Infofolder Frøstruphave Efterskole

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Infofolder Frøstruphave Efterskole 2013-2014"

Transkript

1 Infofolder Frøstruphave Efterskole

2 Til alle elever på Frøstruphave Efterskole i skoleåret og deres forældre. Når et nyt elevhold begynder, og en ny stor flok unge flytter ind på vores skole, ved vi med sikkerhed, at de er meget forskellige. De har hver deres evner, de har stærke og svage sider - ganske ligesom os, der er ansat på skolen. I det kommende skoleår skal vi så arbejde og udvikle os sammen. Det vil bringe mange glæder og gode oplevelser, men utvivlsomt også uenigheder og konfrontationer. Som udgangspunkt vil vi gerne skitsere, hvad vi ønsker, der skal være grundlaget for dette fælles udviklingsarbejde. Vi ønsker: at hver enkelt elev skal føle sig elsket og respekteret at hver enkelt elev skal føle sig værdifuld at hver enkelt elev skal føle sig tryg at eleverne skal opleve, at frihed og ansvar er to sider af samme sag Vi vil gerne se hver enkelt elev udvikle og udfolde sig med netop de evner og muligheder, hun eller han har. Vi vil, at eleverne skal opleve, at der stilles krav til dem, og at vi forventer, at de yder deres bedste. Vi vil gerne opleve, at eleverne danner deres egne holdninger, så de udvikler sig hen imod voksne og modne unge. Vi vil, at eleverne gennem med- og modspil fra hinanden og fra medarbejderne, får sat fokus på hvilke værdier, de vil lægge til grund for deres eget liv. Vi vil gerne, at eleverne skal opleve, at de altid kan komme til en ansat på skolen - og blive taget alvorligt. Vi vil, at eleverne skal lære, hvad ægte respekt er - ikke frygt, men snarere hensyntagen og forståelse. Vi vil, at eleverne skal opleve betydningen af ordet tilgivelse. Vi ønsker, at eleverne skal opleve, at selvom de begår fejl og forløber sig, er der plads til en ny begyndelse. Vi vil, at eleverne skal opleve, at kristendom ikke bare er ord, men en måde at leve sit liv på. Dette er blot en lille del af en lang, lang række af de ting, vi ønsker eleverne på FE må få lejlighed til at lære og opleve. Vel mødt til et nyt skoleår! Karen og Ole Nielsen Forstanderpar

3 Velkommen til dig! Allerførst og som det vigtigste skal du vide, at vi glæder os til at se dig som elev her på Frøstruphave Efterskole. Vi har store forventninger til at være sammen med dig og lære dig at kende. Det skoleår, du nu snart begynder på her hos os, er et arbejdsår. Vi forventer, at du vil arbejde med de opgaver, du får stillet - både med det egentlige skolearbejde og de praktiske opgaver, der følger med, når man er efterskoleelev. Samtidig er dit nye skoleår også et oplevelsesår. Efterskolelivet er fyldt med anderledes oplevelser. Fællesskab, samarbejde, ture, praktik, sportsstævner, aftenarrangementer og weekendoplevelser er noget af det, der gør et år på efterskole anderledes end det at gå i skole derhjemme. Når du begynder dit ophold her, forventer vi af dig: at du gerne vil være på skolen at du gerne vil lære på skolen at du gerne vil arbejde aktivt for et godt fællesskab ud fra skolens formål (se s. 9) Det betyder bl.a.: at du møder til alle undervisningstimer og fællesarrangementer at du vil arbejde for, at der er en god omgangstone på skolen at du vil være med til at værne om den enkelte kammerat og hans/hendes rettigheder Formål Frøstruphave Efterskole ønsker: - at give dig undervisning på et fagligt højt niveau - at give dig mulighed for at lære mere i både boglige og praktiske fag - at give dig mulighed for personligt at møde og tage stilling til evangeliet om Jesus Kristus som verdens frelser - at give dig frihed under ansvar - at give dig undervisning i og holdninger til menneskelige og etiske spørgsmål - at give dig glæden ved at møde folkelige, nationale og kulturelle værdier - at give dig mulighed for at møde forskellige generationer og samfundsgrupper, sociale - og kirkelige fællesskaber m.v. Dette er grundlaget for, at vi får et godt år sammen på Frøstruphave Efterskole.

4 Informationer - slå op og læs Du sidder nu med informationsfolderen vedrørende skoleåret i hånden. I dette hæfte kan du og dine forældre finde mange oplysninger om livet på Frøstruphave Efterskole. Læs det grundigt igennem, inden du skal begynde på skolen i august måned, og er der noget, du er i tvivl om, er du altid velkommen til at spørge. Det hæfte, du hermed har modtaget, er beregnet til at blive hjemme hos dine forældre. Der ligger et andet klar til dig, når du kommer i august. Det skal blive på skolen, for du vil få brug for hæftet i løbet af skoleåret. Adresse: Frøstruphave Efterskole Frøstrupvej Nr. Nebel Telefon Telefax Bankforbindelse: Nr. Nebel Sparekasse reg.nr.: 9682 konto: Kontoret er normalt åbent mandag til fredag. Herefter stilles telefonen om, så det altid er muligt at træffe en medarbejder på skolens telefonnummer. Alkohol og andre rusmidler Du må ikke indtage eller være i besiddelse af alkohol eller euforiserende stoffer af nogen art under opholdet på skolen. Det gælder også på rejsen til og fra skolen. Overtrædelse af disse regler vil normalt medføre bortvisning fra skolen. Andagt Morgenandagten er kl. 9.35, og aftenandagten med nyheder kl Ved andagterne skal der naturligvis være ro. Sæt dig stille på din plads. Deltagelse i andagterne er obligatorisk. Ankomst Onsdag den 14. august 2013 møder 2. års-elever på Skjern Banegård kl Torsdag den 15. august 2013 ankommer nye elever mellem kl og Der serveres aftensmad og kaffe i hallen fra kl Derefter er der velkomstfest for forældre og elever kl ca. 21. Besøg på skolen Forældre, søskende og andre gæster er velkomne på skolen i fritiden efter aftale med vagtlæreren. Gæster bortset fra forældre har kun adgang på værelsesafdelingen efter henvendelse til og tilladelse af vagtlæreren. Eleverne må få besøg af venner og søskende i weekenden, hvis de aftaler det med weekendvagtlæreren senest tirsdag middag og hvis det passer ind i skolens program. Gæster deltager i weekendprogrammet sammen med eleverne og skal naturligvis følge skolens regler. Evt. overnatning kan tilbydes.

5 Bibliotek Frøstruphave har en lille samling af håndbøger og skønlitteratur, især inden for genren "kristen litteratur". Skolen holder også nogle aviser og forskellige foreningsblade, som er til rådighed for eleverne. Der findes et lille bibliotek i Nr. Nebel og et stort i Varde. Bygninger Klasselokaler og værksteder er åbne og kan benyttes i fritiden. Pas godt på tingene, så de kan blive til glæde for alle. Til visse lokaler kræves det, at du har faget og har lært at bruge maskinerne f.eks. design, sløjd, musik, metal- og motorværksted. Vi forventer, at du rydder op efter dig i de forskellige lokaler. Husk omgående at melde til vagtlærer eller pedel, hvis noget går i stykker. Lærerværelset og pædagogisk værksted er medarbejdernes lokaler. Det betyder, at eleverne kun har adgang, hvis en medarbejder er til stede. Køkkenet har eleverne kun adgang til, når de er på køkkenholdet eller har en opgave, de er blevet bedt om. Bøger Skolen udleverer bøger og andre nødvendige undervisningsmaterialer til brug i undervisningen i løbet af skoleåret. Se under "Medbring" hvad du selv skal have med. Eleverne er ansvarlige for skolens materiale også udleverede kopier. Bøgerne skal bindes ind, så tag gerne noget festligt indbindingspapir med ellers får du noget papir af skolen. Brug din skoletaske. Det beskytter bøgerne, og du husker at få det hele med til timerne. Ødelagte eller bortkomne bøger m.m. erstattes til dagspris. Computere, netværk og internet Vi opfordrer kraftigt til, at alle elever medbringer deres egen bærbare computer. Din bærbare computer skal være udstyret med trådløst netværkskort og styresystemet Windows 8, eller Windows 7. Vista og XP kan også bruges. I undervisningen bruger vi Microsoft Office 2013, skolen stiller Office 2013 til rådighed, mens du er elev på skolen. Din computer skal have et antivirusprogram installeret, og skolen anbefaler Microsoft Security Essentials, som kan hentes på Antivirusprogrammet er gratis. Det er ikke tilladt at have en stationær computer eller ekstra skærm på værelset. Hjælpeprogrammer Skolen abonnerer på Tjektasken.nu, som bl.a. indeholder CD-ord, der er et af Danmarks bedste programmer til at hjælpe alle, der har svært ved at læse og skrive. Programmet kan læse tekster op på computeren: i Word, på internettet, i pdf-filer og mange andre steder. Har man vanskeligheder med at stave, kan CD-ord give forslag til, hvordan ordene staves, mens man skriver. Ordbøger Frøstruphave Efterskole abonnerer på Gyldendals Røde Ordbøger online, som eleverne frit kan benytte, mens de er elever her. Det gælder dansk/engelsk, engelsk/dansk, dansk/tysk, tysk/dansk og dansk retskrivning.

6 Computerne bruges meget i undervisningen, så det er vigtigt at den er fuld funktionsdygtig. Du må ikke lægge spil og lignende ind på skolens computere. Du må benytte skolens printere, men prøv at begrænse antallet af print mest muligt. Du får dit eget brugernavn med adgangskode, som du skal bruge for at kunne logge på skolens netværk. Din adgangskode skal være hemmelig for alle andre, og du må aldrig benytte andres brugernavn eller låne dit brugernavn til andre. På skolen er der trådløst netværk, også i familieområderne, hvor der dog bliver lukket for netværket kl Det er meget vigtigt, at du kun åbner filer på netværket, som du har ret til at åbne. Vi ser meget alvorligt på det, hvis du åbner andre elevers private filer eller lærernes filer, hvis du ved et uheld eller en sikkerhedsbrist får adgang til disse. Din computer skal være slukket efter sengetid og sat ind i computerskabet i dit familieområde. Du må forvente, at din computer bliver inddraget for en tid, hvis du benytter den til andet end undervisning i timerne. Al brug af netværket og internettet vil blive registreret, men vi overvåger eller filtrerer normalt ikke internetbrugen, fordi vi forventer, at du holder dig fra hjemmesider med pornografisk eller ulovligt indhold. I din fritid må du gerne bruge de sociale medier, så som Facebook, Instagram og Twitter, men vi ønsker ikke, af hensyn til din egen sikkerhed, at du bruger datingsider eller chatsider. Cykel Alle elever skal medbringe en lovlig cykel ved ankomsten i august. Husk også lygter. Cykelhjelm og refleksvest skal medbringes og benyttes. Vi benytter bl.a. cyklen til motion og til ture i området. Efterskolernes dag Søndag den 29. september 2013 har alle landets efterskoler åbent hus fra kl , hvor der er mulighed for at besøge skolen, få en rundvisning af elever og en snak med en medarbejder samt få en kop kaffe. Eleverne skal medvirke ved dette arrangement, derfor skal du være på skolen denne søndag. Ekskursioner Vi har i løbet af skoleåret forskellige ekskursioner, besøg, ture, stævner m.v., som vedrører skolen/undervisningen. De er medregnet i skolepengene. Ønsker eleverne at deltage i andre koncerter, fodboldevents eller lignende, må de forvente selv at skulle betale for det. Elevbank Skolen har ingen elevbank. Vi opfordrer til, at eleverne har et Visa Elektron kort, så de kan hæve penge på deres egen konto. Der er kortautomat i Sparekassen i Lunde. Kommer eleverne i akut pengenød, opfordrer vi til, at de spørger om et lån på skolens kontor frem for at låne penge af hinanden.

7

8 Elevkøkken Der findes et elevkøkken med komfur, ovn og mikrobølgeovn. Dette køkken står til rådighed for eleverne. De skal selv medbringe bagepapir, og hvad de ellers skal bruge, men der er diverse redskaber, gryder, skåle m.m. til rådighed. Eleverne har ansvar for, at køkkenet holdes pænt rent og i orden. Elevstævne / Forårsfest Elevstævnet er lørdag den 24. maj 2014 for tidligere og nuværende elever og sluttes af med Forårsfest om aftenen, hvor nuværende elever fremviser produktioner m.v. fra dybdefag, periodefag eller andet, som de har arbejdet med i løbet af skoleåret. Alle forældre, søskende, venner af skolen, tidligere elever m.fl. er meget velkomne til Forårsfesten. Forårsfesten er obligatorisk for eleverne. En normal dag på Frøstruphave Efterskole ser sådan ud: 6.40 Køkkenholdet møder Afkrydsning under løbetur Morgenmad 7:30-7:50 Rengøring på værelser og familieområder Undervisning Andagt Pause med forfriskning Undervisning Middag / pause Undervisning (afbrudt af kaffepause) 17: Stilletid/Rengøring Aftensmad Studiemiljø 19:00 Aftenandagt og nyheder Aftenskaffe Eleverne skal være på eget familieområde Godnat! Du er i din seng. Lyset slukkes senest kl Ingen aktivitet før kl. 6 næste morgen

9 Familier Du bliver medlem af en familie, som består af 6-10 elever. Til hver familie er knyttet en lærer, en "familiemor/far", der har særlig omsorg for netop denne lille gruppe. Der er på skemaet en ugentlig familietime, hvor der bliver snakket om livet på skolen med alt, hvad det indebærer. Der vil i årets løb være forskellige opgaver, der skal løses familievis, bl.a. rengøring af fællesområder eller andre mere festlige ting. Ferier og forlængede weekender Se kalenderen. Vi forventer, at alle elever forlader skolen i ferier og forlængede weekender. Brug bl.a. disse dage til besøg hos tandlæge, læge el.lign. Efter ferier og forlængede weekender skal eleverne som hovedregel komme tilbage på skolen mellem kl og Der er normalt ingen vagtlærer på skolen før kl Fjernsyn og video Det kan være hyggeligt at se fjernsyn sammen, og er der noget, I gerne vil se, er der mulighed for det i fjernsynsstuen, der hedder Dueslaget. Det er ikke tilladt at medbringe fjernsyn. Forsikringer Eleven og dermed forældrene er fuldt ansvarlige for eventuelle skader, som eleven forvolder på skolens eller andres ejendom. Alle forældre bør tegne en indboforsikring. Skolen har tegnet en kombineret elevforsikring, der dækker ved visse skader, men altid først efter anmeldelse til forældrenes egen forsikring. Elevernes løsøre er ikke forsikret af skolen, men forældrenes indboforsikring dækker ofte. Forsætlig forvoldt skade dækkes ikke! Forældresamarbejde Det er meget vigtigt, at samarbejdet med forældrene fungerer godt først og fremmest for elevernes skyld. Derfor inviterer vi foræ1drene til at benytte de mange "kontaktmuligheder" i løbet af skoleåret: Som I kan se i kalenderen vil vi indbyde jer til følgende arrangementer: Familiedag den 7. september Vi indbyder elevernes søskende og forældre til at komme på efterskole. Formålet er først og fremmest, at vi alle lærer hinanden at kende. Programmet vil indeholde samvær både i "familierne" og i klasserne. Særskilt invitation er vedlagt. Husk tilmelding via hjemmesiden. Forældre- og elevsamtaler finder sted 2 gange om året. Samtalerne vil handle om elevernes faglige standpunkt og arbejdsindsats, om deres sociale engagement og menneskelige egenskaber. Den første gang bliver freddag den 15. november eller mandag den 18. november Adventsmarked er lørdag den 7. december Alle er velkomne. Juleafslutning fredag den 20. december Alle er velkomne. FRØ-aftener "åbent-hus-aftener" med et godt foredrag eller lignende. Nærmere program følger. Alle er velkomne.

10 Forårsfesten lørdag den 24. maj 2014 kl Alle er velkomne. Ved Forårsfesten er der opvisning og udstilling af en væsentlig del af skoleårets "produktion". Afslutningsfesten er fredag den 27. juni 2014 kl.15. Her er forældrene indbudt til en festlig afslutning på skoleåret. Formelle og uformelle kontakter er der ligeledes mange af i løbet af skoleåret, f.eks. når eleverne hentes hjem eller bringes hertil fra weekend. Der er en telefonliste over skolens medarbejdere bag i dette hæfte, og I forældre er altid velkomne til at ringe. Vi er aldrig længere væk end telefonen! Følg også livet på skolen via hjemmesiden www. Frostruphave.dk og Facebook Foto I efteråret bliver eleverne fotograferet. Køb af pasfotos, forstørrelser og det store årgangsbillede tilbydes efter forudbestilling fra hjemmet. Fritagelse Hvis det skulle blive nødvendigt at spørge en elev fri, må forældrene i hvert enkelt tilfælde kontakte forstanderen i god tid. Ekstra fri gives kun i særlige tilfælde. Ønsker man f.eks. at have sit barn med på ferie i en anden uge end den, hvor vi holder ferie, meldes barnet ud af skolen i den uge, og vi vil opkræve de manglende offentlige tilskud på ca. 2500,- kr. fra hjemmet. Fritid Mulighederne er mange i fritiden: Alle faglokaler står som regel åbne og kan benyttes af eleverne (se under bygninger). På idrætsanlægget og i idrætshallen er der stor aktivitet. Musiklokalet står til rådighed, så elever, der har lyst til at øve sig eller spille musik sammen, kan gøre det. Vi har bordtennis, pool, airhockey, bordfodbold, playstation, wii med diverse spil samt en række andre forskellige spil. Du kan også bare slappe af sammen med gode venner. En gå- eller løbetur i den nærliggende skov er også dejligt! Du har sikkert nogle fritimer i løbet af dagen, og de fleste aftener er også frie. Når du forlader skolen for at tage til Lunde, anlægget eller længere væk, skal vagtlæreren orienteres ved at sende en sms til vagttelefonen på Ca. hver 3. uge er der "Klubaften", hvor en gruppe elever står for at arrangere bibelarbejde, sang og musik eller lignende. Fødselsdag Vi markerer din fødselsdag ved bl.a. at hejse flag og synge fødselsdagssang, og du kan ønske, hvad du gerne vil have til middag, hvis du aftaler det med køkkenet i god tid! Glemte sager Ikke afhentet tøj og ting vil efter et varslet tidspunkt blive afleveret til genbrug. Ild/brand Eleverne får instruktion i, hvordan vi klarer farlige situationer. Vær påpasselige med åben ild. Der må ikke tændes stearinlys på værelserne. Fyrfadslys må være tændt i familierummet, hvis de står på et fad eller i en stage, og kun når du er til stede. Kun bål på bålpladsen.

11 Knallert Hvis du vil have din knallert på skolen, aftales det forinden med 1ærer Bernt Kruse. Knallerten skal være lovlig, og du skal være i besiddelse af knallertkørekort og forsikringspolice. Knallerten må kun benyttes til enkelte ærinder og hjemtransport i weekender og ferier, og du skal stadig have en cykel på skolen. Skolen påtager sig intet ansvar for knallerter og har intet aflåseligt lokale, hvor de kan stå. Er din knallert ulovlig, kan det medføre, at knallerten ikke må være på skolen resten af skoleåret. For dig som ikke har knallertkørekort endnu: Der er mulighed for at reparere/opbygge din knallert i skolens metalværksted. I forbindelse hermed er der mulighed for at afprøve knallerten på skolens grund efter skriftlig tilladelse fra dine forældre. Vi har nogle klare regler om knallerter, afprøvning og værkstedet, som du vil blive orienteret om i starten af skoleåret. Knallert- og traktorkørekort Varde Kommunale Ungdomsskole giver vores elever tilbud om knallert og traktorkørekort. Undervisningen foregår i Nr. Nebel eller her på skolen. Bøger, lægeattest, stempelmærke og undervisning m.m. skal du selv betale. Betalingen afregnes med FE. Nærmere oplysning om starttidspunkt og tilmelding kommer senere. Har du meldt dig, forventes det, at du gennemfører og møder op hver gang. Køkkenarbejde Du vil i løbet af skoleåret komme i køkkenet i flere omgange med 2 dage ad gangen. Det betyder, at du arbejder i køkkenet og ikke skal gå i skole, men stadigvæk følge med i undervisningen og lave afleveringer m.m. Du må gerne gå til eftermiddagstimerne, og når du er færdig med aftenvagten, må du gerne tage bad i lektietimen. Det er obligatorisk at deltage i fællestimen fredag eftermiddag. Formålet med køkkentjansen er at bidrage til elevernes viden om ernæring, madlavning og desuden skabe forståelse og respekt for køkkenets arbejde og de måltider, der bliver serveret på skolen. Når du skal arbejde i køkkenet, skal du naturligvis være nyvasket og ren, og du skal have en ren T-shirt og bukser/shorts på hver dag. Du skal altid have lukkede sko på, som sidder fast på foden. NB. Skal du fritages fra køkkenarbejdet i en længere periode pga. kronisk sygdom eller andet, skal dine forældre lave en aftale med skolens forstander. Læge Der er et lægehus i Nr. Nebel. Såfremt der bliver brug for det, aftales lægebesøg normalt kl på kontoret. Det er kun akutte besøg, lægehuset påtager sig. Længerevarende behandling og kroniske sygdomme skal behandles hjemme af familiens egen læge. Ved akutte lægebesøg sørger skolen for transporten til lægen. Transport til speciallæge, fysioterapeut, tandlæge o.li. må forældrene normalt selv sørge for, og vi vil opfordre til, at man mest muligt benytter egen læge i forbindelse med weekender eller ferier. Vi sørger for, at foræ1drene underrettes ved alvorligere sygdom eller uheld. Medbring-listen

12 Dyne pude rullemadras sengelinned (2 sæt) Sovepose liggeunderlag Arbejdstøj regntøj passende fodtøj Salmebog Bibel USB-nøgle og netværkskabel (RJ-45). Forlængerledning med dobbeltstik. Skoletaske Ternede- og linierede blokke (A4 format) ringbind (A4 format) Krus Armbåndsur og vækkeur el. lignende (er MEGET vigtige da skolen ikke har en klokke, der ringer ind og ud, vækker osv.) Blyanter kuglepenne viskelæder saks lim tape (englehud) Lommeregner (Texas TI30 eller tilsvarende) passer tegnetrekant Idrætssko både udendørs og indendørs Refleksvest Cykel cykellygter cykelhjelm Kontorstol (almindelig stol kan lånes af skolen) Skraldespand/papirkurv til værelset Grøn Gren: Gummistøvler og arbejdstøj evt. kedeldragt Du må også gerne medbringe: Sygrej til håndarbejde og reparationer Kagetallerken teske termokande viskestykke Fotografiapparat Andagtsbog Bøjler til skabet nøglering tøjklemmer blomster til værelset Forskellige spil Fodboldstøvler benskinner Musikinstrumenter sangbøger Badmintonketsjer bordtennisbat og -bolde Skøjter og rulleskøjter Elastikbind Obs! ALT tøj og personligt udstyr skal være mærket tydeligt med navn! Medicin Hvis du bruger daglig medicin, skal det altid registreres på kontoret. Kun efter aftale må du have medicin på værelset, og det skal altid være låst inde. Du må ikke have smertestillende medicin på værelset. Du kan i tilfælde af hovedpine o. li. få udleveret smertestillende piller på lærerværelset. Mobiltelefoner

13 Det er tilladt at have sin mobiltelefon på sig, men vi forventer naturligvis, at den er stillet på lydløs og ikke benyttes i undervisningstiden! Husk at du skal være i et fællesskab på efterskolen, så skal du tale i din mobil, forventer vi, at du går lidt væk fra flokken. Telefonen skal være slukket mellem og I nødstilfælde kan du lave en anden aftale med vagtlæreren. Morgenløb Alle elever skal hver morgen - bortset fra weekenderne - op og på en lille morgenløbetur på omkring 1½ km. Det er obligatorisk for ALLE og det er naturligvis frivilligt om man vil løbe eller gå. Kommer man ikke op om morgenen, må man forvente at man får en længere løbetur i stedet for. Eleverne får ved ankomsten udleveret et kort med deres personlige stregkode. Mister man sit stregkodekort, skal man købe et nyt for 25 kr. Musikanlæg Der må gerne medbringes stereoanlæg eller ghettoblaster til brug på værelset! Musikken skal være slukket efter Tag hensyn, du må ikke spille højt og støjende. I fællesområderne kan du bruge din computer til at høre musik på, hvis det er ok med de andre. I lektielæsnings og stilletimen må du kun høre musik i hovedtelefoner. Overtræder du reglerne, vil dit musikanlæg blive inddraget for en periode, første gang 1 uge, anden gang 2 uger, tredje gang 4 uger og derefter skal det tages med hjem. Musikinstrumenter Elever, der spiller på et eller andet instrument, må meget gerne tage det med, men skal regne med, at disse instrumenter skal opbevares på deres egne værelser. I enkelte tilfælde kan der evt. laves aftale med musiklærerne om, at instrumenterne kan stå i musiklokalet. Der findes flere klaverer på skolen, og der er både bas, guitar, klaver og trommesæt i Salen, i Musiklokalet og Reden. Musikundervisning Prisen for soloundervisning i et instrument eller i sang betales med 70 kr. pr. undervisningsmodul á ½ lektion. Måltider Eleverne får 3 hovedmåltider samt formiddags-, eftermiddags- og aftenforfriskning. Vi får sund og varieret kost, og spiser normalt hvor maden bliver serveret. Da vi ønsker at dyrke måltidsfællesskabet, er der mødepligt til alle hovedmåltider! Vi forventer, at du holder almindelig god bordskik og viser respekt for maden. Nøgler Du får udleveret nøgler til værelse og skab/skuffer. Bortkomne nøgler erstattes med 150 kr. pr. stk. Det er en god idé at have en nøglering, du let kan genkende som din. Pas For at kunne komme med på årets udlandstur, skal eleverne have et gyldigt pas. Vi kan opbevare passet på kontoret. Piercinger

14 Nogle synes, det er smart med piercinger, men vi vil gerne gøre opmærksom på, at vi ikke ønsker, at eleverne laver piercinger på sig selv og hinanden, mens de er på skolen. Det skyldes dels lovgivningen, der forbyder piercing af unge under 18 år, og dernæst den hygiejnemæssige risiko, der er ved et sådant indgreb. Post Al post til eleven bedes adresseret således: Elevens navn Frøstruphave Efterskole Frøstrupvej Nr. Nebel Post udleveres normalt i forbindelse med middagsmåltidet. Postkassen til udgående post tømmes af posten ca. kl. 9 mandag - fredag. Rengøring Eleverne står selv for rengøringen på skolen efter vejledning af familielæreren. Du skal selvfølgelig selv gøre dit værelse rent. Derudover laver I i familien en plan for renholdelse af familieområdet og badeværelset samt fællesområder. Rengøringen tjekkes hver dag af en medarbejder. Husk: Alt affald skal sorteres! Registrering i elevdatabase Skolen videregiver elevens CPR-nummer og hjemstedskommune til Undervisningsministeriet, som opbevarer disse data i en elevdatabase i forbindelse med opkrævning af bidrag fra kommune til stat. Dette vil ikke berøre elever eller forældre, men registreringen skal oplyses. Rygning Efter gældende lov er det ikke tilladt at ryge på efterskoler, derfor heller ikke på Frøstruphave Efterskole. Ingen ryger på skolens grund og nærområde. Kun elever, der har forældrenes skriftlige tilladelse må ryge uden for grunden og kun under lygtepælen på grusvejen. E- cigaret og vandpibe må ikke medbringes. Skolen har hvert år besøg af Varde Kommunes rygekonsulent. Skolen ser meget striks på smugrygning. Salmebog og Bibel Salmebogen bruges ved morgenandagter, til gudstjenester og evt. i kristendomstimer. Bibelen bruges fælles ved morgenandagten og i kristendomstimerne. Shop Vi har en shop, som 2 elever står for i det daglige. Her kan købes frimærker, is, slik, chips, kakaomælk, nudler m.m. Skolevejledning Uddannelsesbog og uddannelsesplan: Eleverne vil i løbet af året blive indkaldt til en eller to samtaler hos skolevejlederen. Samtalernes mål er at starte den enkelte elevs valg af videre uddannelse. For at være forberedt på samtalen laver eleverne en uddannelsesbog. Forældrene forventes inddraget i arbejdet med bogen. Det vil være godt at medbringe den uddannelsesbog eleverne har lavet på andre skoler. Uddannelsesbogen danner sammen med øvrige aktiviteter basis for en ud-

15 dannelsesplan, der skal sendes med ansøgningen til ungdomsuddannelserne. Både elever og forældre er velkomne til at kontakte skolevejlederne med spørgsmål. Erhvervspraktik: Eleverne kommer ud i erhvervspraktik eller brobygning i uge klasse får også brobygning i uge 46. Vores skolevejledere indhenter ønsker fra eleverne. Eleverne skal normalt bo på skolen i praktikugen. Som forberedelse til praktikken har skolen en halv erhvervsdag. Stilletime I stilletimen skal du være på værelset. Det er et godt tidspunkt til at falde til ro i en travl hverdag. Det er kun tilladt at spille musik, hvis du bruger høretelefoner. 2 elever fra hver familie skal gøre rent på fællesområderne i stilletimen. Studiemiljø 9. klasse og Grøn Gren sidder i spisesalen, hvor de kan få hjælp til deres lektier. Efter lektierne er lavet skal der arbejdes med andre faglige udviklende opgaver. Frem10 arbejder i deres studiegrupper. Sundhed På FE vil vi gerne arbejde for, at man lever sundt. Derfor serverer køkkenet sund mad med masser af salat og frugt. Vi ved godt, at du måske ind imellem får lyst til en pizza, og det er da også i orden, men du må IKKE bestille pizza udefra og spise på skolen før efter kl om aftenen. Sodavand må du først drikke af efter kl.15. Grunden er, at du bliver sløv og uoplagt, hvis du fylder dig med sukker tidligt på dagen. Større lager af sodavand hos eleverne er ikke tilladt. Salg af sodavand købt syd for grænsen er direkte ulovligt, og vi ønsker generelt ikke, at der handles mellem eleverne, da det ofte giver anledning til unødige konflikter. Sygdom Hvis du føler dig syg, skal du henvende dig til skolemor, der træffes på kontoret hver morgen mellem kl og Du skal normalt stå op og først henvende dig til skolemor, efter du har været til morgenløb. Bliver du syg i løbet af dagen, henvender du dig til kontoret eller til vagtlæreren. Ved sygdom skal du blive på værelset hele dagen. Fejler du et eller andet, som kræver medicin eller anden længerevarende behandling meddeles det til skolen. Al form for medicin er personlig og må ikke udleveres til andre. Det kan evt. opbevares på lærerværelset (se under Medicin). Skal du fritages for idræt, morgenløb, køkkenarbejde eller andet gennem en længere periode, skal forældrene kontakte skolen. Sygesikring folkeregister Dit personlige sygesikringsbevis skal medbringes på skolen. Det skal bruges i tilfælde af lægebesøg. Du skal ikke melde flytning til folkeregisteret. Tandlæge

16 Almindeligt tandeftersyn skal ordnes i ferier eller forlængede weekender. Vedr. tandregulering gives besked til kontoret. Ved akutte tandskader henviser vi til børnetandplejen i Varde. Vi kontakter forældrene i forbindelse med sådanne uheld. Trafik Frøstruphave Efterskole ligger ved en ret trafikeret, snoet og smal vej. Af sikkerhedsmæssige grunde må eleverne normalt ikke færdes på asfaltvejen, når det er mørkt. Husk at bruge din refleksvest, både når du cykler og går udenfor skolens område. Når du færdes til fods på vejen, husk så at gå i venstre side. Transport Der er ikke busforbindelser helt til Frøstruphave. Vi opfordrer derfor elever og foræ1dre til at aftale samkørsel. Desuden er der 2 elever, der har ansvaret for at tage initiativ til i fællesskab at leje en bus til og fra Skjern, hvorfra der er gode forbindelser videre. Undervisningslokalerne I de forskellige lokaler må smartboards og projektorer ikke anvendes uden evt. klar aftale med en lærer. Vask og tørring Der er vaskemaskiner og tørretumbler til rådighed for eleverne. En vask koster 10 kr. inkl. Sæbe. Tørring er gratis. Det er ikke tilladt at tørre tøj på værelser og familieområder. Udendørs tørreplads findes på græsplænen. Brug dine egne tøjklemmer. Vagtlærer Der er døgnvagt på skolen enten via kontoret, lærere i undervisning eller vagtlærere. Værelser De fleste elever bor på 2-mands værelser, men vi har også 3 og 4 mands værelser. Du bor som hovedregel sammen med en fra samme klasse. Du har den samme værelseskammerat hele året igennem, så I kommer til at kende hinanden rigtig godt. Der skal altid være rimelig orden på værelset. Medarbejdere tjekker rengøring og oprydning på værelser, bad og familieområde. Vi forventer, at udsmykning af værelset fremtræder pænt og ordentligt vi accepterer ikke destruktive, voldelige eller pornografiske billeder. Ophængning må kun foregå i listen langs loftskanten tænk kreativt, men f.eks. tomme dåser og flasker er ikke udsmykning. Det er ikke tilladt at medbringe ekstra møbler til værelset eller familieområdet. Når I låner ting på hinandens værelser, er det en rigtig god ide at have spurgt din kammerat om lov først. Derved undgår man misforståelser og mistanke om tyveri. Diverse elektriske apparater som toastere, brødristere, mikroovne og lignende må ikke medbringes, heller ikke projektor. Der er en kogekande i tekøkkenet, og I kan også låne en kaffemaskine. Piger har ikke adgang til drengeværelser og drengenes familieområder. Drenge har ikke adgang til pigeværelser og pigernes familieområder. Overtrædelse af disse regler vil normalt medføre bortvisning fra skolen. Weekender

17 Weekendvagtlærerne hænger et weekendprogram op senest mandag middag, så du kan tage stilling til, om du vil blive på skolen. Når du er her, forventer vi, at du deltager i programmet, og at du er her hele weekenden. I weekendens program indgår som regel en gudstjeneste, som alle elever deltager i. Weekender og dage, hvor du skal være på skolen: august Første weekend 7. september Familiedag september Frø-festival 29. september Efterskolernes dag 7. december Adventsmarked 24. maj Elevstævne og Forårsfest I de øvrige weekender har du normalt fri fra fredag kl. 15 til søndag kl. 21. Senest tirsdag kl. 12 før weekenden skal du skrive på hjemrejsesedlen, om du bliver på skolen eller rejser hjem. Men husk, at en meget væsentlig del af efterskolelivet foregår i weekenden. Prøv sammen med dine forældre at planlægge, hvornår du skal hjem, og hvornår du vil være på skolen. Når du tager på besøg hos en kammerat i weekenden, skal forældrene "til begge sider" underrette skolen om, at de er indforstået dermed. Dette gælder også, hvis du tager andre steder hen. Besked med tilladelse gives til kontoret senest torsdag kl. 12. Økonomi Staten giver støtte til efterskoleophold i forhold til husstandens indkomstforhold og antal børn under 18 år. Skolens pris pr. uge er inkl. undervisning, kost, logi, skoledragt, ekskursioner, udenlandstur, m.m.

18 Bestyrelsen Erik Buhl Nielsen, Skovlund Karsten Toft Andersen, Ølgod Henning Henriksen, Sdr. Felding Thorkild Overby, Videbæk Hans Holm Hansen, Videbæk Henning Dam, Vostrup Birgit Sangill Rabjerg, Videbæk Ib Simonsen, Videbæk Knud Petersen, Lem

19 Medarbejdere Ole Korsholm Nielsen forstander Karen Back Nielsen Souschef/skolemor Birger Juhl Nielsen viceforstander Ester Lauridsen sekretær Karsten Rabjerg pedel Jesper Kristensen pedelmedhjælper Palle Jørgensen pedelmedhjælper Kristen Lindved It-pedel Anette Kjøller-Hansen køkkenleder Anita Andersen køkkenassistent Gitte Reus Dideriksen køkkenassistent Anni Post køkkenassistent Inger Dahl oldfrue/husmor Carl Andersen lærer Jette Andersen lærer Mimi Haahr Kristensen lærer Bernt Cæsar Kruse lærer Karsten Langdahl lærer Therese Nørremark Laursen lærer Mary Adrienne Madsen lærer Søren Dahl Madsen lærer Svend-Erik Madsen lærer Lene Osmundsen lærer Asbjørn Thorø Overby lærer Lene Bang Søgaard Lærer Svend Sørensen lærer Anette Tjellesen lærer Kirsten Østerby lærer Morten Nees lærer Frederik Thormann Nielsen volontør Anne Kathrine Flyveholm volontør

20

Infofolder Frøstruphave E erskole 2015-2016

Infofolder Frøstruphave E erskole 2015-2016 Infofolder Frøstruphave E erskole 2015-2016 Til alle elever på Frøstruphave Eerskole i skoleåret 2015-16 og deres forældre Når et nyt elevhold begynder, og en ny stor flok unge fly!er ind på vores skole,

Læs mere

Håndbog for forældre og elever

Håndbog for forældre og elever Håndbog for forældre og elever Sydvestjyllands Efterskole Årgang 2014/15 Håndbog for elever på Sydvestjyllands Efterskole Velkommen på Sydvestjyllands Efterskole. Til en levende skole med et levende fællesskab

Læs mere

Husorden 2015 16. 1. Generelle regler. 2. Praktiske informationer og særlige regler

Husorden 2015 16. 1. Generelle regler. 2. Praktiske informationer og særlige regler Husorden 2015 16 På Sædding Efterskole har vi nogle regler og rutiner, som vi ønsker at leve efter. Vi har ikke regler for alting, for det ønsker vi ikke. Reglerne fortæller dig fx ikke noget om, hvorvidt

Læs mere

Håndbog. Askov Efterskole

Håndbog. Askov Efterskole Håndbog Askov Efterskole Kære kommende elev! Vi byder dig og din familie velkommen til Askov Efterskole. Vi håber, at du får et rigtig godt år her hos os. Når man lever tæt sammen med mange mennesker i

Læs mere

Indholdsplan. Grejsdalens Efterskole

Indholdsplan. Grejsdalens Efterskole Indholdsplan UNDERVISNING OG SAMVÆR Kære GEsandt og forældre - årgang 2013/2014 En efterskole midt i Vejle by giver rigtig mange muligheder. Socialt, trafikalt, kulturelt, sportsligt osv. At gå på efterskole

Læs mere

Orientering til elever og forældre. Skoleåret 2015-16

Orientering til elever og forældre. Skoleåret 2015-16 Orientering til elever og forældre. Skoleåret 2015-16 Alle nye elever møder søndag d. 9. august mellem kl. 13.30 og 14.00. Først er der indkvartering og en lille rundtur på skolen. Klokken 14.30 mødes

Læs mere

INFORMATIONSHÆFTE FOR FEMMØLLER EFTERSKOLE 2014/2015

INFORMATIONSHÆFTE FOR FEMMØLLER EFTERSKOLE 2014/2015 INFORMATIONSHÆFTE FOR FEMMØLLER EFTERSKOLE 2014/2015 Skolens adresse, telefonnumre og e-mail: FEMMØLLER EFTERSKOLE Molsvej 137 8400 Ebeltoft Telefon: 8636 2400 E-mail: fe@femmoeller.dk (kontor) E-mail:

Læs mere

RÅD OG VINK ELEVHOLD 2015/2016

RÅD OG VINK ELEVHOLD 2015/2016 RÅD OG VINK ELEVHOLD 2015/2016 INDHOLD VELKOMMEN TIL VESTSJÆLLANDS IDRÆTSEFTERSKOLE... 4 Sådan bliver du helt klar... 4 Regler... 5 Kontakt til skolen... 6 ForældreIntra... 6 Efternyt... 6 Medbringelisten...

Læs mere

Kære elev, årgang 2014/2015. Med dette lille hæfte byder vi dig velkommen som elev på Rovvig Efterskole.

Kære elev, årgang 2014/2015. Med dette lille hæfte byder vi dig velkommen som elev på Rovvig Efterskole. Kære elev, årgang 2014/2015 Med dette lille hæfte byder vi dig velkommen som elev på Rovvig Efterskole. I hæftet kan du og dine forældre finde svar på en mængde praktiske spørgsmål i forbindelse med det

Læs mere

Skoleåret starter søndag den 9. august 2015. Program for 1. dag:

Skoleåret starter søndag den 9. august 2015. Program for 1. dag: INFO- hæfte 2015/16 Skoleåret starter søndag den 9. august 2015 Program for 1. dag: 14.00-15.00: Eleverne ankommer Indkvartering 15.15: Velkomst i hallen Kaffe 17.00: Afsked med forældrene Ved ankomsten

Læs mere

Søndag, den 8. august 2010 kl. 13.30

Søndag, den 8. august 2010 kl. 13.30 Kære kommende elev Du bedes læse dette Sommerbrev 2010 grundigt igennem. Selv om informationerne muligvis ikke er nye, er det vigtigt at få repeteret indholdet. Medbring sommerbrevet på første skoledag,

Læs mere

Informationshæfte skoleåret 2014/15

Informationshæfte skoleåret 2014/15 Informationshæfte skoleåret 2014/15 tilhører: gældende fra 1. august 2014 Gl. Skamlingvej 1 6093 Sjølund Tlf. 75 57 40 26 kontor@skamling.dk www.skamling.dk 1 Skolens historie 1903-1916 Højskole 1916-1954

Læs mere

INFO - INFO - INFO - INFO - INFO - INFO

INFO - INFO - INFO - INFO - INFO - INFO INFO - INFO - INFO - INFO - INFO - INFO Skoleåret starter Søndag d. 9. august 2015 kl. 14.00 Forord Med dette lille informationshæfte bydes I velkomne som elev og som forældre på Hald Ege Efterskole. Hæftet

Læs mere

Kære kommende elev og forældre

Kære kommende elev og forældre Kære kommende elev og forældre Hermed fremsender vi noget materiale omkring skolen. Der står noget omkring skolens dagligdag, vores fag og regler. Det er vigtigt at du og dine forældre læser hele materialet

Læs mere

REC info 2015-16. Seminarievej 23 9681 Ranum Danmark T: +45 9666 4400 E: info@ranumefterskole.dk www.ranumefterskole.

REC info 2015-16. Seminarievej 23 9681 Ranum Danmark T: +45 9666 4400 E: info@ranumefterskole.dk www.ranumefterskole. REC info 2015-16 Seminarievej 23 9681 Ranum Danmark T: +45 9666 4400 E: info@ranumefterskole.dk www.ranumefterskole.dk CVR 27763227 1 Kære elever og forældre! I dette hæfte har vi samlet en række praktiske

Læs mere

Indholdsplan for efterskolen 2012-2013... 4 Skolens formål i henhold til senest godkendte vedtægter og værdigrundlag... 4 Hvad forstår vi ved det

Indholdsplan for efterskolen 2012-2013... 4 Skolens formål i henhold til senest godkendte vedtægter og værdigrundlag... 4 Hvad forstår vi ved det - 1 Indholdsplan for efterskolen 2012-2013... 4 Skolens formål i henhold til senest godkendte vedtægter og værdigrundlag.... 4 Hvad forstår vi ved det Grundtvig-Koldske?... 5 Skolens elevgruppe og dens

Læs mere

Elbæk Efterskole. Skoleåret 2014 2015

Elbæk Efterskole. Skoleåret 2014 2015 Elbæk Efterskole Skoleåret 2014 2015 Tlf: 7566 9057 (man. tors. 8:30-14:30, fre. 8:30-13:00) Mobil: 2014 9057 (17:30 7:30) Mail: info@elbaekefterskole.dk 1 Denne mappe er til vejledning for dig og dine

Læs mere

Indholdsplan. Efterskolen 2014-15

Indholdsplan. Efterskolen 2014-15 Indholdsplan Efterskolen 2014-15 1 Indhold Indholdsplan for efterskolen 2014-2015... 8 Skolens formål i henhold til senest godkendte vedtægter og værdigrundlag.... 8 I Tømmerup Fri og Efterskoles vedtægter

Læs mere

Praktiske forhold håndbog

Praktiske forhold håndbog Praktiske forhold håndbog Afdelingslærer/ Kontaktlærer: Hver afdeling har to kontaktlærere. Det er kontaktlæreren, der har den primære kontakt til både elev og forældre. Afdelingsture: Hver afdeling tager

Læs mere

Velkommen til elever og forældre. Søndag d. 9. august 2015 VELKOMMEN TIL SYDFYNS FRI FAGSKOLE SKOLEÅRET 2015/2016

Velkommen til elever og forældre. Søndag d. 9. august 2015 VELKOMMEN TIL SYDFYNS FRI FAGSKOLE SKOLEÅRET 2015/2016 VELKOMMEN TIL SYDFYNS FRI FAGSKOLE SKOLEÅRET 2015/2016 Velkommen til elever og forældre Søndag d. 9. august 2015 Kl. 15.00 Kl. 16.00 Kl. 17.00 Ankomst og indkvartering Kaffe, velkomst og præsentation af

Læs mere

Elev- og Forældremagasin 2015-16

Elev- og Forældremagasin 2015-16 Elev- og Forældremagasin 2015-16 ADRESSE- OG TELEFONLISTE Skolen: Forstander : Viceforstander: Forretningsfører : Formand for Skolebestyrelsen: Formand for Skolekredsen: Formand for Venneskræsen: Runegårdsalle

Læs mere

Orienteringshæfte 2014/15

Orienteringshæfte 2014/15 Orienteringshæfte 2014/15 INDHOLD 2 Dagsprogram 3 At skabe et godt ophold 3 Liv om aftenen 3 Skoleårets sammensætning 4 Regler og oplysninger 6 Kostpolitik 6 Sundhed 6 Snetur 7 Om IT 7 Niveaudeling 7 Skolevejledning

Læs mere

Grenaa Gymnasiums Kostskole

Grenaa Gymnasiums Kostskole Grenaa Gymnasiums Kostskole Kostskolens Studie- og ordensregler Velkommen til Grenaa! At bo på en kostskole er en mellemting mellem at bo ude alene på et værelse, og at bo hjemme hos familien. Du kan i

Læs mere

Værd at vide om Skoleåret 2014-2015

Værd at vide om Skoleåret 2014-2015 Værd at vide om Skoleåret 2014-2015 Bregninge-Bjergsted Friskole, Bregningevej 25, 4450 Jyderup Telefon skolens kontor: 59 29 13 42, tryk 1. Kontortid: 8.30-14.00 (fredag til kl. 13.00) E-mail: info@bbfs.dk.

Læs mere

Ankomstdag d. 9. August

Ankomstdag d. 9. August Kære forældre og elever på Efterskolen Epos årgang 1! Vi glæder os meget til snart at byde jer velkommen til den officielle åbning af Efterskolen Epos d. 9. August. Herunder er en række praktiske informationer

Læs mere

Den lille Huskebog Klintebjerg Efterskole 2014/2015

Den lille Huskebog Klintebjerg Efterskole 2014/2015 Den lille Huskebog Klintebjerg Efterskole 2014/2015 Adresse: Hvis du under opholdet får ny hjemadresse, skal denne straks meldes til kontoret. Skolens adresse samt tlf.nr.: Se side 31. Aftensmad: Hver

Læs mere

Informationer til nye elever. Dyr, Planter og Natur

Informationer til nye elever. Dyr, Planter og Natur Informationer til nye elever Dyr, Planter og Natur EUC Nordvest - Morsø Landbrugsskole - Hvis du kan lide at bruge både hoved og hænder Thomas Schlichting Forstander Landbrugsskolen udbyder hele Landbrugsuddannelsen,

Læs mere

Rødding Højskole RØDE ENCYCLOPÆDIE

Rødding Højskole RØDE ENCYCLOPÆDIE Rødding Højskole RØDE ENCYCLOPÆDIE Rødding Højskoles Røde Encylopædie Læs opslagsværket som et leksikon med svar på alt omkring Rødding Højskole. Kan med fordel læses forfra, bagfra, i en køre eller som

Læs mere

Håndbog for beboere i kollegiet

Håndbog for beboere i kollegiet Håndbog for beboere i kollegiet Det Grønlandske Hus i Aarhus Dalgas Avenue 52 8000 Aarhus C Tlf: 86 11 02 88, fax: 86 14 69 77 E-mail: aarhus@glhus.dk www.groenlandskehus.dk Lidt om kollegiets formål og

Læs mere

Skolekontrakt for efterskoleophold på Mellerup Efterskole

Skolekontrakt for efterskoleophold på Mellerup Efterskole SKOLEKONTRAKT Skolekontrakt for efterskoleophold på Mellerup Efterskole I denne kontrakt har vi samlet en række vigtige oplysninger, som vi vil sikre os, at forældre og elever på Mellerup Efterskole er

Læs mere