2. En knallert må i Danmark køre 30 km/t. Hvordan er Dæmonens hastighed i toppen af loopet, i forhold til en knallert, der kører 30 km/t.?

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "2. En knallert må i Danmark køre 30 km/t. Hvordan er Dæmonens hastighed i toppen af loopet, i forhold til en knallert, der kører 30 km/t.?"

Transkript

1 Inspirationsark 1. I Tivoli kan du lave et forsøg, hvor du får lov til at tage et plastikglas med lidt vand med op i Det gyldne Tårn. Hvad tror du der sker med vandet, når du bliver trukket ned mod jorden? a. Vandet bliver i glasset hele vejen ned b. Vandet ryger ud af glasset, og falder ned mod jorden ved hjælp af tyngdekraften c. Vandet ryger ud af glasset, og bliver oppe i luften 2. En knallert må i Danmark køre 30 km/t. Hvordan er Dæmonens hastighed i toppen af loopet, i forhold til en knallert, der kører 30 km/t.? a. Hurtigere b. Den samme c. Langsommere 3. Hvilken forlystelse bruger mest energi på en enkelt tur? a. Monsunen b. Rutschebanen c. Ballongyngerne 4. I Tivoli skal du undersøge højderne af forskellige konstruktioner, ved hjælp af en smartphone (husk at downloade og afprøve programmet, inden du tager i Tivoli). Hvilken konstruktion tror du er højest? a. Rådhustårnet på Københavns Rådhus b. Det Gyldne Tårn c. Himmelskibet. 5. Hvad sker der med ens vægt, når man tager en tur i Ballongyngerne? a. Den vil være den samme på hele turen b. Den vil stige c. Den vil både stige og falde

2 Observationsark Det Gyldne Tårn Hø j t a t fl yve dy bt a t fa l de Forlystelse: Det Gyldne Tårn Start Du får lov til at tage et plastglas med lidt vand med op i Det gyldne Tårn. Du skal holde rigtig godt fast i glasset, så du ikke taber det. Hold øje med vandet på hele turen (både på vej op, når du er helt oppe og på vej ned) og besvar efterfølgende nedenstående spørgsmål: Hvad skete det med vandet, da du kørte op i Det Gyldne Tårn? Hvad skete der med vandet, da du nåede toppen? Hvad skete der med vandet, da du begyndte at falde ned? Hvornår følte du dig tungest? Hvornår følte du dig lettest?

3 Efterbehandlingsark A Det Gyldne tårn Hø j t a t fl yve dy bt a t fa l de 1. Hvad skete der med vandet i glasset på vej op? Beskriv og/eller tegn 2. Hvad skete der med vandet, da I hang deroppe? Beskriv og/eller tegn 3. Hvad skete der med vandet i glasset på vej ned? Beskriv og/eller tegn 4. Kan du give en naturfaglig forklaring? 5. Hvor på turen følte du dig tungest? 6. Hvorfor var det lige her du følte dig tungest? Din påvirkning her var 4 g. Det vil sige, at du blev påvirket med en kraft, der er 4 gange så stor som tyngdekraften. Din vægt her føltes derfor, som om den var 4 gange så stor. 7. Hvor følte du dig lettest 8. Hvorfor var det lige her?

4 Efterbehandlingsark A1 Det Gyldne tårn Hø j t a t fl yve dy bt a t fa l de Regn med tyngdeacceleration Det gyldne Tårn er i alt 63 meter højt. Når man falder ned er vognen primært påvirket af tyngdekraften( det frie fald ) over ca. 55 meter. Det er ikke et egentligt frit fald, men det nærmeste, vi kan komme på frit fald her i Tivoli. Vognen falder altså ikke mod jorden, men bliver i stedet trukket ned mod jorden med en kraft, der svarer til 1,5 gange tyngdekraften, hvilket giver jer en acceleration, der er 50 % større end tyngdeaccelerationen. Hvis vognen kun er påvirket af tyngdekraften, vil den falde hurtigere og hurtigere, den accelererer, farten stiger hele tiden. Den acceleration kalder man tyngdeacceleration. Tyngdeaccelerationen ved Jordens overflade kaldes g. 1 g er altså det, vi alle sammen påvirkes af, når vi går rundt på Jorden. 1 g = 9,8 m/s 2 Opgaver: 1. Udregn hvor lang tid et frit fald på 55 meter tager ved hjælp af formlen: s = ½g *t 2 s = strækningen målt i meter g = tyngdeaccelerationen på 9,8 m/s 2 t = tiden i sekunder 2. Udregn hvor stor en fart vognen kan få ved hjælp af formlen: v = g * t v = farten målt i meter pr sekund. 3. Lav udregningerne i spørgsmål 1 og 2 igen, men sæt g = 14,7 m/s 2 (9,8 * 1,5)

5 Efterbehandlingsark A2 Det Gyldne tårn Hø j t a t fl yve dy bt a t fa l de Sådan kunne en graf fra en datalogger se ud efter en tur i Det gyldne Tårn: Graf over g-påvirkning Graf over højde og tid Spørgsmål til graf over højde og tid. 1. Hvor lang tid tager opstigningen? 2. Hvor lang tid sidder man oppe og venter på faldet? 3. Hvor langt falder man? 4. Hvor lang tid tager faldet? 5. Hvor mange fjedrende hop udfører vognen? 6. Energi oppe er det potentiel eller kinetisk energi? 7. Med hvilken fart foregår opstigningen? Spørgsmål til graf over g-påvirkning. 8. Er der nogen steder på turen, hvor man er vægtløs? 9. Hvor meget vejer du, første gang du opbremses? Vægt-fortolkning af grafen: 1-tallet på y-aksen svarer til, at man vejer det man plejer. 2-tallet svarer til, at man vejer det dobbelte. 0 svarer til, at man er vægtløs.

6 Observationsark Høj fart i Tivoli Ho l d go dt fa st! Forlystelser: Dæmonen, Akvariet, Ballongyngen, Odinexpressen og Veteranbilerne. I denne opgave skal I arbejde med fartmåling og udregning af hastighed. I skal måle tiden for hinanden. Mens den ene tager en tur i forlystelsen, tager den anden tid, og jeres målinger noterer I i skemaet på næste side. I Akvariet er de afstande, I skal bruge afsat lige nede foran akvariet. I skal tage tid på en guldmakrel og en haj. I kan også tage tid på nogle af de andre fisk. Der er plads i skemaet til tidsmålinger på flere fisk. Ved Veteranbilerne er der lavet tydelige afmærkninger, der viser de afstande i meter, I skal bruge for at kunne udregne farten. Ved Odinexpressen skal I tage tid på en hel omgang. Den kører tre omgange i alt, I skal tage tid på den anden runde. I Ballongyngen måler I, hvor lang tid det tager for en gynge at køre hele vejen rundt. Mål ikke på den første omgang, da den stopper for at sætte folk af. I Dæmonen tager I tid mellem de to holdere i toppen af loopet, fra A til B. Tegning af toppen af Dæmonens loop

7 Observationsark Høj fart i Tivoli Ho l d go dt fa st! Forlystelse: Afstand Tid Dæmonen 15 m Odinexpressen 2. runde 548 m Veteranbilerne 5 m Ballongyngen? m Haj 5 m Guldmakrel 5 m 5 m 5 m Guldmakrel: I nærheden af Linie 8 s stoppested er der afsat 5 m. Her kan I også prøve at tage tid på, hvor hurtigt I kan løbe eller gå 5 m. Det kan I også skrive ind i skemaet.

8 Efterbehandlingsark A Høj fart i Tivoli Ho l d go dt fa st! Her skal I beregne hastigheden for de forlystelser, I prøvede I Tivoli. Hastigheden skal beregnes ved hjælp af denne formel: v = s/t v = hastighed s = meter t = tid i sekunder Hvad måles farten i? Hvordan omregner I fra m/s (meter i sekundet) til km/t (km i timen)? Hvad var jeres hastighed, da I kørte i forlystelserne?: Forlystelse: Afstand Tid Fart i m/s Fart i km/t Dæmonen Odinexpressen 2. runde Veteranbilerne Haj Guldmakrel Diameteren (d) på Ballongyngen er 15 m. Hvor lang er en tur rundt i Ballongyngen, når formlen for omkredsen på en cirkel er π*d? Beregn hastigheden du kørte med i Ballongyngen: Forlystelse: Afstand Tid Fart i m/s Fart i km/t Ballongyngen

9 Observationsark Stor vægt i Tivoli Hva d ve j e r du i T ivo l i? Forlystelser: Ballongyngen og Rutschebanen Ballongynge n Til denne opgave skal I låne en vægt af den kontrollør, der står ved Ballongyngen. Vær opmærksom på, at der kun er et begrænset antal vægte, så det kan godt være I kommer til at vente lidt. Der behøver kun være en af jer, der prøver at sidde på vægten, mens Ballongyngen kører rundt. Det er vigtigt, at den der sidder på vægten, kan aflæse vægten mellem benene. I vil nu kunne se, at der er forskel på hvad vægten viser, når Ballongyngen kører rundt. Opgaver: 1. Hvornår er vægten størst og hvad er vægten? 2. Hvornår er vægten mindst og hvad er vægten? Rutschebanen Det er ikke muligt at have en vægt med i Rutschebanen. Derfor skal I svare ud fra den viden, I har fået fra turen i Ballongyngen. Prøv en tur i Rutschebanen og vær opmærksom på, hvornår I føler jer henholdsvis tunge og lette. Udfyld derefter nedenstående skema. 1. Hvis du sad på en badevægt i Rutschebanen, hvad vil du så tro, at den ville vise i følgende positioner(sæt kryds) Position Opturen starter Vægt Din normale vægt Mere end din normale vægt Mindre end din normale vægt Du kører med konstant fart på toppen Du er på vej ned Du er i bunden af en dal Du kører opad igen fra en dal

10 Efterbehandlingsark A1 Stor vægt i Tivoli Hva d ve j e r du i T ivo l i? Ballongyngen Det kan være rigtig svært at aflæse den præcise vægt i Ballongyngen. Dels bevæger den sig hele tiden, og måske havde du ind imellem fødderne på gulvet, hvilket kan påvirke vægten. Men observationerne er dog præcise nok til, at I sagtens kan lave nedenstående beregninger. 1. Hvor stor forskel var der på den største og mindste vægt? Hvis du tager det halve af denne forskel og ligger det til den mindste vægt, får du det, vi her vil kalde din normale vægt. 2. Hvad vil din normale vægt være? 3. Hvor mange procent er din højeste vægt større end din normale vægt? Hvis din største vægt var 50 % større end den normale vægt, svarer det til, at du havde været udsat for en g-påvirkning på 1,5 g. Hvis din vægt var 75 % større svarer det til, at du havde været udsat for en g-påvirkning på 1,75 g. G = tyngdeaccelerationen ved Jordens overflade. 1 g er altså det, vi alle sammen påvirkes af, når vi går rundt på Jorden. 1 g = 9,8 m/s 2 4. Hvor stor en g-påvirkning var du udsat for i Ballongyngen, der hvor vægten var størst? 5. Hvilken g-påvirkning var du udsat for i Ballongyngen, der hvor vægten var mindst?

11 Graf over g-påvirkning og tid Graf over højde og tid Rutschebanen Ovenfor er der vist to grafer for Rutschebanen. Den første grafs y-akse viser, hvor mange g du påvirkes af og dermed også, hvor mange gange du vejer mere eller mindre end din normale vægt. X- aksen viser tiden. Den anden grafs y-akse viser højden på Rutschebanen og x-aksen viser, ligesom på den anden graf, tiden.

12 Efterbehandlingsark A2 Stor vægt i Tivoli Hva d ve j e r du i T ivo l i? Rutschebanen Opgaver til grafen over højde og tid 6. Hvor høj er den første bakke? 7. Hvor lang tid tager turen op til bakkens top fra starten af bakken? 8. Hvor mange bakker er der på turen? Opgaver til grafen over g-påvirkning og tid 9. Er der nogen steder på turen, hvor du er vægtløs? 10. Når du er vægtløs, er du så på vej op af en bakke eller ned? 11. Hvis du sad på en vægt, på hvilke tidspunkter ville du så veje mest? Vægt-fortolkning af y-aksen: 2-tallet svarer til, at man vejer det dobbelte. 1-tallet på y-aksen svarer til, at man vejer det, man plejer. 0 svarer til, at man er vægtløs.

13 Observationsark 1 Fysikstart i Tivoli Hva d k a n v i o g så f in de p å? Forlystelser: Linie 8, Odinexpressen, Det Gyldne Tårn, Ballongyngen, Radiobilerne og Dyrekarrusellen Fart Når du bevæger dig, har du en fart. Farten kan være lille (når du går), lidt større (når du løber) og være stor, når du fx kører ned ad bakken i Rutschebanen. Fart måles i meter i sekundet (m/s) eller i hverdagen km/t (kilometer i timen). Acceleration Acceleration er, når farten bliver større, mindre eller ændrer retning. Når du går rundt i Tivoli, har du en fart. Hvis du begynder at løbe, bliver din fart større, fordi du har haft en positiv acceleration. Hvis du begynder at gå igen, bliver din fart mindre, fordi du har haft en negativ acceleration. Positiv acceleration betyder, at du bevæger dig hurtigere. Negativ acceleration betyder, at du bevæger dig langsommere. Fart og acceleration kan opleves i tre retninger. Frem, op eller til siden. Som vist på tegningen: Udstyr Det er en god ide, at tage billeder af de forskellige forlystelser I prøver, så medbring din mobil eller et kamera.

14 Observationsark 2 Linie 8 Tag først en tur med Linie 8. Hold hånden foran dig, som vist på tegningen, når du tager turen. Sæt efter turen kryds i de retninger, du oplevede fart og acceleration. Jeg oplevede: Frem Op Til siden Fart Acceleration Odinexpressen Tag en tur i Odinexpressen. Hold hånden foran dig, som vist på tegningen, når du tager turen. Sæt efter turen kryds i de retninger, du oplevede fart og acceleration. Jeg oplevede: Frem Op Til siden Fart Acceleration Det Gyldne Tårn Tag en tur i Det gyldne Tårn. Hold hånden foran dig, som vist på tegningen, når du tager turen. Sæt efter turen kryds i de retninger, du oplevede fart og acceleration. Jeg oplevede: Frem Op Til siden Fart Acceleration

15 Observationsark 3 Fysikstart i Tivoli Hva d k a n v i o g så f in de p å? Ballongyngen Tag en tur i Ballongyngen. Hold hånden foran dig, som vist på tegningen. Sæt efter turen kryds i de retninger, du oplevede fart og acceleration. Jeg oplevede: Frem Op Til siden Fart Acceleration Radiobilerne Tag en tur i Radiobilerne. Forestil dig, at du holder hånden foran dig, som vist på tegningen. Sæt efter turen kryds i de retninger, du oplevede fart og acceleration. Jeg oplevede: Frem Op Til siden Fart Acceleration Dyrekarrusellen Du skal nu tage en tur i Dyrekarrusellen. Hold pendulet foran dig. Når turen starter, sætter du pendulet i gang. Forestil dig, at du holder hånden foran dig, som vist på tegningen. Når turen er slut, sætter du kryds i de retninger, du og pendulet oplevede fart og acceleration. Jeg oplevede: Fart Frem Op Til siden Acceleration Hvad med dit pendul? Pendulet oplevede: Fart Frem Op Til siden Acceleration

16 Efterbehandlingsark 1 Fysikstart i Tivoli Hva d k a n v i o g så f in de p å? Du skal lave en fysikbog, og den skal du lave som en tegneserie. Dine resultater fra Tivoli skal sættes ind i tegneserien. Du skal lave én tegneserieside til hver af de forlystelser, du har prøvet. Ved hjælp af de billeder du har taget i Tivoli, skal du beskrive, hvad du har observeret. Du kan også vælge, at tegne det i stedet for at indsætte billeder. Teksten skal fortælle om de fysiske ting, du oplevede. Blev din fart større eller mindre? Hvilken acceleration var du udsat for? Her er et eksempel:

17 Observationsark Trigonometri i Tivoli Sk o l e n 2 + Tivo l i 2 = S JOV Forlystelser: Himmelskibet og Det Gyldne Tårn I skal i denne opgave regne jer frem til højderne på forskellige forlystelser i Tivoli samt Københavns Rådhus, som ligger lige ved siden af Tivoli. I skal, i jeres gruppe, bruge mindst en smartphone, hvor der er downloadet en vinkelmåler applikation. Applikationen kan måle de ting, I skal undersøge. Der findes mange forskellige versioner af app en, som kan bruges. Så gå på opdagelse i Ovi Store, Android Market eller Apples App Store, eller find nedenstående eksempler: Sådan gør I Forskellige steder i Tivoli er der sat skilte op, hvorpå I kan se afstanden til det, I skal måle. Der står skilte ved Glassalen, ved H. C. Andersen Slottet og Monsunen. Start med at skrive afstandene til de forlystelser, I kan se ind i skemaet på næste side. Derefter skal I ved hjælp af vinkelmåleren i app en måle vinkelen til det punkt på forlystelsen, I skal beregne højden af. Sigt hen over siden og toppen af din mobiltelefon, og få en kammerat til at aflæse resultatet. Se tegningen her til højre. Skriv dette ind i skemaet. Vær opmærksom på, at det ikke alle tre steder er muligt at se hele forlystelsen, men det vil fremgå af skemaerne, hvilke målinger I skal foretage.

18 Indsæt jeres målinger i nedenstående skemaer: Målt ved H.C. Andersen Slottet Forlystelse Afstand Vinkel Toppen af Himmelskibet Toppen af Det Gyldne Tårn 1 Toppen af Københavns Rådhus Målt ved Monsunen Forlystelse Afstand Vinkel Toppen af Himmelskibet Toppen af Det Gyldne Tårn 1 Bunden af Det Gyldne Tårn 2 Toppen af Københavns Rådhus Målt ved Glassalen Forlystelse Afstand Vinkel Toppen af Himmelskibet Toppen af Københavns Rådhus skimtes mellem træerne I har nu de oplysninger, I skal bruge, og kan gå videre. 1) Med Toppen af det Gyldne tårn menes der, hvor stolene er, når de er højest oppe. 2) Med Bunden af det gyldne tårn menes det sted, hvor stolene stopper efter det første fald, og begynder at køre op igen

19 Efterbehandlingsark A Trigonometri i Tivoli Sk o l e n 2 + Tivo l i 2 = S JOV Du kan nu regne højden ud ved hjælp af denne formel: h = tan v * a Skriv dine observationer og resultater ind i dette skema Forlystelse Afstand (a) Vinkel (v) Højden (h) Toppen af Himmelskibet Toppen af Det gyldne Tårn Bunden af det gyldne Tårn Toppen af Københavns Rådhus Højden af Himmelskibet er 80 m. 1. Er det den højde, du har regnet dig frem til? 2. Hvis det ikke er den højde, du har regnet dig frem til, hvad kan det så skyldes? 3. Hvor langt er det første fald i Det gyldne Tårn? 4. Passer det resultat du har fået med kurven fra Det gyldne Tårn herunder?

20 Observationsark Energi forbrug i Tivoli Hvad bruger vi? Start På disse forlystelser kan du måle energiforbruget mens forlystelsen kører: Forlystelse kwh før din tur kwh efter din tur Forskel i kwh Odinexpressen Monsunen Ballongyngen Himmelskibet 1. Skriv hvor mange kwh tælleren der står på forlystelsen lige før din tur starter 2. Prøv forlystelsen 3. Når turen er færdig aflæses kwh tælleren for forlystelsen igen

21 Efterbehandlingsark B Energi forbrug i Tivoli Hvad bruger vi? Her en oversigt over nogle el-forbrugende maskiner, som mange af jer har hjemme: Maskine Gennemsnitlig normalforbrug i et hjem på ét år, målt i kwh DVD inkl. standby 21 Elkedel 64 Fryseskab ca. 170 liter, ny 288 Hårtørrer 46 Kaffemaskine (2 liter/dag) 69 Komfur, induktionskogeplader inkl. standby * 215 Komfur, keramiske plader inkl. standby * 223 Køle-/fryseskab ca liter ny * 335 Køleskab m. boks ca liter ny * 226 Lys, glødelampe 44 Lys, halogenlampe 22 Lys, sparelampe 12 Mikrobølgeovn inkl. standby * 44 Opvaskemaskine 55 C ny 352 PC, bærbar 20 Stereoanlæg 110 Støvsuger 83 TV, farve 28'' 179 Tørretumbler, omdrejninger, ny 421 Når der produceres el-energi fra kul, olie eller gas kommer der CO 2 ud i atmosfæren. 429 gram CO 2 hver gang du bruger 1 kwh fra et almindeligt kraftværk. Tivoli får elenergien til forlystelserne fra vindmøller. Der kommer ikke CO 2 ud i atmosfæren, når man får sin el-energi fra vindmøller.

22 Efterbehandlingsark B Energi forbrug i Tivoli Hvad bruger vi? 1.Hvor mange kwh brugte I, da I kørte i Monsunen? 2.Hvad er årsforbruget til en hårtørrer? 3.Hvor mange ture kan du tage i Monsunen sammenlignet med det årsforbrug, der er til en hårtørrer? 4.Hvor meget CO2 kommer ud i atmosfæren ved et normalt hårtørrerforbrug? 5.Hvor mange kwh brugte I, da I kørte i Himmelskibet? 6.Hvor mange ture kan du tage for det årsforbrug, der er til et køleskab? 7.Hvor mange kwh brugte I, da I kørte i Ballongyngen? 8.Hvor mange ture kan du tage for det årsforbrug, der svarer til en DVD? 9.Hvor mange kwh brugte I, da I kørte i Odinekspressen? 10. Hvor mange liter kaffe pr. dag kan du brygge for den samme mængde energi? 11. Hvor mange kwh brugte I, da I kørte i Monsunen? 12. Hvor mange ture kan du tage for det årsforbrug, der er til en tørretumbler?

23 Efterbehandlingsark A Energi forbrug i Tivoli Hvad bruger vi? Dæmonen 1. Hvor i Dæmonen er din energi størst? 2. Sæt et A på tegningen hvor din energi er størst. 3. Sæt et P der hvor din potentielle energi er størst. 4. Sæt et K der, hvor du oplevede at din kinetiske energi var størst.

24 Efterbehandlingsark A Energi forbrug i Tivoli Hvad bruger vi? Kig på datalogger kurven herunder, den er fra en tur i Dæmonen: h h 5. Sæt et A på kurven (figur h) der, hvor din energi er størst. 6. Sæt et P der, hvor din potentielle energi er størst på kurven (figur h) 7. Sæt et K der, hvor du oplevede at din kinetiske energi var størst (figur h) 8. Hvad kan man sige at der sker med den potentielle energi på turen? 9. Hvilken af de forlystelser, du prøvede, brugte mindst og mest energi? Hvorfor er der denne forskel?

25 Her finder du de steder, hvor du skal løse opgaver: Det Gyldne Tårn Trigonometri Høj fart Energi Stor vægt Fysikstart ELEVARK FAGLIGE DAGE FOR KLASSE

I vil kunne se at der er en forskel på jeres vægt når Ballongyngen kører rundt. 1. Hvornår er vægten størst og hvad er vægten?

I vil kunne se at der er en forskel på jeres vægt når Ballongyngen kører rundt. 1. Hvornår er vægten størst og hvad er vægten? Observationsark Forlystelser: Ballongyngen og Rutschebanen Ballongynge opgave Til denne opgave kan i låne en vægt af den kontrollør der står ved Ballongyngen. En af jer skal sidde på vægten mens Ballongyngen

Læs mere

1. Hvor lang tid tager det at blive trukket op til højden 20 m?

1. Hvor lang tid tager det at blive trukket op til højden 20 m? Efterbehandlingsark 1 Nedenfor er vist to grafer for bevægelsen i. Den første graf viser, hvor mange gange du vejer mere eller mindre end din normale vægt. Den anden graf viser højden. Spørgsmål til grafen

Læs mere

Rutschebanen - Fart og matematik med Havens mest populære forlystelse

Rutschebanen - Fart og matematik med Havens mest populære forlystelse Opgaveark Forlystelser: Medbring: Målebånd Da har rund fødselsdag i år, synes vi, den skulle have en opgave helt for sig selv. Det første spørgsmål er derfor også: Hvor gammel bliver i år?. Nu skal I prøve

Læs mere

Hvor hurtigt kan du køre?

Hvor hurtigt kan du køre? Fart Hvor hurtigt kan du køre? I skal nu lave beregninger over jeres testresultater. I skal bruge jeres testark og ternet papir. Mine resultater Du skal beregne gennemsnittet af dine egne tider. Hvilket

Læs mere

Naturvidenskabeligt grundforløb

Naturvidenskabeligt grundforløb Før besøget i Tivoli De fysiologiske virkninger af g-kræfter. Spørgsmål der skal besvares: Hvorfor er blodtrykket større i fødderne større end blodtrykket i hovedet? Hvorfor øges pulsen, når man rejser

Læs mere

DET GYLDNE TÅRN. Men i Danmark er vi tøsedrenge sammenlignet med udlandet. Her er vores bud på en Top 6 (2010) over verdens vildeste forlystelser:

DET GYLDNE TÅRN. Men i Danmark er vi tøsedrenge sammenlignet med udlandet. Her er vores bud på en Top 6 (2010) over verdens vildeste forlystelser: DET GYLDNE TÅRN En forlystelse, der er så høj som Det gyldne Tårn, er meget grænseoverskridende for mange mennesker. Det handler ikke kun om den kraft man udsættes for, og hvad den gør ved kroppen. Det

Læs mere

Lærerorientering til opgaver pa Bakken og i Dyrehaven:

Lærerorientering til opgaver pa Bakken og i Dyrehaven: Lærerorientering til opgaver pa Bakken og i Dyrehaven: Opgaverne er alle bygget op efter samme koncept; eleverne laver observationer i Dyrehaven og på Bakken og bruger derefter observationerne til at lave

Læs mere

Puls og g-påvirkning. Efterbehandlingsark 1. Hjertet som en pumpe. Begreber: Sammenhæng mellem begreberne: Opgave 1. Opgave 2

Puls og g-påvirkning. Efterbehandlingsark 1. Hjertet som en pumpe. Begreber: Sammenhæng mellem begreberne: Opgave 1. Opgave 2 Efterbehandlingsark 1 Hjertet som en pumpe Begreber: Puls = hjertets frekvens = antal slag pr. minut Slagvolumen = volumen af det blod, der pumpes ud ved hvert hjerteslag Minutvolumen = volumen af det

Læs mere

Rutschebanen Udvidet - Fart og matematik med Havens mest populære forlystelse

Rutschebanen Udvidet - Fart og matematik med Havens mest populære forlystelse Opgaveark Forlystelser: Rutschebanen Da Rutschebanen både er den ældste og mest populære forlystelse i Haven, synes vi, den skulle have en opgave helt for sig selv. Det første spørgsmål er: Hvor gammel

Læs mere

Fire Fantastiske Fisk

Fire Fantastiske Fisk Opgaveark 1 Opgaven skal løses i Akvariet. BEMÆRK: Akvariet åbner først kl. 12:30. Ind imellem er der helt lukket for opgaveløsning, fordi akvariet bliver brugt til andre ting. Er det slet ikke muligt

Læs mere

Dynamik. 1. Kræfter i ligevægt. Overvejelser over kræfter i ligevægt er meget vigtige i den moderne fysik.

Dynamik. 1. Kræfter i ligevægt. Overvejelser over kræfter i ligevægt er meget vigtige i den moderne fysik. M4 Dynamik 1. Kræfter i ligevægt Overvejelser over kræfter i ligevægt er meget vigtige i den moderne fysik. Fx har nøglen til forståelsen af hvad der foregår i det indre af en stjerne været betragtninger

Læs mere

Vikar-Guide. 1. Fælles gennemgang: Vikarguiden findes på side 5. 2. Efter fælles gennemgang: Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.

Vikar-Guide. 1. Fælles gennemgang: Vikarguiden findes på side 5. 2. Efter fælles gennemgang: Venlig hilsen holdet bag Vikartimen. Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Fysik/Kemi 7. klasse Reaktionstid 1. Fælles gennemgang: Vikarguiden findes på side 5. 2. Efter fælles gennemgang: Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk Hjælp os med

Læs mere

Kapitel 3 Lineære sammenhænge

Kapitel 3 Lineære sammenhænge Matematik C (må anvendes på Ørestad Gymnasium) Lineære sammenhænge Det sker tit, at man har flere variable, der beskriver en situation, og at der en sammenhæng mellem de variable. Enhver formel er faktisk

Læs mere

Lineære sammenhænge. Udgave 2. 2009 Karsten Juul

Lineære sammenhænge. Udgave 2. 2009 Karsten Juul Lineære sammenhænge Udgave 2 y = 0,5x 2,5 2009 Karsten Juul Dette hæfte er en fortsættelse af hæftet "Variabelsammenhænge, 2. udgave 2009". Indhold 1. Lineære sammenhænge, ligning og graf... 1 2. Lineær

Læs mere

Fire Fantastiske Fisk

Fire Fantastiske Fisk Opgaveark 1 Opgaven skal løses i Akvariet. BEMÆRK: Akvariet kan ind imellem være lukket for opgaveløsning, spørg hvornår de åbner. Er det slet ikke muligt at komme i akvariet, må I springe opgaven over.

Læs mere

Matematik i Tivoli - Plus

Matematik i Tivoli - Plus Matematik i Tivoli - Plus Vigtigt! Medbring hjemmefra: Tusser/farveblyanter i 4 forskellige farver Opgave 1. Kulørte lamper Der er altid blevet gjort meget ud af at skabe en særlig stemning i Tivoli. Noget

Læs mere

KAN MAN SE VINDEN? HVAD ER VIND? LUFTTRYK VI MÅLER LUFTTRYKKET

KAN MAN SE VINDEN? HVAD ER VIND? LUFTTRYK VI MÅLER LUFTTRYKKET KAN MAN SE VINDEN? HVAD ER VIND? For at svare på spørgsmålet om, hvad vind er, så skal vi vide noget om luft. I alle stoffer er molekylerne i stadig bevægelse. I faste stoffer ligger de tæt og bevæger

Læs mere

fs10 1 Jordvarme 2 Solenergi 3 Elpærer 4 Vindmøller 5 Papirfoldning Matematik 10.-klasseprøven Maj 2013

fs10 1 Jordvarme 2 Solenergi 3 Elpærer 4 Vindmøller 5 Papirfoldning Matematik 10.-klasseprøven Maj 2013 fs0 0.-klasseprøven Matematik Maj 0 Et svarark er vedlagt som bilag til dette opgavesæt Jordvarme Solenergi Elpærer Vindmøller Papirfoldning Jordvarme På familien Petersens grund er et jordstykke, der

Læs mere

Nr. Hvornår Hvor mange år siden: 1 Du startede i skole 2 Du blev født 3 1982 4 Statsministerens fødselsår. (1966)

Nr. Hvornår Hvor mange år siden: 1 Du startede i skole 2 Du blev født 3 1982 4 Statsministerens fødselsår. (1966) Observationer fra Dyrehaven & Bakken Dyrehaven: Hvis I kommer med tog til Klampenborg station, kan I evt. starte med at tage et smut forbi skovhuggeregetræet. Det står ca. 150 m. fra stationen, på vej

Læs mere

Apparatur: 1 EV3 startkasse, målebånd, sort bred lærredstape, oplader, kan benyttes som passer, kridt, plader til at lave bakker med, niveauborde.

Apparatur: 1 EV3 startkasse, målebånd, sort bred lærredstape, oplader, kan benyttes som passer, kridt, plader til at lave bakker med, niveauborde. Lego Mindstorms Education EV3 Projektarbejde med Lego Mindstorms version EV3. til Windows 7og 8 og Mac Apparatur: 1 EV3 startkasse, målebånd, sort bred lærredstape, oplader, kan benyttes som passer, kridt,

Læs mere

Eksponentielle sammenhænge

Eksponentielle sammenhænge Eksponentielle sammenhænge Udgave 009 Karsten Juul Dette hæfte er en fortsættelse af hæftet "Lineære sammenhænge, udgave 009" Indhold 1 Eksponentielle sammenhænge, ligning og graf 1 Procent 7 3 Hvad fortæller

Læs mere

KONTROLBOG TIL AFLÆSNING AF EL APPARATER

KONTROLBOG TIL AFLÆSNING AF EL APPARATER KONTROLBOG TIL AFLÆSNING AF EL APPARATER INDLEDNING Gode el vaner er den direkte vej til lavere el regning og renere miljø. Langt de fleste familier kan skære 10 % af forbruget væk uden at sænke komforten.

Læs mere

Arbejdet på kuglens massemidtpunkt, langs x-aksen, er lig med den resulterende kraft gange strækningen:

Arbejdet på kuglens massemidtpunkt, langs x-aksen, er lig med den resulterende kraft gange strækningen: Forsøgsopstilling: En kugle ligger mellem to skinner, og ruller ned af den. Vi måler ved hjælp af sensorer kuglens hastighed og tid ved forskellige afstand på rampen. Vi måler kuglens radius (R), radius

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Danmarks Tekniske Universitet Side 1 af 9 sider Skriftlig prøve, torsdag den 24. maj, 2007, kl. 9:00-13:00 Kursus navn: Fysik 1 Kursus nr. 10022 Tilladte hjælpemidler: Alle hjælpemidler er tilladt. "Vægtning":

Læs mere

grafer og funktioner trin 1 brikkerne til regning & matematik preben bernitt

grafer og funktioner trin 1 brikkerne til regning & matematik preben bernitt brikkerne til regning & matematik grafer og funktioner trin 1 preben bernitt brikkerne til regning & matematik grafer og funktioner, trin 1 ISBN: 978-87-92488-11-4 1. Udgave som E-bog 2003 by bernitt-matematik.dk

Læs mere

Potensfunktioner og dobbeltlogaritmisk papir

Potensfunktioner og dobbeltlogaritmisk papir 1 Potensfunktioner og dobbeltlogaritmisk papir OBS: til skriftlig eksamen skal du kun kunne aflæse på en graf, der allerede er indtegnet på dobbeltlogaritmisk papir. Du kan ikke komme ud for at skulle

Læs mere

Eksamen HFC 4. juni 2012

Eksamen HFC 4. juni 2012 Sponsoreret til af en dygtig elev Eksamen HFC 4. juni 2012 Opgave 1) Ligningen løses for K_0 vha. CAS-værktøjet WordMat. Der blev indsat 50.000 kroner på kontoen. b) Ligningen løses for r vha. CAS-værktøjet

Læs mere

Løsningsforslag til fysik A eksamenssæt, 23. maj 2008

Løsningsforslag til fysik A eksamenssæt, 23. maj 2008 Løsningsforslag til fysik A eksamenssæt, 23. maj 2008 Kristian Jerslev 22. marts 2009 Geotermisk anlæg Det geotermiske anlæg Nesjavellir leverer varme til forbrugerne med effekten 300MW og elektrisk energi

Læs mere

I denne opgave arbejder vi med følgende matematiske begreber:

I denne opgave arbejder vi med følgende matematiske begreber: I denne opgave arbejder vi med følgende matematiske begreber: En meter: 1 m. En kvadratmeter: 1 m. 1 m 2 1 m. En kubikmeter: 1 m 3 Radius-beregning af træet Find omkredsen af træet, mål i brysthøjde. Ca.

Læs mere

Excel tutorial om lineær regression

Excel tutorial om lineær regression Excel tutorial om lineær regression I denne tutorial skal du lære at foretage lineær regression i Microsoft Excel 2007. Det forudsættes, at læseren har været igennem det indledende om lineære funktioner.

Læs mere

Kasteparabler i din idræt øvelse 1

Kasteparabler i din idræt øvelse 1 Kasteparabler i din idræt øvelse 1 Vi vil i denne første øvelse arbejde med skrå kast i din idræt. Du skal lave en optagelse af et hop, kast, spark eller slag af en person eller genstand. Herefter skal

Læs mere

Hårde nanokrystallinske materialer

Hårde nanokrystallinske materialer Hårde nanokrystallinske materialer SMÅ FORSØG OG OPGAVER Side 54-59 i hæftet Tegnestift 1 En tegnestift er som bekendt flad i den ene ende, hvor man presser, og spids i den anden, hvor stiften skal presses

Læs mere

2 Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk

2 Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk 3 Lineære funktioner En vigtig type funktioner at studere er de såkaldte lineære funktioner. Vi skal udlede en række egenskaber

Læs mere

Bevægelse i to dimensioner

Bevægelse i to dimensioner Side af 7 Bevægelse i to dimensioner Når man beskriver bevægelse i to dimensioner, som funktion af tiden, ser man bevægelsen som var den i et almindeligt koordinatsystem (med x- og y-akse). Ud fra dette

Læs mere

Brydningsindeks af vand

Brydningsindeks af vand Brydningsindeks af vand Øvelsesvejledning til brug i Nanoteket Udarbejdet i Nanoteket, Institut for Fysik, DTU Rettelser sendes til Ole.Trinhammer@fysik.dtu.dk 15. marts 2012 Indhold 1 Indledning 2 2 Formål

Læs mere

xxx xxx xxx Potensfunktioner Potensfunktioner... 2 Opgaver... 8 Side 1

xxx xxx xxx Potensfunktioner Potensfunktioner... 2 Opgaver... 8 Side 1 Potensfunktioner Potensfunktioner... Opgaver... 8 Side Potensfunktioner Funktioner der kan skrives på formen y a = b kaldes potensfunktioner. Her er nogle eksempler på potensfunktioner: y = y = y = - y

Læs mere

Placering af vindmøller Denne øvelse er lavet af: Lavet af Martin Kaihøj, Jørgen Vind Villadsen og Dennis Noe. Rettet til af Dorthe Agerkvist.

Placering af vindmøller Denne øvelse er lavet af: Lavet af Martin Kaihøj, Jørgen Vind Villadsen og Dennis Noe. Rettet til af Dorthe Agerkvist. Placering af vindmøller Denne øvelse er lavet af: Lavet af Martin Kaihøj, Jørgen Vind Villadsen og Dennis Noe. Rettet til af Dorthe Agerkvist. Forudsætninger: funktioner (matematik) og primære vindsystemer

Læs mere

Variabel- sammenhænge

Variabel- sammenhænge Variabel- sammenhænge 2008 Karsten Juul Dette hæfte kan bruges som start på undervisningen i variabelsammenhænge for st og hf. Indhold 1. Hvordan viser en tabel sammenhængen mellem to variable?... 1 2.

Læs mere

brikkerne til regning & matematik grafer og funktioner basis+g preben bernitt

brikkerne til regning & matematik grafer og funktioner basis+g preben bernitt brikkerne til regning & matematik grafer og funktioner basis+g preben bernitt brikkerne til regning & matematik grafer og funktioner, G ISBN: 978-87-9288-11-4 2. Udgave som E-bog 2010 by bernitt-matematik.dk

Læs mere

UDFORDRINGER UNDER OPHOLDET PÅ MARS: HVORDAN VIL I HOLDE JER I FORM?

UDFORDRINGER UNDER OPHOLDET PÅ MARS: HVORDAN VIL I HOLDE JER I FORM? MISSION I har nu gennemført jeres basisuddannelse som astronauter, og I har tilegnet jer viden om nogle af de fag, man skal vide noget om for at kunne bestride jobbet som astronaut. Og i NVH Space Center

Læs mere

Funktioner generelt. for matematik pä B-niveau i stx. 2013 Karsten Juul

Funktioner generelt. for matematik pä B-niveau i stx. 2013 Karsten Juul Funktioner generelt for matematik pä B-niveau i st f f ( ),8 0 Karsten Juul Funktioner generelt for matematik pä B-niveau i st Funktion, forskrift, definitionsmångde Find forskrift StÇrste og mindste vårdi

Læs mere

Gratisprogrammet 27. september 2011

Gratisprogrammet 27. september 2011 Gratisprogrammet 27. september 2011 1 Brugerfladen: Små indledende øvelser: OBS: Hvis et eller andet ikke fungerer, som du forventer, skal du nok vælge en anden tilstand. Dette ses til højre for ikonerne

Læs mere

Forsøg del 1: Beregning af lysets bølgelængde

Forsøg del 1: Beregning af lysets bølgelængde Forsøg del 1: Beregning af lysets bølgelængde Formål Formålet med denne forsøgsrække er, at vise mange aspekter inden for emnet lys med udgangspunkt i begrænset materiale. Formålet med forsøget er at beregne

Læs mere

Studieretningsopgave

Studieretningsopgave Virum Gymnasium Studieretningsopgave Harmoniske svingninger i matematik og fysik Vejledere: Christian Holst Hansen (matematik) og Bodil Dam Heiselberg (fysik) 30-01-2014 Indholdsfortegnelse Indledning...

Læs mere

ØVEHÆFTE FOR MATEMATIK C LINEÆR SAMMENHÆNG

ØVEHÆFTE FOR MATEMATIK C LINEÆR SAMMENHÆNG ØVEHÆFTE FOR MATEMATIK C LINEÆR SAMMENHÆNG INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Formelsamling... side 2 2 Grundlæggende færdigheder... side 3 2a Finde konstanterne a og b i en formel... side 3 2b Indsætte x-værdi og

Læs mere

Matematik B. Anders Jørgensen

Matematik B. Anders Jørgensen Matematik B Anders Jørgensen Løste opgaver: Juni 2015 Dette opgavesæt er givet til FriViden Dette opgavesæt blev lavet til en terminsprøve d. 7. april af Anders Jørgensen, VUC Vestsjælland Syd Karakteren

Læs mere

RENTES REGNING SIMULATION LANDMÅLING MÅLSCORE I HÅNDBO . K R I S T I A N S E N KUGLE G Y L D E N D A L

RENTES REGNING SIMULATION LANDMÅLING MÅLSCORE I HÅNDBO . K R I S T I A N S E N KUGLE G Y L D E N D A L SIMULATION 4 2 RENTES REGNING F I NMED N H REGNEARK. K R I S T I A N S E N KUGLE 5 LANDMÅLING 3 MÅLSCORE I HÅNDBO G Y L D E N D A L Faglige mål: Anvende simple geometriske modeller og løse simple geometriske

Læs mere

Lysets hastighed. Navn: Rami Kaddoura Klasse: 1.4 Fag: Matematik A Skole: Roskilde tekniske gymnasium, Htx Dato: 14.12.2009

Lysets hastighed. Navn: Rami Kaddoura Klasse: 1.4 Fag: Matematik A Skole: Roskilde tekniske gymnasium, Htx Dato: 14.12.2009 Lysets hastighed Navn: Rami Kaddoura Klasse: 1.4 Fag: Matematik A Skole: Roskilde tekniske gymnasium, Htx Dato: 14.1.009 Indholdsfortegnelse 1. Opgaveanalyse... 3. Beregnelse af lysets hastighed... 4 3.

Læs mere

Opdrift i vand og luft

Opdrift i vand og luft Fysikøvelse Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk Opdrift i vand og luft Formål I denne øvelse skal vi studere begrebet opdrift, som har en version i både en væske og i en gas. Vi skal lave et lille forsøg,

Læs mere

Fable Kom godt i gang

Fable Kom godt i gang Fable Kom godt i gang Opdateret: 26-03-2018 Indholdsfortegnelse 1. Først skal du installere programmet på din computer 3 2. Når programmet er installeret er du klar til at pakke robotten ud 4 3. Nu er

Læs mere

Oversigt. funktioner og koordinatsystemer

Oversigt. funktioner og koordinatsystemer Et koordinatsystem er et diagramsystem, der har to akser, en vandret akse og en lodret akse - den vandrette kaldes x-aksen, og den lodrette kaldes y-aksen. (2,4) (5,6) (8,6) Et punkt skrives altid som

Læs mere

grafer og funktioner basis+g brikkerne til regning & matematik preben bernitt

grafer og funktioner basis+g brikkerne til regning & matematik preben bernitt brikkerne til regning & matematik grafer og funktioner basis+g preben bernitt brikkerne til regning & matematik grafer og funktioner G ISBN: 978-87-92488-11 4 1. udgave som E-bog til tablets 2012 by bernitt-matematik.dk

Læs mere

Vejledende løsning. Ib Michelsen. hfmac123

Vejledende løsning. Ib Michelsen. hfmac123 Vejledende løsning hfmac123 Side 1 Opgave 1 På en bankkonto indsættes 30.000 kr. til en rentesats på 2,125 % i 7 år. Beregning af indestående Jeg benytter formlen for kapitalfremskrivning: K n=k 0 (1+r

Læs mere

Eksamen i fysik 2016

Eksamen i fysik 2016 Eksamen i fysik 2016 NB: Jeg gør brug af DATABOG fysik kemi, 11. udgave, 4. oplag & Fysik i overblik, 1. oplag. Opgave 1 Proptrækker Vi kender vinens volumen og masse. Enheden liter omregnes til kubikmeter.

Læs mere

Her skal vi se lidt på de kræfter, der påvirker en pil når den affyres og rammer sit mål.

Her skal vi se lidt på de kræfter, der påvirker en pil når den affyres og rammer sit mål. a. Buens opbygning Her skal vi se lidt på de kræfter, der påvirker en pil når den affyres og rammer sit mål. Buen påvirker pilen med en varierende kraft, der afhænger meget af buens opbygning. For det

Læs mere

4. VAND I JORDEN RUNDT/LANDFAKTA

4. VAND I JORDEN RUNDT/LANDFAKTA Opgaver til Agent Footprint 4. til 6. klasse Nedenstående findes en oversigt over alle opgaver til materialet Agent Footprint primært tiltænkt elever på mellemtrinnet. Opgaverne er samlet under to temaer:

Læs mere

Aalborg Universitet. Skriftlig eksamen i Grundlæggende Mekanik og Termodynamik. Torsdag d. 23. august 2012 kl

Aalborg Universitet. Skriftlig eksamen i Grundlæggende Mekanik og Termodynamik. Torsdag d. 23. august 2012 kl Aalborg Universitet Skriftlig eksamen i Grundlæggende Mekanik og Termodynamik Torsdag d. 23. august 2012 kl. 9 00-13 00 Ved bedømmelsen vil der blive lagt vægt på argumentationen (som bør være kort og

Læs mere

fsa 1 Gustavs svømmetræning 2 Gustavs klasselokale 3 Gustavs højde 4 Gustavs knallert 5 En ligesidet trekant Matematisk problemløsning

fsa 1 Gustavs svømmetræning 2 Gustavs klasselokale 3 Gustavs højde 4 Gustavs knallert 5 En ligesidet trekant Matematisk problemløsning fsa Folkeskolens Afgangsprøve Matematisk problemløsning December 2013 Et svarark er vedlagt som bilag til dette opgavesæt 1 Gustavs svømmetræning 2 Gustavs klasselokale 3 Gustavs højde 4 Gustavs knallert

Læs mere

Uafhængig og afhængig variabel

Uafhængig og afhængig variabel Uddrag fra http://www.emu.dk/gym/fag/ma/undervisningsforloeb/hf-mat-c/introduktion.doc ved Hans Vestergaard, Morten Overgaard Nielsen, Peter Trautner Brander Variable og sammenhænge... 1 Uafhængig og afhængig

Læs mere

fs10 1 Jordvarme 2 Solenergi 3 Elpærer 4 Vindmøller 5 Papirfoldning Matematik 10.-klasseprøven Maj 2013

fs10 1 Jordvarme 2 Solenergi 3 Elpærer 4 Vindmøller 5 Papirfoldning Matematik 10.-klasseprøven Maj 2013 fs0 0.-klasseprøven Matematik Maj 0 Et svarark er vedlagt som bilag til dette opgavesæt Jordvarme Solenergi Elpærer 4 Vindmøller 5 Papirfoldning Jordvarme På familien Petersens grund er et jordstykke,

Læs mere

PRODUKTERS SKJULTE RESSOURCEFORBRUG AKTIVITET 1 FORLØB NR. 2. Hvad indeholder en økologisk rygsæk?

PRODUKTERS SKJULTE RESSOURCEFORBRUG AKTIVITET 1 FORLØB NR. 2. Hvad indeholder en økologisk rygsæk? PRODUKTERS SKJULTE RESSOURCEFORBRUG FORLØB NR. 2 Når folk køber en mobiltelefon eller en tomat, er det kun selve produktet, de bærer med hjem. En mobiltelefon vejer ca. 150 gram, og en tomat vejer cirka

Læs mere

Hubble relationen Øvelsesvejledning

Hubble relationen Øvelsesvejledning Hubble relationen Øvelsesvejledning Matematik/fysik samarbejde Henning Fisker Langkjer Til øvelsen benyttes en computer med CLEA-programmet Hubble Redshift Distance Relation. Galakserne i Universet bevæger

Læs mere

Det grafiske billede af en andengradsfunktion er altid en parabel. En parabels skæring med x-aksen kaldes nulpunkter eller rødder.

Det grafiske billede af en andengradsfunktion er altid en parabel. En parabels skæring med x-aksen kaldes nulpunkter eller rødder. Parabler En funktion med grundformlen y = ax 2 + bx + c kaldes en andengradsfunktion. Det grafiske billede af en andengradsfunktion er altid en parabel. 1. Hvis a = 0, er det ikke en andengradsfunktion.

Læs mere

Skating school. Indholdsfortegnelse

Skating school. Indholdsfortegnelse Skating school Kompendiet er delt op i to dele: 1. Elementerne i de forskellige tests listet op i den rækkefølge, de skal gennemgås. Tallet i parentesen angiver det sted i videoen, hvor elementet vises.

Læs mere

Aalborg Universitet. Skriftlig eksamen i Grundlæggende Mekanik og Termodynamik. Tirsdag d. 31. maj 2016 kl

Aalborg Universitet. Skriftlig eksamen i Grundlæggende Mekanik og Termodynamik. Tirsdag d. 31. maj 2016 kl Aalborg Universitet Skriftlig eksamen i Grundlæggende Mekanik og Termodynamik Tirsdag d. 31. maj 2016 kl. 9 00-13 00 Ved bedømmelsen vil der blive lagt vægt på argumentationen (som bør være kort og præcis),

Læs mere

Berlin eksempel på opgavebesvarelse i Word m/mathematics

Berlin eksempel på opgavebesvarelse i Word m/mathematics Berlin eksempel på opgavebesvarelse i Word m/mathematics 1.1 Gennemsnitsfarten findes ved at dividere den kørte strækning med den forbrugte tid i decimaltal. I regnearket bliver formlen =A24/D24. Resultatet

Læs mere

for matematik pä B-niveau i hf

for matematik pä B-niveau i hf for matematik pä B-niveau i hf 75 50 5 016 Karsten Juul GRUPPEREDE DATA 1.1 Hvad er deskriptiv statistik?...1 1. Hvad er grupperede og ugrupperede data?...1 1.1 Eksempel pä ugrupperede data...1 1. Eksempel

Læs mere

Energiproduktion og energiforbrug

Energiproduktion og energiforbrug OPGAVEEKSEMPEL Energiproduktion og energiforbrug Indledning I denne opgave vil du komme til at lære noget om Danmarks energiproduktion samt beregne hvordan brændslerne der anvendes på de store kraftværker

Læs mere

Aalborg Universitet. Skriftlig eksamen i Grundlæggende Mekanik og Termodynamik. Tirsdag d. 27. maj 2014 kl

Aalborg Universitet. Skriftlig eksamen i Grundlæggende Mekanik og Termodynamik. Tirsdag d. 27. maj 2014 kl Aalborg Universitet Skriftlig eksamen i Grundlæggende Mekanik og Termodynamik Tirsdag d. 27. maj 2014 kl. 9 00-13 00 Ved bedømmelsen vil der blive lagt vægt på argumentationen (som bør være kort og præcis),

Læs mere

Løsninger til udvalgte opgaver i opgavehæftet

Løsninger til udvalgte opgaver i opgavehæftet V3. Marstal solvarmeanlæg a) Den samlede effekt, som solfangeren tilføres er Solskinstiden omregnet til sekunder er Den tilførte energi er så: Kun af denne er nyttiggjort, så den nyttiggjorte energi udgør

Læs mere

Nørrebrogade. 2 spor samt cykelsti i begge sider og buslomme ved stoppested.

Nørrebrogade. 2 spor samt cykelsti i begge sider og buslomme ved stoppested. Grøn bølge for cyklister i København Nicolai Ryding Hoegh Trafikingeniør Københavns Kommune - Center for Trafik nicols@tmf.kk.dk I Københavns Kommune er der et stort politisk fokus på dels at få flere

Læs mere

Kræfter og Energi. Nedenstående sammenhæng mellem potentiel energi og kraft er fundamental og anvendes indenfor mange af fysikkens felter.

Kræfter og Energi. Nedenstående sammenhæng mellem potentiel energi og kraft er fundamental og anvendes indenfor mange af fysikkens felter. Kræfter og Energi Jacob Nielsen 1 Nedenstående sammenhæng mellem potentiel energi og kraft er fundamental og anvendes indenfor mange af fysikkens felter. kraften i x-aksens retning hænger sammen med den

Læs mere

Matematik A. Højere teknisk eksamen

Matematik A. Højere teknisk eksamen Matematik A Højere teknisk eksamen Matematik A 215 Prøvens varighed er 5 timer. Alle hjælpemidler er tilladte. Opgavebesvarelsen skal afleveres renskrevet, det er tilladt at skrive med blyant. Notatpapir

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET NATURVIDENSKABELIG BACHELORUDDANNELSE

KØBENHAVNS UNIVERSITET NATURVIDENSKABELIG BACHELORUDDANNELSE KØBENHAVNS UNIVERSITET NATURVIDENSKABELIG BACHELORUDDANNELSE Fysik 2, Klassisk mekanik 2 - ny og gammel ordning Skriftlig eksamen 25. januar 2008 Tillae hjælpemidler: Medbragt litteratur, noter og lommeregner

Læs mere

Matematik A, STX. Vejledende eksamensopgaver

Matematik A, STX. Vejledende eksamensopgaver Matematik A, STX EKSAMENSOPGAVER Vejledende eksamensopgaver 2015 Løsninger HF A-NIVEAU AF SAEID Af JAFARI Anders J., Mark Af K. & Saeid J. Anders J., Mark K. & Saeid J. Kun delprøver 2 Kun delprøve 2,

Læs mere

Pædagogisk vejledning til. Materialesæt. Sphero. http://via.mitcfu.dk/99872760

Pædagogisk vejledning til. Materialesæt. Sphero. http://via.mitcfu.dk/99872760 Pædagogisk vejledning til Materialesæt Sphero http://via.mitcfu.dk/99872760 Pædagogisk vejledning til materialesættet Sphero Materialesættet kan lånes hos VIA Center for Undervisningsmidler og evt. hos

Læs mere

AEU-2 Matematik. Piffissami nal. Ak./Tidspunkt.: 09.00 12.00. Ulloq misilitsiffik/dato: Torsdag den 26/5-2011

AEU-2 Matematik. Piffissami nal. Ak./Tidspunkt.: 09.00 12.00. Ulloq misilitsiffik/dato: Torsdag den 26/5-2011 NAMMINERSORNERULLUTIK OQARTUSSAT/GRØNLANDS HJEMMESTYRE/GREENLAND HOME RULE AEU-2 Matematik Piffissami nal. Ak./Tidspunkt.: 09.00 12.00 Ulloq misilitsiffik/dato: Torsdag den 26/5-2011 Ikiuutitut atorneqarsinnaasut

Læs mere

Opgave 1 - Lineær Funktioner. Opgave 2 - Funktioner. Opgave 3 - Tredjegradsligning

Opgave 1 - Lineær Funktioner. Opgave 2 - Funktioner. Opgave 3 - Tredjegradsligning Sh*maa03 1508 Matematik B->A, STX Anders Jørgensen, delprøve 1 - Uden hjælpemidler Følgende opgaver er regnet i hånden, hvorefter de er skrevet ind på PC. Opgave 1 - Lineær Funktioner Vi ved, at år 2001

Læs mere

Differentialregning. Et oplæg Karsten Juul L P

Differentialregning. Et oplæg Karsten Juul L P Differentialregning Et oplæg L P A 2009 Karsten Juul Til eleven Dette hæfte kan I bruge inden I starter på differentialregningen i lærebogen Det meste af hæftet er små spørgsmål med korte svar Spørgsmålene

Læs mere

Træningsmateriale Spring. Opnå målene for alsidig idrætsudøvelse i løb, spring og kast med dette materiale

Træningsmateriale Spring. Opnå målene for alsidig idrætsudøvelse i løb, spring og kast med dette materiale Træningsmateriale Opnå målene for alsidig idrætsudøvelse i løb, spring og kast med dette materiale Indhold Forord... 2 Generelt om spring... 3 - basisviden for underviseren... 3 Grundlæggende bevægelser...

Læs mere

Opgaver til brug på Elmuseet 4.- 6. klasse

Opgaver til brug på Elmuseet 4.- 6. klasse Opgaver til brug på Elmuseet 4.- 6. klasse ELMUSEET 2003 Steder på kortet: 1. Her ligger prammen 2. I denne bygning er der udstilling om vandkraft 3. Her er Tangeværkets maskinsal. Du skal gå op ad ståltrappen

Læs mere

Faldmaskine. , får vi da sammenhængen mellem registreringen af hullerne : t = 2 r 6 v

Faldmaskine. , får vi da sammenhængen mellem registreringen af hullerne : t = 2 r 6 v Faldmaskine Rapport udarbejdet af: Morten Medici, Jonatan Selsing, Filip Bojanowski Formål: Formålet med denne øvelse er opnå en vis indsigt i, hvordan den kinetiske energi i et roterende legeme virker

Læs mere

Opgavesæt om Gudenaacentralen

Opgavesæt om Gudenaacentralen Opgavesæt om Gudenaacentralen ELMUSEET 2000 Indholdsfortegnelse: Side Gudenaacentralen... 1 1. Vandet i tilløbskanalen... 1 2. Hvor kommer vandet fra... 2 3. Turbinerne... 3 4. Vandets potentielle energi...

Læs mere

inspirerende undervisning

inspirerende undervisning laver inspirerende undervisning om energi og miljø TEMA: Solenergi Elevvejledning BAGGRUND Klodens klima påvirkes når man afbrænder fossile brændsler. Hele verden er derfor optaget af at finde nye muligheder

Læs mere

AEU-1 Matematik. Piffissami nal. Ak./Tidspunkt.: 09.00 12.00. Ulloq misilitsiffik/dato: Torsdag den 26/5-2011

AEU-1 Matematik. Piffissami nal. Ak./Tidspunkt.: 09.00 12.00. Ulloq misilitsiffik/dato: Torsdag den 26/5-2011 NAMMINERSORNERULLUTIK OQARTUSSAT/GRØNLANDS HJEMMESTYRE/GREENLAND HOME RULE AEU-1 Matematik Piffissami nal. Ak./Tidspunkt.: 09.00 12.00 Ulloq misilitsiffik/dato: Torsdag den 26/5-2011 Ikiuutitut atorneqarsinnaasut

Læs mere

Nyborg Svømme- og Badeland

Nyborg Svømme- og Badeland Nyborg Svømme- og Badeland Adresse : Nyborg Idræts- & Fritidscenter Storebæltsvej 15 5800 Nyborg Kontaktperson Bjarne Vibæk Afdelingsleder bjarne@ni-f.dk Bemærk: Det kan være svært at besøge svømmehallen

Læs mere

SparOmeter-forløb. Opbygning af SparOmeter-forløb

SparOmeter-forløb. Opbygning af SparOmeter-forløb SparOmeter-forløb Opbygning af SparOmeter-forløb Introduktion til målinger Målinger apparatforbrug Målinger apparatforbrug Sparekampagne Elevundersøgelserne veksler mellem arbejde på skolen og målinger

Læs mere

Projektopgave 1. Navn: Jonas Pedersen Klasse: 3.4 Skole: Roskilde Tekniske Gymnasium Dato: 5/ Vejleder: Jørn Christian Bendtsen Fag: Matematik

Projektopgave 1. Navn: Jonas Pedersen Klasse: 3.4 Skole: Roskilde Tekniske Gymnasium Dato: 5/ Vejleder: Jørn Christian Bendtsen Fag: Matematik Projektopgave 1 Navn: Jonas Pedersen Klasse:.4 Skole: Roskilde Tekniske Gymnasium Dato: 5/9-011 Vejleder: Jørn Christian Bendtsen Fag: Matematik Indledning Jeg har i denne opgave fået følgende opstilling.

Læs mere

Til at beregne varmelegemets resistans. Kan ohms lov bruges. Hvor R er modstanden/resistansen, U er spændingsfaldet og I er strømstyrken.

Til at beregne varmelegemets resistans. Kan ohms lov bruges. Hvor R er modstanden/resistansen, U er spændingsfaldet og I er strømstyrken. I alle opgaver er der afrundet til det antal betydende cifre, som oplysningen med mindst mulige cifre i opgaven har. Opgave 1 Færdig Spændingsfaldet over varmelegemet er 3.2 V, og varmelegemet omsætter

Læs mere

Forsøg med luftkvalitet / CO2

Forsøg med luftkvalitet / CO2 Forsøg med luftkvalitet / CO2 Formålet med forsøget: Formålet med forsøget er at lære eleverne om indeklima og luftkvalitet og hvordan de skal aflæse klassens inklimeter. Forsøget vil i praksis illustrere,

Læs mere

Excel - begynderkursus

Excel - begynderkursus Excel - begynderkursus 1. Skriv dit navn som undertekst på et Excel-ark Det er vigtigt når man arbejder med PC er på skolen at man kan få skrevet sit navn på hver eneste side som undertekst.gå ind under

Læs mere

for matematik på C-niveau i stx og hf

for matematik på C-niveau i stx og hf VariabelsammenhÄnge generelt for matematik på C-niveau i stx og hf NÅr x 2 er y 2,8. 2014 Karsten Juul 1. VariabelsammenhÄng og dens graf og ligning 1.1 Koordinatsystem I koordinatsystemer (se Figur 1):

Læs mere

Energiopgave til uge 44

Energiopgave til uge 44 Energiopgave til uge 44 Sonja Prühs Opgave 1) Beskriv en energistrøm med de forskellige energiformer energistrømmen går igennem fra solen til jorden og tilbage til universet. Energistrømmen I vælger skal

Læs mere

Hvor meget el bruger din familie?

Hvor meget el bruger din familie? Opgave E.1 Hvor meget el bruger din familie? Ud fra resultatet i opgave H.1 skal eleverne regne deres forventede årsforbrug ud. Forbruget på forskellige dage kan svinge en del, så tallet giver kun en idé

Læs mere

Matematik og Fysik for Daves elever

Matematik og Fysik for Daves elever TEC FREDERIKSBERG www.studymentor.dk Matematik og Fysik for Daves elever MATEMATIK... 2 1. Simple isoleringer (+ og -)... 3 2. Simple isoleringer ( og )... 4 3. Isolering af ubekendt (alle former)... 6

Læs mere

Kør godt. Spørgeskema til manuel kørestol

Kør godt. Spørgeskema til manuel kørestol Kør godt Spørgeskema til manuel kørestol Spørgsmål Navn (manuel kørestolsbruger) Dato (dag, måned, år) Udfyldte du selv spørgeskemaet? Hvis du fik hjælp til at udfylde skemaet, hvad er navnet på hjælperen?

Læs mere

Hvor hurtigt kan du køre?

Hvor hurtigt kan du køre? Fart Hvor hurtigt kan du køre? I denne test skal I finde ud af, hvilket transportmiddel, I kan køre hurtigst på? Hypotese Hvilket transportmiddel tror I, I kan køre hurtigst på? Hvorfor? Det skal I bruge:

Læs mere

Aalborg Universitet. Skriftlig eksamen i Grundlæggende Mekanik og Termodynamik. 25. August 2011 kl. 9 00-13 00

Aalborg Universitet. Skriftlig eksamen i Grundlæggende Mekanik og Termodynamik. 25. August 2011 kl. 9 00-13 00 Aalborg Universitet Skriftlig eksamen i Grundlæggende Mekanik og Termodynamik 25. August 2011 kl. 9 00-13 00 Ved bedømmelsen vil der blive lagt vægt på argumentationen (som bør være kort og præcis), rigtigheden

Læs mere

Drømmerejser Ny Prisma Fysik og kemi 8. Skole: Navn: Klasse:

Drømmerejser Ny Prisma Fysik og kemi 8. Skole: Navn: Klasse: Drømmerejser Ny Prisma Fysik og kemi 8 Skole: Navn: Klasse: Opgave 1 En rumraket skal have en bestemt fart for at slippe væk fra Jorden. Hvor stor er denne fart? Der er 5 svarmuligheder. Sæt et kryds.

Læs mere