MIRANOVA ANALYSE. Uigennemskuelige strukturerede obligationer: Dreng, pige eller trold? Udgivet 11. december 2014

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MIRANOVA ANALYSE. Uigennemskuelige strukturerede obligationer: Dreng, pige eller trold? Udgivet 11. december 2014"

Transkript

1 MIRANOVA ANALYSE Udarbejdet af: Oliver West, porteføljemanager Rune Wagenitz Sørensen, adm. direktør Udgivet 11. december 2014 Uigennemskuelige strukturerede obligationer: Dreng, pige eller trold?

2 Strukturerede obligationer godt for banken, skidt for investor Strukturerede obligationer sælges til ganske almindelige danskere med eksempelvis private banking aftaler. I Miranova har vi kontakt med mange af den type kunder, fordi de ønsker at høre om et billigere alternativ til deres formueplejeaftale i banken. Når vi gennemgår deres porteføljer, støder vi ofte på komplicerede obligationsprodukter, som vi mener er direkte uegnede til private investorer. Disse produkter kaldes strukturerede obligationer og har ofte høje omkostninger, og hvor investor skal betale gebyr til udbyderne ved opstart. De strukturerede produkter er en særdeles lukrativ forretning for udbyderne. Vi estimerer, at de åbne strukturerede obligationer indbringer over 100 millioner kroner om året til udbyderne 1. I dag er der obligationer for omkring 18 milliarder kroner i markedet af denne type. Vores analyse viser, at det er umuligt for en almindelig privat investor at gennemskue obligationerne og afgøre, om det er en dreng eller en pige. Vi mener, der er tale om en trold. Vi ønsker med denne analyse at oplyse investorer om de uhensigtsmæssigheder, der kan være ved produkterne, så de beslutter sig for at investere eller undlader at gøre det på et veloplyst grundlag. Godt afkast med højere sikkerhed kan man blæse og have mel i munden? Når man læser om de strukturerede produkter hos udbyderne, støder man på ord som højere afkast og begrænset risiko. Normalt går højt afkast og høj risiko hånd i hånd på de finansielle markeder. Produkterne beskrives/sælges som om, at man kan både blæse og have mel i munden. Strukturerede obligationer indeholder en såkaldt option. Når der er optioner involveret, kan man ikke lave win-win. Der er en vinder og en taber. Her vurderer vi, at taberen er køberne af de strukturerede produkter og ikke udbyderne. De private investorer handler med professionelle investorer og ender med stor sandsynlighed med en blodtud. 1 Beregnet som ÅOP x markedsværdi.

3 Indirekte kurtage på over 30 procent Der findes flere udbydere af strukturerede obligationer, bl.a. Danske Bank, Nordea samt banker, der udbyder produkter konstrueret af andre banker for eksempel Royal Bank of Scotland. Kernen i denne analyse er Nordeas strukturerede obligationsprodukter, da deres markedsandel er næsten 75% 2. Analysen indeholder over 100 udløbne strukturerede obligationer i perioden Generelt set består produkterne af obligationer og optioner på aktieindeks, valuta eller råvarer. I Figur 1 ses et eksempel på opbygningen af en obligation, der udstedes til kurs 103, og hvor investor er garanteret kurs 100 fem år senere. Investor betaler altså kurs 103 i dag for at få minimum kurs 100 om fem år. Af de 103 kroner udgør 86 kroner værdien af en rentebærende obligation med tre procent i årlig rente. Sælgeren beholder i dette eksempel 3 kroner i gebyr, og tilbage er der 14 kroner til at investere i optioner. Figur 1: Eksempel på opbygning af struktureret obligation 120! 100! 80! 60! 40! 3! 14! 86! Omkostning! Option! Obligation! 20! 0! Vi ser i denne analyse på produkterne fra investors side. Vi mener, at det er fair at antage, at obligationerne (blå del i Figur 1) er billige at handle, og disse er ikke omfattet af nævneværdige omkostninger. Det svarer til en højrentekonto. 2 Statistik fra Danmarks Nationalbank: fondskodeniveau.aspx 3 Obligationerne i analysen er udstedt i intervallet februar 2001 til december 2012 og indfriet i intervallet juni 2004 til juni Analysen er afsluttet september 2014.

4 Tilbage står optionerne som den del af produktet, som investor reelt betaler for. Investors handelsomkostning er 21 procent i eksemplet ovenfor (3 divideret med 14). Investor betaler altså 3 kroner for at købe for 14 kroner optioner i det strukturerede produkt. Benytter man denne metode til at udregne omkostninger på optionsdelen, er de gennemsnitlige handelsomkostninger på de strukturerede obligationsprodukter fra Nordea over 30 procent 4, som det fremgår af Figur 2. Figur 2: Handelsomkostninger på Nordeas strukturerede obligationer 50%! 42%! 40%! 30%! 32%! 28%! 29%! 33%! 20%! 10%! 0%! Alle produkter! Renteindekserede obligationer! Aktieindekserede obligationer! Valutaindekserede obligationer! Øvrige! Bør en almindelig dansk investor betale 30 procent i handelsomkostninger for at få et langt børsprospekt stukket i hånden, man ikke læser, og en option man ikke har en chance for at gennemskue, om man har købt for en fornuftig pris? Svaret er et rungende nej, mener Miranova. Det er alt for dyrt for investor. Når vi mener sådan, skal det endda ses i lyset af, at vi end ikke har taget alle indirekte omkostninger med i regnestykket, så som forskellen mellem købsog salgsprisen på optionerne. Det ses også i lyset af, at en bred analyse af strukturerede obligationer af Løcthe, Nørholm og Skovmand 5 viser, at investorer betaler 6 procent i overpris for strukturerede obligationer. Vi forstår, at vores beregningsmetode vil møde skepsis hos udbyderne. Og lad os slå det helt fast. Dette er ikke en kritik af branchens måde at beregne ÅOP. Men når vi ser på strukturerede obligationsprodukter, så ser de dyre og komplicerede ud. Mener udbyderne, at vi har misforstået produkterne, så er vores pointe blot cementeret; produkterne er for uigennemskuelige! 4 Det har kun været muligt at finde omkostninger på 56 ud af 105 obligationer på Nordeas hjemmeside. 5 Overpricing and Hidden Costs of Structured Products for Retail Investors: Evidence from the Danish Market for Principal Protected Notes:

5 Har obligationerne givet et godt afkast? Måske Eksperterne i Miranova har grundigt analyseret obligationerne og er ikke kommet frem til håndfaste konklusioner om, hvorvidt afkastene er gode eller dårlige. Analysen viser, at 38 ud af 95 af Nordeas obligationsprodukter med tilgængelige data har givet et negativt afkast svarende til 41 procent af de udløbne obligationer. I gennemsnit har afkastet for alle obligationerne været 3,3 procent årligt. Det fremkommer ved at tage et simpelt gennemsnit af alle obligationernes effektive renter. På den måde kan vi svare på, hvad man har fået i afkast, hvis man købte alle obligationerne og holdt dem til udløb. Det er dog kompliceret at sammenligne med eksempelvis aktie- og obligationsindeks og naturligvis afhængig af den periode, man sammenligner med. Det er i sig selv grund nok til, at vi ikke vil investere vores egne eller vores kunders penge i disse obligationsprodukter. Vi bemærker dog, at et afkast på 3,3 procent ikke umiddelbart imponerer. Særskilt ikke i lyset af at en bred analyse af strukturerede produkter viser, at de har underpræsteret mindst et procentpoint om året i forhold til relevante sammenligningsindeks (Nørholm 6 ). Figur 3: Gennemsnit af effektive renter på udløbne strukturerede obligationer fra Nordea 3,5%! 3,0%! 3,3%! 2,5%! 2,0%! 1,5%! Afkast! ÅOP! 1,0%! 0,8%! 0,5%! 0,0%! Afkast! ÅOP! NB! Vi har bedt Nordea kontrollere afkastene, men de har ikke ønsket at hverken beeller afkræfte vores beregninger. 6 Henrik Nørholm, Århus Universitet: Performance Evaluation of Structured Retail Products - The Flip Side of the Coin

6 Alternativet til de strukturerede obligationer Det er svært at pege på et direkte alternativ til strukturerede obligationsprodukter. Måske giver de ekstra investeringsmuligheder, men her ødelægger kompleksiteten og omkostningerne det man forsøger at opnå - et bedre risikojusteret afkast. Alternativet til strukturerede, finansielle produkter for den almindelige investor er en bred portefølje med gennemskuelighed, risikospredning og lave omkostninger. Vi tænker Hvem bør investere deres hårdt tjente penge i strukturerede produkter med afkast som formål? Vi kan ikke pege på nogen. Derfor anbefaler vi danskerne at holde deres sparekroner langt fra strukturerede obligationer. Vi håber, at analysen vil være til inspiration, og vi står selvfølgelig til rådighed for at uddybe resultater og pointer.

7 Om Miranova Analyse Miranova Fondsmæglerselskab A/S er en uvildig forvalter. Vi analyserer løbende et væld af investeringsfonde, hvor langt størstedelen ikke lever op til vores krav og derfor ikke bliver benyttet i vores porteføljer. Med Miranova Analyse ønsker vi at være kritiske og stille vores viden til rådighed for alle investorer. Miranova vurderer investeringer ud fra flere kriterier, bl.a.: Forventet afkast Omkostninger Gennemskuelighed Risikospredning og bred eksponering Ingen lån/gearing Konkursrisiko (ingen finansielle kontrakter kun aktier og obligationer) Afkast i forhold til sammenligningsindeks Skat Lovgivning Investeringsstrategi Forklaring til symboler Investeringer som opfylder Miranovas kriterier Investeringer der ikke ikke opfylder Miranovas kriterier Ansvarsfraskrivelse Denne publikation skal ikke opfattes som en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.

MIRANOVA ANALYSE. Investeringsforeninger med obligationer: Omkostningerne æder afkastet. Udgivet 4. juni 2014

MIRANOVA ANALYSE. Investeringsforeninger med obligationer: Omkostningerne æder afkastet. Udgivet 4. juni 2014 MIRANOVA ANALYSE Udgivet 4. juni 2014 Investeringsforeninger med obligationer: Omkostningerne æder afkastet Når omkostningerne æder dit afkast Lige nu tales der meget om de lave renter på obligationer,

Læs mere

MIRANOVA ANALYSE. Bag om de officielle tal: 83 % af danske investeringsforeninger med globale aktier underpræsterer, når man medregner lukkede fonde

MIRANOVA ANALYSE. Bag om de officielle tal: 83 % af danske investeringsforeninger med globale aktier underpræsterer, når man medregner lukkede fonde MIRANOVA ANALYSE Udarbejdet af: Oliver West, porteføljemanager Jon Reitz, assisterende porteføljemanager Rune Wagenitz Sørensen, adm. direktør Udgivet 21. maj 2015 Bag om de officielle tal: 83 % af danske

Læs mere

Guide. sider. Få gode investeringsråd. Februar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Få dine penge til at yngle.

Guide. sider. Få gode investeringsråd. Februar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Få dine penge til at yngle. Foto: Scanpix Guide Februar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Få dine penge til at yngle 12 sider Få gode investeringsråd Penge og privatøkonomi INDHOLD: Sådan fordobler du din formue...4-5

Læs mere

Futures. Futures 1. Q09-0195 Futures Brochure_0806b_fnl.indd 1 8/6/09 12:27:32 PM

Futures. Futures 1. Q09-0195 Futures Brochure_0806b_fnl.indd 1 8/6/09 12:27:32 PM Futures Optioner og futures opfattes ofte som relativt komplekse, finansielle instrumenter. Derfor har NASDAQ OMX udarbejdet pjecerne Værd at vide om optioner, Værd at vide om futures samt Beskatning af

Læs mere

Derfor skal du investere

Derfor skal du investere Derfor skal du investere Investering er ofte lig med store kursudsving og mange bekymringer. Er det ikke bedre blot at spare op og undgå risiko? Nej, for hvis du ikke investerer, mister du penge hver dag,

Læs mere

O P L Y S N I N G E R O M H A N D E L M E D V Æ R D I P A P I R E R Gælder fra marts 2012

O P L Y S N I N G E R O M H A N D E L M E D V Æ R D I P A P I R E R Gælder fra marts 2012 O P L Y S N I N G E R O M H A N D E L M E D V Æ R D I P A P I R E R Gælder fra marts 2012 I det følgende kan du læse om, hvad du bør være opmærksom på, når du investerer, og hvilke overvejelser du bør

Læs mere

Kursets indhold. Dit udbytte. Side 1 á 19 sider

Kursets indhold. Dit udbytte. Side 1 á 19 sider Side 1 á 19 sider Kursets indhold I løbet af fire lektioner giver vi dig muligheden for at tilegne dig viden om pensionsinvestering. Vi gør dig ikke til investeringsekspert, men vi giver dig mulighed for

Læs mere

Råd om værdipapirhandel

Råd om værdipapirhandel Rådgivning Den rådgivning, du får i banken, tager altid udgangspunkt i din investeringsprofil. Profilen fastlægger du og din rådgiver ud fra dine oplysninger om blandt andet formålet med investeringen,

Læs mere

Hvad er en aktie? Hvad er en investeringsforening? Hvad sker der på Fondsbørsen? Hvem er Dansk Aktionærforening? Hvilke råd skal jeg følge?

Hvad er en aktie? Hvad er en investeringsforening? Hvad sker der på Fondsbørsen? Hvem er Dansk Aktionærforening? Hvilke råd skal jeg følge? Ny på aktiemarkedet? AktieSkole Hvad er en aktie? Hvad er en investeringsforening? Hvad sker der på Fondsbørsen? Hvem er Dansk Aktionærforening? Hvilke råd skal jeg følge? OM AKTIER Hvad er en aktie? En

Læs mere

Information til dig om Risikomærkning af værdipapirer og investorbeskyttelse

Information til dig om Risikomærkning af værdipapirer og investorbeskyttelse Information til dig om Risikomærkning af værdipapirer og investorbeskyttelse Indhold Kend din risiko... 3 Risikomærkning af værdipapirer... 5 Ens information på tværs af landegrænser... 8 Skærpede kompetencekrav

Læs mere

Rejsen mod alternative investeringer

Rejsen mod alternative investeringer Dec 87 Dec 88 Dec 89 Dec 90 Dec 91 Dec 92 Dec 93 Dec 94 Dec 95 Dec 96 Dec 97 Dec 98 Dec 99 Dec 00 Dec 01 Dec 02 Dec 03 Dec 04 Dec 05 Dec 06 Dec 07 Dec 08 Dec 09 Dec 10 Dec 11 Dec 12 Dec 13 Dec 14 14. august

Læs mere

Jutlander Bank s beskrivelse af værdipapirer

Jutlander Bank s beskrivelse af værdipapirer Jutlander Bank s beskrivelse af værdipapirer Indledning I banken kan du som udgangspunkt frit vælge, hvordan du vil investere dine penge. En begrænsning er dog f.eks. gældende lovregler om pensionsmidlernes

Læs mere

Aktieoptur med negative afkast

Aktieoptur med negative afkast 3. juni 2008 Aktieoptur med negative afkast Set på overfladen har danske private investorer fået ganske pæne afkast i de forgangne år Korrigerer man for, hvornår der købes og sælges aktier i forhold til

Læs mere

Anbefalinger om aktieinvesteringer

Anbefalinger om aktieinvesteringer Anbefalinger om aktieinvesteringer Udarbejdet af: Tom Engsted, professor, Århus Universitet Bjarne Graven Larsen, fondsdirektør, ATP Michael Møller, professor, CBS 8 januar 2011 Denne rapport er udarbejdet

Læs mere

Fokus - indeksobligationer

Fokus - indeksobligationer Fokus - indeksobligationer Af Peter Rixen Portfolio Manager peter.rixen@skandia.dk Verdens ledende centralbanker, anført af Den Amerikanske Centralbank (FED), har indledt et pengepolitisk eksperiment af

Læs mere

Toyota banker bankerne. Danmarks bedste og billigste billån 2015.

Toyota banker bankerne. Danmarks bedste og billigste billån 2015. Toyota banker bankerne Danmarks bedste og billigste billån 2015. APR. 2015 Her kigges på en Ford Fiesta, der prismæssigt ligger op til 185.000 kroner. Ford er ikke med i testen af billån. Billån test»

Læs mere

Alm Brand Bank. Investeringsordning Pension

Alm Brand Bank. Investeringsordning Pension Alm Brand Bank Investeringsordning Pension Indhold I denne brochure kan du læse om alle fordelene ved Alm. Brand Investeringsordning 3 4 8 10 11 12 14 17 18 20 24 26 Alm. Brand Investeringsordning Fordele

Læs mere

Ren slaraffenland for boliglåntagere

Ren slaraffenland for boliglåntagere Ren slaraffenland for boliglåntagere Renterne er styrtdykket i Danmark på det seneste. Det åbner nærmest dagligt for nye lånetyper til boligejerne, og slår alt hvad der før er set. Af Lars Erik Skovgaard.

Læs mere

Krystalkuglen. Gæt et afkast

Krystalkuglen. Gæt et afkast Nr. 2 - Marts 2010 Krystalkuglen Nr. 3 - Maj 2010 Gæt et afkast Hvis du vil vide, hvordan din pension investeres, når du vælger en ordning i et pengeinstitut eller pensionsselskab, som står for forvaltningen

Læs mere

DAF AktieSkole Ny på aktiemarkedet. Ny på aktiemarkedet. DAF Aktieskole. Velkommen til Dansk Aktionærforenings kursus: Ny på aktiemarkedet

DAF AktieSkole Ny på aktiemarkedet. Ny på aktiemarkedet. DAF Aktieskole. Velkommen til Dansk Aktionærforenings kursus: Ny på aktiemarkedet 1 Ny på aktiemarkedet DAF Aktieskole Velkommen til Dansk Aktionærforenings kursus: Ny på aktiemarkedet Dette kursus vil forklare om aktier og aktiemarkedet og om hvordan man som privat investor kan blive

Læs mere

Formue 26. årgang 03 // 2011 Banker på bistand Professor afviser Børsens påstande Potentiale på 40% i europæiske aktier Den græske tragedie

Formue 26. årgang 03 // 2011 Banker på bistand Professor afviser Børsens påstande Potentiale på 40% i europæiske aktier Den græske tragedie indhold Formue 26. årgang 03 // 2011 Banker på bistand Professor afviser Børsens påstande Potentiale på 40% i europæiske aktier Den græske tragedie Formue 3. kvartal 2011 01 indhold Leder Uro på de finansielle

Læs mere

NÅR DU INVESTERER SELV

NÅR DU INVESTERER SELV NÅR DU INVESTERER SELV Her kan du læse om de muligheder, du har i Lægernes Pensionsbank, og de overvejelser, du skal gøre dig, hvis du selv vil investere din opsparing. 115/04 14.05.2013 I Lægernes Pensionsbank

Læs mere

principperne er de samme. På de næste sider tager vi udgangspunkt i Rockwools B-aktie.

principperne er de samme. På de næste sider tager vi udgangspunkt i Rockwools B-aktie. Ingen analysemetoder er skudsikre, og alle aktieanalytikere tager fejl af og til. Det afgørende er at have ret i over 50 procent af analyserne, og at tabene gennemsnitligt er mindre end gevinsterne. Min

Læs mere

DONG og Goldman Sachs: Det ligner en dårlig forretning

DONG og Goldman Sachs: Det ligner en dårlig forretning DONG og Goldman Sachs: Det ligner en dårlig forretning Statens salg af DONG til Goldman Sachs vil indirekte staten koste 6,86 mia. kr., hvis DONG børsnoteres med 50 procent værdistigning. Kun hvis DONGs

Læs mere

Aktieoptioner. Aktieoptioner 1. Q09-0196 Options Bro_inside-0806b-fnl.indd 1 8/6/09 12:30:24 PM

Aktieoptioner. Aktieoptioner 1. Q09-0196 Options Bro_inside-0806b-fnl.indd 1 8/6/09 12:30:24 PM Aktieoptioner Optioner og futures opfattes ofte som relativt komplekse, finansielle instrumenter. Derfor har NASDAQ OMX udarbejdet pjecerne Værd at vide om optioner, Værd at vide om futures samt Beskatning

Læs mere

Hedge Markedsneutral Obligationer

Hedge Markedsneutral Obligationer Jyske Invest Hedge Markedsneutral Obligationer Vejen til et mere stabilt afkast Jyske Invest hedge Markedsneutral - obligationer Markedsneutrale obligationer vejen til et mere stabilt afkast Vejen til

Læs mere

SAXOINVESTOR FULDAUTOMATISK PORTEFØLJEPLEJE

SAXOINVESTOR FULDAUTOMATISK PORTEFØLJEPLEJE SAXOINVESTOR FULDAUTOMATISK PORTEFØLJEPLEJE Test selv din risiko og vælg blandt flere porteføljer Vælg mellem aktive og passive investeringer Til både pension og frie midler SAXOINVESTOR SaxoInvestor er

Læs mere

628980. 12.12. Nordea Bank Danmark A/S, CVR-nr. 13522197, København. Trykt af Herrmann & Fischer, Rødovre. Om at investere.

628980. 12.12. Nordea Bank Danmark A/S, CVR-nr. 13522197, København. Trykt af Herrmann & Fischer, Rødovre. Om at investere. 628980. 12.12. Nordea Bank Danmark A/S, CVR-nr. 13522197, København. Trykt af Herrmann & Fischer, Rødovre Om at investere Om at investere Om at investere 13. udgave Redaktionen afsluttet januar 2014 I

Læs mere

Jeg gør det i morgen-opsparing. Hvad koster det at gå på pension? Den livsvarige livrente økonomisk tryghed gennem hele pensionstilværelsen

Jeg gør det i morgen-opsparing. Hvad koster det at gå på pension? Den livsvarige livrente økonomisk tryghed gennem hele pensionstilværelsen Jeg gør det i morgen-opsparing Hvad koster det at gå på pension? Den livsvarige livrente økonomisk tryghed gennem hele pensionstilværelsen Jeg gør det i morgen-opsparing Pension er ikke noget, vi taler

Læs mere

Onsdag den 13. november blev der fremlagt et lovforslag til ny realkreditlov.

Onsdag den 13. november blev der fremlagt et lovforslag til ny realkreditlov. Erhvervs- og Vækstministeriet Att. Jacob Thomassen Slotholmsgade 12 1216 København K 20. november 2013 PEM Høring over forslag til Lov om ændring af lov om realkreditlån og Onsdag den 13. november blev

Læs mere