E-bøger & Library Bypass

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "E-bøger & Library Bypass"

Transkript

1 E-bøger & Library Bypass 2015 Den strategiske beslutning The long tail-biblioteket Fri og lige adgang? Kunsten at tilføre merværdi til noget, som andre gi r væk Hvem gider egentlig at læse bøger på dansk?

2 1 Den strategiske beslutning Bibliotekschef Jørgen Mortensen er træt efter en lang dag på biblioteket, der blev afsluttet med et møde i ledelsen. Der havde kun været ét punkt på dagsordenen: E-bøger og hvordan biblioteket fremover skulle forholde sig til dem. Men dagen er ikke omme, for der er en vigtig beslutning, der skal træffes en beslutning, som i allerhøjeste grad vil påvirke bibliotekets fremtid. Den situation, som bibliotekerne landet over står i, er dybt problematisk. Efterspørgslen på e-bøger fra brugerne er enorm, men forlagene udviser ingen interesse i at udvikle gunstige forretningsmodeller og tekniske løsninger på e-bogsområdet i forhold til bibliotekerne, der nærmest betragtes som en trussel. Forlagene har i stedet valgt at satse på levering til slutbrugerne. Til Jørgens store skuffelse og lettere irritation havde det ikke været muligt at samle en fælles front blandt bibliotekerne i forhold til at ændre på forlagenes strategi, og det er derfor nu op til hvert enkelt bibliotek at afgøre, hvordan man vil håndtere den store efterspørgsel fra brugerne. Havde e-bogsudbuddet ikke været så dyrt og den tekniske løsning været mere tilfredsstillende, tænker Jørgen, ville det måske se lysere ud. Men mange brugere klager over besværet med at downloade og læse bibliotekets e-bøger samt de mange restriktioner på antallet af udlån og lånetid. Og det har de egentlig ret i. Dertil kommer at bibliotekets medarbejdere roder rundt i de forskellige platforme, og Jørgen kan komme i tvivl om de giver brugerne en kvalificeret vejledning. Konkurrenterne er heller ikke til at overse. De fleste større tele- og energiselskaber er begyndt at tilbyde frit download af e-bøger sammen med deres forskellige abonnementsordninger. Jørgen undrer sig over, hvordan selskaberne kunne tjene penge med alle de services til en lav pris, og ved, at det ikke vil blive muligt at tilbyde brugerne lignende vilkår inden for download af e-bøger. Priserne er simpelthen for høje og bibliotekernes tekniske platform for brugerfjendske. Noget skal der altså gøres for at leve op til brugernes stigende efterspørgsel, og i morgen vil Jørgen fortælle ledelsesgruppen om sin beslutning: de næste to år skal 50 % af de nyindkøbte bøger være e-bøger, der er ingen vej udenom! Så må alle de andre problemer løses hen ad vejen..

3 2 The long tail biblioteket nu med Hjerl Hede funktion! Forfatter Albert Johansen har lige færdiggjort sin nye eksperimenterende roman, hvor han har bragt mange forskellige medier i spil. Til trods for, at han er en rimeligt etableret forfatter, så er der ingen forlag, der vil binde an med at udgive hans nye værk. Der var ikke flere penge på årets markedsføringskonto, sagde de. De ku lige så godt have sagt, at de kun ville satse på det sikre. E-bøger har ikke gjort det lettere at være forfatter. Det er egentlig ikke fordi der mangler e-bøger i mediebilledet, må Albert erkende. På supermarkedernes hjemmesider, hos netboghandlere, ja selv hos rejsebureauerne kan der downloades e-bøger. Bare ikke lige den slags bøger, som Albert skriver. Det er en svær opgave at trænge igennem til læserne, når man ikke har en forlagsorganisation i ryggen eller skriver kriminalromaner. Derfor er Albert sammen med en række andre forfattere i samme situation gået sammen om at tilbyde deres værker som download. De har sammen med folkebibliotekerne udviklet en forretningsmodel, så bibliotekerne ligesom bliver et slags showroom for al den litteratur, der ellers har svært ved at finde vej til sine læsere. Bibliotekerne er nemlig også stødt ind i en forlagsmur, idet forlagene er ret så uvillige til at lade bibliotekerne formidle og udlåne deres brede kommercielle succésser som e-bøger. De frygter, at det vil gå ud over bundlinien. Albert kan mærke en stigende interesse for at booke ham til arrangementer på bibliotekerne. Der er faktisk begyndt at komme lidt penge i det. Albert er i kommet tæt på sine læsere, og en hel undergrund af såvel forfattere som læsere, der elsker at eksperimentere med og udvikle værkerne, har set dagens lys. Alberts muligheder for fortsat at kunne udgive sine værker af mere eller mindre eksperimenterende stil, afhænger efterhånden af bibliotekernes villighed til at facilitere dem gennem det fysiske rum og diverse steder på nettet. Her er der måske et problem. Albert har hørt flere, specielt yngre, bibliotekschefer udtrykke deres irritation over, at bibliotekerne bliver en slags Hjerl Hede over umulige udgivelser, som kun forfattere og deres familier kan holde af. De vil hellere have noget af det, som der er efterspørgsel på; det man snakker om i medierne. Sådan ser Albert nu ikke på det.

4 3 Fri og lige adgang? Kamma Fuglendorff er kommet i tvivl. Hun skal holde et oplæg om ytringsfrihed i undervisningen på retorikstudiet næste fredag og har valgt at tage udgangspunkt i bogen Freedom of speech. Men der er noget som ikke stemmer i bogen! Studieordningen foreskriver, at alle studerende selv skal sørge for at downloade den nødvendige litteratur, og hun har for længst downloadet bogen og læst den. Universitetet har købt en særlig adgang til litteratur, som er på pensumlisten. Denne særlige adgang giver fri download for alle studerende. Der er ingen studerende, som køber bøger længere og tiden foran kopimaskinen er for længst passé. Alle titler fra studiet ligger på Kammas Ipad, og man behøver faktisk ikke gå på nettet for at hente dem. De kan bare hentes som e-bøger direkte fra en central server via universitets trådløse netværk. Det var nogle studerende fra økonomistudiet, som har forhandlet den gunstige forretningsmodel igennem med et privat firma, og det kommer nu alle de studerende til gode. Universitetets ledelse tog hurtigt konsekvensen og sparede alle institutbibliotekerne og bibliotekarerne væk, da alle studerende hellere ville benytte den private ordning. Al administration af ordningen ligger hos et privat firma. Firmaet ligger vist nok i Kina, har Kamma hørt. Underviserne mailer blot deres pensumliste til firmaet, og så sørger firmaet for at gøre titlerne tilgængelige på serveren. Ordningen er yderst økonomisk fordelagtig for de studerende, og universitet er tilfreds med at have minimeret tidsforbruget på administration af pensumlitteratur. Kamma er dog blevet en anelse bekymret i forhold til bogen Freedom of speech. Hun besøgte sit lokale folkebibliotek i går, fordi hendes ikke internetforbindelse ikke virkede derhjemme. Her stødte hun tilfældigt på folkebibliotekets e-bogs udgave af bogen og gav sig til at læse den. Den var markant forskellig fra universitetsudgaven, og der manglede tydeligvis nogle afsnit i hendes e-bogs udgave. Der står i begge bøger at det er 1. udgave, så det er ikke der fejlen ligger. Kamma får en tanke om, at nogen måske har fjernet afsnit fra universitetsudgaven, men hvem skulle da have gjort det? Hun vil lige sende en mail til det firma, som står bag universitetsordningen. Men da hun besøger deres hjemmeside, kan hun ikke finde nogen adresse og det kræver log in at få adgang til siden. Hun vil oprette som bruger, men undrer sig over alle de oplysninger, som hun skal give til firmaet. Samtidig koster det 100 $ at blive oprettet. Som retorikstuderende er Kamma optaget af princippet om fri adgang til viden, men dette matcher ikke hendes forestilling om lige adgang for alle. Hun sammenligner hurtigt et par andre e-bogs titler fra universitetet med folkebibliotekets samme. Også her er der afvigelser i teksten. Måske skulle hun helt lægge bogen Freedom of speech fra sig og gøre selve universitetets e-bogsordning til sit emne på oplægget næste fredag?...

5 4 Kunsten at tilføre merværdi til noget, som andre gi r væk Hans-Erik Vestergård sidder og tjekker sin betalingsservice på nettet. EnergiVest får betaling for forbrug af kilowatt, vand, fjernvarme og så for 14 e-bogs romaner. Det er egentlig ikke dyrt han betaler kun afgift for brugen af fibernettet; ikke for de enkelte romaner. De første 20 er nemlig gratis. De blev downloadet i sommerferien, hvor det regnede uafbrudt. Hans-Erik benytter også sit bibliotek som leverandør af e-bøger. Det er selvfølgelig også gratis. Og det er smart det med e-bøger. Der er ikke noget med bøder og man skal ikke stå i kø. Det hele er faktisk blevet så nemt, at Hans-Erik ikke går på Pirate Bay længere. Der kan man jo komme til at hente noget virus også. Næh, hos EnergiVest og på bibliotekets hjemmeside er det hele lige ved hånden; nemt, bekvemt og lovligt. Når Hans-Erik er inde på bibliotekets hjemmeside for at finde e-bøger, snubler han tit over anmeldelser af bøgerne og artikler om forfatterne. Det er ok selvom han som regel ved, hvad han går efter. Engang så han også en reklame for et arrangement. Helle Helle kom ned og snakkede om sine bøger på biblioteket. Det gad han nu ikke men han bestilte en sms-reminder, når Tor Nørretranders dukkede op. Hans-Erik kan egentlig godt li bibliotekets e-bogs hjemmeside. Altså i forhold til elværkets. Den er bedre sådan at sidde og glo på. Faktisk fandt Hans-Erik en reparationshåndbog til en gammel Norton 500. Det var en e-bogs udgave med noter. Der var en anden, som havde skrevet noter i den, og videregivet små tricks. Det var engang forbudt at skrive i de rigtige bøger nu spørger biblioteket, om man ikke godt vil gøre det i e-bøgerne!. Næste gang Hans-Erik får fat i en af havebøgerne, har han faktisk et par fif, som ikke mange kender til. Hans Erik kan sidde derhjemme og få adgang til næsten alle de bibliotekstilbud, som interesserer ham. Han behøver faktisk slet ikke at komme på biblioteket mere men det gør han nu alligevel. Kaffen er god og der er ret så hyggeligt på avis-cafeen..

6 5 Hvem gider egentlig at læse bøger på dansk? Luise Jensen sidder i toget med sin Kindle på skødet. Hun pendler hver dag mellem Silkeborg og Århus, hvor hun går på Universitetet. Hun er næsten færdig med Ken Folletts Fall of Giants, som hun har slugt på rekordtid, og hun glæder sig allerede til at næste bog i trilogien udkommer. Pendlertiden i toget udnytter Luise til at læse alt det hun kan komme i nærheden af. Hun køber en del på Amazon og hendes folkebibliotek leverer resten. Egentlig savner hun ikke den trykte bog med dens gnidrede typer og fedtede sider. Og så er det også bøvlet at rejse rundt med murstenstunge romaner. Det kan da også tænkes, at man redder par regnskove med overgangen til den digitale bog. Luises studiebøger har altid været digitale. Faktisk meget betryggende nu behøves hun ikke længere at være nervøs for forældede udgaver. Det rigtig fede var, da det blev muligt at smide romanerne ind på harddisken. Ligesom studielitteraturen er de romaner, som Luise har fundet på biblioteket eller på nettet, altid på engelsk. Faktisk har hun aldrig læst en dansk roman som e-bog. Og dog, vist nok en af Peter Høgh, men det var fordi den var oversat til engelsk. Men det er vel ganske naturligt, at man ikke kan få dansk litteratur som e-bøger. Dansk er nok for lille et sprogområde til romaner og de udenlandske forfattere er oftest også bedre. Egentlig er Luise ligeglad; hun er vant til engelsk. Al undervisning på Uni er på engelsk og i det firma, hvor hun var i praktik, talte de kun engelsk.tag nu for eksempel Ken Follett bogen. Hvor er det fedt, at en ny roman kan hentes som e-bog på engelsk samme dag som den udkommer i udlandet. Før i tiden skulle man vente på at en bog blev udgivet herhjemme, før man kunne komme til at læse den. Det må have været træls! Luises mor er godt nok ikke så god til sprog, men så kan hun jo bare reservere en af de rigtige bøger og stå i kø til den.

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Janus Rosa laver en kort introduktion af projektet det er rigtig spændende for os at høre om dine erfaringer

Læs mere

Bilag 1 Interview med TR, IT-konsulent, Frederiksberg Kommune, d. 13. oktober 2006

Bilag 1 Interview med TR, IT-konsulent, Frederiksberg Kommune, d. 13. oktober 2006 Bilag 1 Interview med TR, IT-konsulent, Frederiksberg Kommune, d. 13. oktober 2006 Interviewer: Ja og vi tænker at gøre det sådan at vi starter med ligesom at starte at med hvad kan man sige sådan lidt

Læs mere

Affiliate marketing for nybegyndere

Affiliate marketing for nybegyndere Affiliate marketing for nybegyndere En gratis e-bog om affiliate marketing skrevet af: Dennis V. Kjærgaard Forord Hvad kan du forvente af denne e-bog Denne e-bog har jeg valgt at skrive og udgive gratis.

Læs mere

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

HVAD ØNSKER FORSKERNE EGENTLIG?

HVAD ØNSKER FORSKERNE EGENTLIG? HVAD ØNSKER FORSKERNE EGENTLIG? Bilag til rapporten En undersøgelse af forskerservices ved Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering,KADK Udarbejdet af: Maiken Bjerrum

Læs mere

Bilag 35: Fokusgruppeinterview med motivationsgruppe i Odsherred 26.april 2011

Bilag 35: Fokusgruppeinterview med motivationsgruppe i Odsherred 26.april 2011 Bilag 35: Fokusgruppeinterview med motivationsgruppe i Odsherred 26.april 2011 Facilitatorer (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager 1: Bente, en ældre dame der ikke har diabetes Deltager 2: Lene 52

Læs mere

Interaktiv 3d i Flash

Interaktiv 3d i Flash 1 Indholdsfortegnelse 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 2 INTRODUKTION 4 3 PROBLEMFORMULERING 4 4 PROBLEMAFGRÆNSNING 5 5 METODE OG STRUKTUR 5 5.1 Metode 6 5.2 Struktur 6 6 UDVIKLINGS IDE. 7 6.1 Bruger anvendelighed

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Få mere ud af hjemmesiden - med SEO og gode webtekster... 4. Skab overblik... 4. Fokuser på læseren... 6. Skil dig ud fra mængden...

Få mere ud af hjemmesiden - med SEO og gode webtekster... 4. Skab overblik... 4. Fokuser på læseren... 6. Skil dig ud fra mængden... Indholdsfortegnelse Få mere ud af hjemmesiden - med SEO og gode webtekster... 4 Skab overblik... 4 Fokuser på læseren... 6 Skil dig ud fra mængden... 6 Don t tell me show me... 7 Fokuser på, hvad læseren

Læs mere

SMS-FIX DIN MOTIVATION TIL LÆSNING

SMS-FIX DIN MOTIVATION TIL LÆSNING SMS-FIX DIN MOTIVATION TIL LÆSNING 1 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord...3 Resumé...3 Indledning...4 Præsentation af projekt SMS-fix...4 Evalueringens metode...4 En baggrundsrapport og en artikel...4 De to

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

Øvelse 3. Interview. Udarbejdet for Menneske-Maskin Dialog ved DTU. Januar 2002

Øvelse 3. Interview. Udarbejdet for Menneske-Maskin Dialog ved DTU. Januar 2002 Øvelse 3 Interview Udarbejdet for Menneske-Maskin Dialog ved DTU Januar 2002 Udarbejdet af Gruppe 18 ved Ida Cecilie Willemoes-Wissing og Jonas Rabbe Indhold 1. Fremgangsmåde 3 1.1. Anvendt metode 3 1.2.

Læs mere

børneret.nu Børn har ret!

børneret.nu Børn har ret! børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG

Læs mere

Denne bogs tekst og billeder er beskyttet af lov om ophavsret. Kopiering til andet end personlig brug må kun ske efter aftale med forfatter.

Denne bogs tekst og billeder er beskyttet af lov om ophavsret. Kopiering til andet end personlig brug må kun ske efter aftale med forfatter. Sælg (meget) mere med nyhedsbreve Majbritt Lund 2014 1. udgave 2014 ISBN: 978-87-996803-0-6 Denne bogs tekst og billeder er beskyttet af lov om ophavsret. Kopiering til andet end personlig brug må kun

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Hvad har HBÅ lært af undersøgelsen

Hvad har HBÅ lært af undersøgelsen Hvad har HBÅ lært af undersøgelsen Indledningsvis skal det bemærkes, at Handelshøjskolens Bibliotek i Århus (HBÅ) adskiller sig på en del områder fra de tre andre biblioteker, som vi har arbejdet sammen

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Bilag 5 Interview og user tests med tre studerende

Bilag 5 Interview og user tests med tre studerende Bilag 5 Interview og user tests med tre studerende Vi interviewer tre studerende den 22. og 23. april 2014 efter aftale. Vores formål er efter user tests med hver af de studerende at få kendskab til deres

Læs mere

Baggrundsmateriale til novellen Den chipløse mand

Baggrundsmateriale til novellen Den chipløse mand Baggrundsmateriale til novellen Den chipløse mand Det følgende er udarbejdet til brug sammen med novellesamlingen Den chipløse mand og andre noveller om sex, magt og informationsteknologi af Georg Strøm

Læs mere

Iben Jakobsen Moderne Biblioteksudvikling 26. Maj 2010 A08 Projekt Side 2 af 19

Iben Jakobsen Moderne Biblioteksudvikling 26. Maj 2010 A08 Projekt Side 2 af 19 Det Informationsvidenskabelige Akademi Det Åbne Bibliotek 4. semester projektopgave Iben Jakobsen A08 26. maj 2010 5714 ord A08 Projekt Side 2 af 19 Det Åbne Bibliotek ABSTRACT I første afsnit forklarer

Læs mere

Bilag 16: Skema, hvor transskriptioner er inddelt efter Schrøders flerdimensionelle model

Bilag 16: Skema, hvor transskriptioner er inddelt efter Schrøders flerdimensionelle model Bilag 16: Skema, hvor transskriptioner er inddelt efter Schrøders flerdimensionelle model Interviewperson 1: Receptionsanalysen - opdelt efter Schrøders model Forståelse Interview 1 Interview 2 Interview

Læs mere

Lys for enden af tunnellen

Lys for enden af tunnellen Lys for enden af tunnellen Det tager tid at komme videre efter en skilsmisse. De første måneder må man tage en dag ad gangen, og man er følelsesmæssigt meget berørt af skilsmissen. Tingene virker helt

Læs mere

WINDOWS - COMMODORE - AMIGA 64 - AMSTRAD DIN COMPUTER 62. April 2014-19. årgang SUPER OSWALD MATCHDAY II PUBLISHER VS INDESIGN

WINDOWS - COMMODORE - AMIGA 64 - AMSTRAD DIN COMPUTER 62. April 2014-19. årgang SUPER OSWALD MATCHDAY II PUBLISHER VS INDESIGN WINDOWS - AMIGA - COMMODORE 64 64 - AMSTRAD MSTRAD - RETRO - FLASH - JAVA DIN COMPUTER 62 April 2014-19. årgang SUPER OSWALD MATCHDAY II PUBLISHER VS INDESIGN Afhængig af internettet På mit job laver jeg

Læs mere

Butiksarbejde: 1. Oplever de butiksansatte forældre, at det er nødvendigt at de involverer sig subjektivt i arbejdet?

Butiksarbejde: 1. Oplever de butiksansatte forældre, at det er nødvendigt at de involverer sig subjektivt i arbejdet? Interviewguide: Formalia: Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvor mange børn har du? Hvor gamle er de? Hvordan bliver de passet? Bor du sammen med deres far/mor? Hvad laver din partner? Butiksarbejde:

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Bilag. Nikolaj Grauslund Kristensen, Daniel André Clausen, Christopher Sejer Jahn Christensen og Christian Hedegaard

Bilag. Nikolaj Grauslund Kristensen, Daniel André Clausen, Christopher Sejer Jahn Christensen og Christian Hedegaard Bilag Nikolaj Grauslund Kristensen, Daniel André Clausen, Christopher Sejer Jahn Christensen og Christian Hedegaard RESUME Dette dokument indeholder transskriberinger af interview samt tabeller. Indholdsfortegnelse

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

Unges motivation for politisk deltagelse

Unges motivation for politisk deltagelse Unges motivation for politisk deltagelse Syv former for politisk engagement Niels-Henrik M. Hansen & Niels Ulrik Sørensen 2014 Unges motivation for politisk deltagelse Syv former for politisk engagement

Læs mere