CNC FOR BEGYNDER. Hvilken motor, spindler og gearing skal jeg bruge. Version 1,1. Original dokument finds på

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "CNC FOR BEGYNDER. Hvilken motor, spindler og gearing skal jeg bruge. Version 1,1. Original dokument finds på"

Transkript

1 1 CNC FOR BEGYNDER Hvilken motor, spindler og gearing skal jeg bruge Version 1,1 Original dokument finds på what_motor_screw_gearing_should.html Skrevet af Arvid Brodin, CNCzone.com Frit oversat til dansk af Jens Jensen, mail: ris, ros og rettelser modtages gerne. Det korte svar Til mindre cnc maskiner til træ og plastik (og måske måske! noget blødt aluminium), har adskellige brugere på CNCzone haft succes med oz-in (0,7-1,4 Nm) stepmotore der direkte driver en spindel på 5 turns/inch = 5 mm stigning pr. omdrejning, med ACME trapetzspindel. Det lange svar starter her! Jeg vil sige at dette gøres bedst i en interaktiv proces (trin 1 & 2 som beskrevet i detaljer nedenfor): 1) Beslut dig for skærehastighed (tilspændning), skærekraft, og jog hastighed. 2) Beregn hvad motor, gearing og skrue er nødvendig for at få ovennævnte værdier. 3) Kik på producenternes hjemmesider, Ebay og enhver anden kilde, du kan tænke på, for at se om motoren med de værdier som du beregnet i trin 2 er tilgængelige inden for dit budget. 4) Juster dine forventninger og / eller budgettet og begynde forfra. Første gang du gør ovenstående, vil det tage lidt tid. For hver gang du gør det, vil det være meget hurtigere, og du vil snart være en ekspert i beregning af hastigheder, kræfter og drejningsmomenter! Før vi begynder Før vi begynder vi nødt til at definere et par meget grundlæggende enheder. Disse er enheder, vi alle kender godt, men det kunne være en god idé at have en klar definition af dem alligevel. Alle Mængder, der vil blive anvendt i denne tekst vil blive fastlagt med både SI og britiske enheder, herunder omregningsfaktorer. Men de fleste, hvis ikke alle beregninger der følger, vil ske med SI-enheder - de kræver næsten aldrig nogen omregningsfaktorer, Og således viser de fysiske principper bag beregning på en fin måde. VIGTIGT: Alle betegnelser er vist med SI-enheder (for eksempel 's' er betegnelse for afstanden i meter, ikke inches), dette betyder at der i de fleste ligninger vil blive brugt SI, som ikke kan bruges med britiske inches! Du bliver nødt til at konvertere dine mål til SI-enheder, inden du bruger ligninger! Formel til dette forklares i næste afsnit.

2 2 Men de første to er nemme: Distance, betegnet som, S Britisk enhed: 1 m (meter) 1 in. (inch) = 0,0254 m En gang i mellem vil der også blive brugt enheder som 1 mm (millimeter), som er 1/1000 m eller omkring 1/25 in. (omregning fra in. til SI gøres som følger: 2 in. = 2*0,0254 = 0,0508 m, omvendt fra SI til in. gøres følgende: 0,5 m = 0,5/0, ,69 in.) Tid, betegnet som, t Andre enheder: 1 s (sekund) 1 min. (minut) = 60 Sek. 1) Tilspændning og krafter Vi har brug for yderligere tre enheder for at komme igennem denne. Du bør læse disse definitioner gennem og sørg for at du forstår dem, for eksempel, hvad er forskellen mellem masse og vægt, og hvordan er de beslægtede? Hvis du når igennem og forstå disse og de næste tre afsnit om enhed definitioner, vil du have en god forståelse for, hvordan en CNC maskine virker. Hastighed (speed) betegnet som, V 1 m/s (meter pr. sekund) Britisk enhed: 1 IPM (inch pr. minut) 0, m/s Lad os sige at du har valgt 0,05 m/s ( 118 IPM9 som max tilspændnings hastighed, og 0,01 m/s ( 24 IPM) som skære hast. Masse, betegnet som, m Britisk enhed : 1 kg (kilogram) 1 oz (ounce) 0,02835 kg eller 1 lb (pound) 0,4536 kg Jo mere masse et objekt har, jo mere modstand giver det ved acceleration / deceleration. Masse interagerer med tyngdekraften for at give vægt (bemærk, at masse og vægt ikke er det samme, du kan være vægtløs i rummet, men du stadig har den samme masse - se Force nedenfor).

3 3 Kraft, (force), betegnet som, F Britisk enhed : 1 N (newton) 1 ozf (ounce-force) 0,2780 N eller 1 lbf (pound-force) N En kraft er nødvendig for at få acceleration / deceleration af en masse. Vægten af et objekt er den kraft, der udviklet af tyngdekraften mellem jorden og objektet. (Faktisk er der tyngdekraften mellem alle objekter, der har masse, men den er så lille, at vi ikke regner den for noget.) Du tror at, 200 N ( 720 ozf) ville være en passende tilspændnings kraft. 2) Beregning af motor, gearing og spindel værdier. Der er en væsentlig forskel mellem servomotorer og stepmotore, foruden den elektronik der kræves for at få dem til køre. Det mekaniske design er også forskellige for De to typer af motorer, så vi er nødt til at gøre denne forskel klart. Så for at kunne gøre det er mere fysik nødvendig! Igen, bruge lidt tid på de definitioner, indtil du føler du har forstået dem. Hænge på, det er de sidste tre! Rotations hastighed, her betegnet som: n Enhed: 1 r/s (omdrejninger pr. Sekund) 1RPM (omdrejning pr. minut) = 1/60 r/s Vi ved alle hvad RPM er, Rotationer Pr. Minut, skulle være til at forstå ( for at gøre det komplet, findes der også en enhed for SI til måling af rotations hastighed. Det hedder (angular veloctiy)"vinkelhastighed", har tegnet ω (omega), og enheden 1 radian / sek. Hvis du kender trigonometri, så giver denne sætning måske mening. 1 r/s = 1 / (2 * π) rad / s.) Drejningsmoment eller mængde af kraft, betegnet som, M (Stort M, ikke at forveksle med lille m, som er = masse) Britisk enhed: 1 Nm (newton meter) 1 oz*in (oz-in) 0, Nm Drejningsmoment tvinger noget til at dreje, og er bedre kendt som kraft x arm. Tænk på det som åbne en dør: du tvinger døren om sine hængsler ved at skubbe (tilføje kraft) på håndtaget, det er moment. Der vil ikke blive noget moment hvis du skubbet direkte på hængslerne, da der ikke er nogle arm (center af hængslerne) M = F * s Motorstyrke måles i moment, Nm (nogle producenter måler deres motorstyrke i kg-cm eller lignende, og det beviser bare at de ikke har forstået eller sat sig ind i måleenheden Nm som betyder tyngdekraften af en masse på 1 kg her på jorden * 1 cm)

4 4 Effekt,(power) betegnet som, P Britisk enhed: 1 W (watt) 1 HP (britiske heste kraft) 745,7 W Effekt er (i cnc sammenhæng) kraft * hastighed, moment * rotationshastighed, eller spænding * modstand. Det er, effekt målt hvor hurtigt noget bliver gjort * hvor svært der er at gøre. P = F * s = M * n * 2π = M * ω = U * I (U *I referer til elektriske effekt, spænding * modstand.) Motor effekt måles enten hvor hurtig motoren kan køre mens den producer en bestemt mængde af moment ( output power eller ``mekanisk power``) eller hvor meget strøm motoren trækker ( input power``) output effekter er som regel mindre end input effekten (normalt % for en elektrisk motor). Tilbage til motoren. En stepmotor har normalt en konstant udgangseffekt, hvilket betyder, at når hastigheden stiger, falder drejningsmoment (P = 2 * π * M * n betyder, at hvis hastigheden øges, falder momentet for at holde effekten konstant). Så uanset hvad hastighed du kører på, vil du får omtrent det samme effekt ud af stepper (ikke rigtigt i de yderste områder: når motor er gået i stå eller hvis ω er nul - så skal effekt også være nul, se på definition af effekt ovenfor). En servomotor, på den anden side, har (næsten) konstant drejningsmoment op til nominel hastighed. Det betyder, at den maksimale effekt for en servomotore er udviklet på motorens nominelle til fuld hastighed. (Den nominelle hastighed er den tophastighed, hvor du stadig kan bruge motorens fulde moment, fuld hastighed er den maksimale hastighed motoren kan køre. For en af mine servomotore er den nominelle hastighed 3000 RPM, fuld hastighed er 4500 RPM. Effekt outputtet er mere eller mindre konstant fra nominel til fuld hastighed.) Siden masser af effekt betyder masser af enten moment eller hastighed, eller begge dele, vi ønsker at maksimere effekten. Det gør vi ved at vælge den bedste spindel (og gearing). At vælge den rigtige spindel med hensynstagen til hastighed Du valgte 0,05 m / s hastighed jog i trin 1. Lad os først se på, hvilken betydning dette har på spindlen. En almindelig brugt metrisk spindel har en stigning på 0,005 m (= 5 mm). Det betyder, at spindlen flytter møtrikken 0,005 m for hver omdrejning. En almindelig britisk spindel er en med en stigning på 5 omdrejninger / in. Det betyder, at spindlen kræver fem rotationer for at flytte møtrikken en tomme. Til at konvertere britiske stigninger om til metriske stigninger (til brug i de ligninger, der følger), dividere 0,0254 med antallet af stigninger. Eksempel med den britiske spindel ovenfor: 0,0254 / 5 0,005 m, hvilket

5 5 viser at denne spindel næsten har den samme vandring eller stigning som den metriske spindel ovenover. Hvis din maskine nu skal have en top (jog) hastighed på 0,05 m/s og møtrik bevæger sig 0,005 m pr omdrejning, så vil spindlen skulle rotere 0.05/0,005 = 10 r/s for at få denne hastighed. Så ligningen for n (spindlens omdrejningshastighed i r/s) er: =, hvor s er stigningen på spindlen og de andre er betegnelser, der er defineret ovenfor. Hvis du bruger en servomotor, vil den sandsynligvis have en højere hastighed end den nominelle ovenfor (10 r/s = 600 RPM). Huske de særlige kendetegn ved servomotorer. Hvis din servomotor nominelle hastighed er 3000 RPM, så vil vi kun være i stand til at bruge 600/3000 = 20 % af motorens omdrejningstal, og således kun 20 % af sin maximale effekt kapacitet! Dette er ikke godt. Vi kan løse dette på to måder: ved at geare ned og / eller ved hjælp af en spindel med lavere stigning. Begge har den virkning, at det giver mere kraft og mindre hastighed på møtrikken, med den samme motor hastighed. Så hvis vi geare 5:1 ned ved en motor hastighed på 3000 omdr./min. (og dermed 100% motor effekt), vil spindlen stadig rotere ved 600 RPM (3000/5), men nu med 5 gange så meget moment! (Husk, effekt er moment gange omdrejningshastighed, så hvis effekten øges 5 gange og hastighed forbliver den samme, så drejningsmoment 5 gange bedre.) Så det er ganske vigtigt at bruge den korrekte gearing og spindel stigning med en servo motor! Hvis du bruger en stepmotor, er nemmere. effekten er konstant, så geare op eller ned, vil ikke ændre meget. Jeg tror det er grunden til at de fleste maskiner med stepmotore, springe gearing over og trækker direkte på spindlen. Men med en høj stigning på spindlen, ændre du forholdet, da møtrik vil flytte sig en længere afstand for hvert af de enkelte step i stepmotoren. Så hvis motoren er stå stille, og du beder den om et step, vil en højere stigning betyde en højere acceleration af møtrikken og dermed landet eller ganrty en (det vil flytte sig en længere distance i løbet af den tid det tager at flytte sig et step end men en lavere stigning). Dette kan føre til tab af steps - se Acceleration nedenfor. En ting at bemærke fra ovenstående er, at gearing og spindelstigning er nært beslægtede; i virkeligheden, Halvering af spindlens stigning (og dermed Halvering af den lineær hastighed) har nøjagtig samme virkning som ned gearing på 2:1 (hvilket halverer spindlens omdrejningshastighed og også den lineær hastighed). At vælge den rigtige spindel med hensynstagen til at kraft Vi så ovenfor hvordan stigninger påvirker spindlens hastighed. Men spindelstigninger påvirker også hvor meget kraft/moment der skal bruges for at få et bestemt kraft på møtrikken. Her er ligningen: M = F * *. Igen er: s = spindelstigning. ɳ er = effektiviteten af spindlen, en meget vigtig faktor, som vi η snart vil blive klar over. Effektiviteten af spindlen defineres ved hvor meget af input kraften der bliver output kraft.

6 6 En kuglespindlen som et eksempel, har en ɳ = 0,9 eller er omkring, Altså En god kvalitet. ACME / trapezspindler har ɳ = 0,4 eller deromkring. Alle slået (eller metrisk gevind M) har sandsynligvis et ɳ = mellem 0,1 0,2, så altså en kuglespindel kan måske give op til 9 gange så meget output kraft end alle slået gevind med nøjagtig den samme motor. Så en ACME spindel kunne være et godt kompromis (har sikkert den bedste Effektivitet kontra pris). Hvis man ser på ligningen, kan du se, at moment (M) er proportional med kraft (F) gange spindelstigning (S). Så for en given output kraft, betyder det at, hvis du halvere stigningen, så du også halvere den nødvendige input effekt for denne output kraft. Igen ser vi, at gearing og stigninger er tæt forbundet, så du kan også halvere motormoment ved at geare ned 2:1. For at gentage: halvere du stigningen, får du den dobbelte så meget kraft og den halve hastighed fra spindel med samme motor (bemærk at effekten er konstant: 2 * ½ = 1). Gear Ned 2:1 og nøjagtig det samme sker. Det betyder derfor, at effektiviteten af spindlen er vigtig for hastighed. Hvis du udbytter alle de slået spindler med kuglespindler, vil du pludselig få masser af kraft/moment, som du måske ikke har brug for, så er det måske bedre at vælge en kuglespindel med en længere stigning, så du får en højere hastighed på din spindel men med samme kraft. Valget er dit: hvis effektiviteten 8 gange højere, kan du få 8 gange fart, 8 gange kraft, eller en kombination (ved 2 gange kraft og 4 gange hastighed) ved at vælge den rette spindel og gear. Tilbage til vores fiktive maskine eksempel Servomotor: med tilspændning s hastighed på 0,05 m/s og en nominel motorhastighed på3000 omdr. / min, vil vi vælge en ACME spindel med s = 0,004 m. stigning, n = v/s = 0.05/0,004 = 12,5 r/s = 750 RPM. så vi skal geare ned i forholdet 4:1 (3000/750), for at udnytte motoren fuld ud. Vi ønskede en skærekraft på 200 N, så drejningsmomentet på spindlen = 200 * 0004 /(2 * pi) * 1/0, Nm, eller efter gearing ned fire gange 0,080 Nm. Dette er faktisk en meget svag servomotor (effekt = 0,080 * 3000/60 * 2 * pi 25 W). Vi vil måske vælge en 100 W, 3000 omdr. / min servomotor i stedet. Med fire gange motoren kraft, ville vi kunne begrænse det til en gearing på 2:1, Således fordoble hastigheden til jog 0,1 m / s (omkring 236 IPM), og fordobling af vores kraft til 400 N - 4 gange motoren effekt ved samme hastighed betyder fire gange så højt moment, så efter at reducere gearingen med en faktor 2 har vi 4 / 2 = 2 gange drejningsmoment tilbage. Fordi servoer har et konstante moment, vil denne kraft (skæring kraft) værer til rådighed hele vejen op til nominel hastighed. Stepmotor: med en skærehastighed på 0,01 m/s og med samme spindel som AMCE ovenfor (stigning på 0,004 m), er spindlens hastighed n= 0.01/0,004 = 2,5 r/s = 150 RPM. Vi så ovenfor, at 0318 Nm var nødvendigt får at få de 200 N i kraft på møtrik. Du vil blive nødt til at se på speed-moment kurve i stepmotorens's dataarket for at se om den er i stand til dette moment på 150 RPM. (Jeg har lige tjekket et tilfældigt datablad og det ser ud til at en stepmotore med 0,4 eller 0,5 Nm holdemoment (60 Oz-in), bør være i stand til at håndtere dette.) Tilspændnings hastighed er vanskeligere, den kraft der er nødvendig for at bevæge din maskine (gantry,plan, Y transport osv.) - og at overvinde friktion for at holde den i bevægelse - er afhængig af massen, du vil flytte, og friktionen i dine lineære lejer, blandt andet. Hvis du kan beregne denne kraft, kan du igen se på datablad for at se, om stepmotoren kan håndtere denne tilspændning s hastighed.

7 7 Acceleration Endelig er vi nødt til at se på acceleration. (Denne del er især vigtigt for stepmotorene.) Den kraft fremkommer på spindlens og dermed på møtrikken, skal ikke kun bruges til at bevæge landet, men også til at overvinde friktion og accelerer og bremse dit land. Dette er ofte overset. Jeg sagde før, at der ikke var flere enheds definitioner, men det var en løgn. Acceleration, betegnet som, a SI-enhed: 1 m/s² (meter per sekund ²). Enheden for hastighed er 1 m/s, og acceleration måler, hvor hurtigt den ændres i sekundet. Hvor, m/s per sekund bliver til, m/s/s eller m/s². a = Vi ser, at accelerationen er afhængig af både kraft og masse. Jo mere masse, des langsommere acceleration, og jo mere kraft, jo hurtigere acceleration. Jeg vil ikke nærmere ind på dette, andet end at sige, at hvis du beder om en hurtig acceleration, så sørg for at din stepmotor har nok moment til at producere den krævede kraft (i kombination med spindlen og - i givet fald - gearing). Ellers vil den miste step trin. Det samme sker, hvis du kører din stepmotor så hurtigt, at dens moment og der med kraft på møtrikken, falder så lavt at det ikke kan overvinde friktionen i din lejer (eller andre modstridende krafter). En servomotor vil sakke bagud, hvis du beder om en for hurtig acceleration, men servomotore har ekstra drejningsmoment (peak moment i modsætning til nominelt eller kontinuerlig moment) og vil indhente (medmindre det falder for langt bagud og stopper). Der er også noget der hedder rotationsinerti, hvilket er ligestillet med masse, når man taler om acceleration. Det kræver drejningsmoment, at få en spindel til at dreje (lige som det kræver moment for at få en masse til at bevæge sig), og der skal bruges meget drejningsmoment, hvis spindlen er tyk, fordi den så har masser af rotationsinerti. Så hvis du ønsker at beregne acceleration, skal du lære om dette først. Afsluttende noter Alle beregninger her regnes for at være 100 % effektivitet overalt, undtagen på spindlen, og der ses bort fra alle former for friktion. Så du får brug for nogle ekstra moment fra din motor for at få det forventede resultat, afhængigt af kvaliteten af dine guider, lejer og hvor godt tilpasset de er, vil dette variere, men et groft skøn kunne være, at 50 % ekstra moment er "sikker". Sidst men meget vigtigt: for alle vertikale akser bliver du nødt til at tage højde for tyngdekraften (Vægt) af, hvad du vil flytte, så du får den nødvendige kraft ved møtrik (medmindre du bruge en slags modvægt). Dette er beregnet som: Fg = 9,81 * m. Så til en transport på 10 kg i Z retningen (Herunder fræsermotor eller andet værktøj) ville skulle bruge 98,1N kraft på møtrikken, bare for at holde stille. Som Du kan se, er dette betydeligt. Du er nødt til at tilføje dette til den kraft, der er nødvendige for at flytte Z transport opad. Men du kan til gengæld trække den kraft fra for at skub værktøjet ned i materialet i Z retning.

8 8 Skrevet af Arvid Brodin (arvidb på CNCzone.com). Hvis du finder fejl eller bare ønsker at kommentere, sende mig en mail på eller send mig en besked via CNCzone. Jeg håber, du fandt dette dokument nyttigt!

SizeWare. Bruger Manual. JVL Industri Elektronik A/S. Skive. Tandrem. Spindel. JVL Industri Elektronik A/S - Bruger Manual - SizeWare LB0041-02GB

SizeWare. Bruger Manual. JVL Industri Elektronik A/S. Skive. Tandrem. Spindel. JVL Industri Elektronik A/S - Bruger Manual - SizeWare LB0041-02GB SizeWare Bruger Manual ä Skive ä Tandrem ä Spindel JVL Industri Elektronik A/S LB0041-02GB Revised 23-3-99 1 2 Copyright 1997, JVL Industri Elektronik A/S. Der tages forbehold for ændringer af indholdet

Læs mere

Dynamik. 1. Kræfter i ligevægt. Overvejelser over kræfter i ligevægt er meget vigtige i den moderne fysik.

Dynamik. 1. Kræfter i ligevægt. Overvejelser over kræfter i ligevægt er meget vigtige i den moderne fysik. M4 Dynamik 1. Kræfter i ligevægt Overvejelser over kræfter i ligevægt er meget vigtige i den moderne fysik. Fx har nøglen til forståelsen af hvad der foregår i det indre af en stjerne været betragtninger

Læs mere

Naturfagligt tema og opgaver

Naturfagligt tema og opgaver Naturfagligt tema og opgaver SI system (fr. Système international d'unités 'det internationale enhedssystem') Fysisk Størrelse Symbol SI-system Vejlængde s m meter Længde l m Længde af emne Tid t s (sekunder,

Læs mere

Momentspænding. Tilspændingsmoment. Momentspænding. Moment Momentet er den kraft, med hvilken f.eks. en skrue bliver spændt. Det måles i N m.

Momentspænding. Tilspændingsmoment. Momentspænding. Moment Momentet er den kraft, med hvilken f.eks. en skrue bliver spændt. Det måles i N m. Momentspænding Tilspændingsmoment Tilspændingsmoment er et mål for den kraft, der trækkes med i skruen/møtrikken, når den spændes. Moment Momentet er den kraft, med hvilken f.eks. en skrue bliver spændt.

Læs mere

Faldmaskine. , får vi da sammenhængen mellem registreringen af hullerne : t = 2 r 6 v

Faldmaskine. , får vi da sammenhængen mellem registreringen af hullerne : t = 2 r 6 v Faldmaskine Rapport udarbejdet af: Morten Medici, Jonatan Selsing, Filip Bojanowski Formål: Formålet med denne øvelse er opnå en vis indsigt i, hvordan den kinetiske energi i et roterende legeme virker

Læs mere

Studieretningsopgave

Studieretningsopgave Virum Gymnasium Studieretningsopgave Harmoniske svingninger i matematik og fysik Vejledere: Christian Holst Hansen (matematik) og Bodil Dam Heiselberg (fysik) 30-01-2014 Indholdsfortegnelse Indledning...

Læs mere

Fremføringshastighed

Fremføringshastighed Fremføringshastighed Beregning fremføringshastighed... 2 Beregning overfladekvalitet... 3 Fremføringshastighed tabeller... 3 Beregning middelspåntykkelse...5 Beregning kutterslagsdybden...7 Mod- og medfræsning...8

Læs mere

Lineære sammenhænge. Udgave 2. 2009 Karsten Juul

Lineære sammenhænge. Udgave 2. 2009 Karsten Juul Lineære sammenhænge Udgave 2 y = 0,5x 2,5 2009 Karsten Juul Dette hæfte er en fortsættelse af hæftet "Variabelsammenhænge, 2. udgave 2009". Indhold 1. Lineære sammenhænge, ligning og graf... 1 2. Lineær

Læs mere

Eksponentielle funktioner for C-niveau i hf

Eksponentielle funktioner for C-niveau i hf Eksponentielle funktioner for C-niveau i hf 2017 Karsten Juul Procent 1. Procenter på en ny måde... 1 2. Bestem procentvis ændring... 2 3. Bestem begyndelsesværdi... 2 4. Bestem slutværdi... 3 5. Vækstrate...

Læs mere

Skråplan. Esben Bork Hansen Amanda Larssen Martin Sven Qvistgaard Christensen. 2. december 2008

Skråplan. Esben Bork Hansen Amanda Larssen Martin Sven Qvistgaard Christensen. 2. december 2008 Skråplan Esben Bork Hansen Amanda Larssen Martin Sven Qvistgaard Christensen 2. december 2008 1 Indhold 1 Formål 3 2 Forsøg 3 2.1 materialer............................... 3 2.2 Opstilling...............................

Læs mere

Volvo fh med i-save ALDRIG HAR DET FØLTES SÅ GODT AT SPARE BRÆNDSTOF

Volvo fh med i-save ALDRIG HAR DET FØLTES SÅ GODT AT SPARE BRÆNDSTOF Volvo fh med i-save ALDRIG HAR DET FØLTES SÅ GODT AT SPARE BRÆNDSTOF Den ultimative lastvogn til fjerntransport Når det kommer til brændstof, handler det ikke kun om, hvor meget du kan spare, men også

Læs mere

Fysik 2 - Den Harmoniske Oscillator

Fysik 2 - Den Harmoniske Oscillator Fysik 2 - Den Harmoniske Oscillator Esben Bork Hansen, Amanda Larssen, Martin Qvistgaard Christensen, Maria Cavallius 5. januar 2009 Indhold 1 Formål 1 2 Forsøget 2 3 Resultater 3 4 Teori 4 4.1 simpel

Læs mere

MM501 forelæsningsslides

MM501 forelæsningsslides MM501 forelæsningsslides uge 35-del 1, 2010 Redigeret af Jessica Carter efter udgave af Hans J. Munkholm 1 Nogle talmængder s. 4 N = {1,2,3, } omtales som de naturlige tal eller de positive heltal. Z =

Læs mere

Hurtigbrugsanvisning til Dynomet 6.66 for Windows 7-10

Hurtigbrugsanvisning til Dynomet 6.66 for Windows 7-10 Hurtigbrugsanvisning til Dynomet 6.66 for Windows 7-10 Tilslut usb boksen til en usbport, og start programmet. Efter kort tid står der Boks OK, og en grøn lampe tænder imellem 3 og 4 knap. Hvis du har

Læs mere

Resonans 'modes' på en streng

Resonans 'modes' på en streng Resonans 'modes' på en streng Indhold Elektrodynamik Lab 2 Rapport Fysik 6, EL Bo Frederiksen (bo@fys.ku.dk) Stanislav V. Landa (stas@fys.ku.dk) John Niclasen (niclasen@fys.ku.dk) 1. Formål 2. Teori 3.

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Danmarks Tekniske Universitet Side 1 af 11 sider Skriftlig prøve, lørdag den 12. december, 2015 Kursus navn Fysik 1 Kursus nr. 10916 Varighed: 4 timer Tilladte hjælpemidler: Alle hjælpemidler tilladt "Vægtning":

Læs mere

Jævn cirkelbevægelse udført med udstyr fra Vernier

Jævn cirkelbevægelse udført med udstyr fra Vernier Fysikøvelse - Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk 1 Jævn cirkelbevægelse udført med udstyr fra Vernier Formål Formålet med denne øvelse er at eftervise følgende formel for centripetalkraften på et legeme,

Læs mere

Kampagnepriser OMGÅENDE LEVERING! OMGÅENDE LEVERING! 3 Young Tech bearbejdningscenter type YMC 1568. Baykal bearbejdningscenter type BF 70150

Kampagnepriser OMGÅENDE LEVERING! OMGÅENDE LEVERING! 3 Young Tech bearbejdningscenter type YMC 1568. Baykal bearbejdningscenter type BF 70150 Kampagnepriser 3 Young Tech bearbejdningscenter type YMC 1568 Bearbejdningscenter med utrolig høj præcision, udført i solid meehanite støbejern. Glideføringer på 3 akser alle med kraftige boxvanger. Håndskrabede

Læs mere

Rækkeudvikling - Inertialsystem. John V Petersen

Rækkeudvikling - Inertialsystem. John V Petersen Rækkeudvikling - Inertialsystem John V Petersen Rækkeudvikling inertialsystem 2017 John V Petersen art-science-soul Vi vil undersøge om inertiens lov, med tilnærmelse, gælder i et koordinatsytem med centrum

Læs mere

Magnetboremaskiner, kernebor og tilbehør

Magnetboremaskiner, kernebor og tilbehør Magnetboremaskiner, kernebor og tilbehør KAT. 05/8 POWERBOR Kerneborsystemet Revolution Compact 310 mm 115 mm 225 mm 165 mm 10,5 kg 670 watt 600 watt 1000 kg 550 omdr. Kapacitet kernebor 12-32 mm 13 mm

Læs mere

CP1x Pulse Servo Quick Guide v1.00. CP1x med Servo - Servoløsning med Pulse Kontrol. Quick Guide

CP1x Pulse Servo Quick Guide v1.00. CP1x med Servo - Servoløsning med Pulse Kontrol. Quick Guide CP1x Pulse Servo Quick Guide v1.00 CP1x med Servo - Servoløsning med Pulse Kontrol Quick Guide Denne quick guide er ment som supplement til de respektive manualer for CP1 PLCen og de monterede servodrev.

Læs mere

STYKLISTE AP 500 MANUAL 1 1 ELEKTRONIK MODUL 2 1 SERVOMOTOR 3 1 LEDNINGSNET 5 1 AP 500 MONTERINGS KIT 5.1 1 WIRETRÆK BESLAG

STYKLISTE AP 500 MANUAL 1 1 ELEKTRONIK MODUL 2 1 SERVOMOTOR 3 1 LEDNINGSNET 5 1 AP 500 MONTERINGS KIT 5.1 1 WIRETRÆK BESLAG STYKLISTE # ANTAL BESKRIVELSE 1 1 ELEKTRONIK MODUL 2 1 SERVOMOTOR 3 1 LEDNINGSNET 5 1 AP 500 MONTERINGS KIT 5.1 1 WIRETRÆK BESLAG 5.2 3 WIRE BESKYTTER 5.3 1 KABELHOLDER 5.4 1 SPÆNDESKIVE 5.5 1 WIRETRÆK

Læs mere

Hurtigbrugsanvisning til Dynomet 6.31 for Windows 7

Hurtigbrugsanvisning til Dynomet 6.31 for Windows 7 Hurtigbrugsanvisning til Dynomet 6.31 for Windows 7 Tilslut usb boksen til en usbport, og start programmet. Efter kort tid står der Boks OK, og en grøn lampe tænder imellem 4 og 5 knap. Effektmåling: Gå

Læs mere

Manual: Ergometer ET6

Manual: Ergometer ET6 Manual: Ergometer ET6 Ting du bør vide før du begynder din træning A. Indgang af strøm Tilslut adapteren til udstyret, derefter vil computeren sige en bip-lyd og tænde computeren i manuel mode. B. Program

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Danmarks Tekniske Universitet Side 1 af 11 sider Skriftlig prøve, lørdag den 22. august, 2015 Kursus navn Fysik 1 Kursus nr. 10916 Varighed: 4 timer Tilladte hjælpemidler: Alle hjælpemidler tilladt "Vægtning":

Læs mere

8. Jævn- og vekselstrømsmotorer

8. Jævn- og vekselstrømsmotorer Grundlæggende elektroteknisk teori Side 43 8. Jævn- og vekselstrømsmotorer 8.1. Jævnstrømsmotorer 8.1.1. Motorprincippet og generatorprincippet I afsnit 5.2 blev motorprincippet gennemgået, men her repeteres

Læs mere

SKRUEGENERATOR. Sneglepumper som energi turbine

SKRUEGENERATOR. Sneglepumper som energi turbine SKRUEGENERATOR Sneglepumper som energi turbine Projektforløb opdæmmet flod Etablering af financiering og ejerskab Forundersøgelse Flow data fra myndigheder eller kunde nej Projekt gennemførsel Etableringsmulighed

Læs mere

Harmonisk oscillator. Thorbjørn Serritslev Nieslen Erik Warren Tindall

Harmonisk oscillator. Thorbjørn Serritslev Nieslen Erik Warren Tindall Harmonisk oscillator Thorbjørn Serritslev Nieslen Erik Warren Tindall November 27, 2007 Formål At studere den harmoniske oscillator, som indgår i mange fysiske sammenhænge. Den harmoniske oscillator illustreres

Læs mere

LEGO Energimåler. Sådan kommer du i gang

LEGO Energimåler. Sådan kommer du i gang LEGO Energimåler Sådan kommer du i gang Energimåleren består af to dele: LEGO Energidisplay og LEGO Energiakkumulator. Energiakkumulatoren passer i bunden af Energidisplayet. Installer Energiakkumulatoren

Læs mere

DURMA CNC hydraulisk saks med variabel klippevinkel VS Serie

DURMA CNC hydraulisk saks med variabel klippevinkel VS Serie DURMA CNC hydraulisk saks med variabel klippevinkel VS Serie DURMA VS serie hydraulisk pladesaks har variabel klippevinkel, som bevirker, man kan klippe smalle strimler uden vridninger. Automatisk justering

Læs mere

Mattip tema om Rutsjebaner

Mattip tema om Rutsjebaner Mattip tema om Rutsjebaner Du skal lære: Forskellige store rutsjebaner at kende Kan ikke Kan næsten Kan At lave kapacitets- og hastighedsberegninger Om omregning af forskellige enheder At bruge faglig

Læs mere

1. Hovedramme 2. Bag stabilisator 3. For stabilisator 4. Cykelstyrsstang 5. Cykelstyr 6. Computer 7. Sædestang 8. Sæde 9. Pedaler 10.

1. Hovedramme 2. Bag stabilisator 3. For stabilisator 4. Cykelstyrsstang 5. Cykelstyr 6. Computer 7. Sædestang 8. Sæde 9. Pedaler 10. 1. Hovedramme 2. Bag stabilisator 3. For stabilisator 4. Cykelstyrsstang 5. Cykelstyr 6. Computer 7. Sædestang 8. Sæde 9. Pedaler 10. Plastik beslag 11. Adapter (6VDC, 500mA) M8x70 bolt (4)-4 M8x15mm skrue

Læs mere

Rapport uge 48: Skråplan

Rapport uge 48: Skråplan Rapport uge 48: Skråplan Morten A. Medici, Jonatan Selsing og Filip Bojanowski 2. december 2008 Indhold 1 Formål 2 2 Teori 2 2.1 Rullebetingelsen.......................... 2 2.2 Konstant kraftmoment......................

Læs mere

Computerundervisning

Computerundervisning Frederiksberg Seminarium Computerundervisning Koordinatsystemer og funktioner Elevmateriale 30-01-2009 Udarbejdet af: Pernille Suhr Poulsen Christina Klitlyng Julie Nielsen Opgaver GeoGebra Om at genkende

Læs mere

ebmpapst ERFA-Blad 1 Formål 2 Omfang Målinger af strømforbrug ift. dataark fra ebmpapst Version 4 R 2 E 190 -A

ebmpapst ERFA-Blad 1 Formål 2 Omfang Målinger af strømforbrug ift. dataark fra ebmpapst Version 4 R 2 E 190 -A ebmpapst ERFA-Blad Målinger af strømforbrug ift. dataark fra ebmpapst Version 4 1 Formål Den almindelige definition af effekt P = U x I (effekt = spænding x strøm) er kun defineret til og relevant for

Læs mere

Manual til Dæk - 291 Nimalift.dk Manual, installations- og monteringsvejledning

Manual til Dæk - 291 Nimalift.dk Manual, installations- og monteringsvejledning Nimalift 2014 Manual til Dæk - 291 Nimalift.dk Manual, installations- og monteringsvejledning Nimalift.dk, Søgårdparken 20, 7250 Hejnsvig 2 FORSIKRING)OM)OVERENSSTEMMELSE)) Søgårdparken20 7250Hejnsvig

Læs mere

Newtons love - bevægelsesligninger - øvelser. John V Petersen

Newtons love - bevægelsesligninger - øvelser. John V Petersen Newtons love - bevægelsesligninger - øvelser John V Petersen Newtons love 2016 John V Petersen art-science-soul Indhold 1. Indledning og Newtons love... 4 2. Integration af Newtons 2. lov og bevægelsesligningerne...

Læs mere

MM501 forelæsningsslides

MM501 forelæsningsslides MM50 forelæsningsslides uge 36, 2009 Produceret af Hans J. Munkholm Nogle talmængder s. 3 N = {, 2, 3, } omtales som de naturlige tal eller de positive heltal. Z = {0, ±, ±2, ±3, } omtales som de hele

Læs mere

Eksponentielle sammenhænge

Eksponentielle sammenhænge Eksponentielle sammenhænge Udgave 009 Karsten Juul Dette hæfte er en fortsættelse af hæftet "Lineære sammenhænge, udgave 009" Indhold 1 Eksponentielle sammenhænge, ligning og graf 1 Procent 7 3 Hvad fortæller

Læs mere

LEGO Energimåler. Sådan kommer du i gang

LEGO Energimåler. Sådan kommer du i gang LEGO Energimåler Sådan kommer du i gang Energimåleren består af to dele: LEGO Energidisplay og LEGO Energiakkumulator. Energiakkumulatoren passer i bunden af Energidisplayet. Installer Energiakkumulatoren

Læs mere

Nye dieselmotorer og benzinmotorer med og uden turbo

Nye dieselmotorer og benzinmotorer med og uden turbo Motorer Nye dieselmotorer og benzinmotorer med og uden turbo Valgmulighed mellem syv motorer ved lanceringen, alle Euro 5 certificerede Nye 2,0 l dieselmotorer ned lavt forbrug giver rækkevidde op til

Læs mere

b. Sammenhængen passer med forskriften for en potensfunktion når a = 1 og b= k.

b. Sammenhængen passer med forskriften for en potensfunktion når a = 1 og b= k. Kapitel 5 Øvelse 56 a = b = 3 b a = 1,7 b = 0,8 c a = 3 b =1 d a = b = 8 Øvelse 57 Sammenhængen passer med forskriften for en potensfunktion når a =1 b k = b Sammenhængen passer med forskriften for en

Læs mere

GrundlÄggende variabelsammenhänge

GrundlÄggende variabelsammenhänge GrundlÄggende variabelsammenhänge for C-niveau i hf 2014 Karsten Juul LineÄr sammenhäng 1. OplÄg om lineäre sammenhänge... 1 2. Ligning for lineär sammenhäng... 1 3. Graf for lineär sammenhäng... 2 4.

Læs mere

Teknologi & kommunikation

Teknologi & kommunikation Grundlæggende Side af NV Elektrotekniske grundbegreber Version.0 Spænding, strøm og modstand Elektricitet: dannet af det græske ord elektron, hvilket betyder rav, idet man tidligere iagttog gnidningselektricitet

Læs mere

Projektopgave 1. Navn: Jonas Pedersen Klasse: 3.4 Skole: Roskilde Tekniske Gymnasium Dato: 5/ Vejleder: Jørn Christian Bendtsen Fag: Matematik

Projektopgave 1. Navn: Jonas Pedersen Klasse: 3.4 Skole: Roskilde Tekniske Gymnasium Dato: 5/ Vejleder: Jørn Christian Bendtsen Fag: Matematik Projektopgave 1 Navn: Jonas Pedersen Klasse:.4 Skole: Roskilde Tekniske Gymnasium Dato: 5/9-011 Vejleder: Jørn Christian Bendtsen Fag: Matematik Indledning Jeg har i denne opgave fået følgende opstilling.

Læs mere

Nogle opgaver om fart og kraft

Nogle opgaver om fart og kraft &HQWHUIRU1DWXUIDJHQHV'LGDNWLN 'HWQDWXUYLGHQVNDEHOLJH)DNXOWHW $DUKXV8QLYHUVLWHW &HQWUHIRU6WXGLHVLQ6FLHQFH(GXFDWLRQ)DFXOW\RI6FLHQFH8QLYHUVLW\RI$DUKXV Nogle opgaver om fart og kraft Opgavesættet er oversat

Læs mere

Det handler alt sammen om holdninger

Det handler alt sammen om holdninger Nye Valtra N93 og N103 Det handler alt sammen om holdninger Ny T-serie Mere end bare nye forlygter Ny tilgang og holdning til tingene - din individuelle traktor. Den nye Valtra N93 og N103 samt den nye

Læs mere

1. G fysik Elevbog LaboratoriumforSammenhængendeUddan g n i r æ L g o e s l e n

1. G fysik Elevbog LaboratoriumforSammenhængendeUddan g n i r æ L g o e s l e n dlaboratoriumforsammenhængendeu 1. G fysik Elevbog ring dannelseoglæ HARTEVÆRKET Harteværket Harteværket er bygget i 1918-1929 og var det første større vandkraftværk i Danmark. Ved værkets opførsel stod

Læs mere

Jyskskruefundament

Jyskskruefundament Jordskruer til punktfundament for træterrasser. Til dette eksempel har vi gået ud fra at det er alm. grov sand jordtype fra FK1 til FK4 Hvis jordtypen ikke kan gå ind under dette, skal der tages kontakt

Læs mere

Præcision i en klasse for sig.

Præcision i en klasse for sig. METAL Præcision i en klasse for sig. Kraftige FEIN boremaskiner med ultrapræcis lejring. FEIN specialisten inden for slidstærkt elværktøj. For mere end 115 år siden revolutionerede FEIN arbejdsverdenen

Læs mere

Jørn Iversen Rødekro Aps. Hydevadvej 48 Hydevad DK-6230 Rødekro Tel.: +45 74669242 Fax.: +45 74669294 e-mail.: iversen@ji.dk Web.: www.ji.

Jørn Iversen Rødekro Aps. Hydevadvej 48 Hydevad DK-6230 Rødekro Tel.: +45 74669242 Fax.: +45 74669294 e-mail.: iversen@ji.dk Web.: www.ji. 1 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Brugervejledning Side 3 Brugsanvisning Side 4 Tilpasning af cyklen & tilbehør Side 5 og 6 Det elektriske system Side 7 Fejlmelding Side 8 Periodisk eftersyn af cyklen Side 9 3 BRUGERVEJLEDNING

Læs mere

Sporteori 01-08-2014- Klaus Buddig

Sporteori 01-08-2014- Klaus Buddig Indledning Alle hunde kan bruge deres næse til at finde frem til noget de gerne vil have. Vi skal guide hunden til at identificere og følge en menneskefærd på forskellige typer underlag, samt vise os ved

Læs mere

Killswitch failsafe. Brugervejledning

Killswitch failsafe. Brugervejledning Killswitch failsafe Brugervejledning Side 1 af 9 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 Introduktion...3 Egenskaber...3 Tekniske detaljer...3 Krav til modellen...4 Virkemåde...5 Montering og forbindelse...5

Læs mere

Elektrisk golfvogn 1-7

Elektrisk golfvogn 1-7 Elektrisk golfvogn 1-7 Golfvognsskitse 2-7 Opstart Drej koblingen og skub hjulet på aksen indtil Quick Release røret lukker. Vær opmærksom på forskellen på højre og venstre hjul Tryk foldeleddet, løsgør

Læs mere

Motorer til modulerende styring AME 85, AME 86

Motorer til modulerende styring AME 85, AME 86 Datablad Motorer til modulerende styring AME 85, AME 86 Beskrivelse Motorerne AME 85 og AME 86 bruges med ventilerne VFM 2 (DN 50-250), VFS 2 (DN 65-00), VF2/3 (DN 25, 50) og AFQM (DN 50-250). Funktioner:

Læs mere

1.0 Møllens hovedtræk... 3. 1.1 Regler... 3

1.0 Møllens hovedtræk... 3. 1.1 Regler... 3 Brochure KVA Vind 6 Indholdsfortegnelse 1.0 Møllens hovedtræk... 3 1.1 Regler... 3 2.0 Beskrivelse af KVA Vind 6... 4 3.0 Tegning af KVA Vind 6 på 20.5m mast... 5 4.0 Tegning af fundament til 20.5m mast...

Læs mere

Installationsdokument foreløbigt

Installationsdokument foreløbigt Installationsdokument foreløbigt 96 CIS solcellemoduler á 170 Wp 16.320 Wp - 118 m2 GF projekt på området Vandtårnsvej 60, Søborg Den 16.1.2014 Montagesystem FDGlight+ 20º - til flade tage med maksimum

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Danmarks Tekniske Universitet Side 1 af 9 sider Skriftlig prøve, lørdag den 13. december, 2014 Kursus navn Fysik 1 Kursus nr. 10916 Varighed: 4 timer Tilladte hjælpemidler: Alle tilladte hjælpemidler på

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) L 180/4 Den Europæiske Unions Tidende 12.7.2012 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 622/2012 af 11. juli 2012 om ændring af forordning (EF) nr. 641/2009 for så vidt angår krav til miljøvenligt design af

Læs mere

Kasteparabler i din idræt øvelse 1

Kasteparabler i din idræt øvelse 1 Kasteparabler i din idræt øvelse 1 Vi vil i denne første øvelse arbejde med skrå kast i din idræt. Du skal lave en optagelse af et hop, kast, spark eller slag af en person eller genstand. Herefter skal

Læs mere

Hvor hurtigt kan du køre?

Hvor hurtigt kan du køre? Fart Hvor hurtigt kan du køre? I skal nu lave beregninger over jeres testresultater. I skal bruge jeres testark og ternet papir. Mine resultater Du skal beregne gennemsnittet af dine egne tider. Hvilket

Læs mere

Lokale fortællinger om erfaringer med tværfaglige og helhedsorienterende undervisning.

Lokale fortællinger om erfaringer med tværfaglige og helhedsorienterende undervisning. Tværfaglighed og helhedsorienteret undervisning på grundforløbet. Skoleudvikling i Praksis Lokale fortællinger om erfaringer med tværfaglige og helhedsorienterende undervisning. Tværfaglighed og helhedsorienteret

Læs mere

FYSIKOPGAVER KINEMATIK og MEKANIK

FYSIKOPGAVER KINEMATIK og MEKANIK FYSIKOPGAVER KINEMATIK og MEKANIK M1 Galileos faldrende På billedet nedenfor ses en model af Galileo Galilei s faldrende som den kan ses på http://www.museogalileo.it/ i Firenze. Den består af et skråplan

Læs mere

LASTSPIL 37 kw AC KRØLL CRANES A/S. INF. REF dk SIDE 1/9

LASTSPIL 37 kw AC KRØLL CRANES A/S. INF. REF dk SIDE 1/9 LASTSPIL 37 kw AC SIDE 1/9 TEGNING SIDE 2/9 JUSTERINGSVEJLEDNING FOR AC LASTSPIL FUNKTIONSBESKRIVELSE AF LASTSPIL Lastspillet er drevet af en kortslutningsmotor monteret med encoder for hastighedskontrol.

Læs mere

MERCURY F15 MERCURY F8 MERCURY F9.9

MERCURY F15 MERCURY F8 MERCURY F9.9 MERCURY F8 Den amerikanske Mercury F8 firtakter blev lanceret inden sæsonstart 2007. Motoren er baseret på samme lille motorblok som søsteren F9.9, og har en cylindervolumen på 209 cm 3, to cylindere på

Læs mere

Motorer til modulerende styring AME 13 SU, AME 23 SU sikkerhedsfunktion (spring up)

Motorer til modulerende styring AME 13 SU, AME 23 SU sikkerhedsfunktion (spring up) Motorer til modulerende styring, AME 23 SU sikkerhedsfunktion (spring up) Beskrivelse AME 23 SU Motorerne med sikkerhedsfunktion anvendes hovedsageligt med VZ-ventil () eller med VS-, VM- eller VB-ventiler

Læs mere

Figur 1: Kraftpåvirkning af vingeprol

Figur 1: Kraftpåvirkning af vingeprol 0.. AERODYNAMIK 0. Aerodynamik I dette afsnit opstilles en matematisk model for de kræfter, der virker på en vingeprol. Disse kræfter kan få rotoren til at rotere og kan anvendes til at krøje nacellen,

Læs mere

Aalborg Universitet. Skriftlig eksamen i Grundlæggende Mekanik og Termodynamik. Tirsdag d. 27. maj 2014 kl

Aalborg Universitet. Skriftlig eksamen i Grundlæggende Mekanik og Termodynamik. Tirsdag d. 27. maj 2014 kl Aalborg Universitet Skriftlig eksamen i Grundlæggende Mekanik og Termodynamik Tirsdag d. 27. maj 2014 kl. 9 00-13 00 Ved bedømmelsen vil der blive lagt vægt på argumentationen (som bør være kort og præcis),

Læs mere

Monteringsvejledning. Markise Elektrisk. MoreLand A/S Knullen 22 DK 5260 Odense S Denmark 11.1 Tel+ 45 70 22 72 92 www.moreland.dk post@moreland.

Monteringsvejledning. Markise Elektrisk. MoreLand A/S Knullen 22 DK 5260 Odense S Denmark 11.1 Tel+ 45 70 22 72 92 www.moreland.dk post@moreland. DK Monteringsvejledning Markise Elektrisk MoreLand A/S Knullen 22 DK 5260 Odense S Denmark 11.1 Tel+ 45 70 22 72 92 www.moreland.dk post@moreland.dk Sikkerhedsforskrifter 1. Det anbefales at markisen monteres

Læs mere

Opdrift i vand og luft

Opdrift i vand og luft Fysikøvelse Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk Opdrift i vand og luft Formål I denne øvelse skal vi studere begrebet opdrift, som har en version i både en væske og i en gas. Vi skal lave et lille forsøg,

Læs mere

Motor SCM SUNFAB SCM M2 s veldimensionerede,

Motor SCM SUNFAB SCM M2 s veldimensionerede, Motor SCM 025 108 3203 DK M2 SUNFAB SCM M2 er en serie robuste aksialstempelmotorer specielt egnet til spil-, sving- hjul- og larvebåndsdrift. SUNFAB SCM M2 har vinkelstillet aksel og sfæriske stempler.

Læs mere

LUCAS JÆVNSTRØMS DYNAMOER

LUCAS JÆVNSTRØMS DYNAMOER Nedenstående er inspireret af en artikel sakset fra internettet, af en lykkelig selvlært BSA entusiast. LUCAS JÆVNSTRØMS DYNAMOER UDVIKLET AF JOSEPH LUCAS - MANDEN SOM OPFANDT MØRKET En ting som uretmæssigt

Læs mere

Kulstofnanorør - småt gør stærk Side 20-23 i hæftet

Kulstofnanorør - småt gør stærk Side 20-23 i hæftet Kulstofnanorør - småt gør stærk Side 20-23 i hæftet SMÅ FORSØG OG OPGAVER Lineal-lyd 1 Lineal-lyd 2 En lineal holdes med den ene hånd fast ud over en bordkant. Med den anden anslås linealen. Det sker ved

Læs mere

Eksponentielle sammenhænge

Eksponentielle sammenhænge Eksponentielle sammenhænge 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Indholdsfortegnelse Variabel-sammenhænge... 1 1. Hvad er en eksponentiel sammenhæng?... 2 2. Forklaring med ord af eksponentiel vækst... 2, 6

Læs mere

Håndvask i Afrika. Benny Lautrup Niels Bohr Institutet 22. januar 2004

Håndvask i Afrika. Benny Lautrup Niels Bohr Institutet 22. januar 2004 Håndvask i Afrika Benny Lautrup Niels Bohr Institutet 22 januar 2004 At jordens rotation får badevand til at løbe ud af karret i en hvirvel, der set oppefra drejer mod uret på den nordlige halvkugle og

Læs mere

Vikar-Guide. 1. Fælles gennemgang: Vikarguiden findes på side 5. 2. Efter fælles gennemgang: Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.

Vikar-Guide. 1. Fælles gennemgang: Vikarguiden findes på side 5. 2. Efter fælles gennemgang: Venlig hilsen holdet bag Vikartimen. Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Fysik/Kemi 7. klasse Reaktionstid 1. Fælles gennemgang: Vikarguiden findes på side 5. 2. Efter fælles gennemgang: Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk Hjælp os med

Læs mere

VEKSELSPÆNDINGENS VÆRDIER. Frekvens Middelværdi & peak værdi (max) Effektiv værdi (RMS) Mere om effektiv værdi!

VEKSELSPÆNDINGENS VÆRDIER. Frekvens Middelværdi & peak værdi (max) Effektiv værdi (RMS) Mere om effektiv værdi! AC VEKSELSPÆNDINGENS VÆRDIER Frekvens Middelværdi & peak værdi (max) Effektiv værdi (RMS) Mere om effektiv værdi! Frekvens: Frekvensen (f) af et system er antallet af svingninger eller rotationer pr. sekund:

Læs mere

1: Batteriindikator 2: Tændingsnøgle 3: Stik til oplader 4: Kontakt til højt og lavt gear 5: Speeder til fremad kørsel 6: Blink til venstre

1: Batteriindikator 2: Tændingsnøgle 3: Stik til oplader 4: Kontakt til højt og lavt gear 5: Speeder til fremad kørsel 6: Blink til venstre Tillykke med din nye scooter fra Lindebjerg Vi hos Lindebjerg vil gerne sige tak fordi dit valgt faldt på netop et af vores produkter. Vi håber din nye scooter vil leve op til dine forventninger og give

Læs mere

Lavet af Ellen, Sophie, Laura Anna, Mads, Kristian og Mathias Fysikrapport blide forsøg Rapport 6, skråt kast med blide Formål Formålet med f

Lavet af Ellen, Sophie, Laura Anna, Mads, Kristian og Mathias Fysikrapport blide forsøg Rapport 6, skråt kast med blide Formål Formålet med f Rapport 6, skråt kast med blide Formål Formålet med forsøget er at undersøge det skrå kast, bl.a. med fokus på starthastighed, elevation og kastevidde. Teori Her følger der teori over det skrå kast Bevægelse

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Danmarks Tekniske Universitet Side 1 af 4 sider Skriftlig prøve, den 29. maj 2006 Kursus navn: Fysik 1 Kursus nr. 10022 Tilladte hjælpemidler: Alle "Vægtning": Eksamenssættet vurderes samlet. Alle svar

Læs mere

2/3 Akset digital tæller

2/3 Akset digital tæller SERIE Z59E 2/3 Akset digital tæller for Elgo Magnetisk målebånd og / eller Encoder ELGO - ELECTRIC Gerätebau und Steuerungstechnik GMBH D - 78239 Rielasingen, Postfach 11 30, Carl - Benz - Strafle 1 Telefon

Læs mere

TIPS & TRICKS TIL EN GOD TUR

TIPS & TRICKS TIL EN GOD TUR TIPS & TRICKS TIL EN GOD TUR Sådan sikrer du dig, at eleverne både får en sjov dag og noget fagligt med hjem. FØR TUREN Fortæl klassen om den tematur, de skal på. Lad eleverne drøfte de spørgsmål, som

Læs mere

B W børsteløs motor med gear

B W børsteløs motor med gear Produkter Motor & Transmission Børsteløse motorer B1 30-130W børsteløs motor med gear Fuldt moment fra 0-3000omdr. 5.000 timers levetid med gear RS 485 valgmulighed 1 el. 2 programmerbare motorhastigheder

Læs mere

David Kallestrup, Aarhus School of Engineering, SRP-forløb ved Maskinteknisk retning 1

David Kallestrup, Aarhus School of Engineering, SRP-forløb ved Maskinteknisk retning 1 1 Pendul David Kallestrup, Aarhus School of Engineering, SRP-forløb ved Maskinteknisk retning 1 1.1 Hvad er et pendul? En matematiker og en ingeniør ser tit ens på mange ting, men ofte er der forskelle

Læs mere

13 cm. Tværsnit af kernens ben: 30 mm 30 mm

13 cm. Tværsnit af kernens ben: 30 mm 30 mm Opgaver: Opgave 6.1 På figuren er vist en transformator, der skal anvendes i en strømforsyning. Den relative permeabilitet for kernen er 2500, og kernen kan regnes for at være lineær. 13 cm µ r = 2500

Læs mere

G&G MediCare DK-7000 Fredericia. Brugermanual BaehrTec NT250. Dansk. BaehrTec NT 250. Micromotor elektrisk. Brugermanual

G&G MediCare DK-7000 Fredericia. Brugermanual BaehrTec NT250. Dansk. BaehrTec NT 250. Micromotor elektrisk. Brugermanual BaehrTec NT 250 Micromotor elektrisk Brugermanual 1 Indholdsfortegnelse Side forord 3 indhold 4 forholdsregler 5-6 Beskrivelse af Styreenhed 7-10 Beskrivelse af håndstykke 11 Beskrivelse af El tilslutning

Læs mere

Bosch have. Kompostkværne

Bosch have. Kompostkværne Bosch have Kompostkværne AXT 25 TC Universalkværn AXT Rapid 2200 Grønt og blødt materiale AXT 25 D Buskafklip Sådan vælger du din Bosch kompostkværn Trin 1 Definer typen af materiale og hvor ofte du skal

Læs mere

MORE POWER. NO LIMITS. NÆSTE GENERATION AF BERNER AKKU-MASKINER I 14,4V/18V

MORE POWER. NO LIMITS. NÆSTE GENERATION AF BERNER AKKU-MASKINER I 14,4V/18V MORE POWER. NO LIMITS. NÆSTE GENERATION AF BERNER AKKU-MASKINER I 14,4V/18V BERNER NÆSTE GENERATION AF BERNER AKKU-MASKINER MORE POWER. NO LIMITS. BATTERISTYRING Den mest avancerede styringselektronik

Læs mere

Eksamen i fysik 2016

Eksamen i fysik 2016 Eksamen i fysik 2016 NB: Jeg gør brug af DATABOG fysik kemi, 11. udgave, 4. oplag & Fysik i overblik, 1. oplag. Opgave 1 Proptrækker Vi kender vinens volumen og masse. Enheden liter omregnes til kubikmeter.

Læs mere

El-motorer El-motorer. og gear. Produktoversigt

El-motorer El-motorer. og gear. Produktoversigt El-motorer El-motorer Produktoversigt Kort om FLEX systemet... 3 Systemkonfigurationer med FLEX... 4 Stepmotorer... 6 Servomotorer... 7 Børsteløse DC motorer... 7 AC motorer... 8 Lineærmotorer / Aktuatorer...

Læs mere

Watt i træning og konkurrence. Troels Panduro Panduro Cycling

Watt i træning og konkurrence. Troels Panduro Panduro Cycling Watt i træning og konkurrence Troels Panduro Panduro Cycling Dette får du med 1. Værktøjer til at forbedre din performance, bl.a. identificering af svagheder og styrker 2. Indsigt i, og forståelse af,

Læs mere

Servicemappe. C.Reinhardt as

Servicemappe. C.Reinhardt as Servicemappe C.Reinhardt as 1 Indhold Komponenter 3 Batteri hvilespænding 10 Kontrol før aflevering 11 Serviceskema 12 Fejlsøgningsskema 14 Dynamic Controller 16 PG Solo Controller 22 PG S-Drive Controller

Læs mere

Introduktion til cosinus, sinus og tangens

Introduktion til cosinus, sinus og tangens Introduktion til cosinus, sinus og tangens Jes Toft Kristensen 24. maj 2010 1 Forord Her er en lille introduktion til cosinus, sinus og tangens. Det var et af de emner jeg selv havde svært ved at forstå,

Læs mere

Opdrift og modstand på et vingeprofil

Opdrift og modstand på et vingeprofil Opdrift og modstand på et vingeprofil Thor Paulli Andersen Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet 1 Vingens anatomi Et vingeprofil er karakteriseret ved følgende bestanddele: forkant, bagkant, korde, krumning

Læs mere

Manual C C C C C C 7 4. Klippe maskine for jernstænger

Manual C C C C C C 7 4. Klippe maskine for jernstænger Manual C ESOIA EVO C 3 4 - C 3 8 - C 4 4 - C 5 4 - C 5 6 - C 7 4 Klippe maskine for jernstænger Ver 1.0-DK 27-07-2016 Maskine beskrivelse Beskrivelse og funktionsprincip Maskinen drives af en elektrisk

Læs mere

slagbore-/skruemaskine A10 M A18 M bl ASB18 M bl

slagbore-/skruemaskine A10 M A18 M bl ASB18 M bl Akkubore-/skruemaskine slagbore-/skruemaskine A10 M A18 M bl ASB18 M bl Et godt job er ikke kun et stykke arbejde det er også sjovt. BØRSTELOS MOTOR KOMPAKT OG MED LANG LEVETID De kraftige akku bore- /

Læs mere

Brugte maskiner. Maskiner, Tlf. 36954900, e-mail: maskiner@lemu.dk, www.lemu.dk/maskiner

Brugte maskiner. Maskiner, Tlf. 36954900, e-mail: maskiner@lemu.dk, www.lemu.dk/maskiner Brugte maskiner Pladebearbejdning Pressere Stenhøj LP 40/25 T hydraulisk presse Pressekraft 40 tons, slaglængde 300 mm, tilhoderkraft 25 tons, årgang 1996, vægt 2000 kg, motor str. 5,5 kw kr. 75.000,-

Læs mere

i tredje sum overslag rationale tal tiendedele primtal kvotient

i tredje sum overslag rationale tal tiendedele primtal kvotient ægte 1 i tredje 3 i anden rumfang år 12 måle kalender hældnings a hældningskoefficient lineær funktion lagt n resultat streg adskille led adskilt udtrk minus (-) overslag afrunde præcis skøn formel andengradsligning

Læs mere