Nyhedsbrev for maj 2010

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nyhedsbrev for maj 2010"

Transkript

1 Nyhedsbrev for maj 2010 Indhold i denne udgave Hvad er meningen med din virksomhed 1 Innovation er kreativitet der lykkes 2 Den hovedløse leder 2 Coaching eller mentoring 3 Når vi arbejder med forandring 4 Hvad er meningen med din virksomhed? De lærlinge, vi får nu om dage, er totalt umulige Anonym elinstallatør i Holstebro. Virksomheder skal have en mening! Nu synes de fleste jo nok, at ens virksomhed har en mening. For mange bestyrelsesmedlemmer og ejere er det forsat vigtigt, at 1. kvartal i år er bedre end tilsvarende kvartal sidste år osv., men er det en mening? Midlet til udvikling af en organisation er ressourcer. Mennesker og penge. Men er midlet også målet? Når midlet bliver målet, har virksomheden mistet sin mening. Hvad er egentlig meningen med din virksomhed? Nokia: connecting people - meningen er ikke at lave mobiltelefoner - eller at tjene penge. Meningen er at fremme kommunikationen mellem mennesker. Coloplast producere ikke katetre og andre finurligheder til syge mennesker - de skaber øget velvære for mennesker, der har specielle behov. Når man har en klar mening med sin virksomhed - så kan man enkelt formidle budskabet til sine medarbejdere. Når man har en mening med sin organisation, er man næsten halvt færdig med sin strategiplan. Der er i dag tre beskrevne nulevende generationer, nemlig Efterkrigsgenerationen (født i perioden ), Generation X (født i perioden ) (født i perioden ). Sikkert er det, at Efterkrigsgenerationen og Generation X er de to sidste generationer på arbejdsmarkedet, der er ligeglade med, hvorfor de går på arbejde. De virksomheder, der IKKE kan kommunikere en klar mening med sin virksomhed, vil få det meget svært med den Mange af jer har allerede mødt de unge mennesker, der jo i dag er mellem 14 og 29 år. Mange forlader i denne tid universitet, og mange er netop udlærte som håndværkere. Har I mærket presset?

2 Innovation er kreativitet der lykkes Jørgen Thorball, Novozymes. Kreativitet er noget unikt og inspirerende. En opfindelse(invention) er noget unikt, nyttigt og beskrevet. Innovation er unikt, nyttigt og succesfuldt. Af ovenstående udleder Jørgen Thorball i bogen Stjerner og vandbærer, at innovation er kreativitet, der lykkes. Så enkelt kan det altså siges. Når vi lykkes, er vi innovative - og når vi ikke lykkes, er vi bare ikke dygtige nok. Når vi studerer virksomheder, mennesker og organisationer, som vi regner for innovative, studerer vi altså kreativitet, der er lykkedes. Gad vide hvor meget mislykket kreativitet, der så også må være? Hvor mange kreative projekter har du gående i din organisation? Hvis du får succes med 10 %, er du over snittet. Hvordan ser dit regnestykke så ud nu? Hvor mange ressourcer bruger du på at udvikle dine medarbejdere, herunder dine ledere? Hvorfra skal udviklingen komme - hvis du ikke udvikler dine medarbejdere? De ledere, der primært arbejder I organisationen, er optaget af daglig drift, mens de dygtige ledere, der har indset at de skal arbejde MED organisationen, har fuld gang i udviklingsprojekter for såvel ledere som øvrige medarbejdere. Den hovedløse leder Hvorfor sidder mange studerende i denne tid og skriver rapporter om ledelse og om mindre god ledelse? Hvorfor er der forsat så mange ledere, der interesserer sig mere for de operationelle handlinger end for de taktiske? For ikke at tale om at skabe nogle strategiske pejlemærker sammen med medarbejderne? Ved et virksomhedsbesøg for nylig kunne vi iagttage en leder, der spurgte til de operationelle procedurer i forhold til et computerprogram. Hvordan gør I dit, og hvordan gør i dat? Det er faktisk rigtig godt at ledere har hands on. Men en forudsætning for at have hænderne på styret er, at man ved, hvor man vil hen. Er der ingen klare strategiske og taktiske beslutninger, så ser vi en flok cykelryttere med bind for øjnene. Arbejder de hårdt? Ja, det gør de uden tvivl. Når man besøger dem, vil de måske fortælle om mangel på ressourcer og om stress samt begyndende nedslidning. Da der ikke er et langsigtet mål, er det umuligt at komme med forslag til effektivisering eller forbedringer. Den ene beslutning er lige så god som den anden. Det der er rigtigt i dag, kan være forkert i morgen. Medarbejdere i sådanne organisationer er ofte loyale og beslutsomme. Gennem vores uddannelser ser vi mange af dem blive klogere - og ikke så sjældent får de en ny viden, som ikke engang deres chef behersker.

3 Hvordan kan jeg have respekt for min chef, når han ikke engang kender til virksomhedernes udviklingsfaser?, spurgte en studerende på efterårsholdet. Nu ser det jo ud til, at der bliver en afdæmpet udvikling i væksten de næste par år. Hvad så med at benytte lejligheden til at få iværksat en klar strategi og udviklingsproces? Det er dyrere at lade være end at iværksætte det. Var du klar over det? Coaching eller mentoring Søger man efter coaching på Google, er der over en halv million hits på danske sider alene. Mentoring giver kun små hits. Mentoring er altså slet ikke så sexet som coaching, der desværre i den grad er blevet et så udvandet begreb, at det er svært at anvende seriøst. Professor Steen Hildebrandt har i et indlæg kaldt det fra cykelsmed til coach på en weekend. Alle kan kalde sig coach - og det er der så rigtig mange, der gør. Vi vil naturligvis ikke stille os til dommer over, hvad der er godt, og hvad der er mindre godt, endsige direkte skadeligt. Vi vil dog gerne gøre lidt reklame for det langt mindre sexede begreb Mentoring. En mentor er en lærd eller tillidsfuld person, som overfor en mindre lærd fungerer som støtte og vejleder. I Wise Mind er mange af vores konsulenter mentorer for en lang række ledere. Som Mentor er du i stand til at give væsentligt flere gode råd. På samme tid opbygger du dit kendskab til mentee og egne erfaringer kan bringes i spil. Vi ser faktisk mange coachingforløb, som reelt er mentoring. Er det så ikke lige meget, hvad vi kalder det? Bare kunden er tilfreds?

4 Nej, det mener vi ikke. Et coachingforløb er mere langsigtet og bygger på ens egen hastighed i læring. Gennem egen ny erkendelse skabes der fundamentalt nye mønstre, som kan vare resten af livet. Et mentorforløb er ofte en lidt hurtigere vej til et mål, men der er ikke samme mængde egen læring og ny erkendelse i det forløb. Man bliver faktisk dopet, og dermed snyder man lidt sig selv. I den første tabel har vi forsøgt at give et bud på, hvordan vi ser de forskellige værktøjer i forhold til hinanden. Mener du også, at din gode ven, eller chef, kan være din coach? Mener du, at Ulrik Wilbek er coach for spillerne, når han står ude på sidelinjen? Når vi arbejder med forandring Når vi skal arbejde med at skabe kulturforandring, enten på grund af sammenlægninger, salg, fusion eller hvad nu årsagen er, skal man sikre sig, at man arbejder bevist med det. Udelader man det, og behandler man organisationen som en rationel maskine, der automatisk bare tilpasser sig de nye tilstande, begår man en alvorlig fejl. Medarbejderne vil opleve det, vi kalder Crazy time. Netop i denne periode bliver mange medarbejdere syge af stress, og mange dygtige og loyale medarbejdere har forladt ellers gode arbejdspladser i dette tidsrum. Det kræver altså mere end almindelige lederegenskaber at håndtere disse specielle situationer. Der skal en helt specifik indsigt til, for at kunne gøre de rigtige ting for virksomhederne, der er involveret i de alvorlige perioder.

5 En ny kultur kommer ikke af sig selv, og jo senere man går i gang, jo dybere bliver hullet. Man skal arbejde proaktivt med at iværksætte den nye kultur. Forsømmer du det, får du ikke erstattet den gamle kultur. Endnu værre er det, når du oplever, at en organisation i stedet for én samlet kultur kommer til at bestå af to nedslidte og forgangne kulturer. En sådan organisation vil bryde sammen, og medarbejderne vil ikke opleve høj produktivitet og sammenhold. Uro i en organisation kan skyldes mange faktorer. At anvende en ekstern coach vil ofte være at foretrække, da man skal sikre at vedkommende ikke er i et magtrum i forhold til problemstillingen. Uro kan være individuel, og den kan være oplevet af en samlet gruppe. Samtidig med denne uro kan der være mere eller mindre grad af usikkerhed om egen jobsituation. Hvis der f.eks. er lav sikkerhed om jobbet, vil en individuel seance være at foretrække. Som det fremgår af ovenstående, er det ikke al medicin, der virker på alt. Diagnosen er som sædvanlig meget vigtig, inden vi doserer vores indsats. En indledende samtale med kunden er således en forudsætning for, at aftalen om et forløb og en pris falder på plads. Vi bliver faktisk ofte bedt om at give en pris på et coachingforløb uden forudgående samtale. Det kan vi naturligvis ikke deltage i. Ikke fordi vi ikke vil konkurrere med vores kollegaer, men simpelthen fordi det virker for useriøst.

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2013 10. årgang Udsendes til knapt 5.900 Kære læser! Der er mange, der stadig hænger fast i krisen. Og så er der dem, der er kommet videre. Ulrik Hartmann, direktør og ejer af

Læs mere

udvikling af menneskelige ressourcer

udvikling af menneskelige ressourcer Coaching - og hvordan man anvender coaching i hverdagens ledelse. Konsulent, cand. mag. Dorte Cohr Lützen, Lützen Management. Coaching er et modeord inden for ledelse for tiden, mange ledere har lært at

Læs mere

KVALITET I MUS SCKK EN PRAKTISK GUIDE TIL LEDER OG MEDARBEJDER. Statens Kompe

KVALITET I MUS SCKK EN PRAKTISK GUIDE TIL LEDER OG MEDARBEJDER. Statens Kompe Statens Kompe KVALITET I MUS EN PRAKTISK GUIDE TIL LEDER OG MEDARBEJDER SCKK Kvalitet i MUS en praktisk guide til leder og medarbejder ISBN nr. 87-988053-6-3 Tekst: Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

(tt) 03 :: SIDE 52 NYE TENDENSER I HUMAN RESOURCES:

(tt) 03 :: SIDE 52 NYE TENDENSER I HUMAN RESOURCES: (tt) 03 :: SIDE 52 NYE TENDENSER I HUMAN RESOURCES: Før i tiden mente man, at et højt karaktergennemsnit var en sikker vej til en succesfuld karriere. Sådan er det ikke længere nu kan en høj IQ tværtimod

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.800 Kære læser! Vi gør ofte ting unødigt kompliceret, derfor støver vi et gammelt men særdeles relevant princip af: KISS eller Keep It

Læs mere

Susanne Teglkamp LEDERGRUPPEN I UDVIKLING BRING POTENTIALET FREM

Susanne Teglkamp LEDERGRUPPEN I UDVIKLING BRING POTENTIALET FREM Susanne Teglkamp LEDERGRUPPEN I UDVIKLING BRING POTENTIALET FREM Af samme forfatter: Ledergruppen - det dynamiske omdrejningspunkt (2012) I den gode ledelses tjeneste (2012) LEDERGRUPPEN I UDVIKLING Copyright

Læs mere

9-Lad os tale om penge.

9-Lad os tale om penge. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 9-Lad os tale om penge. Kvinder og mænd har bekymret sig om penge

Læs mere

Lever du en andens liv?

Lever du en andens liv? Lever du en andens liv? Fra FO/fremtidsorientering 2/2008 De fleste mennesker jagter anerkendelsen i arbejdslivet, men kun de færreste opnår den. Vores virksomheder og organisationer har endnu ikke belønningssystemer,

Læs mere

Undersøgelse om mål og feedback

Undersøgelse om mål og feedback Undersøgelse om mål og feedback Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Mellem januar og marts 2008 gennemførte Teglkamp & Co. i samarbejde med StepStone Solutions A/S en internetbaseret undersøgelse

Læs mere

Hvad er vigtigt for os på jobbet? resultat af undersøgelse

Hvad er vigtigt for os på jobbet? resultat af undersøgelse Hvad er vigtigt for os på jobbet? resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har gennemført en internetbaseret undersøgelse af, hvad det er der betyder noget

Læs mere

Kapitel 5 Nøgleord, spejling og visuelle

Kapitel 5 Nøgleord, spejling og visuelle 101 Kapitel 5 Nøgleord, spejling og visuelle stilladser Kopernicus og Darwins egentlige fortjeneste bestod ikke i opdagelsen af en sand teori, men af et frugtbart nyt perspektiv. Ludwig Wittgenstein I

Læs mere

Udviklingssamtaler resultat af undersøgelse

Udviklingssamtaler resultat af undersøgelse Udviklingssamtaler resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I marts, april og maj måned 2006 gennemførte Teglkamp & Co. en internetbaseret undersøgelse af, hvordan virksomheder

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

Mentorens værktøjskasse

Mentorens værktøjskasse Mentorens værktøjskasse Den vigtigste forudsætning for at kunne fungere som en god mentor i DJ mentor, er et oprigtigt ønske om at stille sin erfaring og opmærksomhed til rådighed for et mindre erfarent

Læs mere

Bilag 1: Spørgeguide og transskribering af informantinterview med Kirsten Christensen.

Bilag 1: Spørgeguide og transskribering af informantinterview med Kirsten Christensen. Bilag 1: Spørgeguide og transskribering af informantinterview med Kirsten Christensen. Spørgeguide til telefon interview med Kirsten Christensen d. 23/2 2012 Formål: At skabe et overblik og en forståelse

Læs mere

Rapport om. Lederes læringsmiljøer

Rapport om. Lederes læringsmiljøer Rapport om Lederes læringsmiljøer Ledernes Hovedorganisation Juli 03 Indhold Forord...3 Sammenfatning...4 Fremtidens læringsformer...5 Læringsformer lederuddannelser og korte kurser i ledelse...7 Kompetencegivende

Læs mere

2015 Winholistic Academy Katalog

2015 Winholistic Academy Katalog 2015 Winholistic Academy Katalog Af: Peter Winther Winholistic ApS 09-03-2015 Indholdsfortegnelse KOMMUNIKATIONSUDDANNELSER... 4 Præsentationsteknik varighed 2 dage.... 4 Kommunikationsoptimering varighed

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE JUNI 2006 3. årgang

NYHEDSBREV OM LEDELSE JUNI 2006 3. årgang NYHEDSBREV OM LEDELSE JUNI 2006 3. årgang Kære læser! Ofte tænker vi karriereudvikling meget traditionelt det er noget med at får stillinger på et højere niveau. Men det hænder også at ledere af forskellige

Læs mere

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved...

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved... Tid til refleksion - at opdage dét du tror, du ikke ved... Refleksion er en aktiv vedvarende og omhyggelig granskning af den eksisterende viden, og af forholdet mellem det vi tænker og det der sker i virkeligheden

Læs mere

Grundmodul Rollespil it support Instruktioner til mødeleder

Grundmodul Rollespil it support Instruktioner til mødeleder KonfliktHåndtering Rollespil Grundmodul Rollespil it support Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i grundmodulet. Der skal medvirke to personer, der skal spille

Læs mere

Prokrastineringsformlen i praksis. Afviklet arbejde. Udnyttet tid

Prokrastineringsformlen i praksis. Afviklet arbejde. Udnyttet tid Figur fra Dansen på deadline side 52 slut Afviklet arbejde halvdelen Udnyttet tid om prokrastineringsformlen bliver det forhåbentlig lettere for dig at undersøge, hvad det er, der skaber problemer, når

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

Virtuelt møderum for at øge medindflydelsen på bostedet Cassiopeia

Virtuelt møderum for at øge medindflydelsen på bostedet Cassiopeia Virtuelt møderum for at øge medindflydelsen på bostedet Cassiopeia Rapport 1 Bostedet Cassiopeia i Brønderslev Kommune var en af de fem kommunale arbejdspladser, der i 2011 fik økonomisk støtte til et

Læs mere

Oplevelser i den ejerledede virksomhed

Oplevelser i den ejerledede virksomhed Oplevelser i den ejerledede virksomhed Det er i virksomhedens kultur, at brands lever og udvikles. Forståelsen af en kulturs parathed er altafgørende for implementering af en succesfuld brandingproces.

Læs mere

Gør en forskel for en ung - bliv mentor

Gør en forskel for en ung - bliv mentor Gør en forskel for en ung - bliv mentor Der er brug for virksomhederne Nogle unge er ikke klar til at starte på en ungdomsuddannelse lige efter folkeskolen. De har brug for at gå en anden vej ofte en mere

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE November 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.900 Kære læser! November måned er jubilæumsmåned. Jeg fejrer mit 10 års jubilæum med bogen: I den gode ledelses tjeneste. Du kan hele

Læs mere