Logbog. Rejse til Tamale/Nordghana i perioden oktober 2012

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Logbog. Rejse til Tamale/Nordghana i perioden 7. 16. oktober 2012"

Transkript

1 EGEDAL MUSIKSKOLE Logbog Rejse til Tamale/Nordghana i perioden oktober 2012 Indledning Vi har i samarbejde med CKU fra undervisningsministeriet lavet en ny aftale om projekter i Tamale i Nordghana med vores partner Youth Home Cultural Group i perioden august 2012 juli Projektet kommer til at bestå af 5 dele. 1) En fortsættelse af det projekt, som allerede har kørt i 2 år, hvor 5 udvalgte skoler modtager undervisning i den traditionelle musik og dans fra området. Undervisningen Varetages af danserne og trommefolkene fra Youth Home. Det er de samme 5 skoler, der får undervisningen. 2) For at kunne klare behovet for yderligere undervisning, bliver der hver fredag i tidsrummet kl lavet en åben workshop for alle skolebørn og unge i området. 3) Der laves hver lørdag kl en åben workshop for alle folkeskolelærere fra de 5 skoler. Det er primært for at give dem redskaber til at være assistenter i danse- og trommeundervisningen, men skal samtidig også ruste dem til eventuelt at kunne viderefør undervisningen. 4) For at udvide mulighederne og tilbuddene på Youth Home laves der fjernundervisning fra Egedal Musikskole, der skal give danseog trommelærerne samt andre interesserede en basisuddannelse i brugen af moderne instrumenter. I dette tilfælde guitar, elbas og trommesæt. De får i løbet af et år de fornødne kundskaber til at kunne starte sammenspil i moderne musik på et elementært niveau til glæde for børn og unge i Tamale. 5) Udenfor budgettet søges der om midler til at kunne invitere 7 dansere/trommefolk tre uger til Egedal i maj 2013, hvor de skal deltage i et stort musik- og danseshow Put Your Hands Together - The United Voices Of Youth Home Cultural Group And Egedal Music School.

2 Rejse til Tamale i perioden 7/10/12 16/10/12 Søndag d Afrejse fra København med en lang rejse foran os. I lufthavnen støder Lise Drewes Nielsen til os med 3 store tasker fyldt med tøj til Abraman, lederen af Youth Home Cultural Group i Tamale, hvor vi skal ned og planlægge et nyt projektår og lave workshops. Efter en mellemlanding i Amsterdam går turen videre til Accra, Ghanas hovedstad, hvor vi lander kl.19 lokal tid. Det tager to stive timer at komme igennem sikkerhedstjekket, inden vi kan komme ud til Mutala, som venter på os med en taxa. Mutala er broder til en af trommefolkene i Youth Home. Abraman har sørget for, at han kan tage sig af os. Vi bliver kørt til hotellet, hvor vi lige når at bestille et let aftensmåltid, inden køkkenet lukker kl.22. Efter at have afregnet med hotellet for en overnatning, går vi hurtigt til køjs, da vækkeuret ringer kl.03.00, for at vi kan nå det lille fly, der skal transportere os videre til Tamale. En lille flyvetur på ca. En time. Tirsdag d Om formiddagen besøger vi to skoler og følger danselærernes undervisning, som kører meget rutineret begge steder. Det er tydeligt, at danselærerne har fået stor erfaring og dejligt at se, at eleverne er meget motiverede og glade. Vi ser også, skolemøblerne og computerne de to skoler har modtaget fra containeren fra Egedal. Mandag d En morgenfrisk og glad Abraman modtager os i den lille lufthavn i Tamale med to personbiler, der bringer os til Mafara hotellet, der ligger i gåafstand fra Youth Home. Efter indlogeringen tager vi til Youth Home og hilser på alle danserne og sypigerne. Et hjerteligt gensyn Vi planlægger ugens program sammen med Abraman og følger den daglige dansetræning fra klokken 16 til 18. Efter aftensmad på hotellet gennemgår vi de forskellige workshops, der skal laves tirsdag, onsdag, torsdag og fredag. Der bliver lavet enkelte tilretninger på det undervisningsmateriale, vi har medbragt. Tidligt til køjs. Den første workshop starter kl.15, hvor vi gennemgår undervisningsmaterialet til Stir It Up af Bob Marley, som alle skal lære at spille på henholdsvis guitar, elbas og tromme. Vi har valgt at starte med netop dette nummer, da Bob Marley er uhyre populær i de Afrikanske lande og at nummeret samtidig er forholdsvis let at spille. Vi har valgt at operere med tre sværhedsgrader til hver enkelt instrument, niveau 1, 2 og 3. Workshoppen bli r en blanding af korte instruktioner og gruppearbejde. I løbet af de to timer, der arbejdes, når eleverne at vise os, at de har godt hold på niveau 1 og 2, når man tager i betragtning, at de alle mere eller mindre er startet fra scratch. Vi slutter seancen af med at eleverne kommer på scenen og spiller nummeret sammen, mens alle synger med. En rigtig god start på workshopperne.

3 Onsdag d Vi starter dagen med et besøg på Tamale Teaching Hospital, hvor vi har et møde med hospitalsdirektøren, der fortæller om 2 års planen for den planlagte udbygning af hospitalet. Der er over 100 læger ansat, og langt de fleste er yngre Ghanesere uddannet på hospitalet. En stolt hospitalsdirektør udtaler, at det burde sikre fremtiden for hospitalet. Han takker os mange gange for de hospitalsting, de har modtaget fra Egedal Kommune. Det drejer sig bl.a. om 10 hospitalssenge og madrasser, 1 tandlægestol med diverse udstyr, 9 rullestole, 10 rollatorer, 1 ergometercykel, en kuvøse til fødselsgangen samt operationsog undersøgelsesudstyr. Vi bliver vist rundt på hospitalet og får set nogle af de ting, der er blevet bragt til Tamale i den container, som blev afsendt fra Egedal i slutningen af august Containeren indeholdt - udover hospitalsting - bl.a. 50 computere, skoleborde og stole, kontormøbler, skolebøger på engelsk, 100 pakker med legoklodser og mange Det er tydeligt, at der er mange mangler på hospitalet, og de hygiejniske forhold er også meget langt fra den virkelighed, vi kender fra danske hospitaler. Der arbejdes dog meget målrettet mod at forbedre forholdene, som nødvendigvis må foregå i små og langsomme tempi p.g.a. manglende penge og uddannet personale. Om eftermiddagen fortsætter vi workshoppen og præsenterer eleverne for niveau 3 af Bob Marley nummeret. Alle får arbejdet sig igennem det sværeste niveau og fornemmer også, at skal man kunne spille det, kræver det daglig øvelse. Til den daglige øvelse har vi lavet en bred vifte af undervisningsmateriale: 1) Instruktionsvideoer med de 3 niveauer på henholdsvis guitar, bas og tromme. 2) Mp3 lydfiler med de 3 niveauer. 3) Minus one indspilninger, så man kan øve sig sammen med et orkester både på guitar, bas og tromme. 4) Til ophængning i computerrummet på Youth Home er der fremstillet plakater i A3 størrelse med undervisningsmaterialet. Torsdag d Vi har et møde med Mr. Saibu regionallederen for kulturen og ungdom i Nordghana. Ved mødet på rådhuset deltager også lederen for Tamale Metropolitan Area. Abraman har briefet dem om både det gamle og det nye projekt, som de spørger ind til. Vi gennemgår i hovedtræk det nye projekt og fortæller om opfølgningen på containerforsendelsen. Vi fortsætter til Tamale Teaching Hospital, hvor vi får set de ting, vi ikke nåede dagen før. Eftermiddagens workshop bliver halvanden time forsinket p.g.a. strømafbrydelse i området. Abraman får skaffet en generator. P.g.a. forsinkelsen må vi lave en kortfattet gennemgang af det planlagte show Put Your Hands Together samt en repetition af gårdsdagens instrumentalundervisning. Strømafbrydelser er en foreteelse, som ghaneserne har vænnet sig til. Det sker jævnligt. Mr. John fra Institute For Music And Development, der har tilknytning til CKU og den danske ambassade, er på besøg i Tamale for at besigtige vores undervisning, som han udtrykker stor begejstring for. Han bliver der to dage.

4 Put Your Hands Together The United Voices Of Youth Home Cultural Group And Egedal Music School er titlen på et stort anlagt musik- og danseshow, som skal løbe af stabelen i hal 3 i Smørum ultimo maj Der bliver spillet populærmusik med et afrikansk tilsnit af kunstnere som bl.a. Paul Simon, Stevie Wonder, Angelique Kidjo, og Bob Marley. Musikskolen stiller med 3 orkestre, 4 sangere, 1 kor og 20 børnedansere. Youth Home stiller med 7 dansere/trommefolk. Deres opgave er at lave en moderne koreografi til 5 af numrene samt deltage på percussion. Deres deltagelse forudsætter en udvidelse af det budget på kr., som CKU har stillet til rådighed for de forskellige projekter i perioden august 2012 juni Vi har derfor søgt om yderligere kr. til dækning af rejse og ophold. Der er 2 lærere fra musikskolen, som står for den musikalske planlægning og indstudering: Kenneth Horsbrugh, som har et stort kendskab til Tamale og Youth Home, da han har boet 3 år i området sammen med sin familie. Kenneth tager sig af Marimbaorkesteret og dansen. Henrik Johnsen, som er med på denne tur, tager sig af rytmegruppen og sangerne. Derudover er Rasmus Skovmand tilknyttet som leder af Steelbandet, der deltager. Han skal desuden skrive titelnummeret til showet. Undertegnede tager sig af koret. Souschef Mikkel Benn er med som med som planlægger, og Jeannett Tankred er tilknyttet som projektkoordinator. Fredag d Vi prøver i løbet af ugen at få en aftale i stand med borgmesteren. Desværre er han meget ophængt p.g.a. kampagner i forbindelse med det nært forestående lokal- og borgmestervalg. Da Ghanas præsident samtidig kommer på besøg i byen om lørdagen, er han involveret i mange forberedelser, så vi får desværre ikke mulighed for at møde ham denne gang. Vi bliver i stedet budt velkommen af den nye kommunaldirektør, som på vegne af borgmesteren modtager et brev fra Egedals borgmester. Vi har også medbragt en lille gave, som er et maleri af Helle Borg Hansen med et flamenco dansemotiv. Helle Borg Hansen er lærer i flamencodans og billedkunst på Egedal Musikskole. Da danserne fra Youth Home var på besøg i Egedal Kommune, besøgte de bl.a. musikskolens flamencohold, som underviste dem i flamencoens dansetrin, som ligger langt fra den dansetradition, de selv er eksponenter for.

5 Vi besøger en skole, der ligger i yderkanten af Tamale, i et meget fattigt distrikt. Der undervises både på arabisk og ghanesisk på skolen. Skolen har bl.a. modtaget 3 computere, skoleborde og en stor tavle fra Egedal. Vi følger undervisningen på 3 forskellige klassetrin og ser de modtagne effekter i brug. Rundturen afsluttes med et lille møde med skoleledelsen i skyggen af et stort træ på gårdspladsen. De fortæller med stor glæde og taknemmelighed om samarbejdet med Egedal, som de tager ind i deres hjerter og beder for hver dag. Som tegn på deres taknemmelighed får vi overrakt 2 levende Guinea Fowls og en stor pose ris, så vi kan tænke på dem, når vi indtager måltidet. En almindelig tradition i Ghana. Frokostpausen benytter vi til at tage på det lokale Art Market og kigge på nogle af de mange boder. Temperaturen ligger på omkring 40 grader, så efter en halv time trækker vi ind i skyggen på en lille restaurant, hvor vi spiser frokost sammen med Abraman. Eftermiddagens workshop kom til at handle om brugen af forstærkere og PA anlæg. Henrik gennemgik detaljeret v.h.a. foredrag og praktiske øvelser brugen af det nye PA lydanlæg, som Egedal Musikskole har sørget for at de har fået. Vi gennemgår desuden ved hjælp af praktiske øvelser Zoom video recorderen, som bliver en del af deres faste undervisningsgrej. Den bliver en vigtig del af den fjernundervisning, der skal foregå frem til juni De skal ca. hver 14. dag bruge den til at rapportere tilbage i lyd og billeder hvor langt, de er kommet på de forskellige instrumenter. Deres to faste kontaktlærere på musikskolen er Tom Jensen, som tager sig af undervisningen i trommesæt og Henrik Johnsen, som tager sig af undervisningen i guitar og elbas. Tom og Henrik bliver hjulpet i forløbet og sparres af henholdsvis souschef, Mikkel Benn og musikskoleleder Bjarne Kulmbak. IT udstyret på Youth Home er noget af en udfordring. Vi bruger en hel del tid på at få alle computerne til at virke ordentligt, så de både kan afspille mp3 lydfiler og videofiler, som bliver en væsentlig del af undervisningsmaterialet. I ministeriets budget har vi tillige fået indføjet en post, der hedder internettet på Youth Home. Pengene skal bruges til at opgradere det til højeste hastighed, som er en nødvendighed, hvis de både skal kunne afsende og modtage videofiler. Om aftenen spiste vi hos Abraman i hans nye hus, hvor han havde tilberedt de 2 Guinea fowls med en dejlig peanutbutter sovs og ris. Maden bliver tilberedt over åben ild, da elektricitenen stadig ikke er kommet.

6 Lørdag d Lørdagen blev startet med besøg i 2 sypigers forretninger i Tamale. Begge pigerne har været færdiguddannede i et år. Begge fik som startgave en symaskine og noget sygrej fra Egedal Musikskole, som startede en indsamling af penge til symaskiner til hele afgangsholdet i syning fra Youth Home. Hver sypige blev sat på aktier a 100 kr.. Der skulle indsamles 12 x 300 kr. Alle aktierne blev solgt i løbet af en uge. Vi besøgte først Faizas forretning; et lille skur, hvor hun drev sin forretning fra. Hun var bl.a. i gang med at sy en kjole til Jeannett, som hun skulle indvie lørdag aften ved festen. Det var tydeligt at se, at Faiza var glad for sin forretning, som gjorde hende i stand til at opretholde en tilværelse, hvor hun kunne brødføde sig selv og datteren. Vi tog dernæst til Bintus forretning, som lå ved siden af familiens compound/beboelse. Skuret var bygget af folkene fra Youth Home. Bintu, som nu er 18 år, mistede i en ung alder begge sine forældre og blev opdraget af sin bedstemor, som vi hilste på. Bintu er endnu en succeshistorie fra Youth Home. Abraman tog hende til sig som en del af familien, da hun var en lille pige og sørgede for, at hun fik en dansk sponsor, som betalte hendes skolegang. Derudover sørgede han for, at hun fik den 3 årige syuddannelse fra Youth Home. I dag er hun en velfungerende ung kvinde med egen butik og samtidig et særdeles talentfuldt medlem af dansegruppen på Youth Home. Området ved Bintus forretning bar præg af stor fattigdom. I mellem de meget nødtørftigt byggede huse lå store bunker af affald. Men på forunderlig vis som man ser det mange steder i Tamale blev vi mødt med en stor venlighed og gæstfrihed samt en slags ukuelig viljestyrke og stolthed i forhold til betingelserne i deres land.

7 Om aftenen var der fest i Youth Home. Kl startede det lokale band Prince Muhammed med deres musik, som der blev danset til frem til kl.24. Det var en stor fornøjelse at høre bandet over det nye lydanlæg. Da vi hørte dem for 2 år siden over deres gamle udslidte anlæg, lød musikken desværre ikke ret godt. Nu kunne man pludselig høre alle de fine nuancer i reggae- og highlife musikken. Da samtidig Henrik var lydmand var det næsten en optimal mulighed for dem at få lært hvordan, man bruger det nye anlæg. Highlife musikken eller Afro poppen, som de spillede, er i øvrigt en ghanesisk stilart, som startede i 1920 erne. Vi har taget udgangspunkt i den musik i vores undervisningsmateriale. Musikskolen var vært med noget mad og drikke til alle ved 20 tiden. Abraman holdt en fin tale, hvor han roste musikskolen og Egedal Kommune for den store opbakning, de havde fået igennem 2 år. Vi blev alle 4 Jeannett, Henriette, Henrik og undertegnede inviteret op for at kvittere med en lille tale. Vi blev kørt tilbage til hotellet ved 24-tiden efter at have danset flittigt i løbet af aftenen. Til forskel fra danskerne er det ikke så vigtigt for ghaneserne hvem, man danser med. Det er blot vigtigt, at man danser. Søndag d Efter en rolig formiddag på hotellet blev vi hentet af Abraman ved 12-tiden og kørt til Youth Home. Vi gennemgik noget grej, som vi havde med til Youth Home, der skal bruges til undervisningen i det kommende år: 1 Zoom video recorder og 2 guitar/bas tunere. Desuden havde vi medbragt et lille lager af guitarstrenge, guitar/bas remme, trommestikker og plectarer. Alt sammen noget, der er svært at få fat i, når man bor i Nordghana. Henrik fik lagt det sidste undervisningsmateriale ind på maskinerne i Youth Home, så de er parate til at blive brugt i forbindelse med undervisningen. Hen under aften får vi sagt pænt farvel til de forskellige medlemmer af Youth Home. Mandag d Vi kører mod lufthavnen kl Der er afgang fra Tamale kl , og vi lander en time senere i Accra, hvor vi bliver kørt til Beach Hotel af Mutala og hans fætter. Efter et godt morgenmåltid besøger vi det store Art Market, hvor hver især får købt nogle ting med hjem til familien. Vi bliver kørt til lufthavnen allerede kl.16.30, selv om vi først skal flyve kl Det tager normalt et par timer at komme dertil i den voldsomme trafik. Vi skulle egentlig have haft et møde med Korkor, som er den lokale repræsentant på den danske ambassade. Det var tanken at få de sidste detaljer omkring projekterne og økonomien på plads. Desværre blev hun forhindret p.g.a. dødsfald i familien, så vi aftalte at klare det via mails, når vi var tilbage på arbejdet. Tirsdag d Vi lander godt trætte i København lokal tid godt mættet med indtryk fra en både spændende og udbytterig rejse Bjarne Kulmbak Musikskoleleder Egedal Musikskole

Kontaktrejserapport Indien

Kontaktrejserapport Indien Kontaktrejserapport Indien Januar marts 2005 Ole Bernhard Kirsten Nielsen KONTAKTREJSERAPPORT 2005, TAMIL NADU, INDIEN INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING..3 REJSEPLAN...5 DAGBOG.7 STRUKTUR FOR ORGANISATIONSBESØG

Læs mere

Årsberetning 2015. Velkommen til lokalafdelingens årsmøde til alle deltagere, hvad end du er gammel i gårde eller nyt medlem. Vi sætter pris på jer alle og glæder os over, at I har lyst til at møde op.

Læs mere

- i samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp Nr. 3 December 2011-14. årgang. Børn i Afrika

- i samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp Nr. 3 December 2011-14. årgang. Børn i Afrika - i samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp Nr. 3 December 2011-14. årgang Børn i Afrika Kort nyt Af Karsten Dam Stor donation til LisaCare Jonna Kildebogaard fortæller at hun har modtaget en stor donation

Læs mere

Himalayan Project. Nr.30. - 15. årgang - Himalayan Project - September 2013. www.nepalhelp.dk

Himalayan Project. Nr.30. - 15. årgang - Himalayan Project - September 2013. www.nepalhelp.dk Himalayan Project Nr.30. - 15. årgang - Himalayan Project - September 2013 www.nepalhelp.dk formand: næstformand: kasserer: sekretær: medlem: medlem: medlem: Bestyrelsen Himalayan Project Det var så enkelt,

Læs mere

25 år. Gentofte Musikskole

25 år. Gentofte Musikskole 25 år Gentofte Musikskole 1 Gentofte Musikskole er en selvejende institution i Gentofte Kommune 1988 Foreningen Gentofte Musikskole blev stiftet den 17. maj Kontoret lå på Ordrupvej 112 i HOF s lokaler

Læs mere

HAMPEN Hampelandvej 7B, 3650 Ølstykke Tlf. 7259 8550 Mail: hampen@egekom.dk web: www.fkhampen.dk FRITIDSKLUBBEN FORÅR 2015 AKTIVITETSKALENDER

HAMPEN Hampelandvej 7B, 3650 Ølstykke Tlf. 7259 8550 Mail: hampen@egekom.dk web: www.fkhampen.dk FRITIDSKLUBBEN FORÅR 2015 AKTIVITETSKALENDER AKTIVITETSKALENDER FEBRUAR AKTIVITET BEMÆRKNINGER Fredag d. 6. Casino-aften for 5. - 7. klasse Se tilmeldingsseddel Uge 7 mandag Hillerød svømmehal Se tilmeldingsseddel Uge 7 onsdag Legejunglen Se tilmeldingsseddel

Læs mere

Beretning 2015 Generalforsamling Tirsdag 12. Maj 2014

Beretning 2015 Generalforsamling Tirsdag 12. Maj 2014 Beretning 2015 Generalforsamling Tirsdag 12. Maj 2014 Generalforsamling, det er noget med at gøre status og kigge fremad. I år er vi færdige med den aktuelle sæson, modsat de 2 tidligere år, hvor vi havde

Læs mere

bel Nu nærmer vi os slutningen på 2005 og vi kan endnu engang se tilbage på et år med stor aktivitet også på CI-området.

bel Nu nærmer vi os slutningen på 2005 og vi kan endnu engang se tilbage på et år med stor aktivitet også på CI-området. bel FAMILIEFORENINGEN FOR COCHLEAR IMPLANTEREDE BØRN NYHEDSBREV FOR bel ISSN: 1603-6425 December 2005 8. årgang Nr. 2 Indhold: Fra formanden 1 Forældreforum 2 Bestyrelsesweekend den 4.-5. november 2005

Læs mere

Så var der præsten, ham måtte vi da kunne stole på, men også her blev vi skuffede.

Så var der præsten, ham måtte vi da kunne stole på, men også her blev vi skuffede. Støtteforeningen Hjælp de ældre i Rumænien Formandens beretning 2012 Da vi sidste år vedtog, at ændre vores vedtægter, således, at vi overgav plejehjemmets drift til Torben, og valgte at starte et nyt

Læs mere

Rekognosceringsrapport

Rekognosceringsrapport Rekognosceringsrapport Zimbabwe Udarbejdet af: Simon Wonsild Mette Ladefoged Ejnar Korsgaard Nielsen Udgave: 1 Sider i alt: 12 inkl. forside Redder af Verden Engvej 32 DK-7700 Thisted www.redderafverden.dk

Læs mere

1. DEC. 2014 JULEN 2014 JULEKORTET

1. DEC. 2014 JULEN 2014 JULEKORTET Glædelig jul FRA FAMILIEN NEBEL I HOLSTEBRO BRYLLUP EN FANTASTISK DAG, AT TÆNKE TILBAGE PÅ NYT HUS ANNA ANCHERS VEJ 138 I HOLSTEBRO INGEN KRÆFT VI HAR MEGET AT TAKKE GUD FOR JULEKORTET Kære familie og

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

Nr. 2 April 2015 27. årgang

Nr. 2 April 2015 27. årgang KØBENHAVNS KOMMUNEKREDS Nr. 2 April 2015 27. årgang I dette nummer bl.a.: Et spændende medlemsmøde i LEV København Et liv et værk et portræt Klassisk koncert for udviklingshæmmede Elevrådsarbejde kan føre

Læs mere

De mest hemmelige steder på CSV Ved du alt om skolen? Vi anmelder Café Tryk (igen) Haveholdets Kolonihave Ny på CSV

De mest hemmelige steder på CSV Ved du alt om skolen? Vi anmelder Café Tryk (igen) Haveholdets Kolonihave Ny på CSV De mest hemmelige steder på CSV Ved du alt om skolen? Vi anmelder Café Tryk (igen) Haveholdets Kolonihave Ny på CSV Velkommen til skolens største og bedste skoleavis! Det er ved at være ret længe siden

Læs mere

JCI YOUNG LEADERS. En tur til Kina. Næste afdelingsmøde NOVEMBER 2011

JCI YOUNG LEADERS. En tur til Kina. Næste afdelingsmøde NOVEMBER 2011 JCI YOUNG LEADERS NOVEMBER 2011 En tur til Kina Næste afdelingsmøde Arbejdsglæde JCI YOUNG LEADERS NOVEMBER 2011 Sydfyns dynamiske forum JCI Svendborg Næste afdelingsmøde d. 16. november 2011 KINA Indholdsfortegnelse

Læs mere

Butiksarbejde: 1. Oplever de butiksansatte forældre, at det er nødvendigt at de involverer sig subjektivt i arbejdet?

Butiksarbejde: 1. Oplever de butiksansatte forældre, at det er nødvendigt at de involverer sig subjektivt i arbejdet? Interviewguide: Formalia: Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvor mange børn har du? Hvor gamle er de? Hvordan bliver de passet? Bor du sammen med deres far/mor? Hvad laver din partner? Butiksarbejde:

Læs mere

Mushemba Foundation. Trinity Skolen: Kære Venner af Mushemba Foundation og Trinity Skolen,

Mushemba Foundation. Trinity Skolen: Kære Venner af Mushemba Foundation og Trinity Skolen, Trinity Skolen: Kære Venner af og Trinity Skolen, Så står sommeren så småt for døren, og dermed er det også tid til årets 2. nyhedsbrev fra os. Juli 203 Der sker hele tiden nyt i takt med at tiden går.

Læs mere

VESTBYAVISEN Juni 2006 Kvarterløft 2001-2007

VESTBYAVISEN Juni 2006 Kvarterløft 2001-2007 VESTBYAVISEN Juni 2006 Kvarterløft 2001-2007 VESTBYENS SK8 POOL Indvielse af den nye skater pool Lørdag d. 13. maj 2006 indviede Skaterforeningen Knæk og Bræk og Kvarterløft den sidste del af lege-/skaterområdet

Læs mere

stolte af os selv! Vi skal være side 5 side 7 side 25 ULF har været på Folkemødet på Bornholm Læs om ULF ernes stoltheder

stolte af os selv! Vi skal være side 5 side 7 side 25 ULF har været på Folkemødet på Bornholm Læs om ULF ernes stoltheder ulf nyt D 18. årgang Nr. 4 August 2014 Læs om ULF ernes stoltheder side 7 ULF har været på Folkemødet på Bornholm side 5 Vi skal være stolte af os selv! Pædagogerne skal snakke med os om sex side 25 M

Læs mere

Her slutter historien om Kasper.

Her slutter historien om Kasper. KASPERS HISTORIE Hvert år forsvinder der hundredevis af danskere uden at give deres familie eller andre pårørende besked : en mand går ned i kiosken på hjørnet en søndag eftermiddag og kommer aldrig tilbage.

Læs mere

ADHD MAGASINET. TEMA: Juletiden. NYT I ADHD MAGASINET: ADHD-foreningens tips og ideer til forældre (KIK-kassen) Side 4

ADHD MAGASINET. TEMA: Juletiden. NYT I ADHD MAGASINET: ADHD-foreningens tips og ideer til forældre (KIK-kassen) Side 4 TEMA: Juletiden NYT I ADHD MAGASINET: ADHD-foreningens tips og ideer til forældre (KIK-kassen) Side 4 ADHD MAGASINET NUMMER 6 DECEMBER 2014 Er du i sidste øjeblik med julegaverne? Side 29 Fra hektisk til

Læs mere

Barrierer og muligheder for et socialt ældreliv

Barrierer og muligheder for et socialt ældreliv Maj 2012 Barrierer og muligheder for et socialt ældreliv En interviewundersøgelse blandt ensomme ældre i Midt- og Sydjylland Projektet er finansieret af Social- og Integrationsministeriet 1 BARRIERER OG

Læs mere

MødrehjælpenNyt NR. 35 / NOVEMBER 2014

MødrehjælpenNyt NR. 35 / NOVEMBER 2014 MødrehjælpenNyt NR. 35 / NOVEMBER 2014 H.K.H. Kronprinsesse Mary svarer på spørgsmål INTERVIEW Overblikket vendte tilbage Sofie en af Mødrehjælpens frivillige ildsjæle LEDER CASE Mads Roke Clausen, direktør

Læs mere

God sommer VALLENSBÆKNU. Sommerens åbningstider. Håndholdt vejledning til Vallensbæks unge KRÆFTRAMTE HJÆLPER HINANDEN 11

God sommer VALLENSBÆKNU. Sommerens åbningstider. Håndholdt vejledning til Vallensbæks unge KRÆFTRAMTE HJÆLPER HINANDEN 11 VALLENSBÆKNU NUMMER 05 16.-17. JUNI 2015 VALLENSBAEK.DK 05 Håndholdt vejledning til Vallensbæks unge God sommer SANKTHANSAFTEN Bagsiden Sommerens åbningstider MADMOR FOR 100 UNGDOMSSEJLERE 3 BEDRE RAMMER

Læs mere

Online magasin om livet på efterskole, sport, læring og samvær. Nr. 1 // januar 2014

Online magasin om livet på efterskole, sport, læring og samvær. Nr. 1 // januar 2014 Online magasin om livet på efterskole, sport, læring og samvær Nr. 1 // januar 2014 Dette nummer Leder 03/ Leder 04/ Ipad 08/ Danselinjen 14/ Hus D-E-F 16/ Brobygning 18/ Evaluering projektugen 19/ OSO

Læs mere

Informationer Kimberskuet Efterårets aktiviteter Ung i 4H

Informationer Kimberskuet Efterårets aktiviteter Ung i 4H Nr. 2 2013 Informationer Kimberskuet Efterårets aktiviteter Ung i 4H Information Formandens ord 3 Område Nord 4 Siden sidst 5 Kimberskuet 5 Efterårets aktiviteter Gistrup 8 Storvorde 10 Åbent landbrug

Læs mere

Dansk Vestindisk Selskab s nye emblem (i farver).

Dansk Vestindisk Selskab s nye emblem (i farver). ISSN 0909-4391 November 2007 42. årgang nr. 5 Danish Westindian Society Protektor: Hendes Majestæt Dronningen Dansk Vestindisk Selskab s nye emblem (i farver). Kan købes: Se side 29 for neden! Så er det

Læs mere

Baby - skal skal ikke?

Baby - skal skal ikke? Baby - skal skal ikke? Erfaringer fra kursus med babysimulatorer Afdelingen for Specialinstitutioner 1 Indholdsfortegnelse Sammenfatning 5 Introduktion 6 Baggrund Formål Afgrænsning Deltagere Kurset 10

Læs mere

Club 222 Udviklingsplan 2012

Club 222 Udviklingsplan 2012 Club 222 Udviklingsplan 2012 Indholdsfortegnelse Kolofon 2 Institutionsprofil 2 Forord.. 3 Baggrund for planen... 3 Evaluering af 2011 fokus.5 Afsnit 1 Plan for udviklingen af det børnepædagogiske arbejde...

Læs mere