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige Indledning Centralbankerne

Læs mere

Bekendtgørelse nr. 179 af 14. marts 2006

Bekendtgørelse nr. 179 af 14. marts 2006 Bekendtgørelse nr. 179 af 14. marts 2006 Bekendtgørelse for Færøerne om meddelelse, indberetning og offentliggørelse af ledende medarbejderes transaktioner, insiderlister, underretning om mistænkelige

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 21.2.2001 KOM(2001) 100 endelig 2001/0056 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om vedrørende ikke-finansielle kvartalsregnskaber

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 4.6.2014 C(2014) 3656 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af 4.6.2014 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/36/EU

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 27. marts 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 27. marts 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 27. marts 2017 (OR. en) 7677/17 EF 61 ECOFIN 233 DELACT 62 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 24. marts 2017 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Jordi AYET PUIGARNAU, direktør,

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK 15.8.2002 L 220/67 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE af 30. juli 2002 om visse krav fra Den Europæiske Centralbank til statistiske indberetninger samt procedurerne for

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0775 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0775 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0775 Bilag 1 Offentligt NÆRHEDS- OG GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 15. april 2011 Single Euro Payments Area (SEPA) Forslag til forordning om tekniske krav til kreditoverførsler

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET ***II EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING. Konsolideret lovgivningsdokument EP-PE_TC2-COD(2002)0132

EUROPA-PARLAMENTET ***II EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING. Konsolideret lovgivningsdokument EP-PE_TC2-COD(2002)0132 EUROPA-PARLAMENTET 2004 2009 Konsolideret lovgivningsdokument 8.6.2005 EP-PE_TC2-COD(2002)0132 ***II EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING fastlagt ved andenbehandlingen den 8. juni 2005 med henblik på vedtagelse

Læs mere

Europaudvalget 2010 Rådsmøde 3045 - Økofin Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2010 Rådsmøde 3045 - Økofin Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2010 Rådsmøde 3045 - Økofin Bilag 3 Offentligt 5. november 2010 Supplement til samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. november 2010 1) Administrativt samarbejde på skatteområdet

Læs mere

Ringkjøbing Landbobank s Adfærdskodeks (Code of Conduct)

Ringkjøbing Landbobank s Adfærdskodeks (Code of Conduct) Ringkjøbing Landbobank s Adfærdskodeks (Code of Conduct) Indledning Bestyrelsen i Ringkjøbing Landbobank ønsker med dette Adfærdskodeks at udstikke er række regler og retningslinjer til bankens medarbejdere

Læs mere

Kommissorium for revisionsudvalg

Kommissorium for revisionsudvalg Kommissorium for revisionsudvalg Bestyrelsen i Jeudan A/S har nedsat et revisionsudvalg bestående af Hans Munk Nielsen (formand), Stefan Ingildsen og Tommy Pedersen. Revisionsudvalget gennemgår regnskabs-,

Læs mere

Forslag til direktiv om gennemførelse af forstærket samarbejde på området for afgift på finansielle transaktioner H043-13

Forslag til direktiv om gennemførelse af forstærket samarbejde på området for afgift på finansielle transaktioner H043-13 Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K 3. april 2013 Forslag til direktiv om gennemførelse af forstærket samarbejde på området for afgift på finansielle transaktioner H043-13 Skatteministeriet

Læs mere

"STANDARDER FOR OVERVÅGNING AF DETAILBETALINGSSYSTEMER FOR EURO" Svar på kommentarer modtaget i forbindelse med den offentlige høring

STANDARDER FOR OVERVÅGNING AF DETAILBETALINGSSYSTEMER FOR EURO Svar på kommentarer modtaget i forbindelse med den offentlige høring DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK "STANDARDER FOR OVERVÅGNING AF DETAILBETALINGSSYSTEMER FOR EURO" Svar på kommentarer modtaget i forbindelse med den offentlige høring Eurosystemet sendte den 8. juli 2002 sine

Læs mere

BILAG. til forslag til. Rådets afgørelse

BILAG. til forslag til. Rådets afgørelse EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 22.9.2016 COM(2016) 621 final ANNEX 1 BILAG til forslag til Rådets afgørelse om den holdning, der skal indtages i Det Fælles EU-ICAO-Udvalg om vedtagelsen af et bilag

Læs mere

Skema til redegørelse vedrørende Finansrådets ledelseskodeks. Faster Andelskasse Højevej 18 Astrup 6900 Skjern Tlf

Skema til redegørelse vedrørende Finansrådets ledelseskodeks. Faster Andelskasse Højevej 18 Astrup 6900 Skjern Tlf Skema til redegørelse vedrørende Finansrådets ledelseskodeks Faster Andelskasse Højevej 18 Astrup 6900 Skjern Tlf. 9648 7000 www.faster.dk 1 Indledning: Det fremgår nedenfor, hvorledes Faster Andelskasse

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 17.6.2016 L 160/29 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2016/960 af 17. maj 2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 596/2014 for så vidt angår reguleringsmæssige

Læs mere

STRAKSOVERFØRSLER AF PENGE I DANMARK

STRAKSOVERFØRSLER AF PENGE I DANMARK STRAKSOVERFØRSLER AF PENGE I DANMARK Morten Fremmich Andresen, Bank- og Markedsafdelingen og Lars Egeberg Jensen, Betalingsformidlingsafdelingen. INDLEDNING I november 2014 bliver det muligt for borgere

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 30.

DANMARKS NATIONALBANK 30. ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 30. MARTS 2017 NR. 6 Danskerne er mestre i at betale elektronisk Velfungerende og moderne betalingsmarked Straksoverførsler flytter pengene hurtigt 24 mia. kr. flytter danskerne

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK C 374/2 Den Europæiske Unions Tidende 4.12.2012 III (Forberedende retsakter) DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 6. november 2012 om et forslag

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 30.6.2016 L 173/47 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2016/1055 af 29. juni 2016 om gennemførelsesmæssige tekniske standarder for så vidt angår de tekniske metoder til passende offentliggørelse

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE. af 18. januar 2002

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE. af 18. januar 2002 DA DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 18. januar 2002 efter anmodning fra det danske Økonomi- og Erhvervsministerium om et lovudkast om ændring af lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvaskning

Læs mere

ISSN 2246-0950. Overvågning af den finansielle infrastruktur i Danmark

ISSN 2246-0950. Overvågning af den finansielle infrastruktur i Danmark ISSN 2246-0950 Overvågning af den finansielle infrastruktur i Danmark Overvågning af den finansielle infrastruktur i Danmark Det er tilladt at kopiere fra publikationen, forudsat at Danmarks Nationalbank

Læs mere

ORGANISATIONSPLAN OG FORRETNINGSGANGE... 3 1. GRUNDLAGET FOR REGION SJÆLLANDS VIRKE...

ORGANISATIONSPLAN OG FORRETNINGSGANGE... 3 1. GRUNDLAGET FOR REGION SJÆLLANDS VIRKE... Indholdsfortegnelse ORGANISATIONSPLAN OG FORRETNINGSGANGE... 3 1. GRUNDLAGET FOR REGION SJÆLLANDS VIRKE... 4 1.1 REGIONENS HOVEDOPGAVER... 4 1.2 REGION SJÆLLANDS VISION... 4 1.3 DE GRUNDLÆGGENDE ORGANISATORISKE

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 3.10.2016 C(2016) 6265 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 3.10.2016 om den fælles overvågnings- og evalueringsramme som omhandlet i Europa- Parlamentets

Læs mere

MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG VÆRDIPAPIRER - MiFID II og MiFIR

MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG VÆRDIPAPIRER - MiFID II og MiFIR MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG VÆRDIPAPIRER - MiFID II og MiFIR 1 Formål EU-Kommissionen stillede den 20. oktober 2011 forslag til en revision af det nugældende direktiv om markeder for finansielle

Læs mere

Forretningsorden for Landdistriktsudvalget

Forretningsorden for Landdistriktsudvalget Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen Den 26. maj 2014 Forretningsorden for Landdistriktsudvalget 1 Formål Landdistriktsudvalget er nedsat af NaturErhvervstyrelsen med henblik

Læs mere

Sagens omstændigheder: I skrivelsen af 22. oktober 2003 udtalte Finanstilsynet:

Sagens omstændigheder: I skrivelsen af 22. oktober 2003 udtalte Finanstilsynet: Kendelse af 18. oktober 2004. (j.nr. 03-237.271) Pengeinstitut kan ikke vægte aktiver i Arbejdsmarkedets Tillægspension med 0,2 ved opgørelsen. Bank- og sparekasselovens 21 samt bekendtgørelse om kapitaldækning

Læs mere

Topsil Semiconductor Materials A/S

Topsil Semiconductor Materials A/S Topsil Semiconductor Materials A/S Regler til sikring af oplysningsforpligtelsernes overholdelse Nærværende interne regler er indført i medfør Del II, afsnit 3, kap. 2, 6 i oplysningsforpligtelser for

Læs mere

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 213,

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 213, Udkast til RÅDETS FORORDNING (EF) om fordeling af indirekte målte finansielle formidlingstjenester (FISIM) inden for rammerne af det europæiske national og regionalregnskabssystem (ENS) /* KOM/97/0050

Læs mere

MiFID II og MiFIR. 1 Formål

MiFID II og MiFIR. 1 Formål MiFID II og MiFIR DIREKTIV OM MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG OPHÆVELSE AF EU- ROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2004/39/EF SAMT FORORDNING OM MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER 1 Formål

Læs mere

Vejledning til indberetning af kapitalgrundlag, solvensbehov mv. for investeringsforvaltningsselskaber

Vejledning til indberetning af kapitalgrundlag, solvensbehov mv. for investeringsforvaltningsselskaber 7. juli 2014 Vejledning til indberetning af kapitalgrundlag, solvensbehov mv. for investeringsforvaltningsselskaber Denne vejledning finder anvendelse for investeringsforvaltningsselskaber samt finansielle

Læs mere

Bekendtgørelse for Færøerne om systemrevisionens gennemførelse i fælles datacentraler

Bekendtgørelse for Færøerne om systemrevisionens gennemførelse i fælles datacentraler Bekendtgørelse nr. 202 af 16. marts 2006 Bekendtgørelse for Færøerne om systemrevisionens gennemførelse i fælles datacentraler I medfør af 199, stk. 11, og 373, stk. 4, i kongelig anordning nr. 86 af 10.

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 24.11.2016 C(2016) 7495 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 24.11.2016 om ændring af Kommissionens delegerede forordning (EU) 2016/1675 om supplering

Læs mere

2-PARTSAFTALE. mellem. Frederiksberg Kommune. Frederiksberg Kloak A/S

2-PARTSAFTALE. mellem. Frederiksberg Kommune. Frederiksberg Kloak A/S 2-PARTSAFTALE mellem Frederiksberg Kommune og Frederiksberg Kloak A/S om koordinering af klimatilpasnings- og skybrudsprojekter i Frederiksberg Kommune. 1. AFTALEN Aftalen består udover nærværende 2-partsaftale

Læs mere

TALE NATIONALBANKDIREKTØR HUGO FREY JENSENS TALE VED FINANSRÅDETS DIREKTØRKONFERENCE 8. SEPTEMBER 2014

TALE NATIONALBANKDIREKTØR HUGO FREY JENSENS TALE VED FINANSRÅDETS DIREKTØRKONFERENCE 8. SEPTEMBER 2014 TALE NATIONALBANKDIREKTØR HUGO FREY JENSENS TALE VED FINANSRÅDETS DIREKTØRKONFERENCE 8. SEPTEMBER 2014 DET TALTE ORD GÆLDER Tak for invitationen til at tale her i dag Overskriften for dagens konference

Læs mere