Patientinformation vedrørende kunstigt hofteled

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Patientinformation vedrørende kunstigt hofteled"

Transkript

1 Patientinformation vedrørende kunstigt hofteled Velkommen til Kysthospitalet: Med denne pjece ønsker vi dig velkommen til Kysthospitalet. Vi vil samtidig give dig nogle grundlæggende informationer om at få et kunstigt hofteled, om hvad du kan forvente dig af indlæggelsen, og hvordan den efterfølgende genoptræning vil foregå. Informationen er tænkt som et supplement til den samtale, du har haft med lægen forud for din operation. Kunstigt hofteled: Hvilke patienter får tilbudt et kunstigt hofteled? Et kunstigt hofteled er et tilbud til patienter med almindelig slidgigt, leddegigt samt andre sygdomme, som medfører slidgigt i hofterne. Når brusken i leddet er slidt ned, bliver det ofte nødvendigt at indsætte en hofteprotese. I Danmark får ca patienter hvert år en hofteprotese.

2 Et kunstigt hofteled tilbydes, når man på grund af smerter eller andre gener, oplever en generende nedsat daglig funktion. Det er vigtigt, at du først har gennemprøvet en medicinsk behandling, da den ofte vil kunne minimere gener og dermed udskyde behovet for en hofteledsoperation. Mål og forventninger: Realistiske mål efter operationen er: At du opnår fuldstændig eller næsten fuldstændig smertefrihed At du opnår en væsentlig forbedret gangfunktion At du kan færdes både inde og ude uden stok At du kan genoptage vante idrætsaktiviteter, undtagen løb og kontaktsport En kunstig hofte holder ikke for evigt for alle patienter. Dette skyldes, at protesedelene kan slides så meget, at den kunstige hofte løsrives fra knoglen. For over 95 % af patienterne holder en kunstig hofte i mindst 10 år og for over 90 % i mindst 15 år. Der er en sammenhæng mellem, hvor meget du belaster protesen og risikoen for, at den løsner sig. Dette betyder dog ikke, at du skal skåne eller spare din nye hofte. Meningen med operationen er jo netop, at du skal slippe for smerterne og få en bedre gangfunktion. Hvis den kunstige hofte på et tidspunkt slides løs, får du smerter og skal kontakte din egen læge. En kunstig hofte kan udskiftes ved en ny operation. Protesen: Det kunstige hofteled, som vi bruger på Kysthospitalet, er en gennemprøvet protese, som har vist god funktion over mange år. Et kunstigt hofteled består af en lårbensprotese af metal og en hofteskål af plastik (polyetylen). De to komponenter cementeres fast i henholdsvis hofteskål og lårben. Cementen, vi anvender, er ligeledes gennemprøvet gennem mange år. I forbindelse med operationen vil kirurgen fjerne den slidte brusk i hofteskålen, samt det slidte lårbenshoved. Lårbenshovedet kan imidlertid anvendes til at hjælpe andre patienter, og vi vil derfor spørge dig, om vi må donere lårbenshovedet til Rigshospitalets knoglebank. Her vil ledhovedet blive nedfrosset og brugt til andre patienter ved lejlighed. Såfremt du er indforstået hermed, vil du få foretaget en ekstra blodprøve for at sikre, at ledhovedet er fri for smitsomme sygdomme.

3 Er der risiko ved en hofteledsoperation? Ved alle former for operationer, er der risiko for komplikationer. Det er der også, når vi indsætter et kunstigt hofteled, selvom vi selvfølgelig med alle midler forsøger at undgår det. Hofteprotesen kan gå af led: Ca. 5 % risikerer, at hoften går af led. Risikoen mindskes, hvis man i de første 3 måneder efter operationen følger de anviste regler om bevægelse, som er en del af genoptræningen efter operationen. Går hoften alligevel ud af led, sættes den på plads igen, mens du er i en kort bedøvelse. Blodpropper: Der er risiko for udvikling af blodpropper i benene, fordi blodgennemstrømningen gennem blodkarrene er nedsat ved sengeleje efter operationen. For at forebygge dette, skal du helst træne allerede på selve operationsdagen. Vi anbefaler, at du går omkring så meget som muligt. Efter operationen får du rutinemæssigt blodfortyndende medicin, som gives som en tablet, du skal tage om aftenen. Du vil blive informeret om, hvor længe du skal fortsætte med behandlingen inden udskrivelsen. Risikoen for udvikling af blodpropper i benene er 2-5 %. Betændelse/infektion i såret: Betændelse/infektion kan opstå i såret, men også omkring de kunstige leddele, der er opereret ind. Derfor giver vi en aktivitet, det vil sige at du ikke krydser det opererede ben ind over midtlinien, og ikke bøjer hoften mere end 90 grader. Nervepåvirkning: I sjældne tilfælde kan nerven ischiadicus beskadiges i forbindelse med operationen, da nerven ligger i meget tæt relation til bagsiden af hofteleddet. Nervebeskadigelsen er oftest forbigående. Benlængdeforskel: Selvom der foretages en grundig måltagning før operationen, kan der ikke sikres, at benlængden bliver helt ens efter indgrebet. Det tilstræbes, at forskellen ikke bliver mere end 1-2 cm. En eventuel forskel vil sjældent være forbundet med ubehag, og kan korrigeres med skoindlæg eller en hælforhøjelse. Den endelige forskel i benlængden kan først vurderes efter 3 måneder. Beslutning om operation: Som det fremgår, er der både fordele og ulemper forbundet med indsættelse af et kunstigt hofteled. Beslutningen kræver din egen deltagelse, hvor både fordele og ulemper må overvejes inden beslutningen træffes, i samråd med ortopædkirurgen.

4 Før indlæggelsen: Motion: Mens du venter på operationen, er det en fordel, hvis du fortsat holder dig mest muligt i gang ved fx at cykle, svømme eller gå ture. Det er vigtigt, at du allerede nu spiser en sund og varieret kost. Det kan nedsætte risikoen for komplikationer og samtidig har det betydning for, hvordan dit sår heler efter operationen. En sund og varieret kost vil også forebygge, at du bliver unødig træt efter operationen. Det er vigtigt, at du fortæller lægen, hvis du har haft et stort vægttab op til indlæggelsen. Det er ikke hensigtsmæssigt at tabe sig for meget lige før en stor operation. Det frarådes også at gå på slankekur umiddelbart efter operationen, det bør tidligst ske 2-3 måneder efter operationen. Hvis du ønsker en bestemt diæt under indlæggelsen, skal du give besked om dette ved indlæggelsen. Rygning og alkohol: Rygning og et dagligt alkoholforbrug medfører øget risiko for komplikationer efter operationen. Vi anbefaler derfor, at du ophører eller reducerer rygning og alkoholindtagelse mest muligt op til operationen. Ønsker du at holde op med at ryge, kan du anvende nikotintyggegummi eller plaster. Drøft eventuelt med din egen læge, hvad der er det bedste valg for dig. Andre sygdomme: Lider du af medicinske sygdomme som fx sukkersyge eller forhøjet blodtryk, bør du få det kontrolleret hos din egen læge, så snart du har taget beslutning om operation. Infektioner som fx blærebetændelse eller en tandbyld skal være færdigbehandlet inden operationen. Forberedelse og indlæggelse: Inden du bliver indlagt, er det en god idé at overveje, om du eventuelt får brug for hjemmehjælp efter udskrivelsen. Langt de fleste kan selv klare personlig hygiejne og påklædning, men nogle kan have brug for hjælp til indkøb og rengøring. Bor du alene og har du ikke nogen, der kan hjælpe dig i nærheden, så ring allerede nu til din lokale hjemmepleje og fortæl dem, at du skal indlægges og forventer udskrivelse efter 3-4 dage. Medbring telefonnummer og evt. navn på hvem, du har talt med til indlæggelsen, så bekræfter vi din bestilling en af de første indlæggelsesdage. Du vil få brug for at låne hjælpemidler med hjem, da du ikke må bøje mere end 90 grader i hofteleddet i de første tre måneder. Du får udleveret en toiletforhøjer, to albuestokke, en gribetang, en skråpude og et skohorn, som du låner med hjem fra Kysthospitalet i 6 uger. Mener du imidlertid, at du får brug for større hjælpemidler såsom en toiletstol, kan du bestille dette på dit lokale hospitals hjælpemiddelkontor. Det kan være en god idé at få hjælp til at få sengeklodser under sin seng inden indlæggelsen. Det kan være sengeklodser, du låner på hjælpemiddeldepotet eller måske bare et par telefonbøger. Mange har glæde af at indkøbe de mest nødvendige fødevarer inden indlæggelsen, så det ikke er det første, du skal tænke på efter hjemkomsten.

5 Da du selv skal sørge for hjemtransport, er det ligeledes en god idé allerede at arrangere dette med venner og familie inden indlæggelsen. Du kan uden problemer sidde på forsædet i en almindelig personbil. Har du Falck-abonnement er dette også en mulighed, og du bedes i det tilfælde medbringe dit abonnementskort. Hvad skal du medbringe? Ved indlæggelsen bedes du medbringe et par sko med gummisål, som sidder godt fast om foden, en toilettaske og evt. en morgenkåbe. Du forventes selv at medbringe tøj til hele indlæggelsen. Medbring også noget løstsiddende tøj som fx joggingtøj. Et par gode bøger og en mobiltelefon kan også være en god idé. Medicin: Du skal selv medbringe din sædvanlige medicin til indlæggelsen, med mindre du har aftalt andet med lægen. Medicinen administrerer du selv helt som du er vant til hjemmefra. På operationsdagen skal du møde fastende. Dvs. at du må spise og drikke frit indtil 6 timer før operationen og herefter må du kun drikke vand, saft, kaffe og te 2 timer før operationen. Du skal møde på Kysthospitalets operationsgang, hvor du vil blive modtaget af en opvågningssygeplejerske. Hun vil anvise dig en seng og noget operationstøj, som du skal iklæde dig. Du vil få lagt et drop og få noget smertestillende medicin, lige inden du skal ind på operationsstuen. Operationen varer ca. 1½ time og foregår i rygbedøvelse med mindre andet er aftalt. Hvis du gerne vil sove under operationen, giver vi dig et sovemiddel i forbindelse med selve operationen, der hurtigt er ude af kroppen igen, således at du allerede er ved fuld bevidsthed, når operationen er afsluttet. Efter operationen: Selvom du føler dig fuldstændig vågen efter operationen, kommer du på opvågningsafdelingen bagefter. Her vil opvågningssygeplejersken holde øje med din vejrtrækning, dit blodtryk og om alt går som det forventes, samt om du får smerter eller kvalme. Når bedøvelsen har fortaget sig, vil du få tilbudt noget at spise og senere vil du blive hjulpet ud af sengen og fulgt ud på toilettet. Efter nogle timer vil du blive overflyttet til vores sengeafsnit. Indlæggelsen på afsnit for genoptræning og pleje GPL : På sengeafsnittet får du et eneværelse med eget bad. Der er telefon på værelset, men vi gør opmærksom på, at du selv skal betale for udgående samtaler. Under indlæggelsen lægger vi vægt på, at du gør så meget som muligt selv, idet det vil gøre det nemmere for dig, når du kommer hjem. Vi vil naturligvis være til rådighed og hjælpe dig, hvor det er nødvendigt, og vi vil forsøge at give dig de råd og den vejledning, der gør det muligt for dig at genoptage din vanlige livsførelse så hurtigt som muligt.

6 Forplejning: Maden på sengeafdelingen leveres fra Restaurant Frederik og Louise og er af meget høj standard. Morgenmaden anrettes og serveres på værelset. Frokosten er en 2-retters menu, der indtages enten i dagligstuen eller på værelset. Aftensmåltidet vælges mellem dagens varme ret eller smørrebrød. Som pårørende kan du spise med mod betaling du skal blot give besked dagen før. Smertebehandling: Det er vigtigt, at vi får etableret et godt samarbejde omkring dine smerter efter operationen. Du skal forvente nogen smerter, men vi vil gøre alt, hvad der står i vores magt for at afhjælpe så mange af dem som muligt. Vores smertebehandling på Kysthospitalet er ganske unik, idet vi i forbindelse med operationen anlægger et lokalt smertekateter i hofteleddet, som kontinuerligt fungerer med et lokalbedøvende middel. Derudover vil du blive sat i fast behandling med et eller flere smertestillende præparater, som alt sammen skal sikre dig den bedst mulige smertedækning. Det er meget vigtigt, at du siger til, hvis du har behov for mere smertestillende. Jo før du siger til, jo nemmere er det at hjælpe dig. Genoptræning: Du bliver hver dag trænet to gange af en fysioterapeut undtagen om lørdagen, men det er vigtigt at du også selv træner så meget, du kan, og kun betragter sengen som et sted, hvor du hviler dig helt som derhjemme. Fysioterapeuten udleverer et træningsprogram, som du skal fortsætte med at følge derhjemme efter udskrivelsen. I nogle tilfælde vil du blive rådet til at gå til ambulant genoptræning, og vi vil da skrive en henvisning til din kommune. Udskrivelsen: Vi forventer at du kan klare mere og mere selv efter få dage, og du skal regne med at blive udskrevet om torsdagen, hvis du bliver indlagt en mandag, og søndagen, hvis du bliver indlagt en torsdag. Du skal forlade dit værelse kl. 11 og vil få den sidste træning om formiddagen. Frokost er ikke inkluderet den sidste dag. Du vil først få taget et røntgenbillede i forbindelse med den ambulante kontrol. Efter udskrivelsen: Smerter: Det er helt normalt, at der forekommer smerter i en periode efter operationen i forbindelse med øgning af gang og aktiviteter, Det kan være en god idé at afpasse træningen efter smerterne, således at musklerne indimellem får lidt ro. Du får smertestillende medicin med hjem, så du har nok indtil vi ser dig i ambulatoriet. Hævelse og blodansamlinger: Hævelse af det opererede ben er normalt og skyldes dels følger efter operationen, dels at gangfunktionen ikke er helt normal de første tre måneder. Hævelsen kan omfatte hele

7 benet inklusiv ankel og fod, og forsvinder igen efter 3-4 måneder. Blå mærker og blodansamlinger er ligeledes normalt og forsvinder af sig selv efter nogle uger. Bevægeindskrænkning: De første tre måneder efter operationen må du ikke: Bøje hofteleddet over 90 grader Krydse benene Dreje benet indad Du skal ligeledes sove med en pude mellem benene de første tre måneder, hvis du sover på siden. Sygemelding: Normalt er man sygemeldt tre måneder efter operationen. Dette gælder især, hvis du har tungt fysisk arbejde eller meget stående og gående arbejde. Mere stillesiddende arbejde kan genoptages, når du føler dig klar. Bilkørsel: Bilkørsel kan normalt genoptages, når du har helt kontrol over benet. Det vil sige når din reaktionsevne er genoprettet, og du kan flytte fødderne mellem bilens pedaler på forsvarlig vis og ikke længere tager stærk smertestillende medicin. Det tager normalt mellem 3-6 uger. Sport: Sportslige udfoldelser kan genoptages efter tre måneder, men bør begrænses til gang, cykling, svømning, golf, tennis, let skiløb o.l. Undgå kontaktsport (fx fodbold og håndbold), hop og længere løbeture, da risikoen for at skade det opererede led herved stiger. Cykling: Du må gerne træne på kondicykel, når du kommer hjem. Vær opmærksom på at sadlen ikke sidder for lavt, idet hoften ikke må bøje mere end 90 grader. Almindelig cykel kan benyttes, når du er sikkert gående uden brug af hjælpemidler, typisk efter 3 måneder. Seksuelt samkvem: Mange patienter har tit spørgsmål vedrørende sex og samliv efter operationen. Der er ikke nogen tidsgrænse for, hvornår du må genoptage dit seksualliv efter operationen. Det er blot vigtigt, at du overholder de gældende regler for almindelig aktivitet, det vil sige at du ikke krydser det opererede ben ind over midtlinien, og ikke bøjer hoften mere end 90 grader. Lufthavne: Det nye led indeholder metal, som kan udløse alarmen ved sikkerhedscheck i lufthavne. Du skal blot forklare, at du har fået indopereret et nyt led. Man er i lufthavnene vant til at

8 håndtere denne situation, og det giver ikke problemer. Brev med oplysning om operationen er ikke nødvendigt, ligesom du heller ikke kan få anført i dit pas, at du har en kunstig hofte. Kontrol efter udskrivelsen: Du skal ses i vores ambulatorium til trådfjernelse efter dage. Du får en tid med hjem inden udskrivelsen. 6 uger efter operationen planlægges en ny ambulant kontrol hos den opererende overlæge. Den ambulante tid får du ved udskrivelsen eller den tilsendes umiddelbart efter. Er der problemer med hofteleddet lægges den videre behandlingsplan. Har du spørgsmål, kan disse med fordel skrives ned og medbringes ved denne kontrol, der som hovedregel er afslutningen på operationsforløbet. Yderligere information: Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. Kysthospitalet Skodsborg Strandvej 125 A 2942 Skodsborg Spørgsmål vedrørende planlægning af operation og indlæggelse, kan rettes til: Patientvejleder Dorthe Mikkelsen tlf Udenfor Kysthospitalets åbningstid kan der rettes henvendelse til sengeafsnittet på tlf , der vil formidle kontakt til rette person. Egne noter:

9 Huskeliste: Bestille hjemmehjælp hvis nødvendigt Bestille hjælpemidler hvis nødvendigt Aftale afhentning Købe ind til de første dage efter udskrivelsen Medbringe gode sko Tøj til hele indlæggelsen Morgenkåbe Toiletsager Egen medicin Bøger, blade m.m.

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om kunstig hofte (hoftealloplastik)

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om kunstig hofte (hoftealloplastik) Viborg Privathospital - Patientinformation Alt hvad du bør vide om kunstig hofte (hoftealloplastik) Velkommen til Viborg Privathospital Denne vejledning er tænkt som en kort information om sygdommen, om

Læs mere

Patientinformation. Kunstigt knæ... Velkommen til Vejle Sygehus. Ortopædkirurgisk Afdeling

Patientinformation. Kunstigt knæ... Velkommen til Vejle Sygehus. Ortopædkirurgisk Afdeling Patientinformation Kunstigt knæ... Velkommen til Vejle Sygehus Ortopædkirurgisk Afdeling 1 Notater Send oplysningsskema til afdeling A250 i den frankerede svarkuvert - senest d.... 2 Vigtige datoer Navn:...

Læs mere

Knæprotese INFORMATION OM KNÆOPERATION. Del-protese (Oxford-protese) Hel-protese

Knæprotese INFORMATION OM KNÆOPERATION. Del-protese (Oxford-protese) Hel-protese Knæprotese INFORMATION OM KNÆOPERATION Del-protese (Oxford-protese) Hel-protese PAT I E N T E N I C E N T R U M Velkommen til Privathospitalet Mølholm Med denne pjece vil vi fortælle om de forberedelser

Læs mere

Patientinformation Operation for bevægelsesindskrænkning i albuen release

Patientinformation Operation for bevægelsesindskrænkning i albuen release Patientinformation Operation for bevægelsesindskrænkning i albuen release Patientinformation Indholdsfortegnelse 2 Hvordan foretages operationen? 4 Forberedelser til operationen 5-6 Kom i form Medicin

Læs mere

Patientvejledning. Generel vejledning. i forbindelse med din operation

Patientvejledning. Generel vejledning. i forbindelse med din operation Patientvejledning Generel vejledning i forbindelse med din operation Aleris-Hamlet deltager i Sundhedsministeriets landsdækkende undersøgelser om patientoplevelser. Det er en stikprøverundersøgelse og

Læs mere

Spinalstenose operation i lænderyggen

Spinalstenose operation i lænderyggen Spinalstenose operation i lænderyggen Patientvejledning Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Ortopædkirurgisk Afsnit Indholdsfortegnelse Spinalstenose i lænderyggen... 3 Før indlæggelsen...

Læs mere

Brystforstørrende operation med eget fedt Amalieklinikken i København

Brystforstørrende operation med eget fedt Amalieklinikken i København Brystforstørrende operation med eget fedt Amalieklinikken i København En brystforstørrende operation kan enten foretages med implantater eller med dit eget fedtvæv. Teknikken med implantater kan du læse

Læs mere

Patientinformation -om hoftebrud og hofteprotese

Patientinformation -om hoftebrud og hofteprotese Patientinformation -om hoftebrud og hofteprotese Regionshospitalet Randers/Grenaa Ortopædkirurgisk afdeling Denne pjece er en orientering om, hvad du kan og må med en kunstig hofte indsat efter hoftebrud.

Læs mere

Brystforstørrende operation med implantater Amalieklinikken i København

Brystforstørrende operation med implantater Amalieklinikken i København Brystforstørrende operation med implantater Amalieklinikken i København En brystforstørrende operation kan enten foretages med brystimplantater eller med dit eget fedtvæv. Teknikken med eget fedtvæv kan

Læs mere

Fjernelse af brystimplantater Amalieklinikken i København

Fjernelse af brystimplantater Amalieklinikken i København Fjernelse af brystimplantater Amalieklinikken i København Nogle kvinder ønsker af forskellige grunde at få fjernet deres brystimplantater. Dette er en ret enkel operation, som nogle kan få foretaget i

Læs mere

Efter forundersøgelsen er der en betænkningstid på mindst 1 uge før endelig aftale om operation kan foretages.

Efter forundersøgelsen er der en betænkningstid på mindst 1 uge før endelig aftale om operation kan foretages. Brystløft - Amalieklinikken i København Hos nogle kvinder hænger brysterne allerede fra puberteten, men som regel er det en følge af graviditeter og amning eller en følgevirkning til stort vægttab. Et

Læs mere

Stivgørende rygoperation

Stivgørende rygoperation Patientinformation Stivgørende rygoperation -instrumenteret dese og uinstrumenteret dese www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Medbring denne vejledning på din operationsdag Denne pjece indeholder information

Læs mere

Nedsynkning af underlivet

Nedsynkning af underlivet Information om operation for Nedsynkning af underlivet Hvidovre Hospital Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Gynækologisk Ambulatorium Indhold Hvad er nedsynkning?... 3 Hvad skal jeg gøre inden operationen?...

Læs mere

Stivgørende operation i nakken (Cervikal dese)

Stivgørende operation i nakken (Cervikal dese) (Cervikal dese) Aarhus Universitetshospital NK Tlf. 7846 3390 Nørrebrogade 44 DK-8000 Aarhus C www.auh.dk Med denne vejledning vil vi gerne give dig og dine pårørende nogle generelle oplysninger om din

Læs mere

Kravebensbrud, der ikke vil hele Patientvejledning. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi

Kravebensbrud, der ikke vil hele Patientvejledning. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kravebensbrud, der ikke vil hele Patientvejledning Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Du har haft et brud på kravebenet, som ikke er ophelet. Hos nogle sker det, at bruddet ikke heler

Læs mere

Patientvejledning. HemiCAP. Miniprotese i knæ

Patientvejledning. HemiCAP. Miniprotese i knæ Patientvejledning HemiCAP Miniprotese i knæ Beskadigelse af brusken i knæet sker typisk i forbindelse med udøvelse af sport eller ved ekstreme fysiske belastninger af knæet under arbejde. Oftest opstår

Læs mere

Patientvejledning. Rekonstruktion af. Forreste korsbånd (ACL)

Patientvejledning. Rekonstruktion af. Forreste korsbånd (ACL) Patientvejledning Rekonstruktion af Forreste korsbånd (ACL) Denne patientvejledning handler om den operation, du skal have foretaget. Vi anbefaler, at du også læser folderen Generel vejledning i forbindelse

Læs mere

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om operation for ledskred af knæskallen (MPFL-rekonstruktion)

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om operation for ledskred af knæskallen (MPFL-rekonstruktion) Viborg Privathospital - Patientinformation Alt hvad du bør vide om operation for ledskred af knæskallen (MPFL-rekonstruktion) Velkommen til Viborg Privathospital Denne vejledning er tænkt som en kort information

Læs mere

Patientvejledning. Medicinsk kræftbehandling. Onkologisk Afdeling

Patientvejledning. Medicinsk kræftbehandling. Onkologisk Afdeling Patientvejledning Medicinsk kræftbehandling Onkologisk Afdeling Patientvejledning om medicinsk kræftbehandling Denne vejledning handler om de spørgsmål og problemer, der ofte melder sig ved kræftsygdom

Læs mere

OPERATION FOR DISKUSPROLAPS I NAKKEN

OPERATION FOR DISKUSPROLAPS I NAKKEN OPERATION FOR DISKUSPROLAPS I NAKKEN Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk OM DISKUSPROLAPS I NAKKEN Diskus er betegnelsen for den elastiske båndskive

Læs mere

ACL rekonstruktion. Patientinformation. Forreste korsbåndsskade

ACL rekonstruktion. Patientinformation. Forreste korsbåndsskade ACL rekonstruktion Patientinformation Forreste korsbåndsskade En forreste korsbåndsskade er en meget almindelig idrætsskade. Årligt diagnosticeres ca. 4.500 nye korsbåndsskader i Danmark, hvoraf ca. 3.000

Læs mere

Samtykke og information

Samtykke og information Samtykke og information Ved plastikkirurgisk og kosmetisk behandling gælder der særlige lovregler, der skal sikre at du som patient er velinformeret og giver dit samtykke til behandling på baggrund af

Læs mere

Introduktion 3. Information til pårørende, venner og besøgende 4. Dit forløb på intensivafdelingen 9. Når du forlader intensivafdelingen 12

Introduktion 3. Information til pårørende, venner og besøgende 4. Dit forløb på intensivafdelingen 9. Når du forlader intensivafdelingen 12 Indhold Side Introduktion 3 Information til pårørende, venner og besøgende 4 Dit forløb på intensivafdelingen 9 Når du forlader intensivafdelingen 12 Hjemme igen hvordan bliver mit liv nu? 13 Hvordan alvorlig

Læs mere

Patientvejledning. Meniskskade fiksering af løs menisk. (Ved syning eller med stifter)

Patientvejledning. Meniskskade fiksering af løs menisk. (Ved syning eller med stifter) Patientvejledning Meniskskade fiksering af løs menisk (Ved syning eller med stifter) Den hyppigste årsag til gener i knæet er meniskskader. Inde i knæleddet fungerer menisken som en støddæmper ved bevægelse.

Læs mere

Kikkertundersøgelse af knæ (artroskopi)

Kikkertundersøgelse af knæ (artroskopi) Kikkertundersøgelse af knæ (artroskopi) 2 Indholdsfortegnelse 1. Kikkertundersøgelse af knæ...4 2. Medicin...6 3. Undersøgelsesdagen...7 3.1 Forberedelse...7 3.2 Kikkertundersøgelsen/operationen...7 4.

Læs mere

Patientinformation. Patientens bog. Onkologisk afdeling. Medicinsk Center. Kvalitet Døgnet Rundt

Patientinformation. Patientens bog. Onkologisk afdeling. Medicinsk Center. Kvalitet Døgnet Rundt Patientinformation Patientens bog Onkologisk afdeling Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Center Indhold i "Patientens bog" Side 1 Forord Side 2 Onkologisk afdeling, Sønderborg Side 3 Alment om kemoterapi

Læs mere

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om slidgigt mellem kraveben og skulderblad

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om slidgigt mellem kraveben og skulderblad Viborg Privathospital - Patientinformation Alt hvad du bør vide om slidgigt mellem kraveben og skulderblad Velkommen til Viborg Privathospital Denne vejledning er tænkt som en kort information om sygdommen,

Læs mere

Til dig der skal have en ny lever

Til dig der skal have en ny lever Til dig der skal have en ny lever Information til leversyge patienter og deres pårørende Medicinsk Klinik A og Kirurgisk Klinik CTX Rigshospitalet Tekst: Cand.comm. Kristine Lundby Layout: Cand.polyt.

Læs mere

Orientering om rygoperation, permanent stivgørende operation

Orientering om rygoperation, permanent stivgørende operation Fysioterapeuter tilknyttet Ortopædkir. afd, RH RehabiliteringsCenter for Muskelsvind Orientering om rygoperation, permanent stivgørende operation Generelt Der er ventetid på at få foretaget en rygoperation.

Læs mere