Skolemateriale. Skolebesøg i særudstilling på Bornholms Museum efteråret 2013

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Skolemateriale. Skolebesøg i særudstilling på Bornholms Museum efteråret 2013"

Transkript

1 Skolebesøg i særudstilling på Bornholms Museum efteråret 2013 Skolemateriale Historien i udstillingen begynder blandt grundtvigsk sindede danske udvandrere i 1870erne og slutter blandt grundtvigsk sindede amerikanere i dag. Derimellem er der en spændende beretning om at skifte land og nationalitet, men samtidig at bevare og udvikle samværsformer og værdier. Udstillingen er derfor et godt udgangspunkt for at tale om indvandring og udvandring og om, hvad man tager med i bagagen - både fysisk i sin kuffert og i overført betydning i sine tanker, følelser og handlinger. På de følgende sider er der uddrag af tekster og billeder fra udstillingen, samt forslag til udsagn og spørgsmål, som man kan snakke om på klassen under eller efter besøget. Udstillingen egner sig til tværfagligt arbejde i fagene engelsk, dansk, historie og samfundsfag. Det er gratis at besøge museet i forbindelse med undervisning. Ring venligst og anmeld besøg til museumsformidler Sanne Steenberg Hansen på tlf

2 Hvad har Grundtvig med amerikansk football at gøre? Nikolaj Frederik Severin Grundtvig ( ) virkede i sit lange liv som præst, salmedigter, forfatter, historiker og politiker. Grundtvig anses som den enkeltperson, der har haft størst betydning for dannelsen af den danske nation. Han talte for frihed, frisind og fællesskab og gav på mange måder inspiration til indretningen af det danske samfund. Det gælder bl.a. folkeskolen, folkekirken og det politiske liv. Grundtvig var idémand til folkehøjskolerne og har digtet 1500 salmer. Du har sikkert hørt salmerne: Dejlig er den himmel blå og Morgenstund har guld i mund. Nogle af de danskere, som udvandrede til Amerika i slutningen af 1800-tallet, tog Grundtvigs tanker med sig. På den amerikanske prærie opførte de kirker, folkehøjskoler, forsamlingshuse og andelsmejerier, som de kendte fra Danmark. Fællessang, foredrag, gymnastik, folkedans og gudstjeneste hørte til de aktiviteter, som de grundtvigsk sindede samledes om. Sangen og dansen gav dem senere tilnavnet The Happy Danes. Byerne fik navne som Askov, West Denmark, Ringsted, Nysted, Kronborg, Dagmar m.fl. I dag kan man stadig se kirker med inspiration fra danske middelalderkirker og forsamlingshuse, hvor folk mødes til foredrag og gymnastik. Grand View University i Des Moines, Iowa blev oprindeligt grundlagt som et præsteseminarium og college for den grundtvigske kirke. I dag er det et universitet, der naturligvis også har sit eget hold i amerikansk football: Vikings! De grundtvigske i USA ligner på mange måder de øvrige dansk-amerikanere. De regnes blandt de hurtigst og lettest integrerede indvandrere i USA. Men de grundtvigske dansk-amerikaneres bevaring af kulturelle og religiøse traditioner er et særsyn blandt skandinaverne i USA. I udstillingen kan man se mere om, hvilke kulturelle værdier, man har prøvet at bevare.

3 Om at rejse til et nyt land Da danskerne omkring 1870 blev grebet af Amerika-feber, kunne man komme til USA med dampskib og videre med jernbaner. Tidligere havde sejlskibe og flodtransport i USA gjort rejsen langvarig og bekostelig. Den nemme transport fik mange danskere til at rejse af sted på egen hånd. Norge, Sverige og Danmark var fra midten af 1800-tallet frem til 1930 blandt de mest fremtrædende udvandrerlande i Europa. Kun Irland havde en udvandring, der i forhold til befolkningstallet var større. Mange danskere rejste utvivlsomt til Amerika med ordet Homestead i hovedet. Homestead-Loven fra 1862 bestemte nemlig, at indvandrere i USA kunne erhverve 160 acres landbrugsjord (ca. 118 tønder land) for nogle få dollars. Desuden skulle de have til hensigt at blive amerikanske statsborgere. Netop udsigten til at få fod under eget bord var den store drivkraft for danske landarbejdere, karle og piger. Men det var en barsk og ensom affære at begynde tilværelsen som farmer på prærien. Den første bolig var ofte et simpelt hus bygget af græstørv. Klimaet med sommerens varme med op til over 40 grader og vinterens ekstreme kulde med ned til minus 30 grader var svært at vænne sig til. Arbejdet var hårdt og udbyttet ofte ringe. Det er ikke svært at forstå, at der hos mange opstod et behov for at mødes med landsmænd og tale ens eget sprog. Danske gudstjenester gav også en mulighed for at få døbt de senest tilkomne børn. Udvælg og tag billede: Kig på billederne fra de første indvandrere i udstillingen. Vælg et billede på plancherne eller i fotoalbummet, som du synes fortæller en god historie om det at være indvandrer i et nyt land. Tag et foto af det valgte billede med din mobil og fortæl, hvorfor du har valgt det billede.

4 Integration og identitet Hvornår er man borger i sit nye land? 1. Verdenskrig blev på mange måder et vendepunkt for det amerikanske samfund og dets indvandrere. Op mod unge dansk-amerikanere var indkaldt som soldater. Mange af dem kæmpede i Europa og vendte ofte hjem til USA med en ny forståelse af at være amerikanere. Omkring 1,4 mio. amerikanere angiver ifølge målinger at have danske forfædre. Men det er meget forskelligt, hvad den danske baggrund betyder for folk. For mange har den kun lille betydning. Måske viser den sig i julen, hvor familien fx køber lidt dansk julepynt eller dansk mad. Mange dansk-amerikanere kalder sig i dag mest for sjov for Danes. Der er opstået en hel industri for etniske souvenirs, hvor navne på nationaliteter pryder skilte, krus, nummerplader osv. Det er nok mest for morskab, men de små etniske tegn kan sagtens spille en vigtig rolle for den enkeltes identitet. For andre spiller deres danske baggrund en større rolle. Det kan have stor betydning, at man som amerikaner med danske forfædre identificerer sig med andre Danes og gennem sociale aktiviteter viser denne identitet. En del af det sociale er i dag at tage på family camp på en af de folkehøjskoler, der blev oprettet af de første grundtvigianere i USA. I udstillingen er der billeder og programmer fra family camps. Diskussion på klassen: Tag en snak om identitet i et nyt land. Hvornår er man borger i sit nye land? Kig på indholdet i programmerne for family camps ene og på sangbøgerne. Virker det dansk på Jer? Se på souvenirs og skilte. De er ment som sjov, men nogle ting kan også såre andre. Tag en snak om det.

5 Fra smeltedigel til salatskål.. og æbleskiver og kransekage I begyndelsen af 1900-tallet talte man om, at integrationen ville være som en smeltedigel (melting pot). Altså en proces, der fjernede de etniske træk. I 1960erne erkendte mange, at sådan gik det ikke. Man har derfor brugt billedet en salatskål (salad bowl) med forskellige ingredienser om den amerikanske befolknings kulturelle forskellighed. Dansk-amerikanerne er her blot en lille ingrediens i den store salatskål. I de sidste år har en ny etnisk interesse været mærkbar blandt efterkommerne i 2., 3. og 4. generation. De etniske grupper fremhæver gerne særlige kendetegn fx etnisk mad. Dansk-amerikanerne kendes bl.a. for deres æbleskiver! De oprindelige navne på retterne lever nemlig ofte videre, så man nyder både æbleskiver og kransekage. Wienerbrød er dog blevet til Danish derovre! Både smag og duft har stor betydning for menneskers måde at huske på. Derfor er det ikke så mærkeligt, at mad spiller en stor rolle, når man skal mindes sin historie. Her er nogle spørgsmål, som man kan tale om i udstillingen eller på klassen omkring mad og identitet: Hvad tænker du på, når man taler om dansk mad? Hvilken ret ville du selv tage med, hvis du skulle bo i et andet land? Har du prøver at bo i et andet land, og var der noget særligt, I spiste, som var dansk? Hvis du eller din familie stammer fra et andet land, hvad er så særlige madretter fra det land?

6 Engelsk-øvelse I udstillingen er der syv amerikanerne med danske rødder, der er blevet interviewet om deres familiebaggrund. To af personerne er søstre, der fortæller sammen, så der er seks forskellige fortællinger, som man kan høre i et par høretelefoner. Der er to sæt høretelefoner. Eleverne danner par to og to. Hvert par får til opgave at vælge et af interviewene nr Eleverne lytter til interviewet samtidigt på hver sit par høretelefoner og noterer hovedpunkter i personens fortælling ned. Efterfølgende udleveres den danske oversættelse at interviewet, og eleverne i parret sammenligner deres notater og sammenligner med oversættelsen for at finde ud af, om de har forstået historien. De seks interviews gennemgås på klassen ud fra notaterne, og man snakker om interviewpersonernes historier. Fx: Hvor længe har de/deres familie været amerikanere? Hvad er særligt dansk for dem? Kan de nogle danske ord? Hvilke ord, og hvorfor tror I, at det lige er de ord?

Denne dagbog tilhører Norah

Denne dagbog tilhører Norah Denne dagbog tilhører Norah Den lille bog, du står med i hænderne nu, er en dagbog fra en russisk pige. Hun hedder Norah og er 12 år gammel. Dagbogen handler om hende og hendes familie. De var russiske

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Tema: Dem og os Vores Fælles Fremtid

Tema: Dem og os Vores Fælles Fremtid FÆLLES: FREMTID Tema: Dem og os Vores Fælles Fremtid Målgruppe 7. - 9. klasse Tema: Dem og os FÆLLES: FREMTID 1. RETORIKKEN OMKRING DEM OG OS Når vi skaber en fælles identitet spejler vi os ofte i de andre.

Læs mere

AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE

AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE INDHOLD AT VÆRE SIG SELV. TEMAMATERIALE TIL 6.-7. KLASSE................................. 3 1. HVEM ER VI? ICEBREAKER.................................................

Læs mere

Dig og Demokratiet. ét emne to museer. Et tilbud til alle sprogskoler besøg Arbejdermuseet og Københavns Bymuseum. Målgruppe: danskuddannelse 1-3

Dig og Demokratiet. ét emne to museer. Et tilbud til alle sprogskoler besøg Arbejdermuseet og Københavns Bymuseum. Målgruppe: danskuddannelse 1-3 Dig og Demokratiet ét emne to museer Et tilbud til alle sprogskoler besøg Arbejdermuseet og Københavns Bymuseum Målgruppe: danskuddannelse 1-3 Tilbud til alle sprogskoler Københavns Bymuseum og Arbejdermuseet

Læs mere

Highlights: Projekt Gadeklog på N. Zahle Seminarieskole d. 28. maj 2008

Highlights: Projekt Gadeklog på N. Zahle Seminarieskole d. 28. maj 2008 Highlights: Projekt Gadeklog på N. Zahle Seminarieskole d. 28. maj 2008 1 OM PROJEKT GADEKLOG 3 PRESSEMEDDELELSE 3 EVALUERING AF PROJEKT GADEKLOG PÅ N. ZAHLE SEMINARIESKOLE 4 DE HJEMLØSES SANG 5 ELEVERNES

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

Bilag H: Transskription af interview d. 14. december 2011

Bilag H: Transskription af interview d. 14. december 2011 : Transskription af interview d. 14. december 2011 Interviewer (I) 5 Respondent (R) Bemærk: de tre elever benævnes i interviewet som respondent 1 (R1), respondent 2 (R2) og respondent 3 (R3). I 1: jeg

Læs mere

Vejleder: Ulla Ambrosius Madsen 28/5 2015 Roskilde Universitet Hus 8.1

Vejleder: Ulla Ambrosius Madsen 28/5 2015 Roskilde Universitet Hus 8.1 Bilag OBS! Gennem alle transskriberingerne er interviewer benævnt som Int., og alle interviewpersoner er benævnt ved fornavn. Bilag 1 - Enkeltinterview med Teresa fra Lemvig 17 år gammel, en storebror

Læs mere

Jeg rundede efteråret af med to temaer; et om jul/ den kristne fortælling og julens baggrund og oprindelse. Og et andet om spøgelseshistorier.

Jeg rundede efteråret af med to temaer; et om jul/ den kristne fortælling og julens baggrund og oprindelse. Og et andet om spøgelseshistorier. Tilbageblik 10.04.06 Tiden flyver og det er forår. Jeg har fundet min logbog frem, for bedre at kunne huske, hvad det var som skete, og som var så fascinerende og mærkeligt for fire måneder siden! For

Læs mere

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: etik på mobil og internet. etik i forhold til billeder og det skrevne ord. Formål Med udbredelsen af internettet er mobningen blevet digital og kan foregå 24 timer i døgnet

Læs mere

What doesn t kill you makes you stronger. Jamilas historie

What doesn t kill you makes you stronger. Jamilas historie 1 What doesn t kill you makes you stronger. Jamilas historie Nøgleord: Identitet, LGBT, ligebehandling, normer Indhold Øvelsen handler om identitet, normer og multidiskrimination. Den tager udgangspunkt

Læs mere

Dyret i dig - Menneskers og dyrs kropssprog

Dyret i dig - Menneskers og dyrs kropssprog Dyret i dig - Menneskers og dyrs kropssprog Lærerark - baggrundsviden Hvad bruger mennesker kropssprog til? Vores kropssprog siger noget om vores indre stemning. Trækker man f.eks. vejret hurtigt, er man

Læs mere

skal mit barn lære Historie?

skal mit barn lære Historie? Velkommen til samarbejde Hvordan kan vores børn lære mere i skolen? Hvorfor skal mit barn lære Historie? Tekst af Birgit Knudsen aktive forældre hjemmearbejde Dansk Matematik Engelsk Naturfag Praktisk-musiske

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Indhold. Sangkraft.. s. 3. På rundtur i den danske sangs skatkammer... s. 5 fakta om Højskolesangbogen. s. 6 gruppediskussion... s.

Indhold. Sangkraft.. s. 3. På rundtur i den danske sangs skatkammer... s. 5 fakta om Højskolesangbogen. s. 6 gruppediskussion... s. Så syng da, Danmark Indhold Sangkraft.. s. 3 På rundtur i den danske sangs skatkammer... s. 5 fakta om Højskolesangbogen. s. 6 gruppediskussion... s. 10 Introduktion Ved fire eftermiddagskoncerter i løbet

Læs mere

Kapitel 5. Noget om arbejde

Kapitel 5. Noget om arbejde Kapitel 5 Noget om arbejde 1 19 Gravid maler Anna Er der noget, der er farligt, altså i dit arbejde sådan i miljøet, du arbejder i? Det kan der godt være, men vi prøver så vidt muligt, ikke at bruge opløsningsmidler,

Læs mere

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid.

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid. 95 14 STØTTE OVER TID Det tager tid at erkende, at ægtefællen er død og indrette sig i det nye liv. Derfor ønsker efterladte støtte over tid, en vedholdende opmærksomhed og interesse fra omgangskredsen.

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

Studentertale 2014. Det er sjældent at man ser en dansker med en kniv i den ene hånd uden at der er en gaffel i den anden.

Studentertale 2014. Det er sjældent at man ser en dansker med en kniv i den ene hånd uden at der er en gaffel i den anden. Studentertale 2014. Kære studenter Vores tidligere statsminister Poul Nyrup har engang sagt at Det er sjældent at man ser en dansker med en kniv i den ene hånd uden at der er en gaffel i den anden. Det

Læs mere

lærersıder ı ı 59 Hvad vil du være, om Uddannelse og arbejde

lærersıder ı ı 59 Hvad vil du være, om Uddannelse og arbejde lærersider 59 hvad vil du være, OM UDDANNELSE OG ARBEJDE 60 lærersider Fokus Filmen om Bülent har fokus på, hvad man drømmer om. Om forældres forestillinger og forventninger til deres børn, og om deres

Læs mere

HJÆLP! AF ANNA BRO STUDIEMATERIALE TEATRET VED SORTE HEST BILLETBESTILLING SPILLEPERIODE: 15. MAR. 25. APR. 2013 MAN. FRE. KL. 20, LØR. KL.

HJÆLP! AF ANNA BRO STUDIEMATERIALE TEATRET VED SORTE HEST BILLETBESTILLING SPILLEPERIODE: 15. MAR. 25. APR. 2013 MAN. FRE. KL. 20, LØR. KL. STUDIEMATERIALE HJÆLP! AF ANNA BRO TEATRET VED SORTE HEST SPILLEPERIODE: 15. MAR. 25. APR. 2013 MAN. FRE. KL. 20, LØR. KL. 17 BILLETBESTILLING TELEFON 33 31 06 06, MAN. FRE. KL. 12-16 UNG GRUPPE U. 25,

Læs mere

Grundlovstale Pia Olsen Dyhr

Grundlovstale Pia Olsen Dyhr Grundlovstale Pia Olsen Dyhr Vi er midt i en valgkamp. Og for mig betyder det hektisk aktivitet. Masser af møder, medrivende debatter, interviews og begivenhedsrige besøg i hele landet. Men selvom dagene

Læs mere

Diakonalt nærvær fællesskab, der rækker ud. Fokusgruppeinterview og spørgeskemaundersøgelse. Refleksioner af sognediakon Hanne Hummelshøj Februar 2014

Diakonalt nærvær fællesskab, der rækker ud. Fokusgruppeinterview og spørgeskemaundersøgelse. Refleksioner af sognediakon Hanne Hummelshøj Februar 2014 Diakonalt nærvær fællesskab, der rækker ud. Refleksioner af sognediakon Hanne Hummelshøj Februar 01 Fokusgruppeinterview og spørgeskemaundersøgelse. Fokusgruppeinterview. Jeg har haft to fokusgruppeinterview

Læs mere

FORTID, NUTID OG DRØMME TIL AFHENTNING

FORTID, NUTID OG DRØMME TIL AFHENTNING FORTID, NUTID OG DRØMME TIL AFHENTNING 1 Undervisningsmaterialet er målrettet de ældste klasser i folkeskolen samt ungdomsuddannelserne. Indhold s.2: Hittegodskontor s.3: Kulturforståelse s.5: Eksistensmatrix

Læs mere

Jeg vil ikke fjerne halvdelen af mig selv. Jonathans historie

Jeg vil ikke fjerne halvdelen af mig selv. Jonathans historie 1 Jeg vil ikke fjerne halvdelen af mig selv. Jonathans historie Materielle Tid Alder B6 140 min 13-15 Nøgleord: Identitet, ligebehandling, LGBT, normer Indhold Denne øvelse handler om at definere sin egen

Læs mere

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG Bydelsmødrene bringer håb og forandring i andre kvinders liv Bydelsmødrenes Landsorganisation www.bydelsmor.dk Indholdsfortegnelse HVORDAN

Læs mere

meningen med Om tro og livsværdier

meningen med Om tro og livsværdier lærersider 119 meningen med Om tro og livsværdier 120 lærersider Fokus Filmen sætter fokus på tro og livsværdier; og på livets rejser, der kan lede en på sporet af meningen med det hele. Både for de unge,

Læs mere