Undersøgelsesrapport: Sparekassen Himmerland A/S ordrehåndtering af kunders værdipapirhandelsordrer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Undersøgelsesrapport: Sparekassen Himmerland A/S ordrehåndtering af kunders værdipapirhandelsordrer"

Transkript

1 Sparekassen Himmerland A/S Att.: Direktionen Markedsvej Aars 21. november 2012 Ref. csr J.nr Undersøgelsesrapport: Sparekassen Himmerland A/S ordrehåndtering af kunders værdipapirhandelsordrer Baggrund og forløb i undersøgelsen Finanstilsynet modtog den 16. november 2011 en anonym henvendelse omhandlende bl.a. Sparekassen Himmerland A/S (herefter Sparekassen Himmerland) angivelige overtrædelse af reglerne for investorbeskyttelse i forbindelse med formidling af egne aktier. Finanstilsynet vurderede, at den anonyme anmeldelse gav grundlag for at indlede en undersøgelse af de påståede forhold. FINANSTILSYNET Århusgade København Ø Tlf Fax CVR-nr finanstilsynet@ftnet.dk ERHVERVS- OG VÆKSTMINISTERIET Finanstilsynet indhentede af flere omgange redegørelser fra Sparekassen Himmerland for, hvordan sparekassen sikrede, at den overholdt reglerne om investorbeskyttelse, samt datamateriale om kundehandler med Sparekassen Himmerland aktier og flere C20 aktier over en periode på mere end tre år ( ). Supplerende til de undersøgelsesaktiviteter, der allerede var foretaget på baggrund af det modtagne materiale fra Sparekassen Himmerland, valgte Finanstilsynet, at gennemføre en inspektion i sparekassen, målrettet sparekassens efterlevelse af reglerne om ordrehåndtering og best execution. Inspektionen fandt sted den 5. september I det følgende gennemgås de væsentligste observationer fra undersøgelsen. Finanstilsynets observationer Finanstilsynets undersøgelse af Sparekassen Himmerlands ordrehåndtering og efterlevelse af best execution reglerne er forløbet over en længere periode. Undervejs i denne periode nærmere bestemt i sensommeren 2012 har sparekassen af egen drift fundet anledning til at udskifte sit ordrehåndteringssystem og de dermed forbundne procedurer.

2 2 I det følgende gennemgås først de observationer, som Finanstilsynet har gjort sig om det gamle ordrehåndteringssystem og de ordrer, der er handlet under dette. Derefter beskrives de observationer som Finanstilsynet har gjort sig om sparekassens nye ordrehåndteringssystem, hvilke er baseret på en demonstration af systemet. Sparekassen Himmerlands ordrehåndtering under instituttets tidligere ITsystem og procedurer: Finanstilsynet har gennemgået sparekassens forretningsgange og interne instrukser relateret til værdipapirhandel. Derudover har Finanstilsynet foretaget stikprøvekontroller af sparekassens ordrehåndtering, baseret på udtræk fra sparekassens handelslog over kunders værdipapirhandler. Finanstilsynet har udvalgt syv dage, fordelt over en treårig periode, omfattende 63 manuelt håndterede handler med Sparekassen Himmerland aktier samt 26 manuelt håndterede kundehandler med udvalgte C20 aktier. Af sparekassens forretningsgang for etablering af fondshandel fremgår det om registrering af handler, at i de fleste tilfælde foregår en handel således, at en afdeling via en elektronisk fondskode anmoder investeringsafdelingen om at handle et papir. Medarbejderne i investeringsafdelingen kontakter herefter en vekselerer og aftaler en pris på handlen, eller handler via elektronisk platform. Forretningsgangen beskriver, at det er medarbejderen i den enkelte afdeling, der er ansvarlig for at udfylde ordren og elektronisk videresende den til investeringsafdelingen, men forretningsgange beskriver ikke, hvordan det sikres, at bestillingen rettidigt bliver opfanget og effektueret af investeringsafdelingen. Sparekassens ordrehåndteringssystem og -procedurer har været kendetegnet ved en centralt organiseret ordreeksekvering og ordreformidling. Kundernes værdipapirhandelsordrer er i vidt omfang blevet modtaget i de enkelte filialer, hvorefter de er blevet videresendt til sparekassens investeringsafdeling via et elektronisk ordrebestillingssystem. Investeringsafdelingen har enten videreformidlet ordrerne til de relevante samarbejdsparter eller såfremt der har været tale om ordrer med Sparekassen Himmerland aktier kunnet vælge at eksekvere handlerne direkte mod sparekassens egen bog. Af sparekassens handelslog over kundehandler med Sparekassen Himmerland aktier, fremgår det, at kundeordrer i flere tilfælde er blevet eksekveret betydeligt senere, end sparekassen har registreret at have modtaget ordren. For visse handelsordrer er der tale om forsinkelser på mere end en time. Sparekassen har i sit bemærkningsnotat til handelsloggen erkendt, at kravet om at sikre en omgående og nøjagtig allokering af handlerne ikke er blevet overholdt i flere tilfælde. Dette gælder for handlerne foretaget d. 1/7 2008, hvoraf der for hovedparten af handlerne er gået flere timer mellem ordremodtagelse og eksekvering.

3 3 Andre eksempler på handler, hvor der er gået et betydeligt tidsrum mellem modtagelse og eksekvering af kundeordrer, er handlerne foretaget d. 21/8 2008, hvor det i tre ud af de fire handler (som er registreret med både ordreafgivelses- og eksekveringstidspunkt) er eksekveret mellem 17 og 22 minutter efter, at ordren er modtaget af investeringsafdelingen. Den sidste registrerede handel denne dag er eksekveret mere end tre timer efter registreret modtagelse. Tilsvarende kan ses for handlerne d. 3/9 2009, hvor sparekassen i sit bemærkningsnotat til handelsloggen skriver at alle handler er eksekveret i acceptabel tid efter ordreafgivelsen, bortset fra køb [xx] 1. Her er flere handler eksekveret mere end en time efter modtagelse. De omtalte ordrer er af en beskeden størrelse og ligger på mellem 10 og 20 stk. Sparekassen Himmerland aktier. Yderligere har Finanstilsynet kunnet konstatere, at der ikke er registreret noget ordremodtagelsestidspunkt for en stor del af ordrerne, som er udtaget til undersøgelsen. Det er dermed ikke er muligt at konstatere, om handlerne er eksekveret i et rimeligt tidsrum efter ordremodtagelsen. En samlet opgørelse over de handler, som er udvalgt til Finanstilsynets stikprøve af kundehandler med Sparekassen Himmerland aktier viser, at det ud af 63 kundehandler tilsyneladende kun er fem handler, der er eksekveret inden for fem minutter efter ordremodtagelsen. 44 handler er eksekveret mere end fem minutter efter at ordren er blevet modtaget af sparekassen. På de resterende 14 handler er enten ordremodtagelsestidspunktet eller eksekveringstidspunktet ikke registreret. Figur 1 opsummerer fordelingen. Modtagelse/ eksekvering ikke registreret: 14 Figur 1 Fysiske handler eksekveret inden for 5 min. efter registreret modtaglse: 5 Fysiske handler eksekveret senere end 5 min efter modtagelse: 44 1 Handelsordren er anonymiseret af Finanstilsynet, af hensyn til beskyttelse af kundeoplysninger i forbindelse med offentliggørelse af undersøgelsesrapporten.

4 4 Med henblik på at vurdere, om det alene var uregelmæssigheder, som gjorde sig gældende i forhold til kundehandler med Sparekassen Himmerland aktier eller, om det var et generelt problem i sparekassens ordrehåndteringsprocedurer med kunders aktiehandler, udbad Finanstilsynet sig handelsdata for kundehandler med en række udvalgte C20 aktier. En gennemgang heraf viste, at Sparekassen ikke i tilstrækkelig grad havde registreret ordremodtagelses- og eksekveringstidspunkt for kundernes handelsordrer. Data viste, at ud af 26 kundehandler, som var blevet håndteret manuelt af sparekassen, var det kun otte, hvor der var registreret ordreafgivelsestidspunkt og ud af disse otte, var der kun én handel, som var blevet handlet inden for et acceptabelt tidspunkt efter ordreafgivelsen. Når en ordre ikke udføres umiddelbart efter modtagelse, giver det risiko for, at den vil blive handlet til en pris, der er forskellig fra den pris, der var gældende ved ordreafgivelsestidspunktet. Jo mere volatilt værdipapiret er, og jo længere tid der går mellem ordremodtagelse og -udførelse, des større er risikoen for, at kursen vil væsensforskellig fra kursen ved ordreafgivelsestidspunktet. Afhængigt af hvordan markedskursen har udviklet sig i den mellemliggende periode, kan det enten være til skade eller gavn for kunden. Undersøgelsen har dog ikke haft til formål at undersøge, om specifikke kundehandler er blevet afregnet til den korrekte kurs eller, om eventuelle kursafvigelser har været til gunst eller ugunst for kunderne. Det afgørende har været at få fastslået, om der har været en risiko for, at det kunne ske som følge af sparekassens ordrehåndteringsprocedurer. Sparekassen Himmerlands ordrehåndtering under instituttets nye IT-system og procedurer: På Finanstilsynets inspektion den 5. september 2012 oplyste Sparekassen Himmerland, at den, foranlediget af Finanstilsynets igangværende undersøgelse, i de forløbne måneder havde gennemgået sine ordrehåndteringssystemer og -procedurer for at vurdere, om man havde et hensigtsmæssig setup i forhold til den service, sparekassen ønskede at yde til sine kunder. Gennemgangen af IT-systemerne og procedurerne brugt til ordrehåndtering havde vist, at det centralt organiserede handelsafviklingssetup indebar en risiko for, at der kunne opstå flaskehalse, hvor handler kunne risikere at vente længere med at blive eksekveret end, hvad der var hensigtsmæssigt. Derudover indebar ordrehåndteringsprocedurerne også en risiko for, at handelsordrer modtaget fra filialerne, ikke blev samlet op og eksekveret rettidigt. Sparekassen oplyste derfor, at man havde valgt, at implementere et nyt ordrehåndteringssystem.

5 5 Sparekassen oplyser, at det nye ordrehåndteringssystem er bygget op omkring en decentral udførelse af kunders værdipapirhandelsordrer. Det betyder, at alle værdipapirhandler, hvor bankens medarbejdere er involveret, enten i form af rådgivning eller ordreudførelse for kunden, vil blive udført af den filialmedarbejder, som kunden har kontakt med. Handlerne gennemføres her almindeligvis som strakshandler, hvilket vil sige, at handlen udføres omgående og til en på forhånd kendt afregningspris. Alternativt kan handlerne efter kundens ønske lægges ud som limiterede handler, hvor kunden fastsætter en købs- eller salgspris, som vedkommende er villig til at handle til. Sparekassen har oplyst, at kunders handler med Sparekassen Himmerland aktier ikke længere handles mod sparekassens egen bog. Sparekassen har videre oplyst, at ordrer i værdipapirer, som ikke er tilgængelige i strakshandelssystemet, vil blive handlet efter en procedure, hvor filialmedarbejderen tager telefonisk kontakt til en medarbejder i investeringsafdelingen, sender handelsordren dertil og efterfølgende får en telefonisk bekræftelse på, at handlen er gennemført. Sparekassen vurderer, at den derved kan undgå, at en handelsordre ikke bliver samlet op og eksekveret rettidigt af investeringsafdelingen. Denne procedure finder fx anvendelse ved handel med derivater eller med udenlandske fonde, samt ved obligationshandel ifm. indfrielse og hjemtagelse af obligationslån. Alle telefonopkald til og fra investeringsafdelingen optages på bånd. Det nye ordrehåndteringssystem er indrettet sådan, at det ikke er muligt at udføre strakshandler eller videresende ordrer fra filialerne til investeringsafdelingen uden at en række centrale informationer, som fx ordreafgivelsestidspunkt og ordretype, er noteret ned i bestillingen. Systemet indeholder desuden fat finger warnings, som skal opfange fejl eller unormale ordrer. Endelig har sparekassen oplyst, at der løbende føres kontrol med, om sparekassen overholder sine forpligtelser til at sikre den bedste ordreudførelse for sine kunder. Dette omfatter både en periodisk kontrol af sparekassens samarbejdspartnere samt realtidstest af, om handler afregnes til den bedste pris på det pågældende tidspunkt. Derudover udfører sparekassens complianceafdeling løbende kontrol med sparekassens interne kommunikation vedrørende ordrehåndtering. Compliance foretager ligeledes en løbende kontrol af sparekassens handler, omfattende 100 % af handlerne med Sparekassen Himmerland aktier og 10 % af handler med andre aktier. Retligt grundlag Af investorbeskyttelsesbekendtgørelsens 27, stk. 1 nr. 1, fremgår det, at en værdipapirhandler skal have procedurer, der har til formål at sikre, at en

6 6 ordre, der udføres på en kundes vegne, registreres og allokeres omgående og nøjagtigt. Af vejledningen til investorbeskyttelsen fremgår det, at formålet med bestemmelsen i 27, stk. 1 og 2 bl.a. er at sikre, at handlerne bliver afregnet til den kurs, der var på det pågældende tidspunkt, hvor værdipapirhandleren modtog ordren fra kunden. Finanstilsynets vurdering Finanstilsynet har kunnet konstatere, at der, under det tidligere ordrehåndteringssetup, i en lang række tilfælde er gået mange minutter eller sågar timer mellem, at kunders handelsordrer med Sparekassen Himmerland aktier er blevet modtaget og registreret af sparekassen og eksekveret. Derudover er der for en relativt stor mængde ordrer ikke registreret noget ordremodtagelsestidspunkt. Som Sparekassen Himmerland selv anfører i sin redegørelse af 21. marts 2012, er det vanskeligt at angive, hvad der er et rimeligt tidsrum mellem ordremodtagelse og ordreudførelse. Dette vil både afhænge karakteren af handelsordren og af den teknologi værdipapirhandleren har til rådighed. Sparekassen har oplyst, at den indtil for nylig har anvendt et elektronisk ordrebestillingssystem, hvor filialmedarbejdere har videresendt kunders værdipapirhandelsordrer til et centralt handelsbord. Dette muliggør efter Finanstilsynets vurdering en hurtig videresending og eksekvering af kundeordrer. Men for at systemet kan fungere efter hensigten, forudsætter det, at sparekassen har procedurer, der sikrer, at kunders ordrer straks bliver registreret og videreformidlet eller eksekveret direkte af det centrale handelsbord. Finanstilsynets stikprøvekontrol af sparekassens kundehandler med værdipapirer har vist klare indikationer på, at der ikke har været tilstrækkelige procedurer til at sikre dette. Derudover gør det sig gældende, at der er tale om relativt små handelsordrer (i flere tilfælde blot på stk. aktier), hvilke må forventes at kunne afsættes i markedet eller handles mod sparekassens egen bog, uden at det strider mod kundens interesse. Set i det lys, er det Finanstilsynets vurdering, at et tidsrum på mere end nogle ganske få minutter mellem ordremodtagelse og -eksekvering ikke kan siges at leve op til kravet om, at en ordre, der udføres på vegne af en kunde, skal registreres og allokeres omgående og nøjagtigt. Et tidsrum længere end dette vil gøre bestemmelsen illusorisk og vil stride mod formålet med bestemmelsen, som bl.a. er at sikre, at handlerne bliver afregnet til den kurs, der var gældende på det tidspunkt, hvor værdipapirhandleren modtog ordren fra kunden.

7 7 Pga. af de relativt få handelsdage (syv) som danner datagrundlag for undersøgelsen, har Finanstilsynet ikke på baggrund heraf kunnet vurdere, om ordrehåndteringen er udtryk for et generelt billede af måden, hvorpå ordremodtagelse og -eksekvering af aktier foregår i Sparekassen Himmerland. Finanstilsynet har derfor også lagt vægt på sparekassens egne oplysninger om, at proceduren for handel med forskellige værdipapirer af samme type er ens, og at sparekassen ikke har sandsynliggjort, at de pågældende tilfælde er udtryk for særlige omstændigheder. Finanstilsynet må derfor formode, at det er udtryk for nogle generelle problemer med ordrehåndteringen. Disse forhold viser, at sparekassen, ikke bare i de undersøgte tilfælde men generelt, ikke har haft foranstaltninger og procedurer, der i tilstrækkeligt grad sikrer, at kunders værdipapirhandelsordrer registreres og allokeres omgående og nøjagtigt. Samlet set tyder det på, at sparekassen har haft nogle unødigt komplekse ordrehåndteringssystemer, som den i praksis ikke har haft den ressourcemæssige kapacitet til at kunne håndtere effektivt og på betryggende vis. Det har medført en risiko for, at kunders værdipapirhandler kan være blevet afregnet til en kurs, der er forskellig fra den som var gældende på ordreafgivelsestidspunktet. Finanstilsynet finder yderligere, at det forhold, at der for en relativt stor mængde af de undersøgte handler ikke er registreret noget ordremodtagelsestidspunkt, viser, at sparekassen ikke i tilstrækkeligt omfang har haft procedurer, der sikrer en nøjagtig registrering af handlerne. Det er væsentligt at handelsordrer bliver registreret fyldestgørende og nøjagtigt, således at det i en eventuel tvist mellem kunden og pengeinstituttet kan fastslås, om ordren er allokeret korrekt og rettidigt. Med overgangen til det nye ordrehåndteringssystem vurderer Finanstilsynet, at Sparekassen Himmerland har etableret nogle ordrehåndteringsforanstaltninger, som sikrer, at værdipapirhandelsordrer generelt registreres og allokeres omgående og nøjagtigt. Finanstilsynet finder, at Sparekassen Himmerland, med den simplere og mere decentrale opbygning i sin ordrehåndtering, har indrettet sig på en måde, som er bedre gearet til sparekassens kapacitet, og som derfor vurderes at kunne eliminere de fejl og mangler, som kunne konstateres ved den tidligere ordrehåndteringsprocedure. Givet at Sparekassen Himmerland allerede har rettet op på de utilstrækkelige ordrehåndteringsprocedurer, finder Finanstilsynet ikke anledning til at foretage sig yderligere i sagen.

8 8 Påtale Finanstilsynet finder, at Sparekassen Himmerland, under det tidligere ordrehåndteringssystem, ikke har haft procedurer og foranstaltninger, der i tilstrækkeligt omfang har sikret, at kunders værdipapirhandelsordrer er blevet registreret og eksekveret omgående og nøjagtigt. Dette er i strid med reglerne i bekendtgørelse om investorbeskyttelse ved værdipapirhandel. Finanstilsynet har noteret sig, at Sparekassen Himmerland i sensommeren 2012 har foretaget ændringer i sine procedurer for ordrehåndtering, herunder implementeret et nyt decentralt ordrehåndteringssystem samt foretaget organisatoriske ændringer, med henblik på at sikre, at kunders handelsordrer registreres og allokeres omgående og nøjagtigt. På baggrund af en demonstration af det nye ordrehåndteringssystem og ordrehåndteringsprocedurer finder Finanstilsynet, at Sparekassen Himmerland har etableret passende foranstaltninger til at sikre, at kunders værdipapirhandelsordrer registreres og allokeres omgående og nøjagtigt. Givet at Sparekassen Himmerland allerede har rettet op på de utilstrækkelige ordrehåndteringsprocedurer, vil Finanstilsynet ikke foretage sig yderligere i sagen. Finanstilsynet påtaler dog, at Sparekassen Himmerland, jf. 27, stk. 1, nr. 1 i investorbeskyttelsesbekendtgørelsen, hidtil ikke har haft procedurer, der på tilstrækkelig vis har sikret, at kunders værdipapirhandelsordrer er blevet registreret og allokeret omgående og nøjagtigt. Sparekassen har dermed ikke haft de nødvendige foranstaltninger til at sikre, at kundernes værdipapirhandelsordrer blev afregnet til den kurs, der var gældende på det tidspunkt, hvor sparekassen modtog ordren fra kunden. Klagevejledning Finanstilsynets afgørelse kan senest 4 uger efter at afgørelsen er modtaget indbringes for Erhvervsankenævnet, Kampmannsgade 1, Postboks 2000, 1780 København V, tlf , jf. 372, stk. 1 i lov om finansiel virksomhed. Det er forbundet med et gebyr at klage til Erhvervsankenævnet. Med venlig hilsen Ulla Brøns Petersen Vicekontorchef Carsten Stege Rasmussen Fuldmægtig

Undersøgelsesrapport: Totalbanken A/S salg af Kapitalbeviser i form af hybrid kernekapital

Undersøgelsesrapport: Totalbanken A/S salg af Kapitalbeviser i form af hybrid kernekapital Totalbanken A/S Att.: Direktionen Bredgade 95 5560 Aarup 26. juni 2013 Ref. csr J.nr. 6252-0105 Undersøgelsesrapport: Totalbanken A/S salg af Kapitalbeviser i form af hybrid kernekapital Resumé Som led

Læs mere

Påtale og påbud om at sikre efterlevelse af investorbeskyttelsesbekendtgørelsen. unoterede aktier fra Københavns Andelskasses OTC-liste.

Påtale og påbud om at sikre efterlevelse af investorbeskyttelsesbekendtgørelsen. unoterede aktier fra Københavns Andelskasses OTC-liste. Københavns Andelskasse Att.: Direktionen Tingskiftevej 5 2900 Hellerup 3. oktober 2016 Ref. AMV/SBA J.nr. 6252-0363 Påtale og påbud om at sikre efterlevelse af investorbeskyttelsesbekendtgørelsen ved salg

Læs mere

Den Jyske Sparekasses salg af garantbeviser

Den Jyske Sparekasses salg af garantbeviser Den Jyske Sparekasse Att.: Direktionen Borgergade 3 7200 Grindsted 18. september 2013 Ref. csr J.nr. 6072-0255 Den Jyske Sparekasses salg af garantbeviser Påbud Finanstilsynet påbyder Den Jyske Sparekasse

Læs mere

Denne rapport om undersøgelse i Løkken Sparekasse fremsendes under henvisning til 346, stk. 3 i lov om finansiel virksomhed.

Denne rapport om undersøgelse i Løkken Sparekasse fremsendes under henvisning til 346, stk. 3 i lov om finansiel virksomhed. Løkken Sparekasse Att.: Direktionen Søndergade 3 9480 Løkken 25. marts 2009 Ref. MFT J.nr. 6252-0207 Afsluttende konklusioner på undersøgelse i Løkken Sparekasse Denne rapport om undersøgelse i Løkken

Læs mere

Påbud for overtrædelse af 9 i lov om finansielle rådgivere, investeringsrådgivere og boligkreditformidlere.

Påbud for overtrædelse af 9 i lov om finansielle rådgivere, investeringsrådgivere og boligkreditformidlere. F10 Finansrådgiver P/S Direktionen Hollufgårds Allé 2 5220 Odense SØ 20. august 2018 Ref. RGR J.nr. 69523-0007 Påbud for overtrædelse af 9 i lov om finansielle Påbud Finanstilsynet påbyder F10 Finansrådgiver

Læs mere

Afgørelse: Formuepleje A/S salg af gearede alternative

Afgørelse: Formuepleje A/S salg af gearede alternative Formuepleje A/S Att.: Direktionen / Bestyrelsen Værkmestergade 25 8000 Aarhus C 18. juni 2018 Ref. csr J.nr. 6077-0048 Afgørelse: Formuepleje A/S salg af gearede alternative investeringsfonde Afgørelse

Læs mere

Ordreudførelsespolitik

Ordreudførelsespolitik Ordreudførelsespolitik 1. Omfang Denne ordreudførelsespolitik ( Politikken ) beskriver rammerne for Maj Bank A/S ( Maj Bank ) formidling af ordrer for kunder. Den er udarbejdet i henhold til bekendtgørelse

Læs mere

M ø n s B a n k s p o l i t i k f o r o r d r e u d f ø r e l s e

M ø n s B a n k s p o l i t i k f o r o r d r e u d f ø r e l s e M ø n s B a n k s p o l i t i k f o r o r d r e u d f ø r e l s e Formål ken er udarbejdet i henhold til Direktiv 2014/65/EU om Markeder for Finansielle Instrumenter ( Mifid ). ken har til formål for hver

Læs mere

Påbud. BRFkredit Bank A/S Att.: direktionen Klampenborgvej Kgs. Lyngby

Påbud. BRFkredit Bank A/S Att.: direktionen Klampenborgvej Kgs. Lyngby BRFkredit Bank A/S Att.: direktionen Klampenborgvej 205 2800 Kgs. Lyngby 10. februar 2015 Ref. hbj J.nr. 6072-0791 Påbud om ikke at kræve indsendelse af økonomioplysninger for lån, der er optaget inden

Læs mere

Vedrørende kapitalforvaltnings- og investeringsrådgivningsaktiviteterne (herunder AIF, som selskabet har porteføljeforvaltningsaftale med):

Vedrørende kapitalforvaltnings- og investeringsrådgivningsaktiviteterne (herunder AIF, som selskabet har porteføljeforvaltningsaftale med): POLITIK VEDRØRENDE INTERESSEKONFLIKTER 1.1 Politikkens sigte Politikken skal være med til at sikre, at Selskabet identificerer hvilke forhold, der udgør eller kan føre til en interessekonflikt, som medfører

Læs mere

Påtaler for mangler ved investeringsrådgivningen og egnethedstesten i Danske Banks digitale investeringsløsning, June

Påtaler for mangler ved investeringsrådgivningen og egnethedstesten i Danske Banks digitale investeringsløsning, June Danske Bank A/S Att.: Direktionen Sendt pr. digital post til CVR.nr. 61126228 23. april 2018 Ref. amv J.nr. 6252-0109 Påtaler for mangler ved investeringsrådgivningen og egnethedstesten i Danske Banks

Læs mere

Påtale og påbud. Baggrund. Redegørelse. PFA Pension Att.: Direktionen Sundkrogsgade 4

Påtale og påbud. Baggrund. Redegørelse. PFA Pension Att.: Direktionen Sundkrogsgade 4 PFA Pension Att.: Direktionen Sundkrogsgade 4 2100 København Ø 19. oktober 2015 Ref. KBN J.nr. 6073-0276 Påtale og påbud Finanstilsynet påtaler, at PFA Pension har udsendt informationsmateriale, der ikke

Læs mere

Ordreudførelsespolitik

Ordreudførelsespolitik Ordreudførelsespolitik Januar 2018 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Generelt om best execution... 3 3. Betydningen af en specifik instruks... 4 4. Sammenlægning og fordeling af ordrer (aggregering

Læs mere

Nordeas Ordreudførelsespolitik

Nordeas Ordreudførelsespolitik Nordeas Ordreudførelsespolitik Januar 2017 Koncernledelsen har ved den administrerende direktør for Nordea Bank AB (publ) og koncernchef (CEO) godkendt denne politik for udførelse og videregivelse af ordrer

Læs mere

Ordreudførelsespolitik

Ordreudførelsespolitik J.nr. 76-16780 Baneskellet 1 Hammershøj 8830 Tjele Telefon 87993000 CVR-nr. 31843219 Ordreudførelsespolitik 1. Indledning Nærværende ordreudførelsespolitik ( politikken ) indeholder en beskrivelse af,

Læs mere

Påbud for overtrædelse af lov om finansiel virksomhed 48 a, stk. 1, jf. 53 b, stk. 1 og 5

Påbud for overtrædelse af lov om finansiel virksomhed 48 a, stk. 1, jf. 53 b, stk. 1 og 5 Sydbank A/S Att.: Bestyrelse og direktion cc: Intern og ekstern revision 21. maj 2019 Ref. SBP J.nr. 6252-0158 Påbud for overtrædelse af lov om finansiel virksomhed 48 a, stk. 1, jf. 53 b, stk. 1 og 5

Læs mere

Sparinvest S.A. Politik for best execution og ordreudførelse

Sparinvest S.A. Politik for best execution og ordreudførelse Sparinvest S.A. Politik for best execution og ordreudførelse Sidst opdateret den 4. april 2018 Indhold 1. Formål... 3 2. Anvendelsesområde... 3 3. Best Execution... 3 3.1 Kriterier til at opnå best execution...

Læs mere

Påbud for overtrædelse af lov om finansiel virksomhed

Påbud for overtrædelse af lov om finansiel virksomhed Spar Nord Bank A/S Att.: Bestyrelsen og direktionen cc: Intern og ekstern revision 21. maj 2019 Ref. SBP J.nr. 6252-0158 Påbud for overtrædelse af lov om finansiel virksomhed 48 a, stk. 1, jf. 53 b, stk.

Læs mere

Bech-Bruun Advokatfirma Att.: advokat Steen Jensen Langelinie Allé 35 2100 København Ø. Sendt pr. e-mail til: sj@bechbruun.com

Bech-Bruun Advokatfirma Att.: advokat Steen Jensen Langelinie Allé 35 2100 København Ø. Sendt pr. e-mail til: sj@bechbruun.com Bech-Bruun Advokatfirma Att.: advokat Steen Jensen Langelinie Allé 35 2100 København Ø 7. oktober 2009 Sendt pr. e-mail til: sj@bechbruun.com Påbud om offentliggørelse af oplysninger som følge af Det Finansielle

Læs mere

Vildledende informationsmateriale til forsikringstagere - Husejernes Forsikring Assurance Agentur A/S

Vildledende informationsmateriale til forsikringstagere - Husejernes Forsikring Assurance Agentur A/S Husejernes Forsikring Assurance Agentur A/S Att.: Direktionen Industrivej 2 4683 Rønnede 27. oktober 2015 Ref. MFT/UBP J.nr. 591-0225 Vildledende informationsmateriale til forsikringstagere - Husejernes

Læs mere

Anmeldelse af lånefinansieret salg af andelsbeviser

Anmeldelse af lånefinansieret salg af andelsbeviser Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet Kampmannsgade 1 1604 København V. 26. januar 2015 Ref. ubp J.nr. 6072-0722 Anmeldelse af lånefinansieret salg af andelsbeviser foretaget af Københavns Andelskasse

Læs mere

Påtale for at handle i strid med 3 i god skik for finansielle virksomheder - brug af negativ aftaleindgåelse

Påtale for at handle i strid med 3 i god skik for finansielle virksomheder - brug af negativ aftaleindgåelse Topdanmark Forsikring Att.: Direktionen Borupvang 4 2750 Ballerup 12. september 2017 J.nr.: 6075-0020 Påtale for at handle i strid med 3 i god skik for finansielle virksomheder - brug af negativ aftaleindgåelse

Læs mere

Påtale og påbud i forbindelse med information om gebyrer og omkostninger

Påtale og påbud i forbindelse med information om gebyrer og omkostninger AP Pension Livsforsikringsaktieselskab Att.: Direktionen Østbanegade 135 2100 København Ø 12.juni 2017 J.nr. 6652-0008 Påtale og påbud i forbindelse med information om gebyrer og omkostninger Afgørelse

Læs mere

Politik for Best Execution/ordreudførelsespolitik

Politik for Best Execution/ordreudførelsespolitik Politik for Best Execution/ordreudførelsespolitik Gældende fra og med den 18. maj 2016 1 Indholdsfortegnelse 1 Formål og lovgrundlag... 3 2 Best Execution... 3 3 Faktorer for valg af handelssteder... 4

Læs mere

Politianmeldelse af Fyns Forsikrings Revision for overtrædelse af 4 i bekendtgørelse af lov om forsikringsformidling

Politianmeldelse af Fyns Forsikrings Revision for overtrædelse af 4 i bekendtgørelse af lov om forsikringsformidling Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet Kampmannsgade 1 1604 København V 18. marts 2015 Ref. CGS J.nr. 5951-0040 Politianmeldelse af Fyns Forsikrings Revision for overtrædelse

Læs mere

Politik for Best Execution /ordreudførelsespolitik

Politik for Best Execution /ordreudførelsespolitik Politik for Best Execution /ordreudførelsespolitik Gældende fra og med den 1. juni 2015 1 Indholdsfortegnelse 1 Formål og lovgrundlag... 3 2 Best Execution... 3 3 Faktorer for valg af handelssteder...

Læs mere

Fondshuset A/S Fondsmæglerselskab inddragelse af tilladelse til at drive virksomhed som fondsmæglerselskab

Fondshuset A/S Fondsmæglerselskab inddragelse af tilladelse til at drive virksomhed som fondsmæglerselskab Bestyrelsen og direktionen for Fondshuset A/S Fondsmæglerselskab Gribskovvej 2 2100 København Ø 21. november 2012 Ref. J.nr. 6518-0006 Fondshuset A/S Fondsmæglerselskab inddragelse af tilladelse til at

Læs mere

PFA skal inden tre måneder fra dato underrette Finanstilsynet om, hvorledes påbuddet er efterlevet.

PFA skal inden tre måneder fra dato underrette Finanstilsynet om, hvorledes påbuddet er efterlevet. PFA Pension Att.: Direktionen Sundkrogsgade 4 2100 København Ø 17. oktober 2016 Ref. ALN J.nr. 6073-0325 Afgørelse Finanstilsynet påbyder i medfør af 29 i bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder

Læs mere

Sydbanks politik for ordreudførelse

Sydbanks politik for ordreudførelse Sydbanks politik for ordreudførelse Formål Denne politik for ordreudførelse beskriver, hvordan Sydbank håndterer dine ordrer med det formål at sikre dig det efter omstændighederne bedst mulige resultat

Læs mere

Inddragelse af begrænset tilladelse til at udbyde betalingstjenester og til at udstede elektroniske

Inddragelse af begrænset tilladelse til at udbyde betalingstjenester og til at udstede elektroniske Bestyrelsen og direktionen Ewire Danmark A/S Søndergade 4 2 8000 Aarhus 14. april 2014 Ref. mar/kan J.nr. 69527-0009 Inddragelse af begrænset tilladelse til at udbyde betalingstjenester og til at udstede

Læs mere

Politik for ordreudførelse

Politik for ordreudførelse Politik for ordreudførelse 11.12.2017 Indledning Denne ordreudførelsespolitik indeholder en beskrivelse af, hvordan der sikres bedst mulig ordreudførelse i overensstemmelse med Direktiv 2014/65/EU om Markeder

Læs mere

Politianmeldelse af [udeladt] for overtrædelse af hvidvaskloven

Politianmeldelse af [udeladt] for overtrædelse af hvidvaskloven Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet Kampmannsgade 1 1604 København V 17. september 2015 Ref. [udeladt] J.nr. [udeladt] Politianmeldelse af [udeladt] for overtrædelse af hvidvaskloven

Læs mere

Ordreudførelses- politik

Ordreudførelses- politik Ordreudførelses- politik Gældende pr. 1. januar 2018 1. Formål Denne ordreudførelsespolitik beskriver de principper, vi følger, når vi udfører ordrer med finansielle instrumenter for vores detailkunder

Læs mere

Afgørelse om aktiviteter er omfattet af lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v.

Afgørelse om aktiviteter er omfattet af lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. [Udeladt] 14. januar 2016 Ref. J.nr. Afgørelse om aktiviteter er omfattet af lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. I brev af 24. april 2015 har (herefter ) redegjort for, om aktiviteter

Læs mere

Sydbanks politik for ordreudførelse

Sydbanks politik for ordreudførelse s politik for ordreudførelse Formål Denne politik for ordreudførelse beskriver, hvordan vi i håndterer dine ordrer med det formål at sikre dig den efter omstændighederne bedst mulige handel best execution

Læs mere

Forsikringsselskabet Brandkassen G/S Att.: Bestyrelsen Smidstrupvej Hvalsø

Forsikringsselskabet Brandkassen G/S Att.: Bestyrelsen Smidstrupvej Hvalsø Forsikringsselskabet Brandkassen G/S Att.: Bestyrelsen Smidstrupvej 36 4330 Hvalsø 14. september 2012 Ref. LOS J.nr. 560-0014 Påtale og påbud for overtrædelse af aflønningsreglerne i lov om finansiel virksomhed

Læs mere

Brev vedrørende udbud af investeringsprodukter

Brev vedrørende udbud af investeringsprodukter Til direktionen eller filialledelsen 10. juli 2019 Brev vedrørende udbud af investeringsprodukter Salg af investeringsprodukter i det nuværende lavrentemiljø er et tema, som Finanstilsynet har haft fokus

Læs mere

Påtale for at handle i strid med 3 i god skik for finansielle virksomheder - brug af negativ aftaleindgåelse

Påtale for at handle i strid med 3 i god skik for finansielle virksomheder - brug af negativ aftaleindgåelse Tryg Forsikring A/S Att.: Direktionen Klausdalsbrovej 601 2750 Ballerup 5.juli 2017 J.nr. 6075-0003 og 6075-0007 Påtale for at handle i strid med 3 i god skik for finansielle virksomheder - brug af negativ

Læs mere

Regler for handel med værdipapirer

Regler for handel med værdipapirer Indledning Følgende regler gælder, når du handler finansielle instrumenter herunder værdipapirer igennem BankNordik. Handel med værdipapirer er underlagt Lov om Værdipapirhandel mv. samt NASDAQ OMX Nordic

Læs mere

Påbud for overtrædelse af bekendtgørelse om god skik for boligkredit 11, stk. 2

Påbud for overtrædelse af bekendtgørelse om god skik for boligkredit 11, stk. 2 Handelsbanken Kredit, filial af Stadshypotek AB, Sverige Att.: Filialledelsen 21. maj 2019 Ref. SBP J.nr. 6252-0158 Påbud for overtrædelse af bekendtgørelse om god skik for boligkredit 11, stk. 2 FINANSTILSYNET

Læs mere

Sydbanks politik for ordreudførelse

Sydbanks politik for ordreudførelse s politik for ordreudførelse Formål Denne politik for ordreudførelse beskriver, hvordan vi i håndterer dine ordrer med det formål at sikre dig den efter omstændighederne bedst mulige handel best execution

Læs mere

Bekendtgørelse om bindende prisstillelser på aktier samt gennemsigtighed for handel med værdipapirer 1)

Bekendtgørelse om bindende prisstillelser på aktier samt gennemsigtighed for handel med værdipapirer 1) BEK nr 1178 af 11/10/2007 (Gældende) Udskriftsdato: 15. januar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 132-0005 Senere ændringer til

Læs mere

Lån & Spar Bank A/S's regler for handel med værdipapirer

Lån & Spar Bank A/S's regler for handel med værdipapirer Lån & Spar Bank A/S's regler for handel med værdipapirer Indledning Følgende regler gælder, når du handler finansielle instrumenter herunder værdipapirer gennem Lån & Spar Bank A/S. Handel med værdipapirer

Læs mere

Notat. Bekendtgørelse om god værdipapirhandelsskik ved handel med visse værdipapirer

Notat. Bekendtgørelse om god værdipapirhandelsskik ved handel med visse værdipapirer 1 Bekendtgørelse om god værdipapirhandelsskik ved handel med visse værdipapirer I medfør af 3, stk. 2, og 93, stk. 4, i lov om værdipapirhandel m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 168 af 14. marts 2001, fastsættes:

Læs mere

BankNordiks regler for handel med værdipapirer

BankNordiks regler for handel med værdipapirer BankNordiks regler for handel med værdipapirer Indledning Følgende regler gælder, når du handler finansielle instrumenter herunder værdipapirer gennem BankNordik. Handel med værdipapirer er underlagt Lov

Læs mere

Regler for værdipapirhandel

Regler for værdipapirhandel Regler for værdipapirhandel 1. Indledning Følgende regler gælder, når du handler værdipapirer gennem Sparekassen. Ved værdipapirer forstås de instrumenter, der er nævnt i lov om værdipapirhandel 2, stk.

Læs mere

Afslag på godkendelse af erhvervelse af en kvalificeret andel, jf. 61 a, stk. 2, i lov om finansiel virksomhed

Afslag på godkendelse af erhvervelse af en kvalificeret andel, jf. 61 a, stk. 2, i lov om finansiel virksomhed Advokatfirmaet Jon Palle Buhl Att.: Sune Westrup Valkendorfsgade 16 1151 København K. 9. december 2016 Ref. BJJ J.nr. 6222-0107 Afslag på godkendelse af erhvervelse af en kvalificeret andel, jf. 61 a,

Læs mere

Politik til imødegåelse af interessekonflikter

Politik til imødegåelse af interessekonflikter J.nr. 74-12295 Baneskellet 1 Hammershøj 8830 Tjele Telefon 8799 3000 CVR-nr. 31843219 Nærværende politik for Danske Andelskassers Bank A/S (i det følgende benævnt DAB) er udarbejdet med udgangspunkt i

Læs mere

POLITIK FOR UDFØRELSE AF ORDRER OG HANDLER FOR KUNDER SAMT ALLOKERING AF HANDLER I C WORLDWIDE ASSET MANAGEMENT FONDSMÆGLERSELSKAB A/S

POLITIK FOR UDFØRELSE AF ORDRER OG HANDLER FOR KUNDER SAMT ALLOKERING AF HANDLER I C WORLDWIDE ASSET MANAGEMENT FONDSMÆGLERSELSKAB A/S POLITIK FOR UDFØRELSE AF ORDRER OG HANDLER FOR KUNDER SAMT ALLOKERING AF HANDLER I C WORLDWIDE ASSET MANAGEMENT FONDSMÆGLERSELSKAB A/S December 2017 1 Indledning C WorldWide Asset Management Fondsmæglerselskab

Læs mere

BETINGELSER FOR HANDEL MED VÆRDIPAPIRER

BETINGELSER FOR HANDEL MED VÆRDIPAPIRER BETINGELSER FOR HANDEL MED VÆRDIPAPIRER 1. INTRODUKTION I Basisbank tilbyder vi handel med stort set alle former for værdipapirer, herunder obligationer, aktier og investeringsforeningsbeviser. Du kan

Læs mere

Påbud og påtale om at sikre et fyldestgørende og retvisende aftalegrundlag for lån med referencerente

Påbud og påtale om at sikre et fyldestgørende og retvisende aftalegrundlag for lån med referencerente Santander Consumer Bank, Filial af Santander Consumer Bank AS Norge Att.: Filialledelsen Stamholmen 147, 6 2650 Hvidovre 10. oktober 2017 Ref. amv J.nr. 6072-0049 6072-0009 Påbud og påtale om at sikre

Læs mere

Orientering om Finanstilsynets fortolkning af MiFID II s regler om provisionsbetalinger vedrørende porteføljeplejeordninger

Orientering om Finanstilsynets fortolkning af MiFID II s regler om provisionsbetalinger vedrørende porteføljeplejeordninger Dansk Aktionærforening FinansDanmark Forbrugerrådet Tænk Fondsmæglerforeningen Investeringsfondsbranchen 24. januar februar 2017 Ref. MEST J.nr. Orientering om Finanstilsynets fortolkning af MiFID II s

Læs mere

POLITIK FORFATTER SIDE Politik om ordreudførelse. LLP 1 of 8 Politik nr. 6

POLITIK FORFATTER SIDE Politik om ordreudførelse. LLP 1 of 8 Politik nr. 6 LLP 1 of 8 Indhold 1. Indledning... 2 2. Formål... 2 3. Definitioner... 2 4. Anvendelsesområde... 2 5. Retsgrundlag... 3 6. Henvisninger... 3 7. Procesbeskrivelse sikring af Best Execution... 3 8. Ordretyper...

Læs mere

Vi gennemfører som udgangspunkt alle kundehandler via Sparekassen Kronjyllands egenbeholdning.

Vi gennemfører som udgangspunkt alle kundehandler via Sparekassen Kronjyllands egenbeholdning. Sparekassen Ballings regler for handel med værdipapirer 1. Indledning Følgende regler gælder, når du handler værdipapirer gennem Sparekassen Balling. Ved værdipapirer forstås de instrumenter, der er nævnt

Læs mere

POLITIK FORFATTER SIDE Politik om ordreudførelse. LLP 1 of 8 Politik nr. 6

POLITIK FORFATTER SIDE Politik om ordreudførelse. LLP 1 of 8 Politik nr. 6 LLP 1 of 8 Indhold 1. Indledning... 2 2. Retsgrundlag... 2 3. Definitioner... 2 4. Anvendelsesområde... 3 5. Best Execution... 3 6. Ordretyper... 5 7. Forpligtelser over for kunden... 6 8. Kontrol... 7

Læs mere

Påbud i medfør af 3 i bekendtgørelse om god skik for forsikringsmæglervirksomheder

Påbud i medfør af 3 i bekendtgørelse om god skik for forsikringsmæglervirksomheder APC Forsikringsmæglere A/S Att.: Direktionen Strandgade 4 1401 København K 12.juni 2017 J.nr. 69510-0010 Påbud i medfør af 3 i bekendtgørelse om god skik for forsikringsmæglervirksomheder Afgørelse I medfør

Læs mere

Handel med værdipapirer i BIL Bank Danmark A/S

Handel med værdipapirer i BIL Bank Danmark A/S Handel med værdipapirer i BIL Bank Danmark A/S 1. Indledning Nedenstående regler for handel med værdipapirer gælder for al værdipapirhandel mellem BIL Bank Danmark A/S (Banken) og bankens kunder. Hvis

Læs mere

Udkast til vejledning til bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter

Udkast til vejledning til bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter Udkast til vejledning til bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter Indledning Bekendtgørelsen er udstedt med hjemmel i 43, stk. 3, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Indberetning af transaktioner, der er gennemført med værdipapirer, som er optaget til handel på et reguleret marked

Indberetning af transaktioner, der er gennemført med værdipapirer, som er optaget til handel på et reguleret marked Finanstilsynet Att.: Kristine Sachmann Høring om bekendtgørelse om indberetning af transaktioner med værdipapirer og bekendtgørelse om bindende prisstillelser på aktier samt gennemsigtighed for handel

Læs mere

POLITIK FOR HÅNDTERING AF INTERESSEKONFLIKTER. Indholdsfortegnelse

POLITIK FOR HÅNDTERING AF INTERESSEKONFLIKTER. Indholdsfortegnelse POLITIK FOR HÅNDTERING AF INTERESSEKONFLIKTER Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Definition af interessekonflikter... 2 3. Identifikation af interessekonflikter... 2 4. Forebyggelse og håndtering

Læs mere

Ansøgning om tilladelse til at drive virksomhed med udstedelse af elektroniske penge med [udeladt]som direktør

Ansøgning om tilladelse til at drive virksomhed med udstedelse af elektroniske penge med [udeladt]som direktør [udeladt] Att.: Direktør [udeladt] 13. 16. december september 2010 2015 Ref. Nv [udeladt] J.nr. 69515-0011 [udeladt] Ansøgning om tilladelse til at drive virksomhed med udstedelse af elektroniske penge

Læs mere

1. Regler for handel med værdipapirer

1. Regler for handel med værdipapirer 1. Regler for handel med værdipapirer Den 1. november 2007 trådte nye EU-regler i kraft. De nye regler (MiFID-regelsættet) skal sikre ensartet beskyttelse af investorer i EU. De nye regler stiller skærpede

Læs mere

Kort om de nye regler

Kort om de nye regler Kort om de nye regler Fra 1. november 2007 gælder nye regler for investeringsrådgivning og handel med værdipapirer. Reglerne tager udgangspunkt i et EU-direktiv, Markets in Financial Instruments Directive,

Læs mere

1.3 Formålet med denne politik er at forhindre, at en interessekonflikt bliver udnyttet af Selskabet eller dets medarbejdere til skade for kunden.

1.3 Formålet med denne politik er at forhindre, at en interessekonflikt bliver udnyttet af Selskabet eller dets medarbejdere til skade for kunden. 1. Indledning 1.1 Denne politik ( Politik for håndtering af interessekonflikter ) definerer og skitserer retningslinjerne for Formuepleje A/S Fondsmæglerselskab ( Selskabet ) i relation til interessekonflikter.

Læs mere

Afgørelse: Middelfart Sparekasses salg af garantbeviser

Afgørelse: Middelfart Sparekasses salg af garantbeviser Middelfart Sparekasse Att.: Direktionen / Bestyrelsen Havnegade 21 5500 Middelfart 15. februar 2019 Ref. csr J.nr. 6072-0358 Afgørelse: Middelfart Sparekasses salg af garantbeviser Resumé Finanstilsynet

Læs mere

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en udtalelse af 9. september 2011 om sagens faktiske omstændigheder oplyst:

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en udtalelse af 9. september 2011 om sagens faktiske omstændigheder oplyst: ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Fax 33 30 76 00 www.erhvervsankenaevnet.dk * Ekspeditionstid 9-16 Kendelse af 13. januar 2012 (J.nr. 2011-0025108).

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 20. marts 2013 (J.nr. 2012-0026936) Sagen afvist

Læs mere

Vejledning til bekendtgørelse nr. xx af 1. januar 2020 om den klageansvarlige og finansielle virksomheders håndtering af klager

Vejledning til bekendtgørelse nr. xx af 1. januar 2020 om den klageansvarlige og finansielle virksomheders håndtering af klager Vejledning til bekendtgørelse nr. xx af 1. januar 2020 om den klageansvarlige og finansielle virksomheders håndtering af klager Indledning Bekendtgørelsen indeholder regler om, at virksomheder inden for

Læs mere

Investorbeskyttelse ved salg af DAB-aktier

Investorbeskyttelse ved salg af DAB-aktier Danske Andelskassers Bank A/S Investorbeskyttelse ved salg af DAB-aktier Oktober 2013 Indholdsfortegnelse Indhold Investorbeskyttelse for Danske Andelskassers Bank A/S august 2013... 3 Resumé... 3 Baggrund

Læs mere

Afgørelse - Tilbudskursen - Cimber Sterling Group A/S

Afgørelse - Tilbudskursen - Cimber Sterling Group A/S Plesner Thomas Holst Laursen Amerika Plads 37 2100 København Ø 26. august 2011 Ref. abr J.nr. 6373-0104 Afgørelse - Tilbudskursen - Cimber Sterling Group A/S De har ved e-mail af 17. august 2011 på vegne

Læs mere

Regler for handel med værdipapirer

Regler for handel med værdipapirer Regler for handel med værdipapirer Indledning Følgende regler gælder, når du handler finansielle instrumenter herunder værdipapirer igennem BankNordik. Handel med værdipapirer er underlagt Lov om Værdipapirhandel

Læs mere

Den 1. november 2007 trådte nye EU-regler i kraft. Disse regler (MiFID-regelsættet) skal sikre ensartet beskyttelse af investorer i EU.

Den 1. november 2007 trådte nye EU-regler i kraft. Disse regler (MiFID-regelsættet) skal sikre ensartet beskyttelse af investorer i EU. BLS Capital Fondsmæglerselskab A/S 1. Regler for handel med værdipapirer Den 1. november 2007 trådte nye EU-regler i kraft. Disse regler (MiFID-regelsættet) skal sikre ensartet beskyttelse af investorer

Læs mere

Bekendtgørelse for Færøerne om god værdipapirhandelsskik 1)

Bekendtgørelse for Færøerne om god værdipapirhandelsskik 1) Nr. 178 14. marts 2006 Bekendtgørelse for Færøerne om god værdipapirhandelsskik 1) Kapitel 1 Anvendelsesområde m.v. Kapitel 2 Vilkår for handlers udførelse Kapitel 3 Afregning af handel med værdipapirer,

Læs mere

Regnskabsmæssig analyse til afdækning af eventuelle generationsomfordelinger

Regnskabsmæssig analyse til afdækning af eventuelle generationsomfordelinger Til livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskasser 3. april 2019 Ref. LIFA/IMPE J.nr. 560-0144/560-0145 Regnskabsmæssig analyse til afdækning af eventuelle generationsomfordelinger Indledning Af

Læs mere

INVESTOR OG KUNDEPOLITIK

INVESTOR OG KUNDEPOLITIK Gør mere for din formue INVESTOR OG KUNDEPOLITIK Ved værdipapirhandel for Difko Fondsmæglerselskab A/S Difko Fondsmæglerselskab A/S 2 Indholdsfortegnelse Baggrund... 4 Generel investor- og kundepolitik...

Læs mere

Betingelser for handel med finansielle instrumenter

Betingelser for handel med finansielle instrumenter Betingelser for handel med finansielle instrumenter 1. Indledning Følgende betingelser gælder for handel med finansielle instrumenter i Spar Nord Bank A/S, herefter kaldet Spar Nord. I øvrigt gælder Spar

Læs mere

Politik for håndtering af interessekonflikter i Sparinvest

Politik for håndtering af interessekonflikter i Sparinvest Politik for håndtering af interessekonflikter i Sparinvest Juni 2016 Politik for håndtering af interessekonflikter i Sparinvest Sparinvest handler værdipapirer og finansielle instrumenter for danske og

Læs mere

Finanstilsynet har foretaget kontrol af Investeringsforeningen Alternativ Invests årsrapport for 2008.

Finanstilsynet har foretaget kontrol af Investeringsforeningen Alternativ Invests årsrapport for 2008. FONDSRÅDET Bestyrelsen for Investeringsforeningen Alternativ Invest og direktionen for Forvaltningsselskabet SEBinvest A/S Landemærket 10 1119 København K 18. januar 2010 Ref. bi J.nr. 6445-0318; F11165

Læs mere

1. Betingelser for handel med værdipapirer

1. Betingelser for handel med værdipapirer 1. Betingelser for handel med værdipapirer I det følgende kan De læse om de betingelser, der gælder for handel med de værdipapirer, som fondsmæglerselskabet tilbyder handel med. Kundekategorier Selskabet

Læs mere

Ophævelse af stemmerettigheder i [udeladt], jf. 62, stk. 2, i lov om finansiel virksomhed

Ophævelse af stemmerettigheder i [udeladt], jf. 62, stk. 2, i lov om finansiel virksomhed Marble Road Group ApS Sendt elektronisk til CVR 32095178 2. april 2019 Ophævelse af stemmerettigheder i [udeladt], jf. 62, stk. 2, i lov om finansiel virksomhed 1. Afgørelse Finanstilsynet finder, at Marble

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 5. november 2012 (J.nr. 2012-0031859) Udøvede

Læs mere

Regler for udstedere af ETF ere på NASDAQ OMX Copenhagen A/S. Juli 2011

Regler for udstedere af ETF ere på NASDAQ OMX Copenhagen A/S. Juli 2011 Regler for udstedere af ETF ere på NASDAQ OMX Copenhagen A/S Juli 2011 1. Introduktion EFT ere (Exchange Traded Funds) kan optages til handel, hvis instrumentet og udstederen opfylder betingelserne beskrevet

Læs mere

Rapport om viden om investeringsforeningsbeviser. hos rådgivere. i danske pengeinstitutter

Rapport om viden om investeringsforeningsbeviser. hos rådgivere. i danske pengeinstitutter Rapport om viden om investeringsforeningsbeviser hos rådgivere i danske pengeinstitutter Finanstilsynet, februar 2010 1 1. Resume og konklusion Finanstilsynet har været på inspektion i filialer af 12 udvalgte

Læs mere

Undersøgelse af klageansvarlig og håndtering af klager

Undersøgelse af klageansvarlig og håndtering af klager Finanstilsynet 22. august 2017 Form J.nr.6252-0050 /SSC Undersøgelse af klageansvarlig og håndtering af klager Finanstilsynet har undersøgt 15 udvalgte finansielle virksomheders brug af klageansvarlig

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om finansielle rådgivere og forskellige andre love

Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om finansielle rådgivere og forskellige andre love Finanstilsynet Juridisk kontor Att.: Christina Thorup Sand Århusgade 110 2100 København Ø hoeringer@ftnet.dk ctn@ftnet.dk Dato: 16. januar 2017 Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed,

Læs mere

Vejledning til bekendtgørelse nr. 556 af 1. juli 2016 om den klageansvarlige og finansielle virksomheders håndtering af klager

Vejledning til bekendtgørelse nr. 556 af 1. juli 2016 om den klageansvarlige og finansielle virksomheders håndtering af klager VEJ nr 9489 af 06/06/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 13. juni 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr. 1910-0008 Senere ændringer til

Læs mere

B E T I N G E L S E R F O R H A N D E L M E D V Æ R D I P A P I R E R Gælder fra den 1. oktober 2018

B E T I N G E L S E R F O R H A N D E L M E D V Æ R D I P A P I R E R Gælder fra den 1. oktober 2018 B E T I N G E L S E R F O R H A N D E L M E D V Æ R D I P A P I R E R Gælder fra den 1. oktober 2018 Danske Bank A/S. CVR-nr. 61 12 62 28 - I det følgende kan du læse de betingelser, der gælder, når du

Læs mere

Påbud om afsættelse af direktør [udeladt] i medfør af 351, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed

Påbud om afsættelse af direktør [udeladt] i medfør af 351, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed [Udeladt] 15. september 2015 Ref. [udeladt] J.nr. [udeladt] Påbud om afsættelse af direktør [udeladt] i medfør af 351, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed 1. Finanstilsynets afgørelse Finanstilsynet

Læs mere

Investorbeskyttelse. Resumé. Høringssvar. Finanstilsynet. Att.: Carsten Stege Rasmussen. Århusgade København Ø

Investorbeskyttelse. Resumé. Høringssvar. Finanstilsynet. Att.: Carsten Stege Rasmussen. Århusgade København Ø Finanstilsynet Att.: Carsten Stege Rasmussen Århusgade 110 2100 København Ø Investorbeskyttelse Resumé B Ø R S M Æ G L E R - F O R E N I N G E N Direktivnær implementering og proportionalitet Finanstilsynet

Læs mere

Afgørelse vedrørende årsrapporten for 2013 for PFA Pension

Afgørelse vedrørende årsrapporten for 2013 for PFA Pension Bestyrelsen og direktionen for PFA Pension Sundkrogsgade 4 2100 København Ø 21. april 2015 Afgørelse vedrørende årsrapporten for 2013 for PFA Pension Indledning I Økonomisk Ugebrev nr. 34 2014 fremgik

Læs mere

Formuepleje A/S Fondsmæglerselskab ALMINDELIGE FORRETNINGSBETINGELSER // MAJ 2015

Formuepleje A/S Fondsmæglerselskab ALMINDELIGE FORRETNINGSBETINGELSER // MAJ 2015 Formuepleje A/S Fondsmæglerselskab ALMINDELIGE FORRETNINGSBETINGELSER // MAJ 2015 FORMUEPLEJE A/S, FONDSMÆGLERSELSKAB ALMINDELIGE FORRETNINGSBETINGELSER Betingelsernes anvendelsesområde Formuepleje A/S

Læs mere

Afgørelse om tilbudspligt

Afgørelse om tilbudspligt Plesner Att.: partner Jacob Bier Amerika Plads 37 2100 København Ø 22. oktober 2013 Ref. 70074319 JBI/UPK J.nr. 6373-0028 Afgørelse om tilbudspligt Finanstilsynet modtog den 29. august 2013 en henvendelse

Læs mere

Sydbanks politik for ordreudførelse

Sydbanks politik for ordreudførelse Sydbanks politik for ordreudførelse 1. Formål Denne politik for ordreudførelse beskriver, hvordan Sydbank håndterer dine ordrer med det formål at sikre dig det efter omstændighederne bedst mulige resultat

Læs mere

SCOPE INVESTMENT FONDSMÆGLERSELSKAB A/S. Almindelige forretningsbetingelser

SCOPE INVESTMENT FONDSMÆGLERSELSKAB A/S. Almindelige forretningsbetingelser Almindelige forretningsbetingelser December 2016 Indholdsfortegnelse 1. GENERELT... 3 1.1 Betingelsernes anvendelsesområde... 3 1.2 Scope Investments serviceydelser og rådgivning... 3 1.3 Samarbejdspartnere...

Læs mere

Bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter

Bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter Finanstilsynet Johanne Daugaard Thomsen Århusgade 110 2100 København Ø Bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter Finanstilsynet har den 26. oktober 2010 fremsendt udkast til bekendtgørelse

Læs mere

Erhvervsstyrelsen aflagde den 27. august 2015 et varslet kontrolbesøg hos

Erhvervsstyrelsen aflagde den 27. august 2015 et varslet kontrolbesøg hos Selskabsopretteren 16. oktober 2015 Sag 2015-8962 Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven 1. Indledning Erhvervsstyrelsen aflagde den 27. august 2015 et varslet kontrolbesøg hos, CVR.nr.. Kontrolbesøget

Læs mere

Kendelse K ApS mod Finanstilsynet

Kendelse K ApS mod Finanstilsynet Kendelse af 14. oktober 1997. J.nr.96-202.524 Virksomhed med salg af brugte skibsanparter anset for omfattet af tilladelseskravet i lov om fondsmæglerselskaber. Lov om fondsmæglerselskaber 1 og 5, stk.

Læs mere

Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende

Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende Bestyrelsen og direktionen for Andelskassen J.A.K. Slagelse Løvegade 63 4200 Slagelse 2. marts 2015 J.nr. 6250-0077 Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende foranstaltninger Finanstilsynets

Læs mere

1. Betingelser for handel med værdipapirer

1. Betingelser for handel med værdipapirer 1. Betingelser for handel med værdipapirer Den 1. november 2007 trådte nye EU-regler i kraft. De nye regler (MiFID-regelsættet) skal sikre ensartet beskyttelse af investorer i EU. I det efterfølgende følgende

Læs mere

Påtale for overtrædelse af 8 i bekendtgørelse om overtagelsestilbud

Påtale for overtrædelse af 8 i bekendtgørelse om overtagelsestilbud Nordjyske Bank A/S c/o Plesner Att.: Advokat Thomas Holst Laursen Amerika Plads 37 2100 København Ø 12. november 2015 Ref. mbd J.nr. 6373-0051 Påtale for overtrædelse af 8 i bekendtgørelse om overtagelsestilbud

Læs mere