Havariet indtraf i dagslys under visuelle meteorologiske vejrforhold (VMC).

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Havariet indtraf i dagslys under visuelle meteorologiske vejrforhold (VMC)."

Transkript

1 REDEGØRELSE HCLJ Havari Luftfartøj: SOCATA TB 9 Registrering: OY-TEK Motor: Lycoming O-320-D2A Flyvning: Privatflyvning, VFR Besætning: 1 ingen tilskadekomst Passagerer: 3 ingen tilskadekomne Sted: Tunø flyveplads Dato og tidspunkt: kl UTC Luftfartsenheden i Havarikommissionen (HCLJ) modtog meddelelsen om havariet fra pårørende til piloten den 23. august 2010 kl UTC. Faktuelle oplysninger Flyvningens forløb Havariet indtraf under en flyvning fra Tunø flyveplads med planlagt destination Endelave flyveplads. Piloten startede fra bane 25 på Tunø flyveplads. Da flyet var nået ca. ¾ ned af banen valgte piloten flaps ud. Han løftede flyet af banen ca m før banens ende ved skrænten ud mod kystlinjen. Flyet passerede skrænten og sank igennem ned på græsset ud mod stranden. Flyet fortsatte frem mod en strandvold, som det ramte med næse- og hovedunderstel inden det kom til standsning i vandet få meter fra strandkanten. Det var ikke muligt for de ombordværende at åbne flyets døre. Piloten kunne bryde plexiglasset i venstre dør op, og alle kunne forlade flyet herigennem. Havariet indtraf i dagslys under visuelle meteorologiske vejrforhold (VMC).

2 Tilskadekomst af personer Der var ingen tilskadekomne personer. Skade på luftfartøjet Flyet blev ødelagt som følge af havariet. Oplysninger om personel Piloten - mand 58 år - var i besiddelse af gyldigt privat flyvecertifikat (PPL (A)) udstedt 25. maj Ligeledes var han i besiddelse af gyldig helbredsgodkendelse, som senest var fornyet den 13. maj Piloten havde opnået en totalflyvetid på 554:20 timer, hvoraf 4:10 timer var opnået på flytypen. Oplysninger om luftfartøjet Generelt Flyet var fremstillet i 1991 af SOCATA i Frankrig med typebetegnelsen TB 9. Flyets serie nr. var Motoren var fremstillet af Lycoming i USA med typebetegnelsen O-320-D2A. Propellen var fremstillet af Sensenich i USA med typebetegnelsen 74DM6-S Flyet havde gyldigt luftdygtighedsbevis, som var udstedt den 9. oktober Pilot s Operating handbook (POH) POH for SOCATA Model TB 9 var godkendt af de Franske luftfartsmyndigheder (D.G.A.C) den 8. december POH var godkendt af Statens luftfartsvæsen (SLV) med tilhørende dokumenter: Gældende vægt- og balancedata. Godkendte lasteinstruktioner. Ajourført udstyrsliste. POH angav i afsnit om Limitations flyets maksimalt tilladte startmasse (MTOM) til 1060 kg. Gældende vægt- og balancedata var indsat i POH Section 6 Weight and Balance Det fremgik af disse data, at der var foretaget vejning samt beregning af tyngdepunkt den 3. juni Flyets tomvægt var ifølge gældende vægt- og balancedata på 725 kg.

3 POH Section 5 Performance om beregning af startløb og -distance ses herunder. Følgende kan beregnes under anvendelse af POH Section 5 performance: Under forudsætning af en temperatur på 15º C, start ved havoverfladen (MSL trykhøjde 0) og maksimal startmasse på 1060 kg angav POH: Startløbet (roll) til 340 m (1116 ft). Tillæg til distancen på kort græs var angivet til 10 %, hvilket ville øge distancen til 374 m. Tillæg til distancen på langt græs var angivet til 25 %, hvilket ville øge distancen til 425 m. Oplysninger fra Statens Luftfartsvæsen (SLV) Trods tidligere behandling af dette emne, sker der hvert år stadig et antal uheld i startfasen skrev SLV i AIC B 24/08 i forbindelse med genudsendelse af AIC B den 10. april 2008 omhandlende startdistancer på græsbaner. Den kan ses på:

4 Første side af AIC B 24/08 gengives herunder.

5 Beregning af startløbets distance under anvendelse af informationer fra AIC B 24/08: Under forudsætning af en temperatur på 15º C, start ved havoverfladen (MSL trykhøjde 0) og maksimal startmasse på 1060 kg: Startløbets distance på en tør hård overflade (POH): 340 m + Tillæg langt græs (10-20 cm) 25 %: 425 m + Tillæg blød overflade 25 %: 531 m + Tillæg blød overflade 50 %: 637 m Meteorologiske oplysninger SIGWX kort gældende kl UTC ses herunder. Følgende vejrinformation blev indhentet fra DMI: Vejret i havariområdet: Et frontsystem bevæger sig op over Danmark sydfra og det tilhørende regnvejr kommer frem til Tunø kl. ca. 12 utc jf. radarbilleder. Vejr: Tiltagende, til dels moderat regn i perioden 12z-13z. Starten må have fundet sted i moderat regnvejr. Sigt: 8-12km i regn. Skyer: OVC i ft og SCT skyer mellem ft. Jordvind: grader, knob med vindstød til knob over havet (antageligt også på Tunø). Nedbør: Der er ikke faldet nedbør de forgangne 24 timer op til 23/8 kl. ca. 12z. Herefter er nedbørsintensiteten (vurderet ud fra observationer fra Røsnæs og Aarhus) 2-3 mm i timen. På Tunø er det sandsynligt at der er kommet ca. 3mm i den sidste time op til havariet.

6 Radarbillederne herunder viser regn over Tunø fra ca. kl UTC. Lokale beboere har til Havarikommissionen oplyst, at det havde regnet kraftigt i ugerne op til havariet. På havaritidspunktet angav de vindens retning og vindstyrke til let til jævn fra sydøst. Langs flyvepladsens bane lå et læhegn bestående af ca. 10 m høje træer, som gav banen læ for sydøstlige vinde. Oplysninger om flyvepladsen Tunø flyveplads var ejet af private. Flyvepladsen var ikke nævnt eller registreret i nogen af de eksisterende håndbøger/guides om flyvepladser, som var tilgængelige for piloter. Det var således ikke muligt at hente information om flyvepladsen eller at få kontaktoplysninger på ejerne og dermed eventuelt få tilladelse til at anvende pladsen. En af ejerne, som var til stede på flyvepladsen dagen efter havariet, har til Havarikommissionen oplyst, at man ikke havde annonceret med pladsen, da man ønskede at begrænse brugen af pladsen. Ligeledes ønskede man kun erfarne piloter med velegnede flytyper til brug på korte baner på pladsen. Han oplyste endvidere, at såfremt piloten havde kontaktet ham, var han blevet afvist, og han havde ikke fået tilladelse til at lande med den aktuelle flytype på den korte bane. Den tilstedeværende ejer af pladsen oplyste, at man anså banens længde til at være ca. 300 m lang. De anså banen som den del, der lå mellem vejen og skrænten ud mod kystlinjen. Som gjort af piloten i dette tilfælde var det dog muligt at anvende banen øst for vejen, da græsset var i samme stand som på banen. Græsset på banen øst for vejen blev slået, så den dels kunne anvendes som sikkerhedszone, og give plads til redningshelikopteren der normalt landede på vejen, som altid havde fast underlag. Mod vest var banens anvendelse begrænset af en skrænt, som faldt ca. 4 m ned mod et fladt område, der lå foran en strandvold og kystlinjen. Græsset på skrænten og nedenunder denne var i samme stand som på banen, og kunne således anvendes som sikkerhedszone, men ikke som start- eller landingsbane. Afstanden fra toppen af skrænten til strandvolden blev målt til ca. 75 m. Medregnes banen øst for vejen, blev banens brugbare længde målt til 375 m. Banen stiger opad mod midten fra begge ender med ca. to meter.

7 Herunder ses Tunø flyveplads i fugleperspektiv (dato for billedet var 2006). Den hvide streg mellem de røde punkter viser banens brugbare 375 m, såfremt banen øst for vejen medregnes. Brugbar bane 375 m På billederne herunder ses fra stranden op mod skrænten. Man ser at græsset på skrænten og neden for denne var slået, hvilket set fra luften kunne indikere, at denne del var brugbar til start og landing.

8 Vrag og havaristed Havaristedet Billederne herunder viser strandvolden, sporene efter hjulene hen over volden og flyet, hvor det endte op i vandet ud for stranden. Hjulsporene kunne følges fra strandvolden ind på græsarealet til få meter fra underkanten af skrænten. Se også det højre billede sidst i forrige afsnit Oplysninger om flyvepladsen. Vraget Vingerne bukkede bagover da hovedunderstellet ramte ind i strandvolden. Som følge heraf var højre vingebjælke brudt ved flyets fuselage og venstre vingebjælke delvist brudt. Vingernes bukning bagover havde beskadiget strukturen omkring dørene til kabinen og selve dørene, som derved var blokerede og ikke kunne åbnes på normal vis. På billederne herunder ses at plexiglasset i venstre dør mangler. Piloten havde brudt glasset i stykker, så de fire ombordværende kunne forlade flyet herigennem. På det højre billede ses, at propellens tipper blev bukket frem, som følge af kontakt med jorden. Dette viser, at motoren og propellen trak flyet fremad da propellen ramte jorden.

9 Havarikommissionens undersøgelser Flyet Piloten har oplyst, at flyet fungerede normalt under den forrige flyvning fra Thisted (EKTS) til Tunø. Ligeledes havde han ingen bemærkninger til flyets funktion under starten fra Tunø flyveplads, hvor han løftede flyet i luften efter ca m. Havarikommissionen fandt ingen fejl eller mangler ved flyet, som ikke kunne relateres til selve havariet. Flyet var efterset som foreskrevet og havde ingen udestående anmærkninger. Flyveplanlægning Piloten havde ingen informationer om Tunø flyveplads, og havde derfor anvendt internet programmet Google Earths satellitbillede til måling af banens længde på Tunø. Han målte længden af det areal, hvor han kunne se på satellitbilledet, at græsset var slået. Distancen målte piloten til 450 m, og med reference til POH s afsnit om startdistancer anså han det for forsvarligt at foretage en flyvning til Tunø. Det var planen at gøre et kort ophold på Tunø inden start til det endelige bestemmelsessted Endelave. Piloten havde ikke kendskab til banens egentlige tilstand. Han anfløj pladsen og konstaterede, at den vestligste del af pladsen ikke var anvendelig. Han skønnede at m ikke kunne anvendes, men at der stadig var ca. 380 m bane til rådighed. Piloten angav vindens styrke og retning ifølge vindposen til svag på tværs af banen, derfor valgte han at lande fra vandside mod øst. Han fløj ind over skrænten og landede på bane 07. Der forelå ikke dokumentation for vægt- og tyngdepunktsberegning forud for flyvningen fra Tunø. Piloten har oplyst, at han anslog vægten til at ligge ca. 20 kg under MTOM og inden for tyngdepunktsbegrænsningen. Han havde beregnet startløbet til 340 m + 10 % for kort og tørt græs i alt ca. 380 m.

10 Banens tilstand kort efter havaritidspunktet Havarikommissionen undersøgte banens tilstand dagen efter havariet. Græssets længde blev målt til 15 cm. En tilstedeværende ejer oplyste, at han ikke havde slået græsset i den seneste tid. Han oplyste endvidere, at det havde regnet meget, og at banen derfor var blød. Havarikommissionen kunne konstatere at banen var blød, da vi havde svært ved at køre med bil på banen. Ejeren slog herefter græsset, hvilket gjorde det muligt, at se forskellen på græsset som det var på havaritidspunktet dagen før i forhold til nyslået græs. Billederne herunder viser græsset i ovennævnte forhold.

11 Vægt- og tyngdepunktsberegning Havarikommissionen har foretaget nedenstående vægt- og tyngdepunktsberegning på baggrund af POH Section 6 Weight and Balance, pilotens oplysninger og egne observationer. Vægt kg Moment Flyets tomvægt 725,00 63,792 Brændstof 110 liter benzin AVGAS 80,30 3,400 Forsædepersoner á 80 kg 160,00 7,264 Bagsædepersoner á 60 kg 120, Bagage og andet løst udstyr 10,00 1,023 Total 1095, Ifølge beregningen lå flyets vægt og tyngdepunkt uden for begrænsningerne angivet i POH under starten fra Tunø. Flyets MTOM var overskredet med 35,3 kg. Herunder ses vægt- og tyngdepunktværdierne indsat i skemaet Figure 6.5 Limits Weight / Moment som var en del af Section 6 Weight and Balance i POH.

12 Analyse Piloten var behørigt certificeret. Flyet var luftdygtigt og på baggrund af pilotens oplysninger og propellens fremadbukkede tipper vurderer Havarikommissionen, at motor og propel ydede trækkraft da flyet ramte strandvolden. DMI har anslået vindens retning og styrke på Tunø til 110º - 130º / knob med vindstød på knob. Når man sammenholder vindforholdene med det forhold, at piloten landede mod øst på bane 07 uden, at dette gav anledning til problemer, ser Havarikommissionen, at starten fra Tunø var under indflydelse af en medvindskomponent. Da banen lå i læ af et hegn af 10 m høje træer (se satellitbilledet i afsnit Oplysninger om flyvepladsen ) har det ikke været muligt at beregne den nøjagtige medvindskomponent. Ejerne af Tunø flyveplads blev ikke kontaktet af piloten, der blev således ikke indhentet information om flyvepladsen og om banens aktuelle tilstand. Internet programmet Google Earths billede i fugleperspektiv fra 2006 var anvendt i flyveplanlægningen til at udmåle banens længde før flyvningen til Tunø. Havarikommissionen er af den opfattelse, at dette medie er uegnet til flyveplanlægning. Billedet var fire år gammelt og gav ikke fuldstændige oplysninger om banen og dennes tilstand. Efter at være ankommet til Tunø flyveplads stod piloten i den situation, at de kun havde til hensigt at opholde sig på Tunø kortvarigt for derefter at flyve til bestemmelsesstedet Endelave, hvor de havde planlagt at overnatte. Havarikommissionen er af den opfattelse, at risikoen ved at starte fra en bane, hvis længde piloten var vidende om var minimal, blev overset eller undertrygt i forhold til at nå sit mål. Menneskelige faktorer kan således have undertrygt ønsker om at give sig selv en sikkerhedsmargen. I dette tilfælde havde piloten ingen sikkerhedsmargen, da han anså 380 m som værende tilstrækkeligt. Havarikommissionen har vurderet, at havariet indtraf som følge af en kombination af følgende forhold: MTOM blev overskredet med ca. 35,3 kg. Der var ikke taget hensyn til det 15 cm høje græs og den meget bløde bane. Der var 375 m bane til rådighed for starten, men de aktuelle forhold gjorde, at der som minimum var behov for 531 m bane. Hertil kommer en medvindskomponent. Set i lyset af flyets aktuelle vægt, banens tilstand, modvindskomponenten og informationen i AIC B 24/08 er det havarikommissionens opfattelse, at der var behov for op til 637 m bane til start fra Tunø. Havarikommissionen vurderer, at det ikke var muligt at få flyet flyvende uden for ground effect med et startløb på m (flyet blev løftet af banen ca før skrænten), hvilket har været årsagen til, at flyet sank igennem da det fløj ud over skrænten.

13 Flyet kørte videre på græsset neden for skrænten, ramte strandvolden og havarerede i vandet få meter fra kystlinjen. Konklusion Flyveplanlægningen var mangelfuld på områderne vægt- og tyngdepunktsberegning, præstationsberegninger på flyet, vindforholdene og vurdering af baneforholdene. Hertil kom manglende hensyntagen til de informationer, der var udsendt af SLV i form af AIC B 24/08. Havarikommissionen konkluderer derfor, at havariet indtraf som følge af mangelfuld flyveplanlægning. Menneskelige faktorer for så vidt angår fokus på at nå sit mål kan have haft indflydelse på ovenstående. Havarikommissionen skal henlede piloters opmærksomhed på vigtigheden i flyveplanlægningen, og endnu engang henlede opmærksomheden på de informationer, som SLV har udsendt i AIC B 24/08, som omhandler: Startdistancer på græsbaner.

REDEGØRELSE HCLJ

REDEGØRELSE HCLJ REDEGØRELSE HCLJ510-000416 Havari Luftfartøj: PA 28-140 Registrering: OY-DHM Motor: Lycoming O-320-E2A Flyvning: Privatflyvning, VFR Besætning: 1- lettere tilskadekomst Passagerer: 2- lettere tilskadekomne

Læs mere

PIPER PA32 301XTC OY-GUN

PIPER PA32 301XTC OY-GUN 07.08.2014 REDEGØRELSE Havari 1-6-2014 med PIPER PA32 301XTC OY-GUN Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database Side 1 af 6 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane

Læs mere

SCHEIBE SF-25 C OY-XRI

SCHEIBE SF-25 C OY-XRI 07.08.2014 REDEGØRELSE Havari 9-3-2014 med SCHEIBE SF-25 C OY-XRI Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database Side 1 af 7 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane

Læs mere

PIPER PA28R 200 OY-POW

PIPER PA28R 200 OY-POW REDEGØRELSE Havari 28-05-2014 med PIPER PA28R 200 OY-POW Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database Side 1 af 11 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen)

Læs mere

REDEGØRELSE Havari med REIMS F 172N OY-AZM

REDEGØRELSE Havari med REIMS F 172N OY-AZM REDEGØRELSE Havari 18-05-2014 med REIMS F 172N OY-AZM Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database Side 1 af 11 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen)

Læs mere

REDEGØRELSE Havari med DE HAVILLAND DHC-1 Chipmunk OY-ALD

REDEGØRELSE Havari med DE HAVILLAND DHC-1 Chipmunk OY-ALD 11.08.2014 REDEGØRELSE Havari 28-5-2014 med DE HAVILLAND DHC-1 Chipmunk OY-ALD Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane

Læs mere

Havariet indtraf i dagslys og under visuelle meteorologiske vejrforhold (VMC).

Havariet indtraf i dagslys og under visuelle meteorologiske vejrforhold (VMC). REDEGØRELSE HCLJ510-000331 Havari Luftfartøj: Cessna 182M, Skylane Registrering: OY-DZJ Motor(er): 1- Continental IO-550-1RF Flyvning: Privatflyvning, VFR Besætning: 1- ingen tilskadekomst Passagerer:

Læs mere

REDEGØRELSE Havari med CESSNA 172 R OY-JDL

REDEGØRELSE Havari med CESSNA 172 R OY-JDL REDEGØRELSE Havari 17-01-2016 med CESSNA 172 R OY-JDL Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database Side 1 af 10 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen)

Læs mere

GLASER DIRKS DG300 OY-XPP

GLASER DIRKS DG300 OY-XPP REDEGØRELSE Havari 22-04-2016 med GLASER DIRKS DG300 OY-XPP Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database Side 1 af 7 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen)

Læs mere

REDEGØRELSE. Havari 08-03-2014. med. KZ VII Lærke OY-DMJ

REDEGØRELSE. Havari 08-03-2014. med. KZ VII Lærke OY-DMJ REDEGØRELSE Havari 08-03-2014 med KZ VII Lærke OY-DMJ Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database for luftfart Side 1 af 11 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane

Læs mere

REDEGØRELSE Alvorlig hændelse med ROBINSON R44 OY-HMK

REDEGØRELSE Alvorlig hændelse med ROBINSON R44 OY-HMK REDEGØRELSE Alvorlig hændelse 29-09-2013 med ROBINSON R44 OY-HMK Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database Side 1 af 9 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane

Læs mere

REDEGØRELSE HCLJ510-2011-22 Havari Luftfartøj: Piper PA-34 Seneca I Registrering: OY-FRA

REDEGØRELSE HCLJ510-2011-22 Havari Luftfartøj: Piper PA-34 Seneca I Registrering: OY-FRA REDEGØRELSE HCLJ510-2011-22 Havari Luftfartøj: Piper PA-34 Seneca I Registrering: OY-FRA Motorer: 2 Lycoming Flyvning: Privatflyvning, VFR LIO/IO-360-C1E6 Besætning: 1 ingen tilskadekomst Passagerer: Ingen

Læs mere

PIPER PA SE-KNC

PIPER PA SE-KNC REDEGØRELSE Alvorlig hændelse 08-07-2018 med PIPER PA28 140 SE-KNC og PIPER PA28 180 SE-GIK Side 1 af 11 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen) er en uafhængig statslig

Læs mere

REDEGØRELSE. Alvorlig hændelse med OY-SDT

REDEGØRELSE. Alvorlig hændelse med OY-SDT REDEGØRELSE Alvorlig hændelse 12-1-2014 med OY-SDT Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database Side 1 af 8 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen)

Læs mere

REDEGØRELSE Alvorlig hændelse med CESSNA 182 T OY-RSC

REDEGØRELSE Alvorlig hændelse med CESSNA 182 T OY-RSC REDEGØRELSE Alvorlig hændelse 24-05-2015 med CESSNA 182 T OY-RSC Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database Side 1 af 11 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane

Læs mere

REDEGØRELSE Havari med VANS RV7 A OY-GTO

REDEGØRELSE Havari med VANS RV7 A OY-GTO REDEGØRELSE Havari 15-09-2016 med VANS RV7 A OY-GTO Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database for luftfart Side 1 af 10 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane

Læs mere

REDEGØRELSE Havari med MOONEY M20A OY-ADR

REDEGØRELSE Havari med MOONEY M20A OY-ADR REDEGØRELSE Havari 11-07-2015 med MOONEY M20A OY-ADR Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database Side 1 af 13 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen)

Læs mere

ROBINSON R22 BETA II OY-HPC

ROBINSON R22 BETA II OY-HPC REDEGØRELSE Alvorlig hændelse 13-01-2015 med ROBINSON R22 BETA II OY-HPC Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database Side 1 af 8 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og

Læs mere

REDEGØRELSE Alvorlig hændelse med CESSNA 182 OY-SFU

REDEGØRELSE Alvorlig hændelse med CESSNA 182 OY-SFU REDEGØRELSE Alvorlig hændelse 04-04-2015 med CESSNA 182 OY-SFU Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database Side 1 af 23 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane

Læs mere

REDEGØRELSE Faktuelle oplysninger

REDEGØRELSE Faktuelle oplysninger REDEGØRELSE HCLJ510-2011-64 Havari Luftfartøj: Piper PA-22-150 Registrering: OY-DIV Motor: Lycoming O-320-A2 Flyvning: Privatflyvning, VFR Besætning: 1 alvorlig Passagerer: Ingen tilskadekomst Sted: Billund

Læs mere

REDEGØRELSE. Havari med OY-TFT

REDEGØRELSE. Havari med OY-TFT REDEGØRELSE Havari 21-7-2013 med OY-TFT Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen) er en uafhængig

Læs mere

REDEGØRELSE. Havari med. TAYLOR (J3C-65 (Army L-4)) OY-AFW

REDEGØRELSE. Havari med. TAYLOR (J3C-65 (Army L-4)) OY-AFW REDEGØRELSE Havari 05-06-2016 med TAYLOR (J3C-65 (Army L-4)) OY-AFW Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database for luftfart Side 1 af 12 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart

Læs mere

REDEGØRELSE Havari med Gyrokopter ELA 07S Cougar OY-1027

REDEGØRELSE Havari med Gyrokopter ELA 07S Cougar OY-1027 REDEGØRELSE Havari 17-07-2014 med Gyrokopter ELA 07S Cougar OY-1027 Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database Side 1 af 5 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane

Læs mere

Indhold: Faktuelle oplysninger Side 1 Undersøgelse Side 1 Havarikommissionens vurdering. Side 6

Indhold: Faktuelle oplysninger Side 1 Undersøgelse Side 1 Havarikommissionens vurdering. Side 6 REDEGØRELSE HCLJ530-000109 Hændelse Luftfartøj: Discus CS Registrering: OY-XSU Motor: Ingen Flyvning: Privatflyvning, VFR Besætning: 1 ingen tilskadekomst Passagerer: Ingen Sted: Svæveflyvecenter Arnborg

Læs mere

REDEGØRELSE. Havari med OY-CYR

REDEGØRELSE. Havari med OY-CYR REDEGØRELSE Havari 6-5-2013 med OY-CYR Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database Side 1 af 10 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen) er

Læs mere

Besætning: 1 ingen tilskadekomst Passagerer: Ingen Sted: Aalborg Lufthavn, EKYT Dato og tid kl UTC Alle tider er i UTC.

Besætning: 1 ingen tilskadekomst Passagerer: Ingen Sted: Aalborg Lufthavn, EKYT Dato og tid kl UTC Alle tider er i UTC. REDEGØRELSE HCLJ510-2012-95 Havari Luftfartøj: Skandinavisk Aero Registrering: OY-ATM Industri A/S KZ VII Motor: 1 - Rolls-Royce Ltd. O-300A Flyvning: Privatflyvning, VFR Besætning: 1 ingen tilskadekomst

Læs mere

Luftfartsenheden i Havarikommissionen modtog meddelelse om hændelsen den 13.5.2012 kl. 1045.

Luftfartsenheden i Havarikommissionen modtog meddelelse om hændelsen den 13.5.2012 kl. 1045. REDEGØRELSE HCLJ520-2012-18 Havari Luftfartøj: I.C.P. MXP-740 Registrering: 9-385 Savannah VG Motor: Jabiru 2200 Flyvning: Privatflyvning, VFR Besætning: 1 ingen tilskadekomst Passagerer: Ingen Sted: 5

Læs mere

REDEGØRELSE Havari med Textron Aviation Inc. LC41-550FG OY-IPE

REDEGØRELSE Havari med Textron Aviation Inc. LC41-550FG OY-IPE REDEGØRELSE Havari 03-06-2018 med Textron Aviation Inc. LC41-550FG OY-IPE Side 1 af 19 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen) er en uafhængig statslig organisation

Læs mere

Havarikommissionen (HCLJ) modtog melding om havariet fra Viborg Politi kl

Havarikommissionen (HCLJ) modtog melding om havariet fra Viborg Politi kl REDEGØRELSE HCLJ510-000414 Havari Luftfartøj: Cirrus SR22 Registrering: N642CD Motor: Teledyne Continental IO-550-N Flyvning: Privatflyvning, VFR Besætning: 1 ingen tilskadekomst Passagerer: 1 ingen tilskadekomst

Læs mere

PIPER PA28R 201T OY-BRC

PIPER PA28R 201T OY-BRC REDEGØRELSE Alvorlig hændelse 09-05-2016 med PIPER PA28R 201T OY-BRC Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database Side 1 af 12 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane

Læs mere

REDEGØRELSE Havari med REIMS F172 L OY-ATC

REDEGØRELSE Havari med REIMS F172 L OY-ATC REDEGØRELSE Havari 18-09-2016 med REIMS F172 L OY-ATC Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database for luftfart Side 1 af 18 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane

Læs mere

HAVARI. Luftfartsenheden i Havarikommissionen modtog meddelelse om havariet fra lufthavnens beredskabsleder d. 03-05-2013 kl. 08:20 UTC.

HAVARI. Luftfartsenheden i Havarikommissionen modtog meddelelse om havariet fra lufthavnens beredskabsleder d. 03-05-2013 kl. 08:20 UTC. HAVARI Generelt HCLJ sagsnummer: HCLJ510-2013-203 UTC dato: 03-05-2013 UTC tid: 08:07 Begivenhed: Accident Sted: EKAH Personskade: Minor Notifikation Luftfartsenheden i Havarikommissionen modtog meddelelse

Læs mere

Havariet indtraf i dagslys og under visuelle meteorologiske vejr forhold (VMC).

Havariet indtraf i dagslys og under visuelle meteorologiske vejr forhold (VMC). RAPPORT HCL 28/02 Havari Luftfartøj: Pilatus Britten-Norman Registrering: OY-CFV Islander BN 2B-26 Motor(er): 2 stk. Lycoming 0-540-E4C5 Flyvning: Ruteflyvning, VFR Besætning: 1- ingen tilskadekomst Passagerer:

Læs mere

Luftfartsenheden i Havarikommissionen modtog meddelelse om hændelsen fra fartøjschefen den kl.12:20

Luftfartsenheden i Havarikommissionen modtog meddelelse om hændelsen fra fartøjschefen den kl.12:20 REDEGØRELSE HCLJ510-2013-215 Hændelse Luftfartøj: Robinson 22 Beta Registrering: OY-HHO Motor: 1 Lycoming O-360 Flyvning: Privatflyvning, VFR Besætning: 1 ingen tilskadekomst Passagerer: 1 ingen tilskadekomst

Læs mere

Der opstod ingen personskade. Luftfartøjet blev væsentligt beskadiget ved havariet. Baneanlægget blev lettere beskadiget.

Der opstod ingen personskade. Luftfartøjet blev væsentligt beskadiget ved havariet. Baneanlægget blev lettere beskadiget. REDEGØRELSE HCLJ510-000561 BHavari Luftfartøj: Cirrus Design Corporation Registrering: OY-RRR SR20 Motor: 1 Continental IO-360 ES Flyvning: Privatflyvning, VFR Besætning: 1 Ingen tilskadekomst Passagerer:

Læs mere

Luftfartsenheden i Havarikommissionen modtog melding om havariet fra Politiet d. 22.7. 2011 kl.1510.

Luftfartsenheden i Havarikommissionen modtog melding om havariet fra Politiet d. 22.7. 2011 kl.1510. RAPPORT HCLJ510-000867 Havari Luftfartøj: Cessna 150B Registrering: OY-DHG Motor: Continental O 200 - A Flyvning: Privatflyvning, VFR Besætning: 1 - omkommet Passagerer: Ingen Sted: Jyderupsenderen - ved

Læs mere

RASMUS CORNELIUS.COM PRÆSTATIONER OG PLANLÆGNING

RASMUS CORNELIUS.COM PRÆSTATIONER OG PLANLÆGNING 1 RASMUS CORNELIUS.COM PRÆSTATIONER OG PLANLÆGNING You haven t seen a tree until you ve seen it's shadow from the sky! Amilia Earhart FAGET PRÆSTATIONER OG PLANLÆGNING 2 lektioner af ca. 3 timers varighed

Læs mere

REDEGØRELSE. Havari med OY-TXR

REDEGØRELSE. Havari med OY-TXR REDEGØRELSE Havari 13-10-2013 med OY-TXR Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database for luftfart Side 1 af 6 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen)

Læs mere

Redegørelse HCLJ Alvorlig hændelse med Agusta AB 206 B Registrering OY-HDC Ved Ikerasassuaq, Grønland Den 31. maj 2011

Redegørelse HCLJ Alvorlig hændelse med Agusta AB 206 B Registrering OY-HDC Ved Ikerasassuaq, Grønland Den 31. maj 2011 Redegørelse HCLJ510-2011-48 Alvorlig hændelse med Agusta AB 206 B Registrering OY-HDC Ved Ikerasassuaq, Grønland Den 31. maj 2011 Indholdsfortegnelse FAKTUELLE OPLYSNINGER... 3 Flyvningens forløb... 3

Læs mere

SCHLEICHER ASW19 OY-XIL

SCHLEICHER ASW19 OY-XIL REDEGØRELSE Havari 29-7-2014 med SCHLEICHER ASW19 OY-XIL Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database Side 1 af 10 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen)

Læs mere

Havarirapporter 2009 Havari Havari

Havarirapporter 2009 Havari Havari rapporter 2009 I 2009 blev der indberettet 11 havarier og 2 hændelser til DULFU s havarigruppe. Der har været ét tilfælde med svær personskade og to tilfælde med let personskade. I det følgende er havarierne

Læs mere

Havarirapporter Havari Dato og tid: Fly: Aeroprakt A-22 Motor: Rotax 912. Pilot: Mand 54 år

Havarirapporter Havari Dato og tid: Fly: Aeroprakt A-22 Motor: Rotax 912. Pilot: Mand 54 år rapporter 2013 I 2013 blev der indberettet 12 havarier og 1 hændelse til DULFU s havarigruppe. Der har været ét tilfælde med svær personskade. I det følgende er havarierne gengivet i forkortet og anonymiseret

Læs mere

AVIONS ROBIN DR OY-AZU

AVIONS ROBIN DR OY-AZU REDEGØRELSE Havari 17-04-2015 med AVIONS ROBIN DR400 160 OY-AZU Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database Side 1 af 14 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane

Læs mere

SCHEMPP HIRTH DISCUS B OY-XPM

SCHEMPP HIRTH DISCUS B OY-XPM REDEGØRELSE Havari 20-07-2016 med SCHEMPP HIRTH DISCUS B OY-XPM Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database for luftfart Side 1 af 13 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart

Læs mere

REDEGØRELSE Havari med GRUMMAN AA1 A OY-GAC

REDEGØRELSE Havari med GRUMMAN AA1 A OY-GAC REDEGØRELSE Havari 01-08-2017 med GRUMMAN AA1 A OY-GAC Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database Side 1 af 18 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen)

Læs mere

Hvorfor vægt og balance?

Hvorfor vægt og balance? 04-05 -20rr Flyets præstationer 20rl Hvorfor vægt og balance?. Vægt og balance udregning/ vurdering foretages før hver fly,zning.. Skal udregnes for at kunne udregne startdistance og landingsdistance samt

Læs mere

PIPER PA OY-BTT

PIPER PA OY-BTT REDEGØRELSE Havari 23-04-2016 med PIPER PA28 181 OY-BTT Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database for luftfart Side 1 af 14 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane

Læs mere

SOCATA RALLYE 100 OY-PRG

SOCATA RALLYE 100 OY-PRG REDEGØRELSE Havari 25-07-2016 med SOCATA RALLYE 100 OY-PRG Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database for luftfart Side 1 af 14 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og

Læs mere

REDEGØRELSE Indholdsfortegnelse Faktuelle forhold

REDEGØRELSE Indholdsfortegnelse Faktuelle forhold REDEGØRELSE HCLJ 510-2011-17 Registrering: OY-NLA Luftfartøj: Cessna Citation 650 Flyvning: Taxaflyvning, IFR Motorer: 2 Garrett TFE731-3C-100C Passagerer: 2 ingen tilskadekomst Besætning: 2 ingen tilskadekomst

Læs mere

REDEGØRELSE Havari med CESSNA 182 OY-WHL

REDEGØRELSE Havari med CESSNA 182 OY-WHL REDEGØRELSE Havari 25-08-2016 med CESSNA 182 OY-WHL Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database Side 1 af 19 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen)

Læs mere

REDEGØRELSE Havari Med Grumman AA1-B OY-CLH

REDEGØRELSE Havari Med Grumman AA1-B OY-CLH REDEGØRELSE Havari 03-05-2019 Med Grumman AA1-B OY-CLH Side 1 af 21 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen) er en uafhængig statslig organisation der har til formål

Læs mere

SCHEMPP HIRTH DUO DISCUS-T OY-FXE

SCHEMPP HIRTH DUO DISCUS-T OY-FXE REDEGØRELSE Havari 12-07-2014 med SCHEMPP HIRTH DUO DISCUS-T OY-FXE Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database Side 1 af 11 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane

Læs mere

Luftfartsenheden i Havarikommissionen modtog meddelelse om havariet fra piloten den kl

Luftfartsenheden i Havarikommissionen modtog meddelelse om havariet fra piloten den kl REDEGØRELSE HCLJ510-000750 Havari Luftfartøj: Robinson 44 II Registrering: OY-HOP Motor: Lycoming IO-540 Flyvning: Privatflyvning, VFR Besætning: 1 - ingen tilskadekomne Passagerer: Ingen Sted: 6 km sydøst

Læs mere

Synopsis Luftfartsenheden i Havarikommissionen fik meddelelse om havariet fra kontrolcentralen den 25.4.2011 kl. 1145 UTC.

Synopsis Luftfartsenheden i Havarikommissionen fik meddelelse om havariet fra kontrolcentralen den 25.4.2011 kl. 1145 UTC. Redegørelse HCLJ510-000837 Havari Luftfartøj: Cessna 150L Registrering: OY-BLI Motor: Continental O-200A Flyvning: Privatflyvning, VFR Besætning: 1 mindre tilskadekomst Passagerer: Ingen Sted: Mariager

Læs mere

AIC B 11/05. Landingsdistancer på græsbaner mv. for flyvemaskiner, hvis maksimalt tilladte startvægt ikke overstiger

AIC B 11/05. Landingsdistancer på græsbaner mv. for flyvemaskiner, hvis maksimalt tilladte startvægt ikke overstiger AIC B 11/05 AIM/Luftfartsinformationsledelsen, Ellebjergvej 50, DK-2450 København SV, Danmark TEL: +45 36 18 60 00, FAX: +45 36 18 60 22, E-mail: ais@slv.dk, Internet: www.slv.dk AIC B 11/05. Landingsdistancer

Læs mere

Havarirapporter Havari Dato og tid: kl. 15:38 Fly: Jabiru 170 UL. Pilot: Mand 54 år Flyvetid: 94 t Landinger: 347 Sted: EKVD

Havarirapporter Havari Dato og tid: kl. 15:38 Fly: Jabiru 170 UL. Pilot: Mand 54 år Flyvetid: 94 t Landinger: 347 Sted: EKVD rapporter 2008 I 2008 blev der indrapporteret 8 havarier og 4 hændelser til DULFU s havarigruppe. Der har ikke været rapporteret personskade ifm. hverken havarier eller hændelser. I det følgende er havarierne

Læs mere

DANSK SVÆVEFLYVER UNION TILSLUTTET KONGELIG DANSK AEROKLUB OG DANMARKS IDRÆTS-FORBUND

DANSK SVÆVEFLYVER UNION TILSLUTTET KONGELIG DANSK AEROKLUB OG DANMARKS IDRÆTS-FORBUND DANSK SVÆVEFLYVER UNION TILSLUTTET KONGELIG DANSK AEROKLUB OG DANMARKS IDRÆTS-FORBUND Til Svæveflyveklubberne MEDDELELSE NR. 11 FLYVNING NR. 02 DATO: 06.03.2006 Emne: PFT-teori 2006. Hermed fremsendes

Læs mere

Luftfartsenheden i Havarikommissionen modtog meddelelse om hændelsen den kl. ca. 12:00 fra operatøren.

Luftfartsenheden i Havarikommissionen modtog meddelelse om hændelsen den kl. ca. 12:00 fra operatøren. REDEGØRELSE HCLJ510-2012-159 Hændelse Luftfartøj: Airbus A340-313 Registrering: OY-KBA Motor: 4 CFM 56-5C Flyvning: Ruteflyvning, IFR Besætning: 9-3 tilskadekomne Passagerer: 209 - ingen tilskadekomne

Læs mere

LUFTTRAFIKHÆNDELSE. Luftfartsenheden i Havarikommissionen modtog d kl. 20:00 UTC meddelelse om hændelsen fra piloten i OY-JED.

LUFTTRAFIKHÆNDELSE. Luftfartsenheden i Havarikommissionen modtog d kl. 20:00 UTC meddelelse om hændelsen fra piloten i OY-JED. LUFTTRAFIKHÆNDELSE Generelt HCLJ sagsnummer: HCLJ510-2013-195 UTC dato: 04-04-2013 UTC tid: 13:37 Begivenhed: Major incident Sted: EKRK Klassifikation: B) Safety not assured Notifikation Luftfartsenheden

Læs mere

PPL(A) Love og bestemmelser. 16 spørgsmål, 30 minutter

PPL(A) Love og bestemmelser. 16 spørgsmål, 30 minutter / / ~ Trafilestyrelsen Oonish Tronsport Authority PPL(A) Love og bestemmelser 16 spørgsmål, 30 minutter Elevsæt: Masterset: 6390 7567 ~Transportministeriet Spørgsmål l point: l ID: 69 Angiv kravene med

Læs mere

AH1A Besætning: 1 ingen tilskadekomst Passagerer: 1 ingen tilskadekomst Sted: Nuuk Lufthavn (BGGH) Dato og tidspunkt: 24.06.2008 kl.

AH1A Besætning: 1 ingen tilskadekomst Passagerer: 1 ingen tilskadekomst Sted: Nuuk Lufthavn (BGGH) Dato og tidspunkt: 24.06.2008 kl. REDEGØRELSE HCLJ510-000552 Havari Luftfartøj: Piper PA-32R-301T Registrering: N515SC Saratoga II TC Motor: 1 Lycoming TIO-540- Flyvning: Privatflyvning, VFR AH1A Besætning: 1 ingen tilskadekomst Passagerer:

Læs mere

REDEGØRELSE. Luftfartsenheden i Havarikommissionen modtog den kl meddelelse om hændelsen fra Kontrolcentralen i Københavns Lufthavn.

REDEGØRELSE. Luftfartsenheden i Havarikommissionen modtog den kl meddelelse om hændelsen fra Kontrolcentralen i Københavns Lufthavn. REDEGØRELSE HCLJ510-2012-174 Lufttrafikhændelse Dato og tid: 30.11.2012 kl. 1240 UTC Hændelsessted: Smålandsfarvandet Lufttrafiktjenesteluftrum: København FIR, luftrumsklasse C Luftfartøj: A B Registrering:

Læs mere

Flyvningens historie Hændelsen indtraf i forbindelse med en privat flyvning fra Bydgoszcz/Szweredowo Lufthavn (EPBY) til Maribo Lufthavn (EKMB).

Flyvningens historie Hændelsen indtraf i forbindelse med en privat flyvning fra Bydgoszcz/Szweredowo Lufthavn (EPBY) til Maribo Lufthavn (EKMB). REDEGØRELSE HCLJ510-000551 Hændelse Luftfartøj: Beech Aircraft BE30 Registrering: OY-CVB Motorer: 2 PT6A Flyvning: Privatflyvning, IFR Besætning: 2 ingen tilskadekomne Passagerer: 9 ingen tilskadekomne

Læs mere

REDEGØRELSE Havari med BINDER EB29 OY-EXB

REDEGØRELSE Havari med BINDER EB29 OY-EXB REDEGØRELSE Havari 23-08-2015 med BINDER EB29 OY-EXB Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database Side 1 af 11 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen)

Læs mere

Luftfartsenheden i Havarikommissionen modtog meddelelsen om havariet fra piloten den 12. december 2011 kl. 1215 UTC.

Luftfartsenheden i Havarikommissionen modtog meddelelsen om havariet fra piloten den 12. december 2011 kl. 1215 UTC. REDEGØRELSE HCLJ510-2011-72 Havari Luftfartøj: Robinson R44 Registrering: OY-HKP Motor: Lycoming O-540-F1B5 Flyvning: Privatflyvning, VFR Besætning: 1 ingen tilskadekomst Passagerer: 2 ingen tilskadekomne

Læs mere

LUFTTRAFIKHÆNDELSE. Generelt. UTC dato: UTC tid: 08:46. Over Holmen, indre København. Notifikation

LUFTTRAFIKHÆNDELSE. Generelt. UTC dato: UTC tid: 08:46. Over Holmen, indre København. Notifikation LUFTTRAFIKHÆNDELSE Generelt HCLJ sagsnummer: HCLJ510-2013-202 UTC dato: 02-05-2013 UTC tid: 08:46 Begivenhed: Major incident Sted: Over Holmen, indre København Klassifikation: B) Safety not assured Notifikation

Læs mere

PIPER PA28 180 OY-BCU

PIPER PA28 180 OY-BCU REDEGØRELSE Havari 23-07-2015 med PIPER PA28 180 OY-BCU Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database for luftfart Side 1 af 10 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane

Læs mere

CF34-8C5 Besætning: 4 ingen tilskadekomne Passagerer: 55 ingen tilskadekomne Københavns Lufthavn Dato og tidspunkt: 09.10.2009 kl.

CF34-8C5 Besætning: 4 ingen tilskadekomne Passagerer: 55 ingen tilskadekomne Københavns Lufthavn Dato og tidspunkt: 09.10.2009 kl. REDEGØRELSE HCLJ510-000696 Hændelse Luftfartøj: Bombardier CL-600-2D24 Registrering: OY-KFF (CRJ 900) Motorer: 2 General Electric Flyvning: Ruteflyvning, IFR CF34-8C5 Besætning: 4 ingen tilskadekomne Passagerer:

Læs mere

RAPPORT HCLJ

RAPPORT HCLJ RAPPORT HCLJ510-000190 Havari Luftfartøj: Beechcraft Sierra 200 C24R Registrering: D-ETRA Motor: Lycoming IO-360-A1B6 Flyvning: Privatflyvning, VFR Besætning: 1 omkommet Passagerer: Ingen Sted: Fanø bugt

Læs mere

SCHEMPP-HIRTH JANUS CM SE-UVE

SCHEMPP-HIRTH JANUS CM SE-UVE REDEGØRELSE Alvorlig hændelse 25-05-2017 med SCHEMPP-HIRTH JANUS CM SE-UVE Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database Side 1 af 13 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart

Læs mere

REDEGØRELSE Havari med CESSNA 182 P OY-BFL

REDEGØRELSE Havari med CESSNA 182 P OY-BFL REDEGØRELSE Havari 09-05-2016 med CESSNA 182 P OY-BFL Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database Side 1 af 14 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen)

Læs mere

REDEGØRELSE Havari med CESSNA 152 OY-CSL

REDEGØRELSE Havari med CESSNA 152 OY-CSL REDEGØRELSE Havari 03-06-2016 med CESSNA 152 OY-CSL Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database for luftfart Side 1 af 20 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane

Læs mere

ALVORLIG HÆNDELSE. Final runway 29 at Copenhagen, Roskilde (EKRK)

ALVORLIG HÆNDELSE. Final runway 29 at Copenhagen, Roskilde (EKRK) ALVORLIG HÆNDELSE Generelt HCLJ sagsnummer: HCLJ5102013252 UTC dato: 17112013 UTC tid: 13:57 Begivenhed: Serious incident Sted: Final runway 29 at Copenhagen, Roskilde (EKRK) Klassifikation: A) Risk of

Læs mere

Havarirapporter Havari Dato og tid: Fly: TL 22 Duo - Trike Motor: Rotax 582

Havarirapporter Havari Dato og tid: Fly: TL 22 Duo - Trike Motor: Rotax 582 rapporter 2010 I 2010 blev der indberettet 12 havarier og 3 hændelser til DULFU s havarigruppe. Der har været ét havari med fatal udgang og ét tilfælde med svær personskade. I det følgende er havarierne

Læs mere

SCHLEICHER ASK13 OY-PJX

SCHLEICHER ASK13 OY-PJX REDEGØRELSE Havari 26-03-2017 med SCHLEICHER ASK13 OY-PJX Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database Side 1 af 14 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen)

Læs mere

SCHEMPP HIRTH DISCUS2T OY-XUP

SCHEMPP HIRTH DISCUS2T OY-XUP REDEGØRELSE Havari 18-06-2016 med SCHEMPP HIRTH DISCUS2T OY-XUP Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database for luftfart Side 1 af 20 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart

Læs mere

REDEGØRELSE Havari med VANS RV8 OY-RVS

REDEGØRELSE Havari med VANS RV8 OY-RVS REDEGØRELSE Havari 08-10-2016 med VANS RV8 OY-RVS Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database Side 1 af 17 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen)

Læs mere

QUSTIONAIRE TIL EET_MOTORET OMSKOLING

QUSTIONAIRE TIL EET_MOTORET OMSKOLING maj 2013 QUSTIONAIRE TIL EET_MOTORET OMSKOLING FLYTYPE: Navn: Adresse: Postnr: BY: Dato: Certifikatnr: Telefon: e-mail Alle hjælpemidler er tilladt. Til hvert spørgsmål kan der være flere svarmuligheder

Læs mere

PPL(A) Menneskelig ydeevne og begrænsning. 16 spørgsmål, 30 minutter. Elevsæt: 6010 Masterset: 7109

PPL(A) Menneskelig ydeevne og begrænsning. 16 spørgsmål, 30 minutter. Elevsæt: 6010 Masterset: 7109 16 spørgsmål, 30 minutter Elevsæt: 6010 Masterset: 7109 Tekst7 Spørgsmål1 point: 1 ID: 17 Hvad skal du bl.a. være opmærksom på, ved landing på en plads med en markant bredere bane, end du er vant til?

Læs mere

Emne ORIENTERING OM FLYVEHAVARIKOMMISSIONENS RAPPORT OM EH101 HAVARIET I AFGHANISTAN

Emne ORIENTERING OM FLYVEHAVARIKOMMISSIONENS RAPPORT OM EH101 HAVARIET I AFGHANISTAN Emne ORIENTERING OM FLYVEHAVARIKOMMISSIONENS RAPPORT OM EH101 HAVARIET I AFGHANISTAN Dato: 9. juli 2015 Baggrund Den 11. oktober 2014 havarerede en dansk EH101 helikopter ca. 13 kilometer nordøst for Mazar-e-Sharif

Læs mere

GROB G102 ASTIR CS OY-XGG

GROB G102 ASTIR CS OY-XGG REDEGØRELSE Havari 30-07-2016 med GROB G102 ASTIR CS OY-XGG Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database for luftfart Side 1 af 12 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og

Læs mere

2007 Status fra Havarigruppen.

2007 Status fra Havarigruppen. 2007 Status fra Havarigruppen. Flyveåret 2007 kunne vejrmæssigt ikke måle sig med 2006. Foråret startede fornuftigt, men blev afløst af en våd og blæsende sommer, og det endte med dårligt sigte i store

Læs mere

Flyveeleven var i tvivl om chaufførens hensigt og valgte derfor at blive hængende i et hover for at afvente situationen.

Flyveeleven var i tvivl om chaufførens hensigt og valgte derfor at blive hængende i et hover for at afvente situationen. REDEGØRELSE HCLJ510-000596 Havari Luftfartøj: Robinson R44 Registrering: OY-HHF Motor: Lycoming IO-540-AE1A5 Flyvning: Skoleflyvning, VFR Besætning: 1 ingen tilskadekomst Passagerer: Ingen Sted: Københavns

Læs mere

Flyvningens historie Hændelsen indtraf i forbindelse med en ruteflyvning fra olieinstallationen Tyra Øst (EKGF) til Esbjerg Lufthavn (EKEB).

Flyvningens historie Hændelsen indtraf i forbindelse med en ruteflyvning fra olieinstallationen Tyra Øst (EKGF) til Esbjerg Lufthavn (EKEB). REDEGØRELSE HCLJ510-000597 Hændelse Luftfartøj: Sikorsky S92 Helibus Registrering: OY-HKB Motorer: 2 GE CT7-8 Flyvning: Ruteflyvning, IFR Besætning: 2 ingen tilskadekomne Passagerer: 19 ingen tilskadekomne

Læs mere

PIPER PA OY-BBJ

PIPER PA OY-BBJ REDEGØRELSE Havari 08-05-2018 med PIPER PA28 180 OY-BBJ Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database Side 1 af 31 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen)

Læs mere

GROB G103 TWIN ASTIR OY-XJJ

GROB G103 TWIN ASTIR OY-XJJ REDEGØRELSE Havari 06-09-2015 med GROB G103 TWIN ASTIR OY-XJJ Visse rapportdata er genereret via EU-kommissionens fælles database Side 1 af 15 FORORD Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen)

Læs mere

PPL(A) Love og bestemmelser. 16 spørgsmål, 30 minutter. Elevsæt: 5994 Masterset: 7075

PPL(A) Love og bestemmelser. 16 spørgsmål, 30 minutter. Elevsæt: 5994 Masterset: 7075 16 spørgsmål, 30 minutter Elevsæt: 5994 Masterset: 7075 Tekst7 Spørgsmål1 point: 1 ID: 81 Det aktuelle vejr i EKAH lufthavn angiver en meteorologisk sigtbarhed på mere end 10 kilometer og overskyet i 2100

Læs mere

Unionshåndbog FLYVEVIRKSOMHED Gruppen om signalregler angiver de signalmidler og fraseologi, der skal anvendes ved signalering.

Unionshåndbog FLYVEVIRKSOMHED Gruppen om signalregler angiver de signalmidler og fraseologi, der skal anvendes ved signalering. Side nr.: 1 (10) 1. GENERELT 1.1. Gruppen om signalregler angiver de signalmidler og fraseologi, der skal anvendes ved signalering. Endvidere indeholder gruppen SIGNALER FOR FLYVEPLADSTRAFIK, jf. TILLÆG

Læs mere

PPL(H) Love og bestemmelser. 16 spørgsmål, 30 minutter. Elevsæt: 4991 Masterset: 6151

PPL(H) Love og bestemmelser. 16 spørgsmål, 30 minutter. Elevsæt: 4991 Masterset: 6151 16 spørgsmål, 30 minutter Elevsæt: 4991 Masterset: 6151 Tekst7 Spørgsmål1 point: 1 ID: 70 Angiv minimumsflyvehøjden over et område, hvor et større antal mennesker er samlet i fri luft. a) b) c) d) Mindst

Læs mere

Karburatoris. Facts, misforståelser og forholdsregler. Af Søren Brodersen, flyvemeteorolog DMI.

Karburatoris. Facts, misforståelser og forholdsregler. Af Søren Brodersen, flyvemeteorolog DMI. Karburatoris Facts, misforståelser og forholdsregler. Af Søren Brodersen, flyvemeteorolog DMI. Der sker af og til havarier eller hændelser relateret til motorstop på et kritisk tidspunkt. De fleste af

Læs mere

PFT. TEORI 2016 HERNING SVÆVEFLYVEKLUB

PFT. TEORI 2016 HERNING SVÆVEFLYVEKLUB PFT. TEORI 2016 HERNING SVÆVEFLYVEKLUB NAVN: PILOT NR.: DATO: SIDSTE 3 MDR. SIDSTE 12 MDR. TOTAL STARTER TIMER INDSÆT DIN TRÆNINGSTILSTAND I BAROMTERET PFT. TEORI OK INSTRUKTØR: I- NUMMER: PFT Spørgsmål!

Læs mere

REDEGØRELSE. Ca. 6 nm sydvest for Codan VOR ( MHz)

REDEGØRELSE. Ca. 6 nm sydvest for Codan VOR ( MHz) REDEGØRELSE HCLJ5102012112 Lufttrafikhændelse Dato og tid: 30.4.2012 kl. 1129 UTC Hændelsessted: Ca. 6 nm sydvest for Codan VOR (114.900 MHz) Lufttrafiktjenesteluftrum: Copenhagen CTA, luftrumsklasse E

Læs mere

1. JUNI 2016 ORIENTERING OM FLYVEHAVARIKOMMISSIONENS RAPPORT OM F-16 HAVARIET VED RØMØ.

1. JUNI 2016 ORIENTERING OM FLYVEHAVARIKOMMISSIONENS RAPPORT OM F-16 HAVARIET VED RØMØ. 1. JUNI 2016 ORIENTERING OM FLYVEHAVARIKOMMISSIONENS RAPPORT OM F-16 HAVARIET VED RØMØ. AFGRÆNSNING AF HAVARIUNDERSØGELSEN. Forsvarets Flyvehavarikommission havariundersøgelser har udelukkende til formål,

Læs mere

REDEGØRELSE HCLJ

REDEGØRELSE HCLJ REDEGØRELSE HCLJ510-000534 Havari Luftfartøj: Eurocopter AS 350 B3 Registrering: OY-HGR Motor: Turbomeca Arriel 2B Flyvning: Skoleflyvning, VFR Besætning: 2 - ingen tilskadekomne Passagerer: Ingen Sted:

Læs mere

3. Hvad hedder den propel der sidder på flyet? Er det fixed eller variable pitch?

3. Hvad hedder den propel der sidder på flyet? Er det fixed eller variable pitch? QUESTIONNAIRE ZLIN 242L OY-NIN Dato: Navn: 1. Hvad hedder den motor der sidder i flyet, og hvor stor ydelse har den? 2. Er der karburatorforvarmer i flyet? 3. Hvad hedder den propel der sidder på flyet?

Læs mere

Dom 2/12 Overtrædelse af luftfartslovens 149, stk. 8, jf. bl.a. Bestemmelser

Dom 2/12 Overtrædelse af luftfartslovens 149, stk. 8, jf. bl.a. Bestemmelser Ved Bestemmelser for Civil Luftfart, BL 8-10 om obligatorisk indberetning, er der udarbejdet et katalog over, hvilke typer flyvesikkerhedsmæssige begivenheder der er straffrie ved indberetning. Der er

Læs mere

REDEGØRELSE. Dato / Tidspunkt (UTC): 6.5.2011 kl. 0454 2,5 NM vest for Aalborg Lufthavn (EKYT)

REDEGØRELSE. Dato / Tidspunkt (UTC): 6.5.2011 kl. 0454 2,5 NM vest for Aalborg Lufthavn (EKYT) HCLJ510000845 REDEGØRELSE Lufttrafikhændelse Dato / Tidspunkt (UTC): 6.5.2011 kl. 0454 Hændelsessted: Lufttrafiktjenesteluftrum: 2,5 NM vest for Aalborg Lufthavn (EKYT) Aalborg TMA, lufttrafiktjenesteluftrum

Læs mere

PPL(A) Flyvningens planlægning og udførelse. 44 spørgsmål, 120 minutter. Elevsæt: 6230 Masterset: 7359

PPL(A) Flyvningens planlægning og udførelse. 44 spørgsmål, 120 minutter. Elevsæt: 6230 Masterset: 7359 44 spørgsmål, 120 minutter Elevsæt: 6230 Masterset: 7359 Tekst7 Spørgsmål1 ID: 599 Hvor langt er 8,3 nm i km? a) 1,5 km. b) 8,3 km. c) 15,4 km. d) 4,2 km. Tekst7 Spørgsmål2 ID: 606 Hvor lang tid tager

Læs mere

PPL(H) Flyvningens planlægning og udførelse. 44 spørgsmål, 120 minutter. Elevsæt: 6274 Masterset: 7403

PPL(H) Flyvningens planlægning og udførelse. 44 spørgsmål, 120 minutter. Elevsæt: 6274 Masterset: 7403 44 spørgsmål, 120 minutter Elevsæt: 6274 Masterset: 7403 Tekst7 Spørgsmål1 ID: 134 Den temperatur en luftmasse skal afkøles til før mætning finder sted, kaldes for: a) dugpunktstemperaturen. b) minimumtemperaturen.

Læs mere

Unionshåndbog. Ansvarlig: Flysikudvalg og Uddannelsesudvalg FLYVEVIRKSOMHED

Unionshåndbog. Ansvarlig: Flysikudvalg og Uddannelsesudvalg FLYVEVIRKSOMHED Side nr.: 1 af 6 ANVENDES TIL SVÆVEFLYVNING 1. GENERELT Svæveflyvepladser, der benyttes til uddannelsesflyvning og/eller flyslæb samt selvstartende svævefly, skal godkendes inden ibrugtagning. Sådanne

Læs mere