1. Baggrund Byggesagsbehandlingens genstand Kravgrundlag... 5

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1. Baggrund Byggesagsbehandlingens genstand Kravgrundlag... 5"

Transkript

1 Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax info@trafikstyrelsen.dk Trafikstyrelsens byggesagsbehandling af Metro Cityringen (version 6) Notat Sagsnr. TS Dok. nr Dato 10. marts 2014 Indhold 1. Baggrund Byggesagsbehandlingens genstand Kravgrundlag Proces for opnåelse af byggetilladelse samt krav til kompetencer og dokumentation Proces Godkendelsesprocessens opdeling og grundlag Forholdet til andre myndigheder Kompetencer Dokumentation Bilag 1: Dokumentation for opnåelse af deltilladelse Bilag 2. Metro Cityringens myndighedsbehandling: Midlertidige og permanente godkendelseselementer Bilag 3. Primære og følgelokaliteter Side 1 (17)

2 1. Baggrund Metro Cityringen etableres i henhold til Lov om en Cityring (lov nr. 552 af 6. juni 2007). Metroselskabet I/S forestår projektering, anlæg og drift af en Cityring. Metroselskabet I/S skal foretage offentligt udbud af anlæg og drift, herunder vedligehold, af Cityringen. De første anlægsarbejder på Cityringen blev påbegyndt i midten af december 2011 ved Nørrebroparken. Cityringen er planlagt til at blive sat i drift i Cityringen er en helt ny Metrostrækning, der skal køre i tunneller under City, brokvartererne og Frederiksberg. Cityringen får 17 underjordiske stationer. Tunnellerne kommer til at ligge mellem 20 og 30 meter under jorden og Cityringen bliver 15,5 kilometer lang. Nedenstående kort viser linjeføringen for Metro Cityringen (blå & orange) sammen med linjeføringen for den nuværende Metro (gul & grøn). Trafikstyrelsen har det samlede ansvar for godkendelse af såvel de jernbanesikkerhedsmæssige som de bygningsmæssige forhold i relation til Metro Cityringens samlede tunnelkonstruktion og stationer jf. 15 i lov om en Cityring. Trafikstyrelsen har dermed ansvaret for godkendelsen af det underjordiske anlæg helt op til gadeplan. Cityringen adskiller sig således fra den eksisterende metro, hvor byggesagsbehandlingen blev varetaget af de kommunale bygningsmyndigheder. Hensigten med at samle godkendelse af de jernbanesikkerhedsmæssige såvel som de bygningsmæssige forhold i Trafikstyrelsen er at undgå dobbelt myndighedsbehandling og godkendelse af f.eks. 1 En afgrening mod Nordhavnen blev besluttet i 2013 og er planlagt idriftsat i Afgreningen er ikke medtaget her, men byggesagsbehandlingen vil for denne del følge samme principper og proces som byggesagsbehandlingen af selve Cityringen. Side 2 (17)

3 tunnelstationer og skaktenes bærende konstruktioner. Hermed bliver administrationen i forbindelse med godkendelse af Cityringen mere enkel og dobbeltarbejde undgås. 2. Byggesagsbehandlingens genstand I henhold til 15 i lov om en Cityring godkender Trafikstyrelsen: 1) Den samlede tunnelkonstruktion, uanset hvilken tunnelkonstruktion, der er tale om, herunder tunnelstrækninger med indbyggede sporskifter, sidespor, nød- og ventilationsskakte, stationer samt installationer, der vedrører tunnelstrækningerne, herunder tunnelstationernes sporområder. 2) De banetekniske anlæg 3) Den indre indretning af de underjordiske stationers publikums- og teknikområder med tilhørende installationer. Kommunerne, respektive København og Frederiksberg, godkender: Forpladsarbejderne ved henholdsvis tunnelstationerne og skaktene, typisk til en afstand af meter fra disse. Forpladsarbejderne omfatter belægninger, afstribninger, afvandings- og afløbssystemer, beplantning samt alt pladsinventar i form af bænke, buslæskærme, cykelstativer, trafikskilte, signalstandere og signallys, belysningsmaster m.m. Miljømæssige forhold under anlægsarbejderne, støj- og vibrationsforhold mv. Grundvandsforhold under anlægsarbejdet, herunder tilladelse til lokal grundvandssænkning, hvor der tages højde for beskyttelse af bygninger, vandområder, drikkevandsforsyning og sikring mod spredning af eksisterende grundvandsforurening. Byggesagsbehandlingen i forbindelse med Cityringens Kontrolog Vedligeholdelsescenter, der anlægges i Vasbygade. Der er en række sagsbehandlingsmæssige grænseflader i relation til ovenstående, som håndteres i et samarbejde mellem Trafikstyrelsen og kommunerne. Der forudsættes ligeledes sagsbehandling hos andre myndigheder med hensyn til: Arbejdsmiljø, der varetages af Arbejdstilsynet. El-sikkerhed, der varetages af Sikringsstyrelsen. Beredskab, der varetages i et mødeforum (Metro, Sikkerhed, Uheld, Redning og Rydning - MSURR) med deltagelse af Brandvæsen, Politi og Beredskabsstyrelsen. Det er Metroselskabet, der koordinerer dette arbejde. MSURR arbejdet er en Side 3 (17)

4 måde at få de deltagende myndigheders krav indarbejdet i projektet. MSURR er i første omgang en rådgivende samling af myndigheder. De samme myndigheder har i kraft af deres myndighedsområder et ansvar for at påse, at projektet er forsvarligt. Se Bilag 2 for en oversigt over fordeling af myndighedsopgaver i forbindelse med Cityringen. En overordnet oversigt over godkendelseselementerne og den godkendende myndighed er vist i tabel 1 nedenfor. Metro statio- Ventilati- Stations- og Tunnelkon- Kontrol- og ved- ner inkl. stati- ons- og skaktforplad- struktioner, ligeholdel- onsboks, tag- nødskakte ser med tilhø- fodgænger- sescenter konstruktion og rende ad- tunneller, jern- indvendige in- gangs- og om- baneinstallatio- stallationer og stigningsforhold ner perroner og aptering Godkendes af Trafikstyrelsen (byggesagsbehandling) x x Godkendes af Trafikstyrel- sen (jernba- negodkendel- se) x Godkendes af Kbh. og Frederiksberg kommuner x x Tabel 1. Oversigt over godkendelseselementer og myndigheder Trafikstyrelsen har, udover at være sikkerhedsmyndighed for konstruktionerne, en koordinerende rolle i forhold til andre myndigheder, samt opbevaringsforpligtelse i forhold til de tekniske oplysninger om bygningens data, jf. 16, stk. 2 i byggeloven. Det er aftalt mellem Side 4 (17)

5 Metroselskabet og Trafikstyrelsen, at det er Metroselskabet, der opbevarer de tekniske oplysninger 2. Trafikstyrelsen fører tilsyn med, at bygherre, dvs. Metroselskabet, har indhentet de fornødne tilladelser fra andre myndigheder. 3. Kravgrundlag Der er intet dansk teknisk regelsæt for denne type byggeri, idet bygningsreglementet ikke finder anvendelse. Dog kan bygningsreglementet indgå i byggesagsbehandlingen, hvor det er relevant. Som overordnet grundlag for godkendelsen af Metro Cityringen anvendes i lighed med den eksisterende Metro: Det tyske: Verordnung über den Bau und Betrieb der Strassenbanen (forkortet BOStrab). Dette beskriver et grundlag for etablering og drift. Det kan nævnes, at det sikkerhedsmæssige ansvar er placeret hos en driftschef som bl.a. har ansvar for, at sikkerhedsarbejdet er organiseret, samt at infrastruktur og køretøjer er sikre. BOStrab anfører, at der skal anvendes anerkendt teknik. EN En europæisk standard fremstillet af den europæiske standardiseringskomité CENELEC 3. Denne beskriver en struktureret måde at gennemføre projektet fra kravspecifikation til drift. Heri beskrives bl.a. risikostyringsprocessen, hvor farer identificeres i en indledende fase. Afhjælpende tiltag tildeles relevante dele af projektet og spores gennem projektets faser. NFPA 130. Er et amerikansk grundlag som beskriver brandkrav, størrelse på perroner, flugtveje mm. Eurocodes. Giver et grundlag for at projektere bærende konstruktioner. Lov om en Cityring (anlægsloven). Byggeloven 4. 2 Skriftlig aftale om opbevaring af tekniske oplysninger om Cityringens data forventes indgået mellem Metroselskabet og Trafikstyrelsen i første halvår European Committee for Electrotechnical Standardization. 4 Lovbekendtgørelse nr af 14. oktober Side 5 (17)

6 4. Proces for opnåelse af byggetilladelse samt krav til kompetencer og dokumentation Som nævnt i kapitel 1 er godkendelsen af de jernbanesikkerhedsmæssige og bygningsmæssige forhold samlet i Trafikstyrelsen. Hensigten hermed er at forenkle godkendelsesprocessen og undgå uklarheder i forhold til hvilken myndighed, der har ansvar for hvilket område. På den eksisterende metro var der i de indledende faser nogen uklarhed om fordeling af myndighedsansvaret og det førte til mindre uhensigtsmæssigheder i godkendelsesprocessen. Fællesmængden mellem godkendelsesområdet for jernbanemyndigheden og byggemyndigheden omfattede f.eks. stationer og skakte samt flugtveje. For at indfri lovens hensigt om en forenkling af godkendelsesprocessen har Trafikstyrelsen valgt at overføre godkendelsesprocessen fra jernbanesektoren til byggesagsbehandlingen af Metro Cityringen Proces Inden Trafikstyrelsen giver deltilladelse forud for igangsætning af arbejdet, har der i projektets planlægningsfase været en række kontroller, som vist i figur 1 nedenfor. Bygherre Kontrollerer entreprenør Metroselskabet Entreprenør Projekterer Kvalitetssikrer Ekstern kontrol svarende til anerkendt statiker Uafhængig kontrolfunktion Assessor Uafhængig 3. parts kontrol Myndigheds godkendelse Trafikstyrelsen Figur 1: Kontroller i godkendelsesprocessen Metroselskabet: Ansvaret for implementering af sikkerhedsprocessen for byggeriet ligger hos sikkerhedsorganisationen i Metroselskabet. I denne sikkerhedsorganisation findes, foruden en ansvarlig for den tekniske sikkerhed, også en ansvarlig for identificering af risici og for risikoreduktionsprocessen under udførelsesfasen. Entreprenør: Første kontrollerende led i projektet ligger hos entreprenøren. Efter projekteringen kvalitetssikres designet, og resultatet tjekkes internt med underskrift. Side 6 (17)

7 Uafhængig kontrolfunktion: Forud for assessors kontrol er der i projektforløbet flere kvalitetssikringsled. F.eks. udføres der en separat kontrol ved et eksternt firma som et led i entreprenørens projektering. Denne kontrol er tilsvarende den kontrol, som udføres af anerkendt statiker i byggeprojekter i høj risikoklasse. Assessor: Assessor er en uafhængig 3. part, der har til opgave at bedømme, hvorvidt ansøger har fulgt en forsvarlig proces, samt resultaterne heraf. Assessors ansvar omfatter både de bygningsmæssige og de jernbanesikkerhedsmæssige forhold. Assessor skal kontrollere, om Metroselskabet har ført en konsistent, korrekt og fyldestgørende argumentation for sikkerheden samt udfærdige en assessment rapport, der indeholder assessors vurdering af de sikkerhedsmæssige forhold. Denne rapport benyttes som grundlag for udstedelse af tilladelser i medfør af byggeloven. Trafikstyrelsen: Efter assessors kontrol og accept, og som sidste kontrollerende led i forløbet, udsteder Trafikstyrelsen en deltilladelse forud for arbejdets igangsætning. Deltilladelsen udstedes på baggrund af assessors rapport og forudsætter, at der ikke er sikkerhedskritiske anmærkninger i rapporten med betydning for det arbejde, der igangsættes. Under hele forløbet fører Trafıkstyrelsen tilsyn med assessors arbejde i de etaper, som kan påbegyndes uden særskilt godkendelse. Alle led i godkendelsesprocessen understøttes således af, at aktørerne har egne kvalitetssikringssystemer, der igen understøttes af krav til proces, dokumentation og kompetencer. Hver fase i projektet undergår således en omfattende kontrol, der omfatter alle relevante forhold, tekniske såvel som processuelle. Godkendelsesprocessen understøttes også af, at Metroselskabet benytter anerkendte standarder, f.eks. den europæiske standard EN50126, som beskriver gennemførelsen af et projekt fra indledende krav til projektering, udførelse og drift Godkendelsesprocessens opdeling og grundlag Hovedprojektet (Detailed Design, DD) er for alle lokaliteter, stationer og skakte nedbrudt i flere underprocesser (hovedprojektfaser), hvilket betyder, at der i alt indgår mere end 500 delprocesser. At forestille sig en tilladelse for hver af disse delprocesser, vil ikke understøtte en fleksibel og sikker byggesagsbehandling, eller være i tråd med fornuftighedsprincippet bag en traditionel deltilladelse i henhold til byggeloven. Udstedelse af deltilladelse til arbejdets igangsætning, baseres derfor på oplysninger fra forprojektet (Preliminary Design, PD), idet alle egenskaber ved systemet og det pågældende byggeri vil være fastsat på dette tidspunkt. I forbindelse med ansøgningen om deltilladelse skal dokumentationen være kontrolleret og godkendt af assessor, og Side 7 (17)

8 ansøgningen skal være suppleret med information om status for indhentning af øvrige myndighedstilladelser for den pågældende lokalitet. Efterfølgende fastsættes de nærmere konstruktionsmæssige detaljer og arbejdssekvenser for de enkelte faser, f.eks. etablering af slidsevægge. Disse kontrolleres og godkendes af Metroselskabet, uafhængig statiker eller tilsvarende samt assessor. For hver fase anmeldes arbejdernes igangsætning til Trafikstyrelsen, forud for igangsætningen. I tilfælde af at assessors rapport vedrørende en hovedprojektfase (DD-fase) for en lokalitet indeholder uafklarede punkter, eller andre bemærkninger af betydning for sikkerheden, skal Metroselskabet oplyse dette til Trafikstyrelsen i forbindelse med anmeldelsen. Trafikstyrelsen vil på denne baggrund inden for 10 arbejdsdage tage konkret stilling til, hvorvidt de uafklarede punkter mv. er af en karakter, der kræver lukning, før arbejdet kan igangsættes eller fortsættes. For anmeldelser af hovedprojektfaserne kan anvendes en opdeling i primær lokalitet (Lead Location) og følgelokalitet (Follower Location). Primære lokaliteter er stationer og skakte, der: er en fokus station, dvs. en station, der er placeret tæt på bygninger af særlig interesse eller, hvor andre særlige forhold gør sig gældende, anlægges tæt på jernbane og/eller metro i drift og/eller er den første station, hvor en specifik konstruktionsmetode bliver brugt, f.eks. brugen af sekantpæle. Følgelokaliteter er stationer, der har samme konstruktionsrisici som en primær lokalitet. Da inddelingen i primære lokaliteter og følgelokaliteter er baseret på konstruktionsrisici i de enkelte hovedprojekt faser, er inddelingen i hvilke stationer, der er primære lokaliteter, og hvilke der er følgelokaliteter, ikke nødvendigvis den samme igennem alle hovedprojektfaserne 5. For primære lokaliteter foretager assessor en teknisk gennemgang af alle dokumenter og tegninger vedr. hovedprojektfasen. På baggrund heraf udarbejder assessor en inspektionsrapport. For følgelokaliteter i hovedprojektfaserne DD2 (forskallingsarbejder, etablering af bundplade og etageadskillelser) og DD3 (indervægge og etageadskillelser) foretager assessor følgende kontroller: Tjekker, om CMT har udstedt relevante certifikater, der understøtter dokumentpakken. 5 Se bilag 3 for inddelingen i primære og følgelokaliteter i de forskellige hovedprojektfaser. Side 8 (17)

9 Tjekker, om CONTECO 6 har verificeret dokumentpakken og har udstedt certifikater og rapporter, der understøtter verificeringen. Tjekker, Metroselskabets Review Comment Sheet med henblik på at konstatere, at den er tilfredsstillende. Assessor tjekker, at alle åbne væsentlige (major) bemærkninger er lukkede og at Metroselskabet har udstedt en No Comment status. Tjekker, at Metroselskabet har sikret, at der er fulgt op på alle Assessors bemærkninger til den primære lokalitet i forbindelse med følgelokaliteten og at der tilsvarende er fulgt op på alle bemærkninger, der er videreført fra en tidligere hovedprojektfase. Assessor indhenter Metroselskabets bekræftelse på at ovenstående er gjort. Assessor udfører ikke en uafhængig verifikation af tekniske rapporter og tegninger for følgelokaliteter. En følgelokalitet kan kun anmeldes til Trafikstyrelsen, hvis anmeldelse af dens primære lokalitet har fundet sted efter gældende aftale og hvis assessor har påtegnet anmeldelsen af følgelokaliteten, dvs. at der foreligger dokumentation for, at assessor har udført de nødvendige kontroller, jf. ovenfor. En følgelokalitet kan ikke anmeldes som sådan, hvis der er udestående forhold på dens primære lokalitet. Såfremt forudsætningerne for anmeldelse af en følgelokalitet ikke er opfyldt, skal følgelokaliteten betragtes som primær lokalitet. Ved eventuelle afvigelser fra processen skal der foreligger en aftale herom mellem Trafikstyrelsen og Metroselskabet forud for, at den pågældende fase anmeldes til Trafikstyrelsen. Ved afslutningen af hovedprojekt faserne for en lokalitet forventes Metroselskabet at søge en samlet ibrugtagningstilladelse for den pågældende konstruktion. Til brug herfor kræves en endelig assessment rapport, hvor assessor vurderer alle faser i sammenhæng og konkluderer, hvorvidt der er fulgt en forsvarlig proces, og hvorvidt resultatet heraf samlet set er tilfredsstillende. Parallelt med det beskrevne procesforløb vil Trafikstyrelsen føre tilsyn med assessors arbejde, samt afholde regelmæssige møder med assessor. Hertil vil der også afholdes jævnlige møder med Metroselskabet, og Trafikstyrelsen vil besøge hver site én eller flere gange i godkendelsesforløbet Forholdet til andre myndigheder Trafikstyrelsen fører tilsyn med, at bygherre, dvs. Metroselskabet, har indhentet de nødvendige tilladelser, der er påkrævet i medfør af byggeloven. 6 CONTECO er Civil Works entreprenøren CMT s uafhængige anerkendte statiker. Side 9 (17)

10 Trafikstyrelsen har endvidere ansvaret for at koordinere med andre myndigheder i forhold til sagsbehandlingen og holder derfor jævnligt møder med de involverede myndigheder. Beredskabsspørgsmål varetages af det rådgivende udvalg, MSURR, hvor Trafikstyrelsen deltager som observatør (se også kapitel 2) Kompetencer Godkendelsesprocessen understøttes af en række krav fra Trafikstyrelsen til kompetencer i hvert led i sikkerhedsstyringsprocessen. For de bærende konstruktioner baseres godkendelserne dels på, at entreprenøren får udført en kontrol af en uafhængig rådgiver med kompetencer svarende til en anerkendt statiker. Hertil kommer en række krav til assessors kompetence 7 : En god teknisk og faglig uddannelse. Tilstrækkeligt kendskab til forskrifterne for den vurdering, der udføres, og tilstrækkelig erfaring med en sådan vurdering. Den fornødne færdighed i at udarbejde sikkerhedsvurderingsrapporter, som gengiver konklusionerne af den udførte vurdering. Kravene til assessor omfatter således både kompetence til at vurdere projektets risikovurderingsproces, dvs. identifikation af farer og håndtering af risici gennem hele projektet, samt kompetence til at vurdere resultatet. Det kræver indgående kendskab til proces og metode og til de mange delsystemer og elementer som Cityringen omfatter, såvel som grænseflader mellem disse Dokumentation Trafikstyrelsen vil som første led i processen udstede en deltilladelse på baggrund af forprojektet for hver lokalitet. Opnåelsen af denne tilladelse kræver, at følgende materiale er forelagt for Trafikstyrelsen 8 : 1) Assessorrapport med indhold som nærmere aftalt og som bekræfter, at dokumenterne er fundet i orden, og som uden forbehold anbefaler Trafikstyrelsen at godkende den fremsendte ansøgning. 2) Ansøgning fra Metroselskabet, som oplister nedennævnte bilagsmateriale, og som redegør for de bestemmelser i byggelo- 7 BEK 1187 af 12. december 2012 om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen, bilag 3. 8 Se bilag 1 for udtømmende dokumentliste Side 10 (17)

11 ven mv., som projektet måtte være i strid med. Ansøgningen skal indeholde en begrundet ansøgning om evt. nødvendige dispensationer eller tilladelser. 3) Status for Metroselskabets ansøgninger i henhold til anden lovgivning. Oversigten skal være opdateret på ansøgningstidspunktet, og det skal oplyses hvilke tilladelser, der skal foreligge, for at arbejdet kan igangsættes. Dato for fremsendelse af ansøgning og dato for modtagelse af tilladelse skal fremgå, sammen med oplysninger om, hvilke vilkår der er knyttet til ansøgningen samt status for opfyldelsen af disse vilkår. 4) Øvrige oplysninger, som fremgår af bilag 1. Efter opnåelse af en byggetilladelse på baggrund af forprojektet for en lokalitet, kan de forskellige hovedprojekt (Detailed Design) faser gennemføres som anmeldelsesarbejder uden anden tilladelse fra Trafikstyrelsen. En anmeldelse skal være vedlagt følgende dokumentation 9 : 1) Udfyldt anmeldelsesblanket. 2) Notifikation af den pågældende hovedprojektfase. Formuleringen af notifikationen afhænger af, om anmeldelsen vedrører en primær eller en følgelokalitet. Til brug for Trafikstyrelsens sagsbehandling af anmeldelser kan følgende dokumentation blandt andet rekvireres hos Metroselskabet. Dokumentationen skal ikke vedlægges anmeldelsen: 1) For primære lokaliteter, en inspektionsrapport fra assessor, når den er tilgængelig, med erklæring om, at der i rapporten ikke findes sådanne uafklarede bemærkninger, som ikke kan afklares i en efterfølgende hovedprojekt (DD) fase, og som er til hinder for, at de pågældende anlægsarbejder iværksættes. 2) Entreprenørens planlægningsrapport for den pågældende lokalitets hovedprojekt. 3) Certifikater som bekræfter, at hovedprojektet (DD) er udarbejdet i henhold til og opfylder i alle henseender de design data og alle øvrige krav, som er omfattet af kontrakten, de geotekniske rapporter og de anvendte normer og standarder m.fl. 4) Øvrige oplysninger, som fremgår af bilag 1. Det er intentionen med bilag 1 at skabe vished for, at arbejdet er udført (ikke at komme med nye krav). 9 Se bilag 1 for udtømmende dokumentliste Side 11 (17)

12 Anden dokumentation, som Trafikstyrelsen måtte ønske at føre tilsyn med, skal fremsendes på styrelsens anmodning. Grundlaget for den endelige ibrugtagningstilladelse for den pågældende lokalitet vil være en dedikeret Assessorrapport vedrørende lokaliteten samt sikkerhedsdokumentation dækkende alle sikkerhedsaspekter for lokaliteten. Proces og dokumentationskrav for ansøgning om ibrugtagningstilladelse mangler endelig afklaring. Side 12 (17)

13 Bilag 1: Dokumentation for opnåelse af deltilladelse Krav til dokumentation ved ansøgning om deltilladelse på baggrund af forprojekt: 1) Assessorrapport med indhold som anført nedenfor, og som bekræfter, at dokumenterne er fundet i orden, og som uden forbehold anbefaler Trafikstyrelsen at godkende den fremsendte ansøgning. 2) Ansøgning fra Metroselskabet, som oplister nedennævnte bilagsmateriale, og som redegør for de bestemmelser i byggeloven mv., som projektet måtte være i strid med. Ansøgningen skal indeholde en begrundet ansøgning om evt. nødvendige dispensationer eller tilladelser. 3) Tidsplan for udførelsen af arbejderne på den pågældende site. 4) En dokumentliste for det pågældende forprojekt (PD) hvoraf det fremgår, hvilke dokumenter der er relevante for den pågældende ansøgning, og hvad stadet er for udarbejdelsen af hvert enkelt af disse dokumenter. Trafikstyrelsen kan på anmodning få adgang til Metroselskabet projektweb med rettigheder til at se de uploadede dokumenter. 5) Planlægningsrapporten for den pågældende lokalitet. 6) Certifikater som bekræfter, at forprojektet (PD) er udarbejdet i henhold til og opfylder i alle henseender de design data og alle øvrige krav, som er omfattet af kontrakten, de geotekniske rapporter og de anvendte normer og standarder m.fl. 7) Sikkerhedsrapport for udførelsesfasen (Construction Risk Safety Report) med tilhørende hasard log, som skal være opdateret på ansøgningstidspunktet. 8) Dokumentation i form af erklæring om, at alt nødvendigt udstyr til monitering af sætninger er etableret, før anlægsarbejder iværksættes, en beskrivelse og et oversigtskort som viser, hvor disse målinger foretages, samt et skema med oplysninger om resultatet af disse målinger i min. en 4 ugers periode og gerne en længere periode - inden ansøgning fremsendes. 9) Status for Metroselskabets ansøgninger i henhold til anden lovgivning. Oversigten skal være opdateret på ansøgningstidspunktet, og det skal oplyses hvilke tilladelser, der skal foreligge, for at arbejdet kan igangsættes. Dato for fremsendelse af ansøgning og dato for modtagelse af tilladelse skal fremgå, sammen med oplysninger om, hvilke vilkår, der er knyttet til ansøgningen samt status for opfyldelsen af disse vilkår. 10) Erklæring om eller oplysninger til identifikation af den pågældende lokalitet og Metroselskabets adgang til at opføre byggeri på denne, samt hvorvidt Metroselskabets adgang til Side 13 (17)

14 midlertidigt at benytte naboarealer i byggeperioden. 11) Erklæring om eller dokumentation for at udførte arkæologiske udgravninger er afsluttede eller unødvendige. 12) Erklæring om eller dokumentation for, at alle nødvendige omlægninger af fremmede ledninger og kabler er udført. 13) Dokumentation for at Metroselskabet har opnået accept vedrørende evakuerings-/redningsmæssige forhold i anlægsfasen. Dokumentation for punkterne 10, 11, 12 og 13 er fremsendt til Trafikstyrelsen for alle lokaliteter med Metroselskabets notat af 19. juni 2012 vedr. Erklæring om ekspropriation, arkæologi, ledningsomlægninger, brand og redning. Ved anmeldelse af hovedprojektfaserne skal følgende dokumentation være vedlagt: 1) Udfyldt anmeldelsesblanket. 2) Notifikation af den pågældende hovedprojekt fase. Formuleringen af notifikationen afhænger af, om anmeldelsen vedrører en primær eller en følgelokalitet. Til brug for Trafikstyrelsens sagsbehandling af anmeldelsen kan følgende dokumentation rekvireres hos Metroselskabet. Dokumentationen skal ikke vedlægges ansøgningen: 1) Entreprenørens planlægningsrapport for det pågældende lokalitets hovedprojekt. 2) Certifikater som bekræfter, at hovedprojektet (DD) er udarbejdet i henhold til og opfylder i alle henseender de design data og alle øvrige krav, som er omfattet af kontrakten, de geotekniske rapporter og de anvendte normer og standarder m.fl. 3) Statikererklæring fra anerkendt statiker- eller tilsvarende - i henhold til bilag 2. 4) Dokumentation for, at Metroselskabets kommentarer til det pågældende hovedprojekt (DD) er afhandlet tilfredsstillende. 5) Dokumentation for opfyldelse af evt. vilkår i Trafikstyrelsens byggetilladelse. 6) For primære lokaliteter en inspektionsrapport af assessor, når den er tilgængelig, med erklæring om, at der i rapporten ikke findes sådanne uafklarede bemærkninger, som ikke kan afklares i en efterfølgende hovedprojektfase (DD), og som er til hinder for, at de pågældende anlægsarbejder iværksættes. 7) Dokumentation i form af erklæring om, at alt nødvendigt udstyr til monitering af grundvandsstand inden for byggegruben er etableret, før udgravningsarbejder iværksættes, samt en beskrivelse af - og et oversigtskort som viser, hvor disse målinger foretages samt et skema med oplysninger om resultatet af disse må- Side 14 (17)

15 Side 15 (17) linger i min. en 4 ugers periode og gerne en længere periode - inden behov for sænkning af grundvandsstand i udgravningen bliver aktuel, skal fremsendes til orientering.

16 Bilag 2. Metro Cityringens myndighedsbehandling: Midlertidige og permanente godkendelseselementer Se særskilt dokument. Side 16 (17)

17 Bilag 3. Primære og følgelokaliteter Inddeling i primære og følgelokaliteter kan revideres undervejs i anlægsprojektet, såfremt der opstår behov for det. En revision vil ske i samarbejde mellem Metroselskabet og assessor og skal accepteres af Trafikstyrelsen. Inddelingen i primære og følgelokaliteter er, som fremgår af nedenstående. For hovedprojekt fasen DD2 Forskallingsarbejder, etablering af bundplade og etageadskillelser - og DD3 indervægge og etageadskillelser: Nørrebroparken (primær): første lokalitet, hvor der etableres slidsevægge og udformning af etageadskillelser. Følgelokaliteter er: Sønder Boulevard, Rådhuspladsen og Trianglen Nørrebros Runddel (primær): første lokalitet, hvor der anvendes sekantpæle og udformning af stationers indre indretning mv. o Følgelokaliteter for så vidt angår sekantpæle er: Nuuks Plads, Aksel Møllers Have, Frederiksberg, Frederiksberg Allé, Enghave Plads, København H, Kongens Nytorv, Østerport, Poul Henningsens Plads, Vibenhus Runddel, Skjolds Plads, Nørrebro og Tømmergraven skakt. o For så vidt angår udformning af stationers indre indretning er følgelokaliteter: Nuuks Plads, Aksel Møllers Have, Frederiksberg, Frederiksberg Allé, Enghave Plads, København H, Rådhuspladsen, Kongens Nytorv, Østerport, Trianglen, Poul Henningsens Plads, Vibenhus Runddel, Skjolds Plads og Nørrebro Marmorkirken: fokus station, har status af en primær lokalitet gennem hele anlægsfasen. Øster Søgade: strukturen på skakten er anderledes end på andre lokaliteter pga. afgreningskammeret mod Nordhavnen. Gammel Strand: fokus station, tæt på kanalen Kongens Nytorv: udvalgt af assessor som primær lokalitet København H: udvalgt af assessor som primær lokalitet For hovedprojektfasen DD4 Mekaniske og elektriske installationer: Ikke fastlagt. Side 17 (17)

1. Hjemmelsgrundlag for Trafikstyrelsen som myndighed

1. Hjemmelsgrundlag for Trafikstyrelsen som myndighed Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7221 8888 www.trafikstyrelsen.dk Ansvarsforhold i forhold til skader påført tredjemand i forbindelse med anlæg af Metro Cityringen. Dette notat gør rede

Læs mere

Bekendtgørelse om Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens byggesagsbehandling af Cityringen og dens afgreninger

Bekendtgørelse om Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens byggesagsbehandling af Cityringen og dens afgreninger BEK nr 1092 af 30/08/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen,

Læs mere

Nøgleindikatorer for Cityringens fremdrift

Nøgleindikatorer for Cityringens fremdrift FAKTA: Nøgleindikatorer for Cityringens fremdrift I 219 skal Cityringen stå klar til indvielse. Før den nye metrolinje kan åbne, er der en række store milepæle, der skal nås. De underjordiske arbejder

Læs mere

Implementeringsplan for review af støjmålinger.

Implementeringsplan for review af støjmålinger. Implementeringsplan for review af støjmålinger. Implementeringsplan for review af støjmålinger 1.1 Baggrund Pr. 1. juli trådte den ny regulering af støjgener fra metrobyggeriet i kraft. Dette skete som

Læs mere

Cityringen. Supplerende besigtigelsesforretning. Kongens Nytorv. Cityringen

Cityringen. Supplerende besigtigelsesforretning. Kongens Nytorv. Cityringen Supplerende besigtigelsesforretning Kongens Nytorv Deltagere fra Metroselskabet Mikkel Kjær Jensen, ingeniør, projektchef, Metroselskabet Christine Hammer, landinspektør, projektleder Metroselskabet Lotte

Læs mere

Vejledning til ændret praksis for udstedelse af ibrugtagningstilladelse til infrastruktur efter bekendtgørelse nr af 12.

Vejledning til ændret praksis for udstedelse af ibrugtagningstilladelse til infrastruktur efter bekendtgørelse nr af 12. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 www.trafikstyrelsen.dk Vejledning til ændret praksis for udstedelse af ibrugtagningstilladelse til infrastruktur efter bekendtgørelse nr. 1187

Læs mere

Cityringens fremdrift for september/oktober

Cityringens fremdrift for september/oktober FAKTA: Cityringens fremdrift for september/oktober I 2019 skal Cityringen stå klar til indvielse. Før den nye metrolinje kan åbne, er der en række store milepæle, der skal nås. Den første af disse milepæle

Læs mere

LOV nr 552 af 06/06/2007 (Gældende) Udskriftsdato: 24. februar 2015. Lov om en Cityring

LOV nr 552 af 06/06/2007 (Gældende) Udskriftsdato: 24. februar 2015. Lov om en Cityring LOV nr 552 af 06/06/2007 (Gældende) Udskriftsdato: 24. februar 2015 Ministerium: Transportministeriet Journalnummer: Transport- og Energimin., j.nr. 500-13 Senere ændringer til forskriften LOV nr 526 af

Læs mere

Cityringen. Sønder Boulevard. Cityringen

Cityringen. Sønder Boulevard. Cityringen Sønder Boulevard Ændringer Sønder Boulevard og Halmtorvet Arbejdspladser Viktoriagade Gasværksvej Eskildsgade Absalonsgade Skydebanegade Skelbækgade Krusågade Fra Metroselskabet: Christine Hammer, projektleder,

Læs mere

Cityringen. Besigtigelsesforretning. Østerport. Cityringen

Cityringen. Besigtigelsesforretning. Østerport. Cityringen Besigtigelsesforretning Østerport Deltagere fra Metroselskabet Jens H. Gravgaard, ingeniør, projektleder Metroselskabet Christine Hammer, landinspektør, projektleder Metroselskabet Helge Erlandsen, ingeniør,

Læs mere

Cityringen. v/ Trianglen. v/ Vibenshus Runddel. Cityringen. Nabomøde 31. marts 2009

Cityringen. v/ Trianglen. v/ Vibenshus Runddel. Cityringen. Nabomøde 31. marts 2009 v/ Trianglen og v/ Vibenshus Runddel Deltagere fra Metroselskabet: Christine Hammer, landinspektør, projektleder Metroselskabet Henrik Weiersøe Jensen, landinspektør, rådgiver for Metroselskabet Lotte

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet 1

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet 1 Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet 1 I medfør af 21 h, stk. 1, 21 k, stk. 5, og 26, stk. 1, 1. pkt., og stk. 2, i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr. 1249

Læs mere

Cityringen. v/enghave Plads. Cityringen

Cityringen. v/enghave Plads. Cityringen v/enghave Plads Deltagere fra Metroselskabet: Christine Hammer, landinspektør, projektleder Metroselskabet Lars Anton Jensen, landinspektør, rådgiver Gitte E. Albertsen, informationsansvarlig Lovgrundlag

Læs mere

Udskrift af forhandlingsprotokollen

Udskrift af forhandlingsprotokollen Udskrift af handlingsprotokollen ekspropriationskommissionen vedrørende anlæg i henhold til Lov om en Cityring. Metro-Cityringen 171. Hæfte Mødet den 30. september 2014 med endelig protokol af 18. november

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1)

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1) BEK nr 543 af 24/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 13. april 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen,

Læs mere

Anvendelse af CENELEC standarden EN50126 i forbindelse med godkendelse af nye letbanetog

Anvendelse af CENELEC standarden EN50126 i forbindelse med godkendelse af nye letbanetog Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat TS10503-00055 Anvendelse af CENELEC standarden EN50126 i forbindelse med godkendelse af nye letbanetog

Læs mere

Metro til Nordhavn Besigtigelsesforretning august Metro til Nordhavn Besigtigelsesforretning

Metro til Nordhavn Besigtigelsesforretning august Metro til Nordhavn Besigtigelsesforretning Metro til Nordhavn Besigtigelsesforretning Metro til Nordhavn Krauseparken (nødskakt) Nordhavn v/orientkaj Deltagere fra Metroselskabet Mikkel Kjær Jensen, Projektchef Metroselskabet Christine Hammer,

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1 Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1 I medfør af 56, 64, stk. 4, og 102 i jernbaneloven, lov nr. 686 af 27. maj

Læs mere

Metroselskabet I/S Metrovej 5 2300 København S

Metroselskabet I/S Metrovej 5 2300 København S Metroselskabet I/S Metrovej 5 2300 København S Dispensation til udvidet arbejdstid i forbindelse med udgravning af stationsboks under topplade, samt etablering af jordankre og tværbjælker på Frederiksberg

Læs mere

Kend dine rettigheder. til alle medarbejdere på metrobyggeriet

Kend dine rettigheder. til alle medarbejdere på metrobyggeriet Kend dine rettigheder til alle medarbejdere på metrobyggeriet 2015 På metrobyggeriet har alle medarbejdere en række aftalebestemte rettigheder. De er aftalt i overenskomster for hver faggruppe. Alle virksomheder

Læs mere

og at de tilstødende bygværkers funktion og tilstand ikke forringes under og efter udførelsen.

og at de tilstødende bygværkers funktion og tilstand ikke forringes under og efter udførelsen. BYGNINGSREGLEMENT 2018 KAPITEL 28 141 og at de tilstødende bygværkers funktion og tilstand ikke forringes under og efter udførelsen. 496 Dokumentation for de bærende konstruktioner for bygværker, som er

Læs mere

Bygningsreglement Orientering om det nye samarbejde (fordeling af roller og ansvar)

Bygningsreglement Orientering om det nye samarbejde (fordeling af roller og ansvar) Bygningsreglement 2018 Orientering om det nye samarbejde (fordeling af roller og ansvar) Bygningsreglement 2018 Trådte i kraft 1. januar 2018 Overgangsperiode indtil 1. juli 2018 Det nye Kommunen skal

Læs mere

Grænseflader ved baneelektrificering Vejledning til hvornår CSM-RA processen skal anvendes

Grænseflader ved baneelektrificering Vejledning til hvornår CSM-RA processen skal anvendes Grænseflader ved baneelektrificering Vejledning til hvornår CSM-RA processen skal anvendes 22. november 2017 Det er politisk besluttet at elektrificere dele af jernbanen i Danmark. Trafik-, Byggeog Boligstyrelsen

Læs mere

Metroselskabet I/S Metrovej København S

Metroselskabet I/S Metrovej København S Metroselskabet I/S Metrovej 5 2300 København S UDKAST til Dispensation til udvidet arbejdstid i forbindelse med udgravning af stationsboks under topplade, samt etablering af jordankre og tværbjælker på

Læs mere

Signifikante ændringer? - husk assessor!

Signifikante ændringer? - husk assessor! Signifikante ændringer? - husk assessor! Dagens præsentation - Kort om signifikante ændringer - Sammenhængen mellem signifikante ændringer og assessor - Assessors opgaver - Krav til assessor efter forordningen

Læs mere

Afgørelse om tilladelse til ophør af monitering i terrænnære fyldboringer omkring metrobyggepladsen ved Øster Søgade

Afgørelse om tilladelse til ophør af monitering i terrænnære fyldboringer omkring metrobyggepladsen ved Øster Søgade KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse COPENHAGEN METRO TEAM I/S Relevante underentreprenører Afgørelse om tilladelse til ophør af monitering i terrænnære fyldboringer omkring

Læs mere

Ansøgningsvejledning for GDV-ordningen

Ansøgningsvejledning for GDV-ordningen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Ansøgningsvejledning for GDV-ordningen Denne vejledning gælder ansøgninger om godkendelse

Læs mere

EJERORIENTERING CITYRING Nr. 8

EJERORIENTERING CITYRING Nr. 8 Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 TRU Alm.del - Bilag 350 Offentligt EJERORIENTERING CITYRING Nr. 8 Orientering af ejere på udvalgte nøgleindikatorer April 2019 Side 0 af 12 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Cityringen. Besigtigelsesforretning. v/landsarkivet. Cityringen

Cityringen. Besigtigelsesforretning. v/landsarkivet. Cityringen Besigtigelsesforretning v/landsarkivet Deltagere fra Metroselskabet: Jens H. Gravgaard, ingeniør, projektleder Metroselskabet Christine Hammer, landinspektør, projektleder Metroselskabet Søren Sabat, projektleder

Læs mere

Bekendtgørelsen. Generelt om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet. Lidt om Common Safety Methods - CSM

Bekendtgørelsen. Generelt om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet. Lidt om Common Safety Methods - CSM Bekendtgørelsen Generelt om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet Lidt om Common Safety Methods - CSM Sessionens indhold - Bekendtgørelsen - Generelt om godkendelse og sikkerhed -Lidt om CSM

Læs mere

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 15. juli 2015 Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 5.000.000 euro I dette notat er samlet praktisk information om

Læs mere

ændring af bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet

ændring af bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat BS0400-00233 22-03-2019 Til høringsparterne Høring over udkast til tre bekendtgørelser på byggeområdet

Læs mere

Region Hovedstadens Kvalitetsfonds Byggeprojekter Paradigme for Styringsmanual

Region Hovedstadens Kvalitetsfonds Byggeprojekter Paradigme for Styringsmanual Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang Blok E Telefon 48 20 50 00 Direkte Fax 48 20 57 99 Region Hovedstadens CVR/SE-nr: 29190623 Dato: 4. februar 2014 Bilag 3 Kvalitetsstyring 1 Grundlag Det lovmæssige

Læs mere

EJERORIENTERING CITYRING Nr. 2

EJERORIENTERING CITYRING Nr. 2 Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 TRU Alm.del Bilag 57 Offentligt EJERORIENTERING CITYRING Nr. 2 Orientering af ejere på udvalgte nøgleindikatorer September/oktober 2018 Side 0 af 9 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Teknisk bilag vedrørende byggepladsen ved Marmorkirken - redegørelse for behovet for og konsekvenserne af døgnarbejde

Teknisk bilag vedrørende byggepladsen ved Marmorkirken - redegørelse for behovet for og konsekvenserne af døgnarbejde 20/09/13 Teknisk bilag vedrørende byggepladsen ved Marmorkirken - redegørelse for behovet for og konsekvenserne af døgnarbejde Indledning I forbindelse med klagesagen over døgnarbejdet på Marmorkirken

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om forurening og gener fra anlægget af Cityringen

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om forurening og gener fra anlægget af Cityringen Udkast til Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om forurening og gener fra anlægget af Cityringen 1 I bekendtgørelse nr. 767 af 25. juni 2014 om forurening og gener fra anlægget af Cityringen foretages

Læs mere

Cityringen. Besigtigelsesforretning. Trianglen. Poul Henningsens Plads. Vibenshus Runddel. Cityringen. Besigtigelsesforretning 25.

Cityringen. Besigtigelsesforretning. Trianglen. Poul Henningsens Plads. Vibenshus Runddel. Cityringen. Besigtigelsesforretning 25. Besigtigelsesforretning Trianglen Poul Henningsens Plads Vibenshus Runddel Deltagere fra Metroselskabet Jens H. Gravgaard, ingeniør, projektleder Metroselskabet Christine Hammer, landinspektør, projektleder

Læs mere

Bilag 6. Vejledning REDEGØRELSE FOR DEN STATISKE DOKUMENTATION

Bilag 6. Vejledning REDEGØRELSE FOR DEN STATISKE DOKUMENTATION Bilag 6 Vejledning REDEGØRELSE FOR DEN STATISKE DOKUMENTATION INDLEDNING Redegørelsen for den statiske dokumentation består af: En statisk projekteringsrapport Projektgrundlag Statiske beregninger Dokumentation

Læs mere

Bekendtgørelse om kvalitetssikring af byggearbejder

Bekendtgørelse om kvalitetssikring af byggearbejder BEK nr 169 af 15/03/2004 Gældende Offentliggørelsesdato: 30-03-2004 Økonomi- og Erhvervsministeriet Vis mere... Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5 Kapitel 6 Bilag 1 Oversigt (indholdsfortegnelse)

Læs mere

Denn. Vejledning til veteranbanebekendtgørelsen. Tilsyn

Denn. Vejledning til veteranbanebekendtgørelsen. Tilsyn Denn Vejledning til kapitel 5 Tilsyn 13. januar 2012 {denne side er blank} 3 Vejledning til Forord Forord Generelt Bekendtgørelse nr. 1354 af 2. december 2010 om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift () kan

Læs mere

Orientering. En tilladelse til at krydse Banedanmarks areal vil i hovedtræk indeholde følgende punkter:

Orientering. En tilladelse til at krydse Banedanmarks areal vil i hovedtræk indeholde følgende punkter: Sidst opdateret den 1. juli 2011 Orientering En tilladelse til at krydse Banedanmarks areal vil i hovedtræk indeholde følgende punkter: (1) Såvel etablering som den fremtidige vedligeholdelse og senere

Læs mere

akkrediteret støjmåling i lejlighed, Haraldsgade 26, den akkrediteret støjmåling i lejlighed, Hermodsgade 33, den

akkrediteret støjmåling i lejlighed, Haraldsgade 26, den akkrediteret støjmåling i lejlighed, Hermodsgade 33, den KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse Copenhagen Metro Team I/S Metrovej 11 2300 København S Påbud om nedbringelse af støjgene fra arbejdstog i tunnelstrækningen Nørrebrpparken

Læs mere

Arbejdsmiljø i byggeriet Ydelsesbeskrivelser. Projektdirektør i SES Jan Quitzau Rasmussen

Arbejdsmiljø i byggeriet Ydelsesbeskrivelser. Projektdirektør i SES Jan Quitzau Rasmussen Arbejdsmiljø i byggeriet Ydelsesbeskrivelser Projektdirektør i SES Jan Quitzau Rasmussen FRI og Danske ARK Ydelsesbeskrivelser Udgave Byggeri og Planlægning, april 2006. - Tilrettes let ultimo 2009. -

Læs mere

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 info@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Høringsbrev Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om status på byggeriet af Cityringen. November 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om status på byggeriet af Cityringen. November 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om status på byggeriet af Cityringen November 2015 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om status på byggeriet af Cityringen (beretning nr. 18/2013)

Læs mere

Revisionsvejledning til National Standard for Identiteters Sikringsniveauer (NSIS)

Revisionsvejledning til National Standard for Identiteters Sikringsniveauer (NSIS) Revisionsvejledning til National Standard for Identiteters Sikringsniveauer (NSIS) Status: Version 2.0 Version: 18.01.2019 1 Indledning Dette dokument indeholder en revisionsvejledning til version 2.0

Læs mere

Metroselskabet I/S Metrovej København S

Metroselskabet I/S Metrovej København S Metroselskabet I/S Metrovej 5 2300 København S Påbud i henhold til miljøbeskyttelseslovens 42 vedr. støjende aktiviteter på byggepladsen, Frederiksberg Allé Station, fase 3 og 4. I forbindelse med etablering

Læs mere

EJERORIENTERING CITYRING Nr. 7

EJERORIENTERING CITYRING Nr. 7 Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 TRU Alm.del - Bilag 327 Offentligt EJERORIENTERING CITYRING Nr. 7 Orientering af ejere på udvalgte nøgleindikatorer Marts 2019 Side 0 af 12 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Principaftale ( Aftalen ) mellem Fredericia Kommune og FredericiaC om infrastruktur

Principaftale ( Aftalen ) mellem Fredericia Kommune og FredericiaC om infrastruktur Principaftale ( Aftalen ) mellem Fredericia Kommune og FredericiaC om infrastruktur 1. Baggrund I forbindelse med udviklingen af FredericiaC-området ændrer FredericiaC P/S ("FredericiaC") infrastrukturen

Læs mere

Redegørelse for forløbet frem til den manglende sikkerhedsgodkendelse af Letbanen

Redegørelse for forløbet frem til den manglende sikkerhedsgodkendelse af Letbanen A. Støttedokument Redegørelse for forløbet frem til den manglende sikkerhedsgodkendelse af Letbanen Forløb for sikkerhedsgodkendelsen Processen med sikkerhedsgodkendelsen af Aarhus Letbane startede allerede

Læs mere

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 12. januar 2017 Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 5.000.000 euro I dette notat er samlet praktisk information om

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af prøvningsinstanser og kontrolinstanser på det køretøjstekniske område

Bekendtgørelse om godkendelse af prøvningsinstanser og kontrolinstanser på det køretøjstekniske område BEK nr 594 af 26/05/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 12. april 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport- og Bygningsmin., Trafik- og Byggestyrelsen, j.nr. TS 20000-00069

Læs mere

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 info@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Høringsbrev Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer

Læs mere

Gældende formulering Ny formulering Bemærkning. kommunens eksterne revisors udførelse af (1) den lovpligtige revision

Gældende formulering Ny formulering Bemærkning. kommunens eksterne revisors udførelse af (1) den lovpligtige revision Intern Revision NOTAT Bilag 1 20. juni 2014 Ændringer til Funktionsbeskrivelse for Intern Revision Som følge af indgået kontrakt om revision af Københavns Kommune m.v. samt fastlæggelse af ny revisionsordning

Læs mere

Principiel tilladelse til opfyldning i Fordgraven, Københavns

Principiel tilladelse til opfyldning i Fordgraven, Københavns Metroselskabet I/S Metrovej 5 2300 Københavns S Sendt elektronisk til arj@m.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 julf@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Principiel tilladelse

Læs mere

Anerkendelse af statikere

Anerkendelse af statikere Bilag 3 Anerkendelse af statikere A. Anerkendelse af statikere Ingeniørforeningen i Danmark (IDA) bemyndiges af Trafik- og ByggestyrelsenErhvervs- og Byggestyrelsen til at anerkende statikere inden for

Læs mere

COWIs rolle i Metroprojektets 1. etape

COWIs rolle i Metroprojektets 1. etape COWIs rolle i Metroprojektets 1. etape I anledning af Københavns Kulturfond s præmiering af COWI A/S for opførelse af 1. etape af Københavns Metro. 2 COWIs rolle i Metroprojektets 1. etape Siden maj 1994

Læs mere

Opgavens omfang og Kravspecifikation. Bilag 2 til udbud nr. 13/10715

Opgavens omfang og Kravspecifikation. Bilag 2 til udbud nr. 13/10715 Opgavens omfang og Kravspecifikation. Bilag 2 til udbud nr. 13/10715 Indhold Side2/10 Indledning... 3 Boligsager... 4 Rådgivers ydelser og samarbejde... 5 Indledning Frederikshavn Kommune ønsker at indgå

Læs mere

Høring vedrørende udkast til bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på jernbaneområdet

Høring vedrørende udkast til bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på jernbaneområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 info@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Høringsbrev Høring vedrørende udkast til bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på

Læs mere

Nye regler om bygherrens pligter - og tilsyn hermed. Arbejdstilsynet, maj/juni 2013

Nye regler om bygherrens pligter - og tilsyn hermed. Arbejdstilsynet, maj/juni 2013 Nye regler om bygherrens pligter - og tilsyn hermed Arbejdstilsynet, maj/juni 2013 Fra: Til: Alle er enige! Der skal tænkes og forberedes arbejdsmiljøforhold i hele processen - og derefter! Sund fornuft!!

Læs mere

Jernbanen og EU-regler - status og vejen videre frem Sikkerhedskonferencen 31. oktober 2013

Jernbanen og EU-regler - status og vejen videre frem Sikkerhedskonferencen 31. oktober 2013 Jernbanen og EU-regler - status og vejen videre frem Sikkerhedskonferencen 31. oktober 2013 Jesper Rasmussen, vicedirektør Status: Jernbanesikkerheden er generelt høj i Danmark -Sikkerhedsrapport 2012

Læs mere

Personcertificering Statik

Personcertificering Statik Personcertificering Statik Beskrivelse af certificeringsordning for dokumentation af statiske forhold i bygningsreglementet Udgave 4 25-06-2019 Side 1 af 16 Beskrivelse af certificeringsordning for dokumentation

Læs mere

Anerkendelse af statikere

Anerkendelse af statikere Bilag 3 Anerkendelse af statikere A. Anerkendelse af statikere Ingeniørforeningen i Danmark (IDA) bemyndiges af Trafik- og Byggestyrelsen til at anerkende statikere inden for følgende rammer: 1 Gyldighed

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter planlovens 58, stk. 1, nr. 3. 1

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter planlovens 58, stk. 1, nr. 3. 1 Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 23. august 2013 J.nr.: NMK-34-00281 og NMK-34-00272 Ref.: Hanne Marie Motzfeldt, HAMMO-NMKN AFVISNING af klage over Københavns

Læs mere

I denne vejledning gennemgås de opgaver og minimumskrav, der er knyttet til den certificerede brandrådgivers virke.

I denne vejledning gennemgås de opgaver og minimumskrav, der er knyttet til den certificerede brandrådgivers virke. Udkast til vejledning til certificeret brandrådgivers virke for byggeri i brandklasse 2 KAP 34 545-551 Certificeret brandrådgivers virke I denne vejledning beskrives den certificerede brandrådgivers virke

Læs mere

Region Hovedstadens Kvalitetsfonds Byggeprojekter Paradigme for Styringsmanual

Region Hovedstadens Kvalitetsfonds Byggeprojekter Paradigme for Styringsmanual Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang Blok E Telefon 48 20 50 00 Direkte Fax 48 20 57 99 Region Hovedstadens CVR/SE-nr: 29190623 Dato: 4. februar 2014 Bilag 4 Arbejdsmiljø, sikkerhed og sundhed 1 Grundlag

Læs mere

Cityringen - det største anlægsprojekt i 400 år

Cityringen - det største anlægsprojekt i 400 år FAKTA: Cityringen - det største anlægsprojekt i 400 år Cityringen kommer med sine 17 nye stationer til at forandre København. Både konkret i form af nye byrum, men også i måden, byen hænger sammen på.

Læs mere

Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Skabelon til høringssvar Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse

Læs mere

Dragør Kommune Om- og udbygning af St. Magleby Skole. TOTALENTREPRISE Administrative bestemmelser

Dragør Kommune Om- og udbygning af St. Magleby Skole. TOTALENTREPRISE Administrative bestemmelser Dragør Kommune Om- og udbygning af St. Magleby Skole TOTALENTREPRISE Administrative bestemmelser Dato: 15.03.2013 Side: 2 af 7 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. AFHOLDELSE AF MØDER... 3 3.1 Bygherremøder

Læs mere

(virksomhed) (projektnavn) (måned år)

(virksomhed) (projektnavn) (måned år) Region Hovedstadens Kvalitetsfonds Byggeprojekter Paradigme for Styringsmanual Bilag 1 Månedsrapport Månedsrapport nr. (måned år) Udarbejdet Kontrolleret Godkendt Navn Navn Navn Dato Dato Dato Bilag 1

Læs mere

Marts 2019 AFTALE. Bilag 2. Ydelsesbeskrivelse for IKT-bygherrerådgiveren. om teknisk rådgivning og bistand (IKT-bygherrerådgivning)

Marts 2019 AFTALE. Bilag 2. Ydelsesbeskrivelse for IKT-bygherrerådgiveren. om teknisk rådgivning og bistand (IKT-bygherrerådgivning) Marts 2019 AFTALE om teknisk rådgivning og bistand (IKT-bygherrerådgivning) Bilag 2. Ydelsesbeskrivelse for IKT-bygherrerådgiveren Bilag 2 - Ydelsesbeskrivelse for IKT-bygherrerådgiveren AlmenNet, Studeistrædet

Læs mere

SYDØSTJYLLANDS POLITIS EKSTERNE BEREDSKABSPLAN. H. Daugaards Varehotel, Bavnevej 13, 6580 Vamdrup. Revideret: Politistaben Planenheden

SYDØSTJYLLANDS POLITIS EKSTERNE BEREDSKABSPLAN. H. Daugaards Varehotel, Bavnevej 13, 6580 Vamdrup. Revideret: Politistaben Planenheden SYDØSTJYLLANDS POLITIS EKSTERNE BEREDSKABSPLAN H. Daugaards Varehotel, Bavnevej 13, 6580 Vamdrup Revideret: 14.1.2015 Politistaben Planenheden Side 2 Indholdsfortegnelse 1. Forord... 3 2. Planens mål...

Læs mere

IKT-YDELSESBESKRIVELSE FOR IKT-LEDEREN

IKT-YDELSESBESKRIVELSE FOR IKT-LEDEREN Marts 2019 IKT-YDELSESBESKRIVELSE FOR IKT-LEDEREN Indgår som bilag til Rådgiveraftalen og kan anvendes, uanset om der er tale om totalrådgivning eller delt rådgivning IKT-YDELSESBESKRIVELSE FOR IKT-LEDEREN

Læs mere

Arkitekt M.A.A. Jesper Staun Langelunden 1 2990 Nivå Telefon 4556 6500 - www.jesperstaun.dk - arkitekt@jesperstaun.dk

Arkitekt M.A.A. Jesper Staun Langelunden 1 2990 Nivå Telefon 4556 6500 - www.jesperstaun.dk - arkitekt@jesperstaun.dk Arkitekt M.A.A. Jesper Staun Langelunden 1 2990 Nivå Telefon 4556 6500 - www.jesperstaun.dk - arkitekt@jesperstaun.dk Nivå den 121214 Ydelser og faseforløb. Sådan kan det se ud: Jesper Stauns ydelser grupperes

Læs mere

Cityringen. Gener forbundet med anlægsarbejderne. København H

Cityringen. Gener forbundet med anlægsarbejderne. København H Cityringen Gener forbundet med anlægsarbejderne København H Til stede fra Metroselskabet Christine Hammer, Enhedschef Arealer, Rettigheder & Ledninger, Metroselskabet Mikkel Mikkelsen, Construction Manager,

Læs mere

De tekniske og juridiske udfordringer for et bygasselskab, gæsteprincippet mm.

De tekniske og juridiske udfordringer for et bygasselskab, gæsteprincippet mm. De tekniske og juridiske udfordringer for et bygasselskab, gæsteprincippet mm. Den nye ringmetro i København Eksempler på udfordringerne Anlægsloven Højesteret og Vejloven KE s dilemma Den røde tråd nyt

Læs mere

Vejledning vedr. godkendelse af eksisterende køretøjer uden en ibrugtagningstilladelse

Vejledning vedr. godkendelse af eksisterende køretøjer uden en ibrugtagningstilladelse Gammel Mønt 4 1117 København K Telefon 7226 7000 Fax 3338 1439 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Vejledning vedr. godkendelse af eksisterende køretøjer uden en ibrugtagningstilladelse Notat

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 551 Offentligt

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 551 Offentligt Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2016-17 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 551 Offentligt Edvard

Læs mere

Vejledning til ansøgning om forsøg med selvkørende motorkøretøjer

Vejledning til ansøgning om forsøg med selvkørende motorkøretøjer Dato 29. juni 2017 Sagsbehandler Søren Madsen Mail snm@vd.dk Telefon Dokument 17/09032 Side 1/7 Vejledning til ansøgning om forsøg med selvkørende motorkøretøjer Krav til oplysninger der skal indgå i en

Læs mere

Tidsplan for Femern Bælt-projektet kyst-kyst, april 2012

Tidsplan for Femern Bælt-projektet kyst-kyst, april 2012 Tidsplan for Femern Bælt-projektet kyst-kyst, april 2012 1. Baggrund Femern A/S har i april 2012 udarbejdet en revideret tidsplan for Femern Bælt-projektet, som tager højde for de udfordringer, der er

Læs mere

Tilladelse til etablering af bådebro ud for Nokken i Københavns

Tilladelse til etablering af bådebro ud for Nokken i Københavns Thomas Forslund Rundholtsvej 49 2300 København S Sendt elektronisk til thomas.forslund@gmail.com Tilladelse til etablering af bådebro ud for Nokken i Københavns Sydhavn Edvard Thomsens Vej 14 2300 København

Læs mere

Cityringen. Besigtigelsesforretning. Nørrebroparken. v/nørrebros Runddel. Cityringen

Cityringen. Besigtigelsesforretning. Nørrebroparken. v/nørrebros Runddel. Cityringen Besigtigelsesforretning Nørrebroparken v/nørrebros Runddel Deltagere fra Metroselskabet: Jens H. Gravgaard, ingeniør, projektleder Metroselskabet Christine Hammer, landinspektør, projektleder Metroselskabet

Læs mere

Overordnet vejledning

Overordnet vejledning Byggeri 2014 Vejledningfor ukompliceret byggeri: Garager/carporte, udhuse og lign. Enfamiliehuse, tofamiliehuse med lodret etageskel og sommerhuse Avls- og driftsbygninger Visse industri- og lagerbygninger

Læs mere

Cityringen binder byen sammen

Cityringen binder byen sammen Allerede få år efter, at den eksisterende metro slog dørene op i 2002, begyndte forarbejdet til Cityringen, som blev vedtaget ved lov i 2007. Hovedstaden vokser med cirka 10.000 indbyggere hvert år, og

Læs mere

BETINGET UDBYGNINGSAFTALE VEDRØRENDE EJENDOMMEN BELIGGENDE KANALGADEN 3, 2620 ALBERTSLUND

BETINGET UDBYGNINGSAFTALE VEDRØRENDE EJENDOMMEN BELIGGENDE KANALGADEN 3, 2620 ALBERTSLUND UDKAST II 5. juli 2018 Søren Stenderupd Jensen partner, advokat (H) Frederiksberggade 11 1459 København K Sag 22541 ssj/jbz 5. juli 2018 BETINGET UDBYGNINGSAFTALE VEDRØRENDE EJENDOMMEN BELIGGENDE KANALGADEN

Læs mere

Sporfornyelse Aalborg - Frederikshavn

Sporfornyelse Aalborg - Frederikshavn Sporfornyelse Aalborg - Frederikshavn 12.11.2012 Erfaringer med godkendelse af infrastruktur Trafikstyrelsens sikkerhedskonference Af Anne Nielsen Hovedpunkter Projektet o Hvad o Hvor o Hvornår Godkendelses-processen

Læs mere

Hvordan ser virkeligheden ud i den kommunale byggesagsbehandling?

Hvordan ser virkeligheden ud i den kommunale byggesagsbehandling? v/ Åse Nielsen Formand for DABYFO Forum for danske bygningsmyndigheder Formand for Kommunal Teknisk Chefforenings faggruppe for Byggelov Hvor er den kommunale byggesagsbehandling på vej hen? Faglige/byggetekniske

Læs mere

Metroselskabet I/S Metrovej København S

Metroselskabet I/S Metrovej København S Metroselskabet I/S Metrovej 5 2300 København S UDKAST TIL Påbud efter miljølovens 42 til højere støjgrænser i aftentimerne, i forbindelse med fase 6 armering og støbning af vægge i stationsskakten, Aksel

Læs mere

Cityringen. Besigtigelsesforretning. v/frederiks Kirke. Cityringen

Cityringen. Besigtigelsesforretning. v/frederiks Kirke. Cityringen Besigtigelsesforretning v/frederiks Kirke Deltagere fra Metroselskabet: Jens H. Gravgaard, ingeniør, projektleder Metroselskabet Christine Hammer, landinspektør, projektleder Metroselskabet Søren Sabat,

Læs mere

Undersøgelse. Metrotog afgået fra Nørreport med åbenstående dør. Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane

Undersøgelse. Metrotog afgået fra Nørreport med åbenstående dør. Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane Undersøgelse Journal nr.: 04-611/10 9. marts 2005 Metrotog afgået fra Nørreport med åbenstående dør 1 Hændelse 1.1 Hændelse 2 Fakta Undersøgelserne er

Læs mere

CSM Risikoledelse Giver CSM værdi?

CSM Risikoledelse Giver CSM værdi? CSM Risikoledelse Giver CSM værdi? Trafik- og Byggestyrelsens Sikkerhedskonference 2015 Onsdag den 28. oktober 2015 kl. 13.45-15.00 Oplægsholdere Claus René Pedersson fra Banedanmark Lars Henrik Brockhoff

Læs mere

HusCompagniet Ørbækvej 268B 5220 Odense SØ. Att.: Louise Lambrethsen. Byggetilladelse. Ryleholmen 18, matr.nr. 4cz, Seden By, Seden

HusCompagniet Ørbækvej 268B 5220 Odense SØ. Att.: Louise Lambrethsen. Byggetilladelse. Ryleholmen 18, matr.nr. 4cz, Seden By, Seden HusCompagniet Ørbækvej 268B 5220 Odense SØ Att.: Louise Lambrethsen Plan og Byg Byggesag Odense Slot Nørregade 36-38 Postboks 730 5000 Odense C Tlf. 66 13 13 72 www.odense.dk Kontakt os gerne via digital

Læs mere

Opdateret ansøgning om ændring af støjdispensation på metrobyggepladserne Frederiksberg st. og Frederiksberg Allé

Opdateret ansøgning om ændring af støjdispensation på metrobyggepladserne Frederiksberg st. og Frederiksberg Allé Frederiksberg Kommune Bygge, Plan og Miljøafdelingen Frederiksberg Rådhus, 4. sal værelse 23 2000 Frederiksberg Att.: Kenneth Hansen Opdateret ansøgning om ændring af støjdispensation på metrobyggepladserne

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR DANSK POLITI OG REDNINGSBEREDSKABET EKSTERNE BEREDSKABSPLANER OG INFORMATION TIL OFFENTLIGHEDEN VEDR. RISIKOVIRKSOMHEDER

RETNINGSLINJER FOR DANSK POLITI OG REDNINGSBEREDSKABET EKSTERNE BEREDSKABSPLANER OG INFORMATION TIL OFFENTLIGHEDEN VEDR. RISIKOVIRKSOMHEDER +? BN466 RETNINGSLINJER FOR DANSK POLITI OG REDNINGSBEREDSKABET EKSTERNE BEREDSKABSPLANER OG INFORMATION TIL OFFENTLIGHEDEN VEDR. JUNI 2018 TIL TJENESTEBRUG MÅ IKKE KOMME TIL UVEDKOMMENDES KENDSKAB Rigspolitiet

Læs mere

Tønder Kommune kunstgræsbaner i Tønder, Toftlund og Skærbæk

Tønder Kommune kunstgræsbaner i Tønder, Toftlund og Skærbæk Tønder Kommune kunstgræsbaner i Tønder, Toftlund og Skærbæk HOVEDENTREPRISE UDBUDSBREV-UDBUDSBETINGELSER Maj 2018 Bygherre Tønder Kommune Wegners Plads 2 6270 Tønder Rådgiver Orbicon A/S Gasværksvej 4

Læs mere

Ansøgningsskema TILGÆNGELIGHEDSPULJE 2013. ALLE felterne i ansøgningsskemaet skal udfyldes, med mindre andet fremgår.

Ansøgningsskema TILGÆNGELIGHEDSPULJE 2013. ALLE felterne i ansøgningsskemaet skal udfyldes, med mindre andet fremgår. Ansøgningsskema TILGÆNGELIGHEDSPULJE 2013 ALLE felterne i ansøgningsskemaet skal udfyldes, med mindre andet fremgår. Ansøgningsskemaet skal udfyldes og underskrives inden det sendes til Energistyrelsen

Læs mere

Bekendtgørelse om certificeringsordninger for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet 1)

Bekendtgørelse om certificeringsordninger for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet 1) Bekendtgørelse om certificeringsordninger for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet 1) I medfør af 15 B og 30, stk. 2, i byggeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1178 af 23. september 2016,

Læs mere

Aktuelt tinglyst dokument

Aktuelt tinglyst dokument Aktuelt tinglyst dokument Dokument: Dato/løbenummer: 30.12.2013-1005051985 Senest påtegnet: 30.12.2013 13:53:21 Ejendom: Hovedejendom opdelt i ejerlejligheder Ejerlejlighed Nummer: 1 Hostrupsvej 20C Ejerlejlighed

Læs mere

Administrationsgrundlag. for. Vibrationer og grundvandsforhold ved bygge- og anlægsaktiviteter i Køge Kommune

Administrationsgrundlag. for. Vibrationer og grundvandsforhold ved bygge- og anlægsaktiviteter i Køge Kommune Administrationsgrundlag for Vibrationer og grundvandsforhold ved bygge- og anlægsaktiviteter i Køge Kommune Vibrationer 1. Gyldighedsområde Nærværende administrationsgrundlag omfatter alle tilfælde af

Læs mere

Cityringen. Besigtigelsesforretning. Nørrebros Station. Cityringen

Cityringen. Besigtigelsesforretning. Nørrebros Station. Cityringen Besigtigelsesforretning Nørrebros Station Deltagere fra Metroselskabet: Jens H. Gravgaard, ingeniør, projektleder Metroselskabet Christine Hammer, landinspektør, projektleder Metroselskabet Søren Sabat,

Læs mere