TEKNIK OG MILJØ Aarhus Kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "TEKNIK OG MILJØ Aarhus Kommune"

Transkript

1 Rådhuset, Rådhuspladsen 2, 8100 Aarhus C Banedanmark Sendt pr. opgraderingar-lih@bane.dk<mailto:opgraderingar-lih@bane.dk 29. maj 2015 Side 1 af 2 Høringssvar vedr. Elektrificering og opgradering Aarhus H - Lindholm TEKNIK OG MILJØ Aarhus Kommune Aarhus Kommune har fra Banedanmark modtaget høringsmateriale for idefasen i forbindelse med Elektrificering og opgradering Aarhus H - Lindholm. Aarhus Kommune lægger stor vægt på realisering af timemodellen. Vi ser den som en fordel både for kommunen og hele landet. Timemodellen og stationsnære placeringer indgår som væsentlige elementer i kommunens udviklingsplaner, med Aarhus H som en vigtig adgang til Aarhus City, og som et strategisk knudepunkt, hvor de landsdækkende tog møder letbanen, busser og regionaltog. Mange af passagererne til Aarhus har mål i Midtbyen eller i områder, der let kan nås med letbanen fra centrum. Aarhus Kommunes udbygning af letbanen og byudvikling tæt på Aarhus H vil således bidrage til at understøtte timemodellen. Rådhuset, Rådhuspladsen Aarhus C Telefon: Direkte telefon: Direkte Teknikogmiljoe@aarhus.dk Aarhus Kommune ser derfor positivt på planerne for elektrificering og hastighedsopgradering, men det er dog ikke ligegyldigt hvilke løsninger, der vælges. Aarhus Kommune indgår selvfølgelig gerne i en dialog med Banedanmark om det videre arbejde. Det er især de følgende emner, som Aarhus Kommune ønsker en dialog om: Opretholdelse af stabil togtrafik under anlægsfasen til Aarhus H. Opretholdelse af gode passagemuligheder på tværs af banegraven for gående og cyklister i anlægsfasen, især hvis der vælges en løsning hvor M.P. Bruuns Bro og Vandrehallen skal erstattes af nye højere løsninger. Opretholdelse af trafik på Værkmestergade og adgang til P-huset i Bruuns Galleri, både i anlægsfasen og efterfølgende. Undersøgelse af forskellige muligheder for Aarhus H, herunder en flytning af perronerne mod vest som et alternativ til ombygning af stationen og broen med M.P. Bruuns Gade eller anvendelse af dispensationsmulighederne for fritrumsprofil for køreledningerne. Sikring af mulighederne for etablering af et nyt trafikknudepunkt ved Brabrand og for en ny bane til Silkeborg. En afklaring af forholdene omkring en flytning af busterminalen.

2 Og mulighed for at der kan etableres flere stop for regionaltog på strækningerne mod nord (Langå og Aalborg), syd (Skanderborg) og vest (Silkeborg) fra Aarhus H. 29. maj 2015 Side 2 af 2 Svaret vil blive forelagt byrådet, og der kan i den forbindelse komme supplerende kommentarer. Der er vedlagt et notat fra kommunens teknikere med uddybning af emnerne. Kontaktpersonen for den videre dialog er Bente Lykke Sørensen fra Center for Byudvikling og Mobilitet. Med venlig hilsen Kristian Würtz Rådmand / Bente Lykke Sørensen Centerchef

3 Notat Detailbemærkninger vedr. Elektrificering og opgradering Aarhus H - Lindholm Banedamark har indkaldt forslag og idéer til indhold i VVM-redegørelse for ovennævnte projekt. I Aarhus Kommune omfatter projektet med elektrificering og hastighedsopgradering af banestrækningen Aarhus H - Lindholm: Elektrificering på Aarhus Hovedbanegård enten hævning af vandrehal og Bruuns Bro eller sænkning af spor og perroner eller flytning af perronerne mod vest Kapacitetsudvidelse på Aarhus Hovedbanegård ombygning af spor og perroner Elektrificering af banestrækningen fra Aarhus Hovedbanegård mod nord Udskiftning eller ombygning af de broer over banen, hvor broerne er for lave til at ophænge kørestrømsledninger Evt. kurveudretninger, idet udretninger ved True og Geding kan komme i spil. Evt. opgradering af stationer for at øge hastigheden for gennemkørende tog aktuelt forventes Brabrand og Mundelstrup stationer, som det i givet fald kunne berøre, dog ikke ombygget. Timemodellen Aarhus Kommune er positiv over for timemodellen og en tæt kobling til den regionale og lokale offentlige transport i form af regionaltog, busser og letbane. Især letbanen forventes på sigt at komme til at spille en væsentlig rolle og let adgang til letbanesystemet fra flere steder vil bidrage til en øget anvendelse af både letbanen og de egentlige tog. Det gælder både fra park and ride-anlæggene samt nye terminaler, hvor det bliver muligt at skifte mellem regionaltog og letbanen. Dato 29. maj 2015 Side 1 af 4 TEKNIK OG MILJØ Center for Byudvikling og Mobilitet Aarhus Kommune Planafdelingen Kalkværksvej Aarhus C Telefon: Direkte telefon: byudviklingogmobilitet@aarhus.dk Direkte slav@aarhus.dk Sag: 14/ Sagsbehandler: Søren Sloth Lave Aarhus H / Midtbyen I anlægsfasen er det vigtigt, at trafikken på Aarhus H kan opretholdes. Det er såvel persontogstrafikken mellem landsdelene, regional- og nærbanetrafikken og den kommende letbanetrafik som godstogstrafikken til Aarhus Havn. I anlægsfasen er det tillige vigtigt, at der sikres krydsningsmulighed på tværs af banegraven. Det gælder især for gående og cyklister. M. P. Bruuns Gade (broerne nr og 20886) samt Bruuns Galleri og banegårdens vandrehal fungerer som den centrale forbindelse mellem bydelene nord og syd for banegraven. Derfor er det vigtigt, at der under anlægsarbejdet løbende er mulighed for passage.

4 Tilsvarende er Værkmestergade en vigtig forbindelse på tværs. Både for biltrafik mellem Spanien og Ringgaden samt for adgang til parkeringsanlæg og varegård i Bruuns Galleri. Det er derfor også vigtigt, at den kan holdes åben. 28. maj 2015 Side 2 af 4 En hævning eller udskiftning af banegårdens vandrehal i forbindelse med elektrificeringsprojektet vil få konsekvenser for indgangen fra Banegårdshallen og for gennemgangen til Bruuns Galleri, jf. lokalplan nr Ligeledes vil en hævning eller udskiftning af Bruuns Bro (bro nr ) få konsekvenser for indgangen til Bruuns Galleri fra Bruuns Bro henholdsvis for adgangen mellem Bruuns Bro og Halls Sti. En evt. ændring af broen bør sikre opretholdelse eller genetablering af bebyggelse langs/på broen, jf. lokalplan nr. 662, samt tage højde for fremtidigt letbanetracé i M.P. Bruuns Gade, herunder på Bruuns Bro. Endvidere skal konsekvenserne for by- og gaderum omkring banegården afklares, ligesom der fortsat skal være mulighed for cykelparkering og adgang til Halls Sti. Et alternativ til hævning af banegårdens vandrehal kan evt. være, at der dispenseres fra fritrumsprofilerne så meget omfattende ændringer kan undgås, et andet alternativ kunne være en løsning, hvor der ikke elektrificeres hele vejen under banegården, men kun til den vestlige del af banegården, hvorved det alene er under Bruuns Bro, at frihøjden skal øges. I en sådan løsning kan elektrificering af godstogsspor til havnen ske i det sydlige spor, hvor der formodentlig kan skabes tilstrækkelig frihøjde under adgangen mellem vandrehallen og Bruuns Galleri. Det kan anbefale at undersøge sådanne løsninger, herunder at belyse passagerstrømmene til banegårdsbygningen og M. P. Bruuns Gade, samt belyse muligheden for ikke at skulle berøre bebyggelsen på Bruuns Bro. Den fremtidige busterminal, som tænkes placeret øst for Aarhus Hovedbanegård, er for nuværende planlagt med en frihøjde 4,80 meter i overensstemmelse med den hidtidige projektforudsætning. Det virker fortsat uklart præcis hvilken frihøjde, der er nødvendig af hensyn til elektrificeringen. Dette og konsekvenserne af en ændring af frihøjden skal derfor afklares nærmere mellem Banedanmark og Aarhus Kommune. Såvel M.P. Bruuns Gade (vejmatrikel 7000æ og 7000ct) som Værkmestergade (vejmatrikel 7000bl) indgår som væsentlige trafikforbindelser i Aarhus Midtby. Det er derfor vigtigt, at vejene kan opretholdes, herunder at der i M. P. Bruuns Gade (bro nr ) sikres mulighed for fremtidig etablering af letbane til Park Allé og Banegårdspladsen, samt at der tages hensyn til muligheden for på længere sigt at forlænge Værkmestergade til Åhavevej.

5 Brabrand Ved Brabrand Station skal der tages hensyn til muligheden for at etablere bane til Silkeborg. 28. maj 2015 Side 3 af 4 Der bør også sikres mulighed for fremtidig etablering af en ny trafikterminal, hvor der kan skiftes mellem kollektiv og individuel transport både regionaltog, letbane, busser, biler og cykler. Denne nye station/terminal vil gøre det muligt for letbanen at betjene et større opland og dermed øge den samfundsmæssige værdi, både for letbanen og for regionaltogene. Gennem Brabrand bør der ved udskiftning af broerne til Silkeborgvejs og Selkærvejs krydsning af banen (bro nr henholdsvis nr ) tages højde for, at Silkeborgvej senere kan udvides til 4 spor, og at der på sigt kan opstå behov for at skabe plads til yderligere banespor i forbindelse med etablering af bane til Silkeborg og til krydsningsspor i forbindelse med banebetjening af transportcentret ved Årslev. Udskiftningen af Silkeborgvejs krydsning af banen (bro nr ) bør tillige ske under hensyn til udformningen af vejkrydset Silkeborgvej-Stenbækvej og til muligheden for fremtidig etablering af letbane til Brabrand. Det skal i den forbindelse oplyses at Aarhus kommune forventer at påbegynde VVM proceduren for letbane-etapen til Brabrand efter sommerferien i år. Endvidere bør en evt. kurveudretning på strækningen Brabrand Mundelstrup tage hensyn til muligheden for at etablere bane til Silkeborg og på længere sigt etablering af banebetjening af transportcentret. Miljø Vedrørende vurdering af de miljømæssige konsekvenser skal det anbefales at have særlig fokus på støj, vibrationer og andre gener i anlægsfasen. Især omkring Aarhus Hovedbanegård og gennem Åby og Brabrand, hvor der ligger boliger og kolonihaver tæt på banen. Ved Aarhus Hovedbanegård bør haves opmærksomhed på risikoen for oversvømmelse ved skybrud. Således er banegraven i Aarhus Kommunes Klimaindsatsplan udpeget som hot spot, som afventer konkret vurdering af sårbarhed overfor oversvømmelse ( ). Ligeledes bemærkes, at hele baneterrænet efter jordforureningsloven er kortlagt som forurenet, og at der således kan være miljømæssige udfordringer med bortskaffelse af jord såvel som afledning af forurenet vand fra evt. grundvandssænkning.

6 I relation til en evt. kurveudretning på strækningen Brabrand Mundelstrup skal det bemærkes, at der er væsentlige drikkevandsinteresser og rekreative interesser i True Skov. 28. maj 2015 Side 4 af 4

7 Rådhuset, Rådhuspladsen 2, 8100 Aarhus C Banedanmark Sendt pr. hovedgaard-hasselager@bane.dk (til mailadressen i debatoplægget) 3. juli 2015 Side 1 af 3 Høringssvar vedr. ny bane Hovedgård til Hasselager Aarhus Kommune har fra Banedanmark modtaget høringsmateriale for idefasen i forbindelse med Togfond projektet om en ny bane fra Hovedgård til Hasselager. Den nye bane fra Hovedgård til Hasselager er ud fra rapporten om Togfonden, et væsentlig element i timemodellen. Aarhus Kommune lægger stor vægt på realisering af timemodellen. Vi ser den som en fordel både for kommunen, den østjyske byregion og hele landet. Den nye bane vil bidrage til en kapacitetsforbedring på forbindelsen syd for Aarhus. Forbindelsen bidrager ikke alene til en bedre forbindelse mod København, men vil også skabe øget kapacitet i nord-syd-gående retning i Jylland, herunder for godstrafikken til Tyskland, samt give mulighed for en forbedret regional forbindelse mellem Aarhus, Skanderborg og Horsens. Det østjyske bybånd er et af vækstområderne i Danmark, og Aarhus Kommune finder det vigtigt at udviklingen understøttes via en udbygning af regionaltrafikken mellem byerne og vurderer at flytningen af lyntogene giver mulighed for det. TEKNIK OG MILJØ Aarhus Kommune Rådhuset, Rådhuspladsen Aarhus C Telefon: Direkte telefon: Direkte Teknikogmiljoe@aarhus.dk Aarhus Kommune finder det derfor væsentligt, at strækningen mellem Hasselager og Aarhus H inddrages i undersøgelsen således at de samlede trafikale effekter og virkninger i øvrigt af en realisering af timemodellen bliver belyst. Det gælder ikke mindst de kapacitetsmæssige forhold på nævnte strækning. Omkring dette vil det være vigtigt at belyse eventuelle nye muligheder for fremtidig udvikling af lokal nærbanedrift i Aarhus området. Der kan i den sammenhæng henvises til vedlagte Samspil 2025, som er det østjyske letbanesamarbejdes vision for og oplæg til udbygning af et effektivt kollektivt transportsystem, hvor der også peges på de muligheder et nyt knudepunkt ved Hasselager vil give for at binde bane, letbane og busser sammen. Det fremlagte forslag er en ny bane, som skal føres igennem et område, der i dag er uden større tekniske anlæg, og den vil uanset placering medføre en væsentlig påvirkning af miljøet i området. Landskabet er kuperet og en elektrificeret jernbane vil blive et markant nyt teknisk element og en barriere for mennesker og natur i den sydlige del af kommunen.

8 Der er konflikter med landskab og fredning ved alternativet, som passerer tværs over Solbjerg sø, mens der ved hovedforslaget er betydelige udfordringer med passagen tæt på Solbjerg, hvor de nuværende borgere får støj og ændret udsigt. Samtidig begrænses udviklingsmulighederne for byen, da der er allerede i dag er begrænsede muligheder for udvikling mod vest, syd og nord. En ny bane tæt på byen mod øst vil afskære de naturlige udviklingsmuligheder mod øst. Side 2 af 3 Aarhus Kommune arbejder i den nordlige del af området med planlægning af en ny vej fra Bering til Beder. I forbindelse med de offentlige høringer har der været synspunkter fremme om, at der blev lagt mere vægt på natur (bilag IV arter) end på mennesker. Det må forventes, at det samme emne vil komme op i forbindelse med en bane tæt på Solbjerg, og det bør derfor undersøges, om der er andre alternativer, herunder en flytning længere mod øst, så den nye bane kommer længere væk fra byen. Ud over Bering-Beder vejen er der også overvejelser om en Kattegatforbindelse. Traceet for den skitserede Kattegat-forbindelse vil skære en ny bane syd for Hasselager, og der er behov for en koordinering. Byrådet finder det endelig væsentligt, at der i forhold til en række eksisterende veje i den sydlige del af Aarhus Kommune i stort omfang sikres niveaufrie krydsninger ved anlæg af en ny bane. Det gælder Gammel Horsensvej samt mindre lokale veje som blandt andre Østergårdsvej, Tisetvej, Ravnholtvej, Hovvejen, Fastrupvej og Virringvej. Der er flere store landbrug i området, og det er vigtigt, at også store landbrugsmaskiner kan komme på tværs af den nye bane. Banen vil udgøre en barriere, og det vil være en fordel med en jordfordeling for at lette driften af landbrugene. Aarhus Kommune indgår selvfølgelig gerne i en dialog med Banedanmark om det videre arbejde. Det er især de følgende emner, som Aarhus Kommune ønsker en dialog om: Opretholdelse af stabil togtrafik under anlægsfasen Drøftelse af mulighederne for udbygning af de lokale/regionale togforbindelse via Skanderborg Drøftelse af mulighederne for et nyt trafikknudepunkt i Hasselagerområdet, hvor passagerne kan skifte mellem regionaltog, letbane og bus. Drøftelse af krydsningerne mellem nye veje og den nye bane Sikring af grundvandet mod forurening fra den nye bane Placeringen af passagemulighederne for mennesker, erhverv og dyr herunder mulighed for passage med store landbrugsmaskiner.

9 Vedlagt findes notat fra kommunens teknikere med uddybning af emnerne. Kommunens teknikere vil selvfølgelig gerne bistå Banedanmark med de data og oplysninger. Side 3 af 3 Kontaktpersonen for den videre dialog er Bente Lykke Sørensen fra Center for Byudvikling og Mobilitet. Svaret vil blive forelagt byrådet, og der kan i den forbindelse komme supplerende kommentarer. Med venlig hilsen Kristian Würtz Rådmand / Bente Lykke Sørensen Centerchef

10 Notat Detailbemærkninger vedr. ny bane fra Hovedgård til Hasselager Banedamark har indkaldt forslag og idéer til indhold i VVM-redegørelse for ovennævnte projekt. I Aarhus Kommune omfatter projektet en ny bane fra Hasselager og sydpå. Hovedforslaget er en linjeføring med passage øst om Solbjerg og vest for Astrup Kirke. Alternativet er en linjeføring med passage vest for Solbjerg på tværs af Solbjerg Sø. Sideløbende med projektet arbejder Banedanmark med elektrificering og hastighedsopgradering samt ombygning af Aarhus H. Projekterne mod nord og ombygningen af Aarhus H er kommenteret i svaret til høringen i forbindelse med hastighedsopgradering og elektrificering fra Aarhus H til Lindholm. Timemodellen Aarhus Kommune er positiv over for timemodellen og en tæt kobling til den regionale og lokale offentlige transport i form af regionaltog, busser og letbane. Der er derfor ønske om at få afklaret mulighederne for at få etableret en ny station i Hasselager området og for mulighederne for øget regionaltrafik mod syd mod Skanderborg, når lyntogene bliver omlagt til den nye bane. Dato 3. juli 2015 Side 1 af 7 TEKNIK OG MILJØ Center for Byudvikling og Mobilitet Aarhus Kommune Planafdelingen Kalkværksvej Aarhus C Telefon: byudviklingogmobilitet@aarhus.dk Direkte grol@aarhus.dk Sag: 14/ Sagsbehandler: Ole Gregor Hasselager Aarhus Kommune lægger vægt på at sikre gode mulighed for skift mellem forskellige transportformer. Der arbejdes derfor med at sikre mulighed for fremtidig etablering af en ny trafikterminal i Hasselager, hvor der kan skiftes mellem kollektiv og individuel transport både regionaltog, letbane, busser, biler og cykler. Der er planlagt letbane til Hasselager, og stedet passeres af busser samt af en af de vigtige indfaldsveje til byen. Aarhus Kommune ønsker at få mulighed, for at der placeres en station i området, og at placeringen fastlægges i tæt dialog med BaneDanmark. Denne nye station/terminal vil gøre det muligt for letbanen at betjene et større opland og dermed øge den samfundsmæssige værdi, både for letbanen og for regionaltogene.

11 Tværgående veje Der er planlægning i gang for en ny vej fra Beder til Bering. Linjeføringen for den nye vej er endnu ikke fastlagt. Der arbejdes med tre muligheder. Side 2 af 7 Uanset hvilke af de tre linjeføringer for Bering-Beder vejen, der vælges, så vil den krydse en ny bane. Ud over Bering-Beder vejen arbejdes der politisk på at få etableret en Kattegatbro. Linjeføringen til vejforbindelsen til en Kattegatbro vil også skulle krydse den nye bane. Uddybende emner i forhold til potentielle konflikter For at kunne vurdere påvirkningerne fra forslagene, har Aarhus Kommune skitsemæssigt lagt linjeføringerne fra idefasefolderen ind i kommunens GIS system og foretaget en søgning. Ud fra de data er der i det følgende en række foreløbige oplysninger til brug for det videre arbejde med miljøvurderingen. Aarhus Kommune bidrager gerne med den viden, kommunen har om området, og de data, som kommunen har liggende. Landbrug og barrierevirkning Den sydlige del af Aarhus Kommune er udpeget som et særligt landbrugsområde. Der var i 2014 cirka 10 større landbrugsbedrifter, for hvem den ny

12 bane ville kunne udgøre en barriere for passage af landbrugsmaskiner på strækningen gennem Aarhus Kommune. Dertil kommer de mindre bedrifter. Side 3 af 7 Kort 1: Markdriften i Hver farve viser marker, som drives sammenhængende og som samlet er over 50 ha i størrelse. Kortet er baseret på oplysninger fra NaturErhvervstyrelsen i 2014 om landbrugsstøttemodtagere. Ny bane er ikke tegnet præcist ind. Der tages forbehold for eventuelle fejl. En jordfordeling vil kunne afhjælpe nogle af generne fra barriereeffekten fra en ny bane, men det er også nødvendigt, at der flere steder sikres passagemuligheder for store landbrugsmaskiner, da de efterhånden er så specialiserede, at en del ydelser leveres fra maskinstationer. Bilag IV arter Vedlagt er to kortbilag, der viser de kendte forekomster af padde bilag IVarter langs de to strækninger. Der er ikke registreret bilag IV-arter syd for Solbjerg, alene af den grund, at de endnu ikke er eftersøgt. Der bør i forbindelse med felt undersøgelser være fokus på Astrup mose, hvor kommunen ikke har registreringer. I forbindelse med Bering-Bedervejen er der også registreret flagermus, og de må også forventes at være i området, hvor den nye bane skal løbe.

13 Banetracé vest om Solbjerg 1 Gennemskærer et naturnetværk mellem Fastrup og Solbjerg Sø. Området er udpeget som geologisk interesseområde, bevaringsværdige landskaber og naturbeskyttelsesområde. Der er desuden fredning på Solbjerg Sø og en 100 m beskyttelseslinje omkring denne. Side 4 af 7

14 Tracéen gennemskærer et område med bevaringsværdige landskaber nord for Solbjerg samt et vindmølleområde nordøst for Blegind. Side 5 af 7 Tracéen krydser en evt. kommende Beder-Bering vej 2. Traceen går gennem et erhvervsområde (220507ER) umiddelbart før den kobles på den eksisterende tracé ved Hasselager. Banetracé øst om Solbjerg Traceen gennemskærer flere steder skov og skovbyggelinjer, foruden planlagte skovrejsningsområder. Tracéen passerer et umiddelbart egnet vindmølleområde syd for Astrup. Tracéen må forventes at påvirke muligheden for at opstille møller på lokationen. Traceéen krydser en økologisk forbindelse syd for Solbjerg og Astrup med naturbeskyttelsesområde, lavbundsarealer, bevaringsværdige landskaber, søer, samt potentielt kulturmiljø (gamle tørvegrave). Tracéen passerer tæt forbi Astrup Kirke (ca. 200 m), indenfor kirkebyggelinjen. Tracéen passerer gennem et lokalplanlagt og delvist udbygget boligområde i Solbjerg Øst. KP-ramme BO, lokalplan 854. Linjeføringen vil have konsekvenser i form af berørte borgere og vil have planmæssige konsekvenser i form af en begrænsning af byggemulighederne i området. Tracéen gennemskærer kirkeindsigtsområdet til Tiset Kirke mellem Tiset og Ravnholt. Tracéen krydser en økologisk forbindelse mellem Ravnholt og Blegind. Tracéen krydser en evt. kommende Beder-Bering vej 2. Traceen går gennem et erhvervsområde (220507ER), umiddelbart før den kobles på den eksisterende tracé ved Hasselager. Endelig skal der gøres opmærksom på Planlagte byudviklingsområder øst for Solbjerg (se det politiske svar om udviklingsmulighederne for Solbjerg) Særligt værdifulde landbrugsområder syd for Solbjerg Potentielle kulturmiljøer Astrup Mose

15 Særligt Astrup mose med en dyb dal, kulturmiljø og naturinteresser vil blive en udfordring for en bane, og det kan blive nødvendigt med en længere landskabsbro for at sikre en sammenhæng i området. Side 6 af 7 Billede fra Astrup mose Der er indsat oversigtskort fra kommuneplanen, som viser placeringen af udpegningerne.

16 Side 7 af 7

17 Rådhuset, Rådhuspladsen 2, 8100 Aarhus C Banedanmark Sendt pr. opgraderingfa-ar@bane.dk 20. oktober 2015 Side 1 af 3 Høringssvar vedr. elektrificering og opgradering Fredericia - Aarhus Aarhus Kommune har fra Banedanmark modtaget høringsmateriale for idéfasen i forbindelse med elektrificering og opgradering af strækningen fra Fredericia til Aarhus H. Aarhus Kommune lægger stor vægt på realisering af Timemodellen og investeringen i Togfonden DK, som er en fordel både for kommunen og for hele landet. Timemodellen vil bidrage til at binde centrum af landets store byer bedre sammen og giver på sigt mulighed for bedre forbindelser til Hamborg. Den er derfor et vigtigt element i forbindelserne øst-vest og nord-syd. TEKNIK OG MILJØ Aarhus Kommune Rådhuset, Rådhuspladsen Aarhus C Telefon: Direkte telefon: Direkte Teknikogmiljoe@aarhus.dk Aarhus Kommune samarbejder med de andre kommuner i Østjylland i Business Region Aarhus. Samlet er byerne Danmarks store vækstcentrum uden for hovedstaden. Der er ønsker om at få bundet byerne i området bedre sammen, end de er i dag, ved at indføre flere regionaltog. Dermed understøttes også arbejdskraftmobiliteten. Fra 2006 til 2013 er det samlede antal pendlede kilometer i Business Region Aarhus øget med 34 procent, fra 2,2 millioner kilometer i 2006 til knap 3 millioner kilometer i Timemodellen har stor betydning for persontransporten og dermed for væksten i erhvervslivet, da en hurtig og stabil forbindelse mellem de store byer er afgørende i forbindelse med erhvervsrejser. De hurtigere interne forbindelser i Danmark betyder også, at der kan skabes bedre og hurtigere forbindelser til Nordtyskland, Sydnorge og Vestsverige, som er vores vigtigste samhandelspartnere, og som rummer store potentialer for dansk erhvervsliv. Togene er et værdifuldt alternativ til forbindelser med bil og fly. Togene har både betydning for private borgere og for erhvervslivet. En modernisering af jernbanenettet giver potentielt muligheder for flere regionaltog og en bedre sammenhæng i den østjyske byregion. Timemodellen og stationsnære placeringer indgår som væsentlige elementer i kommunens udviklingsplaner, med Aarhus H som en vigtig adgang til Aarhus City, og som et strategisk knudepunkt, hvor de landsdækkende tog

18 møder letbanen, busser og regionaltog. Mange af passagererne til Aarhus har mål i Midtbyen eller i områder, der let kan nås med letbanen og bus fra centrum. Aarhus Kommunes udbygning af letbanen og byudvikling tæt på Aarhus H vil således bidrage til at understøtte investeringen i Togfonden DK. Side 2 af 3 Aarhus Kommune har erfaret, at der i forbindelse idéfaserne omkring Togfonden DK er kommet forslag om udflytning af Aarhus H. Aarhus Kommune finder, at en udflytning vil være stærkt problematisk, og at en udflytning vil give væsentlige problemer i samspillet med den øvrige trafik samt potentielt bidrage til, at færre vil anvende togene i timemodellen. Et af elementerne i Timemodellen er, at regionaltogtrafikken også skal forbedres, således at der bliver et større kundegrundlag for knudepunkterne i Timemodellen. Aarhus Kommune kan konstatere, at der ikke indgår hastighedsopgradering på strækningen fra Hasselager til Aarhus H. Aarhus H er det vigtigste knudepunkt på banen uden for hovedstadsområdet. Aarhus kommune finder det derfor væsentligt at få belyst, om strækningen fra Hasselager til Aarhus H fremover bliver en flaskehals, som kan forhindre en fremtidig udbygning af den regionale togtrafik. Det ønskes samtidig belyst, om der er behov for opgradering af strækningen. Strækningen fra Aarhus H mod syd er også et vigtigt element i godstrafikken, da der kommer et betydeligt antal containere via bane til containerterminalen på Aarhus Havn. Det er derfor vigtigt med en stabil drift i forbindelse med ombygningerne, da alternativet er øget lastbiltrafik på E45, der i forvejen er meget hårdt belastet. Containerterminalen på Aarhus Havn er landets største og et væsentligt knudepunkt for den danske import og eksport. En del af containerne bliver flyttet med tog. Det er uklart ud fra materialet, om der kun elektrificeres til Aarhus H eller om elektrificeringen føres helt ud til containerterminalen. For at sikre en fremtidig elektrificering af godstrafikken ønsker Aarhus Kommune at der som minimum føres køreledninger et stykke ud på havnen og igennem Aarhus H, således at skift af lokomotiv kan ske så tæt på containerterminalen som muligt. Aarhus Kommune er i gang med at planlægge en ny vej fra Bering til Beder. Der er gennemført VVM, og det forventes, at byrådet vil træffe beslutning om valg af linjeføring i starten af det nye år. Der er behov for tæt dialog mellem nedlæggelse af den gamle vej og bro ved banelegemet og anlæggelse af den nye vej og bro. Ud over emnerne, der er nævnt ovenfor, er Aarhus Kommunens interesser primært, at der løbende er stabil togbetjening af Aarhus H, og at ombygningen af broerne ikke medfører alvorlige gener for trafikken på tværs af banen.

19 Der er vedlagt et teknisk notat, hvor det vurderes, hvor kritiske broerne enkeltvis er for kommunens infrastruktur. Side 3 af 3 Aarhus Kommune indgår selvfølgelig gerne i en dialog med Banedanmark om det videre arbejde. Svaret vil blive forelagt byrådet, og der kan i den forbindelse komme supplerende kommentarer. Kontaktpersonen for den videre dialog er Bente Lykke Sørensen fra Center for Byudvikling og Mobilitet. Med venlig hilsen Kristian Würtz Rådmand / Bente Lykke Sørensen Centerchef Bilag: Notat om jernbanebroer og elektrificering

20 Notat om jernbanebroer og elektrificering Notatet behandler alene de broer, der forventes nyopført som følge af elektrificeringen, i det Aarhus Kommune antager, at øvrige ændringer ikke berører kommunes vejinfrastruktur Bronumrene refererer til Banedanmarks nummerering på det fremsendte materiale af 28. oktober Bro: Lemmingvej Broen skal reetableres som vejbro. Bro: Hovvejen Når Bering-Bedervejen realiseres, er den eksisterende bro på Hovvejen over hovedbanen utilstrækkelig. Den er for smal og ligger forkert placeret i forhold til Bering-Bedervejens linjeføring. Broen bør derfor flyttes til en placering nord for den eksisterende bro, således at den nye placering er afstemt med planerne for Bering Bedervejen. Da den eksisterende bro ikke kan opretholdes, når banen skal elektrificeres, skal der indtænkes stiforbindelse i tilknytning til den nye bro. Hvis elektrificeringen bliver gennemført før udbygningen af Bering Bedervejen, er der behov for at foretage en mindre forlægning af Hovvejen. VVM-redegørelsen for Bedring-Bedervejen er aktuelt i høring, herunder også den ændrede broplacering. 28. september 2015 Side 1 af 2 TEKNIK OG MILJØ Center for Byudvikling og Mobilitet Aarhus Kommune Mobilitet Kalkværksvej Aarhus C Telefon: Direkte telefon: byudviklingogmobilitet@aarhus.dk Direkte bni@aarhus.dk Sagsbehandler: Birte Nielsen Bro: Kattrupvej Broen kan reetableres som en stibro idet broen ikke ønskes oprethold som vejforbindelse. Bro: Hasselager st. Gangbroen skal reetableres med en udformning, som den har i dag. Bro: Hovedvejen Der bør sikres mulighed for, at der så vidt muligt tages højde for at broen senere kan udvides til begge sider. I forbindelse med en evt. kommende letbane på Hovedvejen kan der blive behov for en samlet udvidelse af broen på ca. 8 meter. Banedanmark anfører særlige tiltag for denne. Bro: Skanderborgvej Der bør sikres mulighed for, at der så vidt muligt tages højde for at broen senere kan udvides til begge sider. I forbindelse med en evt. kommende letbane kan der blive behov for at udvide med 5 meter, da det i givet fald så

21 kan undgås at fjerne skillerabatter, indsnævre cykelsti mv. når letbanen skal indbygges i tværsnittet. Banedanmark anfører Ny bro for denne. 28. september 2015 Side 2 af 2 Generelt gælder for de to broer på Skanderborgvej (nr og ) at der i hele anlægsperioden skal opretholdes forbindelse for den kørende trafik på vejen, da der ikke kan anvises alternative ruter. Bro: Viby St. Gangbroen bør reetableres med samme udformning.

Indstilling. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 5. november 2015

Indstilling. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 5. november 2015 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 5. november 2015 Togfonden DK, svar på idéfase-høringer Omsorg Aarhus Kommunes svar til Banedanmark om idefasehøringer for elektrificering,

Læs mere

Idéfasehøring. - April 2015. Elektrificering og opgradering Aarhus H.-Lindholm

Idéfasehøring. - April 2015. Elektrificering og opgradering Aarhus H.-Lindholm Idéfasehøring - April 2015 Elektrificering og opgradering Aarhus H.-Lindholm Idéfasehøring Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk Forord Med den politiske aftale om Togfonden

Læs mere

Høringssvar på VVM for banen og scenarier for Aarhus H

Høringssvar på VVM for banen og scenarier for Aarhus H Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 31. oktober 2016 Høringssvar på VVM for banen og scenarier for Aarhus H Høringssvar til VVM redegørelse fra Banedanmark for elektrificering

Læs mere

BILAG 2 NY VANDREHAL OG BRUUNS BRO. - beskrivelser, skitser og visualiseringer

BILAG 2 NY VANDREHAL OG BRUUNS BRO. - beskrivelser, skitser og visualiseringer BILAG 2 NY VANDREHAL OG BRUUNS BRO - beskrivelser, skitser og visualiseringer 1 Ny Vandrehal og Bruuns Bro kort beskrivelse af projekt og konsekvenser Projektet omfatter nedrivning af Vandrehallen og Bruuns

Læs mere

Elektrificering og opgradering Fredericia - Aarhus Idéfasehøring

Elektrificering og opgradering Fredericia - Aarhus Idéfasehøring Elektrificering og opgradering Fredericia - Aarhus Idéfasehøring September 2015 Elektrificering og opgradering Fredericia - Aarhus Idéfasehøring Udgivet af Banedanmark Grafisk tilrettelæggelse: Karen Krarup

Læs mere

Elektrificering og opgradering Aarhus H. - Lindholm

Elektrificering og opgradering Aarhus H. - Lindholm Elektrificering og opgradering Aarhus H. - Lindholm Aarhus Kommune Borgermøde på Møllevangsskolen, 11. oktober 2016 Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet og dets lokale påvirkninger

Læs mere

JØRGEN CHRISTENSEN, MEDLEM AF SPORJYLLAND.DK, TISETVEJ 24, SOLBJERG

JØRGEN CHRISTENSEN, MEDLEM AF SPORJYLLAND.DK, TISETVEJ 24, SOLBJERG DEBATINDLÆG 28.01.2016 KL. 06:00 Aarhus H anno 2025 Et tænkt fremtidsscenarium: en forretningsrejse for Pedersen og unge Jensen, der tager toget fra det nye Aarhus H til et møde i København. Det foregår

Læs mere

Bilag 1. Resume af tidligere undersøgelser af sporvogne/ letbaner. TEKNIK OG MILJØ

Bilag 1. Resume af tidligere undersøgelser af sporvogne/ letbaner. TEKNIK OG MILJØ Resume af tidligere undersøgelser af sporvogne/ letbaner. Side 1 af 7 Indledning Der er siden 1999 arbejdet med løsninger til at opbygge et højklasset kollektivt trafiksystem i Aarhusområdet. De forskellige

Læs mere

Aarhus Kommune Teknik og Miljø Center for Byudvikling og Mobilitet, Planafdelingen Kalkværksvej Aarhus C

Aarhus Kommune Teknik og Miljø Center for Byudvikling og Mobilitet, Planafdelingen Kalkværksvej Aarhus C LETBANEN.DK Aarhus Kommune Teknik og Miljø Center for Byudvikling og Mobilitet, Planafdelingen Kalkværksvej 10 8000 Aarhus C Anmodning om igangsætning af VVM-procedure for projektet "Letbane fra Lisbjergskolen

Læs mere

Linjeføringen af Timeplanen i Østjylland (2 linjer) Togfondens forslag (fig 17)

Linjeføringen af Timeplanen i Østjylland (2 linjer) Togfondens forslag (fig 17) Linjeføringen af Timeplanen i Østjylland (2 linjer) Togfondens forslag (fig 17) Ny jernbanestrækning Hørning - Lyngby Togtiden vil blive væsentlig forbedret Sparet tid i forhold til Aarhus H: (23-7)min.

Læs mere

AARHUS LETBANE. Ole Sørensen, Letbanesamarbejdet i Østjylland

AARHUS LETBANE. Ole Sørensen, Letbanesamarbejdet i Østjylland AARHUS LETBANE Ole Sørensen, Letbanesamarbejdet i Østjylland Region Midtjylland, Aarhus, Norddjurs, Syddjurs, Randers, Favrskov, Silkeborg, Skanderborg og Odder Kommuner samt Midttrafik Plan for en sammenhængende

Læs mere

Blev Østjylland taget på sengen?

Blev Østjylland taget på sengen? LÆSERBREVE 07.02.2014 kl. 03:00 Jernbaneskinnerne på vej ind mod Aarhus H kan passende genbruges som S-togsspor. Arkivfoto: Carsten Ingemann Blev Østjylland taget på sengen? AF JØRGEN CHRISTENSEN, TISETVEJ

Læs mere

Dagsordenpunkt. Sagsbehandler: Dr Sags-ID: EMN

Dagsordenpunkt. Sagsbehandler: Dr Sags-ID: EMN Dagsordenpunkt Endelig vedtagelse af hovedforslag som linjeføring samt tillæg nr. 19 med tilhørende VVM-redegørelse til Kommuneplan 2017-2028 og lokalplan 10-026 for Drewsensvejs forlængelse mod vest Sagsbehandler:

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1 VVM-redegørelsen

Indholdsfortegnelse. 1 VVM-redegørelsen COWI A/S Særlige fokusområder i VVM-redegørelsen for Odense Letbane etape 1 Havneparken 1 7100 Vejle Telefon 76 42 64 00 Telefax 76 42 64 01 wwwcowidk Indholdsfortegnelse 1 VVM-redegørelsen 1 2 Baggrund

Læs mere

Teknisk notat. Indledning

Teknisk notat. Indledning Teknisk notat Center Plan Byg og Vej Journalnr: 05.01.35-G01-1-16 Ref.: Asger Rahbek Hansen Dato: rev. 26.04.2017 Indledning På foranledning af Søren Søe er nærværende notat udarbejdet, som forslag til

Læs mere

Trafik- og Mobilitetsplan for Aarhus Midtby Letbanen og Aarhus Midtby

Trafik- og Mobilitetsplan for Aarhus Midtby Letbanen og Aarhus Midtby Trafik- og Mobilitetsplan for Aarhus Midtby Letbanen og Aarhus Midtby Program Centralværkstedet d. 30. november kl. 19.00-21.30 1. Velkomst og oplæg Bente Lykke Sørensen 2. Letbanens forløb igennem midtbyen

Læs mere

Principbeslutning om forlægning af Storskovvej ved Constantinsborg A/S med forbehold for, at der opnås de nødvendige myndighedstilladelser.

Principbeslutning om forlægning af Storskovvej ved Constantinsborg A/S med forbehold for, at der opnås de nødvendige myndighedstilladelser. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 12. september 2016 Forlægning af Storskovvej ved Constantinsborg Principbeslutning om forlægning af Storskovvej ved Constantinsborg

Læs mere

Forslag til lavere og tættere bebyggelsesplan i Lisbjerg

Forslag til lavere og tættere bebyggelsesplan i Lisbjerg Planafdelingen Kalkværksvej 10, 8000 Aarhus C 2. marts 2018 Forslag til lavere og tættere bebyggelsesplan i Lisbjerg Dette materiale omhandler et område nær dig. Aarhus Byråd har vedtaget en Udviklingsplan

Læs mere

Togfonden DK. Ved kontorchef Lasse Winterberg

Togfonden DK. Ved kontorchef Lasse Winterberg Togfonden DK Ved kontorchef Lasse Winterberg 28,5 mia. kr. til historisk modernisering af jernbanen Regeringen indgik d. 14. januar en aftale med Dansk Folkeparti og Enhedslisten om Togfonden DK. Togfonden

Læs mere

Ny bane Hovedgård - Hasselager

Ny bane Hovedgård - Hasselager Ny bane Hovedgård - Hasselager Informationsmøde i KHIF Hallen tirsdag den 15. marts 2016 kl. 19.00 Formålet med i aften At informere om de nye linjeføringsforslag. At fortælle om den videre proces. Dette

Læs mere

Bering-beder vejen. Tillæg nr. 43 til kommuneplan 2013

Bering-beder vejen. Tillæg nr. 43 til kommuneplan 2013 Tillæg nr. 43 til Kommuneplan 2013 Bering-beder vejen Tillæg nr. 43 til kommuneplan 2013 1 Tillæg nr. 43 til Kommuneplan 2013 kommuneplantillæg for Bering-beder vejen Udgivet af: Aarhus Kommune 2016 Indhold

Læs mere

Beskrivelse af projekt til opstart af VVM-proces.

Beskrivelse af projekt til opstart af VVM-proces. 1 Bilag 3 Aarhus letbane Lisbjergskolen Hinnerup Beskrivelse af projekt til opstart af VVM-proces. Djurslandmotorvejen og E45. Letbane, Parker og rejs. Set mod nord med ny bebyggelse mellem Århusvej og

Læs mere

VVM-screenings skema ny vej fra den nye by Nye og til Høvej s krydsning af Letbanen Nye

VVM-screenings skema ny vej fra den nye by Nye og til Høvej s krydsning af Letbanen Nye VVM-screening i henhold til 3, stk. 1 og bilag 3 i bekendtgørelse nr. 1832 af 16. december 2015 om vurdering af visse offentlige og private anlægs virkning på miljøet (VVM) i medfør af lov om planlægning.

Læs mere

Udbygning af den kollektive trafik i København

Udbygning af den kollektive trafik i København Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Timemodellen og Togfonden

Timemodellen og Togfonden Timemodellen og Togfonden Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Oplæg hos IDA Rail, 12.11.14, Jan Albrecht, Trafikstyrelsen, Center for Kollektiv Trafik Mål og visioner i den grønne transportpolitik

Læs mere

METRO, BRT OG LETBANEPLANER I KØBENHAVN

METRO, BRT OG LETBANEPLANER I KØBENHAVN METRO, BRT OG LETBANEPLANER I KØBENHAVN TØF 2.10.12 Søren Elle Center for Byudvikling Københavns Kommune Københavns langsigtede trafikpolitiske vision MINDST 1/3 CYKLER MINDST 1/3 KOLLEKTIV TRAFIK HØJST

Læs mere

Ny bane Hovedgård-Hasselager

Ny bane Hovedgård-Hasselager Ny bane Hovedgård-Hasselager Aarhus Kommune Solbjerghallen, 18. januar 2018 Aftenens program Kl. 19.00 ca. 22.00 Præsentation af projektet og dets lokale påvirkninger Pause med mulighed for besøg i spørgehjørner

Læs mere

Ny bane Hovedgård - Hasselager Idéfasehøring

Ny bane Hovedgård - Hasselager Idéfasehøring Ny bane Hovedgård - Hasselager Idéfasehøring Juni 2015 Forord Som led i forliget om Togfonden DK fra 2014 skal der etableres ny bane mellem Horsens og Aarhus. Den nye banestrækning bliver ca. 23 km lang

Læs mere

Trafik- og Mobilitetsplan for Aarhus Midtby

Trafik- og Mobilitetsplan for Aarhus Midtby Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 16. juni 2015 Trafik- og Mobilitetsplan for Aarhus Midtby En ny Trafik- og Mobilitetsplan for Aarhus Midtby skal understøtte byens

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Regionalbaner i Midt- og Vestjylland

Regionalbaner i Midt- og Vestjylland Regionalbaner i Midt- og Vestjylland Idéer til udvikling af regionalbanerne Banebranchens konference 11. maj 2011 Tommy O. Jensen/Atkins Danmark Jernbanerne i Danmark Status 2011 140 km/t og derover 120

Læs mere

Sjælland baner vejen frem

Sjælland baner vejen frem Sjælland baner vejen frem Pendlerne på Sjælland kører længst for at komme på arbejde i Danmark. Samtidig har Sjælland udviklet sig til Østdanmarks store trafikkryds, hvor øst-vestlig trafik møder nord-sydgående

Læs mere

Indstilling. Trafikplan for den statslige jernbane. Høring. 1. Resume. Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 29.

Indstilling. Trafikplan for den statslige jernbane. Høring. 1. Resume. Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 29. Indstilling Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 29. november 2012 Borgmesterens Afdeling Teknik og Miljø Aarhus Kommune 1. Resume Trafikstyrelsen har fremsendt: Trafikplan for den statslige

Læs mere

AARHUS' NYE HAVNEFRONT - ÆNDRINGER I TRAFIKKEN KYSTVEJSSTRÆKNINGEN EUROPAHUSET AARHUS Å Å-UDLØB MULTIMEDIEHUSET AARHUS DOMKIRKE

AARHUS' NYE HAVNEFRONT - ÆNDRINGER I TRAFIKKEN KYSTVEJSSTRÆKNINGEN EUROPAHUSET AARHUS Å Å-UDLØB MULTIMEDIEHUSET AARHUS DOMKIRKE Å-UDLØB MULTIMEDIEHUSET EUROPAHUSET AARHUS Å OPHOLDSNIVEAUER TOLDBODEN KYSTVEJSSTRÆKNINGEN AARHUS DOMKIRKE OPHOLDSNIVEAUER OPHOLDSNIVEAUER AARHUS' NYE HAVNEFRONT - ÆNDRINGER I TRAFIKKEN KYSTVEJSSTRÆKNINGEN

Læs mere

Idefasehøring. - Debatoplæg. Hastighedsopgradering gennem Ringsted

Idefasehøring. - Debatoplæg. Hastighedsopgradering gennem Ringsted Idefasehøring - Debatoplæg Hastighedsopgradering gennem Ringsted Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk ISBN: 978-87-7126-182-0 Forord Med den politiske aftale: En ny

Læs mere

ALLE OMBORD EN REGIONAL TIMEMODEL FOR HELE DANMARK

ALLE OMBORD EN REGIONAL TIMEMODEL FOR HELE DANMARK ALLE OMBORD EN REGIONAL TIMEMODEL FOR HELE DANMARK 2 FORORD I januar 2014 besluttede Folketinget at give et massivt løft til de danske jernbaner. Investeringer i nye skinner og hurtigere forbindelser skal

Læs mere

Indstilling. Høringssvar til Letbanesekretariatets Samspil 2025. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø

Indstilling. Høringssvar til Letbanesekretariatets Samspil 2025. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 29. oktober 2013 Aarhus Kommune Trafik og Veje Teknik og Miljø Høringssvar til Letbanesekretariatets vision for en sammenhængende og bæredygtig

Læs mere

Indstilling. Høring om statens trafikplan for jernbanen, Resume. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund. 4.

Indstilling. Høring om statens trafikplan for jernbanen, Resume. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund. 4. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 23. juli 2008 Århus Kommune Trafik og Veje Teknik og Miljø 1. Resume Trafikstyrelsen har sendt Trafikplan for jernbanen 2008-2018 til høring

Læs mere

Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013

Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013 Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013 Region Midtjylland og de 19 kommuner i den midtjyske region januar 2013 KKR MIDTJYLLAND Forslag til prioriteringer af statslige investeringer

Læs mere

Udbygning af den kollektive trafik i København

Udbygning af den kollektive trafik i København 28. august 2012 Udbygning af den kollektive trafik i København Peter Bønløkke // Økonomiforvaltningen // Center for Byudvikling // pb@okf.kk.dk edoc Disposition Baggrund Screeningsfasen (2011) Scenarier

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

MODERNISERING AF RESENDALVEJ

MODERNISERING AF RESENDALVEJ MODERNISERING AF RESENDALVEJ Forudgående høring April 2012 Debatoplæg Baggrund Silkeborg Kommune planlægger en modernisering af Resendalvej for at forbedre trafiksikkerheden. Den berørte strækning er ca.

Læs mere

Godkendelse af forslag til tillæg nr. 19 og 19-A til Kommuneplan samt lokalplan og A for forlængelse af Drewsensvej

Godkendelse af forslag til tillæg nr. 19 og 19-A til Kommuneplan samt lokalplan og A for forlængelse af Drewsensvej Dagsordenpunkt Godkendelse af forslag til tillæg nr 19 og 19-A til Kommuneplan 2017-2028 samt lokalplan 10-026 og 10-026- A for forlængelse af Drewsensvej Sagsbehandler: DR28377 Sags-ID: EMN-2017-06124

Læs mere

Indtryk fra Borgermøde 170815 vedrørende ny bane Hovedgaard-Hasselager.

Indtryk fra Borgermøde 170815 vedrørende ny bane Hovedgaard-Hasselager. Indtryk fra Borgermøde 170815 vedrørende ny bane Hovedgaard-Hasselager. 1. Baggrund. Borgermødet var arrangeret af Solbjerg Fællesråd i samarbejde med foreningen Spor Jylland med henblik på at få belyst,

Læs mere

Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm

Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm Favrskov Kommune Borgermøde i Hadsten Hallen, 2. november 2016 Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet og dets lokale påvirkninger

Læs mere

Banedanmarks kommende projekter

Banedanmarks kommende projekter Banedanmarks kommende projekter Geoteknikerdag 2015 29.05.2015 Præsenteret for Geoteknisk Forening af Jimi Okstoft, Anlægsudvikling 1 Program Introduktion (3 min) Timemodellen (19 min) o 1. etape København-Odense

Læs mere

Indkaldelse af ideer og forslag

Indkaldelse af ideer og forslag Indkaldelse af ideer og forslag VVM for ændring af hastigheden på banestrækningen Køge -Næstved Januar 2014 Kolofon Titel: VVM for ændring af hastigheden på banestrækningen Køge - Næstved Emneord: Jernbanestrækning,

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Ny bane Hovedgård - Hasselager

Ny bane Hovedgård - Hasselager Ny bane Hovedgård - Hasselager Borgermøde på Solbjerg Skole Torsdag den 25. juni 2015 Ny bane Hovedgård - Hasselager Borgermøde i Grumstrup forsamlingshus Onsdag den 24. juni 2015 Dagens program Kl. 19.00

Læs mere

Copenhagen Trafikcharter Nordeuropas trafikale knudepunkt

Copenhagen Trafikcharter Nordeuropas trafikale knudepunkt Copenhagen Trafikcharter Nordeuropas trafikale knudepunkt Fokuseret Vækstdagsorden er et interessefællesskab mellem de 46 kommuner og de to regioner i Østdanmark [og Region Skåne inkl. kommuner], der under

Læs mere

Idefasehøring. - Debatoplæg. Niveaufri udfletning Vigerslev

Idefasehøring. - Debatoplæg. Niveaufri udfletning Vigerslev Idefasehøring - Debatoplæg Niveaufri udfletning Vigerslev Idefasehøring Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk ISBN: 978-87-7126-225-4 Forord Med den politiske aftale

Læs mere

Kommuneplantillæg og VVM, Bering-Beder vejen - Endelig

Kommuneplantillæg og VVM, Bering-Beder vejen - Endelig Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 9. maj 2016 Kommuneplantillæg og VVM, Bering-Beder vejen - Endelig Sorg Fastlæggelse af linjeføring for Bering-Beder vejen vedtagelse

Læs mere

Omdannelse af erhvervsområde ved Arresøvej og Lystrupvej

Omdannelse af erhvervsområde ved Arresøvej og Lystrupvej Planafdelingen Kalkværksvej 10, 8100 Aarhus C 30. januar 2017 Omdannelse af erhvervsområde ved Arresøvej og Lystrupvej Dette materiale omhandler et område nær dig. Området er udlagt til byomdannelse i

Læs mere

BESIGTIGELSESFORRETNING AARHUS LETBANE, ETAPE 1

BESIGTIGELSESFORRETNING AARHUS LETBANE, ETAPE 1 BESIGTIGELSESFORRETNING AARHUS LETBANE, ETAPE 1 2 DAGSORDEN FOR FREMLÆGGELSEN Kort introduktion v. Ole Sørensen, Letbanesekretariatet Status og tidsplan etape 1 v. Morten Springdorf, Letbanesekretariatet

Læs mere

BUSINESS REGION AARHUS MOBILITETS KOMMISSION. Niels Højberg Formand for Mobilitetskommissionen Stadsdirektør i Aarhus Kommune

BUSINESS REGION AARHUS MOBILITETS KOMMISSION. Niels Højberg Formand for Mobilitetskommissionen Stadsdirektør i Aarhus Kommune BUSINESS REGION AARHUS MOBILITETS KOMMISSION Niels Højberg Formand for Mobilitetskommissionen Stadsdirektør i Aarhus Kommune BUSINESS REGION AARHUS DANMARKS VÆKSTCENTER NUMMER 2 ET POLITISK INTERESSEFÆLLESSKAB:

Læs mere

BESIGTIGELSESFORRETNING AARHUS LETBANE, ETAPE 1

BESIGTIGELSESFORRETNING AARHUS LETBANE, ETAPE 1 BESIGTIGELSESFORRETNING AARHUS LETBANE, ETAPE 1 2 DAGSORDEN FOR FREMLÆGGELSEN Kort introduktion v. Ole Sørensen, Letbanesekretariatet Status og tidsplan etape 1 v. Morten Springdorf, Letbanesekretariatet

Læs mere

Kommuneplanlægningen Status og centrale emner

Kommuneplanlægningen Status og centrale emner Kommuneplanlægningen Status og centrale emner 1. Status på Kommuneplanen opbygning og indhold 2. Befolkningsprognose og demografisk udvikling 3. Boliger og erhverv status på areal og salg af bygge grunde

Læs mere

Idéfasehøring, VVM-undersøgelse. - Høringsnotat, Januar 2016. Elektrificering og opgradering Aarhus H.-Lindholm

Idéfasehøring, VVM-undersøgelse. - Høringsnotat, Januar 2016. Elektrificering og opgradering Aarhus H.-Lindholm Idéfasehøring, VVM-undersøgelse - Høringsnotat, Januar 2016 Elektrificering og opgradering Aarhus H.-Lindholm Idéfasehøring Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk Forord

Læs mere

Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm

Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm Randers Kommune Borgermøde i Assentoft Hallerne, 10. oktober 2016 Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet og dets lokale

Læs mere

Letbane i Aalborg. en vision for udvikling af den kollektive trafik

Letbane i Aalborg. en vision for udvikling af den kollektive trafik Letbane i Aalborg en vision for udvikling af den kollektive trafik Den kollektive trafik er i fokus. Blandt årsagerne er den stigende trængsel, klimadebatten og behovet for at fastholde byernes tilgængelighed

Læs mere

Ny bane København-Ringsted og Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbane

Ny bane København-Ringsted og Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbane Ny bane København-Ringsted og Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbane Geoteknisk Forening 19.03.2015 Præsenteret af anlægschef Klaus S. Jørgensen, Ringsted-Femern Banen 1 Banedanmark hvem

Læs mere

Storbylandsby II, Halmstadgade 11 på Christiansbjerg

Storbylandsby II, Halmstadgade 11 på Christiansbjerg Planafdelingen Kalkværksvej 10, 8100 Aarhus C 2. marts 2017 Storbylandsby II, Halmstadgade 11 på Christiansbjerg Dette materiale omhandler et område nær dig. Området ligger i den sydlige del af Skejby

Læs mere

GREATER COPENHAGEN TRAFIKCHARTER NORDEUROPAS TRAFIKALE KNUDEPUNKT

GREATER COPENHAGEN TRAFIKCHARTER NORDEUROPAS TRAFIKALE KNUDEPUNKT TRAFIKCHARTER GREATER COPENHAGEN TRAFIKCHARTER NORDEUROPAS TRAFIKALE KNUDEPUNKT Fokuseret Vækstdagsorden er et interessefællesskab mellem de 46 kommuner og de to regioner i Østdanmark [og Region Skåne

Læs mere

Fælles indspil om hovedstadsregionens trafikale udfordringer. Borgmester Kjeld Hansen, formand for KKR og Regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen

Fælles indspil om hovedstadsregionens trafikale udfordringer. Borgmester Kjeld Hansen, formand for KKR og Regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen Investeringer KKR HOVEDSTADEN i fremtiden Fælles indspil om hovedstadsregionens trafikale udfordringer Borgmester Kjeld Hansen, formand for KKR og Regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen 21. april 2008

Læs mere

Aarhus byråd onsdag den 2. december Sag 10 Togfonden DK, svar idéfase-høringer

Aarhus byråd onsdag den 2. december Sag 10 Togfonden DK, svar idéfase-høringer Sag 10 Togfonden DK, svar idéfase-høringer Og vi går videre til sag nummer 10, som er Togfonden DK, svar i forbindelse med idéfase-høring. Bemærkninger? Steen B. Andersen, Socialdemokraterne først. Steen

Læs mere

Mobilitetsplan for Aarhus Midtby - offentlig fremlæggelse

Mobilitetsplan for Aarhus Midtby - offentlig fremlæggelse Indstilling Til Byrådet via Magistraten Fra Afdelingen for Teknik og Miljø Dato 25. april 2017 Mobilitetsplan for Aarhus Midtby - offentlig fremlæggelse En ny Mobilitetsplan for Aarhus Midtby skal understøtte

Læs mere

Problemstilling / baggrund Der er i dag et stort trafikalt pres på vejene omkring Tilst/Kasted og i Skejbyområdet.

Problemstilling / baggrund Der er i dag et stort trafikalt pres på vejene omkring Tilst/Kasted og i Skejbyområdet. Bilag 3: Uddybende notat om evt. ny vej fra Viborgvej til Søftenvej. Side 1 af 5 Problemstilling / baggrund Der er i dag et stort trafikalt pres på vejene omkring Tilst/Kasted og i Skejbyområdet. Trafikken

Læs mere

Beslutningsgrundlag for nye projekter på S-banen

Beslutningsgrundlag for nye projekter på S-banen Beslutningsgrundlag for nye projekter på S-banen Præsentation for IDA-RAIL 14.12.2017 1 Beslutningsgrundlag nye projekter på S-banen Program Introduktion Hastighedsopgradering på S-banen (kort orientering)

Læs mere

BESIGTIGELSESFORRETNING AARHUS LETBANE, ETAPE 1

BESIGTIGELSESFORRETNING AARHUS LETBANE, ETAPE 1 BESIGTIGELSESFORRETNING AARHUS LETBANE, ETAPE 1 2 DAGSORDEN FOR FREMLÆGGELSEN Kort introduktion v. Ole Sørensen, Letbanesekretariatet Status og tidsplan etape 1 v. Morten Springdorf, Letbanesekretariatet

Læs mere

aarhus' nye havnefront - ændringer i trafikken KYSTVEJSSTRÆKNINGEN EUROPAHUSET AARHUS Å Å-UDLØB MULTIMEDIEHUSET PAKHUS OPHOLDSNIVEAUER OPHOLDSNIVEAUER

aarhus' nye havnefront - ændringer i trafikken KYSTVEJSSTRÆKNINGEN EUROPAHUSET AARHUS Å Å-UDLØB MULTIMEDIEHUSET PAKHUS OPHOLDSNIVEAUER OPHOLDSNIVEAUER Å-UDLØB MULTIMEDIEHUSET EUROPAHUSET AARHUS Å PAKHUS OPHOLDSNIVEAUER TOLDBODEN KYSTVEJSSTRÆKNINGEN AARHUS DOMKIRKE OPHOLDSNIVEAUER OPHOLDSNIVEAUER aarhus' nye havnefront - ændringer i trafikken kystvejsstrækningen

Læs mere

UDKAST Høringssvar fra Region Syddanmark

UDKAST Høringssvar fra Region Syddanmark By og Kulturforvaltningen Plan og Byg, Byplan Odense Slot Postboks 740 5100 Odense C Sendt til mail: byplankontoret@odense.dk Projektorganisationen for Nyt OUH Kontaktperson: Torsten Lundgreen niels.mortensen@rsyd.dk

Læs mere

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Banebetjening af Billund Lufthavn

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Banebetjening af Billund Lufthavn Idéfasehøring - Debatoplæg Banebetjening af Billund Lufthavn Revideret tekst. Version af 16. oktober 2014 Idéfasehøring Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.banedanmark.dk

Læs mere

Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm

Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm Aalborg Kommune & Rebild Kommune Borgermøde i Gigantium, 31. oktober 2016 Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet og dets

Læs mere

Banedanmark Att.: Anne B. Hansen Amerika Plads København Ø. Att.:

Banedanmark Att.: Anne B. Hansen Amerika Plads København Ø. Att.: Banedanmark Att.: Anne B. Hansen Amerika Plads 15 2100 København Ø. Att.: abhs@bane.dk Tværgående planlægning J.nr. NST-130-00314 Ref. chrbe Den 23. oktober 2014 Afgørelse om at hastighedsopgradering på

Læs mere

TRAFIKPLAN FOR jernbanen 2008-2018

TRAFIKPLAN FOR jernbanen 2008-2018 TRAFIKPLAN FOR jernbanen 2008-2018 Trafikplan for jernbanen 2008-2018 Strækninger Region Midtjylland betjenes af følgende statslige jernbanestrækninger (i parentes er anført den del af strækningen, der

Læs mere

Fælles indspil til statslige investeringer i trafikal infrastruktur

Fælles indspil til statslige investeringer i trafikal infrastruktur Fælles indspil til statslige investeringer i trafikal infrastruktur udarbejdet af Region Midtjylland og de 19 kommuner i den midtjyske region i 2013 og opdateret i januar 2019 Indledning Region Midtjylland

Læs mere

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Hastighedsopgradering Østerport - Helsingør

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Hastighedsopgradering Østerport - Helsingør Idéfasehøring - Debatoplæg Hastighedsopgradering Østerport - Helsingør Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk/opgraderingkystbanen Forord Som led i Togfonden DK er det

Læs mere

Godkendelse efter naturbeskyttelseslovens 20 omfartsvej syd om Aars

Godkendelse efter naturbeskyttelseslovens 20 omfartsvej syd om Aars Vesthimmerlands Kommune Trafik og Grønne områder Himmerlandsgade 27 9600 Aars Sendt til: jkr@vesthimmerland.dk Dato: 01. juni 2015 Teknik- og Økonomiforvaltningen, Farsø Sagsnr.: 820-2015-16385 Dokumentnr.:

Læs mere

Elektrificering og hastighedsopgradering Fredericia Aarhus

Elektrificering og hastighedsopgradering Fredericia Aarhus Elektrificering og hastighedsopgradering Fredericia Aarhus Fredericia og Vejle kommuner Borgermøde i DGI Huset i Vejle d. 24. maj 2017 Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet og dets

Læs mere

Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm

Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm Mariagerfjord Kommune Borgermøde i Hobro Idrætscenter, 1. november 2016 Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet og dets

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Offentlig fremlæggelse af forslag til Lokalplan nr. 1038, Erhvervsbyggeri ved Spanien og Jægergårdsgade, Sydhavnen, Aarhus Midtby.

Offentlig fremlæggelse af forslag til Lokalplan nr. 1038, Erhvervsbyggeri ved Spanien og Jægergårdsgade, Sydhavnen, Aarhus Midtby. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 29. august 2016 Lokalplan 1038, Erhvervsbyggeri ved Spanien og Jægergårdsgade - Forslag Offentlig fremlæggelse af forslag til Lokalplan

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Lokalplan 1036, Sønderhøj i Viby, fortætning - Forslag

Lokalplan 1036, Sønderhøj i Viby, fortætning - Forslag Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 31. maj 2016 Lokalplan 1036, Sønderhøj i Viby, fortætning - Forslag Offentlig fremlæggelse af forslag til Lokalplan nr. 1036, Sønderhøj

Læs mere

Elektrificering og Hastighedsopgradering Fredericia Aarhus

Elektrificering og Hastighedsopgradering Fredericia Aarhus Elektrificering og Hastighedsopgradering Fredericia Aarhus Aarhus Kommune Borgermøde i Ceres Park og Arena d. 29. maj 2017 Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet og dets lokale påvirkninger

Læs mere

Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5

Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5 DEPARTEMENTET Dato 8. april 2010 Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5 Det fremgår af Aftalen om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009, at der skal gennemføres en strategisk analyse

Læs mere

Indstilling. Prioritering af letbanens efterfølgende etaper. Aarhus Kommunes bemærkninger til høringsnotat fra Letbanesamarbejdet. 1.

Indstilling. Prioritering af letbanens efterfølgende etaper. Aarhus Kommunes bemærkninger til høringsnotat fra Letbanesamarbejdet. 1. Indstilling Til Byrådet via Magistraten Teknik og Miljø Den 5. april 2011 Ledelsessekretariatet Teknik og Miljø Aarhus Kommune Prioritering af letbanens efterfølgende etaper. Aarhus Kommunes bemærkninger

Læs mere

Helhedsplanlægning for Tangkrogområdet forudgående høring

Helhedsplanlægning for Tangkrogområdet forudgående høring Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 27. april 2017 Helhedsplanlægning for Tangkrogområdet forudgående høring Igangsætning af forudgående høring om kommuneplanlægning og

Læs mere

Alle parter har med interesse læst høringsudgaven og er i fællesskab enige om at fremsende et fælles høringssvar med følgende punkter:

Alle parter har med interesse læst høringsudgaven og er i fællesskab enige om at fremsende et fælles høringssvar med følgende punkter: [Klik her, og skriv Modtager] 16/02/2018 Vedr.: Høringssvar vedr. Trafikplan for den statslige jernbane 2017-2032 Dette høringssvar vedr. Trafikplan for den statslige jernbane 2017-2032 er et fælles høringssvar

Læs mere

Nye kollegie-, ungdoms- og familieboliger ved Tranekærvej i Vejlby

Nye kollegie-, ungdoms- og familieboliger ved Tranekærvej i Vejlby Planafdelingen Kalkværksvej 10, 8100 Aarhus C 11. januar 2017 Nye kollegie-, ungdoms- og familieboliger ved Tranekærvej i Vejlby Dette materiale omhandler et område nær dig. Der planlægges for en boligbebyggelse

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

KATTEGAT- FORBINDELSEN

KATTEGAT- FORBINDELSEN TRAFIKAL VURDERING AF KATTEGAT- FORBINDELSEN SAMMENFATNING OKTOBER 2012 2 TRAFIKAL VURDERING AF KATTEGATFORBINDELSEN FORORD Mange spørgsmål skal afklares, før Folketinget kan tage endelig stilling til

Læs mere

Oversigt over status på infrastrukturprojekter

Oversigt over status på infrastrukturprojekter Oversigt over status på infrastrukturprojekter Region Midtjylland og de 19 kommuner i regionen har i august 2014 opdateret Status på Infrastruktur i Region Midtjylland fra december 2012. Rapporten fra

Læs mere

Byomdannelse af Åbyvej 77 og Lokesvej 5 i Åbyhøj

Byomdannelse af Åbyvej 77 og Lokesvej 5 i Åbyhøj Planafdelingen Kalkværksvej 10, 8100 Aarhus C 4. november 2016 Byomdannelse af Åbyvej 77 og Lokesvej 5 i Åbyhøj Dette materiale omhandler et område nær dig. Aarhus Kommune ønsker at ændre plangrundlaget

Læs mere

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Elektrificering Køge Nord - Næstved

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Elektrificering Køge Nord - Næstved Idéfasehøring - Debatoplæg Elektrificering Køge Nord - Næstved Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk ISBN: 978-87-7126-184-4 Forord Som led i et større elektrificeringsprogram

Læs mere

Notat. Elektrificering Køge Nord Næstved og en evt. hastighedsopgradering til 160 km/t Påvirkning af arealer ved Herfølge Boldklub i anlægsfasen

Notat. Elektrificering Køge Nord Næstved og en evt. hastighedsopgradering til 160 km/t Påvirkning af arealer ved Herfølge Boldklub i anlægsfasen Notat Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Elektrificering Køge Nord Næstved og en evt. hastighedsopgradering til 160 km/t Påvirkning af arealer ved Herfølge

Læs mere

Forslag til højhus på Søren Frichs Vej 37-39

Forslag til højhus på Søren Frichs Vej 37-39 Planafdelingen Kalkværksvej 10, 8100 Aarhus C 12. oktober 2016 Forslag til højhus på Søren Frichs Vej 37-39 Dette materiale omhandler et område nær dig. Aarhus Kommune har modtaget et projektforslag til

Læs mere

Opsamling på idéfasen og fastlæggelse af indholdet af en kommende VVM-undersøgelse af en udvidelse af Viborgvej til fire spor.

Opsamling på idéfasen og fastlæggelse af indholdet af en kommende VVM-undersøgelse af en udvidelse af Viborgvej til fire spor. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 11. maj 2016 VVM for udvidelse af Viborgvej til fire spor Opsamling på idéfasen og fastlæggelse af indholdet af en kommende VVM-undersøgelse

Læs mere

SKOVVEJEN SYD OM REGSTRUP VVM-UNDERSØGELSE. Borgermøde 16. august 2011

SKOVVEJEN SYD OM REGSTRUP VVM-UNDERSØGELSE. Borgermøde 16. august 2011 SKOVVEJEN SYD OM REGSTRUP VVM-UNDERSØGELSE Borgermøde 16. august 2011 PROGRAM Kl. 19.00 Velkomst og Introduktion Områdechef Ole Kirk, Vejdirektoratet VVM-redegørelse Projektleder John H. Kristiansen, Vejdirektoratet

Læs mere

Nordhavnstunnel i Svanemøllebugten. Debatoplæg VVM-undersøgelse

Nordhavnstunnel i Svanemøllebugten. Debatoplæg VVM-undersøgelse Nordhavnstunnel i Svanemøllebugten Debatoplæg VVM-undersøgelse April 2015 VVM-undersøgelse af den fremtidige Nordhavnstunnel 4 Politisk aftale Københavns Kommune og transportministeren har den 27. juni

Læs mere