Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor"

Transkript

1 1991L0226 DA Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B RÅDETS DIREKTIV af 27. marts 1991 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om afskærmningssystemer til visse motorkøretøjer og påhængskøretøjer dertil (91/226/EØF) (EFT L 103 af , s. 5) Ændret ved: Tidende nr. side dato M1 Rådets direktiv 2006/96/EF af 20. november 2006 L Ændret ved: A1 Tiltrædelsesakt for Østrig, Finland og Sverige C (tilpasset ved Rådets beslutning 95/1EF, Euratom, EKSF) L A2 Akt vedrørende vilkårene for Den Tjekkiske Republiks, Republikken Estlands, Republikken Cyperns, Republikken Letlands, Republikken Litauens, Republikken Ungarns, Republikken Maltas, Republikken Polens, Republikken Sloveniens og Den Slovakiske Republiks tiltrædelse og tilpasningerne af de traktater, der danner grundlag for Den Europæiske Union L

2 1991L0226 DA RÅDETS DIREKTIV af 27. marts 1991 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om afskærmningssystemer til visse motorkøretøjer og påhængskøretøjer dertil (91/226/EØF) RÅDET FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER HAR under henvisning til Traktaten om Oprettelse af Det Europæiske Økonomiske Fællesskab, særlig artikel 100 A, under henvisning til forslag fra Kommissionen ( 1 ), i samarbejde med Europa-Parlamentet ( 2 ), under henvisning til udtalelse fra Det Økonomiske og Sociale Udvalg ( 3 ), og ud fra følgende betragtninger: Der skal vedtages foranstaltninger med henblik på gradvis gennemførelse af det indre marked i løbet af perioden indtil den 31. december 1992; det indre marked indebærer et område uden indre grænser med fri bevægelighed for varer, personer, tjenesteydelser og kapital; de tekniske krav, der i henhold til national lovgivning stilles til motorkøretøjer i visse klasser og påhængskøretøjer dertil, vedrører bl.a. afskærmningssystemer til disse motorkøretøjer; disse krav er forskellige fra medlemsstat til medlemsstat; det er derfor nødvendigt, at alle medlemsstater vedtager de samme krav, særlig med henblik på at den EØF-standardtypegodkendelsesprocedure, som omhandles i Rådets direktiv 70/156/EØF af 6. februar 1970 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om godkendelse af motorkøretøjer og påhængskøretøjer dertil ( 4 ), senest ændret ved direktiv 87/403/ EØF ( 5 ), iværksættes for hver køretøjstype; af hensyn til færdselssikkerheden er det vigtigt, at alle tunge erhvervskøretøjer, der har en vis konstruktivt bestemt minimumshastighed, udstyres med afskærmningssystemer for at forhindre stænk; det er ønskeligt, at der foretages en ensartet afprøvning af disse systemer, når de monteres på forskellige køretøjstyper, for at der kan gøres et væsentligt skridt hen imod en forbedring af situationen; ved EØF-typegodkendelsen af afskærmningsanordningerne er der taget hensyn til, at der for øjeblikket findes to anordningstyper på markedet, nemlig den energiabsorberende type og luft/vandseparatortypen, og det har været nødvendigt at have to forskellige afprøvningsformer afhængigt af, hvilken anordningstype der skulle typegodkendes; på grundlag af de undersøgelser, analyser og forsøg, som for øjeblikket er i gang, vil der snarest muligt blive gennemført en afprøvning af køretøjer, som er udstyret med sådanne afskærmningssystemer; medlemsstaterne bør være opmærksomme på, at stænk under kørslen også afhænger af vejbelægningen, bildækkenes slidbanemønster samt køretøjets aerodynamiske egenskaber og hastighed; ( 1 ) EFT nr. C 203 af , s. 16. ( 2 ) EFT nr. C 96 af , s. 92, og afgørelse af 13. marts 1991 (endnu ikke offentliggjort i Tidende). ( 3 ) EFT nr. C 62 af , s. 2. ( 4 ) EFT nr. L 42 af , s. 1. ( 5 ) EFT nr. L 220 af , s. 44.

3 1991L0226 DA tilnærmelsen af medlemsstaternes lovgivning om motorkøretøjer indebærer, at medlemsstaterne gensidigt må anerkende den kontrol, som hver af dem gennemfører på grundlag af fælles forskrifter UDSTEDT FØLGENDE DIREKTIV: Artikel 1 1. Den enkelte medlemsstat meddeler EØF-typegodkendelse for enhver type anordning, der er beregnet til at begrænse frembringelsen af stænk fra dæk fra køretøjer i bevægelse, i det følgende benævnt»afskærmningsanordning«, hvis den opfylder forskrifterne for konstruktion og afprøvning i bilag II under hensyn til definitionerne i bilag I. 2. En medlemsstat, der har meddelt EØF-typegodkendelse, træffer, eventuelt i samarbejde med de kompetente myndigheder i de øvrige medlemsstater, de nødvendige foranstaltninger for i fornødent omfang at kontrollere, at produktionen er i overensstemmelse med den godkendte type. Med henblik herpå anvender medlemsstaterne de i bilag IV anførte forskrifter. Artikel 2 For hver enkelt afskærmningsanordning, som medlemsstaterne godkender i henhold til artikel 1, udsteder de til fabrikanten eller dennes repræsentant et EØF-typegodkendelsesmærke, som svarer til modellen i bilag II, tillæg 3. Medlemsstaterne træffer alle nødvendige foranstaltninger for at forhindre brugen af mærker, som kan gøre det vanskeligt at skelne mellem afskærmningsanordninger, som er typegodkendt i henhold til artikel 1, og andre afskærmningsanordninger. Artikel 3 Medlemsstaterne kan ikke af grunde, der vedrører afskærmningsanordningers konstruktion og effektivitet, forbyde, at disse bringes på markedet, hvis de er forsynet med EØF-typegodkendelsesmærke. Denne bestemmelse hindrer dog ikke en medlemsstat i at træffe sådanne foranstaltninger over for afskærmningsanordninger, som er forsynet med EØF-typegodkendelsesmærket, hvis de til stadighed ikke er i overensstemmelse med den godkendte type. Den pågældende medlemsstat underretter straks de øvrige medlemsstater og Kommissionen om de foranstaltninger, den har truffet, og giver en begrundelse for sin beslutning. Bestemmelserne i artikel 5 finder ligeledes anvendelse. Der foreligger uoverensstemmelse med den godkendte type, som omhandlet i stk. 2, hvis forskrifterne i bilag II ikke er overholdt. Artikel 4 De kompetente myndigheder i hver medlemsstat tilsender inden en måned de kompetente myndigheder i de øvrige medlemsstater en kopi af de udarbejdede EØF-typegodkendelsesskemaer for hver enkelt type afskærmningsanordning, som de typegodkender eller nægter at typegodkende.

4 1991L0226 DA Artikel 5 1. Konstaterer de kompetente myndigheder i den medlemsstat, der har meddelt EØF-typegodkendelse, at afskærmningsanordninger, som ledsages af en typeattest for denne type, ikke svarer til den type, som medlemsstaten har godkendt, træffer de de nødvendige foranstaltninger for at sikre, at produktionen på ny kommer til at svare til den godkendte type. De underretter de kompetente myndigheder i de øvrige medlemsstater om de trufne foranstaltninger, som i givet fald kan omfatte tilbagekaldelse af EØF-typegodkendelsen. De nævnte myndigheder træffer de samme foranstaltninger, når de modtager underretning fra de kompetente myndigheder i en anden medlemsstat om en sådan uoverensstemmelse. 2. De kompetente myndigheder i medlemsstaterne underretter inden en måned hinanden om enhver tilbagekaldelse af EØF-typegodkendelser samt om begrundelsen herfor ved at fremsende en kopi af typegodkendelsesattesten forsynet med påskriften»eøf-typegodkendelse TILBAGEKALDT«angivet med store bogstaver, idet denne påtegning dateres og underskrives. 3. Bestrider den medlemsstat, der har meddelt EØF-typegodkendelsen, den uoverensstemmelse, hvorom den er blevet underrettet, bestræber de berørte medlemsstater sig på at bilægge uoverensstemmelsen. Kommissionen holdes løbende underrettet. Den sørger om fornødent for, at der afholdes passende konsultationer med henblik på at løse problemet. Artikel 6 Enhver afgørelse truffet i medfør af de til gennemførelse af dette direktiv vedtagne bestemmelser, hvorved EØF-typegodkendelse af afskærmningsanordninger nægtes eller tilbagekaldes, eller hvorved der udstedes forbud mod, at de bringes på markedet eller benyttes, skal nøje begrundes. Afgørelsen meddeles vedkommende med oplysning om de i medlemsstaterne gældende retsmidler og fristerne for disses anvendelse. Artikel 7 Ved»køretøj«forstås i dette direktiv ethvert motorkøretøj i klasse N og ethvert påhængskøretøj i klasse O, således som disse klasser er defineret i bilag I til direktiv 70/156/EØF. Artikel 8 Medlemsstaterne kan ikke nægte at meddele EØF-standardtypegodkendelse eller national typegodkendelse af et køretøj eller nægte eller forbyde, at dette køretøj sælges, indregistreres, bringes i omsætning eller benyttes af grunde, der vedrører dette køretøjs afskærmningssystemer, hvis disse er monteret i overensstemmelse med forskrifterne i bilag III, og hvis de afskærmningsanordninger, som køretøjet er udstyret med, er forsynet med EØF-typegodkendelsesmærke. Artikel 9 Ændringer, som er nødvendige med henblik på tilpasning af forskrifterne i bilagene til dette direktiv til den tekniske udvikling, vedtages efter fremgangsmåden i artikel 13 i direktiv 70/156/EØF.

5 1991L0226 DA Artikel Medlemsstaterne sætter de nødvendige bestemmelser i kraft for at efterkomme dette direktiv inden den 10. april De underretter straks Kommissionen herom. 2. Medlemsstaterne meddeler Kommissionen teksten til de vigtigste nationale bestemmelser, som de udsteder på det område, der er omfattet af dette direktiv. 3. Når medlemsstaterne vedtager de i stk. 1 omhandlede bestemmelser, skal disse indeholde en henvisning til dette direktiv, eller de skal ved offentliggørelsen ledsages af en sådan henvisning. De nærmere regler for denne henvisning fastsættes af medlemsstaterne. Artikel 11 Dette direktiv er rettet til medlemsstaterne.

6 1991L0226 DA LISTE OVER BILAG BILAG I: Definitioner BILAG II: Forskrifter vedrørende EØF-typegodkendelse af afskærmningsanordninger Tillæg 1: Tillæg 2: Tillæg 3: Tillæg 4: Afprøvning af afskærmningsanordninger af den vandenergiabsorberende type Afprøvning af afskærmningsanordninger af luft/ vand-separatortypen Model af EØF-typegodkendelsesmærket Model af EØF-typegodkendelsesmærket BILAG III: Forskrifter for EØF-standardtypegodkendelse af køretøjstyper for så vidt angår montering af afskærmningssystemer Tillæg: Bilag til EØF-standardtypegodkendelsesskema for en køretøjstype for så vidt angår montering af afskærmningssystemer BILAG IV: Produktionens overensstemmelse Produktionens ophør FIGURER: (1 til 9)

7 1991L0226 DA BILAG I DEFINITIONER I dette direktiv forstås ved: 1. Afskærmningssystem System, der skal formindske forstovningen af vand, som af koretojets dæk slynges op under korslen. Dette system består alt efter omstændighederne af skærme, stænklapper og/eller udvendige skærmkanter, som er forsynet med en afskærmningsanordning. 2. Skærm Stift eller halvstift element, der skal opfange vand, som af dækket slynges op under korslen, og lede det mod jorden. Skærme kan indgå helt eller delvis i karosseriet eller andre dele af koretojet, f.eks. den nederste del af lastfladen. 3. Stænklap Et bojeligt element, som sidder bag hjulet, hvor det er fastgjort lodret til den nederste del af chassiset eller lastfladen eller til skærmen. Stænklappen har også til opgave at mindske risikoen i forbindelse med mindre genstande, navnlig småsten, som dækket under korslen hvirvler op og slynger opad eller udad mod andre trafikanter. 4. Afskærmningsanordning Del af et afskærmningssystem, der kan bestå af: 4.1. Luft/vand-separator Et element, som er indbygget i den udvendige skærmkant og/eller stænklappen og tillader passage af luft, men begrænde spredning af forstovet vand Energiabsorberende anordning Et element, som er indbygget i skærmen og/eller stænklappen og/eller den udvendige skærmkant, og som absorberer det opsprojtede vands energi og således begrænser spredning af forstovet vand. 5. Udvendig skærmkant Et element, som er anbragt i et omtrent lodret plan parallelt med koretojets langsgående plan. Den udvendige skærmkant kan være en del af en skærm eller af koretojets karrosseri. 6. Styrende hjul Hjul, som aktiveres af koretojets styretoj. 7. Selvstyrende aksel En aksel, der kan dreje omkring et midtpunkt på en sådan måde, at den beskriver en vandret bue. I dette direktiv betragtes en selvstyrende aksel af denne»drejetype«som en aksel med styrende hjul og behandles som sådan. 8. Selvstyrende hjul Hjul, som ikke aktiveres af koretojets styretoj, og som kan dreje i en vinkel på ikke over 20 på grund af jordens gnidningsmodstand. 9. Loftbar aksel Aksel, som kan lofters fra vejen under koretojets normale brug. 10. Ubelæsset koretoj Et koretoj, som er forsynet med karrosseri eller med repræsentativt element/ repræsentantive elementer og i givet fald med kolevæske, smoremidler, brændstof, værktoj, reservehjul samt en forer med en anslået vægt på 75 kg.

8 1991L0226 DA Kontaktflade Den del af dækket, der kommer i beroring med vejen og sikrer vejgrebet. 12. Type afskærmningsanordning Alle anordninger, der ikke adskiller sig fra hinanden med hensyn til folgende hovedtræk: det fysiske princip, som skal begrænse risikoen for stænk (absorbering af vandenergi, adskillelse mellem luft og vand) materialer form dimensioner (hvis de kan påvirke materialets opforsel).

9 1991L0226 DA BILAG II FORSKRIFTER VEDRORENDE EOF-TYPEGODKENDELSE AF AFSKÆRMINGSANORDNINGER 0. Generelle bestemmelser 0.1. Afskærmningsanordninger skal være konstrueret således, at de fungerer korrekt ved normal brug på våd vej. Desuden må de ikke indeholde konstruktions- eller produktionsfejl, som forringer deres rette funktionsmåde. 1. Afprovninger 1.1. Afskærmningsanordninger underkastes afhængigt af deres fysiske funktionsprincip de i tillæg 1 og 2 beskrevne afprovninger og skal opnå de resultater, som kræves i disse tillægs punkt Ansogning om EOF-typegodkendelse 2.1. Ansogningen om EOF-typegodkendelse af afskærmningsanordningstyper indgives af fabrikanten eller dennes repræsentant For hver type anordning ledsages ansogningen af folgende dokumenter i tre eksemplarer samt folgende oplysninger og materiale: En teknisk beskrivelse af afskærmningsanordningen med angivelse af dens fysiske funktionsprincip og den afprovning, den skal underkastes, de anvendte materialer samt en eller flere tegninger, som er tilstrækkeligt detaljerede og i en skala, som gor det muligt at identificere anordningen Fire proveeksemplarer: tre eksemplarer til afprovning og et til opbevaring på laboratoriet med henblik på yderligere kontrol. Laboratoriet kan forlange flere proveeksemplarer Påtegninger Hvert proveeksemplar skal være tydeligt mærket med fabriks- eller handelsmærke samt typeangivelse på en sådan måde, at de ikke kan fjernes, og have tilstrækkelig plads til EOF-typegodkendelsesmærket. 3. EOF-typegodkendelse 3.0. Inden den kompetente myndighed indleder proceduren med henblik på meddelelse af EOF-typegodkendelse, skal den ved efterprovning sikre sig, at der hos fabrikanten findes effektive systemer til kontrol af produktionens overensstemmelse Når de proveeksemplarer, som er repræsentative for den anordningstype, der skal godkendes, opfylder kravene i de beskrevne afprovninger i tillæg 1 eller 2, udstedes der EOF-typegodkendelse for denne type afskærmningsanordninger Alle typer EOF-typegodkendte afskærmningsanordninger får tildelt et godkendelsesnummer Alle afskærmningsanordninger, der svarer til en type, der er godkendt i henhold til dette direktiv, skal være forsynet med et EOF-typegodkendelsesmærke. EOF-typegodkendelsesmærket skal være anbragt på anordningen således, at det ikke kan fjernes og tydeligt kan ses, selv når anordningen er monteret på koretojet EOF-typegodkendelsesmærket, hvoraf der er vist en model i tillæg 3, består af: Et rektangel hvori er anbragt bogstavet»e«efterfulgt af kendingsbogstav (er) eller -nummer for den medlemsstat, som har meddelt EOF-standardtypegodkendelse: 1 for Tyskland, 2 for Frankrig, 3 for Italien, 4 for Nederlandene, 6 for Belgien, 9 for Spanien, 11 for Det Forenede Kongerige, 13 for Luxembourg, 18 for Danmark, 21 for Portugal, EL for Grækenland, IRL for Irland A1, 12 for Østrig, 17 for Finland, 5 for Sverige A2, 8 for Den Tjekkiske Republik, 29 for Estland, CY for Cypern, 32 for Letland, 36 for Litauen, 7 for Ungarn, MT for Malta, 20 for Polen, 26 for Slovenien og 27 for Slovakiet, M1 34 for Bulgarien, 19 for Rumænien Et EOF-typegodkendelsesnummer (svarende til det nummer, som er anfort på typegodkendelsesskemaet, hvoraf der er vist en model i tillæg 4), der skal være anbragt tæt på rektanglet enten under bogstavet»e«eller til venstre eller hojre for dette bogstav. Cifrene på typegodkendelsesnum-

10 1991L0226 DA meret skal anbringes på samme side af bogstavet»e«og skal vende i samme retning. Det må undgås, at der bruges romertal til godkendelsesnummeret, for at undgå, at det forveksles med andre symboler Bogstaverne»A«eller»S«afhængigt af, om anordningen er af den energiabsorberende type (A) eller af luft/vand-separatortypen (S). Disse bogstaver anbringes oven over og tæt på rektanglet.

11 1991L0226 DA Tillæg 1 Afprovning af afskærmningsanordninger af den vandenergiabsorberende type 1. Prinzip Formålet med denne afprovning er at måle en anordnings evne til at tilbageholde vand, som rettes mod den i form af en række stråler. Proveopstillingen skal genskabe de forhold, som udstyret skal fungere under, når det er monteret på et koretoj, særlig med hensyn til mængden af og kraften i det vand, der hvirvles op fra korebanen af dækkets slidbane. 2. Udstyr Proveudstyret er beskrevet i figur 8. Afprovning skal finde sted under forhold, der udelukker træk. 3. Fremgangsmåde 3.1. Et 500 (+ 0/- 5) mm bredt og 750 mm hojt proveeksemplar af det udstyr, der skal afproves, fastgores til proveudstyrets lodrette ramme, idet det sikres, at proveemnet er placeret et godt stykke inden for vandopsamlerens kanter, og at ingen hindringer kan afboje vandet, hverken for eller efter at proveemnet eller anordningen rammes Vandstyrken indstilles på 0,675 (± 0,01)l/sek. og der sprojtes mindst 90 liter vand mod proveemnet i vandret afstand af 500 (± 2) mm (figur 8) Vandet lober fra proveemnet ned i vandopsamleren, og den procentvise forskel mellem den opsamlede mængde vand og den pasprojtede mængde vand måles Proven gentages fem gange, og den gennemsnitlige opsamlede mængde vand beregnes i procent. 4. Resultater 4.1. Den beregnede gennemsnitlige procentdel vand, der opsamles under de fem afprovninger, må ikke udgore mindre end 70 % af den mængde vand, der sprojtes mod anordningen Hvis den storste og den mindste procentdel opsamlet vand afviger med mere end 5 % fra den gennemsnitlige procentdel, ses der bort fra proven, og den må gores om. Hvis den storste og den mindste procentdel opsamlet vand også ved den anden prove afviger med mere end 5 % fra den gennemsnitlige procentdel, og hvis den laveste værdi ikke opfylder forskrifterne i punkt 4.1, nægtes godkendelse Når anordningens lodrette stilling påvirker resultaterne, skal fremgangsmåden i punkt 3.1 og 3.4 gentages i de stillinger, som giver den storste og den mindste procentdel opsamlet vand; forskrifterne i punkt 4.2 gælder også i dette tilfælde. Forskrifterne i punkt 4.1 benyttes ved angivelsen af de enkelte afprovningers resultat.

12 1991L0226 DA TILLÆG 2 Afprovning af afskærmningsanordninger af luft/vand-separatortypen 1. Prinzip Formålet med denne afprovning er at bestemme effektiviteten af porost materiale, der skal tilbageholde vand, som sprojtes mod det ved hjælp af en luft/vandtrykforstover. Det udstyr, som benyttes til afprovningen, skal, for så vidt angår den vandmængde, dækkene slynger op, og den hastighed, hvormed det sker, svare til de betingelser, materialet udsættes for, hvis det er monteret på et koretoj. 2. Udstyr 2.1. Proveudstyret er beskrevet i figur Fremgangsmåde 3.1. Et proveemne på mm fastgores lodret i proveudstyret, og det sikres, at der ikke er tomrum mellem proveemnet og den overste bojede plade, og at bakken er rigtigt anbragt. Forstoverens beholder fyldes med nojagtig 1 liter vand, og den anbringes som vist på diagrammet Forstoveren skal være indstillet således: tryk (tryk i forstoveren): 5 bar + 10 % / - 0 %. gennemstromningshastighed: 1 l/min. (± 5 sek.) forstovning: cirkulær, 50 mm i diameter ca. 200 mm fra proveemnet, dyse 5 mm i diameter Der forstoves, indtil al vandtåge er forsvundet, og den forlobne tid noteres. Vandet lober fra proveemnet ned i bakken i 60 sekunder, og den opsamlede vandmængde måles. Den vandmængde, som eventuelt er tilbage i forstoverens beholder, måles. Den opsamlede vandmængde beregnes i procent i forhold til den forstovede vandmængde Proven gentages fem gange, og den gennemsnitlige opsamlede vandmængde beregnes i procent. For hver prove sikres det, at bakken, forstoverens beholder og målebeholderen er torre Under afprovningen skal den omgivende temperatur være 21 (± 3) C. 4. Resultater 4.1. Den beregnede gennemsnitlige procentdel vand, der opsamles under de fem afprovninger, må ikke være under 85 % af den vandmængde, der sprojtes mod anordningen Hvis den storste og den mindste procentdel opsamlet vand afviger med mere end 5 % fra den gennemsnitlige procentdel, ses der bort fra proven, og den må gores om. Hvis den storste og den mindste procentdel opsamlet vand også ved den anden prove afviger med mere end 5 % fra den gennemsnitlige procentdel, og hvis den laveste værdi ikke opfylder forskrifterne i punkt 4.1, nægtes godkendelse Når anordningens lodrette stilling påvirker resultaterne, skal fremgangsmåden i punkt 3.1 og 3.4 gentages i de stillinger, som giver den storste og den mindste procentdel opsamlet vand; forskrifterne i punkt 4.2 gælder også i dette tilfælde. Forskrifterne i punkt 4.1 benyttes ved angivelsen af de enkelte afprovningers resultat.

13 1991L0226 DA Tillæg 3 Model af EOF-typegodkendelsesmærket Afskærmningsanordningen med ovenstående EOF-typegodkendelsesmærke er en anordning af den energiabsorberende type (A), som er blevet godkendt i Spanien (e 9) under nummer 148. De anforte tal er kun brugt som eksempel.

14 1991L0226 DA Tillæg 4 MODEL AF EOF-TYPEGODKENDELSESSKEMAET (Storste format: A4 (210 mm 297 mm))

15 1991L0226 DA BILAG III FORSKRIFTER FOR EOF-STANDARDTYPEGODKENDELSE AF KORETOJSTYPER FOR SÅ VIDT ANGÅR MONTERING AF AFSKÆRMNIGSSYSTEMER ANVENDELSESOMRÅDE 0.1. Alle koretojer af klasse N 2 med en maksimal masse på over 7,5 tons, af klasse N 3, O 3 og O 4 skal være konstrueret og/eller forsynet med afskærmningssystemer på en sådan måde, at de nedenfor anforte forskrifter overholdes Forskrifterne for afskærmningsanordninger som defineret i punkt 4 i bilag I gælder ikke for koretojer, som består af chassis og forerhus, koretojer uden karrosseri, terrængående koretojer som defineret i direktiv 70/156/EOF, samt koretojer, hvor tilstedeværelsen af afskærmningsanordninger er uforenelig med deres anvendelse. Hvis disse anordninger alligevel monteres på disse koretojer, skal de være i overensstemmelse med dette direktivs forskrifter. ANSOGNING OM EOF-STANDARDTYPEGODKENDELSE 1.1. Ansogning om EOF-standardtypegodkendelse for en koretojstype, for så vidt angår monteringen af dens afskærmningssystem, skal indgives af fabrikanten af koretojet eller dennes repræsentant Med ansogningen skal folge nedenstående dokumenter i tre eksemplarer og folgende angivelser: En teknisk beskrivelse af afskærmningssystemet samt en eller flere tegninger, som skal være tilstrækkeligt detaljerede og i en skala, som gor det muligt at identificere anordningen Et koretoj, der er repræsentativt for den type, som onskes godkendt, fremstilles for den tekniske myndighed, der skal foretage afprovningerne, udstyret med sit afskærmningssystem. EOF-STANDARDTYPEGODKENDELSE 2. Et skema svarende til modellen i tillægget vedlægges EOF-standardtypegodkendelsesskemaet. GENERELLE FORSKRIFTER 3. Aksler 3.1. Loftbare aksler Såfremt et koretoj er forsynet med en eller flere loftbare aksler, skal afskærmningssystemet, når akslen er nedfældet, dække alle hjul, og, når akslen er loftet, de hjul, der er i beroring med vejen Selvstyrende aksler Såfremt et koretoj er forsynet med en selvstyrende aksel, skal afskærmningssystemet opfylde de betingelser, der gælder for ikke-styrende hjul, hvis det er fastgjort til den drejelige del. Hvis det ikke er monteret på denne del, skal det opfylde de betingelser, der gælder for aksler forsynet med styrende hjul. 4. Den udvendige skærmkants placering 4.1. Når det drejer sig om ikke-styrende hjul, må afstanden (c) mellem den langsgående flade, som tangerer den udvendige dækside, når dækkets udbuling ved jorden fraregnes, og skærmkantens inderside ikke overstige 75 mm, medmindre den i punkt 7.2, 8.2 og 9.2 definerede radius af skærmkantens inderside ikke overstiger 1,0 R, i hvilket tilfælde afstanden ikke må overstige 100 mm (figur 1) Når det drejer sig om styrende og selvstyrende hjul, må afstanden (c) ikke overstige 100 mm. 5. Koretojets tilstand Med henblik på efterprovning ifolge dette direktivs bestemmelser skal koretojet forefindes i folgende stand:

16 1991L0226 DA a) det skal være ubelæsset, og hjulene skal være rettet ligeud b) for så vidt angår sættevogne skal lastfladen være vandret c) dækkene skal være oppumpede til normalt dæktryk. 6. Afskærmningssystem 6.1. Afskærmningssystemer skal overholde de i punkt 7 eller 9 anforte specifikationer Afskærmningssystemer til ikke-styrende hjul eller selvstyrende hjul, der er dækket af karrosseriets bund eller lastfladens nederste del, skal overholde de specifikationer, der er fastsat i punkt 7 eller 9, eller specifikationerne i punkt 8. SÆRLIGE FORSKRIFTER 7. Forskrifter vedrorende energiabsorberende afskærmningssystemer til aksler med styrende, selvstyrende eller ikke-styrende hjul 7.1. Skærme Skærmen skal dække området umiddelbart over dækket eller dækkene og foran og bagved disse, på folgende måde: a) når det drejer sig om enkeltakslede eller flerakslede koretojer, hvor afstanden (d) (figur 4) mellem de dæk, der er monteret på aksler, der stoder op til hinanden, overstiger 300 mm, skal forkanten (C) (figur 2) vende fremefter til en linje O Z, hvor theta er hojst 30 i forhold til en vandret linje, når det drejer sig om aksler med styrende eller selvstyrende hjul, eller hojst 20, når det drejer sig om aksler med ikke-styrende hjul. Den bageste kant (figure 2) skal være fort nedad på en sådan måde, at den ligger hojst 100 mm over en vandret linje, der går gennem hjulets centrum. b) når det drejer sig om flerakslede koretojer, hvor afstanden (d) mellem de dæk, der er monteret på aksler, der stoder op til hinanden, ikke overstiger 300 mm, skal skærmen være udformet som vist i figur 4a. c) skærmen skal have en samlet bredde (q) (figur 1), som er tilstrækkelig til mindst at dække den fulde bredde af dækket (b) eller den fulde bredde af to dæk (t), når det drejer sig om tvillinghjul, idet der tages hensyn til de af fabrikanten opgivne ydermål for dæk/hjul. Dimensionerne (b) og (t) måles i navhojde og må ikke indbefatte afmærkninger, ribber, beskyttelsesbånd osv. på dæksiderne Forsiden af den bageste del af skærmen skal være forsynet med en afskærmningsanordning, der overholder specifikationerne i bilag II, tillæg 1. Denne anordning skal dække indersiden af skærmen op til en hojde, hvor en lige linje fra hjulets centrum danner en vinkel på mindst 30 med en vandret linje gennem hjulets centrum (figur 3) Hvis skærmene består af flere elementer, må disse, når de er monteret, ikke frembyde åbninger, som tillader passage af stænk, når koretojet er i bevægelse Udvendig skærmkant Når det drejer sig om enkeltakslede eller flerakslede koretojer, hvor afstanden (d) mellem dækkene på aksler, der stoder op til hinanden, overstiger 300 mm, må den udvendige skærmkants nederste kant ikke række ud over folgende afstande og radier målt fra hjulets centrum (figur 2):

17 1991L0226 DA a) Aksler med styrende eller selvstyrende hjul: 9 fra forkant (mod koretojets forende) (punkt C ved 30 ) >= Rv 1,5 R til bagkant (mod koretojets bagende) (punkt A ved 100 mm) b) Aksler med ikke-styrende hjul: fra forkant (punkt C ved 20 ) til bagkant (punkt A ved 100 mm) >; 9 >= Rv 1,25 R >; hvor R er radius af det på koretojet monterede dæk og Rv den radiære afstand, hvori den udvendige skærmkants nederste kant befinder sig Når det drejer sig om flerakslede koretojer, hvor afstanden (d) mellem dækkene på aksler, der stoder op til hinanden, ikke overstiger 300 mm, skal de udvendige skærmkanter, der befinder sig i mellemrummet mellem akslerne, befinde sig i de i punkt angivne afstande og være fort nedad på en sådan måde, at de ligger hojst 150 mm over en vandret linje, der går gennem hjulets centrum, eller således, at afstanden i vandret linje mellem deres nederste punkter ikke overstiger 60 mm (figur 4a) Den udvendige skærmkants dybde skal være mindst 45 mm i alle punkter bagved en lodret linje, der går gennem hjulets centrum. Skærmkantens dybde kan gradvis mindskes foran denne linje Når koretojet er i bevægelse, må der ikke i de udvendige skærmkanter eller mellem de udvendige skærmkanter og skærmens ovrige dele være åbninger, som tillader passage af stænk Stænklapper Stænklappens bredde skal overholde kravene til (q) i punkt 7.1.1, litra c), undtagen i de tilfælde, hvor stænklappen sidder inden for skærmen, i hvilket tilfælde den skal være mindst lige så bred som dækkets slidbane Stænklappen skal være anbragt omtrent lodret Maksimumshojden på den nederste kant må ikke overstige 200 mm (figur 3). Denne afstand sættes op til 300 mm for den bageste aksel, hvor den udvendige skærmkants nederste kants radiære afstand, Rv, ikke overstiger radius af de dæk, der er monteret på hjulene på denne aksel Stænklappen må ikke befinde sig mere end 300 mm fra dækkets bageste punkt målt i vandret linje Når det drejer sig om flerakslede koretojer, hvor afstanden (d) mellem dækkene på aksler, der stoder op til hinanden, er mindre end 250 mm, skal kun det bageste hjulpar være forsynet med stænklapper. Der skal være en stænklap ved hvert hjul, når afstanden (d) mellem dækkene på aksler, der stoder op til hinanden, er mindst 250 mm (figure 4b) Stænklappen må ikke bojes mere end 100 mm bagud, når den påvirkes med en kraft på 3 N pr. 100 mm stænklapbredde i et punkt, der ligger 50 mm over stænklappens nederste kant Hele forsiden af den del af stænklappen, som er i overensstemmelse med de fastsatte mindstemål, skal være forsynet med en afskærmningsanordning, der svarer til specifikationerne i bilag II, tillæg Der må ikke mellem skærmens nederste bagkant og stænklappen være åbninger, som tillader passage af stænk Når afskærmningsanordningen er i overensstemmelse med specifikationerne for stænklapper (punkt 7.3), er en ekstra stænklap ikke påkrævet.

18 1991L0226 DA Forskrifter for afskærmningssystemer med energiabsorberende afskærmningsanordninger til aksler med ikke-styrende eller selvstyrende hjul (se punkt 6.2) 8.1. Skærme Skærmene skal dække området umiddelbart over dækkene. Den yderste for- og bagkant skal nå mindst til et vandret plan, som tangerer dækkenes overste kant (figur 5). Dog kan bagkanten erstattes af stænklappen; denne skal i så fald nå til skærmens (eller det hertil svarende elements) overste del Hele den bageste del af skærmens inderside skal være forsynet med en afskærmningsanordning, som svarer til forskrifterne i bilag II, tillæg Udvendige skærmkanter Når det drejer sig om enkeltakslede eller flerakslede koretojer, hvor afstanden mellem dæk, der stoder op til hinanden, er over eller lig med 250 mm, skal den udvendige skærmkant dække overfladen fra den nederste del af skærmens overste del til en ret linje, som dannes af tangenten på dækkenes overste kant, og dække det lodrette plan, der dannes af tangenten på dækkets eller dækkenes og skærmens forside og den stænklap, som er anbragt bag hjulene (figur 5b). Når det drejer sig om flerakslede koretojer, skal en udvendig skærmkant anbringes på hvert hjul Der må ikke mellem den udvendige skærmkant og skærmens nederste del være åbninger, som tillader passage af stænk Når stænklapperne ikke er monteret bag hvert hjul (se punkt 7.3.5) skal den udvendige skærmkant forlobe uafbrudt fra stænklappens yderkant til det lodrette plan, som tangerer det forreste punkt på den forste aksels dæk (figur 5a) Hele indersiden af den udvendige skærmkant, hvis dybde ikke må være under 100 mm, skal være forsynet med en energiabsorberende afskærmningsanordning, der overholder de i bilag II anforte specifikationer Stænklapper Stænklapperne skal strække sig op til den nederste del af skærmen og opfylde forskrifterne i punkt til Forskrifter for afskærmningssystemer med afskærmningsanordninger med luft/vand-separator til aksler med styrende, selvstyrende eller ikke-styrende hjul 9.1. Skærme Skærmene skal svare til forskrifterne i punkt 7.1.1, litra c) Skærmene til enkeltakslede eller flerakslede koretojer, hvor afstanden mellem dækkene på aksler, der stoder op til hinanden, overstiger 300 mm, skal tillige opfylde forskrifterne i punkt 7.1.1, litra a) Når det drejer sig om flerakslede koretojer, hvor afstanden mellem dækkene på aksler, der stoder op til hinanden, ikke overstiger 300 mm, skal skærmene tillige svare til den i figur 7 viste model Udvendige skærmkanter De udvendige skærmkanters nederste kant skal være forsynet med en afskærmningsanordning med luft/vand-separator, som er i overensstemmelse med forskrifterne i bilag II Når det drejer sig om enkeltakslede eller flerakslede koretojer, hvor afstanden mellem dækkene på aksler, der stoder op til hinanden, overstiger 300 mm, skal den nederste kant af den på den udvendige skærmkant monterede afskærmningsanordning have folgende maksimumsdimensioner og -radier målt fra hjulets centrum (figur 6 og 7):

19 1991L0226 DA a) Aksler med styrende eller selvstyrende hjul: fra forkant (mod koretojets forende) (punkt C ved 30 ) til bagkant (mod koretojets bagende) (punkt A ved 100 mm) b) Aksler med ikke-styrende hjul: fra forkant (punkt C ved 20 ) til bagkant (punkt A ved 100 mm) 9 >= Rv 1,05 R >; 9 >= Rv 1,00 R >; hvor R er radius af det på koretojet monterede dæk, og Rv er radiusafstanden fra den udvendige skærmkants yderste punkt til hjulets centrum Når det drejer sig om flerakslede koretojer, hvor afstanden mellem dækkene på aksler, der stoder op til hinanden, ikke overstiger 300 mm, skal de udvendige skærmkanter i mellemrummet mellem akslerne forlobe som specificeret i punkt og være fort nedad således, at de ikke befinder sig mere end 100 mm over en vandret lige linje, der går gennem hjulenes centrum (figur 7) Den udvendige skærmkants dybde skal være mindst 45 mm i alle punkter bagved en lodret linje, der går gennem hjulets centrum. Skærmkantens dybde kan gradvis mindskes foran denne linje Der må ikke i den udvendige skærmkant eller mellem den udvendige skærmkant og skærmen være åbninger, som tillader passage af stænk Stænklapper Stænklapperne skal være: a) i overensstemmelse med punkt 7.3 (figur 3), eller b) i overensstemmelse med punkt 7.3.1, 7.3.2, 7.3.5, og (figur 6) Afskærmningsanordninger, som overholder de i bilag II, tillæg 2, anforte specifikationer, skal monteres på de i punkt 9.3.1, litra b), omtalte stænklapper og mindst i deres fulde bredde Denne afskærmningsanordnings nederste kant må ikke være mere end 200 mm fra jorden Afskærmningsanordningen skal være mindst 100 mm hoj Bortset fra den nederste del med afskærmningsanordningen må den i punkt 9.3.1, litra b), omhandlede stænklap ikke kunne bojes mere end 100 mm bagud, når den påvirkes med en kraft på 3 N pr. 100 mm stænklapbredde målt, hvor stænklappen skærer afskærmningsanordningen i dennes funktionsstilling; påvirkningen skal ske i et punkt, der ligger 50 mm over stænklappens nederste kant Stænklappen må ikke være mere end 200 mm fra dækkets bageste punkt målt i vandret linje.

20 1991L0226 DA Tillæg MODEL (Storste format: A4 (210 mm 297 mm)) BILAG TIL EOF-STANDARDTYPEGODKENDELSESSKEMA FOR EN KORETOJSTYPE FOR SÅ VIDT ANGÅR MONTERING AF AFSKÆRMNINGSSYSTEMER (Artikel 4, stk. 2, og artikel 10 i Rådets direktiv 70/156/EOF af 6. februar 1970 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om godkendelse af motordrevne koretojer og påhængskoretojer dertil)

21 1991L0226 DA BILAG IV PRODUKTIONENS OVERENSSTEMMELSE PRODUKTIONENS OPHOR 1. Produktionens overensstemmelse 1.1. Alle afskærmningsanordninger, der bærer EOF-typegodkendelsesmærke, skal være i overensstemmelse med den godkendte type. Myndigheden, som har udstedt typegodkendelsesmærket, skal beholde et eksemplar af anordningen, som sammen med EOF-typegodkendelsesskemaet kan benyttes til at afgore, om de anordninger, som bringes på markedet, og som bærer typegodkendelsesmærke, opfylder de fastsatte betingelser Anordningens type bestemmes af den model og de beskrivende dokumenter, som indgives sammen med ansogningen om EOF-typegodkendelse. Anordninger, hvis specifikationer er identiske med den oprindelige models, og hvis ovrige komponenter ikke afviger fra den oprindelige models undtagen på punkter, som ikke vedrorer de i dette bilag omhandlede egenskaber, skal anses for at tilhore samme type Fabrikanten skal rutinemæssigt udfore kontrol med henblik på at kunne garantere, at produktionen er i overensstemmelse med den godkendte type. Til dette formål skal fabrikanten: enten råde over eget laboratorium, der er udstyret således, at de vigtigste afprovninger kan udfores eller sorge for, at afprovninger af produktionens overensstemmelse udfores af et godkendt laboratorium. Resultaterne af kontrollen af produktionens overensstemmelse skal stå til de kompetente myndigheders disposition i mindst et år De komponente myndigheder kan tillige foretage stikprovekontrol Kontrollen af produktionens overensstemmelse med den typegodkendte anordning skal udfores under de forhold og under anvendelse af de metoder, der er angivet i bilag II. Efter anmodning fra den myndighed, som har meddelt typegodkendelse, skal fabrikanten med henblik på udforelse af overensstemmelsesafprovninger og -kontrol stille anordninger af den tidligere godkendte type til dens rådighed Produktionens overensstemmelse foreligger, såfremt ni ud af ti vilkårligt udvalgte eksemplarer opfylder de i punkt 4 i tillæg 1 og 2 til bilag II anforte forskrifter Dersom den i punkt 1.6 anforte betingelse ikke er opfyldt, skal der udtages endnu en prove bestående af ti vilkårligt udvalgte enheder. Gennemsnittet af alle målinger skal opfylde specifikationerne i punkt 4 i tillæg 1 og 2 til bilag II, og ingen enkelt måling må ligge under 95 % af disse specifikationer. 2. Produktionens ophor Såfremt indehaveren af en EOF-typegodkendelse fuldstændigt indstiller produktionen, skal han straks underrette den kompetente myndighed herom.

22 1991L0226 DA FIGURER Figur 1 Bredden (q) af skærmen (a) og placeringen af skærmkanten (j) Bemærk: Tallene henviser til de tilsvarende punkter i bilag III.

23 1991L0226 DA Figur 2 Skærmens og den udvendige skærmkants mål Bemærk: 1) Tallene henviser til de tilsvarende punkter i bilag III. 2) T = skærmens omfang. Figur 3 Skærmens og stænklappens placering Bemærk: Tallene henviser til de tilsvarende punkter i bilag III.

24 1991L0226 DA Figur 4 Skærm og udvendig skærmkant til aksler med styrende, selvstyrende eller ikke-styrende hjul a) Mål på skærme og udvendige skærmkanter til flerakslede koretojer. Bemærk: 1) Tallene henviser til de tilsvarende punkter i bilag III. 2) T = skærmens omfang. b) Placering af afskærmningsanordninger til flerakslede koretojer. Bemærk: Tallene henviser til de tilsvarende punkter i bilag III.

25 1991L0226 DA Figur 5 Skitse af montering af afskærmningssystem med energiabsorberende anordning til aksler med ikke-styrende eller selvstyrende hjul (Bilag III, punkt 6.2 og 8) a) Flerakslet konstruktion, hvor afstanden mellem dækkene er mindre end 250 mm. b) Enkeltakslet eller flerakslet konstruktion, hvor afstanden mellem dækkene er mindst 250 mm.

26 1991L0226 DA Figur 6 Skitse af montering af afskærmningssystem med luft/vand-separator til aksler med styrende, selvstyrende eller ikke-styrende hjul Bemærk: 1) Tallene henviser til de tilsvarende punkter i bilag III. 2) T = skærmens omfang. Figur 7 Skitse af montering af afskærmningssystem (skærme, stænklapper, udvendige skærmkanter) til flerakslede koretojer, hvor afstanden mellem dækkene ikke overstiger 300 mm Bemærk: 1) Tallene henviser til de tilsvarende punkter i bilag III. 2) T = skærmens omfang.

27 1991L0226 DA Figur 8 Opstilling til afprovning af energiabsorberende afskærmningsanordninger (Bilag II, tillæg 1) Bemærk: A = vandforsyning fra pumpe. B = vandstrommens retning mod opsamlingstank. C = vandopsamler med folgende indvendige mål: 500 (+ 5 / - 0) mm længde og 75 (+ 2 / - 0) mm bredde. D = tyndvægget ror med diameter på 54 mm. E = tolv huller med en diameter på 1,68 (+ 0,025 / - 0) mm udboret med den viste spredning. F = 500 (+ 0 / - 5) mm bredt proveemne. Alle lineære dimensioner er angivet i millimeter.

28 1991L0226 DA Figur 9 Opstilling til afprovning af afskærmningsanordninger med luft/vand-separatorer (Bilag II, tillæg 2)

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 1987L0402 DA 01.01.2007 006.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B RÅDETS DIREKTIV af 25. juni 1987 om styrtsikre frontmonterede førerværn

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 2010L0019 DA 16.07.2011 001.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B KOMMISSIONENS DIREKTIV 2010/19/EU af 9. marts 2010 om ændring, med henblik

Læs mere

F Implementing measures GSR - Spray suppression

F Implementing measures GSR - Spray suppression DA F1 245193 Implementing measures GSR - Spray suppression DA DA EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den xxx K(2010) yyy endelig Udkast til KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. /.. af [ ] om gennemførelse af forordning

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Udkast til KOMMISSIONENS DIREKTIV../ /EF

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Udkast til KOMMISSIONENS DIREKTIV../ /EF KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den D006654/01 Udkast til KOMMISSIONENS DIREKTIV../ /EF af [ ] om ændring, med henblik på tilpasning til den tekniske udvikling inden for afskærmningssystemer

Læs mere

DIREKTIVER. (EØS-relevant tekst) (3) Direktiv 91/226/EØF og 2007/46/EF bør ændres i overensstemmelse

DIREKTIVER. (EØS-relevant tekst) (3) Direktiv 91/226/EØF og 2007/46/EF bør ændres i overensstemmelse 20.3.2010 Den Europæiske Unions Tidende L 72/17 DIREKTIVER KOMMISSIONENS DIREKTIV 2010/19/EU af 9. marts 2010 om ændring, med henblik på tilpasning til den tekniske udvikling inden for afskærmningssystemer

Læs mere

(Retsakter hvis offentliggørelse ikke er obligatorisk) RÅD RÅDETS DIREKTIV. af 18. december 1975

(Retsakter hvis offentliggørelse ikke er obligatorisk) RÅD RÅDETS DIREKTIV. af 18. december 1975 30. 1. 76 De Europæiske Fællesskabers Tidende Nr. L 24/ 1 II (Retsakter hvis offentliggørelse ikke er obligatorisk) RÅD RÅDETS DIREKTIV af 18. december 1975 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 1977L0249 DA 01.01.2007 005.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B RÅDETS DIREKTIV af 22. marts 1977 om lettelser med henblik på den faktiske

Læs mere

RÅDETS DIREKTIV 93/33/EØF af 14. juni 1993 om tyverisikring på to- og trehjulede motordrevne køretøjer. (EFT L 188 af 29.7.1993, s.

RÅDETS DIREKTIV 93/33/EØF af 14. juni 1993 om tyverisikring på to- og trehjulede motordrevne køretøjer. (EFT L 188 af 29.7.1993, s. 1993L0033 DA 11.05.1999 001.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B RÅDETS DIREKTIV 93/33/EØF af 14. juni 1993 om tyverisikring på to- og

Læs mere

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0344 Offentligt

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0344 Offentligt Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0344 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 21.6.2007 KOM(2007) 344 endelig 2007/0119 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

Læs mere

KOMMISSIONENS DIREKTIV 98/90/EF af 30. november 1998 om tilpasning til den tekniske udvikling af Rådets direktiv 70/387/EØF vedrørende

KOMMISSIONENS DIREKTIV 98/90/EF af 30. november 1998 om tilpasning til den tekniske udvikling af Rådets direktiv 70/387/EØF vedrørende L 337/29 KOMMISSIONENS DIREKTIV 98/90/EF af 30. november 1998 om tilpasning til den tekniske udvikling af Rådets direktiv 70/387/EØF vedrørende døre i motordrevne køretøjer og påhængskøretøjer dertil (EØS-relevant

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2009/62/EF af 13. juli 2009 om anbringelsessted for bagnummerplade på to- og trehjulede motordrevne køretøjer

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2009/62/EF af 13. juli 2009 om anbringelsessted for bagnummerplade på to- og trehjulede motordrevne køretøjer L 198/20 Den Europæiske Unions Tidende 30.7.2009 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2009/62/EF af 13. juli 2009 om anbringelsessted for bagnummerplade på to- og trehjulede motordrevne køretøjer (kodificeret

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om EØF-typegodkendelse og - verifikation

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om EØF-typegodkendelse og - verifikation BEK nr 161 af 05/03/2008 (Gældende) Udskriftsdato: 19. februar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Sikkerhedsstyrelsen, j.nr. 644-35-00006 Senere ændringer

Læs mere

DEN EUROPÆISKE UNION

DEN EUROPÆISKE UNION DEN EUROPÆISKE UNION EUROPA-PARLAMENTET RÅDET Bruxelles, den 9. juni 2009 (OR. en) 2006/0161 (COD) PE-CONS 3682/1/08 REV 1 CODIF 129 ENT 225 CODEC 1155 RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: EUROPA-PARLAMENTETS

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 10.1.2019 L 8 I/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EU) 2019/26 af 8. januar 2019 om supplering af EU-typegodkendelseslovgivningen for så vidt

Læs mere

RÅDETS DIREKTIV af 27. juli 1970 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om døre i motordrevne køretøjer og påhængskøretøjer (70/387/EØF)

RÅDETS DIREKTIV af 27. juli 1970 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om døre i motordrevne køretøjer og påhængskøretøjer (70/387/EØF) 1970L0387 DA 01.06.2001 003.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B RÅDETS DIREKTIV af 27. juli 1970 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning

Læs mere

- der henviser til Kommissionens forslag til Europa-Parlamentet og Rådet (KOM(2011)0120),

- der henviser til Kommissionens forslag til Europa-Parlamentet og Rådet (KOM(2011)0120), P7_TA-PROV(2011)0448 Dæk til motorkøretøjer og påhængskøretøjer ***I Europa-Parlamentets lovgivningsmæssige beslutning af 25. oktober 2011 om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om dæk til

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) L 43/6 Den Europæiske Unions Tidende 16.2.2012 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 130/2012 af 15. februar 2012 om typegodkendelseskrav for motorkøretøjer hvad angår indstigningsforhold og manøvreevne samt

Læs mere

BILAG. til forslag til. Rådets afgørelse

BILAG. til forslag til. Rådets afgørelse EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 18.3.2016 COM(2016) 156 final ANNEX 1 BILAG til forslag til Rådets afgørelse om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne, vedrørende udkastet til

Læs mere

F1 71 PE T4.3 TRACTORS

F1 71 PE T4.3 TRACTORS DA F1 71 PE T4.3 TRACTORS DA DA KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Udkast til Bruxelles, den 23.6.2009. KOMMISSIONENS DIREKTIV../ /EF af [ ] om ændring af Rådets direktiv 74/152/EØF, 80/720/EØF,

Læs mere

Førerplads samt døre og vinduer i førerhuse på landbrugs- og skovbrugshjultraktorer ***I

Førerplads samt døre og vinduer i førerhuse på landbrugs- og skovbrugshjultraktorer ***I P7_TA-PROV(2011)0214 Førerplads samt døre og vinduer i førerhuse på landbrugs- og skovbrugshjultraktorer ***I Europa-Parlamentets lovgivningsmæssige beslutning af 11. maj 2011 om forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

Offentlig høring om en mulig revision af forordning (EF) nr. 764/2008 om gensidig anerkendelse

Offentlig høring om en mulig revision af forordning (EF) nr. 764/2008 om gensidig anerkendelse Offentlig høring om en mulig revision af forordning (EF) nr. 764/2008 om gensidig anerkendelse Felter med en skal udfyldes. Navn E-mailadresse Indledning 1 Hvis en virksomhed lovligt sælger et produkt

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 1976L0759 DA 01.01.2007 008.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B RÅDETS DIREKTIV af 27. juli 1976 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes

Læs mere

DEN EUROPÆISKE UNION

DEN EUROPÆISKE UNION DEN EUROPÆISKE UNION EUROPA-PARLAMENTET RÅDET Strasbourg, den 25. november 2009 (OR. en) 2008/0099 (COD) LEX 1105 PE-CONS 3635/1/09 REV 1 CODIF 42 ENT 98 CODEC 611 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

Læs mere

(EØS-relevant tekst) under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 91 sammenholdt med artikel 218, stk.

(EØS-relevant tekst) under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 91 sammenholdt med artikel 218, stk. L 189/48 14.7.2016 RÅDETS AFGØRELSE (EU) 2016/1146 af 27. juni 2016 om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i det fælles udvalg, der er nedsat i henhold til aftalen om lejlighedsvis

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2009/68/EF

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2009/68/EF L 203/52 Den Europæiske Unions Tidende 5.8.2009 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2009/68/EF af 13. juli 2009 om komponenttypegodkendelse af lygter og lyssignaler til landbrugs- og skovbrugshjultraktorer

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0227 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0227 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0227 Offentligt EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 12.5.2010 KOM(2010)227 endelig 2010/0126 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING (EU) Nr. /2010 om ændring af forordning (EF)

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) L 291/36 Den Europæiske Unions Tidende 9.11.2010 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 1005/2010 af 8. november 2010 om typegodkendelseskrav for slæbeanordninger til motorkøretøjer og om gennemførelse af Europa-

Læs mere

Forslag til RÅDETS FORORDNING

Forslag til RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 7.7.2014 COM(2014) 448 final 2014/0207 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING om tilpasning af Rådets forordning (EF) nr. 1340/2008 af 8. december 2008 om handel med visse

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 1968L0360 DA 01.05.2004 002.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B RÅDETS DIREKTIV af 15. oktober 1968 om afskaffelse af restriktioner om

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 17. marts 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 17. marts 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 17. marts 2016 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2014/0013 (NLE) 15436/15 AGRI 684 AGRIORG 101 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: RÅDETS

Læs mere

under henvisning til protokollen vedrørende Den Europæiske Unions privilegier og immuniteter, særlig artikel 12,

under henvisning til protokollen vedrørende Den Europæiske Unions privilegier og immuniteter, særlig artikel 12, 30.4.2014 L 129/5 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EU) Nr. 422/2014 af 16. april 2014 om tilpasning med virkning fra den 1. juli 2011 af vederlag og pensioner til tjenestemænd og øvrige ansatte

Læs mere

Bekendtgørelse om EU-advokaters tjenesteydelser her i landet 1)

Bekendtgørelse om EU-advokaters tjenesteydelser her i landet 1) BEK nr 1429 af 11/12/2007 (Gældende) Udskriftsdato: 21. november 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2007-440-0162 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 71, stk. 1,

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 71, stk. 1, Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/20/EF af 8. april 2003 om ændring af Rådets direktiv 91/671/EØF om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning vedrørende obligatorisk anvendelse af

Læs mere

DEN EUROPÆISKE UNION

DEN EUROPÆISKE UNION DEN EUROPÆISKE UNION EUROPA-PARLAMENTET RÅDET Bruxelles, den 14. marts 2014 (OR. en) 2012/0184 (COD) 2012/0185 (COD) 2012/0186 (COD) PE-CONS 11/14 TRANS 18 CODEC 113 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 10.11.2010 Den Europæiske Unions Tidende L 292/21 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 1009/2010 af 9. november 2010 om typegodkendelseskrav for hjulafskærmninger til visse motorkøretøjer og om gennemførelse

Læs mere

(6) Kommissionen videregav de modtagne meddelelser til de øvrige medlemsstater senest den 15. marts 2017.

(6) Kommissionen videregav de modtagne meddelelser til de øvrige medlemsstater senest den 15. marts 2017. L 162/22 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2017/1112 af 22. juni 2017 om ændring af forordning (EF) nr. 3199/93 om gensidig anerkendelse af fremgangsmåderne for fuldstændig denaturering af alkohol

Læs mere

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 91,

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 91, 29.4.2014 Den Europæiske Unions Tidende L 127/129 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2014/46/EU af 3. april 2014 om ændring af Rådets direktiv 1999/37/EF om registreringsdokumenter for motorkøretøjer

Læs mere

RÅDETS TREDJE DIREKTIV af 14. maj 1990 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om ansvarsforsikring for motorkøretøjer (90/232/EØF)

RÅDETS TREDJE DIREKTIV af 14. maj 1990 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om ansvarsforsikring for motorkøretøjer (90/232/EØF) 1990L0232 DA 11.06.2005 001.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B RÅDETS TREDJE DIREKTIV af 14. maj 1990 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 1998D0179 DA 01.07.2013 003.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B KOMMISSIONENS BESLUTNING af 23. februar 1998 om nærmere bestemmelser for

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 1976L0762 DA 01.01.2007 007.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B RÅDETS DIREKTIV af 27. juli 1976 M2 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 1977L0536 DA 01.01.2007 008.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B RÅDETS DIREKTIV af 28. juni 1977 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes

Læs mere

FORORDNINGER. EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 469/2009 af 6. maj 2009 om det supplerende beskyttelsescertifikat for lægemidler

FORORDNINGER. EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 469/2009 af 6. maj 2009 om det supplerende beskyttelsescertifikat for lægemidler 16.6.2009 Den Europæiske Unions Tidende L 152/1 I (Retsakter vedtaget i henhold til traktaterne om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab/Euratom, hvis offentliggørelse er obligatorisk) FORORDNINGER EUROPA-PARLAMENTETS

Læs mere

BILAG. til det ændrede forslag. til Rådets afgørelse

BILAG. til det ændrede forslag. til Rådets afgørelse EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 6.9.2016 COM(2016) 552 final ANNEX 2 BILAG til det ændrede forslag til Rådets afgørelse om undertegnelse og midlertidig anvendelse af lufttransportaftalen mellem Amerikas

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 2010R1003 DA 24.02.2015 001.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 1003/2010 af 8. november 2010 om krav

Læs mere

Hermed følger til delegationerne Kommissionens dokument - D023442/01.

Hermed følger til delegationerne Kommissionens dokument - D023442/01. RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 8. november 2012 (09.11) (OR. en) 15867/12 ENV 838 ENER 444 IND 186 COMPET 672 MI 700 ECOFIN 920 TRANS 381 FØLGESKRIVELSE fra: Europa-Kommissionen modtaget:

Læs mere

Offentlig høring om en mulig revision af forordning (EF) nr. 764/2008 om gensidig anerkendelse

Offentlig høring om en mulig revision af forordning (EF) nr. 764/2008 om gensidig anerkendelse Offentlig høring om en mulig revision af forordning (EF) nr. 764/2008 om gensidig anerkendelse Felter med en skal udfyldes. Navn E-mailadresse Indledning 1 Hvis en virksomhed lovligt sælger et produkt

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 1970L0156 DA 12.07.2007 025.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B RÅDETS DIREKTIV af 6. februar 1970 om tilnærmelse af medlemsstaternes

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 22.12.2010 Den Europæiske Unions Tidende L 338/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER RÅDETS FORORDNING (EU) Nr. 1239/2010 af 20. december 2010 om tilpasning med virkning fra den 1. juli

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 13.5.2011 Den Europæiske Unions Tidende L 124/11 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 458/2011 af 12. maj 2011 om typegodkendelseskrav for motorkøretøjer og påhængskøretøjer dertil for så vidt angår montering

Læs mere

SLUTAKT. FA/TR/EU/HR/da 1

SLUTAKT. FA/TR/EU/HR/da 1 SLUTAKT FA/TR/EU/HR/da 1 FA/TR/EU/HR/da 2 I. SLUTAKTENS TEKST 1. De befuldmægtigede for: HANS MAJESTÆT BELGIERNES KONGE, PRÆSIDENTEN FOR REPUBLIKKEN BULGARIEN, PRÆSIDENTEN FOR DEN TJEKKISKE REPUBLIK, HENDES

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 12.12.2007 KOM(2007) 802 endelig 2007/0281 (CNS) Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EF) nr. 1234/2007 om en fælles markedsordning

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 1986L0298 DA 01.01.2007 006.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B RÅDETS DIREKTIV af 26. maj 1986 om bagtil monterede styrtsikre førerværn

Læs mere

A8-0321/78. Andrzej Grzyb Fremme af renere og mere energieffektive køretøjer til vejtransport (COM(2017)0653 C8-0393/ /0291(COD))

A8-0321/78. Andrzej Grzyb Fremme af renere og mere energieffektive køretøjer til vejtransport (COM(2017)0653 C8-0393/ /0291(COD)) 17.10.2018 A8-0321/78 Ændringsforslag 78 Keith Taylor for Verts/ALE-Gruppen Betænkning Andrzej Grzyb Fremme af renere og mere energieffektive køretøjer til vejtransport (COM(2017)0653 C8-0393/2017 2017/0291(COD))

Læs mere

Udkast til. KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. /

Udkast til. KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. / EUROPA-KOMMISSIONEN DRAFT Version 9.00 of 31 Mar 2010 Udkast til KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. / af om krav til typegodkendelse af monteringsflade for og anbringelse af bagnummerplader på motorkøretøjer

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 8.12.2014 COM(2014) 721 final 2014/0345 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om bemyndigelse af Østrig og Polen til at ratificere eller tiltræde Budapestkonventionen om

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 13.6.2003 KOM(2003) 350 endelig 2003/0122 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om ændring af Rådets direktiv 92/24/EØF om

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET ***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING. Konsolideret lovgivningsdokument. 31. maj /0315(COD) PE1

EUROPA-PARLAMENTET ***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING. Konsolideret lovgivningsdokument. 31. maj /0315(COD) PE1 EUROPA-PARLAMENTET 1999 2004 Konsolideret lovgivningsdokument 31. maj 2001 2000/0315(COD) PE1 ***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING fastlagt ved førstebehandlingen den 31. maj 2001 med henblik på vedtagelse

Læs mere

FORHANDLINGERNE OM BULGARIENS OG RUMÆNIENS TILTRÆDELSE AF DEN EUROPÆISKE UNION

FORHANDLINGERNE OM BULGARIENS OG RUMÆNIENS TILTRÆDELSE AF DEN EUROPÆISKE UNION FORHANDLINGERNE OM BULGARIENS OG RUMÆNIENS TILTRÆDELSE AF DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 31. marts 2005 (OR. en) AA 23/2/05 REV 2 TILTRÆDELSESTRAKTAT: SLUTAKT UDKAST TIL RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER

Læs mere

RÅDETS DIREKTIV 96/47/EF af 23. juli 1996 om ændring af direktiv 91/439/EØF om kørekort RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR - under henvisning til

RÅDETS DIREKTIV 96/47/EF af 23. juli 1996 om ændring af direktiv 91/439/EØF om kørekort RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR - under henvisning til RÅDETS DIREKTIV 96/47/EF af 23. juli 1996 om ændring af direktiv 91/439/EØF om kørekort RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR - under henvisning til traktaten op oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 22.2.2019 L 51 I/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2019/316 af 21. februar 2019 om ændring af forordning (EU) nr. 1408/2013 om anvendelse af artikel 107

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.5.2018 COM(2018) 289 final 2018/0142 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring og berigtigelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 18.05.2001 KOM(2001) 266 endelig Forslag til RÅDETS FORORDNING om supplering af bilaget til Kommisssionens forordning (EF) nr. 1107/96 om registrering

Læs mere

KONGERIGET BELGIEN, REPUBLIKKEN BULGARIEN, DEN TJEKKISKE REPUBLIK, KONGERIGET DANMARK, FORBUNDSREPUBLIKKEN TYSKLAND, REPUBLIKKEN ESTLAND, IRLAND,

KONGERIGET BELGIEN, REPUBLIKKEN BULGARIEN, DEN TJEKKISKE REPUBLIK, KONGERIGET DANMARK, FORBUNDSREPUBLIKKEN TYSKLAND, REPUBLIKKEN ESTLAND, IRLAND, PROTOKOL OM ÆNDRING AF PROTOKOLLEN OM OVERGANGSBESTEMMELSER, DER ER KNYTTET SOM BILAG TIL TRAKTATEN OM DEN EUROPÆISKE UNION, TIL TRAKTATEN OM DEN EUROPÆISKE UNIONS FUNKTIONSMÅDE OG TIL TRAKTATEN OM OPRETTELSE

Læs mere

PGI 2. Det Europæiske Råd Bruxelles, den 19. juni 2018 (OR. en) EUCO 7/1/18 REV 1

PGI 2. Det Europæiske Råd Bruxelles, den 19. juni 2018 (OR. en) EUCO 7/1/18 REV 1 Det Europæiske Råd Bruxelles, den 19. juni 2018 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0900 (NLE) 2013/0900 (NLE) EUCO 7/1/18 REV 1 INST 92 POLGEN 23 CO EUR 8 RETSAKTER Vedr.: DET EUROPÆISKE RÅDS AFGØRELSE

Læs mere

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0483 Offentligt

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0483 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0483 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 13.7.2004 KOM(2004) 483 endelig 2004/0149 (ACC) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om indgåelse af en

Læs mere

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0488 Offentligt

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0488 Offentligt Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0488 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 5.9.2006 KOM(2006) 488 endelig Forslag til RÅDETS FORORDNING om visse restriktive foranstaltninger

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE. af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE. af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 22.10.2014 C(2014) 7594 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE af 22.10.2014 om ændring af gennemførelsesafgørelse C(2011) 5500 endelig, hvad angår titlen og listen

Læs mere

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0410 Offentligt

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0410 Offentligt Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0410 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 24.7.2006 KOM(2006) 410 endelig Forslag til RÅDETS BESLUTNING om bemyndigelse af visse medlemsstater

Læs mere

ANNEX BILAG. til. forslag ti Rådets afgørelse

ANNEX BILAG. til. forslag ti Rådets afgørelse EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 22.8.2018 COM(2018) 601 final ANNEX BILAG til forslag ti Rådets afgørelse om den holdning, der skal indtages på vegne af Den Europæiske Union i Den Blandede Kommission

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) L 118/18 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) 2018/704 af 8. maj 2018 om overensstemmelsen af enhedsraterne for afgiftszoner med gennemførelsesforordning (EU) nr. 390/2013 og (EU) nr. 391/2013 i

Læs mere

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0858 Offentligt

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0858 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0858 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 7.1.2005 KOM(2004) 858 endelig. BERETNING FRA KOMMISSIONEN om implementeringen af Rådets rammeafgørelse

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 15.12.2010 KOM(2010) 746 endelig 2010/0358 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om betjeningsplads og adgangsforhold til førerplads samt om døre og

Læs mere

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 13. januar 2012 (16.01) (OR. en) 5313/12 TRANS 9

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 13. januar 2012 (16.01) (OR. en) 5313/12 TRANS 9 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 13. januar 2012 (16.01) (OR. en) 5313/12 TRANS 9 FØLGESKRIVELSE fra: Europa-Kommissionen modtaget den: 9. januar 2012 til: Generalsekretariatet for Rådet Komm.

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 17.9.2014 C(2014) 6767 final MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN om ajourføring af de oplysninger, der anvendes til beregning af de faste beløb og de tvangsbøder, som Kommissionen

Læs mere

FORHANDLINGERNE OM BULGARIENS OG RUMÆNIENS TILTRÆDELSE AF DEN EUROPÆISKE UNION

FORHANDLINGERNE OM BULGARIENS OG RUMÆNIENS TILTRÆDELSE AF DEN EUROPÆISKE UNION FORHANDLINGERNE OM BULGARIENS OG RUMÆNIENS TILTRÆDELSE AF DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 31. marts 2005 (OR. en) AA 2/2/05 REV 2 TILTRÆDELSESTRAKTAT: TRAKTAT UDKAST TIL RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER

Læs mere

L 172 Tidende. Den Europæiske Unions. Retsforskrifter. Ikke-lovgivningsmæssige retsakter. 61. årgang. 9. juli Dansk udgave. Indhold FORORDNINGER

L 172 Tidende. Den Europæiske Unions. Retsforskrifter. Ikke-lovgivningsmæssige retsakter. 61. årgang. 9. juli Dansk udgave. Indhold FORORDNINGER Den Europæiske Unions L 172 Tidende Dansk udgave Retsforskrifter 61. årgang 9. juli 2018 Indhold II Ikke-lovgivningsmæssige retsakter FORORDNINGER Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2018/963 af

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den XXX [ ](2013) XXX draft MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN Anvendelsen af artikel 260 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde ajourføring af oplysninger, der anvendes

Læs mere

9068/1/01 REV 1 KSH/ja DG C IV DA

9068/1/01 REV 1 KSH/ja DG C IV DA RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 27. september 2001 (OR. fr) Interinstitutionel sag: 2000/0060 (COD) 9068/1/01 REV 1 LIMITE TRANS 76 CODEC 454 RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: Fælles

Læs mere

om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om døre i motordrevne køretøjer og påhængskøretøjer dertil ( 70/ 387/EØF)

om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om døre i motordrevne køretøjer og påhængskøretøjer dertil ( 70/ 387/EØF) De Europæiske Fællesskabers Tidende 497 10.8.70 De Europæiske Fællesskabers Tidende Nr. L 176/5 RÅDETS DIREKTIV af 27. juli 1970 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om døre i motordrevne køretøjer

Læs mere

19.7.2008 Den Europæiske Unions Tidende L 192/51 DIREKTIVER

19.7.2008 Den Europæiske Unions Tidende L 192/51 DIREKTIVER 19.7.2008 Den Europæiske Unions Tidende L 192/51 DIREKTIVER KOMMISSIONENS DIREKTIV 2008/74/EF af 18. juli 2008 om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2005/55/EF og af direktiv 2005/78/EF

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 1972L0166 DA 11.06.2005 003.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B RÅDETS DIREKTIV af 24. april 1972 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes

Læs mere

RÅDETS DIREKTIV. af 20. oktober 1980

RÅDETS DIREKTIV. af 20. oktober 1980 28. 10. 80 De Europæiske Fællesskabers Tidende Nr. L 283/23 RÅDETS DIREKTIV af 20. oktober 1980 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om beskyttelse af arbejdstagerne i tilfælde af arbejdsgiverens

Læs mere

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 13. februar 2008 (OR. en) 5598/08 COPEN 11

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 13. februar 2008 (OR. en) 5598/08 COPEN 11 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 13. februar 2008 (OR. en) 5598/08 COPEN 11 RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: Initiativ fra Republikken Slovenien, Den Franske Republik, Den Tjekkiske

Læs mere

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat. 4.4.2008 Den Europæiske Unions Tidende L 93/3 KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 311/2008 af 3. april 2008 om ændring af forordning (EF) nr. 318/2007 om dyresundhedsmæssige betingelser for import af visse

Læs mere

SLUTAKT. AF/EEE/XPA/da 1

SLUTAKT. AF/EEE/XPA/da 1 SLUTAKT AF/EEE/XPA/da 1 De befuldmægtigede for DET EUROPÆISKE FÆLLESSKAB, i det følgende benævnt "Fællesskabet", og for: KONGERIGET BELGIEN, KONGERIGET DANMARK, FORBUNDSREPUBLIKKEN TYSKLAND, DEN HELLENSKE

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 1989L0108 DA 01.07.2013 006.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B RÅDETS DIREKTIV af 21. december 1988 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV.../.../EF

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV.../.../EF KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 20.12.2007 KOM(2007) 840 endelig 2007/0284 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV.../.../EF om komponenttypegodkendelse af lygter

Læs mere

DET EUROPÆISKE FÆLLESSKAB, KONGERIGET BELGIEN, KONGERIGET DANMARK, FORBUNDSREPUBLIKKEN TYSKLAND, DEN HELLENSKE REPUBLIK, KONGERIGET SPANIEN,

DET EUROPÆISKE FÆLLESSKAB, KONGERIGET BELGIEN, KONGERIGET DANMARK, FORBUNDSREPUBLIKKEN TYSKLAND, DEN HELLENSKE REPUBLIK, KONGERIGET SPANIEN, AFTALE OM DEN TJEKKISKE REPUBLIKS, REPUBLIKKEN ESTLANDS, REPUBLIKKEN CYPERNS, REPUBLIKKEN LETLANDS, REPUBLIKKEN LITAUENS, REPUBLIKKEN UNGARNS, REPUBLIKKEN MALTAS, REPUBLIKKEN POLENS, REPUBLIKKEN SLOVENIENS

Læs mere

Rådets direktiv 98/59/EF af 20. juli 1998 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivninger vedrørende kollektive afskedigelser

Rådets direktiv 98/59/EF af 20. juli 1998 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivninger vedrørende kollektive afskedigelser Rådets direktiv 98/59/EF af 20. juli 1998 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivninger vedrørende kollektive afskedigelser EF-Tidende nr. L 225 af 12/08/1998 s. 0016-0021 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 9.8.2016 C(2016) 5091 final MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN om ajourføring af oplysninger, der anvendes til beregning af de faste beløb og de tvangsbøder, som Kommissionen

Læs mere

7. Internationale tabeller

7. Internationale tabeller 7. Internationale tabeller 3 - Internationale tabeller Tabel 7. Skovareal fordelt efter træart Skovareal i alt Løvtræ Nåletræ Blandet skov 000 ha Albanien 030 607 46 78 Belgien 646 3 73 5 Bosnien-Hercegovina

Læs mere

RÅDETS DIREKTIV92/61/EØF af 30. juni 1992 om standardtypegodkendelse af to- og trehjulede motordrevne køretøjer. (EFT L 225 af 10.8.1992, s.

RÅDETS DIREKTIV92/61/EØF af 30. juni 1992 om standardtypegodkendelse af to- og trehjulede motordrevne køretøjer. (EFT L 225 af 10.8.1992, s. 1992L0061 DA 03.05.2000 002.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B RÅDETS DIREKTIV92/61/EØF af 30. juni 1992 om standardtypegodkendelse af

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 1986L0278 DA 05.06.2003 003.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B RÅDETS DIREKTIV af 12. juni 1986 om beskyttelse af miljøet, navnlig jorden,

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2006/95/EF. af 12. december 2006

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2006/95/EF. af 12. december 2006 L 374/10 DA Den Europæiske Unions Tidende 27.12.2006 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2006/95/EF af 12. december 2006 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om elektrisk materiel bestemt til

Læs mere

995 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 04 Änderungsprotokoll in dänischer Sprache-DA (Normativer Teil) 1 von 8

995 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 04 Änderungsprotokoll in dänischer Sprache-DA (Normativer Teil) 1 von 8 995 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 04 Änderungsprotokoll in dänischer Sprache-DA (Normativer Teil) 1 von 8 PROTOKOL OM ÆNDRING AF PROTOKOLLEN OM OVERGANGSBESTEMMELSER, DER ER KNYTTET SOM BILAG

Læs mere

SLUTAKT. AF/CE/BA/da 1

SLUTAKT. AF/CE/BA/da 1 SLUTAKT AF/CE/BA/da 1 De befuldmægtigede for: KONGERIGET BELGIEN, REPUBLIKKEN BULGARIEN, DEN TJEKKISKE REPUBLIK, KONGERIGET DANMARK, FORBUNDSREPUBLIKKEN TYSKLAND, REPUBLIKKEN ESTLAND, DEN HELLENSKE REPUBLIK,

Læs mere

***I UDKAST TIL BETÆNKNING

***I UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2004 Transport- og Turismeudvalget 2009 FORELØBIG 2003/0226(COD) 15. september 2004 ***I UDKAST TIL BETÆNKNING om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om anvendelsen af

Læs mere

(Retsakter hvis offentliggørelse ikke er obligatorisk) RÅDET RÅDETS DIREKTIV. af 15. oktober 1984

(Retsakter hvis offentliggørelse ikke er obligatorisk) RÅDET RÅDETS DIREKTIV. af 15. oktober 1984 Nr L 277/ 12 De Europæiske Fællesskabers Tidende 20 10 84 II (Retsakter hvis offentliggørelse ikke er obligatorisk) RÅDET RÅDETS DIREKTIV af 15 oktober 1984 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes

Læs mere

SLUTAKT. AF/CE/AL/da 1

SLUTAKT. AF/CE/AL/da 1 SLUTAKT AF/CE/AL/da 1 AF/CE/AL/da 2 De befuldmægtigede for KONGERIGET BELGIEN DEN TJEKKISKE REPUBLIK KONGERIGET DANMARK FORBUNDSREPUBLIKKEN TYSKLAND REPUBLIKKEN ESTLAND DEN HELLENSKE REPUBLIK KONGERIGET

Læs mere

Hermed følger til delegationerne Kommissionens dokument - D022200/02.

Hermed følger til delegationerne Kommissionens dokument - D022200/02. RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 29. oktober 2012 (OR. en) 15606/12 ENV 823 ENT 277 FØLGESKRIVELSE fra: Europa-Kommissionen modtaget: 26. oktober 2012 til: Generalsekretariatet for Rådet for

Læs mere