Dias 1. Dias 2 ! "#$%&'( +æ%((,

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dias 1. Dias 2 ! "#$%&'( +æ%((,"

Transkript

1 Dias 1 ø Dias 2! "#$%&'( "#'()æ "#*( +æ%((,

2 Dias 3 -.$( æ) +) /0)) 1& ) 1960 ernes universiteter var præget af stærkt stigende studentertal. Fra i 1960 til i Et af svarene på denne stigning var ønsket om at få flere universiteter i Danmark. I den diskussion blev det flere gange slået fast, at politikerne ikke ubetinget ønskede sig kopier af de eksisterende universiteter uden at kritikken dog rigtigt blev foldet ud. Men diskussionen fik især lokal- og regionalpolitiske toner, da forskellige byer og landsdele skændtes om, hvor de nye universiteter skulle placeres. På de gamle universiteter var man meget bekymret over de stigende studentertal, som man med rette mente ville ødelægge de eksisterende miljøer. Universiteterne forsøgte at få indført maksimale studentertal på for Århus og for København. De tal blev overskredet allerede midt i 1960 erne, og derefter blev de gamle universiteters kræfter koncentreret om kampen for tilstrækkelig udbygning. Studiestrukturen var også under diskussion i 1960 erne. De lange studietider og de første studieår stod i centrum for diskussionerne. Skulle man indføre en bachelorgrad, så det var muligt at komme ud fra universitetet med en grad, selv om man ikke kunne gennemføre hele kandidatuddannelsen? Efterhånden drejede interessen sig dog mod fælles basisuddannelser, som dels skulle udskyde det endelige studievalg, dels skulle give et bredere fagligt grundlag mens de enkelte fagområder blev stadig mere specialiserede.

3 Dias 4 - "#$2) 3).å æ) ) "#$*1æ) Universiteternes interne styrelsesforhold stod også til diskussion i 1960 erne. Fra Finansministeriet var der ønsker om, at universiteternes styrelse skulle blive mere effektiv : kortere beslutningsveje, færre beslutningstagere. Universitetsadministrationsudvalget tog i 1965 for alvor fat i universiteternes interne styrelsesforhold. Det skulle vise sig, at der var stor uenighed om, hvordan universiteternes styrelsesforhold skulle indrettes, specielt om professorerne fortsat skulle indtage en så dominerende stilling i universiteternes indre liv. Udvalget anbefalede rådgivende studienævn, men var ellers skeptisk over for repræsentation af studenter i de styrende organer. Heller ikke studenterrepræsentanterne pressede på de anså det for urealistisk at få gennemført en mere vidtgående medbestemmelsesret. # Udvalgets arbejde resulterede i januar 1968 i en betænkning med ikke mindre end seks mindretalsudtalelser. Det betød, at den ikke blev universiteternes anbefaling til politikerne om, hvordan universiteternes styrelse blev mest effektiv. Den kom tværtimod til at signalere den uenighed, der var mellem de forskellige universitetsrektorer, mellem universiteter og læreanstalter og mellem institutioner og centraladministration. Desuden markerede både de ikke-professorale lærere og studenterne sig med mindretalsudtalelser. Der var også intern uenighed på universiteterne.

4 Kort tid efter denne betænkning var udkommet, kom de første studenterdemonstrationer. På Psykologisk Laboratorium blev undervisningen afbrudt en dag i marts. De vigtigste paroler var malet på en husgavl, nemlig Bryd professorvældet og Medbestemmelse NU. Bryd professorvældet det var der faktisk mange, som var enige med studenterne i. Det var universitetets egen rektor, Mogens Fog, der havde en fortid som kommunist og medstifter af Socialistisk Folkeparti. Og det var årtiets nok mest indflydelsesrige embedsmand, Erik Ib Schmidt, der havde været medlem af alle udvalg om universiteter, og som stod for en mere aggressiv planlægningslinie, end der hidtil var blevet gennemført. Også i Folketinget var der ønsker om, at professorerne ikke længere skulle bestemme egenrådigt på universiteterne. Derimod var der ikke den samme enighed om studenternes anden parole: Medbestemmelse NU Hvem skulle egentlig overtage det magtmæssige tomrum efter professorerne? Studenterne eller staten? Presset fra de aktionerende studenter skulle vise sig at blive det sidste skub, der skulle til, før der for alvor blev sat spørgsmålstegn ved universiteternes interne styrelse.

5 Dias 6 "#'( /). 4æ)..,,&2(5) 6ø ) 7å -8"#'9: Der er ikke tid til at gå nærmere ind på de begivenheder, som fik betydning for styrelseslovens konkrete udformning. Men den lov, som Folketingets flertal vedtog i 1970, slog fast, at professorernes dominans på universiteterne nu var til ende. Professorerne havde ikke længere en privilegeret stilling på universiteterne. Loven fastslog, at lærergruppen nu skulle integreres. Professorer og amanuenser blev ligestillet. Desuden fik studenterne 33% af pladserne i konsistorium og 50% i studienævn. Dermed var studenternes krav om at få brudt professorvældet opfyldt. Studenterne havde også fået medindflydelse, men ikke som ønsket 50% i alle organer. Staten sørgede dog også for at få del i det magttomrum, som var opstået. For første gang blev der lovgivet om universiteternes interne forhold. I Folketingets debat blev der lagt vægt på, at Folketinget dermed fik en indflydelse på universiteterne, som det ikke havde haft hidtil. Samtidig blev det i Folketingets debat gang på gang understreget, at styrelsesloven skulle følges op med oprettelse af et direktorat for videregående uddannelser. Det blev realiseret i 1974, og gav for alvor staten styringsmuligheder over for universiteterne.

6 Dias 7 6 ) ) I debatten om universiteternes styrelsesforhold kan der spores i hvert fald tre forskellige dagsordener. En effektivitets- og rationaliseringsdagsorden, som især de planlægningsorienterede embedsmænd i centraladministrationen står for. De ønsker korte beslutningsveje og få beslutningstagere. En selvstyre-dagsorden, som skal sikre universiteternes autonomi og ret til at være forskellige. Den fremføres af flere rektorer, som bl.a. vil fastholde deres ret til at gå direkte til ministeren og ikke gennem et direktorat. Og endelig en demokrati-dagsorden, som bliver meget tydelig under studenteroprøret og i de ikke-professorale læreres kritik af universiteterne. Det er væsentligt at holde sig for øje, at studenternes krav om demokrati var rettet ind mod selve universitetsinstitutionen, mod professorvældet, men at det ikke rigtigt tog højde for relationen mellem universitet og ministerium, som er selvstyre-dagsordenens vigtigste punkt.

7 Dias 8 "#$* 4) ææ ) 3 1. æ; å ; Jeg mener, det er vigtigt at forstå 1968 som et symbol for forandringer, der havde været længe undervejs, ikke som et pludseligt brud. Studenter og amanuenser formulerede kravet om, at professorvældet skulle brydes som en del af demokrati-dagsordenen. Men kravet var udtryk for et behov for forandring, som også stod højt på effektivitetsdagsorden. De selvstyrende professorer gjorde det alt for vanskeligt at komme igennem med forslag om ændringer. Professorerne blokerede for nye initiativer. Den plads som professorerne efterlod i universiteternes styrelse blev dels opfyldt af studenter og amanuenser, som nu fik demokrati på universiteterne, dels blev den anledning til, at der nu kunne oprettes et direktorat for videregående uddannelser, hvad der kom til at styrke den statslige indflydelse på universiteternes forhold.

8 Dias 9 <)æ..& 3) ) -æ Allerede i foråret 1970, mens Folketinget stadig diskuterede udformningen af styrelsesloven, blev den fortælling om styrelseslovens tilblivelse, som jeg vil kalde for grundfortællingen, dannet. Grundfortællingen går ud på, at Styrelsesloven er resultatet af eftergivenhed over for de aktionerende studenter hos professorer og politikere. Dermed fortolker grundfortællingen Styrelsesloven som en helt åbenlys sejr for de aktionerende studenter. I denne fortælling anskues styrelsesloven som et vældigt brud med gamle traditioner for universiteternes styrelse. Den fortolkning ser for det første bort fra, at Styrelsesloven i folketingets behandling blev kædet tæt sammen med oprettelsen af et direktorat, som skulle forestå en langt mere detaljeret statslig styring af universiteterne end man havde set hidtil. Og for det andet ser grundfortællingen også bort fra, at det faktisk kun var det ene af studenteroprørets krav, som blev gennemført det med at komme af med professorvældet. Derimod mente studenterne ikke, at Styrelsesloven gav dem tilstrækkelig medindflydelse med 33% af pladserne i konsistorium. Grundfortællingen hævder, at med Styrelsesloven blev selvstyre-dagsordenen overtrumfet af demokrati-dagsordenen, mens den ikke tillægger effektivitets-dagsordenen nogen betydning.

9 Dias 10 "#*( & ).ø ) <& æ ø& Denne grundfortælling blev nu den dominerende forståelse af, hvordan Styrelsesloven var blevet til. Styrelsesloven var til diskussion mange gange, inden den blev ændret i Jeg har blot lavet et punktnedslag i første del af 1980 erne, og det bekræfter til fulde min antagelse om, at grundfortællingen bliver stående. Kritikerne omtalte Styrelsesloven som resultat af panikken omkring ungdomsoprøret i 1960 erne, udsprunget af ungdoms- og studenteroprør, styrelsesloven var en udløber af det såkaldte studenteroprør i 1968 eller simpelt hen studenteroprørets vigtigste resultat. I debatten understregedes sammenhængen mellem den styrelseslov, som var til diskussion, og studenteroprøret og universitetsmarxismen. Denne fortolkning blev ikke anfægtet af fortalerne for Styrelsesloven, som advarede mod indførelse af gammelmandsvælde, hvis studenterrepræsentationen blev formindsket. En særlig version af fortællingen om styrelseslovens tilblivelse kom fra Bertel Haarder, som var undervisningsminister. Han undgik behændigt at give hverken studenteroprør eller VKRregeringen nogen andel i tilblivelsen af den lov, som han arbejdede på at få ændret. Ifølge Haarder skyldtes styrelsesloven 1960 ernes demokratisme og folkemødeideologi. I 1980 er-versionerne står demokrati-dagsordenen stadig over for selvstyre-dagsordenen, mens effektivitets-dagsordenen stadig ikke inddrages. Styrelsesloven ses stadig som et brud med traditionerne.

10 Dias 11 %((, & ) Efter vedtagelsen af Universitetsloven i 2003 er der imidlertid blevet rokket ved grundfortællingen om Styrelseslovens tilblivelse. Nu møder vi fortolkninger, der ser styrelsesloven som kontinuitet. I den nye fortolkning sker bruddet med traditionerne først med Universitetsloven. Derimod er Styrelsesloven blot en justering af traditionerne. Der tales om videreførelse af de humboldtske traditioner og reinstallation af de kollegiale styreformer med Styrelsesloven. Der sker dog stadig en sammenkædning mellem I den fortolkning smelter demokrati- og selvstyre-dagsordenerne sammen, og ses som en modsætning til den effektivitets-dagsorden, som nu er blevet dominerende. Denne fortolkning og der er stadig tale om fortolkninger af, hvad der skete dengang tager lige så lidt som de foregående årtiers fortolkning højde for den alliance, som i 1968 opstod mellem kravene om demokrati og om effektivitet på universiteterne, og som afskaffede professorvældet.

Bryd professorvældet nye styrelsesforhold ved danske universiteter efter 1968

Bryd professorvældet nye styrelsesforhold ved danske universiteter efter 1968 Bryd professorvældet nye styrelsesforhold ved danske universiteter efter 1968 27. Nordisk Historikermøde. Runde bord 13: The Transformation of the Nordic Universities in the 1960s and 1970s a reexamination

Læs mere

Styrelsesloven: Den glemte alliance

Styrelsesloven: Den glemte alliance Styrelsesloven: Den glemte alliance Af Else Hansen, seniorforsker, ph.d. Trykt i Uddannelseshistorie 2008. 42. årbog fra Selskabet for Skole- og Uddannelseshistorie, side 107-124. Bryd professorvældet

Læs mere

Dias 2. #å $ $ # % ' ""!

Dias 2. #å $ $ # % ' ! Dias 1 ø! Tak fordi jeg måtte komme og præsentere mit projekt om Dansk Universitetspolitik her ved Forum for Universitetshistorie. Det har jeg glædet mig til. Som sagt kommer jeg fra Rigsarkivet i København.

Læs mere

Dias 4 " -1 $ 2 " #!

Dias 4  -1 $ 2  #! Dias 1! Om mig selv kan jeg sige, at jeg har arbejdet med dansk og nordisk universitetshistorie gennem flere år. Jeg skrev i sin tid RUC s historie i anledning af universitetscentrets 25 års jubilæum i

Læs mere

Else Hansen PROFESSORER, STUDENTER OG POLIT.ER. Om velfaerdsstatens universitetspolitik Museum Tusculanums Forlag Rigsarkivet

Else Hansen PROFESSORER, STUDENTER OG POLIT.ER. Om velfaerdsstatens universitetspolitik Museum Tusculanums Forlag Rigsarkivet Else Hansen PROFESSORER, STUDENTER OG POLIT.ER Om velfaerdsstatens universitetspolitik 1950-1975 Museum Tusculanums Forlag Rigsarkivet Indhold Forord 9 Del 1 Indledning 11 Velfaerdsstatens universiteter

Læs mere

Styrelsesloven: Den glemte alliance

Styrelsesloven: Den glemte alliance Styrelsesloven: Den glemte alliance Af Else Hansen Bryd professorvældet var en af studenteroprørets hovedparoler. Det krav kunne Folketingets borgerlige flertal tilslutte sig, og resultatet blev styrelsesloven

Læs mere

Kilder til Krønikens tid

Kilder til Krønikens tid Kilder til Krønikens tid Foredrag 27. 4. 2004 Højere uddannelser i 1950 erne - studenter og professorer 1950 erne var præget af, at store forandringer var undervejs i samfundet. Flytning fra land til by.

Læs mere

Hvordan bruges universitetshistorie? Else Hansen

Hvordan bruges universitetshistorie? Else Hansen Hvordan bruges universitetshistorie? Else Hansen Trykt i: Uddannelseshistorie 2009. 43. årbog fra Selskabet for Skole- og Uddannelseshistorie, side 88-98. Universiteter og højere læreanstalter står centralt

Læs mere

Helge Larsen. Interview ved Ellen Nørgaard

Helge Larsen. Interview ved Ellen Nørgaard Helge Larsen Interview ved Ellen Nørgaard Ellen Nørgaard: De er cand.mag. Hvorfor valgte De at læse? Helge Larsen: Da jeg gik ud af gymnasiet lovede jeg mig selv aldrig at vende tilbage til skolen. Jeg

Læs mere

Hvordan bruges universitetshistorie?

Hvordan bruges universitetshistorie? Hvordan bruges universitetshistorie? af Else Hansen Universiteter og højere læreanstalter står centralt i samfundets udvikling af viden gennem uddannelse og forskning. Universiteternes rolle og funktion

Læs mere

Fem danske mødedogmer

Fem danske mødedogmer Fem danske mødedogmer Ib Ravn, lektor, ph.d., DPU, Aarhus Universitet Offentliggjort i JP Opinion 30.09.11 kl. 03:01 Ingen har lyst til at være udemokratisk, slet ikke i forsamlinger, men det er helt galt,

Læs mere

Høring d. 10. oktober : Uafhængige universiteter? i Folketingets Landstingssal

Høring d. 10. oktober : Uafhængige universiteter? i Folketingets Landstingssal Høring d. 10. oktober : Uafhængige universiteter? i Folketingets Landstingssal Formål : At belyse fagfolks/forskersamfundets synspunkter på universitetets aktuelle vilkår (herunder økonomi) og de verserende

Læs mere

PF formandens årsfesttale 2018

PF formandens årsfesttale 2018 PF formandens årsfesttale 2018 Af Lars Holm Deres excellencer, ærede minister. Kære undervisere, ansatte og medstuderende. Mine damer og herrer. Det er mig en stor ære at byde jer velkommen til DTU s og

Læs mere

Byrådet Byrådets opgaver og kompetencer, og administrationens opgaver og kodeks

Byrådet Byrådets opgaver og kompetencer, og administrationens opgaver og kodeks Byrådet 2018-2021 Byrådets opgaver og kompetencer, og administrationens opgaver og kodeks Hvad er byrådets opgave? Kommune betyder fælles, og demokrati betyder folkestyre. Silkeborg Kommune er et demokratisk

Læs mere

Universiteter og idealer i velfærdsstaten

Universiteter og idealer i velfærdsstaten Universiteter og idealer i velfærdsstaten Af Else Hansen Uddannelse har en central placering i 1950 ernes og 1960 ernes velfærdsstat. Uddannelse er ikke blot en samfundsmæssig investering; adgang til uddannelse

Læs mere

Justering af fremdriftsreformen. Nye regler for studiefremdrift på vej. Bestyrelsesmøde nr. 84, den 8. juni 2016 Pkt. 10b. Bilag 1

Justering af fremdriftsreformen. Nye regler for studiefremdrift på vej. Bestyrelsesmøde nr. 84, den 8. juni 2016 Pkt. 10b. Bilag 1 Bestyrelsesmøde nr. 84, den 8. juni 2016 Pkt. 10b. Bilag 1 Justering af fremdriftsreformen Nye regler for studiefremdrift på vej Dias 1 Nye regler for studiefremdrift på KU Folketinget vedtog 3. maj ændring

Læs mere

MENNESKETS SYN PÅ MENNESKET

MENNESKETS SYN PÅ MENNESKET MENNESKETS SYN PÅ MENNESKET HVOR KOMMER MENNESKET FRA? Hvad mennesket er, kan formuleres på uendelig mange måder. Men noget af det mest menneskelige er menneskets fortælling om sig selv. Der er jo ingen

Læs mere

Hvad er der sket med kanonen?

Hvad er der sket med kanonen? HistorieLab http://historielab.dk Hvad er der sket med kanonen? Date : 28. januar 2016 Virker den eller er den kørt ud på et sidespor? Indførelsen af en kanon i historie med læreplanen Fælles Mål 2009

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi, Uddannelsesudvalget UVT alm. del - Bilag 118,UDU alm. del - Bilag 263 Offentligt

Udvalget for Videnskab og Teknologi, Uddannelsesudvalget UVT alm. del - Bilag 118,UDU alm. del - Bilag 263 Offentligt Udvalget for Videnskab og Teknologi, Uddannelsesudvalget UVT alm. del - Bilag 118,UDU alm. del - Bilag 263 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 94, d. 4. april 2018 Pkt.3b. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse

Bestyrelsesmøde nr. 94, d. 4. april 2018 Pkt.3b. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 94, d. 4. april 2018 Pkt.3b. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 1. MARTS 2018 Vedr. Studieaktivitet og studietidsoverskridelse på KU efter justering

Læs mere

Tables BASE % 100%

Tables BASE % 100% Her er hvad 194 deltagere på Folkehøringen mener om en række spørgsmål - før og efter, at de har diskuteret med hinanden og udspurgt eksperter og politikere. Før Efter ANTAL INTERVIEW... ANTAL INTERVIEW...

Læs mere

Studenterrådet ved KU s høringssvar til Forslag til Lov om ændring af universitetsloven

Studenterrådet ved KU s høringssvar til Forslag til Lov om ændring af universitetsloven Studenterrådet ved KU s høringssvar til Forslag til Lov om ændring af universitetsloven Studenterrådet ved Københavns Universitet har med stor interesse læst Forslag til Lov om ændring af universitetsloven.

Læs mere

Studenterrådet ved Aarhus Universitet

Studenterrådet ved Aarhus Universitet S t u d e n t e r r å d e t v e d A a r h u s U n i v e r s i t e t Studenterrådets bidrag til AU s samlede evaluering af universitetsområdet Som led i evalueringen af universitetsområdet, indsender Studenterrådet

Læs mere

Notat fra Cevea, 03/10/08

Notat fra Cevea, 03/10/08 03.10.08 Danskerne efterspørger globalt demokrati og debat Side 1 af 5 Notat fra Cevea, 03/10/08 Cevea Teglværksgade 27 2100 København Ø Tlf +45 31 64 11 22 cevea@cevea.dk www.cevea.dk Mens politikerne

Læs mere

Det kommunale selvstyre - før, nu og i fremtiden. Seminar for Foreningen af udviklingskonsulenter Den 13. marts 2017 Ved Jan Olsen, KL

Det kommunale selvstyre - før, nu og i fremtiden. Seminar for Foreningen af udviklingskonsulenter Den 13. marts 2017 Ved Jan Olsen, KL Det kommunale selvstyre - før, nu og i fremtiden Seminar for Foreningen af udviklingskonsulenter Den 13. marts 2017 Ved Jan Olsen, KL Indhold En lang kamp om kommunestyret Fra dengang til nu holder 1970

Læs mere

REFERAT. Møde den: 4. marts Dekanmøde med studerende. Til stede: Mette Thunø, Jan Ifversen, 10 studenterrepræsentanter, Aske Dahl Sløk (ref.

REFERAT. Møde den: 4. marts Dekanmøde med studerende. Til stede: Mette Thunø, Jan Ifversen, 10 studenterrepræsentanter, Aske Dahl Sløk (ref. Møde den: 4. marts 2011 REFERAT Dekanmøde med studerende Til stede: Mette Thunø, Jan Ifversen, 10 studenterrepræsentanter, Aske Dahl Sløk (ref.) Dato: 09. marts 2011 Sagsnr.: Ref: Side 1/5 Dagsorden 1.

Læs mere

20-spørgsmål S 422 Om ungdomskommissionen.

20-spørgsmål S 422 Om ungdomskommissionen. Page 1 of 6 Folketinget, Christiansborg 1240 København K. Tlf.: +45 3337 5500 Mail: folketinget@ft.dk 20-spørgsmål S 422 Om ungdomskommissionen. Af Til undervisningsministeren Bertel Haarder (V) 20-11-2009

Læs mere

Fællesskab kræver fællesskab BETINA DYBBROE, PROFESSOR, CENTER FOR SUNDHEDSFREMMEFORSKNING, ROSKILDE UNIVERSITET

Fællesskab kræver fællesskab BETINA DYBBROE, PROFESSOR, CENTER FOR SUNDHEDSFREMMEFORSKNING, ROSKILDE UNIVERSITET Fællesskab kræver fællesskab BETINA DYBBROE, PROFESSOR, CENTER FOR SUNDHEDSFREMMEFORSKNING, ROSKILDE UNIVERSITET Fællesskab kræver fællesskab Fagligt engagement kræver mulighed for fælles diskussioner

Læs mere

Studenteroprøret i Danmark

Studenteroprøret i Danmark Studenteroprøret i Danmark AF STEVEN L.B. JENSEN OG THOMAS EKMAN JØRGENSEN Beskeden lød:»det BRÆNDER i Studiegården torsdag d. 21 kl. 15 Og SAMME AFTEN kl. 20 i Alexandersalen. Studenter-AKTIONSmøde. Kun

Læs mere

Politisk aftale mellem regeringen, Venstre og Konservative om en ny offentlighedslov

Politisk aftale mellem regeringen, Venstre og Konservative om en ny offentlighedslov Politisk aftale mellem regeringen, Venstre og Konservative om en ny offentlighedslov 1. Regeringen, Venstre og Konservative (herefter benævnt aftaleparterne) har indgået aftale om en ny offentlighedslov.

Læs mere

Den demokratiske samtale: utilstrækkelig opdragelse til demokrati

Den demokratiske samtale: utilstrækkelig opdragelse til demokrati www.folkeskolen.dk januar 2005 Den demokratiske samtale: utilstrækkelig opdragelse til demokrati DEMOKRATIPROJEKT. Lærerne fokuserer på demokratiet som en hverdagslivsforeteelse, mens demokratisk dannelse

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Svar på Spørgsmål 110 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Svar på Spørgsmål 110 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del - på Spørgsmål 110 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København

Læs mere

Rektor Ralf Hemmingsen, Dekan Kjelgaard-Petersen, Ambassadør Sturla Sigurjónsson. Ærede gæster,

Rektor Ralf Hemmingsen, Dekan Kjelgaard-Petersen, Ambassadør Sturla Sigurjónsson. Ærede gæster, Islands-Dansk akademisk tradition. Köbenhavns Universitets Seminar i anledning af Islands Universitets 100 års jubileum. Københavns Universitet, 22. september 2011. Rektor Ralf Hemmingsen, Dekan Kjelgaard-Petersen,

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om videregående kunstneriske uddannelsesinstitutioner under Kulturministeriet

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om videregående kunstneriske uddannelsesinstitutioner under Kulturministeriet Til lovforslag nr. L 148 Folketinget 2010-11 Betænkning afgivet af Kulturudvalget den 11. maj 2011 Betænkning over Forslag til lov om ændring af lov om videregående kunstneriske uddannelsesinstitutioner

Læs mere

BILAG TIL EVALUERING AF NY POLITISK ARBEJDSFORM I GENTOFTE KOMMUNE - DELRAPPORT # 3

BILAG TIL EVALUERING AF NY POLITISK ARBEJDSFORM I GENTOFTE KOMMUNE - DELRAPPORT # 3 BILAG TIL EVALUERING AF NY POLITISK ARBEJDSFORM I GENTOFTE KOMMUNE - DELRAPPORT # 3 BILAG 1: BORGERNES SVAR PÅ SPØRGESKEMA Spørgeskemaet til deltagende borgere blev sendt til alle borgere, der deltog i

Læs mere

Fælles censorberetning 2018 for økonomi. Censorformand Finn Lauritzen. Marts 2019

Fælles censorberetning 2018 for økonomi. Censorformand Finn Lauritzen. Marts 2019 Fælles censorberetning 2018 for økonomi Censorformand Finn Lauritzen 1. Indledning Det landsdækkende Censorkorps for økonomi dækker økonomuddannelserne for Københavns Universitet (KU), Aarhus Universitet

Læs mere

Vores børn og unge har brug for sammenhæng i tilværelsen

Vores børn og unge har brug for sammenhæng i tilværelsen Vores børn og unge har brug for sammenhæng i tilværelsen Nyt fra Projektet Samdrift af institutionerne på Ørbækvej 47-53 OTOBER 2009 Fem arbejdsgrupper skal i gang Alle forældre, medarbejdere og ledere

Læs mere

Knud Heinesen. I samtale med Ellen Nørgaard

Knud Heinesen. I samtale med Ellen Nørgaard Knud Heinesen I samtale med Ellen Nørgaard EN: Hvorfor valgte du at læse" KH: Min far var ikke faglært, min mor døde tidligt og min farmor, der var købmandskone, og som jeg så meget til, sagde at jeg havde

Læs mere

Værdier, kvalitet og omstilling

Værdier, kvalitet og omstilling DET TALTE ORD GÆLDER! Værdier, kvalitet og omstilling Talepunkter til departementschef Henrik Nepper Christensens foredrag ved åbning af Nordisk Kongres for kirkegårde og krematorier 4. sep. 2013 Indledning

Læs mere

Universitets- og Bygningsstyrelsen DM sagsnr Videnskabsministeriet 9. december 2010

Universitets- og Bygningsstyrelsen DM sagsnr Videnskabsministeriet 9. december 2010 Universitets- og Bygningsstyrelsen DM sagsnr. 10-8769 Videnskabsministeriet 9. december 2010 att. Helga Øregaard Dam heo@ubst.dk / ubst@ubst.dk Vedr. høring om ændring af Universitetsloven sagsnr. 10-088435

Læs mere

REKTORS JULETALE Søauditorierne 18. december 2009

REKTORS JULETALE Søauditorierne 18. december 2009 REKTORS JULETALE Søauditorierne 18. december 2009 Aarhus Universitet Aarhus Universitet i fortsat udvikling med vækst på helt centrale områder Rekordoptag i 2009 Større forskningsbevillinger Betydelig

Læs mere

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M o Sta Stem! ga! o - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? / o T D A O M K E R I Indhold En bevægelsesøvelse hvor eleverne får mulighed for aktivt og på gulvet at udtrykke holdninger, fremsætte forslag

Læs mere

Demokrati og indflydelse

Demokrati og indflydelse 1 Demokrati og indflydelse www.inatsisartut.gl På Inatsisartuts hjemmeside, findes oplysninger om demokrati. Herunder finder du bl.a. også Leksikon med en ordliste med forklaring over de meste almindelige

Læs mere

Beskæftigelsesministerens tale på samråd den 12. februar 2016 om arbejdsmiljøuddannelse

Beskæftigelsesministerens tale på samråd den 12. februar 2016 om arbejdsmiljøuddannelse Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 241 Offentligt T A L E Beskæftigelsesministerens tale på samråd den 12. februar 2016 om arbejdsmiljøuddannelse 8. februar 2016 J.nr.

Læs mere

FORSTÅ OMBUDSMANDSSAGEN

FORSTÅ OMBUDSMANDSSAGEN FORSTÅ OMBUDSMANDSSAGEN Denne pjece fortæller om baggrunden for og forløbet i sagen om en rapport fra Sundhedsstyrelsen, der blev ændret. Sagen handler om Tandlægeforeningens klage til Ombudsmanden over

Læs mere

Københavns Universitet. Har EU-domstolen indflydelse på EU's politik? Martinsen, Dorte Sindbjerg. Published in: Politologisk Årbog

Københavns Universitet. Har EU-domstolen indflydelse på EU's politik? Martinsen, Dorte Sindbjerg. Published in: Politologisk Årbog university of copenhagen Københavns Universitet Har EU-domstolen indflydelse på EU's politik? Martinsen, Dorte Sindbjerg Published in: Politologisk Årbog 2015-2016 Publication date: 2016 Document Version

Læs mere

DGS s Historie. Sommerkursus 2012 Bjarke Dahl Mogensen

DGS s Historie. Sommerkursus 2012 Bjarke Dahl Mogensen DGS s Historie Sommerkursus 2012 Bjarke Dahl Mogensen Begyndelsen Traditionel interesseorganisation Lavt aktivitetsniveau Få medlemmer Tiden indhentede - 1968 Starten 1970 erne Ungdomsoprøret ungdommen

Læs mere

Årsplan for Københavnsbestyrelsen 2016-17

Årsplan for Københavnsbestyrelsen 2016-17 1 Årsplan for Københavnsbestyrelsen 2016-17 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Indledning Enhedslisten- Københavns årsplan beskriver både tilbagevendende og nye arrangementer, som Københavnsbestyrelsen

Læs mere

Retsudvalget (Omtryk Yderligere materiale vedlagt) REU Alm.del Bilag 35 Offentligt

Retsudvalget (Omtryk Yderligere materiale vedlagt) REU Alm.del Bilag 35 Offentligt Retsudvalget 2017-18 (Omtryk - 17-11-2017 - Yderligere materiale vedlagt) REU Alm.del Bilag 35 Offentligt REU høring om Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols praksis, onsdag den 11.10.2017 Ærede medlemmer

Læs mere

7. høringsindlæg: Dekan Tage Bild: Samfundets styring af universiteterne:

7. høringsindlæg: Dekan Tage Bild: Samfundets styring af universiteterne: C. Høringstema: Samfundets styring 7. høringsindlæg: Dekan Tage Bild: Samfundets styring af universiteterne: Der er stor konkurrence om at definere de samfundsinteresser, som universiteterne skal varetage,

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om ændringen af støtten til solcelleanlæg. Januar 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om ændringen af støtten til solcelleanlæg. Januar 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om ændringen af støtten til solcelleanlæg Januar 2015 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 25/2013 om ændringen af støtten

Læs mere

Arbejdsblad. Indhold. 27. maj 2010 A312. 1 Projektplanlægning 1. 2 Samarbejdet i gruppen 3. 3 Samarbejdet med vejlederne 5

Arbejdsblad. Indhold. 27. maj 2010 A312. 1 Projektplanlægning 1. 2 Samarbejdet i gruppen 3. 3 Samarbejdet med vejlederne 5 Arbejdsblad 27. maj 2010 A312 Indhold 1 Projektplanlægning 1 2 Samarbejdet i gruppen 3 3 Samarbejdet med vejlederne 5 1 Procesanalyse 1 Projektplanlægning I projektarbejdet har vi benyttet Google kalender

Læs mere

Der var mange dagsordener. Interview med Susanne Voldby, formand for Dansk Socialrådgiverforening

Der var mange dagsordener. Interview med Susanne Voldby, formand for Dansk Socialrådgiverforening Der var mange dagsordener Interview med Susanne Voldby, formand for Dansk Socialrådgiverforening 1971 1974 Af Bjarne Trier Andersen og John Guldager, november 2011 Blå bog Susanne Voldby, født 1943. Uddannet

Læs mere

Her er ideer til, hvordan kanonpunktet Den westfalske Fred kan integreres i emner/temaer.

Her er ideer til, hvordan kanonpunktet Den westfalske Fred kan integreres i emner/temaer. Systemskiftet 1901 Det danske demokratiske system er udviklet, siden det blev etableret i 1849. Systemskiftet i 1901 hører til de afgørende ændringer. I første omgang blev denne praksis ikke grundlovsfæstet.

Læs mere

Børne- og Socialministeriet Holmens Kanal København K

Børne- og Socialministeriet Holmens Kanal København K Børne- og Socialministeriet Holmens Kanal 22 1060 København K E-mail: jrje@sm.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 I N F O @ H U M A N R I G H T S. D K M E

Læs mere

Kapløbsspil. Elementer: informationssøgning, samarbejde

Kapløbsspil. Elementer: informationssøgning, samarbejde Kapløbsspil Elementer: informationssøgning, samarbejde Kursisterne inddeles i grupper. Spørgsmålene udleveres. Grupperne søger på internettet og finder svarene på de spørgsmål, de ikke umiddelbart kan

Læs mere

FOA Århus, Fag og Arbejde, Christian X's vej Viby J. Forbundets j.nr. 10/136780

FOA Århus, Fag og Arbejde, Christian X's vej Viby J. Forbundets j.nr. 10/136780 FOA Århus, Fag og Arbejde, Christian X's vej 56-58 8260 Viby J Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse:

Læs mere

Studenterambassadørens kvartalsrapport

Studenterambassadørens kvartalsrapport K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Studenterambassadørens kvartalsrapport 1. kvartal 2013 1. Studenterambassadørens formål og opgaver Studenterambassadøren ved Københavns Universitet er den første

Læs mere

21. oktober 2007 EM 2007/37 BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg. vedrørende. Forslag til landstingslov om Ilisimatusarfik

21. oktober 2007 EM 2007/37 BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg. vedrørende. Forslag til landstingslov om Ilisimatusarfik 21. oktober 2007 BETÆNKNING Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg vedrørende Forslag til landstingslov om Ilisimatusarfik Afgivet til forslagets 2. behandling Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg

Læs mere

om, at Naalakkersuisut har været inddraget i forhandlingerne om en ny af tale det har Naalakkersuisut ikke. Nick har selv siddet i Naalakkersuisut

om, at Naalakkersuisut har været inddraget i forhandlingerne om en ny af tale det har Naalakkersuisut ikke. Nick har selv siddet i Naalakkersuisut t INATSISARTUT OMBUDSMANDIAT OMBUDSMANDEN FOR INATSISARTUT Nick Nielsen 13. marts 2015 Rekommanderet NaL. nr./j.nr.: 2015-720-0002 ÅIL. nr./brevnr.: 36611 SuLL./sagsbeh.: ÅJ Klage over formanden for Naalakkersuisut

Læs mere

Færdigheds- og vidensområder

Færdigheds- og vidensområder Klasse: Jupiter Historie Skoleår: 2016/2017 Uge/måned Emne Kompetenceområde(r) Augustseptember Den Kolde Krig: Østtysklands sammenbrud. Sovjetunionen til 15 nye stater. De blå lejesvende. Den kolde krig

Læs mere

Systemskiftet 2001: Regeringen og den offentlige sektor

Systemskiftet 2001: Regeringen og den offentlige sektor Systemskiftet 2001: Regeringen og den offentlige sektor Jørgen Grønnegård Christensen præsen TATION Fra Nyrup til Løkke Off. ansatte (1000 fuldtidsbekæftigede) 772 770 768 766 764 762 760 758 756 754 1998

Læs mere

IV. Universitetets retsregler

IV. Universitetets retsregler IV. Universitetets retsregler A. Styrelsesregler Skrivelse af 16. juni 1978 fra Direktoratet for de videregående uddannelser vedrørende ændring af statuttens 68, stk. 1, sidste punktum og 70, stk. 2, således

Læs mere

4423 elever fra landets ungdomsuddannelser har stemt i Aalborg Universitets ungdomsvalg.

4423 elever fra landets ungdomsuddannelser har stemt i Aalborg Universitets ungdomsvalg. Pressemeddelelse D. 12. september, 2011, Aalborg De unge har stemt 4423 elever fra landets ungdomsuddannelser har stemt i Aalborg Universitets ungdomsvalg. Gymnasieeleverne ville stemme rødt Står det til

Læs mere

2017/1 BTL 48 (Gældende) Udskriftsdato: 2. maj Betænkning. over. (Erhvervskandidatuddannelse)

2017/1 BTL 48 (Gældende) Udskriftsdato: 2. maj Betænkning. over. (Erhvervskandidatuddannelse) 2017/1 BTL 48 (Gældende) Udskriftsdato: 2. maj 2019 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Uddannelses- og Forskningsudvalget den 23. november 2017 Betænkning over Forslag til lov

Læs mere

Betænkning afgivet af Sundheds- og Forebyggelsesudvalget den 24. marts Betænkning. over

Betænkning afgivet af Sundheds- og Forebyggelsesudvalget den 24. marts Betænkning. over Til lovforslag nr. L 115 Folketinget 2014-15 Betænkning afgivet af Sundheds- og Forebyggelsesudvalget den 24. marts 2015 Betænkning over Forslag til lov om ændring af lov om fremstilling, præsentation

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af navneloven

Betænkning. Forslag til lov om ændring af navneloven 2008/1 BTL 107 (Gældende) Udskriftsdato: 4. juli 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Retsudvalget den 2. april 2009 Betænkning over Forslag til lov om ændring af navneloven

Læs mere

Dimissionstale s. 1

Dimissionstale s. 1 Året 2019 er året hvor I bliver studenter fra Stenhus Gymnasium. 449 fantastiske, kloge og skønne unge mennesker. Året 2019 er også året, hvor ytringsfriheden blev udfordret og vores demokrati sat under

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 30. august 2004 RN B106/04

RIGSREVISIONEN København, den 30. august 2004 RN B106/04 RIGSREVISIONEN København, den 30. august 2004 RN B106/04 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om den økonomiske styring på Aarhus Universitet og Københavns Universitet (beretning

Læs mere

Fup og fakta i SU-debatten

Fup og fakta i SU-debatten Fup og fakta i SU-debatten Fortalerne for SU-forringelser er enige om, at SU-pengene kan bruges bedre, men enigheden ophører, når det handler om hvad pengene i stedet kan bruges til. Blandt ønskerne nævnes

Læs mere

Det registrerede partnerskab

Det registrerede partnerskab Det registrerede partnerskab Det registrerede partnerskab (1989) En rigtig firserklassiker. Da den kom frem, var den nyskabende, og den er siden blevet genindspillet i mange andre lande. Den havde en lang

Læs mere

århus sem inar ÅRHUS-SEMINAR INSTITUT FOR STATSKUNDSKAB DET SAMFUNDSVIDENSKABELIGE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET

århus sem inar ÅRHUS-SEMINAR INSTITUT FOR STATSKUNDSKAB DET SAMFUNDSVIDENSKABELIGE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET århus sem inar ÅRHUS-SEMINAR au DET SAMFUNDSVIDENSKABELIGE FAKULTET ÅRHUS-SEMINAR 2 3 INTRODUKTION DETALJERET PROGRAM Formålet med det årlige Århus-seminar på Institut for Statskundskab er, at instituttets

Læs mere

Spørgsmål til refleksion og fordybelse. Vidste du, at.. Ordforklaring. Historiefaget.dk: Vidste du, at.. Side 1 af 5

Spørgsmål til refleksion og fordybelse. Vidste du, at.. Ordforklaring. Historiefaget.dk: Vidste du, at.. Side 1 af 5 Den kolde krig er betegnelsen for den højspændte situation, der var mellem supermagterne USA og Sovjetunionen i perioden efter 2. verdenskrigs ophør i 1945 og frem til Berlinmurens fald i november 1989.

Læs mere

Fagmodul i Historie. Ændringer af 1.september 2014, 1.september 2016 og 1. september 2017 fremgår sidst i dokumentet. Formål

Fagmodul i Historie. Ændringer af 1.september 2014, 1.september 2016 og 1. september 2017 fremgår sidst i dokumentet. Formål ROSKILDE UNIVERSITET Studienævnet for Kultur og Identitet Fagmodul i Historie DATO/REFERENCE JOURNALNUMMER 1. september 2017 2012-904 Ændringer af 1.september 2014, 1.september 2016 og 1. september 2017

Læs mere

Forretningsorden for Studienævn Medicin November 2014

Forretningsorden for Studienævn Medicin November 2014 Forretningsorden for Studienævn Medicin November 2014 I henhold til Standardforretningsorden for Kollegiale Organer ved Aalborg Universitet og Universitetets Vedtægt fastsættes herved følgende forretningsorden

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om videregående kunstneriske uddannelsesinstitutioner under Kulturministeriet

Bekendtgørelse af lov om videregående kunstneriske uddannelsesinstitutioner under Kulturministeriet LBK nr 732 af 14/06/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 22. juni 2016 Ministerium: Kulturministeriet Journalnummer: Kulturmin., j.nr. 16/02016-5 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse af lov

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 90 den 20. sep Pkt.9a. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse

Bestyrelsesmøde nr. 90 den 20. sep Pkt.9a. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 90 den 20. sep. 2017 Pkt.9a. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 14. SEPTEMBER 2017 Vedr. Studieaktivitet på Københavns Universitet efter justering

Læs mere

VEJLEDNING FOR BEDØMMELSESUDVALG

VEJLEDNING FOR BEDØMMELSESUDVALG VEJLEDNING FOR BEDØMMELSESUDVALG FOR PH.D.-AFHANDLINGER Aarhus Graduate School of Business and Social Sciences april 2014 Indhold Regelgrundlaget... 1 Krav til ph.d.-afhandlingen... 1 Bedømmelsesudvalgets

Læs mere

Muslimer og demokrati

Muslimer og demokrati ANALYSE May 2011 Muslimer og demokrati Helle Lykke Nielsen Islamiske partier har længe været en del af det politiske landskab i Mellemøsten og den islamiske verden, men har generelt ikke klaret sig ret

Læs mere

Den gældende ordning for folkekirkens styre

Den gældende ordning for folkekirkens styre Den gældende ordning for folkekirkens styre Oplæg ved departementschef Henrik Nepper-Christensen Indledning Når man skal drøfte, om noget skal forandres, er det altid nyttigt at begynde med et overblik

Læs mere

Historie 8. klasse årsplan 2018/2019

Historie 8. klasse årsplan 2018/2019 Måned Uge nr. Forløb Antal lektioner Kompetencemål og færdigheds- og vidensområder August 32 De slesvigske krige 8 Kronologi og sammenhæng 33 kontinuitet (fase 2) 34 Historiekanon (fase 1) 35 Konstruktion

Læs mere

DEN OFFENTLIGE KOMMUNIKATIONSINDSATS; PLIGT ELLER MULIGHED? DEN SURE PLIGT

DEN OFFENTLIGE KOMMUNIKATIONSINDSATS; PLIGT ELLER MULIGHED? DEN SURE PLIGT DEN OFFENTLIGE KOMMUNIKATIONSINDSATS; PLIGT ELLER MULIGHED? Der kommunikeres meget i det offentlige. Der er love og regler for hvad der skal siges til offentligheden i hvilke situationer. Der er lokalplaner,

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Svar på Spørgsmål 189 Offentligt

Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Svar på Spørgsmål 189 Offentligt Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - på Spørgsmål 189 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg

Læs mere

Landbrugsministeriets repræsentant i jordlovsudvalget

Landbrugsministeriets repræsentant i jordlovsudvalget Landbrugsministeriets repræsentant i jordlovsudvalget A klagede over, at landbrugsministeren havde ændret hidtidig praksis ved som landbrugsministeriets repræsentant i jordlovsudvalget at udpege en person,

Læs mere

EDNI VEJL VEJLEDNING FOR BEDØMMELSESUDVALG FOR PH.D.-AFHANDLINGER. BSS, december Aarhus Graduate School of Business and Social Sciences

EDNI VEJL VEJLEDNING FOR BEDØMMELSESUDVALG FOR PH.D.-AFHANDLINGER. BSS, december Aarhus Graduate School of Business and Social Sciences EDNI VEJL PHD NG / VEJLEDNING FOR BEDØMMELSESUDVALG FOR PH.D.-AFHANDLINGER BSS, december 2012 Aarhus Graduate School of Business and Social Sciences Indhold Regelgrundlaget... 1 Krav til ph.d.-afhandlingen...

Læs mere

Nyt "lille" Danida må genopfinde sig selv - er klassisk bistand døende?

Nyt lille Danida må genopfinde sig selv - er klassisk bistand døende? Nyt "lille" Danida må genopfinde sig selv - er klassisk bistand døende? 28.05.14 Af Jesper Heldgaard, freelance-journalist Det 21. århundredes nye verdensorden stiller helt nye krav til udviklingssamarbejdet,

Læs mere

Åbningsdebat, Folketinget. Oktober 2008.

Åbningsdebat, Folketinget. Oktober 2008. Lars-Emil Johansen Ordførertale, Siumut Åbningsdebat, Folketinget. Oktober 2008. Sig nærmer tiden Næsten symbolsk for historiens forløb afgik tidligere folketingsmedlem og en af grundlæggerne for Grønlands

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi L 143 Bilag 1 Offentligt

Udvalget for Videnskab og Teknologi L 143 Bilag 1 Offentligt Udvalget for Videnskab og Teknologi 2010-11 L 143 Bilag 1 Offentligt Notat Modtager(e): Udvalget for Videnskab og Teknologi Kopi: Liste over indkomne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af

Læs mere

2010/1 BTL 143 (Gældende) Udskriftsdato: 18. januar Betænkning afgivet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 5. maj Betænkning.

2010/1 BTL 143 (Gældende) Udskriftsdato: 18. januar Betænkning afgivet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 5. maj Betænkning. 2010/1 BTL 143 (Gældende) Udskriftsdato: 18. januar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 5. maj 2011 Betænkning over Forslag til lov

Læs mere

Mennesker møder mennesker - Det skal ses og mærkes (ordlyd er forenklet)

Mennesker møder mennesker - Det skal ses og mærkes (ordlyd er forenklet) Mennesker møder mennesker - Det skal ses og mærkes (ordlyd er forenklet) Andre forslag: - sammen når vi endnu længre - sammen skaber vi fremtiden - sammen mod fremtiden - sammen skaber vi velfærd - og

Læs mere

S t u d e n t e r r å d e t v e d A a r h u s U n i v e r s i t e t

S t u d e n t e r r å d e t v e d A a r h u s U n i v e r s i t e t Arbejdsplan 2009 forår Arbejdsplanen er et vigtigt redskab for SR, idet den tydeliggør, hvad organisationen arbejder med. Frem for, som før set, at lave en detaljeret plan, der beskæftiger sig med alt

Læs mere

Dansk universitetspolitik 1945-1975 med udblik til Sverige Else Hansen, ph.d., seniorforsker, Rigsarkivet. København.

Dansk universitetspolitik 1945-1975 med udblik til Sverige Else Hansen, ph.d., seniorforsker, Rigsarkivet. København. Dansk universitetspolitik 1945-1975 med udblik til Sverige Else Hansen, ph.d., seniorforsker, Rigsarkivet. København. September 2006 Forudsætninger: I perioden 01.05.2007-30.04.2008 er jeg af Kulturministeriets

Læs mere

TALE TIL RETSUDVALGET OM FORSLAGET TIL NY OFFENTLIGHEDSLOV. Onsdag den 26. februar 2011. Professor, dr.jur. Niels Fenger

TALE TIL RETSUDVALGET OM FORSLAGET TIL NY OFFENTLIGHEDSLOV. Onsdag den 26. februar 2011. Professor, dr.jur. Niels Fenger TALE TIL RETSUDVALGET OM FORSLAGET TIL NY OFFENTLIGHEDSLOV 1. Overordnede pointer Onsdag den 26. februar 2011 Professor, dr.jur. Niels Fenger Tak for invitationen til at komme her i dag og give en indledende

Læs mere

SN-IKK. Forum Studienævnsmøde kl Mødedato: Onsdag den 17. august Sted: Lokale Afbud: Rebekka Laugesen, Erik Damhus

SN-IKK. Forum Studienævnsmøde kl Mødedato: Onsdag den 17. august Sted: Lokale Afbud: Rebekka Laugesen, Erik Damhus I N S T I T U T F O R K U N S T - O G K U L T U R V I D E N S K A B K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T SN-IKK R E F E R A T 24. AUGUST 2016 Forum Studienævnsmøde kl. 13.00-16.00 Mødedato: Onsdag

Læs mere

Jørgen Dalberg-Larsen PRAGMATISK RETSTEORI. Jurist- og Økonomforbundets Forlag

Jørgen Dalberg-Larsen PRAGMATISK RETSTEORI. Jurist- og Økonomforbundets Forlag Jørgen Dalberg-Larsen PRAGMATISK RETSTEORI Jurist- og Økonomforbundets Forlag Pragmatisme er en amerikansk tankeretning vendt mod vanetænkning og virkelighedsfjerne teorier fra omkring år 1900, der i de

Læs mere

Virksomhed og struktur

Virksomhed og struktur Virksomhed og struktur Virksomhed og struktur 787 Københavns Universitet er en af landets største arbejdspladser, hvor ca. 1550 fuldtidsansatte videnskabelige medarbejdere (professorer, lektorer, adjunkter,

Læs mere

Orientering vedrørende Studiefremdriftsreformen UDDANNELSESSERVICE

Orientering vedrørende Studiefremdriftsreformen UDDANNELSESSERVICE KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 70, den 10. december 2013 Pkt. 5. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 2. DECEMBER 2013 Vedr.: Orientering vedrørende Studiefremdriftsreformen

Læs mere

Dansk Universitetspædagogisk Netværk, DUN

Dansk Universitetspædagogisk Netværk, DUN Tema Fra data til beslutninger Årgang 14 nr. 26 / 2019 Titel Forfattere Sidetal Udgivet af URL 1968: Studenteroprør og undervisningsrevolution. En fortælling om opgøret med traditionel universitetsundervisning

Læs mere

Om relevansen af Bo Smith udvalgets arbejde

Om relevansen af Bo Smith udvalgets arbejde Om relevansen af Bo Smith udvalgets arbejde Udvalgets fokus handler ikke bare om en lille flig af det politiskadministrative system i Danmark. Fokus er på nogle af de mest centrale spørgsmål/dilemmaer

Læs mere

Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget UUI Alm.del Bilag 215 Offentligt

Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget UUI Alm.del Bilag 215 Offentligt Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 UUI Alm.del Bilag 215 Offentligt Ministeren Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget Folketinget Christiansborg 1240 København K Orientering om behandlingen

Læs mere