En forældreguide om mælkeallergi Råd og opskrifter til forældre. - fra overgangskost til 1 år

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "En forældreguide om mælkeallergi Råd og opskrifter til forældre. - fra overgangskost til 1 år"

Transkript

1 En forældreguide om mælkeallergi Råd og opskrifter til forældre - fra overgangskost til 1 år

2 2 Om denne brochure Overgangskost er en gradvis introduktion af fast føde til dit barn, indtil barnet spiser den samme kost som resten af familien 1. Denne brochure giver gode råd om kost til børn med mælkeallergi, og om hvordan overgangen fra flydende kost til mere fast føde startes bedst op. Hver opskrift sikrer en ernæringsmæssig korrekt sammensætning. Til hver opskrift følger en række nyttige tips og variationsmuligheder. Formålet er at give gode råd, opskrifter og nyttig information til forældre, således at barnet får en sund mælkefri kost og samtidig introducere gode spisevaner. Brochuren indeholder en række mælkefri opskrifter, der alle er hurtige og nemme at tilberede. Brochuren er udarbejdet af Rosan Meyer (PhD) og Tanya Wright BSc (Hons) MSc Allergy, Specialist Paediatric Allergy Dietitians, og tilrettet danske forhold.

3 3 Indholdsfortegnelse Om denne brochure 2 Hvorfor er overgangen vigtig? 4 Hvornår kan jeg introducere overgangskost? 6 Opskrifterne i denne brochure er alle fri for mælk og mælkeprodukter. Hvis dit barn er allergisk over for én eller flere fødevarer, bør du altid kontrollere varedeklarationen på de ingredienser, du anvender. Hvilke fødevarer kan introduceres hvornår? 7 Hvilke fødevarer indeholder mælk? 12 Varedeklaration 13 Hvis dit barn reagerer allergisk på noget mad, så rådfør dig altid med din sundhedsplejerske, læge eller diætist. Påvirker den allergiske reaktion barnets vejrtrækning, eller begynder dit barn at miste bevidstheden, er det vigtigt at kontakte lægen hurtigst muligt. Kom godt i gang: overgangskost til børn med mælkeallergi 14 Gode råd og tips 16 Opskrifter 18 Brystmælk er den bedste ernæring for dit barn, så hvis du er ammende, bør du ikke stoppe. Rådfør dig i stedet med din sundhedsplejerske, læge eller diætist om hvordan du, hvis nødvendigt, udelukker mælk og mælkeprodukter fra din egen kost. Dette kan være nødvendigt, da mælkeproteiner kan overføres til barnet gennem brystmælken.

4 4 Hvorfor er introduktionen af overgangskost vigtig? Gennem det første leveår vokser dit barn hurtigere end i nogen anden periode. Den hurtige vækst betyder, at dit barn løbende har brug for en stigende mængde af energi og næringsstoffer. I de første par måneder efter fødslen får barnet hvad det har brug for fra brystmælken eller modermælks- erstatningen. I takt med dit barns vækst og udvikling øges behovet for flere ernæringskilder. 1 Overgangskost og mælkeallergi I takt med at spædbørn vænnes til fast føde bør deres indtag af brystmælk og/eller modermælkserstatning justeres ned. Børn med mælkeallergi kan ikke tåle mælk og mælkeprodukter. For at børn får tilstrækkeligt med energi, protein, kulhydrat, fedt, vitaminer og mineraler, der alle er vigtige næringsstoffer, er det vigtigt at spædbørn med mælkeallergi stadig får tilført brystmælk eller Nutramigen * i deres kost. At begynde med at spise fast føde er en vigtig milepæl i barnets liv. Det er en sjov og spændende tid for både forældre og børn. Introduktion af overgangskost kan give anledning til spørgsmål. * Nutramigen 1, Nutramigen 2, eller Nutramigen PurAmino Hvad skal jeg give mit barn at spise? Får mit barn de rigtige næringsstoffer? Spiser mit barn nok? Formålet med denne brochure er at give dig praktiske råd om den bedste overgang for barnet. Derudover indeholder brochuren en masse hurtige, nemme mælkefri opskrifter til inspiration og hjælp, så både du og barnet kan nyde denne udviklingsfase. Hvad er mælkeallergi? Mælkeallergi er en allergisk reaktion over for proteinet i komælk og mælkeholdige produkter. Symptomer på mælkeallergi kan opstå umiddelbart efter (inden for 2 timer) at barnet har indtaget mælkeholdige produkter. De kan også opstå som senreaktioner op til 48 timer efter. Symptomerne kan være fra mave/tarm kanalen, huden samt næse og hals. Mælkeallergi er ikke det samme som laktoseintolerance, der forårsages af barnets nedsatte eller manglende evne til at nedbryde mælkesukker (laktose).

5 Madoplevelser Børn op til 12 måneder er som regel interesseret i at prøve nye fødevarer. Derfor er det vigtigt at bruge denne tid på at tilføre en lang række fødevarer til barnets kost. Tidlige erfaringer med forskellige fødevarers smag og konsistens er et eventyr for børn, og er samtidig med til at skabe gode fremtidige spisevaner hos barnet 2. Smag De allerførste smagsoplevelser barnet har efter fødslen, er dem i brystmælken eller modermælkserstatningen. Disse tidlige smagsoplevelser kan påvirke barnets madvalg i fremtiden. Undersøgelser har påvist interessante resultater; spædbørn der ernæres med Nutramigen foretrækker i større grad fødevarer, der indeholder krydrede og bitre smage som eksempelvis broccoli, når de bliver ældre i forhold til børn, der ernæres med almindelige modermælkserstatninger 2. Jo flere smage spædbørn får erfaring med, jo større tendens og jo mere parate og villige er de til at prøve nye fødevarer, når de bliver ældre. Variation i barnets mad og smag er samtidig med til at øge mulighederne for, at barnet lettere indtager den mængde af næringsstoffer, det har brug for. Konsistens Som overgangen skrider frem, er det vigtigt at introducere barnet til forskellige konsistenser; flydende, klumpet, sej, sprødt 3. Børn kan som regel begynde at spise fingermad fra 8-10 måneders alderen. Varierende konsistens er med til at udvikle dit barns tyggeevne og de muskler, der er nødvendige for taleudviklingen 4. Fingermad giver barnet gode muligheder for at øve sig i at spise selv og samtidig øve dets færdigheder i hånd-øje koordinationen! Idéer til fingermad Fingermad er små stykker mad, som barnet nemt kan holde om. Start med bløde fødevarer og øg gradvist til hårdere fra 10 måneders alderen. Prøv eksempelvis: Dampede grøntsager f.eks. gulerod, sød eller alm. kartoffel Frugt f.eks. moden banan, pære, avocado, melon Godt kogt pasta Stykker af bolle, pitabrød eller andet brød, der ikke indeholder mælk læs altid varedeklarationen! 5

6 6 Hvornår kan jeg introducere overgangskost? De fleste eksperter anbefaler, at overgangen begynder omkring 6 måneders alderen 1. Ønsker du at starte tidligere, bør du rådføre dig med din sundhedsplejerske, læge eller diætist. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du ikke introducerer fast føde til dit barn de første 4 måneder 1,3,8.

7 7 Hvilke fødevarer kan introduceres hvornår? Fast føde bør indføres i etaper. Tabellen på næste side er en guide over hvilken alder barnet bør have, når forskellige fødevarer og konsistenser indføres. Du finder ligeledes et forslag til, hvor mange måltider dit barn bør indtage dagligt. Tabellen er udarbejdet specielt til børn med mælkeallergi. Andre fødevarer, der kan udløse allergier, såsom soja, æg, fisk og nødder, bør først gives til barnet fra 6 måneders alderen eller derover 1,5. Det er vigtigt at tale med en sundhedsplejerske, læge eller diætist. Disse fødevarer bør introduceres til dit barn i mindre portioner hen over nogle dage. Indfør altid én fødevare ad gangen.

8 8 Introduktionsguide til børn med mælkeallergi Alder: (4) 6 måneder 6 7 måneder Fødevarer du bør undgå Fødevarer til introduktion Mælkeprodukter Nødder Æg Fisk Frø Skaldyr Soja Start med at tilbyde purerede rodfrugter som kartoffel, gulerod og pastinak Forsøg derefter med andre grøntsager Tilbyd dit barn frugt, eksempelvis æble, pære, banan og stenfrugt (fersken og blomme) Kontakt din sundhedsplejerske, læge eller diætist før du giver dit barn jordbær, kiwi og citrusfrugter Tilbyd dit barn grød baseret på ris og gryn Tal med din sundhedsplejerske, læge eller diætist før du tilbyder dit barn gluten (hvede og havre). Mælk og mælkeprodukter Tal med din sundhedsplejerske, læge eller diætist, før du tilbyder dit barn gluten (hvede, havre, rug og bygholdige fødevarer), æg, soja, fisk og nødder Fortsæt med at tilbyde dit barn forskellige grøntsager og frugt Begynd med at tilbyde dit barn fødevarer, der indholder jern, såsom kød og grønne grøntsager Begynd med at tilbyde proteinrige fødevarer som kylling, kalkun, lam, oksekød og bælgfrugter (bønner og linser) Anbefalet konsistens Blød mad (puré eller grød) Tykkere konsistens med bløde klumper Sørg for, at maden er blød og nem at spise Giv ikke dit barn mad, der kræver tygning Måltidsrutiner Start med at tilbyde små mængder af alle nye fødevarer: 1-2 tsk., bare for at lade dit barn smage Tilbyd dit barn fast føde to gange om dagen Brug en lille ske, gerne flad, der passer til dit barn Øg gradvist mængden 2-3 måltider om dagen Tilbyd drikkevarer i en lille kop Tilbyd to forskellige fødevarer ved hvert måltid. Sammensæt måltider af: frugt og grøntsager (bløde) proteinrige fødevarer kulhydrater (kartofler eller ris) Barnets oplevelse At begynde at spise fast føde er en ny og stor oplevelse for barnet, så lad det nyde det, udforske og prøve sig frem. Lad dit barn sidde i en høj stol, så snart han/hun selv kan sidde Giv dit barn en ske at lege med og forsøge at spise med Lad dit barn røre maden med fingerene og lege med det Fisk er sundt. Det er bedst at spise varieret af både fede fisk (laks, sild, makrel) og magre fisk (sej, torsk og rødspætte). Børn under 3 år bør ikke spise store rovfisk (tun, sværdfisk). 7

9 9 Guiden her udgør et eksempel. Alle børn er forskellige og udvikler sig i deres eget tempo måneder 10 måneder og ældre Mælkeprodukter Mælkeprodukter Fortsæt med at tilbyde dit barn: Grøntsager Frugt Kornprodukter Hvede-baserede fødevarer (fx brød, pasta, korn) Proteinrige fødevarer (kylling, kalkun, lam, oksekød og bælgfrugter) Fortsæt med at tilbyde dit barn: Grøntsager Hvede-baserede fødevarer Frugt Proteinrige fødevarer Kornprodukter Det er bedst at introducere så mange forskellige fødevarer som muligt Moste fødevarer med større klumper Blød fingermad Moste og hakkede fødevarer. Evt. små bidder af den øvrige families mad Hårdere fingermad og øget variation 3 måltider om dagen samt mellemmåltider Fortsæt med at tilbyde drikkevarer i en lille kop Tilbyd et par forskellige typer fødevarer ved hvert måltid. Tilbyd en kombination af: Frugt og grøntsager (kogte/bløde) Proteinrige fødevarer Kulhydratrige fødevarer som kartofler eller ris 3 måltider om dagen samt mellemmåltider Fortsæt med at tilbyde drikkevarer i en lille kop Tilbyd et par forskellige typer fødevarer ved hvert måltid. Tilbyd en kombination af: Frugt og grøntsager (kogte/bløde) Proteinrige fødevarer Kulhydratrige fødevarer som kartofler eller ris Motiver dit barn til at spise selv Dette kan være en lidt rodet oplevelse, men det er en vigtig fase for dit barns fremtidige spisevaner Motiver dit barn til at spise selv Ignorer hvis dit barn eksempelvis smider med maden. Styrk i stedet dit barn i at spise selv, ved at være positiv over for barnet gennem hele måltidet

10 10 Hvor meget Nutramigen har mit barn brug for? Når barnet ernæres med Nutramigen 1, bør din sundhedsplejerske, læge eller diætist anbefale, at du skifter til Nutramigen 2, når dit barn er ca. 6 måneder, eller når barnet begynder på overgangskost. Nutramigen 2 indeholder en større mængde af de næringsstoffer, som det ældre barn har brug for. Efterhånden som barnet øger indtaget af fast føde, vil du opleve, at lysten til Nutramigen/modermælkserstatning naturligt vil begynde at falde. Ved overgang til fast føde vil 600 ml Nutramigen 2 dække de fleste børns daglige ernæringsbehov. Barnet skal fortsat have denne mængde indtil 12 måneders alderen. Du kan give barnet de 600 ml Nutramigen enten separat, ved at blande det i anden mad eller som en kombination. Introduktionstips til Nutramigen Et tip er at tilsætte lidt sukker; 1/2 tsk. pr. 100 ml færdigblanding i de første dage og derefter langsomt liste det ud igen ved gradvist at tilsætte mindre. Det er meget vigtigt at fjerne sukkeret igen, da et jævnligt sukkerindtag kun bidrager med tomme kalorier og kan skade barnets tænder. Et andet tip kan være at lave en tynd opløsning, dvs. 1/2 mængde Nutramigen-pulver til en normal mængde vand, og derefter øge pulvermængden gradvist over nogle dage. Da dit barn i denne periode ikke får den anbefalede mængde Nutramigen, er det vigtigt at made barnet oftere og supplere med brystmælk eller mælkefri kost (afhængig af barnets alder).

11 Sundhedsstyrelsens anbefalinger vedrørende tilskud af kalk, vitamin D og jern 8 11 En af fordelene ved at bruge Nutramigen I og Nutramigen 2 er, at de indeholder en tilpasset mængde af kalk i forhold til barnets alder, forudsat at barnet indtager den anbefalede mængde. Fra 0-6 måneders alderen dækker Nutramigen 1 barnets næringsbehov incl. kalkbehovet. Fra 6 måneders alderen introduceres fast føde og ved at gå over til Nutramigen 2, vil barnet få dækket sit ernæringsmæssige behov, forudsat at barnet indtager den anbefalede mængde. Nutramigen 2 indeholder blandt andet mere kalk for at tilgodese det lidt større barn. Indhold af calcium pr. 100 ml Nutramigen 1 Nutramigen 2 77 mg 88 mg Anbefalet indtag af calcium Alder Anbefalet calciumindtag pr. dag 6-11 måneder 540 mg > 12 måneder 600 mg Sundhedsstyrelsen anbefaler Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn fra 2 uger 2 års alderen får et ekstra tilskud af 10 mikrogram ( 400 IE ) D-vitamin dagligt. Gives som dråber. Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke længere jerntilskud til børn, der er født til tiden, i perioden 6-12 måneder. Behovet for jern bør, fra 6 måneders alderen, dækkes af en jernholdig kost med bl.a. kød og fisk. 8

12 12 Hvilke fødevarer indeholder mælk? Den eneste måde at behandle mælkeallergi på, er helt at undgå komælk, mælkeprodukter og fødevarer, der indeholder mælk. Varer, som indeholder mælk ( synlig mælk) Ost Creme fraiche Fløde Sødmælk Letmælk Minimælk Skummetmælk Kærnemælk Smør Blandingsprodukter (fx Kærgården) Ylette Ymer Yoghurt A38 og andre syrnede produkter

13 13 Varedeklaration Danske regler for mærkning af allergener kræver, at mælk altid deklareres i madvarer. Disse regler gælder ikke uemballerede fødevarer såsom bageri- produkter, delikatesse- eller slagtervarer (fx kødpålæg, tærter og pølser). Du kan altid spørge personalet, da de skal kunne oplyse dig mundtligt om allergener ifølge dansk lovgivning. Mange producenter ændrer løbende opskrifter. Læs derfor den fulde varedeklaration - hver gang. Proteinet i mælk fra andre dyr end koen, eksempelvis ged og får, ligner i høj grad proteinet fra koen og må derfor ikke anvendes, da disse mælketyper også kan udløse en allergisk reaktion. Eksperter anbefaler ikke modermælkserstatninger baseret på soja. Dette bør derfor ikke anvendes som førstehånds alternativ til komælk. Sojadrik, havredrik og risdrik har intet med mælk at gøre og kan ikke anvendes som modermælkserstatning, eller som fuldgyldige alternativer til komælk. Gede- og fåremælk, samt mælk fra andre dyr, kan ikke anvendes til børn med mælkeallergi, da proteinerne i disse mælketyper er at sammenligne med dem, som findes i komælk. Risdrik, sojadrik, havredrik, mandeldrik og lignende produkter har intet med mælk at gøre. Risdrik frarådes helt til børn på grund af arsenindholdet. Sojadrik kan ikke erstatte modermælkserstatning til børn under 2 år. Sojadrik kan evt. indgå i madlavningen fra 1 års alderen. Havredrik og mandeldrik kan bruges i mindre udstrækning i madlavningen til fx. sammenkogte retter eller sovs. 8 Tal med din sundhedsplejerske, læge eller diætist for mere detaljeret rådgivning til børn med mælkeallergi.

14 14 Kom godt i gang: Overgangskost til børn med mælkeallergi Børn med mælkeallergi kan også udvikle allergi over for andre fødevarer. Derfor er det en god idé at indføre fødevarer, der almindeligvis forårsager allergier hos børn (soja, æg, hvede, nødder og fisk) forsigtigt. Indfør én ny fødevare ad gangen og indfør den først når du har talt med din sundhedsplejerske, læge eller diætist. Reagerer dit barn med en allergisk reaktion, vil denne fremgangsmåde gøre det lettere at finde ud af hvilken fødevare, der forårsagede reaktionen. Begynd med at introducere nye fødevarer i små mængder. Får dit barn ingen symptomer, kan du herefter gradvist øge mængden. Du kan blande Nutramigen i andre fødevarer. Husk altid at hvis en reaktion påvirker dit barns vejrtrækning, er det vigtigt at søge lægehjælp med det samme. Processen, hvor nye fødevarer indføres, kan variere fra barn til barn, afhængig af typen og sværhedsgraden af barnets allergi. Følg altid de råd du modtager af din sundhedsplejerske, læge eller diætist. Opstår der reaktioner, er det en rigtig god idé at skrive ned, hvad der sker, samt hvilke og hvor meget af en given fødevare, barnet har spist. Disse informationer kan være brugbare for både dig, din sundhedsplejerske/læge og/eller diætist. Vent en dag eller to efter at eventuelle symptomerne er ophørt, før du tilbyder dit barn andre nye fødevarer.

15 15 Eksempel på en fødevaredagbog I den første tid af barnets overgang til fast føde, kan du med fordel benytte en fødevaredagbog. Dagbogen kan være en stor hjælp til at holde styr på, hvilke fødevarer du har givet barnet og hvordan barnet reagerede på dem. Skemaet viser hvilke oplysninger, der kan være nyttige at skrive ind i barnets fødevaredagbog: Det MEGET allergiske barn For en meget lille andel af børn med mælkeallergi, kan blot spor af komælk udløse symptomer. Din sundhedsplejerske, læge eller diætist kan guide dig i, hvordan du undgår kontakt mellem komælk og andre fødevarer, der kan udløse en kontaminering. Dato Ny fødevare Spist mængde Evt. reaktion (hvilken, hvor hurtigt efter indtag, hvor lang tid varede reaktionen?) 10. marts Bananmos 1 tsk. Ingen 11. marts Bananmos 2 tsk. Ingen 12. marts Havregrød 1 tsk. Ingen 13. marts Havregrød 2 tsk. Ingen 14. marts Havregrød 4-5 tsk. Ingen 15. marts Røræg 1 tsk. Ja! Diarré, 3 timer efter. Det varede i 4 timer.

16 16 Gode råd og tips Er dit barn meget sulten, så giv det halvdelen af brystmælken eller Nutramigen-blandingen og fortsæt derefter med pureret eller most mad. Dette vil stimulere barnets sultfølelse og forhåbentlig give en tilfredsstillende og positiv oplevelse. Lad altid barnet styre tempoet. Du må ikke skynde på eller tvinge barnet til at spise. Lad i stedet barnet selv bestemme - også hvornår han/hun er mæt. Undgå at tilsætte salt og sukker til barnets mad. at give barnet honning det første leveår, da honning kan indeholde bakteriesporer. På dette stadie er det mere vigtigt at få vænnet barnet til at spise og mindre vigtigt, hvor meget det spiser. Lad altid barnet spise sammen med resten af familien, når det er muligt. Tal med barnet mens I spiser.

17 17 Familiemåltider - hvad skal jeg gøre? Undgå at udøve restaurant service ved at lave forskellige retter til familiens medlemmer. Mange typiske familiemåltider indeholder ikke mælk for eksempel spaghetti med kødsauce eller kogt/stegt kylling. Hvis et måltid alligevel indeholder mælk, kan du erstatte mælken med Nutramigen og bruge det i stedet for mælk eksempelvis i sauce eller suppe. Dette vil ikke kun give dig mulighed for at øge udbuddet af fødevarer og retter, men også hæve måltidets næringsværdi. Opskrifterne i denne brochure indeholder alle Nutramigen. Opskrifterne kan især være nyttige, hvis du har svært ved at få dit barn til at indtage nok modermælkserstatning. Forsøg at indføre en kop (uden drikketud) når dit barn er omkring 6 måneder. Drikkevarer strømmer meget langsomt gennem en drikketud, hvilket betyder, at barnet har det i munden i lang tid, og derfor potentielt kan skade tænderne 4. Begræns dit barns drikkevarer til brystmælk, Nutramigen eller vand, og undgå helt sukkerholdige og søde drikke samt juice.

18 18 Opskrifter 1. Grøntsagspuré og linsepuré Frugtpuré slags morgengrød Krydret eller sød coucous Laks med spinat i hvid sauce Kartoffelmos Suppe med kartoffel og broccoli Kylling supreme Rødspætte med ris og grøntsager Lasagne Lammegryde med grøntsager Pandekager Risotto Kartoffelgratin Frugtyoghurt Risengrød Vaniljekagecreme Fødselsdagskage 37

19 Om opskrifterne 19 Disse opskrifter kan alle tilberedes med Nutramigen (til børn fra 4-6 måneder og frem), Nutramigen PurAmino eller Pregestimil. Ernæres dit barn stadig med Nutramigen 1 og er over 6 måneder gammel, kan du skifte til Nutramigen 2, som har et højere indhold af vigtige næringsstoffer, blandt andet calcium. Tilbered altid specialernæringen i henhold til instruktionerne på dåsen. Purér, mos eller skær maden ud, så den passer til dit barn. Kontroller hver opskrift for at sikre, at ingredienserne er egnet til dit barn. Er du i tvivl, så søg råd og information hos din sundhedsplejerske, læge eller diætist. maden er helt optøet inden den forsigtigt genopvarmes. Kontroller altid at maden ikke er for varm, før den gives til dit barn. De angivne portionsstørrelser er cirka-mængder. Dit barn vil måske kunne spise mere eller nøjes med lidt mindre. Lad dit barn selv bestemme når det har fået nok. Du kan roligt forsøge dig frem med de forskellige opskrifter vi har testet dem og garanterer, at de alle er hurtige og nemme at lave. Tilføj Nutramigen til opskriften så sent som muligt, og undgå langvarig kogning for at bevare næringsstofferne bedst. Opskrifterne er fryseegnet med mindre andet er angivet. Frys purerede fødevarer i små beholdere eller isterningebakker, og tøm dem derefter over i fryseposer for at spare plads i fryseren! Lad aldrig dit barn være alene når det spiser, forhindringer i luftvejen kan føre til kvælning. Opbevar ikke mad i fryseren længere end 1 måned og sørg for at

20 20 Grøntsagspuré fra 4-6 måneder Begynd med én grøntsagsvariant. Derefter kan du kombinere som nedenfor. Ærte- og kartoffelpuré Ca. 3 portioner (svarende til 6 isterninger) 50 g frosne ærter 1 kartoffel (skrællet og i tern) 35 ml Nutramigen-blanding (1 doseringsmål Nutramigen i 30 ml. vand). For en tykkere konsistens: rør 1 tsk. majsstivelse (Maizena) ud i lidt koldt vand og hæld det i puréen. Lad det koge med i 2 minutter under omrøring. 1. Kog kartoflen 2. Tilsæt ærterne når kartoflerne er møre og kog i yderligere 2 minutter. 3. Hæld vandet fra og blend kartoffel og ærter til den ønskede konsistens. 4. Tag en portion fra, tilsæt Nutramigen-blandingen og rør rundt. 5. Tilsæt majsstivelsen, hvis du ønsker en tykkere konsistens. Denne opskrift er ideel til opstartsfasen og bidrager gennem de forskellige grøntsager med et rigtig godt vitaminindtag. For børn, der lige er begyndt med Nutramigen, er opskriften velegnet som en introduktion til smagen af specialernæringen. Variation Gulerod og kartoffel Broccoli og sød kartoffel Sød kartoffel og blomkål Squash og kartoffel Gulerod og blomkål Linsepuré: Kog 50 g røde linser i 300 ml. vand til de er møre. Hæld vandet fra og tilsæt 100 ml. Nutramigen-blanding og 6 tsk. majsstivelse. Mængden svarer til 4 isterninger. Tips Mængden af majsstivelse er vejledende. Tilsæt mere eller mindre afhængig af hvilken konsistens du ønsker. Hvis du fryser puréen ned, tilsæt da først Nutramigen-blandingen og majsstivelse ved optøning, for at bevare vitaminindholdet bedst muligt.

21 21 Frugtpuré fra 4-6 måneder Pureer er ideelle som overgangskost og egner sig særlig godt til opstartsfasen. Ved at tilbyde en bred vifte af frugt og grøntsager øger du automatisk vitamin- og mineral indholdet i dit barn kost. For børn, der lige er begyndt med Nutramigen, er opskriften velegnet som en introduktion til smagen af specialernæringen. Begynd med én frugtvariant. Derefter kan du kombinere med 2-3 forskellige frugter. Æblepuré Ca. 3 portioner (svarende til 6 isterninger) 2 æbler (skrællet og i små tern) 35 ml Nutramigen-blanding (1 doseringsmål i 30 ml vand) For en tykkere konsistens: rør 1 tsk. majsstivelse (Maizena) ud i lidt koldt vand og hæld det i puréen. Lad det koge med i 2 minutter under omrøring. 1. Hæld lidt vand i en gryde og damp æblestykkerne under låg til de er bløde. 2. Hæld vandet fra og blend æblerne til de har den ønskede konsistens. 3. Tag en portion fra, tilsæt Nutramigen-blandingen og rør rundt. 4. Tilsæt majsstivelsen, hvis du ønsker en tykkere konsistens og lad det småkoge i 2 minutter. 5. Frys den resterende puré ned. Tilsæt først Nutramigenblandingen og majsstivelse (Maizena) når puréen igen er optøet. Variation Anvend gerne frugt, der er sød og moden (eller konserveret i sin egen saft). På den måde får du et nemt og hurtigt måltid, der ikke kræver tilberedning. Moden pære Fersken Banan Mango Melon Kombinér 2 eller 3 for variationens skyld. Eksempelvis: Æble, pære og lidt most banan 1/4 avocado og 1/2 moden banan (tilsæt Nutramigen-blandingen til du har den ønskede konsistens)

22 22 2 slags morgengrød fra 6 måneder Havregrød: 1 portion til større børn eller 2 spædbørnsportioner. Bør ikke fryses. Det kan være en udfordring at finde en egnet morgenmad til børn med mælkeallergi. Morgenmåltidet er en god kilde til at øge dit barns indtag af Nutramigen. Disse forslag til morgenmad er meget nærende og kan sødes naturligt med forskellige frugtpuréer. Hirsegrød 1 spsk fintvalsede havregryn 90 ml vand 3 doseringsmål Nutramigen-pulver 1 spsk frugtpuré (efter egen smag) 2-3 spsk hirseflager 90 ml vand 3 doseringsmål Nutramigen-pulver 1 spsk frugtpuré (efter egen smag) 1. Hæld vand og havregryn i en tykbundet gryde. Kog op og lad det derefter småkoge i 5 minutter. Du kan også tilberede grøden i mikroovnen: varm i ca 1½ minut. 2. Lad grøden køle af. Tilsæt herefter Nutramigen-pulver og rør godt rundt. Tips Tilsæt færdig Nutramigen-blanding for at opnå den ønskede konsistens. Hvis dit barn er hvede- eller glutenintolerant, brug boghvede i stedet for havregryn trods navnet er det ikke hvede. 1. Hæld hirseflager i en gryde og tilsæt vand under omrøring. 2. Lad det småkoge ved svag varme i 2-3 minutter. Rør rundt en gang i mellem. 3. Lad grøden køle af. Tilsæt herefter Nutramigen-pulver og rør godt rundt. 4. Tilsæt frugtpuré.

23 23 Krydret eller sød couscous fra 6 måneder 1 portion til større børn eller 2 spædbørnsportioner. Bør ikke fryses Denne opskrift kan laves krydret eller med en sød smag. 100 g tør couscous 90 ml kogende vand 3 doseringsmål Nutramigen Tips Til et mindre barn kan du tilsætte lidt mere vand for at gøre couscousen mere blød Krydret variation: Tilsæt grøntsagspuré eller hakkede kogte grøntsager samt lidt fisk eller kød Sød variation: Bland lidt frugtpuré i 1. Hæld det kogende vand og couscous i en skål. 2. Dæk skålen til og lad couscousen optage alt vandet. 3. Bland Nutramigen-pulveret i couscousen. 4. Server varm eller kold. Det kan være svært at finde en alsidig opskrift, der kan være både krydret og sød. Couscous er en god kilde til kulhydrat (stivelse) og sammen med grøntsager og kød eller fisk, udgør den et komplet måltid, der indeholder både protein, kulhydrater og vitaminer. Bemærk at couscous er et hvedeprodukt og derfor ikke må gives til børn med hvedeallergi eller til glutenintolerante børn.

24 24 Laks med spinat i hvid sauce Fra 6 måneder (kan pureres, moses eller hakkes) 1 portion til større børn eller 2 spædbørnsportioner. 150 g laks uden ben (fersk eller frossen) Hvid Nutramigen sauce (se opskriften nedenfor) 50 g hakket spinat (frisk eller frossen) 1. Damp fisken sammen med spinaten eller tilbered den i mikroovnen. Du kan også dampe den i lidt Nutramigen-blanding til den er blød og gennemkogt. 2. Tilbered saucen (se nedenfor). 3. Fordel fisken i saucen. 4. Server med kartoffelmos og kogte grønsager. Kontroller at der ingen ben er i retten, inden du serverer. Variation Tomatsauce: Tilsæt 1 tsk. tomatpuré og lidt tørrede italienske krydderier. Ekstra energi: Tilsæt 100 ml havrefløde Hvid Nutramigensauce 1 spsk. mælkefri margarine 1 spsk. hvedemel 250 ml Nutramigen-blanding (8 doseringsmål Nutramigen i 210 ml vand) Pisk alle ingredienserne. Varm saucen op under omrøring. (tilberedes saucen i mikroovn skal du røre i den hvert 1/2 minut) Tips Saucen kan tilberedes i en gryde eller mikroovn. Brug et piskeris i stedet for en ske, når du rører rundt. Ved at piske saucen undgår du at den klumper. Saucen kan virke tynd under tilberedningen, men den får en tykkere konsistens under afkøling. Lav gerne en dobbelt portion og frys saucen ned i passende portioner.

25 25 Kartoffelmos Fra 6 måneder Dette er en klassisk god opskrift, der er tilpasset så at den er mælkefri. 1 portion til større børn eller 2 spædbørnsportioner. 2 store kartofler 250 ml Nutramigen-blanding - (7 doseringsmål Nutramigen i 210 ml vand) 2 tsk mælkefri margarine 1. Skræl kartoflerne og skær dem i mindre stykker. 2. Kog dem i vand til de er helt kogte. 3. Hæld vandet fra og mos kartoflerne. 4. Tilsæt Nutramigen-blandingen og margarinen og rør det hele sammen. Tips Kartoffelmosen kan serveres sammen med opskriften laks med spinat i hvid sauce eller retten Lammegryde med grøntsager.

26 26 Suppe med kartoffel og broccoli Fra 6 måneder Denne opskrift er fyldt med næringsstoffer både fra grøntsagerne og Nutramigen-blandingen. Opskriften er velegnet som en introduktion til de vitaminfyldte grøntsager. 2 portioner til større børn eller 3 spædbørnsportioner. 1 stor kartoffel 0,75 dl mælkefri grøntsagsbouillon ca. 30 g broccoli i små buketter 70 ml Nutramigen-blanding - (2 doseringsmål Nutramigen i 60 ml vand) 1. Skræl og skær kartoflen i tern. 2. Kog ternene i boullion til de er møre. 3. Kog broccoli i vand i en gryde for sig, til de er møre. 4. Vandet fra broccolien hældes fra til evt. senere brug i suppen. 5. Tilsæt de kogte broccoli til kartoflerne i boullionen og blend/mos det sammen. 6. Tilsæt Nutramigen-blandingen. 7. Varm suppen op igen og smag evt. til med salt og peber. Variation Erstat broccoli med blomkål.

27 27 Kylling supreme Fra 6 måneder Denne opskrift indeholder både protein, grøntsager og Nutramigen-blanding. Denne kombination er nærende og bidrager til dit barns indtag af calcium og D-vitamin. Denne opskrift er ekstra rig på energi og protein, og sammen med kartofler eller ris udgør den et komplet måltid. 2 portioner til større børn eller 3 spædbørnsportioner. 1 spsk vegetabilsk olie 1/2 løg, finthakket 1 kyllingebryst i tern 25 g ærter, kogte eller optøede 25 g majs (enten fra dåse uden tilsat salt eller frosne) Hvid Nutramigensauce (se opskrift under Laks med spinat i hvid sauce ) 1. Varm olien og steg løgene indtil de er bløde. 2. Tilsæt kyllingebryst og steg videre indtil kyllingen er gennemstegt. 3. Tilsæt ærter og majs. 4. Tilbered den hvide Nutramigensauce og hæl den over kyllingen og grøntsagerne. 5. Server med kartoffelmos eller ris.

28 28 Rødspætte med ris og grøntsager Fra 6 måneder (kan moses eller hakkes) - god fingermad fra 8 måneders alderen 2 portioner til større børn eller 4 spædbørnsportioner. 1/2 dl. ærter, frosne eller friske 1/2 lille snack peber eller rød alm. peber i store tern 150 g rødspætte filet, benfri, eller anden hvid fisk. 1/2 dl. kogte, kolde ris 1 tsk. fedtstof, olie eller mælkefri margarine 70 ml Nutramigen-blanding 2 doseringsmål Nutramigen i 60 ml vand Kom ærter og rød peber i en lille gryde med lidt vand og damp det i ca. 10 min. til det er mørt. Tag herefter grøntsagerne op og læg fisken i. Lad den dampe i ca. 5 min. Sørg hele tiden for at der er vand i gryden, så det ikke brænder på. Blend eller hak grøntsagerne sammen med ris, fedtstof og Nutramigen-blandingen, til retten har den ønskede konsistens og fordel fisken fint ovenpå. Mikrobølgeovn: Ønsker man at bruge mikrobølgeovn, så læg grøntsagerne i en skål med 2 spsk. vand, og varm ved fuld effekt i ca. 3 min. Læg låg eller evt. mikrobølgeovnsfilm over. Herefter varmes fisken på samme måde ved fuld effekt i 3 min.

29 29 Lasagne Fra 6 måneder (kan moses eller hakkes) 3 portioner til større børn eller 6 spædbørnsportioner. Kødsauce 2 spsk vegetabilsk olie 1 løg, finthakket 1 fed hvidløg (valgfrit) 150 g hakket oksekød 1/4 rød peber, finthakket 200 g hakkede tomater 3 spsk tomatpuré 1 tsk af forskellige urter 1. Varm olien og svits løg (og evt. hvidløg) bløde og gyldne. 2. Tilsæt hakket kød og steg indtil det er brunet. 3. Tilsæt rød peber. 4. Tilsæt hakkede tomater og tomatpuré og kog i 30 minutter. 5. Tilbered hvid Nutramigensauce i mellemtiden (se opskriften s. 24). 6. Når kødsaucen er færdig, kan du lave lasagnen i et ovnfast fad. Placer skiftevis et lag af hvid Nutramigensauce, lasagneplader og kødsauce i fadet. Slut af med et lag hvid Nutramigensauce. 7. Bag lasagnen i en 180 forvarmet ovn i 40 minutter. Hvid sauce (se opskriften under Laks med spinat i hvid sauce 4-5 lasagneplader (Pladerne kan enten forkoges eller anvendes som de er - følg anvisningerne på pakken) Denne mælkefrie lasagne kombinerer protein, kulhydrat og grøntsager, og udgør et nærende måltid. Retten tilbyder også dit barn en række forskellige konsistenser, som fremmer og træner tyggeevnen. Forsøg dig gerne frem med forskellige smagsvarianter ved at tilsætte eksempelvis hvidløg, løg og urter. Tips For vegetarer, kan du bruge Quorn (Bemærk, at Quorn indeholder æg, hvis dit barn har allergi over for æg). Frys i individuelle portioner

30 30 Lammegryde med grøntsager Fra 6 måneder (kan moses, puréres eller hakkes) 2 portioner til større børn eller 3-4 spædbørnsportioner. 1 spsk vegetabilsk olie 160 g lam, skåret i tern 1 fed hvidløg (valgfrit) 1/2 løg, hakket 125 g blandede grøntsager, skåret i mindre tern - (f.eks gulerødder, søde kartofler, pastinak) 2 spsk tomatpuré 1 spsk persille, hakket 230 ml Nutramigen-blanding - (7 doseringsmål Nutramigen i 210 ml vand) 1/2 spsk majsmel (Maizena) 1. Forvarm ovnen til 160 C. 2. Varm olien i en tykbundet gryde. Tilsæt lam og sautér indtil det har fået farve. 3. Tilsæt hvidløg og løg og svits det indtil det er blødt og gyldent. 4. Tilsæt grøntsagerne. 5. Tilsæt tomatpuré og persille. 6. Tilsæt 230 ml Nutramigen-blanding (kan virke meget tynd, men vil tykne) og majsmel. 7. Stil gryden i ovnen og bag retten i 1 time. 8. Serveres med kartoffelmos (se opskrift side 25). Variation Variér mellem forskellige grøntsager. Eksempelvis kartoffel, blomkål eller porrer Vegetarisk version: Tilsæt tørrede bønner, eksempelvis kikærter eller røde kidney-bønner (undgå bønner i saltet vand eller skyl grundigt) Brug oksekød eller svinekød i stedet for lam Denne opskrift giver et ernæringsmæssigt komplet måltid, der indeholder protein, kulhydrat og grøntsager. Opskriften indeholder desuden Nutramigen, som tilfører calcium og vitamin D.

31 Pandekager Fra 6 måneder pandekager 170 ml Nutramigen-blanding - (5 doseringsmål Nutramigen i 150 ml vand) 1/4 dl vand 1 1/4 dl mel 1 spsk sukker (undlades ved madpandekager) 1/4 spsk mælkefri margarine 1. Bland Nutramigen-blanding og vand i en skål. 2. Hæld melet i væsken under omrøring og tilsæt sukker. 3. Rør dejen til den er helt lind/glat. 4. Lad dejen stå og hvile gerne et kvarter i køleskabet. 5. Smelt den mælkefri margarine på en stegepande og bag pandekagerne ved medium varme. 6. Tilsæt evt. mere mælkefri margarine for at undgå at dejen hænger fast i panden. Variation Prøv at fylde en færdig pandekage med kødsauce og gratiner den i ovnen i 5 minutter ved 225 C.

32 32 Risotto Fra 8 måneder 2 portioner til større børn eller 4 spædbørnsportioner. 1-2 tsk vegetabilsk olie 1/2 løg, finthakket 1 stængel blegselleri, finthakket eller ½ peberfrugt, finthakket 1/2 tsk tørret estragon 100 g risottoris 1/2 mælkefri bouillonterning blandet med 2 tsk kogende vand som en fond (NB! Brug bouillonterninger med lavt saltindhold - se næste tip) 300 ml Nutramigen-blanding (9 doseringsmål Nutramigen i 270 ml vand) 1. Varm olien og svits løg og blegselleri/peberfrugt. 2. Tilsæt ris og steg dem let gyldne. 3. Tilsæt herefter estragon. 4. Tilsæt bouillonen og Nutramigen-blandingen. 5. Dæk med låg og lad det simre i 45 minutter. 6. Serveres varm eller kold. Tips: Risottoris har en rigtig god konsistens for børn der skal lære at tygge. Opskriften giver dit barn et ernæringsmæssigt komplet måltid. Risottoens indhold af Nutramigen bidrager ligeledes til barnets næringsindtag særligt i forhold til calcium og vitamin D. Tilsæt gerne kylling, ærter eller majs. Der findes økologiske bouillonterninger uden tilsat salt, som også er mælke-, æg- og sojafri.

33 33 Kartoffelgratin Fra 6 måneder (kan puréres, moses eller hakkes) 4 portioner til større børn eller 6 spædbørnsportioner 2-3 mellemstore kartofler 1/2 tsk timian Hvid Nutramigensauce (se opskrift under Laks med spinat i hvid sauce side 24) 1/2 spsk mælkefri rasp (valgfrit) 1. Forvarm ovnen til 200 C. 2. Skær kartoflerne i tern og kog dem i ca. 8 minutter (Indtil de er kogt halv færdig). 3. Tilbered imens hvid Nutramigensauce og tilsæt timian. 4. Fordel kartofler og sauce i et smurt ovnfast fad og slut af med et lag hvid Nutramigensauce. 5. Drys mælkefri rasp over og bag gratinen i ca minutter, eller indtil den har fået en flot gyldenbrun farve. 6. Frys eventuelt overskydende gratin i passende portioner. Variation Lav en grøntsagsgratin ved at erstatte kartoffel med gulerod og/eller pastinak. Varier mellem forskellige friske eller tørrede krydderurter, såsom basilikum, oregano eller estragon. Denne klassiske opskrift er en ideel kilde til kulhydrat, der er beriget med Nutramigen. Nutramigen tilfører energi og andre næringsstoffer, især calcium og vitamin D. Opskriften er desuden rigtig god, hvis du forsøger at få mere energi i dit barns kost.

34 34 Frugtyoghurt Fra 6 måneder 1-2 portioner 1 spsk majsmel (Maizena) 180 ml koldt vand 6 doseringsmål Nutramigen 1. Bland majsmel med lidt vand i en gryde og rør melet helt ud. Tilsæt derefter det resterende vand. 2. Kog blandingen i 3 minutter under omrøring, indtil blandingen bliver tyk. 3. Fjern gryden fra varmen og tilsæt Nutramigen-pulveret, lidt efter lidt mens du pisker indtil blandingen er rørt helt ud. 4. Afkøl yoghurten i et koldt vandbad (fyld en stor skål med koldt vand og stil skålen med yoghurt ned i vandet). 5. Yoghurten kan opbevares i køleskab i en lukket beholder i op til to dage. Variation Serveres med frisk frugt, frugt fra dåse (uden tilsat sukker) eller eksempelvis jordbærpuré eller moset banan. Variér også ved at drysse yoghurten med lidt vanilje.

35 35 Risengrød Fra 8 måneder 2 portioner til større børn eller 3 spædbørnsportioner. Bør ikke fryses. 50 gram grødris 350 ml Nutramigen-blanding - (10 doseringsmål Nutramigen i 300 ml vand) 1 tsk vaniljepulver 1. Skyl grødrisene i koldt vand. 2. Hæl grødris, Nutramigen-blanding og vaniljepulver i en tykbundet gryde. 3. Varm op under omrøring og lad grøden koge under låg i 1 time rør jævnligt. 4. Bliver grøden for tyk kan du tilsætte mere Nutramigen-blanding. Jo længere grøden koger, jo mere Nutramigen-blanding kan du tilføje. Har du vanskeligt ved at få nok energi og næringsstoffer i barnets kost, er dette en nem måde at tilføje lidt ekstra! 5. Server risengrøden kold eller varm med et tyndt lag sukker eller frugtpuré. Denne risengrød er lavet udelukkende på Nutramigen og er derfor nyttig, hvis du ønsker at øge dit barns indtag af produktet.

36 36 Vaniljekagecreme Fra 8 måneder 300 ml Nutramigen-blanding (9 doseringsmål Nutramigen i 270 ml vand) 1 æg 2 spsk sukker 1 1/2 spsk majsmel (Maizena) 1 1/2 spsk vaniljesukker 1. Bland alle ingredienser undtagen vanilje i en tykbundet gryde. 2. Lad cremen simre ved lav varme under omrøring, indtil cremen har den rette cremede konsistens. 3. Tag gryden af varmen og smag cremen til med vaniljesukker. Variation Server cremen med banan eller anden frugtpuré eller som topping på eksempelvis blød kage. Denne mælkefri vaniljecreme kan bruges som tilbehør til frugt eller bagte desserter. Da cremen er lavet på Nutramigen, bidrager den ikke kun med energi og protein, men også med vigtige næringsstoffer som calcium og vitamin D.

37 Fødselsdagskage Dit barns første fødselsdag kommer hurtigere end du tror! Derfor giver vi her en rigtig god mælkefri fødselsdagskage, som hurtigt kan blive en favorit til festlige stunder. 37 Kagebund 4 æg 2 dl sukker 1 dl kartoffelmel 1 dl hvedemel 2 tsk bagepulver Fyld 1 Ca. 2 dl hindbærsyltetøj Fyld 2 1 portion Vaniljekagecreme (se opskrift på side 36) Pynt Glasur Krymmel 1. Tænd ovnen på 200 C. 2. Pisk æg og sukker til det er luftigt. 3. Bland kartoffelmel, hvedemel og bagepulver og bland det forsigtigt med æggemassen. 4. Hæld dejen i en smurt form (2,5 l). 5. Bag kagebunden nederst i ovnen i 35 minutter. 6. Lad kagebunden køle helt af og lav i mellemtiden vaniljecremen. 7. Lad vaniljecremen køle helt af. 8. Del kagebunden i tre lige store dele og fordel halvdelen af vaniljecremen på den nederste del. 9. Læg den næste del ovenpå og fordel hindbærsyltetøj på denne. 10. Dæk med den sidste del og fordel resten af vaniljecremen på kagen. 11. Pynt med glasur og krymmel.

38 38 Du kan finde flere mælkefrie opskrifter til fester og andre særlige lejligheder i næste brochure Råd og opskrifter til forældre - til børn fra 1 år. Brochuren indeholder også praktiske tips til: At spise ude Fremme spiselysten hos småtspisende børn Information om hvordan du læser og forstår mærkning af fødevarer. En forældreguide om mælkeallergi Madtips for børn fra 1 år Råd og vejledning Har du yderligere behov eller ønsker om flere råd til, hvordan du bedst ernærer dit barn så kontakt din læge, diætist eller sundhedsplejerske. For spørgsmål om Nutramigen kontakt vores produktspecialister: Sjælland/øerne: Amalie Grut Dahl, tel: Fyn/Jylland: Mette Korshøj Adsbøl, tel: Referencer 1) Department of Health. Weaning: Starting solid food. Date of revision: January ) Beauchamp GK et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2009;48 Suppl 1:S25-S30 3) British Dietetic Association. Weaning your child ) NHS. Birth to Five ) Food Standards Agency. Peanuts during pregnancy, breastfeeding and early childhood. [Last accessed Apr. 2011] 6) Wright CM et al. Matern Child Nutr 2011;7: ) Sundhedsstyrelsen/Fødevarestyrelsen: Mad til spædbørn og småbørn ) Sundhedsstyrelsen: Ernæring til spædbørn og småbørn VIGTIG INFORMATION: Brystmælk er spædbarnets bedste ernæring. Hvis amningen afbrydes kan det være svært at begynde at amme igen og indtag af modermælkserstatning kan mindske mængden af brystmælk. Man bør tænke på fordelene ved amning inden modermælkserstatningen introduceres. Det er meget vigtigt at følge instruktionerne om tilberedning. Fejlagtig håndtering kan påvirke barnets helbred. Produkter fra Mead Johnson skal anvendes i samråd med sundhedsplejerske, læge eller diætist. * Varemærke tilhørende Mead Johnson & Company, LLC, 2015 Mead Johnson & Company, LLC. Alle rettigheder forbeholdt.

39 Denne brochure er udarbejdet af to engelske diætister med speciale i allergi hos små børn, og tilpasset danske forhold. Brochuren er tænkt som en praktisk guide, til hvordan du vænner dit barn til at spise en mælkefri kost, samt som hjælp til hvordan du udvikler sunde spisevaner hos barnet, fra begyndelsen. Vi vil sætte stor pris på din tilbagemelding omkring hvilken information der har været brugbar for dig, samt forslag til hvad der ellers kunne være relevant viden til forældre til børn med mælkeallergi. Kontakt os gerne på mail: info@abigo.dk Til egne notater:

40 Vi støtter WHO s anbefaling om, at brystmælk er spædbarnets bedste ernæring. Se også vores hjemmeside nutramigen.dk På vores hjemmeside kan du downloade opskrifter og andet materiale om mælkefri kost. Du kan også få hjælp ved at ringe til vores produktspecialister: Sjælland/øerne: Amalie Grut Dahl, tel: Fyn/Jylland: Mette Korshøj Adsbøl, tel: ABIGO Pharma A/S, Stengårdsvej 25, 4340 Tølløse Trademark of Mead Johnson & Company, LLC Mead Johnson & Company, LLC. All Rights Reserved. Used under license. Juni

En forældreguide om komælksproteinallergi. Fra overgangskost

En forældreguide om komælksproteinallergi. Fra overgangskost En forældreguide om komælksproteinallergi Fra overgangskost til 1 år 2 Om denne brochure Overgangskost er en gradvis introduktion af fast føde til dit barn, indtil barnet spiser den samme kost som resten

Læs mere

En forældreguide om mælkeallergi Råd og opskrifter til forældre. - fra diagnose til opstart på overgangskost

En forældreguide om mælkeallergi Råd og opskrifter til forældre. - fra diagnose til opstart på overgangskost En forældreguide om mælkeallergi Råd og opskrifter til forældre - fra diagnose til opstart på overgangskost 2 Hvad er mælkeallergi? Mælkeallergi er en af de mest almindelige allergier hos børn. Den forekommer,

Læs mere

Tips, råd og opskrifter til dig, der giver dit barn Alfamino

Tips, råd og opskrifter til dig, der giver dit barn Alfamino Tips, råd og opskrifter til dig, der giver dit barn Alfamino Information til forældre Nestlé Health Science støtter amning, og at modermælk er den bedste mad for dit barn. Alfamino er en fødevare til særlige

Læs mere

Indholdsfortegnelse:

Indholdsfortegnelse: Mine yndlingsopskrifter i Eventyrhuset. Kære mor og far I Eventyrhuset får vi serveret meget forskellig mad, og jeg har nogle madretter, som jeg elsker, og spiser rigtig meget af. Jeg har løbende fået

Læs mere

Kostplan. Grøntsager Mos tilberedt af kogte kartofler, gulerødder, broccoli, blomkål, persillerod eller pastinak, squash eller ærter.

Kostplan. Grøntsager Mos tilberedt af kogte kartofler, gulerødder, broccoli, blomkål, persillerod eller pastinak, squash eller ærter. Kostplan 0 6 måneder 4-6 måneder 6-8 måneder Modermælk eller modermælkserstatning. D-vitamin dråber fra 14 dage til 2 år. www.sundhedstjenesten-egedal.dk www.altomkost.dk www.sst.dk Mad til spædbørn &

Læs mere

Opskrifter. i karry. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 45. mesterslagterens

Opskrifter. i karry. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 45. mesterslagterens Boller i karry 600 g hakket kalv- og skinkekød 1½ tsk. salt ½ tsk. peber 1 æg 1 løg ½-1 dl hvedemel 1-1½ dl mælk fx minimælk Karrysauce 1 løg 30 g smør/margarine 1-2 tsk. karry 3 spsk. mel 4 dl bouillon

Læs mere

Cajun buffet 28. oktober. - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana

Cajun buffet 28. oktober. - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana Cajun buffet - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana 2 spsk olie 2 spsk hvedemel ½ spsk cajun krydderi ½ stort løg, hakket 3 fed hvidløg 1 grøn peberfrugt, hakkede 1 ds hakkede tomater 1 sønderjysk

Læs mere

OPSKRIFTER THAI RET MED KYLLING, GRØNT OG RIS. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 06 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER THAI RET MED KYLLING, GRØNT OG RIS. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 06 MESTERSLAGTERENS THAI RET MED KYLLING, GRØNT OG RIS 4 stk. kyllingebryst i tern 2 dåser kokosmælk 1 bundt forårsløg 2 fed hvidløg 1 bakke sukkerærter 1 bakke bønnespirer 1 løg 1 ingefærrod 1 bundt friske koriander (kan

Læs mere

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Skræl græskarret. Hvis skallen er tynd, behøver du ikke

Læs mere

OPSKRIFTER FORLOREN HARE. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 37 MESTERSLAGTERENS. Rør det hakkede svinekød med de andre ingredienser.

OPSKRIFTER FORLOREN HARE. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 37 MESTERSLAGTERENS. Rør det hakkede svinekød med de andre ingredienser. FORLOREN HARE 600 g hakket kalv og flæsk 2 æg 1 dl hvedemel 1½-2 løg, fint hakkede salt, peber og timian Spsk. ribsgelé Væden fra fadet fra den forlorne hare 1 spsk. majsstivelse salt/peber Lidt sovsekulør

Læs mere

Spansk tortilla i ovn. 4 pers. 2 bagekartofler 1 løg 1 spsk olivenolie 1 rød peberfrugt 6 æg 100 g frisk spinat. Salt og peber

Spansk tortilla i ovn. 4 pers. 2 bagekartofler 1 løg 1 spsk olivenolie 1 rød peberfrugt 6 æg 100 g frisk spinat. Salt og peber Spansk tortilla i ovn 4 pers. 2 bagekartofler 1 løg 1 spsk olivenolie 1 rød peberfrugt 6 æg 100 g frisk spinat Salt og peber 1. Sæt ovnen på 175 2. Skræl kartoflerne og skær dem i små tern 3. Pil løget

Læs mere

GRÆSKE OVNSTEGTE FRIKADELLER I TOMATSOVS

GRÆSKE OVNSTEGTE FRIKADELLER I TOMATSOVS 600 g hakket oksekød 1 hakket løg 2 fed hvidløg, finthakket 1 bdt. persille 1 æg GRÆSKE OVNSTEGTE FRIKADELLER I TOMATSOVS Tomatsovs: 2 ds. flåede hakkede tomater 1 løg 1 fed knust hvidløg 1 dl tomatpuré

Læs mere

Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet.

Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet. Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet. Yoghurt naturel (evt. blandet med fromage fraiche) med fiberdrys og

Læs mere

Den første skemad Dansk

Den første skemad Dansk Den første skemad Dansk Egedal Kommune Tilberedning af den første skemad Ved tilberedning af kogt frugt og grønt til barnet er det godt: At vælge friske råvarer At skære renset frugt i mindre stykker At

Læs mere

MESTERSLAGTERENS OPSKRIFTER. Uge 10 HAKKEBØFFER MED BLØDE LØG

MESTERSLAGTERENS OPSKRIFTER. Uge 10 HAKKEBØFFER MED BLØDE LØG HAKKEBØFFER MED BLØDE LØG Bløde løg 10 g smør 4 zittauerløg i halve, tynde ringe (ca. 300 g) ½ tsk. groft salt 3 dl vand Hakkebøffer 15 g smør 600 g hakket oksekød ¼ tsk. groft salt friskkværnet peber

Læs mere

Gulerodssuppe med linser

Gulerodssuppe med linser nøglehuls retter 2 Gulerodssuppe med linser Nøglehulsopskrift - 26 juni 2013 Gulerodssuppe med linser Det skal du bruge (4 pers.) 750 g skrællede kartofler 3 store skrællede gulerødder (ca. 255 g) 2 store

Læs mere

OPSKRIFTER SPAGHETTI MED KØDSOVS. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 12 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER SPAGHETTI MED KØDSOVS. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 12 MESTERSLAGTERENS SPAGHETTI MED KØDSOVS 600 g hakket oksekød 3 spsk. olivenolie 1 stk. stort løg 1 stk. gulerod 2 fed hvidløg 1 dåse flåede tomater 1 dl bouillon 1 tsk. oregano 1 tsk. basilikum 1 tsk. salt En smule peber

Læs mere

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Kostfibre hvorfor. De mætter De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Maden flyttes hurtigere gennem kroppen De tager plads for andre fødevarer Tager lang tid at spise giver hurtigere

Læs mere

OPSKRIFTER FRIKADELLER MED KARTOFFELSALAT MED RYGEOST. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 36 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER FRIKADELLER MED KARTOFFELSALAT MED RYGEOST. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 36 MESTERSLAGTERENS FRIKADELLER MED KARTOFFELSALAT MED RYGEOST 600 g hakket kalv og flæsk 2 spsk. hvedemel 2 spsk. havregryn, finvalset 1 ½ dl mælk 1 æggehvide 1 æg 1 løg, alternativt rødløg 1 fed hvidløg 1 tsk. timian, tørret

Læs mere

OPSKRIFTER THAI NUDELSALAT MED BØNNER OG KÅL. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 33 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER THAI NUDELSALAT MED BØNNER OG KÅL. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 33 MESTERSLAGTERENS THAI NUDELSALAT MED BØNNER OG KÅL 200 g risnudler 2 fed hvidløg 1 rødløg 250 g kål, f.eks. spidskål eller hvidkål 150 g bønner 1 rød peberfrugt evt. 1 frisk chili 600 g hakket oksekød, ca. 10% fedt 4-6

Læs mere

Opskrifter. Xl koteletter med varm kartoffelsalat. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 23. mesterslagterens

Opskrifter. Xl koteletter med varm kartoffelsalat. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 23. mesterslagterens Xl koteletter med varm kartoffelsalat 4 XL koteletter (svinekoteletter) 1 liter vand 1 kg skrabede nye kartofler Varm kartoffelsalat ¾ dl lagereddike 4 spsk. sirup friskkværnet peber 3 små, nye gulerødder

Læs mere

OPSKRIFTER ITALIENSK KØDSOVS MED SPAGHETTI. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 46 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER ITALIENSK KØDSOVS MED SPAGHETTI. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 46 MESTERSLAGTERENS ITALIENSK KØDSOVS MED SPAGHETTI 600 g hakket oksekød 1 stort bundt persille 2 løg 2 gulerødder 2 stilke bladselleri eller et stykke Knoldselleri 3-4 fed hvidløg 2 spsk. olivenolie 3 dl vin (rød eller hvid)

Læs mere

Opskrifter. Farspandekage og smørdampede grøntsager. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 41. mesterslagterens

Opskrifter. Farspandekage og smørdampede grøntsager. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 41. mesterslagterens Farspandekage og smørdampede grøntsager 600 g hakket kalv og skinke 2 spsk. hvedemel 1½ spsk. fintrevet zittauerløg 1½ tsk. groft salt Friskkværnet peber 1 æg eller 2 æggehvider 2 dl mælk 50 g smør Smørdampede

Læs mere

Turmad Hovedretter. Fisk med stærk sauce

Turmad Hovedretter. Fisk med stærk sauce Fisk med stærk sauce -4 5-600 g. friskfanget eller tørret fisk (anykind) Olivenolie til stegning 2 tsk. carry 2 tsk. cayenne- chillipeber 4 fed hvidløg 1 ds. koncentreret tomatpure Evt. soyasauce 5 dl.

Læs mere

KRYDRET KØDSAUCE MED BÅNDPASTA

KRYDRET KØDSAUCE MED BÅNDPASTA 2 stilke bladselleri 2 fed hvidløg 2 gulerødder 1 renset rød chili 1 spsk. olivenolie 50 g bacon i små tern 600 g hakket oksekød, 1 ds. flåede hakkede tomater 2 dl bouillon 2 tsk. tørret oregano salt,

Læs mere

Velkommen. Mødegang 10 Dagens program. Velkomst og siden sidst. Mælk og mad til barnet. Pause kl. ca. 18.00 18.20. Syge børn.

Velkommen. Mødegang 10 Dagens program. Velkomst og siden sidst. Mælk og mad til barnet. Pause kl. ca. 18.00 18.20. Syge børn. Velkommen Mødegang 10 Dagens program Velkomst og siden sidst Mælk og mad til barnet Pause kl. ca. 18.00 18.20 Syge børn Evaluering Nu begynder øve perioden Overgangen fra mælk til skemad er en læringsproces

Læs mere

KARTOFFELFRIKADELLER (DET SUNDE FIBREKØKKEN)

KARTOFFELFRIKADELLER (DET SUNDE FIBREKØKKEN) VEGETAR RETTER (OPSKRIFTERNE ER TIL 4 PORTIONER) KARTOFFELFRIKADELLER VARM CHAMPIGNON PATE' SELLERIPOSTEJ GULERODSPOSTEJ GRØNSAGSTERRIN STEGT RØDBEDEFARS GRØNSAGSFRIKADELLER MED RÅ GRØNSAGER GRØNSAGSFRIKADELLER

Læs mere

Uge 27. Indkøb: Basis: Denne uge består madplanen af:

Uge 27. Indkøb: Basis: Denne uge består madplanen af: Denne uge består madplanen af: Uge 27 Kylling med basilikum Blomkålskarrysuppe Pasta m. Cherrytomater, mozarella og roculasalat Krebinetter med marinerede grønne bønner Hønsekødssuppe Risotto med kylling

Læs mere

Mine noter. Madværksted. Sund hverdagsmad. v/ Sara & Nanna

Mine noter. Madværksted. Sund hverdagsmad. v/ Sara & Nanna Mine noter Madværksted Sund hverdagsmad v/ Sara & Nanna Fiskelasagne Tortillas med avocado og tun Opskrifter Fyldte peberfrugt Kilde: madlaboratoriet.blogspot.dk Fiskelasagne : 1 porre ½ spsk. olie 2 gulerødder

Læs mere

Opskrifter. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 51. mesterslagterens

Opskrifter. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 51. mesterslagterens KRYDRET KØDSAUCE MED BÅNDPASTA 600 g hakket oksekød 2 stilke bladselleri 2 fed hvidløg 2 gulerødder 1 renset rød chili 1 spsk. olivenolie 50 g bacon i små tern 1 ds. flåede hakkede tomater 2 dl bouillon

Læs mere

Forslag til dagens måltider

Forslag til dagens måltider Forslag til dagens måltider for en kvinde på 31 60 år med normal vægt og fysisk aktivitet, som ikke indtager mælkeprodukter 8300 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 900 kj/dag svarende til 10 % af energiindtaget

Læs mere

Forloren hare med vildt sauce. 1 stk. forloren hare. 200 g ribsgele 1 l. sødmælk 100 g margarine 4 spsk. hvedemel 200 g Dana Blue Salt og peber Kulør

Forloren hare med vildt sauce. 1 stk. forloren hare. 200 g ribsgele 1 l. sødmælk 100 g margarine 4 spsk. hvedemel 200 g Dana Blue Salt og peber Kulør Forloren hare med vildt sauce. 1 stk. forloren hare 200 g ribsgele 1 l. sødmælk 100 g margarine 4 spsk. hvedemel 200 g Dana Blue Kulør Sæt haren i ovnen, ved 225 C i ca. ½ time. Sovs: Hæld sødmælk i en

Læs mere

Bryndzové halusky slovakisk bolle ret

Bryndzové halusky slovakisk bolle ret Opskrift til 2-3 personer. Ingredienser: Bryndzové halusky slovakisk bolle ret - 750 g skrællet rå kartofler, fint revet. - salt - 250 g mel - 250 g gæret fåreost (i form af smøreost, kendt som bryndza)

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en pige på 10 13 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en pige på 10 13 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en pige på 10 13 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 8000 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 600 kj/dag svarende til 7 % af energiindtaget (Svarer til ca. 1900

Læs mere

Kostplan 1. Trimester, Dag 1

Kostplan 1. Trimester, Dag 1 Kostplan 1. Trimester, Dag 1 Morgenmad kl. 7.00 En halv grovbolle med et tyndt lag smør og en almindelig skive ost 30+ En halv grovbolle med et tyndt lag smør og 2-3 tsk marmelade 100 gram vindruer Mellemmåltid

Læs mere

OPSKRIFTER BOLLER I KARRY. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 03 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER BOLLER I KARRY. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 03 MESTERSLAGTERENS BOLLER I KARRY 600 g hakket skinkekød 1½ tsk. salt ½ tsk. peber 1 æg 1 løg ½-1 dl hvedemel 1-1½ dl mælk fx minimælk Karrysauce 1 løg 30 g smør/margarine 1-2 tsk karry 3 spsk mel 4 dl bouillon 1 syrligt

Læs mere

Græsk buffet. Græsk buffet. Aarhus 7. oktober

Græsk buffet. Græsk buffet. Aarhus 7. oktober 3 auberginer Salt Moussaka Lidt olie til stegning 1 hakket løg 2 fed fin hakket hvidløg 1 kg hakket lamme eller oksekød 1 dl rødvin 2 spsk tomatpure 1 nip sukker ¼ tsk stødt kanel 1 spsk frisk hakket oregano

Læs mere

OPSKRIFTER SALTIMBOCCAFARS MED PASTA. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 47 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER SALTIMBOCCAFARS MED PASTA. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 47 MESTERSLAGTERENS SALTIMBOCCAFARS MED PASTA 600 g hakket skinkekød 2 skiver røget skinke uden fedtkant 3 spsk. ost, f.eks. emmentaler 4 blade frisk salvie eller ½ tsk tørret 2 spsk. mel 10 g smør 1½ dl bouillon ¾ dl fløde

Læs mere

Krav til frokostmåltidet

Krav til frokostmåltidet Krav til frokostmåltidet Her ses Børnehuset Stauninggårdens krav til sammensætning og næringsindhold af frokostmåltidet ud fra de 8 madvaregrupper som er anbefalet af Fødevarestyrelsen. ***** Krav til

Læs mere

OPSKRIFTER SKINKESCHNITZLER MED MARINEREDE CHAMPIGNON. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 12 MESTERSLAGTERENS. 4 skinkeschnitzler 250 g champignon

OPSKRIFTER SKINKESCHNITZLER MED MARINEREDE CHAMPIGNON. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 12 MESTERSLAGTERENS. 4 skinkeschnitzler 250 g champignon SKINKESCHNITZLER MED MARINEREDE CHAMPIGNON 4 skinkeschnitzler 250 g champignon Marinade ½ dl ketchup 2 spsk. hvidvinseddike 2 spsk. rapsolie 2 fed knust hvidløg 1 knivspids hvid peber 3 spsk. hakket frisk

Læs mere

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til, hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Pasta med asparges og parmaskinke Rester fra weekenden Fiskefrikadeller

Læs mere

MESTERSLAGTERENS OPSKRIFTER. Uge 34 FYLDTE PANDEKAGER MED OKSEKØD

MESTERSLAGTERENS OPSKRIFTER. Uge 34 FYLDTE PANDEKAGER MED OKSEKØD FYLDTE PANDEKAGER MED OKSEKØD Pandekager 250 g hvedemel 2 dl mælk 3 dl vand 2 æg 1 tsk. olivenolie Pandekager Mel, mælk og vand piskes grundigt. Æggene tilsættes et efter et. Stilles på køl i 30 minutter,

Læs mere

Opskrifter. Ovnbagte kåldolmer med skinkekød. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 39. mesterslagterens

Opskrifter. Ovnbagte kåldolmer med skinkekød. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 39. mesterslagterens Ovnbagte kåldolmer med skinkekød 600 g hakket skinkekød 200 g finthakkede champignoner 25 g smør 2 spsk. hvedemel 1 finthakket løg 100 g hytteost 1 tsk. groft salt 8 hvidkålsblade 1 liter vand 1 tsk groft

Læs mere

Indkøbsliste. Ugepakken. inderholder i denne uge. Uge 38-39

Indkøbsliste. Ugepakken. inderholder i denne uge. Uge 38-39 Uge 38-39 Indkøbsliste Ugepakken inderholder i denne uge 600 gram friskhakket oksekød 650 gram oksekødsgyros 8 stk. fadkoteletter 800 gram kyllingestrimler 2 glas champignon (evt. 500 g friske) 7 fed hvidløg

Læs mere

Bagt tomat og dild laks med ris

Bagt tomat og dild laks med ris Bagt tomat og dild laks med ris 2 dl Nutridrink Protein Abrikos 1 dl piskefløde 1 spsk koncentreret hummerfond 2 spsk tomatpuré 1 spsk sambal oelek 2 spsk koncentreret citronsaft på flaske eller fra frisk

Læs mere

Kostplan 2. Trimester, Dag 1

Kostplan 2. Trimester, Dag 1 Kostplan 2. Trimester, Dag 1 Morgenmad kl. 7.00 En skål yoghurt naturel (200 ml) med 1 dl havregryn, en banan i skiver og 2 spsk rosiner Et stykke groft rugknækbrød med et tyndt lag smør Mellemmåltid kl.

Læs mere

OPSKRIFTER MILLIONBØF MED KARTOFLER. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 11 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER MILLIONBØF MED KARTOFLER. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 11 MESTERSLAGTERENS MILLIONBØF MED KARTOFLER 600 g hakket oksekød 1 stort løg 1 lille dåse tomatpuré 3 spsk. mel Smør/margarine til stegning Salt og peber Vand Kulør Tilbehør Kartofler Pil og hak løget fint. Smelt og brun

Læs mere

Praktisk madlavning 2. Vægtstopsgruppen

Praktisk madlavning 2. Vægtstopsgruppen Praktisk madlavning 2 Vægtstopsgruppen Syddjurs kommune 2010/2011 Af Jette Jensen Program for 2. gang praktisk madlavning Hvordan går det med vægtstopprojektet? Fortæl om Jeres succeser Hvad gør I, når

Læs mere

26.11. 2011. Gulerodssuppe. Agurkesuppe. TEMA: Nem mad

26.11. 2011. Gulerodssuppe. Agurkesuppe. TEMA: Nem mad Eriks Mad og Musik.. 0 Gulerodssuppe Agurkesuppe Tema: agurk ½ grøn peber ½ eller / lille chili lille løg ½ dl yoghurt fed hvidløg salt & peber evt. dl (eller ) hønsebouillon Skyl agurken, flæk den, skrab

Læs mere

Guide. opskrifter. Lene Hansson. Alle i sund og slank version. sider. 16 opskrifter i alt. Marts 2014- Se flere guider på bt.dk/plus og b.

Guide. opskrifter. Lene Hansson. Alle i sund og slank version. sider. 16 opskrifter i alt. Marts 2014- Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Claus Bech Guide Marts 2014- Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Lene Hansson opskrifter 8 36 sider Alle i sund og slank version 16 opskrifter i alt INDHOLD I DETTE HÆFTE: Sund: Skøn varm

Læs mere

Sund og varieret kost

Sund og varieret kost Karrysuppe med ris 2 spsk. olie 1-2 løg 3 fed hvidløg 2 spsk. karry 1 tsk. chili 1 bouillonterninger 2 pakker hakkede tomater 1 l. vand 100 g. ris 2 porre i tynde ringe Der kan evt. tilsættes kylling i

Læs mere

Fagrådets Julefrokost Kogebog 2014 ca 100 ps

Fagrådets Julefrokost Kogebog 2014 ca 100 ps Fagrådets Julefrokost Kogebog 2014 ca 100 ps 26. april 2015 Indhold 1 Flødekartofler 3 2 Spinattærte 4 3 Fennikeltærte 5 4 Frikadeller 6 5 Pastasalat 7 6 Rødkålssalat 8 7 Klassisk Rødkålssalat 9 8 Hummus

Læs mere

Indkøbsliste. Ugepakken inderholder kødet. UGe 44-45

Indkøbsliste. Ugepakken inderholder kødet. UGe 44-45 UGe 44-45 Indkøbsliste for at se mere. Ugepakken inderholder kødet 600 g hakket oksekød 700 g kalvemedister 600 g oksekød i tern 4 stk kalveschnitzler 8 kyllingespyd Øvrige indkøb: 1 pk bacon i tern 9

Læs mere

Opskrifter. Moussaka med squash og græsk yoghurt. Fremgangsmåde. Ingredienser. Pandekager. Yoghurtlag. Uge 27

Opskrifter. Moussaka med squash og græsk yoghurt. Fremgangsmåde. Ingredienser. Pandekager. Yoghurtlag. Uge 27 Moussaka med squash og græsk yoghurt Pandekager 600 g hakket oksekød 1-2 stk. hakket løg 2 gulerødder i tern 2 fed hvidløg hakket 2-3 stk. tomater i tern 1 spsk. oregano 1 tsk. allehånde 1 stk. squash

Læs mere

Madværkstedets Madplan dec. 1 Grønkålssuppe med Grøn vaffelsandwich Cremet kylling med bacon og bløde løg med lynstegt rødkål og porretopping rejer

Madværkstedets Madplan dec. 1 Grønkålssuppe med Grøn vaffelsandwich Cremet kylling med bacon og bløde løg med lynstegt rødkål og porretopping rejer Madværkstedets dec. 1 Grønkålssuppe med bacon og bløde løg Grøn vaffelsandwich med lynstegt rødkål og rejer Cremet kylling med porretopping uge 11 Dag 1 Grønkålssuppe med bacon og bløde løg Dag 2 Grøn

Læs mere

Den Forheksede Store Pandekage Smagedag

Den Forheksede Store Pandekage Smagedag Den Forheksede Store Pandekage Smagedag Opskrifter De gule majspandekager - 15 små 100 g mel 100 g fint majsmel 1 tsk fint salt 1 tsk karry 4 ½ dl letmælk 50 g fintsnittet porre. (Se tips) 150 g kogte

Læs mere

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt Her er opskrifter, så I kan lave mad derhjemme. Det var fantastisk at møde jer. Jeg håber, I huske at bruge Jeres Mad-talenter i køkkenet derhjemme. I kan finde flere opskrifter på www.diaetist-iskov.dk.

Læs mere

Madlavningsaften

Madlavningsaften Madlavningsaften 25.10.17 Grov madtærtebund - 1 stk. Tærtefyld - 1 tærte Bagte rødbeder og græskar med timian - 4 prs. Groft brød - 8 stk. Rullet dampet fiskefilet - 4 prs. Salat - 4 prs. Frugtspyd 30

Læs mere

En forældreguide om komælksproteinallergi: Fra diagnose til overgangskost. Nutramigen_Weaning_Broschyr_DK_120926.indd 1

En forældreguide om komælksproteinallergi: Fra diagnose til overgangskost. Nutramigen_Weaning_Broschyr_DK_120926.indd 1 En forældreguide om komælksproteinallergi: Fra diagnose til overgangskost Nutramigen_Weaning_Broschyr_DK_120926.indd 1 2012-09-27 09.21 Hvad er komælksproteinallergi? Komælksproteinallergi (KMPA) er en

Læs mere

150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ

150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ Opskrift 80-87 150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ 1 LAURAS BANAN PANDEKAGER MED GLUTENFRI CORN FLAKES OG BLÅBÆR 6 portioner Ingredienser: 3 bananer 6 æg 40 g knuste Glutenfri Corn Flakes 200 g blåbær 1 tsk vanillepulver

Læs mere

150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ

150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ Opskrift 104-110 150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ 1 CHILI SIN CARNE Til 4 personer 1 pakke Garden Gourmet / Hälsans Kök Farskød 1 dåse hakkede tomater 1 hakket løg 2 peberfrugter i tern 1 dåse kidneybønner Olivenolie

Læs mere

Salat og dressing. Dressing. Regionshospitalet Viborg, Skive, Kjellerup Børneafdelingen. Vælg dressing med højst 5 g fedt pr. 100 g.

Salat og dressing. Dressing. Regionshospitalet Viborg, Skive, Kjellerup Børneafdelingen. Vælg dressing med højst 5 g fedt pr. 100 g. Salat og dressing Dressing Vælg dressing med højst 5 g fedt pr. 100 g. Færdigkøbt dressing Fedtfri dressing eller dressing med max. 5 % fedt. Dressingpulvere beregnet til omrøring med olie eller creme

Læs mere

De 2 løg kommes i en kasserolle sammen med - kasserollen sættes på lav varme (fx 2 af 6), og der røres jævnligt.

De 2 løg kommes i en kasserolle sammen med - kasserollen sættes på lav varme (fx 2 af 6), og der røres jævnligt. Lasagne Parmesan = Parmigiano Reggiano! Fem lækre lasagner med hver deres charme gode til både hverdag fest! Klassisk lasagne 4-6 personer 3-4 gulerødder skrælles rives, 4-5 fed hvidløg knuses, 5-6 løg

Læs mere

SPIS FISK I SÆSON 6 NEMME RETTER MED DANSK FISK TIL DEN KOLDE TID

SPIS FISK I SÆSON 6 NEMME RETTER MED DANSK FISK TIL DEN KOLDE TID SPIS FISK I SÆSON 6 NEMME RETTER MED DANSK FISK TIL DEN KOLDE TID FISH TACO MED VESTERHAVS- TORSK 400 g vesterhavstorsk i filet 1 dl sesamfrø 2 spsk vegetabilsk olie ½ bundt koriander, groft hakket 2 dl

Læs mere

Nemme opskrifter med NutriniKid Multi Fibre

Nemme opskrifter med NutriniKid Multi Fibre Nemme opskrifter med NutriniKid Multi Fibre Opskrifter og inspiration fra Nutricia Måltider til hele dagen lækre og nærende Mættende mellemmåltid nemt at tage med Mad med ekstra energi Smoothie på et øjeblik

Læs mere

Mad i børnehøjde en eftermiddag med fisk

Mad i børnehøjde en eftermiddag med fisk Mad i børnehøjde en eftermiddag med fisk Indhold: Tips om fisk... 3 Hvor meget fisk spiser børn?... 3 Anbefalinger om fisk... 4 Opskrifter... 5 Torskesalat... 5 Bagt havørred... 5 Bønnefritter... 6 Mango-dadelsalsa...

Læs mere

Uge 7. Indkøb. Basis. Rema1000. Rodfrugtlasagne Nakkekam med citron og bagte kartofler Alt i en gryde

Uge 7. Indkøb. Basis. Rema1000. Rodfrugtlasagne Nakkekam med citron og bagte kartofler Alt i en gryde Denne uge består madplanen af: Uge 7 Rodfrugtlasagne Nakkekam med citron og bagte kartofler Alt i en gryde Rødspættefilet Helstegt kylling i ovn Risotto med kylling og ærter Kinesiske kyllingewraps Indkøb

Læs mere

Opskrifter MED BLØDE LØG. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 50. mesterslagterens

Opskrifter MED BLØDE LØG. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 50. mesterslagterens DANSK HAKKEBØF MED BLØDE LØG 600 g hakket oksekød 4 løg skåret i tynde skiver 75 g smør/margarine 4 spsk mel 6 dl bouillon eller kartoffelvand Kulør Kogte kartofler og surt som asier, rødbeder, agurkesalat

Læs mere

Madværkstedets. Madplan sept. 2. Chilikylling med blomkålsris og jalapeños. bagte søde rødder

Madværkstedets. Madplan sept. 2. Chilikylling med blomkålsris og jalapeños. bagte søde rødder Madværkstedets sept. 2 Fyldt mørbrad med bagte søde rødder Chilikylling med blomkålsris og jalapeños September 2 Dag 1 Fyldt mørbrad med søde rødder Dag 2 Dag 3 Chilikylling med blomkålsris og jalapeños

Læs mere

Kokkelærerens madplan

Kokkelærerens madplan Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Kylling i karry Sur sød suppe med med ris og svinekødsstrimler salat og

Læs mere

1. Hirsegrød med ingefær og granatæble 1 del hirseflager, frisk ingefær, 1 håndfuld granatæble.

1. Hirsegrød med ingefær og granatæble 1 del hirseflager, frisk ingefær, 1 håndfuld granatæble. Køb økologisk og biodynamisk eller fra områder tæt på dig - så meget som din pengepung tillader det. Køb mad som får din krop til at smile, og dine sanser til at frydes. 1. Hirsegrød med ingefær og granatæble

Læs mere

Nemme opskrifter med Fortini Multi Fibre

Nemme opskrifter med Fortini Multi Fibre Nemme opskrifter med Fortini Multi Fibre Opskrifter og inspiration fra Nutricia Måltider til hele dagen lækre og nærende Mættende mellemmåltid nemt at tage med Mad med ekstra energi Fortini Multi Fibre

Læs mere

OPSKRIFTER FORLOREN HARE MED VILDT SAUCE. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 48 MESTERSLAGTERENS. Sæt haren i ovnen, ved 225 C i ca. ½ time.

OPSKRIFTER FORLOREN HARE MED VILDT SAUCE. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 48 MESTERSLAGTERENS. Sæt haren i ovnen, ved 225 C i ca. ½ time. FORLOREN HARE MED VILDT SAUCE 1 stk. forloren hare 200 g ribsgele 1 l. sødmælk 100 g margarine 4 spsk. hvedemel 200 g Dana Blue Salt og peber Kulør Sæt haren i ovnen, ved 225 C i ca. ½ time. Sovs: Hæld

Læs mere

Kick i madkassen. -Gode råd om dit barns kost

Kick i madkassen. -Gode råd om dit barns kost Kick i madkassen -Gode råd om dit barns kost Indholdsfortegnelse: Gode råd om kost og madlavning s. 2 Madpakkehånden Madlavning Kogning Få dit barn med! De 10 vigtigste ingredienser til en sund kost s.

Læs mere

Bruschetta med tun. Bruschetta med friskost og grillet peberfrugt. Bruschetta med parmesan og purløg. 1 flutes (45 cm) Lidt olie til pensling

Bruschetta med tun. Bruschetta med friskost og grillet peberfrugt. Bruschetta med parmesan og purløg. 1 flutes (45 cm) Lidt olie til pensling Bruschetta med tun 1 flutes (45 cm) Lidt olie til pensling Tunsalat: 300 gr. tun i vand 1,5 dl. mayonnaise 2 dl. Finthakket bladselleri ½finthakket løg 4 spsk. Citronsaft Salt og frisk kværnet sort peber

Læs mere

OPSKRIFTER FRIKADELLER MED ÆRTER OG PANDESOVS. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 02 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER FRIKADELLER MED ÆRTER OG PANDESOVS. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 02 MESTERSLAGTERENS FRIKADELLER MED ÆRTER OG PANDESOVS 1 kg frikadellefars 1 kg kartofler ½ liter fløde 400 g frosne fine ærter Ribsgelé Dijon sennep Skræl og kog kartofler i saltet vand ca. 200 g pr. person (tip: når kartoflerne

Læs mere

Tilbehør til vildt. Opskrifter

Tilbehør til vildt. Opskrifter Tilbehør til vildt Opskrifter Stegetider for hjortekød Se også www.raevhede-naturprodukter.dk. Hjortemørbrad, -filet og -køllebøf Kødet krydres med salt, peber og vildtkrydderi. Brunes ved hård varme i

Læs mere

Bananer med chokolade

Bananer med chokolade Bananer med chokolade Bananer med chokolade (20 stk.) INGREDIENSER 10 bananer (½ banan pr. barn) 1 pakke mørk pålægschokolade FREMGANGSMÅDE Bananerne halveres og flækkes forsigtigt på langs. De skal kunne

Læs mere

Sundhed er for alle Opskrifter. Maj Sundhed Idræt og Kultur

Sundhed er for alle Opskrifter. Maj Sundhed Idræt og Kultur Sundhed er for alle Opskrifter Maj 2015 Sundhed Idræt og Kultur Forord Denne kogebog er udarbejdet efter afholdelse af et sundhedsfremmende kursus Sundhed er for alle målrettet borgere med medfødt hjerneskade/

Læs mere

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Stegt blomkålsris med kylling. Rejesalat

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Stegt blomkålsris med kylling. Rejesalat Mandag 23.07.18 Stegt blomkålsris med kylling Tirsdag 24.07.18 Rejesalat Onsdag 25.07.18 Oksekødsroulade med grillet spidskål Torsdag 26.07.18 Sloppy-joe Fredag 27.07.18 Indbagt pizza VEJLEDNING TIPS TIL

Læs mere

Opskrifter. Familielasagne. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 37. mesterslagterens. Rens champignon og hak dem. Hak løg, gulerod og hvidløg fint.

Opskrifter. Familielasagne. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 37. mesterslagterens. Rens champignon og hak dem. Hak løg, gulerod og hvidløg fint. Familielasagne 600 g hakket oksekød 1 spsk. olivenolie 100 g champignon 2 løg 3 gulerødder 1-2 fed hvidløg 50 g bacon i små tern 2 dl bouillon 1 ds. flåede, hakkede tomater 2 spsk. tomatkoncentrat 2 tsk.

Læs mere

KØD / GRØNSAGS SUPPER

KØD / GRØNSAGS SUPPER KØD / GRØNSAGS SUPPER (OPSKRIFTERNE ER TIL 4 PORTIONER) FRANSK LAMMESUPPE KINESISK KYLLINGSUPPE SPINAT SUPPE CHAMPIGNON SUPPE LØGSUPPE ASPARGSSUPPE BLOMKÅLS SUPPE JULIENNESUPPE KARTOFFELSUPPE TOMATSUPPE

Læs mere

Opskrifter. Sommerfrikadeller. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 31. mesterslagterens

Opskrifter. Sommerfrikadeller. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 31. mesterslagterens Sommerfrikadeller 600 g hakket skinkekød 1 tsk salt ¼ tsk. peber 1 æg 1 lille løg 2 dl mælk eller vand 1 dl hvedemel 2 spsk. purløg 2 spsk. dild ¼- ½ rød peberfrugt 1 fed hvidløg evt. lidt Tabascosauce

Læs mere

Inspirationshæfte. - udarbejdet af Trine Jensen og Sofie Kongsgaard

Inspirationshæfte. - udarbejdet af Trine Jensen og Sofie Kongsgaard Inspirationshæfte - udarbejdet af Trine Jensen og Sofie Kongsgaard Opskrifterne er udviklet af studerende på Ernæring og Sundhedsuddannelsen i forbindelse med det sociale mad- arrangement Mad Med Muligheder

Læs mere

Vinter 2013. De kliniske diætister 2013-01-02

Vinter 2013. De kliniske diætister 2013-01-02 Vinter 2013 - Blomkålssuppe - Torsk i øldej med urteremoulade - Kylling med kikærter - Linsesalat - Broccoli salat - Klatboller - Rødbedekage med skyr creme Blomkålssuppe - 4 personer 1 lille blomkålshoved

Læs mere

Clear Thickener. Tips og idéer

Clear Thickener. Tips og idéer Clear Thickener Tips og idéer Indhold Fortykkede drikke Hvad er Fresubin Clear Thickener?... 4 Anvendelse af Fresubin Clear Thickener...5 Praktiske råd... 6 Doseringsvejledning...7 Fortykkede fødevarer

Læs mere

Mejeriprodukter og mere frugt

Mejeriprodukter og mere frugt Mejeriprodukter og mere frugt Bilag Side 1 Morgenfrisk Frugtyoghurt (4 pers.) 8 dl yoghurt naturel af letmælk eller skummetmælk 200 g frugt, fx banan, melon, appelsin, æble, bær 25 g. mandler Vælg én eller

Læs mere

Derudover bruges der 95 procent mindre vand og udledes 90 procent mindre CO2 i produktionsfasen.

Derudover bruges der 95 procent mindre vand og udledes 90 procent mindre CO2 i produktionsfasen. 8 Fristende nye opskrifter med Soy4You Har du prøvet det nye Soy4You produkt endnu? Soy4You er sidste nye skud på stammen af grønne produkter der rammer de danske supermarkeder. Soy4You er et naturprodukt

Læs mere

Grøntsager og kostfibre

Grøntsager og kostfibre Grøntsager og kostfibre Patientinformation Grøntsager Grøntsager, og især de grove grøntsager, indeholder mange kostfibre. Det er derfor godt at spise mange af de grove grøntsager og gerne flere gange

Læs mere

Opskrifter med majs og kartofler

Opskrifter med majs og kartofler Missionsprojekt 2016 Opskrifter 1 Opskrifter med majs og kartofler Tekst: Janne Bak-Pedersen For længe siden havde Spanierne en»skat«med hjem fra Peru. Det var kartoflen. Vi spiser rigtig mange kartofler

Læs mere

ABRIKOSGLASEREDE OKSEKØDBOLLER

ABRIKOSGLASEREDE OKSEKØDBOLLER 600 g hakket oksekød 2 æg 1 dl. cornflakes 1 løg 2 tsk. dijonsennep ½ dl barbecuesovs 1 dl abrikosmarmelade Forvarm ovnen til 175 grader C alm. ovn. ABRIKOSGLASEREDE OKSEKØDBOLLER Bland kød, æg, cornflakes,

Læs mere

Appelsinmarineret andebryst

Appelsinmarineret andebryst Appelsinmarineret andebryst Ingredienser, 4 port. ca. 150 g gulerødder ca. 300 g rødbeder ca. 200 g løg ca. 600 g andebrystfileter (ca. 2 stk.) 10 stk. Hele nelliker salt og peber Marinade: ca. 150 g appelsinsaft

Læs mere

Indkøbsliste. Ugepakken. UGe 42-43. inderholder i denne uge

Indkøbsliste. Ugepakken. UGe 42-43. inderholder i denne uge UGe 42-43 Indkøbsliste QR-koden for Ugepakken inderholder i denne uge 600 gram friskhakket oksefars 1 kilo tykkamsteg 800 gram kalkungyros 4 stk. store jægerfugle 1 stk citron 1 stk rødløg 9 stk alm løg

Læs mere

Sund mad i børnehaver børnehaver i bevægelse Madpakkebog

Sund mad i børnehaver børnehaver i bevægelse Madpakkebog Sund mad i børnehaver børnehaver i bevægelse Madpakkebog Velkommen til Sund mad i børnehaver børnehaver i bevægelses Madpakkebog Madpakkebogen er blevet til i forbindelse med opbygningen af konceptet Sund

Læs mere

OPSKRIFTER OKSEKØDSTÆRTE. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 39 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER OKSEKØDSTÆRTE. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 39 MESTERSLAGTERENS OKSEKØDSTÆRTE 600 g oksekød 1-2 løg, i skiver 1-2 peberfrugter 1 lille ds. koncentreret tomatpuré 1 dl. vand salt, peber, merian 2 fed hvidløg 5 pl. Butterdej ca. 5 tomater 100-150 g reven ost. Svits løgene

Læs mere

OPSKRIFTER SKINKEGRYDE MED TOMAT OG PAPRIKA. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 17 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER SKINKEGRYDE MED TOMAT OG PAPRIKA. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 17 MESTERSLAGTERENS SKINKEGRYDE MED TOMAT OG PAPRIKA 600 g skinkekød i tern ½ tsk. smør 1 dåse koncentreret tomatpuré 1 knust fed hvidløg 1 tsk. tørret timian 1 spsk. paprika ½ liter bouillon 5 gulerødder i skrå skiver (ca.

Læs mere

8 retter med Lene hansson - alle i en sund og en slank version Lene Hansson har lavet 8 opskrifter i to versioner - en sund og en slank

8 retter med Lene hansson - alle i en sund og en slank version Lene Hansson har lavet 8 opskrifter i to versioner - en sund og en slank 8 retter med Lene hansson - alle i en sund og en slank version Lene Hansson har lavet 8 opskrifter i to versioner - en sund og en slank Af Lene Hansson Foto: Andreas Beck og Camilla Rønde, oktober 2012

Læs mere

Pastagryde med feta. Pasta med kalkun og tomat. 1. Smelt smørret i en gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits løg og hvidløg i 1 min.

Pastagryde med feta. Pasta med kalkun og tomat. 1. Smelt smørret i en gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits løg og hvidløg i 1 min. Pastagryde med feta 1. Fetaosten skæres i tern. 2. Løgene skæres i tern og svitses i en gryde i olien. Pasta med kalkun og tomat 1. Smelt smørret i en gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits

Læs mere

Madplan Juli 1. Madværkstedets. Flanksteak med timian kartofler og tomatsalat. Fisk i fad med fennikel salat

Madplan Juli 1. Madværkstedets. Flanksteak med timian kartofler og tomatsalat. Fisk i fad med fennikel salat Madværkstedets Juli 1 Fisk i fad med fennikel salat Flanksteak med timian kartofler og tomatsalat Utraditionel kyllinge tærte med frisk salat Juli 1 Dag 1 Fisk i fad med fennikelsalat Dag 2 Flanksteak

Læs mere

BURGER MED FRITTER. 1 Portion

BURGER MED FRITTER. 1 Portion DRENGERØVSMAD BURGER MED FRITTER 1 Portion Ingredienser 1 bagekartoffel (125 g) 1 tsk. olie (5g) 100 g hakket oksekød Salt, peber 1 skive ost 30+ 1 stor fuldkornsburgerbolle Sennep Ketchup 2 sprøde salat

Læs mere