LEDERKURSER I KREDSEN. Lederroller. hvordan er jeg overfor børnene?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "LEDERKURSER I KREDSEN. Lederroller. hvordan er jeg overfor børnene?"

Transkript

1 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e LEDERKURSER I KREDSEN Lederroller hvordan er jeg overfor børnene? Lederroller Kurset er udarbejdet af Asger Steen Thomsen for LederuddannelsesUdvalgets Kredsgruppe 1999 Revideret af Lederuddannelsesudvalget foråret 2003

2 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side2 Indhold 1. Formål 3 2. Vejledning til instruktøren 3 3. Forret 3 4. Program for aftenen 4 5. Hovedret Oplæg Opgave Oplæg Opgave Sammenfatning af teori Gruppearbejde Afrunding Motivation til dessert Dessert 8 7. Bilag (OHs + kopiark) OH 1: De 4 lederroller til oplæg 1 9 OH 2-6 til oplæg Forret til kopiering Test til opgave 1 til kopiering Test til opgave 1 til kopiering (RIDA-scorediagram) Ekstraopgave til opgave 2 til kopiering Gruppearbejdsark til kopiering Testspørgsmål Dessert til kopiering 25

3 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side3 1. Formål Formålet med kurset om lederroller er at lederne kigger på sig selv og sine medledere med andre øjne, og dermed synliggør evner og ønsker hos hinanden, som måske ikke er bevidst tilstede i lederflokken. at man derefter i fællesskab kan udarbejde en ny lederfordeling af opgaverne i kredsen, der tager højde for motivation, kvaliteter og ønsker i lederflokken. 2. Vejledning til instruktøren Forret, hovedret og dessert Kursusmodulet om lederroller består af forret, hovedret og dessert. Forret og dessert kan vælges til eller fra. Lederflokken må dog i forvejen beslutte sig for om kursusmenuen skal bestå af 1, 2 eller 3 retter. Forretten (bilag 7.1) udleveres af kursusinstruktøren til kredslederen i god tid før kursusaftenen. Hovedretten er en blanding af oplæg og opgaver. Det giver forhåbentlig en god dynamik i forløbet. Aftenen er opbygget på nogle tests, og det er vigtigt for et godt kursusforløb, at alle i lederflokken er med på at deltage i disse tests. Desserten er meget fremadrettet mod kredsens videre planlægning. Det er nok en god idé at diskutere desserten med kredslederen inden kursusaftenen, sådan at han/hun kan forberede sig. Materialer Til afvikling af dette kursusmodul skal du bruge: overheadprojekter og lærred farver/tusser en rulle tape til hver leder opslagstavle med mange tegnestifter eller væg til ophængning 3. Forret Til instruktøren Kursusdeltagerne skal inden kursusaftenen have udleveret og løst/spist forretten - hvis den er valgt. I forbindelse med navnepræsentation på selve kursusaftenen i kredsen, hænges forretssedlerne op. Lederne kan evt. lige læse op, hvad de har skrevet på deres egen forretsseddel. Målet med forretten er bl.a. at lederne er forberedte, at de har noget at være stolte over - at de jo godt kan noget, selvom de nu skal igennem teori og tests om lederroller.

4 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side4 4. Program for aftenen 00:00 Sang 00:03 Kredslederen byder velkommen til lederkursus i kredsen og til instruktøren. 00:05 Kredslederen holder en kort andagt (fortælling/tekst, bøn og salme) 00:15 Instruktøren præsenterer kort sig selv, kursets program, og kursets sammenhæng med den øvrige lederuddannelse. 00:20 Lederne præsenterer sig selv, og hvis de har valgt forret præsenterer de også denne. 00:30 Hovedret Oplæg 1 00:35 Opgave 1 01:00 Oplæg om de 4 lederroller 01:30 Opgave 2. Scorekort 01:45 Sammenfatning af teori 01:50 Pause 02:00 Gruppearbejde Kopiark 3 02:30 Afrunding 02:45 Præsentation og start af dessert 03:00 Tak for denne gang Vi har forsøgt at sætte tider på, men det kan naturligvis variere meget.

5 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side5 5. Hovedret 5.1 Oplæg 1 Lederroller præsenteres, hvor du laver en lille karikatur af nogle roller v/ OH1 men ikke en uddybende gennemgang (Vent til punkt 5.3). Lad overheaden tale sit eget sprog. Gå herefter direkte til opgave 1 - testen. (Man skal helst ikke vide for meget om teorien, før testen gennemarbejdes). 5.2 Opgave 1 Hver deltager får udleveret test og får følgende besked. v/kopiark - Test Udfyld testen ved afkrydsning så hurtigt som muligt - lad dig ikke mærke af at spørgsmålene ligner hinanden, bare besvar spørgsmålene. Alle spørgsmål skal besvares, ved at vælge et af udsagnene. (Sammentælling på scorekortet uddeles først efter oplæg 2 (opgave 2 sammen med lille ekstra opgave). 5.3 Oplæg 2 a) De 4 lederroller gennemgås mere grundigt v/oh2, OH3,OH4, OH5 b) Vi er forskellige - heldigvis Der er mange meninger om og forslag til, hvordan mennesker kan inddeles i forskellige rollefigurer. Men sådan er virkelighedens verden jo ikke. Vi mennesker er ikke en fast brik, der kun passer ét sted, men er alle sammensat af forskellige roller. Men vi kan have megen glæde af at se på os selv og hinanden gennem disse stereotype personer. Vi kan se tingene fra flere sider Vi kan udnytte hinandens stærke sider Vi kan få en forståelse om os selv, som leder i FDF Vi kan give hinanden en bedre gensidig forståelse Vi kan dermed måske opnå et bedre samarbejde

6 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side6 De 4 lederroller kan selvfølgelig opfattes negativt, så det er vigtigt at holde sig for øje at: Den Resultatorienterede Igangsætteren Den Diplomatiske Administratoren - Uden ham ingen der laver noget - Uden hende ingen fornyelse og udvikling - Uden ham ingen samarbejde - Uden hende ingen der har styr på tingene Ingen mennesker er sådan i en fast rolle - vi er alle en kombination. Det kan beskrives i en simpel kode. f. eks. R I d - (Meget: R Lidt: I Noget: d Ingen: A) Teorien stammer fra den amerikanske Dr. Ichak Adizes, der i sin bog Lederens faldgruber beskriver, at effektiv ledelse og udvikling af organisationer kræver udfyldelse af 4 lederroller, nemlig: Producentrollen (R), Administratorrollen (A), Entrepeneurrollen (I) og Integratorrollen (D) - kendt i erhvervskredse som PAEI-koden. (Her i modulet er betegnelserne gjort mere almindelige, så vi får koden RIDA) Læs evt. mere i: Henning Heltbech m.fl. Ledelse og Samarbejde, 6. udgave side Vi skal besidde lidt af alle roller v/oh6 En god resultatorienteret har en stor viden om kredsen, udviser handlekraft og har et stærkt præstationsbehov. En god igangsætter har kreativitet, er villig til at prøve noget nyt og har et vågent øje for nye muligheder og trusler. En god diplomatisk har interesse og sans for mellemmenneskelige relationer, indfølingsevne samt lyst og evne til at få andre til at arbejde effektivt sammen. En god administrator har sans for systematik, orden og detaljer. Hvis vi forsømmer dem alle sammen på en gang - er der ikke tale om nogen form for ledelse. En god lederflok har mere eller mindre af alle roller. 5.4 Opgave 2 a) Scorekort uddeles v/kopiark 2 + bagside Sæt ring omkring punktnumrene og tæl sammen - indtegn resultatet i koordinatsystemet på bagsiden Ekstra opgave ( Til de hurtige) Sæt jer sammen i grupper på 4 personer - og prøv at score hinanden. Begrund overfor hinanden hvorfor I sætter hinanden i bås på den måde.

7 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side7 b) Når alle har lavet deres personlige test-score færdig og udfyldt deres scorekort kan du spørge om forskellige lederroller blandt lederne. r I D a = R i D a = r I d A = Kan evt. sammenfattes på en tavle, for at fastholde hvilke ledertyper kredsen besidder. Kom der noget overraskende ud af det? På det personlige plan? På det kredsmæssige plan? Hvordan er det billede de andre ledere giver af dig, i forhold til din egen forestilling (Kortene fra opg. 1) 5.5 Sammenfatning af teori Hele teorien går i al sin enkelthed ud på at ingen besidder alle 4 egenskaber lige meget, men vi skal samle dem for at få en ideel kreds / lederfordeling / udvalg. Dette giver - når vi ikke har forståelse for denne teori - nogle naturlige problemer. F.eks., er det Igangsætteren eller Den Diplomatiske vi gerne vil have som kredsleder? Eller er det Igangsætteren eller Den Diplomatiske der ønsker at være kredsleder? 5.6 Gruppearbejde Kopiark 3 Den Ideelle lederrolle i FDF (4 i hver gruppe i ca min.) Spørg efterfølgende til gruppens points - lav sammenligninger (evt. også med virkeligheden).

8 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side8 5.7 Afrunding Spørg om hvad vi kan bruge det til : Nogle af de ting der kunne hives frem: Samarbejde - ved at forstå hinanden Der er brug for alle 4 lederroller i kredsen Hvilke typer mangler der eventuelt i kredsen? Hvilke typer er kredsen domineret af? Lære at bruge hinandens stærke sider i stedet for at påpege de svage. 5.8 Motivation til dessert Lad lederne som afslutning på aftenen sammen beslutte hvilke områder der skal laves ny lederfordeling på i den kommende sæson, og giv derefter de ledere, der skal udføre opgaven en kopi af desserten (bilag 7.8) 6. Desserten Lederne skal finde nogle områder i den kommende sæsons planlægning, hvor de vil prøve at lave en ny lederfordeling. Det kan være på klasserne, på sommerlejren, til kredsmøderne, til julefesten, m.m. Det skal være områder, som kan tage højde for det de nu ved om hinanden, dem selv og kredsens behov. Og hvor der tages højde for ønsker og stærke sider fra FORRETTEN. (Kredslederen bør gemme forretssedlerne.)

9 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side9 OH1 De 4 Lederroller Den resultatorienterede Igangsætteren Den Diplomatiske Administratoren

10 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side10 OH2 Den typiske resultatorienterede genkendes ved arbejdsnarkoman - kommer først og går sidst vil selv, kan selv, gør selv tager ikke på kursus (kan jo det hele i forvejen) altid travlt - knokler i 24 timer telefontid bedst mellem 2300 og 0100 har og tager selv hele ansvaret og prestigen selvretfærdig - henviser til sine resultater planlægger altid i sidste øjeblik altid en fyldt kalender altid et fyldt skrivebord problemer løses gennem praktiske løsninger kortsigtet (20 års erfaring = 1 års erfaring, da det er det samme program hvert år) Ingen følger efter - da man ikke kan leve op til den samme indsats.. Ordstyrer taler selv påtager sig selv arbejdsopgaverne. (punkterne er set i DGI-materialet Lederpleje - de fire typer - FORM)

11 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side11 OH3 Den typiske Igangsætter kendes ved ingen faste arbejdstider ingen faste møder - ingen dagsorden ingen kalender - eller 3-4 stykker taler uafbrudt engagement - engagerende bobler af nye ideer tænder og brænder for en ny sag skifter ustandselig prioriteringer mange skibe i søen elsker projekter er farlig at sende på kurser hader love, paragraffer og budgetter skrivebordet (arbejdsværelset) er kaos har et stort netværk - kontakter til lokalsamfundet overbebyrder andre - inden man er færdig med en opgave, er den uinteressant - nye venter (punkterne er set i DGI-materialet Lederpleje - de fire typer - FORM)

12 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side12 OH4 Den typiske Diplomatiske genkendes ved: kompromisøgende snakker med alle undgår konfrontationer, hvis dette er muligt medløberen - følger altid flertallet prøver altid at forstå de andre radikal - svajende i holdninger lange møder forsøger at nå til enighed (consencus) følsom (pas på) udpræget fornemmelse for magtkampe passer sine ting - utryg ved megen uro kalenderen er Mayland arbejdsplads i alrummet (punkterne er set i DGI-materialet Lederpleje - de fire typer - FORM)

13 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side13 OH5 Den typiske Administrator genkendes ved: Ordensmenneske - elsker styr på tingene kommer og går til tiden elsker love, paragraffer og vedtægter holder sig til bogen præcis og altid korrekt elsker budgetter elsker statistikker og grafer elsker skemaer (opslagstavler) elsker håndbøger, tips- og handlingsplaner kalenderen er mindst en time-manager skrivebordet er ryddet - der er ind- og udskuffe arkivet er i orden mindst 10 år tilbage reolen er fyldt med ringbind ( 94-95, 95-96, 96-97) computeren er fast arbejdsredskab (hvis den altså ikke ødelægger hans allerede udarbejdede system) (punkterne er set i DGI-materialet Lederpleje - de fire typer - FORM)

14 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side14 OH6 En god resultatorienteret har: en stor viden om kredsen udviser handlekraft et stærkt præstationsbehov. En god igangsætter har/er: kreativitet villig til at prøve noget nyt et vågent øje for nye muligheder og trusler. En god diplomatisk har: interesse og sans for mellemmenneskelige relationer indfølingsevne samt lyst og evne til at få andre til at arbejde effektivt sammen. En god administrator har: sans for systematik, orden og detaljer. Hvis vi forsømmer alle roller på en gang - er der ikke tale om nogen form for ledelse. En god lederflok er sammensat mere eller mindre af alle roller.

15 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side15 KOPIARK Forret - til kopiering Udfyld punkterne inden du møder op på kursusmodulet. Skriv 3 ting du er god til i kredsen! 1: 2: 3: Skriv 3 ting du har lyst til at arbejde med i kredsen 1: 2: 3:

16 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side16 KOPIARK Test Scoreark: Beskriver din lederadfærd Beskriver dine personlige drivkræfter R I D A R I D A Total Total Beregn din samlede score R I D A TOTAL SCORE: Farv resultatet ind i søjlediagrammet næste side:

17 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side17 KOPIARK Din RIDA score Indfarv din score i søjlediagrammet Navn: R I D A

18 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side18 KOPIARK Ekstraopgave 2 Gruppearbejde: Scor hinanden i grupper på 4 personer. Fordel 20 point i søjlediagrammet. Vis hinanden jeres scoring af hinanden og diskuter eventuelle uenigheder. Er I meget uenige? Navn: R I D A Navn: R I D A

19 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side19 KOPIARK Gruppearbejde Hvordan er den ideelle lederrolle i FDF Resultatorienteret Igangsætter Diplomatiske Administrator eksempel: I skal fordele 10 point! R I D A Hvordan er den ideelle tumlingeleder R I D A Fordel de 10 point Hvordan er den ideelle væbnerleder R I D A Fordel de 10 point Hvordan er den ideelle lederfordeling på en klasse R I D A Fordel de 10 point Hvordan er den ideelle kredsleder R I D A Fordel de 10 point Hvordan er det ideelle sommerlejrudvalg R I D A Fordel de 10 point Hvordan er den ideelle... find selv på flere R I D A Fordel de 10 point

20 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side20 KOPIARK 6 (1:5) 7.6 Testspørgsmål (1-56) Besvar spørgsmålene hurtigst muligt ved at sætte cirkel ved den påstand du mener beskriver dig bedst. Du skal besvare alle spørgsmål, dvs. du skal vælge én af de to svarmuligheder. Lad dig ikke mærke af, at nogle af spørgsmålene ligner hinanden. 1. Hvad vil du helst have, at andre lægger mærke til hos dig? 1.1 Mine mange gode ideer 1.2 Min menneskelige omsorg 2. Hvad lægger du mest vægt på i den ledergerning? 2.1 At skabe resultater her og nu 2.2 At holde orden i ting og traditioner 3. Hvad giver dig mest tilfredsstillelse? 3.1 At koordinere andres arbejde 3.2 At løse en opgave alene 4. Din mest typiske beklagelse 4.1 De andre gør ikke hvad jeg siger de bør gøre 4.2 De andre forstår ikke hvad jeg mener 5. Din indstilling til forandring 5.1 Jeg kan godt lide små forandringer, der giver øjeblikkelige resultater 5.2 Jeg hader forandringer 6. Hvad udmærker du dig mest ved? 6.1 At skabe enighed i gruppen 6.2 At få nye ideer 7. Hvilken aktivitet er du bedst til? 7.1 Etablere nye regler og systemer 7.2 Lege med ideer til et nyt arrangement/møde 8. Hvordan vil du helst opfattes af dine FDF-venner? 8.1 Som den der kan sørge for at få tingene gjort 8.2 Som den der kan samle kredsen/udvalgene rundt omkring mig 9. Hvad roser de andre ledere dig for? 9.1 At jeg kan samle folk omkring mig 9.2 At jeg kan få tingene gjort 10. Hvad misunder de andre ledere dig mest for? 10.1 Mine analytiske evner 10.2 Mine samarbejdsevner

21 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side21 KOPIARK 6 (2:5) 11. Hvordan vil du helst have, at din familie opfatter din rolle i FDF? 11.1 Som den, der lægger planerne for kredsen Som den, de andre i kredsen holder mest af 12. Din indstilling til konflikt 12.1 Konflikter er spild af tid 12.2 Konflikter lægger jeg hyppigt op til 13. Hvad bruger du mest tid på i dit FDF-arbejde? 13.1 Skabe nye ideer 13.2 Få de daglige ting fra hånden 14. Din holdning til ændringer 14.1 Jeg kan bedst lide ordnede stabile forhold 14.2 Jeg kan godt lide at indføre/afprøve nye ideer i kredsen 15. Hvad betyder mest for dig i dit FDF-arbejde? 15.1 At jeg kan udrette noget meningsfyldt 15.2 At jeg kan føle tryghed og sikkerhed 16. Hvad er dine vigtigste opgaver? 16.1 At hjælpe andre til et bedre samarbejde 16.2 at få de daglige opgaver løst 17. Hvad vurderer du dig selv efter? 17.1 Hvor gennemarbejdet aktiviterne i min kreds udføres 17.2 Hvor mange aktiviteter jeg kan få de andre til at være med til 18. Hvad foretrækker du at lave, når du ikke er sammen med din familie, på arbejde eller til FDF? 18.1 Checke mit personlige- og familiens budget og/eller forsikringer 18.2 Lave noget FDF-arbejde der trænger til at blive gjort 19. Hvad har du mest behov for at føle? 19.1 At jeg er sammen med mennesker, der betyder noget for mig 19.2 At der hele tiden sker noget nyt omkring mig 20. Hvad tiltaler dig mest? 20.1 At holde orden i tingene og tage det roligt 20.2 At være konstant produktiv fra morgen til aften 21. Hvad ville du helst roses for af de andre ledere? 21.1 Mine analytiske evner 21.2 Mine mange nye initiativer 22. Hvordan vil du helst arbejde? 22.1 Arbejde i team sammen med andre 22.2 Arbejde selvstændigt og alene med tingene 23. Hvilket arbejde giver dig størst tilfredsstillelse? 23.1 Få problemerne ud af verden i en fart 23.2 Analysere og lave planer

22 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side22 KOPIARK 6 (3:5) 24. Hvordan vil du inderst inde helst se dig selv? 24.1 Som den, der har fået en af kredsens bedste ideer 24.2 Som den, der har et stort netværk 25. Hvad vil andre mest lægge mærke til hos dig? 25.1 Mine mange gode ideer 25.2 At jeg har check på det jeg laver i kredsen og andre steder i FDF 26. Hvornår føler du dig bedst tillrette? 26.1 Når jeg farer gennem luften og får tingene gjort 26.2 Når jeg sidder roligt og analyserer en sag eller et problem 27. Hvis en anden skal lave det du gør i FDF, hvad skal han så være mest opmærksom på? 27.1 At præge opgaven med sine ideer 27.2 At være taktisk nok 28. Hvornår føler du dig bedst til rette? 28.1 Når jeg arbejder med en ny vild idé 28.2 Når jeg planlægger det næste sociale leder-arrangement 29. Din reaktion på konflikter 29.1 Konflikter irriterer mig 29.2 Konflikter giver mulighed for at få problemerne åbent diskuteret 30. Hvad kægger andre mest mærke til hos dig? 30.1 Min menneskelige varme 30.2 Min effektive travlhed 31. Din mest typiske beklagelse 31.1 Jeg har for meget at bestille, og jeg har for lidt tid 31.2 Vi burde have færre konflikter 32. Din indstilling til forandring 32.1 Jeg elsker forandringer, som jeg selv indfører 32.2 Jeg kan godt lide forandringer, som vi alle er enige om 33. Hvilket arbejde i FDF giver dig størst tilfredsstillelse? 33.1 Forfølge en ny vild idé 33.2 At sikre mig at mine medledere har det godt 34. Hvad vil du helst have, at de andre skal lægge mærke til hos dig? 34.1 Min effektive travlhed 34.2 Den gode kontrol jeg har over mit arbejde i kredsen 35. Din reaktion på konflikter 35.1 Konflikter bør bekæmpes 35.2 Konflikter kan opildne de andre til at arbejde mere

23 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side23 KOPIARK 6 (4:5) 36. Hvad lægger du mest vægt på i dit FDF-arbejde? 36.1 At jeg har mulighed for at skabe nye ideer 36.2 At jeg har en plan at gå efter 37. Hvordan vil du inderst inde helst se dig selv? 37.1 Som den travle leder 37.2 Som den der trækker i trådene 38. Hvad har du mest behov for at føle? 38.1 At jeg har kontrol over min tilværelse 38.2 At jeg får præsteret noget hver dag 39. Hvad tiltaler dig mest? 39.1 At kontrollere om de andre i kredsen får tingene gjort 39.2 At sætte gang i helt nye tiltag 40. Hvad vil du meget gerne roses for af de andre ledere? 40.1 Min effektivitet 40.2 Mine samarbejdesevner 41. Hvordan foretrækker du at bruge din fritid, når du ikke er sammen med din familie, på arbejde eller til FDF? 41.1 Besøge eller ringe til nogen af mine venner 41.2 Finde på nogle nye spændende FDF-aktiviteter 42. Hvad betyder mest for dig i FDF? 42.1 At jeg arbejder sammen med andre mennesker, som jeg kan lide 42.2 At jeg kan være kreativ 43. Hvad er dine vigtigste opgaver i kredsen? 43.1 At finde ud af hvorfor tingene ikke går som planlagt 43.2 At sætte gang i nye aktiviteter 44. Hvad vurderer du dig selv efter? 44.1 Hvor hårdt jeg arbejder i kredsen 44.2 Hvor central min rolle er i kredsen 45. Hvad bruger du mest tid på i FDF? 45.1 Kontrollere og planlægge 45.2 Sikre at kredsen virker effektivt 46. Hvordan vil du helst have at din familie opfatter din rolle i FDF? 46.1 Som den der skaber de nye ideer for kredsen 46.2 Som den kredsen ikke kan undvære 47. Din holdning til ændringer 47.1 Jeg har ikke tid til nye ideer 47.2 Jeg kan godt lide ændringer, som vi indfører sammen

24 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side24 KOPIARK 6 (5:5) 48. Hvad misunder de andre ledere dig mest for? 48.1 Min effektivitet 48.2 Mine nye initiativer 49. Hvad bliver du rost for af de andre ledere? 49.1 At jeg har system i tingene 49.2 At jeg skaber nye projekter 50. Hvilken aktivitet er du bedst til? 50.1 Få det daglige arbejde fra hånden 50.2 Forbedre samarbejdet i en arbejdsgruppe 51. Hvordan vil du helst opfattes af dine venner? 51.1 Som den der har den bedste økonomi 51.2 Som den, der lever det mest spændende liv 52. Hvad lægger du mest vægt på i dit FDF-arbejde? 52.1 At sætte nye aktiviteter i gang 52.2 At få kredsen/klassen til at virke samlet 53. Din indstilling til konflikt 53.1 Konflikter elsker jeg at medvirke til at løse 53.2 Konflikter ignorerer jeg 54. Hvad udmærker du dig mest ved? 54.1 At holde orden i mine ting 54.2 At overholde mine tidsfrister 55. Hvad giver dig mest tilfredsstillelse? 55.1 At konstruere en rigtig detaljeret plan uden fejl 55.2 At tænke generelt over fremtiden 56. Hvis en anden skal overtage det du gør i FDF, hvad skal vedkommende så være mest opmærksom på? 56.1 At være systematisk nok 56.2 At være flittig Tæl din score sammen på score-kortet som udleveres af instruktøren.

25 F D F s l e d e r u d d a n n e l s e side Dessert til kopiering A. Skriv de områder, hvor der skal ny lederfordeling: B. Lav et fordelingsforslag på områderne til næste ledermøde. C. Efter diskussion på ledermødet laves den endelige fordeling, som rundsendes med referatet fra ledermødet.

LEDERKURSER I KREDSEN. Fremtidsværksted. et enkelt og effektivt værktøj til at tænke nyt og anderledes

LEDERKURSER I KREDSEN. Fremtidsværksted. et enkelt og effektivt værktøj til at tænke nyt og anderledes F D F s l e d e r u d d a n n e l s e LEDERKURSER I KREDSEN Fremtidsværksted et enkelt og effektivt værktøj til at tænke nyt og anderledes Fremtidsværksted Kurset er udarbejdet af Grethe Andreasen for

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 1. Foto: Bernt Nielsen KURSUSMATERIALE

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 1. Foto: Bernt Nielsen KURSUSMATERIALE GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 1 Foto: Bernt Nielsen KURSUSMATERIALE INDLEDNING FDFs Grundlæggende lederuddannelse består af forskellige moduler, der er forsøgt tilpasset de forskellige målgrupper,

Læs mere

LEDERKURSER I KREDSEN. Den dygtige leder. hvordan er jeg overfor børnene?

LEDERKURSER I KREDSEN. Den dygtige leder. hvordan er jeg overfor børnene? F D F s l e d e r u d d a n n e l s e LEDERKURSER I KREDSEN Den dygtige leder hvordan er jeg overfor børnene? Den dygtige leder Kurset er udarbejdet af Torben Svendsen for LederuddannelsesUdvalgets Kredsgruppe

Læs mere

LEDEREN OG LEDERENS ROLLER

LEDEREN OG LEDERENS ROLLER LEDEREN OG LEDERENS ROLLER Hvordan karakteriserer vi en leder? Lederens menneskesyn Lederens personlige opfattelser af hvordan andre mennesker egenskaber er Påvirker i høj grad hvordan han/hun virker

Læs mere

IBO Selvurderingsskema 1

IBO Selvurderingsskema 1 IBO Selvurderingsskema 1 IBO SELVVURDERINGSSKEMA TIL PROJEKTLEDERROLLER SÆT KRYDS: 1. Det er vigtigt for mig at have en stærk og behændig krop. 2. Jeg har brug for at forstå ting grundigt. 3. Jeg elsker

Læs mere

LEDERKURSER I KREDSEN. Lederansvar. hvad kan vi forpligte hinanden på? Lederansvar

LEDERKURSER I KREDSEN. Lederansvar. hvad kan vi forpligte hinanden på? Lederansvar F D F s l e d e r u d d a n n e l s e LEDERKURSER I KREDSEN Lederansvar hvad kan vi forpligte hinanden på? Lederansvar Kurset er udarbejdet af Stig Fog Jensen for LederuddannelsesUdvalgets Kredsgruppe

Læs mere

Meget Bedre Møder. Fordi livet er for kort til dårlige møder! En gratis e-bog udgivet af Projekt Arbejdsglæde

Meget Bedre Møder. Fordi livet er for kort til dårlige møder! En gratis e-bog udgivet af Projekt Arbejdsglæde Meget Bedre Møder Fordi livet er for kort til dårlige møder! En gratis e-bog udgivet af Projekt Arbejdsglæde Sådan går du fra Til Hvad er det bedste møde du har været til? Tænk tilbage til et rigtig godt

Læs mere

LEDERKURSER I KREDSEN. Kredsens livscyklus. en status på kredsens liv. Kredsens livscyklus

LEDERKURSER I KREDSEN. Kredsens livscyklus. en status på kredsens liv. Kredsens livscyklus F D F s l e d e r u d d a n n e l s e LEDERKURSER I KREDSEN Kredsens livscyklus en status på kredsens liv Kredsens livscyklus Kurset er udarbejdet af Brian R. Jensen for LederUddannelsesUdvalget 1999 Revideret

Læs mere

Din personlighedsprofil som iværksætter

Din personlighedsprofil som iværksætter Din personlighedsprofil som iværksætter Stærke personlighedstræk: 6-9 krydser Medium stærkt personlighedstræk: 4-5 krydser Svage personlighedstræk: 1-3 krydser 9 Resultater 8 7 6 5 4 3 Producenten Administratoren

Læs mere

Lederkurser i kredsen

Lederkurser i kredsen side1 Lederkurser i kredsen Lederkursus i kredsen er lederuddannelsens teoretiske del, der går på tværs af grunduddannelses-strukturen. Lederkurset er for kredsens samlede lederflok, hvor man i fællesskab

Læs mere

Demokratisk Iværksætter - et udviklingsprojekt i Efterskoleforeningen Selvvurderingsskema

Demokratisk Iværksætter - et udviklingsprojekt i Efterskoleforeningen Selvvurderingsskema Selvvurderingsskema 1. Det er vigtigt for mig at have en stærk og behændig krop 2. Jeg har brug for at forstå ting grundigt 3. Jeg elsker at arbejde alene 4. Det giver mig energi at være sammen med andre

Læs mere

Kredsen i centrum. - en gennemgang af Din kreds! FDF.dk/kredsen

Kredsen i centrum. - en gennemgang af Din kreds! FDF.dk/kredsen Kredsen i centrum - en gennemgang af Din kreds! FDF.dk/kredsen Velkommen til Kredsen i centrum en gennemgang af din kreds. Med dette materiale får du oplægget til en debat i kredsen om seks udvalgte emner,

Læs mere

Indledning. Hvorfor overhovedet holde ledermøder i FDF?

Indledning. Hvorfor overhovedet holde ledermøder i FDF? Det gode ledermøde Indledning På FDFs landsmøde i 2004 blev det vedtaget, at landsforbundet skulle udgive et materiale med henblik på en styrkelse af ledermødet. Denne folder dækker nogle af de tiltag,

Læs mere

LEDERKURSER I KREDSEN. Lederidealet i FDF. hvad er vores ansvar og forpligtelse over for børnene? Lederidealet i FDF

LEDERKURSER I KREDSEN. Lederidealet i FDF. hvad er vores ansvar og forpligtelse over for børnene? Lederidealet i FDF F D F s l e d e r u d d a n n e l s e LEDERKURSER I KREDSEN Lederidealet i FDF hvad er vores ansvar og forpligtelse over for børnene? Lederidealet i FDF Kurset er udarbejdet af Anette og Jens Thorsen for

Læs mere

www.megetbedremoeder.dk Manual udgivet af Projekt Arbejdsglæde

www.megetbedremoeder.dk Manual udgivet af Projekt Arbejdsglæde www.megetbedremoeder.dk Manual udgivet af Projekt Arbejdsglæde Mødetavle.indd 1 08-09-2011 21:28:44 Indhold Rulles sammen med tryksiden udad Intro Emne Resultat Check-in Tid Start / slut Pause / pauser

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 2. Foto: Christian Nesgaard KURSUSMATERIALE

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 2. Foto: Christian Nesgaard KURSUSMATERIALE GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 2 Foto: Christian Nesgaard KURSUSMATERIALE INDLEDNING Ung 2 er en opfølgende samtale på Ung 1 og henvender sig til samme målgruppe henholdsvis seniorvæbnere eller seniorer

Læs mere

! Hvorfor projektledelse? ! Hvad er ledelse? ! Ledelsesopgaver. ! Ledelsesholdninger. ! Ledelsesformer. ! Ledelsesroller. ! Skelne mellem 2 begreber:

! Hvorfor projektledelse? ! Hvad er ledelse? ! Ledelsesopgaver. ! Ledelsesholdninger. ! Ledelsesformer. ! Ledelsesroller. ! Skelne mellem 2 begreber: Indhold Projektledelse! Hvorfor projektledelse?! Hvad er ledelse?! Ledelsesopgaver! Ledelsesholdninger! Ledelsesformer! Ledelsesroller 1 2 Projektledelse - citater Vi vil ikke have nogen projekt til at

Læs mere

VÆRKTØJER TIL KOMPETENCEBESKRIVELSER

VÆRKTØJER TIL KOMPETENCEBESKRIVELSER Organisering VÆRKTØJER TIL KOMPETENEESKRIVELSER Organisering // KOMPETENEESKRIVELSER KOMPETENER I ESTYRELSEN Formålet med dette værktøj er at få beskrevet hvilke kompetencer, der er i jeres nuværende bestyrelse

Læs mere

Projektledelse. Indhold. ! Projektorganisation, uformel/formel. ! Projektledelse, hvorfor og hvad? ! Ledelsesopgaver. !

Projektledelse. Indhold. ! Projektorganisation, uformel/formel. ! Projektledelse, hvorfor og hvad? ! Ledelsesopgaver. ! Projektledelse 1 Indhold! Projektorganisation, uformel/formel! Projektledelse, hvorfor og hvad?! Ledelsesopgaver! Ledelsesformer! Ledelsesroller! Opgave 2 1 Organisering og projektledelse De uformelle

Læs mere

GODE RÅD TIL MØDELEDER

GODE RÅD TIL MØDELEDER GODE RÅD TIL MØDELEDER Dette dokument er beregnet til dig som mødeleder. Dokumentet giver dig alle de nødvendige oplysninger og gode råd, så du bedst muligt kan forberede og afholde mødet. Det forventes

Læs mere

Generalforsamling d. 23. april 2013

Generalforsamling d. 23. april 2013 Generalforsamling d. 23. april 2013 Det har været en lidt mærkelig oplevelse at skulle skrive dette års beretning, og jeg har prøvet at udskyde den så længe som muligt, for tidligere år er jeg kommet ind

Læs mere

Kredsens udviklingsplan Del 2. Strategi og manøvrer

Kredsens udviklingsplan Del 2. Strategi og manøvrer Kredsens udviklingsplan Del 2. Strategi og manøvrer Af: Morten Dalgaard Forretten: Forretten handler om at inddele visionen fra modul 1 eller hvis kredsen har én fra et helt andet sted. Find temaerne visionen

Læs mere

Ressourcen: Projektstyring

Ressourcen: Projektstyring Ressourcen: Projektstyring Indhold Denne ressource giver konkrete redskaber til at lede et projekt, stort eller lille. Redskaber, der kan gøre planlægningsprocessen overskuelig og konstruktiv, og som hjælper

Læs mere

SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER TÆLL3R OGSÅ! OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN LEDER/ARBEJDSGIVER

SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER TÆLL3R OGSÅ! OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN LEDER/ARBEJDSGIVER OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! LEDER/ARBEJDSGIVER SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER Årets store udsalg skal forberedes, men da medarbejderne

Læs mere

2. Håndtering af situationer i undervisningen

2. Håndtering af situationer i undervisningen 2. Håndtering af situationer i undervisningen Som instruktør kan du blive udfordret af forskellige situationer, som opstår i undervisningen. Nedenfor er nævnt nogle typiske eksempler med forslag til håndtering.

Læs mere

Personprofil. Personlighedstest Morten E. G. Jørgensen

Personprofil. Personlighedstest Morten E. G. Jørgensen Personprofil Den effektive Der skal handles! Er optaget af hvad der skal gøres, er meget flittig og har behov for at være i et team, hor det er muligt at præstere noget. Træffer hurtige beslutninger. Ordner

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere

En leders opgaver19 består i at planlægge, fordele og kontrollere arbejdet, samt at træffe de nødvendige beslutninger.

En leders opgaver19 består i at planlægge, fordele og kontrollere arbejdet, samt at træffe de nødvendige beslutninger. Ledelse Lederens opgaver En leders opgaver19 består i at planlægge, fordele og kontrollere arbejdet, samt at træffe de nødvendige beslutninger. Opgaverne kan lidt skarpt opdeles i følgende hovedarbejdsområder:

Læs mere

Tema Samarbejde: Den gode gruppe

Tema Samarbejde: Den gode gruppe Tema Samarbejde: Den gode gruppe Mål Målet med undervisningsforløbet er, at eleverne skal blive bevidste om gruppevalg, dvs. at de skal træffe valg om, hvem de vil være i gruppe med ud fra saglige og faglige

Læs mere

Projektledelse. Indhold. ! Projektorganisation, uformel/formel. ! Projektledelse, hvorfor og hvad? ! Ledelsesopgaver. !

Projektledelse. Indhold. ! Projektorganisation, uformel/formel. ! Projektledelse, hvorfor og hvad? ! Ledelsesopgaver. ! Projektledelse 1 Indhold! Projektorganisation, uformel/formel! Projektledelse, hvorfor og hvad?! Ledelsesopgaver! Ledelsesformer! Ledelsesroller! Opgave 2 1 Organisering og projektledelse De uformelle

Læs mere

Velfærdsledelsesværktøj 5

Velfærdsledelsesværktøj 5 Velfærdsledelsesværktøj 5 Brug hånd, mund og fod og få kvalitet og effektivitet Ledere og medarbejdere på de borgernære områder oplever i stigende grad, at der er stort fokus på effektivitet. Mange oplever,

Læs mere

Tid Tema Spørgsmål Beskrivelse Kommentar Del1 Hvorfor! 5min Forventningsafstemning

Tid Tema Spørgsmål Beskrivelse Kommentar Del1 Hvorfor! 5min Forventningsafstemning Dette oplæg er tænkt som inspiration til kursusholdere, der skal hjælpe ledere/kredsledere godt i gang med at bruge ung 1 & 2 materialet. Og derved gøre det nemmere og mere overskueligt for kredsene at

Læs mere

modul 1 Samarbejde om kerneopgaven modul 2 Kommunikation om kerneopgaven tema 1 tema 3 tema 4 tema 2 Styrk samarbejdet om kerneopgaven

modul 1 Samarbejde om kerneopgaven modul 2 Kommunikation om kerneopgaven tema 1 tema 3 tema 4 tema 2 Styrk samarbejdet om kerneopgaven Styrk samarbejdet om kerneopgaven Guide til tovholderen Styrk samarbejdet om kerneopgaven er et gratis videobaseret undervisningsforløb til alle kommunale arbejdspladser, der ønsker at styrke samarbejdet

Læs mere

Kursus for Afdelingsformænd K U R S U S

Kursus for Afdelingsformænd K U R S U S Kursus for Afdelingsformænd Afdelingsformandens ansvarsområder Motivation og socialt samspil med de frivillige Det skal være attraktivt at være frivillig i afdelingen, overvej hvordan du kan fremme fællesskab

Læs mere

Samarbejde. Kortlægning af relationel koordinering i grupper. Drejebog til lederen. Forbedringsafdelingen

Samarbejde. Kortlægning af relationel koordinering i grupper. Drejebog til lederen. Forbedringsafdelingen Samarbejde Forbedringsafdelingen Kortlægning af relationel koordinering i grupper Drejebog til lederen Fakta Mål: Forberedelse: At få et billede af samarbejdsevnen i afdelingen, og hvor der bør sættes

Læs mere

! Projektorganisation, uformel/formel. ! Projektledelse, hvorfor og hvad? ! Ledelsesopgaver. ! Ledelsesformer. ! Ledelsesroller. !

! Projektorganisation, uformel/formel. ! Projektledelse, hvorfor og hvad? ! Ledelsesopgaver. ! Ledelsesformer. ! Ledelsesroller. ! Indhold Projektledelse! Projektorganisation, uformel/formel! Projektledelse, hvorfor og hvad?! Ledelsesopgaver! Ledelsesformer! Ledelsesroller! Opgave 1 2 Organisering og projektledelse De uformelle roller

Læs mere

Dagens emner. Effektivitet kræver godt samarbejde. Merete Lehmann Andersen. Ledelse. Forskellighed og forventninger

Dagens emner. Effektivitet kræver godt samarbejde. Merete Lehmann Andersen. Ledelse. Forskellighed og forventninger Effektivitet kræver godt samarbejde Merete Lehmann Andersen Merete Lehmann Andersen 100 pct. ledelse - soliv Rekruttering Samarbejde og kommunikation MUS-samtaler Motivation af ejer og medarbejdere Fastholdelse

Læs mere

Afdækning af din motivation

Afdækning af din motivation Afdækning af din motivation AS3 2 Motivationsfaktorer Det er meget forskelligt, hvad der motiverer os hver især. Med dette materiale kan du kortlægge, hvad der motiverer dig og derigennem finde dine motivationsfaktorer

Læs mere

Tryg base- scoringskort for ledere

Tryg base- scoringskort for ledere INSTITUTIONENS NAVN OG ADRESSE: INSTITUTIONENS LEDER: INSTRUKTØRENS NAVN: STARTDATO Tryg base- scoringskort for ledere Et værktøj til at evaluere din organisation før og efter jeres udviklingsarbejde med

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE MESTERLÆRE I KREDSEN. Foto: Christian Nesgaard INSPIRATIONSMATERIALE

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE MESTERLÆRE I KREDSEN. Foto: Christian Nesgaard INSPIRATIONSMATERIALE GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE MESTERLÆRE I KREDSEN Foto: Christian Nesgaard INSPIRATIONSMATERIALE INDHOLD 1 2 3 4 5 6 INTRODUKTION... 4 Introduktion til kredslederen... 4 Introduktion til mentor... 4 FORKYNDELSEN

Læs mere

Lean i Faaborg-Midtfyn kommune

Lean i Faaborg-Midtfyn kommune Lean i Faaborg-Midtfyn kommune Direktionen har vedtaget at igangsætte et pilotprojekt i Faaborg-Midtfyn kommune indenfor lean. Lean indføres for at sikre en ensartet værdiskabende og resultatskabende metode

Læs mere

Få din weekend tilbage med vores knivskarpe kursus i personlig planlægning, som giver dig styr på din tid og bedre workflow en gang for alle!

Få din weekend tilbage med vores knivskarpe kursus i personlig planlægning, som giver dig styr på din tid og bedre workflow en gang for alle! Få din weekend tilbage med vores knivskarpe kursus i personlig planlægning, som giver dig styr på din tid og bedre workflow en gang for alle! Det er helt utroligt, hvordan alle AROS undervisere formår

Læs mere

LEDELSE I PRAKSIS VELKOMMEN DAG 2

LEDELSE I PRAKSIS VELKOMMEN DAG 2 LEDELSE I PRAKSIS VELKOMMEN DAG 2 Dagens program Opsamling Teori opsamling Xpert teams Lederstile Adizes mv. Afsluttende eksamen Page 2 Leder performance Medarbejder performance Indtjenings evnen Organisations

Læs mere

Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS

Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS fremtiden starter her... Gode råd om... Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS INDHOLD Hvad er MUS 3 Fordele ved at holde MUS 4 De fire trin 5 Forberedelse 6 Gennemførelse 7 Opfølgning 10 Evaluering 10

Læs mere

Risikerer jeg at brænde ud TEST

Risikerer jeg at brænde ud TEST Risikerer jeg at brænde ud TEST Alfa- kvinder Lergravsvej 52, 4. tv. 2300 København S 2 Er du i risikogruppen for at brænde ud? Tag selvtesten og find ud af, om du bare har travlt eller om du faktisk l

Læs mere

Klassiske ledelsesformer. Behovshierarki (A.H. Maslow 1954) Situationsbestems ledelse lederes valgmuligheder fra autoritær til demokratisk

Klassiske ledelsesformer. Behovshierarki (A.H. Maslow 1954) Situationsbestems ledelse lederes valgmuligheder fra autoritær til demokratisk Ledelse opgaver opgaver mellemmenneskelig viden på alle er Strategiske Taktiske Topledelse Mellemledelse Topledere Mellemledere Mellemmenneskelig viden og forståelse Overblik og helhedssans Operative Førstelinieledelse

Læs mere

Håndter konfliker. V/ Rie Frilund Skårhøj

Håndter konfliker. V/ Rie Frilund Skårhøj Køb bøgerne i dag Håndter konfliker V/ Sociolog og forfatter Foredragsholder og konsulent i Ledfrivillige.dk Grundlægger af RETRO og Yogafaith Danmark giver dig redskaber og inspiration til ledelsesopgaven

Læs mere

Systematisk arbejdsmiljøarbejde Drejebog til ArbejdsPladsVurdering - APV. De fire faser Drejebog til gennemførelse af APV i skovbranchen.

Systematisk arbejdsmiljøarbejde Drejebog til ArbejdsPladsVurdering - APV. De fire faser Drejebog til gennemførelse af APV i skovbranchen. Systematisk arbejdsmiljøarbejde Drejebog til ArbejdsPladsVurdering - APV De fire faser Drejebog til gennemførelse af APV i skovbranchen. Udarbejdet af: Inge Nørby 2007 Systematisk arbejdsmiljøarbejde Indholdsfortegnelse

Læs mere

3. klasse. Arbejdsmarkedet

3. klasse. Arbejdsmarkedet 3. klasse Arbejdsmarkedet Arbejdsmarkedet Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Forskellige jobtyper på arbejdsmarkedet Forberede besøg på en arbejdsplads Besøg på en arbejdsplads Evaluering

Læs mere

2. Kommunikation og information

2. Kommunikation og information 2. Kommunikation og information En leder kommunikerer ved sin blotte eksistens. Folk om bord orienterer sig efter lederen, hvad enten han/hun taler eller er tavs handler eller undlader at handle. Følger

Læs mere

SAMARBEJDE SKABER RESULTATER

SAMARBEJDE SKABER RESULTATER Om psykisk arbejdsmiljø i detailhandlen Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! Medarbejder SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER Årets store udsalg skal forberedes, men da medarbejderne møder

Læs mere

Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø

Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø 22. september 2014 Trivsel og psykisk arbejdsmiljø Program mandag den 22. september 10.00 Velkomst - Ugens program, fællesaktiviteter og præsentation 10.35 Gruppearbejde:

Læs mere

At skabe en fælles forståelse af, hvad der fremmer læring og det gode undervisningsmiljø.

At skabe en fælles forståelse af, hvad der fremmer læring og det gode undervisningsmiljø. Modul 1: Klassekontrakt Kilde: bidrag fra lektor Solvejg Andersen og lektor Anne Dalgas Bjerre, Taarnby Gymnasium og HF: Demokrati i skolen del 1 i 19 veje til bedre trivsel på ungdomsuddannelserne,dcum,

Læs mere

STYR TIDSRØVERNE. 1 Styr tidsrøverne

STYR TIDSRØVERNE. 1 Styr tidsrøverne 1 Styr tidsrøverne 9 1 Styr tidsrøverne Hverdag i kontormiljøet Fred og ro! Det er nu du tager en større sag frem som vil kræve et par timers koncentreret arbejdsindsats. Måske en sag hvor du skal sætte

Læs mere

klassetrin Vejledning til elev-nøglen.

klassetrin Vejledning til elev-nøglen. 6.- 10. klassetrin Vejledning til elev-nøglen. I denne vejledning vil du til nøglen Kollaboration finde følgende: Elev-nøgler forklaret i elevsprog. En uddybende forklaring og en vejledning til hvordan

Læs mere

Samarbejde. Kom godt i gang

Samarbejde. Kom godt i gang Samarbejde En engelsk digter har engang sagt: No man is an island. Det er et billede på, hvordan intet menneske kan stå alene. Alle mennesker har brug for samvær og nærvær, fornemmelsen af at høre til,

Læs mere

KERNEOPGAVEN I CENTRUM

KERNEOPGAVEN I CENTRUM SPILLEVEJLEDNING KERNEOPGAVEN I CENTRUM 11 opgaver til opbygning af fælles forståelse af arbejdspladsens kerneopgave og målsætninger Social Kapital på Spil OVERBLIK OVER SPILLET Varighed: 10-12 uger MISSION

Læs mere

Vores værdier er skabt af medarbejderne. Frøs for dig

Vores værdier er skabt af medarbejderne. Frøs for dig Vores værdier er skabt af medarbejderne. Værdisangen er blevet til på et seminar den 15. januar 2005, hvor alle medarbejdere var med til at udarbejde Frøs Værdier. Denne folder er bl.a. udarbejdet på grundlag

Læs mere

KOMMUNALT ANSATTE PSYKOLOGERS ARBEJDSVILKÅR. Fastholdelse, udvikling og ændringer Guide til dialogmøder på arbejdspladsen

KOMMUNALT ANSATTE PSYKOLOGERS ARBEJDSVILKÅR. Fastholdelse, udvikling og ændringer Guide til dialogmøder på arbejdspladsen KOMMUNALT ANSATTE PSYKOLOGERS ARBEJDSVILKÅR Fastholdelse, udvikling og ændringer Guide til dialogmøder på arbejdspladsen Kommunalt ansatte psykologers arbejdsvilkår SIDE 1 SIDE 2 Kommunalt ansatte psykologers

Læs mere

Lærergruppen prioriterende yderligere 5 spørgsmål som eleverne har svaret på. Spørgsmålene hører under de 2 ovenstående fokuspunkter.

Lærergruppen prioriterende yderligere 5 spørgsmål som eleverne har svaret på. Spørgsmålene hører under de 2 ovenstående fokuspunkter. Produktions og udvikling, strøm, styring og it Handlingsplan for elevtrivselsundersøgelsen 2010. Denne handlingsplan vil følge op på områderapporten fra Ennova, fremstillet på baggrund af ETU tilfredshedsundersøgelsen

Læs mere

Ledelse Lederopgaver. Ledelse Autoritet magt - indflydelse. Lederholdninger (Edgar H. Schein 1990) Lederholdninger (Douglas McGregor teori x og y)

Ledelse Lederopgaver. Ledelse Autoritet magt - indflydelse. Lederholdninger (Edgar H. Schein 1990) Lederholdninger (Douglas McGregor teori x og y) Ledelse opgaver Ledelse Autoritet magt - indflydelse Instrumentelle varetagelse af den faglige side af arbejdet planlægning og kontrol Emotionelle forholdet til og mellem medarbejderne og deres forhold

Læs mere

Fokus på ansvarlighed, samarbejde, sociale kompetencer og selvstændighed et undervisningsmateriale om realkompetencer i efterskolen

Fokus på ansvarlighed, samarbejde, sociale kompetencer og selvstændighed et undervisningsmateriale om realkompetencer i efterskolen Fokus på ansvarlighed, samarbejde, sociale kompetencer og selvstændighed et undervisningsmateriale om realkompetencer i efterskolen I efterskolen har vi tradition for at arbejde med fagligheden, men vi

Læs mere

KOLLABORATION. Vejledning til elevnøgle, klasse

KOLLABORATION. Vejledning til elevnøgle, klasse Vejledning til elevnøgle, 6.-10. klasse I denne vejledning vil du finde følgende: Elevnøgler forklaret i elevsprog. Vejledning og uddybende forklaring til, hvordan man sammen med eleverne kan tale om,

Læs mere

Kulturmøde i plejen og på arbejdspladsen. Kursusprogram. mhtconsult Juni 2011

Kulturmøde i plejen og på arbejdspladsen. Kursusprogram. mhtconsult Juni 2011 Kulturmøde i plejen og på arbejdspladsen Kursusprogram mhtconsult Juni 2011 Første kursusdag - fredag den 3. juni 2011 Kl. 09.10-09.25 Velkomst samt præsentations- og forventningsrunde: Hvem er kursuslederne?

Læs mere

Toftevangskolen Teglporten 7-9, 3460 Birkerød Tlf. 45942323 Fax 45942313 toftevangskolen@rudersdal.dk

Toftevangskolen Teglporten 7-9, 3460 Birkerød Tlf. 45942323 Fax 45942313 toftevangskolen@rudersdal.dk Toftevangskolen Teglporten 7-9, 3460 Birkerød Tlf. 45942323 Fax 45942313 toftevangskolen@rudersdal.dk Undervisningsmiljøvurdering (UMV) - juni 2014 Som tillæg til overbliksrapporten har Toftevangskolen

Læs mere

Hjemve. Din guide til, hvordan du kan hjælpe dit barn med at håndtere hjemve.

Hjemve. Din guide til, hvordan du kan hjælpe dit barn med at håndtere hjemve. Hjemve FDF Overlund Gl. Randersvej 49 8800 Viborg overlund@fdf.dk ww.fdf-overlund.dk Din guide til, hvordan du kan hjælpe dit barn med at håndtere hjemve. Sådan gør vi fra FDF Generelt prøver vi på lejren

Læs mere

Bliv en bedre leder med 5 simple trin. Få mere trivsel, bedre performance og mindre stress

Bliv en bedre leder med 5 simple trin. Få mere trivsel, bedre performance og mindre stress Bliv en bedre leder med 5 simple trin Få mere trivsel, bedre performance og mindre stress Bliv en bedre leder INDHOLD Følg de 5 trin i denne guide og oplev straks, at dine medarbejdere vil være nysgerrrige,

Læs mere

[ MØRKLÆGNING ] Introduktion til denne aften. Formålet med aftenen. !ce breaker Sort er det nye sort. 5 minutter. Materialer. Forberedelse.

[ MØRKLÆGNING ] Introduktion til denne aften. Formålet med aftenen. !ce breaker Sort er det nye sort. 5 minutter. Materialer. Forberedelse. 312 / MØRKLÆGNING / Side 1 af 6 [ MØRKLÆGNING ] Introduktion til denne aften Denne aften er opbygget om lyset og mørket, der vil være en anderledes atmosfære i nogle dele af aftenen, fordi der er helt

Læs mere

Kompetence- profilen

Kompetence- profilen Kompetenceprofilen AS3 2 Vi kan som regel huske de virksomheder, vi har været ansat i og hvilke job, vi har haft, men det er langt sværere at beskrive, hvad vi egentlig kan. AS3 3 Kompetence- profilen

Læs mere

4D-profilen - teamudviklingsværktøj

4D-profilen - teamudviklingsværktøj SIDE 1 4D-profilen - teamudviklingsværktøj 4D-profilen er et teamudviklingsværktøj til optimering af samarbejdet i et team eller en projektgruppe. I udviklingsværktøjet bliver teamets tilstand vurderet

Læs mere

Fokus: Få styr på ressourcerne Projektledelse (management)

Fokus: Få styr på ressourcerne Projektledelse (management) Projektledelse SLP foråret 2011 MedIS og Medicin Lars Peter Jensen, lpj@es.aau.dk Læringsmål På kort sigt at blive i stand til at afprøve en række redskaber til projektstyring og projektledelse På længere

Læs mere

Tidsplan for Kommunikation

Tidsplan for Kommunikation Tidsplan for Kommunikation 09:00 Introduktion til AI og Værdsættende Samtale 09:45 Kaffepause 10:00 Gruppeinterview 11:00 Opsamling og spørgsmål 12:00 Frokost 14:00 Kommunikation og kropssprog 14:15 Øvelse

Læs mere

Vejledning til 5 muligheder for brug af cases

Vejledning til 5 muligheder for brug af cases Vejledning til 5 muligheder for brug af cases Case-kataloget kan bruges på en række forskellige måder og skabe bredde og dybde i din undervisning i Psykisk førstehjælp. Casene kan inddrages som erstatning

Læs mere

Klubudviklingsprojekter

Klubudviklingsprojekter Klubudviklingsprojekter Alle klubber i Dansk Styrkeløft Forbund har mulighed for at lave et klubudviklingsprojekt med forbundets udviklingskonsulent. Formålet med aktiviteterne er at styrke klubben på

Læs mere

DEN SOCIALE LÆSEPLAN TILST SKOLE

DEN SOCIALE LÆSEPLAN TILST SKOLE DEN SOCIALE LÆSEPLAN TILST SKOLE LÆSEPLAN FOR INDSKOLINGEN OG SFO VÆRDIORD OVERORDNET MÅL DET BETYDER Empati Problemteri ng/ løsning Kommunikations evne Selvkontrol Samarbejdsevne At forstå og forudse

Læs mere

Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge

Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge Denne manual kan bruges af lederen eller arbejdsmiljøgruppen, alt efter hvordan I fordeler opgaven. Indholdsfortegnelse Før dialogmødet: Tjekliste til din

Læs mere

Guide til en god trivselsundersøgelse

Guide til en god trivselsundersøgelse Guide til en god trivselsundersøgelse - Guiden er bygget op over faserne: Før: Forberedelse af undersøgelsen (fase 1) Under: Gennemførelse af undersøgelsen (fase 2) Efter: Opfølgning (fase 3) Udarbejdet

Læs mere

Hvad kræves af dig som samordner:

Hvad kræves af dig som samordner: Hvad kræves af dig som samordner: Kunne beherske neutralitet i forhold til familien og forvaltningen Holde dig fri af familiens konflikter og alliancer Kunne afholde sig fra at give personlige mening til

Læs mere

Viden, værdi og samspil

Viden, værdi og samspil Viden, værdi og samspil Hvordan kan ledelsesfokus øge overlevelsen i farestalden Chefkonsulent Merete L. Andersen Svinerådgiver Inga Riber Leder du dine medarbejdere? - Eller leder de efter dig? God ledelse

Læs mere

BYDELSMOR DEL. 1 Intro DEL DEL DEL. grunduddannelsen. Plan for. Materialeliste. Aktiviteter. til grunduddannelsen

BYDELSMOR DEL. 1 Intro DEL DEL DEL. grunduddannelsen. Plan for. Materialeliste. Aktiviteter. til grunduddannelsen BYDELSMOR grunduddannelse DEL 1 Intro til grunduddannelsen DEL 2 DEL 3 Plan for grunduddannelsen Materialeliste DEL 4 Aktiviteter til grunduddannelsen INTRO til grunduddannelsen for Bydelsmødre 1 I introen

Læs mere

Teamledelse og samarbejde. Teamforståelse og motivation

Teamledelse og samarbejde. Teamforståelse og motivation Teamledelse og samarbejde Teamforståelse og motivation Verden ændres hurtigere og hurtigere Før i tiden kunne man planlægge for en kendt cyclus I dag kender man ikke den virkelighed, som man planlægger

Læs mere

Frivillighedscirklen

Frivillighedscirklen Frivillighedscirklen Få flere aktive med i arbejdet i afdelingen En smart organisering af opgaverne i din afdeling Organisering handler altså om at udforme forskellige opgaver, så der er mulighed for,

Læs mere

Organisering og projektledelse. Projektledelse. Indhold. Organisering og projektledelse. Diskussion. Socialisering og professionalisering af gruppen

Organisering og projektledelse. Projektledelse. Indhold. Organisering og projektledelse. Diskussion. Socialisering og professionalisering af gruppen Organisering og projektledelse Projektledelse Socialisering og professionalisering af gruppen 1! De uformelle roller er led i en socialiseringsproces! Specielt i starten af uddannelsen har studerende et

Læs mere

Guide til en god trivselsundersøgelse

Guide til en god trivselsundersøgelse Guide til en god trivselsundersøgelse Udarbejdet af Arbejdsmiljø København November 2016 Indhold Indledning... 2 Trivselsundersøgelsen... 3 Før: Forberedelse af undersøgelsen (fase 1)... 5 Sørg for at

Læs mere

Didaktiske overvejelser om anvendelse af CEFR

Didaktiske overvejelser om anvendelse af CEFR Didaktiske overvejelser om anvendelse af CFR Hvordan kan man arbejde med CFR som et konkret, didaktisk værktøj i sin undervisning? Oplæg ved Christoph Schepers og Stine ema Videnscenter for fremmedsprog

Læs mere

Medicotekniker-uddannelsen 25-01-2012. Vejen til Dit billede af verden

Medicotekniker-uddannelsen 25-01-2012. Vejen til Dit billede af verden Vejen til Dit billede af verden 1 Vi kommunikerer bedre med nogle mennesker end andre. Det skyldes vores forskellige måder at sanse og opleve verden på. Vi sorterer vores sanseindtryk fra den ydre verden.

Læs mere

Patientuddannelse Guide til det gode samarbejde mellem instruktører

Patientuddannelse Guide til det gode samarbejde mellem instruktører Patientuddannelse Guide til det gode samarbejde mellem instruktører Når man er instruktør på en patientuddannelse, skal man arbejde sammen med en anden frivillig instruktør om at give deltagerne den bedst

Læs mere

Ledere og Chefer 31.08.07

Ledere og Chefer 31.08.07 Ledere og Chefer 31.08.07 Information Jeg har adgang til den information, som jeg har brug for i mit arbejde. Mine lederkolleger er gode til at give information. Min chef er god til at informere. Mine

Læs mere

TRIVSELSUNDERSØGELSEN 2013

TRIVSELSUNDERSØGELSEN 2013 KØBENHAVNS KOMMUNE TRIVSELSUNDERSØGELSEN 0 SOCIALFORVALTNINGEN SVARPROCENT: 9% (8/99) 0 INDHOLD Introduktion Information om undersøgelsen 8 Indsatsområder Job og organisering, Indflydelse, Nærmeste leder,

Læs mere

Sådan oversætter du centrale budskaber

Sådan oversætter du centrale budskaber Sådan oversætter du centrale budskaber Dette er et værktøj for dig, som Vil blive bedre til at kommunikere overordnede budskaber til dine medarbejdere, så de giver mening for dem Har brug for en simpel

Læs mere

GUIDE TIL MERE EFFEKTIVE ARBEJDSVANER

GUIDE TIL MERE EFFEKTIVE ARBEJDSVANER GUIDE TIL MERE EFFEKTIVE ARBEJDSVANER Indledning Tak fordi du har valg at downloade guiden til mere effektive arbejdsvaner. Jeg går ud fra, at du har downloadet denne guide, fordi du har et ønske om at

Læs mere

Undersøgelse af undervisningsmiljø

Undersøgelse af undervisningsmiljø Undersøgelse af undervisningsmiljø Indledning Denne undersøgelse af undervisningsmiljøet på Skærbæk Realskole skal bruges til at forbedre forholdene på skolen. Du skal derfor tage spørgsmålene alvorligt

Læs mere

STYRKEBASEREDE UDVIKLINGSSAMTALER

STYRKEBASEREDE UDVIKLINGSSAMTALER STYRKEBASEREDE UDVIKLINGSSAMTALER Vejledning til lederen INDHOLDS- FORTEGNELSE Strukturen for samtalen: Samtalehjulet 7 Sådan får du succes med samtalen 8 Før samtalen 8 Under samtalen 9 Efter samtalen

Læs mere

UDDANNELSESPLAN. Børnehuset Bangsbo/Skovbørnehaven

UDDANNELSESPLAN. Børnehuset Bangsbo/Skovbørnehaven UDDANNELSESPLAN Børnehuset Bangsbo/Skovbørnehaven September 2011 Velkommen til kommende studerende! Hjertelig velkommen til Børnehuset Bangsbo/Skovbørnehaven. Vi er en kommunal institution med børn i alderen

Læs mere

Hjælp til jobsøgningen

Hjælp til jobsøgningen Hjælp til jobsøgningen FOA Århus Jobmatch Hjælp til jobsøgningen I denne folder finder du inspiration til jobsøgning. Da det kan være længe siden, du sidst har lavet enten ansøgning, CV eller andet relateret

Læs mere

Trivselsundersøgelse/APV 2013

Trivselsundersøgelse/APV 2013 Trivselsundersøgelse/APV 203 Benchmarkrapport University colleges Totalrapport Maj 203 Antal besvarelser: Svarprocent: 3687 8% INDHOLD 3 OM DENNE RAPPORT 4 DEL : OVERORDNEDE RESULTATER 4 MEDARBEJDERTRIVSELINDEKS

Læs mere

Indskoling. Arbejdsmarkedet

Indskoling. Arbejdsmarkedet Indskoling Arbejdsmarkedet Arbejdsmarkedet Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Forskellige jobtyper på arbejdsmarkedet Forberede besøg på en arbejdsplads Besøg på en arbejdsplads Evaluering

Læs mere

Emotionel intelligensanalyse

Emotionel intelligensanalyse Emotionel intelligensanalyse Denne analyse er designet til at hjælpe dig med at få en større indsigt i de evner og færdigheder, du har indenfor Daniel Colemans definitioner af de 5 områder af emotionel

Læs mere

Rekruttering af frivillige 21. september Carsten Blomberg Hansen

Rekruttering af frivillige 21. september Carsten Blomberg Hansen Rekruttering af frivillige 21. september 2016 Carsten Blomberg Hansen Rekruttering af frivillige Program 1. Velkommen 2. Baggrund Frivilliges forskellighed Det traditionelle og det moderne Samfundstendenser

Læs mere

Rapport - Trivselsundersøgelsen Tandplejen. Sådan læses rapporten Rapporten er opdelt i flg. afsnit:

Rapport - Trivselsundersøgelsen Tandplejen. Sådan læses rapporten Rapporten er opdelt i flg. afsnit: Rapport - Trivselsundersøgelsen 212 - Tandplejen Denne rapport sammenfatter resultaterne af trivselsmålingen. Den omfatter standardspørgeskemaet i Trivselmeter om trivsel og psykisk arbejdsmiljø, eventuelt

Læs mere