DSM-rapport 2003 Naturgasdistributionsselskabernes rapport over energispareaktiviteter i 2003

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DSM-rapport 2003 Naturgasdistributionsselskabernes rapport over energispareaktiviteter i 2003"

Transkript

1 DSM-rapport 2003 Naturgasdistributionsselskabernes rapport over energispareaktiviteter i 2003

2 DSM-rapport 2003 Naturgasdistributionsselskabernes rapport for energispareaktiviteter i 2003 Gasselskabernes DSM-sekretariat Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2004

3 Titel : DSM-rapport 2003 Naturgasdistributionsselskabernes rapport for energispareaktiviteter i 2003 (H:/725/98/Rapport2003-final) Rapport kategori : Rapportering Forfatter : Gasselskabernes DSM-sekretariat Bent Karll, DSM - koordinator Dato for udgivelse : Copyright : Dansk Gasteknisk Center a/s Sagsnummer : Sagsnavn : DSM-planlægning/rapportering Forside : Udsnit af foto leveret af Ole Laasby, Odder ISBN :

4 DGC 1 Indhold Indledning 2 Rapportering af energispareaktiviteter i Aktiviteter 3 Særlige indsatsområder 3 Samarbejdsprojekter mellem sektorerne 5 DSM indsats 6 Indsatsens fordeling 6 Besparelser 8 Gasbesparelse 8 CO 2 -besparelse 8 Diskussion af DSM-indsatsen 10 Bilag 1: Særlige aktiviteter i Bilag 2: Rapporterede data for Bilag 3: Nøgletal for selskaberne Bilag 4: Budgetterede nøgletal for selskaberne

5 DGC 2 Indledning DSM-rapport 2003 er rapporten over det første år i det treårige planlægningsforløb i DSM-plan , 2. reviderede udgave dateret Forbrug og resultater i 2003 er overalt vurderet i forhold til planen for Rapporten indeholder tillige et afsnit, som diskuterer DSM-indsatsen og angiver de korrektioner, som selskaberne finder hensigtsmæssige ud fra rapportens tal og den benchmarking af selskaberne, der er foretaget. Gasselskabernes samarbejde om energispareaktiviteter, sker i gasselskabernes DSM-Udvalg med Dansk Gasteknisk Center, DGC som sekretariat. Som konsekvens af det strategiske samarbejde mellem Hovedstadsregionens Naturgas I/S og Naturgas Midt-Nord I/S er der etableret en fælles funktion for de to selskabernes energirådgivning. Derfor vil de to selskaber i fremtiden kun operere med en fælles DSM-rapport således, at aktiviteter og resultater sammen med budget og regnskab for energispareaktiviteter er samlet. Første skridt i den retning var det fælles samlede budget og mål for indsatsen i 2004 ( ). I denne rapport for 2003 følges samme linie. Med denne ændring er de to selskabers DSM-aktiviteter i forhold til Energistyrelsen og Energitilsynet på linie med alle øvrige forhold til myndighederne, hvor selskaberne reagerer som en samlet økonomisk enhed. Gasselskabernes DSM-Udvalg og -sekretariat, har koordineret og sammenfattet de tre selskabsrapporter fra naturgasdistributionsselskaberne (HNG+MN, NGF og DONG), repræsenteret ved: Per Jensen (Formand) Naturgas Midt-Nord I/S (Midt-Nord) Per Persson Hovedstadsregionens Naturgas I/S (HNG) Thomas Clausen Naturgas Fyn A/S (NGF) Bent Stubkjær DONG Distribution A/S (DONG) Bent Karll DSM-sekretariatet (DGC) Rapporten for 2003 indsendes til Energistyrelsen, som skal kommentere indsatsen, samt til Energitilsynet, som er tilsynsmyndighed. Af hensyn til den overordnede planlægning af transmission og distribution af gas fremsendes rapporten til Gastra A/S. Derudover sendes rapporten til orientering for el- og fjernvarmesektorens DSMsamarbejdsorganer.

6 DGC 3 Rapportering af energispareaktiviteter i 2003 Gasselskabernes rapportering af energispareaktiviteter i 2003 sker på det grundlag og efter den metodik, der blev etableret i 2002 med rapporten: Planlægning og dokumentation af energispareaktiviteter (DGC ). Dette grundlag blev udvidet i 2003 med valget af benchmarks for gasselskabernes DSM-aktiviteter, og selskaberne benytter benchmarking processen som et led i effektiviseringen og koordineringen af energispareindsatsen. Medens opgørelsen af indsatsen og resultaterne for 2003 sker på det ovenstående grundlag, så foretages selve vurderingen i forhold til planen: DSM plan (2. reviderede udgave DGC ). Aktiviteter Gasselskabernes energispareaktiviteter har fulgt aktivitetsbeskrivelserne for 2003, som beskrevet i DSM-planen, og indsatsen og resultaterne i løbet af året findes opgjort i bilag 2 og 3. Indsatsens fordeling på områder og på kategorier, samt analysen af resultaterne er gennemgået i de følgende afsnit. Det er tilstræbt at give et dækkende billede både af indsatsen og resultaterne af energispareaktiviteterne. De særlige indsatsområder i 2003 og samarbejdsprojekterne mellem sektorerne omtales nærmere i det følgende. Særlige indsatsområder De særlige indsatsområder i 2003 var: Særlig indsats for den offentlige sektor Særlig indsats for elvarmekonvertering Energiledelse og energimærkning af bygninger Rådgivning af virksomheder og husholdninger Kondenserende gaskedler Informative gasregninger Effektivitet og evaluering Selskabernes indsats overfor det offentlige er ifølge bilag 2 opgjort til 833 t.kr. Det svarer omtrent til budgettet og er en større indsats end tidligere. Der blev ikke taget nye virkemidler i brug, da disse først er planlagt til 2004 i forbindelse med et samarbejdsprojekt rettet mod børnehaver. Elvarmekonvertering er understøttet af alle gasselskaberne og i visse tilfælde i samarbejde med lokale elselskaber, som har samarbejdet ved at sende brev til potentielle kunder. Den opnåede besparelse indgår i rapporteringen under konvertering.

7 DGC 4 Gasselskaberne deltager i registreringsudvalgene for energimærknings- og ELOordningen. De to ordninger er begge under omlægning, og gasselskaberne er aktivt med i denne proces. Desuden deltager et selskab i et pilotprojekt, som søger at stimulere anvendelsen af energimærkning og øge realiseringen af de råd, der gives. Rådgivning af virksomheder og husholdninger er en løbende aktivitet i gasselskaberne, og indsats og resultat fremgår af den generelle rapportering. Bilag 3 viser, at CO 2 -reduktionsmålet er mere end opfyldt på begge områder med 22 og 25 mill. kg pr. år mod budgets 17 mill. kg på hvert område. Reduktionen i industrien skyldes overvejende besparelser på forbruget og i mindre grad konvertering. Dette svarer ikke til budgettet, som antog det omvendte forhold. Kondenserende gaskedler understøttes af gasselskaberne og via vvs branchen. Der kan fortsat konstateres en meget høj andel kondenserende kedler på udskiftningsmarkedet, selvom tilskuddet er bortfaldet. 66 % af installerede kedler er kondenserende. Indtrængningen på nybygningsmarkedet er dog beskeden, og der arbejdes videre med denne problemstilling. Informative gasregninger er eller vil blive indført i alle gasselskaberne i form af udviklingen i forbruget over tre år. Den normative information, dvs. sammenligningen med andre brugere af samme type, har endnu ikke fundet sin form og de nødvendige forarbejder og afklaringer er igangsat. Effektivitet og benchmarking er behandlet i et projekt med det formål at optimere DSM-aktiviteterne og opnå den største besparelse for brugerne og den største CO 2 -reduktion for den indsats, der ydes, jvf. projektbeskrivelsen bilag 1. Første del af dette arbejde var at opstille relevante benchmarks og vurdere hvilke data, det er nødvendigt at indhente. Undervejs viste der sig en vis usikkerhed om, hvordan omkostninger og deltagerantal opgøres og rapporteres, og sekretariatet og selskaberne udarbejdede derfor fælles retningslinier for opgørelse og rapportering. Anden del af arbejdet vil benytte de udvalgte benchmarks som en målestok, hvorefter selskaberne kan vurdere deres indsat i forhold til hinanden. For at forbedre effektiviteten af DSM-aktiviteterne er det nødvendigt, at gasselskaberne taler sammen om, hvilke arbejdsformer og aktiviteter de har haft gode og dårlige erfaringer med. Dette er selve benchmarkingprocessen, som skal forløbe i de kommende år. Den blev dog indledt allerede i forbindelse med selskabernes udvælgelse af benchmarks i 2003.

8 DGC 5 Samarbejdsprojekter mellem sektorerne Der var to væsentlige samarbejdsprojekter med elsektoren i Aktivitetsbeskrivelserne er gengivet i bilag 1. Projekt med teglværksbranchen Projektet var et samarbejdsprojekt mellem el- og gassektoren samt Kalk- og Teglværksforeningen af 1893, og et rådgivende ingeniørfirma. Det omfattede en større energiundersøgelse i 2003 for hele teglværksbranchen med følgende elementer: Benchmarking af teglværksbranchen Energitekniske undersøgelser af ovne og tørrerier på 3 teglværker Energiteknisk undersøgelse af 3 ombyggede tørrerier Der er udarbejdet et kortfattet sparekatalog med anbefalinger og gode idéer til branchen Projektets resultater blev præsenteret på en velbesøgt konference for værkerne og andre interesserede. Brancheforeningen har påtaget sig ansvaret for opfølgning på fælles aktiviteter og herunder implementering af relevante besparelsesforslag fra energisparekataloget på de enkelte teglværker. Branchens opgørelse af energiforbruget i 2003 viser en besparelse svarende til 2 % på nøgletallet for brændsel. Projektet blev udført af: Korsbæk & Partnere KS, Teknologisk Institut, Murværk, Dansk Gasteknisk Center, ELFOR og de lokale naturgas- og elforsyningsselskaber. Skoleprojektet Projektet: Tværfaglig energiundervisning for 7. klasser, var et samarbejdsprojekt mellem el og gas og omfattede udarbejdelse at et koordineret undervisningsmateriale for landets 7. klasser, dækkende både el og naturgas. Resultatet var, at ca skoler modtog klassesæt, bestående af gasbog, elbog, sparometer og undervisermateriale. Der er desuden udviklet et internetspil i tilknytning til materialet. Projektet blev udført af: Resenbro, Alludo, ELFOR, Elsparefonden, Dansk Gasteknisk Center og naturgasselskaberne.

9 DGC 6 DSM indsats Den samlede økonomiske indsats i 2003 er opgjort til 16,8 mill. kr. Det er 9 % lavere end budgettet på 18,5 mill. kr. Det bemærkes, at afvigelsen hovedsagelig skyldes mangel på ressourcer i DONG (-12 %), og ikke en nedprioritering af indsatsen. Omvendt er indsatsen i NGF 25 % over budget. Fordelingsnøglen for selskabernes fællesprojekter i 2003 svarer til den historiske fordeling. Fra og med 2004 svarer fordelingsnøglen til den transporterede gasmængde med DSM-forpligtelse. I dette perspektiv har DONG betalt en væsentlig større andel, og NGF en væsentlig lavere andel til fællesprojekter i 2003 end fremover. I bilag 3 er der udregnet en række nøgletal for indsatsens fordeling på områder og kategorier på grundlag af de enkelte selskabers DSM-rapporter. Nøgletallene omfatter også anvist gasbesparelse, forøget gasforbrug som følge af konvertering fra el og olie til naturgas samt den resulterende CO 2 -reduktion. Alt angivet på årsbasis for hver kundegruppe. Endelig er både den samlede anviste og realiserede CO 2 -reduktion angivet i procent af naturgassens CO 2 emission 1. Nøgletallene er nærmere omtalt i de følgende afsnit, hvor de også er sammenlignet med planens tal. Der er i år det særlige forhold, at sammenlægningen af HNG og Midt-Nord har medført, at rapporteringen sker samlet, medens budgettet for 2003 er vist for selskaberne hver for sig. Dette problem er løst ved at udarbejde et nyt bilag 4, som viser budgettets nøgletal med de to selskaber samlet. Herved bliver budgettets nøgletal direkte sammenlignelige med rapportens nøgletal på bilag 3. I de kommende år, fra og med DSM-plan 2004, er planen udarbejdet for den samlede indsats i HNG og Midt-Nord, og den vil således umiddelbart kunne sammenholdes med rapporteringen. Indsatsens fordeling Indsatsen er opgjort på samme måde som i treårsplanen i forhold til områderne: Basisdelen Privatkunder eller småforbrugere Industri, handel og service (erhverv) Generel information Offentlige, stat, amt og kommune Fordelingen af indsatsen i 2003 på de forskellige områder er vist på figuren nedenfor og til sammenligning fordelingen i treårsplanen (Budget 2003). Det ses, at der er god overensstemmelse mellem indsatsens fordeling og budgettet, men at 1 Den samlede årlige CO 2 emission, som skyldes naturgasanvendelse med DSM forpligtelse

10 DGC 7 der er sket en lille forskydning fra industri og generel information til de øvrige områder. DSM indsats på områder 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Budget 2003 Rapport 2003 År Offentlige, stat, amt, kommune Generel information Industri, handel og service Privatkunder eller småforbrugere Basisdelen Der er ligeledes foretaget en opdeling i tre aktivitetskategorier: 1. Målbar 2. Præstation 3. Pilotprojekter DSM indsats på kategori 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Budget 2003 Rapport 2003 År Pilot Præstation Målbar

11 DGC 8 I forhold til budgettet bemærkes det, at præstationsaktiviteten er forøget på bekostning af især pilotindsatsen. Der kan således være behov for at stimulere mere utraditionelle aktiviteter. Som det fremgår i det følgende, giver forskydningen ikke anledning til dårligere resultater, og det skyldes bl.a., at indsatsen overfor private indgår som "Præstationsaktivitet", selvom denne indsats giver en samlet målbar besparelse, opgjort på grundlag af gasselskabernes detaljerede registrering af kundernes nyinstallationer. Besparelser Gasbesparelse Den samlede anviste gasbesparelse er 13 mil. m 3 per år, 75 % mere end budgettet på 7,4 mil. m 3 per år. Kundegruppernes årlige gasbesparelse i forhold til deres forbrug er vist som en relativ besparelse på figuren nedenfor. Det bemærkes, at et af selskaberne ikke har kunnet udskille besparelser på offentlige kunder fra besparelser på erhvervskunder. Det rigtige billede vil derfor forskyde besparelsen noget. Der er taget skridt til at rette denne mangel. Anvist gasbesparelse (%) 1,00 % 0,80 0,60 0,40 0,20 0,00 Budget 2003 Rapport 2003 År Privatkunder eller småforbrugere Industri, handel og service Offentlige, stat, amt, kommune Samlet CO 2 -besparelse Naturgassens bidrag til CO 2 -reduktion kan opgøres som summen af besparelser og den konverteringsgevinst der opstår ved overgang fra el til gas og fra olie til gas. Den anviste CO 2 -reduktion er tons, 35 % over budgettet på tons. Der er realiseret en reduktion på tons, 24 % over budgettet på tons. At CO 2 reduktionen ikke ligger lige så meget over budget som gasbesparelsen, skyldes en noget lavere konvertering indenfor industrien end budgetteret.

12 DGC 9 Fordelingen af CO 2 reduktion på kunder er vist på figuren nedenfor. CO2 reduktion på Kunder tons Budget 2003 Rapport 2003 Offentlige, stat, amt, kommune Industri, handel og service Privatkunder eller småforbrugere År Selskabsindsatsen for at anvise en reduktion på 1 kg CO 2 årligt er opgjort for de tre kundekategorier og samlet. (Dette tal må ikke forveksles med CO 2 skyggepris). "Indsats total" omfatter foruden den direkte indsats overfor kunder, også generel information og basisaktivitet i forhold til den samlede anviste CO 2 -reduktion. Den relative omkostning er 32 % lavere end budgetteret. Figuren nedenfor er misvisende for rapport - offentlige, idet et af selskaberne, som nævnt ikke har kunnet udskille besparelser på offentlige kunder fra besparelser på erhvervskunder, men har udskilt udgiften korrekt. Figuren viser, at omkostningen indenfor erhverv er kommet ned på niveau med private. Her skal det dog igen bemærkes, at besparelsen hos private er "realiseret" besparelse i modsætning til de to andre grupper, hvor det er en anvist besparelse, som ikke realiseres fuldt ud. CO2 omkostning Kr. pr. kg CO2 1,6 1,4 1,2 1 0,8 0,6 0,4 0,2 0 Budget 2003 Rapport 2003 År Privatkunder eller småforbrugere Industri, handel og service Offentlige, stat, amt, kommune Indsats total

13 DGC 10 Endelig kan man opgøre naturgassektorens relative CO 2 reduktion, dvs. summen af besparelse og konverteringsgevinst i forhold til den nuværende CO 2 emission fra brug af naturgas jvf. bilag 3. Den anviste CO 2 reduktion er opgjort til 0,98 % i forhold til budgettet på 0,70 % i treårsplanen. Den realiserede CO 2 -reduktion er 0,64 % i forhold til 0,50 % i treårsplanens budget. Begge resultater er meget tilfredsstillende. Diskussion af DSM-indsatsen I dette afsnit diskuteres DSM-indsatsen ud fra rapportens tal og den benchmarking af selskaberne, der er foretaget. Benchmarkingprocessen er i gang, og der anvendes en del ressourcer på at sikre, at de data der i femtiden indgår i arbejdet er valide og kan indgå i arbejdet med benchmarking. På trods af usikkerheden om datagrundlaget benyttes benchmarking processen allerede i år som et led i effektiviseringen og koordineringen af energispareindsatsen. Og i det følgende angives de observationer, som selskaberne vil arbejde videre med: Alle gasselskaberne bør sætte fokus på at få en større andel af den anviste besparelse inden for industri realiseret. Det bør undersøges om den opnåede CO 2 -reduktion ved de dyre rådgivninger for privatkunder og småforbrugere står i forhold til meromkostningen. I det fremtidige DSM-arbejde bør DONG overveje at lægge en større indsats inden for rådgivning af den enkelte kunde, mens det for HNG+MN og NGF s vedkommende vil være relevant at overveje at kombinere rådgivningen af enkeltkunder med kampagner eller lignende. NGF bør prioritere DSM-aktiviteterne. Ved at sammenholde den opnåede CO 2 -reduktion for private med industri ses det, at der er registreret en langt større CO 2 -reduktion inden for privat og småforbrugere. Den lave CO 2 -reduktion inden for industri stemmer overens med, at gasselskaberne har ydet en tilsvarende lavere DSMindsats. DSM-indsatsen inden for industri bør derfor prioriteres højere de kommende år. Dette gælder specielt DONG og NGF. Gasselskaberne bør overveje at foretage en intern underopdeling af individuel rådgivning af industrivirksomheder efter størrelse eller tarif. Herved vil rådgivningsopgaverne være mere sammenlignelige, og det vil give en

14 DGC 11 bedre benchmarking, med bedre mulighed for at gasselskaberne kan udveksle erfaringer. De store forskelle i indsats på kategori bør danne grundlag for en revurdering af den fremtidige indsats specielt hos DONG og NGF for at omprioritere en del af indsatsen på basisdelen til rådgivning af kunder.

15 DGC 12 Beskrivelse af særlige aktiviteter (Hvad skal der ske): Evaluering og benchmarking Bilag 1: Særlige aktiviteter i 2003 Deltage i den videre udvikling af metoder til evaluering og benchmarking af forskellige former for energispareaktiviteter. Inddrage erfaringer fra internationale aktiviteter Teglværksbranchen Gasselskabernes energirådgiver udfører energirådgivning på tre teglværker. DGC udarbejder skemaer og regneark til den årlige benchmarking for alle værkerne i samråd med branchen og Korsbæk og Partnere, som udfører selve analysen. DGC deltager med formidling, informations møder med branchen og afholder temadag for energirådgivere. Gasselskaberne yder et kontant tilskud til Teglværksbranchens konsulent. Korsbæk & partnere udfører, energi- og procestekniske analyser vedr. brænding og tørring Skoleprojekt (ELFOR) - fastlægge de elementer der skal indgå i undervisningsmaterialet - deltage i udarbejdelse af undervisningsmaterialet - udfører kvalitetssikring

16 DGC 13 Bilag 2: Rapporterede data for januar december 2003 År 2003 Aktivitetskategori: 1. målbar 2. præstation 3. Pilot I alt Samlet CO 2 Samlet Antal Samlet Samlet Indsats bespaelse Indsats deltagere/ Indsats Indsats Konto nr. (Formål) [1000 kr/år] [Ton/år] [1000 kr/år] modtagere [1000 kr/år] [1000 kr/år] Basisdelen 101 DSM-udvalg DSM-sekretariat Uddannelse af medarbejdere Udarbejdelse og evaluering af DSM plan Kortlægning, forudsætninger,værktøjer , Ledelse Energispareudvalg Sum for basisdelen Privatkunder eller småforbrugere 201 Individuel rådgivning Telefon rådgivning Voksenundervisning/temaarrangement Udstillinger Kampagner Sum for privatkunder eller småforbrugere* Industri, handel og service 301 Individuel rådgivning Nyanlæg & konvertering Småvirksomheder Særlig branche indsats Særlig teknologiindsats Sum for industri, handel og service** Generel information 401 Internet / hjemmeside Massekomunikation Informativ gasregning Nye kunder Undervisning til folkeskoler Undervising i vvs branchen Sum for generel information Andet 901 Offentlige, stat, amt og kommune** Total indsats og CO 2 besparelse *) og **) *) Realiseret besparelse for private **) CO 2 reduktion er estimeret ud fra anviste besparelser og konverteringer

17 DGC 14 Bilag 3: Nøgletal for selskaberne 2003 DSM-rapportering for år Nøgletal 1. januar december 2003 HNG+MN NGF ingen DONG Samlet Indsats på kategori (%) Basisdelen Privatkunder eller småforbrugere Industri, handel og service Generel information Offentlige, stat, amt, kommune Indsats på type (%) Målbar Præstation Pilot Gasforbrug (Mill. m3) Privatkunder eller småforbrugere Industri, handel og service Offentlige, stat, amt, kommune Ialt Besparelse på gasforbrug (Mill. m3) Privatkunder eller småforbrugere 1,87 0,22 1,40 3,49 Industri, handel og service* 5,34 1,80 2,14 9,29 Offentlige, stat, amt, kommune* 0,05 0,00 0,13 0,18 Ialt 7,26 2,02 3,67 12,96 Konvertering af olie og el til gas (negativ besparelse Mill. m3) Privatkunder eller småforbrugere -5,57-0,52-1,67-7,76 Industri, handel og service* -2,54 0,00 0,00-2,54 Offentlige, stat, amt, kommune* 0,00 0,00-0,03-0,03 Ialt -8,11-0,52-1,70-10,33 CO 2 reduktion (Mill. kg pr. år) Privatkunder eller småforbrugere** 13,8 1,4 6,4 21,6 Industri, handel og service** 16,1 4,1 4,9 25,2 Offentlige, stat, amt, kommune** 0,1 0,0 0,4 0,5 Ialt anvist 30,0 5,5 11,7 47,3 Ialt realiseret 19,8 4,1 7,2 31,0 Indsats på forbrug (kr./m3 pr. år) Privatkunder eller småforbrugere*** 0,010 0,003 0,008 0,008 Industri, handel og service*** 0,005 0,001 0,002 0,003 Offentlige, stat, amt, kommune*** 0,011 0,000 0,007 0,010 Indsats total 0,009 0,003 0,008 0,008 Indsats på CO 2 reduktion (kr./kg pr. år) Privatkunder eller småforbrugere*** 0,27 0,17 0,20 0,24 Industri, handel og service*** 0,23 0,06 0,18 0,19 Offentlige, stat, amt, kommune*** 5,43 0,00 0,46 1,60 Indsats total 0,36 0,18 0,42 0,36 Naturgassens CO 2 reduktion (%)* 1,06 0,83 0,87 0,98 Realiseret CO 2 reduktion (%) 0,70 0,62 0,54 0,64 *) Anvist besparelse **) CO 2 reduktion er estimeret ud fra anviste besparelser og konverteringer Samlet ***)Målrettet indsats i forhold til anvist CO 2 besparelse Nøgletal

18 DGC 15 Bilag 4: Budgetterede nøgletal for selskaberne 2003 DSM-budgettering for Nøgletal 1 Januar - 31 December 2003 HNG+MN NGF ingen DONG Samlet Indsats på kategori (%) Basisdelen Privatkunder eller småforbrugere Industri, handel og service Generel information Offentlige, stat, amt, Kommune Indsats på type (%) Målbar Præstation Pilot Gasforbrug (Mill. m 3 ) Privatkunder eller småforbrugere Industri, handel og service Offentlige, stat, amt, Kommune Ialt Besparelse på gasforbrug (Mill. m 3 ) Privatkunder eller småforbrugere 2,30 0,21 0,80 3,31 Industri, handel og service* 2,24 1,00 0,50 3,74 Offentlige, stat, amt, Kommune* 0,23 0,03 0,10 0,36 Ialt 4,77 1,24 1,40 7,41 Konvertering af olie og el til gas (negativ besparelse Mill. m 3 ) Privatkunder eller småforbrugere -3,99-0,35-1,00-5,34 Industri, handel og service* -0,67-5,03-0,90-6,60 Offentlige, stat, amt, Kommune* -0,05-0,07-0,10-0,22 Ialt -4,72-5,44-2,00-12,16 CO 2 reduktion (Mill. kg pr. år) Privatkunder eller småforbrugere** 12,2 1,1 4,1 17,4 Industri, handel og service** 6,4 7,3 2,7 16,5 Offentlige, stat, amt, Kommune** 0,6 0,2 0,4 1,2 Ialt anvist 19,3 8,6 7,2 35,1 Ialt realiseret 16,7 1,2 6,9 24,9 Indsats på forbrug (kr./m 3 pr. år) Privatkunder eller småforbrugere*** 0,009 0,001 0,007 0,007 Industri, handel og service*** 0,005 0,002 0,003 0,004 Offentlige, stat, amt, Kommune*** 0,007 0,000 0,012 0,008 Indsats total 0,009 0,003 0,009 0,008 Indsats på CO 2 reduktion (kr./kg pr. år) Privatkunder eller småforbrugere*** 0,26 0,06 0,49 0,30 Industri, handel og service*** 0,68 0,06 0,36 0,35 Offentlige, stat, amt, Kommune*** 0,60 0,00 1,29 0,75 Indsats total 0,58 0,09 0,90 0,53 Naturgassens CO 2 reduktion (%)* 0,69 1,32 0,47 0,70 Realiseret CO 2 reduktion (%) 0,60 0,18 0,45 0,50 *) Anvist besparelse **) CO 2 reduktion er estimeret ud fra anviste besparelser og konverteringer Samlet ***)Målrettet indsats i forhold til anvist CO 2 besparelse Nøgletal DGC

DSM-rapport 2004 Naturgasdistributionsselskabernes rapport for energispareaktiviteter i 2004

DSM-rapport 2004 Naturgasdistributionsselskabernes rapport for energispareaktiviteter i 2004 DSM-rapport 2004 Naturgasdistributionsselskabernes rapport for energispareaktiviteter i 2004 DSM-rapport 2004 Naturgasdistributionsselskabernes rapport for energispareaktiviteter i 2004 Gasselskabernes

Læs mere

DSM-benchmark 2004 Benchmark for naturgasdistributionsselskabernes DSM-aktiviteter 2004

DSM-benchmark 2004 Benchmark for naturgasdistributionsselskabernes DSM-aktiviteter 2004 DSM-benchmark Benchmark for naturgasdistributionsselskabernes DSM-aktiviteter Benchmark for naturgasdistributionsselskabernes DSMaktiviteter Gasselskabernes DSM-sekretariat Dansk Gasteknisk Center a/s

Læs mere

Naturgasdistributionsselskabernes plan for energispareaktiviteter i 2003-2005. Gasselskabernes DSM-sekretariat

Naturgasdistributionsselskabernes plan for energispareaktiviteter i 2003-2005. Gasselskabernes DSM-sekretariat Naturgasdistributionsselskabernes plan for energispareaktiviteter i 2003-2005 Gasselskabernes DSM-sekretariat Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2003 Titel : Naturgasdistributionsselskabernes plan for

Læs mere

Naturgasdistributionsselskabernes rapport over energispareaktiviteter i 2002 samt forberedelse af planlægning for efterfølgende år

Naturgasdistributionsselskabernes rapport over energispareaktiviteter i 2002 samt forberedelse af planlægning for efterfølgende år Naturgasdistributionsselskabernes rapport over energispareaktiviteter i 2002 samt forberedelse af planlægning for efterfølgende år Gasselskabernes DSM-sekretariat Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2003

Læs mere

Naturgasdistributionsselskabernes plan for energispareaktiviteter i 2002 samt forberedelse af planlægning for efterfølgende år

Naturgasdistributionsselskabernes plan for energispareaktiviteter i 2002 samt forberedelse af planlægning for efterfølgende år Naturgasdistributionsselskabernes plan for energispareaktiviteter i 2002 samt forberedelse af planlægning for efterfølgende år Gasselskabernes DSM-sekretariat Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2002

Læs mere

Status for energiselskabernes energispareindsats og rammerne fra 2016. Tina Sommer Kristensen DGC Gastekniske Dage Maj 2015

Status for energiselskabernes energispareindsats og rammerne fra 2016. Tina Sommer Kristensen DGC Gastekniske Dage Maj 2015 Status for energiselskabernes energispareindsats og rammerne fra 2016 Tina Sommer Kristensen DGC Gastekniske Dage Maj 2015 Indhold Status for energiselskabernes energispareindsats Evalueringen resultater

Læs mere

Status for energiselskabernes energispareindsats 2016

Status for energiselskabernes energispareindsats 2016 Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 287 Offentligt Status for energiselskabernes energispareindsats 2016 Kontor/afdeling Center for Systemanalyse, Energieffektivitet og Global

Læs mere

Bilag 1: Overblik over interviews og surveys

Bilag 1: Overblik over interviews og surveys Marts 2015 Bilag 1: Overblik over interviews og surveys Energistyrelsen Indholdsfortegnelse 1. Interview 3 2. Survey 4 Survey af energiselskaber 5 Survey af eksterne aktører 7 Survey af slutbrugere 9 2.3.1.

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 24 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 24 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 24 Offentligt FAKTAARK OM ENERGIBESPARELSER NOTAT 22. oktober 2015 LOJ 1. Baggrund Net- og distributionsselskaber inden for fjernvarme, el,

Læs mere

Miljø- og Energiforvaltningen Stigsborg Brygge Nørresundby. Udgivelse: April Sagsnr.: Dokumentnr.

Miljø- og Energiforvaltningen Stigsborg Brygge Nørresundby. Udgivelse: April Sagsnr.: Dokumentnr. Udgiver: Aalborg Kommune Miljø- og Energiforvaltningen Stigsborg Brygge 5 9400 Nørresundby Udgivelse: April 2015 Sagsnr.: 2014-190737 Dokumentnr.: 2014-190737-2 Titel: Status for ressource- og energispareindsats

Læs mere

Status for Energiselskabernes Energispareindsats 2015

Status for Energiselskabernes Energispareindsats 2015 Status for Energiselskabernes Energispareindsats 2015 Kontor/afdeling Center for Erhverv og Energieffektivitet Dato 7. juni 2016 J.nr. 2016-6298 PJA/MCR/PB Sammenfatning Net- og distributionsselskaberne

Læs mere

Status for ressource- og energispareinsats for April 2016 AALBORG FORSYNING

Status for ressource- og energispareinsats for April 2016 AALBORG FORSYNING Status for ressource- og energispareinsats for 2015 April 2016 AALBORG FORSYNING Udgiver: Aalborg Kommune Miljø- og Energiforvaltningen Stigsborg Brygge 5 9400 Nørresundby Udgivelse: April 2015 Sagsnr.:

Læs mere

Energispareordningen - Status og ny aftale

Energispareordningen - Status og ny aftale Energispareordningen - Status og ny aftale Chefkonsulent Peter Bach Summer School 2016 den 1. september 2016 Side 1 Er vi på rette vej? Side 2 Store effektiviseringer af bygninger Side 3 Store omlægninger

Læs mere

Status for energiselskabernes energispareindsats 2014

Status for energiselskabernes energispareindsats 2014 Den 29. april 2015 Status for energiselskabernes energispareindsats 2014 Net- og distributionsselskaberne inden for el, naturgas, fjernvarme og olie har samlet indberettet energi på 9,2 PJ i 2014. Dette

Læs mere

Nyt fra Energistyrelsen. Tina Sommer Kristensen ERFA-træf Maj 2015

Nyt fra Energistyrelsen. Tina Sommer Kristensen ERFA-træf Maj 2015 Nyt fra Energistyrelsen Tina Sommer Kristensen ERFA-træf Maj 2015 Indhold Status for energiselskabernes energispareindsats Opfyldelse af sparemålet Omkostninger Hvad viser evalueringen? Aktiviteter og

Læs mere

Rammerne for energibesparelser Og energiselskabernes indsats

Rammerne for energibesparelser Og energiselskabernes indsats Rammerne for energibesparelser Og energiselskabernes indsats Peter Bach Årskonferencen Det frie Energimarked 2015 11. September 2015 Rammerne Langsigtede udfordringer 80-95 pct. reduktion af EU s GHG i

Læs mere

Borgmesterpagten. Handleplan for 20 % reduktion af CO 2 udledningen inden 2020. Tjørnevej 6 7171 Uldum T: 79755000

Borgmesterpagten. Handleplan for 20 % reduktion af CO 2 udledningen inden 2020. Tjørnevej 6 7171 Uldum T: 79755000 Borgmesterpagten Handleplan for 20 % reduktion af CO 2 udledningen inden 2020 Tjørnevej 6 7171 Uldum T: 79755000 1 Forside: Døvehøjskolen Castberggaard har udskiftet oliefyret med solceller og varmepumper;

Læs mere

Energispareaftale - Status og ny aftale

Energispareaftale - Status og ny aftale Energispareaftale - Status og ny aftale Chefkonsulent Peter Bach DGF Gastekniske Dage 2016 den 3. maj 2016 Side 1 Dagsorden Evalueringen i 2015 Aktuel status Lidt om seneste stikprøve Nye aftale Side 2

Læs mere

Status for energiselskabernes energispareindsats 2017

Status for energiselskabernes energispareindsats 2017 Status for energiselskabernes energispareindsats 2017 Kontor/afdeling Center for Systemanalyse, Energieffektivitet og Global Rådgivning Dato 2. juli 2018 J.nr. 2018 12210 AKHO/TKJ Net- og distributionsselskaberne

Læs mere

Titel: Status for Forsyningsvirksomhedernes ressource- og energispareindsats 2013 Forside: Aalborg Kommune, billedbank

Titel: Status for Forsyningsvirksomhedernes ressource- og energispareindsats 2013 Forside: Aalborg Kommune, billedbank Udgiver: Aalborg Kommune Forsyningsvirksomhederne Stigsborg Brygge 5 9400 Nørresundby Udgivelse: April 2014 Sagsnr.: 2013-50834 Dokumentnr.: 2014-38560 Titel: Status for Forsyningsvirksomhedernes ressource-

Læs mere

Status for energiselskabernes energispareindsats 2018

Status for energiselskabernes energispareindsats 2018 Status for energiselskabernes energispareindsats 2018 Kontor/afdeling Center Energieffektivitet Dato 9. juli 2019 J.nr. 2019 91148 AVH/AKHO Net- og distributionsselskaberne har siden 2006 haft en forpligtelse

Læs mere

Status for energiselskabernes energispareindsats pr. 30. juni 2007

Status for energiselskabernes energispareindsats pr. 30. juni 2007 NOTAT 4. januar 8 J.nr. 329/352-7 Ref. FG/MCR Generel energipolitik og energibesparelser Side 1/5 Status for energiselskabernes energispareindsats pr. 3. juni 7 Baggrund I henhold til bekendtgørelsen om

Læs mere

Notatark. Udkast. Handleplan for Borgmesterpagten

Notatark. Udkast. Handleplan for Borgmesterpagten Notatark Sagsnr. 01.05.12-G00-4-12 Sagsbehandler Niels Rauff Udkast 26.5.2015 Handleplan for Borgmesterpagten Det er Hedensted Kommunes overordnede mål, at blive tilnærmelsesvis CO 2 -neutral. På den baggrund

Læs mere

EVALUERING AF SAMTLIGE ENERGISPAREAKTIVITETER. Mikael Togeby Ea Energianalyse 13. januar 2009

EVALUERING AF SAMTLIGE ENERGISPAREAKTIVITETER. Mikael Togeby Ea Energianalyse 13. januar 2009 EVALUERING AF SAMTLIGE ENERGISPAREAKTIVITETER Mikael Togeby Ea Energianalyse 13. januar 2009 Opgave Indgik i energipolitisk forlig fra 2005 Udbudt i foråret 2008 Gennemført fra 12. maj til 12. december

Læs mere

Forsyningsvirksomhederne - plan for ressource- og energispareindsats 2013-2015.

Forsyningsvirksomhederne - plan for ressource- og energispareindsats 2013-2015. Punkt 10. Forsyningsvirksomhederne - plan for ressource- og energispareindsats 2013-2015. 2012-38084. Forsyningsvirksomhederne indstiller, at Forsyningsudvalget godkender, at den indsats, der er beskrevet

Læs mere

Tilskud til energioptimering

Tilskud til energioptimering Tilskud til energioptimering Præsentation Peter Jonsson, Maskinmester, 48 år. Kommer fra SE Big Blue, som er SE s energirådgivningsselskab Baggrund er over 20 års erfaring med ledelse af tekniske afdelinger

Læs mere

Udbredelse af erfaringerne fra aftaleordningen om energieffektivisering i erhvervslivet.

Udbredelse af erfaringerne fra aftaleordningen om energieffektivisering i erhvervslivet. NOTAT 25. september 2008 J.nr. 033003/33009-0726 Ref. el Energieffektivitet og internationalt samarbejde Side 1/5 Udbredelse af erfaringerne fra aftaleordningen om energieffektivisering i erhvervslivet.

Læs mere

Energiforbedringer i eksisterende bygninger

Energiforbedringer i eksisterende bygninger Energiforbedringer i eksisterende bygninger Elselskabernes indsats - Muligheder og barrierer Bygge- og Anlægssektorens miljøklub Fyn 24. Maj 2007 Konsulent Dorte Lindholm Dansk Energi Indhold Energispareaftalen

Læs mere

Forpligtelser til energibesparelser og værktøjer til at indfri dem. Af Christian Byrjalsen, Energicenter Aalborg

Forpligtelser til energibesparelser og værktøjer til at indfri dem. Af Christian Byrjalsen, Energicenter Aalborg Forpligtelser til energibesparelser og værktøjer til at indfri dem Af Christian Byrjalsen, Energicenter Aalborg Energicenter Aalborg Byrådet traf i 1992 beslutning om etablering af Energicenter Aalborg

Læs mere

Aktuelt. Energiselskabernes Energispareindsats. 25. april 2017 Maria Rizzo

Aktuelt. Energiselskabernes Energispareindsats. 25. april 2017 Maria Rizzo Aktuelt Energiselskabernes Energispareindsats 25. april 2017 Maria Rizzo Det vil jeg fortælle om Kort intro Energispareindsatsen gennem tiden Den nye aftale Ændringer i forhold til aftalen af 2012 Omfattet

Læs mere

ENERGISPAREBENCHMARK 2016

ENERGISPAREBENCHMARK 2016 PUNKT 7 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 31. OKTOBER 2017 ENERGISPAREBENCHMARK 2016 11. oktober 2017 Center for Energibesparelser RESUMÉ 1. Formålet med dette notat er at orientere Energitilsynet om offentliggørelse

Læs mere

Energieffektivisering i små og mellemstore virksomheder. Arne Remmen ar@plan.aau.dk Institut for Samfundsudvikling og Planlægning Aalborg Universitet

Energieffektivisering i små og mellemstore virksomheder. Arne Remmen ar@plan.aau.dk Institut for Samfundsudvikling og Planlægning Aalborg Universitet Energieffektivisering i små og mellemstore virksomheder Arne Remmen ar@plan.aau.dk Institut for Samfundsudvikling og Planlægning Aalborg Universitet Energi effektivisering Den mest bæredygtige energi er

Læs mere

Der indgår i det Grønne Regnskab for 2010 til sammenligning forbrugstal for 2008 og Endvidere indgår energiforbruget

Der indgår i det Grønne Regnskab for 2010 til sammenligning forbrugstal for 2008 og Endvidere indgår energiforbruget Furesø Kommune Regnskab G rønt regnskab Der er for udarbejdet et for Furesø Kommune. Det Grønne regnskab indeholder forbruget af el og varme samt udledning af CO 2 for de ejendomme kommunen har anvendt

Læs mere

Tabel 1: Energiselskabernes samlede indberettede besparelser 2013

Tabel 1: Energiselskabernes samlede indberettede besparelser 2013 Den 27. maj 2014 Status for energiselskabernes energispareindsats 2013 Net- og distributionsselskaberne inden for el, naturgas, fjernvarme og olie har tilsammen indberettet realiserede energi på 8,4 PJ

Læs mere

Afregningsmæssige forhold ved import af tysk gas

Afregningsmæssige forhold ved import af tysk gas Afregningsmæssige forhold ved import af tysk gas Konference - DGF Gastekniske Dage 13. & 14. maj 2008 John H. MølgaardM DONG Gas Distribution Agenda Baggrund for import af gas med anden kvalitet (tysk

Læs mere

Etablering af Energi Fyn Energibesparelser A/S. Henning Rask

Etablering af Energi Fyn Energibesparelser A/S. Henning Rask Etablering af Energi Fyn Energibesparelser A/S Henning Rask 1 ORGANISATION 2 NØGLETAL ENERGI FYN 200.000 andelshavere 6. største netselskab 10.000 km ledningsnet (60, 10 og 0,4 kv) Drift/vedligehold af

Læs mere

Vejledning i forbrugskorrektion

Vejledning i forbrugskorrektion Vejledning i forbrugskorrektion Fælles principper for forbrugskorrektion ved fejlbehæftet gasmåling i naturgasselskabernes distributionssystem 1. udgave November 2006 Vejledning i forbrugskorrektion Fælles

Læs mere

Høringssvar til gensvar fra Ringsted Forsyning

Høringssvar til gensvar fra Ringsted Forsyning Ringsted Kommune Teknik- og Miljøcenter Team Miljø Att: Karl Erik Pedersen Dansk Gas Distribution www.danskgasdistribution.dk CVR-nr. 27 21 04 06 Høringssvar til gensvar fra Ringsted Forsyning Dansk Gas

Læs mere

Genforhandling af energisparaftalen

Genforhandling af energisparaftalen Genforhandling af energisparaftalen Overordnede fra evalueringen konklusioner Deloittes evaluering af energispareindsatsen viser samlet at set, at de(energiselskaberne) i betydelig det er en velfungerende

Læs mere

Resumé. Punkt 8 Energitilsynets møde den 19. december 2012 ENERGITILSYNET. 19-12-2012 Varme/Detail & Distribution «Sagsnummer»

Resumé. Punkt 8 Energitilsynets møde den 19. december 2012 ENERGITILSYNET. 19-12-2012 Varme/Detail & Distribution «Sagsnummer» ENERGITILSYNET Punkt 8 Energitilsynets møde den 19. december 2012 Orientering om benchmarking af omkostningerne i 2011 til energispareindsatsen hos net- og distributionsvirksomhederne indenfor el, naturgas

Læs mere

Er Danmark på rette vej? - en opfølgning på IDAs Klimaplan Status 2012

Er Danmark på rette vej? - en opfølgning på IDAs Klimaplan Status 2012 Er Danmark på rette vej? - en opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2012 November 2012 Opfølgning på IDAs klimaplan I 2009 udarbejdede IDA en plan over, hvordan Danmark i 2050 kan have reduceret sin

Læs mere

Er Danmark på rette vej? En opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2015

Er Danmark på rette vej? En opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2015 Er Danmark på rette vej? En opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2015 Marts 2015 Opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Indledning I 2009 udarbejdede IDA en plan over, hvordan Danmark i 2050 kan have reduceret

Læs mere

Indberetning

Indberetning 27/3/2018 Indberetning 27-03-2018 Periode: 31-12-2017 Værk: TREFOR Varme A/S Indberetningsskema 1: Ialt 29.693.637 kwh kwh Fjernvarme Naturgas Olie El Kul mv. Biomasse Øvrigt Husholdninger Specifik opgørelse

Læs mere

CO 2. -opgørelse for for Morsø Kommune som virksomhed.

CO 2. -opgørelse for for Morsø Kommune som virksomhed. -opgørelse for 2009-2010 for Morsø Kommune som virksomhed. Opgørelse af udledning for Morsø Kommune som virksomhed 2 Formålet med Klimakommuneaftalen med Danmarks Naturfredningsforening er at sætte et

Læs mere

UDVIKLING ELLER AFVIKLING AF FORSYNINGSSEKTOREN

UDVIKLING ELLER AFVIKLING AF FORSYNINGSSEKTOREN FDKV UDVIKLING ELLER AFVIKLING AF FORSYNINGSSEKTOREN Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 19. marts 2016 INDHOLD Den energipolitiske dagsorden De vigtigste sager lige nu Regulering

Læs mere

Grønt regnskab 2011. kort udgave. www.klima.ku.dk/groen_campus

Grønt regnskab 2011. kort udgave. www.klima.ku.dk/groen_campus Grønt regnskab www.klima.ku.dk/groen_campus Københavns Universitet (KU) er blandt Danmarks største arbejdspladser. Omkring 50.000 medarbejdere og studerende har deres daglige gang på knap 1 mio. m 2. En

Læs mere

Teknisk baggrundsnotat om resultatet af stikprøvekontrol af energiselskabernes energispareindsats for 2015 (SP2015)

Teknisk baggrundsnotat om resultatet af stikprøvekontrol af energiselskabernes energispareindsats for 2015 (SP2015) Teknisk baggrundsnotat om resultatet af stikprøvekontrol af energiselskabernes energispareindsats for 2015 (SP2015) Kontor/afdeling Center for Systemanalyse, Energieffektivitet og Global Rådgivning Dato

Læs mere

4700 Næ stved Fax 55 73 98 06

4700 Næ stved Fax 55 73 98 06 NOTAT, den 27. september 2011 Benchmarking med Sønderborg Fjernvarme Indledning Der har været en debat i medierne omkring prisniveauet for Varmeværk i forhold til andre varmeværker blandt andet Sønderborg

Læs mere

Efterlevelse af krav i Bekendtgørelse 720 af 05/10/1998

Efterlevelse af krav i Bekendtgørelse 720 af 05/10/1998 Efterlevelse af krav i Bekendtgørelse 720 af 05/10/1998 "Bekendtgørelse om begrænsning af emission af nitrogenoxider, uforbrændte carbonhydrider og carbonmonoxid fra gasmotorer og gasturbiner" Projektrapport

Læs mere

CO 2 -regnskab 2009 og klimahandlingsplan 2010 for Ringsted Kommune

CO 2 -regnskab 2009 og klimahandlingsplan 2010 for Ringsted Kommune CO 2 -regnskab 2009 og klimahandlingsplan 2010 for Ringsted Kommune Indledning Ringsted Kommune underskrev aftale med Danmarks Naturfredningsforening om at blive klimakommune den 16. marts 2009. Målet

Læs mere

CO2 opgørelse Udarbejdet af Kommunale Bygninger

CO2 opgørelse Udarbejdet af Kommunale Bygninger CO2 opgørelse 2010 Udarbejdet af Kommunale Bygninger 2 Indledning Denne opgørelse er en revideret udgave af den allerede fremsendte CO2 opgørelse for 2010. Det skyldes at Frederikssund Kommune ikke har

Læs mere

TEKNIK OG MILJØ Center for Byudvikling og Mobilitet Aarhus Kommune

TEKNIK OG MILJØ Center for Byudvikling og Mobilitet Aarhus Kommune Til: Teknisk Udvalg Side 1 af 5 Notat med supplerende oplysninger om planlægningen for en ny naturgasledning fra Sabro til Aarhus Havn 1. Konklusion HMN Naturgas I/S (HMN) ønsker at etablere en naturgasledning

Læs mere

Energisynskonsulenter

Energisynskonsulenter ANSØGNING Energisynskonsulenter ANSØGNINGSSKEMA Navn: Adresse: Postnr. og by: Virksomhed: Adresse: Postnr. og by: CVR- nr.: Er De ansat? Selvstændig? Søger på A-niveau? B-niveau? Underskrift: Dato: (Med

Læs mere

Baggrundsnotat D: Håndtering af energibesparelser i EMMA

Baggrundsnotat D: Håndtering af energibesparelser i EMMA Baggrundsnotat D: Håndtering af energibesparelser i EMMA Energieffektiviseringer Effektivitetsforbedringer i det endelige energiforbrug dækker over forbedringer, der betyder at samme energitjeneste kan

Læs mere

Energieffektivitetsrapport

Energieffektivitetsrapport LOBAL_LABEL_VERIFIED' VERIFICERET TRANSLAT {{'RIBBON_VERIFIED_BY_THIRD_PARTY' VERIFICERET AF UVILDIG 3. PART TRANSLATE}} Virksomhed Aps Rentemestervej 14 400 København NV Danmark 1345678 Energieffektivitetsrapport

Læs mere

RAPPORT, MARTS 2016 UNDERSØGELSE AF PRODUKT- FORDELINGEN FOR DET DANSKE DETAILMARKED FOR NATURGAS

RAPPORT, MARTS 2016 UNDERSØGELSE AF PRODUKT- FORDELINGEN FOR DET DANSKE DETAILMARKED FOR NATURGAS RAPPORT, MARTS 2016 UNDERSØGELSE AF PRODUKT- FORDELINGEN FOR DET DANSKE DETAILMARKED FOR NATURGAS 2012-2015 Side 2/8 INDHOLD RESUMÉ... 3 PRODUKTER PÅ DET DANSKE DETAILMARKED FOR GAS... 3 FORSYNINGSPLIGTPRODUKTER...

Læs mere

2014 monitoreringsrapport

2014 monitoreringsrapport 2014 monitoreringsrapport Sønderborg-områdets samlede udvikling i energiforbrug og CO2-udledning for perioden 2007-2014 1. Konklusion & forudsætninger I 2014 er Sønderborg-områdets CO 2-udledningen reduceret

Læs mere

CO2- regnskab for Ikast-Brande Kommune som virksomhed 2009

CO2- regnskab for Ikast-Brande Kommune som virksomhed 2009 CO2- regnskab for Ikast-Brande Kommune som virksomhed 2009 Indhold 1 Indledning 3 2 Samlet CO2-regnskab 2009 4 3 Kortlægning af CO2-udledningen og beregningsforudsætninger 7 4 Oversigt over CO2-reducerende

Læs mere

Energimærkning af gaskedler - Status og erfaringer

Energimærkning af gaskedler - Status og erfaringer DGF årsmøde den 12. november 2004 i Nyborg Energimærkning af gaskedler - Status og erfaringer Karsten Vinkler Frederiksen, DGC Energimærke for gasfyrede villakedler Energi Mærke Logo Model Lavt forbrug

Læs mere

CO2 opgørelse Udarbejdet af Kommunale Bygninger

CO2 opgørelse Udarbejdet af Kommunale Bygninger CO2 opgørelse 2011 Udarbejdet af Kommunale Bygninger 2 Indledning Denne opgørelse omhandler forbrugsåret 2011. Frederikssund kommune blev klimakommune i maj 2010. Efter aftale med DN er 2009 udgangsåret.

Læs mere

Status for energiselskabernes energispareindsats 2010

Status for energiselskabernes energispareindsats 2010 N O T AT 6. juni 2011 J.nr. 2601/1244-0008 Ref. FG/JTJ Energieffektivisering Status for energiselskabernes energispareindsats 2010 Net- og distributionsselskaberne inden for el, naturgas, fjernvarme og

Læs mere

Gasprisstatistik første halvår 2017

Gasprisstatistik første halvår 2017 Notat med resultater af pilotprojekt om ny gasprisstatistik Gasprisstatistik første halvår 2017 Nærværende notat er en del af et pilotprojekt, der er startet i 2017 med henblik på en forbedret opgørelse

Læs mere

Er Danmark på rette vej en opfølgning på IDAs klimaplan

Er Danmark på rette vej en opfølgning på IDAs klimaplan Er Danmark på rette vej en opfølgning på IDAs klimaplan November 2011 Opfølgning på IDAs klimaplan I 2009 udarbejdede IDA en plan over, hvordan Danmark i 2050 kan have reduceret sin udledning af drivhusgasser

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 24 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 24 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 24 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget Folketinget, Christiansborg 1240 København K 23. oktober 2015 ENERGISELSKABERNES ENERGISPAREFORPLIGTELSE

Læs mere

Energibesparelser i private virksomheder

Energibesparelser i private virksomheder Energibesparelser i private virksomheder Ingeniørforeningen 2012 Energibesparelser i private virksomheder 2 Energibesparelser i private virksomheder 3 Energibesparelser i private virksomheder Resume Undersøgelsen

Læs mere

Informationsteknologi, planlægning og borgerinddragelse TREFOR Energi A/S v/henrik Lunde

Informationsteknologi, planlægning og borgerinddragelse TREFOR Energi A/S v/henrik Lunde Informationsteknologi, planlægning og borgerinddragelse TREFOR Energi A/S v/henrik Lunde Koncern overblik TREFOR TREFOR A/S TREFOR INVEST TREFOR Vand A/S 45,73 % IRD A/S 2 Stensåsa Vindkraft AB Lerkaka

Læs mere

HMN GasNet P/S. Håndtering af den nye energispareaftale Energisparechef Per Jensen

HMN GasNet P/S. Håndtering af den nye energispareaftale Energisparechef Per Jensen HMN GasNet P/S Håndtering af den nye energispareaftale Energisparechef Per Jensen Agenda Status på energispareindsatsen i HMN GasNet Overordnede betragtninger om den nye energispareaftale Håndtering af

Læs mere

Notat. Dok. ansvarlig: KAT/DLI Sekretær: DLI/KAT Sagsnr: 11/188 Doknr: 3 27-09-2011. 27. september

Notat. Dok. ansvarlig: KAT/DLI Sekretær: DLI/KAT Sagsnr: 11/188 Doknr: 3 27-09-2011. 27. september Notat 27. september Dok. ansvarlig: KAT/DLI Sekretær: DLI/KAT Sagsnr: 11/188 Doknr: 3 27-09-2011 En håndværkers muligheder og vilkår for at samarbejde med energiselskaber om energibesparelser en kort introduktion

Læs mere

Påklage af afgørelse af 12. september 2013 vedr. godkendelse af biomasseværk og konvertering til fjernvarme

Påklage af afgørelse af 12. september 2013 vedr. godkendelse af biomasseværk og konvertering til fjernvarme Næstved Kommune Center for Plan og Erhverv Rådmandshaven 20 4700 Næstved DONG Gas Distribution A/S Teknikerbyen 25 2830 Virum Danmark Tlf. +45 99 55 11 11 Fax +45 99 55 00 01 www.dongenergy-distribution.dk

Læs mere

Udarbejdet af Byggeri og Natur. CO2 opgørelse 2012

Udarbejdet af Byggeri og Natur. CO2 opgørelse 2012 Udarbejdet af Byggeri og Natur CO2 opgørelse 2012 2 Indledning Denne opgørelse omhandler forbrugsåret 2012. Frederikssund kommune blev klimakommune i maj 2010. Efter aftale med DN er 2009 udgangsåret.

Læs mere

Formandens orientering til repræsentantskabsmødet den 27. april 2012

Formandens orientering til repræsentantskabsmødet den 27. april 2012 20. april 2012 Sagsnr.: 2012030096 Formandens orientering til repræsentantskabsmødet den 27. april 2012 Aftale om dansk energipolitik 2012-2020 Så kom den endelig den nye aftale om dansk energipolitik.

Læs mere

Er Danmark på rette vej? - en opfølgning på IDAs Klimaplan 2050. Status 2013

Er Danmark på rette vej? - en opfølgning på IDAs Klimaplan 2050. Status 2013 Er Danmark på rette vej? - en opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2013 November 2013 Opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 I 2009 udarbejdede IDA en plan over, hvordan Danmark i 2050 kan have reduceret

Læs mere

Energiregnskaber som grundlag for Randers Kommunes Klimaplan 2030. Lars Bo Jensen

Energiregnskaber som grundlag for Randers Kommunes Klimaplan 2030. Lars Bo Jensen Energiregnskaber som grundlag for Randers Kommunes Klimaplan 2030 Lars Bo Jensen Viborg, d. 09.09.2010 Forhistorien Randers Kommune Klimaudfordringer også i Randers Kommune Højvandssikring & pumpehus på

Læs mere

CO 2 regnskab for Egedal Kommune Egen anlægs- og bygningsdrift

CO 2 regnskab for Egedal Kommune Egen anlægs- og bygningsdrift CO 2 regnskab for Egedal Kommune 2011 Egen anlægs- og bygningsdrift CO2 regnskab for Egedal Kommune 2011 Egedal Kommune indgik i efteråret 2008 en klimakommuneaftale med Danmarks Naturfredningsforening

Læs mere

Gaspro On-line brugervejledning

Gaspro On-line brugervejledning DGC-notat 1/6 Gaspro On-line brugervejledning Dansk Gasteknisk Center a/s (DGC) har gennem en række år opdateret og vedligeholdt energiberegningsprogrammet GASPRO med hjælp fra de danske gasselskaber.

Læs mere

Energi- og klimaregnskab 2012 - Kortlægning af Glostrup Kommunes CO 2 - udledning som virksomhed og som geografisk område

Energi- og klimaregnskab 2012 - Kortlægning af Glostrup Kommunes CO 2 - udledning som virksomhed og som geografisk område Energi- og klimaregnskab 2012 - Kortlægning af Glostrup Kommunes CO 2 - udledning som virksomhed og som geografisk område November 2013 Indhold 01 INDLEDNING... 2 02 RESULTATER 2012... 2 2.1 Den samlede

Læs mere

CO 2 -opgørelse For Greve Kommune som virksomhed Udgave 1, maj 2011

CO 2 -opgørelse For Greve Kommune som virksomhed Udgave 1, maj 2011 CO 2 -opgørelse 2010 For Greve Kommune som virksomhed Indhold 1 Sammendrag... 3 1.1 Resultat af CO 2-opgørelsen 2010... 3 1.2 Forventning om overholdelse af Klimakommune-aftalen... 4 2 CO 2-opgørelse 2010...

Læs mere

Handlingsplan for energibesparelser Energirådgivning. v/ Bent Stubkjær, DONG

Handlingsplan for energibesparelser Energirådgivning. v/ Bent Stubkjær, DONG Handlingsplan for energibesparelser Energirådgivning v/ Bent Stubkjær, DONG Formand for Gasselskabernes DSM-udvalg Vejen frem mod den nye aftale 29. december 2004 10. juni 2005 22. september 2005???? 2005????

Læs mere

KENDER DU ENERGISELSKABERNES SPAREINDSATS? Få et bedre afsæt, når du hjælper dine kunder med energiforbedringer

KENDER DU ENERGISELSKABERNES SPAREINDSATS? Få et bedre afsæt, når du hjælper dine kunder med energiforbedringer KENDER DU ENERGISELSKABERNES SPAREINDSATS? Få et bedre afsæt, når du hjælper dine kunder med energiforbedringer ENERGISELSKABERNES SPAREINDSATS HVAD ER DET? I Danmark har vi stort fokus på at reducere

Læs mere

Handlingsplan for Hillerød Kommune

Handlingsplan for Hillerød Kommune Handlingsplan for Hillerød Kommune Klimakommune under DN s klimakommuneinitiativ Afrapportering til Danmarks Naturfredningsforening 2017 1 Indledning Hillerød Kommunes Borgmester, underskrev i maj måned

Læs mere

Energibesparelser i eksisterende bygninger

Energibesparelser i eksisterende bygninger Energibesparelser i eksisterende bygninger Økonomisk støtte, mærkningsordninger mv. Chefkonsulent Peter Bach LavEByg konference den 22. april 2009 Langsigtet mål Langsigtede mål at Danmark skal være 100

Læs mere

VE til proces set fra et. energiselskab

VE til proces set fra et. energiselskab VE til proces set fra et Hvem er vi? energiselskab v. Christina Monrad Andersen Lokalenergi Handel A/S To veje til at få tilskud VE til proces: Projekter som erstatter fossile brændsler til procesformål

Læs mere

Administrationsgrundlag - Energimærkningsordningen for gasfyrede villakedler (Information til kedelleverandører)

Administrationsgrundlag - Energimærkningsordningen for gasfyrede villakedler (Information til kedelleverandører) DGC-notat 10.11.2006 1/5 Administrationsgrundlag - Energimærkningsordningen for gasfyrede villakedler (Information til kedelleverandører) Dette notat beskriver rammerne for, hvordan en kedelleverandør

Læs mere

P R O T O K O L. fra bestyrelsesmøde i SK Elnet A/S. Onsdag, den 4. maj 2016 kl Slagelse Landevej 30, Korsør

P R O T O K O L. fra bestyrelsesmøde i SK Elnet A/S. Onsdag, den 4. maj 2016 kl Slagelse Landevej 30, Korsør Side 1 af 7 P R O T O K O L fra bestyrelsesmøde i SK Elnet A/S Onsdag, den 4. maj 2016 kl. 08.00 Slagelse Landevej 30, Korsør Bestyrelsen: Ole Drost (Formand), Bodil Knudsen (Næstformand), Anders Nielsen,

Læs mere

VE-Loven Sigtet med VE-lovens Grønne Ordning er at sikre større accept af opstilling af vindmøller på land.

VE-Loven Sigtet med VE-lovens Grønne Ordning er at sikre større accept af opstilling af vindmøller på land. Administrationsgrundlag for Grøn Ordning i Jammerbugt Kommune Den 19.8.2015 Indledning Der er i Lov om vedvarende energi [1] etableret en Grøn Ordning for nye vindmøller over 25 meter, der er opstillet

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om fremme af besparelser i energiforbruget

Bekendtgørelse af lov om fremme af besparelser i energiforbruget LBK nr 1065 af 12/11/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 15. maj 2019 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 2807/1491-0019

Læs mere

Hvad er god energirådgivning? Tanja Weis

Hvad er god energirådgivning? Tanja Weis Hvad er god energirådgivning? Tanja Weis God energirådgivning Hvordan Teknologisk Institut, Århus - 30. oktober 2007 Overvejelser ved rådgiver Hvad er god energirådgivning? Hvad er målet? Udskiftning af

Læs mere

N O T AT 26. februar 2015

N O T AT 26. februar 2015 N O T AT 26. februar 2015 Klima og energiøkonomi. Forbedring af den nationale elprisstatistik for erhverv Energistyrelsen har i samarbejde med Dansk Energi, Dansk Industri og Danmarks Statistik udført

Læs mere

Klimakommunehandlingsplan. Plan til implementering af Klimakommune-aftalen med Danmarks Naturfredningsforening Udgave 1, maj 2010

Klimakommunehandlingsplan. Plan til implementering af Klimakommune-aftalen med Danmarks Naturfredningsforening Udgave 1, maj 2010 Klimakommunehandlingsplan 2009-2012 Udgave 1, maj 2010 Indhold Indledning... 3 Projekter og tiltag til realisering af reduktionsmål... 4 EPC på skoler... 4 Tiltag... 4 Reduktionspotentiale... 5 Tidspunkt

Læs mere

CO 2. -opgørelse for for Morsø Kommune som virksomhed.

CO 2. -opgørelse for for Morsø Kommune som virksomhed. -opgørelse for 2008-2009 for Morsø Kommune som virksomhed. Opgørelse af udledning for Morsø Kommune som virksomhed Formålet med Klimakommuneaftalen med Danmarks Naturfredningsforening er at sætte et konkret

Læs mere

Status for energimærkningsordning for bygninger

Status for energimærkningsordning for bygninger Status for energimærkningsordning for bygninger Indledning Energimærkningsordningen er et af de vigtigste værktøjer til at sikre mere energieffektive bygninger. Energimærket er boligejer og -købers redskab

Læs mere

Status på øget energispareindsats

Status på øget energispareindsats Status på øget energispareindsats Per Jensen Funktionschef HMN Naturgas I/S 19-05-2010 1 Disposition Tilbageblik Den nye indsats i perioden 2010 2020 Hvad er der sket? Hvem har hvilke udfordringer? Spørgsmål

Læs mere

Import af gas fra Tyskland - Konsekvenser for måling og afregning. Projektrapport Januar 2008

Import af gas fra Tyskland - Konsekvenser for måling og afregning. Projektrapport Januar 2008 Import af gas fra Tyskland - Konsekvenser for måling og afregning Projektrapport Januar 2008 Import af gas fra Tyskland - Konsekvenser for måling og afregning Leo van Gruijthuijsen Dansk Gasteknisk Center

Læs mere

Energispareaftalen og EU s energieffektiviseringsdirektiv Nye perspektiver og initiativer

Energispareaftalen og EU s energieffektiviseringsdirektiv Nye perspektiver og initiativer Energispareaftalen og EU s energieffektiviseringsdirektiv Nye perspektiver og initiativer Chefkonsulent Peter Bach MILJØFORUM MIDTJYLLAND Konference Aarhus, 31. oktober 2012 Nye rammebetingelser Energiaftalen

Læs mere

Handleplan 2008 2012 for Energibesparende foranstaltninger i kommunale bygninger i Vordingborg Kommune.

Handleplan 2008 2012 for Energibesparende foranstaltninger i kommunale bygninger i Vordingborg Kommune. Handleplan 2008 2012 for Energibesparende foranstaltninger i kommunale bygninger i Vordingborg Kommune. Oplæg: Der er god økonomi og miljøfordele ved langsigtet at investere, beskæftige sig med og gennemføre

Læs mere

Energibesparelser i private virksomheder

Energibesparelser i private virksomheder Energibesparelser i private virksomheder Juni 2015 Energibesparelser i private virksomheder Indledning I 2009 udarbejdede IDA et scenarie for, hvordan Danmark i 2050 kan reducere sin udledning af drivhusgasser

Læs mere

FAXE KOMMUNE CO 2 -UDLEDNING SOM GEOGRAFI

FAXE KOMMUNE CO 2 -UDLEDNING SOM GEOGRAFI Til Faxe Kommune Dokumenttype Rapport Dato Maj 217 FAXE KOMMUNE CO 2 -UDLEDNING SOM GEOGRAFI 28-215 FAXE KOMMUNE CO2-UDLEDNING SOM GEOGRAFI 28-215 Revision 2 Dato 217-5-119 Udarbejdet af Thomas Rønn Kontrolleret

Læs mere

Redegørelse for CO2-reduktion i Gentofte Kommune 2013

Redegørelse for CO2-reduktion i Gentofte Kommune 2013 Redegørelse for CO2-reduktion i Gentofte Kommune 2013 CO 2 -udledning i Gentofte Kommune Gentofte Kommune indgik i maj 2009 aftale med Danmarks Naturfredningsforening om at blive Klimakommune. Herved forpligtede

Læs mere

Bilag 1: Afstemning af Aarhus Kommunes energiforbrug og CO 2 -udledning

Bilag 1: Afstemning af Aarhus Kommunes energiforbrug og CO 2 -udledning Bilag 1: Afstemning af Aarhus Kommunes energiforbrug og CO 2 -udledning Resume Deloitte har foretaget en afstemning mellem de officielle historiske CO 2 -rapporteringer og det nutidige energiforbrug registreret

Læs mere

Retningslinier for arbejdet i de lokale uddannelsesudvalg

Retningslinier for arbejdet i de lokale uddannelsesudvalg Retningslinier for arbejdet i de lokale uddannelsesudvalg Arbejdet i de lokale uddannelsesudvalg tager afsæt i følgende: A. Bekendtgørelser for området B. Opgaver for det lokale uddannelsesudvalg C. Møder

Læs mere