Asger Jorn. Aktivitetshæfte. Navn:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Asger Jorn. Aktivitetshæfte. Navn:"

Transkript

1 Asger Jorn Aktivitetshæfte Navn:

2 Indholdsfortegnelse Spejderdrengen Jorn 3 Totem 4 Dagbog 6 Naturen 10 Leg 12 Vær beredt 14 Fortælling 16 Kreativ 20 Nordisk kunst 22 Overnatning 24 Børn leder børn 26 Egne noter 28

3 Spejderdrengen Jorn Asger Jorn var KFUM-spejder i Silkeborg i årene Fuldt og helt. Det ved vi med sikkerhed. Alt tyder på, at Jorns spejdertid i Silkeborg strakte sig fra ef teråret 1929 til foråret Asgar Jorn Aktivitetshæf te 3 Jorn var hos spejderne en værdsat spejderfører og ikke kun en individuel, anonym drengespejder. Fra 15 års alderen til han fylder 19 år. Fra foråret 1933 slår livet en koldbøtte for Jorn. Den glade, barnlige og fantasifulde spejdertid stopper brat, og en fortrængning og distancering heraf sætter ind. Asger Jorn havnede i årene midt i et livskraf tigt og kreativt miljø hos KFUM-spejderne. Her opmuntres og værdsættes han for sine ideer, handlekraf t og skaberevner. Jorn havde organisatoriske evner, og de blev skærpet som spejderfører. Musikken havde han tidligere haf t flair for og den kunne han fortsat dyrke. Vi møder Asger med violin og tromme. Måske var det her, Jorn fik øjnene op for tegningernes magiske verden. Godt hjulpet på vej af spejdervennen Helge Glavind Thomsen. Måske i konkurrence med vennen. Konkurrencementaliteten hos KFUM-spejderne fandt genklang hos Jorn. Jorns illustrationer i de fire spejderdagbøger vidner om en ustyrlig virtuel fortællelyst. Og en konstant trang til at eksperimentere med teknikker. Man kunne have den mistanke, at han opgav at konkurrere med Helge Glavind Thomsen med hensyn til vellignende tegninger og i stedet søgte sine egne suveræne udtryksmåder. Det kunne ske ved humoristiske eller groteske illustrationer eller ved en leg med bogstaverne. Jorns tegninger fremhæver gerne selve teksten, så tekst og illustration kommer til at danne en afrundet helhed. Jorns tegnetekniske eksperimenter i spejderdagbøgerne inkluderer en række stemningsfulde silhuettegninger, og denne udtryksmåde videreudvikler Jorn i linoleumstrykkene i Luren. Man kan fornemme, at han her føler sig mere på hjemmebane og jævnbyrdig med f.eks. Helge Glavind Thomsen. Flere af illustrationerne i Luren kan have noget truende og sorgmodigt over sig. Stilen og den dystre tone fortsætter i den politiske satire, som Jorn kaster sig over i Vær beredt. Også på at tingene ikke altid er, som man tror. Ef tertidens forhold til Jorns spejdertid er påfaldende, ufølsom og uhensigtsmæssig. Herved overses alle de frø, som lægges i denne tid. Spejderdrengen Jorn er tydelig at ane hos verdenskunstneren Jorn. Hvis man ser efter og er opmærksom. Keld Dalsgård Larsen Museumsinspektør, Museum Silkeborg

4 Totem Stjernen var Asger Jorns totem som KFUM-spejder i Silkeborg. Stjernen symboliserede den, som stræbte ef ter de højeste mål. Søgte mod stjernerne. Asger Jorns spejderkammerat Helge Glavind Thomsen havde bien som totem, og den skulle symbolisere den flittige.

5 Asgar Jorn Aktivitetshæf te 5 Opgave: Skriv de ord, der beskriver dig bedst (Hvad er du god til? Hvordan er du som ven?)

6 Dagbog Asger Jorn er i dag kendt som betydningsfuld verdenskunstner. Måske blev kimen lagt i Silkeborg som KFUM-spejder. Asger Jorn illustrerede i årene fire forskellige spejderdagbøger. Spejderpatruljerne skulle føre dagbog over patruljens virke. Det kunne ske ved både tekst og illustrationer. Asger Jorn forstod at illustrere patruljens virke levende i såvel tekst som tegning. Gerne med uhøjtidelig humor.

7 Asgar Jorn Aktivitetshæf te 7 Opgave: Lav din egen dagbog Du kan måske bruge et hæfte eller de næste sider i aktivitetshæftet. Du kan tegne eller skrive eller du kan lave din egen blog.

8 Opgave: Lav din egen dagbog

9 Opgave: Lav din egen dagbog Asgar Jorn Aktivitetshæf te 9

10 Naturen Asger Jorn elskede naturlivet. KFUM-spejderne i Silkeborg var og er heldige at have en storslået natur i nærheden. I naturen bliver det enkelte menneske sat i et større perspektiv. Her kan det være godt at lade roen falde over sig, falde i staver og blot nyde øjeblikket. Eller gå på opdagelse. Naturen er overvældende på alle tider af året og døgnet.

11 Asgar Jorn Aktivitetshæf te 11 Opgave: Naturen Find et træ. Kram det og luk øjnene imens i cirka 1. minut Stå tidligt op og gå en tur uden at sige noget. Læg mærke til lydene omkring dig. Hvilke lyde hørte du?

12 Leg Asger Jorn var helt pjattet med at lege. Hele livet. Leg er godt for børn og voksne. For alle. Og ind imellem er det allersjoveste selv at finde på nogle lege. Som patruljefører for Musvitterne fandt Asger Jorn i 1931 på en leg om slaget ved Dannevirke i Patruljen blev delt op i to hold tyskere og danskere. Grankogler gjorde det ud for krudt og kugler. Når man var ramt fem gange, døde man. Midt under slaget byttede man roller, så tyskerne blev danskere, og danskerne blev tyskere. Og til allersidst gik alle i samlet flok hen for at slutte af tenen af med kaf fe og kage. Asger Jorn fortalte om denne aktivitet i tekst og billede i spejderdagbogen.

13 Asgar Jorn Aktivitetshæf te 13 Opgave: Leg Inviter en eller flere af dine venner til brætspil en eftermiddag eller en aften. Du skal udfordre en eller flere i den leg du bedst kan lide, gerne udenfor.

14 Vær beredt! Asger Jorn var spejder med liv og sjæl og til enhver tid drejede det sig om: Vær beredt. Løf tet har følgende ordlyd: Jeg lover på min ære ef ter bedste evne at være tro imod Gud og mit fædreland og være hjælpsom mod alle og holde spejderloven. Jorn kunne lektien og hjalp til med, at rekrutterne også fik det ind på rygraden. Det var indgangen til et fællesskab, der rummede masser af højtid, patos, sære påfund, friluf tsliv, konkurrencer, fantasi, legemlige og intellektuelle udfordringer og nærvær.

15 Asgar Jorn Aktivitetshæf te 15 Opgave: Vær beredt Gør dagens gode gerning. Du kan måske spørge dine forældre eller bedsteforældre eller måske din nabo, om der er noget du kan hjælpe med.

16 Fortælling Asger Jorn elskede fortællinger. Patruljefører Peter Knudsen var en fantastisk fortæller, og han berettede levende om indianer og cowboyer, vildmarkens vilde dyr og meget andet. en hund ef ter gode historier. Og han fortalte dem gerne videre. Eller fandt på nye fortællinger fortalt mundtligt eller fremstillet kunstnerisk, f.eks. som tegninger i patruljedagbøgerne. Fortællinger opsluger os, skaber fællesskab, øger vor viden og udvider vor fantasi. Asger Jorn var

17 Asgar Jorn Aktivitetshæf te 17 Opgave: Tegneserie Lav en tegneserie over dagens oplevelser.

18 Opgave: Tegneserie

19 Asgar Jorn Aktivitetshæf te 19

20 Kreativ Asger Jorn var hele tiden i gang med at lave billeder. Jorn malede ikke kun malerier. Han benyttede mange forskellige materialer. Til tider skif tede han den traditionelle malerpensel ud med snore eller kugler dyppet i maling. Asger Jorn arbejdede med ler, papir, maling, sten, lærred, stof og tråd. Dette blev til en række spændende og anderledes kreationer. Asger Jorn var en meget kreativ person selv når han skulle udfolde sig med musik og teater.

21 Asgar Jorn Aktivitetshæf te 21 Opgave: Kreativ Lav din egen stregtegning og farvelæg den.

22 Nordisk kunst Asger Jorn var medredaktør for KFUMspejdernes blad Luren. Det er meget tænkeligt, at det var Asger Jorn, som fandt på navnet. Det var i hvert fald ham, der skabte bladhovedet med to store lurer fra den nordiske oldtid. Asger Jorn var livet igennem optaget af nordisk kunst. Det brugte han meget tid og mange penge på. Blandt andet ved at besøge talrige af de danske landsbykirker og af fotografere den gamle kunst, der findes her.

23 Asgar Jorn Aktivitetshæf te 23 Opgave: Nordisk kunst Opfind din egen skrift. Brug din nye skrif t til at lave dit eget bogmærke med dit navn på eller find en sten og lav den til din navnesten

24 Overnatning Asger Jorn ville gerne udfordres. Hele livet igennem. Prøve noget nyt. Måske noget farligt. Måske var det meget sjovere og mere spændende, end det man har prøvet før. Som spejder blev Asger Jorn udfordret hele tiden. F.eks. ved at gå eller cykle lange ture. Eller ved at overnatte i det fri og have natløb. I nattens mulm og mørke bliver virkeligheden pludselig anderledes. Om dagen tror ingen på spøgelser men om natten langt ude i naturen, kan man godt komme i tvivl. Heldigvis er man sammen med andre, og sammen kan man opleve naturen også om natten. Med alle sanser.

25 Opgave: Overnatning Asgar Jorn Aktivitetshæf te 25 Overnat udenfor, måske i haven eller på stranden.

26 Opgave: Hjælp en kammerat, der ikke er så gammel som dig selv, med at løse en opgave.

27 Asgar Jorn Aktivitetshæf te 27 Børn leder børn I patruljen har man en patruljeleder og en patruljeassistent, der sammen skal lede patruljen i den rigtige retning og sørge for, at alle er med ellers kan meget simple opgaver blive meget svære at løse. I dagbøgerne hører vi om, hvordan Jorn og de andre spejderdrenge, har løst forskellige opgaver i samarbejde med hinanden.

28 Egne noter...og tegninger

29 Asgar Jorn Aktivitetshæf te 29

30

31 Asgar Jorn Aktivitetshæf te 31

32 Dette aktivitetshæf te er lavet i samarbejde mellem KFUM-Spejderne, KFUM Spejderne Silkeborg og Museum Silkeborg. KFUM-Spejderne i Silkeborg har doneret de 4 dagbøger til Museum Jorn, mod en fælles forpligtelse til at fortælle historien og om hans liv som spejder. I et tæt samarbejde mellem Museum Silkeborg, Museum Jorn og KFUM Spejderne i Silkeborg, er der i forbindelse med markering af 100 året for Jorn, lavet særudstilling og materiale til Skoler og Spejdergrupper over hele landet. Tak til Museum Silkeborg, Hovedgårdsvej 7, Silkeborg Museum Jorn, Gudenåvej 7-9, Silkeborg Katrine Hvid Andersen tegner af stregtegningerne Arbejdsgruppe Kaj Jørgensen, Mette Jørgensen, Jette Thorup Nielsen, Sara S. Sjøgren og Morten Iversen KFUM-Spejderne i Danmark Udgivet af KFUM-Spejderne Danmark 2014 Tryk og design: PR Offset

33 Asger Jorn Aktivitetshæf te Navn:

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige

kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige VELoverstået - eksamen. Vi skaber succeser. Det er vores

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse!

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Vi har hver i sær vores bagage med. Både den helt konkrete bagage

Læs mere

Når far eller mor får kræft

Når far eller mor får kræft Familierådgivning Kræftens Bekæmpelse Når far eller mor får kræft En arbejdsbog til kræftramte familier Indholdsfortegnelse Når far eller mor får kræft....................... 1 Til hele familien.............................

Læs mere

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid.

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid. 95 14 STØTTE OVER TID Det tager tid at erkende, at ægtefællen er død og indrette sig i det nye liv. Derfor ønsker efterladte støtte over tid, en vedholdende opmærksomhed og interesse fra omgangskredsen.

Læs mere

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015 FAR- VEL! Roskilde den 3. marts, 2015 Kære dig. Når du læser dette, så forestiller jeg mig, at du enten har været eller er tæt på en døende eller på anden måde har tanker om, at livet ikke varer evigt.

Læs mere

BLIV DIN EGEN OMSORGSFULDE FORÆLDER

BLIV DIN EGEN OMSORGSFULDE FORÆLDER BLIV DIN EGEN OMSORGSFULDE FORÆLDER BEHOV FOR SELVREALISERING At opnå sine mål. Realisere og udvikle specielle potentiale og kompetencer. Højdepunktsoplevelser, spiritualitet. BEHOV FOR ANERKENDELSE Alle

Læs mere

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ 1 DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ af Barbara Berger (Copyright Barbara Berger 2000/2009) 2 Indhold Introduktion 3 De Mentale Love / Måden sindet fungerer på - Loven om at tanker opstår 4 - Loven

Læs mere

Guide. hvordan du kommer videre. Læs her. sider. Se dit liv i et nyt perspektiv Sådan får du det godt med dig selv

Guide. hvordan du kommer videre. Læs her. sider. Se dit liv i et nyt perspektiv Sådan får du det godt med dig selv Guide MARTS 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Læs her 12 hvordan du kommer videre sider Se dit liv i et nyt perspektiv Sådan får du det godt med dig selv GUIDE INDHOLD I DETTE HÆFTE: Side

Læs mere

NÅR BØRN MISTER - ET FØRSTEHJÆLPSHÆFTE VED DØDSFALD

NÅR BØRN MISTER - ET FØRSTEHJÆLPSHÆFTE VED DØDSFALD NÅR BØRN MISTER - ET FØRSTEHJÆLPSHÆFTE VED DØDSFALD INDHOLD INDHOLD Indledning s. 03 Et barn er aldrig for lille til at savne og sørge s. 04 Konkrete råd i forbindelse med dødsfald s. 07 Fra død til begravelse

Læs mere

Grundlæggende pædagogiske mål

Grundlæggende pædagogiske mål Grundlæggende pædagogiske mål Alsidig personlig udvikling I Spiren lægger vi op til at være et omsorgsfuldt og pædagogisk supplement til hjemmet. Vi vil skabe en tryg base for barnet, der kan være udgangspunkt

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE

AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE INDHOLD AT VÆRE SIG SELV. TEMAMATERIALE TIL 6.-7. KLASSE................................. 3 1. HVEM ER VI? ICEBREAKER.................................................

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Gud er min far -2. Komme dit rige, ske din vilje som i himlen således også på jorden;

Gud er min far -2. Komme dit rige, ske din vilje som i himlen således også på jorden; Gud er min far -2 Komme dit rige, ske din vilje som i himlen således også på jorden; Mål: Børnene oplever forventningsglæde: Guds rige vokser der, hvor Guds vilje sker. Gud ønsker at vi er med til at opbygge

Læs mere

AT SKABE ET BEDRE LIV

AT SKABE ET BEDRE LIV AT SKABE ET BEDRE LIV - fortællinger fra Korskærparken www.korskaerparken.dk Denne bog er lavet i samarbejde mellem beboere i Korskærparken og Fredericia Kommune. TAK til Niels Dahl for den store hjælp

Læs mere

DE KAN IKKE TALE, MEN HVOR KAN DE SIGE MEGET!

DE KAN IKKE TALE, MEN HVOR KAN DE SIGE MEGET! Kompashuset ApS, Klavs Nebs Vej 25, 2830 Virum Tlf 45 83 92 83, ka@kompashuset.dk, www.kompashuset.dk DE KAN IKKE TALE, MEN HVOR KAN DE SIGE MEGET! En fortælling om at arbejde med psykisk og fysisk handicappede

Læs mere

Kan man se det på dem, når de har røget hash?

Kan man se det på dem, når de har røget hash? Kan man se det på dem, når de har røget hash? Når forældre og medarbejdere på de københavnske skoler gerne vil vide noget om unge og rusmidler, har U-turn et godt tilbud: To behandlere og en ung er klar

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 JO ÆLDRE DU ER, JO FLERE RETTTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE, PÆDAGOGER OG ANDRE VOKSNE 14

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

DAVID G. BENNER. At åbne sig for Gud. Lectio divina som ramme for et liv i bøn

DAVID G. BENNER. At åbne sig for Gud. Lectio divina som ramme for et liv i bøn DAVID G. BENNER At åbne sig for Gud Lectio divina som ramme for et liv i bøn 5 Indhold Introduktion: Forvandlende åbenhed over for Gud 7 1. Mere end du kan forestille dig 11 2. Forberedelse til det guddommelige

Læs mere

MIT BARN hvor er du? Første bog i Danmark om adoption fortalt af den biologiske mor. Aniella Bonnichsen

MIT BARN hvor er du? Første bog i Danmark om adoption fortalt af den biologiske mor. Aniella Bonnichsen MIT BARN hvor er du? Første bog i Danmark om adoption fortalt af den biologiske mor. Aniella Bonnichsen MIT BARN HVOR ER DU? BAGSIDETEKST Adoption bringer mange tanker og følelser i spil. I bøger, aviser,

Læs mere

Hvad er det, du siger -4

Hvad er det, du siger -4 Hvad er det, du siger -4 Dine ord skaber Mål: Børn indser, at det, vi siger, gør noget i os selv, andre og den verden, vi lever i. Ord bliver ofte til handling. At sige gode og positive ord skaber noget

Læs mere

A K RY L PÅ L Æ R R E D M A L D I G G L A D MAL DIG GLAD

A K RY L PÅ L Æ R R E D M A L D I G G L A D MAL DIG GLAD A K RY L PÅ L Æ R R E D M A L D I G G L A D m ø b e r g s f o r l a g MAL DIG GLAD MAL DIG GLAD af Susanne Møberg Copyright Møbergs Forlag, 2008 1. udgave 1. oplag Layout og foto: Søren Larsen Tlf. +45

Læs mere

11 HVORDAN MESTRER VI TAB?

11 HVORDAN MESTRER VI TAB? 76 SORG - NÅR ÆGTEFÆLLEN DØR I DEL 1 I OM SORG 11 HVORDAN MESTRER VI TAB? Mestring handler om, hvordan vi håndterer de problemer og udfordringer, vi møder. I dette kapitel oversætter vi nogle gange mestring

Læs mere

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere

Idekatalog til at arbejde med børns kompetencer, som skal bruges for at lære at håndtere konflikter.

Idekatalog til at arbejde med børns kompetencer, som skal bruges for at lære at håndtere konflikter. 1 Idekatalog til at arbejde med børns kompetencer, som skal bruges for at lære at håndtere konflikter. Børnehavebørn: At tyde følelser: Tegn 4 forskellige børn: Et der er surt, et der er formærmet, et

Læs mere