Bestyrelsesmøde nr. 80, den 27. oktober 2015 Pkt. 5a. Bilag 1. Vedr.: Hovedretning for budget 2016 og rammerne for

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bestyrelsesmøde nr. 80, den 27. oktober 2015 Pkt. 5a. Bilag 1. Vedr.: Hovedretning for budget 2016 og rammerne for"

Transkript

1 KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 80, den 27. oktober 2015 Pkt. 5a. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 15. OKTOBER 2015 Vedr.: Hovedretning for budget 2016 og rammerne for Sagsbehandler: Koncern-økonomi/Økonomistyringssektionen KONCERN-ØKONOMI ØKONOMISTYRINGSSEKTIONEN NØRREGADE 10 Resumé Regeringen har 29. september 2015 fremsat Forslag til Finanslov 2016 (FFL16-II). Koncern-økonomi har på den baggrund opdateret indtægtsscenariet for KU for de kommende 4 år. Samlet set er det opdaterede indtægtsestimat væsentligt forværret i forhold til det forventede indtægtsgrundlag, som Bestyrelsen blev præsenteret for i marts Forværringen skyldes FFL16-II, som indeholder omprioriteringsbidrag på uddannelse, reduktion i Forskningsreserven og fjernelse af huslejeregulering til KU. Et svagt stigende vækstscenarium kombineret med en KU-strategi om stimulering af kerneforretningen ved at nedspare en del af KU s egenkapital, er nu afløst af et scenarium med behov for konsolidering og betragtelige reduktioner. De væsentligste ændringer i de direkte tilskud for KU på FFL16-II omfatter: 2 % omprioriteringsbidrag på uddannelse, øvrige formål og myndighedsbetjening I rammerne for budget er indarbejdet regeringens årlige omprioriteringsbidrag på 2 %. I sker der primært reduktion på bachelor- og kandidatbonus, mens taksterne på heltidsuddannelse reduceres med hele 5,8 % i KU s øvrige finanslovselementer reduceres også i Samlet set bliver KU s tilskud til uddannelse, øvrige formål og myndighedsbetjening reduceret med 41,7 mio. kr. i 2016, 82,0 mio. kr. i 2017, 123,3 mio. kr. i 2018 og 187 mio. kr. i Takst-1 forhøjelse til På FFL16-II takst 1-forhøjelsen på kr. pr. STÅ til de samfundsvidenskabelige og humanistiske uddannelser vi- POSTBOKS 2177 DK-1017 KØBENHAVN K TLF DIR iki@adm.ku.dk REF: IKI

2 dereført frem til og med Pengene (svarende til 70 mio.kr. for KU) er betinget af en række krav om undervisning og vejledning. 2 % omprioriteringsbidrag på forskning i FFL16-II viderefører i lighed med tidligere år 3-årig budgetsikkerhed i KU s forskningstilskud. Det store fald i basisforskningstilskuddet er nu først synligt i KU er i 2019 (budgetoverslagsår 3) beskåret med godt 51 mio. kr. i omprioriteringsbidrag på forskning. Omprioriteringsbidraget er placeret i ministeriets omstillingsreserve, som er på 500 mio.kr. i KU s andel har hidtil været godt 30 procent, hvilket svarer til ca. 150 mio.kr. Dette tal er ikke indregnet i KU s forventning i Fjernelse af huslejeregulering. På FFL16-II fjerner et aftalt tilskud til huslejeregulering vedr. KUA 2 og KUA 3. I forhold til KU s tidligere forventninger betyder det en nedgang i KU s basistilskud på 22 mio. kr. i 2016 og knap 70 mio.kr. fra 2017 og frem. SIDE 2 AF 8 Endelig indeholder FFL16-II en reduktion af Forskningsreserven i 2016, hvilket reducerer budgetterne med mio.kr. til Det frie Forskningsråd og Danmarks Innovationsfond. Denne nedgang vil få negativ konsekvens for KU i form af en årlig nedgang i bevillingstilsagn til KU s konkurrenceudsatte eksterne midler på mio.kr. i perioden og en afledt indtægtsnedgang på mio.kr. overhead (44 % pr. forskningskrone). I det mindst ringe fremtidige scenarium kan KU miste godt 300 mio. kr. i 2019 (omprioriteringsbidrag og huslejeregulering). Hvis andre usikkerheder også slår igennem i 2019 kan KU stå i et væsentligt værre scenarium. Disse usikkerheder angår bl.a. uklar fortsættelse af den 3-årige budgetsikkerhed på forskningstilskuddet (ca. 300 mio. kr. i 2019), bortfald af taxameterforhøjelsen til de samfundsvidenskabelige og humanistiske uddannelser efter 2018 (ca. 70 mio. kr.), evt. konsekvens af studiefremdriftsreformen i forhold til manglende studietidsreduktion og af en kommende taxameterreform som regeringen just har annonceret. Dertil kommer nedgang i årlige bevillingstilsagn på mio.kr. fra offentlige fonde. Og endelig kommer det aktuelle egenkapitaltræk, der alt andet lige også vil skulle genopbygges efter Der er dog midler på Forskningsreserven på mia. kr. i 2019 og på ministeriets omstillingsreserve på 500 mio.kr. i Det er dog usikkert om nogle af midlerne vil tilgå universiteterne.

3 Estimeret indtægtsgrundlag SIDE 3 AF 8 Tabel 1. KU s estimerede indtægter , pr. 6. oktober ) B B15 B16 (BO1) (BO2) (BO3) kr niveau 2016-niveau 2016-niveau 2016-niveau 2016-niveau Heltidsuddannelse 2) Deltidsuddannelse Færdiggørelsesbonus (bachelor og kandidat) Fripladser og stipendier Udvekslingsstuderende Småfag Øvrige uddannelsestilskud fra UFM og UVM 3) Uddannelsestilskud fra UFM og UVM Forskningstilskud 4) Herunder glob. midler til ph.d. og post.docs Omstillingsreserven 5) Nye basisforskningsmidler fra forskningsreserven 6) Forskningstilskud fra UFM Øvrige formål 7) Forskningsbaseret myndighedsbetjening Administrativ effektiviseringer Basistilskud fra UFM Tilskudsfinansieret forskningsvirksomhed 8) Andre tilskudsfinansierede aktiviteter Retsmedicinske ydelser Indtægter i kommerciel indtægtsdækket virksomhed Eksterne midler Fremleje, driftsrefusioner m.v. 9) Bygningsrelaterede indtægter Salg af varer og tjenester Øvrige indtægter Andre indtægter 9) Indtægter i alt Renteindtægter Indtægter i alt, inkl. renteindtægter Indtægter i alt forventet i marts 2015 inkl. renteindtægter Difference (2015 skyldes PL regulering) ) 2015 er P/L reguleret med 0,1 pct., så den også fremstår i 2016-niveau. 2) KU benytter egen prognose i forhold til uddannelsesindtægterne. Takst 1-forhøjelsen er ikke videreført efter Heltidsuddannelse og færdiggørelsesbonus er opdateret med takster fra FFL16-II i 2016 og BO årene. 3) Ift 'Øvrige uddannelsestilskud' er midler fra Undervisningsministeriet (UVM) samt midler fra Styrelsen for Videregående uddannelser (UDS) overført til Uddannelses- og Forskningsministeriet(UFM). Er baseret på budget ) Forskningstilskud er ekskl. Forskeruddannelsesprojekter (FUP) 5) Fra 2017 og frem er midlerne indeholdt i selve forskningstilskuddet på 2016-niveau og fremstår ikke længere som en særskilt afsætning. 6) Nye basisforskningsmidler videreføres ikke efter ) Øvrige formål er i alle år tillagt 7 mio. kr. i forventede TB-indtægter vedrørende fremleje fra Bygningsstyrelsen (Bygst). Følgende profil for huslejeregulering på TB, er fjernet sfa. FFL16-II; 2015=22 mio kr; 2016=22 mio. kr; 2017=69,1 mio. kr.; 2018 og 2019=69,1 mio. kr. 8) Profil fra B2015, der er indarbejdet en 2 procent vækst for den tilskudsfinansierede virksomhed i Profilen afspejler ikke nedgang i KU s forventede bevillingstilsagn på mio. kr. fra offentlige fonde. Denne nedgang vil blive indarbejdet i budget 2016, når fakulteter og institutter har estimeret deres forventninger til konkurrenceudsatte projekter som følge af reduktioner i offentlige fondes budgetter på FFL16-II. 9) Bygningsrelaterede indtægter og 'Andre indtægter' er baseret på Budget med en flad fremskrivning i 2019.

4 Figur 1 illustrerer hvorledes de forskellige tilskud forventes at udvikle sig over perioden er stiplet, da der er stor usikkerhed forbundet med dette budgetoverslagsår. SIDE 4 AF 8 KU s samlede indtægter forventes at falde i perioden Samlet forventes et fald i perioden på godt 474 mio. kr. Viden om KU's uddannelsestilskud (FFL16-II) KU s samlede uddannelsestilskud fra UFM (Uddannelses- og Forskningsministeriet) består af de aktivitetsafhængige og de faste uddannelseselementer på finansloven. KU anvender egne prognoser for heltidsuddannelse (STÅ), deltidsuddannelse, færdiggørelsesbonus og internationalisering. Uddannelsestilskuddene forventes samlet set at falde godt 208 mio. kr. i perioden , hvilket primært ses på tilskud til heltidsuddannelse og færdiggørelsesbonus. Heltid KU s egne prognoser for uddannelseselementerne, som er indarbejdet i tabel 1, viser generelt et lavere indtægtsniveau på heltidsuddannelse over alle årene. Det gælder særligt i 2019, hvor taxameteret er reduceret med 5,8 %. Prognosen opdateres medio oktober når endelige produktion (TB15) og optagelsestal foreligger. Takst 1-forhøjelsen Takst 1-forhøjelsen, som hovedsagligt går til de humanistiske og samfundsvidenskabelige uddannelser, er ved FFL16-II videreført ét år frem til 2018 (mod tidligere kun til 2017). Takst 1-forhøjelsen er dog i 2017 og 2018 placeret på en reserve til kvalitetsudvikling af de videregående uddannelser, og udmøntning af reserven er gjort betinget af, at universiteterne sikrer øgede undervisnings- og vejledningstimer samt bedre forskerdækning. Takst-1 forhøjelsen er her indregnet i KU s forventninger til uddannelsesindtægter.

5 Færdiggørelsesbonus UFM har med FFL16-II udmeldt nye vejledende takster for færdiggørelsesbonus, hvilke udviser store ændringer i forhold til FL15. KU s tilskud til færdiggørelsesbonus er således kraftigt reduceret af omprioriteringsbidraget frem til KU bruger egne prognoser, som udviser et fald på 13 mio. kr. fra 2015 til Fra er profilen nogenlunde stabil, hvorefter der forventes en stigning på ca. 50 mio.kr. i Der er dog stadig knyttet usikkerhed til, hvilke økonomiske konsekvenser studiefremdriftsreformen får, og generelt er niveauet reduceret med hhv. 35 mio.kr. i 2016, 71,3 mio.kr. i 2017 og 98 mio.kr. i 2018 i forhold til KU s forventninger til bonus i Budget Der er stor usikkerhed behæftet med bonus frem mod 2019, da en stadig stigende del af bonussen er betinget af studiefremdriften ift. reduktion af studietiden både i sektoren samlet og på KU. I det ringeste scenarium, hvor hverken sektoren eller KU opfylder kravene, vil størstedelen af midlerne ikke udmøntes, og KU vil tilnærmelsesvis ingen bonus få. Prognosen for bonus opdateres til det endelige budget For de øvrige uddannelseselementer på finansloven forventes mindre reduktioner i perioden 2015 til 2019, primært som følge af omprioriteringsbidraget, som reducerer tilskuddet på både deltidsuddannelse, udvekslingsstuderende, fripladser og stipendier og småfag. Prognosen for uddannelsesindtægter bliver løbende i budgetprocessen valideret i et samarbejde mellem den centrale Uddannelsesservice og fakultetsniveauet. Denne proces bør alt andet lige øge realismen i uddannelsesprognoserne, men der er stadig usikkerheder forbundet med denne. SIDE 5 AF 8 Viden om KU s forskningstilskud (FFL16-II) Forskningstilskuddet er i perioden nedadgående. I FFL16-II er basismidler fra forskningsreserven videreført til og med 2018 på samme niveau som tidligere år, samtidig med at der i 2018 er givet engangstilskud til forskning fra omstillingsreserven. Der er således sikret budgetsikkerhed frem til frem til 2018 i forskningstilskuddet (mod tidligere kun til 2017). Forskningstilskuddet friholdes fra regeringens omprioriteringsbidrag på 2 % årligt frem til KU har tidligere bidraget til Omstillingsreserven via de årlige 2 procents reduktioner af finanslovstilskuddene, hvorefter midlerne i omstillingsreserven kanaliseres tilbage til universiteterne. I FFL16-II er dette omstillingsbidrag i 2019 omdefineret til et omprioriteringsbidrag. KU har været i kontakt med Ministeriet, der tilkendegiver, at disse bidrag stadig overføres til omstillingsreserven i ministeriet og tilbageføres til universiteterne. Konkret er KU s tilskud reduceret med 51,7 mio. kr. i 2019.

6 Tabel 2 illustrerer, hvorledes forskningstilskuddet fra UFM forventes at udvikle sig i perioden 2015 til Der er dels taget højde for midler til ph.d./post.docs., og dels for den tekniske omlægning af finanslovstilskud fra øvrige formål til forskning. SIDE 6 AF 8 Tabel 2. Estimat over KU's forskningstilskud Mio. kr. (2016-niveau) KU's samlede indtægter Forskningstilskud (samlet) Herunder glob. midler til ph.d. og post.docs Herunder teknisk omlægning fra øvrige formål Omstillingsreserven Basisforskningsmidler fra forskningsreserven Forskningstilskud (ekskl. ph.d. og tek. omlægning) Forskel til I lighed med de seneste års finanslove er globaliseringsindsatsen inden for forskning og uddannelse mv. videreført med FFL16-II gennem en udmøntning af basisforskningsmidler fra forskningsreserven. I 2016 udmøntes 204 mio. kr., 201 mio. kr. i 2017, og med FFL16-II er udmøntningen videreført til 2018 også med 201 mio. kr. Der er stor usikkerhed om hvorvidt udmøntningen fortsætter efter 2018, hvorfor der ikke er indarbejdet tilsvarende midler i Der henstår generelt mio.kr.. på forskningsreserven i Hvorvidt der vil ske udmøntning herfra til universiteterne er tvivlsom. På tidligere finanslove er der udmøntet forskningsmidler fra Omstillingsreserven til KU i 2015 og Midlerne fra 2016 (206 mio. kr.) er fra 2017 en del af selve forskningstilskuddet. I FL15 blev et engangstilskud til basisforskning på 46,2 mio. kr. i 2017 tilført KU fra Omstillingsreserven, og tilsvarende er der på FFL16-II udmøntet 92 mio. kr. i Der henstår godt 500 mio. kr. i 2019 i omstillingsreserven. Der er i herværende notat ikke indregnet forventninger til basisforskningstilskud fra omstillingsreserven i I alt i perioden reduceres KU s samlede forskningstilskud med 373,5 mio. kr. En andel til KU på 150 mio.kr. fra Omstillingsreserven vil således kun reducere skrænten en smule, men ikke fjerne den. Viden om KU's basistilskud (FFL16-II) Basistilskuddet falder med ca. 82 mio. kr. i perioden 2015 til 2019, hvor KU i marts 2015 havde en forventning om en forøgelse på 28 mio. kr. i samme periode. Nedgangen skyldes, at regeringen på FFL16-II har fjernet en huslejeregulering, som tidligere har været en forventet indtægt på Tillægsbevillingsloven, som følge af 2. og 3. etape af KUA. Der har været afsat bevillinger til dækning af merudgifter til husleje for de byggerier, som Folketinget havde godkendt, forinden huslejeordningen blev iværksat. Beløbene blev justeret som følge af prisstigninger og bygningernes ibrugtagning. Ibrugtag-

7 ningen af 2. og 3. etape af KUA3 skulle have udløst en huslejeregulering på 22 mio. kr. i I fjernes 69,1 mio. kr., som nu skæres af KU s bevilling til øvrige formål. Faldet i KU s basistilskud skyldes også det føromtalte omprioriteringsbidrag, der tages både fra øvrige formål og forskningsbaseret myndighedsbetjening, så samlet falder KU s basistilskud som følge heraf med 8,5 mio. kr. i 2016 stigende til 38,8 mio.kr. i 2019 i. Den pålagte administrative effektivisering er nogenlunde stabil i perioden. SIDE 7 AF 8 Eksterne og øvrige indtægter De eksterne midler forventes fortsat at stige i de kommende år, dog med en mindre vækstrate profil i forhold til tidligere. Indtægtsestimaterne for budgetoverslagsårene er baseret på fakulteternes egne budgetindmeldinger i Budget , og der ses i gennemsnit en årlig vækst på 1,7 procent for tilskudsfinansieret forskningsvirksomhed fra , som pt. er videreført for Dette estimat er aktuelt indregnet før konsekvensen af FFL16- II. I FFL16-II lægger regeringen op til en besparelse på forskningsreserven på mio. kr., som bl.a. ses udmøntet i store reduktioner i de danske forskningsråd og fonde. Det ses bl.a. som en nedgang i Det frie Forskningsråd og Innovationsfonden mm. på mio. kr. fra Nedgangen forventes at påvirke KU negativt i form af faldende bevillingstilsagn til konkurrenceudsatte forskningsprojekter. Den økonomiske effekt for KU vil blive opdateret med fakulteters og institutters forventninger til konkurrenceudsatte forskningsprojekter i Budget KU s andel af midler fra Det Frie Forskningsråd er 44 % i 2014 og af midler fra Danmarks Innovationsfond er 11 % i I et scenarium hvor De frie forskningsråd og Danmarks Innovationsfond går ned, kan KU risikere at miste bevillingstilsagn på ca. 240 mio. kr. fra 2015 til 2016 og mellem mio.kr. årligt i perioden (jf. tabel 3). Som afledt effekt vil KU s overheadindtægter falde med mio.kr. (44 % pr. forskningskrone). Der er stor usikkerhed om dette estimat, da det afhænger af fondens uddelingspraksis, konkurrence med andre universiteter og KU s faktiske succesrate. Tabel 3. Rådssystemets bevillinger opgjort i regeringens FFL2016-II 2016 priser, mio. kr Det frie forskningsråd ( ) 1.189,8 804,3 804,7 954,3 935,2 KU's andel (forventes 44%) 523,5 353,9 354,1 419,9 411,5 Danmarks Innovationsfond ( ) 1.593,0 950, , ,0 996,0 KU's andel (forventes 11%) 175,2 104,5 114,1 110,9 109,6 KU's samlede andel 698,7 458,4 468,2 530,8 521,0 Samlet nedgang i bevillingstilsagn ift ,4-230,6-168,0-177,7

8 SIDE 8 AF 8 Regeringen har 9. oktober 2015 indledt forhandlinger om Forskningsreserven. Regeringen foreslår, at reserven for 2016 på 671 mio. kr. primært skal tilgå Danmarks Innovationsfond, hvorved midlerne øremærkes især til forskning i fødevarer og vækstteknologier. Det er usikkert i hvilket omfang KU kan få andel af disse midler. Hvis regeringen kan skabe opbakning til sit forslag vil nedgangen i Innovationsfonden på FFL16-II blive reduceret. I et scenarium hvor regeringens forhandlingsudspil af 9. oktober vinder opbakning vil der tilføres yderligere 517 mio. kr. til Danmarks Innovationsfond i I den situation vil KU kun stå til at miste godt 180 mio.kr. i bevillingstilsagn fra Der er således meget stor usikkerhed om KU s forventede indtægter på konkurrenceudsatte midler som følge af FFL16-II og af finanslovsforhandlingernes resultat. De bygningsrelaterede indtægter og andre indtægter, herunder egengenerede indtægter, forventes at være på niveau med Budget 2015, og der er indlagt en flad profil i perioden

Resumé. Bestyrelsesmøde nr. 83, d. 27. april 2016 Pkt. 6. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse

Resumé. Bestyrelsesmøde nr. 83, d. 27. april 2016 Pkt. 6. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 83, d. 27. april 2016 Pkt. 6. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 15. APRIL 2016 Vedr. De økonomiske rammer for 2016-2019 og tilpasninger frem

Læs mere

Bilag 1 Hovedretning for budget 2017 og rammerne for Bestyrelsen

Bilag 1 Hovedretning for budget 2017 og rammerne for Bestyrelsen KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 85 d. 25. okt. 2016 Punkt 4, bilag 1 Bilag 1 Hovedretning for budget 2017 og rammerne for 2017-2020 Bestyrelsen SAGSNOTAT 7. OKTOBER 2016 Vedr. Hovedretning for

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 67, den 19. marts 2013 Pkt. 4. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse. Vedr.: KU's estimerede indtægter i perioden

Bestyrelsesmøde nr. 67, den 19. marts 2013 Pkt. 4. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse. Vedr.: KU's estimerede indtægter i perioden K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Bestyrelsesmøde nr. 67, den 19. marts 2013 Pkt. 4. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse S A G S N O T A T 11. MARTS 2013 Vedr.: KU's estimerede indtægter

Læs mere

KONCERN-ØKONOMI ØKONOMISTYRINGSSEKTIONEN

KONCERN-ØKONOMI ØKONOMISTYRINGSSEKTIONEN KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 69, den 29. oktober 2013 Pkt. 4. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 17. OKTOBER 2013 Vedr.: KU's estimerede indtægter i perioden 2014-2017 Sagsbehandler:

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 77, den 17. marts 2015 Pkt. 6. Bilag 1. Vedr.: KU's estimerede indtægter i perioden Sagsbehandler: Koncern-økonomi

Bestyrelsesmøde nr. 77, den 17. marts 2015 Pkt. 6. Bilag 1. Vedr.: KU's estimerede indtægter i perioden Sagsbehandler: Koncern-økonomi KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 77, den 17. marts 2015 Pkt. 6. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 9. MARTS 2015 Vedr.: KU's estimerede indtægter i perioden 2015-2019 Sagsbehandler:

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 64, den 9. oktober 2012 Pkt. 4. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse. Vedr.: KU's estimerede indtægter i perioden

Bestyrelsesmøde nr. 64, den 9. oktober 2012 Pkt. 4. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse. Vedr.: KU's estimerede indtægter i perioden K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Bestyrelsesmøde nr. 64, den 9. oktober 2012 Pkt. 4. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse S A G S N O T A T 5. SEPTEMBER 2012 Vedr.: KU's estimerede indtægter

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 91 d. 24. oktober 2017 Pkt. 10a. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse

Bestyrelsesmøde nr. 91 d. 24. oktober 2017 Pkt. 10a. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 91 d. 24. oktober 2017 Pkt. 10a. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 13. OKTOBER 2017 Vedr. Hovedretning for budget 2018 og rammerne for 2018-2021

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 72, den 29. april 2014 Pkt. 6. Bilag 1. Vedr.: KU's estimerede indtægter i perioden Sagsbehandler: Koncern-økonomi

Bestyrelsesmøde nr. 72, den 29. april 2014 Pkt. 6. Bilag 1. Vedr.: KU's estimerede indtægter i perioden Sagsbehandler: Koncern-økonomi K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Bestyrelsesmøde nr. 72, den 29. april 2014 Pkt. 6. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse S A G S N O T A T 10. APRIL 2014 Vedr.: KU's estimerede indtægter

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 94, d. 4. april 2018 Pkt. 6. Bilag 1. København Universitets bestyrelse. Vedr. Økonomiske vilkår frem mod budget 2019

Bestyrelsesmøde nr. 94, d. 4. april 2018 Pkt. 6. Bilag 1. København Universitets bestyrelse. Vedr. Økonomiske vilkår frem mod budget 2019 KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 94, d. 4. april 2018 Pkt. 6. Bilag 1 København Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 13. MARTS 2018 Vedr. Økonomiske vilkår frem mod budget 2019 Sagsbehandler Koncern-økonomi

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 96, d. 9. okt Pkt. 3h. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse

Bestyrelsesmøde nr. 96, d. 9. okt Pkt. 3h. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 96, d. 9. okt. 2018 Pkt. 3h. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 26. SEPTEMBER 2018 Vedr. Hovedretning for budget 2019 og rammerne for 2019-2022

Læs mere

S A G S N O T A T Vedr. KONCERN-ØKONOMI Sagsbehandler Resumé Indhold

S A G S N O T A T Vedr. KONCERN-ØKONOMI Sagsbehandler Resumé Indhold K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Bestyrelsesmøde nr. 88 d. 4. april 2017 Punkt 8. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse S A G S N O T A T 21. MARTS 2017 Vedr. Økonomiske vilkår for KU frem

Læs mere

S A G S N O T A T Vedr.: KONCERN-ØKONOMI Sagsbehandler:

S A G S N O T A T Vedr.: KONCERN-ØKONOMI Sagsbehandler: K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Bestyrelsesmøde nr. 34, 9. september 2008 Pkt. 5 Bilag 2. Til Bestyrelsen og LT S A G S N O T A T 26. AUGUST 2008 Vedr.: Hovedpunktspapir - Forslag til Finanslov

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 99, d. 8. april 2019 Pkt. 8. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse. Vedr. Økonomiske vilkår frem mod budget 2020

Bestyrelsesmøde nr. 99, d. 8. april 2019 Pkt. 8. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse. Vedr. Økonomiske vilkår frem mod budget 2020 KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 99, d. 8. april 2019 Pkt. 8. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 21. MARTS 2019 Vedr. Økonomiske vilkår frem mod budget 2020 Sagsbehandler Koncern-økonomi

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 81, den 8. dec. 2015 Pkt. 5. Bilag 2. Københavns Universitets bestyrelse. Vedr.: Tilpasningsplan som følge af Finanslov 2016

Bestyrelsesmøde nr. 81, den 8. dec. 2015 Pkt. 5. Bilag 2. Københavns Universitets bestyrelse. Vedr.: Tilpasningsplan som følge af Finanslov 2016 KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 81, den 8. dec. 2015 Pkt. 5. Bilag 2 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 25. NOVEMBER 2015 Vedr.: Tilpasningsplan som følge af Finanslov 2016 KONCERN-ØKONOMI

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET. Budget 2016

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET. Budget 2016 K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Budget 2016 Godkendt af bestyrelsen den 8. december 2015 INDHOLD 1. Resumé 2 2. Rektors budgetberetning og indstilling 3 BILAG 8 Bilag 1. Resultatbudget Bilag 2.

Læs mere

KU s egenkapital - disponeringer KONCERN-ØKONOMI

KU s egenkapital - disponeringer KONCERN-ØKONOMI KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 80, den 27. oktober 2015 Pkt. 5b. Bilag 2. Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 19. OKTOBER 2015 Vedr.: KU s egenkapital - disponeringer KONCERN-ØKONOMI

Læs mere

Overordnet budgetforslag 2011 for IT-Universitetet i København

Overordnet budgetforslag 2011 for IT-Universitetet i København Bilag 7 Økonomisektionen Ref.: Georg Dam Steffensen 31. august 2010 Overordnet budgetforslag 2011 for IT-Universitetet i København Hermed forelægges udkast til IT-Universitetets budgetrammer for 2011 til

Læs mere

N OTAT. Udvikling i universiteternes økonomi og pe r- sonale

N OTAT. Udvikling i universiteternes økonomi og pe r- sonale N OTAT Udvikling i universiteternes økonomi og pe r- sonale Den 24. april 2015 Sags ID: SAG-2015-01692 Dok.ID: 1996755 Indtægter og udgifter/omkostninger, jf. kapitel 1 Fra 2007 til 2013 er universiteternes

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab. (økonominøgletal)

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab. (økonominøgletal) KØBENHAVNS UNIVERSITET Statistikberedskab 2016 (økonominøgletal) KU s statistikberedskab 2016 hovedområdeopdelt KU s statistikberedskab 2016 hovedområdeopdelt... 1 Indledning... 2 Formålsfordeling af løn

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab. (Økonominøgletal)

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab. (Økonominøgletal) KØBENHAVNS UNIVERSITET Statistikberedskab 2018 (Økonominøgletal) KU s statistikberedskab 2018 hovedområdeopdelt Indledning... 2 Formålsfordeling af løn og driftsomkostninger... 2 Nøgletal A: Indtægtsfordeling

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (Økonominøgletal)

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (Økonominøgletal) K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Statistikberedskab 2017 (Økonominøgletal) KU s statistikberedskab 2017 hovedområdeopdelt Indledning... 2 Formålsfordeling af løn og driftsomkostninger... 2 Nøgletal

Læs mere

ANALYSE AF FORSLAG TIL FINANSLOV 2015 - KONSEKVENSER PÅ UNIVERSITETSOMRÅDET

ANALYSE AF FORSLAG TIL FINANSLOV 2015 - KONSEKVENSER PÅ UNIVERSITETSOMRÅDET ANALYSE AF FORSLAG TIL FINANSLOV 2015 - KONSEKVENSER PÅ UNIVERSITETSOMRÅDET Regeringen fremlagde tirsdag d. 26. august 2014, sit forslag til finanslov for 2015. Ligesom sidste år indeholder finansloven

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab. (økonominøgletal)

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab. (økonominøgletal) KØBENHAVNS UNIVERSITET Statistikberedskab 2015 (økonominøgletal) KU s statistikberedskab 2015 hovedområdeopdelt KU s statistikberedskab 2015 hovedområdeopdelt... 1 Indledning... 2 Formålsfordeling af løn

Læs mere

Den samlede ramme for IB 2002 er opgjort i nedenstående oversigt:

Den samlede ramme for IB 2002 er opgjort i nedenstående oversigt: 3. Bevillingsramme for AAUs aktiviteter i 2002 Den samlede ramme for IB 2002 er opgjort i nedenstående oversigt: FL 2001 Ændring FL 2002 Prognose Overførsler IB2002 i 2002 priser AAU fra 2001 Ordinær uddannelse

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (økonominøgletal)

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (økonominøgletal) K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Statistikberedskab 2014 (økonominøgletal) KU s statistikberedskab 2014 hovedområdeopdelt KU s statistikberedskab 2014 hovedområdeopdelt... 1 Indledning... 2 Formålsfordeling

Læs mere

En opgørelse af den samlede ressourcetilgang. Fordeling af ressourcerne på hovedområder, herunder fastlæggelse af fordelingskriteriet.

En opgørelse af den samlede ressourcetilgang. Fordeling af ressourcerne på hovedområder, herunder fastlæggelse af fordelingskriteriet. 21. januar 2004 Rektoratets redegørelse om Budget 2004 for Aalborg Universitet 1. Indledning I henhold til universitetslovens 10, stk. 5 godkender bestyrelsen universitetets budget, herunder fordeling

Læs mere

fordeling af budgetramme

fordeling af budgetramme 4. Fordeling af budgetrammen for 2002 4.1 Fordelingsprincipper Ved fordelingen af budgetrammen er videreført det generelle princip, at hovedområderne får tilført de bevillinger og indtægter som de selv

Læs mere

Uddannelses- og Forskningsudvalget UFU Alm.del Bilag 2 Offentligt

Uddannelses- og Forskningsudvalget UFU Alm.del Bilag 2 Offentligt Uddannelses- og Forskningsudvalget 2015-16 UFU Alm.del Bilag 2 Offentligt KØBENHAVNS UNIVERSITET Til Folketingets udvalg for videregående uddannelser og forskning SAGSNOTAT 6. OKTOBER 2015 Vedr.: Information

Læs mere

Overordnet budgetforslag 2012 for IT-Universitetet i København

Overordnet budgetforslag 2012 for IT-Universitetet i København 1 Økonomisektionen Ref.: Iben Vitved Bruhn 31. august 2011 Overordnet budgetforslag 2012 for IT-Universitetet i København Hermed forelægges udkast til IT-Universitetets budgetrammer for 2012 til 2016.

Læs mere

Kvartalsregnskab efter 2. kvartal 2008 og prognose for 2008 efter 2. kvartal er opstillet i appendix 1.

Kvartalsregnskab efter 2. kvartal 2008 og prognose for 2008 efter 2. kvartal er opstillet i appendix 1. Bilag 3 IT-Universitetets regnskab pr. 30/6 2008 Kvartalsregnskab efter 2. kvartal 2008 og prognose for 2008 efter 2. kvartal er opstillet i appendix 1. Resultatet efter 2. kvartal af 2008 udviser et overskud

Læs mere

Bilag 9 Økonomisektionen Ref.: Emil Herskind

Bilag 9 Økonomisektionen Ref.: Emil Herskind Bilag 9 Økonomisektionen Ref.: Emil Herskind 9.september 2009 Overordnet budgetforslag 2010 for IT-Universitetet i København Hermed forelægges udkast til IT-Universitetets budgetrammer for 2010 til 2012.

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (økonominøgletal)

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (økonominøgletal) K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Statistikberedskab 2013 (økonominøgletal) KU s statistikberedskab 2013 hovedområdeopdelt KU s statistikberedskab 2013 hovedområdeopdelt... 1 Indledning... 2 Formålsfordeling

Læs mere

det natur- og biovidenskabelige fakultet københavns universitet Budget 2015 Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet

det natur- og biovidenskabelige fakultet københavns universitet Budget 2015 Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet det natur- og biovidenskabelige fakultet københavns universitet Budget 2015 Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Forord I denne pjece redegøres for hoved tallene i budget 2015 for Det Natur- og Biovidenskabelige

Læs mere

I 2015 indberettede KU STÅ. Til sammenligning indberettede KU STÅ i 2014, så årets indberetning viser en stigning i STÅoptjeningen

I 2015 indberettede KU STÅ. Til sammenligning indberettede KU STÅ i 2014, så årets indberetning viser en stigning i STÅoptjeningen KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 81, den 8. dec. 2015 Pkt. 16 b. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 2. DECEMBER 2015 Vedr.: Aktivitetsindberetning 2015 Sagsbehandler: Uddannelsesservice

Læs mere

ANALYSE AF FORSLAG TIL FINANSLOV 2014 - KONSEKVENSER PÅ UDDANNELSESOMRÅDET

ANALYSE AF FORSLAG TIL FINANSLOV 2014 - KONSEKVENSER PÅ UDDANNELSESOMRÅDET ANALYSE AF FORSLAG TIL FINANSLOV 2014 - KONSEKVENSER PÅ UDDANNELSESOMRÅDET Regeringen fremlagde d. 27. august 2013 sit forslag til finansloven for 2014. Det er på mange måder en finanslov, der særligt

Læs mere

Møde den 4. november 2010 Akademisk Råd (AR) Fakultetssamarbejdsudvalget (FSU) Budget 2011 2. budgetkørsel og Q3-resultat, herunder STÅproduktion

Møde den 4. november 2010 Akademisk Råd (AR) Fakultetssamarbejdsudvalget (FSU) Budget 2011 2. budgetkørsel og Q3-resultat, herunder STÅproduktion D E T N A T U R V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Møde den 4. november 2010 Akademisk Råd (AR) Fakultetssamarbejdsudvalget (FSU) Punkt 1 Akademisk Råd

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (økonominøgletal) Nøgletal I korrigeret d. 3. juni 2013

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (økonominøgletal) Nøgletal I korrigeret d. 3. juni 2013 K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Statistikberedskab (økonominøgletal) Nøgletal I korrigeret d. 3. juni 2013 KU s statistikberedskab hovedområdeopdelt Indledning... 2 Formålsfordeling af løn og

Læs mere

det samfundsvidenskabelige fakultet københavns universitet Budget 2013

det samfundsvidenskabelige fakultet københavns universitet Budget 2013 det samfundsvidenskabelige fakultet københavns universitet Budget 213 Forord Denne folder forklarer fakultetets budgetmodel og beskriver hovedtallene i fakultetets budget for 213. Budgetmodellen er en

Læs mere

78,0 - - I alt 2.859, , ,9 Kilde: Finansloven 2012

78,0 - - I alt 2.859, , ,9 Kilde: Finansloven 2012 Sekretariatet Finanslov 2013 hvor står vi? Hvor meget er der at fordele? Med udgangen af 2012 er der ikke flere globaliseringsmidler at fordele. Globaliseringsforliget (velfærdsforliget) blev opsagt med

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (økonominøgletal)

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (økonominøgletal) K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Statistikberedskab 2011 (økonominøgletal) KU s statistikberedskab 2011 hovedområdeopdelt Indledning...2 Formålsfordeling af løn og driftsomkostninger...2 Nøgletal

Læs mere

Aktivitetsindberetning 2018 for uddannelsesområdet UDDANNELSESSERVICE

Aktivitetsindberetning 2018 for uddannelsesområdet UDDANNELSESSERVICE KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 97, d. 6. dec. 2018 Pkt.4a. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 31. OKTOBER 2018 Vedr. Aktivitetsindberetning 2018 for uddannelsesområdet UDDANNELSESSERVICE

Læs mere

Scenarier for fordeling af globaliseringsmidler til forskning

Scenarier for fordeling af globaliseringsmidler til forskning AC - Sekretariatet Den 7. oktober 2010 KS Globaliseringsforhandlinger efteråret 2010: Scenarier for fordeling af globaliseringsmidler til forskning En helt kort opsummering: For 2011 angiver regeringen,

Læs mere

Besparelser i milliardklassen på uddannelse

Besparelser i milliardklassen på uddannelse Besparelser i milliardklassen på uddannelse Siden 2015 har regeringen sparet massivt på uddannelse. På såvel ungdomsuddannelser som de videregående uddannelser skal der spares 2 pct. om året hvert eneste

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab KØBENHAVNS UNIVERSITET Statistikberedskab 2007 KU s statistikberedskab 2007 hovedområdeopdelt Indledning 3 Nøgletal A: Indtægtsfordeling for hele Københavns Universitet 4 Nøgletal B: Formålsfordelt omkostningsbaseret

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET. Budget 2015

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET. Budget 2015 K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Budget 2015 Godkendt af bestyrelsen den 2. december 2014 Koncern-økono INDHOLD 1. INDLEDNING... 2 2. REKTORS BUDGETBERETNING OG INDSTILLING... 2 2.1 REKTORS SAMLEDE

Læs mere

K Ø B E NHAVN S UNI V E R S I TET. Statistikberedskab

K Ø B E NHAVN S UNI V E R S I TET. Statistikberedskab K Ø B E NHAVN S UNI V E R S I TET Statistikberedskab 2008 1 KU s statistikberedskab 2008 hovedområdeopdelt Indledning 3 Nøgletal A: Indtægtsfordeling for hele Københavns Universitet 4 Nøgletal B: Formålsfordelt

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (økonominøgletal)

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (økonominøgletal) K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Statistikberedskab 2010 (økonominøgletal) KU s statistikberedskab 2010 hovedområdeopdelt Indledning... 2 Formålsfordeling af løn og driftsomkostninger... 2 Nøgletal

Læs mere

Bilag 7 Økonomisektionen Ref.: Emil Herskind

Bilag 7 Økonomisektionen Ref.: Emil Herskind Bilag 7 Økonomisektionen Ref.: Emil Herskind 19. november 2009 Udkast til budget 2010 for IT-Universitetet i København På baggrund af bestyrelsens godkendelse af de overordnede budgetrammer for IT- Universitetet

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET. uud. Budget 2019

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET. uud. Budget 2019 K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET uud Budget 2019 Godkendt af bestyrelsen den 6. december 2018 INDHOLD Rektors budgetberetning og indstilling 2 BILAG 11 Bilag 1. Resultatbudget Bilag 2. Balancebudget

Læs mere

Status på fase 2: 300 mio.kr. med effekt fra Bestyrelsesmøde nr. 84, den 8. juni 2016 Pkt. 6. Bilag 1. Købehavns Universitets bestyrelse

Status på fase 2: 300 mio.kr. med effekt fra Bestyrelsesmøde nr. 84, den 8. juni 2016 Pkt. 6. Bilag 1. Købehavns Universitets bestyrelse KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 84, den 8. juni 2016 Pkt. 6. Bilag 1 Købehavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 24. MAJ 2016 Vedr. Status på tilpasningsplanen ved Q1 2016 Sagsbehandler Koncern-økonomi

Læs mere

4. Økonomi efter 1. kvartal 2015. Sagsfremstilling

4. Økonomi efter 1. kvartal 2015. Sagsfremstilling 4. Økonomi efter 1. kvartal Sagsfremstilling Indledende bemærkninger Det indstilles til bestyrelsen under dagsordenens punkt 9, at der optages et realkreditlån på 1mia. kr. i. Det er 500 mio. kr. mere,

Læs mere

Uddannelses- og Forskningsudvalget FIV Alm.del Bilag 148 Offentligt

Uddannelses- og Forskningsudvalget FIV Alm.del Bilag 148 Offentligt Uddannelses- og Forskningsudvalget 2014-15 FIV Alm.del Bilag 148 Offentligt SAGSNOTAT 12. MARTS 2015 Vedr.: Sagsbehandler: KU Udgiftsneutralitet og bygningstilskud i relation til bygningsmæssigt selveje.

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (økonominøgletal)

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (økonominøgletal) K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Statistikberedskab 2009 (økonominøgletal) KU s statistikberedskab 2009 hovedområdeopdelt Indledning... 2 Formålsfordeling af løn og driftsomkostninger... 2 Nøgletal

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 94, d. 4. april 2018 Pkt.3b. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse

Bestyrelsesmøde nr. 94, d. 4. april 2018 Pkt.3b. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 94, d. 4. april 2018 Pkt.3b. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 1. MARTS 2018 Vedr. Studieaktivitet og studietidsoverskridelse på KU efter justering

Læs mere

Københavns Universitets bestyrelse

Københavns Universitets bestyrelse KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 100, d. 17. juni 2019 Pkt. 3. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 21. MAJ 2019 Vedr. Sagsbehandler Økonomiopfølgningsrapport Ø1-2019 (intern

Læs mere

Orientering vedrørende Studiefremdriftsreformen UDDANNELSESSERVICE

Orientering vedrørende Studiefremdriftsreformen UDDANNELSESSERVICE KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 70, den 10. december 2013 Pkt. 5. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 2. DECEMBER 2013 Vedr.: Orientering vedrørende Studiefremdriftsreformen

Læs mere

Notat vedrørende Forslag til Finanslov 2016

Notat vedrørende Forslag til Finanslov 2016 Ver.2 Notat vedrørende Forslag til Finanslov 2016 Regeringen fremlagde Forslag til Finanslov 2016 den 24. august 2015. På grund af valget kort før sommerferien var forslaget et teknisk finanslovsforslag,

Læs mere

11. Regnskab efter 1. halvår 2015 og prognose for 2015

11. Regnskab efter 1. halvår 2015 og prognose for 2015 11. Regnskab efter 1. halvår 2015 og prognose for 2015 Sagsfremstilling Driftsresultatet efter 1. halvår viser et overskud på godt 65 mio. kr., hvilket er 74 mio. kr. bedre end det budgetterede underskud

Læs mere

Universiteter SDC-Sekretariatet Akkrediteringsinstitutionen. Information om FFL 2013

Universiteter SDC-Sekretariatet Akkrediteringsinstitutionen. Information om FFL 2013 Universiteter SDC-Sekretariatet Akkrediteringsinstitutionen Information om FFL 2013 Regeringen offentliggør i dag sit forslag til finanslov for 2013. Styrelsen for Universiteter og orienterer hermed om

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 75, den 2. december 2014 Pkt. 12b. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse. Vedr.: KU's aktivitetsindberetning 2014

Bestyrelsesmøde nr. 75, den 2. december 2014 Pkt. 12b. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse. Vedr.: KU's aktivitetsindberetning 2014 K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Bestyrelsesmøde nr. 75, den 2. december 2014 Pkt. 12b. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse S A G S N O T A T 19. NOVEMBER 2014 Vedr.: KU's aktivitetsindberetning

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET. uud. Budget 2018

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET. uud. Budget 2018 K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET uud Budget 2018 Godkendt af bestyrelsen den 11. december 2017 INDHOLD Rektors budgetberetning og indstilling 2 BILAG 9 Bilag 1. Resultatbudget Bilag 2. Balancebudget

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET. Budget 2017

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET. Budget 2017 K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Budget 2017 Godkendt af bestyrelsen den 6. december 2016 INDHOLD Rektors budgetberetning og indstilling 2 BILAG 6 Bilag 1. Resultatbudget Bilag 2. Balancebudget

Læs mere

Udkast til budget 2011 for IT-Universitetet i København

Udkast til budget 2011 for IT-Universitetet i København Bilag 6 Økonomisektionen Ref.: Georg Dam Steffensen 05. november 2010 Udkast til budget 2011 for IT-Universitetet i København På baggrund af bestyrelsens godkendelse af de overordnede budgetrammer for

Læs mere

Budget 2011 Bilagsmateriale

Budget 2011 Bilagsmateriale Bestyrelsesmøde nr. 50, 9. december 2010 Pkt. 6 Bilag 2. Budget 2011 Bilagsmateriale Fremlægges for Bestyrelsen d. 9. december 2010 1 Bilag 1: Bestyrelsens Strategiske Pulje og Stjerneprogrammer I dette

Læs mere

Bilag om bevillinger til offentlig forskning 1

Bilag om bevillinger til offentlig forskning 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI BILAG 2 SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 Fax 33 11 16 65 Bilag om bevillinger til offentlig forskning 1 30. november

Læs mere

Akademikernes forslag til finansloven for 2015 vedr. forskning, uddannelse og innovation

Akademikernes forslag til finansloven for 2015 vedr. forskning, uddannelse og innovation Akademikernes forslag til finansloven for 2015 vedr. forskning, uddannelse og innovation Den 25. juni 2014 Sag.nr. Dok.nr. ks/ka De statslige bevillinger Den samlede bevilling på finansloven for 2014 til

Læs mere

Beretning til Statsrevisorerne om undervisningen på universiteterne. August 2012

Beretning til Statsrevisorerne om undervisningen på universiteterne. August 2012 Beretning til Statsrevisorerne om undervisningen på universiteterne August 2012 BERETNING OM UNDERVISNINGEN PÅ UNIVERSITETERNE Indholdsfortegnelse I. Introduktion og konklusion... 1 II. Indledning... 6

Læs mere

Teknisk gennemgang FFL18

Teknisk gennemgang FFL18 Teknisk gennemgang FFL18 20. Undervisningsministeriet Teknisk gennemgang af FFL18 for det regulerede område 1. september 2017 Side 1 Disposition Nøgletal om Undervisningsministeriets bevilling Aktivitetsudviklingen

Læs mere

Uddannelsesfinansiering for lange videregående uddannelser

Uddannelsesfinansiering for lange videregående uddannelser Uddannelsesfinansiering for lange videregående uddannelser April 2017 Hovedkonklusioner Finansieringen af lang videregående uddannelse er systematisk underprioriteret. En af konsekvenserne har været, at

Læs mere

Bindinger på universiteternes basismidler til forskning

Bindinger på universiteternes basismidler til forskning Akademikernes Centralorganisation Sekretariatet Den 17. august 2009 KS Baggrundsnotat Bindinger på universiteternes basismidler til forskning I princippet skulle basismidlerne til universiteterne være

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 86 d. 6. december 2016 Punkt 5. Bilag 2. Københavns Universitets bestyrelse. Vedr. Status på tilpasningsplanen pr

Bestyrelsesmøde nr. 86 d. 6. december 2016 Punkt 5. Bilag 2. Københavns Universitets bestyrelse. Vedr. Status på tilpasningsplanen pr KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 86 d. 6. december 2016 Punkt 5. Bilag 2. Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 24.NOVEMBER Vedr. Status på tilpasningsplanen pr. 1. 11. 2016 Sagsbehandler

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 43, 10. december 2009 Pkt. 05 Bilag 2. Københavns Universitet Koncern-økonomi. Budget Bilagsmateriale

Bestyrelsesmøde nr. 43, 10. december 2009 Pkt. 05 Bilag 2. Københavns Universitet Koncern-økonomi. Budget Bilagsmateriale Bestyrelsesmøde nr. 43, 10. december 2009 Pkt. 05 Bilag 2. Budget 2010 Bilagsmateriale Fremlægges for Bestyrelsen d. 10. december 2009 1 Bilag 1: Bestyrelsens Strategiske Pulje og Stjerneprogrammer I dette

Læs mere

Beretning til Statsrevisorerne om universiteternes stigende egenkapital. Juni 2013

Beretning til Statsrevisorerne om universiteternes stigende egenkapital. Juni 2013 Beretning til Statsrevisorerne om universiteternes stigende egenkapital Juni 2013 BERETNING OM UNIVERSITETERNES STIGENDE EGENKAPITAL Indholdsfortegnelse I. Introduktion og konklusion... 1 II. Indledning...

Læs mere

retablering af en mindre del af facaden på OU30 påtænkes gennemført som et selvstændigt projekt. Afgjort den 19. juni 2014

retablering af en mindre del af facaden på OU30 påtænkes gennemført som et selvstændigt projekt. Afgjort den 19. juni 2014 Aktstykke nr. 122 Folketinget 2013-14 Afgjort den 19. juni 2014 122 Klima-, Energi- og Bygningsministeriet. København, den 10. juni 2014. a. Klima-, Energi- og Bygningsministeriet anmoder om Finansudvalgets

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 65, den 4. december 2012 Pkt. 10A. Bilag A1. Københavns Universitets bestyrelse. Vedr.: Aktivitetsindberetning 2012

Bestyrelsesmøde nr. 65, den 4. december 2012 Pkt. 10A. Bilag A1. Københavns Universitets bestyrelse. Vedr.: Aktivitetsindberetning 2012 K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Bestyrelsesmøde nr. 65, den 4. december 2012 Pkt. 10A. Bilag A1 Københavns Universitets bestyrelse S A G S N O T A T 9. NOVEMBER 2012 Vedr.: Aktivitetsindberetning

Læs mere

12. Regnskab efter 3. kvartal 2015 og Prognose for 2015

12. Regnskab efter 3. kvartal 2015 og Prognose for 2015 12. Regnskab efter 3. kvartal 2015 og Prognose for 2015 Sagsfremstilling Driftsresultatet efter 3. kvartal udviser et overskud på 70 mio. kr., hvilket er 103 mio. kr. bedre end det budgetterede underskud

Læs mere

Besparelser som følge af omprioriteringsbidrag pa erhvervsskolerne

Besparelser som følge af omprioriteringsbidrag pa erhvervsskolerne Besparelser som følge af omprioriteringsbidrag pa erhvervsskolerne 216-221 Dette notat har til formål at belyse de økonomiske konsekvenser, som rammer erhvervsskolerne i forbindelse med regeringens gennemførelse

Læs mere

Finansieringen af FGU-aftalen Fjernundervisning på GSK Lønstigninger i OK18 Statens indkøbsbesparelse

Finansieringen af FGU-aftalen Fjernundervisning på GSK Lønstigninger i OK18 Statens indkøbsbesparelse Som noget nyt vil bidraget i 2022 blive tilbageført fuldt ud til uddannelsesområdet, dog uden nogen garanti for, hvor stor en del der tilbageføres til de respektive områder, hvor det er høstet. Omprioriteringsbidraget

Læs mere

Notat om finanslovsforslag 2011

Notat om finanslovsforslag 2011 København den 24. august 2010 Notat om finanslovsforslag 2011 Indledning Så er forslag til finanslov 2011 landet. I det følgende vil de væsentlige konsekvenser for social- og sundhedsskolerne blive præsenteret.

Læs mere

Fakta om Forslag til Finansloven for 2015 (FFL15)

Fakta om Forslag til Finansloven for 2015 (FFL15) Fakta om Forslag til Finansloven for 2015 (FFL15) Den 26. august 2014 fremsatte Regeringen Forslag til Finansloven for 2015 (FFL15) og Undervisningsministeriet offentliggjorde takstkatalog for Finanslov

Læs mere

Statsrevisorerne 2012-13 Beretning nr. 12 Beretning om universiteternes stigende egenkapital Offentligt 12/2012

Statsrevisorerne 2012-13 Beretning nr. 12 Beretning om universiteternes stigende egenkapital Offentligt 12/2012 Statsrevisorerne 2012-13 Beretning nr. 12 Beretning om universiteternes stigende egenkapital Offentligt 12/2012 Beretning om universiteternes stigende egenkapital 12/2012 Beretning om universiteternes

Læs mere

Besparelser som følge af omprioriteringsbidraget på erhvervsskolerne

Besparelser som følge af omprioriteringsbidraget på erhvervsskolerne Besparelser som følge af omprioriteringsbidraget på erhvervsskolerne 216-222 Notatet har til formål at belyse de økonomiske konsekvenser, som rammer erhvervsskolerne som følge af omprioriteringsbidraget

Læs mere

De ordinære bevillinger 629. Bevilling Forbrug Restbevilling. Tilskud i alt ,0% Driftsindtægter

De ordinære bevillinger 629. Bevilling Forbrug Restbevilling. Tilskud i alt ,0% Driftsindtægter Økonomiske forhold De ordinære bevillinger 629 De ordinære bevillinger på finanslovskonto 20.08.01 var i 1990 på 1.282.232 t.kr., hvilket er 3,1 20.08.01 mill. kr. eller 0,2% mindre end de samlede bevillin-

Læs mere

Aftale mellem regeringen (Venstre og Konservative) Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om:

Aftale mellem regeringen (Venstre og Konservative) Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Aftale mellem regeringen (Venstre og Konservative) Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Opfølgning på globaliseringsaftalerne (1. marts 2008) Aftale om opfølgning på globaliseringsaftalerne

Læs mere

Nedprioritering af de erhvervsgymnasiale uddannelser i FFL18

Nedprioritering af de erhvervsgymnasiale uddannelser i FFL18 Nedprioritering af de erhvervsgymnasiale uddannelser i FFL18 Omprioriteringsbidraget betyder eksponentiel besparelse af E-GYM På finansloven 2016 blev der indført et omprioriteringsbidrag på 2% årligt,

Læs mere

MEDARBEJDERMØDE R E K T O R P E R M I C H A E L J O H A N S E N O G P R O R E K T O R I N G E R A S K E H AV E

MEDARBEJDERMØDE R E K T O R P E R M I C H A E L J O H A N S E N O G P R O R E K T O R I N G E R A S K E H AV E MEDARBEJDERMØDE DECEMBER 2015 R E K T O R P E R M I C H A E L J O H A N S E N O G P R O R E K T O R I N G E R A S K E H AV E O RIENTERING OM Finanslov 2016 Forslag til AAU s budget for 2016 Præsentation

Læs mere

REGERINGENS FINANSLOVFORSLAG FOR 2002

REGERINGENS FINANSLOVFORSLAG FOR 2002 5. februar 2002 Af Lise Nielsen REGERINGENS FINANSLOVFORSLAG FOR 2002 Resumé: BOLIGOMRÅDET OG BYGGE- OG ANLÆGSSEKTOREN På finanslovforslaget for 2002 lægger regeringen op til væsentlige nedskæringer på

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 34, 9. september 2008 Pkt. 4 Bilag 1. Til Bestyrelsen. Vedr.: Kvartalsrapport Q Sagsbehandler: Økonomistyringssektionen.

Bestyrelsesmøde nr. 34, 9. september 2008 Pkt. 4 Bilag 1. Til Bestyrelsen. Vedr.: Kvartalsrapport Q Sagsbehandler: Økonomistyringssektionen. Ø K O N O M I & P E R S O N A L E Bestyrelsesmøde nr. 34, 9. september 2008 Pkt. 4 Bilag 1. Til Bestyrelsen SAGSNOTAT 1. SEPTEMBER 2008 Vedr.: Kvartalsrapport Q2 2008 Sagsbehandler: Økonomistyringssektionen.

Læs mere

Institutioner, der udbyder erhvervsrettede ungdomsuddannelser

Institutioner, der udbyder erhvervsrettede ungdomsuddannelser Institutioner, der udbyder erhvervsrettede ungdomsuddannelser Økonomi- og Koncernafdeling Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44

Læs mere

Er der sket en økonomisk nedprioritering af uddannelsessektoren?

Er der sket en økonomisk nedprioritering af uddannelsessektoren? Er der sket en økonomisk nedprioritering af uddannelsessektoren? Dette notat ser på bevillingsudviklingen fra 2015-2018 for 19 og 20 i finansloven, hvor 19 er Uddannelses- og Forskningsministeriet og 20

Læs mere

Strategisk fysisk planlægning Københavns Universitet

Strategisk fysisk planlægning Københavns Universitet > Strategisk fysisk planlægning Københavns Universitet Københavns Universitet, Bygningsstyrelsen og Styrelsen for Universiteter og Internationalisering marts 2012 Indhold > 1. Baggrund for rapporten 5

Læs mere

Finanslovsforslag for konsekvenser for gymnasieuddannelserne

Finanslovsforslag for konsekvenser for gymnasieuddannelserne Finanslovsforslag for 2017 - konsekvenser for gymnasieuddannelserne Samlet skæres de gymnasiale uddannelser med mere end 535 mio. kr. hhx får herefter 70 mio. kr. tilbage De almene gymnasier skæres 400

Læs mere

Regnskabet efter 2. kvartal 2011 viser et resultat på 4,6 mio. kr. og en prognose for året 2011 på -4,3 mio. kr.

Regnskabet efter 2. kvartal 2011 viser et resultat på 4,6 mio. kr. og en prognose for året 2011 på -4,3 mio. kr. Til bestyrelsen BILAG 3 Økonomisektionen Ref.: Iben Vitved Bruhn 30. august 20 IT-Universitetets regnskab pr. 30. juni 20 Regnskabet efter 2. kvartal 20 viser et resultat på 4,6 mio. kr. og en prognose

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 48, 14. september 2010 Pkt. 6 Bilag 2. Universitets- og Bygningsstyrelsen Att.: Jens Peter Jacobsen Bredgade København K

Bestyrelsesmøde nr. 48, 14. september 2010 Pkt. 6 Bilag 2. Universitets- og Bygningsstyrelsen Att.: Jens Peter Jacobsen Bredgade København K K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Bestyrelsesmøde nr. 48, 14. september 2010 Pkt. 6 Bilag 2. Universitets- og Bygningsstyrelsen Att.: Jens Peter Jacobsen Bredgade 43 1260 København K Udviklingskontrakt

Læs mere

Teknisk gennemgang FFL19

Teknisk gennemgang FFL19 Teknisk gennemgang FFL19 20. Undervisningsministeriet Teknisk gennemgang af FFL19 for skoleforeningerne på det regulerede område 30. august 2018 Side 1 Disposition Overordnet udvikling i bevilling og aktivitet

Læs mere

Til institutioner, der udbyder erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelser mv. og videregående uddannelser under lov om åben uddannelse

Til institutioner, der udbyder erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelser mv. og videregående uddannelser under lov om åben uddannelse Til institutioner, der udbyder erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelser mv. og videregående uddannelser under lov om åben uddannelse Orientering om Forslag til finanslov for finansåret 2014 27.

Læs mere

Akademikernes forslag til finansloven for 2014 vedr. forskning, uddannelse og innovation

Akademikernes forslag til finansloven for 2014 vedr. forskning, uddannelse og innovation Akademikernes forslag til finansloven for 2014 vedr. forskning, uddannelse og innovation Den 27. august 2013 Sag.nr. 2013-356 Dok.nr. ks/bba/db Finansloven for 2013 gav ro på økonomien på universiteterne,

Læs mere

MEDARBEJDERMØDE R E K T O R P E R M I C H A E L J O H A N S E N O G P R O R E K T O R I N G E R A S K E H AV E

MEDARBEJDERMØDE R E K T O R P E R M I C H A E L J O H A N S E N O G P R O R E K T O R I N G E R A S K E H AV E MEDARBEJDERMØDE DECEMBER 2015 R E K T O R P E R M I C H A E L J O H A N S E N O G P R O R E K T O R I N G E R A S K E H AV E O RIENTERING OM Finanslov 2016 AAU s budget for 2016 Præsentation af AAU s strategi

Læs mere

Implementering af Budgetplan ANIS info-møde 18. august

Implementering af Budgetplan ANIS info-møde 18. august Implementering af Budgetplan 2016-2019 ANIS info-møde 18. august KLAUS LØNNE INGVARTSEN INSTITUTLEDER 18. AUGUST 2016 1 Udfordring for fakultetet ST budget udfordringer foranlediget af Finanslov 2016,

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 90 den 20. sep Pkt.9a. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse

Bestyrelsesmøde nr. 90 den 20. sep Pkt.9a. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 90 den 20. sep. 2017 Pkt.9a. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 14. SEPTEMBER 2017 Vedr. Studieaktivitet på Københavns Universitet efter justering

Læs mere