Referat af temadag om Misbrugsbehandling, måling og kvalitet. Temadagen var arrangeret af Amtsrådsforeningen 14/3/02

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat af temadag om Misbrugsbehandling, måling og kvalitet. Temadagen var arrangeret af Amtsrådsforeningen 14/3/02"

Transkript

1 Referat af temadag om Misbrugsbehandling, måling og kvalitet. Temadagen var arrangeret af Amtsrådsforeningen 14/3/02 Referenter: Anne Dahler Larsen og Morten Hesse Hvis du er interesseret i netværksdannelse vedrørende dokumentation på alkoholområdet så skriv til Anette Søgård Nielsen på asn@abcbjerg.fyns-amt.dk Hvis du er interesseret i netværksdannelse vedrørende dokumentation på stofmisbrugsområdet, så skriv til Anne Marie Dahler-Larsen på adl@fabv.fyns-amt.dk Mads Uffe Pedersens oplæg Mads Uffe Pedersen (MUP) er leder af Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet..MUP tog i sin diskussion af forholdet mellem dokumentation og organisation udgangspunkt i forskning, der viser at god dokumentation af behandlingen bidrager til en øget kvalitet i behandlingen. Resultater fra internationale undersøgelser. McLellan publicerede en undersøgelse fra 1988, hvor en stor gruppe klienter blev fordelt til fire behandlere. Fordelingen var ikke randomiseret (dvs. systematisk tilfældig), men på den anden side var der ikke nogen, der kunne have indflydelse på den. Det viste sig at een behandlers klienter fik det værre, to behandleres klienter stod stille, og den fjerdes klienter fik det væsentligt bedre i de følgende 6 måneder. Da man bagefter gennemgik journalerne tegnede der sig følgende mønster: Den behandler, hvis klienter fik det værre havde en mangelfuld journalisering. Han omtalte overhovedet ikke håndhævelse af institutionens regler, og heller ikke samarbejde med andre faggrupper. De to behandlere, hvis klienter stod stille, havde en langt bedre journalisering, og omtalte håndhævelse af institutionens regler, samt samarbejde med andre faggrupper. Den behandler, hvis klienter fik det bedre havde den samme gode standard i journalisering, og omtalte endvidere udførligt, hvordan han sammen med klienterne forsøgte at være forberedt på forskellige problematiske situationer. Endvidere gennemgik MUP Prendergasts metaanalyse af psykosocial behandling, hvor han analyserede data fra en lang række forskellige undersøgelser. Her fandt han, at de mest effektive programmer har standardprotokoller for behandlingen, og en grundig monitorering. Han fandt også, at der hvor forskeren har været involveret i designet af behandlingen, finder man den største effekt. Heinsman og Shadish sammenligede effekter ved undersøgelser, hvor klienterne var randomiserede (det vil sige systematisk tilfældigt fordelt efter en bestemt nøgle) med ikke-randomiserede. Der var bedre effekt med randomisering. Randomisering i sig selv er ikke blot at fordele klienterne tilfældigt, men kan ses som et indirekte tegn på en god systematik i arbejdet med planlægningen af behandlingen. Konklusionen er, at dokumentation, skriftlighed, monitorering skaber en højere grad af effektivitet i den psykosociale behandling af klienter i metadonbehandling.

2 Endelig gennemgik MUP sin egen opdeling af refleksion over praksis i en organisation: Tale-sprog Skrift-sprog Tal-sprog Talesprog er selve det, at behandlerne kommunikerer verbalt med klienterne og med hinanden. Skriftsprog er det, at der systematisk nedskrives oplysninger, eksempelvis i en journal. Talsprog er dokumentation, hvor der opbevares oplysninger på en måde, så det bliver muligt at lave kvantitative opgørelser. MUP angav, at i dansk misbrugsbehandling mangler den tredje komponent mange steder. Der er et lokalt sprog på de enkelte afdelinger, og der føres normalt journaler, men der laves ikke systematiske opgørelser. Når man laver talopgørelser, kan man ifølge MUP gøre det på tre måder: Registrering: Her indsamles data til en central enhed, men de anvendes ikke lokalt. Der er ingen effekt på behandlingen, men behandlerne bliver blot frustrerede over arbejdsbyrden. Særligt problematisk bliver det, når man i registreringen indsamler alle interessante data for det kan i princippet være alle data. Monitorering: Her indsamles data som anvendes lokalt. Man følger eksempelvis med i, hvor mange man har indskrevet, hvor længe de er i behandling, samt køn- og aldersfordeling. Monitoreret registrering: Indsamling af data lokalt, som anvendes lokalt, men som er kombatibelt med andre lokale indsamlingssystemer og som derfor kan samles i en registreringsbase. Registrering kan ses som et top-down -system Monitorering som et bottom-up -system. Monitoreret registrering som et integreret system. Standardisering Standarder er: Enighed om regler for produktion af tekstuelle eller materielle objekter, som Rækker ud over et enkelt lokalt praksis- eller aktivitetsområde og eksisterer over tid, og Får ting til at arbejde sammen over afstande. Standarder kan i princippet eksistere for både kvantitativ og kvalitativ information. DANRIS. DANRIS er et system, der anvendes til monitorering af stoffri døgnbehandling i privat regi i Danmark. Systemet består af lokale databaser, hvor den enkelte institution indtaster sine egne data, og disse data indgår i en fælles database som opdateres halvårligt på Center for Rusmiddelforsknings hjemmeside. De enkelte institutioner har mulighed for at lave deres egne udtræk lokalt. DANRIS-siden er under opsætning nu.

3 Niels Aalund Niels Aalund (NA) præsenterede betydningen af dokumentation for det politiske system. NA redegjorde for, hvordan indsamling af data kan bidrage til at politikere får en fornemmelse af, at behandlingen er effektiv. Han fremhævede her Århus Amts egen udgave af ASI composite scores (også kendt som evalueringsscores) fra Addiction Severity Index, som et eksempel på, at man kan dokumentere forandring i klienternes situation fra behandlingsstart til opfølgning. NA fremhævede, at når man har mange institutioner med mange ansatte, inden for sit område, så bliver der behov for meget enkle svar på de spørgsmål, man måtte have, og behov for meget konkrete målsætninger. Det sociale landkort (Knud Ramian, Center for Evaluering, Riisskov) Vest Øst Nord Administrationen og myndighederne Politikere, befolkningen Syd Fagfolk Brugere, klienter og pårørende I denne sammenhæng fremlagde NA en model udviklet af Knud Ramian fra Center for Evaluering ved psykiatrisk hospital i Riisskov. Modellen kaldes det sociale landkort og indplacerer parterne i de fire verdenshjørner. Jo længere mod vest man kommer, des tættere kommer man på organisationernes egen virksomhed, mens jo længere mod øst man kommer, des længere kommer man fra virksomheden. Jo længere mod nord man kommer, des mere overordnet ser man på organisationernes virksomhed, mens jo længere mod syd man kommer, des mere konkret og detaljeret ser man på virksomheden. Denne model kan illustrere, hvordan behovene er forskellige for de forskellige interesse grupper i et givent felt. Birgit Jensen Birgit Jensen (BJ) er alkoholkonsulent ved Fyns Amts Alkoholbehandlingscenter. BJ fremlagde i sit oplæg en behandlers oplevelse af den opgave, som det er at lave en systematisk kortlægning ud fra Addiction Severity Index. Set fra et behandlerperspektiv er det vigtigt, at et dokumentationssystem giver viden om effekten af egen behandling. Spændende faglige diskussioner kommer frem af forskningen. Hvem er det eksempelvis, der afbryder behandlingen?. Der er brug for at få redskaber til løbende at checke, hvordan behandlingen forløber, og der er behov for at få noget at vide om, hvad der er behandlingens effektive komponenter.

4 For behandleren og for klienterne er det vigtigt at finde frem til et system, der kan laves i en arbejdsgang, i et hug. Et værktøj, der kan bruges til både dokumentation og til registrering, og samtidig til selve behandlingen. En væsentlig pointe er at fra behandlerperspektiv er det den enkelte kpatient der er interessant og ikke en gruppe af klienter. Formålet med kortlægningen er fra et behandlerperspektiv: at tilvejebringe et detaljeret billede af dette specielle misbrugsproblem hos dette unikke menneske i denne specielle situation. ASI opfylder disse krav men siger ikke noget om, hvad der virker i behandlingen. Erfaringer med ASI i forhold til behandlingen: Mere løst strukturerede førstegangssamtaler (som før indførelsen af ASI) giver et mangelfuldt billede af den enkelte person. Brede hovedoverskrifter uden underpunkter gjorde, at det blev individuelt, hvad der blev vægtet, blandt andet afhængigt af (behandlerens) uddannelse og erhvervserfaring. Tidsforbruget blev også meget forskelligt. Empati og rummelighed betød, at klienterne skulle have lov at læsse af, når klienten nu endelig var kommet. Klienterne satte dagsordenen, og det blev derved overladt til klienterne selv at vurdere, hvad der var relevant for behandleren at høre. Behandlerne var meget skeptiske over for ASI interviews opfattelsen var, at det var krænkende og uempatisk at lave en førstegangssamtale ud fra et struktureret interview. Og hvad stiller man op med den viden, man får i løbet af samtalen? Derfor var der meget modstand mod skemaet. Det er vigtigt at få et system, der bruges i samtalen, som ikke hæmmer empatien. Efterhånden er erfaringerne blevet gode i forhold til at bruge ASI ved førstegangssamtale. Skemaet fungerer som checkliste, og er uafhængigt af personer, faggrupper og idiosynkrasier. Behandleren sætter derved også dagsordenen for samtalen. Dette mindsker nervøsiteten hos klienten. Mange henvender sig i en kaotisk situation, og er samtalen ikke struktureret, så sætter dette kaos sit præg på samtalen. Det bliver fristende at lytte selektivt, og undgå at høre efter, når man tror, at man kender svarene. Det præcise overblik kræver at man tør stille de svære spørgsmål. Den faste procedure gør, at man ikke oplever den samme nervøsitet. Man undgå at klienterne tror, at man har gættet sig frem til at spørge om noget bestemt. Man undgår fejlbehandling, som skyldes mangel på viden om patientens behov. Det betyder, at den rette behandling bliver sat ind så tidligt som muligt. Det at spørge ind til belastningsgrad som man gør i ASI, gør at man får ressourcer frem. Klienten får derved en oplevelse af at blive set som en hel person, og ikke bare som et alkoholproblem.

5 ASI-interviewet er også en fordel for de klienter, der ikke er så interesserede i forandring, fordi de får en mulighed for at koble sociale, psykiske og helbredsmæssige problemer sammen med alkoholforbrug. Man spørger ind til, hvad der gør, at behovet ser ud, som det gør. Behandlerens og klientens vurdering kan divergere, og dette kan man diskutere med klienten. Når klienterne har taget stilling til problemets sværhedsgrad, og kan man relativt hurtigt komme ind på relevante områder. Derved spares efterfølgende behandlingstimer. Ved løbende evaluering af behandlingsforløbet sammen med klienten vender man tilbage til problemvurderingen, og spørger til, om problemet er blevet større, eller mindre. Skemaet bliver uanvendeligt, hvis behandlerne ikke kender baggrunden og mulighederne i materialet. Det er nok så vigtigt, at man følger skemaet op. ASI-projektet har medført at det er blevet bedre at være alkohol-behandler på Fyn. Det giver faglig stolthed. Bent Nielsen Samarbejde mellem forskning og behandling Patienters vurdering af patientforløb. Kerneydelsen Kommunikationen Kontinuitet Koordination Målsætninger for indsatsen: Reduktion af alkoholforbruget til under sundhedsstyrelsens grænser Reduktion af recidiv Bedre livskvalitet psykisk og socialt Sikre akut/rehabiliterende evidensbaseret behandling Sikre koordination Sikre relevante tilbud til pårørende Sikre patienttilfredshed Indikator: En målbar variabel, som anvendes til at følge kvaliteten på et udvalgt område til at belyse i hvilken grad de enkelte kvalitetsmål er nået. Standard: Struktur Proces Resultat Hvem er målgruppen Hvem skal gøre hvad Hvornår Hvor Hvad er det konkrete indhold Hvordan skal det udføres Hvad er det ønskede resultat Hvordan kommer det til udtryk

6 Kvalitetssikringsprocessen: Ressourcer i forhold til kvalitetssikring: Præcise og valide evalueringsinstrumenter Efteruddannelse Jævnlige samratinger Datadisciplin EDB-udstyr (statistiske programmer) Indtaster Klinisk epidemiologisk ekspertise Ressourcer: Det er DYRT at indføre registreringssystemer!!!!!! Spørgsmål: har I standard for behandlingens varighed Svar: nej men fra forskning ved vi at der ikke vindes meget efter 6 mdr. Spm: hvordan identificerer man kvalitetsbrist i praksis Svar: her må man bruge kvalitative metoder..journalgennemgang, osv. Camilla Rask og Anette Søgård Nielsen Opsamling med henblik på diskussion. ASN gennemgik ASI skemaet, og Camilla greb tilbage til spørgsmålet om niveauerne i kvalitetssikring. ASI et skema, der screener for problemstillinger på en række områder. Skemaet er designet til brug for forskning og evaluering, visitation og brug i behandling. Evalueringsscoren bruges til at måle forandring over tid. Styrker frem for andre: Designet, så det er behageligt for klienten. Fokuserer på den aktuelle situation Indeholder en faglig vurdering på hvert af de 7 områder Indeholder klientens subjektive vurdering på hvert af de syv områder Udbredt og med veludviklet tilbehør Eksempelvis er det at starte med helbredet relativt ufarligt og alligevel personligt. Interviewerratingen er et godt redskab til selve visitationen. Samtidig er der klientens subjektive vurdering. Det udbredte brug gør, at der er manualer, forklaringer, og så videre. Samtidig er der andre skemaer, som måler ydelser modtaget under behandlingsforløbet. Endelig gør udbredelsen, at sammenligning er mulig.

7 Spørger man ikke ordentligt, eller er patienten ude af stand til at svare, så er det ikke noget værd. Der er behov for flere oplysninger end ASI, alt efter organisation, behandlingstilbud eller forskningsprojekt. Der afsættes to timer til kortlægning, selv om ASI i sig selv kun tager 40 minutter at udføre. Service og teknisk niveau i forhold til ASI Kan bruges til at vise, hvor mange der er inde, om de svarer til målgruppen, og derved vise, om man servicerer i fornødent omfang. Teknisk effektivitet. Standardisering/professionalisering af det første møde med klienten. Fremdrift mod handleplaner. Standardiseret visitationsredskab. Klienten bliver bedt om at foretage en selvevaluering af behandlingsbehov og problemets sværhedsgrad. Forskelle mellem behandlerens og klientens vurderinger kan bruges systematisk. Vi ved ikke, hvor mange amter der anvender ASI, og af dem, der mangler dem, hvor mange der anvender en variant af ASI. Kan vi finde ud af at lave en fælles standard? Dette må ses som en skal -opgave i lyset af Det fælles Ansvar. Paneldiskussion: Hvad kræver det ressourcemæssigt: Viborg: kulturforskelle mellem alkoholbehandlingssystemer nogle funderet i sundhedssektoren andre i den sociale sektor foreslår overordnet standard og lokale standarder Bent: Ikke været store problemer mht. implementering men motivationsfase: ændrer kulturer med en gammel personalegruppe tager det 3 år med et nyt personale 1 år Mads: det er vigtigt at registreringssystemet bliver lokalt forankret brugt i kvalitetssikring, lokalt ikke central registrering fra oven Viborg: kan godt lade sig gøre med både top og bund styring Anette: væsentligt at de spørgsmål som skal registreres centralt hører til i det skema man bruger delmængde af noget der kan bruges i praksis Thomas: de 114 er et godt eksempel på manglende rapportering Liese: væsentlig del af implementering er procedurer for anvendelse af viden Morten Hjulsager: Der har ikke fra centralt hold været forsøg på at data som ikke er nødvendige vi har behov for fælles standarder, Camilla: Kunne vi ikke blive enige om fælles system vi registrerer alligevel? Liese: gør vi det? Mads: mener heller ikke det skal presses ned over hovedet på nogen man har noget centralt og noget lokalt Bent: vigtig at man ikke begynder at opfinde den dybe tallerken forfra Kbh. Amt: politisk svigt at der ikke blev vedtaget et fælles system i 96 Thomas: ASI er et relativt groft det er dog en begyndelse ikke alle de her varianter Lis, Ribe Amt: god ide at lave et registreringssystem problemet er at området er organiseret i samarbejde med de frivillige organisatioer dem får vi ikke med - hvad er det så for en lille del af behandlingen vi får med aldrig et system

8 Mads: det tror jeg ikke er rigtig stor interesse fra frivillige Christian: ike så meget tvivl om det er ASI mere at finde ud af noget om registrering ydelser, standarder Morten: Søg på nettet efter screeningsredskaber, hvis man er i tvivl Liese: sammenfald mellem alkohol og stofmisbrugere eller er der kvalitative forskelle? Mads: bliver brugt på begge områder ad Christian: handlingsstandarder skal laves lokalt Bent: Hvorfor ikke et nationalt xxxprogram på alkoholbehandling ligesom på astma behandling - metodefrihed Mads: Ikke metodefrihed men metode(bevidsthed?) Anette: anonymitet i alkoholbehandlingen Camilla: ikke så ligetil at træne ifht indsamling af data ifht. validitet det kræver uddannelse, Peter Ege: mener ikke vi behøver at være så ens. Spm hvad vi mangler ifht at lave ordentlige udviklingsdel kniber med datadisciplin, bearbejdning vi har brug for kvalificeret hjælp: en Bent Nielsen-enhed Bent: enige i at der skal kobles kval på Menger, Sønderjylland: Vigtig at høre jer der har arbejdet med det. RESSOURCER skal med kvalitetssikring uden kvalitet Bent: enig beslutningstagerne tror det er gratis. Det er det ikke det er ikke noget man laver indenfor normalbudgettet. Liese: massive personalemæssige barrierer det gennemsyrer området at der er mange ideologier har hørt politikere sige bare folk er i behandling Anette: hjælper på behandlerne at man kan give penge til efteruddannelse Mads: god i ide med en praksisforskningsenhed i hvert amt. Tor: ASI eller ej sikrer ikke metodeudvikling - ved implementering - også penge med symbolpolitik Sidste spørgsmål og kommentarer til opsamling: Det er vigtigt at få afklaret med registertilsynet, om det er muligt at gemme de spørgsmål, der handler om forhold til familie. Der kræves et højt engagement af medarbejderne, for at ASI (eller et andet standardiseret system) kan implementeres. De spørsgmål, der handler om hvorvidt pårørende har misbrug, der er der tvivl om, hvorvidt det er acceptabelt at registrere. Med en læge som ansvarlig er der friere rammer for journalisering end ved en ikke-læge. Et synspunkt er, at når der kan føres journal eksempelvis i incestterapi, uden at få pårørendes samtykke, så må det også være muligt at nedskrive i en journal, om der var misbrug i opvækstfamilien. Hvad med dem, der ikke er i systemet? Indtrykket kan være, at det er en bedre fungerende gruppe, der kommer i alkoholbehandling, i forhold til de, der identificeres af kommunen. En del af disse bliver fanget op af paragraf 94.

Behandlingseffekter for klienter 25+ Alkoholområdet

Behandlingseffekter for klienter 25+ Alkoholområdet Behandlingseffekter for klienter 25+ Alkoholområdet Februar 2014 1 1. Introduktion og formål Dette notat beskriver behandlingseffekten for klienter 25+, der har været i alkoholbehandling i Skanderborg

Læs mere

Behandling og effektivitet

Behandling og effektivitet Behandling og effektivitet Oplæg til temadag 14/3/02 om registrering og dokumentation i misbrugsbehandlingen i Amtsrådsforeningens regi Af Morten Hesse, Frederiksborg Amt & Liese Recke, Århus Amt Indledning

Læs mere

Spørgsmål: Mener du behandlingen af stofmisbrugere på døgnbehandlingssteder

Spørgsmål: Mener du behandlingen af stofmisbrugere på døgnbehandlingssteder Mener du behandlingen af stofmisbrugere på døgnbehandlingssteder er god nok? Er det nok, at 25 procent af alle narkomaner, der har været i stofmisbrugsbehandling, er stoffri et år efter? Jeg mener, der

Læs mere

HVAD KAN VI BRUGE ALLE VORES ASI-SPØRGSMÅL TIL?

HVAD KAN VI BRUGE ALLE VORES ASI-SPØRGSMÅL TIL? HVAD KAN VI BRUGE ALLE VORES ASI-SPØRGSMÅL TIL? BAGGRUND What I call an evidence-based assessment tool, addiction counsellors call paperwork A. Thomas McLellan, citeret efter hukommelsen FORMÅL MED DATAINDSAMLING

Læs mere

Hvad mener borgerne om behandlingen i. Gladsaxe Kommunes Rusmiddelcenter? Brugertilfredshed uge J. nr A26 1 Sag: 2014/

Hvad mener borgerne om behandlingen i. Gladsaxe Kommunes Rusmiddelcenter? Brugertilfredshed uge J. nr A26 1 Sag: 2014/ Hvad mener borgerne om behandlingen i Gladsaxe Kommunes Rusmiddelcenter? Brugertilfredshed uge 43-44 2018 J. nr. 29.24.00A26 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Metode og fremgangsmåde... 4 Resume...

Læs mere

Kvalitetsstandard for behandling af alkoholmisbrug efter sundhedsloven 141

Kvalitetsstandard for behandling af alkoholmisbrug efter sundhedsloven 141 Kvalitetsstandard for behandling af alkoholmisbrug efter sundhedsloven 141 Målgruppe Målgruppen for behandling af alkoholmisbrug er alle borgere over 18 år med et problematisk forbrug af alkohol bosat

Læs mere

Kvalitetsudvikling i alkoholbehandlingen Alkoholbehandlingslederkursus d april 2012

Kvalitetsudvikling i alkoholbehandlingen Alkoholbehandlingslederkursus d april 2012 Kvalitetsudvikling i alkoholbehandlingen Alkoholbehandlingslederkursus d. 24.- 27. april 2012 Anette Søgård Nielsen, områdechef, Behandlingscenter Odense Hvad er kvalitet i alkoholbehandlingen? Videnskabelig

Læs mere

Forebyggelse i almen praksis og på sygehus Forebyggelse på sygehus

Forebyggelse i almen praksis og på sygehus Forebyggelse på sygehus Forebyggelse i almen praksis og på sygehus Forebyggelse på sygehus Til lederne på sygehuset Indhold DU HAR SOM LEDER EN VIGTIG OPGAVE Hvem tager sig af hvad i forebyggelsesforløbet Lederens opgaver Lederens

Læs mere

Kvalitetsstandard for stofmisbrugsområdet i Vordingborg Kommune

Kvalitetsstandard for stofmisbrugsområdet i Vordingborg Kommune Kvalitetsstandard for stofmisbrugsområdet i Vordingborg Kommune Bekendtgørelse om kvalitetsstandard for social behandling for stofmisbrug i medfør af 139 i lov om social service, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Kvalitetsstandard for Social behandling af stofmisbrug Lov om Social Service 101

Kvalitetsstandard for Social behandling af stofmisbrug Lov om Social Service 101 Fredensborg Kommune Ældre og Handicap Kvalitetsstandard for Social behandling af stofmisbrug Lov om Social Service 101 2012 1 Indledning I Fredensborg Kommune tilbydes borgere som har et ønske om at reducere

Læs mere

Ny socialpolitik hvad skal med? Oplæg Norddjurs Kommune 11. maj 2015 Ole Kjærgaard

Ny socialpolitik hvad skal med? Oplæg Norddjurs Kommune 11. maj 2015 Ole Kjærgaard Ny socialpolitik hvad skal med? Oplæg Norddjurs Kommune 11. maj 2015 Ole Kjærgaard Disposition Om Rådet for Socialt Udsatte Socialt udsatte mennesker Hvad efterspørger socialt udsatte af hjælp? Hvor er

Læs mere

Spørgeskema. Til anvendelse i implementering af de nationale retningslinjer for den sociale stofmisbrugsbehandling

Spørgeskema. Til anvendelse i implementering af de nationale retningslinjer for den sociale stofmisbrugsbehandling Spørgeskema Til anvendelse i implementering af de nationale retningslinjer for den sociale stofmisbrugsbehandling Bred afdækning af praksis i den sociale stofmisbrugsbehandling med udgangspunkt i de nationale

Læs mere

Kvalitetsstandard for stofmisbrugsområdet i Vordingborg Kommune

Kvalitetsstandard for stofmisbrugsområdet i Vordingborg Kommune Kvalitetsstandard for stofmisbrugsområdet i Vordingborg Kommune Bekendtgørelse om kvalitetsstandard for social behandling for stofmisbrug i medfør af 139 i lov om social service, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Velkommen til temadag: Familieorienteret alkoholbehandling

Velkommen til temadag: Familieorienteret alkoholbehandling Velkommen til temadag: Familieorienteret alkoholbehandling 10:00 Velkomst v. Sundhedsstyrelsen 10:30 Kort præsentation af projekterne Gruppeopdelt efter geografi 11:25 Oplæg om familieorienteret alkoholbehandling

Læs mere

Slagelse Alkoholenheden En vej til forandring. - At gå fra individperspektiv til familieperspektiv

Slagelse Alkoholenheden En vej til forandring. - At gå fra individperspektiv til familieperspektiv Slagelse Alkoholenheden En vej til forandring - At gå fra individperspektiv til familieperspektiv Tanker og erfaringer fra et team v/ Ulla Hjermind og Lisbet Kimer Illustrationer Pia Thaulov Side 1 Slagelse

Læs mere

Ansøgningsskema for satspuljeprojekt

Ansøgningsskema for satspuljeprojekt Holbergsgade 6 DK-1057 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk Ansøgningsskema for satspuljeprojekt Satspuljen til styrkelse af den kommunale alkoholbehandling af dobbeltbelastede

Læs mere

Samarbejdsaftalens rammebeløb er baseret på nuværende lovgivning. Borgere i 110 tilbud eller personer i afgiftningsregi, er uden for denne aftale.

Samarbejdsaftalens rammebeløb er baseret på nuværende lovgivning. Borgere i 110 tilbud eller personer i afgiftningsregi, er uden for denne aftale. Samarbejdsaftale mellem Nordsjællands Misbrugscenter og Frederikssund Kommune om behandling af alkohol- og stofmisbrugere i Frederikssund Kommune gældende i 2015 Baggrund og formål Frederikssund Kommune

Læs mere

HVORDAN SIKKER VIDEN BLIVER TIL ANVENDT VIDEN BRUG OG FORMIDLING AF VALIDEREDE REDSKABER I EVALUERINGER

HVORDAN SIKKER VIDEN BLIVER TIL ANVENDT VIDEN BRUG OG FORMIDLING AF VALIDEREDE REDSKABER I EVALUERINGER HVORDAN SIKKER VIDEN BLIVER TIL ANVENDT VIDEN BRUG OG FORMIDLING AF VALIDEREDE REDSKABER I EVALUERINGER LINE DYBDAL, BUSINESS MANAGER IAN KIRKEDAL NIELSEN, CHEFKONSULENT FOKUSPUNKTER Konteksten pres for

Læs mere

Kvalitetsstandard for behandling for stofog alkoholmisbrug

Kvalitetsstandard for behandling for stofog alkoholmisbrug Kvalitetsstandard for behandling for stofog alkoholmisbrug Godkendt af Kommunalbestyrelsen den 14. november 2017 Side 1 af 7 1. Kvalitetsstandardens formål og indhold Kvalitetsstandarden omfatter indsatsen

Læs mere

ALKOHOLRÅDGIVNINGEN I NÆSTVED KOMMUNE.

ALKOHOLRÅDGIVNINGEN I NÆSTVED KOMMUNE. ALKOHOLRÅDGIVNINGEN I NÆSTVED KOMMUNE. Årsrapport for 2014 samt indsatsmål for 2015 1 1. Indledning I henhold til Sundhedsloven 141, tilbyder Alkoholrådgivningen i Næstved Kommune, vederlagsfri alkoholbehandling

Læs mere

BEDRE RESULTATER FOR PATIENTEN. En ny dagsorden for udvikling og kvalitet i sundhedsvæsenet

BEDRE RESULTATER FOR PATIENTEN. En ny dagsorden for udvikling og kvalitet i sundhedsvæsenet BEDRE RESULTATER FOR PATIENTEN En ny dagsorden for udvikling og kvalitet i sundhedsvæsenet 1 2 En ny dagsorden for udvikling og kvalitet i sundhedsvæsenet I dag er der primært fokus på aktivitet og budgetter

Læs mere

Kvalitetsovervågning og kvalitetsforbedring i DDKM

Kvalitetsovervågning og kvalitetsforbedring i DDKM Kvalitetsovervågning og kvalitetsforbedring i DDKM 1 Formål med Fyraftenskursus At give jer viden og forståelse for kvalitetsovervågning og kvalitetsforbedring svarende til trin 3 og 4 i DDKM. Vi ønsker

Læs mere

Hvad mener borgerne om behandlingen i. Gladsaxe Kommunes Rusmiddelcenter? Brugertilfredshed uge J. nr A26 1 Sag: 2014/

Hvad mener borgerne om behandlingen i. Gladsaxe Kommunes Rusmiddelcenter? Brugertilfredshed uge J. nr A26 1 Sag: 2014/ Hvad mener borgerne om behandlingen i Gladsaxe Kommunes Rusmiddelcenter? Brugertilfredshed uge 43-44 2016 J. nr. 29.24.00A26 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Metode og fremgangsmåde... 4 Resume...

Læs mere

Inddragelse af socialt sårbare kræftpatienter. Indsamling af viden. Udvikling og implementering af initiativer. Evaluering

Inddragelse af socialt sårbare kræftpatienter. Indsamling af viden. Udvikling og implementering af initiativer. Evaluering Inddragelse af socialt sårbare kræftpatienter Indsamling af viden. Udvikling og implementering af initiativer. Evaluering Et samarbejdsprojekt 3 Projektets overordnede formål AT OPSAMLE VIDEN OG UDVIKLE

Læs mere

Det korte svar. Fordi vi ikke har råd til andet.

Det korte svar. Fordi vi ikke har råd til andet. Det korte svar Fordi vi ikke har råd til andet. Borgere med dobbeltdiagnoser er det et nyt fænomen? Nej ikke et nyt fænomen - har vel været kendt i mindst 20-30 år! Første gang berørt i KL regi på misbrugskonferencen

Læs mere

Juli 2003. Et redskab til matchning af brugere og botilbud. Indflytningsparathedsskema IPAS. for evaluering

Juli 2003. Et redskab til matchning af brugere og botilbud. Indflytningsparathedsskema IPAS. for evaluering Juli 2003 Et redskab til matchning af brugere og botilbud Indflytningsparathedsskema IPAS for evaluering Forord Notatet om indflytningsparathedsskemaet IPAS er udarbejdet på baggrund af en evaluering af

Læs mere

Fredensborg Kommune Center for Familie og Unge. Kvalitetsstandard for Social behandling af stofmisbrug under 18 år Lov om Social Service 101

Fredensborg Kommune Center for Familie og Unge. Kvalitetsstandard for Social behandling af stofmisbrug under 18 år Lov om Social Service 101 Fredensborg Kommune Center for Familie og Unge Kvalitetsstandard for Social behandling af stofmisbrug under 18 år Lov om Social Service 101 2014 1 Kvalitetsstandard for social behandling af stofmisbrugere

Læs mere

T r i v s e l o g S u n d h e d. Misbrugspolitik. Juni 2010

T r i v s e l o g S u n d h e d. Misbrugspolitik. Juni 2010 T r i v s e l o g S u n d h e d Misbrugspolitik Juni 2010 Indholdsfortegnelse 1. Indledning og baggrund... 2 1.1. Indledning...2 1.2. Misbrugsområdet i Morsø Kommune...2 1.3. Kommunalreformens betydning

Læs mere

Kvalitetsstandard for social behandling af stofmisbrug efter 101 i Lov om Social Service

Kvalitetsstandard for social behandling af stofmisbrug efter 101 i Lov om Social Service Version 5 Kvalitetsstandard for social behandling af stofmisbrug efter 101 i Lov om Social Service Indledning Frederikssund Kommunes Kvalitetsstandard for stofmisbrugsområdet indeholder en samlet information

Læs mere

De 10 sociale mål Holstebro Kommune (voksenområdet)

De 10 sociale mål Holstebro Kommune (voksenområdet) De 1 sociale mål Holstebro Kommune (voksenområdet) Regeringens 1 sociale mål skal sætte retning for og skabe større fremdrift i socialpolitikken: Flere skal være en del af arbejdsfællesskabet, og færre

Læs mere

Kamilla Bolt og Marie Jakobsen

Kamilla Bolt og Marie Jakobsen Evaluering af satspuljer socialt udsatte 2012-udmøntningen Evalueringen af Jobcenterprojekter Kamilla Bolt og Marie Jakobsen 1 SATSPULJEUDMØNTNING 2012 JOBCENTER Agenda Kort om puljen Introduktion til

Læs mere

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( )

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( ) Område: Psykiatrien i Region Syddanmark Afdeling: Telepsykiatrisk center Dato: 30. september 2014 Strategi for Telepsykiatrisk Center (2014-2015) 1. Etablering af Telepsykiatrisk Center Telepsykiatri og

Læs mere

Videokonsultation i psykiatrien

Videokonsultation i psykiatrien Videokonsultation i psykiatrien Projektleder Trine Helverskov Teamleder Marie Paldam Folker Telepsykiatrisk Center, Psykiatrien i Region Syddanmark Nye Trends i Samarbejde og Organisering 28. januar 2016

Læs mere

Nationale test. v. Marie Teglhus Møller. Slides er desværre uden eksempelopgaver, da disse ikke må udleveres. marie@eystein.dk

Nationale test. v. Marie Teglhus Møller. Slides er desværre uden eksempelopgaver, da disse ikke må udleveres. marie@eystein.dk Nationale test v. Marie Teglhus Møller Slides er desværre uden eksempelopgaver, da disse ikke må udleveres. marie@eystein.dk Oplæg for dagen Hvad er en pædagogisk test? Hvilke krav stilles der til opgaverne

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem Nordsjællands Misbrugscenter og Frederikssund Kommune om behandling af alkohol- og stofmisbrugere i Frederikssund Kommune

Samarbejdsaftale mellem Nordsjællands Misbrugscenter og Frederikssund Kommune om behandling af alkohol- og stofmisbrugere i Frederikssund Kommune Samarbejdsaftale mellem Nordsjællands Misbrugscenter og Frederikssund Kommune om behandling af alkohol- og stofmisbrugere i Frederikssund Kommune Baggrund og formål Frederikssund Kommune ønsker at misbrugsbehandlingen,

Læs mere

Fredensborg Kommune Ældre og Handicap. Kvalitetsstandard for social behandling af stofmisbrug Serviceloven 101

Fredensborg Kommune Ældre og Handicap. Kvalitetsstandard for social behandling af stofmisbrug Serviceloven 101 Fredensborg Kommune Ældre og Handicap Kvalitetsstandard for social behandling af stofmisbrug Serviceloven 101 2015 Indledning I Fredensborg Kommune tilbydes borgere som har et ønske om at reducere eller

Læs mere

September 2009 Årgang 2 Nummer 3

September 2009 Årgang 2 Nummer 3 September 2009 Årgang 2 Nummer 3 Implementering af kliniske retningslinjer i praksis på Århus Universitetshospital, Skejby Inge Pia Christensen, Oversygeplejerske MPM, Børneafdeling A, Århus Universitetshospital

Læs mere

Kvalitetsstandard for stofmisbrugsbehandling efter Lov om Social Service 101

Kvalitetsstandard for stofmisbrugsbehandling efter Lov om Social Service 101 Kvalitetsstandard for stofmisbrugsbehandling efter Lov om Social Service 101 Målgruppe Målgruppen for stofmisbrugsbehandling er alle borgere over 18 år med et problematisk forbrug af euforiserende og afhængighedsskabende

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER September 2013 Center for Kliniske Retningslinjer - Clearinghouse Efter en konsensuskonference om sygeplejefaglige kliniske retningslinjer, som Dokumentationsrådet under Dansk Sygeplejeselskab (DASYS)

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø

Psykisk arbejdsmiljø Psykisk arbejdsmiljø Fra kortlægning til handling Seniorforsker Thomas Clausen (tcl@nfa.dk) Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø NFA Program 1. Hvad er psykisk arbejdsmiljø og hvorfor er det

Læs mere

Evaluering af Satspuljeprojektet Børne-familiesagkyndige til støtte for børn i familier med alkoholproblemer

Evaluering af Satspuljeprojektet Børne-familiesagkyndige til støtte for børn i familier med alkoholproblemer Sundhedsstyrelsen Evaluering af Satspuljeprojektet Børne-familiesagkyndige til støtte for børn i familier med alkoholproblemer Konklusion og anbefalinger September 2009 Sundhedsstyrelsen Evaluering af

Læs mere

Kvalitetsstandard for Alkoholbehandling til borgere over 18 år efter Sundhedslovens 141

Kvalitetsstandard for Alkoholbehandling til borgere over 18 år efter Sundhedslovens 141 Kvalitetsstandard for Alkoholbehandling til borgere over 18 år efter Sundhedslovens 141 1. Lovgrundlag Sundhedslovens 141 kommunalbestyrelsen tilbyder vederlagsfri behandling til alkoholmisbrugere Stk.

Læs mere

Monitorering af fælles forløbskoordination og opfølgende hjemmebesøg i regioner og kommuner

Monitorering af fælles forløbskoordination og opfølgende hjemmebesøg i regioner og kommuner Monitorering af fælles forløbskoordination og opfølgende hjemmebesøg i regioner og kommuner I udmøntningsplanen for handlingsplanen for den ældre medicinske patient afsættes 97,4 mio. til etablering af

Læs mere

Retningslinjer for individuelle planer i Region Syddanmarks sociale tilbud

Retningslinjer for individuelle planer i Region Syddanmarks sociale tilbud Retningslinjer for individuelle planer i Region Syddanmarks sociale tilbud Juni 2009 Regional udmøntning af Danske Regioners kvalitetsstandard 1.3 om individuelle planer Indhold Hvorfor denne pjece? 4

Læs mere

Patient empowerment erfaringer fra et udviklingsforløb

Patient empowerment erfaringer fra et udviklingsforløb Patient empowerment erfaringer fra et udviklingsforløb Gode patientoplevelser, 30 april i DGI byen Patientrepræsentant Jette Bay, Maj Pedersen m.fl, Fysio- og Ergoterapien Hvidovre Hospital, Arne Simonsen,

Læs mere

Kvalitetsstandard for alkoholområdet i Vordingborg Kommune

Kvalitetsstandard for alkoholområdet i Vordingborg Kommune Kvalitetsstandard for alkoholområdet i Vordingborg Kommune Bekendtgørelse om kvalitetsstandard for social behandling for alkoholmisbrug er udarbejdet i henhold til Lov om Social Service, jævnfør 139 i

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om viden om effekter af de sociale indsatser. Juni 2013

Notat til Statsrevisorerne om beretning om viden om effekter af de sociale indsatser. Juni 2013 Notat til Statsrevisorerne om beretning om viden om effekter af de sociale indsatser Juni 2013 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om viden om effekter af de sociale indsatser (beretning

Læs mere

Workshop DSKS 09. januar 2015

Workshop DSKS 09. januar 2015 Workshop DSKS 09. januar 2015 Sundhedsaftalerne -gør de en forskel for kvaliteten i det samlede patientforløb? Fra nationalt perspektiv Bente Møller, Sundhedsstyrelsen Fra midtjysk perspektiv Oversygeplejerske

Læs mere

Kvalitetsstandard for stofmisbrugsbehandling efter lov om social service 101og 101a

Kvalitetsstandard for stofmisbrugsbehandling efter lov om social service 101og 101a Kvalitetsstandard for stofmisbrugsbehandling efter lov om social service 101og 101a Målgruppe Målgruppen for stofmisbrugsbehandling er alle borgere over 18 år med et problematisk forbrug af euforiserende

Læs mere

Center for Misbrugsbehandling og Pleje Socialforvaltningen Københavns Kommune

Center for Misbrugsbehandling og Pleje Socialforvaltningen Københavns Kommune Center for Misbrugsbehandling og Pleje Socialforvaltningen Københavns Kommune Alkoholbehandlingen Alkoholenheden er et gratis ambulant tilbud til brugere og familier med alkoholproblemer. Alkoholenheden

Læs mere

Uanmeldt tilsyn. Birkelund. Fyrrevej 8 Jørgen M. Bitsch. Pia Strandbygaard. Mia Mortensen

Uanmeldt tilsyn. Birkelund. Fyrrevej 8 Jørgen M. Bitsch. Pia Strandbygaard. Mia Mortensen TILSYNSENHEDEN HERNING KOMMUNE Uanmeldt tilsyn Handicap og Psykiatri Dato: 16.06.16 Tilbud: Adresse: Leder: Tilsynsførende: Tilsynsførende: Birkelund Fyrrevej 8 Jørgen M. Bitsch Pia Strandbygaard Mia Mortensen

Læs mere

Kvalitetsstandarder for alkohol- og stofmisbrugsbehandling efter Sundhedsloven 141, Sundhedsloven 142 og Serviceloven 101

Kvalitetsstandarder for alkohol- og stofmisbrugsbehandling efter Sundhedsloven 141, Sundhedsloven 142 og Serviceloven 101 Kvalitetsstandarder for alkohol- og stofmisbrugsbehandling efter Sundhedsloven 141, Sundhedsloven 142 og Serviceloven 101 Introduktion Greve Kommune tilbyder behandling til borgere med et alkohol og/eller

Læs mere

Kvalitetsstandard for social behandling af stofmisbrug

Kvalitetsstandard for social behandling af stofmisbrug Fredensborg Kommune Ældre og Handicap 34 Kvalitetsstandard for social behandling af stofmisbrug Lov om Social Service 101 2016 1 Indledning I Fredensborg Kommune tilbydes borgere som har et ønske om at

Læs mere

Handleplan 1: Udvidelse af det nuværende alkoholkoordinationsudvalg til også at dække rusmidler ifht. unge

Handleplan 1: Udvidelse af det nuværende alkoholkoordinationsudvalg til også at dække rusmidler ifht. unge Handleplaner til Alkoholpolitisk strategi Med udgangspunkt i den Alkoholpolitiske strategi er udarbejdet en række forslag til konkrete handleplaner, der forankres fælles på tværs af alle direktørområder

Læs mere

Mere om at skabe evidens

Mere om at skabe evidens Mere om at skabe evidens Dokumentation, procesevaluering og implementeringsforskning Tine Curtis, centerchef TrygFondens Forebyggelsescenter Syddansk Universitet Hvad har kommunen brug for, for at kunne

Læs mere

Forløbskoordination i kommunalt regi

Forløbskoordination i kommunalt regi 21. april 2009 Forløbskoordination i kommunalt regi Martin Sandberg Buch cand.scient.adm. msb@dsi.dk Hvordan kommer man i gang? 1. Hvor er koordinationsproblemerne? 2. Hvad skal koordineres? 3. Hvilken

Læs mere

Kvalitetsstandard for alkoholbehandling

Kvalitetsstandard for alkoholbehandling Kvalitetsstandard for alkoholbehandling Lovgrundlag Hvilken udløser ydelsen? Ydelsens modtagere Ydelse Sundhedslovens 141 Stk. 1. Kommunalbestyrelsen tilbyder vederlagsfri behandling til alkoholmisbrugere

Læs mere

Kursus til undervisere i den opsporende samtale. Slagelse 28-29 januar 2014

Kursus til undervisere i den opsporende samtale. Slagelse 28-29 januar 2014 Kursus til undervisere i den opsporende samtale Slagelse 28-29 januar 2014 3 dages kursus for undervisere mål med kurset Deltagerne: kan gennemføre undervisning om den korte opsporende samtale har udarbejdet

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om styring af behandlingsindsatsen. September 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om styring af behandlingsindsatsen. September 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om styring af behandlingsindsatsen mod stofmisbrug September 2014 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om styring af behandlingsindsatsen mod

Læs mere

for socialt udsatte TAKSTER 2017 CENTER STOFBEHANDLINGEN HOLSTEBRO

for socialt udsatte TAKSTER 2017 CENTER STOFBEHANDLINGEN HOLSTEBRO TAKSTER 2017 STOFBEHANDLINGEN HOLSTEBRO CENTER for socialt udsatte 1 STOFBEHANDLINGEN HOLSTEBRO TAKSTER 2017 Beregningsgrundlag Beregningerne bygger på historiske data fra perioden 1.1.2007 til 30.9.2015

Læs mere

Borgernes sundhedsvæsen - vores sundhedsvæsen

Borgernes sundhedsvæsen - vores sundhedsvæsen N O T A T Borgernes sundhedsvæsen - vores sundhedsvæsen - Vision og pejlemærker Visionen for Borgernes Sundhedsvæsen er, at forbedre sundhedsvæsenets ydelser, service og kultur, så borgerne bliver ligeværdige

Læs mere

Koordinerende indsatsplaner. Koordinerende indsatsplaner over for borgere med psykiske lidelser og samtidigt misbrug

Koordinerende indsatsplaner. Koordinerende indsatsplaner over for borgere med psykiske lidelser og samtidigt misbrug Koordinerende indsatsplaner Koordinerende indsatsplaner over for borgere med psykiske lidelser og samtidigt misbrug Koordinerende indsatsplaner Primære udfordringer i den kommunale misbrugsbehandling ift.

Læs mere

INTRODUKTION TIL DOKUMENTATION OG EVALUERING

INTRODUKTION TIL DOKUMENTATION OG EVALUERING INTRODUKTION TIL DOKUMENTATION OG EVALUERING Tine Curtis, leder af Center for Forebyggelse i praksis, KL Forskningschef Aalborg Kommune og adj. professor Syddansk og Aalborg universiteter Stort fokus på

Læs mere

Resultatdokumentation og evaluering Håndbog for sociale tilbud. Temadag om resultatdokumentation Socialtilsyn Øst, 16. januar 2016

Resultatdokumentation og evaluering Håndbog for sociale tilbud. Temadag om resultatdokumentation Socialtilsyn Øst, 16. januar 2016 Resultatdokumentation og evaluering Håndbog for sociale tilbud Temadag om resultatdokumentation Socialtilsyn Øst, 16. januar 2016 Disposition for oplægget 1. Håndbogen i (videns-)kontekst 2. Præsentation

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Olof Palmes Allé Aarhus N. SIP-børn

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Olof Palmes Allé Aarhus N. SIP-børn Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Olof Palmes Allé 15 8200 Aarhus N SIP-børn Hvad er SIP-børn? Den korte version SIP-børn (det sociale indikatorprogram for børn og unge anbragt eller i behandling

Læs mere

Kvalitetsstandard for stofmisbrugsområdet i Vordingborg Kommune

Kvalitetsstandard for stofmisbrugsområdet i Vordingborg Kommune Kvalitetsstandard for stofmisbrugsområdet i Vordingborg Kommune Bekendtgørelse om kvalitetsstandard for social behandling for stofmisbrug i medfør af 139 i lov om social service, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Kvalitetsstandard for rusmiddelbehandling i Hedensted Kommune

Kvalitetsstandard for rusmiddelbehandling i Hedensted Kommune Kvalitetsstandard for rusmiddelbehandling i Hedensted Kommune Kvalitetsstandard for behandling af voksne borgere over 18 år med stofmisbrug baseret på Servicelovens 101, og alkoholmisbrug baseret på Sundhedslovens

Læs mere

Monitorering af danskernes rygevaner. Metodebeskrivelse m.m. Januar 2004

Monitorering af danskernes rygevaner. Metodebeskrivelse m.m. Januar 2004 Monitorering af danskernes rygevaner 2003 Metodebeskrivelse m.m. Januar 2004 Monitorering af danskernes rygevaner 2003 Metodebeskrivelse m.m. Januar 2004 Indhold Side 1.1. Indledning... 1 1.2. Baggrund

Læs mere

26. oktober 2015. Line Hjøllund Pedersen Projektleder

26. oktober 2015. Line Hjøllund Pedersen Projektleder 26. oktober 2015 Line Hjøllund Pedersen Projektleder VIBIS Etableret af Danske Patienter Samler og spreder viden om brugerinddragelse Underviser og rådgiver Udviklingsprojekter OPLÆGGET Brugerinddragelse

Læs mere

Kvalitetsstandard For Social behandling af alkoholmisbrug

Kvalitetsstandard For Social behandling af alkoholmisbrug Fredensborg Kommune Ældre og Handicap 35 Kvalitetsstandard For Social behandling af alkoholmisbrug Sundhedslovens 141 2016 Indledning I Fredensborg Kommune tilbydes borgere som har et ønske om at reducere

Læs mere

HJEMLØSESTRATEGIEN METODESEMINAR BOSTØTTE-METODER: CTI CASE MANAGEMENT - ACT

HJEMLØSESTRATEGIEN METODESEMINAR BOSTØTTE-METODER: CTI CASE MANAGEMENT - ACT HJEMLØSESTRATEGIEN METODESEMINAR BOSTØTTE-METODER: CTI CASE MANAGEMENT - ACT INTERVIEW MED EN TIDLIGERE HJEMLØS.Han blev bare sendt ud i en lejlighed uden at have noget. Han havde kun det tøj han havde

Læs mere

GLADSAXE KOMMUNE NOTAT. Rusmiddelpolitikkens Handleplan Bilag 1: Forslag til Rusmiddelpolitikkens Handleplan

GLADSAXE KOMMUNE NOTAT. Rusmiddelpolitikkens Handleplan Bilag 1: Forslag til Rusmiddelpolitikkens Handleplan GLADSAXE KOMMUNE Sundheds- og Rehabiliteringsafdelingen Bilag 1: Forslag til Rusmiddelpolitikkens Handleplan 2012-2013 NOTAT Dato: 7. november 2011 Af: Vivian Grønfeldt og Annemette Bundgaard Forslag til

Læs mere

Kan døgnbehandlingen af stofbrugere blive bedre?

Kan døgnbehandlingen af stofbrugere blive bedre? registrering Kan døgnbehandlingen af stofbrugere blive bedre? Hvorfor blev DanRIS ikke det kompetenceløft til behandlingsinstitutionerne, man havde regnet med og kan det nås endnu? SCANPIX AF LEIF VIND

Læs mere

Kvalitetsudviklingsprojekt

Kvalitetsudviklingsprojekt Kvalitetsudviklingsprojekt Specialuddannelsen i kræftsygepleje Revideret august 2012 Revideret februar 2011 Indholdsfortegnelse Overordnet mål for 3. uddannelsesafsnit... 2 Formål med kvalitetsudviklingsopgaven...

Læs mere

"Midt om natten - et natværested for sindslidende og udsatte grupper" Projekt 46

Midt om natten - et natværested for sindslidende og udsatte grupper Projekt 46 Projekt nr. 46 Konsulent Referent Dato for afholdelse Jørgen Anker Anshu Varma 23.oktober 2007 Godkendt d. "Midt om natten - et natværested for sindslidende og udsatte grupper" Projekt 46 Deltagere Birgitte

Læs mere

Kommuneklynge Midt: Forslag til temaer i fælleskommunalt strategipapir på sundhedsområdet

Kommuneklynge Midt: Forslag til temaer i fælleskommunalt strategipapir på sundhedsområdet Dato: 19-02-2016 Ref.: J.nr.: ninag 29.30.00-A00-2-16 Kommuneklynge Midt: Forslag til temaer i fælleskommunalt strategipapir på sundhedsområdet 1. Baggrund Kommunerne i Kommuneklynge Midt mener, at et

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem Nordsjællands Misbrugscenter og Frederikssund Kommune om behandling af alkohol- og stofmisbrugere i Frederikssund Kommune

Samarbejdsaftale mellem Nordsjællands Misbrugscenter og Frederikssund Kommune om behandling af alkohol- og stofmisbrugere i Frederikssund Kommune Samarbejdsaftale mellem Nordsjællands Misbrugscenter og Frederikssund Kommune om behandling af alkohol- og stofmisbrugere i Frederikssund Kommune Baggrund Frederikssund Kommune ønsker at udgiften til misbrugsbehandling

Læs mere

Forslag til Gladsaxe Kommunes Rusmiddelpolitik

Forslag til Gladsaxe Kommunes Rusmiddelpolitik Forslag til Gladsaxe Kommunes Rusmiddelpolitik 2012-2015 J. nr. 16.20.00P22 1 Forord ved Borgmesteren Her kommer tekst fra borgmesteren J. nr. 16.20.00P22 2 Indhold 1. Rusmiddelpolitik for Gladsaxe Kommune...

Læs mere

Behandlingsarbejdet i KRB og. Indsatsen i forhold til mennesker med dobbelt diagnoser!

Behandlingsarbejdet i KRB og. Indsatsen i forhold til mennesker med dobbelt diagnoser! Behandlingsarbejdet i KRB og Indsatsen i forhold til mennesker med dobbelt diagnoser! Dansk Psykologforening Tabel 411. Skøn over stofmisbrugere i Danmark, 1996-2009 1996 1998 2001 2003 2005 2009 20.284

Læs mere

Punkt 13 på Byrådsdagsordenen den 3./4. juni

Punkt 13 på Byrådsdagsordenen den 3./4. juni Punkt 13 på Byrådsdagsordenen den 3./4. juni Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelses udtalelse vedr. SF, V, C og EL s budgetforslag om gratis psykologhjælp til unge i Aarhus Kommune

Læs mere

Gladsaxe Kommunes Rusmiddelpolitik

Gladsaxe Kommunes Rusmiddelpolitik Gladsaxe Kommunes Rusmiddelpolitik 2012-2015 J. nr. 16.20.00P22 1 Forord Alkohol- og stofmisbrug har store menneskelige omkostninger for den enkelte borger med et misbrug og for dennes pårørende. Et alkohol-

Læs mere

Audit beskrivelser for PL

Audit beskrivelser for PL 3-4-1 V01 3-4-1 V02 3-4-1 V03 3-4-1 V04 3-4-1 V05 Er der etableret et system til regelmæssig kontrol af processerne? Punktet er opfyldt, hvis der er en synlig regelmæssig måling for processen med acceptgrænser.

Læs mere

Sundhedsstyrelsen Monitorering af danskernes rygevaner

Sundhedsstyrelsen Monitorering af danskernes rygevaner Sundhedsstyrelsen Monitorering af danskernes rygevaner 2005 Metodebeskrivelse Udarb. UKL/SPO Rambøll Management Nørregade 7A DK-1165 København K Denmark Tlf: 3397 8200 www.ramboll-management.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

2.4 Initiativbeskrivelse

2.4 Initiativbeskrivelse KL Danske Regioner Økonomi- og Indenrigsministeriet Social- og Integrationsministeriet Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Finansministeriet 2.4 Initiativbeskrivelse Fuldt digitaliseret kommunikation

Læs mere

Konference Handicappede og ældre 21. maj 2014 1

Konference Handicappede og ældre 21. maj 2014 1 Ældre udviklingshæmmede - en kommunal kortlægning Anne Skov De særlige udfordringer Demografien Boliger både antalsmæssigt og indholdsmæssigt Samspillet mellem somatiske ydelser og den sociale indsats

Læs mere

Psykiatrien i Region Nordjylland har taget Rigsrevisionens beretning om regionernes

Psykiatrien i Region Nordjylland har taget Rigsrevisionens beretning om regionernes Notat fra Psykiatrien i Region Nordjylland vedr. Beretning om regionernes styring af ambulant behandling af voksne patienter med psykiske lidelser Rigsrevisionen har siden i foråret 2015 gennemført undersøgelser

Læs mere

KVALITETSSTANDARD FOR TILBUD OM RUSMIDDELBEHANDLING TIL UNGE I HEDENSTED KOMMUNE

KVALITETSSTANDARD FOR TILBUD OM RUSMIDDELBEHANDLING TIL UNGE I HEDENSTED KOMMUNE KVALITETSSTANDARD FOR TILBUD OM RUSMIDDELBEHANDLING TIL UNGE I HEDENSTED KOMMUNE Godkendt af D...2015 Kvalitetsstandard for behandling af unge under 18 år med stofmisbrug baseret på Servicelovens 101,

Læs mere

Hvordan kan en ernæringsprofessionel indsamle data til ernæringsvurdering?

Hvordan kan en ernæringsprofessionel indsamle data til ernæringsvurdering? SNAPShot. Trin 1. Ernæringsvurdering Hvad er formålet med ernæringsvurdering? Systematisk indsamling, analyse og fortolkning af data fra klienten, pårørende, andre omsorgspersoner og behandlere med henblik

Læs mere

Årsrapport for Rusmiddelcentrets aktiviteter

Årsrapport for Rusmiddelcentrets aktiviteter Årsrapport for Rusmiddelcentrets aktiviteter 213 Indhold Indhold... 1 Rusmiddelcentret... 2 Lægekonsulenten og medicinsk rusmiddelbehandling... 3 Familieorienteret alkoholbehandling... 3 Alkoholbehandling

Læs mere

Handicappolitikken: Fagudvalg: Forebyggelses- og Socialudvalget, Byrådsgodkendt: 30. marts 2011

Handicappolitikken: Fagudvalg: Forebyggelses- og Socialudvalget, Byrådsgodkendt: 30. marts 2011 Opsamling på de politiske mål for perioden 2010-13 på handicap-, psykiatri- og misbrugsområderne Opsamling på hvert af de tre politikområder, ultimo 2013 Beskæftigelse, Social, Økonomi Voksen Handicap,

Læs mere

Ledelse af it arkitektur, standarder og nationale projekter

Ledelse af it arkitektur, standarder og nationale projekter Ledelse af it arkitektur, standarder og nationale projekter Morten Bruun-Rasmussen mbr@mediq.dk 8. januar 2008 Nationale it-strategier (sundhed) Formål At etablere en fælles ramme for digitalisering af

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer Faglige tilgange, metoder og resultater

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer Faglige tilgange, metoder og resultater 1.juli 2015 Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Regionale retningslinjer Faglige tilgange, metoder og resultater Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er igangsat af regionerne og Danske Regioner

Læs mere

Borgere med komplekse behov for behandling og støtte integreret indsats. Et tværfagligt team udredning og udførerdel er samlet i en enhed.

Borgere med komplekse behov for behandling og støtte integreret indsats. Et tværfagligt team udredning og udførerdel er samlet i en enhed. 1 Borgere med komplekse behov for behandling og støtte integreret indsats. Et tværfagligt team udredning og udførerdel er samlet i en enhed. Tilgængelighed vedvarende indsats. Opsøgende indsats relationsbundet.

Læs mere

Effektrapport Skanderborg Rusmiddelcenter

Effektrapport Skanderborg Rusmiddelcenter Effektrapport Skanderborg Rusmiddelcenter April 2011 Udgivet af: Center for Socialfaglig udvikling Socialforvaltningen Aarhus Kommune Udarbejdet af: Malte Pihl (udviklingskonsulent), Katrine Iversen (praktikant),

Læs mere

Samarbejde om arbejdsmiljøindsatser

Samarbejde om arbejdsmiljøindsatser Samarbejde om arbejdsmiljøindsatser Perspektiver på den lokale indsats på arbejdspladsen Seniorforsker Thomas Clausen (tcl@nfa.dk) Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø NFA Dagsorden 1. Baggrund

Læs mere

Indledning Om data fra workshoppen. 1.Hvordan forstås dokumentation? Hvad kan dokumentation være? Hvordan er vi blevet. Hvad siger borgeren A

Indledning Om data fra workshoppen. 1.Hvordan forstås dokumentation? Hvad kan dokumentation være? Hvordan er vi blevet. Hvad siger borgeren A Indledning Om data fra workshoppen Der blev på DSPR-konferencen d. 25.9.2012 afholdt en workshop hvor Mette og Lea holdt korte dialogagtige oplæg. Derefter blev der et kortvarigt gruppearbejde, hvor deltagerne

Læs mere

KVALITETSSTANDARD FOR BEHANDLING AF ALKOHOLMISBRUG

KVALITETSSTANDARD FOR BEHANDLING AF ALKOHOLMISBRUG KVALITETSSTANDARD FOR BEHANDLING AF ALKOHOLMISBRUG Indholdsfortegnelse Værdigrundlag... 3 Formål og indhold... 4 Individuelle behandlingsplaner og statusbeskrivelse... 5 Kvalitetsmål...6 Visitationsprocedure...6

Læs mere

Introduktion til kurset CTI på hjemløseområdet

Introduktion til kurset CTI på hjemløseområdet Introduktion til kurset CTI på hjemløseområdet Odense, den 16. og 17. april 2015 Formål med kurset og Kort om udbredelse af hjemløsestrategien 1 Program for CTI - kompetenceudvikling Torsdag den 16.april

Læs mere

Brugerundersøgelser Jørgen Anker, Projektchef Socialt Udviklingscenter SUS

Brugerundersøgelser Jørgen Anker, Projektchef Socialt Udviklingscenter SUS Brugerundersøgelser Jørgen Anker, Projektchef Socialt Udviklingscenter SUS Undersøgelse for rådet for socialt udsatte Gennemført i efteråret 2015 To spørgsmål til diskussion og refleksion: 1) Hvordan kan

Læs mere

Status på forløbsprogrammer 2014

Status på forløbsprogrammer 2014 Dato 19-12-2014 Sagsnr. 4-1611-8/14 kiha fobs@sst.dk Status på forløbsprogrammer 2014 Introduktion I dette notat beskrives den aktuelle status på udarbejdelsen og implementeringen af forløbsprogrammer

Læs mere