Workshop v Lotus Turell

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Workshop v Lotus Turell"

Transkript

1 Sådan snakker du med børn ( og deres voksne ) om vanskelige oplevelser Workshop v Lotus Turell Temadag om børns mestring lørdag d. 12 marts.

2 Lotus Maria Turell ( f ) Bachelor i medievidenskab, med overbygningsfag i pædagogik Certifiseret lifecoach, familiecoach og ungecoach Foredragsholder Konsulent; Fr.Centret Huset Zornig Skribent Forfatter på Underdanmarks Jægersoldater. Ambassadør for Omsorg og Livline i sorgen Har udviklet og afviklet en række indsatser og kampagner rettet mod at forbedre børns og unges trivsel Tidligere forskningsassistent på Institut For Fremtidsforskning og LLD på Danmarks pædagogiske Universitet. Opvokset i et misbrugshjem Mor til en søn

3 Min ramme Den coachende tilgang ( nu og frem, alt er som det skal være : intet skal fikses, kognitiv og transformerende metode : lytten, intuition ) Systemisk tilgang ( problemer forstås og behandles som nogle der ikke tilhører individet, men opstår og må behandles i samspil og systemer )

4 Min ramme Narrativ tilgang ( nyskrivning af ens fortællinger, så der skabes nye handlemuligheder for den enkelte ) Kognitiv tilgang ( sammenhængen mellem følelse, tanke og adfærd den kognitive trekant. Hvordan erkendelsen heraf, kan skabe ny indsigt og nye handlingsmuligheder )

5 Dagens Program Kl : Lidt statistik : børn der lever med udsathed og vold samt deres resiliensfaktorer. Hvorfor taler børnene ikke bare? De voksnes barrierer for at tale om det svære Hvordan inkluderer vi mor og far? Øvelse og share: Hvilke barrierer oplever I? Forud for den egentlige samtale Kl holder vi pause Kl : Guidelines til selve samtalen Grundsten til samtalen med børn Samtalens faser Øvelse og share : Hvad oplever I virker? Afsluttende eksemplarisk dialog og diskussion

6 Livet i en udsat familie Overlevelse fremfor trivsel Stress modsat indre ro Frygt og mistillid modsat tryghed Skam modsat værd og naturlig sårbarhed Tabu ( socialt forbud mod at fortælle eller synliggøre ) modsat åbenhed Svage relationer modsat stærkt netværk Få, eller sovende ressourcer og kompetencer, manglende viden om hvor hjælpen kan findes modsat aktiv og dynamisk viden der anvendes og undersøges i samspil med andre.

7 Om den socialt udsatte familie - (der er tydeligvis en kobling mellem udsathed og vold). Fattigdom Arbejdsløshed Sygdom Gæld Dårlige boliger Manglende uddannelse Frygt for systemet Kriminalitet Rusmiddelmisbrug Manglende netværk Vold Seksuelle overgreb Normløshed Tab

8 Vold SFI gennemførte i 2010 en spørgeskemaundersøgelse blandt 1042 elever fra 8. klasse, der skulle undersøge om de havde været udsat for fysisk vold/trusler om vold. 20% svarer, at de har været udsat for vold af deres forældre indenfor de sidste 12 måneder. 12% af disse har oplevet vold fra forældrene flere gange indenfor de sidste 12 måneder. 80% af dem, som har været udsat for vold fra forældrene, da de gik i 5. klasse har også været udsat for vold indenfor de seneste 12 måneder. Mange børn og unge lever altså med vold over en lang periode. Vold er ofte uopdaget, set i forhold til antal indberetninger Her kan du finde rapporten :

9 SFI : Vold mod børn / børn der vidner vold For alle ma l gælder, at socialt udsatte unge er mere udsat for vold. Skader på kort sigt : problemer med impulsivitet/impulskontrol, vrede, koncentration og adfærd. Ligeledes er der en overhyppighed af sociale og følelsesmæssige problemer, ikke alders-svarende udviklet, stagnation eller tilbage-udvikling. Skader på længere sigt : overhyppighed af selvmordsovervejelser og posttraumatiske stressreaktioner. Barnet er i fare for selv at udvikle misbrugsproblemer senere i livet. Desuden : depression, frygt, angst, søvnbesvær, PTSD.

10 Socialt Exit program for voldsramte kvinder og deres børn HVAD DE VOLDSUDSATTE EFTERLYSER En enhed der specifikt tager sig af voldsramte kvinder En fast kontaktperson Hjælp til hele familien Økonomisk hjælp / Gældssanering Sikkerhedsforanstaltninger Netværk, uddannelse og job BØRNENE EFTERLYSER Nogen at tale med, penge at klare sig for, hjælp til mor og til hele familien. Kilde : Social Exit Program, Huset Zornig og Zonta, 2015

11 Børnene siger Jeg opbyggede en vrede til min mors eksmand, som var voldsmanden. Vreden og usikkerheden var så stor, at jeg drømte om det om natten og var bange for at skulle miste min mor døgnet rundt. Vi skulle have haft nogle gode psykologer. Nogle der ikke bare troede, at det hele var godt nok. Min bror skulle have været i en ordentlig plejefamilie, de skulle have lyttet til os

12 Link til hele rapporten husetzornig.dk/files/billeder/udgivelser/social %20exitprogram-rapport% pdf

13 Børn i misbrugsfamilier vil ofte udvise eller fortælle om : mavesmerter spændthed i muskler hovedpine/migræne tristhed/hemmeligheder/ringe ansigtsmimik frygt og bekymring for især mor søvnløshed og stress koncentrationsproblemer ufrivillig vandladning motorisk uro træthed / udbrændthed svingende faglig indsats og karakterer bøvler med at få/have venner og sociale tilhørsforhold stor labilitet overreagerende/overdrevet tilpasning/overdrevent ansvarlige Alligevel klarer mange den

14 Modstandskraft Resiliens (børns modstandskraft og mestring) : Oplevelsen af sammenhæng og mening har afgørende betydning for, hvordan børn og unge udvikler resiliens, dvs. den særlige modstandskraft, der betyder, at de klarer sig pa trods af de belastninger, som de udsættes for. ( Dog : Ingen mennesker er modstandsdygtige over for alle typer af belastning. Det er meget komplekse samspil mellem en række faktorer ba de i personen og i situationen, som bliver bestemmende for udfaldet af belastningen for det enkelte menneske) Waaktaar og Christie (2000), Sommerschild (2000)

15 Modstandskraft Resiliensfaktorer/beskyttelsesfaktorer, som har betydning for, hvordan barnet mestrer at komme videre i livet. Individuelle resiliensfaktorer: - barnets medfødte ressourcer : fysisk, følelsesmæssigt, intellektuelt - selvstændighed, følelse af egenværd - oplevelse af at have kontrol over eget liv - oplevelse af mening og sammenhæng i livet - kreativitet, fritidsaktiviteter, interesser 20 Antonovsky, A. (1996) 21 Waaktaar og Christie (2000) 22 Waaktaar og Christie (2000), Sommerschild (2000)

16 Modstandskraft Familiemæssige resiliensfaktorer : - Er der er godt forældre-barn samspil i spædbarnsalderen, tidlig tilknytning? - Er der faste strukturer, regler, traditioner og grænser? - Er der mindst e n velfungerende forælder? - Er der forældre, som tillader hjælp fra andre? - Er der fælles værdiopfattelse i hjemmet? - Er der stærke slægtsba nd?

17 Modstandskraft Resiliensfaktorer i netværket: - Er der mindst e n betydningsfuld person, som har fulgt barnet gennem opvæksten? - Er der gruppetilhørsforhold til jævnaldrende? - Er der samfundsstrukturer, som støtter barnets mestringsstrategier (kompetenceunderstøttende miljøer som f.eks skole og nærmiljø)? Modstandskraften opna s sa ledes gennem et unikt virke mellem barnets individuelle egenskaber og miljøets egenskaber. Det er kombinationen af forhold ved barnet og forhold ved miljøet, der fører til, at barnet over tid mestrer livet.

18 Husk Jo mere du kender til børnenes og familiernes modstandskraft og beskyttelsesfaktorer, jo bedre kan du hjælpe dem. At fortælle børnene igen og igen hvor de kan gå hen med deres bekymringer og normalisere dem, tage dem ud af barnet selv.

19 Glem aldrig Din unikke fordel som frivillig; du er der ikke for pengenes skyld! Ægtheds-faktoren. Har I set den her : rivillige-kan-kan (»De frivillige kan jo alt det, vi ikke kan. De kan skabe personlige relationer efter lukketid.«)

20 Hvorfor taler børnene ikke bare om det der er svært? Tabu; de har måske aldrig fået lov før. De skal bruge tid til at mærke tillid og scanne dig. De er utroligt loyale overfor deres forældre. De frygter at blive svigtet ( igen ). De frygter at stå ( endnu mere ) alene. De frygter at blive straffet. Måske tvivler de på deres egen oplevelse? De vil gerne gøre de voksne tilfredse, svare rigtigt De frygter ikke at blive taget alvorligt, eller blive gjort grin med. Sprogbarrierer eller manglende sprog.

21 Ifølge SFI rapporten Den hyppigste begrundelse for ikke at snakke med nogen er : de unge synes ikke, det er nødvendigt. Den næsthyppigste begrundelse er : de unge vil helst vil glemme det der er sket. Andet : de unge tror alligevel ikke, at andre kan hjælpe dem /de vil ikke vil gøre deres forældre kede af det. De unge mener ikke har nogen at snakke med.

22 De der alligevel har sagt noget.. Jeg har fa et det bedre : 78,3 % Det er det samme : 20,5 % Jeg har fa et det værre : 1,2 % Kilde: Undersøgelsen af vold mod unge (Korzen m.fl., 2011).

23 De voksnes barrierer Svært at sætte ord pa en bekymring, hvad siger man helt konkret? Svært at blande sig i forældreopdragelsen. Kan man miste ( den gode ) forældredialog? Berøringsangst, tabu, egen baggrund og uhelede sår. Kan indblanden/indberetning have negative konsekvenser for barnet? Beskyttelse af barnets integritet En børnehavepædagog, som er erfaren i faget og kompetent og har talt med børn i a revis, siger : Hvem skal jeg sa snakke med, hvis han kommer og siger noget? Sa glemmer man fuldstændigt det, man kan. Det er ogsa det, ra dgiveren siger: Hvordan skal vi tage den samtale? Og vi kan endda ogsa selv blive ramt af det, na r vi bliver usikre. Hvad er dine barrierer? Hvad er fx. svært at tale om for dig? Hvilke situationer gør dig utilpas eller usikker?

24 Barrierebøtte dialog og refleksion

25 Hvad med forældrene? Input til til styrkelse af forældre-barn relation : Anerkend forældrene foran barnet, for det der nu kan anerkendes. Giv forældreren råd til styrkelse af forældre-barn relationen. Rum forældrene så vidt muligt. Giv plads til deres tanker, frustrationer og modstand på at tale om deres barns / deres egne vanskeligheder. Vær opmærksom på din intention : eks at formidle barnets perspektiv eller følelser eller behov, så forældrenes forståelse og omsorgsfølelse vækkes. Brug dine egne iagttagelser fremfor barnets udsagn. Ved uenighed/omgåelse af sandheden : sig hvordan DU ser det, eller hvordan man også kunne se det. Spørg om de vil høre din oplevelse, så de bedre kan hjælpe deres barn?

26 Hvad med forældrene? Barnet skal føle sig støttet af dit nærvær, som gerne skal have en positiv indvirkning. Nærværet kan dog også blive begrænsende hvis barnet fornemmer begrundet eller ubegrundet at der er ting der helst SKAL siges og ting, som helst IKKE skal siges. Forbliv udømmende, men generaliserende. Eks: I Danmark er det forbudt at slå børn. Jeg har pligt til at indberette/bekymre mig om det og det. Jeg holder altid med børnene ;-) Når jeg er på besøg, skal alle i familien nå at få taletid.

27 Det etiske aspekt Tal med forældrene, ikke over dem. Fortæl forældrerene hvad du gør, inden du gør det. Fortæl forældrene hvad du ser og oplever. For, Jo bedre vi inddrager, jo mere effektivt kan vi ofte hjælpe barnet.

28 Share Hvilke barrierer oplever du i forbindelse med at møde og tale med kvinderne og børnene? - del med hinanden, vi samler op i plenum.

29 Forud for en egentlig samtale Vis hvem du er og fortæl gerne lidt om dig selv Vær autentisk, så de andre også kan være det. Tilkendegiv evt. tidligt at du altid holder med barnet Generalisèr din holdning. Opdag din egen væren ; er du åben, skeptisk, usikker? Opdag dit eget syn på barnet/familien? Opdag dine egne barrierer, kan du tackle at høre alt? Kropssprog, toneleje, hand holding studies Bare vær der, tag gerne pauser. Lyt bare : undgå kommentarer og spørgsmål, men gentag eventuelt bare hvad du hører ( det ansporer ofte til at tale mere ).

30 Forud for en egentlig samtale Hvad er samtalens formål? - eks. at dele bekymringer og at skabe et samarbejde med forældrene om at styrke barnets trivel. Hvad er samtalens grundlag? - eks. at give udtryk for din bekymring/interesse - eks. at lytte til forældrenes oplevelser - eks. skabe et overblik over barnets situation

31 Forud for samtalen Indenfor kommunikationsteorien er vi nogenlunde enige om at modtageren har : 7 % fokus på det der reelt bliver sagt 38 % fokus på stemmeføring 55 % fokus på kropssprog

32 Den non-verbale kommunikation Stemmeføring ( rytme, tempo, volumen ) Ansigtsudtryk ( især øjne, mimik ) Krop ( ro/bevægelse, rank/sammenfalden ) Åndedræt ( roligt, anstrengt, forpustet ) Påklædning ( afslappet, stilet, fin, gammeldags ) Omgivelserne; sæt et trygt rum ( rod, hjemmelavede ting, orden )

33 Matching Stil ind på barnet ( eller den voksne ), prøv at skabe bølgelængde ved at matche dets verbale og non verbale udtryk, uden at spejle det fuldstændigt. Du leder dansen, samtalens retning og udtryk, men det er en god ide først at møde forældrene og barnet hvor det er, i mens I snakker lidt om vind og vejr.

34 Hand holding studies Vi ved fra nyere forskning, at fysisk og psykisk smerte reduceres ved berøring. Hvis det føles naturligt, så hold i hånd, læg en hånd på skulderen, eller på lænden. Giv krammere (gerne i mindst 20 sekunder og lad moren eller barnet slippe først).

35 Indlevelse Ifølge psykoterapeuten Carl Rogers er empati selve kernen i relationen mellem hjælper og den der skal hjælpes. - Skab en følelsesmæssig identificering. Hvad kunne forældrene eller barnet mærke lige nu? - Obs på ikke at opfatte situationen eller barnet som noget der er noget galt med. Obs på ikke at blive for revet med eller optaget af at ville forandre, fixe eller give for mange gode råd.

36 Du er piloten Vis at samtalens forløb er dit ansvar, tal eventuelt hatten af forældre og børn ;-) Fortæl at du jo sagtens kan snakke, og barnet bare kan byde ind hvis og når det vil. Sig det bare højt, hvis du vil ændre lidt på retningen for samtalen. Det skaber tryghed. Italesæt bare hvis du ikke er sikker på hvad du hører eller hvad det betyder

37 PAUSE Antonovsky siger : Hvis man ser mening med tilværelsen, har man også lettere ved at mestre denne. Bronfenbrenner siger : Somebody s got to be crazy about that kid. But what does crazy mean? It means that the adult in question regards this particular child as somehow special

38 Guideline til selve samtalen Forskellen på at lytte og høre Når vi slår vores egen indre stemme fra, for bare at lytte til en andens stemme. Når vi ikke bedømmer det vi hører, eller med det samme forholder os til det selv. Når vi er nysgerrige og spørgende fremfor konkluderende. Når vi gentager / spejler og på den måde støtter egen-refleksion uden at spørge for meget. ( dette er faktisk rigtig svært, mange finder det akavet til en start. Der er ikke noget der tyder på, at det falder mennesket let. Ikke desto mindre er det et fantastisk værktøj )

39 Samtalens faser Den indledende fase - Tal lidt om vind og vejr ( samtidig med matching ). - Fortæl hvad I ønsker at drøfte i samtalen - Lyt til forældrenes respons, forsøg at danne dig et indtryk af familielivet. - Italesæt og udvis fokus på dialog og samarbejder, og at alle skal høres. Kilde : Sundhedssyrelsen

40 Samtalens faser Indholdsfasen - Beskriv hvad I oplever generelt ved besøget - Beskriv hvad I ser barnet eller familien har brug for af hjælp - Spørg hvad forældreren ser? - Giv plads til reaktioner og spørg ind til dem - Hav fokus på nutid og fremtid - Italesæt de ressourcer/succesoplevelser du evt. ved at familien har med sig. Kilde : Sundhedsstyrelsen

41 Samtalens faser Afrunding - Anerkend forældrenes gode intentioner i forhold til at hjælpe deres barn - Opsummèr aftaler og beslutninger I evt har foretaget under samtalen. Skriv dem evt. ned? ( er der commitment fra mor? ) - Træf en fremadrettet aftale; skal I ses igen? Må familien kontakte dig? Ved familien hvor de kan henvende sig, hvis de får brug hjælp efter du er gået? Kilde : Sundhedsstyrelsen

42 Rund godt af Rund af i god tid Spørg evt. hvordan barnet har det? Spørg til hvad resten af dagen skal gå med eller weekenden? Tal lidt om at I ses igen, og hvad du skal resten af dagen. Mind evt. om hvad barnet kan gøre hvis det bliver ked af det i mellemtiden. - Kan der laves nogen aftale med forældrene her? - Kan der ringes noget sted hen? - Findes der ressourcer i barnets netværk?

43 Grundsten i samtaler med børn Familiesynet : alle forældre ønsker det bedste for deres børn. - Fasthold at det er forældre og voksne der har ansvaret for familiens trivsel. - Tag vare, hvis du kan, på forældrene for barnet - Husk barnets loyalitetsudfordringer - Normalisér al eventuel skyldfølelse og skam - Giv barnet lov til at tale, her må du gerne eller vær barnets stemme ( hvis jeg var havde prøvet det du har, så. ).

44 Grundsten i samtaler med børn Tag barnet alvorligt og vis det - Bagatelliser og trøst ikke ( for meget.. ) - Vær tilstede helhjertet - Vis din interesse ex. spørg til legetøj eller yndlingsting. Tillad barnet at reagere ( rene følelser varer kort tid ) Vær personlig vis barnet hvem du er Generaliser og afmystificer - Vis det menneskelige og almindelige ved barnets adfærd og problematikker

45 Grundsten i samtaler med børn Vær med til at tage problemerne og adfærden UD af barnet. Eksternalisèr problemerne : de er naturlige, almene og betingede af ydre omstændigheder. Lov ikke noget du ved du måske ikke kan holde, så hellere vente. Vov at bruge din indlevelsesevne - Gå på opdagelse på barnets ø. Vov at tage fejl, og lær af barnets reaktion herpå.

46 Grundsten i samtaler med børn Brug ikke ironi - Pas på med at moralisere - Pas på med at være for løsningsorienteret Vær direkte, konkret og tydelig - Husk korte sætninger - Brug ikke voksne fagord / klientgørelse Husk pauser - Bevar roen - Skriv ikke ned hvad barnet siger

47 Grundsten i samtaler med børn Antag ikke hvordan barnet har det, men kom med bud ( støt mentalisering ). Ved tvivl, spørg. Du behøver ikke vide alt. Ros bare : Hvor èr du dygtig! - Brug de beskyttelsesfaktorer du kender til - Støt barnet i at finde en mening med livets svære vilkår

48 Grundsten i samtaler med børn Obs på at afrunde samtalen igen, og efterlade barnet et godt sted. Obs på ikke at re-traumatisere : - tal traumet i retning mod en løsning, en indre ressource/kompetence, et trygt sted eller person. ( chok traume terapi ) - trøst ikke ( for meget ), vær stærk og modig med barnet inde i mørket. - Fortæl dem historien om det trygge rum indeni, det der ikke kan skades, rammes, berøres eller ødelægges. - Mind dem om at det svære ikke længere findes, at tiden er en anden nu. - Bekræft dem i deres styrke og dygtighed ( mestring og strategier for at komme videre og igennem strabadser )

49 Alternativer til en almindelig samtale Tegninger Tal ud fra en bog eller en lille film Leg imens I snakker lidt Fortæl om andre børn du kender der har oplevet noget lignende Fortæl hvad du selv har oplevet, skab genkendelse hvis den er autentisk. Tag på tur ud af lejligheden

50 Share Hvad oplever du virker for at skabe den gode samtale med kvinder og børn med svære oplevelser i bagagen? - del med hinanden, vi samler op i plenum.

51 Guidelines til generelt at støtte sårbare børn Selvværdsopbyggende aktiviteter : - Få øje på det barnet er god til og sig det højt. - Inddragelse, anerkendelse, værdisættelse, omsorg, kram, kvalitetstid. - Øv mentalisering. - Tal om hvad og hvem barnet godt kan lide Støtte til at genopbygge de eksekutive evner - Små opgaver med stor mulighed for at lykkes. Lyt efter barnets drøm/ild/passion hjælp dem til at finde deres kerne, kontakte den indre ro, gå hen til fremfor væk fra. Hvad vil du gerne?

52 Guidelines til generelt at støtte sårbare børn Støt barnet i at lægge afstand og sætte grænser gå med de usympatiske strategier, som vi ved især drenge anvender. Prøv at se bag dem, I stedet for at irettesætte dem. Hvad vil barnet fortælle med sin adfærd?

53 Jeres spørgsmål Hvordan kan jeg vise børnene at de kan stole på mig? Hvordan får jeg barnets tillid? Hvordan støtter jeg barnet i at snakke om svære ting? Hvad gør jeg når jeg har klar fornemmelse af at mor taler usandt - hvor meget må jeg korrigere og konfrontere mor mens barnet er tilstede og hvor meget må jeg "holde med" barnet - og må jeg egentlig nogen af delene?

54 Jeres spørgsmål Kan jeg og i så fald hvordan, tale med et eller flere børn om det der plager dem - jeg har opfattelsen af at børn hader spørgsmål. Hvilken dokumenteret påvirkning her det i forhold til barnets voksenliv at det har levet et barndoms liv i vold. Nogle af vores små drenge har været oppe at slås med for at hjælpe mor. - Jeg har en tendens til at lege bedstemor, det går i de fleste tilfælde også rigtig godt, men engang imellem har jeg lyst til at ruske op i en passiv og magtesløs mor. Og hvad er effektivitet for os?, nogle gange er disse børn helt umulige, men er det os der skal opdrage dem?

55 Jeres spørgsmål Jeg kommer også til at holde af de børn, og det gør det indimellem svært at være kontant, når jeg ved hvad de har været igennem.

56 Kontakt lotusturell.dk

Familier og alkohol i Næstved kommune. workshop d og i Næstved Kommune

Familier og alkohol i Næstved kommune. workshop d og i Næstved Kommune Familier og alkohol i Næstved kommune workshop d. 31.01.17. og 01.02.17. i Næstved Kommune Lidt om mig Lotus Maria Turell ( f. 1979 ) Bachelor i Medievidenskab, med overbygningsfag i pædagogik Certifiseret

Læs mere

Når du eller din partner er alvorligt syg: Sådan kan du støtte dit barn

Når du eller din partner er alvorligt syg: Sådan kan du støtte dit barn ner er Når du eller din partner er alvorligt syg: Sådan kan du støtte dit barn Når en forælder bliver alvorligt syg, bliver hele familien påvirket. Dette gælder også børnene, som i perioder kan have brug

Læs mere

13-18 ÅR STØTTE. info FORÆLDRE ALDERSSVARENDE TIL. med et pårørende barn

13-18 ÅR STØTTE. info FORÆLDRE ALDERSSVARENDE TIL. med et pårørende barn 13-18 ÅR STØTTE ALDERSSVARENDE info TIL FORÆLDRE med et pårørende barn 13-18 ÅR Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række spørgsmål sig, både om ens eget liv og livssituation

Læs mere

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn 13-18 ÅR ALDERSSVARENDE STØTTE infotil FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række

Læs mere

Værdigrundlag. Vi er ligeledes bevidste om, at vi ikke er de eneste rollemodeller og værdisættere - forældre har den væsentligste rolle.

Værdigrundlag. Vi er ligeledes bevidste om, at vi ikke er de eneste rollemodeller og værdisættere - forældre har den væsentligste rolle. Værdigrundlag I vores pædagogiske arbejde må fundamentet være et fælles værdigrundlag, et sæt af værdier som vi sammen har diskuteret, formuleret og derfor alle kan stå inde for. Det er værdier, som vi

Læs mere

Psykoedukation for traumatiserede voksne flygtninge og deres familier. også børnene!

Psykoedukation for traumatiserede voksne flygtninge og deres familier. også børnene! Psykoedukation for traumatiserede voksne flygtninge og deres familier også børnene! 1 D. Stern, hjerneforskningen og alle erfaringer siger: Måden mennesker bliver mødt på er afgørende for hvordan vi udvikler

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

Velkommen til 3. kursusdag. Plejefamiliens kompetencer

Velkommen til 3. kursusdag. Plejefamiliens kompetencer Velkommen til 3. kursusdag Plejefamiliens kompetencer Dagens Læringsmål At deltagerne: Kan fremme plejebarnets selvstændighed, trivsel, sundhed og udvikling gennem inddragelse af plejebarnet i forhold

Læs mere

Hvad med børn og unge, når døden tager del i familiens liv. Sankt Lukas 31/5 2017

Hvad med børn og unge, når døden tager del i familiens liv. Sankt Lukas 31/5 2017 Hvad med børn og unge, når døden tager del i familiens liv. Sankt Lukas 31/5 2017 Lidt statistik (2012) 61.521 børn og unge har mistet én forælder. 1692 børn og unge har mistet begge forældre. 44.000 børn

Læs mere

Læreplan for vuggestuegruppen

Læreplan for vuggestuegruppen Læreplan for vuggestuegruppen Sociale Kompetencer Fra 0 3 år er det børnenes styrke at: udtrykke egne følelser vise omsorg for andre at vente på tur at dele med andre at låne ud til andre at lege med andre

Læs mere

Unge, diagnoser og et bud på den pædagogiske. D.26.oktober 2018 Oplægsholder: Ronny Højgaard Larsen Pædagogisk Praksis

Unge, diagnoser og et bud på den pædagogiske. D.26.oktober 2018 Oplægsholder: Ronny Højgaard Larsen Pædagogisk Praksis Unge, diagnoser og et bud på den pædagogiske praksis D.26.oktober 2018 Oplægsholder: Ronny Højgaard Larsen Pædagogisk Program Unge og psykiatriske problemstillinger i Danmark Hvorfor bliver man psykisk

Læs mere

Skrevet af. Hanne Pedersen

Skrevet af. Hanne Pedersen Skrevet af Hanne Pedersen Vidste du, at mange mennesker slider med følelsen af "ikke at være god nok"? Mange mennesker tror, at de er helt alene med oplevelsen af "ikke at føle sig gode nok" eller "ikke

Læs mere

FAMILIENETVÆRK UNDERVISNINGSMODUL SÅRBARE BØRN & UNGE. RØDE KORS / Oktober 2016 / Familienetværk / Undervisningsmodul Sårbare børn & unge

FAMILIENETVÆRK UNDERVISNINGSMODUL SÅRBARE BØRN & UNGE. RØDE KORS / Oktober 2016 / Familienetværk / Undervisningsmodul Sårbare børn & unge FAMILIENETVÆRK UNDERVISNINGSMODUL SÅRBARE BØRN & UNGE RØDE KORS / Oktober 2016 / Familienetværk / Undervisningsmodul Sårbare børn & unge 1 I dag skal vi tale om Kendetegn ved sårbare børn og unge Sårbarhed

Læs mere

EFFEKTEN AF KÆRESTEVOLD OG NYE STRATEGIER TIL ET LIV EFTER VOLD

EFFEKTEN AF KÆRESTEVOLD OG NYE STRATEGIER TIL ET LIV EFTER VOLD Isabella Wedendahl fra Bryd Tavsheden om EFFEKTEN AF KÆRESTEVOLD OG NYE STRATEGIER TIL ET LIV EFTER VOLD Konference Unges kærestevold og dets følger Mandag 24. september 2018 Hotel Hessellet Nyborg Center

Læs mere

Indeni mig... og i de andre

Indeni mig... og i de andre KAREN GLISTRUP er forfatter, socialrådgiver, familie, par- og psyko t erapeut MPF. PIA OLSEN er freelance illustrator og tegner til bøger, web, magasiner, apps og reklame. Når børn får mulighed for at

Læs mere

TIDLIG OPSPORING AF UDSATTE O-3 ÅRIGE BØRN I ALMENOMRÅDET

TIDLIG OPSPORING AF UDSATTE O-3 ÅRIGE BØRN I ALMENOMRÅDET TIDLIG OPSPORING AF UDSATTE O-3 ÅRIGE BØRN I ALMENOMRÅDET Centrale forældrefunktioner Risikofaktorer og risikoadfærd Tidlige tegn på mistrivsel At dele bekymring med forældre Perspektiver ved bekymring

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere og fastholde venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere og fastholde venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid i relation

Læs mere

Barndommens betydning for udvikling af selvtillid, sensitivitet og psykiske lidelser. Tilknytning og traumer

Barndommens betydning for udvikling af selvtillid, sensitivitet og psykiske lidelser. Tilknytning og traumer Barndommens betydning for udvikling af selvtillid, sensitivitet og psykiske lidelser. Tilknytning og traumer Psykiatridage 2013, 7/10, Herlev Hospital Sarah Daniel, Institut for Psykologi, Københavns Universitet

Læs mere

6-12 ÅR. info. FORÆLDRE med et pårørende barn ALDERSSVARENDE STØTTE TIL

6-12 ÅR. info. FORÆLDRE med et pårørende barn ALDERSSVARENDE STØTTE TIL ALDERSSVARENDE STØTTE 6-12 ÅR info TIL FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Bryd tabuet! Livsmod 27. september 2016

Bryd tabuet! Livsmod 27. september 2016 Bryd tabuet! Livsmod 27. september 2016 Program Præsentation og program TUBA - tal og fakta Konsekvenser ved at vokse op i hjem med misbrug Nadjas historie Hvad kan være svært i arbejdet? Hvordan reagerer

Læs mere

Viden om børn og unge der vokser op i familier med alkoholproblemer

Viden om børn og unge der vokser op i familier med alkoholproblemer Viden om børn og unge der vokser op i familier med alkoholproblemer Oplæg Nyborg Strand November 2012 Talkshoppens program: Dynamikken i alkoholfamilien Prægninger og belastninger for barnet/den unge Recovery

Læs mere

Sundhed skal læres. (Hvordan holder jeg mig sund og rask)

Sundhed skal læres. (Hvordan holder jeg mig sund og rask) "Livet handler ikke om at vente til uvejret har lagt sig. Det handler om at lære at danse i regnen. Sundhed skal læres (Hvordan holder jeg mig sund og rask) - Hvad er tankerne bag Sind Skolerne - Hvad

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

Mine spørgsmål. Karakterdannelse og robusthed i læringsmiljøer. En tydelig pædagogisk kultur. Min tilgang

Mine spørgsmål. Karakterdannelse og robusthed i læringsmiljøer. En tydelig pædagogisk kultur. Min tilgang Mine spørgsmål Karakterdannelse og robusthed i læringsmiljøer Skole og forældre Tåstrup 3. februar 2018 Per Schultz Jørgensen Hvad er opdragelse og hvad skal den give børn? Skal daginstitution og skole

Læs mere

Praksisnær konflikthåndtering - med udsatte unge UNG I AARHUS

Praksisnær konflikthåndtering - med udsatte unge UNG I AARHUS Praksisnær konflikthåndtering - med udsatte unge UNG I AARHUS 2. Modul d. 12. oktober 2017 Dagens program 09.00 - - 12.00 Nedtrappende kommunikation: Verbal og nonverbal - at se bagom adfærden Øvelse i

Læs mere

Vi skal styrke børns karakterdannelse og robusthed. Efterårskonferencen 22. november 2018 Per Schultz Jørgensen

Vi skal styrke børns karakterdannelse og robusthed. Efterårskonferencen 22. november 2018 Per Schultz Jørgensen Vi skal styrke børns karakterdannelse og robusthed Efterårskonferencen 22. november 2018 Per Schultz Jørgensen Et godt liv for børn? Kærlighed Trivsel Dygtighed Sociale kompetencer Ja plus noget mere,

Læs mere

UDFORDRENDE ELEVER DEL 2 ODENSE. 6.NOVEMBER 2013 KL.9-14

UDFORDRENDE ELEVER DEL 2 ODENSE. 6.NOVEMBER 2013 KL.9-14 UDFORDRENDE ELEVER DEL 2 ODENSE. 6.NOVEMBER 2013 KL.9-14 9.00-9.15 Hvad har jeg gjort anderledes siden sidst? 9.15-10.00 Iltningsretning og PUMA 10.00-10.15 Pause 10.15-11.30 KRAP 11.30-12.00 Frokost 12.00-13.00

Læs mere

Giv agt! En beredskabsplan til medarbejdere i Bording Børnehave ved mistanke om overgreb på børn.

Giv agt! En beredskabsplan til medarbejdere i Bording Børnehave ved mistanke om overgreb på børn. Giv agt! En beredskabsplan til medarbejdere i Bording Børnehave ved mistanke om overgreb på børn. Maj 2016 1 Denne folder er lavet til medarbejdere i Bording Børnehave. Du kan finde vores kommunale beredskabsplan

Læs mere

Børnesyn og nyttig viden om pædagogik

Børnesyn og nyttig viden om pædagogik Børnesyn og nyttig viden om pædagogik I Daginstitution Langmark (Uddybelse af folderen kan læses i den pædagogiske læreplan) Udarbejdet 2017 Børnesyn i Langmark Alle børn i daginstitution Langmark skal

Læs mere

Hvad er neuropædagogik? Hvad kræver det at arbejde neuropædagogisk?

Hvad er neuropædagogik? Hvad kræver det at arbejde neuropædagogisk? Hvad er neuropædagogik? Hvad kræver det at arbejde neuropædagogisk? Viden om hjernens funktioner Mod og villighed til at se på sig selv som en vigtig aktør i omgivelserne og samspillet med børnene Lyst

Læs mere

Børnepanel Styrket Indsats november 2016

Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Indhold Introduktion og læsevejledning... 1 Samarbejde mellem skole og døgntilbud... 2 Inklusion i fællesskaber udenfor systemet... 2 Relationsarbejdet mellem barn

Læs mere

Præsentation. december Ingelise Nordenhof

Præsentation. december Ingelise Nordenhof 1 Præsentation Udd.: Socialrådgiver, Supervisor, Familieterapeut Projekt: Børnekonsulent i voksenpsykiatrien Firma: Terapi & Supervision i Roskilde Bøger: Narrative familiesamtaler med udsatte børn og

Læs mere

Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt. Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid

Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt. Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid Denne booklet er udviklet af Tværfagligt Videnscenter for Patientstøtte som en del af projektet

Læs mere

Velkommen til 3. kursusdag. Plejefamiliens kompetencer

Velkommen til 3. kursusdag. Plejefamiliens kompetencer Velkommen til 3. kursusdag Plejefamiliens kompetencer Plejefamiliens kompetencer 8.30 9.00 Opsamling 9.00 12.00 Betydningen af omsorgssvigt og traumatisering for plejebørns udvikling (med fokus på en mentaliserende

Læs mere

Hvad børn ikke ved... har de ondt af. PsykInfo region Sjælland og KAREN GLISTRUP

Hvad børn ikke ved... har de ondt af. PsykInfo region Sjælland og KAREN GLISTRUP Hvad børn ikke ved... har de ondt af PsykInfo region Sjælland og KAREN GLISTRUP WWW.FAMILIESAMTALER.DK Når børn er pårørende Paradoks: Trods HØJ poli1sk prioritering gennem 20 år Der er fortsat ALT for

Læs mere

For os i Nordre børnehave er alle børn noget særligt, og der bliver taget individuelle hensyn til alle børn.

For os i Nordre børnehave er alle børn noget særligt, og der bliver taget individuelle hensyn til alle børn. For os i Nordre børnehave er alle børn noget særligt, og der bliver taget individuelle hensyn til alle børn. Vi møder børn med vanskeligheder, det kan være sproglige motoriske psykosociale eller andet.

Læs mere

Robust i arbejde v. Helle Laursen - Styrk relationsarbejdet med Mindful Self Compassion

Robust i arbejde v. Helle Laursen - Styrk relationsarbejdet med Mindful Self Compassion Robust i arbejde v. - Styrk relationsarbejdet med Mindful Self Compassion Program 28. maj 2018: Relationen til andre. At navigere i sårbarheder og styrker A. Jer som kollega gruppe B. Jeres borgere (omsorgsgivertræthed)

Læs mere

Min mor eller far har ondt

Min mor eller far har ondt Min mor eller far har ondt En pjece til børn af smerteramte Når mor eller far har ondt Dette hæfte er til dig, der har en mor eller far, som har ondt i kroppen og har haft det i lang tid. Det kan være,

Læs mere

Jeg ved det ikke. Hvordan kan vi forstå, hvad det kan handle om, og hvad kan vi så tilbyde?

Jeg ved det ikke. Hvordan kan vi forstå, hvad det kan handle om, og hvad kan vi så tilbyde? Jeg ved det ikke Hvordan kan vi forstå, hvad det kan handle om, og hvad kan vi så tilbyde? Spørg barnet De bedste kurser, vi kan gå på, er hos dem, vi arbejder med Børn er typisk objekter, der bliver studeret

Læs mere

Arbejdet i SFOèrne i Hvidovre baserer sig på en inkluderende tankegang. Inklusion er tanken om at lukke ind at medregne.

Arbejdet i SFOèrne i Hvidovre baserer sig på en inkluderende tankegang. Inklusion er tanken om at lukke ind at medregne. Inklusion Arbejdet i SFOèrne i Hvidovre baserer sig på en inkluderende tankegang. Inklusion kan meget kort defineres som: Inklusion er tanken om at lukke ind at medregne. For SFOèrne i Hvidovre betyder

Læs mere

Fælles læreplaner for BVI-netværket

Fælles læreplaner for BVI-netværket Fælles læreplaner for BVI-netværket Lærings tema Den alsidige personlige udvikling/sociale kompetencer Børn træder ind i livet med det formål at skulle danne sig selv, sit selv og sin identitet. Dette

Læs mere

Velkommen til 3. kursusdag. Plejefamiliens kompetencer

Velkommen til 3. kursusdag. Plejefamiliens kompetencer Velkommen til 3. kursusdag Plejefamiliens kompetencer Plejefamiliens kompetencer 8.30 9.00 Opsamling 9.00 12.00 Betydningen af omsorgssvigt og traumatisering for plejebørns udvikling (med fokus på en mentaliserende

Læs mere

Vi skal styrke børns robusthed og karakterdannelse. FOF Aarhus 28. November 2017 Per Schultz Jørgensen

Vi skal styrke børns robusthed og karakterdannelse. FOF Aarhus 28. November 2017 Per Schultz Jørgensen Vi skal styrke børns robusthed og karakterdannelse FOF Aarhus 28. November 2017 Per Schultz Jørgensen Et godt liv for børn? Trivsel Dygtighed Kærlighed Sociale kompetencer Ja plus noget mere, der handler

Læs mere

Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge

Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge Uddannelsen Ressourcedetektiv Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge Under den overskrift har P-Huset nu fornøjelsen af at

Læs mere

Unge, diagnoser og et bud på den pædagogiske praksis. D.10.november 2017 Oplægsholder: Ronny Højgaard Larsen Pædagogisk Praksis

Unge, diagnoser og et bud på den pædagogiske praksis. D.10.november 2017 Oplægsholder: Ronny Højgaard Larsen Pædagogisk Praksis Unge, diagnoser og et bud på den pædagogiske praksis D.10.november 2017 Oplægsholder: Ronny Højgaard Larsen Program Unge og psykiatriske problemstillinger i Danmark Hvorfor bliver man psykisk syg? Psykisk

Læs mere

Hvordan hjælper vi os selv og hinanden efter chokerende oplevelser

Hvordan hjælper vi os selv og hinanden efter chokerende oplevelser Hvordan hjælper vi os selv og hinanden efter chokerende oplevelser Udgivet af www.trekanten.dk Udarbejdet af cand. psych. Tom Malling og cand. psych. Lise Myhre Lildholdt København 2009 Pjecen kan downloades

Læs mere

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 5-6 års alderen, forældre Revideret maj 2017

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 5-6 års alderen, forældre Revideret maj 2017 Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 5-6 års alderen, forældre Revideret maj 2017 Læreplanstemaer Sociale kompetencer etablere og fastholde venskaber tager kontakt til andre børn og opfordrer til at lege,

Læs mere

FORBYGGENDE INDSATSER ANGST OG DEPRESSION. Underviser: Wilma Walther-Hansen, Psykiatrifondens børne-unge projekt

FORBYGGENDE INDSATSER ANGST OG DEPRESSION. Underviser: Wilma Walther-Hansen, Psykiatrifondens børne-unge projekt FORBYGGENDE INDSATSER ANGST OG DEPRESSION Underviser: Wilma Walther-Hansen, Psykiatrifondens børne-unge projekt Tanker Handling Følelser Krop Rask/syg kontinuum Rask Mistrivsel Psykiske problemer Syg Hvad

Læs mere

Erfaringer er ikke det du oplever. -erfaring er det, du gør ved det, du oplever. (Shirley Maclain) Benthe Dandanell 2010

Erfaringer er ikke det du oplever. -erfaring er det, du gør ved det, du oplever. (Shirley Maclain) Benthe Dandanell 2010 Erfaringer er ikke det du oplever -erfaring er det, du gør ved det, du oplever. (Shirley Maclain) Temaeftermiddag Fødsler og Traumer 26.10. Arrangeret af Metropols Sundhedsfaglig Efter- og Videreuddannelser

Læs mere

Seksuelle overgreb på børn Cathrine Søvang Mogensen Den 03.02.11

Seksuelle overgreb på børn Cathrine Søvang Mogensen Den 03.02.11 Foto: Cathrine Søvang Mogensen Min far voldtog mig 200 gange Gerningsmænd slipper godt fra det, når seksuelle overgreb på børn ikke anmeldes. Line blev seksuelt misbrugt af sin far i hele sin opvækst.

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

AT VÆRE PÅRØRENDE - Lær at leve med kronisk sygdom. Hysse B. Forchhammer Glostrup Hospital

AT VÆRE PÅRØRENDE - Lær at leve med kronisk sygdom. Hysse B. Forchhammer Glostrup Hospital AT VÆRE PÅRØRENDE - Lær at leve med kronisk sygdom Hysse B. Forchhammer Glostrup Hospital Gennem de seneste årtier er: opfattelser af kronisk sygdom forandret vores forventninger til behandling og til

Læs mere

SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL

SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL Hvad er et seksuelt overgreb? Hvordan kan det sætte spor i voksenlivet? Hvorfor kan det være vigtigt at få hjælp? HVAD ER SEKSUELLE OVERGREB? DET ER JO OVERSTÅET,

Læs mere

SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL

SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL Hvad er et seksuelt overgreb? Hvordan kan det sætte spor i voksenlivet? Hvorfor kan det være vigtigt at få hjælp? DET ER JO OVERSTÅET, SÅ HVAD ER PROBLEMET? Seksuelle

Læs mere

Pause fra mor. Kære Henny

Pause fra mor. Kære Henny Pause fra mor Kære Henny Jeg er kørt fuldstændig fast og ved ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg er har to voksne børn, en søn og en datter. Min søn, som er den ældste, har jeg et helt ukompliceret forhold til.

Læs mere

FAGPERSONER KAN GØRE EN FORSKEL

FAGPERSONER KAN GØRE EN FORSKEL FAGPERSONER KAN GØRE EN FORSKEL for voksne med senfølger efter seksuelle overgreb i barndommen Få indsigt i hvordan seksuelle overgreb kan sætte sine spor i voksenlivet Få gode råd til hvordan fagpersoner

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i SFO erne

Pædagogiske læreplaner i SFO erne Pædagogiske læreplaner i SFO erne Oplæg til skolereformsudvalgsmødet den 12.09.13 Ved Hanne Bach Christiansen SFO Leder Arresø Skole Historik Pædagogiske læreplaner har været brugt som arbejdsredskab i

Læs mere

Vi vil bede dig om at besvare spørgsmålene et ad gangen, med udgangspunkt i din umiddelbare reaktion på det der spørges om.

Vi vil bede dig om at besvare spørgsmålene et ad gangen, med udgangspunkt i din umiddelbare reaktion på det der spørges om. Vi vil gerne takke dig for at du deltager i denne undersøgelse. Den gennemføres af Center for Tests og Eksperimental Socialpsykologi (CETES) i samarbejde med Stressklinikken, ved Aalborg Universitet. Vi

Læs mere

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle?

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave 1.Indhold 2. Hensigtserklæring 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? (egne eksempler) 5. 10 gode råd til kollegerne

Læs mere

Samarbejdsbaseret Problemløsning en metode til inklusion af udfordrede børn i skolen

Samarbejdsbaseret Problemløsning en metode til inklusion af udfordrede børn i skolen Inge Brink Nielsen, konsulent og underviser i kommunikation og konfliktløsning, advanced trainee i Problemløsning, certificeret træner i Ikke voldelig Kommunikation, gymnasielærer på deltid, herunder mentor

Læs mere

Personlig supervision - et nødvendigt arbejdsredskab

Personlig supervision - et nødvendigt arbejdsredskab Kronikken VERA No. 20 AUGUST 2002 LISE HADERUP, PÆDAGOG OG CAND. PSYK., CENTER FOR ORGANISK PSYKOTERAPI, COP Personlig supervision - et nødvendigt arbejdsredskab Uanset om man som pædagog arbejder direkte

Læs mere

Undervisning og dialog om seksuelle overgreb i grundskolens seksualundervisning

Undervisning og dialog om seksuelle overgreb i grundskolens seksualundervisning Undervisning og dialog om seksuelle overgreb i grundskolens seksualundervisning National Konference for seksuel sundhed 2015 Nyborg Strand Lone Smidt National projektleder Sex & Samfund ls@sexogsamfund.dk

Læs mere

Hvem passer på, at du trives, når du ikke er hjemme? Ved Psykolog Bente Høngsmark Seahealth Denmark

Hvem passer på, at du trives, når du ikke er hjemme? Ved Psykolog Bente Høngsmark Seahealth Denmark Hvem passer på, at du trives, når du ikke er hjemme? Ved Psykolog Bente Høngsmark Seahealth Denmark Mennesket er et socialt væsen Hvad indebærer det? At vi alle har et grundlæggende behov for at opleve

Læs mere

Med Hjerte og Hjerne. Det gode går lige ned i barnet. - oplæg af Birgitte Dahl

Med Hjerte og Hjerne. Det gode går lige ned i barnet. - oplæg af Birgitte Dahl Med Hjerte og Hjerne Det gode går lige ned i barnet. - oplæg af Birgitte Dahl indhold Med hjerte og hjerte Forældreproblematikker og -læreprocesser Samarbejdet med fagfolk Fremtid Spørgsmål og debat Birgitte

Læs mere

8 Vi skal tale med børnene

8 Vi skal tale med børnene 8 Vi skal tale med børnene Af Karen Glistrup, socialrådgiver og familie- og psykoterapeut MPF Børn kan klare svære belastninger Vi bliver ramt, når et familiemedlem tæt på os bliver ramt. På hver vores

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Vuggestue Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid

Læs mere

Børnehavens værdigrundlag og metoder

Børnehavens værdigrundlag og metoder Børnehavens værdigrundlag og metoder Det grundlæggende for os og basis i vores daglige pædagogiske arbejde, er at give børnene tryghed, omsorg og at være nærværende voksne. Vi prøver at skabe et trygt

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Coaching og beskrivende kommentarer

Coaching og beskrivende kommentarer Coaching og beskrivende kommentarer Forældre vil gerne hjælpe deres børn på vej i den rigtige retning, og et redskab der egner sig godt til dette er coaching. Man coacher ved at bruge beskrivende kommentarer,

Læs mere

Dagtilbud Vemmelevs politik til forebyggelse af seksuelle overgreb og vold!

Dagtilbud Vemmelevs politik til forebyggelse af seksuelle overgreb og vold! Dagtilbud Vemmelevs politik til forebyggelse af seksuelle overgreb og vold! Dagtilbud Vemmelev består af to integrerede dagtilbud, Vejsgården og Nygården. I dagtilbud Vemmelev er vores mål, at alle børn

Læs mere

Kan børnehaven hjælpe udsatte børn?

Kan børnehaven hjælpe udsatte børn? Kan børnehaven hjælpe udsatte børn? - Ny viden om udsatte børn og unge Alva Albæk Nielsen, Forskningsassistent Det Nationale Forskningscenter for velfærd (SFI) Dagsorden Introduktion til emnet Diskussion

Læs mere

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp Revideret januar 2019 Læreplanstemaer Alsidig personlig udvikling Prøver sig af i forskellige situationer og sammenhænge kan indgå i samspil børn andet køn, alder, social og kulturel baggrund end en veksler

Læs mere

Læreplan for Selmers Børnehus

Læreplan for Selmers Børnehus Læreplan for Selmers Børnehus Barnets alsidige personlige udvikling At barnet skal have sociale og kulturelle erfaringer. Leg. Konfliktløsnig. Tid til leg, skabe fysiske rum inde og ude, plads til ro og

Læs mere

Sanselighed og glæde. Ved psykologerne Bente Torp og Anny Haldrup

Sanselighed og glæde. Ved psykologerne Bente Torp og Anny Haldrup Sanselighed og glæde Ved psykologerne Bente Torp og Anny Haldrup I Specular arbejder vi med mennesker ramt af fx stress, depression og kriser. For tiden udvikler vi små vidensfoldere, som belyser de enkelte

Læs mere

Plancher til oplæg om børn i familier med alkoholproblemer. Steffen Christensen

Plancher til oplæg om børn i familier med alkoholproblemer. Steffen Christensen Plancher til oplæg om børn i familier med alkoholproblemer Steffen Christensen Børn i familier med alkoholproblemer Overordnede problemstillinger: Børn får ikke den støtte, de bør have Børn får ofte støtten

Læs mere

Pædagogiske læreplaner Holme dagtilbud

Pædagogiske læreplaner Holme dagtilbud Pædagogiske læreplaner Holme dagtilbud De pædagogiske læreplaner sætter mål for det pædagogiske arbejde i Holme dagtilbud. Vi opfatter børnenes læring som en dynamisk proces der danner og udvikler gennem

Læs mere

Visionen for Trøjborg dagtilbud. Alle børn skal have udviklet legekompetencer, inden vi sender dem videre på deres dannelsesrejse

Visionen for Trøjborg dagtilbud. Alle børn skal have udviklet legekompetencer, inden vi sender dem videre på deres dannelsesrejse Visionen for Trøjborg dagtilbud Alle børn skal have udviklet legekompetencer, inden vi sender dem videre på deres dannelsesrejse En udviklingsstøttende metode, i forhold til samspil En metode der tager

Læs mere

IDENTITETSDANNELSE. - en pædagogisk udfordring

IDENTITETSDANNELSE. - en pædagogisk udfordring IDENTITETSDANNELSE - en pædagogisk udfordring DAGENS PROGRAM I. Identitet i et systemisk og narrativt perspektiv II. III. Vigtigheden af at forholde sig til identitet i en pædagogisk kontekst Identitetsopbyggende

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Familieorienteret alkoholbehandling I Glostrup-Lænken. v/judith Warny Berg og Birthe Zavilla

Familieorienteret alkoholbehandling I Glostrup-Lænken. v/judith Warny Berg og Birthe Zavilla Familieorienteret alkoholbehandling I Glostrup-Lænken v/judith Warny Berg og Birthe Zavilla Hvorfor er det kvalitet at inddrage familien Fordi alkohol-afhængighed udvikler sig til en relationel lidelse

Læs mere

Gimsing dagtilbud 2013 Pædagogiske læreplaner Sociale kompetencer

Gimsing dagtilbud 2013 Pædagogiske læreplaner Sociale kompetencer Gimsing dagtilbud 2013 Pædagogiske læreplaner Social kompetence udvikles i fællesskaber og gennem relationer til, f.eks. i venskaber, grupper og kultur. I samspillet mellem relationer og social kompetence

Læs mere

0-2 ÅR ALDERSSVARENDE STØTTE. FORÆLDRE med et pårørende barn

0-2 ÅR ALDERSSVARENDE STØTTE. FORÆLDRE med et pårørende barn 0-2 ÅR ALDERSSVARENDE STØTTE infotil FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte 0-2 ÅR Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en

Læs mere

HJÆLP BØRN OG UNGE, DER HAR PROBLEMER - DIN GUIDE TIL AT HJÆLPE BØRN OG UNGE

HJÆLP BØRN OG UNGE, DER HAR PROBLEMER - DIN GUIDE TIL AT HJÆLPE BØRN OG UNGE HJÆLP BØRN OG UNGE, DER HAR PROBLEMER - DIN GUIDE TIL AT HJÆLPE BØRN OG UNGE KÆRE VOKSEN Du er vigtig for børn og unges trivsel. Udover at være en faglig støtte i hverdagen er du også en voksen, som kan

Læs mere

FILED: NEW YORK COUNTY CLERK 02/06/ :08 PM INDEX NO /2016 NYSCEF DOC. NO. 38 RECEIVED NYSCEF: 02/06/2017

FILED: NEW YORK COUNTY CLERK 02/06/ :08 PM INDEX NO /2016 NYSCEF DOC. NO. 38 RECEIVED NYSCEF: 02/06/2017 2014-170040 NOTAT OM BØRNESAMTALE ( 34) I STATSFORVALTNINGEN Sagsnummer: 2014-170040 Dato: 29-03-2016 Dato for samtalen: 29. marts 2016 Samtalens varighed: 50 minutter Deltagere i samtalen: Sarah og børnesagkyndig

Læs mere

Socialrådgiverdage. Kolding november 2013

Socialrådgiverdage. Kolding november 2013 Socialrådgiverdage Kolding november 2013 Program Ultrakort om TUBA Børnenes belastninger i alkoholramte familier Hvad har børnene/de unge brug for De unges belastninger og muligheder for at komme sig TUBA

Læs mere

Livsduelige børn og unge. Børne- og Ungepolitikken for Kerteminde Kommune

Livsduelige børn og unge. Børne- og Ungepolitikken for Kerteminde Kommune Livsduelige børn og unge Børne- og Ungepolitikken for Kerteminde Kommune 1 Forord I Kerteminde Kommune vil vi understøtte kommunens børn og unge i at blive livsduelige mennesker, der har de rette egenskaber

Læs mere

Motivation kan være nøglen Hvornår er nok, nok? Thomas Bredahl, Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet,

Motivation kan være nøglen Hvornår er nok, nok? Thomas Bredahl, Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet, Motivation kan være nøglen Hvornår er nok, nok? Thomas Bredahl, Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet, tbredahl@health.sdu.dk Hvem er jeg? Thomas Gjelstrup Bredahl - Lektor i Fysisk aktivitet

Læs mere

6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år. Læringsmål og indikatorer. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole.

6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år. Læringsmål og indikatorer. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole. Århus Kommune Børn og Unge Læringsmål og indikatorer 6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år 1. Sociale kompetencer Barnet øver sig i sociale kompetencer,

Læs mere

VESTBIRK NATURBØRNEHAVE 2014

VESTBIRK NATURBØRNEHAVE 2014 VESTBIRK NATURBØRNEHAVE 2014 Værdigrundlag - Menneskesyn Det er vores ansvar at skabe en kultur, hvor børn, forældre og personale oplever glæde, humor, anerkendelse, tillid og empati. Vi gir omsorg, varme,

Læs mere

FREMME AF UNGES MENTALE SUNDHED

FREMME AF UNGES MENTALE SUNDHED FREMME AF UNGES MENTALE SUNDHED PSYKIATRIFONDENS PROGRAM ANGST ANGST 1 PROGRAM Viden om: Hvad er angst? Den sygelige angst Hvor mange har angst i Danmark? Hvorfor får man angst? Film Paulinas historie

Læs mere

SP1. Børn i familier med traumer/ptsd Anja Weber Stendal, Center for Udsatte Flygtninge, Dansk Flygtningehjælp Dagplejen Slagelse 14/

SP1. Børn i familier med traumer/ptsd Anja Weber Stendal, Center for Udsatte Flygtninge, Dansk Flygtningehjælp Dagplejen Slagelse 14/ SP1 18 2015 Børn i familier med traumer/ptsd Anja Weber Stendal, Center for Udsatte Flygtninge, Dansk Flygtningehjælp Dagplejen Slagelse 14/11 2018 DFH Integration Aftenens program > Traumer, PTSD og tilværelsen

Læs mere

ForÆLDreFoLDer. De pædagogiske pejlemærker

ForÆLDreFoLDer. De pædagogiske pejlemærker ForÆLDreFoLDer De pædagogiske pejlemærker Sorø Kommune De pædagogiske pejlemærker Sorø Kommune har en ambition om at sikre alle børn en barndom i trivsel, med lyst til læring og en plads i fællesskabet.

Læs mere

Citater fra borgere:

Citater fra borgere: Citater fra borgere: Jeg har fået hjælp til at blive en bedre mor, at finde mig selv og vide, hvem, jeg er Kunne min søn tale, ville han nok sige, at han er glad for, at mor er i Familiehuset Det er et

Læs mere

Darum skole 12. august. Kommunikation - og en coachende tilgang. Lære om - og træne kommunikation, der gør en forskel

Darum skole 12. august. Kommunikation - og en coachende tilgang. Lære om - og træne kommunikation, der gør en forskel Darum skole 12. august Kommunikation - og en coachende tilgang Lære om - og træne kommunikation, der gør en forskel Charlotte Christensen Selvstændig: CC-lotus.dk Proceskonsulent & underviser Mastercoach,

Læs mere

Den svære samtale - ér svær

Den svære samtale - ér svær Conny Hjelm 18. november 2017 www.diakoni.dk cohj@filadelfia.dk Den svære samtale - ér svær Conny Hjelm, Filadelfia Uddannelse cohj@filadelfia.dk Den svære samtale ér svær Nogle gange er samtalen svær,

Læs mere

NÅR TRIVSEL ER EN UDFORDRING. Når barnet ændrer adfærd

NÅR TRIVSEL ER EN UDFORDRING. Når barnet ændrer adfærd NÅR TRIVSEL ER EN UDFORDRING Når barnet ændrer adfærd Barnet med børnegigt 2 de basale behov Et barn med helt grundlæggende behov, ligesom andre børn. Ubetinget kærlighed og omsorg Blive set og anerkendt

Læs mere

SIKON Workshop 43 Social Træning

SIKON Workshop 43 Social Træning SIKON 2012 Workshop 43 Social Træning I oplægget fra workshop Social træning, har vi tager billeder og video væk. Vi har tilføjet klasseregler, samt punkter for opbygning af social historie. Velkommen

Læs mere

Den oversete dimension -hvem hjælper hjælperen? Landsmøde 2012, Early Warning Susanne Broeng

Den oversete dimension -hvem hjælper hjælperen? Landsmøde 2012, Early Warning Susanne Broeng Den oversete dimension -hvem hjælper hjælperen? Landsmøde 2012, Early Warning Susanne Broeng Præsentation Den røde tråd Kernen i mit arbejde Dynamiske samspilsprocesser Relationer Integritet procesbevidsthed

Læs mere