Vi tror på udvikling gennem handel. Læs mere på

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vi tror på udvikling gennem handel. Læs mere på www.handelmedafrika"

Transkript

1 Afrika: Verdens 2. største kontinent Lande: 54 afrikanske lande findes på det afrikanske kontinent Befolkning: Ca. 1 milliard mennesker Antal afrikanske sprog: Der findes mere end 1000 afrikanske sprog Mest udbredte religioner: Kristendom og Islam Klima: Tropisk omkring Ækvator og subtropisk længst mod nord og syd. Højeste bjerg i Afrika: Kilimanjaro som ligger i Tanzania Afrika er et rigt og ressource stærkt kontinent men samtidig den del af verden, som har størst behov for udvikling. Vi i Coop ønsker at bidrage til at skabe en positiv udvikling i Afrika. Derfor har vi startet vores afrikanske vareserie Savannah, som er en lang række varer, som stammer fra Afrika syd for Sahara. Vi tror på, at vi gennem handel med Afrika kan medvirke til at skabe gode vilkår for afrikanere på tværs af det afrikanske kontinent. Det er det vi i Coop kalder bæredygtig handel.

2 Savannah grøntsager fra Kenya Oprindelsesland: Kenya Befolkning: Ca. 44 millioner mennesker Hovedstad: Nairobi (ca. 4 millioner mennesker) Klima: Generelt solrigt, tørt og ikke for varmt. Regnsæson typisk fra marts-maj og igen fra november-december Høsttid: 4 gange om året under den afrikanske sol. Kenya ligger i Østafrika ud til det indiske ocean og grænser op til Etiopien, somalia, Sydsudan, Tanzania og uganda. Kenyas flag er sort, rødt og grønt. Sort for folket, rødt for det blod, der gør os alle ens, og grønt for den frodige natur. I Kenya spiller landbrug en stor rolle og er vigtig for landets økonomi. Coop ønsker at bidrage til udviklingen af det kenyanske landbrug og derfor har Coop og CARE startet et grøntsagsprojekt i Kenya, som skal medvirke til at skabe en bedre indtjening blandt 300 kenyanske småbønder. Projektet er døbt Kilimo Biashara, som betyder kommercielt landbrug på Swahili. Bønderne dyrker de lækre og smagfulde bønner, slikærter og sukkerærter, som indgår i vareserien, Savannah.

3 Savannah chokolade fra Ghana Oprindelsesland: Ghana Befolkning: Ca millioner mennesker Hovedstad: Accra (ca. 2.3 millioner mennesker) Størrelse: Ca. 5 gange så stort som Danmark Sprog: Engelsk (officielt) og mere end 50 forskellige afrikanske sprog bl.a Akan og Ewe Landbrugsprodukter: Kakao, ris, jordnødder, majs, bananer, tømmer. Største eksportkilder: Olie, guld og kakao. Ghana er verdens næststørste kakaoproducent og ca. 15 % af al verdens kakao stammer fra Ghana Ghana ligger i det vestlige Afrika og grænser op til elfenbenskysten, Burkina Faso, Togo og Atlanterhavet. Allerede i 1600 tallet blev Ghana døbt guldkysten fordi der findes masser af guld i landet. Afrika producerer utallige gode og spændende varer, herunder kakao. Men fremstillingen af kakao foregår ofte ved brug af børnearbejde og det ønsker vi ikke i Coop. Derfor er Coop med til at bekæmpe børnearbejde i Ghana og samtidig sikre skolegang for ghanesiske børn. Når vi bidrager til, at de ghanesiske børn kommer i skole og får en uddannelse, medvirker vi til, at Savannah chokoladen produceres ansvarligt. Der findes tre Savannah chokolade i Coops butikker; chokolade med mint, chokolade med kaffe og mørk chokolade.

4 Savannah oksekød fra Namibia Oprindelsesland: Namibia Hovedstad: Windhoek ( mennesker) Befolkning: 2.4 millioner mennesker Befolkningstæthed: 2.6 pr. km 2 (verdens næstmindste) Klima: Tørt, ca. 300 solskinsdage om året Største eksportvarer: Diamanter, kobber, guld, zink, bly, uran, kød Største næringsvej: Jordbrug (50 % af befolkningen) Namibia ligger i den sydligste del af Afrika og grænser op til Angola, Zambia, Botswana og Syd Afrika. Namibia er ikke et fattigt afrikansk land, men fordi goderne er så ulige fordelt mellem den namibiske befolkning, lever de fleste af Namibias indbyggere i fattigdom. Det vil vi gerne være med til at ændre ved at give små kvægfarmere mulighed for at sælge deres kød til Coop. Inden det namibiske oksekød bliver solgt i Coops butikker skal det modne. Det tager ca. 6 uger. Når vi fragter Savannah kødet fra Namibia til Danmark sker det med skib. En rejse der meget passende tager ca. 6 uger. I løbet af sejlturen modner kødet, og det betyder, at det er modent og butiksklart, så snart det ankommer til Danmark og altså ikke skal ligge yderligere på køl. Ved at sejle kødet fra Namibia til Danmark reducerer vi vores klima-aftryk.

5 Savannah højlandskaffe fra Kenya Oprindelsesland: Kenya Befolkning: Ca. 44 millioner Hovedstad: Nairobi (ca. 4 millioner mennesker) Højeste bjerg i Kenya: Mount Kenya, som lagde navn til landet. Sprog: Engelsk og Swahili (officielle sprog) plus 42 forskellige originale sprog Klima: Generelt solrigt, tørt og ikke alt for varmt. Regnsæson typisk fra marts- maj og igen fra november-december Største indtægtskilder i Kenya: Kaffe, dernæst turisme Yndlingsdrik: Te Kaffe har egentlig sin oprindelse i Etiopien, men Kaffedyrkningen udbredtes hurtigt til andre dele af Afrika, blandt andet Kenya, som ligger i Østafrika. Savannah kaffen fra Kenya er en såkaldt højlandskaffe. Kaffen dyrkes nemlig på bjerget Mount Kenya. På Mount Kenya dyrkes Savannah kaffen under de bedste betingelser og det skyldes, at jordbunden på Mount Kenya er vulkansk aske, som er rig på næring. Det betyder, at kaffetræet som kaffebønnerne gror på får de nødvendige stoffer, som skal til for at kaffetræet kan vokse sig stærkt. Samtidig er klimaet den perfekte blanding af sol og regn, og kaffedyrkningen på Mount Kenya finder sted i den rette højde over havet. På Mount Kenya dyrkes kaffen typisk på små kaffefarme, hvor høsten foregår ved håndkraft for at bevare kaffebønnens gode kvalitet.

6 Savannah vanilje fra Uganda Oprindelsesland: Uganda Hovedstad: Kampala Befolkning: Ca mennesker Sprog: Swahili og engelsk (officielle sprog) Klima: Solrigt. Uganda er et alsidigt land og derfor varierer regnsæsonen alt efter hvor i landet man befinder sig. Uganda ligger i østafrika og grænser op til Kenya, Syd Sudan, den Demokratiske republik Congo, Rwanda og Tanzania. Uganda er et utroligt frodigt land og er blevet døbt Afrikas perle. Vanilje er frøkapsler af en tropisk orkidé. I Uganda vokser den tropiske orkidé i regnskovsjord på blandt andet bananpalmer, mango og guavatræer. Vanilje er et af verdens mest arbejdskrævende landbrugsprodukter og der kan gå helt op til tre år før vanilje blomstrer første gang. Savannah vaniljen er økologisk produceret og det betyder at vaniljen produceres på en måde hvor der tages størst mulig hensyn til miljøet og naturen. Samtidig er Savannah vaniljen produceret på Fairtrade vilkår. Fair Trade kendetegner en måde at handle på, hvor man giver mennesker i nogle af verdens fattigste lande muligheden for at handle på det store verdensmarked. Samtidig opnår de en fair betaling for deres arbejde.

7 Savannah yoghurt fra Uganda Oprindelsesland: Uganda Hovedstad: Kampala Befolkning: Ca mennesker Sprog: Swahili og engelsk (officielle sprog) Klima: Solrigt. Uganda er et alsidigt land og derfor varierer regnsæsonen alt efter hvor i landet man befinder sig. Uganda ligger i Østafrika og grænser op til Kenya, Syd Sudan, den Demokratiske republik Congo, Rwanda og Tanzania. Uganda er et frodig land og er blevet Afrikas perle Yoghurten er Thises bedste fra økologiske gårde i Jylland. Passionsfrugten og mangoen er solmodne, økologiske frugter fra Uganda. Med dansk yoghurt og mango og passionsfrugt fra Uganda, er Savannah yoghurten lavet af det bedste fra to kontinenter. Fælles for de to Savannah yoghurter er dog, at de er produceret økologisk med størst muligt hensyn til klima og miljø. Når Savannah yoghurten produceres økologisk sker det nemlig uden brug af sprøjtegifte, som piner landbrugsjorden. Du ved at Savannah yoghurten er produceret med omtanke for klima og miljø når du ser det røde, velkendte Ø-mærke på Savannah yoghurten.

8 Savannah druer fra Sydafrika Oprindelsesland: Sydafrika Hovedstæder: Pretoria, Kapstaden, Bloemfontein Sydafrikas første folkevalgte præsident: Nelson Mandela Befolkning: Ca. 50 millioner Officielle sprog: Engelsk, Afrikaans Klima: Generelt solrigt året rundt Sydafrika ligger i den sydligste del af det afrikanske kontinent med bjerge mod det Indiske Ocean og Atlanterhavet. Sydafrika grænser op til Namibia, Botswana, Mocambique, Zimbabwe, Lesotho og Swaziland. På grund af de mange befolkningsgrupper i forskellige farver bliver Sydafrika ofte betegnet som Regnbuelandet. Med et solrigt og subtropisk klima er det sydafrikanske klima optimalt til at dyrke saftige og velsmagende druer. Så når de friske druer begynder at blive en mangelvare i de nordiske lande går de første høstarbejdere i gang med at plukke druer i Sydafrika. Med plukning, pakning og transport af de Sydafrikanske druer er mange hænder i arbejde og mange mennesker får mulighed for at tjene til dagen og vejen, og skabe de bedste betingelser for dem selv og deres familier.

9 Savannah Roser fra Kenya Oprindelsesland: Kenya Befolkning: Ca. 44 millioner Hovedstad: Nairobi (ca. 4 millioner mennesker) Sprog: Engelsk og Swahili (officielle sprog) plus 42 forskellige originale sprog Klima: Generelt solrigt, tørt og ikke alt for varmt. Regnsæson typisk fra marts- maj og igen fra november-december Kenya ligger i Østafrika ud til det Indiske Ocean og grænser op til Etiopien, Somalia, Sydsudan, Tanzania og Uganda. Kenyas flag er sort, rødt og grønt. Sort for folket, rødt for det blod, der gør os alle ens, og grønt for den frodige natur. Det er blandt andet på grund af den frodige natur og solen, at roser er en blomstrende forretning i Kenya. På tværs af landet giver roser arbejde til omkring kenyanere. Alle Savannah roser er Fairtrade certificerede. Fair Trade kendetegner en måde at handle på, hvor man giver mennesker i nogle af verdens fattigste lande muligheden for at handle på det store verdensmarked. Samtidig får de en fair betaling for deres arbejde.

10 Savannah Sort te fra Tanzania Oprindelsesland: Tanzania Hovedstad: Dodoma Største by: Dar-Es-Salaam Befolkning: Ca. 46 millioner mennesker Sprog: Swahili og engelsk (officielle sprog) Afrikas højeste bjerg: Kilimanjaro Klima: Varmt til tempereret klima, Tanzania har to regntider, en lang og tung fra martsmaj, og en kortere lettere fra November-januar. Tanzania er et land på Afrikas østkyst og grænser op til Kenya, Uganda, Rwanda, Burundi, Den Demokratiske Republik Congo, Zambia, Malawi og Mocambique. Savannah sort te fra Tanzania dyrkes på den første farm i Afrika, der dyrkede økologisk te på Fairtrade vilkår. På Luponde Estate har tebuskene de bedste betingelser. Højt oppe i de grønne bjerge i det sydlige Tanzania er regnen tilpas, og solen rigelig, men ikke for hård. Kvaliteten af te bliver bedre jo højere oppe den dyrkes. Jo højere oppe teen dyrkes des koldere er det og derfor vokser teen langsommere samtidig med, at den får en bedre smag. En tebusk, som vokser frit i naturen kan blive op til 16 meter høj, hvis den får lov til at vokse i fred.

Libyen. Selvstændighed år 1951 Antal indbyggere Befolkningstilvækst 1,9 % Arealstørrelse km 2. Største by (Tripoli)

Libyen. Selvstændighed år 1951 Antal indbyggere Befolkningstilvækst 1,9 % Arealstørrelse km 2. Største by (Tripoli) Egypten Libyen Tunesien Kairo Tripoli, Tunis Selvstændighed år 1922 Antal indbyggere 97.583.002 Befolkningstilvækst 1,95 % Arealstørrelse 1.001.450 km 2 76.600 kr. 2629 m Største by (Kairo) 7.734.614 72,51

Læs mere

Geografi - Kaffedyrkning og Fairtrade

Geografi - Kaffedyrkning og Fairtrade Geografi - Kaffedyrkning og Fairtrade Vedlagt er nogle sider om kaffedyrkning. Hvad skal der til for at dyrke kaffe? Hvilken betydning har kaffe for samfundet? Osv. Inden du går i gang med besvarelsen

Læs mere

GEOGRAFI UNDERVISNINGSMATERIALE

GEOGRAFI UNDERVISNINGSMATERIALE GEOGRAFI UNDERVISNINGSMATERIALE 2 MELLEMAMERIKA OPGAVE 2. Indtegn på kortet over Mellemamerika ækvators linje, og forklar med egne ord, hvordan klimaet og naturen ser ud omkring ækvator. OPGAVE 1. På kortet

Læs mere

GEOGRAFI UNDERVISNINGSMATERIALE

GEOGRAFI UNDERVISNINGSMATERIALE GEOGRAFI UNDERVISNINGSMATERIALE På Kaffeinfo.dk finder du information om kaffe, der kan bruges som baggrundsviden til opgaverne. Derudover skal du finde informationer på nettet eller biblioteket. God fornøjelse

Læs mere

GEOS. 1.1 Libyen og vandet (1) DEN BLÅ PLANET VAND BETINGELSEN FOR LIV OASER

GEOS. 1.1 Libyen og vandet (1) DEN BLÅ PLANET VAND BETINGELSEN FOR LIV OASER DEN BLÅ PLANET VAND BETINGELSEN FOR LIV OASER 1.1 Libyen og vandet (1) Formål: At placere Libyen på verdenskortet. Materialer: Atlas og internet. Du skal hente oplysninger om Libyen i et atlas og på internettet.

Læs mere

På www.teinfo.dk finder du en masse information om te og teens geografi, der kan bruges som baggrundsviden til at løse opgaverne.

På www.teinfo.dk finder du en masse information om te og teens geografi, der kan bruges som baggrundsviden til at løse opgaverne. Biologi På www.teinfo.dk finder du en masse information om te og teens geografi, der kan bruges som baggrundsviden til at løse opgaverne. Teksterne finder du under punktet Undervisning på teinfo.dk. Derudover

Læs mere

Den vestafrikanske republik,

Den vestafrikanske republik, Togo Alliance TOGO Den vestafrikanske republik, Togo, grænser op til Benin mod øst, til Ghana mod vest, til Burkina Faso mod nord og til Guineabugten mod syd. Ved kysten ligger hovedstaden, Lomé, og her

Læs mere

Folkeskolens afgangsprøve Maj 2013. Geografi. Elevnavn: Elevnummer: Skole: Hold: 1/22 G2

Folkeskolens afgangsprøve Maj 2013. Geografi. Elevnavn: Elevnummer: Skole: Hold: 1/22 G2 Folkeskolens afgangsprøve Maj 2013 G2 Elevnavn: Elevnummer: Skole: Hold: Elevens underskrift Tilsynsførendes underskrift 1/22 G2 Indledning Sukkerrør transporteres fra mark til sukkerfabrik, Fiji. Kaare

Læs mere

Sydafrika NATUR, MILJØ OG MENN ESKER PETER BEJDER. Sydafrika - NATUR, MILJØ OG MENNESKER. Sydafrika natur, miljø og

Sydafrika NATUR, MILJØ OG MENN ESKER PETER BEJDER. Sydafrika - NATUR, MILJØ OG MENNESKER. Sydafrika natur, miljø og Omslag-:Layout 1 23/2/1 1.1 Side 1 GEOGRAFISKE BRÆNDPUNKTER GEOGRAFISKE BRÆNDPUNKTER Peter Bejder mennesker tager dig med til Sydafrika og fortæller om samspillet mellem mennesker og natur. Der er fokus

Læs mere

2013 Serious Games Interactive ApS, All Rights Reserved ELEV OPGAVER

2013 Serious Games Interactive ApS, All Rights Reserved ELEV OPGAVER 2013 Serious Games Interactive ApS, All Rights Reserved ELEV OPGAVER INDHOLD Introduktion 3 Opgaver 4 Tema 1. 4 Hungersnød forårsaget af klimaforandringer og tørke. 4 Tema 2. 5 Udenlandsk indblanding.

Læs mere

Folkeskolens afgangsprøve August 2007 Geografi - facitliste

Folkeskolens afgangsprøve August 2007 Geografi - facitliste August 2007 1/23 G5 Indledning Norden Danmark, Norge, Sverige og Finland kaldes sammen med Island for de nordiske lande. På mange områder er der tætte bånd mellem befolkningerne i de nordiske lande. De

Læs mere

Velkommen. Jonas Brunsnæs. Projektleder i Coop Danmark. Bosat i Athi River, Kenya. Gift med Alice Brunsnæs. Søn på 2 år, Michael (samt ny på vej)

Velkommen. Jonas Brunsnæs. Projektleder i Coop Danmark. Bosat i Athi River, Kenya. Gift med Alice Brunsnæs. Søn på 2 år, Michael (samt ny på vej) Velkommen Jonas Brunsnæs Projektleder i Coop Danmark Bosat i Athi River, Kenya Gift med Alice Brunsnæs Søn på 2 år, Michael (samt ny på vej) Program Cirkel Kaffe Historien Kaffens rejse: Fra Træ til Kop

Læs mere

Bondequiz Spørgsmål og svar på bondequiz fra og med runde 2

Bondequiz Spørgsmål og svar på bondequiz fra og med runde 2 Bondequiz Spørgsmål og svar på bondequiz fra og med runde 2 Runde 2 1. Hvilket af de nedennævnte problemer vil normalt være det mindste for landsbykvinder i mange u-lande? A) Der er for langt til indkøbsmuligheder.

Læs mere

Benin S KO L E S Y S T E M

Benin S KO L E S Y S T E M Benin Alliance BENIN Den vestafrikanske republik, Benin (tidligere Dahomey), grænser op til Nigeria mod øst, til Burkina Faso og Niger mod nord, til Togo mod vest og til Guinea-bugten mod syd. Hovedstaden

Læs mere

Markedsanalyse. Flere danskere kender og køber Fairtrade. 30. juni 2016

Markedsanalyse. Flere danskere kender og køber Fairtrade. 30. juni 2016 Markedsanalyse 30. juni 2016 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Flere danskere kender og køber Fairtrade Highlights: Fairtrade-mærket har en

Læs mere

IBIS Analyse Kapitalflugt overskygger dansk udviklingsbistand

IBIS Analyse Kapitalflugt overskygger dansk udviklingsbistand IBIS Analyse Kapitalflugt overskygger dansk udviklingsbistand Af: Tobias Clausen, Policy Assistant, IBIS og Oliver Graner Sæbye, Policy & Research Officer, IBIS, November 2012 Hvert år forsvinder hundredvis

Læs mere

Projektformål Land Budget (DKK) Periode. Støtte til distriktsbaserede handicaporganisationer (fase3) Uganda

Projektformål Land Budget (DKK) Periode. Støtte til distriktsbaserede handicaporganisationer (fase3) Uganda Finansudvalget 2012-13 Aktstk. 59 endeligt svar på 6 spørgsmål 6 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET Besvarelse af spørgsmål 6 af 29. januar 2013 om Akt 59 til udviklingsministeren fra Finansudvalget. Aktstk.

Læs mere

SLUTAKT. AF/ACP/CE/2005/da 1

SLUTAKT. AF/ACP/CE/2005/da 1 SLUTAKT AF/ACP/CE/2005/da 1 AF/ACP/CE/2005/da 2 De befuldmægtigede for: HANS MAJESTÆT BELGIERNES KONGE, PRÆSIDENTEN FOR DEN TJEKKISKE REPUBLIK, HENDES MAJESTÆT DANMARKS DRONNING, PRÆSIDENTEN FOR FORBUNDSREPUBLIKKEN

Læs mere

Kap Verde. snedker eller elektriker. Eller en videregående uddannelse som for eksempel skolelærer. SKOLESYSTEM

Kap Verde. snedker eller elektriker. Eller en videregående uddannelse som for eksempel skolelærer. SKOLESYSTEM Kap Verde Alliance KAP VERDE Den lille, klippefyldte ø-republik, Kap Verde, ligger i Atlanterhavet ud for Vestafrikas kyst. Befolkningen på 426.998 mennesker bor fordelt på i alt ni øer, der er af vulkansk

Læs mere

#stand4fairness - sit4brunch

#stand4fairness - sit4brunch #stand4fairness - sit4brunch Hver dag arbejder fattige bønder og arbejdere for at høste 80 procent af verdens fødevarer Hver dag arbejder fattige bønder og arbejdere for at høste 80 procent af verdens

Læs mere

GEOS. 1.1 Sydafrika og guldet (2) RÅSTOFFER GULD I SYDAFRIKA GULD

GEOS. 1.1 Sydafrika og guldet (2) RÅSTOFFER GULD I SYDAFRIKA GULD RÅSTOFFER GULD I SYDAFRIKA GULD 1.1 Sydafrika og guldet (2) Dette cirkeldiagram viser verdens 10 største guldproducenter og deres andel af verdens guldproduktion. Uzbekistan 3,0 % Andre 35,2 % Kina 11,8

Læs mere

Bæredygtig. Spare og låne grupper MAD. Skov KLIMA JORD HANDEL. 1 CARE Danmarks arbejde. Foto: Nepal / CARE - / Lucy Beck

Bæredygtig. Spare og låne grupper MAD. Skov KLIMA JORD HANDEL. 1 CARE Danmarks arbejde. Foto: Nepal / CARE - / Lucy Beck AREs arbejde Spare og låne grupper Bæredygtig Skov MAD KLIMA JORD HANDEL Foto: Nepal / CARE - / Lucy Beck 1 OM CARE DANMARK Fattigdom og klimaforandringer truer hver dag millioner af mennesker og deres

Læs mere

Ingen forældre. synes, at deres børn skal arbejde

Ingen forældre. synes, at deres børn skal arbejde Interview Heick og Brygmann i Afrika Ingen forældre synes, at deres børn skal arbejde Debatten om børnearbejde er blusset op igen efter en dokumentarfilm om kakaobøndernes levevilkår. Derfor rejste Annette

Læs mere

BILAG. til. Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet

BILAG. til. Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 2.12.2015 COM(2015) 597 final ANNEXES 1 to 5 BILAG til Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet om oplysninger om indvirkningen på budgettet af den årlige

Læs mere

Danmarks Indsamling 2011. Det nye Afrika

Danmarks Indsamling 2011. Det nye Afrika Danmarks Indsamling 2011 Det nye Afrika Fremtiden er de unges. Unge repræsenterer håb og mod. Men på et kontinent, hvor uddannelse er svær at få, arbejdsløsheden ekstrem og dødeligheden høj, har Afrikas

Læs mere

Vidste du, at man i USA i gennemsnit bruger 575 liter vand pr person pr dag? Det er det samme som en person fra Ghana bruger på 16 dage.

Vidste du, at man i USA i gennemsnit bruger 575 liter vand pr person pr dag? Det er det samme som en person fra Ghana bruger på 16 dage. VIDSTE DU Når eleverne arbejder med Agent Footprint, vil de møde et antal pop-ups, som vi har kaldt Vidste du Nedenstående er en samlet oversigt over alle de udsagn, som eleverne møder i denne kategori.

Læs mere

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0424 Offentligt

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0424 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0424 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 11.6.2004 KOM(2004) 424 endelig. Forslag til RÅDETS FORORDNING om fastsættelse af de justeringskoefficienter,

Læs mere

Udenlandske statsborgere, alle af udenlandsk herkomst og efterkommere pr. 1. januar 2015 samt religionsfordeling i hjemlande

Udenlandske statsborgere, alle af udenlandsk herkomst og efterkommere pr. 1. januar 2015 samt religionsfordeling i hjemlande statsborgere, alle af herkomst og efterkommere pr. 1. januar 2015 samt religionsfordeling i hjemlande EU Belgien 1.042 1.200 107 Majoritet Bulgarien 7.222 7.516 447 84% 12% 4% Cypern 80 177 26 78% 18%

Læs mere

100 der Beilagen XXIII. GP - Beschluss NR - 44 Schlussakte dänisch (Normativer Teil) 1 von 11 SLUTAKT. AF/ACP/CE/2005/da 1

100 der Beilagen XXIII. GP - Beschluss NR - 44 Schlussakte dänisch (Normativer Teil) 1 von 11 SLUTAKT. AF/ACP/CE/2005/da 1 100 der Beilagen XXIII. GP - Beschluss NR - 44 Schlussakte dänisch (Normativer Teil) 1 von 11 SLUTAKT AF/ACP/CE/2005/da 1 2 von 11 100 der Beilagen XXIII. GP - Beschluss NR - 44 Schlussakte dänisch (Normativer

Læs mere

Udlandstakster og landezoner Telenor og TDC

Udlandstakster og landezoner Telenor og TDC Udlandstakster og landezoner og Udlandstakster fra/til Europa Nordamerika verden 1 verden 2 Europa kr. 6,400 kr. 6,400 Nordamerika verden 1 kr. 12,400 kr. 12,400 verden 2 SMS, MMS og i pågældende zone

Læs mere

Undersøgelse af viden om globale forhold blandt 9. kl. Elever. Policy Advice/Timbuktu Fonden

Undersøgelse af viden om globale forhold blandt 9. kl. Elever. Policy Advice/Timbuktu Fonden t Undersøgelse af viden om globale forhold blandt 9. kl. Elever Policy Advice/Timbuktu Fonden 20. maj 2014 AARHUS COPENHAGEN MALMÖ OSLO SAIGON STAVANGER VIENNA 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Baggrund... 3 2.

Læs mere

Vidste du, at man i USA i gennemsnit bruger 575 liter vand pr person pr dag? Det er det samme som en person fra Ghana bruger på 16 dage.

Vidste du, at man i USA i gennemsnit bruger 575 liter vand pr person pr dag? Det er det samme som en person fra Ghana bruger på 16 dage. Vidste du VIDSTE DU Når eleverne arbejder med Agent Footprint, vil de møde et antal popups, som vi har kaldt Vidste du Nedenstående er en samlet oversigt over alle de udsagn, som eleverne møder i denne

Læs mere

ET PROBLEM MANGE LØSNINGER

ET PROBLEM MANGE LØSNINGER LEKTION 5E ET PROBLEM MANGE LØSNINGER DET SKAL I BRUGE Tegneredskaber Billeder om ulighed LÆRINGSMÅL 1. I kan fortælle om, hvordan vores måde at leve på er forskellig alt e er, hvor i verden vi bor, og

Læs mere

Udlandstakster og landezoner Telenor og TDC

Udlandstakster og landezoner Telenor og TDC Udlandstakster og landezoner og Udlandstakster fra/til Europa Nordamerika verden 1 verden 2 Europa kr. 6,400 kr. 6,400 Nordamerika verden 1 kr. 12,400 kr. 12,400 verden 2 Den angivne takst for tale, er

Læs mere

Den vestafrikanske republik, op til Algeriet mod nordøst, Niger mod øst, Burkina Faso, Elfenbenskysten

Den vestafrikanske republik, op til Algeriet mod nordøst, Niger mod øst, Burkina Faso, Elfenbenskysten Mali Alliance MALI Den vestafrikanske republik, Mali, grænser op til Algeriet mod nordøst, Niger mod øst, Burkina Faso, Elfenbenskysten og Guinea mod syd samt Senegal og Mauretanien mod vest. Hovedstaden

Læs mere

Udenlandske statsborgere, alle af udenlandsk herkomst og efterkommere 1. januar 2018 samt religionsfordeling i hjemlande

Udenlandske statsborgere, alle af udenlandsk herkomst og efterkommere 1. januar 2018 samt religionsfordeling i hjemlande statsborgere, herkomst og efterkommere 1. januar 2018 samt religionsfordeling i hjemlande borgere Herkomst Kristne Muslimer Jøder Hinduer Buddhister Andre EU Belgien 1.187 1.477 137 Majoritet Bulgarien

Læs mere

Økologisk og konventionelt landbrug i Egypten

Økologisk og konventionelt landbrug i Egypten Økologisk og konventionelt landbrug i Egypten Eksportsamarbejdsmuligheder for danske frugt- og grønsagsproducenter Af Dr. Paul Rye Kledal Slide 1 Globalisering af økologisk jordbrug: WWW.GLOBALORG.DK (2006-2010)

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om udlændinges adgang til Danmark på grundlag af visum

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om udlændinges adgang til Danmark på grundlag af visum BEK nr 202 af 27/02/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2017 Ministerium: Udlændinge- og Integrationsministeriet Journalnummer: Udlændinge- og Integrationsmin., j.nr. 2016-7734 Senere ændringer til

Læs mere

November. Udrejseform Skønnet udrejst Påset udrejst Selv udrejst År til dato Måned. Ledsaget udrejst

November. Udrejseform Skønnet udrejst Påset udrejst Selv udrejst År til dato Måned. Ledsaget udrejst fordelt på udrejseform i forbindelse med den seneste registrerede udrejse/udsendelse i perioden ' '` 1 Afghanistan 3 52 26 373 6 103 2 16 37 544 Albanien... 1. 3... 4 Algeriet. 6 4 83 1 46 1 1 6 136 Armenien.

Læs mere

Bæredygtighed og etisk handel - er det vigtigt for børn og unge i dag?

Bæredygtighed og etisk handel - er det vigtigt for børn og unge i dag? Bæredygtighed og etisk handel - er det vigtigt for børn og unge i dag? De næste 45 minutter. Hvad er Coop og Coop Skolekontakten? 10:30 1. Global handel Hvad er det for en verden, vi handler i? Hvad betyder

Læs mere

ET PROBLEM MANGE LØSNINGER

ET PROBLEM MANGE LØSNINGER LEKTION 5E ET PROBLEM MANGE LØSNINGER DET SKAL I BRUGE Tegneredskaber LÆRINGSMÅL 1. (4. klasse) Livsgrundlag og produktion. I kan fortælle om, hvordan vores måde at leve på er forskellig alt efter, hvor

Læs mere

Udenlandske statsborgere, alle af udenlandsk herkomst og efterkommere 1. januar 2016 samt religionsfordeling i hjemlande

Udenlandske statsborgere, alle af udenlandsk herkomst og efterkommere 1. januar 2016 samt religionsfordeling i hjemlande statsborgere, herkomst og efterkommere. januar 06 samt religionsfordeling i hjemlande EU Belgien 986.56 3 Majoritet Bulgarien 8.040 8.476 53 84% 7,8% Cypern 08 95 6 94%,8% Estland.4.56 30 9% Finland.670

Læs mere

Kakao. Kakaotræet - udbredelse. Kakaoens historie. Kakao og chokolade

Kakao. Kakaotræet - udbredelse. Kakaoens historie. Kakao og chokolade Kakao Ghana er verdens næststørste producent af kakaobønner. Landet producerer cirka 600-700.000 tons om året, hvilket udgør omkring 15 % af den samlede verdensproduktion. Kun Elfenbenskysten producerer

Læs mere

Folkeskolens afgangsprøve Maj 2010 Geografi Facitliste

Folkeskolens afgangsprøve Maj 2010 Geografi Facitliste Folkeskolens afgangsprøve Maj 2010 1/23 G3 Indledning På rejse fra Uganda til New Zealand Opgavesættet omhandler enkelte lande rundt om i verden. Rejsen begynder i Uganda i Afrika. Den fortsætter til Island

Læs mere

Flygtningelande 2007

Flygtningelande 2007 Flygtningelande 2007 Dækningsgrad på baggrund Asylprocent Danmarks Statistik har dannet en ny variabel for indvandrere og efterkommere, som det er nærmere beskrevet i i Danmark 2008, kapitel 2. For at

Læs mere

UNDERVISERARK / FACIT

UNDERVISERARK / FACIT Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest) Blåhval Giraf Kolibri Søhest Er verdens største dyr Lever på savannen i Afrika Er en fugl Er en fisk Kan blive op til 33 meter lang Er verdens højeste

Læs mere

!" " # $% & ' ( # ) #! % * ' &% & ' +, -.%. '! """ -&/% / '!""!" "!"".!" " -, 0 %1 2 0!! " # + *! * ) ( &'! " # $! %!

!  # $% & ' ( # ) #! % * ' &% & ' +, -.%. '!  -&/% / '!! !.!  -, 0 %1 2 0!!  # + *! * ) ( &'!  # $! %! !""#$%&'(#) #!%*'&%&'+,-.%.'!""" -&/%/'!""!""!"".!""-, 0%12 0!!"# &'()*!*+!" # $! %! $%"" & 2008 2009 2010 Antal indvandrere og efterkommere Århus 40.835 42.993 43.933 Region Midtjylland 91.964 97.274

Læs mere

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0800 Offentligt

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0800 Offentligt Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0800 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 14.12.2006 KOM(2006) 800 endelig Forslag til RÅDETS FORORDNING om fastsættelse af de justeringskoefficienter,

Læs mere

Europaudvalget 2001 KOM (2001) 0306 Offentligt

Europaudvalget 2001 KOM (2001) 0306 Offentligt Europaudvalget 2001 KOM (2001) 0306 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 15.6.2001 KOM(2001) 306 endelig Forslag til RÅDETS FORORDNING om fastsættelse af de justeringskoefficienter,

Læs mere

ÆNDRINGSFORSLAG 1-4. DA Forenet i mangfoldighed DA 21012/2026(INI) Udkast til udtalelse Michèle Striffler, (PE496.

ÆNDRINGSFORSLAG 1-4. DA Forenet i mangfoldighed DA 21012/2026(INI) Udkast til udtalelse Michèle Striffler, (PE496. EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udviklingsudvalget 10.10.2012 21012/2026(INI) ÆNDRINGSFORSLAG 1-4 Michèle Striffler, (PE496.311v01-00) om EU's strategi for Afrikas Horn (21012/2026(INI)) AM\915399.doc PE497.861v01-00

Læs mere

Appetitvækkende rollespil om verdens uligheder. Uretfærdig middag

Appetitvækkende rollespil om verdens uligheder. Uretfærdig middag Appetitvækkende rollespil om verdens uligheder Uretfærdig middag Befolkning Vand Verdens befolkning har meget forskellige levevilkår. Du mærkede nogle af forskellene på din egen krop ved den uretfærdige

Læs mere

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 22. juli 2019.

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 22. juli 2019. PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 22. juli 2019. Afghanistan 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Albanien 3,95 9,15 9,15 14,00 5,15 4,00 75,00 Algeriet 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Andorra

Læs mere

MØD VERDEN Mød verden livet i fattige lande www.emu.dk/tema/ulande Om serien Klik ind på www.emu.dk/tema/ulande

MØD VERDEN Mød verden livet i fattige lande www.emu.dk/tema/ulande Om serien Klik ind på www.emu.dk/tema/ulande MØD VERDEN P E T E R B E J D E R & K A A R E Ø S T E R MØD VERDEN LIVET I FATTIGE LANDE Udsigt til U-lande Mød verden livet i fattige lande Peter Bejder & Kaare Øster samt Meloni Serie: Udsigt til U-lande

Læs mere

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 1. juli 2014.

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 1. juli 2014. Afghanistan 3,95 11,45 11,45 14,00 6,50 10,00 2,50 100 kr. Albanien 3,95 7,95 7,95 14,00 3,20 6,00 2,50 60 kr. Algeriet 3,95 11,45 11,45 14,00 6,50 10,00 2,50 100 kr. Andorra 3,95 7,95 7,95 14,00 3,20

Læs mere

DET SYDLIGE AFRIKA MED IFU SOM KOMMERCIEL PARTNER

DET SYDLIGE AFRIKA MED IFU SOM KOMMERCIEL PARTNER DET SYDLIGE AFRIKA MED IFU SOM KOMMERCIEL PARTNER DET SYDLIGE AFRIKA ER PÅ VEJ FREM Det går fremad i det sydlige Afrika. Mocambique og Zambia er blandt de ti lande, der i de kommende år vil have den højeste

Læs mere

PKA investeringer i Afrika

PKA investeringer i Afrika PKA AIP A/S Ny Kongensgade 0, st. DK-7 Copenhagen K DANSKE ARK medlemsmøde PKA investeringer i Afrika 6. maj 0 BAGGRUND PKA AIP er en del af PKA-strukturen og er etableret med henblik på at varetage PKA

Læs mere

Internationale priser med Lebara STANDARD Destination Fastnet, kr. pr. min Mobil, kr. pr. min.

Internationale priser med Lebara STANDARD Destination Fastnet, kr. pr. min Mobil, kr. pr. min. Afghanistan 0.59 kr. 1.49 kr. Albanien 0.49 kr. 1.79 kr. Algeriet 0.29 kr. 2.49 kr. Amerikansk Samoa 6.69 kr. 6.69 kr. Andorra 0.01 kr. 1.59 kr. Angola 1.50 kr. 1.85 kr. Anguilla 10.09 kr. 10.09 kr. Antarktis

Læs mere

Internationale priser med Lebara NATIONAL & Lebara STANDARD Destination Fastnet /min Mobil /min

Internationale priser med Lebara NATIONAL & Lebara STANDARD Destination Fastnet /min Mobil /min ÆKVATORIAL GUINEA 1.99 kr. 1.99 kr. AFGHANISTAN 59 øre 1.49 kr. ALBANIEN 49 øre 1.79 kr. ALGERIET 29 øre 2.49 kr. AMERIKANSK SAMOA 6.69 kr. 6.69 kr. ANDORRA 1 øre 1.59 kr. ANGOLA 1.50 kr. 1.85 kr. ANGUILLA

Læs mere

ØKOLOGISK HAVTORN ØKOLOGISK HAVTORN VIN. Se hele sortimentet på www.biogan.dk ØKOLOGISK HAVTORN MARMELADE M/AGAVESIRUP

ØKOLOGISK HAVTORN ØKOLOGISK HAVTORN VIN. Se hele sortimentet på www.biogan.dk ØKOLOGISK HAVTORN MARMELADE M/AGAVESIRUP NYHEDER OG TILBUD MAJ/JUNI 2014 ØKOLOGISK HAVTORN Køb 2 varianter og få 5% rabat Køb 4 varianter og få 10% rabat Nyd et glas vin lavet af havtorn og ikke andet. Havtorn vin har en frisk smag Nyd den kold,

Læs mere

Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest)

Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest) Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest) Blåhval Giraf Kolibri Søhest Er verdens største dyr Lever på savannen i Afrika Er en fugl Er en fisk Kan blive op til 33 meter lang Er verdens højeste

Læs mere

Den kaffe du drikker, kan være med til at forandre verden

Den kaffe du drikker, kan være med til at forandre verden Den kaffe du drikker, kan være med til at forandre verden 1 For hvert kilo miofino kaffe, du køber, går 1 krone til kaffebønderne og deres familier i Rwanda. Det hele startede med en vision om, at Selecta

Læs mere

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 15.maj 2019.

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 15.maj 2019. øvrige i et i et fra et Bruge data i et Afghanistan 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Albanien 3,95 9,15 9,15 14,00 5,15 5,15 4,00 75,00 Algeriet 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00

Læs mere

BILAG. Ændret forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

BILAG. Ændret forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.3.2018 COM(2018) 139 final ANNEXES 1 to 4 BILAG Ændret forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om fastlæggelse af listen over de tredjelande, hvis statsborgere

Læs mere

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 23. februar 2015.

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 23. februar 2015. Afghanistan 3,95 11,45 11,45 14,00 10,14 10,00 2,50 100,00 Albanien 3,95 7,95 7,95 14,00 3,88 6,00 2,50 60,00 Algeriet 3,95 11,45 11,45 14,00 10,14 10,00 2,50 100,00 Andorra 3,95 7,95 7,95 14,00 3,88 6,00

Læs mere

Folkeskolens afgangsprøve December 2013. Geografi. Elevnavn: Elevnummer: Skole: Hold: 1/22 G3

Folkeskolens afgangsprøve December 2013. Geografi. Elevnavn: Elevnummer: Skole: Hold: 1/22 G3 Folkeskolens afgangsprøve December 2013 G3 Elevnavn: Elevnummer: Skole: Hold: Elevens underskrift Tilsynsførendes underskrift 1/22 G3 Folkeskolens afgangsprøve 2013 Indledning Marked i Goa, Indien. Ditte

Læs mere

Kina i dag. Kina i dag

Kina i dag. Kina i dag Kina i dag Kina i dag I Kina bor der cirka 1,3 milliard indbyggere. 300 millioner af dem er lige så rige eller meget rigere end folk i Danmark. 1 milliard kinesere er fattige. Der er stor forskel på, hvordan

Læs mere

Kenya: Fra Bistand til Business -Hvordan?

Kenya: Fra Bistand til Business -Hvordan? Kenya: Fra Bistand til Business -Hvordan? Kenya Landeprofil Nøgletal og økonomi Befolkning: 45 mio. Største og mest diversificerede økonomi i Østafrika Transportknudepunkt for Østafrika gennem havnen I

Læs mere

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 14. september 2017.

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 14. september 2017. fra et Bruge data Afghanistan 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Albanien 3,95 9,15 9,15 14,00 5,15 5,15 4,00 75,00 Algeriet 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Andorra 3,95 9,15

Læs mere

Bistand & sikkerhed? DIIS, 3. februar 2012 DIIS DANISH INSTITUTE FOR INTERNATIONAL STUDIES

Bistand & sikkerhed? DIIS, 3. februar 2012 DIIS DANISH INSTITUTE FOR INTERNATIONAL STUDIES Bistand & sikkerhed? DIIS, 3. februar 2012 Lov om udviklingssamarbejde 1971: støtte samarbejdslandenes regeringer i at opnå økonomisk vækst for derigennem at sikre social fremgang og politisk uafhængighed

Læs mere

PRISER I UDLANDET 3Business Priser gælder fra 26. september 2016.

PRISER I UDLANDET 3Business Priser gælder fra 26. september 2016. i et Afghanistan 3,16 11,20 11,20 11,20 11,20 3,20 80,00 Albanien 3,16 7,32 7,32 11,20 4,12 3,20 60,00 Algeriet 3,16 11,20 11,20 11,20 11,20 3,20 80,00 Amerikanske Jomfruøer 3,16 * 9,56 * 9,56 11,20 9,56

Læs mere

PRISER I UDLANDET 3Business Priser gælder fra 23. februar 2015.

PRISER I UDLANDET 3Business Priser gælder fra 23. februar 2015. samtaler Afghanistan 3,16 9,16 9,16 11,20 8,11 8,00 2,00 80,00 Albanien 3,16 6,36 6,36 11,20 3,10 4,80 2,00 48,00 Algeriet 3,16 9,16 9,16 11,20 8,11 8,00 2,00 80,00 Andorra 3,16 6,36 6,36 11,20 3,10 4,80

Læs mere

Kampen om at producere bæredygtigt er gået ind. Bæredygtighed er et plus-ord, som alle er enige om rummer noget godt.

Kampen om at producere bæredygtigt er gået ind. Bæredygtighed er et plus-ord, som alle er enige om rummer noget godt. Kampen om at producere bæredygtigt er gået ind. Bæredygtighed er et plus-ord, som alle er enige om rummer noget godt. Det er ikke længere et spørgsmål OM bæredygtighed - men om HVORDAN bæredygtighed. For

Læs mere

Konfekture betyder finere chokolade og sukkervarer og i daglig tale er en konfekturefabrik en fabrik, der både producerer slik og chokolade.

Konfekture betyder finere chokolade og sukkervarer og i daglig tale er en konfekturefabrik en fabrik, der både producerer slik og chokolade. Toms historie Toms historie begynder i 1924, hvor de to apotekere Hans Trojel og V. H. Meyer grundlagde chokoladefabrikken, der dengang hed Tom uden s på baggrund af forbogstaverne i Trojel Og Meyer I

Læs mere

PRISER I UDLANDET For privatkunder Priser gælder fra 24. august 2015.

PRISER I UDLANDET For privatkunder Priser gælder fra 24. august 2015. Afghanistan 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Albanien 3,95 9,15 9,15 14,00 5,15 4,00 75,00 Algeriet 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Andorra 3,95 9,15 9,15 14,00 5,15 4,00 100,00 Angola

Læs mere

CASPER HØJGAARD FREDERIKSEN

CASPER HØJGAARD FREDERIKSEN CASPER HØJGAARD FREDERIKSEN TOOLBOKS white black C:75 M:68 Y:67 K:95 C:0 M:0 Y:0 K:0 TRYK TYPOGRAFI: Brandon Grotesque Light Brandon Grotesque Bold WEB FONT: Lato Light Lato Bold 6 unikke profiler 6 unikke

Læs mere

Fair trade og økologiske krydderier med grøntsager fra Spanien og Sydamerika

Fair trade og økologiske krydderier med grøntsager fra Spanien og Sydamerika Fair trade og økologiske krydderier med grøntsager fra Spanien og Sydamerika SPICEZ DE NUNEZ krydderier for både professionelle og dem der bare godt kan li god mad SPICEZ DE NUÑEZ forhandler krydderier

Læs mere

MINDRE PLADS - MERE MAD

MINDRE PLADS - MERE MAD LEKTION 5B MINDRE PLADS - MERE MAD DET SKAL I BRUGE Teksten: Det effektive landbrug Tegneredskaber Papir LÆRINGSMÅL 1. (4. klasse) Sundhed og levevilkår. I kan beskrive jeres egen liv og kost i forhold

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0342 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0342 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0342 Offentligt EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 29.6.2010 KOM(2010)342 endelig 2010/0189 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING (EU) Nr..../... om fastsættelsen af de justeringskoefficienter,

Læs mere

PRISER I UDLANDET For privatkunder Priser gælder fra 1. juli 2014.

PRISER I UDLANDET For privatkunder Priser gælder fra 1. juli 2014. fra Afghanistan 3,95 11,45 11,45 14,00 10,14 10,00 2,50 100,00 Albanien 3,95 7,95 7,95 14,00 3,88 6,00 2,50 60,00 Algeriet 3,95 11,45 11,45 14,00 10,14 10,00 2,50 100,00 Andorra 3,95 7,95 7,95 14,00 3,88

Læs mere

1 3Telia Talk udlandstakster g 0 3ldende til 14. juni 2012 Region Land Fastnet mobil

1 3Telia Talk udlandstakster g 0 3ldende til 14. juni 2012 Region Land Fastnet mobil 1 3Telia Talk udlandstakster g 0 3ldende til 14. juni 2012 Region Land Fastnet mobil Afrika Algeriet 0,39 1,99 Afrika Sydafrika 0,39 1,09 Afrika Kenya 0,56 0,69 Afrika Nigeria 0,59 0,59 Afrika Swaziland

Læs mere

PRISER I UDLANDET OiSTER Priser gælder fra 15. juni 2017.

PRISER I UDLANDET OiSTER Priser gælder fra 15. juni 2017. Bruge data Afghanistan 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Albanien 3,95 9,15 9,15 14,00 5,15 5,15 4,00 75,00 Algeriet 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Amerikanske Jomfruøer 3,95

Læs mere

REGNSKOVEN KORT FORTALT

REGNSKOVEN KORT FORTALT REGNSKOVEN KORT FORTALT Verdens regnskove Den tropiske regnskov er et af verdens ældste økosystemer, og man mener, at der har eksisteret regnskov på Jorden i 60 80 millioner år. Verdens regnskove ligger

Læs mere

KENYA MØD AFRIKA ULDUM HØJSKOLE

KENYA MØD AFRIKA ULDUM HØJSKOLE KENYA MØD AFRIKA ULDUM HØJSKOLE MØD AFRIKA Sommeren 2016 Rejs med Uldum Højskole og Mellemfolkeligt Samvirke til Kenya Rejs med dine højskolevenner til et af de mest spændende områder i Afrika. Bliv klogere

Læs mere

VENSKABSPROJEKT. Et bedre liv for konfliktramte familier på landet. Venskabsprojekt i Etiopien MAJ 2019

VENSKABSPROJEKT. Et bedre liv for konfliktramte familier på landet. Venskabsprojekt i Etiopien MAJ 2019 VENSKABSPROJEKT MAJ 2019 Et bedre liv for konfliktramte familier på landet Venskabsprojekt i Etiopien Marie Sjødin Græsholm, Afdelingernes Internationale Arbejde rødekors.dk 1 INDHOLD 1 Baggrund om Etiopien...

Læs mere

J R E J Æ R S V Z I S X O Z G E I G A Ø Y T C B X S N O W J I I M Z I B A W A J B L Æ V B S U Y

J R E J Æ R S V Z I S X O Z G E I G A Ø Y T C B X S N O W J I I M Z I B A W A J B L Æ V B S U Y Navn: Klasse: A: B: C: R E H A Æ W G Q O R V E N I S X J R E J Æ R S V Z I S X O Z G E I W Å G A T U Y G J M K X F S O D: E: F: Å J T H A Z P Q N L O K E D U K I G A Ø Y T C B X S N O W J I I S Å F Æ Ø

Læs mere

PRISER I UDLANDET OiSTER Priser gælder fra 26. september 2016.

PRISER I UDLANDET OiSTER Priser gælder fra 26. september 2016. fra et et Afghanistan 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Albanien 3,95 9,15 9,15 14,00 5,15 4,00 75,00 Algeriet 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Amerikanske Jomfruøer 3,95 11,95 11,95 14,00

Læs mere

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager Frugt og grønsager tema Frugt og grønsager Indhold Intro Frugt- og grøntbrikker Tænk og tegn dit kvarter Frugtsalat Hør om og smag på asparges Kongegrøntbold Quiz Over eller under jorden Intro Der findes

Læs mere

Afrikas løver: nogle brøler, andre tier

Afrikas løver: nogle brøler, andre tier Af seniorchefkonsulent Marie Gad, msh@di.dk og analytiker Lotte Ockert, loho@di.dk November 2017 Afrikas løver: nogle brøler, andre tier De afrikanske lande efterspørger danske varer og serviceydelser

Læs mere

Europaudvalget (2. samling) EUU Alm.del Bilag 115 Offentligt

Europaudvalget (2. samling) EUU Alm.del Bilag 115 Offentligt Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 115 Offentligt Folketingets Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalg Christiansborg 1240 København K Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8 1061

Læs mere

Novums medlemsundersøgelse

Novums medlemsundersøgelse Novums medlemsundersøgelse (Completion rate: 100.) Hvad er dit køn? Kvinde Mand 7 28% Hvad er din alder? under 20 år mellem 20-35 år mellem 36-55 år over 55 33% 63% Oprindelsesland Afghanistan Albanien

Læs mere

Folkeskolens afgangsprøve Maj 2008 Geografi - facitliste

Folkeskolens afgangsprøve Maj 2008 Geografi - facitliste Folkeskolens afgangsprøve Maj 2008 - facitliste 1/23 G3 Indledning Thailand Thailand er et kendt turistland i Sydøstasien. Landet ligger i den tropiske klimazone med varmt vejr året rundt. Landet dækker

Læs mere

PRISER I UDLANDET OiSTER Priser gælder fra 22. august 2016.

PRISER I UDLANDET OiSTER Priser gælder fra 22. august 2016. fra et et Afghanistan 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Albanien 3,95 9,15 9,15 14,00 5,15 4,00 75,00 Algeriet 3,95 14,00 14,00 14,00 14,00 4,00 100,00 Amerikanske Jomfruøer 3,95 11,95 11,95 14,00

Læs mere

er en af Skandinaviens største honningproducenter. Produkterne sælges som

er en af Skandinaviens største honningproducenter. Produkterne sælges som 2015 er en af Skandinaviens største honningproducenter. Produkterne sælges som Vores honningproduktion bygger på traditioner helt tilbage fra 1921. Biavlen var oprindeligt et familieforetagende, der er

Læs mere

Energiforsynings-situationen i Afrika politikker og tendenser

Energiforsynings-situationen i Afrika politikker og tendenser Energiforsynings-situationen i Afrika politikker og tendenser Ivan Nygaard Chief Scientific Advisor, PhD UNEP DTU Partnership Møde med titlen Stor vækst i vedvarende energi til landbefolkningen i Kenya

Læs mere

r trykfejl og ændringer. d fo rbehol er tages fo ber 2012 Version 1.0. D Varenr. 1000009 Septem passion

r trykfejl og ændringer. d fo rbehol er tages fo ber 2012 Version 1.0. D Varenr. 1000009 Septem passion Varenr. 1000009 September 2012 Version 1.0. Der tages forbehold for trykfejl og ændringer. passion Hvordan elsker man kaffe?... På samme måde som man elsker livet. Med omhu. Passion. Omtanke, og ved at

Læs mere

BILAG. til. Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet

BILAG. til. Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.11.2018 COM(2018) 781 final ANNEXES 1 to 3 BILAG til Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet om oplysninger om indvirkningen på budgettet af den

Læs mere

Udelukkelse af en række lande fra listen over regioner eller stater, der har afsluttet forhandlinger ***I

Udelukkelse af en række lande fra listen over regioner eller stater, der har afsluttet forhandlinger ***I P7_TA(2012)0342 Udelukkelse af en række lande fra listen over regioner eller stater, der har afsluttet forhandlinger ***I Europa-Parlamentets lovgivningsmæssige beslutning af 13. september 2012 om forslag

Læs mere

fdb.dk Manus til FDB-værten V. kursus i Ny Nordisk Hverdagsmad, efterår 2011

fdb.dk Manus til FDB-værten V. kursus i Ny Nordisk Hverdagsmad, efterår 2011 Manus til FDB-værten V. kursus i Ny Nordisk Hverdagsmad, efterår 2011 Kære FDB vært, Du har modtaget 2 plakater, som du bruger, når du præsentere tema Ny Nordisk Hverdagsmad for kursisterne! Plakat nr.

Læs mere

Folketinget Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik Christiansborg 1240 København K

Folketinget Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik Christiansborg 1240 København K Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 272 Offentligt (01) Folketinget Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik Christiansborg 1240 København

Læs mere

Analyse 8. november 2013

Analyse 8. november 2013 Analyse 8. november 2013 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Afrika: potentialer for dansk landbrug Stigende efterspørgsel for fødevarer Over

Læs mere