Æble/PæreNYT. Udvikling. Ferieafvikling. Udvikling

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Æble/PæreNYT. Udvikling. Ferieafvikling. Udvikling"

Transkript

1 Æble/PæreNYT Nr. 14 // 21. juni 2016 Ferieafvikling 2016 Hanne Lindhard holder ferie 27. juni til 10. juli Lene Baarts holder ferie 18. juli til 5. august Maya Bojesen er sygemeldt Udvikling Der er efterhånden ret stor forskel på frugtstørrelsen afhængig af om træerne vandes eller ej. I de fleste sorter er der rigelig skudtilvækst, dog er skudtilvæksten nogle steder på vej til at lukke ned på grund af tørkestress. Det tab i frugtstørrelse, der skyldes tørke, kan efterhånden blive svært at få indhentet, især i Clara Frijs og småfrugtede æblesorter med tidligt til middel høsttidspunkt. Tørkestressede træer kan i øvrigt få et større junifald. Flere sorter, herunder Elstar og Gala, har ret godt frugtfald som følge af Cerone behandling i år, ligesom der ser ud til at have været en god effekt af ATS. Det naturlige frugtfald varierer utroligt meget i år, fra meget stort til næsten ubetydeligt. Maskinudtynding har haft god effekt i flere sorter, dog er det svært at se et system i hvornår der er ethyleneffekt i form af større frugtfald som følge af bladskade og hvornår der ikke er. INDHOLD Ferieafvikling Udvikling Skurv Meldug og rustmider Æbleviklere Øvrige viklerarter Tæger i æbler Ukrudt Nyttedyr Håndudtynding Clara Frijs Udtynding æbler Pesticidrester Økologi > > > I Aroma har maskinudtynding med 240 RPM og 2 x ATS på sene blomster givet en rigtig fin fordeling af frugt på grenene. Nyplantede træer, som ikke får vand nok, kan få problemer med at få gode blade hele vejen ud på grenene. Dette kan resultere i lange, bare grenafsnit. Sørg derfor for at holde de nyplantede træer med godt med vand og næring. Få pillet frugt af hurtigst muligt for at få bedst mulige betingelser for vækst og knopdannelse.

2 Side 2 Skurv Ser man på Rimpro i dag viser den at der har været infektion i forbindelse med regnvejret i sidste uge, se graf. Ifølge Rimpro er sporebeholdningen på flere lokaliteter ved at være tømt ud, men dog ikke helt endnu. Der varsles stadig skurvinfektion ved kommende regnvejr. Brug helst forebyggende middel, f.eks. 0,5 kg/ha Delan. Tilsæt bladgødskning 2 kg urea + 0,5 l Mantrac + 0,1 L Zintrac i sorter, som er på glat frugt og 2 kg urea + 0,5 l Mantrac i sorter, som endnu er på udviklingstrin dunet frugt. Husk at der skal være et på 10 dage mellem behandlinger med Delan. < < < RIMpro varsler stadig skurvinfektion, også i forbindelse med den regn der forudsiges at komme de nærmeste dage. Meldug og rustmider Det er aktuelt at få bragt svovl (2-3 kg/ha) ud mod meldug. Især i tørkestressede træer, som allerede nu er ved at stoppe skudtilvækst og danne endeknopper, skal der gøres en ekstra indsats mod meldug nu. Der er god sideeffekt på rustmider, forudsat at man rammer undersiden af bladene. Se nyhedsbrev nr. 12 for nærmere information. Æbleviklere Der er stor variation i fangst fra plantage til plantage, både med hensyn til hvornår der er fangst og hvor meget der bliver fanget Notér tidspunkt for fangst og antal fangede viklere. Brug egne fangster og klimadata til udregning af klækning, se nyhedsbrev nr. 12. og 13. Første behandling med Madex foretages når æggene begynder at klække. Madex anvendes med ca. 7 dages så længe der er æg, som klækker. Kommer der regn efter behandling med Madex, er der ingen effekt af midlet da det regner af. Gentag i så fald behandlingen. Planlæg udbringning efter vejrudsigt og vejradar. Madex kan blandes med det meste. Dog må Madex ikke blandes med midler, der indeholder kobber eller midler med lave- eller høje ph-værdier. ph i opløsningen bør være mellem ph 6-8. Madex må ikke blandes med ph sænkende produkter, altså heller ikke MAP! Husk at udskifte kapsler efter 4-5 uger efter fælderne blev ophængt. I et enkelt år var det nødvendigt at supplere feromonforvirring med Madex pga. stor flyvning af æbleviklere, derfor er det også vigtigt at tjekke fælderne i plantager med feromonforvirring. RIMpro varsler på grundlag af klimadata, at de første æg blev lagt sidst i maj (i 2015 var det midt i juni), og at æglægningen tager til først i juni (sidste år var det i begyndelsen af juli) på Lolland og på Sydfyn. På Nordfyn og i Jylland varsler RIMpro at æglægningen først for alvor begynder omkring den 24. juni. RIMpro varsler ligeledes på grundlag af klimadata at klækningen starter så småt først i juni og tager kraftigt til her den juni på Lolland og Sydfyn, mens der på Nordfyn og i Jylland ikke er klækning i udsigt i juni måned.

3 Side 3 Øvrige viklerarter Der er fanget skarpspidset frugtskrælvikler og grå knopviklere på Fyn omkring den 13. juni. Bekæmpelse med Steward eller Turex 2-3 uger efter fangst afhængig af hvor høj temperaturen er i perioden. Som vejrudsigten ser ud nu, bliver det nærmere de 3 uger end 2. Dvs. forvent bekæmpelse omkring 1. juli. Der bør dog tjekkes hyppigt visuelt når der er gået 2 uger efter fangst. I sidste uge blev der på Sjælland, Lolland og i Jylland observeret store frugtskrælvikler- og knopviklerlarver i bladene. Det kunne tyde på at der kommer en stor flyvning i løbet af de kommende uger, så hold godt øje med fælderne og husk at skifte feromonkapsler med 4-5 ugers mellemrum for at få god effekt. Er det Frugtskrælvikleren (Adoxopyes orana) der fanges, kan det biologiske middel Capex bruges for at skåne nyttedyrene i plantagen. Husk at feromonforvirring ikke virker på Rød - og Grå Knopvikler. Så trods feromonforvirring skal der behandles mod disse to arter, hvis der er fangst over skadestærskel Tæger i æbler Tæger elsker langt græs og højt ukrudt. Som pæreavler ønsker man at holde på næbtægerne som lever af pærebladlopper, mens der ikke er samme fordel af at holde på (og opformere) tæger i æbleplantagen. I æblerne ses ofte problemer med skadelige tæger når græsset er for langt og ukrudtet trives. Der er flere arter skadelige tæger. Når tægenymferne er små, vil de ikke kunne tåle Mospilan, som for eksempel sprøjtes mod æblehvepse eller bladlus omkring afblomstring. Der er en god sideeffekt af midlet på små tægenymfer på det tidspunkt. Movento mod blod- og bladlus vil også virke mod små tæger, som f.eks. omkring slutningen af juni, når de brede stinktægers æg klækker. Virkningen af Movento er tvivlsomt omkring blomstring, hvis der ikke vækst i træerne endnu. Det er dog rimeligt effektivt at holde græsset kort og holde ukrudtet i ave! Deforme æbler som følge af tægestik ved tidlig frugtsætning. Små tægenymfer af bred stinktæge i slutningen af juni 2014, Lolland.

4 Side 4 Ukrudt Husk at det er ved at være sidste chance for at behandle med Glyphosat midler. Når saftstrømmen vender og der begynder at være tilførsel til rødderne, kan det give store skader, hvis man rammer grønne dele i træet inkl. rodskud. Selv om vi igen i år har en sen sæson, så er væksten flere steder ved at gå i stå på grund af varme og tørke og derfor er det risikabelt at trække behandlingen længere end til udgangen af denne uge. Er træerne meget tørkestressede og gået helt i stå med væksten, så er risikoen der nu. Nyttedyr Der er mange rovmider at finde i plantagerne nu, men den lange, varme periode har nogle steder fået spindemidepopulationen til at eksplodere så rovmiderne ikke kunne følge med. I så tilfælde er det aktuelt at bruge Milbeknock mod spindemider. Det er bedste middelvalg nu, fordi det virker på alle udviklingsstadier og fordi det har en relativ lang virkning efter udbringning. Der er også mange små ørentvisterunger at finde nu. De er gode at have til at spise både pærebladlopper og også spindemideæg og blad- og blodlus. I pærerne ser vi nu også en del rovtæger som ved lille angreb af pærebladlopper kan holde bestanden nede evt. suppleret af bladgødskning med bittersalt eller kalisalpeter (kalisalpeter fra 6 uger efter blomstring). Det har dog været nødvendigt at bruge Movento i flere plantager i år. Undgå Dithane og store mængder svovl af hensyn til rovmiderne. Der findes også i større og større grad spindemider i Pæreplantagerne, formentlig forværret af større forbrug af Dithane her end i æblerne. Kan Steward og Pyrethroider undgås i æblerne, skåner det ørentvisterne. Turex kan vælges til larvebekæmpelse. Desværre er det blevet betydeligt dyrere at bekæmpe biologisk efter at Dipel er udgået. Ørentvister i stor stil kan volde problemer i frugtplantagen. Det er ikke så meget de små huller, de kan finde på at lave i bladene, men mere når de graver gange i frugterne eller sviner voldsomt hvor der sidder flere frugter i en klynge. I 2015 var det så voldsomt at frugt måtte kasseres på grund af indtørrede ørentvister efterladenskaber og andet snask. Især når man ikke har vandaftømning, kan det blive lidt problematisk at få det af frugten. Det kan i nogen grad afhjælpes ved at lave ørentvistebo. > > > Ørentvisterbolig. Brug en pottepose godt fyldt med huller i bunden for dræning. Fyld med ikke-snittet halm. Hæng op i hvert 10. træ.

5 Side 5 Håndudtynding Clara Frijs Det er ved at være tid til at begynde med håndudtynding i Clara Frijs. Udtynd efter at lande på et antal på mellem frugter pr meter trærække. Er der stor rækkeafstand kan der hænge % mere på træerne. Jo tidligere der udtyndes, jo flere frugter kan der sidde tilbage for at nå samme frugtstørrelse. Træets ressourcer kan lige så godt bruges til at fodre på de frugter, som skal blive siddende fremfor dem, der skal pilles af senere. Og jo tidligere der udtyndes, jo bedre bliver effekten på frugtstørrelse og blomsterknopper til næste sæson. Husk at selvom frugter på enden af en nedhængende gren er størst nu, så stopper den gerne op med at vokse inden den når 50 mm. Derfor fjernes frugter yderst på nedhængende grene før frugter, som sidder længere oppe på grenen. Fjern derefter først de mindste frugter og fjern især frugter som har haglskade, tægestik, viklergnav eller anden skade. Det er klart bedst hvis frugterne kan sidde alene eller to pr klynge, for så er der mindre mulighed for pærebladlopper kan svine en hel klynge eller at viklere lige kan tage et gnav af hver frugt i klyngen. Det kan man naturligvis kun gøre hvis der er klynger nok i hele træet til at nå det ønskede antal frugter. I V-system er det vigtigt at der fjernes flere frugter fra de svage stammer og tilsvarende får lov at sidde flere frugter tilbage på de stærke V-stammer. Så kan frugten hjælpe til med at udligne forskellen på stammerne. På samme måde fjernes også flere frugter fra svage grene i spindeltræer, mens stærke grene kan få lov at bære flere frugter. På den måde opnås også bedst mulige frugtstørrelse. Clara Frijs frugter på nedhængende grene har svært ved at få frugtstørrelse. Udtynd flere frugter af på sådanne grene i forhold til stærkere grene som er over vandret, eller bare let under vandret Udtynding af æbler Når der er for mange frugter på træet, fjernes først og fremmest hele frugtsporer på undersiden af grenene. Samtidig ensrettes grene med for meget frugt på, både i top og bund af træet. Lange, nedhængende grene med meget frugt på, klippes tilbage til det antal frugter de kan bære. Håndudtynding kan påbegyndes når junifaldet er overstået. Vent især hvis der er brugt Cerone sent i forhold til frugtstørrelse, så virkningen når at slå igennem. Udtynd herefter det endelige antal frugter per sort. Start med de sorter, som har sværest ved at nå frugtstørrelse og dækfarve, for eksempel Sunrise, Elstar, Junami, Gala etc. og vent til sidst med sorter som har det med at blive for store, for eksempel Jonagored og Bellida. I sorter, som har tendens til at skubbe hinanden af i klyngen, fjernes frugter så der er plads til resten af frugterne i klyngen. Det gælder blandt andet i Aroma, Gråsten, Guldborg, Discovery og andre kortstilkede sorter. Discovery falder dog indtil det er rimeligt stort, og sorten ser ud til at have et stort frugtfald i år, så pas lidt på med den! Dobbeltfrugter og frugter med skader på fjernes først! Husk at der godt må være lidt flere frugter på bundgrene og stærke grene end på svage grene og grene, som er meget nedhængende. For stor sætning i Elstar trods ATS og Cerone. Her kan lange, nedhængende grene med fordel klippes let tilbage.

6 Side 6 Pesticidrester det er tid til at tænke på det nu Pesticidrester har mediernes bevågenhed og skaber dårlig omtale. Hvor tidligt på sæsonen man skal begynde at tænke over, hvilke midler man bruger, afhænger blandt andet af midlet og af plukketidspunktet. Nogle af de midler som bruges på nuværende tidspunkt, kan findes i frugten ved høst. Særligt de tidlige sorter, hvor der er kortest tid til høst, er det fra nu af tid til at tænke over restproblematik. Teppeki og Pirimor er eksempler på midler, som af og til findes ved brug på nuværende tidspunkt i sæsonen. Økologi: Af Hanne Lindhard Sodplet Infektionerne af sodplet starter nu. Infektionerne starter når der er lange fugtige perioder og hvor frugten er våd i én til flere dage. I beslutningsstøttesystemet RIMpro er der kommet nyt varslingsprogram til Sodplet. Svovl-Kumulus har ingen virkning mod sodplet. Hvis Armicarb bruges til bekæmpelse af æbleskurv er der sidevirkning på sodplet. Basis stoffer I nedenstående skema er vist en oversigt over basisstoffer og anvendelser, der kan være relevante for frugtavlere i Danmark. Det skal understreges at al anvendelse af basisstoffer er for egen risiko ligesom der ikke er nogen dokumentation for effektiviteten. De konventionelle avlere må anvende basisstofferne. De økologiske avlere må pt ikke anvende Natron, men må anvende de resterende stoffer. Natron er endnu ikke på økologilisten. Basisstoffer godkendt pr Må kun anvendes i overensstemmelse med godkendelsen Stof Afgrøde Skadevolder Dosering Antal behandlinger og behandlingsfrist Natriumbicarbonat - Bærfrugt Meldug 2-5 kg/ha Natron Max 1% opløsning Max 8 gange med 10 dages Vin Meldug 2,5-5 kg/ha. Max. 2% opløsning Sprøjtefrist 1 dag Æble Skurv 2,5-5 kg/ha Max. 2% opløsning Høstet frugt, æble, Penicillium lagersvampe 1-4% opløsning 1-2 gange med 10 dages kirsebær Behandlingsfrist 1 dag Calciumhydroxid Kernefrugt Frugttræskræft Sprinkler: kg/ha Max. 7 gange med 5-14 læsket kalk dages Chitosan hydrochloride Equisetum arvense - ekstrakt af agerpadderokke Salix spp. cortex - pileekstrakt Kernefrugt Stenfrugt Frugt og bær Frugttræskræft og andre sygdomme Induceret resistens mod svampe og bakterier Sprøjtning: kg/ha Pletbehandling ved påsmøring Tidspunkt BBCH BBCH BBCH Post harvest, dypning eller overfladebehandling Fra bladfald til ultimo december 1-2 gange I vinterdvale ved beskæring eller sårbehandling 0,1-0,8 kg/ha 4-8 gange med 2 ugers Ingen behandlingsfrist Frugttræer Vin Bladsvampe Meldug, vinskimmel 1-2 l/ha 0,2-0,6 l/ha 2-6 gange med 7 dages ingen behandlingsfrist Frugttræer Bladsvampe 1,1-2,2 l/ha 2-6 gange med 7 dages Vin Meldug, vinskimmel 0,22-0,67 l/ha Fra udspring til afsluttet blomstring Hjemmelavet ekstrakt Fra udspring til afsluttet blomstring Hjemmelavet ekstrakt Fra udspring til afsluttet blomstring Under blomstring Sucrose Æbler Viklerlarver 6-10 g/ha 7-10 gange med 15 dages Fructose Æbler Viklerlarver g/ha 5-7 gange med 10 dages Under blomstring Lecithin Frugttræer Meldug 0,375-0,75 kg/ha 3-12 med 5 dages BBCH Ferskenblæresyge Stikkelsbær Meldug 1-2 kg/ha 2-4 med 5 dages BBCH Vin Meldug 0,075-0,225 kg/ha 3-12 med 5 dages BBBCH Vineddike Redskaber til Desinfektion beskæring Fortsættes...

7 Side 7 Se hvor de kan købes eller hvordan det laves på Hele basis oplysning findes på: Kommentarer til de enkelte basisstoffer: Natron: Pt ikke godkendt til Økologi. Virker mod meldug og skurv. Følgende er godkendt til økologisk brug: Læsket kalk: Begrænset virkning mod frugttræskræft. Kun vinter. Chitosan: Inducerer resistens. Ekstrakt af ager padderokke: Styrker plantes immunforsvar. Silicium hæmmer meldug. Også hvis tilføres gennem vandingsvand. Pileekstrakt: Styrker plantes immunforsvar. Sukrose og Fruktose. Hæmmer æbleviklerhunnes lyst til at lægge æg. Forsøg i Frankrig. Lecithin: Fosfolipid: Hovedbestanddel af cellevægge. Ikke fundet forsøg eller data Aminosol som bladgødning Må bruges som ikke-økologisk gødning på økologiske marker, men ikke på spiselige plantedele. Aminosol har et indhold af kvælstof på 9,9 % og kalium på 0,9%.. Aminosol kan bruges lige efter høst med 2 x 2-3 l/ha. Det styrker knopperne til næste år. REDAKTØRER Maya Bojesen Pt. sygemeldt Hanne Lindhard Pedersen Tlf: / Mobil: hlp@seges.dk Lene Baarts Tlf: lba@seges.dk GartneriRådgivningen tager forbehold for tastefejl og lignende. Nyhedsbrevet må ikke videresendes. GartneriRådgivningen har copyright på billederne

Æble/PæreNYT. Udvikling. Vækstregulering

Æble/PæreNYT. Udvikling. Vækstregulering Æble/PæreNYT Nr. 15 // 26. juni 2016 Udvikling Ideelt set burde skudtilvæksten afslutte i midten af juli måned. Er skudtilvæksten stoppet tidligere, for eksempel på grund at tørkestress og varme, så er

Læs mere

Æble/PæreNYT FÆLLES. Ferieafvikling Æblevikler. Nr. 16 // 20. juni 2017

Æble/PæreNYT FÆLLES. Ferieafvikling Æblevikler. Nr. 16 // 20. juni 2017 Æble/PæreNYT Nr. 16 // 20. juni 2017 Ferieafvikling 2017 Hanne Lindhard: uge 26, 27, 28. Maya Bojesen: uge 29, 30, 31. Lene Baarts: uge 27, 29, 30. Vil grundet kursus kun være begrænset tilgængelig på

Læs mere

Æble/PæreNYT FÆLLES. Ferieafvikling Æblevikler. Nr. 18 // 4. juli 2017

Æble/PæreNYT FÆLLES. Ferieafvikling Æblevikler. Nr. 18 // 4. juli 2017 Æble/PæreNYT Nr. 18 // 4. juli 2017 Ferieafvikling 2017 Hanne Lindhard: uge 27, 28. Maya Bojesen: uge 29, 30, 31. Lene Baarts: uge 27, 29, 30. Vil grundet kursus i uge 28 kun være begrænset tilgængelig

Læs mere

Æble/PæreNYT. Udvikling. Udtynding med Cerone

Æble/PæreNYT. Udvikling. Udtynding med Cerone Æble/PæreNYT Nr. 11 // 31. maj 2016 Udvikling Der er stor forskel på sætningen i Clara Frijs fra plantage til plantage, nogle steder er der 5 store frugter pr klynge, mens der andre steder kun er 1-2 frugter

Læs mere

NYT. Æble/Pære. nr. Ukrudt

NYT. Æble/Pære. nr. Ukrudt Nyhedsbrev fra Æble/Pære NYT Nr. 5 18. april 2016 nr. Sygemelding Maya Bojesen er midlertidigt sygemeldt. For akutte spørgsmål kontakt i mellemtiden Hanne Lindhard Pedersen eller Lene Baarts (se mail og

Læs mere

Æble/PæreNYT. Blomstringstur 10. maj sidste frist for tilmelding. Gamle nyhedsbreve Link udgået. Haglskader. Skurvsituationen

Æble/PæreNYT. Blomstringstur 10. maj sidste frist for tilmelding. Gamle nyhedsbreve Link udgået. Haglskader. Skurvsituationen Æble/PæreNYT Nr. 7 // 2. maj 2016 Blomstringstur 10. maj sidste frist for tilmelding Så er det nu hvis du skal meldes til blomstringsturen den 10. maj se program og tilmelding her: www.gartnershop.dk/blomstringstur

Læs mere

Æble/PæreNYT FÆLLES. Ferieafvikling Husk datoerne. Æblevikler. Nr. 17 // 27. juni 2017

Æble/PæreNYT FÆLLES. Ferieafvikling Husk datoerne. Æblevikler. Nr. 17 // 27. juni 2017 Æble/PæreNYT Nr. 17 // 27. juni 2017 Ferieafvikling 2017 Hanne Lindhard: uge 26, 27, 28. Maya Bojesen: uge 29, 30, 31. Lene Baarts: uge 27, 29, 30. Vil grundet kursus i uge 28 kun være begrænset tilgængelig

Læs mere

Æble/PæreNYT FÆLLES. Bladviklere. Nr. 14 // 6. juni 2017

Æble/PæreNYT FÆLLES. Bladviklere. Nr. 14 // 6. juni 2017 Æble/PæreNYT Nr. 14 // 6. juni 2017 FÆLLES Bladviklere Når først bladviklerne har spundet sig godt ind i bladene er det næsten umuligt at tage dem med sprøjtning. Det er imidlertid når de har spundet bladene

Læs mere

Æble/PæreNYT FÆLLES. Ferieafvikling Æblevikler. Nr. 19 // 11. juli 2017

Æble/PæreNYT FÆLLES. Ferieafvikling Æblevikler. Nr. 19 // 11. juli 2017 Æble/PæreNYT Nr. 19 // 11. juli 2017 Ferieafvikling 2017 Hanne Lindhard: uge 28. Maya Bojesen: uge 29, 30, 31. Lene Baarts: uge (28), 29, 30. Vil grundet kursus i uge 28 kun være begrænset tilgængelig

Læs mere

Lucas har også haft rigtigt gode bestøvningsforhold,

Lucas har også haft rigtigt gode bestøvningsforhold, Æble/PæreNYT Nr. 8 // 9. maj 2016 Udvikling Det fantastiske vejr i den forgangne uge, har rigtigt sat skub i udviklingen. De første avlere har således allerede været ude med ATS i Clara Frijs. Forholdene

Læs mere

Æble/PæreNYT FÆLLES. Plukketidspunkt. Modenhed målinger. Plukkevejledninger. Lagring luft ud. Nr. 22 // 8. september 2017

Æble/PæreNYT FÆLLES. Plukketidspunkt. Modenhed målinger. Plukkevejledninger. Lagring luft ud. Nr. 22 // 8. september 2017 Æble/PæreNYT Nr. 22 // 8. september 2017 FÆLLES Afhængig af lokalitet er plukning af Gråsten og Aroma i gang nu. Elstar: På de allertidligste lokaliteter er det tiden at begynde målinger af stivelse, sukker

Læs mere

Æble/PæreNYT FÆLLES. Discovery. Modenhed målinger. Plukkevejledninger. Plukketidspunkt. Nr. 21 // 18. august 2017

Æble/PæreNYT FÆLLES. Discovery. Modenhed målinger. Plukkevejledninger. Plukketidspunkt. Nr. 21 // 18. august 2017 Æble/PæreNYT Nr. 21 // 18. august 2017 Husk mødet med konsulenter fra vores hollandske samarbejdspartner Delphy, samt konsulenter fra GartneriRådgivningen. Mødet holdes kl. 14-17 onsdag den 23. august

Læs mere

NYT. Æble/Pære. nr. Limplader og Feromonfælder. Skurv. Skurvbekæmpelse. Bladgødskning

NYT. Æble/Pære. nr. Limplader og Feromonfælder. Skurv. Skurvbekæmpelse. Bladgødskning Æble/Pære NYT Nyhedsbrev fra Nr. 4 6. april 2016 nr. Limplader og Feromonfælder For at få det rigtige billede af viklersituationen i din plantage og for at kunne bestemme bekæmpelsestidspunktet netop i

Læs mere

Æble/PæreNYT FÆLLES. Discovery. Jodopløsning - stivelsestest. Nr. 20 // 10. august 2017

Æble/PæreNYT FÆLLES. Discovery. Jodopløsning - stivelsestest. Nr. 20 // 10. august 2017 Æble/PæreNYT Nr. 20 // 10. august 2017 GartneriRådgivningen inviterer til åbent møde med indlæg af konsulenter fra vores hollandske samarbejdspartner Delphy. Mødet holdes om eftermiddagen onsdag 23. august

Læs mere

A) Ophør af godkendelsen Brugeren får normalt 18 måneder til at opbruge restlagre. Derefter forbud mod brug og opbevaring.

A) Ophør af godkendelsen Brugeren får normalt 18 måneder til at opbruge restlagre. Derefter forbud mod brug og opbevaring. Æble/PæreNYT Nr. 25 // 17. december 2018 Sprøjteopfølgningskursus - kernefrugt og bær Alle der har et sprøjtecertifikat eller sprøjtebevis, skal have et opfølgningskursus hvert fjerde år. Såfremt tilslutningen

Læs mere

Æble/PæreNYT KONVENTIONELT. Sæt kryds i kalenderen 4. Maj hvor der bliver blomstringstur om aftenen hos Henning Jensen, Egeby Frugtplantage.

Æble/PæreNYT KONVENTIONELT. Sæt kryds i kalenderen 4. Maj hvor der bliver blomstringstur om aftenen hos Henning Jensen, Egeby Frugtplantage. Æble/PæreNYT Nr. 4 // 29. marts 2017 Sæt kryds i kalenderen 4. Maj hvor der bliver blomstringstur om aftenen hos Henning Jensen, Egeby Frugtplantage. Program kommer her i nyhedsbrevet. INDHOLD KONVENTIONELT

Læs mere

Svampe- og insektbekæmpelse med økologiske midler

Svampe- og insektbekæmpelse med økologiske midler Svampe- og insektbekæmpelse med økologiske midler Hvordan bruges de midler, som er tilladt i økolog? Hanne Lindhard Kernefrugt Temadag 31. januar 2017 Skurvbekæmpelse Forebyggende med svovl. Evt hver 2.

Læs mere

Æble/PæreNYT KONVENTIONELT. Bestil besøg nu. Sæt kryds i kalenderen GØDNING. Kvælstof - gødning. Nr. 2 // 1. marts 2017

Æble/PæreNYT KONVENTIONELT. Bestil besøg nu. Sæt kryds i kalenderen GØDNING. Kvælstof - gødning. Nr. 2 // 1. marts 2017 Æble/PæreNYT Nr. 2 // 1. marts 2017 Bestil besøg nu Det er vigtigt at bestille besøg i god tid, så du kan få besøg, når der er brug for det og så konsulenterne kan planlægge deres tid og kørsel bedst muligt.

Læs mere

Kirsten Stentebjerg-Olesen GartneriRådgivningen Agrovej 1 4800 Nykøbing F. Mail: kso@vfl.dk. Mobil: 23 20 83 60. Tlf. 54 84 09 86

Kirsten Stentebjerg-Olesen GartneriRådgivningen Agrovej 1 4800 Nykøbing F. Mail: kso@vfl.dk. Mobil: 23 20 83 60. Tlf. 54 84 09 86 Kirsten Stentebjerg-Olesen GartneriRådgivningen Agrovej 1 4800 Nykøbing F. Mail: kso@vfl.dk Mobil: 23 20 83 60 Tlf. 54 84 09 86 Afprøvede midler i æble 2010 Temadag i kernefrugt den 2. februar 2011 Duxon

Læs mere

Hold dine frugttræer sunde

Hold dine frugttræer sunde Hold dine frugttræer sunde Æble- og pæretræer kan angribes af sygdomme og skadedyr og påvirkes af klima og jordbund. I dette katalog kan du se de 20 mest almindelige problemer i æbler og pærer og få tip

Læs mere

NYT. nr. Busk&Stenfrugt. Indhold Nye midler til Kirsebær... 1 Udslyngning af sporer... 2 Buskfrugt... 2 Surkirsebær... 3 Sødkirsebær...

NYT. nr. Busk&Stenfrugt. Indhold Nye midler til Kirsebær... 1 Udslyngning af sporer... 2 Buskfrugt... 2 Surkirsebær... 3 Sødkirsebær... Nyhedsbrev fra Busk&Stenfrugt NYT Nr. 7 2. juni 2015 nr. Aktuelt Bærsætningen er godt i gang. Generelt ser det godt ud, dog minus enkelte steder / arealer hvor der er kommet frost. Indhold Nye midler til

Læs mere

Produktionsoptimering i frugt og bær

Produktionsoptimering i frugt og bær Produktionsoptimering i frugt og bær Projektet består af 7 delprojekter: 2. Optimering og udvikling af beslutningsstøttesystemet RIMpro 4. Udvikling af maskinbeskæring i æbler 5. Udvikling af mekanisk

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET. Produktion af æbler og pærer uden pesticidrester

AARHUS UNIVERSITET. Produktion af æbler og pærer uden pesticidrester AARHUS Produktion af æbler og pærer uden pesticidrester Formål: Undersøge muligheden for at producere kernefrugt uden pesticidrester Strategi: Undgå brug af pesticider på frugten Optimal bekæmpelse af

Læs mere

Erfagruppe-møde 26. juli 2016 Årselv, Institut for fødevarer.

Erfagruppe-møde 26. juli 2016 Årselv, Institut for fødevarer. Erfagruppe-møde 26. juli 2016 Årselv, Institut for fødevarer. Emner for dagen Bordet rundt Grøngødning ved Jørn Nygaard. 12.45 i marken Aktuelt i marken. Dyrkning af solbær på det økologiske værkstedsareal

Læs mere

Æble/PæreNYT FÆLLES. Bestil besøg nu. Æblepæreklubben orienterer. Husk datoerne: Service klimastation. Nr. 1 // 18. februar 2019 INDHOLD

Æble/PæreNYT FÆLLES. Bestil besøg nu. Æblepæreklubben orienterer. Husk datoerne: Service klimastation. Nr. 1 // 18. februar 2019 INDHOLD Æble/PæreNYT Nr. 1 // 18. februar 2019 Bestil besøg nu Sørg for at bestille besøg i god tid, så du kan få besøg, når der er brug for det og så konsulenterne kan planlægge deres tid og kørsel bedst muligt.

Læs mere

Forsøgsmæssig afprøvning med Kali39 Food Grade (kaliumbicarbonat)

Forsøgsmæssig afprøvning med Kali39 Food Grade (kaliumbicarbonat) Forsøgsmæssig afprøvning med Kali39 Food Grade (kaliumbicarbonat) på 20 ha hos 13 økoliske kernefrugtavlere i 2012. Af Hanne Lindhard, GartneriRådgivningen Baggrund: Den 28. marts 2012 fik 13 økoliske

Læs mere

Busk&StenfrugtNYT. Vand, vand, vand INDHOLD: Skadedyr generelt. Nr. 7 // 6. juni 2016

Busk&StenfrugtNYT. Vand, vand, vand INDHOLD: Skadedyr generelt. Nr. 7 // 6. juni 2016 Busk&StenfrugtNYT Nr. 7 // 6. juni 2016 Vand, vand, vand Mange steder i landet er det ekstremt tørt. Kan man vande, så bør man vande i alle disse områder. For at mindske konkurrence om vand, bør græsset

Læs mere

Æble/PæreNYT FÆLLES. Sprøjteopfølgningskursus - kernefrugt. Skader på pærer. Nr. 23 // 2. november 2017 INDHOLD

Æble/PæreNYT FÆLLES. Sprøjteopfølgningskursus - kernefrugt. Skader på pærer. Nr. 23 // 2. november 2017 INDHOLD Æble/PæreNYT Nr. 23 // 2. november 2017 Sprøjteopfølgningskursus - kernefrugt Alle der har et sprøjtecertifikat eller sprøjtebevis, skal have et opfølgningskursus hvert fjerde år. Såfremt tilslutningen

Læs mere

Øko erfa-kernefrugt 27. November, Allesø Frugt Henning Bæk Hansen Søhusvej 194, 5270 Odense N. Hanne Lindhard GartneriRådgivningen

Øko erfa-kernefrugt 27. November, Allesø Frugt Henning Bæk Hansen Søhusvej 194, 5270 Odense N. Hanne Lindhard GartneriRådgivningen Øko erfa-kernefrugt 27. November, Allesø Frugt Henning Bæk Hansen Søhusvej 194, 5270 Odense N Hanne Lindhard GartneriRådgivningen 1 Vækstniveau og blomsterknopdannelse afhængig af grenvinkel Bladknop Bladknop

Læs mere

IPM seminar Bliv en bedre sprøjtefører Kernefrugt. Et par timer med sprøjteteknik, hvor det praktiske er i fokus.

IPM seminar Bliv en bedre sprøjtefører Kernefrugt. Et par timer med sprøjteteknik, hvor det praktiske er i fokus. IPM seminar Bliv en bedre sprøjtefører Kernefrugt Et par timer med sprøjteteknik, hvor det praktiske er i fokus. I en IPM-sammenhæng er det særlig vigtigt, at være opmærksom på ikke at udbringe mere sprøjtemiddel

Læs mere

Slutrapport over projektet Dansk frugt sikker fremtid Projektet er støttet af PlanDanmark Udarbejdet af Lene Baarts, GartneriRådgivnigen A/S

Slutrapport over projektet Dansk frugt sikker fremtid Projektet er støttet af PlanDanmark Udarbejdet af Lene Baarts, GartneriRådgivnigen A/S Slutrapport over projektet Dansk frugt sikker fremtid 2014-2016 Projektet er støttet af PlanDanmark Udarbejdet af Lene Baarts, GartneriRådgivnigen A/S Indhold Delprojekt 1: Optimering af gødningsstrategi

Læs mere

Hvor er der brug for kvalitetsløft af økologiske æbler og pærer. Af Birgitte A Pedersen Kvalitets- og fagkonsulent GASA NORD GRØNT I/S

Hvor er der brug for kvalitetsløft af økologiske æbler og pærer. Af Birgitte A Pedersen Kvalitets- og fagkonsulent GASA NORD GRØNT I/S Hvor er der brug for kvalitetsløft af økologiske æbler og pærer Af Birgitte A Pedersen Kvalitets- og fagkonsulent GASA NORD GRØNT I/S GASA NORD GRØNT er Danmarks største salgsorganisation indenfor friske

Læs mere

Viden opnået via projekter

Viden opnået via projekter Viden opnået via projekter Ved Hanne Lindhard Pedersen, Gitte Hallengreen Jørgensen og Bjarne H. Pedersen. Projekterne er finansieret af: Danske Bær Promilleafgiftsfonden for frugtavlen og gartneribruget

Læs mere

Skurv på blad. Monilia. Gloeosporium. Fire fungicider med forskellig virkningsmekanismer til bekæmpelse af svampeangreb i æbler og pærer.

Skurv på blad. Monilia. Gloeosporium. Fire fungicider med forskellig virkningsmekanismer til bekæmpelse af svampeangreb i æbler og pærer. Skurv på blad Fire fungicider med forskellig virkningsmekanismer til bekæmpelse af svampeangreb i æbler og pærer. Monilia 4 produkter med effekt på skurv. Candit og Delan WG har desuden effekt på gloeosporium

Læs mere

F9.TG. F10.PrzJabl. F11.PrezPorz. F14.ZwojPorz. Katalog - Skadedyr Frugt og bær Varslingssystemer. Navn Varenummer Varslingssystemer

F9.TG. F10.PrzJabl. F11.PrezPorz. F14.ZwojPorz. Katalog - Skadedyr Frugt og bær Varslingssystemer. Navn Varenummer Varslingssystemer Katalog - Skadedyr Frugt og bær Varslingssystemer Navn Varenummer Varslingssystemer Æble- pærevikler Coding moth (Cydia pomonella) Blommevikler Plum fruit moth (Cydia funedrana) Chokoladebrun frugtbladvikler

Læs mere

DYRKNINGSVEJLEDNING IPM

DYRKNINGSVEJLEDNING IPM Æble (Malus domestica) Opdateret 12. oktober 2015 DYRKNINGSVEJLEDNING IPM Indhold Produktionsmål Jordbund og klima Plantemateriale Sorter Bestøvning Gødskning og kalkning Plantesystem og etablering Støtte-

Læs mere

Beskæring af frugttræer

Beskæring af frugttræer Sunde træer, lækker frugt Hvorfor er det så vigtigt, at du beskærer frugttræer? Hvor og hvornår skal æble, pære, blomme, valnød, kirsebær, fersken beskæres? Brug det rigtige værktøj og professionel beskæringsteknik

Læs mere

Nyt fra forsøg og praksis i økologisk frugt- og bærproduktion Økologisk konsulent Maren Korsgaard, Økologisk Rådgivning

Nyt fra forsøg og praksis i økologisk frugt- og bærproduktion Økologisk konsulent Maren Korsgaard, Økologisk Rådgivning Nyt fra forsøg og praksis i økologisk frugt- og bærproduktion 2016 Økologisk konsulent Maren Korsgaard, Økologisk Rådgivning Du kan søge 40 % tilskud i økologisk investeringsstøtte Ansøgningsfrist 17.

Læs mere

Sortsforsøg Udvalgte sorter

Sortsforsøg Udvalgte sorter Santana Rød Topaz Sortsforsøg 2015 2016 Udvalgte sorter OBS - Resultater i dette bilag er foreløbige og må ikke publiceres Bevillingsgiver: Promilleafgiftsfonden for frugtavlen og gartneribruget og Projektet

Læs mere

Forebyggende foranstaltninger mod sygdomme og skadedyr i æbler og pærer. Status og hvor mangler vi viden.

Forebyggende foranstaltninger mod sygdomme og skadedyr i æbler og pærer. Status og hvor mangler vi viden. Forebyggende foranstaltninger mod sygdomme og skadedyr i æbler og pærer. Status og hvor mangler vi viden. http://www.okologi.dk/landmand/fagomraader/oekologisk-frugt-oggroent/forebyggelse-af-sygdomme-og-skadedyr.aspx

Læs mere

Hold dine frugttræer sunde

Hold dine frugttræer sunde Hold dine frugttræer sunde Æble- og pæretræer kan angribes af sygdomme og skadedyr og påvirkes af klima og jordbund. I dette katalog kan du se over 20 af de mest almindelige problemer i æbler og pærer

Læs mere

IPM dyrkningsvejledning

IPM dyrkningsvejledning IPM dyrkningsvejledning Pærer Produktionsmål Danske pærer dyrkes hovedsageligt til frisk konsum og afsættes primært gennem salgsorganisationer. En tiltagende del afsættes dog også direkte til supermarkeder

Læs mere

Økologisk æbleavl - regntag og sprinklersprøjtning. Seniorforsker Marianne Bertelsen Institut for Fødevarer, Årslev Aarhus Universitet

Økologisk æbleavl - regntag og sprinklersprøjtning. Seniorforsker Marianne Bertelsen Institut for Fødevarer, Årslev Aarhus Universitet Økologisk æbleavl - regntag og sprinklersprøjtning Seniorforsker Marianne Bertelsen Institut for Fødevarer, Årslev Aarhus Universitet Økologiske æbleforsøg 2009-2013 Usprøjtet Sprøjtet med Svovl og bagepulver

Læs mere

Økologisk æbledyrkning Dækkulturer og skurvresistente æblesorter

Økologisk æbledyrkning Dækkulturer og skurvresistente æblesorter Økologisk æbledyrkning Dækkulturer og skurvresistente æblesorter Hanne Lindhard, Forskningsleder, Danmarks JordbrugsForskning. Forskningscenter Årslev, Danmark. Økologiske produktion af æbler er vanskeligt.

Læs mere

NYT. Jordbær. nr. Aktuelt. Indhold: Aktuelt. Generelt Friland Tunneler Væksthus Ferie. Nr august 2015

NYT. Jordbær. nr. Aktuelt. Indhold: Aktuelt. Generelt Friland Tunneler Væksthus Ferie. Nr august 2015 Jordbær NYT Nyhedsbrev fra Aktuelt Status i jordbærmarken Nu er prisen blevet bedre, men mængden på det frie marked er nu også faldet meget. Der er nogle producenter, der endnu høster lidt på Malwina,

Læs mere

Gødningsåret. Claus Jerram Christensen, DJ Lars Bo Pedersen, S&L

Gødningsåret. Claus Jerram Christensen, DJ Lars Bo Pedersen, S&L Gødningsåret Claus Jerram Christensen, DJ Lars Bo Pedersen, S&L 57 mm 123 33 63 0,0 º C 5,0-0,9 3,6 Jordprøver kan udtages i ikke frossen jord. Nåleprøver kan udtages. Jorden er både kold og våd. Udvaskning

Læs mere

IPM dyrkningsvejledning. IPM-produktion af Hortensia. Aktuelle skadegørere. Monitorering

IPM dyrkningsvejledning. IPM-produktion af Hortensia. Aktuelle skadegørere. Monitorering IPM-produktion af Hortensia Aktuelle skadegørere Med et IPM-program sætter gartneren fokus på de faktorer, der er vigtige i forbindelse med forebyggelse og bekæmpelse af sygdomme skadedyr. I et gennemtænkt

Læs mere

FRUGT OG BÆR I DET NYE KLIMA OG ANDRE AKTUELLE TING

FRUGT OG BÆR I DET NYE KLIMA OG ANDRE AKTUELLE TING FRUGT OG BÆR I DET NYE KLIMA OG ANDRE AKTUELLE TING Ved Økologisk konsulent Maren Korsgaard, Økologisk VKST Ananas kalvil fra ca. 1850 i en have ved Nyborg 2017. Den har klaret sig fint Foto:Lisbeth Kristensen.

Læs mere

Æble. Markplan/sædskifte

Æble. Markplan/sædskifte Side 1 af 8 Æble Æbler dyrkes overvejende til frisk konsum og afsættes primært gennem salgsforeninger. Det samlede dyrkede areal i Danmark ligger på 1.600 ha fordelt på ca. 385 bedrifter. Heraf er de 204

Læs mere

Industrifrugt Temadag 31-1-2013

Industrifrugt Temadag 31-1-2013 Industrifrugt Temadag 31-1-2013 Kirsebærfluen & GAU Projektet Bjarne Hjelmsted Pedersen, GartneriRådgivningen A/S Kirsebærfluen Rhagoletis cerasi L., (R. indifferens & R. fausta) Washington State University

Læs mere

DAFRUS Dansk frugt uden sprøjterester 2 års erfaringer fra 3 plantager

DAFRUS Dansk frugt uden sprøjterester 2 års erfaringer fra 3 plantager DAFRUS Dansk frugt uden sprøjterester 2 års erfaringer fra 3 plantager Bevillingsgiver: NaturErhvervstyrelsen Ministeriet for Fødevarer, landbrug og fiskeri Foreningen Seniorforsker Marianne Bertelsen

Læs mere

Økonomi i økologisk æble- og pæredyrkning med eksempler fra forskellige produktionsmetoder, usprøjtet, sprøjtet og regntag.

Økonomi i økologisk æble- og pæredyrkning med eksempler fra forskellige produktionsmetoder, usprøjtet, sprøjtet og regntag. Økonomi i økologisk æble- og pæredyrkning med eksempler fra forskellige produktionsmetoder, usprøjtet, sprøjtet og regntag. Hanne Lindhard, GartneriRådgivningen og Institut for fødevarer, AU, Årslev. Der

Læs mere

Almindelig ædelgranlus. På NGR. Overvintrer på årsskuddet som 2. eller 3. stadielarver, der i foråret videreudvikler sig til æglæggende hunner.

Almindelig ædelgranlus. På NGR. Overvintrer på årsskuddet som 2. eller 3. stadielarver, der i foråret videreudvikler sig til æglæggende hunner. Almindelig ædelgranlus. På NGR. Overvintrer på årsskuddet som 2. eller 3. stadielarver, der i foråret videreudvikler sig til æglæggende hunner. 300-500 æg per hun. De klækker efter 3-5 uger. Hav altid

Læs mere

Uddrag af bogen "Vejledning i Planteværn 2015" udgivet af Landbrugsforlaget. Dithane NT

Uddrag af bogen Vejledning i Planteværn 2015 udgivet af Landbrugsforlaget. Dithane NT MACOZEB Middelnavn, registreringsnr., pakningsstørrelse og firma Dithane T, reg.nr. 687-4, 10 kg, Indofil Industries Limited Tridex DG, reg.nr. 291-7, 25 kg, United Phosphorus Manfil 75 WG, reg.nr. 687-2,

Læs mere

Pære. Arbejdskraftbehov og investering. Etablering

Pære. Arbejdskraftbehov og investering. Etablering Side 1 af 6 Pære Pære dyrkes til frisk konsum til hjemmemarkedet, hvor afsætningen overvejende sker gennem salgsforeninger. Det samlede dyrkede areal i Danmark ler på 338 ha (DFFE, 2009), heraf er de syv

Læs mere

TIL GAVN FOR GARTNERE

TIL GAVN FOR GARTNERE Integreret plantebeskyttelse (IPM) havebrug IPM-midtvejs-workshop Videncentret for Landbrug den 1. maj 2013 Ved konsulent Stig F. Nielsen GartneriRådgivningen A/S Rådgivningsprojektet: Besøgsaftaler med

Læs mere

Mellus (Mjöllöss) Nina Jørgensen Borregaard Bioplant ApS

Mellus (Mjöllöss) Nina Jørgensen Borregaard Bioplant ApS Mellus (Mjöllöss) Nina Jørgensen Borregaard Bioplant ApS Hvad er en mellus? 1-2 mm lang De voksne ses som hvide fluer på undersiden af blade de forstyrres let og flyver op Larverne er hovedsageligt immobile

Læs mere

Bio Fruit Advies Marc Trapman Dorpstraat 32 NL 4111 Zoelmond

Bio Fruit Advies Marc Trapman Dorpstraat 32 NL 4111 Zoelmond Bio Fruit Advies Marc Trapman Dorpstraat 32 NL 4111 Zoelmond Pasningsskemaer for økologiske æble- og pæreplantager i 2007 i henhold til EU-forordning 2092/91 Disse pasningsskemaer for plantebeskyttelse

Læs mere

Nye skadegører i havebrugsafgrøder 2017

Nye skadegører i havebrugsafgrøder 2017 Nye skadegører i havebrugsafgrøder 2017 GarterniRådgivningen december 2017 Drosophila suzukii Ødelæggende i bærproduktion Larve i bær Stammer fra Japan. Har bredt sig til Europa og Amerika Blev i Danmark

Læs mere

Øget robusthed i plantagen hvordan sikrer vi bedre levevilkår for vilde bier og nyttedyr?

Øget robusthed i plantagen hvordan sikrer vi bedre levevilkår for vilde bier og nyttedyr? Øget robusthed i plantagen hvordan sikrer vi bedre levevilkår for vilde bier og nyttedyr? PROTECFRUIT EcoOrchard BeeFarm Vibeke Langer, Lene Sigsgaard Stine Kramer Jacobsen Københavns Universitet Institut

Læs mere

Integreret plantebeskyttelse TIL GAVN FOR GARTNERE

Integreret plantebeskyttelse TIL GAVN FOR GARTNERE Integreret plantebeskyttelse Bekæmpelse af en skadegører er integreret plantesbeskyttelse, hvor alle kneb gælder. Bekæmpelse/forebyggelse starter, så snart kulturen sættes i gang. Start rent. Det handler

Læs mere

Fornuftig økonomi i markiser over øko-æbler

Fornuftig økonomi i markiser over øko-æbler Overdækning af æbletræer med en markise gør det muligt at dyrke høje udbytter af usprøjtet frugt, også af sorter, som er følsomme overfor æbleskurv. ne er mindre angrebet af svampesygdomme, også lagerskurv.

Læs mere

Nyt fra forskning, forsøg og praksis i frugt og bæravl. ved Økologikonsulent Maren Korsgaard, Økologisk Rådgivning

Nyt fra forskning, forsøg og praksis i frugt og bæravl. ved Økologikonsulent Maren Korsgaard, Økologisk Rådgivning Nyt fra forskning, forsøg og praksis i frugt og bæravl ved Økologikonsulent Maren Korsgaard, Økologisk Rådgivning Blomster giver signifikant flere luse-bekæmpende insekter Arter 1. Antal /m2 2. Antal /m2

Læs mere

Frugt og Bær. Hvid april. Nr. 5 27. april 2016

Frugt og Bær. Hvid april. Nr. 5 27. april 2016 Frugt og Bær Nr. 5 27. april 2016 Læs i dette nummer: Hvid april Dipel erstattes af Turex Hvornår bliver kulde skadeligt? Jordbærmarken lige nu Stor diversitet på studietur Skåne- Sjælland Pletvingefrugtflue,

Læs mere

Erfaringer fra 2011 og. strategier for planteværn 2012

Erfaringer fra 2011 og. strategier for planteværn 2012 Erfaringer fra 2011 og strategier for planteværn 2012 Ved Ditte Clausen Korn: Disposition Svampesprøjtning i hvede, inkl. hvedebladplet Sadelgalmyg Raps: Erfaringer med angreb af glimmerbøsser i 2011 Nye

Læs mere

Faglig beretning for projekter med tilskud fra Fonden for økologisk landbrug i 2012

Faglig beretning for projekter med tilskud fra Fonden for økologisk landbrug i 2012 Faglig beretning for projekter med tilskud fra Fonden for økologisk landbrug i 2012 Projektets titel 1. Optimering af dyrkningssikkerhed i økologisk kernefrugt Tilskudsmodtager GartneriRådgivningen A/S

Læs mere

JordbærNYT. Aktuelt. Aktuelt Generelt Friland Tunneler Væksthus Arrangement INDHOLD. Nr. 4 // 12. maj 2016

JordbærNYT. Aktuelt. Aktuelt Generelt Friland Tunneler Væksthus Arrangement INDHOLD. Nr. 4 // 12. maj 2016 JordbærNYT Nr. 4 // 12. maj 2016 Aktuelt De beregnede akkumulerede vækstgradstimer (GDH) i nedenstående figur er lavet på baggrund af tal fra DMI s ugeoversigt, der indeholder klimadata på ugebasis for

Læs mere

Københavns Universitet

Københavns Universitet university of copenhagen Københavns Universitet Meromkostninger og tilskudsmuligheder ved anvendelse af biologiske virkemidler i frugt- og bærproduktion på friland samt i tunneller Ørum, Jens Erik; Jacobsen,

Læs mere

I potteroser er gråskimmel, meldug, rosenstråleplet, bladlus, trips og spindemider blandt de hyppigst forekommende skadegørere.

I potteroser er gråskimmel, meldug, rosenstråleplet, bladlus, trips og spindemider blandt de hyppigst forekommende skadegørere. IPM-produktion af potteroser Aktuelle skadegørere I potteroser er gråskimmel, meldug, rosenstråleplet, bladlus, trips og spindemider blandt de hyppigst forekommende skadegørere. Med et IPM-program sætter

Læs mere

Etablering af økologiske frugt- og bærarealer. Trin for trin

Etablering af økologiske frugt- og bærarealer. Trin for trin Etablering af økologiske frugt- og bærarealer. Trin for trin Maren Korsgaard, Økologisk rådgivning Økologisk inspirationsdag 18. nov. 2014 Første trin: Hvorfor? Lyst til nye udfordringer /mere arbejde

Læs mere

planteværn Vejledning i

planteværn Vejledning i Vejledning i planteværn 2014 redigeret af JENS ERIK JENSEN PETER KRYGER JENSEN LISE NISTRUP JØRGENSEN GHITA CORDSEN NIELSEN STIG FEODOR NIELSEN KLAUS PAASKE POUL HENNING PETERSEN LAMBDA-CYHALOTHRIN Middelnavn,

Læs mere

Økonyt Frugt og Bær. Nr maj 2018

Økonyt Frugt og Bær. Nr maj 2018 Økonyt Frugt og Bær Nr. 6 15. maj 2018 Læs i dette nummer: Majsommer Tørke i udsigt Jordbærmarken lige nu Forebyg dværgmideproblemer Økologiske jordbærplanter Frugtplantagen lige nu Hvide limplader-datofejl

Læs mere

Katalog - Skadedyr Friland - Varslingssystemer

Katalog - Skadedyr Friland - Varslingssystemer Katalog - Skadedyr Friland - Varslingssystemer Trips Kål, porre Fangst af trips på de blå limplader kan give et fingerpeg om, at det er tid for en nærmere kontrol af kålhovederne. Det samme gælder trips

Læs mere

ÆRTER FØR FREMSPIRING EFTER FREMSPIRING

ÆRTER FØR FREMSPIRING EFTER FREMSPIRING Ukrudtsbekæmpelse - generelt i bønner & ærter Bønner og ærter er mere følsomme overfor ukrudtsmidler end korn og raps. Der er færre alternativer til bekæmpelse af ukrudt. Færre alternativer i bønner sammenlignet

Læs mere

Planter er også mad. PLANTER er også din mad. Æbler. PLANTER er også mad Tema om frugt INDSKOLINGEN: 1.-3. klasse 1

Planter er også mad. PLANTER er også din mad. Æbler. PLANTER er også mad Tema om frugt INDSKOLINGEN: 1.-3. klasse 1 Planter er også mad Grøntsager, frugt og korn PLANTER er også din mad Tema om FRUGT Æbler INDSKOLINGen: 1.-3. klasse PLANTER er også mad Tema om frugt INDSKOLINGEN: 1.-3. klasse 1 Delemne 1 Plantekendskab

Læs mere

Overvågning, varsling og forebyggelse

Overvågning, varsling og forebyggelse Overvågning, varsling og forebyggelse Kirsebærfluerne Rhagoletis cerasi og Rhagoletis cingulata Vi kender til problemer med den europæiske kirsebærflue, Rhagoletis cerasi, i sødkirsebær. Den europæiske

Læs mere

FRA JORD TIL BORD OG TIL JORD IGEN

FRA JORD TIL BORD OG TIL JORD IGEN NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan fortælle om de særlige ting, som den økologiske landmand gør på gården, så hans produkter kan sælges som økologiske. Du kan fortælle om madens vej fra jord til bord og til

Læs mere

Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug

Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug Dette modul fortæller om de begreber og principper, der er vigtige i økologisk landbrug i Danmark. Noter til dette afsnit ser du på sidste side.

Læs mere

Vedligeholdelse af løvtræshegn Sidebeskæring & udtynding af løvtræshegn

Vedligeholdelse af løvtræshegn Sidebeskæring & udtynding af løvtræshegn Vedligeholdelse af løvtræshegn Sidebeskæring & udtynding af løvtræshegn Plantning & Landskab, Landsforeningen Levende hegn skal vedligeholdes Det danske kulturlandskab er de fleste steder et hegnslandskab.

Læs mere

I Aster er Rodfiltsvamp (Rhizoctonia), gråskimmel, meldug og trips de hyppigst forekommende skadegørere.

I Aster er Rodfiltsvamp (Rhizoctonia), gråskimmel, meldug og trips de hyppigst forekommende skadegørere. IPM-produktion af Aster Når man dyrker efter IPM-tankegangen, betyder det at gartneren altid vælger løsninger, der belaster mennesker og miljø mindst muligt. Integreret bekæmpelse er ensbetydende med at

Læs mere

Projektets titel: Frugt og grønt 8 aktiviteter med fokus på produktionsoptimering

Projektets titel: Frugt og grønt 8 aktiviteter med fokus på produktionsoptimering Projektets titel: Frugt og grønt 8 aktiviteter med fokus på produktionsoptimering 1. Baggrunden for aktivitetens gennemførelse Projektet består af 8 aktiviteter (delprojekter) med fokus på praktiske undersøgelser

Læs mere

Københavns Universitet. Biologisk bekæmpelse i kernefrugt Ørum, Jens Erik; Jacobsen, Lasse Bech. Publication date: 2013

Københavns Universitet. Biologisk bekæmpelse i kernefrugt Ørum, Jens Erik; Jacobsen, Lasse Bech. Publication date: 2013 university of copenhagen Københavns Universitet Biologisk bekæmpelse i kernefrugt Ørum, Jens Erik; Jacobsen, Lasse Bech Publication date: 2013 Document Version Også kaldet Forlagets PDF Citation for published

Læs mere

Mobil grøngødning til grønsager og bær

Mobil grøngødning til grønsager og bær Økologisk Inspirationsdag Sorø 15. november 2016 Mobil grøngødning til grønsager og bær Jørn Nygaard Sørensen Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet Baggrund Økologisk husdyrgødning Begrænset mængde

Læs mere

Vedrørende gennemgang og vurdering af 54 ahorn langs Vestre allé, samt rønnetræer og lindetræer i Baggårde onsdag den 5/

Vedrørende gennemgang og vurdering af 54 ahorn langs Vestre allé, samt rønnetræer og lindetræer i Baggårde onsdag den 5/ Til Park og Vej Tranderupmark 2 5970 Ærøskøbing ATT: Kurt Nørmark. Skovfoged Hans Thekilde Nielsen Mobil: 61 55 21 23 HTN@Skovdyrkerne.dk 15. januar 2019 Vedrørende gennemgang og vurdering af 54 ahorn

Læs mere

Frugtrunden. Stampetoften Etableret 4. oktober 2015

Frugtrunden. Stampetoften Etableret 4. oktober 2015 Frugtrunden Stampetoften Etableret 4. oktober 2015 Blomme Opal Æble Elstar Pære Coloree De Juillet Kirsebær Lapins Blomme Ouillins Reine Claude Æble Gul Gråsten Æble Cox Orange Pære Clara Frijs Æble Cox

Læs mere

Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal

Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal LEKTION 3D TÆL NATUREN DET SKAL I BRUGE Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal Lommeregner LÆRINGSMÅL 1. I kan bruge procent (Tal) 2. I kan lave diagrammer ud fra tabeller (Statistik)

Læs mere

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 10

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 10 Aktuelt MarkNyt v/hanne Schønning Hornsyld Købmandsgaard A/S Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 10 Foråret er nu ved at indfinde sig, og jeg vil opfordre jer til at tage en tur i marken,

Læs mere

Gennemgang af egne udbytter, priser, og en lille historie fra sæsonen, samt hvad i tænker om fremtiden.

Gennemgang af egne udbytter, priser, og en lille historie fra sæsonen, samt hvad i tænker om fremtiden. ERFA 2014 Gennemgang af egne udbytter, priser, og en lille historie fra sæsonen, samt hvad i tænker om fremtiden. Situationen i 2014. hvor meget blev høstet? Vi laver en lille statistik i gruppen Hvor

Læs mere

lblidahpark - Træregistrant

lblidahpark - Træregistrant lblidahpark - Træregistrant oprettet 13.oktober 2015 opdateret 09.12.2015 efter gennemgangen med Landskabsarkitekt og TreeCare d. 26-10-2015 Blok 7 S 221A, Ma 1 Retning Robinie S 150år 15m 200år 15m Har

Læs mere

Et liv i haven uden gift. Pas på dit drikkevand

Et liv i haven uden gift. Pas på dit drikkevand Et liv i haven uden gift Pas på dit drikkevand OM AT HAVE HAVE Foråret er gået, det er blevet sommer, og man fik ikke lige fjernet tilløbet til ukrudt i haven. Det kan virke næsten umenneskeligt at skulle

Læs mere

Nyt fra forskning, forsøg og praksis i frugt og bæravl 2015. ved Økologikonsulent Maren Korsgaard, Økologisk Rådgivning

Nyt fra forskning, forsøg og praksis i frugt og bæravl 2015. ved Økologikonsulent Maren Korsgaard, Økologisk Rådgivning Nyt fra forskning, forsøg og praksis i frugt og bæravl 2015 ved Økologikonsulent Maren Korsgaard, Økologisk Rådgivning Økologisk Inspirationsdag d. 10. nov. 2015 Mild vinter, 2015 i frugtplantagen tidligt

Læs mere

IPM bekæmpelse af padderok i pyntegrønt og skov

IPM bekæmpelse af padderok i pyntegrønt og skov IPM bekæmpelse af padderok i pyntegrønt og skov Peter Hartvig, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet, Flakkebjerg, Peter.Hartvig@agro.au.dk Gennem de senest 10-15 år er padderok blevet et stigende

Læs mere

Sådan holder du jordbærplanterne sunde

Sådan holder du jordbærplanterne sunde Sådan holder du jordbærplanterne sunde TM Integreret plantebeskyttelse IPM Syngenta Bioline har også biologiske løsninger på skadevoldere i jordbær. I nedenstående skema ses, en oversigt over biologiske

Læs mere

IPM-produktion af udplantningsplanter

IPM-produktion af udplantningsplanter IPM-produktion af udplantningsplanter Når man dyrker efter IPM-tankegangen, betyder det at gartneren altid vælger løsninger, der belaster mennesker og miljø mindst muligt. Integreret bekæmpelse er ensbetydende

Læs mere

Et liv i haven uden gift. Pas på dit drikkevand

Et liv i haven uden gift. Pas på dit drikkevand Et liv i haven uden gift Pas på dit drikkevand OM AT HAVE HAVE Foråret er gået, det er blevet sommer, og man fik ikke lige fjernet tilløbet til ukrudt i haven. Det kan virke næsten umenneskeligt at skulle

Læs mere

Sprøjt med calcium og få faste surkirsebær

Sprøjt med calcium og få faste surkirsebær Traditionel surkirsebærhøst med rystearm og opsamlersejl kan være en barsk oplevelse for de bløde surkirsebær. Sprøjt med calcium og få faste surkirsebær Et højt indhold af calcium i bærrenes celler giver

Læs mere

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 30

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 30 Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 30 Høsten er så småt i gang. Vinterbyg er de fleste steder færdighøstet og vinterraps og græsfrø er netop i gang. Vinterbyg skuffer med små kerner

Læs mere

IPM bekæmpelse af padderok i pyntegrønt og skov

IPM bekæmpelse af padderok i pyntegrønt og skov IPM bekæmpelse af padderok i pyntegrønt og skov Peter Hartvig, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet, Flakkebjerg, Peter.Hartvig@agro.au.dk Gennem de senest 10-15 år er padderok blevet et stigende

Læs mere

7 trin til den perfekte græsplæne

7 trin til den perfekte græsplæne 7 trin til den perfekte græsplæne Børnene spiller fodbold med bare tæer. Hyggelig picnic på den tætte græsplæne. Hunden løber glad og frisk. En flot grøn og mosfri græsplæne er meget værd. Ved at følge

Læs mere

Brug af netdækning og monitering som IPM-værktøj i produktionen af økologiske kål

Brug af netdækning og monitering som IPM-værktøj i produktionen af økologiske kål Brug af netdækning og monitering som IPM-værktøj i produktionen af økologiske kål Forfattere: Ole Henrik Scharff og Pernille Margrethe Kynde, GartneriRådgivningen 2017 Baggrund: Der er enkelte hjælpestoffer

Læs mere