Procesorienteret udvikling/træning! Fysisk, teknisk og mentalt!

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Procesorienteret udvikling/træning! Fysisk, teknisk og mentalt!"

Transkript

1 Procesorienteret udvikling/træning! Fysisk, teknisk og mentalt! 1. Målsætning Sæt drømmemål Procesmål Præstationsmål Resultatmål Delmål God Planlægning i.f.t. målene er yderst vigtig. Følg pilene og skab: UDVIKLING 2. Træning Arbejd målrettet og engageret i din træning, så de opsatte mål nås hurtigst muligt. (husk: leg, humor, glæde) 4. Evaluér dit arbejde! Hvordan gik det? Skal cirklen følges igen, skal noget ændres eller skal der sættes nye mål? Regulér målene jævnligt! 3. Konkurrence! Prøv dig selv af! Brug de nye elementer i stressede situationer. Visualisér og fokusér! Figur 1

2 Procesorienteret udvikling: Definition: En kontinuerlig udvikling og integration af ressourcer og egenskaber, som et individ indeholder, med det formål at præstere på højeste niveau, når det gælder. Proces orienteret træning i hverdagen: Procesmål er de små byggesten, som bruges på vejen for at nå sine delmål og siden sine drømmemål. Vi arbejder løbende med at spillerne bliver opmærksomme på, at skulle udvikle sig selv og Deres spil via procesmål Vi forsøger via procesmål, som er målbare og 100 % kontrollerbare, at øge spillernes motivation og selvtillid samt give dem mangfoldige succes er og kompetencer på vejen mod drømmemålene. Ved at arbejde ud fra procesorienteret træning, er det vores overbevisning, at spillerne oparbejder større forståelse for deres mål, og derved har nemmere ved at nå dem. Endvidere giver dette arbejde spillerne nogle idéer, som også kan bruges uden for golfspillet til gavn for uddannelse og privatliv. Figur 1: 1. Målsætning: Hvad vil du opnå langsigtet (2015) og kortsigtet (2007)! Hvordan vil du nå dine mål (procesmål, delmål). Hvorfor vil du arbejde mod at nå dine mål - hvad vil det give dig at opnå dine mål? Målsætninger kan bruges hele tiden også i forbindelse med en enkelt times træning! At bruge målsætning i forbindelse med en kortvarig proces, må betegnes som et delmål i forhold til de mere langsigtede mål. Sådanne delmål eller mål der reguleres løbende er med til at gøre langsigtede mål overskuelige og er yderst vigtige i forhold til at give succesfulde oplevelser på vejen. Det er vigtigt at gøre sine mål så målbare som overhovedet muligt og at sætte tid på hvornår, man gerne vil have opnået sine mål. Procesmål kunne være et mål i forhold til, hvordan man skal gøre ting, for at få en præstations forbedring eller resultat forbedring. For eksempel kunne et procesmål være en ændring af før slags rutinen eller grebet. Procesmål skal kunne kontrolleres 100 %.

3 Arbejdes der meget mentalt, kan det umiddelbart være sværere at opstille noget målbart. Her vil egen vurdering spille ind. Mentale mål kan gøres mere målbare, hvis man sætter karakterer på de processer man gennemgår. Brug f. eks. karakterer fra Præstationsmål kunne f. eks. være: Greens in regulation 2006 var 41 % og for sæsonen 2007 ønskes forbedring til 67 %. Resultatmål kan være med til at motivere spillerne gennem forløbet. F.eks. har Tiger, Jack Nicklaus rekordliste for vundne Majors hængende i sit hjem. Tiger har et erklæret resultat mål om at blive den mest Major vindende golfspiller nogensinde. Man skal dog være opmærksom på, at et mål, som f. eks. at vinde en turnering eller vinde flest Majors, kan give skuffelser. Man kan spille sit bedste nogensinde i en turnering og alligevel ikke vinde. Normalt opnås sejre ikke, hvis en anden spiller holer syv 6-jern fra over 150m., ellers spiller fornuftigt og et putter samtlige greens. Drømmemålet skal være meget udfordrende men realistisk. Hvad angår de andre mål skal de også være udfordrende, men realistisk lettere at opnå. Udvikling foregår i spring indenfor ens målsætninger. Det er under målsætninger yderst vigtigt, at der også bliver lagt en plan for, hvordan målene hurtigst og mest effektivt kan opnås. Hvordan vil du opnå dit mål/dine forskellige mål (procesmål, delmål)? Sørg for at alle praktiske foranstaltninger er på plads og sørg for, at der er faste holdepunkter eller skemaer, som er tilrettelagt med henblik på at nå dine mål. 2. Træning: Arbejdet skal gøres! Prøv tingene af under træning. Overdriv gerne de nye mønstre, da man i konkurrence situationer, har en tendens til at falde tilbage til gamle vaner. Indlæg små øvelser og variationer, så træningen foregår med glæde og godt humør. Brug meget gerne konkurrenceelementer i forbindelse med træningen. Konkurrér mod en af dine træningskammerater så ofte som muligt. Træner/coach og spillere har et fælles ansvar for at dette sker.

4 Det er ikke kun på træningsbanen, man kan træne. Mentalt og afspændingsmæssigt kan det endog i særdeleshed anbefales også at øve sig i hjemmet. Ligeså kan man teknisk få utrolig meget ud af hjemmeøvelser foran f.eks. et spejl. Man kan også bare ved at tænke på en ny teknisk bevægelse og visualisere den, opnå resultater. Vores hjerne husker det vi tænker og det vi forestiller os! Fysisk træning er en vigtig del af topspillernes hverdag. Der trænes måske nok hårdere udenfor selve sæsonen, men det er vigtigt, at få lagt de rigtige fysiske trænings pas ind i uge programmerne under langvarige turneringsperioder. Evaluér løbende dine træningsøvelser fysisk, teknisk og mentalt. Evaluér også hvordan det går, når du under træningen prøver dig selv af i en indlagt konkurrence. 3. Konkurrence: Under konkurrence skal de nye rutiner vise deres værd. I starten kan det være svært at få de nye ting til at fungere, men efterhånden bliver de mere og mere indarbejdede. I en konkurrence situation er det vigtigt mentalt, at befinde sig i den rette spændingstilstand - klar og en smule nervøs uden at være anspændt. Visualisering er et rigtig stærkt værktøj under konkurrence. Ser man sig selv udføre en opgave med meget stor succes, har hjernen en god tendens til at huske, når opgaven skal udføres. På en golfrunde skal der være plads til at hjernen slapper af undervejs, men lige før udførelsen af et slag, er det vigtigt at visualisering og fokus på målet spiller tæt sammen. Brug gerne, ligesom Nicklaus konstant gjorde gennem sin karriere, et intermediate target, som kan give større chance for at slå bolden mod målet. Man spiller bedst, når humøret er højt, så brug smilet! Smil ligeså meget du kan undervejs, da det har en smittende effekt på humøret. Se på spillere som Garcia og Mickelson, som bevidst bruger smilet under konkurrence. Find den rette mentale spændingstilstand, stol på at træningen har hjulpet og nyd/elsk alle konkurrence situationer. Lærer man denne egenskab, er chancen for succes mangedoblet! 4. Evaluér dit arbejde: Hvordan gik det? Hvad gik fantastisk godt? Hvad gik godt?

5 Er der noget som kunne have været anderledes/bedre? Disse tanker skal løbende bruges i processen. Dermed ved man, om der skal ændres på forskellige elementer undervejs for hurtigst muligt at nå målet. Evalueringer har som beskrevet størst effekt, hvis de bruges jævnligt. Evalueringer er et stærkt redskab til at blive holdt på sporet. Alle træningsseancer bør ligesom alle konkurrencer evalueres hurtigst muligt efter deres ophør. Evalueres for sent. er der stor risiko for at følelser og fornemmelser samt mere målbare elementer, såsom statistikker, er røget i glemmebogen. Punkt 4 er, ligesom de andre punkter, ekstrem vigtige for at procesorienteret udvikling skal være succesfuld. Dette punkt er dog afgørende for at binde cirklen i figur 1 sammen. Glemmes evalueringen tabes en hel del på gulvet, selvom det fungerede godt i de andre punkter. Skal der startes fra 1. punkt igen eller er du klar til at opstille nye mål? 2. Bevidst inkompetent 3. Bevidst kompetent 1. Ubevidst inkompetent 4. Ubevidst kompetent Figur 2. Figur 2. Kompetence figuren. Hvert område i ovenstående figur giver et billede af, hvor eleven er og nedenfor gives et billede af, hvordan coachen/træneren bør forholde sig i de 4 områder. 1. Ubevidst inkompetent: Når en spiller, fra træneren/coachen, får ny viden om et område som spilleren ikke har været bevidst om og derved ikke har kompetence indenfor.

6 Instruerende fase. Her er Coachen meget træner/instruktør. Det vil sige, at han er meget styrende, fordi eleven har en ubevidst inkompetence og ikke er bevidst om en mindre god tankeproces eller en eventuel uhensigtsmæssig bevægelse i svinget. I denne første fase er eleven på et lavt kompetence niveau, men har et højt engagement og får fortalt/vist/mærker, hvad der skal arbejdes på. Coachen styrer processen og eleven er lyttende/deltagende. Gennem coachens instruktion skal eleven bringes til næste område, som er bevidst Inkompetent. 2. Bevidst inkompetent: Spilleren er gjort bevidst om et nyt område, men har endnu ikke kompetence til at magte den nye tankeproces eller den nye bevægelse. Coachende/instruerende Fase. Her har eleven opnået en større viden og er derfor blevet bevidst om sin inkompetence. Træneren bevæger sig tættere på en coachende rolle, men det er stadig nødvendigt at være meget instruerende. Trænerens/Coachens adfærd er dog også meget støttende i forhold til elevens evner. Eleven skulle gerne begynde at føle sig mere delagtig i, hvad der foregår. Eleven, som nu forstår mere, træder ind i en bevidst inkompetence og får ofte en oplevelse af, ikke at kunne gøre tingene godt nok. Eleven ved, hvad der skal arbejdes på, men kan stadig ikke helt nå det aftalte niveau. Dette kan give et lavere engagement i processen og her er coachens støttende adfærd vigtig. 3. Bevidst kompetent: Spilleren er nu bevidst om sine evner og har også fået kompetence til at benytte den nye tankeproces eller bevægelse under træning. Coachende fase. Coachens indgang til instruktionen i processen dæmpes væsentligt, da eleven nu befinder sig på et niveau af bevidst kompetence. Det vil sige, at eleven er klar over, hvad der skal arbejdes på og selv kan se/føle om f.eks. en bevægelse er rigtig i forhold til målet med træningen. Målene for elevens træning er nu ved at gå op i en højere enhed og kan virkelig bruges effektivt under træning. Coachen bør være tæt på 100 % støttende og spørgende i forhold til processen og derigennem være med til at holde eleven på sporet. Det er vigtigt, ikke at blande større nye ting ind i arbejdet, det må gøres i en ny fase, en ny proces. Eleven er nu kommet til et niveau af høj bevidst kompetence med en stor forståelse og fornemmelse for, hvad der arbejdes på. Eleven klarer at udføre arbejdet og har et tydeligt billede af processen og forståelsen for, hvordan målet nås. Et svingende engagement kan opleves, da det går fantastisk godt med at udføre opgaven, men når det virkelig gælder, falder eleven nemt ind i det gamle mønster igen. Den nye tekniske bevægelse eller mentale tankegang er altså ikke blevet ubevidst kompetent endnu.

7 4. Ubevidst kompetent: Spilleren arbejder nu med sin nyopnåede kompetence på et ubevidst plan. Målet for processen er nået, da spilleren, nu uden at være bevidst om det, bruger sine nye færdigheder i pressede situationer under konkurrence. Støttende fase. I denne fase er coachens rolle kun støttende. Selve den deduktive instruktion, er nu helt ude af processen. Coachens fornemmeste opgave er, ved så lidt interaktion som muligt, at eleven bringes det sidste stykke mod de/det mål, som blev fastlagt ved processens start. Coachen viser eleven enorm stor tiltro og eleven føler selv det fulde ansvar i denne fase. Navlestrengen er skåret over og eleven er blevet ubevidst kompetent. Dette betyder, at eleven f.eks. under konkurrence ikke tænker over det nye bevægelses mønster eller den nye mentale tankeproces, men at det også i en presset situation ligger på rygmarven. Det nye mønster er altså "kodet ind i systemet. Eleven har i denne fase høj kompetence i forhold til det opsatte mål. Her viser eleven generelt meget højt engagement. Tingene glider let og coachen har hjulpet eleven mod den ubevidste kompetence, som er så utrolig vigtig under svære konkurrenceforhold. Inden man igen når til punkt 1. skal der evalueres så den næste proces kan sættes i gang med størst mulig effekt. Nu sættes nye mål og planlægges. Den nye proces er i gang! Jan Jan F. Pedersen - Dansk Junior Pige Landstræner Frederik Johnson Dansk Dame Landstræner Thomas H. Larrson-Dansk Junior Drenge Landstræner Anders Dahl Christiansen - Dansk Herre Landstræner Jan Larsen - Mental coach for de danske landshold Freddy Gleisner - Mental coach for de danske landshold

VINDER STRATEGIER DER FÅR DIN PRÆSTATION HELT I TOP

VINDER STRATEGIER DER FÅR DIN PRÆSTATION HELT I TOP 8 VINDER STRATEGIER DER FÅR DIN PRÆSTATION HELT I TOP HVAD SKAL DER TIL FOR AT TOPPRÆSTERE? Som sportsudøver er du sikkert så passioneret, at du bruger rigtig mange timer om ugen på at forbedre dig. Du

Læs mere

DANSK GOLF UNION. Vejen til landsholdet

DANSK GOLF UNION. Vejen til landsholdet DANSK GOLF UNION Vejen til landsholdet H O V E D S P O N S O R DGUs eliteudvikling juli 2008 1 Fra drøm til virkelighed Langt og kort spil Dansk Golf Union (DGU) har som vision at skabe golfspillere amatører

Læs mere

Mental Udviklingstrappe Modul 2

Mental Udviklingstrappe Modul 2 Mental Udviklingstrappe Modul 2 Dansk Atletik Forbund Aarhus 30.01.13 Mental udviklingstrappe Den generelle basis Modul 1. - Mental træning i atletik ca. 2½-3 timer. Introduktion til begrebet mental styrke,

Læs mere

Gratis e pixibog. Få mere glæde og. 5 steps til et positivt. Programmér din hjerne til at fokusere på det. coaching.dk

Gratis e pixibog. Få mere glæde og. 5 steps til et positivt. Programmér din hjerne til at fokusere på det.  coaching.dk Gratis e pixibog Få mere glæde og overskud i hverdagen 5 steps til et positivt mindset Programmér din hjerne til at fokusere på det positive Find glæden i hverdagen Hvad er det første, du tænker, når du

Læs mere

International. Elite. Fundament for et attraktivt udviklingsmiljø. Landshold. National elite UDVIKLINGSSTRATEGI. Talent. Junior. Golfspiller for livet

International. Elite. Fundament for et attraktivt udviklingsmiljø. Landshold. National elite UDVIKLINGSSTRATEGI. Talent. Junior. Golfspiller for livet UDVIKLINGSSTRATEGI Junior Talent National elite Landshold International Elite Golfspiller for livet Fundament for et attraktivt udviklingsmiljø ELITEUDVIKLINGENS ØVERSTE MÅLSÆTNING SKABE DEN FØRSTE DANSKE

Læs mere

Sæt dig et mål. Kom godt i gang. [Foto udeladt]

Sæt dig et mål. Kom godt i gang. [Foto udeladt] Sæt dig et mål [Foto udeladt] Hvad er dine planer? Spørgsmålet kan komme fra dine forældre eller familie. Det kan også være en lærer, der spørger. Hvad svarer du? Har du en plan eller mål for din uddannelse,

Læs mere

Coaching og mental træning Vejen til succes og endnu mere af den!

Coaching og mental træning Vejen til succes og endnu mere af den! Coaching og mental træning Vejen til succes og endnu mere af den! Forældrerollen Vaner Hvis du ønsker dine børn holder begge ben på jorden, så kom noget ansvar på deres skuldre. Abigail Van Buren Sportspsykologi

Læs mere

Pressalit Spo p r o ts t s A ca c d a e d m e y

Pressalit Spo p r o ts t s A ca c d a e d m e y Pressalit Sports Academy Pressalit Sports Academy 2006-2008 Efteråret 2006 Foråret 2007 Efteråret 2007 Foråret 2008 Efteråret 2008 Målsætning hvad vil jeg? Målsætning træningskvalitet Målsætning - strategier

Læs mere

Indledning Denne vejledning er skrevet til dig, der er forælder til en talentfuld golfspiller. Som forælder spiller du en vigtig rolle for dit barns

Indledning Denne vejledning er skrevet til dig, der er forælder til en talentfuld golfspiller. Som forælder spiller du en vigtig rolle for dit barns Forældrevejledning Dansk Golf Union 02/2014 Indledning Denne vejledning er skrevet til dig, der er forælder til en talentfuld golfspiller. Som forælder spiller du en vigtig rolle for dit barns trivsel,

Læs mere

Motivation, værdier og optimisme

Motivation, værdier og optimisme Motivation, værdier og optimisme AS3 2 Man kan definere ordet motivation som den mentale proces, der aktiverer vores handlinger, og som derfor har direkte indflydelse på vores resultater. Med andre ord

Læs mere

Udvikl hver situation til fire øvelser ( formel, funktionel, anvendt spil, anvendt spil i højt tempo )

Udvikl hver situation til fire øvelser ( formel, funktionel, anvendt spil, anvendt spil i højt tempo ) BØRNEAKADEMIET Øvelsesgeneratoren: 1 2 3 4 5 6 Hvad vil du opnå med øvelsen? Hvad er målet? Opstil situationer i spillet, hvor færdigheden bruges Udvikl hver situation til fire øvelser ( formel, funktionel,

Læs mere

MÅL. Guide. Drøm om fremtiden og kom i. 1sid0er. Styrk dit liv med Chris MacDonald. November 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

MÅL. Guide. Drøm om fremtiden og kom i. 1sid0er. Styrk dit liv med Chris MacDonald. November 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Scanpix Guide November 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Drøm om fremtiden og kom i 1sid0er MÅL Styrk dit liv med Chris MacDonald Drøm om fremtiden og kom i mål Vi er de eneste levende

Læs mere

Bliv mentalt klar til store skriftlige opgaver

Bliv mentalt klar til store skriftlige opgaver 1 2 Bliv mentalt klar til store skriftlige opgaver Den der er Klar Af stressrådgiver og mentaltræner Thomas Pape Den der er forberedt, ved hvad man får karakter for, oplever at processen er god. Tændt

Læs mere

MindDog kursus katalog 2016. Tag et kursus hos MindDog Din hund vil elske dig for det!

MindDog kursus katalog 2016. Tag et kursus hos MindDog Din hund vil elske dig for det! MindDog kursus katalog 2016 Tag et kursus hos MindDog Din hund vil elske dig for det! Du sidder nu med første udgave af vores kursuskatalog for 2016. Kataloget skal gerne give dig en fornuftig oversigt

Læs mere

Klik på linket for at se videoen med Rory McIlroy: www.youtube.com/watch?v=rqmdisgjry8

Klik på linket for at se videoen med Rory McIlroy: www.youtube.com/watch?v=rqmdisgjry8 Jesper O. Sørensen Cheftræner Helsingør Golf Club www.josgolf.dk info@josgolf.dk Tlf. 40 20 59 59 Side 1 af 5 Den Komplette Golfer Hvis Du vil være god til golf, skal du tænke sporten som en helårssport.

Læs mere

Mental styrketræning Lørdag d. 7/6 2014 kl. 14.00-17.00. Martin Langagergaard

Mental styrketræning Lørdag d. 7/6 2014 kl. 14.00-17.00. Martin Langagergaard Mental styrketræning Lørdag d. 7/6 2014 kl. 14.00-17.00 Træningsøvelser som hjælper dig til at være mere effektiv og bedre forberedt mentalt, når du forsøger at nå dine mål både før, under og efter træning

Læs mere

Det mentale aspekt i DGU ATK

Det mentale aspekt i DGU ATK Det mentale aspekt i DGU ATK v/ Martin Langagergaard Workshop Golfpsykologi for børn og unge Trivsel, miljø og mental styrke Præsentation Martin Langagergaard Driver virksomheden Learn2improve med base

Læs mere

Martin Langagergaard. Agenda

Martin Langagergaard. Agenda Agenda Introduktion Talentudvikling og forældrenes rolle Forældre til børn og unge der træner meget Spillerens mentale styrke Relation og præstation Forældretyper Forældre i kamp ( og træning) Anbefalinger

Læs mere

Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage

Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage Rygestop har været og er til stadighed en stor udfordring for rigtigt mange danskere. Mænd og kvinder kæmper med at få bugt med vanen. Alle prøver

Læs mere

M a rtin Langagergaard

M a rtin Langagergaard Cand.scient. Idræt og psykologi Driver virksomheden Learn2improve med base i Aalborg Gennem 15 år specialiseret i præstationspsykologi arbejder som mental træner, konsulent og rådgiver Løser pt. opgaver

Læs mere

Uddannelse vejen til den gode træning

Uddannelse vejen til den gode træning Hold kurset i klubben Alle DGI Fodbolds kurser kan arrangeres i klubben Der behøves kun 8 deltagere for at gennemføre et trænerkursus, inspirationsdag eller klubkursusaktivitet. DGI idræt & fællesskab

Læs mere

Fra god til fantastisk. Skab hurtige og målbare resultater!

Fra god til fantastisk. Skab hurtige og målbare resultater! Fra god til fantastisk Skab hurtige og målbare resultater! Team med solid erfaring Step-up blev etableret i 2003 og har lige siden arbejdet med at udvikle mennesker. Vi er i dag mest kendt som dem, der,

Læs mere

Fra travlhed til trivsel

Fra travlhed til trivsel Fra travlhed til trivsel Inspiration og trivselsstrategier til dig, som er optaget af, hvordan vi får skabt mere mening på og udenfor jobbet. Af Helen Eriksen Erhvervspsykolog, foredragsholder & forfatter

Læs mere

Hovedstaden Svømmeklubs langsigtede udviklingsplan for konkurrencesvømmere

Hovedstaden Svømmeklubs langsigtede udviklingsplan for konkurrencesvømmere Hovedstaden Svømmeklubs langsigtede udviklingsplan for konkurrencesvømmere Introduktion I Hovedstadens Svømmeklub har vi nordens bedste potentiale for at skabe konkurrencesvømmere på højt internationalt

Læs mere

Det er en evig proces

Det er en evig proces Det er en evig proces 8 at skabe sine mål! Otte skridt i skabelsen af dine mål 1. SKAB KLARHED... 3 1A - Hvad har du elsket i 2012?... 3 1B - Hvad har du udrettet i 2012?... 4 1C - Hvad ønsker du at gentage

Læs mere

Mere end blot lektiehjælp. Få topkarakter i din SRP. 0+1: Bliv mentalt klar til at skrive SRP

Mere end blot lektiehjælp. Få topkarakter i din SRP. 0+1: Bliv mentalt klar til at skrive SRP Mere end blot lektiehjælp Få topkarakter i din SRP 0+1: Bliv mentalt klar til at skrive SRP Hjælp til SRP-opgaven Sidste år hjalp vi 3.600 gymnasieelever med en bedre karakter i deres SRP-opgave. Oplev

Læs mere

Kommunikation at gøre fælles

Kommunikation at gøre fælles Kommunikation at gøre fælles Ordet kommunikation kommer af latin, communicare, og betyder "at gøre fælles". Kommunikation er altså en grundlæggende forudsætning for alt socialt fællesskab ingen sociale

Læs mere

Mental Udviklingstrappe Modul 3

Mental Udviklingstrappe Modul 3 Mental Udviklingstrappe Modul 3 Dansk Atletik Forbund Aarhus 11.04.13 Formål Opfølgning fra de to foregående moduler Introduktion til den Mentale Værktøjskasse, herunder visualisering, indre dialog og

Læs mere

playmaker program Samfundsniveauet Det sociale niveau Det individuelle niveau Identitet Nysgerrighed og refleksion Konflikthåndtering Demokrati

playmaker program Samfundsniveauet Det sociale niveau Det individuelle niveau Identitet Nysgerrighed og refleksion Konflikthåndtering Demokrati Empowerment Niveauer Empowerment Idræt er vigtig i unges udvikling, fordi det styrker fysisk og mental sundhed samtidig med, at det skaber vigtige, sociale relationer. Idræt er en mulighed for leg, deltagelse

Læs mere

FRAFALD I DANSK SVØMNING. Mads N Andersen

FRAFALD I DANSK SVØMNING. Mads N Andersen FRAFALD I DANSK SVØMNING Mads N Andersen FRA STOLTE RESULTATER TIL NYE FÆLLES AMBITIONER Game Changer: FORØGET ANDEL AF KONKURRENCESVØMMERE I DANMARK ved rekruttering og fastholdelse af svømmere i længere

Læs mere

NORDAHL COACHING HAR FOKUS PÅ MØNSTERBRUD MED OPSTILLINGSMETODEN

NORDAHL COACHING HAR FOKUS PÅ MØNSTERBRUD MED OPSTILLINGSMETODEN NORDAHL COACHING HAR FOKUS PÅ MØNSTERBRUD MED OPSTILLINGSMETODEN Opstillingsmetoden er et unikt redskab, der er blevet integreret i Nordahl Coaching ApS til mønsterbrud for unge og voksne dels ved individuelle

Læs mere

10. gode råd til forandringer i virksomheder

10. gode råd til forandringer i virksomheder Sådan får du SUCCESFULDE FORANDRINGSPROJEKTER 10. gode råd til forandringer i virksomheder 10 gode råd til forandringsledelse Medarbejdere og ledere kan næsten få sved på panden, når ordet forandring bliver

Læs mere

FÆLLESSKAB MED FORSTÅELSE FORDELE

FÆLLESSKAB MED FORSTÅELSE FORDELE FÆLLESSKAB MED FORSTÅELSE Inklusion er ikke noget, nogen kan gøre alene. Det er en egenskab ved fællesskabet at være inkluderende, og der er store krav til inkluderende fællesskaber. Først og fremmest

Læs mere

Det gode journalnotat. Dokumentation som arbejdsredskab

Det gode journalnotat. Dokumentation som arbejdsredskab Det gode journalnotat Dokumentation som arbejdsredskab Dokumentation, der virker i Landsbyen Sølund Vores dokumentation skal sikre kvaliteten af arbejdet tilpasse indsatsen til borgerens bedste generere

Læs mere

Projektleder med gennemslagskraft - MBK A/S

Projektleder med gennemslagskraft - MBK A/S Vil du være mere overbevisende og bedre til at trænge igennem? Vil du styrke din troværdighed? Vil du være bedre til at motivere og få folk med på dine ideer og ønsker? Vil du have træning i at sætte rammer

Læs mere

Evalueringsrapport projekt Styrk din Navigation

Evalueringsrapport projekt Styrk din Navigation Evalueringsrapport projekt Styrk din Navigation Indledning At sætte fokus på at styrke unges navigation har vist sig at være et yderst berigende projekt. Mit fokus har været at styrke unge i at navigere

Læs mere

MTB Talent på Tværs. Oktober 2018

MTB Talent på Tværs. Oktober 2018 MTB Talent på Tværs Oktober 2018 MTB Talent på tværs Landshold MTB Talent på tværs For U17, U19 og U23 For de som gerne vil gå elitevejen MTB Talentsamlinger er for U15 til U23, ingen udtagelse Klubberne

Læs mere

Fokus på velvære og værdi samt håndteringen af hverdagen. Redskab til skabelse af struktur og velvære i hverdagen

Fokus på velvære og værdi samt håndteringen af hverdagen. Redskab til skabelse af struktur og velvære i hverdagen Redskab til skabelse af struktur og velvære i hverdagen Jeg har på baggrund af flere opfordringer valgt at lave denne lidt mere hands on udgave af de redskaber jeg har brugt til at skabe struktur og velvære

Læs mere

MOTIVATION. 5 trin til større

MOTIVATION. 5 trin til større 5 trin til større MOTIVATION Vi ved det alle. Motion er sundt og giver en masse positive bivirkninger. Men det kan være svært at komme i gang og få opbygget en god rutine. Læs videre her og lær gennem

Læs mere

Motivation. Indledning. Alt er muligt

Motivation. Indledning. Alt er muligt Motivation Indledning Alt er muligt Motivation er en flyvsk størrelse. Nogle gange kan den få hjertet til at banke og blodet til at bruse. Den kan holde dig søvnløs om natten og giver dig lysten til planlægge

Læs mere

Afdækning af din motivation

Afdækning af din motivation Afdækning af din motivation AS3 2 Motivationsfaktorer Det er meget forskelligt, hvad der motiverer os hver især. Med dette materiale kan du kortlægge, hvad der motiverer dig og derigennem finde dine motivationsfaktorer

Læs mere

Kære læser Konceptet potentiale" distractions performance Potential Distractions Performance

Kære læser Konceptet potentiale distractions performance Potential Distractions Performance Kære læser I dette skriv, vil vi forklare vores tanker bag, og opsætningen for vores juniorprogram. Vi vil forklarer, hvorfor vi sætter træningen sammen som vi gør, og hvilke ting der er afgørende for

Læs mere

Martin Thomsen Langagergaard. Forældre til. golftalenter.

Martin Thomsen Langagergaard. Forældre til. golftalenter. Forældre til golftalenter Forældre til golftalent Golftalent anno 2010 Forældreforskning hvad ved vi? Anbefalinger Golftalent anno 2010 Fysisk Internationalt Taktisk Teknisk Talent Livsstil Miljø, kulturelt

Læs mere

Sportspsykologi i TBU

Sportspsykologi i TBU Sportspsykologi i TBU Sportspsykologi i TBU? Kan og skal sportspsykologi være en del af træning af børn og unge? Kan og skal en ungdomstræner praktisere sportspsykologi? Hvor mange af jer mener i praktisere

Læs mere

Talentets motivation. Rasmus Henning, Europamester Lars Smith, TRI4 elite team. Viljen til at vinde kommer indefra

Talentets motivation. Rasmus Henning, Europamester Lars Smith, TRI4 elite team. Viljen til at vinde kommer indefra Talentets motivation Rasmus Henning, Europamester 2004 Lars Smith, TRI4 elite team Page 1 Marts-06 Author Lars Smith Disposition TRI4 baggrund Hvordan bliver et ungt talent motiveret til at give sig i

Læs mere

Sælgeruddannelsen Den bevidste sælger

Sælgeruddannelsen Den bevidste sælger Sælgeruddannelsen Den bevidste sælger Vindere i salget har en plan tabere har en undskyldning I arbejdet med salg og forbedring af performance er det vigtigt, at man holder sig de langsigtede mål for øje.

Læs mere

Personlige mål. Vil du gerne have mere gennemslagskraft? Vil du gerne gennemføre bedre møder? Vil du gerne have tydeligere succeskriterier på jobbet?

Personlige mål. Vil du gerne have mere gennemslagskraft? Vil du gerne gennemføre bedre møder? Vil du gerne have tydeligere succeskriterier på jobbet? Personlige mål Vil du tabe dig 8 kg? Vil du løbe en maraton? Vil du gerne have mere gennemslagskraft? Vil du gerne være projektleder? Vil du gerne gennemføre bedre møder? Vil du gerne have tydeligere succeskriterier

Læs mere

Kender du dit livs retning?

Kender du dit livs retning? Kender du dit livs retning? Vision til evolution Mål, værdier og passioner giver dig retningen og starten Hvor starter din rejse? Er det først retningen eller er det startstedet? Det er hverken retning

Læs mere

FORÆLDREVEJLEDNING 2017

FORÆLDREVEJLEDNING 2017 FORÆLDREVEJLEDNING 2017 Som forælder spiller du en vigtig rolle for dit barns trivsel, uanset om det er i livet generelt eller i golfsporten specifikt. Undersøgelser inden for idrætsforskning viser, at

Læs mere

Resultater med langsigtet relationssalg. 02. juni 2010

Resultater med langsigtet relationssalg. 02. juni 2010 Resultater med langsigtet relationssalg 02. juni 2010 Agenda for de kommende 3 timer Min salgsparathed De psykologiske værktøjer i relationsopbygningen Elevatortalen At blive en businesspartner Relationssalg

Læs mere

Uddelegering? Du er dig eller din leder eller en anden leder

Uddelegering? Du er dig eller din leder eller en anden leder Uddelegering? Du er dig eller din leder eller en anden leder Arbejder du ofte med opgaver, som kun du kan udføre? Tør du uddelegere? Eller er du bange for at miste kontrollen? Har du ikke tid til at uddelegere?

Læs mere

Svendborg Mentaliteten

Svendborg Mentaliteten Svendborg Mentaliteten Sportspsykologien har i dette årti gået igennem et paradigmeskift i tilgangen til talentudvikling. Med Kristoffer Henriksen, Lektor ved Syddansk Universitet og sportspsykolog ved

Læs mere

Om forfatteren og bogen

Om forfatteren og bogen Om forfatteren og bogen Jeg er født i 1973 og er uddannet cand.merc. Jeg har siden 1995 arbejdet med blandt andet revision, regnskab og økonomistyring. Jeg er pt. ansat som Business Controller i en mellemstor

Læs mere

VisitDenmark - Kulturmåling 2015 (VisitDenmark - Kulturmåling 2014)

VisitDenmark - Kulturmåling 2015 (VisitDenmark - Kulturmåling 2014) Performance : 4,10 (4,12) Importance : 4,25 (4,28) Respondenter : 91 (93) Organisation 3,87 (3,94) 5.0 Økonomi 4,06 (4,10) 4.5 4.0 3.5 Ledelse 4,34 (4,18) 3.0 Interessenter 3,94 (3,97) Afdeling/enhed 4,39

Læs mere

Coaching. - at støtte og udvikle dine medarbejdere og kolleger

Coaching. - at støtte og udvikle dine medarbejdere og kolleger Coaching - at støtte og udvikle dine medarbejdere og kolleger At coache er en færdighed som at cykle. Når først du har fået det lært, er det meget let og det vil kunne gøre det uden at tænke over det.

Læs mere

Det er nemmere at være kollegaer end det er at være gift! Derfor skal vores team ligne en arbejdsplads og ikke et ægteskab:

Det er nemmere at være kollegaer end det er at være gift! Derfor skal vores team ligne en arbejdsplads og ikke et ægteskab: Det er nemmere at være kollegaer end det er at være gift! Derfor skal vores team ligne en arbejdsplads og ikke et ægteskab: Giver en gemmeleg mening hvis man ved hvor den anden er????? VIGTIGT!!!!!!! Vi

Læs mere

Hvornår har du sidst følt, at du fortjente en stor lønforhøjelse eller en ekstra uges ferie?

Hvornår har du sidst følt, at du fortjente en stor lønforhøjelse eller en ekstra uges ferie? Hvornår har du sidst ydet en særlig stor indsats og været meget tilfreds med det bagefter? Hvornår har du sidst følt, at du fortjente en stor lønforhøjelse eller en ekstra uges ferie? Hvad er det vigtigste

Læs mere

Fodbold kurser for. Fleksibilitet i forening. Begynderen - Den erfarne - Det specifikke

Fodbold kurser for. Fleksibilitet i forening. Begynderen - Den erfarne - Det specifikke Fleksibilitet i forening er omdrejningspunktet i DGIs fodboldkursus række. Kurserne er lavet fleksibelt, sådan at du, din forening og DGI kan strikke både det enkelte kursus samt et længerevarende forløb

Læs mere

TRÆNEREN SOM HÅNDVÆRKER

TRÆNEREN SOM HÅNDVÆRKER C1-TRÆNER TRÆNEREN SOM HÅNDVÆRKER Modul 2 DBU Træneruddannelse SIDEN SIDST Oplevelser i relation til: Fodbold som et kaosspil Erfaringer som hjælper for spillerne i deres valg af løsninger via Spilhjulet

Læs mere

2 Sørg for en vis højde og drøjde for mange er det nok nemmere med drøjden end højden

2 Sørg for en vis højde og drøjde for mange er det nok nemmere med drøjden end højden TANKER OM TRÆNINGS-KULTUR OG GOLFSKOLEN Hvordan bliver man en god spiller: 1 Begynd før du er fyldt 12. 2 Sørg for en vis højde og drøjde for mange er det nok nemmere med drøjden end højden 3 Få styr på

Læs mere

COACHING-REDSKABER I GODE IDRÆTSMILJØER FOR PIGER CENTER FOR UNGDOMSSTUDIER 2018

COACHING-REDSKABER I GODE IDRÆTSMILJØER FOR PIGER CENTER FOR UNGDOMSSTUDIER 2018 CENTER FOR UNGDOMSSTUDIER 2018 2 3 INDHOLD INTRODUKTION...5 HVAD ER COACHING?...7 REDSKAB 1 UGESKEMA... 9 Overblik over hverdagens aktiviteter... 9 REDSKAB 2 HVERDAGSHJULET...11 Hverdagshjulet definerede

Læs mere

Lektionsoversigt: Praktik m. medier Supervision fra klubtræner 8 Fodboldlege Praktik m. medier

Lektionsoversigt: Praktik m. medier Supervision fra klubtræner 8 Fodboldlege Praktik m. medier Lektionsoversigt: Uge Emne Bemærkninger 1 Stationstræningsmodellen Praktik hvor eleverne selv er medier Træningsmiljø, Den gode børnetræner 2 Den gode børnetræner Praktik hvor eleverne selv er medier Teori

Læs mere

Kærlighed er ikke nok. Sofie Münster

Kærlighed er ikke nok. Sofie Münster Kærlighed er ikke nok Sofie Münster At være der for dem uden at gøre det for dem Et guidende princip Det starter med os selv Vi har for meget fokus på resultater frem for på processen Vi roser børn,

Læs mere

COACHING-REDSKABER I GODE IDRÆTSMILJØER FOR PIGER CENTER FOR UNGDOMSSTUDIER 2018

COACHING-REDSKABER I GODE IDRÆTSMILJØER FOR PIGER CENTER FOR UNGDOMSSTUDIER 2018 COACHINGREDSKABER CENTER FOR UNGDOMSSTUDIER 2018 2 COACHINGREDSKABER COACHINGREDSKABER Christina Lissa Benn CENTER FOR UNGDOMSSTUDIER 1. udgave, 1. oplag 2018 Fotos: John Petersen CENTER FOR UNGDOMSSTUDIER

Læs mere

udvikling af menneskelige ressourcer

udvikling af menneskelige ressourcer Coaching - og hvordan man anvender coaching i hverdagens ledelse. Konsulent, cand. mag. Dorte Cohr Lützen, Lützen Management. Coaching er et modeord inden for ledelse for tiden, mange ledere har lært at

Læs mere

Hvornår har du sidst oplevet, at dine evner er kommet til deres fulde ret? Hvad synes du kendetegner en god kollega?

Hvornår har du sidst oplevet, at dine evner er kommet til deres fulde ret? Hvad synes du kendetegner en god kollega? Hvad synes du kendetegner en god kollega? Hvornår har du sidst oplevet, at dine evner er kommet til deres fulde ret? Hvad gjorde den bedste læremester eller underviser, du har haft? Hvordan skiller du

Læs mere

Konsulent virksomheden Personalesundhed Indehaver Pia Løbner Jeppesen Behandling skal tage udgangspunkt i det hele menneske

Konsulent virksomheden Personalesundhed Indehaver Pia Løbner Jeppesen Behandling skal tage udgangspunkt i det hele menneske M a g a s i n e t f o r M e d a r b e j d e r n e s T r i v s e l, S u n d h e d o g V e l v æ r e ISSN: 1604-2875 Nr. 3 Marts 2007 Konsulent virksomheden Create You Indehavere Mika Heilmann og Charlotte

Læs mere

Fodboldklassen Muldbjergskolen klasse

Fodboldklassen Muldbjergskolen klasse Fodboldklassen Muldbjergskolen 7.-8.-9. klasse Fodboldklassen - Muldbjerg Formålet med at etablere en FODBOLDKLASSE på Muldbjergskolen er: At skabe større sammenhæng mellem skole og fodbold, således at

Læs mere

...hvor fanden sgu vi vide det fra?

...hvor fanden sgu vi vide det fra? Du bliver udfordret, du dør af grin men du lærer fandme noget Vi har alle skyggesider, gør nu noget ved det!...hvor fanden sgu vi vide det fra? hmm Hvordan kommer man ud af skyggen? Sådan har du aldrig

Læs mere

Bryd vanen, bøj fisken - og nå dine mål

Bryd vanen, bøj fisken - og nå dine mål Bryd vanen, bøj fisken - og nå dine mål Erhvervsudviklingsdøgn 2013 Det er ikke den stærkeste eller mest intelligente der overlever, men den der er mest forandringsvillig Charles Darwin Få inspirationsmail

Læs mere

Situationsbestemt ledelse

Situationsbestemt ledelse Situationsbestemt ledelse Af VS (januar 2014) I kapitel 6 kan du lære om forskellige kendte ledelsestyper og ledelsesformer, og om hvordan udelegering af opgaver kan foregå. I kapitel 7 gennemgås lederens

Læs mere

Elevcoaching Tænkningen bag Elevcoaching

Elevcoaching Tænkningen bag Elevcoaching Elevcoaching Elevcoaching er en indsats, der i 4 år har været afprøvet i forbindelse med at bygge en konstruktiv bro mellem Plan T og elevernes skoler. Vi oplever, at elever der har været på Plan T, kan

Læs mere

http://www.selvtillid.mind-set.dk/koeb-denher KØB DEN FULDE VERSION HER:

http://www.selvtillid.mind-set.dk/koeb-denher KØB DEN FULDE VERSION HER: Dette er en light-version af e-bogen Boost dit selvværd og din selvtillid. Indholdsfortegnelse og indhold er STÆRKT forkortet. KØB DEN FULDE VERSION HER: http://www.selvtillid.mind-set.dk/koeb-denher Dette

Læs mere

Formidling og kommunikation for ledere - MBK A/S

Formidling og kommunikation for ledere - MBK A/S Kan andre forstå, hvad du mener? Kan du få dem med på dine ideer? Kan du overbevise dem? Har du gennemslagskraft? Som leder, chef, souschef eller projektleder skal du kunne tage initiativ, fortolke, sætte

Læs mere

VELKOMMEN TIL Instruktører:

VELKOMMEN TIL Instruktører: VELKOMMEN TIL Instruktører: Thomas Nielsen, Cheftræner Carsten P. Anthonisen, Sportschef Jacob Tovgaard, Træner Lars Jakobsen, Træner Preben Bang Klitgaard, Træner Phoung Do, Træner Martin Langagergaard,

Læs mere

RYGESTOP - 5 ting du kan gøre selv

RYGESTOP - 5 ting du kan gøre selv RYGESTOP - 5 ting du kan gøre selv www.karinnilsson.dk Trin 1 Kod din indre GPS Start med at gøre dig klart, hvad du gerne vil opnå. De fleste der kommer til mig ved alt om, hvad de gerne vil være FRI

Læs mere

i to i fokusområder 2010 foredrag kurser performance mentoring +45 2190 9999 sh@itoi.dk www.itoi.dk

i to i fokusområder 2010 foredrag kurser performance mentoring +45 2190 9999 sh@itoi.dk www.itoi.dk i to i fokusområder 2010 foredrag kurser performance mentoring +45 2190 9999 sh@itoi.dk www.itoi.dk Foredrag: Jeg ser ingen begrænsninger gør du? Få en uforglemmelig og forrygende dag eller aften med både

Læs mere

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes 1 Stress af! - Få energien tilbage Dette er en light version Indholdet og indholdsfortegnelsen er STÆRKT begrænset Køb den fulde version her: http://stress.mind-set.dk 2 Stress af! - Få energien tilbage

Læs mere

PRIORITERINGS SPILLET

PRIORITERINGS SPILLET PRIORITERINGS SPILLET Prioriteringsspillet er en overskuelig og afslappende måde at sætte gang i diskussionerne om, hvad der betyder noget for jer som par og forældre. Formålet er, at I finder ud af, hvad

Læs mere

HVORDAN MÅLER DU DIT SELVVÆRD?

HVORDAN MÅLER DU DIT SELVVÆRD? HVORDAN MÅLER DU DIT SELVVÆRD? Marianne de Paoli Norbye 26.01.2018 Når du måler dit selvværd, så er det ikke underordnet hvilken målestok du anvender. Ligesom tømreren anvender en tommestok i stedet for

Læs mere

Den vanskelige samtale

Den vanskelige samtale Den vanskelige samtale Hvem er vi? Thomas Phillipsen Født i Esbjerg Tidligere sergent i Militærpolitiet Uddannet psykolog (cand.psych.) ved Aarhus Universitet Konsulentvirksomhed med speciale i håndtering

Læs mere

Kære Golfer, Jeg ønsker dig fremgang og fornøjelse med din golf. Finn Havaleschka

Kære Golfer, Jeg ønsker dig fremgang og fornøjelse med din golf. Finn Havaleschka En Introduktion Kære Golfer, Vi ved alle, at det ikke kun er din fysik og dit tekniske niveau, der bestemmer hvor langt du kan nå med din golf. Det handler i lige så høj grad om din evne til at spille

Læs mere

Løb din drømme 10 km til sommer!

Løb din drømme 10 km til sommer! havstrygerne.dk 12-ugers spændende træning forude: Løb din drømme 10 km til sommer! Rigtig mange i klubben har en drøm om at bryde en grænse på sin 10 km tid; under 70 minutter, under en time, under 55

Læs mere

Assertiv kommunikation

Assertiv kommunikation Assertiv kommunikation Assertiv kommunikation Få dine budskaber ud med respekt for dig selv og andre Mere energi og større gennemslagskraft i kommunikationen Går dit budskab ikke altid igennem? Og bliver

Læs mere

COACHING SOM LEDELSES VÆRKTØJ...

COACHING SOM LEDELSES VÆRKTØJ... Indhold COACHING SOM LEDELSES VÆRKTØJ... 4 Hovedkonklusioner fra Coaching Analysen 2004/05... 5 INTRODUKTION TIL COACHING... 6 Coaching i ledelse... 7 Hvor og hvornår er coaching relevant?... 8 Former

Læs mere

Ringe Vandrehjem d. 30.10.2004

Ringe Vandrehjem d. 30.10.2004 Ringe Vandrehjem d. 30.10.2004 Voksenpsykologi Det kunne være så meget. Men her sættes først fokus på Personlighed så Hvordan påvirker vi hinanden?... Og endelig Sportspsykologi/Idrætspsykologi EN DEFINITION:

Læs mere

status Lever du livet eller lever livet dig?

status Lever du livet eller lever livet dig? Daisy Løvendahl Personlig rådgiver status Lever du livet eller lever livet dig? www.daisylovendahl.dk Vælg til og fra #1. tid til at tjekke ind Fælles for de mennesker, jeg arbejder med, er, at det, de

Læs mere

MENTAL TRÆNING V/ PETER DAM NJAM LIVE. Kilde: Formel76, mfl.

MENTAL TRÆNING V/ PETER DAM NJAM LIVE. Kilde: Formel76, mfl. MENTAL TRÆNING V/ PETER DAM NJAM LIVE Kilde: Formel76, mfl. Bevisthed Underbevisthed Præstation Mental træning Hvad er mental træning? SELVTILLID Du skiller dig ud fra flokken FEDT! SELVTILLID Liste over

Læs mere

Energibalance og overvægt (Matematik/Idræt)

Energibalance og overvægt (Matematik/Idræt) Energibalance og overvægt (Matematik/Idræt) Indledning og forudsigelse Sundhedsstyrelsen fastslår på deres hjemmeside, at Svær overvægt er et stigende problem, der vokser for hver dag. Hvis ikke denne

Læs mere

PRIORITERINGS SPILLET

PRIORITERINGS SPILLET PRIORITERINGS SPILLET Dette sæt indeholder: 3 identiske sæt prioriteringskort Lidt sticky tack Instruktionen, du sidder med i hånden. Prioriteringsspillet er en overskuelig og afslappende måde at sætte

Læs mere

Kontakt dit nærmeste Center for Sundhed og Livsstil for yderligere oplysninger samt aftale

Kontakt dit nærmeste Center for Sundhed og Livsstil for yderligere oplysninger samt aftale sfortegnelse Sundhedsprofil Motion i en travl hverdag Sund kost i en travl hverdag Ny livsstil - ny vægt Stresshåndtering Sundhed i 4D Food for Brains - Hjernemad Kostvejledning Individuel coaching Sundhedsambassadør

Læs mere

Mental Træning og om at Score

Mental Træning og om at Score Mental Træning og om at Score Af Finn Havaleschka Mental Træning og om at Score. Finn Havaleschka, Garuda Research Institute. Dit Mentale Scorekort Det mentale scorekort handler ikke om at score det andet

Læs mere

Tilværelsespsykologi. Løsningsfokusering. Relationer skal handle om noget

Tilværelsespsykologi. Løsningsfokusering. Relationer skal handle om noget God relation Meningsfuld Forandring Relationer skal handle om noget Løgstrup: sødsuppe Et givet projekt Løsningsfokusering Forholde sig til de konkrete udfordringer Dagligdagens udfordringer de store livsvalg

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Morten Marstrand. Træningsmiljø Triton Ballerup

Morten Marstrand. Træningsmiljø Triton Ballerup Morten Marstrand Træningsmiljø Triton Ballerup Morten Marstrand Elitechef Triton Ballerup siden August 2013. Tidligere cheftræner Hillerød Svømmeklub i 6 år. Uddannet pædagog 2003 Arbejdet i flere år med

Læs mere

Indledning: Konceptet kort:

Indledning: Konceptet kort: Indledning: Dansk golf Union ønsker med konceptet familiegolf, at give klubberne en drejebog for hvordan de kan erhverve sig medlemmer i denne målgruppe. Det er vores overbevisning af målgruppen, heri

Læs mere

LEKTIONSPLAN Program: Unghundeklasse Emne: Gerningssted

LEKTIONSPLAN Program: Unghundeklasse Emne: Gerningssted Bilag 35 Indlæring Feltet Genstande Ros og godbid Kommando Synsretning mindskes Størrelse og alder Nedgravede Program: Unghundeklasse Emne: Gerningssted En stor del af indlæringen har oftest allerede fundet

Læs mere

DIG OG DIT GOLFSPIL Lad PGA-Pro en komme pa banen og hjælpe dig videre

DIG OG DIT GOLFSPIL Lad PGA-Pro en komme pa banen og hjælpe dig videre DIG OG DIT GOLFSPIL Lad PGA-Pro en komme pa banen og hjælpe dig videre PGA of Denmark Foreningen PGA, Professionel Golfers Association, blev stiftet i England i 1901. I 1971 kom PGA til Danmark i kraft

Læs mere

KURSUSKATALOG. Cheerleading DAFF DANSK AMERIKANSK FODBOLD FORBUND

KURSUSKATALOG. Cheerleading DAFF DANSK AMERIKANSK FODBOLD FORBUND KURSUSKATALOG Cheerleading 2014 DANSK AMERIKANSK FODBOLD FORBUND CHEERLEADING TRÆNERUDDANNELSER TRÆNERUDDANNELSER tilbyder hvert år træneruddannelser indenfor cheerleading. Uddannelserne ligger i slutningen

Læs mere

Tilværelsespsykologi - bekymringssamtalen

Tilværelsespsykologi - bekymringssamtalen Vinduer Hver kompetence er så at sige et vindue man kan åbne og gå i dybden med F.eks. en ung pige som gerne vil have at også det sociale fungerer på sin uddannelse 1 Den helt umiddelbare tilværelses-situation

Læs mere