Sagsfremstilling: Ifølge Sundhedsaftalen er styrket forebyggelse for unge et særligt udviklingsområde.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sagsfremstilling: Ifølge Sundhedsaftalen er styrket forebyggelse for unge et særligt udviklingsområde."

Transkript

1 R E F E R A T fra møde Implementeringsgruppen for Forebyggelse og Forløbsprogrammer Mødedato 22. juni 2016 Mødetid Kl Mødested Regionshospitalet Herning Deltagere Ulla Svendsen, Birgitte Ostersen, Viggo Krag Jørgensen, Pia Møller, Bodil Overgaard, Elin Mortensen, Lene Holm, Ida Götke, Gunna Estrid Andersen, Susanne Rystok, Grethe Thingskov Riksted, Margit Andersen, Trine Bloch Hansen (ref.) Bemærkninger Afbud: Peter Seebach, Lene Møller Holm Sagsbehandler Trine Bloch Hansen Direkte telefon E-post trine.bloch.hansen@rksk.dk Dato 28. juni 2016 Sagsnummer Godkendelse af dagsorden Dagsorden godkendt. 2. Ung Mod Indstilling: Drøftelse af erfaringer fra projektet. Sagsfremstilling: Ifølge Sundhedsaftalen er styrket forebyggelse for unge et særligt udviklingsområde. I Herning Kommune har man etableret tilbuddet Ung Mod 24-7, som er en gratis og anonym rådgivning til unge i alderen 12 til 25 år. Her kan man bl.a. få rådgivning om prævention og blive testet og behandlet for sexsygdomme. Nøgleordene for tilbuddet er tilgængelighed, anonymitet, tværfaglighed og tid til den enkelte borger. Der vil blive foretaget en evaluering af tilbuddet efter Triple Aim-metoden. En lignende indsats i Halsnæs kommune har givet et fald i aborttallet på 30 %. Under punktet præsenterer socialrådgiver Morten Petersen, Herning kommune foreløbige erfaringer med projektet. Mortens slides er vedhæftet som bilag. Formålet med projektet er at øge trivslen for unge i Herning Kommune dvs. unge som bor, arbejder eller går i skole i Herning Kommune. Der er fokus på fysisk og psykisk trivsel; håndtering af seksualitet; forebyggelse af uønskede graviditeter; at de unge styrkes i at respektere sig selv og deres omgivelser og at fastholde de unge i uddannelse.

2 Projektet bygger på erfaringer fra Sverige og hovedtankegangen er, at der skal være én indgang til hjælp for unge, som har problemer. Der er flere forskellige fagligheder samlet samme sted, så de unge kan få den hjælp, de har behov for eller evt. ledes videre til andre, som kan hjælpe. Til forskel fra f.eks. HeadSpace, som er bemandet af frivillige, er det hos Ung Mod 24-7 professionelle, som varetager rådgivningen af de unge. I projektet er der tilknyttet en jordemoder, en psykolog, en socialrådgiver, en læge, en sundhedsplejerske, en gynækolog og sexolog. De fleste er kun tilknyttet få timer pr. uge. Kun socialrådgiveren er fuldtidsansat. Projektet kan derfor drives for ca. 1,1 mio. kr til løn pr. år. UngMod 24-7 er placeret i en lejlighed i byen, så det ikke er hverken et hospital eller en kommunal bygning, som de unge skal opsøge. Det er både de særligt udsatte unge og unge, som er velfungerende, som opsøger Ung Mod 24-7 (særligt i forhold til gratis prævention). Projektet forløber til udgangen af 2017, hvorefter det evalueres om det skal fortsætte. Projektet evalueres vha. triple aim-metoden. Fokus for evalueringen er hele tilbuddet både det sundhedsfaglige og det socialfaglige arbejde. Derfor benyttes der også både kvalitative og kvantitative metoder. Det kommenteres, at hvis projektet skal have en chance for at fortsætte, er det vigtigt, at man begynder at tage stilling allerede efter midtvejsevaluering, for eller lukkes projektet ned, inden der bliver taget stilling til om man skal fortsætte og evt. udbrede samarbejdet. Morten fortæller, at midtvejsevalueringen forventes færdig til efteråret tids nok til at kunne komme med på Klyngestyregruppemøde. De praktiserende læger er fra starten informeret om tilbuddet. De praktiserende læger kan foreslå de unge at opsøge Und Mod 24-7, hvis de ønsker gratis prævention. Det er ikke muligt for lægerne at skrive direkte på recepten, at den unge skal have gratis prævention, da det er et krav at den unge får en samtale med en sundhedsfaglig medarbejder tilknyttet Ung Mod Rygestop er ikke for nuværende en del af tilbuddet, men der er i projektet interesse for at få flere relevante tilbud med. Elin Mortensen foreslår VBA-metoden og vil spørge Louise Theilgaard, som står for rygestop i Herning Kommune, om hun vil tage kontakt til projektet. 3. Forebyggende hjemmebesøg v/lene Holm Indstilling: Præsentation af projektet og drøftelse/erfaringsudveksling vedrørende forebyggende hjemmebesøg Sagsfremstilling: Holstebro kommune har modtaget midler til projekt "Nye veje til forebyggende hjemmebesøg", hvor der skal afprøves og etableres tilbud og indsatser målrettet ældre, der sædvanligvis ikke benytter sig af de forebyggende hjemmebesøg.

3 Endvidere er der kommet en lovændring af de forebyggende hjemmebesøg, hvor der åbnes op for et mere differentieret forebyggelsestilbud. Det er vigtigt at skelne mellem de opfølgende hjemmebesøg og de forebyggende hjemmebesøg. De forebyggende hjemmebesøg kan være evt. være aktuelle i de tilfælde, hvor borgeren ikke er dårlig nok til et opfølgende hjemmebesøg, men hvor der alligevel er en hvis bekymring for totalsituationen i hjemmet. Der er kommet en ændring til lovgivningen vedr. forebyggende hjemmebesøg. Alle der fylder 75 skal tilbydes et forebyggende hjemmebesøg og fra man fylder 80 år skal man tilbydes et forebyggende hjemmebesøg hvert år. Det nye er, at særligt udsatte skal tilbydes et forebyggende hjemmebesøg allerede fra 65 år. De særligt udsatte kan f.eks. være personer med en ægtefælle med en alvorlig sygdom, enker, enlige mænd, borgere med anden etnisk baggrund m.fl. De forebyggende hjemmebesøg har mere social karakter end et opfølgende hjemmebesøg. Hver kommune er forpligtet til at beskrive serviceniveauet for de forebyggende hjemmebesøg, men der vil være forskelle på de enkelte kommuners serviceniveau. Der vil dog som minimum være mulighed for, ved bekymring at få en samtale med en sundhedsfaglig medarbejder. Der er behov for formidling af tilbuddet blandt personalet i hospitalsregi, så de ved, at tilbuddet er der og hvordan det skelnes fra opfølgende hjemmebesøg. Det er ikke muligt, at få forebyggende hjemmebesøg på sundhed.dk, da det ikke opfylder kriterierne herfor, men kommunerne kan lave en samlet beskrivelse af tilbuddet, som dækker laveste fællesnævner. Lene Holm vil kontakte de kommunale repræsentanter med henblik på at få beskrevet kommunernes tilbud i en samlet folder. 4. Kortlægning af scenarier for diætist-, kost og ernæringstilbud Hospitalsenheden Vest og kommunerne i Vestklyngen v/ Elin Mogensen og Gunna Andersen Indstilling: Orientering og beslutning om forankring af anbefalingerne fra arbejdsgruppen. Sagsfremstilling: En faglig arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra kommune, hospital og almen praksis blev i december 2015 nedsat med den opgave, at kortlægge nuværende diætist-, kost og ernæringstilbud samt fremlægge scenarier for, hvordan opgaven kan løftes efter den regionale besparelse. Resultaterne, som fremgår af bilag 1 og 2, er fremlagt til klyngestyregruppemøde i maj måned, hvor arbejdsgruppen anbefalinger for den videre proces er godkendt og er som følger. Den konkrete udvikling af innovative løsninger forankres på følgende vis: Adipositas simplex voksne Implementeringsgruppen for forebyggelse og forløbsprogrammer Adipositas simplex børn Implementeringsgruppen for børn og unge Diabetesskolen Implementeringsgruppen for forebyggelse og forløbsprogrammer, og herunder indgå som en del af implementeringen af det reviderede forløbsprogram for diabetes.

4 Bilag 1. Scenarier for diætist-, kost og ernæringstilbud Bilag 2. Kortlægning af nuværende diætist-, kost og ernæringstilbud i Vestklyngen. Generelt har kommunerne afklarende samtaler + undervisning og rådgivning evt. som hold forløb. Men der er stor forskel på, hvilke fagpersoner og hvor mange timer, der er afsat til opgaven i de forskellige kommuner. Se yderligere i bilag kortlægning af nuværende diætist-, kost- og ernæringstilbud Vestklyngen. Det diskuteres, hvad der kommer til at ske med de opgaver, som regionen ikke længere varetager: Der vil være nogle personer/grupper, som tidligere har fået diætbehandling ved diætister i regionen, der ikke længere kan få et tilbud. Det nævnes også, at en del af de personer, som får vejledning ifht. overvægt ikke taber sig og at en del af de overvægtige slet ikke henvender sig for at få råd og vejledning. Implementeringsgruppen for Forebyggelse og Forløbsprogrammer har ansvaret for den videre udvikling af innovative løsninger i forhold til adipositas simplex voksne og Diabetesskolen. Det drøftes hvordan det videre arbejde med disse to grupper skal foregå: Den ernæringsfaglige indsats i forbindelse med Diabetesskolen forventes at kunne indgå i arbejdet med det nye forløbsprogram for diabetes. Dette drøftes senere mere uddybende i gruppen, som planlægger temaeftermiddag om diabetes til efteråret (Margit Andersen, Inga Bøge, Bente Vig, Annika Skaarup, Gunna Andersen). Det kan blive aktuelt at nedsætte en gruppe til implementering af forløbsprogrammet for diabetes incl. fokus på den ernæringsfaglige indsats. Ved adipositas simplex voksne, er der ønske om et tværkommunalt møde til erfaringsudveksling og inspiration. Elin inviterer de kommunale repræsentanter i implementeringsgruppen for Forebyggelse og Forløbsprogrammer til et møde i efteråret. Hvis det ikke er den rette person til at deltage i et sådant møde videresendes invitationen til rette vedkommende. Desuden inviteres en kommunal praksiskonsulent. 5. Forløbsprogrammet for lænderygsmerter v/susanne Rystok Indstilling: Drøftelse af erfaringer med forløbsprogrammet for lænderygsmerter i kommunerne. Sagsfremstilling: Forløbsprogrammet for lænderygsmerter har til formål at sikre en indsats, som reducerer forekomsten af kroniske lænderygsmerter, og som indebærer, at patienten understøttes i at kunne håndtere sine rygsmerter og sin hverdag uden behov for hyppig kontakt til sundhedsvæsenet. Bilag 3: Forløbsprogram for lænde-rygsmerter

5 Der ønskes en redigering af forløbsprogrammet vedr. Lænde-rygsmerter. Helt konkret handler det om, at det ikke er muligt at rekruttere borgere til den åbne rygrådgivning, som er et krav i forløbsprogrammet. Ved opdatering af forløbsprogrammet ønskes kravet om åben rygrådgivning fjernet fra forløbsprogrammet. Dette tages op i Sundhedskoordinationsrådet ved revision af forløbsprogrammet. 6. Ny organisering af sundhedssamarbejdet Indstilling: Orientering Sagsfremstilling. Sundhedsstyregruppen i Region Midt har i maj 2016 godkendt et oplæg til en ny struktur for organiseringen af samarbejdet omkring Sundhedsaftalen. Dette er sendt i høring i Klyngerne og behandles på Klyngestyregruppemøde i Vestklyngen den 20. juni. Sundhedsstyregruppen forventes at godkende endelig organisering 1. september 2016 med etablering af ny organisering hurtigst muligt herefter. Temagruppen for forebyggelse og forløbsprogrammer nedlægges i den nye regionale struktur og flere opgaver vil blive lagt ud i klyngestyregrupperne. Det er endnu ikke fastlagt hvad der skal ske med de underlæggende temagrupper. I denne gruppe arbejdes der på flere forskellige emner og da der fortsat skal være nogen, som arbejder med bl.a. forløbsprogrammer og Sundhedsaftalen, fastholdes denne gruppe indtil der i givet fald træffes beslutning om andet. Fastlagte møder i efteråret bibeholdes derfor. Det er muligt at gruppen senere føres videre under andre rammer. 7. Læring-mestring Indstilling: Orientering Sagsfremstilling: Forankring af Lærings Mestrings konceptet er behandlet på klyngestyregruppemøde i Vestklyngen, hvor det er vedtaget, at der skal være en forankring både regionalt og kommunalt. Der var god opbakning til, at bibeholde konceptet læring-mestring i Vestklyngen. Forankringen vil primært være i implementeringsgruppen for forebyggelse og forløbsprogrammer. Margit Andersen er udpeget til kontakt person for kommunerne og fra Hospitalsenheden Vest vil Janet Mary Hansen fra CFU være kontaktperson. Der afholdes nordisk netværksmøde den juni, hvor Margit Andersen deltager, der vil blive en orientering fra mødet. Møde i kursusrådet for læring og mestring den 24/6, er der punkter som tages med til mødet. Læring og Mestring får ros fra klyngestyregruppen Vest Det fungerer godt. Margit har deltaget i Nordisk Netværksmøde. Margit fortæller at man i Sverige i argumenterer for Læring og Mestring med bl.a. patientsikkerhed. Læring og Mestring hjælper patienterne til at komme

6 trygt igennem sundhedssystemet og øger sikkerheden for at behandlingen virker hensigtsmæssigt. Den pædagogik man anvender i Læring og Mestring er det der får brugerinddragelse til at fungere. Der er behov for mere synlighed og let tilgængeligt materiale om Læring og Mestring. Hjerteforeningen har f.eks. ønsket at Fase 2 Hjerterehabilitering foregår efter Læring og Mestringsprincipperne, men det er vanskeligt at informere om, hvad det egentlig er fordi materialet er svært at finde. Derfor er der også behov for resultaterne fra Ph.d.-projektet om Læring og Mestring hvis resultaterne ikke er klar, er der behov for det der foreligger indtil videre. Gunna indkalder Margit og Janet til et møde om hvad der skal ske med Læring og Mestring og hvordan der kan skabes bedre synlighed. Gunna kontakter også Vibeke Lynggaard for status på Ph.d.-projektet. 8. Styrket forebyggelse forud for operation v/pia Møller Indstilling: Orientering Sagsfremstilling: Af Sundhedsaftalen fremgår det, at der skal være fokus på indsatser, som skal styrke forebyggelsen i forbindelse med operation. Lemvig Kommune tilbyder en målrettet træningsindsats til borgere, der er henvist til operation. Der er behov for en udbredelse af viden om tilbuddet til hospital og almen praksis. Bilag 4: Træning før operation. I Lemvig har man forsøgt sig med at styrke den forebyggende indsats før en operation ved at tilbyde træning til borgere, som skal opereres. Tilbuddet gælder for alle operationer. Der har desværre ikke været så mange deltagere, men i Lemvig har man indtryk af, at det har været en succes i forhold til dem, der har deltaget. Tiltaget kan formentlig også overføres til andre områder, f.eks. kræft. De praktiserende læger er orienteret om tilbuddet og det er også beskrevet på sundhed.dk, men der mangler stadig synlighed omkring projektet, for at få flere deltagere. 9. Faglig arbejdsgruppe forløbsprogram for hjertesygdom v/pia Møller Indstilling: Orientering Sagsfremstilling: Den nedsatte faglige arbejdsgruppe forløbsprogram for hjertesygdom har afholdt 2 møder. Der vil til mødet blive fremlagt en status fra arbejdsgruppen. Der har været afholdt 2 møder vedr. overgang fra region til kommuner. Det er gode møder og der er noget at arbejde med for kommunerne imellem møderne. Man er i arbejdsgruppen kommet frem til, at undervisningen af personalet i kommunerne skal ligge sent i overgangsforløbet, da det ikke alle steder er afklaret konkret hvilke personer, der skal stå med opgaven, når den overgår til kommunerne og nogle steder er personerne ikke ansat endnu.

7 Ifht. monitorering er forarbejdet i gang. HEV har foreslået delestillinger mellem HEV og kommunerne, hvilket kommunerne overvejer. Ifht. indkøb af Watt-Max-cykler har Peter Seeberg en aftale for Vest-kommunerne. Ulla sender aftalen til Gunna og Pia. Uddannelse i brug af cyklerne kan evt. foregå i samarbejde med Horsens. Næste møde er i arbejdsgruppen er i september. Pia giver besked, hvis der er yderligere at orientere om på mødet i implementeringsgruppen til september. 10. Forløbsprogram for type 2 diabetes Indstilling: Orientering. Sagsfremstilling: Det reviderede forløbsprogram for type 2 diabetes er godkendt i Regionsrådet og nuværende til godkendelse i kommunerne. Herefter vil der foreligge en implementeringsopgave. Forløbsprogrammet for type 2 diabetes er godkendt i Regionsrådet. Det er endnu ikke godkendt i alle kommuner, men det forventes det at blive. Den gruppe, der planlægger diabeteseftermiddagen i efteråret (Margit Andersen, Inga Bøge, Bente Vig, Annika Skaarup, Gunna Andersen) + evt. en lægerepræsentant (evt. Kjeld Hasselstrøm) og evt. en kommunal diætist, mødes for at se på implementering af forløbsprogrammet. Gruppen vurderer om der er behov for mere end et enkelt møde og om der i så fald skal flere/andre personer med i gruppen. Punktet sættes på dagsorden til møde i Implementeringsgruppen for Forebyggelse og Forløbsprogrammer igen til december. 11. Evt. a) Til orientering: Der er kommet en ny udgivelse fra Sundhedsstyrelsen: Anbefalinger for forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom: 3DDBB0.ashx?n=1 b) Ny udgivelse: De nationale mål for sundhedsvæsnet: %20Publikationer_i_pdf/2016/Nationale-maal/SUM-Nationale-maal-L-april-2016.ashx. Resultaterne drøftes på næste Klyngestyregruppemøde. Dagsordenpunkter til kommende møde Storrygerprojekt Besøg fra Hjerteforeningen

8 Evt. status vedr. Fase 2 Hjerterehabilitering Evt. status ny organisering af samarbejdet mellem region og kommuner Status på implementering af sundhedsaftalen. December: Forløbsprogrammet for diabetes 2

Indstilling: At Implementeringsgruppen drøfter de foreløbige resultater af monitoreringen.

Indstilling: At Implementeringsgruppen drøfter de foreløbige resultater af monitoreringen. R E F E R A T Referat fra møde Implementeringsgruppen forebyggelse og forløbsprogrammer Mødedato 15. marts 2017 Mødetid Kl. 13 Mødested Regionshospitalet, Herning Deltagere Birgitte Ostersen, Ulla Svendsen,

Læs mere

Indstilling: At gruppen drøfter oplægget til implementering af det reviderede forløbsprogram for diabetes

Indstilling: At gruppen drøfter oplægget til implementering af det reviderede forløbsprogram for diabetes R E F E R A T Referat fra møde Implementeringsgruppen for Forebyggelse og Forløbsprogrammer Mødedato 15. december 2016 Mødetid Kl.13-15 Mødested Regionshospitalet Holstebro Deltagere Ulla Svendsen, Ida

Læs mere

Til medlemmer af Implementeringsgruppen forebyggelse og forløbsprogrammer.

Til medlemmer af Implementeringsgruppen forebyggelse og forløbsprogrammer. Hospitalsenheden Vest Holstebro Staben Kvalitet og Udvikling Til medlemmer af Implementeringsgruppen forebyggelse og forløbsprogrammer. Lægårdvej 12 N DK-7500 Holstebro Tel. +45 7843 8700 kvalitetogudvikling@vest.rm.dk

Læs mere

R E F E R A T. Referat. 1. Godkendelse af dagsorden Dagsorden godkendt. Dog ændres der på rækkefølgen af nogle af punkterne.

R E F E R A T. Referat. 1. Godkendelse af dagsorden Dagsorden godkendt. Dog ændres der på rækkefølgen af nogle af punkterne. R E F E R A T fra møde Implementeringsgruppen for Forebyggelse og Forløbsprogrammer Mødedato 7. december 2015 Mødetid 13.00-15.30 Mødested Regionshospitalet Herning Deltagere Elisabeth Brix Westergaard,

Læs mere

Referat af møde i temagruppen for forebyggelse den 7. april. Tid: Torsdag den 7. april 2016 kl Sted: F1, stuen, Regionshuset Viborg

Referat af møde i temagruppen for forebyggelse den 7. april. Tid: Torsdag den 7. april 2016 kl Sted: F1, stuen, Regionshuset Viborg Referat af møde i temagruppen for forebyggelse den 7. april Tid: Torsdag den 7. april 2016 kl. 13.30 16.30 Sted: F1, stuen, Regionshuset Viborg Deltagere Birgitte Haahr Mette Andreassen Vibeke Brønnum

Læs mere

R E F E R A T. 1. Godkendelse af dagsorden. Dagsorden godkendt.

R E F E R A T. 1. Godkendelse af dagsorden. Dagsorden godkendt. R E F E R A T Referat fra møde Implementeringsgruppen for forebyggelse og forløbsprogrammer Mødedato 15. september 2016 Mødetid Kl. 13-15 Mødested Regionshospitalet Herning Deltagere Ulla Svendsen; Ida

Læs mere

Indstilling: At gruppen drøfter de oplistede opmærksomhedspunkter vedrørende hjerterehabilitering.

Indstilling: At gruppen drøfter de oplistede opmærksomhedspunkter vedrørende hjerterehabilitering. R E F E R A T fra møde Implementeringsgruppen for forebyggelse og forløbsprogrammer Mødedato 18. december 2017 Mødetid Kl. 9-11 Mødested Sundhedscenter Struer Deltagere Pia Møller, Susanne Rystok, Jane

Læs mere

Lene orienterede kort der er desværre ikke meget der tyder på at LÆ-blanketter i nærmeste fremtid kan

Lene orienterede kort der er desværre ikke meget der tyder på at LÆ-blanketter i nærmeste fremtid kan Til medlemmerne af Implementeringsgruppen Sundheds-IT og Digitale arbejdsgange Hospitalsenheden Vest Holstebro Staben Kvalitet og Udvikling Lægårdvej 12 DK-7500 Holstebro Tel. +45 7843 8700 kvalitetogudvikling@vest.rm.dk

Læs mere

Fokusgruppe Sundhed for Voksne Tid: 23.maj kl Sted: Mødelokalet Kjeldmarksvej 1, 7600 Struer. Referat

Fokusgruppe Sundhed for Voksne Tid: 23.maj kl Sted: Mødelokalet Kjeldmarksvej 1, 7600 Struer. Referat Fokusgruppe Sundhed for Voksne Tid: 23.maj kl. 8.30 11.30 Sted: Mødelokalet Kjeldmarksvej 1, 7600 Struer Hospitalsenheden Vest Holstebro Staben Kvalitet og Udvikling Lægårdvej 12 N DK-7500 Holstebro Tel.

Læs mere

R E F E R A T. Referat. 1. Godkendelse af dagsorden Dagsorden godkendt. 2. Godkendelse af referat Referat godkendt.

R E F E R A T. Referat. 1. Godkendelse af dagsorden Dagsorden godkendt. 2. Godkendelse af referat Referat godkendt. R E F E R A T Referat fra møde Implementeringsgruppen for Forebyggelse og Forløbsprogrammer Mødedato 2. oktober 2015 Mødetid Kl. 12-14 Mødested Regionshospitalet Holstebro Deltagere Margit Andersen, Peter

Læs mere

Til medlemmer af Implementeringsgruppen BØRN & UNGE, SOMATIK

Til medlemmer af Implementeringsgruppen BØRN & UNGE, SOMATIK Hospitalsenheden Vest Holstebro Staben Kvalitet og Udvikling Lægårdvej 12 DK-7500 Holstebro Tel. +45 7843 8700 kvalitetogudvikling@vest.rm.dk www.vest.rm.dk Til medlemmer af Implementeringsgruppen BØRN

Læs mere

Kommissorium for Styregruppen for Sundhedsaftalen i Horsens-klyngen

Kommissorium for Styregruppen for Sundhedsaftalen i Horsens-klyngen Kommissorium for Styregruppen for Sundhedsaftalen 2015-2018 i Horsens-klyngen Dette kommissorium beskriver den overordnede ramme for det tværsektorielle samarbejde mellem hospital, kommune og praktiserende

Læs mere

Referat af møde i temagruppen for forebyggelse den 18. november

Referat af møde i temagruppen for forebyggelse den 18. november Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Referat af møde i temagruppen for forebyggelse den 18. november Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Tid: Onsdag

Læs mere

Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen

Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen 1 Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen 2011-2014 Forebyggelse TSG Flowdiagram for selvmordsforebyggelse en opgave fra 2. generations sundhedsaftale, som snart kan færdiggøres. Center for Selvmordsforebyggelse,

Læs mere

Temagruppen Børn og Unge Somatik. Referat fra møde i Temagruppen om børn og unge somatik

Temagruppen Børn og Unge Somatik. Referat fra møde i Temagruppen om børn og unge somatik Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Temagruppen Børn og Unge Somatik DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 www.regionmidtjylland.dk Referat fra møde i Temagruppen om børn og unge somatik

Læs mere

Referat fra møde i. Klyngestyregruppen Vest, Region Midtjylland. Onsdag den 26. september 2012 kl. 16.00-18.00

Referat fra møde i. Klyngestyregruppen Vest, Region Midtjylland. Onsdag den 26. september 2012 kl. 16.00-18.00 Hospitalsenheden Vest Strategi og Plan Gl. Landevej 61 DK-7400 Herning Tel. +45 9927 2727 post@vest.rm.dk www.vest.rm.dk Referat fra møde i Klyngestyregruppen Vest, Region Midtjylland Onsdag den 26. september

Læs mere

Organisering af sundhedssamarbejdet i Region Midtjylland og Vestklyngen 2012

Organisering af sundhedssamarbejdet i Region Midtjylland og Vestklyngen 2012 Samarbejdsgrupper i Regionalt Regi Sundhedskoordinationsudvalget: Sundhedskoordinationsudvalget har til formål at understøtte sammenhængende behandlingsforløb på tværs af det regionale og det kommunale

Læs mere

Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 8. januar 2010

Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 8. januar 2010 Regionshuset Viborg Hjerneskadesamrådet Regionalt Sundhedssamarbejde Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 8. januar

Læs mere

Udviklingen i kroniske sygdomme

Udviklingen i kroniske sygdomme Forløbsprogrammer Definition Et kronikerprogram beskriver den samlede tværfaglige, tværsektorielle og koordinerede indsats for en given kronisk sygdom, der sikrer anvendelse af evidensbaserede anbefalinger

Læs mere

Region Midtjylland Sundhed. Referat. til mødet i Forløbsprogramgruppen for hjertekarsygdom 5. november 2014 kl. 15:30 i F7

Region Midtjylland Sundhed. Referat. til mødet i Forløbsprogramgruppen for hjertekarsygdom 5. november 2014 kl. 15:30 i F7 Region Midtjylland Sundhed Viborg, den 4. december 2014 /helroe Referat til mødet i Forløbsprogramgruppen for hjertekarsygdom 5. november 2014 kl. 15:30 i F7 Indholdsfortegnelse Pkt. Tekst Side 1 Velkomst

Læs mere

Referat fra møde i arbejdsgruppen vedr. genoptræning den 3. september 2015

Referat fra møde i arbejdsgruppen vedr. genoptræning den 3. september 2015 Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde i arbejdsgruppen vedr. genoptræning den 3. september 2015 Deltagere:

Læs mere

Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen

Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen 1 Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen 2011-2014 Hjælp til selvmordstruede borgere Der er udarbejdet en oversigt over, hvor sundhedspersonale på tværs af sektorer kan få hjælp til en selvmordtruet

Læs mere

Temagruppen for sundhedsfremme og forebyggelse i Region Midtjylland. Sundheds- og sekretariatschef Pia Moldt

Temagruppen for sundhedsfremme og forebyggelse i Region Midtjylland. Sundheds- og sekretariatschef Pia Moldt Temagruppen for sundhedsfremme og forebyggelse i Region Midtjylland Sundheds- og sekretariatschef Pia Moldt Temagruppens sammensætning Delt formandsskab og sekretariatsfunktion mellem region og kommuner:

Læs mere

CENTRALE SUNDHEDSAFTALE- INDSATSER PÅ OMRÅDET FOR FORE- BYGGELSE

CENTRALE SUNDHEDSAFTALE- INDSATSER PÅ OMRÅDET FOR FORE- BYGGELSE 25-11-2015 CENTRALE SUNDHEDSAFTALE- INDSATSER PÅ OMRÅDET FOR FORE- BYGGELSE Baggrundsnotat til Sundhedskoordinationsudvalgets temadrøftelse om forebyggelse den 9. december 2015 Baggrund Et afgørende aspekt

Læs mere

Temagruppen for voksenpsykiatri. Referat af møde i temagruppen for voksenpsykiatri

Temagruppen for voksenpsykiatri. Referat af møde i temagruppen for voksenpsykiatri Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Temagruppen for voksenpsykiatri DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 www.regionmidtjylland.dk Referat af møde i temagruppen for voksenpsykiatri Tid:

Læs mere

Læring og Mestring for borgere med KOL

Læring og Mestring for borgere med KOL Læring og Mestring for borgere med KOL Inga Bøge Holstebro Sundhedscenter - Vi gør sunde valg til lette valg 31-08-2009 1 Introduktion til Lærings- og Mestringsprojektet Definition Læring Definition Mestring

Læs mere

Forløbsprogrammerne for KOL Type 2 diabetes Hjertekar

Forløbsprogrammerne for KOL Type 2 diabetes Hjertekar Forløbsprogrammerne for KOL Type 2 diabetes Hjertekar Birgitte Holm Andersen Regionalt Sundhedssamarbejde Folkesundhed og kronikerindsats www.regionmidtjylland.dk Kroniske udfordringer! Udviklingen i sygdomsmønstret

Læs mere

Implementering af forløbsprogram for lænderygsmerter

Implementering af forløbsprogram for lænderygsmerter Implementering af forløbsprogram for lænderygsmerter v. Jens Bejer Damgaard, kontorchef, Nære Sundhedstilbud www.regionmidtjylland.dk Disposition Kort oprids af grundlaget for det tværsektorielle samarbejde

Læs mere

Klyngestyregruppe. Klynge-temagruppe for børn, unge og familien. Faste grupper. Ad hoc grupper

Klyngestyregruppe. Klynge-temagruppe for børn, unge og familien. Faste grupper. Ad hoc grupper Kommissorium for Klyngestyregruppe for Midtklyngen 2016 [AS 2. UDKAST] Baggrund Med Sundhedsaftalen 2015-2018 er der sat en fælles politisk retning for udviklingen af det sammenhængende og nære sundhedsvæsen

Læs mere

Resume af sundhedsaftale om rehabilitering i forbindelse med kræft

Resume af sundhedsaftale om rehabilitering i forbindelse med kræft Resume af sundhedsaftale om rehabilitering i forbindelse med kræft Sundhedsaftalen skal ses som et supplement til forløbsprogram for rehabilitering og palliation i forbindelse kræft og som en tillægsaftale

Læs mere

Temamøde om nye forløbsprogrammer (kræftrehabilitering, depression, lænderygsmerter)

Temamøde om nye forløbsprogrammer (kræftrehabilitering, depression, lænderygsmerter) Temamøde om nye forløbsprogrammer (kræftrehabilitering, depression, lænderygsmerter) Sundhed og omsorgsudvalgsmøde 19. august 2013 v/ stabsleder Hanne Linnemann Eksisterende forløbsprogrammer På nuværende

Læs mere

Kommissorium for Styregruppen for sundhedsaftalerne i Horsens-klyngen

Kommissorium for Styregruppen for sundhedsaftalerne i Horsens-klyngen Kommissorium for Styregruppen for sundhedsaftalerne i Horsens-klyngen Dette kommissorium beskriver den overordnede ramme for samarbejdet mellem hospital, kommune og praktiserende læger i Horsens-klyngen.

Læs mere

Oversigt over igangværende udviklingsinitiativer i regi af sundhedsaftalen/nationale

Oversigt over igangværende udviklingsinitiativer i regi af sundhedsaftalen/nationale Oversigt over igangværende udviklingsinitiativer i regi af sundhedsaftalen/nationale initiativer (opdateret 3.10.) Afsnit i sundhedsaftalen Beskrivelse af indsats Status Forankring Slutrapportering Vision

Læs mere

Patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom: Afrapportering 2015 og Årsplan 2016

Patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom: Afrapportering 2015 og Årsplan 2016 Patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom: Afrapportering 2015 og Årsplan 2016 Afrapportering af fremdriften. Arbejdsgruppen skal inden årets udgang afrapportere fremdriften til den administrative styregruppe.

Læs mere

Til Hjerneskadesamrådet. Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 11. juni /. Deltagere: Se vedlagte deltagerliste

Til Hjerneskadesamrådet. Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 11. juni /. Deltagere: Se vedlagte deltagerliste Regionshuset Viborg Til Hjerneskadesamrådet Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 11. juni

Læs mere

Aftale om fælles høj kvalitet i patientuddannelser i Region Sjælland

Aftale om fælles høj kvalitet i patientuddannelser i Region Sjælland Aftale om fælles høj kvalitet i patientuddannelser i Region Sjælland Introduktion Dette dokument beskriver aftalen mellem region og kommuner om fælles høj kvalitet i patientuddannelser i Region Sjælland.

Læs mere

Referat fra møde i Faglig Følgegruppe i Vestklyngen, Region Midtjylland. Torsdag den 2. oktober 2014 kl

Referat fra møde i Faglig Følgegruppe i Vestklyngen, Region Midtjylland. Torsdag den 2. oktober 2014 kl Referat fra møde i Faglig Følgegruppe i Vestklyngen, Region Midtjylland Torsdag den 2. oktober 2014 kl. 10.00 12.00 Regionshospitalet Holstebro, Sal 3 ved foredragssalene, Indgang U Hospitalsenheden Vest

Læs mere

Referat: møde i Implementeringsgruppen for sårbare gravide/ gravide og børn tilknyttet familieambulatoriet Plus

Referat: møde i Implementeringsgruppen for sårbare gravide/ gravide og børn tilknyttet familieambulatoriet Plus Referat: møde i Implementeringsgruppen for sårbare gravide/ gravide og børn tilknyttet familieambulatoriet Plus Tidspunkt: 05. marts 2019 kl. 14.30-16.00 Sted: Kolding Sygehus, Sygehusvej 24, 6000 Kolding,

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget:

Social- og Sundhedsudvalget: Social- og Sundhedsudvalget: Politik område Forslag nr. Tekst: Effekt i 2017 Helårsvirkning 701 1 Rammebesparelse på rehabiliteringstilbud til borgere med kroniske sygdomme (hjertesygdom, diabetes 2, KOL

Læs mere

Rammerne for udvikling af Sundhedsaftalen. v/ Kontorchef, Alice Morsbøl og kontorchef, Charlotte Larsen

Rammerne for udvikling af Sundhedsaftalen. v/ Kontorchef, Alice Morsbøl og kontorchef, Charlotte Larsen Rammerne for udvikling af Sundhedsaftalen v/ Kontorchef, Alice Morsbøl og kontorchef, Charlotte Larsen Overordnede grundvilkår, bekendtgørelse og vejledning Én sundhedsaftale pr. region Udgangspunkt i

Læs mere

Sundhedsstyrelsens arbejde med kronisk sygdom

Sundhedsstyrelsens arbejde med kronisk sygdom Sundhedsstyrelsens arbejde med kronisk sygdom Danske Fysioterapeuter Fagfestival Region Syddanmark Tóra H. Dahl, ergoterapeut, MPH Sundhedsplanlægning september 2008 Hvad jeg vil sige noget om Om Sundhedsstyrelsens

Læs mere

Kommissorium for Midtklyngen

Kommissorium for Midtklyngen Sundhedsstyregruppen Klyngestyregruppe Kontaktgrupper Kommissorium for Midtklyngen 1 Kommissorium for klyngestyregruppen i Midtklyngen Baggrund Det fremgår af Sundhedslovens 205, at regionsrådet og kommunalbestyrelserne

Læs mere

Kommunalbestyrelsen vedtager årligt kvalitetsstander, der fastsætter kommunens serviceniveau.

Kommunalbestyrelsen vedtager årligt kvalitetsstander, der fastsætter kommunens serviceniveau. 1 2 Borgerrettet forebyggelse kan fx være: Tilbud om rygestop Kampagner Temaeftermiddage til ældre Indsatser med fokus på mental sundhed Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Forebyggelse på alkohol-

Læs mere

Kort evaluering af pilotprojektet: At leve et meningsfuldt hverdagsliv med kræft

Kort evaluering af pilotprojektet: At leve et meningsfuldt hverdagsliv med kræft Kort evaluering af pilotprojektet: At leve et meningsfuldt hverdagsliv med kræft Indledning Med baggrund i kræftplan III og Sundhedsstyrelsens forløbsprogram for rehabilitering og palliation i forbindelse

Læs mere

Udkast til arbejdsplan sundhedsaftalen 2015-2018 (1.dec 2014)

Udkast til arbejdsplan sundhedsaftalen 2015-2018 (1.dec 2014) Udkast til arbejdsplan sundhedsaftalen 2015-2018 (1.dec 2014) Implementeringen af indsatserne i sundhedsaftalen vil ske løbende i hele aftaleperioden. Indsatserne i sundhedsaftalen har forskellig karakter.

Læs mere

K O N K L U S I O N E R REGION HOVEDSTADEN Regionsrådet

K O N K L U S I O N E R REGION HOVEDSTADEN Regionsrådet K O N K L U S I O N E R REGION HOVEDSTADEN Regionsrådet UNDERUDVALGET FOR SUNDHED Torsdag den 20. september 2007 Kl. 18.00 21.00 Regionsgården i Hillerød, mødelokale H4 Møde nr. 7 Medlemmer: Vibeke Rosdahl

Læs mere

Referat. Forebyggelsesrådet

Referat. Forebyggelsesrådet Referat 19. januar 2017, kl. 13:00 Lilletrommen Rådhuset, Fredensborg Kommune Egevangen 3B, Kokkedal Fraværende: Helle Lassen Lis Kofoed Til stede: Finn Kamper-Jørgensen Jørgen Simonsen Henrik Nielsen

Læs mere

Region Midtjylland Sundhed. Referat

Region Midtjylland Sundhed. Referat Region Midtjylland Sundhed 13. maj 2015 /helroe Refer til møde i Forløbsprogramgruppen for hjertekarsygdom 27. april 2015 kl. 15:00 i Regionshuset Viborg, Skottenborg 26, mødelokale F1, stuen - ring 2112

Læs mere

Afbud til mødet: Peter Seebach, Hospitalsenheden Vest. Regional formand,

Afbud til mødet: Peter Seebach, Hospitalsenheden Vest. Regional formand, BØRN OG UNGE Referat af møde i implementeringsgruppen Børn og Unge somatik Tid: Tirsdag den 27.oktober 2015 kl. 13.30-15.30 Sted: Indgang B, Mødelokale B1.01, Herning Rådhus, Torvet 5 Dato: 27. oktober

Læs mere

Kort resumé af forløbsprogram for lænderygsmerter

Kort resumé af forløbsprogram for lænderygsmerter Kort resumé af forløbsprogram for lænderygsmerter Udbredelse af lænderygsmerter og omkostninger Sundhedsprofilen (Hvordan har du det 2010) viser, at muskel-skeletsygdomme er den mest udbredte lidelse i

Læs mere

Forslag til ny organisering af det tværsektorielle samarbejde om sundhed

Forslag til ny organisering af det tværsektorielle samarbejde om sundhed Forslag til ny organisering af det tværsektorielle samarbejde om sundhed I regi af sundhedsaftalen har kommunerne, regionen og almen praksis opbygget en samarbejdsorganisation, der har kunnet løse en række

Læs mere

Indstilling: At Implementeringsgruppen drøfter status på forløbsprogrammet for hjertesygdom.

Indstilling: At Implementeringsgruppen drøfter status på forløbsprogrammet for hjertesygdom. R E F E R A T Referat fra møde Implementeringsgruppen for forebyggelse og forløbsprogrammer Mødedato 12. juni 2017 Mødetid Kl. 13-15 Mødested Hospitalsenhed Vest, Holstebro Deltagere Gunna Estrid Andersen,

Læs mere

Referat fra møde i den administrative styregruppe vedr. sundhedsaftaler den 7. august 2006.

Referat fra møde i den administrative styregruppe vedr. sundhedsaftaler den 7. august 2006. REGION MIDTJYLLAND Under dannelse Tingvej 15 8800 Viborg Referat fra møde i den administrative styregruppe vedr. sundhedsaftaler den 7. august 2006. Dato: 17-08-2006 Sagsbehandler: Charlotte Jensen Tlf.:

Læs mere

R A P P O R T. Strategi for den palliative indsats i Ringkøbing-Skjern kommune.

R A P P O R T. Strategi for den palliative indsats i Ringkøbing-Skjern kommune. R A P P O R T Strategi for den palliative indsats i Ringkøbing-Skjern kommune. Sundhed og Omsorg Faglig drift og udvikling 2017 S i d e 2 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Indledning side 3 2. Definition af den

Læs mere

KONKLUSIONER SUNDHEDSKOORDINATIONSUDVALGET. Tirsdag den 26. november Kl Regionsgården i Hillerød, mødelokale H2. Møde nr.

KONKLUSIONER SUNDHEDSKOORDINATIONSUDVALGET. Tirsdag den 26. november Kl Regionsgården i Hillerød, mødelokale H2. Møde nr. KONKLUSIONER Tirsdag den 26. november 2013 Kl. 8.30 Regionsgården i Hillerød, mødelokale H2 Møde nr. 5 Medlemmer: Charlotte Fischer, Region Hovedstaden Julie Herdal Molbech, Region Hovedstaden (Afbud)

Læs mere

Sundhedsaftaler fra stafet til samarbejde og samtidighed

Sundhedsaftaler fra stafet til samarbejde og samtidighed Sundhedsaftaler fra stafet til samarbejde og samtidighed Seminar for DS-ILPS mandag den 12. marts 2018 Lene Olesen og Elisabeth Skibsted, Sundhedsstyrelsen Agenda Sundhedsaftaler fra stafet til samarbejde

Læs mere

Forretningsudvalget (Direktørforum) Møde 6. marts 2017

Forretningsudvalget (Direktørforum) Møde 6. marts 2017 Forretningsudvalget (Direktørforum) Møde 6. marts 2017 Side 1 af 5 Mødedeltagere: Lægefaglig direktør Claus Thomsen, Aarhus Universitetshospital (Afbud) Sygeplejefaglig direktør Inge Pia Christensen, Aarhus

Læs mere

Referat. Referat fra møde i Direktørforum, d. 12. december 2011. Referat fra første møde i Direktørforum Medlemmer af Direktørforum

Referat. Referat fra møde i Direktørforum, d. 12. december 2011. Referat fra første møde i Direktørforum Medlemmer af Direktørforum Referat Emne: Til: Referat fra første møde i Direktørforum Medlemmer af Direktørforum Den 19. december 2011 Referat fra møde i Direktørforum, d. 12. december 2011 Aarhus Kommune Sundhed og Velfærd Sundhed

Læs mere

REFERAT. Implementeringsgruppen for forebyggelse. Tidspunkt: 8. februar 2017 kl Sted: Ørbækvej 100, 5220 Odense SØ, lokale 1.1.

REFERAT. Implementeringsgruppen for forebyggelse. Tidspunkt: 8. februar 2017 kl Sted: Ørbækvej 100, 5220 Odense SØ, lokale 1.1. REFERAT Møde: Implementeringsgruppen for forebyggelse Tidspunkt: 8. februar 2017 kl. 15.00-17.00 Sted: Ørbækvej 100, 5220 Odense SØ, lokale 1.1.65 DELTAGERE Kommuner Mette Søndergaard Robl, chef, Odense

Læs mere

Region Midtjylland Sundhed. Referat. til møde i Akutprogramstyregruppe 18. juni 2015 kl. 08:00 i F4, Regionshuset i Viborg

Region Midtjylland Sundhed. Referat. til møde i Akutprogramstyregruppe 18. juni 2015 kl. 08:00 i F4, Regionshuset i Viborg Region Midtjylland Sundhed 1922. juni 2015 /ANBROE Referat til møde i Akutprogramstyregruppe 18. juni 2015 kl. 08:00 i F4, Regionshuset i Viborg Indholdsfortegnelse Pkt. Tekst Side 1 Godkendelse af referat

Læs mere

Forebyggelsesmodel for den fælles målgruppe af psykiatriske borgere/patienter mellem kommuner og Psykiatri

Forebyggelsesmodel for den fælles målgruppe af psykiatriske borgere/patienter mellem kommuner og Psykiatri Forebyggelsesmodel for den fælles målgruppe af psykiatriske borgere/patienter mellem kommuner og Psykiatri Dette notat beskriver forslag til en forebyggelsesmodel for den fælles målgruppe af psykiatriske

Læs mere

Organisatorisk forankring af forløbsprogrammer

Organisatorisk forankring af forløbsprogrammer NOTAT Organisatorisk forankring af forløbsprogrammer Dette notat beskriver en model for den fremtidige organisatoriske forankring af forløbsprogrammerne i regionen. Der er i dag ikke en ensartet organisering

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 1 Forebyggelse 070314 Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner

Læs mere

Kort præsentationsrunde og velkomst til de to suppleanter. Charlotte Søndergaard overtager punkt 3 i Mariannes fravær.

Kort præsentationsrunde og velkomst til de to suppleanter. Charlotte Søndergaard overtager punkt 3 i Mariannes fravær. Til medlemmerne af Implementeringsgruppen Børn og Unge, Somatik Hospitalsenheden Vest Holstebro Staben Kvalitet og Udvikling Lægårdvej 12 DK-7500 Holstebro Tel. +45 7843 8700 kvalitetogudvikling@vest.rm.dk

Læs mere

1 Projektets titel Forløbskoordinering for patienter med KOL og type 2 diabetes og hjertekarsygdom.

1 Projektets titel Forløbskoordinering for patienter med KOL og type 2 diabetes og hjertekarsygdom. 1 Projektets titel Forløbskoordinering for patienter med KOL og type 2 diabetes og hjertekarsygdom. 2 Projektets baggrund Patienter med kronisk sygdom, herunder KOL, diabetes 2 og hjertekar patienter er

Læs mere

Status på forløbsprogrammer 2014

Status på forløbsprogrammer 2014 Dato 19-12-2014 Sagsnr. 4-1611-8/14 kiha fobs@sst.dk Status på forløbsprogrammer 2014 Introduktion I dette notat beskrives den aktuelle status på udarbejdelsen og implementeringen af forløbsprogrammer

Læs mere

Godkendt Arbejdsplan sundhedsaftalen (27. marts 2015) (rev. 8. juni 2015)

Godkendt Arbejdsplan sundhedsaftalen (27. marts 2015) (rev. 8. juni 2015) Godkendt Arbejdsplan sundhedsaftalen -2018 (27. marts ) (rev. 8. juni ) Implementeringen af indsatserne i sundhedsaftalen vil ske løbende i hele aftaleperioden. Indsatserne i sundhedsaftalen har forskellig

Læs mere

Fremtidens hjerter. hjertekarpatienter og pårørende

Fremtidens hjerter. hjertekarpatienter og pårørende Fremtidens hjerter Anbefalinger fra hjertekarpatienter og pårørende Fra Hjerteforeningens dialogmøde på Axelborg, København onsdag den 18. april 2012 Verdens bedste patientforløb og et godt liv for alle

Læs mere

Hjerneskadesamrådet. Referat fra Hjerneskadesamrådets møde den 18. marts /. Deltagere: Se vedlagte deltagerliste.

Hjerneskadesamrådet. Referat fra Hjerneskadesamrådets møde den 18. marts /. Deltagere: Se vedlagte deltagerliste. Regionshuset Viborg Hjerneskadesamrådet Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra Hjerneskadesamrådets møde den 18. marts 2013./.

Læs mere

Besøg af Det rådgivende udvalg for Nære Sundhedstilbud d. 8. august 2017 kl

Besøg af Det rådgivende udvalg for Nære Sundhedstilbud d. 8. august 2017 kl Besøg af Det rådgivende udvalg for Nære Sundhedstilbud d. 8. august 2017 kl. 9.00-10.00 Hospitalsenheden Vest Sundhedshus Ringkøbing v/ida Götke og Poul Michaelsen www.regionmidtjylland.dk Fra vugge til

Læs mere

Fra Ældresagen: Kai Nørrung, Ældresagens sygehusudvalg Region Hovedstaden

Fra Ældresagen: Kai Nørrung, Ældresagens sygehusudvalg Region Hovedstaden Patientinddragelsesudvalget Tværsektoriel udvikling PROTOKOL Møde i: Patientinddragelsesudvalget Dato: 26. august 2015 Kl.: 16.00-18.00 Sted: Regionsgården, Kongens Vænge 2, Hillerød, lokale H 5 Kongens

Læs mere

Agenda. Udfordringer og udvikling på sundhedsområdet. Visioner og mål i Sundhedsaftalen

Agenda. Udfordringer og udvikling på sundhedsområdet. Visioner og mål i Sundhedsaftalen Agenda Udfordringer og udvikling på sundhedsområdet Visioner og mål i Sundhedsaftalen 2015-2018 Status på implementering af Sundhedsaftalen 2015-2018 De næste skridt Sundhedsaftalen 2019-2022 Udfordringer

Læs mere

Møde 10. januar 2017 kl. 13:00 i Mødelokale 6

Møde 10. januar 2017 kl. 13:00 i Mødelokale 6 Ældrerådet Dagsorden Møde 10. januar 2017 kl. 13:00 i Mødelokale 6 Pkt. Tekst Side 1 Godkendelse af referat fra møde den 29. november 2016. 1 2 Respitationsområdet - godkendelse af samarbejdsaftale 1 3

Læs mere

Mødereferat. Silkeborg Kommune:

Mødereferat. Silkeborg Kommune: Mødereferat Mødetid: 24. marts 2009 Mødested: Administrationsbygningen Hammel, Byrådssalen Mødedeltagere: Silkeborg Kommune: Direktør Jens Peter Hegelund Jensen Ældrechef Inge Bank Sektionsleder Vibeke

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 4 Sundheds-IT og digitale arbejdsgange 070314

Læs mere

Kommunalt-lægeligt udvalg. Kommissorium

Kommunalt-lægeligt udvalg. Kommissorium Kommunalt-lægeligt udvalg Kommissorium 2018 Kommunalt-lægeligt udvalg - Kommissorium Udarbejdet af: Benny Sell & Gitte Piil Eriksen Udgiver: Sektor Ældre & Sundhed Team Folkesundhed Sundhedscenter Maribo

Læs mere

TEMADAG OM REKRUTTERING TIL FOREBYGGELSESTILBUD FOR BORGERE MED KRONISK SYGDOM. Rødovre den 19. Februar 2018

TEMADAG OM REKRUTTERING TIL FOREBYGGELSESTILBUD FOR BORGERE MED KRONISK SYGDOM. Rødovre den 19. Februar 2018 . TEMADAG OM REKRUTTERING TIL FOREBYGGELSESTILBUD FOR BORGERE MED KRONISK SYGDOM Rødovre den 19. Februar 2018 Formål med temadagen Formålet med temadagen er at dele viden og erfaringer om rekruttering

Læs mere

Sundhedssamtaler på tværs

Sundhedssamtaler på tværs Sundhedssamtaler på tværs Alt for mange danskere lever med en eller flere kroniske sygdomme, og mangler den nødvendige viden, støtte og de rette redskaber til at mestre egen sygdom - også i Rudersdal Kommune.

Læs mere

Hjerneskadesamrådet. Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 13. december 2012. Kære alle

Hjerneskadesamrådet. Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 13. december 2012. Kære alle Regionshuset Viborg Hjerneskadesamrådet Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 13. december

Læs mere

Kronisk sygdom og patientuddannelse

Kronisk sygdom og patientuddannelse Kronisk sygdom og patientuddannelse Temamøde om patientuddannelse Region Syddanmark 9. september 2010 Jette Blands læge, MPH Team for kronisk sygdom Center for Forebyggelse Disposition Kronisk sygdom projektet

Læs mere

Hospitalsenheden VEST

Hospitalsenheden VEST Brugerrådsmøde d. 14. juni 2018 www.regionmidtjylland.dk Program Tema hjemmeside, branding og LUP 2017 Velkomst ved Birgitte Velkommen til Susanne Gammelgaard afd. sypl. fra Ortopædkirurgisk afdeling nyt

Læs mere

Denne opfølgningsredegørelse har til formål at gøre status på målopfyldelsen i forhold til Hvidovre Kommunes Kvalitetskontrakt for 2013.

Denne opfølgningsredegørelse har til formål at gøre status på målopfyldelsen i forhold til Hvidovre Kommunes Kvalitetskontrakt for 2013. Opfølgningsredegørelse i forhold til Hvidovre Kommunes Kvalitetskontrakt 2013 Denne opfølgningsredegørelse har til formål at gøre status på målopfyldelsen i forhold til Hvidovre Kommunes Kvalitetskontrakt

Læs mere

Kompetenceudvikling og uddannelse. Uddannelseskoncept for borgere med KOL

Kompetenceudvikling og uddannelse. Uddannelseskoncept for borgere med KOL Kompetenceudvikling og uddannelse For at lykkes med telemedicinske tilbud, der skaber værdi i en dagligdag med sygdom, skal vi som sundhedsvæsen være opsøgende på, hvad det vil sige at leve en hverdag

Læs mere

MØDETIDSPUNKT MØDESTED MEDLEMMER. DET REGIONALE SAMARBEJDSUDVALG vedrørende Psykologområdet. * Der afholdes formøde for politikere kl. 9.00-10.

MØDETIDSPUNKT MØDESTED MEDLEMMER. DET REGIONALE SAMARBEJDSUDVALG vedrørende Psykologområdet. * Der afholdes formøde for politikere kl. 9.00-10. BESLUTNINGER Det Regionale Samarbejdsudvalg vedrørende Psykologområdet DET REGIONALE SAMARBEJDSUDVALG vedrørende Psykologområdet * Der afholdes formøde for politikere kl. 9.00-10.00 * Der afholdes formøde

Læs mere

Forebyggelsesrådet for Ældrebefolkningen foreslår, at forebyggelsesopgaven på ældreområdet prioriteres i de kommende års budgetter

Forebyggelsesrådet for Ældrebefolkningen foreslår, at forebyggelsesopgaven på ældreområdet prioriteres i de kommende års budgetter Bilag 1 Forebyggelsesrådets kommentar til kommunens forestående budgetseminar april 2017: Forebyggelsesrådet for Ældrebefolkningen foreslår, at forebyggelsesopgaven på ældreområdet prioriteres i de kommende

Læs mere

Det Regionale Samarbejdsudvalg vedrørende Psykologområdet

Det Regionale Samarbejdsudvalg vedrørende Psykologområdet BESLUTNINGER Det Regionale Samarbejdsudvalg vedrørende Psykologområdet DET REGIONALE SAMARBEJDSUDVALG vedrørende Psykologområdet * Der afholdes formøde for politikere kl. 13.00-14.00 i mødelokale H3 *

Læs mere

Temagruppen for børn og unge, somatik

Temagruppen for børn og unge, somatik Temagruppen for børn og unge, somatik 7. Oktober 2015 www.regionmidtjylland.dk Dagsorden 1. Sundhedsaftalen og organisering af sundhedssamarbejdet 2. Temagruppens arbejde og organisering 3. Status Hvor

Læs mere

Hospitalsenheden VEST

Hospitalsenheden VEST Hospitalsenheden VEST Brugerrådsmøde d. 1. juni 2016 Patientkonsulenter Arbejdet i kulturgruppen for øget fokus på patientens præmisser www.regionmidtjylland.dk Program Velkomst v/ Ida og medformand Stig

Læs mere

Foreningen af Kliniske Diætisters høringssvar vedrørende Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler revision 2013.

Foreningen af Kliniske Diætisters høringssvar vedrørende Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler revision 2013. København, den 25. november 2013 Foreningen af Kliniske Diætisters høringssvar vedrørende Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler revision 2013. Foreningen af Kliniske Diætister (FaKD)

Læs mere

Referat fra møde i genoptræningsgruppen den 1. april 2016

Referat fra møde i genoptræningsgruppen den 1. april 2016 Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde i genoptræningsgruppen den 1. april 2016 Deltagere: Inger Buhl

Læs mere

Kære alle. Hermed fremsendes referat fra mødet den 1. november 2011.

Kære alle. Hermed fremsendes referat fra mødet den 1. november 2011. Regionshuset Viborg Regionalt Sundhedssamarbejde Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde den 1. november 2011 mellem HjerneSagen, Hjerneskadeforeningen,

Læs mere

Region Midtjylland Regionssekretariatet

Region Midtjylland Regionssekretariatet Region Midtjylland Regionssekretariatet 13. maj 2015 /SUBERG Referat fra møde i Sundhedsbrugerrådet den 6. maj 2015 Deltagere: Birgit Hagen, Anni Faarup Christensen, Alice Brask, Lillian Andersen, Jens

Læs mere

Referat. Møde: Implementeringsgruppen for forebyggelse Tidspunkt: 13. april 2018 kl Sted: OUH Patienthotellet 8. sal Syd.

Referat. Møde: Implementeringsgruppen for forebyggelse Tidspunkt: 13. april 2018 kl Sted: OUH Patienthotellet 8. sal Syd. Referat Møde: Implementeringsgruppen for forebyggelse Tidspunkt: 13. april 2018 kl. 9.00-11.00 Sted: OUH Patienthotellet 8. sal Syd Deltagere Kommuner: Mette Søndergaard Robl, chef, Odense Kommune (næstformand)

Læs mere

Det overordnede formål med sundhedsaftalen om forebyggelse er:

Det overordnede formål med sundhedsaftalen om forebyggelse er: 4. Forebyggelse Sundhedstilbud med sammenhæng og kvalitet. Det overordnede formål med sundhedsaftalen om forebyggelse er: at alle borgere med behov herfor tilbydes en sammenhængende forebyggelsesindsats

Læs mere

Referat. Forebyggelsesrådet

Referat. Forebyggelsesrådet Referat 25. oktober 2016, kl. 13:00 Lilletrommen Rådhuset, Fredensborg Kommune Egevangen 3B, Kokkedal Fraværende: Lis Kofoed Charlotte Knudsen Til stede: Finn Kamper-Jørgensen Helle Lassen Jørgen Simonsen

Læs mere

2 www.regionmidtjylland.dk

2 www.regionmidtjylland.dk Kort historie om projekt Bristede Drømme-Nyt håb Hvorfor er projektet startet? Statslige midler på i alt 100 mill. kr. til deling de 5 regioner imellem til målgruppen 15-30 årige med erhvervede hjerneskade

Læs mere

Tag udgangspunkt i patientens drømme, ønsker og behov

Tag udgangspunkt i patientens drømme, ønsker og behov Opsamling på workshoppen den 30. januar 2018 vedr. Det gode borgerforløb På baggrund af den afholdte workshop den 30. januar 2018 vedrørende Det gode borgerforløb i overgangen mellem social- og behandlingspsykiatrien,

Læs mere

Sundhedsaftalen Porteføljestyringsværktøj

Sundhedsaftalen Porteføljestyringsværktøj Sundhedsaftalen 2015-2018 Porteføljestyringsværktøj Følgegruppen for forebyggelse Arbejdsgruppen: Arbejdet med udvikling af Nye rammer for nye rammer for kronisk kronisk sygdom sygdom og udviklingen af

Læs mere

Samarbejdsudvalget vedrørende Fysioterapi i Region Hovedstaden

Samarbejdsudvalget vedrørende Fysioterapi i Region Hovedstaden BESLUTNINGER Samarbejdsudvalget vedrørende Fysioterapi i Region Hovedstaden SAMARBEJDSUDVALGET vedrørende Fysioterapi i Region Hovedstaden * Der afholdes formøde for politikere kl. 08.00-09.00 i mødelokale

Læs mere

SUNDHEDSAFTALE

SUNDHEDSAFTALE Kommissorium for permanent arbejdsgruppe vedr. Patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom Godkendt: Den administrative styregruppe den 27. marts 2015. Bemærkning: Baggrund Region Hovedstaden og kommunerne

Læs mere