SKIN & COSMETIC SCIENCE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SKIN & COSMETIC SCIENCE"

Transkript

1 1 HOLISTIC DERMACARE FORMULATION & ORGANIC COSMETIC SCIENCE

2 INHOLD Målsætning for dette modul Spotlight på huden Hudens fornyelses process Hudens barriere funktion Hudens reparationsprocess Hudens funktioner Hudens struktur Epidermis Dermis Subcutis 2 HOLISTIC DERMACARE FORMULATION & ORGANIC COSMETIC SCIENCE

3 MÅLSÆTNING FOR DETTE MODUL Forstå og beskrive hvilke hudlag og veje forskellige kosmetiske ingredienser absorberes fra. Forstå og forklare hudens funktioner og struktur, så du ved hvordan og hvorfor forskellige kosmetiske ingredienser virker. Forstå den overordnede funktion af et hudplejeprodukt. SPOTLIGHT PÅ HUDEN Huden er et af kroppens største organer, der vejer 3-4kg og har en overflade på næsten 2 kvadratmeter. 3 HOLISTIC DERMACARE FORMULATION & ORGANIC COSMETIC SCIENCE Hudens tykkelse varierer fra omkring 0.5mm på områder som øjenlåget og helt op til 5mm eller mere på steder, hvor den er særligt udsat for belastning som fodsålen. Huden er et af de væv der fornyer sig allerhurtigst i kroppen. Hver måned bliver overhuden, der er det yderste lag, udskiftet fuldstændigt, hvilket sker med en hastighed på omkring celledelinger i minuttet. Huden afspejler i høj grad vores helhed, ikke kun kostvaner, hudplejerutiner, og livsstil, men også vores emotionelle og hormonelle (u)balance. Hudens udsatte position og dynamiske/responsive natur gør at huden ændrer udseende mange gange i løbet af et liv, ja faktisk kan huden ændre udseende flere gange i løbet af en dag! Store hudforandringer kan skyldes udsættelse for skadelige kemiske stoffer (fx i hudpleje), stråleskader fra UV lys og radioaktivitet og indre stresstilstand (fx emotionel stress eller dårlig kost).

4 Billedet er fra munksgaarddanmark.dk 4 HOLISTIC DERMACARE FORMULATION & ORGANIC COSMETIC SCIENCE Huden er ikke bare et passivt og vandtæt beskyttelsesslag omkring vores krop, men et særdeles komplekst, interaktivt og spændende organ opbygget af et stort antal specialiserede aktive celler, som du kan se på billedet ovenfor. Yderhuden epidermis er overvejende beskyttende og det lag vi først og fremmest behandler med hudpleje. Læderhuden dermis indeholder forskellige væv med en lang række funktioner som fx talgkirtler, svedkirtler og blodkar. der ikke kun har betydning for overhudens udseende, men også for hudens næringsstofoptagelse og udskillelse. Under læderhuden ligger underhuden subcutis, der med sit fedtlag giver huden et fyldigt look eller et slapt afhængig af tilstanden af underhudens isolerende fedtlag og kollagenstruktur.

5 HUDENS FORNYELSES PROCESS 5 HOLISTIC DERMACARE FORMULATION & ORGANIC COSMETIC SCIENCE Den ydre overhud epidermis fornys hele tiden ved hjælp af celledelinger. Dens dybe basale lag består af celler, der hele tiden deler sig, mens de gradvist rykker op mod overfladen skubbet på vej af nydannede celler under dem. Efterhånden som cellerne passerer opad, udvikler de små spidser, der hæfter dem tæt sammen. Samtidig bliver de fladere og fyldes op med det vandtætte protein keratin. Denne process kaldes forhornings- processen. Tilsidst dør cellerne og når fuldt keratiniserede ud på overfladen, hvor de danner det slidstærke hornlag, der minder om en solid murstensvæg. Hornlaget afstødes under det daglige slid på huden og erstattes hele tiden af celler nedefra. Rejsen fra basallaget ud til overfladen tager omkring 4 uger og typisk afstøder vi omkring 0.5kg hudceller om året. TIP bruger du en ionisk tørbørste som Recharge børsten fra Karmameju vil du se hvordan der dannes et hvidt støvlag af hudceller på huden og børsten, hver gang du har brugt den. HUDENS BARRIERE FUNKTION Når du skal formulere hudpleje er det vigtigt at huske at en af hudens vigtigste funktioner er at fungere som en fysisk og kemisk beskyttende barriere, derfor er hudplejes primære formål at styrke og evt reparere hudbarrieren, hvis den er skadet. Visse kemikalier, sæbestoffer, lægemidler og miljømæssige faktorer kan lave skade på hudbarrieren, så den ikke kan holde bakterier og infektion på afstand eller holde på fugten i huden. Hvis du skal formulere hudpleje, der rent faktisk kan lave en positiv forskel for huden, skal du kende til hudbarrierens fysiologi og funktioner.

6 6 HOLISTIC DERMACARE FORMULATION & ORGANIC COSMETIC SCIENCE Integriteten af hudens barriere opretholdes til dels af proteinerne fillaggrin og keratin, fedtsyrer og NMF er (Natural Moisturising Factors). Når keratinocytter bevæger sig ind i stratum corneum, danner de sammenklumpninger via spaltning af proteinerne fillaggrin og keratin. Proteinerne nedbrydes af enzymer og fillaggrin gendanner sig udenpå cornecytten, mens det vandbindende protein keratin bliver inde i cellen. Hvis hudens vandindhold reduceres nedbrydes fillaggrin endnu engang med det formål at kontrollere det osmotiske tryk inde i cellen. En sund hud indeholder omkring 30% vand. Huden består også af urea, mælkesyre, proteiner og salte som danner NMF er, Natural Moisturising Factors, altså naturlige fugtgivende faktorer, som holder huden fugtmættet og spændstig ved at fange vandet i huden. Disse NMF er er typisk tilføjet gode hudplejeprodukter, da de har den virkning at de kan fange og holde på fugten i huden i det yderste hudlag, så huden får et friskere og fyldigere udseende. Denne egenskab kaldes hygroskopisk. Den sidste faktor, der er nødvendigt at forklare, hvordan hudbarrieren opretholder sin opgave med at holde huden fugtmættet og spændstig er vha. intercellulære lipider (fedtstoffer). Intercellulere fedtstoffer opretholder hudbarrierens integritet ved at danne stablede dobbeltlag (multilamellae), der omgiver corneocytterne i stratum corneum. I disse dobbeltlag er der også inkorporeret vand. Fedtstofferne kommer fra nedbrydningen af celler og cellernes cellemembraner i det granulære lag af huden. Disse frigivne lipider indeholder kolesterol, frie fedtsyrer og sphingolipider. Ceramid er en type sphingolipid, som overvejende står for opbyggelsen af de stablede lipidstrukturer (multilamellae). Disse strukturer fanger vand i deres hydrofile region. Hydrofil betyder vand-tiltrækkende. De nydannede stablede lipidstrukturer omgiver corneocytterne og giver dem derved en upermeabel barriere, der forhindrer vand og NMF er i at trænge ud af hudoverfladen. Efter 40 års alderen falder niveauet af hudens lipider drastisk, hvilket giver tendens til tør og dehydreret hud. HUDENS REPARATIONS PROCESS Hudens udsatte placering som beskyttende lag gør naturligvis huden mere udsat for fysiske skader end kroppens andre organer. Heldigvis er den udstyret med hurtigtvirkende og effektive mekanismer til at reparere sår. Når hudens overflade skades, lækker indholdet fra de beskadige celler ud og sætter gang i ophelingsprocessen. Blodpladerne i blodet samt det blodstørkende protein fibrinogen samarbejder om at skabe et netværk af fibre, der opfanger røde blodlegemer som start på dannelsen af en prop. Hvide blodlegemer af typen neutrofile fjerner døde celler samt fremmedlegemer som støv og mikro- organismer, hvorefter fibroblastceller støder til og danner arvæv. Proppen bliver gradvist hårdere og danner en skorpe, som afstødes, når vævet til sidst er helet op.

7 HUDENS FUNKTIONER BESKYTTELSE OG VANDTÆT BARIERE SANSNING OG KOMMUNIKATION TEMPERATUR REGULERING En af hudens vigtigste funktioner er at omgive og beskytte de skrøbelige underlæggende væv og organer mod omgivelserne. Huden er kroppens første forsvarslinje mod potentielle farer. Berøringssansen findes i huden. Sanse-legemerne i huden fortæller os om noget er behageligt eller eller farligt. Hvis noget er farligt sender den besked til hjernen om at producere stresshormon. En af hudens funktioner er at opretholde en konstant legemstemperatur. 7 HOLISTIC DERMACARE FORMULATION & ORGANIC COSMETIC SCIENCE Hvordan Hvor Den er rustet til at forebygge fysiske skader pga. sine eftergivende og støddæmpende egenskaber. Epidermis celler danner hudens alleryderste lag og er tæt knyttet sammen, men tillader alligevel en vis eftergivenhed. Cellerne er fyldt med det stærke protein keratin, der kan modstå angreb fra mange kemiske stoffer. Millioner af små kirtler ved hårsækkene udskiller fedtstoffet talg, der er let flydende ved kropstemperatur og derfor nemt spredes hen over hudoverfladen, hvor det smører huden og har vandafvisende og antibiotiske egenskaber, der hæmmer væksten af mikroorganismer og forhindrer huden og håret i at udtørre. Epidermis sørger for den vandtætte barriere. Subcutis huser det isolerende fedtlag. Dermis indeholder de talgproducerende kirtler, der smører huden med det beskyttende fedtlag. Berøring registreres af sanselegemerne, som er specialiserede ender af udløbere fra små nerveceller, der registrerer forskellige former for fysiske påvirkninger. Der findes 5 typer sanselegemer: 1) Frie nerveender som sanser temperatur, berøring og smerte overalt i kroppen og bindevæv. 2) Meissner-følelegemer sanser let tryk på håndflader, fodsål, læber, øjenlåg, ydre kønsorganer og brystvorter. 3) Merkel-følelegemer sanser let berøring og lette tryk på især ikke-behårede områder. 4) Ruffini-følelegemer reagerer på vedvarende berøring og tryk. I ledkapsler registrerer de drejebevægelser. 5) Pacinifølelegemer registrerer kraftigere og længerevarende tryk i blærevæggen samt nær led og muskler. Sanselegemerne hjælper hjernen med at afgøre om en berørt genstand er hår, blød, varm, kold, ru, glat, våd, tør, statisk eller i bevægelse. Sanselegemerne findes i dermis. Antallet og tæt-heden af sanselegemer varierer meget. På fingerspidserne er der over 3000 følereceptorer, der registrer let berøring og giver fingrene deres finfølsomhed. Der findes også nervefibre snoet omkring hårrødderne i hårsækkene. Huden sørger for temperaturregulering på 3 måder. 1) Ved at udvide eller sammentrække hudens blodkar. 2) Styre svedproduktionen. 3) Rejse eller sænke hårene. Når huden bliver varm, udvides blodkarrene i dermis (vasodilation), så der løber mere blod igennem, hvorved mere varme tabes fra hudens overflade. Det giver det rødblussende udseende med sved der strømmer ud af svedkirtlerne og fordamper, hvilket yderligere forbruger kropsvarme. Er kroppen derimod for kold, trækker hudens blodkar sig sammen (vasokonstriktion) for at minimere varmetabet, mens svedproduktionen stopper. Hårene på huden rejser sig for at skabe et isolerende luftlag omkring kroppen. Blodkar, hårsække, svedkirtler sidder i dermis.

8 HUDENS FUNKTIONER SOL & STRÅLE BESKYTTELSE AFGIFTNING OG UDSKILLESE EN DEL AF IMMUNSYSTEMET Melanocytter i epidermis producerer farvestoffet melanin, der beskytter den underliggende læderhud mod de skadelige UV-stråler fra solen. Det er melanin, der giver huden den brune farve efter ophold i solen. Huden fungerer som et udskillelsesorgan. Hvis kroppens øvrige udskillelsesorganer ikke kan følge med tager huden over, hvilket kan give hudproblemer, lugtende sved etc. Huden er en vigtig del af immunsystemet. Hudbarrieren hjælper med at forebygge bakterier, infektioner og fremmedstoffer trænger ind i kroppen. Hvordan Huden forsvarer sig ved at producere det mørke pigmentstof melanin, som danner et skjold i epidermis, der afskærmer de hurtigt delende celler i overhudens basal lag fra den ultraviolette stråling. Huden udskiller salte, urinstof og organiske stoffer gennem sveden. Den naturlig mikroflora i epidermis har bakteriedræbende egenskaber. Langerhalsceller i epidermis fanger fremmedstoffer og transporterer dem ned gennem hudlagene og videre til lymfen, hvor immunsystemet tager sig af dem. 8 HOLISTIC DERMACARE FORMULATION & ORGANIC COSMETIC SCIENCE Hvor Melanocytterne findes i dermis Svedkirtlerne sidder i dermis. Den naturlige mikroflora i epidermis. Langerhancsceller i epidermis.

9 EPIDERMIS Hudpleje Epidermis er hudens yderste lag, også altså den del af huden vi kan vi se med øjet. Det er også denne del af huden som vores hudpleje skal pleje, beskytte, reparere og trænge igennem for at nå til de dybere hudlag. Epidermis vigtigste funktion er at sikre hudens barriereegenskaber. God hudpleje skal bidrage til at epidermis forbliver intakt og vandtæt, så huden ikke taber fugt og mister sin fylde. Huden kan ikke optage væske fra creme og på denne måde blive rehydreret, så det giver ikke mening at lave tynde lotions med høj vandprocent for at fylde fugt på huden. I stedet skal du sørger for hudplejen indeholder hudbarrierehelende og styrkende olier og næringsstoffer, samt fugtmagneter som glycerin og hyaluronsyre, der kan binde væsken i epidermis og derved give et plump look til huden. Oprigtig fugtmættet hud kommer indefra ved at sikre et ordentligt væskeindtag og ved at sørge for at epidermis er optimeret og vandtæt. 4 LAG Stratum corneum Stratum granulosum Stratum spinosum Stratum germinativum 9 HOLISTIC DERMACARE FORMULATION & ORGANIC COSMETIC SCIENCE Hudpleje Hornlaget er det yderste lag af epidermis, som består af et solidt lag af corneocytter (døde keratinocytter). Disse celler indeholder keratin, som hjælper med at holde huden elastisk og beskytter de underliggende celler mod udtøring. SC har en beskyttende funktion mod udtøring og indtrængen af fremmedstoffer, bakterier o.l. Ceramider søger for at SC er vandafvisende. Hudpleje der både har vand- og fedtopløselige egenskaber, fx. emulsioner af vand og fedt, har lettere ved at passere de forskellige lag. SC spiller en central rolle ved udvikling af eksem. Kornlaget består af kornceller. Kornceller er keratinocytter der har bevæget sig op fra basallaget på vej til hornlaget. Disse celler indeholder keratohyalin-korn som er proteinstrukturer der søger for hydrering og krydsbindinger af keratin. Den primære funktion af stratum germinativum er at bidrage til hudbarrierens integritet ved at virke vandafvisende. Tornlaget består af tornceller med små spidser, der hæfter dem tæt sammen. Langerhansceller sidder også i dette lag. Stratum spinosum har en fysisk og immunologisk beskyttende funktion. Langerhanscellerne er en af grundene til at selv uheldige stoffer kan trænge ind i kroppen, hvis strukturen er tilpas lille. Basallaget er det nederste lag hvor celledeling finder sted. Det er et tyndt lag kun bestående at et enkelt lag celler, som klistret fast på basalmembranen vha. hemidesmosomer. Basallaget indeholder en lille mængde melanocytter og merkelceller. Basallagets hovedfunktion er regenerering af epidermis. Der er kun få cosmeceuticals der kan nå ned og påvirke cellerne i basallaget. Det lærer du mere om i #2. Dette lag styrker du bedst ved sund kost og målrettede tilskud.

10 EPIDERMIS Tykkelsen af epidermis varierer fra 0,05 mm på øjenlågene til 1,5 mm på håndflader og fodsåler. Der findes ingen blodkar i epidermis, hvilket vil sige der ikke er direkte næringsflow til overhuden. Epidermis har en beskyttende funktion specielt mod udtørring og væsketab. Levende celler består af omkring 80% væske, hvor imod luften kun indeholder 1% vand. Hvis ikke vi havde epidermis ville denne tørre luft komme i direkte kontakt med cellerne og tørre dem ud. 3 CELLETYPER Keratinocytter SMelanocytter SSLangerhans celler 10 HOLISTIC DERMACARE FORMULATION & ORGANIC COSMETIC SCIENCE Keratinocytter (hornceller) udgør ca. 90% af cellerne i epidermis. Hornlaget hjælper med at holde huden vandtæt. Det sker gennem en konstant fornyelse af cellerne ved celledeling i epidermis nederste lag (stratum basale) og en konstant afstødning af døde celler fra hudoverfladen. Det er keratinocytterne, der i den normale hud sikrer en intakt og velfungerende stratum corneum med en konstant tykkelse. Melanocytter laver pigmentet melanin, som giver huden den brune farve efter sol. Den brune farve dannes ved at melanocytterne indsprøjter melaninpartikler ind i de nærliggende keratinocytter. Melaninpartiklerne sætter sig sammen i grupper for at danne en større overflade, som kan absorbere solens stråler, og derved danner et beskyttende skjold over keratinocytterne. En mørkere hud har ikke flere melanocytter, men de er mere aktive. Melanocytter danner melanin som beskytter mod solens stråler og de DNA skader, der kan ske ved overeksponering Epidermis består af ca. 2-4 % langerhansceller. Langerhansceller har et stjerneformet udseende med fangearme som kan klistre sig fast til fremmedstoffer og trække dem med helt ned i dermis og videre til lymfekar, hvorefter kroppens immunsystem kan skille sig af med dem. Langerhansceller er derfor en vigtig del af immunforsvaret. Når bakterier og andre fremmedstoffer kommer i kontakt med hudoverfladen, fx. gennem en creme, klister langerhanscellerne fast til dem med dens fangearme og trækker dem ned gennem epidermis, dermis og via lymfen til kroppens immunsystem. De sørger for at fremmedstoffer på hudoverfladen bliver sendt til immunsystemet for uskadeliggørelse og til sidst udskillelse (hvis det er muligt). Langerhanscellerne er en af grundene til at selv uheldige stoffer kan trænge ind i kroppen, hvis strukturen er tilpas lille.

11 Dermis Dermis består hovedsageligt af bindevæv og giver først og fremmest huden styrke og elasticitet, deraf betegnelsen læderhuden. Dermis varierer i tykkelse fra 0.3 mm på øjenlåget og 3,0 mm på ryggen. Dermis har to lag; det øverste papillære lag, som indeholder en tynd struktur af kollagenfibre. Og det nederste retikulære lag, som er tykkere og lavet af tykke kollagenfibre. Dermis er rig på blodkar, som dels forsyner både dermis og epidermis med ilt og næringsstoffer og dels har vigtige funktioner i forbindelse med temperaturregulering, sensoriske og immunologiske processer i huden STRUKTUR Bindevæv Elastinfibre Fibroblaster 11 HOLISTIC DERMACARE FORMULATION & ORGANIC COSMETIC SCIENCE Bindevæv indeholder celler af typen fibroblaster, som danner en ekstracellulær matrix, dvs. en sammenhængende struktur uden for cellerne, sammensat af vandbindende stoffer som hyaluronsyre og chondroitinsulfater. Disse danner en gel, hvori er indlejret bindevævsfibre, som er opbygget af kollagen eller elastin og giver bindevævene mekaniske styrkeegenskaber. Bindevæv består af elastin og kollagen som er med til at give huden dens styrke, elasticitet og fleksibilitet. Elastinfibrene er, som navnet antyder, elastiske og giver huden dens spændstighed og elasticitet. De elastiske fibre i dermis sørger for hudens spændstighed og fleksibilitet. Talgkirtler Svedkirtler Lymfekar Talgkirtler producrer sebum som består af fedtsyrer, voks, fedtsyre-alkohol, salte og mælkesyre, som holder hudens ph mellem 4.5 og 6. Sebum holder hud og hår sundt og beskyttet fra bakterieangreb og udtørring. Sebum sørger for hudens barriere er vandtæt. Svedkirtlerne producerer sved for at udlede kropsvarme, så kroppens temperatur reguleres. Apocrine kirtler findes næsten udelukkende i armhulen og udskiller en tykkere sved især ved nervøsitet og stress. Svedkirtlerne hjælper med at regulere kropstemperaturen og udskillelsen af mineraler og affaldsstoffer. Danner kollagen som er vigtig for sårheling og hudens spændstighed. Kollagenets funktion er styrke og støtte af hudens struktur. Kollagen sørger også for sårog arheling. Lymfekarrene dræner kroppen for det overskud af væske, der er ude i vævet, og fører det tilbage til blodbanen. Lymfevæske indeholder infektionsbekæmpende celler og er en del af i immunsystemet. Lymfen sørger for at bekæmpe og udskille bakterier, giftstoffer og andre fremmedlegemer, så det ikke ophobes i kroppen

12 Blodkar Hårsække Sanselegemer Blodkar i dermis sender næring til og affaldsstoffer fra cellerne i epidermis, som ikke har egne blodkar og derfor ikke direkte blodgennemstrømning. Blodkarrene kan udvide eller sammentrække sig for at regulere kropstemperaturen. Hårsækkene har en forprogrammeret vækstcyklus, hvor hårvæksten hhv. hviler og fornyes over en toårig periode. Registrer tryk, berøring og smerte og fortæller hjernen om noget er behageligt eller farligt. Og om hjernen skal producere lykkehormon eller stresshormon. Blodkarrene sørger for næringstoffer til regenerering af celler i basallaget, samt sørger for temperaturregulering. Hår har en beskyttende funktion mod varmetab, støvpartikler og UV-stråler. Sanselegemerne fortæller os om omverdenen er sikker eller farlig. SUBCUTIS 12 HOLISTIC DERMACARE FORMULATION & ORGANIC COSMETIC SCIENCE Subcutis der det dybeste og tykkeste lag af dem alle. Dette lag indeholder grovere typer af kollagen og fedt. Underhuden tykkest på ballerne, håndflader og fodsåler. Som vi bliver ældre bliver underhuden mere atrofisk, hvilket betyder huden bliver tyndere og får synlige alderstegn som slaphed og mindre fylde. Der findes en del ny forskning om det subkutane fedtvæv, bl.a. teorier om at det har hormonproducerende effekt. Hypodermis funktioner er 1) energidepot, da det er her fedt bliver deponeret til senere brug. 2) Insolering og varme, når vi forbrænder fedt frigøres der varme. 3) beskyttelse af muskler og indre organer. De dybe fedtlag fungerer som stødabsorbering ved slag og skade. 4) Kosmetisk funktion. Hudens udseende påvirkes i høj grad af underhuden, som kan blive hullet fx ved cellulitis eller ved stort vægttab vil huden miste sin fylde fordi underhudsfedtet er blevet mindre.

Dagsorden. Kredsløbet, åndedrættet og lungerne samt huden, lever og nyrer. Kredsløbet. Kredsløbet 7/10/14

Dagsorden. Kredsløbet, åndedrættet og lungerne samt huden, lever og nyrer. Kredsløbet. Kredsløbet 7/10/14 Dagsorden Kredsløbet, åndedrættet og lungerne samt huden, lever og nyrer Kredsløbet; hjertet og lungerne Åndedrættet og lungerne Huden Lever og nyrer Københavns Massageuddannelse Kredsløbet Kredsløbet

Læs mere

Definition på hud: Hud er det organ, som danner kroppens ydre grænse mod omverdenen. Huden tjener forskellige formål.

Definition på hud: Hud er det organ, som danner kroppens ydre grænse mod omverdenen. Huden tjener forskellige formål. Huden Hudens opbygning og funktioner Definition på hud: Hud er det organ, som danner kroppens ydre grænse mod omverdenen. Huden tjener forskellige formål. Den beskytter kroppen mod påvirkninger udefra,

Læs mere

HVAD BESTÅR BLODET AF?

HVAD BESTÅR BLODET AF? i Danmark HVAD BESTÅR BLODET AF? HVAD BESTÅR BLODET AF? Blodet er et spændende univers med forskellige bittesmå levende bestanddele med hver deres specifikke funktion. Nogle gør rent, andre er skraldemænd

Læs mere

Bliv klog på din krop med Napo Første Del: Lektion 1 Huden

Bliv klog på din krop med Napo Første Del: Lektion 1 Huden Bliv klog på din krop med Napo Første Del: Lektion 1 Huden (7 9 år) Det er aldrig for tidligt at introducere børn for de grundlæggende sikkerhedsprincipper, som de voksne kender fra reglerne om sundhed

Læs mere

Fordi tør hud kan hjælpes Fedtcremer

Fordi tør hud kan hjælpes Fedtcremer Fordi tør hud kan hjælpes Fedtcremer Indhold Hvad er tør hud Fedtprocenter i hudplejeprodukter Hvordan virker fedtcremer Valg af fedtcremer Specielle problemer med tør hud Tørre hænder Tørre fødder Tørre

Læs mere

Guide: Sådan passer du på din hud i kulden

Guide: Sådan passer du på din hud i kulden Guide: Sådan passer du på din hud i kulden Udslæt, irritation og sprængte blodkar. Det er blot nogle af de skader, din hud kan få ved at opholde dig udenfor i kulden. Af Heidi Pedersen, 26. januar 2013

Læs mere

Fakta: Fakta: Fakta:

Fakta: Fakta: Fakta: Forbruger tendenser Fakta: Markedet for hudpleje og kosmetik forventes at nå over $ 11 mia. i 2010. Fakta: Forbrugerne ønsker naturlige og rene produkter. Fakta: Forbrugerne er nu mere proaktive når det

Læs mere

SERUM8 Skincare System

SERUM8 Skincare System 4 SERUM8 Skincare System SERUM8 Skincare System er et komplet hudplejesystem, udviklet af den danske læge Niels Bukh. Ved brug af dette system kan du efter professionelle principper pleje din hud i en

Læs mere

Almindelig hudkræft. (non-melanom hudkræft)

Almindelig hudkræft. (non-melanom hudkræft) Almindelig hudkræft (non-melanom hudkræft) Solen øger risikoen for almindelig hudkræft UV-stråling øger risikoen for skader på huden. Både UVstråling fra solen og kunstige lyskilder såsom solarier kan

Læs mere

Hudpleje brochure hvorfor irriteret hvordan passe

Hudpleje brochure hvorfor irriteret hvordan passe Hudpleje Denne brochure handler ikke bare om, hvorfor din hud er tør, fedtet, irriteret eller kløende. Den fortæller dig, hvad din hud består af, hvordan den fungerer, og hvordan du kan passe på den hver

Læs mere

Fotobiologi Solens effekt på huden

Fotobiologi Solens effekt på huden Fotobiologi Solens effekt på huden Kosmetolog Uddannelsen www.ghotbi.dk Af Ali Ghotbi Lys er betegnelsen for det lille område af elektromagnetisk stråling som opfattes af øjet Bølgelængder fra 400 nm 760

Læs mere

Rynker og solskader, peeling

Rynker og solskader, peeling Info. nr. 210.4 / QI 06.163 rev. jan 2015 - næste rev. jan 2017 Peeling af ansigt, hals, bryst, hænder og arme Hvad er en peeling? En peeling er en behandling af huden med en kemisk opløsning, f.eks. Jessners

Læs mere

Ser vi på hud-ældning sådan generelt, og hvordan det udtrykker sig og konsekvenserne, så kan vi rent skematisk optegne hvad der sker.

Ser vi på hud-ældning sådan generelt, og hvordan det udtrykker sig og konsekvenserne, så kan vi rent skematisk optegne hvad der sker. Studie på Caviar Eye Gel Flash Serum Mange mennesker er ikke klar over at huden er vort mest vitale, og samtidigt DET STØRSTE AF VORE ORGANER. Dens tyndeste område er omkring øjenlågerne, hvor den kun

Læs mere

Kort fortalt om. Mælkesyrebakterier og tarmens funktion

Kort fortalt om. Mælkesyrebakterier og tarmens funktion Kort fortalt om Mælkesyrebakterier og tarmens funktion Tarmen - og dine mange venner! Du kender måske udtrykket Maven er din bedste ven!? Maven er rigtigt nok en god ven, og hvis den har det godt, har

Læs mere

Smøring med fugtighedscreme

Smøring med fugtighedscreme Information til patienten Smøring med fugtighedscreme Regionshospitalet Viborg Medicinsk Afdeling Dermatologisk Ambulatorium Hvorfor smøre med fugtighedscreme? Huden har mange vigtige funktioner, og det

Læs mere

www.lorealparis.com Pressemeddelelse fra L Oréal Paris.

www.lorealparis.com Pressemeddelelse fra L Oréal Paris. www.lorealparis.com Pressemeddelelse fra L Oréal Paris. SERUM EXPERT SERUM af L Oréal Paris Konstante nyskabelser og et stor videnskabelig formåen på de internationale laboratorier har givet l oréal paris

Læs mere

SVANEMÆRKET HUDPLEJE HUDPLEJE VÆLGES EFTER: Modvirker kløe og udtørring Langtidsvirkende Virker straks. Udviklet af danske hudlæger

SVANEMÆRKET HUDPLEJE HUDPLEJE VÆLGES EFTER: Modvirker kløe og udtørring Langtidsvirkende Virker straks. Udviklet af danske hudlæger HUDPLEJE VÆLGES EFTER: HUDTYPE De såkaldte naturlige hudlipider er en vigtig komponent i hudbarrieren. Udvaskes de naturlige hudlipider, tørrer huden ud og der opstår sprækker i hudbarrieren. Nogle mennesker

Læs mere

D-Prescription Derma Prescription

D-Prescription Derma Prescription D-Prescription Derma Prescription HUND, KAT OG HEST QUALITY Pet Care DERMASHINE SPECIALBALSAM Oliefri balsam med ekstra fugt til tør hud og glansløs pels DermaShine virker ved at pelsens normale fugtbalance

Læs mere

Værd at vide om væskeoptagelse

Værd at vide om væskeoptagelse Værd at vide om væskeoptagelse Af: Astrid Bertelsen og Karina Berthelsen, PB i Ernæring & Sundhed Din krop har brug for væske for at kunne give dig et træningspas med velvære og præstationsevne i top.

Læs mere

Kredsløb. Lungerne, den indre og ydre respiration

Kredsløb. Lungerne, den indre og ydre respiration Kredsløb Under udførelse af arbejde/ idræt skal musklerne have tilført ilt og næringsstoffer for at kunne udvikle kraft/energi. Energien bruges også til opbygning af stoffer, fordøjelse, udsendelse af

Læs mere

Værd at vide om tørre øjne og øjendråber

Værd at vide om tørre øjne og øjendråber Værd at vide om tørre øjne og øjendråber Få de helt rigtige øjendråber hos os Faglig rådgivning God instruktion Stort udvalg Hvad er tørre øjne? Omkring en tredjedel af alle voksne har problemer med tørre

Læs mere

Basalcelle hudkræft. Hudlægen informerer om. Dansk dermatologisk Selskab. cb.htm

Basalcelle hudkræft. Hudlægen informerer om. Dansk dermatologisk Selskab. cb.htm Hudlægen informerer om Basalcelle hudkræft Dansk dermatologisk Selskab http://www.danderm-pdv.is.kkh.dk/dds/infofolders/cb/cb.htm (1 of 5)04-01-2006 08:02:05 BASALCELLE HUDKRÆFT Huden er den del af kroppen,

Læs mere

Styrk dit immunforsvar. - med kost og træning

Styrk dit immunforsvar. - med kost og træning Styrk dit immunforsvar - med kost og træning Immunforsvaret Immunforsvarets vigtigste opgave er at beskytte mod infektioner og fremmede stoffer som f.eks.: Bakterier Svampe Parasitter Virus Cancerceller

Læs mere

Når vinteren banker på, skal håndcremen frem!

Når vinteren banker på, skal håndcremen frem! Når vinteren banker på, skal håndcremen frem! Hos 1/3 opstår håndeksemet allerede inden 20 års alderen. Mange kender til, at huden på hænderne bliver tør og skællende når vinteren banker på - det er tegn

Læs mere

Til patienter og pårørende. Lymfødem. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Ergo- og Fysioterapien

Til patienter og pårørende. Lymfødem. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Ergo- og Fysioterapien Til patienter og pårørende Lymfødem Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Ergo- og Fysioterapien Lymfesystemet 2 Information efter forundersøgelse Information efter forundersøgelse for lymfødem Du har været

Læs mere

THE HUMAN BODY. Det indre & det ydre

THE HUMAN BODY. Det indre & det ydre THE HUMAN BODY Det indre & det ydre Skelettet Skelettets primære funktion er at holde os oprejst og beskytte vores organer. Vi har i menneskekroppen 206 knogler. Knoglerne består af Kalk. Nogle knogler

Læs mere

Cheating age is possible. dermaoxy.com

Cheating age is possible. dermaoxy.com Cheating age is possible dermaoxy.com Hvad er dermaoxy? dermaoxy er et genialt hud og hårbundskoncept, der for alvor gør noget ved rynker, fine linjer og tør hovedbund. dermaoxy er en del af den fremtidige

Læs mere

Støttevævene. Anne Mette Friis MT.

Støttevævene. Anne Mette Friis MT. Støttevævene. 1 Støttevæv. Mennesket har en forholdsvis konstant legemsform, dette opretholdes af støttevævene. Der findes tre overordnede typer af støttevæv: Bindevæv Bruskvæv Knoglevæv. 2 Typer af støtte

Læs mere

Studiespørgsmål til hud og sanser

Studiespørgsmål til hud og sanser Studiespørgsmål til hud og sanser 1. Beskriv hudens funktioner 2. Beskriv hudens 3 lag 3. Hvilken funktion har stratum corneum? 4. I hvilket lag af epidermis finder celledelinger sted og hvor længe går

Læs mere

AN-Mik 1 Hudens histologi Modul b10 E08

AN-Mik 1 Hudens histologi Modul b10 E08 AN-Mik 1 - Hudens histologi (Kapitel 17, Geneser; Kapitel 18, Langman) - Annette Møller Dall I timen gennemgås hudens histologiske opbygning hvorefter der mikroskoperes præparater af tynd hud tyk hud hår,

Læs mere

Kend dine bryster og hvad der er normalt for dig

Kend dine bryster og hvad der er normalt for dig Kend dine bryster Kend dine bryster og hvad der er normalt for dig To tredjedele af alle brystkræft opdages af kvinder selv. Ved at kende dine bryster og hvad der er normalt for dig har afgørende betydning

Læs mere

Proteiner. Proteiner er molekyler der er opbygget af "aminosyrer",nogle er sammensat af få aminosyrer medens andre er opbygget af mange tusinde

Proteiner. Proteiner er molekyler der er opbygget af aminosyrer,nogle er sammensat af få aminosyrer medens andre er opbygget af mange tusinde Proteiner Proteiner er molekyler der er opbygget af "aminosyrer",nogle er sammensat af få aminosyrer medens andre er opbygget af mange tusinde Der findes ca. 20 aminosyrer i menneskets organisme. Nogle

Læs mere

Derma Helse produkter. Derma Helse. Creme og Lotion. Specialprodukter. Vaskeprodukter. Solbeskyttelse

Derma Helse produkter. Derma Helse. Creme og Lotion. Specialprodukter. Vaskeprodukter. Solbeskyttelse Derma Helse produkter Derma Helse Creme og Lotion. Specialprodukter. Vaskeprodukter. Solbeskyttelse Dit største organ? Overhud (epidermis) - hudens øverste, synlige lag Læderhud (dermis) - det tykkeste

Læs mere

Patientvejledning. Micro-needling med Dermaroller. Behandling af ar og rynker

Patientvejledning. Micro-needling med Dermaroller. Behandling af ar og rynker Patientvejledning Micro-needling med Dermaroller Behandling af ar og rynker Med tiden ændrer hudens kvalitet sig pga. påvirkning fra bla. sol, rygning, forurening, aldring, stress og livsstil. Hudens fibre

Læs mere

Til patienter og pårørende. Lymfødem. Information fra fysioterapeuten til patienten med lymfødem. Vælg farve. Patientinformation. Fysio- og Ergoterapi

Til patienter og pårørende. Lymfødem. Information fra fysioterapeuten til patienten med lymfødem. Vælg farve. Patientinformation. Fysio- og Ergoterapi Til patienter og pårørende Lymfødem Information fra fysioterapeuten til patienten med lymfødem Vælg farve Patientinformation Fysio- og Ergoterapi Hvad er lymfødem? Lymfødem er en hævelse, der består af

Læs mere

Farvel til. mørke pletter

Farvel til. mørke pletter Farvel til mørke pletter Der er nogle pletter, vi elsker Uimodstaelige Sprudlende Charmerende Sode og sjove Konne sma skonhedsfejl Nogle gange kan morke pletter vaere sode! Alder Sol Urenheder Og der er

Læs mere

Heksevorter og andre gevækster, CO2-laser

Heksevorter og andre gevækster, CO2-laser Heksevorter og andre gevækster, CO2-laser rev. dec. 2018 - næste rev. dec. 2020 Hvorfor opstår der fortykkelser i huden? Fortykkelser i huden er ofte forårsaget af hyperaktivitet i små lokaliserede områder

Læs mere

ELEKTRONISK SMERTESTILLENDE OG UDRENSENDE LYMFEDRÆNAGE

ELEKTRONISK SMERTESTILLENDE OG UDRENSENDE LYMFEDRÆNAGE ELEKTRONISK SMERTESTILLENDE OG UDRENSENDE LYMFEDRÆNAGE Hvordan kan dette være interessant/relevant for dig? Jo - hvis du f.eks. har problemer med: Ødemer/Væskeophobninger og andre hævelser Hudproblemer,

Læs mere

INTENSE BOOST FOR YOUR SKIN

INTENSE BOOST FOR YOUR SKIN INTENSE BOOST FOR YOUR SKIN HVAD ER dermaoxy? dermaoxy er et genialt hud og hårbundskoncept, der for alvor gør noget ved rynker, fine linjer og tør hovedbund. dermaoxy er en del af den fremtidige hudpleje,

Læs mere

Smerte påvirker altid adfærd.

Smerte påvirker altid adfærd. Har du nogensinde stoppet op for at tænke over, hvad der sker under halsbåndet? For mennesker ved vi, at kun 1 piskesmældsulykke kan forårsage langsigtig smerte og lidelse. H u n d e n s a n a t o m i

Læs mere

Hjælp til tørre øjne EN PJECE OM HVORDAN TØRRE ØJNE KAN BEHANDLES

Hjælp til tørre øjne EN PJECE OM HVORDAN TØRRE ØJNE KAN BEHANDLES Hjælp til tørre øjne EN PJECE OM HVORDAN TØRRE ØJNE KAN BEHANDLES D I T SY N E R V I GT I G T Hvad kan være symptomer på tørre øjne? Tørre øjne kan vise sig på mange forskellige måder som for eksempel:

Læs mere

Velkommen til Dag 3 forflytningsvejlederkursus Fokus på forflytninger af borgere med særlige udfordringer

Velkommen til Dag 3 forflytningsvejlederkursus Fokus på forflytninger af borgere med særlige udfordringer Velkommen til Dag 3 forflytningsvejlederkursus Fokus på forflytninger af borgere med særlige udfordringer Oplæg fra grupper fra cases igår Hvor kan du hente mere viden? www.forflyt.dk www.bar-sosu.dk www.perlunde.no

Læs mere

Til denne udfordring kan du eksperimentere med forsøg 4.2 i kemilokalet. Forsøg 4.2 handler om kuliltens påvirkning af kroppens blod.

Til denne udfordring kan du eksperimentere med forsøg 4.2 i kemilokalet. Forsøg 4.2 handler om kuliltens påvirkning af kroppens blod. Gå op i røg Hvilke konsekvenser har rygning? Udfordringen Denne udfordring handler om nogle af de skader, der sker på kroppen, hvis man ryger. Du kan arbejde med, hvordan kulilten fra cigaretter påvirker

Læs mere

Smerter påvirker altid hundens adfærd

Smerter påvirker altid hundens adfærd Har du nogensinde tænkt over, hvad der sker under halsbåndet? For mennesker ved vi, at kun en piskesmældsulykke kan forårsage langvarig smerte og lidelse. Hundens anatomi er grundlæggende den samme som

Læs mere

Organismer inddeles i tre fundamentale stofomsætningstyper:

Organismer inddeles i tre fundamentale stofomsætningstyper: Stofskiftetyper Organismer inddeles i tre fundamentale stofomsætningstyper: autotrofe organismer: organismer som opbygger organisk stof ved fotosyntese (eller i nogle tilfælde kemosyntese); de kræver foruden

Læs mere

Praktisk information om anvendelse af smerteplaster

Praktisk information om anvendelse af smerteplaster Patientvejledning Praktisk information om anvendelse af smerteplaster Vejledning til brugere Denne patientvejledning kan være en hjælp til dig, der bruger smerteplaster. Her finder du råd om korrekt brug

Læs mere

Kapitlet Præparatkemi stammer fra kapitel 6 Kosmetisk kjemi i Hudpleieren, Gyldendal Norge 1999.

Kapitlet Præparatkemi stammer fra kapitel 6 Kosmetisk kjemi i Hudpleieren, Gyldendal Norge 1999. KOSMETIKER GRUNDBOG KOSMETIKER GRUNDBOG Kosmetiker Grundbog 2. udgave, 2014 Praxis Erhvervsskolernes Forlag 2014 Forlagsredaktør: Christina Mørkholm, cm@praxis.dk Omslag: Dorthe Møller Kapitlet Ernæring

Læs mere

DERMA. Shampoo, Gel & Spot On Concentrate. Ved hudproblemer hos hund og kat

DERMA. Shampoo, Gel & Spot On Concentrate. Ved hudproblemer hos hund og kat DERMA Shampoo, Gel & Spot On Concentrate Ved hudproblemer hos hund og kat HUD OG PELS Den beskyttende hudbarriere En sund hud og pels fungerer som en barriere mod omgivelserne og beskytter mod fx bakterier,

Læs mere

14. Mandag Endokrine kirtler del 2

14. Mandag Endokrine kirtler del 2 14. Mandag Endokrine kirtler del 2 Midt i dette nye spændende emne om endokrine kirtler kan det være nyttigt med lidt baggrundsdiskussion omkring især glukoses (sukkerstof) forskellige veje i kroppen.

Læs mere

Fodertilskud til støtte af en sund ledfunktion hos hunde og katte

Fodertilskud til støtte af en sund ledfunktion hos hunde og katte Fodertilskud til støtte af en sund ledfunktion hos hunde og katte Healthy pets are happy pets Collagen II I et led beklædes knogleoverfladerne af brusk, således at det ikke er knogler, men brusk der glider

Læs mere

Information om inderlårsplastik

Information om inderlårsplastik Information om inderlårsplastik Hvem? Den hyppigste årsag til løs hud på inderlårene er et stort vægttab. Problemet med løs hud på inderlårene ses hyppigst hos kvinder, der normalt har større fedtfylde

Læs mere

Sunde ører! Aptus Otozyme

Sunde ører! Aptus Otozyme Sunde ører! Aptus Otozyme VITAMINER MAVE OG TARM HUD OG PELS MUNDHYGIEJNE DE OM EFTERSYN OG RENSNING AF HUNDE- OG KATTEØRER Alle hunde og katte producerer helt naturligt ørevoks. Til tider ses en overproduktion,

Læs mere

Folkeskolens afgangsprøve Maj 2010 Biologi - Facitliste

Folkeskolens afgangsprøve Maj 2010 Biologi - Facitliste Folkeskolens afgangsprøve Maj 2010 1/23 B3 Indledning Mennesket Menneskets krop består af forskellige organer, som er opbygget af levende celler. Organerne er afhængige af hinanden og påvirker hinanden

Læs mere

Fodertilskud til støtte af en sund ledfunktion hos hunde og katte

Fodertilskud til støtte af en sund ledfunktion hos hunde og katte Fodertilskud til støtte af en sund ledfunktion hos hunde og katte Healthy pets are happy pets Collagen II I et led beklædes knogleoverfladerne af brusk, således at det ikke er knogler, men brusk der glider

Læs mere

Mini-guide: Sådan får du smuk hud

Mini-guide: Sådan får du smuk hud Mini-guide: Sådan får du smuk hud Fiskeolie, dyre cremer eller laserstråler? Se hvordan du får sund og glat hud Af Lene Kjældgaard, januar 2013 03 Smuk hud - sådan 04 1 godt tip alle kan bruge 04 ABC 05

Læs mere

Spørgsmål til fordøjelse og stofskifte

Spørgsmål til fordøjelse og stofskifte Spørgsmål til fordøjelse og stofskifte 1. Hvad er dentes decidui og dentes permanentes og hvor mange har vi af hver? 2. Beskriv smagsløgenes placering og funktion. Hvilken anden sans spiller en vigtig

Læs mere

ageloc TRU FACE ESSENCE ULTRA PRODUKTTRÆNING

ageloc TRU FACE ESSENCE ULTRA PRODUKTTRÆNING ageloc TRU FACE ESSENCE ULTRA PRODUKTTRÆNING HUDEN ER DIT OMSLAG OG DERFOR DET VISUELLE UDTRYK FOR DIN PERSONLIGE IDENTITET DEN EUROPÆISKE BEFOLKNING BLIVER ÆLDRE 1/2 AF BEFOLK- NINGEN ER 40+ FØLELSER

Læs mere

EKSEM EKSEM. og behandling er stort set de samme for alle typer eksem.

EKSEM EKSEM. og behandling er stort set de samme for alle typer eksem. Eksem EKSEM Eksem er en kløende hudlidelse, som kan optræde overalt på kroppen. Det er en slags betændelsestilstand i huden, der ikke skyldes bakterier. Huden bliver rød og hævet, og måske er der små vandblærer.

Læs mere

I dag skal vi. Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Hvad lærte vi sidst?

I dag skal vi. Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Hvad lærte vi sidst? I dag skal vi Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. Hvad lærte vi sidst? CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Har i lært noget om, hvad træer kan, hvad mennesker kan og ikke

Læs mere

Ar og rynker, behandling med Ellipse Frax 1550 laser

Ar og rynker, behandling med Ellipse Frax 1550 laser Ar og rynker, behandling med Ellipse Frax 1550 laser rev. dec. 2018 - næste rev. dec 2020 Behandling af rynker og ar samt forbedring af hudstruktur med Ellipse Frax 1550 laser Hvad er Ellipse Frax-laserbehandling?

Læs mere

Information om øjenlågsoperationer

Information om øjenlågsoperationer Information om øjenlågsoperationer Hvem henvender øjenlågsoperationer til? Med alderen mister huden og de dybere lag i øjenlågene, sin elasticitet. På de øvre øjenlåg viser dette sig som et tiltagende

Læs mere

Fjernelse af rynker og ar med fraktioneret CO2 laser Non-ablativ (også kaldet fraktioneret laser dermabrasio eller fraktioneret skinresurfacing)

Fjernelse af rynker og ar med fraktioneret CO2 laser Non-ablativ (også kaldet fraktioneret laser dermabrasio eller fraktioneret skinresurfacing) Fjernelse af rynker og ar med fraktioneret CO2 laser Non-ablativ (også kaldet fraktioneret laser dermabrasio eller fraktioneret skinresurfacing) Før Hvad er fraktioneret CO2- laserbehandling? Ved en fraktioneret

Læs mere

Krop, kost og kondi. Titel. Forfatter. Hvad forestiller forsidebilledet? Hvad fortæller bagsideteksten om bogen?

Krop, kost og kondi. Titel. Forfatter. Hvad forestiller forsidebilledet? Hvad fortæller bagsideteksten om bogen? A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? _ På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

De livsvigtige vitaminer og mineraler af John Buhl www.nomedica.dk

De livsvigtige vitaminer og mineraler af John Buhl www.nomedica.dk 5 Indholdsfortegnelse Forord 6 Indledninig 7 Lidt grundlæggende om vitaminer og mineraler 8 De enkelte vitaminer og mineraler 15 De fedtopløselige vitaminer (A, D, E og K) 16 A-vitamin 16 D-vitamin 19

Læs mere

ARGAN OIL. For hair & skin 100% ARGANIA SPINOSA KERNEL OIL

ARGAN OIL. For hair & skin 100% ARGANIA SPINOSA KERNEL OIL ARGAN OIL For hair & skin 100% ARGANIA SPINOSA KERNEL OIL Argaia Argan Oil Olie fra argantræet Argaia Argan Oil udvindes af argantræet (Argania spinosa), som er hjemmehørende i det sydlige Marokko og lever

Læs mere

Rynker. Fillers (Restylane og andre hyaluronsyrefillers)

Rynker. Fillers (Restylane og andre hyaluronsyrefillers) Rynker. Fillers (Restylane og andre hyaluronsyrefillers) Fillers (Restylane og andre hyaluronsyrefillers) Ikke-permanent filler til udglatning af hudens rynker og furer Hvad kan fillers bruges til? Den

Læs mere

Nedbryd din hud og byg den op igen. Og igen - og igen. Samme princip som naturen, når den fornyer og forynger din hud.

Nedbryd din hud og byg den op igen. Og igen - og igen. Samme princip som naturen, når den fornyer og forynger din hud. s e r u m Nedbryd din hud og byg den op igen Og igen - og igen Samme princip som naturen, når den fornyer og forynger din hud Læge Niels Bukh S e r u m 8 Serum8 Hjemmekit er et komplet hudplejesystem

Læs mere

Fedt -det gode, det onde og det virkelig grusomme. Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008

Fedt -det gode, det onde og det virkelig grusomme. Mette Riis, kostvejleder, fitnessdk Slagelse 2. okt. 2008 Fedt -det gode, det onde og det virkelig grusomme Fedme er den vigtigste kendte årsag til type 2- diabetes forårsager øget risiko for - kar sygdomme øger risikoen for visse former for kræft kan være årsag

Læs mere

www.lorealparis.com PRESSEMEDDELELSE FRA L Oréal Paris. NÅR BB MØDER LYSET

www.lorealparis.com PRESSEMEDDELELSE FRA L Oréal Paris. NÅR BB MØDER LYSET www.lorealparis.com PRESSEMEDDELELSE FRA L Oréal Paris. NÅR BB MØDER LYSET EN NY TYPE BB-CREME EN FORMEL, DER KOMBINERER LYS MED BB-CREMENS EGENSKABER BB-Creme, Som Du Ikke Har Set Den Før Youth Code Luminizer

Læs mere

Optimal Skin Care System. Sund hud er smuk hud.

Optimal Skin Care System. Sund hud er smuk hud. Optimal Skin Care System Sund hud er smuk hud. Velkommen til et univers, hvor skønhed og velvære smelter sammen og hvor naturen fungerer i harmoni med kroppen. Vi introducerer Mannatech Optimal Skin Care

Læs mere

Er der flere farver i sort?

Er der flere farver i sort? Er der flere farver i sort? Hvad er kromatografi? Kromatografi benyttes inden for mange forskellige felter og forskningsområder og er en anvendelig og meget benyttet analytisk teknik. Kromatografi bruges

Læs mere

Phytokost Funder Løbeklub

Phytokost Funder Løbeklub Kost og træning Phytokost Funder Løbeklub Phytokost - præsentation Jytte Langkjær - Phytokost Personlig kostvejledning Coaching og personlig udvikling Analyser, stofskiftemåling, body-age Madværksted Sundere

Læs mere

Det lyder enkelt, men for at forstå hvilket ærinde forskerne er ude i, er det nødvendigt med et indblik i, hvordan celler udvikles og specialiseres.

Det lyder enkelt, men for at forstå hvilket ærinde forskerne er ude i, er det nødvendigt med et indblik i, hvordan celler udvikles og specialiseres. Epigenetik Men hvad er så epigenetik? Ordet epi er af græsk oprindelse og betyder egentlig ved siden af. Genetik handler om arvelighed, og hvordan vores gener videreføres fra generation til generation.

Læs mere

Information om armplastik

Information om armplastik Information om armplastik Med alderen mister huden sin elasticitet. Yderligere vil vægttab og tab af muskelfylde med alderen bidrage yderligere til slaphed af huden, specielt på overarmene. Meget stort

Læs mere

KLINISKE BEHANDLINGER. - synlige resultater uden brug af botox og kirurgi

KLINISKE BEHANDLINGER. - synlige resultater uden brug af botox og kirurgi KLINISKE BEHANDLINGER - synlige resultater uden brug af botox og kirurgi Til dig, der ønsker synlige ændringer Tilmeld dig NYHEDSMAIL OG FACEBOOK Her får du viden om din egen skønhed, nyheder, tips og

Læs mere

Side 4. Side 5. Side 6. Side 7

Side 4. Side 5. Side 6. Side 7 Abena Hudpleje Abena hudpleje Abena emballage Abena har en komplet hudplejeserie med vaskeprodukter, cremer og salver, der dækker alle behov fra daglig hudpleje til professionel pleje af hudproblemer.

Læs mere

Fjernelse af rynker og ar med fraktioneret CO2 laser (også kaldet fraktioneret laser dermabrasio eller fraktioneret skinresurfacing)

Fjernelse af rynker og ar med fraktioneret CO2 laser (også kaldet fraktioneret laser dermabrasio eller fraktioneret skinresurfacing) Fjernelse af rynker og ar med fraktioneret CO2 laser (også kaldet fraktioneret laser dermabrasio eller fraktioneret skinresurfacing) Hvad er fraktioneret CO2-laser? Fraktioneret CO2-laser er en behandling,

Læs mere

1. Hvad er kræft, og hvorfor opstår sygdommen?

1. Hvad er kræft, og hvorfor opstår sygdommen? 1. Hvad er kræft, og hvorfor opstår sygdommen? Dette kapitel fortæller om, cellen, kroppens byggesten hvad der sker i cellen, når kræft opstår? årsager til kræft Alle levende organismer består af celler.

Læs mere

Eksembehandling. Atopisk eksem, kontakteksem og kronisk håndeksem Ansigt og krop HVIS OLIVER HAR GLEMT SIN EKSEM, SÅ HAR VI GJORT EN FORSKEL

Eksembehandling. Atopisk eksem, kontakteksem og kronisk håndeksem Ansigt og krop HVIS OLIVER HAR GLEMT SIN EKSEM, SÅ HAR VI GJORT EN FORSKEL HVIS OLIVER HAR GLEMT SIN EKSEM, SÅ HAR VI GJORT EN FORSKEL Eksembehandling Atopisk eksem, kontakteksem og kronisk håndeksem Ansigt og krop Pleje der gør en forskel i din hverdag HVAD ER EKSEM? EKSEM ER

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni, 2013 Skive

Læs mere

2 3 THESKINREVOLUTION

2 3 THESKINREVOLUTION THESKIN REVOLUTION 2 3 THESKINREVOLUTION 4 5 Den mest elegante måde at opnå synligt smukkere hud på. Det revolutionerende koncept SQOOM kombinerer ultralyd og iontoforese i et stilfuldt og handy apparat.

Læs mere

IMMUNSYSTEMET - EN OVERSIGT

IMMUNSYSTEMET - EN OVERSIGT IMMUNSYSTEMET - EN OVERSIGT Thorkild Steenberg 2015 Hovedtræk af immunsystemet Immunsystemets opgave er - dels at forebygge - dels at uskadeliggøre fremmede organismers (dvs bakterier, vira, parasiter

Læs mere

19. Mandag Blod og lymfesystem del 2

19. Mandag Blod og lymfesystem del 2 19. Mandag Blod og lymfesystem del 2 Bemærk at blodets buffersystem ikke er pensum under kredsløb/hjerte og blod/lymfesystem. Medmindre I er meget glade for fisk, spring da bare figur 174 over. Vi skal

Læs mere

Rynker, fillers (Restylane, Emervel m.fl.)

Rynker, fillers (Restylane, Emervel m.fl.) Rynker, fillers (Restylane, Emervel m.fl.) rev. jan. 2017 - næste rev. jan. 2019 Fillers, Restylane, Emervel m.fl. En ikke-permanent filler til udglatning af hudens rynker og furer Hvad kan fillers bruges

Læs mere

HVORFOR VÆLGE EQ ANTI AGE COLLAGEN. EQ Anti Age Collagen Premium. Naturlig fiskekollagen Lav molekylvægt Tilsat Matcha grøn te, havtorn og vitaminer

HVORFOR VÆLGE EQ ANTI AGE COLLAGEN. EQ Anti Age Collagen Premium. Naturlig fiskekollagen Lav molekylvægt Tilsat Matcha grøn te, havtorn og vitaminer 2/24 HVORFOR VÆLGE EQ ANTI AGE COLLAGEN 3/24 01 Naturlig fiskekollagen Lav molekylvægt Tilsat Matcha grøn te, havtorn og vitaminer EQ Anti Age Collagen Premium Ingen smagstilsætninger eller sødestoffer

Læs mere

Spørgsmål 1: Nævn (1) de forskellige kartyper i kredsløbet og beskriv kort deres funktion (2).

Spørgsmål 1: Nævn (1) de forskellige kartyper i kredsløbet og beskriv kort deres funktion (2). Spørgsmål 1: Nævn (1) de forskellige kartyper i kredsløbet og beskriv kort deres funktion (2). 1) Aorta store arterier arterioler kapillærer venoler vener De forskellige kar Elastiske kar: aorta og store

Læs mere

Ingen parfume, farvestoffer eller parabener! Pleje af hårbunden

Ingen parfume, farvestoffer eller parabener! Pleje af hårbunden Ingen parfume, farvestoffer eller parabener! Pleje af hårbunden Får hårbunden nok opmærksomhed? Hårbunden er der ikke mange der tænker på i det daglige. Den lever sit skjulte liv dækket af hår, og først

Læs mere

Creme og Lotion. Specialprodukter. Vaskeprodukter. Solbeskyttelse

Creme og Lotion. Specialprodukter. Vaskeprodukter. Solbeskyttelse Derma Helse produkter Derma Helse Creme og Lotion. Specialprodukter. Vaskeprodukter. Solbeskyttelse 1 Dit største organ Overhud (epidermis) - hudens øverste, synlige lag Læderhud (dermis) - det tykkeste

Læs mere

Behandling af ar efter acne - og andre typer ar

Behandling af ar efter acne - og andre typer ar Behandling af ar efter acne - og andre typer ar Baggrund: Efter at have haft acne, opstår der ofte ar i området. Ar kan også opstå efter operationer, kradsningsmærker eller efter ulykker. Inddeling af

Læs mere

Ærlig hudpleje. - til hele familien. Made in Denmark

Ærlig hudpleje. - til hele familien. Made in Denmark Ærlig hudpleje - til hele familien Made in Denmark Faaborg Pharma Ærlig hudpleje siden 2001 Huden er kroppens største organ. Derfor er det vigtigt at pleje sin hud med rene og sikre produkter, og at de

Læs mere

Jagten på Allergien Aktiviteter til fagsider

Jagten på Allergien Aktiviteter til fagsider Jagten på Allergien Aktiviteter til fagsider Alle aktiviteter, der er beskrevet her, kan også findes på de enkelte fagsider på Jagten på Allergien. I denne oversigt, er der, udover beskrivelsen af aktiviteten

Læs mere

EKSAMENSOPGAVER. Eksamensopgaver uden bilag

EKSAMENSOPGAVER. Eksamensopgaver uden bilag EKSAMENSOPGAVER Eksamensopgaver uden bilag Eksaminator: Morten Sigby-Clausen (MSC) 1. Celler, fotosyntese og respiration 2. Den naturlige å og vandløbsforurening 3. Kost og ernæring 4. DNA og bioteknologi

Læs mere

Ultra Pure Solutions Facial Nano Sprays. Studie & testresultater

Ultra Pure Solutions Facial Nano Sprays. Studie & testresultater Ultra Pure Solutions Facial Nano Sprays Studie & testresultater Nanocos Nanocos er en kosmetisk virksomhed beliggende i Salt Lake City, Utah. De specialiserer sig i udviklingen af hudpleje, der er effektiv,

Læs mere

FISKE ANATOMI DTU Aqua, Danmarks Tekniske Universitet

FISKE ANATOMI DTU Aqua, Danmarks Tekniske Universitet Gæller Seniorrådgiver Alfred Jokumsen Danmarks Tekniske Universitet (DTU) Institut for Akvatiske Ressourcer (DTU Aqua) Nordsøen Forskerpark, 9850 Hirtshals 1 DTU Aqua, Danmarks Tekniske Universitet FISKE

Læs mere

FOUNDATIONFRI. Din hud. Cyklus. SelfCare. Tag den Holistiske Hudtypetest og forstå årsagen til din hudtype. Forstå hudens naturlige cyklus.

FOUNDATIONFRI. Din hud. Cyklus. SelfCare. Tag den Holistiske Hudtypetest og forstå årsagen til din hudtype. Forstå hudens naturlige cyklus. FOUNDATIONFRI Cyklus Forstå hudens naturlige cyklus. Din hud Tag den Holistiske Hudtypetest og forstå årsagen til din hudtype. Lær at arbejde med huden fremfor imod den. SelfCare DIY Facials: Lad din hudtype

Læs mere

Biologien bag epidemien

Biologien bag epidemien Biologien bag epidemien Af Niels Kristiansen, biologilærer, Grindsted Gymnasium Sygdomme kan smitte på mange måder. Enten via virus, bakterier eller parasitter. I det følgende vil vi koncentrere os om

Læs mere