På efterskole med diabetes

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "På efterskole med diabetes"

Transkript

1 Skolen for Gastronomi, Musik & Design På efterskole med diabetes Skolen for Gastronomi, Musik & Design Højskolevej Vejle Tlf Mail:

2 På efterskole med diabetes Vi er en efterskole, som har en særlig viden om og erfaring med diabetes. På skolen går ca. 80 elever, hvoraf en gruppe har brug for hjælp til forskellige ting. En af de ting kan f.eks være hjælp og støtte til at håndtere sin diabetes, når man er ung og på efterskole og skal lære at klare sig uden sine forældre. Skolens personale er klædt på til at støtte og hjælpe de unges med diabetes. Et ophold på efterskole er en oplevelse for livet du møder andre unge fra hele landet, som elsker at lave mad, spille musik, dyrke idræt, sy sit eget tøj og meget mere.

3 Når du tilmelder dig, skal du først vælge fag og linje, som alle andre og herefter har du som ung med diabetes to muligheder: Har du diabetes, men klarer det fint selv, har du mulighed for at tilmelde dig som almindelig elev. Det kræver dog, at du selv kan tackle alt omkring høje og lave blodsukre og ved, hvordan du skal forholde dig ved sygdom og lignende. Skolen har således ikke fokus på din diabetes, som du forventes at klare helt selv. Du har dog den tryghed, at vi som medarbejdere ved, hvad det handler om, hvis du skulle få problemer. Uanset hvilken linje du søger optagelse på, skal du som diabetiker vedlægge en lægeudtalelse fra dit ambulatorium. Har du diabetes og brug for hjælp til at håndtere din sygdom, kan du tilmelde dig vores Diabeteslinje. Skolen har i samarbejde med Diabetesforeningen 10 pladser til unge med diabetes, der har brug for mere viden om og erfaring med, hvordan man med kost, motion, insulin mm. kan håndtere sin sygdom. Gruppen er sammen en dag om ugen, hvor vi enten laver lækker mad, taler om diabetesrelevante emner, eller tager på udflugter. Ved siden af den almindelige undervisning får du således på Diabeteslinjen grundig undervisning og vejledning i alle de områder, der er vigtige for dig som ung med diabetes. Til gruppen er tilknyttet en lærer fra skolen samt en børnelæge, en sygeplejerske og en psykolog med speciale i diabetes fra Kolding Sygehus.

4 Diabeteslinien Til dig som elev Du skal selv ville Formålet med opholdet på Diabeteslinjen er først og fremmest, at du får støtte i at tage ansvar for din diabetes, da du snart skal ud at stå på egne ben. Det er derfor helt nødvendigt, at du selv er indstillet på at tage medansvar for din sygdom. Efterskole er ikke et sygehus, og dit ophold på skolen bliver som på alle andre efterskoler. Vi er der hele tiden til at støtte, motivere, vejlede og hjælpe dig, men du skal selv være indstillet på at lære at styre din diabetes du skal selv ville. Hjælp til rutiner og viden Vi er godt klar over, at man som ung ønsker at være som andre unge, og derfor måske ikke altid har lyst til at skulle måle blodsukker, tage insulin, huske madpakker osv. Du skal bare vide, at rigtig mange andre unge også går og bøvler med forskellige problemer, så måske er I ikke så forskellige, som du tror, når alt kommer til stykket. Det er vores erfaring, at når du får indarbejdet rutiner omkring din diabetes, så kommer din sygdom til at fylde meget mindre. På Diabeteslinjen hjælper vi dig med at etablere rutiner omkring blodsukkermåling, kulhydrattælling, insulinjustering mv. Herudover underviser vi i emner som f.eks. sund og ernæringsrigtig kost og vi arbejder med motion for at finde den motionsform, der passer dig bedst. Vi har individuelle samtaler, som tager udgangspunkt i blodsukkermålinger (herunder langtidsprøver), og i hvordan du har det og hvordan du synes, det går med din diabetes. Nogle har mere brug for at blive holdt til ilden for at passe deres diabetes end andre, mens nogle har mere brug for at snakke med vores psykolog end andre. Vi forsøger at tilpasse vores støtte til dig og din diabetes alt efter, hvad vi og du vurderer, at du har brug for. I øvrigt er det vores erfaring, at du lærer lige så meget ved at være sammen med de andre unge med diabetes, som af os voksne.

5 Om personalet på Diabeteslinjen Personalet på skolen Alle medarbejdere på skolen er klædt på til at klare situationer, som kan opstå i forbindelse med diabetes. Det kan dreje sig om for højt eller for lavt blodsukker eller syreforgiftninger, men også generelle forholdsregler ved sygdom og lign. Alle har et godt erfaringsgrundlag, da vi altid har 8 10 unge med diabetes. Medarbejderne bliver løbende undervist og har i tilspidsede situationer desuden altid mulighed for at trække på Diabeteslinjens tilknyttede læge eller sygeplejerske. I det daglige er det dog først og fremmest ganglæreren der (som ved de øvrige elever) er bindeled imellem den unge og forældrene, så den unge i videst mulig omfang lærer at stå på egne ben. På skolen kan man altid få fat i en voksen, hvis der skulle opstå problemer. Sygeplejersken Sygeplejersken er med hele dagen den dag om ugen, hvor Diabetesgruppen er samlet. Sygeplejersken aflæser blodsukkerapparaterne og vejleder i evt. insulinjustering. Der måles langtidsblodsukker (HbA1c) ca. hver anden måned. sport, injektionsteknik, forholdsregler ved sygdom, senkomplikationer og forebyggelse, medicintyper, prævention og planlægning af evt. graviditet, at passe sine fødder, kørekortregler, regler om merudgifter mm. Lægen Der er lægekontrol på skolen ca. hver uge. Ved lægekontrollen vurderes den aktuelle diabetesstatus, blodsukkermålinger, insulindosis både bolus og basal og anden medicinstatus (aftales på forhånd). Der er ikke mulighed for årskontrol på skolen. Det skal fortsat gøres på hjemsygehuset. Lægen og sygeplejersken udarbejder statuspapir ved skoleårets slutning og sender til hjemsygehuset. Psykologen Psykologen bruges både til undervisning og til samtaler. Det er obligatorisk at have en individuel samtale med psykologen i starten af skoleåret. Herefter arrangeres der samtaler efter behov. Samtaler med psykologen behøver ikke udelukkende at handle om diabetes. Sygeplejersken underviser gruppen i f.eks. insulinjustering ud fra kulhydrattælling, lavt og højt blodsukker, alkohol og diabetes, rygning og euforiserende stoffer, motion/ Psykologen kan ikke varetage et decideret terapiforløb. Hvis der er behov for det, opfordrer vi hjemsygehuset eller egen læge om at henvise andetsteds.

6 Til jer som forældre Forventninger og gensidigt samarbejde Selvom skolen har specialister i diabetes tilknyttet, er der en del som fortsat er forældrenes ansvar. I skal som forældre være med til at sikre, at jeres barn altid har følgende med på skolen:. Insulin til minimum fire uger. Remedier til blodsukker- og ketonmålinger til minimum fire uger af gangen. Èn Glucagen hypokit. Engelsksproget rejsebrev (til studieturen). Evt. pumpepas I skal også stadig være med til at holde styr på evt. øjenlægekontroller og ambulant årskontrol. For os er forældresamarbejdet vigtigt, og det er især vigtigt, at I som forældre føler jer trygge ved jeres barns ophold på skolen. Vi opfordrer derfor til et gensidigt samarbejde og til, at vi informerer hinanden ved behov. Det kan f.eks. være, hvis jeres barn får konstateret anden behandlingskrævende sygdom eller andet, der kan være vigtigt for hhv. jer og os at vide. Skulle der opstå syreforgiftning mens jeres barn er på skolen, og det bliver nødvendigt med indlæggelse på børneafdelingen på Kolding Sygehus, bliver I selvfølgelig kontaktet hurtigst muligt.

7 Vi vil også rigtig gerne, at I kontakter os, hvis der skulle være andre problemer eller noget, som I har brug for at tale med os om. Der kan også være forhold på skolen, som I undrer jer over. Ring hellere en gang for meget end for lidt, så vi kan få en snak om det. Har jeres unge haft kontakt til PPR (pædagogisk psykologisk rådgivning) og har brug for særlige hensyn i undervisningen, vil vi gerne høre om det. Det samme gælder, hvis jeres unge har en psykiatrisk diagnose, der har betydning for, hvordan vi bedst støtter opholdet på skolen. Det er også vigtigt for os at gøre jer opmærksomme på, at et ophold på vores skole med tilknytning til Diabeteslinjen ikke nødvendigvis sikrer, at jeres barn efter skoleopholdet har et perfekt eller bedre langtidsblodsukker (HbA1c) eller, at de har fuldstændig styr på deres diabetes. For de fleste unge er det en proces at skulle tage sin sygdom på sig, acceptere den og gøre det, der skal til, for at passe på sig selv og tage ansvar for sin sygdom. En proces, der tager tid. En del af de unge har været vant til, at I som forældre har taget det største ansvar og hele tiden sikret, at de gjorde, hvad de skulle. Nu skal de til at lære at stå på egne ben og klare det selv. Vores rolle er at støtte dem i at klare det selv og ikke at overtage jeres rolle. Men vi er der døgnet rundt, ved hvad det handler om og sikrer, at de unge kan leve livet - uden at komme til skade. Vi følger dem tæt og rådgiver og vejleder løbende om, hvordan man passer på sig selv med diabetes.

8 Skolen for Gastronomi, Musik & Design Økonomi Et ophold med tilknytning til Diabeteslinjen er dyrere end de øvrige. Kontakt Tina Linaa i Diabetesforeningen på eller dk og hør nærmere om, hvordan I måske kan få tilskud til udgiften fra kommunen. Har dit barn styr på sin diabetes, og ønsker at bruge skolen som almindelig kursist, så ring til skolen og få oplyst priser på de enkelte hold. I er selvfølgelig altid velkomne til at ringe til skolen for flere informationer. Skolen for Gastronomi, Musik & Design Højskolevej Vejle Tlf Mail: Baun Grafisk Consult

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Janus Rosa laver en kort introduktion af projektet det er rigtig spændende for os at høre om dine erfaringer

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Kvalitetsstandard for Rusmiddelcenter Skive

Kvalitetsstandard for Rusmiddelcenter Skive Januar 2015 Kvalitetsstandard for Rusmiddelcenter Skive Indledning Formålet med kvalitetsstandarden er at gøre det tydeligt, hvilke tilbud du kan få i Skive Kommune. Kvalitetsstandarden beskriver også

Læs mere

LEDSAGEORDNINGEN GIVER DIG FRIHED MED TRYGHED

LEDSAGEORDNINGEN GIVER DIG FRIHED MED TRYGHED LEDSAGEORDNINGEN GIVER DIG FRIHED MED TRYGHED Læs her i folderen om de muligheder du har som bruger med ledsageordningen hos Bruger - Hjælper Formidlingen DET ER DINE ØNSKER, DER TÆLLER Er du mellem 12

Læs mere

SIDE 2 UNG MED EPILEPSI

SIDE 2 UNG MED EPILEPSI UNG MED EPILEPSI Ung med epilepsi er skrevet af neuropsykolog Karin Nørgaard og sygeplejerske Dorthe Møller Schmidt, Epilepsiklinikken i Glostrup i samarbejde med Dansk Epilepsiforening. Afsnittet Dansk

Læs mere

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der skal i 10. klasse

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der skal i 10. klasse Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der skal i 10. klasse Om uddannelsesplanen Uddannelsesplanen er din plan for fremtiden. Du skal bruge den til at finde ud af, hvad du vil efter skolen:

Læs mere

Velkommen til Rigshospitalet!

Velkommen til Rigshospitalet! Velkommen til Rigshospitalet! Hver dag bliver børn i alle aldre og med forskellige sygdomme indlagt og behandlet på rigshospitalet. Derfor har vi samlet en række praktiske oplysninger om indlæggelsen og

Læs mere

Gør en forskel for en ung - bliv mentor

Gør en forskel for en ung - bliv mentor Gør en forskel for en ung - bliv mentor Der er brug for virksomhederne Nogle unge er ikke klar til at starte på en ungdomsuddannelse lige efter folkeskolen. De har brug for at gå en anden vej ofte en mere

Læs mere

Regler for læring og samvær

Regler for læring og samvær Regler for læring og samvær Indholdsfortegnelse: 1 RESPEKT... 3 2 SKOLENS FORVENTNINGER... 3 2.1 LÅN AF SKOLENS BÆRBARE COMPUTERE... 4 2.2 BRUG AF VIDEO, BILLEDER OG LYD... 4 2.3 RYGNING OG RUSMIDLER...

Læs mere

Kom godt fra start. - inklusion af børn med ADHD i folkeskolen. Dorthe Holm

Kom godt fra start. - inklusion af børn med ADHD i folkeskolen. Dorthe Holm Kom godt fra start - inklusion af børn med ADHD i folkeskolen Dorthe Holm Tekst: Dorthe Holm, pædagogisk vejleder, børnehaveklasseleder v/ Centerklasserne Højvangskolen, d.holm@pc.dk Udgivet af centerklasserne

Læs mere

DEN GODE SAMTALE HÅNDBOG FOR MEDARBEJDERE

DEN GODE SAMTALE HÅNDBOG FOR MEDARBEJDERE DEN GODE SAMTALE HÅNDBOG FOR MEDARBEJDERE 1 INTRO DE FØRSTE SKRIDT er en ny måde at drive a-kasse på. Fra at være a-kassen, der bestemmer, hvor, hvordan og hvornår den ledige skal være i kontakt med a-kassen,

Læs mere

DFUNK Ung-til-Ung. Viden og inspiration til arbejdet med unge flygtninge

DFUNK Ung-til-Ung. Viden og inspiration til arbejdet med unge flygtninge DFUNK Ung-til-Ung Viden og inspiration til arbejdet med unge flygtninge INDHOLD Om Ung-til-ung arbejdet // side 2 Hvem er de unge flygtninge? // Side 4 Unge flygtninges muligheder, behov og udfordringer

Læs mere

2. Kommunikation og information

2. Kommunikation og information 2. Kommunikation og information En leder kommunikerer ved sin blotte eksistens. Folk om bord orienterer sig efter lederen, hvad enten han/hun taler eller er tavs handler eller undlader at handle. Følger

Læs mere

SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge

SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge PSYKIATRIFONDEN.DK 2 Psykiatrifonden 2014 DEN STØTTENDE SAMTALE

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 JO ÆLDRE DU ER, JO FLERE RETTTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE, PÆDAGOGER OG ANDRE VOKSNE 14

Læs mere

Dansk ICYE International Cultural Youth Exchange

Dansk ICYE International Cultural Youth Exchange Vi håber, at denne brochure kan svare på jeres spørgsmål omkring det at være værtsfamilie. Har I yderligere spørgsmål er I selvfølgelig velkomne til at kontakte Dansk ICYE s sekretariat. Hvis I er interesserede

Læs mere

Velkommen til Rundhøjskolen

Velkommen til Rundhøjskolen Velkommen til Rundhøjskolen Kære forældre Vi byder med denne folder velkommen til Rundhøjskolen, og vi ønsker hermed at tegne et billede af, hvad Rundhøjskolen er for en skole. Vi er den stærke lokale

Læs mere

BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Information til. forældre

BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Information til. forældre BØRN, UNGE OG ALKOHOL Information til forældre Din holdning er vigtigere, end du tror Forældre har stor indflydelse på, hvor tidligt og hvor meget deres børn kommer til at drikke. Derfor er det er vigtigt,

Læs mere

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv.

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv. Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv. Om uddannelsesplanen Uddannelsesplanen er din plan for fremtiden. Du skal bruge den til at finde ud af, hvad

Læs mere

SK B H LE O LEV L SER FAKTA OM TEENAGERE OG ALKOHOL

SK B H LE O LEV L SER FAKTA OM TEENAGERE OG ALKOHOL SK B H LE O LEV L SER FAKTA OM TEENAGERE OG ALKOHOL EN STOR OPLEVELSE VENTER FORUDE Det er en stor oplevelse for din teenager at tage på festival. Det er musik og fest i flere dage sammen med de bedste

Læs mere

TÆNK FOR 2 FØR DU SENDER DIN TEENAGER PÅ FESTIVAL

TÆNK FOR 2 FØR DU SENDER DIN TEENAGER PÅ FESTIVAL TÆNK FOR 2 FØR DU SENDER DIN TEENAGER PÅ FESTIVAL MINDRE DRUK. MERE FEST En stor oplevelse venter forude Det er en stor oplevelse for din teenager at tage på festival. Det er musik og fest i flere dage

Læs mere

Tandplejen. Børn og unge. for. Greve Kommune

Tandplejen. Børn og unge. for. Greve Kommune 10 Tandplejens Administration Dønnergårds Allé 221 2670 Greve Tlf. 43 97 33 10 mandag-torsdag kl. 8-15, fredag 8.20-15 e- mail: gkt@greve.dk Tandplejen for Børn og unge Hedely Tandklinik Dønnergårds Allé

Læs mere

Det har du ret til! til børn og unge 13-17 år, som skal anbringes er eller har været anbragt

Det har du ret til! til børn og unge 13-17 år, som skal anbringes er eller har været anbragt Det har du ret til! til børn og unge 13-17 år, som skal anbringes er eller har været anbragt Pjecen handler om dig! Du har fået denne pjece, fordi du ikke skal bo hjemme hos dine forældre i en periode.

Læs mere

SOCIAL TRIVSEL I KLASSEN = GOD SKOLE MED HØJ FAGLIGT NIVEAU

SOCIAL TRIVSEL I KLASSEN = GOD SKOLE MED HØJ FAGLIGT NIVEAU GODT FORÆLDRESAMARBEJDE SOCIAL TRIVSEL I KLASSEN = GOD SKOLE MED HØJ FAGLIGT NIVEAU Hvorfor er et godt forældresamarbejde i skolen vigtigt? Al forskning viser, at godt socialt sammenhold og høj faglighed

Læs mere

Det har du ret til. til forældre, hvis barn skal anbringes eller er anbragt

Det har du ret til. til forældre, hvis barn skal anbringes eller er anbragt Det har du ret til til forældre, hvis barn skal anbringes eller er anbragt 2 Til forældre Dit barn er anbragt eller skal anbringes Det er dit barn, det handler om Serviceloven beskriver reglerne for anbringelser

Læs mere

Specialeskrivning. Når det er svært. Studenterrådgivningen

Specialeskrivning. Når det er svært. Studenterrådgivningen Specialeskrivning Når det er svært Studenterrådgivningen Indhold Forord... 2 Specialeproblemer... 3 Tal med andre om dine besværligheder med specialet... 3... 4 Vejledere... 4... 5 Struktur og rammer...

Læs mere

Spørgsmål nr.: 4 Er du tilfreds med foreningen? (svaret fra bestyrelsen står med rød)

Spørgsmål nr.: 4 Er du tilfreds med foreningen? (svaret fra bestyrelsen står med rød) Spørgsmål nr.: 4 Er du tilfreds med foreningen? (svaret fra bestyrelsen står med rød) Jeg er overordnet tilfreds, men mangler at man kan kontakte en der ved noget om kommende events. Er taget til efterretning

Læs mere

Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 7+8 2015

Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 7+8 2015 Vinterferie. Så er uge 7 veloverstået og godt brugt. Her lidt foto fra nogle af de ting vi lavede i SFO i vinterferien: Bygge alle mulige tårne og pyramider f.eks.. Noget af det bedste ved ferierne er,

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

Jeg synes egentlig, at det er fint nok, de har sat den der procentgrænse på vores skole. Dreng 17 år. Dreng 17 år

Jeg synes egentlig, at det er fint nok, de har sat den der procentgrænse på vores skole. Dreng 17 år. Dreng 17 år en guide til Klar alkoholpolitik Jeg sidder faktisk og undrer mig lidt over, at vi slet ikke har fået noget at vide på forhånd om, hvad skolen forventer, eller hvad reglerne om alkohol er her på vores

Læs mere