Vi tror på udvikling gennem handel. Læs mere på

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vi tror på udvikling gennem handel. Læs mere på www.handelmedafrika"

Transkript

1 Afrika: Verdens 2. største kontinent Lande: 54 afrikanske lande findes på det afrikanske kontinent Befolkning: Ca. 1 milliard mennesker Antal afrikanske sprog: Der findes mere end 1000 afrikanske sprog Mest udbredte religioner: Kristendom og Islam Klima: Tropisk omkring Ækvator og subtropisk længst mod nord og syd. Højeste bjerg i Afrika: Kilimanjaro som ligger i Tanzania Afrika er et rigt og ressource stærkt kontinent men samtidig den del af verden, som har størst behov for udvikling. Vi i Coop ønsker at bidrage til at skabe en positiv udvikling i Afrika. Derfor har vi startet vores afrikanske vareserie Savannah, som er en lang række varer, som stammer fra Afrika syd for Sahara. Vi tror på, at vi gennem handel med Afrika kan medvirke til at skabe gode vilkår for afrikanere på tværs af det afrikanske kontinent. Det er det vi i Coop kalder bæredygtig handel.

2 Savannah grøntsager fra Kenya Oprindelsesland: Kenya Befolkning: Ca. 44 millioner mennesker Hovedstad: Nairobi (ca. 4 millioner mennesker) Klima: Generelt solrigt, tørt og ikke for varmt. Regnsæson typisk fra marts-maj og igen fra november-december Høsttid: 4 gange om året under den afrikanske sol. Kenya ligger i Østafrika ud til det indiske ocean og grænser op til Etiopien, somalia, Sydsudan, Tanzania og uganda. Kenyas flag er sort, rødt og grønt. Sort for folket, rødt for det blod, der gør os alle ens, og grønt for den frodige natur. I Kenya spiller landbrug en stor rolle og er vigtig for landets økonomi. Coop ønsker at bidrage til udviklingen af det kenyanske landbrug og derfor har Coop og CARE startet et grøntsagsprojekt i Kenya, som skal medvirke til at skabe en bedre indtjening blandt 300 kenyanske småbønder. Projektet er døbt Kilimo Biashara, som betyder kommercielt landbrug på Swahili. Bønderne dyrker de lækre og smagfulde bønner, slikærter og sukkerærter, som indgår i vareserien, Savannah.

3 Savannah chokolade fra Ghana Oprindelsesland: Ghana Befolkning: Ca millioner mennesker Hovedstad: Accra (ca. 2.3 millioner mennesker) Størrelse: Ca. 5 gange så stort som Danmark Sprog: Engelsk (officielt) og mere end 50 forskellige afrikanske sprog bl.a Akan og Ewe Landbrugsprodukter: Kakao, ris, jordnødder, majs, bananer, tømmer. Største eksportkilder: Olie, guld og kakao. Ghana er verdens næststørste kakaoproducent og ca. 15 % af al verdens kakao stammer fra Ghana Ghana ligger i det vestlige Afrika og grænser op til elfenbenskysten, Burkina Faso, Togo og Atlanterhavet. Allerede i 1600 tallet blev Ghana døbt guldkysten fordi der findes masser af guld i landet. Afrika producerer utallige gode og spændende varer, herunder kakao. Men fremstillingen af kakao foregår ofte ved brug af børnearbejde og det ønsker vi ikke i Coop. Derfor er Coop med til at bekæmpe børnearbejde i Ghana og samtidig sikre skolegang for ghanesiske børn. Når vi bidrager til, at de ghanesiske børn kommer i skole og får en uddannelse, medvirker vi til, at Savannah chokoladen produceres ansvarligt. Der findes tre Savannah chokolade i Coops butikker; chokolade med mint, chokolade med kaffe og mørk chokolade.

4 Savannah oksekød fra Namibia Oprindelsesland: Namibia Hovedstad: Windhoek ( mennesker) Befolkning: 2.4 millioner mennesker Befolkningstæthed: 2.6 pr. km 2 (verdens næstmindste) Klima: Tørt, ca. 300 solskinsdage om året Største eksportvarer: Diamanter, kobber, guld, zink, bly, uran, kød Største næringsvej: Jordbrug (50 % af befolkningen) Namibia ligger i den sydligste del af Afrika og grænser op til Angola, Zambia, Botswana og Syd Afrika. Namibia er ikke et fattigt afrikansk land, men fordi goderne er så ulige fordelt mellem den namibiske befolkning, lever de fleste af Namibias indbyggere i fattigdom. Det vil vi gerne være med til at ændre ved at give små kvægfarmere mulighed for at sælge deres kød til Coop. Inden det namibiske oksekød bliver solgt i Coops butikker skal det modne. Det tager ca. 6 uger. Når vi fragter Savannah kødet fra Namibia til Danmark sker det med skib. En rejse der meget passende tager ca. 6 uger. I løbet af sejlturen modner kødet, og det betyder, at det er modent og butiksklart, så snart det ankommer til Danmark og altså ikke skal ligge yderligere på køl. Ved at sejle kødet fra Namibia til Danmark reducerer vi vores klima-aftryk.

5 Savannah højlandskaffe fra Kenya Oprindelsesland: Kenya Befolkning: Ca. 44 millioner Hovedstad: Nairobi (ca. 4 millioner mennesker) Højeste bjerg i Kenya: Mount Kenya, som lagde navn til landet. Sprog: Engelsk og Swahili (officielle sprog) plus 42 forskellige originale sprog Klima: Generelt solrigt, tørt og ikke alt for varmt. Regnsæson typisk fra marts- maj og igen fra november-december Største indtægtskilder i Kenya: Kaffe, dernæst turisme Yndlingsdrik: Te Kaffe har egentlig sin oprindelse i Etiopien, men Kaffedyrkningen udbredtes hurtigt til andre dele af Afrika, blandt andet Kenya, som ligger i Østafrika. Savannah kaffen fra Kenya er en såkaldt højlandskaffe. Kaffen dyrkes nemlig på bjerget Mount Kenya. På Mount Kenya dyrkes Savannah kaffen under de bedste betingelser og det skyldes, at jordbunden på Mount Kenya er vulkansk aske, som er rig på næring. Det betyder, at kaffetræet som kaffebønnerne gror på får de nødvendige stoffer, som skal til for at kaffetræet kan vokse sig stærkt. Samtidig er klimaet den perfekte blanding af sol og regn, og kaffedyrkningen på Mount Kenya finder sted i den rette højde over havet. På Mount Kenya dyrkes kaffen typisk på små kaffefarme, hvor høsten foregår ved håndkraft for at bevare kaffebønnens gode kvalitet.

6 Savannah vanilje fra Uganda Oprindelsesland: Uganda Hovedstad: Kampala Befolkning: Ca mennesker Sprog: Swahili og engelsk (officielle sprog) Klima: Solrigt. Uganda er et alsidigt land og derfor varierer regnsæsonen alt efter hvor i landet man befinder sig. Uganda ligger i østafrika og grænser op til Kenya, Syd Sudan, den Demokratiske republik Congo, Rwanda og Tanzania. Uganda er et utroligt frodigt land og er blevet døbt Afrikas perle. Vanilje er frøkapsler af en tropisk orkidé. I Uganda vokser den tropiske orkidé i regnskovsjord på blandt andet bananpalmer, mango og guavatræer. Vanilje er et af verdens mest arbejdskrævende landbrugsprodukter og der kan gå helt op til tre år før vanilje blomstrer første gang. Savannah vaniljen er økologisk produceret og det betyder at vaniljen produceres på en måde hvor der tages størst mulig hensyn til miljøet og naturen. Samtidig er Savannah vaniljen produceret på Fairtrade vilkår. Fair Trade kendetegner en måde at handle på, hvor man giver mennesker i nogle af verdens fattigste lande muligheden for at handle på det store verdensmarked. Samtidig opnår de en fair betaling for deres arbejde.

7 Savannah yoghurt fra Uganda Oprindelsesland: Uganda Hovedstad: Kampala Befolkning: Ca mennesker Sprog: Swahili og engelsk (officielle sprog) Klima: Solrigt. Uganda er et alsidigt land og derfor varierer regnsæsonen alt efter hvor i landet man befinder sig. Uganda ligger i Østafrika og grænser op til Kenya, Syd Sudan, den Demokratiske republik Congo, Rwanda og Tanzania. Uganda er et frodig land og er blevet Afrikas perle Yoghurten er Thises bedste fra økologiske gårde i Jylland. Passionsfrugten og mangoen er solmodne, økologiske frugter fra Uganda. Med dansk yoghurt og mango og passionsfrugt fra Uganda, er Savannah yoghurten lavet af det bedste fra to kontinenter. Fælles for de to Savannah yoghurter er dog, at de er produceret økologisk med størst muligt hensyn til klima og miljø. Når Savannah yoghurten produceres økologisk sker det nemlig uden brug af sprøjtegifte, som piner landbrugsjorden. Du ved at Savannah yoghurten er produceret med omtanke for klima og miljø når du ser det røde, velkendte Ø-mærke på Savannah yoghurten.

8 Savannah druer fra Sydafrika Oprindelsesland: Sydafrika Hovedstæder: Pretoria, Kapstaden, Bloemfontein Sydafrikas første folkevalgte præsident: Nelson Mandela Befolkning: Ca. 50 millioner Officielle sprog: Engelsk, Afrikaans Klima: Generelt solrigt året rundt Sydafrika ligger i den sydligste del af det afrikanske kontinent med bjerge mod det Indiske Ocean og Atlanterhavet. Sydafrika grænser op til Namibia, Botswana, Mocambique, Zimbabwe, Lesotho og Swaziland. På grund af de mange befolkningsgrupper i forskellige farver bliver Sydafrika ofte betegnet som Regnbuelandet. Med et solrigt og subtropisk klima er det sydafrikanske klima optimalt til at dyrke saftige og velsmagende druer. Så når de friske druer begynder at blive en mangelvare i de nordiske lande går de første høstarbejdere i gang med at plukke druer i Sydafrika. Med plukning, pakning og transport af de Sydafrikanske druer er mange hænder i arbejde og mange mennesker får mulighed for at tjene til dagen og vejen, og skabe de bedste betingelser for dem selv og deres familier.

9 Savannah Roser fra Kenya Oprindelsesland: Kenya Befolkning: Ca. 44 millioner Hovedstad: Nairobi (ca. 4 millioner mennesker) Sprog: Engelsk og Swahili (officielle sprog) plus 42 forskellige originale sprog Klima: Generelt solrigt, tørt og ikke alt for varmt. Regnsæson typisk fra marts- maj og igen fra november-december Kenya ligger i Østafrika ud til det Indiske Ocean og grænser op til Etiopien, Somalia, Sydsudan, Tanzania og Uganda. Kenyas flag er sort, rødt og grønt. Sort for folket, rødt for det blod, der gør os alle ens, og grønt for den frodige natur. Det er blandt andet på grund af den frodige natur og solen, at roser er en blomstrende forretning i Kenya. På tværs af landet giver roser arbejde til omkring kenyanere. Alle Savannah roser er Fairtrade certificerede. Fair Trade kendetegner en måde at handle på, hvor man giver mennesker i nogle af verdens fattigste lande muligheden for at handle på det store verdensmarked. Samtidig får de en fair betaling for deres arbejde.

10 Savannah Sort te fra Tanzania Oprindelsesland: Tanzania Hovedstad: Dodoma Største by: Dar-Es-Salaam Befolkning: Ca. 46 millioner mennesker Sprog: Swahili og engelsk (officielle sprog) Afrikas højeste bjerg: Kilimanjaro Klima: Varmt til tempereret klima, Tanzania har to regntider, en lang og tung fra martsmaj, og en kortere lettere fra November-januar. Tanzania er et land på Afrikas østkyst og grænser op til Kenya, Uganda, Rwanda, Burundi, Den Demokratiske Republik Congo, Zambia, Malawi og Mocambique. Savannah sort te fra Tanzania dyrkes på den første farm i Afrika, der dyrkede økologisk te på Fairtrade vilkår. På Luponde Estate har tebuskene de bedste betingelser. Højt oppe i de grønne bjerge i det sydlige Tanzania er regnen tilpas, og solen rigelig, men ikke for hård. Kvaliteten af te bliver bedre jo højere oppe den dyrkes. Jo højere oppe teen dyrkes des koldere er det og derfor vokser teen langsommere samtidig med, at den får en bedre smag. En tebusk, som vokser frit i naturen kan blive op til 16 meter høj, hvis den får lov til at vokse i fred.

MØD VERDEN Mød verden livet i fattige lande www.emu.dk/tema/ulande Om serien Klik ind på www.emu.dk/tema/ulande

MØD VERDEN Mød verden livet i fattige lande www.emu.dk/tema/ulande Om serien Klik ind på www.emu.dk/tema/ulande MØD VERDEN P E T E R B E J D E R & K A A R E Ø S T E R MØD VERDEN LIVET I FATTIGE LANDE Udsigt til U-lande Mød verden livet i fattige lande Peter Bejder & Kaare Øster samt Meloni Serie: Udsigt til U-lande

Læs mere

Folkeskolens afgangsprøve Maj 2013. Geografi. Elevnavn: Elevnummer: Skole: Hold: 1/22 G2

Folkeskolens afgangsprøve Maj 2013. Geografi. Elevnavn: Elevnummer: Skole: Hold: 1/22 G2 Folkeskolens afgangsprøve Maj 2013 G2 Elevnavn: Elevnummer: Skole: Hold: Elevens underskrift Tilsynsførendes underskrift 1/22 G2 Indledning Sukkerrør transporteres fra mark til sukkerfabrik, Fiji. Kaare

Læs mere

Vidste du, at man i USA i gennemsnit bruger 575 liter vand pr person pr dag? Det er det samme som en person fra Ghana bruger på 16 dage.

Vidste du, at man i USA i gennemsnit bruger 575 liter vand pr person pr dag? Det er det samme som en person fra Ghana bruger på 16 dage. Vidste du VIDSTE DU Når eleverne arbejder med Agent Footprint, vil de møde et antal popups, som vi har kaldt Vidste du Nedenstående er en samlet oversigt over alle de udsagn, som eleverne møder i denne

Læs mere

Afrikas størrelse undervurderes ofte. Kortet illustrerer, at Afrika er på størrelse med USA, Kina, Indien, Japan og Europa tilsammen.

Afrikas størrelse undervurderes ofte. Kortet illustrerer, at Afrika er på størrelse med USA, Kina, Indien, Japan og Europa tilsammen. Danmark Portugal Belgien Holland Spanien Frankrig Tyskland Schweiz Italien USA Østeuropa Indien Kina Indien del 2 Afrikas størrelse undervurderes ofte. Kortet illustrerer, at Afrika er på størrelse med

Læs mere

S P E C I A L. UGANDA en rejse til Nilens udspring

S P E C I A L. UGANDA en rejse til Nilens udspring S P E C I A L UGANDA en rejse til Nilens udspring CARITAS SPECIAL Man sk al bare følge Nil en hel e ve jen Kort om Uganda UGANDA Hvad er fattigdom? 12 ud af 100 børn dør inden deres 5 -års fødselsdag Det

Læs mere

I n d h o l d. 3 Introduktion. 5 Den internationale dimension. 6 Elevbogens opbygning. 7 Om etisk handel. 9 Sådan kan der arbejdes

I n d h o l d. 3 Introduktion. 5 Den internationale dimension. 6 Elevbogens opbygning. 7 Om etisk handel. 9 Sådan kan der arbejdes LÆRERVEJLEDNING Verden handler etisk og fair? COOP Skolekontakten samt Peter Bejder & Kaare Øster Layout: Søren Kirkemann Fotos: Forside: Peter Bejder, istockphoto, Stutterstock, Carsten Villadsen & Kaare

Læs mere

FORURENET VAND GØR FOLK SYGE

FORURENET VAND GØR FOLK SYGE F I V E Havdrup Skole 7.b - oktober 2010 FORURENET VAND GØR FOLK SYGE ALLE VED, AT DET ER USUNDT AT DRIKKE URENT VAND. MEN I ULANDENE HAR MAN OFTE IKKE ADGANG TIL ANDET. SIDE 5 Mærker der støtter en god

Læs mere

Tropisk træ i din hverdag. bæredygtig handel

Tropisk træ i din hverdag. bæredygtig handel Tropisk træ i din hverdag bæredygtig handel Her er et skærebræt. Og? - vil du nok sige. Det er jo bare et skærebræt! Både ja og nej. På den ene side er det et helt almindeligt skærebræt, som vi bruger

Læs mere

Philip Fisker og Emil Malthe Bæhr Christensen

Philip Fisker og Emil Malthe Bæhr Christensen Projektopgave - Mad Delemne - Madspild Vi har valgt delemnet madspild. Ifølge os er madspild et område, der ikke er belyst nok, selvom det er meget aktuelt i disse dage, hvor man snakker om klimaændringer

Læs mere

Midtbyskolen 6a - november 2010. Oversvømmelser gentager sig. Oversvømmelserne i Honduras ødelægger mere end økonomien

Midtbyskolen 6a - november 2010. Oversvømmelser gentager sig. Oversvømmelserne i Honduras ødelægger mere end økonomien Midtbyskolen 6a - november 2010 Oversvømmelser gentager sig Oversvømmelserne i Honduras ødelægger mere end økonomien Midtbyskolen 6a - november 2010 - side 2 Hvorfor så meget fattigdom i Afrika Store økonomiske

Læs mere

ARBEJDSHÆFTE ØVELSER OG UNDERSØGELSER

ARBEJDSHÆFTE ØVELSER OG UNDERSØGELSER ARBEJDSHÆFTE ØVELSER OG UNDERSØGELSER Mød verden livet i fattige lande Arbejdshæfte øvelser og undersøgelser Peter Bejder & Kaare Øster samt Meloni Serie: Udsigt til U-lande Forfattere: Peter Bejder &

Læs mere

FIC. FIC projekter i havnene i Tanzania og Kenya

FIC. FIC projekter i havnene i Tanzania og Kenya FIC FIC projekter i havnene i Tanzania og Kenya FIC Fagligt Internationalt Center Lygten 18,1 2400 København NV Tlf: 33 25 38 54 Fax: 33 25 56 10 fic@fic.dk www.fic.dk Projekterne foregår i et samarbejde

Læs mere

Peter Bejder & Kaare Øster GLOBAL LYKKE. rigdom i fattige lande TURBINE

Peter Bejder & Kaare Øster GLOBAL LYKKE. rigdom i fattige lande TURBINE Peter Bejder & Kaare Øster GLOBAL LYKKE rigdom i fattige lande TURBINE Peter Bejder & Kaare Øster samt Turbine Layout: Søren Kirkemann Tryk: Johnsen, Grenaa Printed in Denmark 2012 1. udgave, 1. oplag

Læs mere

Bondequiz Spørgsmål og svar på bondequiz fra og med runde 2

Bondequiz Spørgsmål og svar på bondequiz fra og med runde 2 Bondequiz Spørgsmål og svar på bondequiz fra og med runde 2 Runde 2 1. Hvilket af de nedennævnte problemer vil normalt være det mindste for landsbykvinder i mange u-lande? A) Der er for langt til indkøbsmuligheder.

Læs mere

Randers Millennium i folkeskolen

Randers Millennium i folkeskolen Fotograf: Pernille Bering Randers Millennium i folkeskolen Pædagogisk Udvikling Globalt ansvar i undervisningen Pædagogisk Udvikling og initiativet Randers Millennium er gået sammen om et tilbud til lærerne

Læs mere

Globalisering. Arbejdsspørgsmål

Globalisering. Arbejdsspørgsmål Globalisering Når man taler om taler man om en verden, hvor landene bliver stadig tættere forbundne og mere afhængige af hinanden. Verden er i dag knyttet sammen i et tæt netværk for produktion, køb og

Læs mere

Skoletræt - aldrig i livet! Der er penge i skidtet - genbrug styrter frem. To børn dør hvert minut af malaria

Skoletræt - aldrig i livet! Der er penge i skidtet - genbrug styrter frem. To børn dør hvert minut af malaria Der er penge i skidtet - genbrug styrter frem Nøvling Skole 6ab - oktober 2010 To børn dør hvert minut af malaria Skoletræt - aldrig i livet! Hiv/AIDS dræber millioner i Afrika, fordi mange ikke har råd

Læs mere

ZINZINO COFFEE PRODUKTKATALOG DANSK

ZINZINO COFFEE PRODUKTKATALOG DANSK ZINZINO COFFEE PRODUKTKATALOG DANSK INDHOLD 3 Kaffe - mere end bare kaffe 4 Forskel på kaffe 6 Rist smagen frem 7 Smag & aroma 8 FairTrademærke - for smagens skyld 11 Stor eller lille espresso 13 Espressomaskiner

Læs mere

Økologi. sender mugishas børn i skole. mennesker, mad og miljø. Find vej gennem morgenmadsjunglen. Guide til økologiske restauranter og cafeer

Økologi. sender mugishas børn i skole. mennesker, mad og miljø. Find vej gennem morgenmadsjunglen. Guide til økologiske restauranter og cafeer Medlemsmagasin for Økologisk Landsforening / nr. 5 vinter 2009 mennesker, mad og miljø Kostvejleder lise faurschou: få mere smag for pengene Find vej gennem morgenmadsjunglen Guide til økologiske restauranter

Læs mere

BØRN OG TOBAK I DEN TREDJE VERDEN

BØRN OG TOBAK I DEN TREDJE VERDEN 62 www.op-i-røg.dk GÅ OP I RØG Kræftens Bekæmpelse KAPITEL 7: BØRN OG TOBAK I DEN TREDJE VERDEN hvordan tobak påvirker børn i ulande www.op-i-røg.dk 63 Kapitel 7: Børn i tobaksproduktionen Meget tobak

Læs mere

Fair Trade Fight. Vejen til en bedre verden

Fair Trade Fight. Vejen til en bedre verden Fair Trade Fight Guide Vejen til en bedre verden Mellemfolkeligt Samvirke bekæmper fattigdom med indflydelse til verdens fattige gennem langsigtet udviklingsarbejde, det direkte møde mellem mennesker,

Læs mere

NR.1 APRIL 2012. B2Africa. Magasinet for danske investeringer i Afrika GRUNDFOS LIFELINK I KENYA S.4/ NOIR I UGANDA S.9/ SCANBECH I GHANA S.

NR.1 APRIL 2012. B2Africa. Magasinet for danske investeringer i Afrika GRUNDFOS LIFELINK I KENYA S.4/ NOIR I UGANDA S.9/ SCANBECH I GHANA S. Magasinet for danske investeringer i Afrika NR.1 APRIL 2012 B2Africa GRUNDFOS LIFELINK I KENYA S.4/ NOIR I UGANDA S.9/ SCANBECH I GHANA S.17/ B2Africa Et magasin fyldt med cases fra danske virksomheder

Læs mere

GLIMT AF GHANA BERETNINGER OM MENNESKER, SKOLER OG KAKAO

GLIMT AF GHANA BERETNINGER OM MENNESKER, SKOLER OG KAKAO Vidste du at Ghana er verdens næststørste producent af kakaobønner? Danmark købte og sendte slaver fra Guldkysten (i dag Ghana) over Atlanten til Dansk Vestindien? For at forbrænde en chokoladebar skal

Læs mere

www.nødhjælp.dk Mad til alle! Med et landbrug, der både er effektivt og klimavenligt

www.nødhjælp.dk Mad til alle! Med et landbrug, der både er effektivt og klimavenligt Hvordan ør vi det www.nødhjælp.dk Mad til alle! Med et landbrug, der både er effektivt og klimavenligt 21 Klimaforandringer og landbruget 4 Landbrugets udslip og muligheder 6 Udfordringer for et klimavenligt

Læs mere

BØRNENES U-LANDSKALENDER. Måne båden. Lærervejledning MIKALA KLUBIEN FOTOS: JØRGEN SCHYTTE

BØRNENES U-LANDSKALENDER. Måne båden. Lærervejledning MIKALA KLUBIEN FOTOS: JØRGEN SCHYTTE BØRNENES U-LANDSKALENDER Måne båden Lærervejledning MIKALA KLUBIEN FOTOS: JØRGEN SCHYTTE Danida i Niger Danidas arbejde i Niger er især fokuseret omkring landets store miljøproblemer. Vand er ikke nemt

Læs mere

Uganda - en unik oplevelse - landet og folket helt tæt på

Uganda - en unik oplevelse - landet og folket helt tæt på Uganda - en unik oplevelse - landet og folket helt tæt på 14 dages tur med dansk rejseleder pris pr person i dobbelt værelse kr. 24.975,- 2 afgange fra København med KLM via Amsterdam 24. oktober og 14.

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING GEPARD-DRENGEN

LÆRERVEJLEDNING GEPARD-DRENGEN LÆRERVEJLEDNING GEPARD-DRENGEN 2 GEPARD-DRENGEN, LÆRERVEJLEDNING FORFATTER: Michael Larsen FOTO: Jeppe Gudmundsen-Holmgreen, Michael Larsen m.fl. LAYOUT, REPRO OG PRODUKTION: Morten Bak, Grafisk Design,

Læs mere

Verden er skæv. Af Anne Mette Poulsen; Lene Poulsen Jensen

Verden er skæv. Af Anne Mette Poulsen; Lene Poulsen Jensen ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ 123456789,. - _ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå Verden er skæv Af Anne Mette Poulsen; Lene Poulsen Jensen Dette er en pdf-fil med Verden er skæv Filen er stillet til rådighed

Læs mere

DU STORE VERDEN. Af Troels Gollander

DU STORE VERDEN. Af Troels Gollander ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ 123456789,. - _ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå DU STORE VERDEN Af Troels Gollander Dette er en pdf-fil med Du store verden Filen er stillet til rådighed for elever med læsevanskeligheder.

Læs mere