ARKIV BEMÆRK: Alle sider skal være forsynet med deltagernummer og ikke navn/cpr-nummer.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ARKIV 2009. BEMÆRK: Alle sider skal være forsynet med deltagernummer og ikke navn/cpr-nummer."

Transkript

1 Hjemmeopgave 2009 Page 1/6 Bedømmelseskriterier Målet med hjemmeopgaven er at give dig mulighed for at vise, hvordan du håndterer en designopgave. Vi forventer ikke, at du kan løse opgaven som en færdiguddannet, professionel designer. Vi bedømmer dit kunstneriske talent og dets ud- viklingspotentiale. Det gør vi ved at se på følgende: Din evne til at undersøge og registrere: Vi har interesse for den måde, du beskriver eller viser din inspiration på. Din evne til at frembringe og udvikle idéer: Vi vil gerne se den måde, du bearbejder din idé på, kommer frem til forskellige ideforslag og hvordan du udvæl- ger den ide, der bliver dit endelige resultat/produkt. Din evne til at behandle/udvikle formen, funktionen, materialet eller mediet: Dit valg af teknik er helt op til dig selv du kan bruge computer, male, fotografere modeller i ler/pap/papir, lave collager eller tegne. Din evne til at formidle og kommunikere: Vi er interesserede i, hvordan du visuelt formidler dine idéer, og hvordan du med en kort tekst fortæller om din proces, din idé og dine valg. Aflevering HUSK - Du skal sende eller aflevere din besvarelse til den af designskolerne, du søger ind på som højeste prioritet. Op- gaven skal sendes eller afleveres således, at den er studieadministrationen i hænde senest: Torsdag den 16. april 2009 kl.12:00. Designskolen Kolding Att. Studieadministrationen Danmarks Designskole Att. Studieadministrationen, bygning A Aagade 10 Strandboulevarden 47 DK-6000 Kolding DK-2100 København Ø BEMÆRK: Alle sider skal være forsynet med deltagernummer og ikke navn/cpr-nummer. HUSK - På Danmarks Designskole skal besvarelsen afleveres elektronisk. Dette er ikke muligt på Designskolen Kolding.

2 Page 2 Opgaverne Du kan vælge imellem to forskellige opgaver: Opgave A handler om Mad Opgave B handler om De fem sanser Du skal kun løse én af opgaverne - A eller B. Fælles ramme for de to opgaver Du skal udvikle et SELVSTÆNDIGT designforslag. Du skal formidle din idé visuelt og sprogligt. Din besvarelse skal indbefatte følgende: Dine analyser, iagttagelser og registreringer af et eller flere forhold, som ifølge dig skal udvikles eller forbedres og dermed skabe en bedre løsning, oplevelse eller funktion. Du skal have fokus på funktion og æstetik. (højst 5 ark i max A3: Tekst, billeder, tegninger, skitser, fotos) Dine idéer til design af de forhold, du har valgt at arbejde med. Vis hvordan dine idéer udvikler sig, hvordan du behandler og udvikler koncept, form og funktion. Vis de forskellige løsninger, du har arbejdet med. Du kan præsentere dine idéer som skitser eller med anden form for dokumentation. (højst 10 ark i max A3: Tekst, billeder, tegninger, skitser, fotos) Dit endelige løsningsforslag. (højst 10 ark i max A3: Tekst, billeder, tegninger, skitser, fotos) Den samlede besvarelse må maksimalt fylde i alt 25 sider i A3. Den samlede tekstmængde uden billedtekster må ikke fyl- de mere end 1 A3-ark. Du kan frit vælge dine måder at visualisere på; tegning, collage, akvarel, tusch, computergrafik, fotoregistrering af model- arbejde osv. Vi ser gerne, at du anvender flere teknikker. BEMÆRK - I opgaveløsningen kan du enten tage afsæt i det faglige speciale, du interesserer dig for, eller du kan løse opgaven ud fra en bredere designbetragtning.

3 Page 3 Opgave A Mad Mad er skøn, mad er følelser, mad er sanselighed, mad er etik, mad er farlig, mad er politisk, mad er nødvendig, mad er kultur, mad er magt, mad er smuk, mad er hyggelig, mad er uretfærdig, mad er frastødende, mad er kedelig, mad er tabu, mad er liv. Mad: En mængde af fødevarer som tilberedes og spises; også om et bestemt måltid mad = KOST, ÆDELSE; DIÆT, LEV- NEDSMIDDEL; FØDEVARE, FØDEMIDDEL. Appel, Katlev m. fl.(red.): Politikens Nudansk Ordbog, Politikens Forlag 2005 Ordsprog og talemåder: Fremmed mad smager bedst For mange kokke fordærver maden Moders mad smager bedst Uden mad og drikke duer helten ikke Vi har valgt at skitsere to perspektiver på opgave A, som du kan vælge imellem: Det overordnede perspektiv Udgangspunktet er den skæve og ulige fordeling af verdens råvarer og ressourcer. Selv om mad er en lavpraktisk nød- vendighed for at overleve, et fællesmenneskeligt vilkår, er mad også følelser, penge, ulighed og magt. Der er fødevarekri- se i verden - vi bliver flere og flere mennesker på kloden. På verdensplan lider 850 mio. mennesker af hungersnød 1. Sam- tidig boomer antallet af madrelaterede lidelser som diabetes, bulimi, overspisning og anoreksi i den vestlige verden. Eksempler: At du udarbejder et design af aktiviteter og kampagner, der kan forene børn, unge, forældre og bedsteforældre omkring måltidet At du designer en kampagne, hvis sigte er en ændring af holdning til mad At du reflekterer over, hvad en informationskampagne rettet mod overvægtige forbrugere skal indeholde At du designer en kollektion af tøj til kvinder, der ikke er størrelse 38 At du designer en serie printede T-shirt for en stor virksomhed med fokus på, at det er ok, at vi ser forskellige ud At du laver en kampagne for indsamling af penge til et område, som er ramt af hungersnød At du designer en løsning til, at én person kan transportere vand over lange afstande At du leverer en designløsning til, hvordan man kan forbedre landbrugets image At du sammenligner forskellige madkulturer At du designer en løsning til indtagelse af insulin for diabetespatienter 1 Tallet stammer fra den tyske hjælpeorganisation Deutsche Welthungerhilfes (DHWW) Globale Sultindex, der blev offentliggjort i oktober 2007.

4 Page 4 Det nære perspektiv Verden er fuld af ting, som vi bruger i forbindelse med mad. Enten når vi tilbereder mad, eller når vi oplever mad. Alt fra redskaber, til råvarer og omgivelser. I dette perspektiv er fokus re-design, hvor mad er inspirationskilden. Fx kan du oversætte indtrykket fra en aubergine til udtrykket på en suite til David Bowie. Eller du kan blive inspireret af den sanselige nydelse, du havde på en restaurant i fredags, eller da du spiste kiks i sengen i søndags. Måske undrer du dig over, at emballagen på øko-grønt slet ikke virker tiltrækkende; at grafikken eller illustrationen fortæl- ler en helt forkert historie eller at kniven med det skarpeste blad i din skuffe slet ikke har et godt greb. Med andre ord: Undrer du dig over, hvordan der bliver kommunikeret eller designet til dig? Og oplever du, at der er kontrast eller mod- sætning mellem hensigten, formålet og udseendet i et produkt? Kan tilgængeligheden i et design udvides, så også den handicappede bruger kan få glæde af et produkt? Kan det æsteti- ske udtryk i et produkt re-designes således, at det også henvender sig til mennesker med anden kulturel eller religiøs baggrund? Eksempler: At du re-designer et produkt, så det matcher vores tid At du fokuserer på de praktiske funktioner i et design, så det bliver lettere at anvende At du fokuserer på de visuelle, æstetiske funktioner ved et design At du styrker kommunikationen i et produkt At du re-designer et produkt fx ud fra et bæredygtighedsperspektiv - vælger et andet materiale, en anden frem- stillingsteknik eller ganske enkelt giver det en længere levetid At du re-designer et produkt, som det skal se ud i 2020 HUSK - Vi er meget interesserede i at se andre problemstillinger og opgaveløsninger end de ovenfor beskrevne. De fun- gerer kun som mulige eksempler på problemstillinger eller fokusområder. Du kan med fordel arbejde med flere fokuspunk- ter i dit forslag.

5 Page 5 Opgave B - De fem sanser Vis os din sans for design Allerede den græske filosof Aristoteles beskæftigede sig med vores fem sanser. Via sanserne oplever og perciperer vi verden. Sanserne tilvejebringer os nyttig information om vores omgivelser, så vi kan agere og reagere hensigtsmæssigt i forskellige situationer. Sans: en evne der er knyttet til et bestemt organ, og som gør mennesker og dyr i stand til at se, høre, lugte, smage el. føle om- givelserne. At sanse: få fat i noget ved hjælp af syn, hørelse el. følesans = FORNEMME, PERCIPERE, OPFATTE, MÆRKE, FØLE. Appel, Katlev m. fl.(red.): Politikens Nudansk Ordbog, Politikens Forlag 2005 Ordsprog og talemåder: at høre græsset gro at spise hende/ham med øjnene at have sans for mode at se det komme at være sanseløst beruset at være fra sans og samling at have næse for at tjene penge Både fysiske og virtuelle designprodukter skal vække en følelse hos den, der modtager eller bruger produktet. Du kender det fra din hverdag din yndlingskop føles rigtig i hånden du kan næsten smage læskedrikken, når du ser reklamen bestemte farver kan ændre dit humør. En duft kan bevæge dig og fremkalde gamle minder. Det er lige netop det, design også handler om at skærpe sanserne og få dem til at aktivere hinanden. Du har sikkert prøvet at mærke eller føle lyde. Lyden af et hvinende kridt på en tavle fremkalder fx kuldegysninger hos mange menne- sker. Man kalder det for synæstesi, når mere end én sans aktiveres ad gangen, altså når en sanseoplevelse fremkalder en anden sanseoplevelse. Teknologien har ligeledes ændret vores måde at sanse på. Måske kender du Nintendos computerspil Wii Sports eller Guitar Hero, der involverer flere af dine sanser på én gang. Et andet eksempel er Google Earth, hvor Googles webtjene- ste kombineres med brugerskabte data til helt nye oplevelser: fx en interaktiv oversigt over berømte slagmarker fra Anden Verdenskrig eller en opdagelsesrejse til kendte arkæologiske fund. I denne opgave skal du arbejde med sanseoplevelser. Du må gerne koble flere sanser på alle mulige og umulige måder. Du skal designe et produkt eller et koncept, som taler til eller involverer én eller flere sanser. Eksempler på designede sanseoplevelser: Madeleines Madteater Gasolins/Nick Caves musikteater Nintendo Wii, Google Earth, ipod Touch

6 Page 6 Interaktive tæpper til børn Designgruppen Saldo s tekstiler med blindskrift Philips SKIN beklædning, der afspejler brugerens følelser Sansehaver eller sanserum for handicappede børn MBT-sko, der føles som om, at du går på bare tæer Eksperimentarium

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Har du været udsat for vold på din arbejds plads? Har en af dine kolleger?

Har du været udsat for vold på din arbejds plads? Har en af dine kolleger? Pjecen kan fås hos: Socialt Udviklingscenter SUS Nørre Farimagsgade 13 1364 København K Tlf.: 33 93 44 50 www.sus.dk Har du været udsat for vold på din arbejds plads? Har en af dine kolleger? Rundt om

Læs mere

Gode kollegiale samtaler

Gode kollegiale samtaler TEMA Stress Værktøj 4 Der støtter og udvikler 1 Indhold Introduktion Formålene med dette værktøj Før I går i gang Hvordan kommer I i gang Processen trin for trin Redskab 1: Tre typer af samtaler Tre typer

Læs mere

BRYD RAMMEN. Livet er for kort til kedelige præsentationer GRATIS PRØVE

BRYD RAMMEN. Livet er for kort til kedelige præsentationer GRATIS PRØVE BRYD RAMMEN GRATIS PRØVE Livet er for kort til kedelige præsentationer Bryd rammen livet er for kort til kedelige præsentationer! Claus Handberg & Visus Publishing 2012 1. udgave, 1. oplag Omslag og illustrationer:

Læs mere

Parforhold anno 2010. Undersøgelse udarbejdet af Institut for Krisehåndtering. Institut for Krisehåndtering november 2010 Side 1 af 13

Parforhold anno 2010. Undersøgelse udarbejdet af Institut for Krisehåndtering. Institut for Krisehåndtering november 2010 Side 1 af 13 Parforhold anno 2010 Undersøgelse udarbejdet af Institut for Krisehåndtering Side 1 af 13 Indholdsfortegnelse: Forord:... 3 Formål med undersøgelsen:... 3 Analysens fakta:... 3 Hvor meget tid bruger par

Læs mere

Design C - Hf Undervisningsvejledning Oktober 2007

Design C - Hf Undervisningsvejledning Oktober 2007 Design C - Hf Undervisningsvejledning Oktober 2007 Vejledningen indeholder uddybende og forklarende kommentarer til læreplanens enkelte punkter samt en række paradigmatiske eksempler på undervisningsforløb.

Læs mere

Forord. Med venlig hilsen Per V. Møller Formand for Dansk Slagtefjerkræ

Forord. Med venlig hilsen Per V. Møller Formand for Dansk Slagtefjerkræ Lærervejledning Forord Dette undervisningsmateriale er udarbejdet til faget samfundsfag i 9. og 10. klasse. Det stiller skarpt på valg og dilemmaer, som vi stilles overfor, når vi skal vælge fødevarer.

Læs mere

Pjece til forældre. Lyst til at lære. - Sådan lærer dit barn

Pjece til forældre. Lyst til at lære. - Sådan lærer dit barn Pjece til forældre Lyst til at lære - Sådan lærer dit barn Kære forælder Udgivet af: Aarhus Kommune Børn og Unge Pædagogisk Afdeling Udgivet: Første udgave, januar 2011 Copyright: Aarhus Kommune Børn og

Læs mere

Metoder i familieorienteret. alkoholbehandling. om at inddrage partner og børn

Metoder i familieorienteret. alkoholbehandling. om at inddrage partner og børn Metoder i familieorienteret alkoholbehandling om at inddrage partner og børn 2009 Metoder i familieorienteret alkoholbehandling om at inddrage partner og børn 2009 NORDISK MILJØMÆRKNING Metoder i familieorienteret

Læs mere

Værktøjskasse til systemisk mødeledelse

Værktøjskasse til systemisk mødeledelse RCT Værktøjskasse til systemisk mødeledelse Fra rapporten Mod en fælles indsats Mette-Louise Johansen, Tina Mouritsen og Edith Montgomery Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre Rapporten

Læs mere

UDFYLDES OG AFLEVERES SAMMEN MED DINE LØSNINGER

UDFYLDES OG AFLEVERES SAMMEN MED DINE LØSNINGER Opgavesæt UDFYLDES OG AFLEVERES SAMMEN MED DINE LØSNINGER Navn: Alder: Adresse: By: Postnr: Email: Telefonnr: Evt hjemmeside: Rettigheder på alt indsendt materiale tilfalder Nørgård Mikkelsen ODENSE KØBENHAVN

Læs mere

praktisk-musiske fag

praktisk-musiske fag Velkommen til samarbejde Hvordan kan VORES BØRN lære mere i skolen? Glæden ved at SKABE OG FORME om de praktisk-musiske fag i skolen Tekst af Niels Rebsdorf, Karen Sandager og Jørgen Mogensen AKTIVE FORÆLDRE

Læs mere

Kommunikation og adfærd

Kommunikation og adfærd Kommunikation og adfærd Indledning I dit arbejde som servicegartner kommer du i kontakt med to grupper: Planter og mennesker. Delkurserne har indtil nu handlet om at hjælpe dig med at blive bedre til at

Læs mere

I ga n g. med pædagogiske læreplaner. Inspirationsmateriale til udarbejdelse og evaluering af pædagogiske læreplaner i dagtilbud

I ga n g. med pædagogiske læreplaner. Inspirationsmateriale til udarbejdelse og evaluering af pædagogiske læreplaner i dagtilbud I ga n g med pædagogiske læreplaner Inspirationsmateriale til udarbejdelse og evaluering af pædagogiske læreplaner i dagtilbud Forord af familie- og forbrugerminister Carina Christensen (k) en børnehave

Læs mere

De tre domæner på Skovgården

De tre domæner på Skovgården De tre domæner på Skovgården Udarbejdet af pædagogisk leder Hanne Dalsgaard, Skole- og behandlingshjemmet Skovgården. Februar 2010. Som vi ser det, er domænerne et rigtigt anvendeligt redskab, som på mange

Læs mere

BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Information til. forældre

BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Information til. forældre BØRN, UNGE OG ALKOHOL Information til forældre Din holdning er vigtigere, end du tror Forældre har stor indflydelse på, hvor tidligt og hvor meget deres børn kommer til at drikke. Derfor er det er vigtigt,

Læs mere

Studerende? Bliv foredragsholder hos Talerøret og tjen 1500 kr. pr. foredrag

Studerende? Bliv foredragsholder hos Talerøret og tjen 1500 kr. pr. foredrag 1 Studerende? Bliv foredragsholder hos Talerøret og tjen 1500 kr. pr. foredrag Er du god til at forklare din viden for andre? Synes du, det er sjovt at stå på en scene? Kan du gøre indtryk på publikum?

Læs mere

Klar til skole og fritidshjem

Klar til skole og fritidshjem Klar til skole og fritidshjem Læringsparathed og motivation inden skolestart Center for skoler og dagtilbud Indholdsfortegnelse Klar til skole og fritidshjem 4 Sociale kompetencer 5 Krop og Bevægelse 6

Læs mere

BØRN RUM FORM. Arkitektur og design for begyndere

BØRN RUM FORM. Arkitektur og design for begyndere BØRN RUM FORM Arkitektur og design for begyndere B Ø R N R U M F O R M A R K I T E K T U R O G D E S I G N F O R B E G Y N D E R E 1 BØRN RUM FORM Arkitektur og design for begyndere Udgivet af: Børnekulturens

Læs mere

Dit barns trivsel, læring og udvikling

Dit barns trivsel, læring og udvikling Til forældre med børn på vej mod børnehave Århus Kommune Børn og Unge Dit barns trivsel, læring og udvikling Status- og udviklingssamtale. Barnet på 2 3 år Indhold Indhold Introduktion...4 De 6 læreplanstemaer...5

Læs mere

En museumsudstilling kræver mange overvejelser

En museumsudstilling kræver mange overvejelser En museumsudstilling kræver mange overvejelser Forfatter: Michaell Møller, Cand. mag. Int. i Virksomhedskommunikation med specialisering i Dansk Indledning Når danskerne i dag går på museum skal det være

Læs mere

Projektopgaven 9. klasse

Projektopgaven 9. klasse Projektopgaven 9. klasse http://www.emu.dk/elever7-10/projektarbejde/projektopgaven/ Projektopgaven i 9. klasse Projektopgaven er en tværfaglig opgave, hvor du bruger forskellige fags indhold og metoder.

Læs mere

Min Historie. Denne bog tilhører. Ungdommens Uddannelsesvejledning Rådhusstrædet 6 7430 Ikast tlf.: 9960 4200 www.uuib.dk

Min Historie. Denne bog tilhører. Ungdommens Uddannelsesvejledning Rådhusstrædet 6 7430 Ikast tlf.: 9960 4200 www.uuib.dk Min Historie Denne bog tilhører Hvem er jeg? Din identitet har at gøre med den måde, du opfatter dig selv på hvem du selv synes, du er. Den er de kendetegn, der afgrænser netop dig fra alle andre. Du kan

Læs mere

Skab plads til det gode arbejdsliv!

Skab plads til det gode arbejdsliv! Skab plads til det gode arbejdsliv! Kære medlem! Vi ved det godt. Det talte ord har stor betydning. Vi ved også, at der findes gode og dårlige måder at håndtere for eksempel et problem eller travlhed på.

Læs mere

Medicotekniker-uddannelsen 25-01-2012. Vejen til Dit billede af verden

Medicotekniker-uddannelsen 25-01-2012. Vejen til Dit billede af verden Vejen til Dit billede af verden 1 Vi kommunikerer bedre med nogle mennesker end andre. Det skyldes vores forskellige måder at sanse og opleve verden på. Vi sorterer vores sanseindtryk fra den ydre verden.

Læs mere

Indhold. Præsentationsdesign... 15. Realiseringstrinnet... 16 Søgemaskineoptimering... 16 Foranalyse... 18 Kravspecifikation... 18 Karakteristik...

Indhold. Præsentationsdesign... 15. Realiseringstrinnet... 16 Søgemaskineoptimering... 16 Foranalyse... 18 Kravspecifikation... 18 Karakteristik... Præsentationsdesign... 15 Indhold Indledning... 4 Problem-beskrivelse... 5 Problemformulering... 6 Metode... 7 Foranalyse... 7 Systemudviklingsmetode... 7 Karakteristik af Bryghuset Vendia... 8 Undersøgelse...

Læs mere

Personlige strategier mod stress. Værktøj nr. 2 i serien Vi finder os ikke i stress! 1 Personlige strategier mod stress

Personlige strategier mod stress. Værktøj nr. 2 i serien Vi finder os ikke i stress! 1 Personlige strategier mod stress Personlige strategier mod stress Værktøj nr. 2 i serien Vi finder os ikke i stress! 1 Personlige strategier mod stress Indhold 1. Stress og personlige strategier Oplæg 2. Vi oplever krav forskelligt Gruppearbejde

Læs mere

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet Sådan styrker du samarbejdet med lægen - og får bedre behandling og livskvalitet Det handler om indsigt og kontrol I dette hæfte finder du vejledning og konkrete værktøjer til, hvordan du styrker samarbejdet

Læs mere

Refleksioner over pædagogisk praksis set ud fra beboernes perspektiver

Refleksioner over pædagogisk praksis set ud fra beboernes perspektiver Refleksioner over pædagogisk praksis set ud fra beboernes perspektiver Kirsten Skøtt, pædagog og udviklingskonsulent I pædagogisk arbejde må man løbende justere og nytænke den faglige indsats i takt med,

Læs mere

Markedsføring til børn og børnefamilier

Markedsføring til børn og børnefamilier Markedsføring til børn og børnefamilier Strategiske anbefalinger Udarbejdet af Kidvertising Agency 2011 Materialet er udarbejdet med støtte fra: DEN EUROPÆISKE UNION Den Europæiske Fond for Regionaludvikling

Læs mere