Høringssvar om ændring af apoteksloven

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Høringssvar om ændring af apoteksloven"

Transkript

1 Til: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Taastrup, den 22. august 2014 Sag Dok /tk_dh Høringssvar om ændring af apoteksloven DH takker for muligheden for at afgive bemærkninger. Vi mener, det er en god ide at fastholde apoteker som en del af lovgivningen på sundhedsområdet. Mange mennesker med handicap har behov for forskellige former for medicin i kortere eller længere perioder. Det er vigtigt, at de modtager den bedst mulige rådgivning og vejledning om indtagelse, opbevaring mv. af medicinen. DH ser gerne, at apotekerne kommer til at spille en mere aktiv rolle i forhold til udligning af manglende lighed i forhold til sundhedsydelser, særligt når det gælder personer med handicap med begrænsede muligheder for, uden støtte, at tage vare på egen sundhed. Desuden er mange afhængige af, at der er en let adgang til og en sikker forsyning af den nødvendige medicin. Det er derfor væsentligt, at der fortsat er mulighed for fra centralt hold at sikre borgerne rimelig adgang til medicin i tyndt befolkede områder mv. DH mener, at lovforslaget går for langt med hensyn at lette adgangen til at åbne og lukke enheder af kommercielle hensyn. Lovforslaget kan føre til, at der sker en koncentration i økonomisk lukrative områder og at forsyningen i mindre lukrative områder bliver forringet. DH mener, at der bør gives større muligheder og forpligtelser for apoteker til at spille en større rolle i forhold til forebyggelse og behandling. Apotekerne ligger inde med viden om korrekt medicinering og håndtering af medicin (opbevaring, registrering mv.), som vil kunne forbedre sundhed og livskvalitet hos mange af de mest udsatte og sårbare borgere med handicap.

2 Dannmark er ifølge Handicapkonventionens artikel 25 forpligtet til at sikre lige adgang til sundhed for mennesker med handicap. Tilgængelighed er en af afgørende faktorer i den forbindelse. Vi noterer os, at regeringen med forslaget ønsker at skabe en bredere tilgængelighed fx ved en friere adgang til at oprette apoteksfilialer og udsalg og som noget nyt et par bevillinger til at drive rene online-apoteker. Men bortset fra nogle spredte bemærkninger, især i forbindelse med oprettelse af onlineapoteker, er der ikke fokus på tilgængelighed eller forhold for mennesker med handicap i det hele taget i forslaget. Det mener DH, der bør rettes op på i det endelige lovforslag. DH ønsker, at apotekerne pålægges obligatoriske krav vedrørende tilgængelighed for personer med handicap, fx niveaufri adgang, teleslynge og uddannelse i betjening af personer med forskellige former for handicap. I forlængelse af dette mener DH, at det vil være naturligt, hvis apotekerne også pålægges at lade sig registrere i forhold til deres tilgængelighed, således det bliver muligt at træffe sit valg i forhold til, hvorvidt det enkelte apotek lever op til den tilgængelighed, som den enkelte person med handicap fordrer. Konkrete bemærkninger til lovforslaget Patientsikkerhed, rådgivning og samarbejde med andre dele af sundheds- og socialsektoren Patientsikkerhed er vigtig, ikke mindst for mange kronisk syge patienter, som ofte indtager flere forskellige lægemidler. Det fordrer ekstra stort fokus på at undgå fejl i medicineringen, og at borgeren tager medicinen rigtigt. DH ser gerne, at lovforslaget understøtter, at apotekerne samarbejder med den øvrige sundhedssektor og stiller deres faglige ekspertise til rådighed for at øge kvalitet og sikkerhed i forhold til borgerens medicin. DH ser også gerne, at lovforslaget omtaler som en af opgaverne at apoteker kan indgå i samarbejde med fx botilbud om gennemgang af beboeres medicin og tjek af medicinrutiner på botilbud. DH har i et samarbejdsprojekt været med til at dokumentere, at der hermed kan afhjælpes en række mangler og fejl i medicinering og rutiner til gavn for beboerne. 1 1 Omtale og rapport kan ses her:

3 Der er i lovforslaget ikke lagt op til, at der skal være en farmaceut til stede på alle apoteker og filialer. DH er bekymret over dette ud fra rådgivnings- og sikkerhedshensyn. DH mener, at der skal være en farmaceut til stede hele tiden på alle apoteker og filialer. Online-apoteker Under 4, stk. 1, omtales muligheden at give bevillinger til apoteker, der drives alene som onlineapoteker. DH mener, der bør stilles krav om, at hjemmesider og de til online-handel knyttede funktioner skal være tilgængelige i forhold til de behov, personer med forskellige former for handicap har, herunder fx ordblinde, mennesker med synshandicap, kognitiv funktionsnedsættelse, nedsat funktion i arme og hænder e.l. Det bør være et krav, at hjemmesider skal leve op til de standarder og retningslinjer, der findes for tilgængelighed for personer med handicap, heriblandt de internationale retningslinjer for tilgængelighed til hjemmesider WCAG 2.0 og PDF-standarden PDF/A-1a, der sikrer tilgængelige PDF-filer. Vi anbefaler, at der indhentes råd og vejledning hos Kompetencecenter it for alle (KIA) under Digitaliseringsstyrelsen, der rådgiver offentlige myndigheder og leverandører omkring digital tilgængelighed for personer med handicap. Det hedder i en sætning i bemærkningerne på side 41, at der skal fastsættes krav til bl.a. at online-apoteket skal være tilgængeligt for brugere med handicaps. Det er vi tilfredse med. Men det skal sikres, at det sker i god tid, inden bevillingerne til online-apotekerne gives. Desuden skal kravene være bredt dækkende i forhold til de særlige behov, brugere med handicap kan have, jf. ovenfor. Der lægges op til, at der skal være en faglig rådgivning knyttet til online-apotekerne. Det er meget væsentligt, at kvaliteten af rådgivningen er i orden, og derfor foreslår DH, at det præciseres, at rådgivningen skal forestås af farmaceuter. Desuden bør der stilles krav om, at rådgivningen knyttet til on-line-apotekerne sker på en individuelt tilpasset og tilgængelig måde, så mennesker med handicap synshandicap, hørehandicap m.fl. kan få rådgivning på lige fod med andre.

4 DH mener, at apoteker, der kun udbyder salg af produkter online, altid skal tilbyde en løsning, der sikrer, at personer med nedsat mobilitet kan få leveret produkterne på deres bopæl og uden meromkostninger. Det fremgår ikke klart af forslaget, at det er hensigten at sikre dette, så det forslår vi præciseret. Shop-i-shop apoteker, filialer og apoteksudsalg Lovforslaget omtaler, at regeringen gerne ser, at flere apotekere benytter sig af muligheden for at etablere shop-i-shop-enheder inde i fx supermarkeder. DH mener ikke, det er en fornuftig udvikling, medmindre der stilles en række krav og garantier. Det bør være en helt klar adskillelse mellem apoteksenhed og øvrig detailhandel. Borgerne skal vide, hvornår de handler med et apotek, de skal være sikre på at modtage uafhængig faglige rådgivning, og apoteksdriften må ikke være infiltreret af detailhandels-økonomiske interesser. Det skal være gennemskueligt og klart for borgeren, hvor ansvaret for salg og rådgivning af lægemidler er placeret. Der bør derfor stilles krav, der sikrer shop-i-shop-enheders fysiske, økonomiske, juridiske, organisatoriske og faglige uafhængighed. Endvidere skal der være garanti for, at shop-i-shop-enheder har optimale muligheder for at håndtere medicin sikkerhedsmæssigt forsvarligt (fx med kølerum til medicin, der skal opbevares køligt). Endelig skal der være krav til placeringen af shop-i-shop-enheder, således at allergikere, herunder duftallergikere, ikke udsættes for allergener. Adgang til oprettelse mv. af apoteksenheder og krav om tilgængelighed Ifølge 5, stk. 1, og 6, stk.1, foreslås indført en lettere adgang til oprettelse, flytning og nedlæggelse af apoteker, apoteksfilialer og apoteksudsalg. For filialer og udsalg skal der ikke mere søges om tilladelse. For placeringen indføres dog som noget nyt en 75 km grænse i forhold til apoteket. DH mener, at lovforslaget går for langt i forhold til at lette adgangen til åbne og lukke nye enheder af kommercielle hensyn. Lovforslaget kan føre til, at der sker en koncentration i bestemte økonomisk lukrative områder og at forsyningen i mindre lukrative områder bliver forringet.

5 DH lægger afgørende vægt på at sikre en let tilgængelig forsyning af lægemidler og let adgang til faglig rådgivning. Vi mener derfor, at der bør strammes op på denne del af lovforslaget fx ved at sætte en lavere grænse for placering af enheder end 75 km. Regeringen vurderer selv, at den friere adgang vil øge tilgængeligheden for borgerne. Men vi er i DH ikke sikre på, at der hermed også menes tilgængelighed for borgere med handicap. Vi finder derfor, at den friere adgang helt naturligt bør følges op af krav til tilgængeligheden af de pågældende enheder for borgere med handicap. I lighed med, hvad lægges op til i forhold til online-apoteker, skal der være tale om bindende krav. Hver gang der ændres på apoteksenheders placering, er det vigtigt at overveje, hvorvidt alle mennesker har mulighed for at benytte dem. Ændring bør ske på en sådan måde, at personer med nedsat mobilitet har tilfredsstillende muligheder for at hente deres medicin. Tilgængelighedskravet er ikke kun et spørgsmål om placering. Det er vigtigt, at tilgængeligheden forstås og anvendes i overensstemmelse med de behov, som gruppen af personer med handicap ofte har behov for - nemlig de fysiske såvel som de kommunikative rammer som fx de fysiske adgangsforhold, den fysiske indretning af apoteket eller filialen, eller de valgte IT-løsninger. Et minimumskrav, som den fremtidige lovgivning bør afspejle, er, at alle nye apoteksenheder skal være placeret i bygninger, som lever op til kravene i bygningsreglementet vedrørende tilgængelighed. Apotekerne finansieres primært af medicinbrugerne selv, og det er ikke rimeligt, at de selv samme brugere skal betale for enheder, der ikke kommer alles behov i møde og er anvendelige for alle. Påbud om at oprette/opretholde en apoteksenhed Ifølge 7, stk. 1, kan Sundhedsstyrelsen give påbud om at oprette eller opretholde en apoteksfilial eller et apoteksudsalg, hvis særlige lægemiddelforsyningsmæssige hensyn taler for det. I bemærkningerne angives, at en borger som udgangspunkt ikke bør have mere end 15 km til et apotek eller apoteksfilial fra sin bopæl. Mere end 15 km anses ikke for en rimelig afstand. For apoteksudsalg angives den rimelige afstand til 5 km til nærmeste receptekspederende enhed. DH lægger vægt på, at Sundhedsstyrelsen fortsat har mulighed for at sikre forsyningen af lægemidler i tyndt befolkede områder gennem sådanne påbud. Vi ser dog gerne, at grænserne sættes lavere end 15 km.

6 Endvidere bør det være sådan, at hvis den rimelige afstand ikke kan overholdes, må levering af medicin være gratis for borgere med handicap, der ikke har mulighed for at afhente den selv. Det skal være muligt at benytte kollektive befordring til og fra et sted, hvor man forhandler medicin. Det nytter ikke noget, hvis ikke personer med handicap har mulighed for at komme frem til de steder pga. manglende adgang til den kollektive befordring - og her skal man huske på, at der er nogle personer med handicap, som har et handicap, der ikke giver adgang til kørsel gennem den individuelle handicapkørsel, og som derfor vil have vanskeligt ved at komme frem og tilbage. Repræsentation af borgerne i udviklingen af apotekssektoren I lovforslaget lægges op til at udvide den kreds af konsulenter, som Sundhedsstyrelsen rådfører sig med i den proces, der går forud for meddelelsen af bevilling som apoteker. Der lægges op til at udvide kredsen med en konsulent, der som det hedder, repræsenterer forbrugerne/medicinbrugerne, og som kan bidrage med holdninger, der baserer sig på en forbrugers synsvinkel (side 19) Hvad angår høring i forbindelse med fastsættelse af regler om beregning af apotekernes salgspriser på medicin ( 44, stk. 3), sker en mindre ændring, hvor en række organisationer fremover inddrages frem for som i dag en række af ministeren beskikkede konsulenter (indstillet af de selvsamme organisationer). DH finder generelt, at brugerne (der som skatteborgere og som medicinkøbere betaler for apotekssektoren) og deres synspunkter er for dårligt repræsenteret, herunder de personer med handicap, som DH repræsenterer. DH finder det naturligt, at der, i lighed med andre sundhedsområder, skabes rum for større brugerinddragelse i den overordnede udvikling af apotekssektoren. DH foreslår derfor, at der oprettes et forum for brugerrepræsentation, der dækker både nationalt og lokalt. Brugere fra de organisationer, der repræsenterer personer med handicap og kronisk sygdom, bør være med i et sådant forum. Et af de naturlige fokusområder for en styrket brugerrepræsentation vil være at sikre tilgængeligheden, såvel den fysiske som den kommunikative. Andre fokusområder vil være medicinsikkerhed, dialog om fremtidige opgaver for apotekssektoren, service og kvalitet samt sikring af sammenhængen til det øvrige sundhedsvæsen.

7 Driften af et sådant forum vil udgøre en mindre udgift, der kan afholdes inden for den samlede økonomiske ramme for apotekerne. Modernisering af reglerne for apotekernes vagttjeneste Lovforslaget lægger op til at styrke samordningen mellem akut- og vagtlægeordningen og de døgnåbne apoteker. Det er vi fra DH s side positive overfor. Det hedder i bemærkningerne, at lægen kan beslutte vederlagsfri udbringning fra et døgnvagtapotek. Det kan bl.a. ske, hvis borgeren med henvisning til sygdomstilstand eller betydelig afstand, ikke med rimelighed kan forventes at møde op på et døgnvagtapotek. DH foreslår, at det kommer til at fremgå af bemærkningerne med henblik på senere fastsættelse af nærmere regler herom at også forhold, der knytter sig til et handicap (generelt nedsat mobilitet fx) kan være grundlag for, at lægen beslutter vederlagsfri udbringning. Offentliggørelse af oplysninger om apoteksvirksomhed Med en ny bestemmelse, 41 a, foreslås det, at apotekerne forpligtes til at offentliggøre en række oplysninger om deres virksomhed. Ministeren bemyndiges til at fastsætte regler herom. DH mener, at det ud fra et brugersynspunkt er udmærket, at apotekerne forpligtes til at offentliggøre lægge en række oplysninger frem. Den eksisterende bekendtgørelse om servicemål er for svag og uforpligtende og fungerer dårligt. Det er tiltrængt at stramme den op og modernisere den. Fx skal apotekeren i dag angive servicemål for det højest accepterede antal fejludleveringer. Skal man som bruger kunne navigere efter servicemål og fx vælge apotek efter, hvilket et der laver færrest fejl, er det ikke tilstrækkeligt at angive servicemål. Der skal også være en pligt til at offentliggøre, hvordan efterlevelsen af servicemålene er, dvs. den faktiske fejlprocent. Det gælder også på andre parametre: den faktiske køventetid osv. Der er et servicemål i dag i den omtalte bekendtgørelse, der omhandler servicemål for apotekets betjening af handicappede. De skal omfatte såvel den fysiske tilgængelighed, som andre servicetiltag..

8 Det trænger også en modernisering, bl.a. i forhold til ikke kun at omfatte fysisk tilgængelighed. Det er desuden problematisk at opfatte og omtale disse tiltag som servicetiltag. Der er derimod tale om tiltag, som er nødvendige for at sikre personer med handicap adgang til apotekernes sundhedsydelser på lige fod med andre borgere. DH foreslår, at det kommer til at stå i bemærkningerne, at regeringen vil modernisere og forbedre handicap-bestemmelsen, når der skal udstedes en ændret bekendtgørelse. Det bør også stå i bemærkningerne, at en modernisering bl.a. indebærer, at apotekeren skal oplyse fyldestgørende om tilgængelighed, herunder om de har tilsluttet en certificerings- eller mærkningsordning som fx God Adgang (mere om denne ordning kan ses på Regler for hvilke varer apoteker må forhandle Af 12, stk. 1, nr. 4, fremgår, at regeringen vil fastsætte regler for, hvilke varer det er naturligt og hensigtsmæssigt, at apoteker fremstiller og forhandler. DH støtter forslaget om at lave en liste over, hvilke varer apoteker må forhandle. DH opfordrer til, at man i den forbindelse overvejer, om apoteker bør forhandle produkter, som man ikke i udgangspunktet er kvalificeret til at rådgive kunderne om. Det gælder fx forskellige former for hjælpemidler. Økonomi DH har ikke mulighed for at forholde sig til de økonomiske implikationer i lovforslaget, men skal udtrykke bekymring i forhold til, hvorvidt en besparelse i den samlede økonomi for apotekerne vil kunne medføre en reduceret fokus på service, som er til gavn for personer med handicap - fx når det gælder etableringen i yderområder og fastholdelsen af tilgængeligheden til såvel de fysiske som de kommunikative rammer. Derfor skal være en plan for, hvordan man kan og vil fremme tilgængeligheden til ydelserne på apoteker. For yderligere oplysninger kontakt chefkonsulent Torben Kajberg, tk@handicap.dk tlf Med venlig hilsen Stig Langvad formand

Lov om ændring af lov om apoteksvirksomhed og lov om tinglysning

Lov om ændring af lov om apoteksvirksomhed og lov om tinglysning LOV nr 580 af 04/05/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 24. juni 2015 Ministerium: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, j.nr. 1401990 Senere ændringer

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af apotekerloven

Forslag. Lov om ændring af apotekerloven 2014/1 LSF 35 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016 Ministerium: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Fremsat den 9. oktober 2014 af ministeren

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder

TALEPAPIR Det talte ord gælder Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2014-15 L 35 Bilag 2 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Sundhedsjura og lægemiddelpolitik Sagsbeh.: SUMKFH Sags nr.: 1401990 Dok. Nr.: 1533125

Læs mere

Udvalget for Landdistrikter og Øer, Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 ULØ Alm.del Bilag 179, SUU Alm.del Bilag 529 Offentligt

Udvalget for Landdistrikter og Øer, Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 ULØ Alm.del Bilag 179, SUU Alm.del Bilag 529 Offentligt Udvalget for Landdistrikter og Øer, Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 ULØ Alm.del Bilag 179, SUU Alm.del Bilag 529 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Sundhedsjura og lægemiddelpolitik

Læs mere

Lægemiddelforsyningsstrukturen omkring Vinderup Apotek

Lægemiddelforsyningsstrukturen omkring Vinderup Apotek Holbergsgade 6 DK-1057 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk Sundhedsstyrelsen khm@dkma.dk sst@sst.dk Dato: 2. april 2012 Enhed: Primær Sundhed Sagsbeh.: SUMSAH Sags nr.: 1201866

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af apotekerloven

Forslag. Lov om ændring af apotekerloven Lovforslag nr. L 35 Folketinget 2014-15 Fremsat den 9. oktober 2014 af ministeren for sundhed og forebyggelse (Nick Hækkerup) Forslag til Lov om ændring af apotekerloven (Friere adgang til oprettelse m.v.

Læs mere

Høringssvar vedr. lovbestemmelse om fastsættelse af løn og øvrige ansættelsesforhold i fleksjobordningen

Høringssvar vedr. lovbestemmelse om fastsættelse af løn og øvrige ansættelsesforhold i fleksjobordningen Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering Njalsgade 72C 2300 København S Hvidovre, den 18. oktober 2012 Sag 2-2012-01337 Dok. 99754/me Høringssvar vedr. lovbestemmelse om fastsættelse af løn og øvrige

Læs mere

Lægemiddelforsyningen i området omkring Farsø Apotek og Løgstør

Lægemiddelforsyningen i området omkring Farsø Apotek og Løgstør Dato 15. januar 2018 Sagsnr. 2017102895 MRU Lægemiddelforsyningen i området omkring Farsø Apotek og Løgstør Apotek Indhold 1. Baggrund 2 2. Vesthimmerland Kommune 3 3. Apoteksforhold 3 3.1 Farsø Apotek

Læs mere

Høringssvar - Udkast til bekendtgørelsen om apoteker og sygehusapotekers driftsforhold

Høringssvar - Udkast til bekendtgørelsen om apoteker og sygehusapotekers driftsforhold Sendt pr. e-mail til dra@sum.dk Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Holbergsgade 6 1057 København K Høringssvar - Udkast til bekendtgørelsen om apoteker og sygehusapotekers driftsforhold Ministeriet

Læs mere

Apoteker sikrer sundhedsfaglighed og øger tilgængelighed i byerne men yderområder og vagt presses

Apoteker sikrer sundhedsfaglighed og øger tilgængelighed i byerne men yderområder og vagt presses Danmarks Apotekerforening Analyse 24. juni 2015 Ny apoteksregulering 1. juli 2015: Apoteker sikrer sundhedsfaglighed og øger tilgængelighed i byerne men yderområder og vagt presses Den 1. juli 2015 træder

Læs mere

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Holbergsgade København K

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Holbergsgade København K Danmarks Apotekerforening Kanonbådsvej 10 Postboks 2181 1017 København K Telefon 33 76 76 00 Fax 33 76 76 99 apotekerforeningen@apotekerforeningen.dk www.apotekerforeningen.dk Ministeriet for Sundhed og

Læs mere

Høringsnotat - L48 vedr. Øfeldt Centret

Høringsnotat - L48 vedr. Øfeldt Centret Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12 L 48 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Primær Sundhed Sagsbeh.: SUMBWI Sags nr.: 1113573 Dok. Nr.: 743286 Dato: 6. december 2011

Læs mere

Bedre service og mere sundhed

Bedre service og mere sundhed 10 FARMACI 06 JUNI 2015 APOTEKERLOV Ny apotekerlov: Bedre service og mere sundhed Apotekernes nye lov, L 580, skaber mulighed for flere apoteksenheder og flere sundhedsydelser på apotekerne. Det giver

Læs mere

Bilag 1 - Detaljeret oversigt over ændringer fra 2. version 1 udgave til 2. version 4. udgave af DDKM for apoteker

Bilag 1 - Detaljeret oversigt over ændringer fra 2. version 1 udgave til 2. version 4. udgave af DDKM for apoteker Bilag 1 - Detaljeret oversigt over ændringer fra 2. version 1 udgave til 2. version 4. udgave af DDKM for apoteker Dette rettelsesblad viser hvilke ændringer er der sket fra 2. version 1 udgave til 2.

Læs mere

Svendborg Løve Apotek Virksomhedsgrundlag (1/5) Vurdering af indikatorer og evt. krav om opfølgning

Svendborg Løve Apotek Virksomhedsgrundlag (1/5) Vurdering af indikatorer og evt. krav om opfølgning Svendborg Løve Apotek Standardsæt for Apotek Standardversion 2 Standardudgave 2 Gyldig fra 20-04-2016 Gyldig til 15-06-2019 Akkrediteringsstatus Midlertidig akkreditering Opfyldelse af de patientsikkerhedskritiske

Læs mere

Introduktion til apotekssektoren

Introduktion til apotekssektoren Introduktion til apotekssektoren Samfundsfarmaceutisk Kompendium Lovforståelse 2.22 Introduktion til apotekssektoren Side 1 af 5 Farmakonomskolen, version 4 Apotekssektoren i Danmark I Danmark findes der

Læs mere

Det er mål og rammer, som Danmarks Apotekerforening er meget enig i og bakker fuldt op om.

Det er mål og rammer, som Danmarks Apotekerforening er meget enig i og bakker fuldt op om. Danmarks Apotekerforening Kanonbådsvej 10 Postboks 2181 1017 København K Telefon 33 76 76 00 Fax 33 76 76 99 apotekerforeningen@apotekerforeningen.dk www.apotekerforeningen.dk Ministeriet for Sundhed og

Læs mere

Yderligere information for apotek 2. version, 4. udgave

Yderligere information for apotek 2. version, 4. udgave Yderligere information for apotek 2. version, 4. udgave 1.1.2 Placering af ledelsesansvar og funktioner (2/5) Spørgsmål: Skal vikarer fremgå med navn/initialer af funktionsfordelingsplanen, eller kan de

Læs mere

Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning på lovrevision om frit skolevalg)

Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning på lovrevision om frit skolevalg) Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 L 131 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Børn og Undervisning Marts 2012 Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning

Læs mere

for kvaliteten af lægemiddelbehandlingen og samtidig indebære en serviceforbedring for patienterne i form af forbedret tilgængelighed.

for kvaliteten af lægemiddelbehandlingen og samtidig indebære en serviceforbedring for patienterne i form af forbedret tilgængelighed. Formanden Danmarks Apotekerforening Bredgade 54 1260 København K Telefon 33 76 76 00 Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K 13-08-2018 BIS/TAN/412/00061 Svar på høring om udkast

Læs mere

Høringssvar vedr. bekendtgørelse om genoptræningsplaner mv. samt vejledning om træning i kommuner og regioner

Høringssvar vedr. bekendtgørelse om genoptræningsplaner mv. samt vejledning om træning i kommuner og regioner Dokument oprettet 27. august 2014 Sag 17-2014-00117 Dok. 161800/tk Høringssvar vedr. bekendtgørelse om genoptræningsplaner mv. samt vejledning om træning i kommuner og regioner 1. Indledende bemærkninger

Læs mere

22. august 2014. Sagsnr. 11-0200 / kl. Høring vedr. forslag til lov om ændring af apotekerloven

22. august 2014. Sagsnr. 11-0200 / kl. Høring vedr. forslag til lov om ændring af apotekerloven 22. august 2014 Sagsnr. 11-0200 / kl Høring vedr. forslag til lov om ændring af apotekerloven Farmakonomforeningen har længe efterspurgt en modernisering af apotekssektoren med fokus på tilgængelighed,

Læs mere

Vedr. Farmakomonforeningens klage over Sundhedsstyrelsens afgørelse af 19. november 2013 om nedlæggelse af Apoteket Bryggergården i Odense

Vedr. Farmakomonforeningens klage over Sundhedsstyrelsens afgørelse af 19. november 2013 om nedlæggelse af Apoteket Bryggergården i Odense Holbergsgade 6 DK-1057 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk Farmakonomforeningen, Att.: Susanne Engstrøm jw@farmakonom.dk se@farmakonom.dk ff@farmakonom.dk Dato: 13. december

Læs mere

Høringssvar vedrørende frit valg til genoptræning

Høringssvar vedrørende frit valg til genoptræning Sundheds- og ældreministeriet Høringssvar vedrørende frit valg til genoptræning Danske Fysioterapeuter har med stor interesse læst udkast til lovforslag om frit valg til genoptræning. Danske Fysioterapeuter

Læs mere

Høringsskema - besvaret af Organisation: Patientinddragelsesudvalget i Region Hovedstaden E-mail: lone.holm@regionh.dk

Høringsskema - besvaret af Organisation: Patientinddragelsesudvalget i Region Hovedstaden E-mail: lone.holm@regionh.dk Center for Sundhed Tværsektoriel Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang B & D Telefon 3866 6000 Direkte 38666111 Mail csu@regionh.dk Dato: 28. maj 2015 Høringsskema - besvaret af Organisation:

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik L 14 Bilag 1 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik L 14 Bilag 1 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14 L 14 Bilag 1 Offentligt Social-, Børne- og Integrationsministeriet Kontoret for Integrationspolitik J.nr. 2012-5048 dwp 23. august 2013 Notat de

Læs mere

Marstal Apotek. Standardsæt for Apotek Standardversion: 2 Standardudgave: 1 Gyldig fra: Gyldig til:

Marstal Apotek. Standardsæt for Apotek Standardversion: 2 Standardudgave: 1 Gyldig fra: Gyldig til: Offentlig, flettet surveyrapport - udskrevet den 08-04-2015 Marstal Apotek Standardsæt for Apotek Standardversion: 2 Standardudgave: 1 Gyldig fra: 12-11-2014 Gyldig til: 06-01-2018 Akkrediteringsstatus:

Læs mere

Svar på høring over udkast til bekendtgørelse om apotekeres og detailhandleres onlineforhandling og om forsendelse af lægemidler

Svar på høring over udkast til bekendtgørelse om apotekeres og detailhandleres onlineforhandling og om forsendelse af lægemidler Danmarks Apotekerforening Kanonbådsvej 10 Postboks 2181 1017 København K Telefon 33 76 76 00 Fax 33 76 76 99 apotekerforeningen@apotekerforeningen.dk www.apotekerforeningen.dk Sundhedsstyrelsen Islands

Læs mere

Ad. side 14, Figur 2: Beløbene vedr. recepturgebyr, variabel og fast avance fremgår af bekendtgørelse nr. 183 af 20. februar 2012.

Ad. side 14, Figur 2: Beløbene vedr. recepturgebyr, variabel og fast avance fremgår af bekendtgørelse nr. 183 af 20. februar 2012. Holbergsgade 6 DK-1057 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen kfst@kfst.dk SHA@kfst.dk Dato: 22. maj 2012 Enhed: Sundhedsjura og lægemiddelpolitik

Læs mere

Kommuner opruster på medicinsikkerhed

Kommuner opruster på medicinsikkerhed 6 FARMACI 06 JUNI 2013 Kommuner opruster på medicinsikkerhed Landets kommuner bruger i stigende grad apotekerne til at få styr på medicinsikkerheden på ældre- og socialområdet. Både Kommunernes Landsforening

Læs mere

Horsens Svane Apotek, Grønlandsvej 1D, 8700 Horsens. 1.1 Kvalitetsstyring og kvalitetsudvikling

Horsens Svane Apotek, Grønlandsvej 1D, 8700 Horsens. 1.1 Kvalitetsstyring og kvalitetsudvikling Horsens Svane Apotek, Grønlandsvej 1D, 8700 Horsens Standardsæt for Apoteker Standardversion 3 Standardudgave 1 Gyldig fra 16-01-2019 Gyldig til 12-03-2022 Akkrediteringsstatus Akkrediteret Begrundelse

Læs mere

Hornslet Apotek, Byvej 8,, 8543 Hornslet. 1.1 Kvalitetsstyring og kvalitetsudvikling. Standardsæt for Apoteker Standardversion 3 Standardudgave 1

Hornslet Apotek, Byvej 8,, 8543 Hornslet. 1.1 Kvalitetsstyring og kvalitetsudvikling. Standardsæt for Apoteker Standardversion 3 Standardudgave 1 Hornslet Apotek, Byvej 8,, 8543 Hornslet Standardsæt for Apoteker Standardversion 3 Standardudgave 1 Gyldig fra 02-05-2019 Gyldig til 26-06-2022 Akkrediteringsstatus Midlertidig akkreditering Begrundelse

Læs mere

Lovforslaget forskelsbehandler apoteker og efterlader borgere i yderområder i usikkerhed

Lovforslaget forskelsbehandler apoteker og efterlader borgere i yderområder i usikkerhed Danmarks Apotekerforening Analyse 14. januar 2015 Lovforslaget forskelsbehandler apoteker og efterlader borgere i yderområder i usikkerhed Over 200.000 danskere i mindre byer og landdistrikter risikerer

Læs mere

Branchegruppen for Life Sciences

Branchegruppen for Life Sciences Den 1. juli 2014 Nyhedsbrev Branchegruppen for Life Sciences Nye regler for samarbejde (tilknytning og modtagelse af økonomiske fordele) mellem sundhedspersoner og lægemiddel- og medicoindustrien samt

Læs mere

Ikke apoteksforbeholdte håndkøbslægemidler

Ikke apoteksforbeholdte håndkøbslægemidler Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2014-15 SUU Alm.del Bilag 1411 Offentligt HØRING MAJ 2015 UDKAST Bekendtgørelse om beregning af forbrugerpriser m.v. på lægemidler I medfør af 44 og 72, stk. 2, i lov

Læs mere

Høringen er også sendt til EtniskUng, som imidlertid en del af LOKK, hvorfor der ikke vil blive fremsendt særskilt høringssvar fra EtniskUng.

Høringen er også sendt til EtniskUng, som imidlertid en del af LOKK, hvorfor der ikke vil blive fremsendt særskilt høringssvar fra EtniskUng. Økonomi og Indenrigsministeriet IT og CPR Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Att: Grete Kongstad e-mail: gk@cpr.dk, cc: cpr@cpr.dk 15. januar 2015 Svar på høring over forslag til lov om ændring af lov om

Læs mere

Myter og fakta om de danske apoteker

Myter og fakta om de danske apoteker Danmarks Apotekerforening Myter og fakta om de danske apoteker 1. Danskerne har længst til apoteket i Europa. Nej. Danskerne havde i 2012 3,8 km til nærmeste apotek, og siden da er der åbnet omkring 50

Læs mere

Myter og fakta om de danske apoteker

Myter og fakta om de danske apoteker Danmarks Apotekerforening Myter og fakta om de danske apoteker 1. Danskerne har længst til apoteket i Europa. Nej. Danskerne har 3,8 km til nærmeste apotek, og det er 90 procent af danskerne tilfredse

Læs mere

Svar til høring over bekendtgørelse om apoteker og sygehusapotekers driftsforhold m.v. (Lægemidler i selvvalg m.v.)

Svar til høring over bekendtgørelse om apoteker og sygehusapotekers driftsforhold m.v. (Lægemidler i selvvalg m.v.) Danmarks Apotekerforening Bredgade 54 1260 København K Telefon 33 76 76 00 Fax 33 76 76 99 apotekerforeningen@apotekerforeningen.dk www.apotekerforeningen.dk Lægemiddelstyrelsen Axel Heides Gade 1 2300

Læs mere

Dronninglund Apotek Virksomhedsgrundlag (1/5) Placering af ledelsesansvar og funktioner (2/5)

Dronninglund Apotek Virksomhedsgrundlag (1/5) Placering af ledelsesansvar og funktioner (2/5) Dronninglund Apotek Standardsæt for Apotek Standardversion 2 Standardudgave 3 Gyldig fra 15-11-2016 Gyldig til 10-01-2020 Akkrediteringsstatus Akkreditering pågår Opfyldelse af de patientsikkerhedskritiske

Læs mere

København Valby Apotek Virksomhedsgrundlag (1/5) Placering af ledelsesansvar og funktioner (2/5)

København Valby Apotek Virksomhedsgrundlag (1/5) Placering af ledelsesansvar og funktioner (2/5) København Valby Apotek Standardsæt for Apotek Standardversion 2 Standardudgave 3 Gyldig fra 17-11-2016 Gyldig til 12-01-2020 Akkrediteringsstatus Midlertidig akkreditering Opfyldelse af de patientsikkerhedskritiske

Læs mere

Danmarks Apotekerforening. Analyse 3. september 2014 EU-lande med farmaceutejerskab siger nej til shop-i-shop-apoteker

Danmarks Apotekerforening. Analyse 3. september 2014 EU-lande med farmaceutejerskab siger nej til shop-i-shop-apoteker Danmarks Apotekerforening Analyse 3. september 2014 EU-lande med farmaceutejerskab siger nej til shop-i-shop-apoteker Farmaceutejerskab af apoteker er ikke blot et dansk fænomen. Knap 60 procent af EU-borgerne

Læs mere

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse sum@sum.dk amkh@sum.dk Høringssvar vedr. forslag til lov om ændring af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet takker for muligheden for at

Læs mere

Danske Regioner har følgende specifikke kommentarer til de enkelte paragraffer i lovforslaget:

Danske Regioner har følgende specifikke kommentarer til de enkelte paragraffer i lovforslaget: Sundheds- og Ældreministeriet sum@sum.dk Kopi til: Anne Bækgaard (anb@sum.dk) Kjersti Metliaas (kme@sum.dk) Hanne Bonne Jørgensen (hbj@sum.dk) 14-01-2019 EMN-2019-00095 1252727 Frederik Wøhlk Høringssvar

Læs mere

Styrelsen for Patientsikkerhed har nu truffet endelig afgørelse i sagen med sagsnr /2.

Styrelsen for Patientsikkerhed har nu truffet endelig afgørelse i sagen med sagsnr /2. DRAGØR KOMMUNE Kirkevej 7 2791 Dragør Att. Ledelsen af hjemmesygeplejen Afgørelse om påbud til Dragør Kommunes Hjemmesygepleje Styrelsen for Patientsikkerhed har nu truffet endelig afgørelse i sagen med

Læs mere

Ministeriet for Børn og Undervisning November 2012. Høringsnotat

Ministeriet for Børn og Undervisning November 2012. Høringsnotat Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 L 96 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Børn og Undervisning November 2012 Høringsnotat Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Krav til minimumsstørrelsen

Læs mere

Rudkøbing Apotek, Engdraget 1, 5900 Rudkøbing. 1.1 Kvalitetsstyring og kvalitetsudvikling. Standardsæt for Apoteker Standardversion 3 Standardudgave 1

Rudkøbing Apotek, Engdraget 1, 5900 Rudkøbing. 1.1 Kvalitetsstyring og kvalitetsudvikling. Standardsæt for Apoteker Standardversion 3 Standardudgave 1 Rudkøbing Apotek, Engdraget 1, 5900 Rudkøbing Standardsæt for Apoteker Standardversion 3 Standardudgave 1 Gyldig fra 17-01-2019 Gyldig til 13-03-2022 Akkrediteringsstatus Midlertidig akkreditering Begrundelse

Læs mere

Toftlund Apotek. Standardsæt for Apotek Standardversion: 2 Standardudgave: 3 Gyldig fra: Gyldig til:

Toftlund Apotek. Standardsæt for Apotek Standardversion: 2 Standardudgave: 3 Gyldig fra: Gyldig til: Toftlund Apotek Standardsæt for Apotek Standardversion: 2 Standardudgave: 3 Gyldig fra: 25-10-2016 Gyldig til: 20-12-2019 Akkrediteringsstatus: Akkrediteret Begrundelse for akkrediteringsstatus Alle indikatorer

Læs mere

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2014-15 L 35 Bilag 1 Offentligt

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2014-15 L 35 Bilag 1 Offentligt Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2014-15 L 35 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Sundhedsjura og lægemiddelpolitik Sagsnr.1401990 Dok.nr.1543248 Kommenteret høringsnotat vedrørende

Læs mere

Danskernes holdning til apoteket Maj 2013

Danskernes holdning til apoteket Maj 2013 Analyse Danskernes holdning til apoteket Maj 2013 Tilfredshed med apoteket Kilde: MEGAFON, Maj 2013. Resultaterne af en MEGAFON-undersøgelse Maj 2013 Danmarks Apotekerforening 2 af 13 Indhold Den samlede

Læs mere

Forsvarsministeriet Holmens Kanal København K Danmark. Att. og

Forsvarsministeriet Holmens Kanal København K Danmark. Att.  og Forsvarsministeriet Holmens Kanal 42 1060 København K Danmark Att. fmn@fmn.dk, ser@fmn.dk og hrs@fmn.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 A N P E @ H U M A

Læs mere

Besvarelse af høring om valg og skift af alment praktiserende læge og om behandling hos læge I praksissektoren

Besvarelse af høring om valg og skift af alment praktiserende læge og om behandling hos læge I praksissektoren Sundheds- og Ældreministeriet 07-03-2018 EMN-2018-00545 1130798 Anette Ernst Seehusen Besvarelse af høring om valg og skift af alment praktiserende læge og om behandling hos læge I praksissektoren Danske

Læs mere

50 % flere apoteker øger konkurrencen og giver længere åbningstider og korte ventetider

50 % flere apoteker øger konkurrencen og giver længere åbningstider og korte ventetider Danmarks Apotekerforening Analyse 31. august 2018 50 % flere apoteker øger konkurrencen og giver længere åbningstider og korte ventetider 3 år efter liberaliseringen af apoteksreguleringen i juli 2015

Læs mere

Lægemiddelforsyningen i området omkring Hjørring Svane Apotek

Lægemiddelforsyningen i området omkring Hjørring Svane Apotek Apoteker Henrik Lintner Hjørring Svane Apotek 27. maj 2019 Sagsnr. 2019040159 Sendt til CVR: 16965286 Lægemiddelforsyningen i området omkring Hjørring Svane Apotek Afgørelse Lægemiddelstyrelsen nedlægger

Læs mere

Rudkøbing Apotek, Engdraget 1, 5900 Rudkøbing

Rudkøbing Apotek, Engdraget 1, 5900 Rudkøbing Rudkøbing Apotek, Engdraget 1, 5900 Rudkøbing Standardsæt for Apoteker Standardversion: 3 Standardudgave: 1 Gyldig fra: 17-01-2019 Gyldig til: 13-03-2022 Akkrediteringsstatus: Akkrediteret Begrundelse

Læs mere

Notat om lovgivningsmæssige rammer for kommunal myndighedsudøvelse mht. vederlagsfri fysioterapi

Notat om lovgivningsmæssige rammer for kommunal myndighedsudøvelse mht. vederlagsfri fysioterapi Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Primær Sundhed Sagsbeh.: SUMBWI/DEPTR Sags nr.: 1205091 Dok. Nr.: 1160795 Dato: 11. marts 2013 Notat om lovgivningsmæssige rammer for kommunal myndighedsudøvelse

Læs mere

Bilag 2 - Detaljeret oversigt over ændringer fra 1. version til 2. version af DDKM for apoteker

Bilag 2 - Detaljeret oversigt over ændringer fra 1. version til 2. version af DDKM for apoteker Side 1 af 8 Bilag 2 - Detaljeret oversigt over ændringer fra 1. version til 2. version af DDKM for apoteker 1. version af DDKM for apoteker 2. version af DDKM for apoteker 1.1.1 Virksomhedsgrundlag 1.1.2

Læs mere

Høringssvar. Finanstilsynet Århusgade København Ø Att.: Benjamin Juul Johansen

Høringssvar. Finanstilsynet Århusgade København Ø Att.: Benjamin Juul Johansen Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Att.: Benjamin Juul Johansen Sendt pr. mail til: hoeringer@ftnet.dk, bjj@ftnet.dk, tff@ftnet.dk til forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed,

Læs mere

Danske Regioners høringssvar til udkast til lov om ændring af sundhedsloven (Egenbetaling for tolkebistand)

Danske Regioners høringssvar til udkast til lov om ændring af sundhedsloven (Egenbetaling for tolkebistand) Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K Att.: Patrick Kofod Holm Danske Regioners høringssvar til udkast til lov om ændring af sundhedsloven (Egenbetaling for tolkebistand) 07-02-2018

Læs mere

Udover afklaringen af, hvilke institutioner, der er omfattet af ordningen, er jeg enig i

Udover afklaringen af, hvilke institutioner, der er omfattet af ordningen, er jeg enig i Finansministeren Den 12. december 2006 Statsrevisoratet Christiansborg Beretning 2/06 om statens køb af juridisk bistand Jeg vil nedenfor give mine kommentarer til beretning 2/06 om statens køb af juridisk

Læs mere

Styrelsen for Patientsikkerhed har nu truffet endelig afgørelse i sagen med sagsnr /2.

Styrelsen for Patientsikkerhed har nu truffet endelig afgørelse i sagen med sagsnr /2. Plejehotel Stenhusvej 21 4300 Holbæk Afgørelse om påbud til Plejehotel Stenhusbakken Styrelsen for Patientsikkerhed har nu truffet endelig afgørelse i sagen med sagsnr. 5-9011-1118/2. Styrelsen har den

Læs mere

Børkop Apotek, Ny Boder 16, 7080 Børkop. 1.1 Kvalitetsstyring og kvalitetsudvikling. Standardsæt for Apoteker Standardversion 3 Standardudgave 1

Børkop Apotek, Ny Boder 16, 7080 Børkop. 1.1 Kvalitetsstyring og kvalitetsudvikling. Standardsæt for Apoteker Standardversion 3 Standardudgave 1 Børkop Apotek, Ny Boder 16, 7080 Børkop Standardsæt for Apoteker Standardversion 3 Standardudgave 1 Gyldig fra 20-06-2019 Gyldig til 14-08-2022 Akkrediteringsstatus Midlertidig akkreditering Begrundelse

Læs mere

DSI s høringssvar til høring over udkast til forslag til lov om Klagenævnet for Ligebehandling

DSI s høringssvar til høring over udkast til forslag til lov om Klagenævnet for Ligebehandling Arbejdsmarkedsudvalget (2. samling) L 41 - Bilag 7 Offentligt Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8 1061 København K Den 29. januar 2007 J.nr. 3947.274 [24.TEL.OTN] MR/ck DSI s høringssvar til høring

Læs mere

Svendborg Løve Apotek

Svendborg Løve Apotek Offentlig, flettet surveyrapport - udskrevet den 10-08-2016 Svendborg Løve Apotek Standardsæt for Apotek Standardversion: 2 Standardudgave: 2 Gyldig fra: 20-04-2016 Gyldig til: 15-06-2019 Akkrediteringsstatus:

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om det specialiserede socialområde. statens overførsler til kommuner og regioner i 2012.

Notat til Statsrevisorerne om beretning om det specialiserede socialområde. statens overførsler til kommuner og regioner i 2012. Notat til Statsrevisorerne om beretning om det specialiserede socialområde statens overførsler til kommuner og regioner i 2012 Maj 2014 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Høringssvar over ophævelse af affaldsadministrationsgebyret

Høringssvar over ophævelse af affaldsadministrationsgebyret Høringssvar over ophævelse af affaldsadministrationsgebyret KL har modtaget høring af lovforslag om ændring af lov om miljøbeskyttelse (ophævelse af affaldsadministrationsgebyret) med bekendtgørelser.

Læs mere

Lovforslaget har været til høring hos følgende myndigheder, organisationer m.v.:

Lovforslaget har været til høring hos følgende myndigheder, organisationer m.v.: Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 L 8 Bilag 1 Offentligt N O T A T Notat om høringssvar vedrørende lovforslag om ændring af lov om sygedagpenge (Ændring af beskæftigelseskravet, afskaffelse af ret til sygedagpenge

Læs mere

Danske Handicaporganisationers (DH) høringssvar til lovforslag om værdighedspolitikker for ældreplejen

Danske Handicaporganisationers (DH) høringssvar til lovforslag om værdighedspolitikker for ældreplejen Til Sundheds- og Ældreministeriet E-mail: chs@sum.dk og primaejur@sum.dk Taastrup, den 7. januar 2016 Sag 16-2015-00788 Dok. 229909/mmh_dh Danske Handicaporganisationers (DH) høringssvar til lovforslag

Læs mere

Høringssvar vedrørende MOVIAs forslag til sammenlægning af de tre handicapkørselsordninger i Østdanmark

Høringssvar vedrørende MOVIAs forslag til sammenlægning af de tre handicapkørselsordninger i Østdanmark København, 25. marts 2008 Maj-Britt Fahnøe Trafikselskabet Movia Gl. Køge Landevej 3 2500 Valby DANSK HANDICAP FORBUND Hans Knudsens Plads 1 A, 1. 2100 København Ø Tlf. 39 29 35 55 Fax 39 29 39 48 E-mail

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om fremme, beskyttelse og overvågning af gennemførelsen af FN s konvention om rettigheder for personer med handicap

Forslag til folketingsbeslutning om fremme, beskyttelse og overvågning af gennemførelsen af FN s konvention om rettigheder for personer med handicap 2010/1 BSF 15 (Gældende) Udskriftsdato: 8. februar 2017 Ministerium: Socialministeriet Journalnummer: Socialmin., j.nr. 2010-6306 Fremsat den 4. november 2010 af socialministeren (Benedikte Kiær) Forslag

Læs mere

Høringssvar over vejledning til bekendtgørelse om god skik for boligkredit

Høringssvar over vejledning til bekendtgørelse om god skik for boligkredit Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Høringssvar over vejledning til bekendtgørelse om god skik for boligkredit Realkreditforeningen henviser til høring modtaget pr. mail af 12. april 2016 og

Læs mere

Myter og fakta om de danske apoteker

Myter og fakta om de danske apoteker Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12 SUU alm. del Bilag 424 Offentligt Danmarks Apotekerforening Myter og fakta om de danske apoteker 1. Danskerne har længst til apoteket i Europa. Nej. Danskerne

Læs mere

Dansk Flygtningehjælp har modtaget ovennævnte udkast til lovforslag i høring den 22. august 2013 med frist for bemærkninger den 19. september 2013.

Dansk Flygtningehjælp har modtaget ovennævnte udkast til lovforslag i høring den 22. august 2013 med frist for bemærkninger den 19. september 2013. Justitsministeriet Asyl- og Visumkontoret asyl.visumkontoret@jm.dk 19.09.2013 Høring vedr. udkast til forslag til Lov om ændring af udlændingeloven (Gennemførelse af Dublin IIIforordningen) Dansk Flygtningehjælp

Læs mere

KVALITETSSTANDARD Fribefordring Kørsel til læge og speciallæge, samt kørselsgodtgørelse Sundhedsloven 170 og 173

KVALITETSSTANDARD Fribefordring Kørsel til læge og speciallæge, samt kørselsgodtgørelse Sundhedsloven 170 og 173 KVALITETSSTANDARD Fribefordring Kørsel til læge og speciallæge, samt kørselsgodtgørelse Sundhedsloven 170 og 173 LOVGRUNDLAG 170. Kommunalbestyrelsen yder befordring eller befordringsgodtgørelse til og

Læs mere

1. Sammenfatning Institut for Menneskerettigheders anbefalinger kan sammenfattes således:

1. Sammenfatning Institut for Menneskerettigheders anbefalinger kan sammenfattes således: Økonomi- og Indenrigsministeriet komoko@oim.dk cc: lybh@oim.dk og hvj@oim.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K T E 3 2 6 9 8 8 6 9 H S C @ H U M

Læs mere

Høringsnotat. Udkast til lovforslag blev sendt i ekstern høring den 2. juli 2013. Høringsfristen for lovforslaget udløb den 13. september.

Høringsnotat. Udkast til lovforslag blev sendt i ekstern høring den 2. juli 2013. Høringsfristen for lovforslaget udløb den 13. september. Miljøudvalget 2013-14 L 62 Bilag 1 Offentligt NOTAT Jura J.nr. 020-00102 Ref. metbr Den 5. november 2013 Høringsnotat vedrørende Forslag til lov om ændring af lov om Natur- og Miljøklagenævnet og forskellige

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 30. maj 2008 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Rådets direktiv 68/151/EØF

Læs mere

HANDLEPLAN FOR ØGET ÅBENHED I SAMARBEJDET MELLEM

HANDLEPLAN FOR ØGET ÅBENHED I SAMARBEJDET MELLEM MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE, DECEMBER 2013 HANDLEPLAN FOR ØGET ÅBENHED I SAMARBEJDET MELLEM SUNDHEDSPERSONER OG LÆGEMIDDEL- OG MEDICOINDUSTRIEN I dag samarbejder mange læger, tandlæger, apotekere

Læs mere

9960/12 lao/pp/mce/lv/lv/mce 1 DG G 3A

9960/12 lao/pp/mce/lv/lv/mce 1 DG G 3A RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 21. maj 2012 (24.05) (OR. en) Interinstitutionel sag: 2011/0435 (COD) 9960/12 ETS 15 MI 339 COMPET 279 EDUC 112 CODEC 1309 NOTE fra: til: Vedr.: generalsekretariatet/formandskabet

Læs mere

Hillerød Frederiksborg Apotek Virksomhedsgrundlag (1/5) Vurdering af indikatorer og evt. krav om opfølgning

Hillerød Frederiksborg Apotek Virksomhedsgrundlag (1/5) Vurdering af indikatorer og evt. krav om opfølgning Hillerød Frederiksborg Apotek Standardsæt for Apotek Standardversion 2 Standardudgave 1 Gyldig fra 22-01-2015 Gyldig til 18-03-2018 Akkrediteringsstatus Midlertidig akkreditering Opfyldelse af de patientsikkerhedskritiske

Læs mere

Inden Advokatrådet kommenterer de to nævnte forhold, er der dog anledning til at knytte et par generelle bemærkninger til lovforslaget.

Inden Advokatrådet kommenterer de to nævnte forhold, er der dog anledning til at knytte et par generelle bemærkninger til lovforslaget. Advokatrådet ADVOKAT SAMFUNDET Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8 I 061 København K bm@bm.dk + mll@bm.dk + ksw@bm.dk KRONPRINSESSEGADE 28 1306 KØBENHAVN K TLF. 33 96 97 98 DATO: 8. april 2015 SAGSNR.:

Læs mere

Danmarks Apotekerforening skal fremkomme med følgende bemærkninger til lovudkastet.

Danmarks Apotekerforening skal fremkomme med følgende bemærkninger til lovudkastet. Danmarks Apotekerforening Kanonbådsvej 10 Postboks 2181 1017 København K Telefon 33 76 76 00 Fax 33 76 76 99 apotekerforeningen@apotekerforeningen.dk www.apotekerforeningen.dk Ministeriet for Sundhed og

Læs mere

Bekendtgørelse om apotekers og detailforhandleres onlineforhandling og om forsendelse af lægemidler 1)

Bekendtgørelse om apotekers og detailforhandleres onlineforhandling og om forsendelse af lægemidler 1) BEK nr 675 af 20/05/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 10. oktober 2016 Ministerium: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, Sundhedsstyrelsen, j.nr.

Læs mere

Tjekliste til databehandleraftaler

Tjekliste til databehandleraftaler Tjekliste til databehandleraftaler Bruun & Hjejle har i november 2017 udarbejdet denne tjekliste til brug for gennemgang af databehandleraftaler modtaget fra samarbejdspartnere. Tjeklistens pkt. 1 indeholder

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger m.v., lov om værdipapirhandel m.v. og forskellige andre love

Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger m.v., lov om værdipapirhandel m.v. og forskellige andre love Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade 110 2100 København Ø hoeringer@ftnet.dk svi@ftnet.dk Dato: 23. september 2016 Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger

Læs mere

Apotekerforeningen har overordnet følgende bemærkninger til høringen, som uddybes i vores høringssvar:

Apotekerforeningen har overordnet følgende bemærkninger til høringen, som uddybes i vores høringssvar: Danmarks Apotekerforening Bredgade 54 1260 København K Telefon 33 76 76 00 Fax 33 76 76 99 apotekerforeningen@apotekerforeningen.dk www.apotekerforeningen.dk Lægemiddelstyrelsen Att.: Martin Runebøll mru@dkma.dk

Læs mere

BILAG 14: DATABEHANDLERAFTALE

BILAG 14: DATABEHANDLERAFTALE BILAG 14: DATABEHANDLERAFTALE Side 1/9 Aftale om databehandling mellem Kunden og Leverandøren Side 2/9 Vejledning: [Dette bilag kan ikke ændres af tilbudsgiver. Bilaget udgør således i sin helhed et mindstekrav

Læs mere

HØRING OVER UDKAST TIL FORSLAG TIL LOV OM CENTER FOR CYBERSIKKERHED SAMT EVALUERING AF GOVCERT-LOVEN

HØRING OVER UDKAST TIL FORSLAG TIL LOV OM CENTER FOR CYBERSIKKERHED SAMT EVALUERING AF GOVCERT-LOVEN Forsvarsministeriet fmn@fmn.dk pah@fmn.dk hvs@govcert.dk WILDERS PLADS 8K 1403 KØBENHAVN K TELEFON 3269 8888 DIREKTE 3269 8805 RFJ@HUMANRIGHTS.DK MENNESKERET.DK J. NR. 540.10/30403/RFJ/MAF HØRING OVER

Læs mere

Kommenteret høringsnotat. Et udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om recepter og dosisdispensering af lægemidler

Kommenteret høringsnotat. Et udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om recepter og dosisdispensering af lægemidler Dato 16. marts 2018 Sagsnr. 2018011476 MRU Kommenteret høringsnotat Udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om recepter og dosisdispensering af lægemidler 1. Hørte myndigheder og organisationer

Læs mere

Svar på høring over udkast til lovforslag om ændring af lægemiddelloven, apotekerloven og lov om medicinsk udstyr

Svar på høring over udkast til lovforslag om ændring af lægemiddelloven, apotekerloven og lov om medicinsk udstyr Danmarks Apotekerforening Bredgade 54 1260 København K Telefon 33 76 76 00 Fax 33 76 76 99 apotekerforeningen@apotekerforeningen.dk www.apotekerforeningen.dk Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade

Læs mere

Svar på høring over 2 bekendtgørelser ad ændring af apotekerloven (modernisering af apotekersektoren)

Svar på høring over 2 bekendtgørelser ad ændring af apotekerloven (modernisering af apotekersektoren) Danmarks Apotekerforening Kanonbådsvej 10 Postboks 2181 1017 København K Telefon 33 76 76 00 Fax 33 76 76 99 apotekerforeningen@apotekerforeningen.dk www.apotekerforeningen.dk Sundheds- og Ældreministeriet

Læs mere

Bilag 2 Oversigt over indikatorer på trin 3

Bilag 2 Oversigt over indikatorer på trin 3 Bilag 2 Oversigt over indikatorer på trin 3 Hvornår Standard Standardnr. Når det er relevant Ansættelse og introduktion af nyt personale Uddannelsesapotekets opgaver og ansvar Forholdsregler ved akut opståede

Læs mere

Til adressater på vedlagte høringsliste 13. december 2017 Sagsnr T E

Til adressater på vedlagte høringsliste 13. december 2017 Sagsnr T E Til adressater på vedlagte høringsliste 13. december 2017 Sagsnr. 2017113717 T +45 3359 0221 E sah@dkma.dk Høring over udkast til nye bekendtgørelser og ny vejledning som følge af forordning om safety

Læs mere

Danskernes holdning til apoteket Oktober 2012

Danskernes holdning til apoteket Oktober 2012 Analyse Danskernes holdning til apoteket Oktober 2012 Danskernes tilfredshed med apoteket Resultaterne af en borgerholdningsundersøgelse Oktober 2012 Danmarks Apotekerforening Oktober 2012 2 af 12 Indhold

Læs mere

Institut for Menneskerettigheder har følgende bemærkninger til udkastet:

Institut for Menneskerettigheder har følgende bemærkninger til udkastet: Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet uibm@uibm.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K T E 3 2 6 9 8 9 7 9 M O B I L 3 2 6 9 8 9 7 9 E M K

Læs mere

Myter og fakta om de danske apoteker

Myter og fakta om de danske apoteker Danmarks Apotekerforening Myter og fakta om de danske apoteker 1. Danskerne har længst til apoteket i Europa. 2. Apotekerne har udnyttet sit monopol og forringet tilgængeligheden til lægemidler ved at

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 29.7.2019 C(2019) 5807 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) / af 29.7.2019 om anerkendelse af, at Japans retlige og tilsynsmæssige rammer er ækvivalente

Læs mere

Finanstilsynet Att.: Marianne Majbrink Rosenbeck E-mail: mmr@ftnet.dk. Høringssvar til bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl.

Finanstilsynet Att.: Marianne Majbrink Rosenbeck E-mail: mmr@ftnet.dk. Høringssvar til bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. Finanstilsynet Att.: Marianne Majbrink Rosenbeck E-mail: mmr@ftnet.dk Høringssvar til bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. Overordnede bemærkninger takker for muligheden for igen

Læs mere

Transportudvalget, Transportudvalget, Transportudvalget L 136 Bilag 1, L 136 A Bilag 1, L 136 B Bilag 1 Offentligt

Transportudvalget, Transportudvalget, Transportudvalget L 136 Bilag 1, L 136 A Bilag 1, L 136 B Bilag 1 Offentligt Transportudvalget, Transportudvalget, Transportudvalget 2013-14 L 136 Bilag 1, L 136 A Bilag 1, L 136 B Bilag 1 Offentligt Lovforslaget betyder også, at kommunernes incitamenter til at lade regionerne

Læs mere

27. juni 2012 EM 2012/xx. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

27. juni 2012 EM 2012/xx. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 27. juni 2012 EM 2012/xx Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstinget pålagde ved landstingsbeslutning på efterårssamlingen 2008 det daværende Landsstyre at undersøge muligheder

Læs mere