MINI GUIDE TIL ET BÆREDYGTIGT

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MINI GUIDE TIL ET BÆREDYGTIGT"

Transkript

1 MINI GUIDE TIL ET BÆREDYGTIGT

2 LÆSEVEJLEDNING Lejerbos bæredygtige boliger er beskrevet i tre dokumenter, som samlet tegner Lejerbos koncept for almene bæredygtige boliger. Visionsdokumentet beskriver den overordnede vision, DGNB Guideline beskriver hvordan bæredygtige almene boliger kan certificeres efter DGNB ordning og Mini Guiden giver et lynoverblik over konceptet. Visionsdokument og Guideline er begge rodfæstet i DGNB boligs 37 kriterier som udfoldes i hvert dokument med forskellig optik. Gennemgående i dokumenterne vil der henvises til disse kriterier, når de bliver berørt. Vi har valgt i Visionsdokumentet at fokusere på de miljømæssige (ENV), social-funktionelle (SOC), økonomiske (ECO) og procesmæssige (PRO) kriterier. De fire områdekriterier (SITE) er udeladt, da der kun er meget begrænset mulighed for at vælge bygningslokation i det almene. De tekniske krav (TEC) vil blive behandlet i DGNB Guideline. Visionsdokumentet perspektiverer og specificerer bæredygtighed i forhold til Lejerbo, mens DGNB Guidelines definerer og konkretiserer bæredygtighed med mulighed for certificering.

3 Hvordan energirenoverer vi vores eksisterende boligmasse? Hvordan bliver vi mere energieffektive? Hvad gør vi med vores affald? Hvordan bliver det nemmere at tage cyklen i stedet for bilen? Hvordan skaber vi fleksible boliger, der også lever op til næste generations behov? Hvordan bliver vi miljømæssigt bæredygtige? Hvordan skaber vi trygge fællesarealer? Hvorfor bruger vi ikke regnvand til at vande vores udearealer?

4 LEJERBOS BÆREDYGTIGE VISION FOR ALMENE BOLIGER Bæredygtige almene boliger er økonomisk realistiske, socialt engagerende og miljørigtige. Lejerbo ønsker at påtage sig ansvar og skabe fundamentet for fremtidens bæredygtige almene boliger. Heri beskriver vi, hvad bæredygtighed er for almene boliger, og hvordan vi bygger bæredygtigt.

5 HVORFOR ER DER BRUG FOR BÆREDYGTIGE, ALMENE BOLIGER?

6 GODE GRUNDE 5TIL BÆREDYGTIGE, ALMENE BOLIGER Det er billigere - på langt sigt! Det giver livskvalitet! Det er sundere - for beboerne og miljøet! Det styrker fællesskabet! Det er nødvendigt!

7 Det koster kun 0-5% mere i anlægssum at bygge bæredygtigt - det tjenes hurtigt ind på lavt forbrug og lav vedligeholdelse - og det skaber lavere husleje! Bæredygtigt byggeri har grønne udearealer og godt dagslys i boligerne - det er bevist, at disse ting hæver beboernes livskvalitet. I bæredygtigt byggeri er der styr på indeklimaet. Godt indeklima = trivsel, sundhed og komfort. Fællesfaciliteter er en vigtig del af en bæredygtig bebyggelse - når beboerne har gode fællesområder styrkes fællesskab, naboskab og tryghed. Vi løber tør for naturressourcer på et tidspunkt - olie, kul, rent vand. Klimaforandringer tager til på grund af vores CO ² -udledning. Bæredygtigt byggeri beskytter jordens ressourcer og forbedrer klimaet.

8 MINI GUIDE TIL BÆREDYGTIGE, ALMENE BOLIGER DERFOR: Reducerer driftsudgifter til forbrug og vedligeholdelse Giver byggeriet en højere markedsværdi Gør boligerne mere attraktive for lejere Sundere, gladere og tryggere beboere Nedbringer CO ² udledningen Signalerer ansvar og fremsyn Viser hvad den almene bolig kan være OP TIL 86% LAVERE CO 2 UDLEDNING I BYGGE- FASEN* *I forhold til traditionelt byggeri - RealdaniaByg Upcycle House (2013) OP TIL 70% LAVERE ENERGI- BEHOV FOR BEBOERNE* *Eksempel fra Renovering til lavenergiklasse 2 - BL (2009) OP TIL 64% HØJERE MARKEDS- VÆRDI* *I forhold til traditionelt byggeri - Sustania Buildings (2012) OP TIL 30% LAVERE TO- TAL ENERGI- FORBRUG* *I forhold til traditionelt nybyggeri World GBC(2013)

9 HVORDAN? - VED AT TÆNKE BÆREDYGTIGHED IND I ALLE ASPEKTER BYGGERIET ER GODT OG SIKKERT BÆREDYGTIGHED TÆNKES SMART FRA START TEKNIK PROCES SOCIAL BYGGERIET HAR PLADS TIL MANGFOLDIGHED BYGGERIET FORBEDRER OMGIVELSERNE OMRÅDE ØKONOMI BYGGERIET GAVNER MILJØET MILJØ BYGGERIET HAR EN SUND ØKONOMI VÆRKTØJSKASSE - læs mere: Lejerbos visionsdokument og DGNB Guideline beskriver dybdegående bæredygtige almene boliger. Hvidbog om bæredygtighed i byggeriet - kan downloades fra Bygherreforeningens hjemmeside.

10 HVAD ER DGNB? DGNB er en certificeringsordning, der sætter bæredygtighed på formel. Ordningen består af 5 kvaliteter med over 30 kriterier, der gør det muligt at måle, hvor bæredygtig en bygning er. Kriterierne kan også bruges som en tjekliste, så man kan se, om der er styr på det, der skal til, for at en bygning er bæredygtig. DGNB gør bæredygtighed til noget, der kan måles og vejes Det bedste ved DGNB er, at kriterierne kan hjælpe med at gøre bæredygtigt byggeri overskueligt. Man kan fra starten danne overblik over, hvilke tiltag der skal til - mens man lader arkitekter og ingeniører om tal, formler, form og funktion. miljøkvalitet proceskvalitet økonomikvalitet social kvalitet Bæredygtighed er en helhed Der skal arbejdes med alle 5 blade i DGNB-blomsten for at gøre byggeriet bæredygtigt teknisk kvalitet

11 HVAD ER DGNB? På de næste sider vil vi beskrive de tre søjler i DGNB - miljømæssig, social og økonomisk kvalitet. Teknik og proceskvalitet går på tværs og til sammen er de alle fundamentet til bæredygtigt byggeri. MILJØ KVALITET SOCIAL KVALITET ØKONOMISK KVALITET TEKNISK KVALITET PROCESKVALITET

12 MILJØMÆSSIG BÆREDYGTIGHED Vi skal sikre os, at vi beskytter vores jord, så den er til at bo på for vores børnebørn eller oldebørn. Byggeriet er et af de områder, hvor der bruges flest ressourcer, energi og materialer. Ved at bygge bæredygtigt sikrer vi, at vi bruger naturens ressourcer fornuftigt og at vores huse er sunde at bo i. Vi sikrer også, at vi har råd til at bo i dem, når olie, kul og gas bliver en meget dyr mangelvare. INDSATSOMRÅDER Lavt ressourceforbrug - både under byggeri, i driften og ved eventuel nedrivning Lavt energiforbrug - og vedvarende energi frem for olie, kul og gas Vi skal også være her i fremtiden! Sunde byggematerialer - der hverken er skadelige for miljøet eller beboerne Rent vand - men ikke i kælderen RESSOURCER RESSOURCER BRUGES I ALLE FASER UDVINDING FORARBEJDNING PRODUKTION TRANSPORT BRUG REPARATION BORTSKAFFELSE AFFALD

13 SOCIAL BÆREDYGTIGHED Mennesker er gladere når de har gode og trygge fysiske rammer. Lejerbos almene boliger er mangfoldige boliger for alle. Det bæredygtige fællesskab gror når beboerne har grønne fællesarealer med plads til ophold og aktiviteter. Glæden vokser når bebyggelserne er overskuelige og veloplyste og dermed trygge. Velværen stiger når boligerne fungerer og kan tilpasses til lejerens ønsker om for eksempel temperatur og indretning. Rum for liv er bæredygtige fællesskaber INDSATSOMRÅDER Godt indeklima Grønne udearealer Tryghed - overskuelighed og godt naboskab Smukke bygninger - der virker!

14 ØKONOMISK BÆREDYGTIGHED Bæredygtighed har begge ben solidt plantet i økonomisk sund fornuft. Fremtidens almene boliger er billige at bo i, billige at drive og SÅ gode at folk ikke vil flytte fra dem. Byggeri, der fra starten er udtænkt, så det kan ændres til andre formål, er mere værd både i markedsværdi og i brugsværdi. Huse, der kan skilles ad, når der ikke længere er brug for dem, gør det billigere at bygge nyt af de gamle materialer. INDSATSOMRÅDER Totaløkonomi - der skal ikke bygges billigt, hvis det betyder, det bliver dyrt at drive Bæredygtighed betaler sig! Fleksible boliger der kan ændres, når nye behov opstår TOTALOMKOSTNINGER ETABLERING DRIFT SERVICE REPARATION NEDTAGNING (GENBRUG)

15 ØKONOMISK BÆREDYGTIGHED EKSEMPEL: I løbet af 50 år er et beløb svarende til anlægssummen blevet brugt 21 gange på drift. Det kan altså bedre betale sig at investere i tiltag, der giver lavere driftsudgifter end i tiltag, der giver lavere anlægsomkostninger. LANDSBYGGEFONDEN KOMMUNEN HUSLEJE LANDSBYGGEFONDEN KOMMUNEN ANLÆGS- ØKONOMI DRIFTS- ØKONOMI HUSLEJE ANLÆGS- ØKONOMI DRIFTS- ØKONOMI ETABLERING OG ANLÆG LØBENDE DRIFT ETABLERING OG ANLÆG LØBENDE DRIFT LANDSBYGGEFONDEN KOMMUNEN HUSLEJE LANDSBYGGEFONDEN KOMMUNEN HUSLEJE ETABLERING OG ANLÆG LØBENDE DRIFT ETABLERING OG ANLÆG LØBENDE DRIFT

16 ØKONOMISK EKSEMPEL PÅ NYBYGGERI AF 18 BOLIGER FASANVANGEN I ISHØJ DGNB PILOTPROJEKT SAMLET ANSKAFFELSESSUM: 45,4 MIO. KR ENTREPRISESUM: 30,3 MIO. KR TEKNISK RÅDGIVNING: 1,8 MIO. KR OMKOSTNINGER I ALT: 4,8 MIO. KR DGNB er ikke med i ovenstående, men udgifterne ses herunder: DGNB rådgivning til både præ- og endelig certificering: 0,2 mio. kr DGNB certificering hos DK-GBC (DGNB Danmark): 0,04 mio. kr Du kan vælge at bygge det bæredygtige, og du kan tilvælge at få det certificeret som bæredygtigt.

17 LEJERBOS BÆREDYGTIGHEDSKONCEPT Hvad enten det drejer sig om nybyggeri eller en totalrenovering kræver fremtidens almene boliger at miljømæssige, sociale og økonomiske tiltag tænkes som en balanceret helhed. En miljømæssigt bæredygtig bebyggelse der er for dyr at bo i, er hverken økonomisk eller socialt bæredygtig. Når miljømæssig, social og økonomisk bæredygtighed er med fra starten og alle parter i fællesskab arbejder for en bæredygtig bebyggelse banes vejen for fremtidens almene boliger. Rum for liv er bæredygtige boliger der er sunde, pæne, rare og til at betale.

18

19 LEJERBOS BÆREDYGTIGHEDSKONCEPT For mere information om Lejerbos bæredygtige boliger kontakt: Udviklings- og Byggeafdelingen Jakob Bøjen, udviklingskonsulent Gl. Køge Landevej Valby Telefon:

20 LEJERBOS BÆREDYGTIGE ALMENE BOLIGER

Miljørigtigt byggeri i Odense Kommune - en guide til den private bygherre

Miljørigtigt byggeri i Odense Kommune - en guide til den private bygherre Miljørigtigt byggeri i Odense Kommune - en guide til den private bygherre 2 Miljørigtigt byggeri i Odense Kommune - en guide til den private bygherre Udarbejdet i 2010 af: By- og Kulturforvaltningen Byggerådgivning

Læs mere

DUAB-retningslinie nr. 10 til afdelingsbestyrelserne: Afdelingens budget

DUAB-retningslinie nr. 10 til afdelingsbestyrelserne: Afdelingens budget Kære afdelingsbestyrelse DUAB-retningslinie nr. 10 til afdelingsbestyrelserne: Afdelingens budget Hellerup 20.05.2008 DUAB s organisationsbestyrelse har besluttet disse retningslinier, som har betydning

Læs mere

tryg i boligen med sparbank byg og byg om

tryg i boligen med sparbank byg og byg om tryg i boligen med sparbank byg og byg om Boligrådgivning Sådan gør vi i SPARBANK Hos SPARBANK bliver du mødt af en kompetent og fleksibel rådgiver, der gør sit bedste for at sætte sig ind i din situation

Læs mere

Valgavis. Bilag til dagsordenens punkt 7, 8 & 9

Valgavis. Bilag til dagsordenens punkt 7, 8 & 9 Valgavis Bilag til dagsordenens punkt 7, 8 & 9 Jan René Petersen Ellebæk, Svogerslev Kandidat til posten som formand Jeg kan bidrage med mit engagement og min viden om vores boligselskab og den almene

Læs mere

Grønt Flag Grøn Erhvervsskole. Et undervisningsprogram i miljø og bæredygtighed

Grønt Flag Grøn Erhvervsskole. Et undervisningsprogram i miljø og bæredygtighed Grønt Flag Grøn Erhvervsskole Et undervisningsprogram i miljø og bæredygtighed 1.0 Indledning Grønt Flag Grøn Erhvervsskole (GFGE) er et af Friluftsrådets programmer, som er støttet af Undervisningsministeriet

Læs mere

Et bedre liv, hvor du bor

Et bedre liv, hvor du bor Et bedre liv, hvor du bor Et bedre liv, hvor du bor Man skal bo godt for at have det godt. Men hvad er det egentligt at bo godt? Det ved kun du og din familie. Til gengæld ved vi noget om boliglån. Sammen

Læs mere

Efter- og videreuddannelse indenfor bæredygtigt byggeri

Efter- og videreuddannelse indenfor bæredygtigt byggeri Efter- og videreuddannelse indenfor bæredygtigt byggeri Tine Steen Larsen, PhD Konsulent Energi, Indeklima & bæredygtigt byggeri UCN act2learn TEKNOLOGI Hvem er jeg? Uddannelse DGNB konsulent, Green Building

Læs mere

Mini-guide til DGNB. Certificering af bæredygtige byområder i Danmark

Mini-guide til DGNB. Certificering af bæredygtige byområder i Danmark Mini-guide til DGNB Certificering af bæredygtige byområder i Danmark Nordhavn - DGNB præcertifikat, Guld DK-GBC juli 2014 3 Introduktion Green Building Council Denmark (GBC) er en nonprofit organisation,

Læs mere

Guide til et sikkert boligkøb. Til dig der skal købe din første bolig

Guide til et sikkert boligkøb. Til dig der skal købe din første bolig Guide til et sikkert boligkøb Til dig der skal købe din første bolig Guide til et sikkert boligkøb 4 Fra boligdrøm til drømmebolig Et boligkøb starter oftest som en drøm og skulle gerne blive ved at være

Læs mere

BÆREDYGTIGHED OG RENGØRING

BÆREDYGTIGHED OG RENGØRING BÆREDYGTIGHED OG RENGØRING FORUM FOR BÆREDYGTIGE INDKØBS ARBEJDSGRUPPE FOR BÆREDYGTIG RENGØRING HAR SAMLET EN RÆKKE GODE RÅD TIL, HVORDAN MAN KAN FÅ MERE BÆREDYGTIGHED I SIN RENGØRING. BESKÆFTIGER MAN

Læs mere

BAT-KARTELLET. Energibesparelser i byggeriet

BAT-KARTELLET. Energibesparelser i byggeriet BAT-KARTELLET Energibesparelser i byggeriet 2 Energibesparelser i byggeriet BAT-KARTELLET Indledning og resumé Arkitekter, ingeniører, byggematerialeproducenter, videninstitutioner og de udførende virksomheder

Læs mere

Guide til et sikkert andelsboligkøb. Til dig der skal købe din første andelsbolig

Guide til et sikkert andelsboligkøb. Til dig der skal købe din første andelsbolig Guide til et sikkert andelsboligkøb Til dig der skal købe din første andelsbolig Guide til et sikkert andelsboligkøb 3 Hvad er en andelsbolig? Mange bruger betegnelsen at købe en andelsbolig, men reelt

Læs mere

Der er noget, vi skal, og der er noget, vi vil!

Der er noget, vi skal, og der er noget, vi vil! Der er noget, vi skal, og der er noget, vi vil! Vision for Holbæk Kommune Holbæk Kommunes byråd, maj 2010 Holbæk Kommunes vision: Der er noget, vi skal, og der er noget, vi vil Vi skal: - sikre en sund

Læs mere

GRØN HVERDAG OG LIVSKVALITET. Agenda 21-plan for 2012 2015

GRØN HVERDAG OG LIVSKVALITET. Agenda 21-plan for 2012 2015 GRØN HVERDAG OG LIVSKVALITET Agenda 21-plan for 2012 2015 Grøn hverdag og livskvalitet Agenda 21-plan for 2012 2015 Vedtaget af Københavns Borgerrepræsentation den 24. januar 2013 Udgiver: Københavns Kommune

Læs mere

Energirenovering: Økonomien er den største udfordring

Energirenovering: Økonomien er den største udfordring TEKST MAJKEN S. ELIASEN ILLUSTRATION NIELS POULSEN TEMA: ENERGIRENOVERING 35% af ABF s medlemsforeninger får behov for at energirenovere inden for de næste 10 år. Hvordan kommer man i gang? Og er der tilskudsordninger,

Læs mere

Analyse af bæredygtighed som fremmer af regional grøn erhvervsudvikling

Analyse af bæredygtighed som fremmer af regional grøn erhvervsudvikling Notat NIRAS A/S Sortemosevej 2 DK-3450 Allerød Region Hovedstaden BÆREDYGTIGT BYGGERI Telefon 4810 4200 Fax 4810 4300 E-mail niras@niras.dk CVR-nr. 37295728 Tilsluttet F.R.I Analyse af bæredygtighed som

Læs mere

DIN GUIDE TIL ENERGIMODERNISERING

DIN GUIDE TIL ENERGIMODERNISERING DIN GUIDE TIL 2 Forord Vil du energirenovere dit hus, men er du ikke helt sikker på, hvordan du kommer i gang? Så kan denne guide hjælpe dig på vej. Guiden hjælper dig også med at finde de rigtige håndværkere

Læs mere

Klimaplan 2009-2015. Miljø- og Teknikforvaltningen

Klimaplan 2009-2015. Miljø- og Teknikforvaltningen Klimaplan 2009-2015 VISION, MÅL OG AKTIVITETER FOR CO2 REDUKTION 2009-2015 Miljø- og Teknikforvaltningen INDLEDNING // INDHOLD INDHOLD FORORD.....................................................................3

Læs mere

enterprise europe Sådan kommer du i gang med Eco-design Få hjælp gennem EDECON SIDE 4 SIDE 18

enterprise europe Sådan kommer du i gang med Eco-design Få hjælp gennem EDECON SIDE 4 SIDE 18 enterprise europe Sådan kommer du i gang med Eco-design SIDE 4 Få hjælp gennem EDECON SIDE 18 Udgiver www.enterprise-europe.dk Redaktion Karen Rubæk Hvistendahl, Jane Vinter Tak til Barsmark A/S, Krone

Læs mere

DIN GUIDE TIL ENERGIMODERNISERING. Høje-Taastrup Kommune

DIN GUIDE TIL ENERGIMODERNISERING. Høje-Taastrup Kommune DIN GUIDE TIL Høje-Taastrup Kommune 2 Forord Store dele af Høje-Taastrup er skudt op for 30-40 år siden, så mange går nu og overvejer at renovere deres bolig. Og så kan det samtidig være en god ide at

Læs mere

STRATEGI FOR BÆREDYGTIG UDVIKLING 2012-2015

STRATEGI FOR BÆREDYGTIG UDVIKLING 2012-2015 STRATEGI FOR BÆREDYGTIG UDVIKLING 2012-2015 2 INDLEDNING...2 SAMMENHÆNG TIL ANDRE PLANER...4 Konkret eksempel...5 Opbygning af strategien...5 Offentlighedsfase...5 INDDRAGELSE AF BORGERE OG ERHVERVSLIVET...6

Læs mere

ENERGIMÆRKNING VÆRD AT VIDE, NÅR DU KØBER BOLIG TIL SALG

ENERGIMÆRKNING VÆRD AT VIDE, NÅR DU KØBER BOLIG TIL SALG ENERGIMÆRKNING VÆRD AT VIDE, NÅR DU KØBER BOLIG TIL SALG 1 ENERGIMÆRKNING HVAD ER DET? I Danmark har vi lovpligtig energimærkning af bygninger ved salg og udlejning. Det gælder også for boliger, som fx

Læs mere

Hvidbog om bæredygtighed i byggeriet

Hvidbog om bæredygtighed i byggeriet Hvidbog om bæredygtighed i byggeriet Et overblik over eksisterende viden og nye initiativer - 2013 5 HVIDBOG OM BÆREDYGTIGHED I BYGGERIET Et overblik over eksisterende viden og nye initiativer - April

Læs mere

DIN GUIDE TIL ENERGIMODERNISERING

DIN GUIDE TIL ENERGIMODERNISERING DIN GUIDE TIL 2 FORORD Mange boligejere er interesserede i at vide, hvordan deres bolig kan blive mere energieffektiv, men det er ikke altid så ligetil at finde rundt i de mange begreber og processer,

Læs mere

Mennesket og boligen. - vejen til social bæredygtighed gennem renovering og nybyggeri

Mennesket og boligen. - vejen til social bæredygtighed gennem renovering og nybyggeri Mennesket og boligen - vejen til social bæredygtighed gennem renovering og nybyggeri Almene boliger er langt mere end blot steder at bo. De danner rammen om mange menneskers gode liv og hverdag og rummer

Læs mere

Den gode projektbeskrivelse

Den gode projektbeskrivelse Den gode projektbeskrivelse Værktøjskasse Den gode projektbeskrivelse Udviklet af Dansk Bygningsarv, 2012. Figurerne i målhieraki, interessentanalyse og milepælsplan er udviklet med inspiration fra bogen

Læs mere

STATIONSZONEN 2009 KOMMUNE HILLERØD BÆREDYGTIGHEDSSTRATEGI

STATIONSZONEN 2009 KOMMUNE HILLERØD BÆREDYGTIGHEDSSTRATEGI STATIONSZONEN BÆREDYGTIGHEDSSTRATEGI HILLERØD 2009 KOMMUNE INDLEDNING Med bæredygtighedsstrategien for Stationszonen beskrives forudsætningerne for hvordan en bydel kan planlægges og udvikles så den opfylder

Læs mere

Lette løsninger for et bedre miljø!

Lette løsninger for et bedre miljø! Lette løsninger for et bedre miljø! Jackon A/S er Nordens ledende producent af isolering og emballage i polystyren. Vi leverer energieffektive og komplette løsninger til fundament og bolig. Der er mange

Læs mere

2013 fsb årsberetning

2013 fsb årsberetning 2013 fsb årsberetning Udgiver fsb Rådhuspladsen 59 1550 København V tel 3376 8000 fsb.dk Redaktion Organisationsbestyrelsen i fsb Redaktionsgruppe Birthe Qasem, formand (ansv.) Bjarne Larsson, adm. direktør

Læs mere

Kom indenfor! Årsberetning IKEA Danmark FY13

Kom indenfor! Årsberetning IKEA Danmark FY13 Kom indenfor! Årsberetning IKEA Danmark FY13 Nemmere, grønnere og mere inspirerende 3.7 % Omsætningsvækst i FY13 Mange har mistet deres job, det er blevet sværere at låne penge, bolighandlen står stille,

Læs mere