FALDENDE NORMERINGER I BØRNEPASNING

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FALDENDE NORMERINGER I BØRNEPASNING"

Transkript

1 17. oktober 2006 af Anita Vium direkte tlf FALDENDE NORMERINGER I BØRNEPASNING En analyse fra Familie- og forbrugerministeriet viser, at der var indskrevet færre børn i 2005, end der skulle have været, hvis normeringerne fra 2004 var blevet fastholdt. I deres øjne er normeringerne indenfor børnepasning altså blevet bedre. Analysen fra ministeriet er dog forkert. Der findes ikke en objektiv korrekt måde at opgøre normeringerne i integrerede institutioner. Det bruger ministeriet som undskyldning til at benytte en metode, der under alle omstædigheder er objektiv forkert, idet de antager, at når antallet af skolebørn (med fritidspasning) i integrerede institutioner falder, mens antallet af vuggestue børn stiger, skal det ikke afspejle sig i personalenormeringen. Hvis de to voksne, der tidligere var til at passe 20 skolebørn, bliver sat til at passe 20 børn i alderen ½ til 2 år, anses det ikke som en dårligere normering af Familieministeriet på trods af, at små børn i alle andre pasningstilbud kræver mere personale end skolebørn i fritidspasning. Ifølge AErådet beregninger var der i 2005 indskrevet 435 flere børn i integrerede institutioner, end der var personale til, hvis de alderskorrigerede normeringer skulle ligge på samme niveau som i Familie- og forbrugerministeriet mener, at normeringer i de integrerede institutioner er forbedret svarende til færre børn jf. tabel 1. Beregningsmetoderne og problematikken er forklaret i det efterfølende afsnit. P:\GS\oktober 2006\normeringer-av.doc

2 2 Tabel 1. Ændrede normeringer fra 2004 til 2005 målt i antal børn (minus angiver forbedret normering) Forskel i antal indskrevne børn, hvis normeringerne fra 2004 skulle fastholdes (- angiver forbedret normering) AErådet Familieministeriet Dagpleje 155 Ingen tal Vuggestue Børnehave Aldersintegreret institution* SFO ved folkeskole SFO ved friskoler Fritidshjem I alt Anm.: Tallene gælder hele landet ekskl. Københavns kommune, idet der mangler personaleoplysninger for København i Beregningsmetoderne forklares i efterfølgende afsnit. Kilde: AErådet på baggrund af Danmarks Statistik. Beregningsmetoder til normeringer i integrerede institutioner Familieministeriets beregningsmetode I tabel 2 ses, at både det samlede antal børn og voksne i integrerede institutioner er steget, men at stigningen dækker over et fald i antallet af børn på 6 år og derover, men en stigning i antallet af børn mellem 0 og 5 år. Tabel 2. Indskrevne børn og (heltids) personale i integrerede institutioner 0-2 år 3-5 år 6+ Børn i alt Personale beskæftiget med børn Forskel Anm.: Tallene gælder hele landet ekskl. Københavns kommune, idet der mangler personaleoplysninger for København i Kilde: Danmarks Statistik Der findes ikke en officiel statistik for, hvordan personalet fordeler sig mellem de forskellige aldersgrupper af børn, så en sådan beregning kan kun fortages, hvis man laver nogle bagvedliggende antagelser om personalefordelingen. Familieministeriet antager, at alt personale passer lige mange børn uanset hvilken alder de har jf. tabel 3.

3 3 Tabel 3. Familieministeriets antagelse om personalefordeling i integrerede institutioner Børn i alt Personale i alt (fuldtidsansatte) Barn pr. personale , ,5 Anm.: Tallene er for hele landet ekskl. Københavns Kommune. Personalet inkluderer alt personale direkte beskæftiget med børn. Kilde: Sammenligner man personalenormeringen i integrerede institutioner - på baggrund af Familieministeriets beregningsantagelse - med den personalenormering, der er i lignende pasningstilbud til børn i forskellige aldersklasser, virker antagelsen om personalefordelingen meget besynderlig. Beregnet ud fra personalenormeringerne i tabel 4 vil der i vuggestuer i gennemsnit være 10 børn på en stue med 3 voksne, mens der på en stue med 0-2 årige i en integreret institution, skulle være mindst 16 børn på en stue med 3 voksne. Omvendt skulle normeringen for skolebørn være helt forrygende god i integrerede institutioner ifølge Familieministeriet. Tabel 4. Personalenormeringer i pasningstilbud med Familieministeriets antagelser, 2005 (antal børn pr. fuldtidsansat voksen) Integrerede institutioner* Vuggestue Dagpleje 0-2 årige 5,5 3,3 3,3 Integrerede institutioner* Børnehave 3-5 årige 5,5 6,5 Integrerede institutioner* Fritidshjem SFO ved folkeskoler 6+ årige 5,5 9,4 13,5 Anm.: For de integrerede institutioner er personalenormeringen implicit. Det forudsættes at normeringerne er ens for alle aldersgrupper i de integrerede institutioner. Tallene gælder hele landet ekskl. Københavns kommune. Personalet inkluderer alt personale direkte beskæftiget med børn. Kilde: og AErådet på baggrund af Danmarks Statistik. Selvom man ikke objektivt kan afgøre, hvordan personalet er fordelt imellem børnegrupperne i integrerede institutioner, kan man helt objektivt afgøre, at den fordeling, Familieministeriet lægger til grund jf. tabel 4, ligger meget langt fra virkeligheden. For det første vil det være helt usandsynligt, at forældre vil vælge at lade deres små børn passe i integrerede institutioner, hvis personalenormeringen vitterlig er så forskellig fra vuggestuer og dagpleje, som Familieministeriet påstår. For det andet må kommunerne ifølge loven kun opkræve 25 procent af deres udgifter til pasning af 0 til 2 årige i forældrebetaling. I kommunerne opkræ-

4 4 ver man typisk samme betaling for en plads til en 0 til 2 årig i en aldersintegreret institution som for en plads i en vuggestue. Hvis Familieministeriet har ret i deres tegning af virkelighed, betyder det, at kommunerne snyder forældre for store beløb, idet udgifterne til en plads for små børn i integrerede institutioner vil være langt mindre end en plads i en vuggestue, fordi der er langt mindre personale til børnene. Det er beskæmmende for Familieministeriet, at samtidig med, at de selv bruger en beregningsmetode, der er objektiv forkert, beskylder de BUPL for at lave regnefejl i deres forsøg på at lave en retvisende fordeling, jf. nedenstående citat: BUPL s regnefejl er i beregningen af antal børn i aldersintegrerede institutioner, der kunne passes i 2005, hvis normering i 2005 havde været den samme i 2005 som i BUPL når frem til, at hvis normeringen i 2005 skulle være den samme som i 2004, kunne der kun passes børn da der passes børn, mener BUPL, at der passes 435 børn for meget. Det er ikke korrekt. Ved uændret normering fra 2004 til 2005 kunne passes børn i aldersintegrerede institutioner. Det vil sige, at der mangler børn i aldersintegrerede institutioner i forhold til det faktiske antal indskrevne, hvis normeringen skulle være uændret. Kilde: side 5. AErådets beregningsmetode Som udgangspunkt må man gå ud fra, at den aldersfordelte personalenormering er nogenlunde ens for pasningsformer, der ligner hinanden. Således må det forventes, at normeringen indenfor vuggestuer svarer nogenlunde til normeringen indenfor 0-2 årige i integrerede institutioner etc. Tabel 5. Personalenormeringer i pasningstilbud med AErådets antagelser, 2005 (antal børn pr. fuldtidsansat voksen) Integrerede institutioner* Vuggestue Dagpleje 0-2 årige 3,4 3,3 3,3 Integrerede institutioner* Børnehave 3-5 årige 6,5 6,5 Integrerede institutioner* Fritidshjem SFO ved folkeskoler 6+ årige 9,8 9,4 13,5 Anm.: For de integrerede institutioner er personalenormeringen implicit. Det forudsættes, at forholdet imellem normeringerne for de forskellige børnegrupper i integrerede institutioner er det samme som forholdet imellem normeringerne til vuggestue, børnehave og fritidshjem i Tallene gælder hele landet ekskl. Københavns kommune. Personalet inkluderer alt personale direkte beskæftiget med børn. Normeringerne er afrundet til en decimal.

5 5 De implicitte normeringer, AErådet har benyttet, er beregnet ved at tage udgangspunkt i normeringerne for henholdsvis vuggestuer, børnehaver og fritidshjem. Bruger man disse normeringer, stemmer kassen dog ikke helt, idet antallet af personale i de integrerede institutioner i 2004 er lidt mindre, end hvad normeringer fra de adskilte institutioner medfører. Normeringen skaleres derfor ned, så de implicitte normeringer i de integrerede institutioner svarer til det personale, der rent faktisk var ansat. Tabel 6. Implicitte normeringer i integrerede institutioner, 2004 (antal fuldtidsansatte) Implicit personalefordeling. Personalefordelingen Teoretisk beregnet personalebehov ved normeringer i sammenlignelige institutioner på aldersgrupper skaleret ned, så det faktiske samlede antal stemmer. Implicitte normeringer i integrerede inst. 0-2 årige ,4 3-5 årige ,5 6+ årige ,8 I alt Anm.: Skaleringen foregår, så forholdet imellem normeringerne er konstant på 2004 niveau. Når det teoretisk beregnede personalebehov samlet er større end det aktuelle antal personaler, skaleres personalefordelingen på aldersgrupper ned, således at de summer med det faktiske antal. Tallene gælder hele landet ekskl. Københavns kommune. Personalet inkluderer alt personale direkte beskæftiget med børn. Ændrede normeringer i integrerede institutioner Familieministeriets metode Under forudsætning af, at personalet i integrerede institutioner passer lige mange børn uanset deres alder, kommer Familieministeriet frem til, at normeringerne i de integrerede institutioner er steget med, hvad der svarer til, at der passes børn færre børn, end der ville ud fra normeringerne fra Tabel 7. Ændrede normeringer i integrerede institutioner ifølge Familieministeriet, målt i antal børn (- angiver lavere normering) Antal børn, der kunne passes med normering fra 2004 (2004 normering*personale i 2005) Antal børn, der bliver passet, 2005 Forskel børn i 2004/ beskæftigede i 2004* beskæftigede i 2005 =5,6* (- angiver lavere normering) Beregning Resultat Anm.: Tallene gælder hele landet ekskl. Københavns kommune. Kilde:

6 6 AErådets metode Under forudsætning af, at personalet i integrerede institutioner passer færre børn, jo yngre de er, kommer man frem til, at normeringerne er faldet med, hvad der svarer til 435 flere børn i de integrerede institutioner, jf. tabel 8. Tabel 8. Ændrede normeringer i integrerede institutioner ifølge AErådet, målt i antal børn (-angiver lavere normering) Antal børn, der kunne passes med Antal børn, der normering fra 2004 bliver passet, (2004 normering*personale i 2005) 2005 Forskel (- angiver lavere normering) 0-2 årige =3,4* årige =6,5* årige =9,8* I alt Anm.: Dækningsgraderne er afrundet til en decimal. Tallene gælder hele landet ekskl. Københavns kommune, idet der mangler personaleoplysninger for København i Andre metoder Der findes ingen objektiv rigtig metode at beregne implicitte normeringer i integrerede institutioner for de forskellige aldersgrupper, og AErådets beregningsmetode er derfor ikke den eneste måde. Uanset hvilken rimelig forudsætning, der benyttes til at fordele personalet på aldersgrupper i integrerede institutioner, vil resultatet ligge langt fra det resultat, Familieministeriet kommer frem til. Jo større aldersforskydninger, der er i børnegruppen, jo mere objektiv forkert vil resultatet i Familieministeriets metode nemlig blive. Aldersforskydningerne fra 2004 til 2005 er ret store jf. tabel 2. Tabel 9 gengiver resultaterne fra to andre beregningsmetoder. Den første metode er parallel med metoden, AErådet benytter, men med brug af forholdet imellem dækningsgraderne for alle pasningstyper for de relevante aldersgrupper frem for kun lignende pasningstyper (vuggestue og dagpleje frem for kun vuggestue samt fritidshjem og kommunal SFO frem for kun fritidshjem). Med denne beregningsmetode lægges der mindre personalemæssig vægt på de ældste børn og dermed bliver overbelægningen større. Med denne metode er antallet af indskrevne børn steget 797 mere, end hvad personalenormeringen fra 2004 berettiger til.

7 7 Tabel 9. Ændrede normeringer fra 2004 til 2005 målt i antal børn (minus angiver forbedret normering), forskellige forudsætninger Forudsætning Forholdet imellem normeringerne for de forskellige aldersgrupper i integrerede institutioner er det samme som forholdet imellem normeringerne til henholdsvis vuggestue/dagpleje, børnehave og fritidshjem/kommunal SFO i Normeringerne for de forskellige aldersgrupper i integrerede institutioner er det samme som for børnehave og fritidshjem. Mindre personale fratrækkes normeringen for 0-2 årige, som er mindre end i vuggestuer. 0-2 årige årige årige I alt Anm.: Tallene gælder hele landet ekskl. Københavns kommune. Den anden metode lægger mindre personalemæssig vægt på de små børn, idet det antages, at personalenormeringerne for de 3-5 årige og 6+ årige svarer til henholdsvis børnehaver og fritidshjem. Normeringerne for de små børn er til gengæld mindre end for vuggestuer, idet der forudsættes, at når personalet ikke stemmer i forhold til lignende normeringer, foretages hele korrektionen i personalet til de små børn. Personalefordelingen i denne beregningsmetode er illustreret i tabel 10. Med denne metode er antallet af indskrevne børn steget 510 mere end, hvad personalenormeringen fra 2004 berettiger til. Men fordelingen mellem aldersgrupperne er anderledes. Tabel 10. Implicitte normeringer i integrerede institutioner, 2004 (antal fuldtidsansatte) Implicit personalefordeling. Personalefordelingen Teoretisk beregnet personalebehov ved normeringer i sammenlignelige institutioner på aldersgrupper skaleret ned, så det faktiske samlede antal stemmer. Implicitte normeringer i integrerede inst. 0-2 årige ,5 3-5 årige ,4 6+ årige ,6 I alt Anm.: Når det teoretisk beregnede personalebehov samlet er større end det aktuelle antal personaler, tilpasses personalefordelingen via børnene i aldersgruppen på 0til 2 år. Tallene gælder hele landet ekskl. Københavns kommune. Personalet inkluderer alt personale direkte beskæftiget med børn.

NOTAT. Økonomi og statistik på dagtilbudsområdet

NOTAT. Økonomi og statistik på dagtilbudsområdet Pædagogisk Medhjælper Forbund NOTAT Økonomi og statistik på dagtilbudsområdet Den 30. april 2003 Udarbejdet april 2003 af arbejdsgruppe med repræsentanter fra: BUPL, Sekretariatet PMF, Faglig afdeling

Læs mere

Dagpleje og daginstitutioner: Udgiftsandel af de samlede nettodriftsudgifter i procent. Budget ,7 8,4 8,2 7,5 8,9 7,0 8,7

Dagpleje og daginstitutioner: Udgiftsandel af de samlede nettodriftsudgifter i procent. Budget ,7 8,4 8,2 7,5 8,9 7,0 8,7 Dagpleje og daginstitutioner: Udgiftsandel af de samlede nettodriftsudgifter i procent Budget 211 9,7 8,4 8,2 7,5 8,9 7, 8,7 Herning 9,7 Holstebro Horsens 8,2 8,4 Randers 7,5 Silkeborg 8,9 Skive 7, Viborg

Læs mere

Tabel 1: Dækningsgrad i dagtilbud, fritidshjem, klubber og SFO, fordelt efter aldersgrupper Pct

Tabel 1: Dækningsgrad i dagtilbud, fritidshjem, klubber og SFO, fordelt efter aldersgrupper Pct Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 BUU alm. del Bilag 21 Offentligt Uddannelsespolitisk afdeling Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5547 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk

Læs mere

Notat om forældrebetaling 2017

Notat om forældrebetaling 2017 Notat om forældrebetaling 2017 Bureau 2000 har indhentet oplysninger fra alle landets kommuner om forældrebetalingen i dagpleje, daginstitutioner og skolefritidsordninger pr. 1. januar 2017. Den gennemsnitlige

Læs mere

Ishøj Kommune. Dagtilbudsprognose 2015

Ishøj Kommune. Dagtilbudsprognose 2015 Ishøj Kommune Dagtilbudsprognose 2015 Center for Børn og Undervisning August 2015 Indhold 1. Indledning... 2 2. Prognose - udviklingen i antallet af børn i kommunens dagtilbud... 3 2.1. Ishøj Kommunes

Læs mere

Budgetproces 2007 og overslagsår 2008-2010. Et bæredygtigt Stevns. Benchmarking. Daginstitutioner

Budgetproces 2007 og overslagsår 2008-2010. Et bæredygtigt Stevns. Benchmarking. Daginstitutioner Budgetproces 2007 og overslagsår 2008-2010. Et bæredygtigt Benchmarking Daginstitutioner Juni 2010 1 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD..... side 3 AFGRÆNSNING AF OPGAVEN. side 3 METODE... side 4 DATAGRUNDLAG...

Læs mere

I henhold til dagtilbudslovens 4 skal kommunen sikre, at der er det nødvendige antal pladser i dagtilbud til børn.

I henhold til dagtilbudslovens 4 skal kommunen sikre, at der er det nødvendige antal pladser i dagtilbud til børn. Anvisningsregler Generel information Dagtilbudsstruktur Venteliste til kommunalt dagtilbud Pasningsgaranti Anvisning af plads til 0-2 årige Anvisning af plads til 3-5 årige Udmeldelse (0-5 årige) Fravigelse

Læs mere

Bilag 2. Udvikling i aktiviteten på 0-5 års området. Sagsnr

Bilag 2. Udvikling i aktiviteten på 0-5 års området. Sagsnr KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Center for Policy NOTAT Bilag 2. Udvikling i aktiviteten på 0-5 års området Som en opfølgning på spørgsmål i forbindelse med 1. regnskabsprognose om udviklingen

Læs mere

Plejefamilier og opholdssteder for børn og unge kr årig

Plejefamilier og opholdssteder for børn og unge kr årig BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV 8.60 BUDGET 2014 5.28.20 Plejefamilier og opholdssteder for børn og unge kr. 0-22 årig 3875 4785 5123 3770 5.28.21 Forebyggende foranstaltninger for børn og unge kr. 0-22

Læs mere

Hver 8. pædagogisk ansat sygemeldes i længere tid

Hver 8. pædagogisk ansat sygemeldes i længere tid Hver. pædagogisk ansat 1 procent af det pædagogiske personale i offentlige dagtilbud såsom børnehaver og vuggestuer overgik til længerevarende sygdom sidste år. Det er en stigning på procent i forhold

Læs mere

Personale i daginstitutioner normering og uddannelse

Personale i daginstitutioner normering og uddannelse Personale i daginstitutioner normering og uddannelse Dagtilbudsområdet er et stort velfærdsområde, som spiller en vigtig rolle i mange børns og familiers hverdag og for samfundet som helhed. Dagtilbuddenes

Læs mere

Dagtilbud i Albertslund kommune

Dagtilbud i Albertslund kommune Dagtilbud i Albertslund kommune - I 2022 vil det ændrede børnetal betyde en årlig merudgift på 9,4 mill. kr. til daginstitutioner og dagpleje - Der skal bruges 14,6 mill. kr. ekstra, hvis man skal undgå

Læs mere

Økonomi- og Planudvalget får forelagt en selvstændig sag om prognosen sammen med forudsætningerne i modellen.

Økonomi- og Planudvalget får forelagt en selvstændig sag om prognosen sammen med forudsætningerne i modellen. Center for Økonomi og Personale Budget og Styring Møllevænget 1 3730 Nexø Notat Bornholms Regionskommune Center for Økonomi og Personale 13. april 2016 Demografikorrektion til budget 2017 og overslagsårene

Læs mere

Offentlige finanser 17. juni 2016

Offentlige finanser 17. juni 2016 Offentlige finanser 17. juni 2016 Førskole dagtilbud, kommunale nøgletal 2015 Førskole dagtilbud 2015 I 2015 var der 3.572 børn indskrevet i offentlige førskole dagtilbud i januar måned, heraf 241 børn

Læs mere

Regler for opskrivning på venteliste og optagelse i kommunale dagtilbud m.v.

Regler for opskrivning på venteliste og optagelse i kommunale dagtilbud m.v. Regler for opskrivning på venteliste og optagelse i kommunale dagtilbud m.v. Revideret i Udvalget for Børn og Unge den 28. januar 2010 Indhold Opskrivning til dagtilbud Hvornår skal jeg skrive mit barn

Læs mere

Faglige kvalitetsoplysninger i dagtilbud 2012

Faglige kvalitetsoplysninger i dagtilbud 2012 R A P P O R T Faglige kvalitetsoplysninger i dagtilbud 2012 Dagtilbud og Undervisning, januar 2013 F a g l i g e k v a l i t e t s o p l y s n i n g e r 2 0 1 2 S i d e 2 I N D H O L D S F O R T E G N

Læs mere

Notat. Demografikorrektion til budget 2015 og overslagsårene. 29. april Bornholms Regionskommune Center for Økonomi og Personale

Notat. Demografikorrektion til budget 2015 og overslagsårene. 29. april Bornholms Regionskommune Center for Økonomi og Personale Center for Økonomi og Personale Budget og Styring Møllevænget 1 3730 Nexø Notat Bornholms Regionskommune Center for Økonomi og Personale 29. april 2014 Demografikorrektion til budget 2015 og overslagsårene

Læs mere

Pædagogisk personale i folkeskoler og frie grundskoler

Pædagogisk personale i folkeskoler og frie grundskoler Pædagogisk personale i folkeskoler og frie grundskoler Af Det pædagogiske personale i folkeskoler 1 og frie grundskoler talte godt 69.000 medarbejdere 2 i skoleåret 2009/10. Lærerne udgør langt den største

Læs mere

NOTAT. Analyse - Normering i dagtilbud

NOTAT. Analyse - Normering i dagtilbud NOTAT Børne- og Uddannelsesforvaltningen BUF-Sekretariat Analyse - Normering i dagtilbud Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge Kort resume og hovedkonklusion Forældrebetalingen for brug af dagpleje-, vuggestue

Læs mere

Regler for opskrivning på venteliste og optagelse i kommunale dagtilbud m.v.

Regler for opskrivning på venteliste og optagelse i kommunale dagtilbud m.v. Side 1/7 Regler for opskrivning på venteliste og optagelse i kommunale dagtilbud m.v. Reglerne er revideret i Udvalget for Børn og Unge den 10. august 2017. De træder i kraft den 11. august 2017. Indhold

Læs mere

Specialundervisning og inklusion, 2014/15

Specialundervisning og inklusion, 2014/15 Ligestillingsudvalget 2014-15 (2. samling) LIU Alm.del Bilag 3 Offentligt Specialundervisning og inklusion, 2014/15 Efter aftalen om kommunernes økonomi for 2013 er målet, at andelen af elever inkluderet

Læs mere

Notat: Personalenormering i Herning Kommunes Dagtilbud

Notat: Personalenormering i Herning Kommunes Dagtilbud Notat: Personalenormering i Herning Kommunes Dagtilbud Juni - 2014 Side 0 af 12 FORMÅL OG BAGGRUND... 2 RESUME... 2 NORMERINGER I DAGTILBUD PR. 1. OKTOBER 2012... 4 OPGØRELSE AF ANTAL INDSKREVNE BØRN:...

Læs mere

Fremskrivning af antallet af og efterspørgslen efter pædagoguddannede

Fremskrivning af antallet af og efterspørgslen efter pædagoguddannede Fremskrivning af antallet af og efterspørgslen efter pædagoguddannede Der er udarbejdet en fremskrivning af antallet af pædagoger og efterspørgslen efter deres arbejdskraft i KKR Hovedstaden. Resultatet

Læs mere

Notat. Forældres og det offentliges udgifter på børn 1995-2005

Notat. Forældres og det offentliges udgifter på børn 1995-2005 R o c k w o o l F o n d e n s F o r s k n i n g s e n h e d Notat Forældres og det offentliges udgifter på børn 1995-25 Af Jens Bonke Oktober 29 1 Formål Formålet med notatet er at belyse udviklingen i

Læs mere

Andelen af kommunalt ansatte med anden etnisk baggrund er steget fra 6,4 procent i 2007 til 7,2 procent i 2008.

Andelen af kommunalt ansatte med anden etnisk baggrund er steget fra 6,4 procent i 2007 til 7,2 procent i 2008. N O TAT Ansatte i kommunerne og deres etniske KL har gentaget den årlige særkørsel hos Danmarks Statistik, der viser hvor mange indvandrere og efterkommere med henholdsvis vestlig og ikkevestlig, der er

Læs mere

Aabenraa Kommune. Bygningstilskud private fritidshjem. PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionsaktieselskab, CVR-nr.

Aabenraa Kommune. Bygningstilskud private fritidshjem. PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionsaktieselskab, CVR-nr. Aabenraa Kommune Bygningstilskud private fritidshjem PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionsaktieselskab, CVR-nr. 16 99 42 94 Indholdsfortegnelse 1. Baggrund 3 2. Kommissorium 3 3. Sammenfatning

Læs mere

NOTAT. Principper Princippet bag modellen er, at:

NOTAT. Principper Princippet bag modellen er, at: NOTAT DEMOGRAFIREGULERING PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET Nærværende notat beskriver en foreslået model for justering af dele af budgettet til dagtilbudsområdet for den demografiske udvikling. Resultaterne af modellen

Læs mere

FOA præsenterer her 1. udgave af sin årlige status på børneområdet. Analysen samler de mest centrale tal på børneområdet.

FOA præsenterer her 1. udgave af sin årlige status på børneområdet. Analysen samler de mest centrale tal på børneområdet. 18. december 2017 Børneanalyse 2017 FOA præsenterer her 1. udgave af sin årlige status på børneområdet. Analysen samler de mest centrale tal på børneområdet. Ny normeringsstatistik viser, at normeringerne

Læs mere

Over hver femte ung uden uddannelse er ledig

Over hver femte ung uden uddannelse er ledig Over hver femte ung uden uddannelse er ledig I løbet af den økonomiske krise er ledigheden steget for alle aldersgrupper, men med en klar tendens til, at den er steget mest for de unge. De nyeste tal viser,

Læs mere

Regler for opskrivning på venteliste og optagelse i kommunale dagtilbud m.v.

Regler for opskrivning på venteliste og optagelse i kommunale dagtilbud m.v. Side 1/7 Regler for opskrivning på venteliste og optagelse i kommunale dagtilbud m.v. Revideret i Udvalget for Børn og Unge den xx. xxxxxxxx 2014 28. januar 2010 Indhold Opskrivning til dagtilbud Hvornår

Læs mere

Forslag til demografireguleringsmodeller for dagtilbud og skoler i Viborg Kommune

Forslag til demografireguleringsmodeller for dagtilbud og skoler i Viborg Kommune Budget og Analyse Dato: 18. juni 2014 Sagsbehandler: vpjb6 Notat Dato: 18. juni 2014 Kopi til: Emne: Forslag til demografireguleringsmodeller for dagtilbud og skoler i Viborg Kommune Indhold 1.0 Indledning...

Læs mere

Børne- og Skoleudvalget, den 11. november 2013, sag nr. 2 Godkendelse af takster, budget 2014.

Børne- og Skoleudvalget, den 11. november 2013, sag nr. 2 Godkendelse af takster, budget 2014. Børne- og Skoleudvalget, den 11. november 2013, sag nr. 2 Godkendelse af takster, budget 2014. Notat vedrørende tilskud til private og kommunale Nærværende notat beskriver følgende: 1. Tilskud til private

Læs mere

Børn af efterkommere med ikke-vestlig oprindelse. Oktober 2017

Børn af efterkommere med ikke-vestlig oprindelse. Oktober 2017 Børn af efterkommere med ikke-vestlig oprindelse Oktober 2017 Hvem af børn af efterkommere? Børn af efterkommere er børn, som er : 1. Født i Danmark 2. Har forældre, hvoraf mindst én er efterkommer 3.

Læs mere

FORÆLDRETILFREDSHED 2016 DAGTILBUD GLADSAXE KOMMUNE

FORÆLDRETILFREDSHED 2016 DAGTILBUD GLADSAXE KOMMUNE FORÆLDRETILFREDSHED 2016 DAGTILBUD GLADSAXE KOMMUNE 1 INDHOLD 01 Introduktion 02 Læsevejledning 03 Samlede resultater 04 Resultater på tværs 05 Prioriteringskort 06 Metode 2 01. INTRODUKTION Forældretilfredsheden

Læs mere

Udfærdiget af: Brian Hansen, Per Adelhart Christensen, Bo Skovgaard, Jørn Sørensen, Jan Kjeldmann Vedrørende: Demografireguleringer i budget

Udfærdiget af: Brian Hansen, Per Adelhart Christensen, Bo Skovgaard, Jørn Sørensen, Jan Kjeldmann Vedrørende: Demografireguleringer i budget Notat Forvaltning: Økonomiafdelingen Dato: J.nr.: Br.nr.: 22. april 2013 Udfærdiget af: Brian Hansen, Per Adelhart Christensen, Bo Skovgaard, Jørn Sørensen, Jan Kjeldmann Vedrørende: Demografireguleringer

Læs mere

Statistik og kapacitetsstatus for 0-6-års området til Opvækst- og Læringsudvalgsmøde den 21. juni 2017

Statistik og kapacitetsstatus for 0-6-års området til Opvækst- og Læringsudvalgsmøde den 21. juni 2017 Statistik og kapacitetsstatus for 0-6-års området til Opvækst- og Læringsudvalgsmøde den 21. juni Opgjort maj for perioden april til juni. Udarbejdet af Pladsanvisningen, Opvækst og Læring. STATISTIK FOR

Læs mere

Den offentlige sektor på skrump

Den offentlige sektor på skrump Den offentlige sektor på skrump Antallet af arbejdstimer i den offentlige sektor pr. borger er nu på det laveste niveau siden. Det er faldet med 20 timer siden 9, og selvom omfanget af udlicitering har

Læs mere

Analyse: Udviklingen i tilgang til sygedagpenge

Analyse: Udviklingen i tilgang til sygedagpenge Analyse: Udviklingen i tilgang til sygedagpenge Maj 218 1. Indledning og sammenfatning I efteråret 216 viste en opfølgning på reformen af sygedagpenge fra 214, at udgifterne til sygedagpenge var højere

Læs mere

Børnefamiliers dagtilbud og arbejdsliv

Børnefamiliers dagtilbud og arbejdsliv Børnefamiliers dagtilbud og arbejdsliv Juni 2018 Børnefamiliers dagtilbud og arbejdsliv 5. juni 2018 Ufleksible og korte åbningstider i dagtilbud påvirker forældres arbejdsliv Baggrund Det er langt fra

Læs mere

I denne revision af demografipuljerne til Budget 2020 er hovedkonklusionerne følgende:

I denne revision af demografipuljerne til Budget 2020 er hovedkonklusionerne følgende: Forslag til demografiske beregninger til Budget 2020 og overslagsårene I dette notat præsenteres et forslag til demografisk regulering af budget 2020-2023, der er udarbejdet på baggrund af befolkningsprognosen

Læs mere

Pædagoger: Vi mangler tid til børnene og omsorgen

Pædagoger: Vi mangler tid til børnene og omsorgen PRESSEMEDDELELSE OG ANALYSE NOTAT BILLUND: April 2019 Pædagoger: Vi mangler tid til børnene og omsorgen BUPL/BUPL-A har i perioden 26. februar til 11. marts 2019 gennemført en landsdækkende undersøgelse,

Læs mere

Budgettemamøde. Nøgletal bord Dagtilbud og skoler

Budgettemamøde. Nøgletal bord Dagtilbud og skoler Budgettemamøde Nøgletal bord Dagtilbud og skoler Kr. pr. 0-5-årig Dagtilbud 90.000 Udgift pr. 0-5-årig i Greve Kommune, regioner og på landsplan 85.000 80.000 75.000 70.000 65.000 60.000 55.000 2011 2012

Læs mere

Udviklingen i kommunale udgifter til dagtilbud pr årig fra

Udviklingen i kommunale udgifter til dagtilbud pr årig fra 29. marts 2019 Udviklingen i kommunale udgifter til dagtilbud pr. 0-13-årig fra 2018-2019 Fra 2018 til 2019 er kommunernes serviceudgifter til dagtilbud (inklusive midler fra finansloven for 2019) faldet

Læs mere

Pædagoger: Vi mangler tid til børnene og omsorgen

Pædagoger: Vi mangler tid til børnene og omsorgen PRESSEMEDDELELSE OG ANALYSE NOTAT FREDERICIA: April 2019 Pædagoger: Vi mangler tid til børnene og omsorgen BUPL/BUPL-A har i perioden 26. februar til 11. marts 2019 gennemført en landsdækkende undersøgelse,

Læs mere

Regler for optagelse af børn i Hørsholm kommunes dagtilbud

Regler for optagelse af børn i Hørsholm kommunes dagtilbud Regler for optagelse af børn i Hørsholm kommunes dagtilbud Indholdsfortegnelse PASNINGSMULIGHEDER I HØRSHOLM...2 1. DAGTILBUD TIL BØRN FRA 0 6 ÅR...2 2. TILSKUDSORDNINGER...2 PROCEDURE VED OPSKRIVNING

Læs mere

Næstved Smnl. Region Hele Kommune gruppen Sjælland landet

Næstved Smnl. Region Hele Kommune gruppen Sjælland landet BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV 8.60 BUDGET 2013 5.28.20 Plejefamilier og opholdssteder for børn og unge kr. 0-22 årig 4043 4414 5206 3730 5.28.21 Forebyggende foranstaltninger for børn og unge kr. 0-22

Læs mere

Forslag til demografiske beregninger til Budget 2019 og overslagsårene

Forslag til demografiske beregninger til Budget 2019 og overslagsårene Forslag til demografiske beregninger til Budget 2019 og overslagsårene I dette notat præsenteres et forslag til demografisk regulering af budget 2019-2022, der er udarbejdet på baggrund af befolkningsprognosen

Læs mere

Velfærdens Danmarkskort Dagtilbud

Velfærdens Danmarkskort Dagtilbud 1 Velfærdens Danmarkskort Dagtilbud Velfærdens Danmarkskort kortlægger udviklingen på nogle af de mest centrale velfærdsområder i Danmark. Dette notat fokuserer på udviklingen i dagtilbud de seneste fem

Læs mere

Regler for Anvisning af pladser til dagtilbud og fritidsklubber

Regler for Anvisning af pladser til dagtilbud og fritidsklubber DRAGØR KOMMUNE 10. juli 2012 Social, Børn og Kultur Regler for Anvisning af pladser til dagtilbud og fritidsklubber I dette regelsæt beskrives Dragør Kommunes retningslinjer og administrative praksis i

Læs mere

Børne- og Familieudvalget. Budgettets hovedposter (netto-tal, 2016-priser, kr.): Driftsbemærkninger:

Børne- og Familieudvalget. Budgettets hovedposter (netto-tal, 2016-priser, kr.): Driftsbemærkninger: Budgettets hovedposter (netto-tal, 2016-priser, 1.000 kr.): Serviceområde 10 - Dagtilbud for børn Regnskab Budget Budget 2015 2016 2017 03.22.05 Skolefritidsordninger 25.383 32.414 28.187 05.22.07 Centrale

Læs mere

Notat vedrørende kapacitet for kommunale dagtilbud i Støvring

Notat vedrørende kapacitet for kommunale dagtilbud i Støvring Notat vedrørende kapacitet for kommunale dagtilbud i Støvring Forudsætninger for beregning af forventet børnetal Dette notat går udelukkende på kommunale dagtilbud i Støvring. Forventet antal børn i er

Læs mere

SMÅBØRNSALLIANCEN. Nedenfor opsummerer vi de fire delkonklusioner i overbliksnotatet.

SMÅBØRNSALLIANCEN. Nedenfor opsummerer vi de fire delkonklusioner i overbliksnotatet. SMÅBØRNSALLIANCEN De små børns læring og livsduelighed i Danmark Formålet med dette overbliksnotat er at sikre et fælles vidensgrundlag for drøftelserne i Småbørnsalliancen. Notatet giver således en introduktion

Læs mere

Børne- og Familieudvalget. Budgettets hovedposter (netto-tal, 2018-priser, kr.): Driftsbemærkninger:

Børne- og Familieudvalget. Budgettets hovedposter (netto-tal, 2018-priser, kr.): Driftsbemærkninger: Budgettets hovedposter (netto-tal, 2018-priser, 1.000 kr.): Serviceområde 10 - Dagtilbud for børn Regnskab Budget Budget 2017 2018 2019 03.22.05 Skolefritidsordninger 29.774 31.985 30.135 05.25.10 Fælles

Læs mere

Undersøgelse af mad til daginstitutioner

Undersøgelse af mad til daginstitutioner Undersøgelse af mad til daginstitutioner Resume Regeringen har besluttet, at børn i forskolealderen, som går i daginstitution senest d. 1. januar 2010 skal have et sundt måltid mad. Dette skal leveres

Læs mere

Udgiftspresset beregnes for de områder, hvor udgifterne i høj grad er afhængige af den demografiske udvikling. Det drejer sig om:

Udgiftspresset beregnes for de områder, hvor udgifterne i høj grad er afhængige af den demografiske udvikling. Det drejer sig om: Dato: 12.08.2019 Center for Økonomi og Personale Team Økonomi og Styring horsholm.dk Udgiftspresberegninger, budget 2020-2023 Udgiftspresset beregnes for de områder, hvor udgifterne i høj grad er afhængige

Læs mere

Bilag 2. Følsomhedsanalyse

Bilag 2. Følsomhedsanalyse Bilag 2 Følsomhedsanalyse FØLSOMHEDSANALYSE. En befolkningsprognose er et bedste bud her og nu på den kommende befolkningsudvikling. Det er derfor vigtigt at holde sig for øje, hvilke forudsætninger der

Læs mere

Børnehavestart i alderen 2 år 10 mdr.

Børnehavestart i alderen 2 år 10 mdr. LÆRING OG UDVIKLING Emne Børnehavestart 2 år 10 mdr. Til Familie- og uddannelsesudvalget Dato 7. februar 2019 Udarbejdet af Sabrina Lund NOTAT Børnehavestart i alderen 2 år 10 mdr. I nærværende notat redegøres

Læs mere

Pædagoger: Vi mangler tid til børnene og omsorgen

Pædagoger: Vi mangler tid til børnene og omsorgen April 2019 PRESSEMEDDELELSE OG ANALYSE NOTAT VARDE: Pædagoger: Vi mangler tid til børnene og omsorgen BUPL/BUPL-A har i perioden 26. februar til 11. marts 2019 gennemført en landsdækkende undersøgelse,

Læs mere

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET Antal indbyggere DEMOGRAFIKATALOG BUDGET 2017-2020 Befolkningen i Greve nu og i de kommende år Greve Kommune udarbejder hvert år et demografikatalog. I demografikataloget kan man se, om der kommer flere

Læs mere

Fremskrivning af plejeboligbehov

Fremskrivning af plejeboligbehov Fremskrivning af plejeboligbehov Plejeboligbehovet er i dette notat fremskrevet på baggrund af den seneste befolkningsprognose for Frederikssund Kommune dateret 28. februar 2018 samt behovsgrader beregnet

Læs mere

FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 91,8%

FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 91,8% Aarhus Kommune beelser: FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 91,8% OM RAPPORTEN OM RAPPORTEN RAPPORTENS OPBYGNING 01 Aarhus Kommune har i perioden marts - april 2017 gennemført en tilfredshedsundersøgelse

Læs mere

FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 91,7%

FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 91,7% Aarhus Kommune beelser: FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 91,7% OM RAPPORTEN OM RAPPORTEN RAPPORTENS OPBYGNING 01 Aarhus Kommune har i perioden marts - april 2017 gennemført en tilfredshedsundersøgelse

Læs mere

Optagelse i dagtilbud

Optagelse i dagtilbud Optagelse i dagtilbud Indholdsfortegnelse 1. Generelle bestemmelser...2 1.1. Dagtilbud...2 1.2. Ét tilskud pr. barn...2 1.3. Pasningsgaranti...2 2. Venteliste...2 2.1. Opskrivning på venteliste...2 2.2.

Læs mere

KERNEARBEJDSKRAFTEN FORLADER DET OFFENTLIGE

KERNEARBEJDSKRAFTEN FORLADER DET OFFENTLIGE 17. marts 2008 af Kristine J. Pedersen direkte tlf. 33557727 og Jes Vilhelmsen direkte tlf. 33557721 Resumé: KERNEARBEJDSKRAFTEN FORLADER DET OFFENTLIGE Fra 2005 til 2006 var der flere beskæftigede, der

Læs mere

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET Antal borgere DEMOGRAFIKATALOG BUDGET 2018-2021 Befolkningen i Greve nu og i de kommende år Greve Kommune udarbejder hvert år et demografikatalog. I demografikataloget kan man se, om der kommer flere ældre

Læs mere

Pædagoger: Vi mangler tid til børnene og omsorgen

Pædagoger: Vi mangler tid til børnene og omsorgen PRESSEMEDDELELSE OG ANALYSE NOTAT TØNDER: April 2019 Pædagoger: Vi mangler tid til børnene og omsorgen BUPL/BUPL-A har i perioden 26. februar til 11. marts 2019 gennemført en landsdækkende undersøgelse,

Læs mere

Baggrund. Kort om regler vedrørende garantiventelisten

Baggrund. Kort om regler vedrørende garantiventelisten KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Administrativt Ressourcecenter NOTAT 1. august 2019 Status på pasningsgarantien 1. august 2019 Baggrund Sagsnr. 2017-0070626 Dokumentnr. 2017-0070626-107

Læs mere

Udvikling i antallet af pædagoger

Udvikling i antallet af pædagoger Udvikling i antallet af pædagoger Socialistisk Folkepartis byrådsgruppe har bedt om en redegørelse for udviklingen i antallet af pædagoger, jf. artikel i JP Aarhus 12.oktober. Artiklen bygger på informationer,

Læs mere

FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 87,2%

FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 87,2% Aarhus Kommune beelser: FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 87,2% OM RAPPORTEN OM RAPPORTEN RAPPORTENS OPBYGNING 01 Aarhus Kommune har i perioden marts - april 2017 gennemført en tilfredshedsundersøgelse

Læs mere

Kontakter til praktiserende læger under sygesikringen 1997

Kontakter til praktiserende læger under sygesikringen 1997 Kontakter til praktiserende læger under sygesikringen 1997 Kontaktperson: Peter Kystol Sørensen, lokal 6207 I Sundhedsstyrelsen findes data fra Det fælleskommunale Sygesikringsregister for perioden 1990-1998.

Læs mere

KORAs kortlægning af dagtilbudsområdet

KORAs kortlægning af dagtilbudsområdet Børn & Kultur Dagtilbud 13. juli 2016 (jko) Sagsid. 16/14059 NOTAT KORAs kortlægning af dagtilbudsområdet Indhold og metode KORA 1 har med brug af 2014-tal analyseret kommunernes personaleforbrug i dagtilbud

Læs mere

DATA FOR FEBRUAR 2011 ER NU TILGÆNGELIGE I LOPAKS

DATA FOR FEBRUAR 2011 ER NU TILGÆNGELIGE I LOPAKS DATA FOR FEBRUAR 2011 ER NU TILGÆNGELIGE I LOPAKS INDHOLD 2 Lønudvikling 3 Personaleforbrug 4 Beskæftigelsesgrader 5 Personaleomsætning 6 Datagrundlag 13. maj 2011 Udviklingen i antal fuldtidsbeskæftigede,

Læs mere

Forslag til demografiske beregninger til Budget 2016 og overslagsårene

Forslag til demografiske beregninger til Budget 2016 og overslagsårene Forslag til demografiske beregninger til Budget 2016 og overslagsårene I dette notat præsenteres et forslag til demografisk regulering af budget 2016-2019, der er udarbejdet på baggrund af befolkningsprognosen

Læs mere

Administrationsgrundlag dagtilbud April 2019

Administrationsgrundlag dagtilbud April 2019 Administrationsgrundlag dagtilbud April 2019 Indhold Indledning... 2 Normeringsprincipper... 2 Normering til deltidspladser... 2 Almindelige deltidspladser... 2 Deltidspladser i forbindelse med barsel

Læs mere

Pædagoger: Vi mangler tid til børnene og omsorgen

Pædagoger: Vi mangler tid til børnene og omsorgen PRESSEMEDDELELSE OG ANALYSE NOTAT KOLDING: April 2019 Pædagoger: Vi mangler tid til børnene og omsorgen BUPL/BUPL-A har i perioden 26. februar til 11. marts 2019 gennemført en landsdækkende undersøgelse,

Læs mere

Visitationsregler for optagelse af børn i dagtilbud 0-5 år i. Albertslund Kommune. Dato: GENERELT

Visitationsregler for optagelse af børn i dagtilbud 0-5 år i. Albertslund Kommune. Dato: GENERELT Visitationsregler for optagelse af børn i dagtilbud 0-5 år i Albertslund Kommune GENERELT Dato: 12.02.2019 Pasningsgaranti Ifølge Dagtilbudslovens 23 og 27 er der pasningsgaranti for alle børn, der er

Læs mere

Budgettet vedr. tilskud til privatinstitutioner mv. forøget med 5,6 mio. kr., hvilket har reduceret Fælles formål tilsvarende.

Budgettet vedr. tilskud til privatinstitutioner mv. forøget med 5,6 mio. kr., hvilket har reduceret Fælles formål tilsvarende. Budgettets hovedposter (netto-tal, 2018-priser, 1.000 kr.): Serviceområde 10 - Dagtilbud for børn Regnskab Budget Budget 2016 2017 2018 03.22.05 Skolefritidsordninger 28.952 28.554 31.649 05.22.07 Centrale

Læs mere

NOTAT: Kapicitetsredegørelse for dagtilbudsområdet 2019

NOTAT: Kapicitetsredegørelse for dagtilbudsområdet 2019 Skole og Børn Sekretariatet Sagsnr. 318587 Brevid. 3140509 NOTAT: Kapicitetsredegørelse for dagtilbudsområdet 2019 23. april 2019 På baggrund af den seneste befolkningsprognose for Roskilde Kommune fra

Læs mere

Notat vedrørende kapacitet for Karensmindeskolen og Bavnebakkeskolen

Notat vedrørende kapacitet for Karensmindeskolen og Bavnebakkeskolen Notat vedrørende kapacitet for og Bavnebakkeskolen Forudsætninger for beregning af forventet elevtal Dette notat omhandler udelukkende og Bavnebakkeskolen. Antal elever i skoleåret 16/17 er faktiske elever

Læs mere

Elevtal i grundskolen i skoleåret 2017/18

Elevtal i grundskolen i skoleåret 2017/18 Side 1 af 5 Elevtal i grundskolen i skoleåret 2017/18 Det samlede antal elever i grundskolen ændrer sig sjældent meget fra år til år, men fordelingen af elever på folkeskoler og frie grundskoler gør, og

Læs mere

Elevtal for grundskolen 2010/2011

Elevtal for grundskolen 2010/2011 Elevtal for grundskolen 2010/2011 Af Mathilde Ledet Molsgaard I 2010/11 er der ca. 713.000 elever i grundskolen. Andelen af elever i frie grundskoler og efterskoler har været stigende i perioden siden

Læs mere

Budget/regnskab: Budget 2006 Opgjort som: Blandet tabel antal elever, pr. lære, pr. skole, pr. lære og procent

Budget/regnskab: Budget 2006 Opgjort som: Blandet tabel antal elever, pr. lære, pr. skole, pr. lære og procent Nøgletalsrapport 2005 Teknisk specifikationsliste Generelle bemærkninger I rapporten indgår regnskabstal for år 2002, 2003 og 2004. Regnskabstallene er omregnet til år 2004 prisniveau. Hertil er benyttet

Læs mere

Camilla Dalsgaard, Katrine Nøhr og Anne Line Tenney Jordan. Personale og børn i kommunernes dagtilbud

Camilla Dalsgaard, Katrine Nøhr og Anne Line Tenney Jordan. Personale og børn i kommunernes dagtilbud Camilla Dalsgaard, Katrine Nøhr og Anne Line Tenney Jordan Personale og børn i kommunernes dagtilbud En undersøgelse af perioden 2007-2012 Personale og børn i kommunernes dagtilbud En undersøgelse af perioden

Læs mere

BØRNEPASNINGSPOLITIK Drift, serviceudgifter

BØRNEPASNINGSPOLITIK Drift, serviceudgifter Indledning Området administreres af Børneudvalget. Området omfatter udgifter til dagpleje, vuggestuer, børnehaver, integrerede daginstitutioner samt tilskud til privat pasning. Området omfatter både almindelige

Læs mere

Mål og Midler Dagtilbud

Mål og Midler Dagtilbud Fokusområder i 2014 Fokusområder er de faglige og økonomiske mål/indsatsområder, som der sættes særligt fokus på i budgetperioden. De udvælges ud fra politiske målsætninger, ny lovgivning eller aktuelle

Læs mere

Elevtal for grundskolen 2009/2010

Elevtal for grundskolen 2009/2010 Elevtal for grundskolen 29/21 Af Alexander Uldall Kølving Elevtallet har været faldende i perioden 26/7 til 29/1. For skoleåret 29/1 var der sammenlagt 715.833 elever i den danske grundskole, og sammenlagt

Læs mere

FOA præsenterer her 2. udgave af status på ældreområdet. Analysen samler de mest centrale tal på ældreområdet.

FOA præsenterer her 2. udgave af status på ældreområdet. Analysen samler de mest centrale tal på ældreområdet. 18. december 2017 Ældreområdet 2017 FOA præsenterer her 2. udgave af status på ældreområdet. Analysen samler de mest centrale tal på ældreområdet. Ny banebrydende undersøgelse om normeringer på plejecentre

Læs mere

NOTAT Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale Møllevænget Nexø CVR:

NOTAT Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale Møllevænget Nexø CVR: NOTAT Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale Møllevænget 1 3730 Nexø CVR: 26 69 63 48 20. marts 2018 J. nr. XXX Demografikorrektion 1 til budget 2019 og overslagsårene 1. Indledning I forbindelse

Læs mere

Puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud

Puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud Puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud Svar på ofte stillede spørgsmål DISPENSATION FRA ANSØGNINGSFRISTEN... 2 KAN KOMMUNALBESTYRELSEN VEDTAGE ÆNDRINGER I TAKSTER OG TILSKUD FØR KOMMUNEN HAR

Læs mere

NOTAT Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale Møllevænget Nexø CVR:

NOTAT Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale Møllevænget Nexø CVR: NOTAT Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale Møllevænget 1 3730 Nexø CVR: 26 69 63 48 21. marts 2019 J. nr. XXX Demografikorrektion 1 til budget 2020 og overslagsårene 1. Indledning I forbindelse

Læs mere

FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 85%

FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 85% Aarhus Kommune beelser: 385 FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 85% OM RAPPORTEN OM RAPPORTEN RAPPORTENS OPBYGNING 01 Aarhus Kommune har i perioden marts - april 2017 gennemført en tilfredshedsundersøgelse

Læs mere

Fælles kommunal ledelsesinformation på dagtilbudsområdet. Endelig beskrivelse af indikatorer

Fælles kommunal ledelsesinformation på dagtilbudsområdet. Endelig beskrivelse af indikatorer Fælles kommunal ledelsesinformation på dagtilbudsområdet KL Endelig beskrivelse af indikatorer KL Fælles kommunal ledelsesinformation på dagtilbudsområdet Endelig beskrivelse af indikatorer Rambøll Management

Læs mere

FORÆLDRETILFREDSHED 2017

FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Aarhus Kommune beelser: Svarprocent: 96% FORÆLDRETILFREDSHED Forældretilfredshed OM RAPPORTEN 01 OM RAPPORTEN Aarhus Kommune har i perioden marts - april gennemført en tilfredshedsundersøgelse blandt samtlige

Læs mere

Børn - Dagtilbud. Børn - Dagtilbud. 05.25.10 Fælles formål

Børn - Dagtilbud. Børn - Dagtilbud. 05.25.10 Fælles formål Børn - Dagtilbud Den samlede budgetramme for Dagtilbud er opdelt på følgende områder: Funktion Hovedområde (beløb i 1.000 kr. netto) Budget 2015 05.25.10 Fælles formål 22.034 05.25.11 Dagpleje 53.863 05.25.13

Læs mere

Notat vedr. udviklingen på dagtilbudsområdet Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.:

Notat vedr. udviklingen på dagtilbudsområdet Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.: BØRN OG UNGE Notat vedr. udviklingen på dagtilbudsområdet Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 www.herning.dk Dato: 24. maj 2017 Thomas Herskind Louise Raunkjær Udviklingen på dagtilbudsområdet

Læs mere

Regler for Anvisning af pladser til dagtilbud, fritidshjem/sfo og fritidsklubber

Regler for Anvisning af pladser til dagtilbud, fritidshjem/sfo og fritidsklubber DRAGØR KOMMUNE 10. juli 2012 Social, Børn og Kultur Regler for Anvisning af pladser til dagtilbud, fritidshjem/sfo og fritidsklubber I dette regelsæt beskrives Dragør Kommunes retningslinier og administrative

Læs mere

FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 89,3%

FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 89,3% Aarhus Kommune beelser: FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 89,3% OM RAPPORTEN OM RAPPORTEN RAPPORTENS OPBYGNING 01 Aarhus Kommune har i perioden marts - april 2017 gennemført en tilfredshedsundersøgelse

Læs mere

Børnetalsprognose og kapacitet

Børnetalsprognose og kapacitet Børnetalsprognose og kapacitet 2019-2023 Udarbejdet af Sekretariat og Dagtilbud og Økonomi, april 2019. Acadre nr. 19/6582 Indhold 1. Indledning...3 2. Forventet behov for pladser...3 2.1 Befolkningsprognosen...3

Læs mere

FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 89,2%

FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 89,2% Aarhus Kommune beelser: FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 89,2% OM RAPPORTEN OM RAPPORTEN RAPPORTENS OPBYGNING 01 Aarhus Kommune har i perioden marts - april 2017 gennemført en tilfredshedsundersøgelse

Læs mere

REGLER FOR OPTAGELSE AF BØRN I DAGTILBUD 0-5 år I ALBERTSLUND KOMMUNE

REGLER FOR OPTAGELSE AF BØRN I DAGTILBUD 0-5 år I ALBERTSLUND KOMMUNE 1 Albertslund Kommune Børne- og Ungeforvaltningen 3. september 2012 Institutionsafdelingen GENERELT REGLER FOR OPTAGELSE AF BØRN I DAGTILBUD 0-5 år I ALBERTSLUND KOMMUNE Pasningsgaranti Ifølge Dagtilbudslovens

Læs mere