Kampagne Min tid tid til mig og mine venner

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kampagne Min tid tid til mig og mine venner"

Transkript

1 ii Nyheds Nyhedsbrev oktober Københavns Forældreorganisation/ Kampagne Min tid tid til mig og mine venner KFO og Forældrenes Landsorganisation (FOLA) søsætter kampagnen Min tid, som et signal til politikerne om, at der skal være tid til vores børn i institutionerne. Ikke kun forældre og ansatte i daginstitutionerne råber vagt i gevær også anerkendte forskere finder kvalitetsniveauet problematisk. De går så langt, som til at udtale, at de ikke længere kan stå inde for danske daginstitutioner, fordi børnene mangler voksen-kontakt (fola.dk/mintid). Politikerne har et ansvar for vores børn, når de træffer beslutninger om for eksempel normering, plads, dokumentation, læreplaner og hver gang nye tiltag indføres går der tid fra børnene. I København handler det lige nu kun om at skaffe nok pladser til at få passet de mange nye børn, men vi vil også diskutere kvalitet! Det er ikke nok at skaffe pladser vi vil også have gode pladser! Vi laver kampagnen i samarbejde med Forældrenes Landsorganisation (FOLA), da mange af de forringelser og tiltag vi oplever i København gælder i hele landet og vi derfor mener, at det er vigtigt at forsøge at samle forældre fra hele landet. Vi har lavet en plakat, en hjemmeside, en Facebook gruppe, afholder et valgmøde og forsøger så vidt muligt at få børnene på dagsordenen under valgkampen se mere på: FOLA.dk/mintid Og vi har også brug for jeres hjælp! Så mød op til valgmøde tirsdag den 10.november kl på Ideal Bar, Enghavevej 40. Der vil være mulighed for at stille spørgsmål til alle de politiske partier.

2 Nyhedsbrev KFO Side 2 af 7 Fortæl din historie Som en del af Min tid kampagnen vil vi gerne høre din historie historien om hvad merindskrivningen har betydet for jeres institution? Hvad dokumentationen betyder i hverdagen? Hvordan I oplever hverdagen i institutionen? Hvad gør det ved jer og jeres børn, når der ikke er tid nok til børnene? Eller hvad I ellers har på hjertet og gerne vil fortælle de Københavnske politikere. Vi vil bruge jeres historier til at fortælle politikere hvordan hverdagen opleves ude i institutionerne. Send historierne til kfo@kfo.dk Valgmøde: Hvem skal være børnenes mand de næste 4 år i København? Kom og diskuter børnepolitik i København Tirsdag den 10.november kl Ideal Bar, Enghavevej 40, Kbh.V. Deltager: Bo Asmus Kjeldgaard (SF), Frank Jensen (S), Rikke Lauritzen (EHL), Radikale, Pia Allerslev (V) og Birthe Skaarup (DF). Lektor Janne Hedegaard Hansen fra Danmarks Pædagogiske universitetsskole indleder debatten. Arrangør: Københavns Forældreorganisation.

3 Side 3 af 7 Nyhedsbrev KFO Budgettet lukker huller ikke mere Budgettet for 2010 lukker nogle tiltrængte huller, hverken mere eller mindre, lyder meldingen fra KFO. - Skoler og fritidshjem, vuggestuer og børnehaver bliver udbygget, så det matcher det stærkt stigende børnetal i Vi er selvfølgelig glade for, at der bygges til alle byens børn, men de afsatte midler er til mursten, og vil ikke opleves som store forbedringer ude i institutionerne. Pasningsgaranti er ikke det samme som en god børnepolitik, siger Nina Reffstrup fra Københavns Forældreorganisation. KFO påpeger også at de ikke er afsat midler til udbygning af klubområdet. Det er problematisk, da en udbygning af fritidshjemspladser betyder flere børn, og skal vi have flere pladser i fritidshjemmene, skal vi selvfølgelig også have flere klubpladser til de årige. Den helt store udfordring er selvfølgelig kommunens stigende børnetal, som politikerne skulle forsøge at finde en løsning på. Der er afsat 980 millioner kroner til at udvide skoler, fritidshjem og daginstitutioner og yderligere 367 millioner kroner for at sikre, at kommunen i løbet af kan tilbyde pasning inden for 4 kilometer fra familiens bopæl. Det var en enig borgerrepræsentation en, som indgik forlig og alle partier stod bag, da det blev vedtaget den 17. september. Den enighed skal stå sin prøve næste år, da budgetforligets medfølgende aftaletekst ifølge KFO åbner for nye, store problemer for det kommende år. I teksten står at: smartere tilrettelæggelse og effektiviseringer kan reducere udgifterne inden for dagpasningsområdet uden, at det ændrer på den service København i dag tilbyder børnefamilierne og foreslår derfor at undersøge om: Fritidsordningerne kan dele lokale med skolerne, om vuggestuebørnene kan rykke på i børnehaven en måned tidligere dvs. 2 år og 9 måneder og om den private pasningsordning kan fremmes.

4 Nyhedsbrev KFO Side 4 af 7 Budget - fortsat - - Vi er rigtig kede af tendenserne i budgetforliget. KFO tror ikke det kan gennemføres uden, at det klart vil opleves, som en forringelse af den service der tilbydes nu. Som det ser ud nu, rykkes børn op i børnehave før de fylder 3 år, hvis forældre og personale vurderer, at det er pædagogisk rigtigt for barnet, og institutionerne modtager vuggestuetakst for barnet indtil det fylder 3 år. Betyder det, at der laves om på den aftale? Det må vi antage, for ellers er der ingen besparelse. Og det støtter KFO selvfølgelig ikke. Vi vil altid gerne se smartere løsninger og effektiviseringer, men ikke på kerneydelsen, som det foreslås her, understreger Nina Reffstrup. Et andet punkt i teksten, som KFO bider mærke i, er beslutningen om at der skal; iværksættes en analyse af enhedspriserne på de udgiftstunge serviceområder, som det hedder i aftalen. Dette skal gøres for at kunne reducere enhedspriserne. Pladsprisen skal sænkes for vuggestue- og børnehavebørn. København bruger årligt kr. mere pr. barn end de 5 andre byer som København sammenlignes med en sammenligning som KFO meget gerne ønsker uddybet og gransket yderligere for at finde årsagerne til, at København bruger så meget mere pr. barn. Forliget betyder startskuddet til en række store strukturændringer på institutions område og, at der skal findes forslag, der kan sænke omkostningsniveauet. Derved er der ikke udsigt til, at den store indsats institutionerne yder i forhold til at holde pladsgarantien belønnes med, at der i fremtiden sættes fokus på kvaliteten i det pædagogiske arbejde og udvikling af gode daginstitutioner for byens børn.

5 Væk med Trappetillægget Et af de steder hvor Budget 2010 indeholder besparelser er på de timer, som nogle institutioner får for upraktiske fysiske forhold, der tager tid fra det pædagogiske arbejde. Det arbejde kompenseres i dag med ekstra timer, så børn og institutioner har samme grundvilkår Timer, som nu spares væk. Kompensationstimer gives blandt andet til institutioner: - der ligger på flere etager. - der har til huse i flere bygninger. - med legeplads på den anden side af gade eller længere væk. Madordning på budgettet Udgiften til madordningen udgør 112,7 millioner årligt. Heraf finansierer forældrene 74,2 millioner årligt. Det betyder at taksten for børnehaven stiger med ca.100 kroner om ugen. Taksten for vuggestuen forbliver uændret. Alle vuggestue- og børnehavebørn får fuld forplejning pr. 1 januar 2010 hver dag. 75% af maden vil være økologisk. KFO til møde med Frank Jensen Pladsgaranti, heldagsskoler og madordning var nogle af de emner som KFO den 22.september diskuterede med socialdemokraternes spidskandidat til borgerrepræsentationen Frank Jensen. Frank Jensen gav udtryk for at ville arbejde for at få løst pladsproblemerne og arbejde for, at København bliver en by for børnefamilierne. KFO informerede om sit arbejde, om de københavnske forældres bekymringer, for ikke at kunne få passet sine børn og om organisationens vilje til samarbejde. KFO arbejder på en god dialog med de Københavnske politikere og mødet med Frank Jensen var bare et i rækken af politikermøder, som KFO deltager i.

6 Nyhedsbrev KFO Side 6 af 7 Hvordan går det med at inkludere? Aktive forældre Det mødes hedder i oplæg Det er nu et år siden, at Københavns kommune begyndte arbejdet med specialreformen. I starten af oktober gjorde de status og KFO var med. Specialreformens Årskonference blev afholdt tirsdag d. 6. oktober 2009 på Københavns Rådhus, hvor 250 gæster deltog i en spændende dag i inklusionens tegn. Dagen blev brugt til en statusopgørelse på den udvikling og de udfordringer, arbejdet med inklusion af børn og unge, har bragt med sig. Oplæggene spændte bredt fra teoretiske og forskningsbaserede indslag til konkrete oplæg fra praksisfeltet med hovedfokus på initiativerne i de to pionerdistrikter, Bispebjerg og Indre By. om specialreformen, at: Målsætningen er at udvikle de rigtige tilbud til børn og unge med særlige behov, samt at sikre at antallet af børn og unge der udskilles til specialområdet stiger. ikke Visionen er, at alle børn og unge med særlige behov skal have mulighed for at være deltagere i fællesskaber hvor de trives og udvikles. Kommunen har der ud over udarbejdet en inklusionspolitik og arbejder med en definition på inklusion, som lyder: Inklusion er en vedvarende proces, der handler om at skabe åbne og udviklingsorienterede miljøer, hvor alle børn og unge oplever sig som aktive deltagere i fællesskabet. Målet er, at alle børn og unge skal ses, anerkendes og værdsættes som de unikke personer de er, og dermed sikres faglig, personlig og social udvikling. Da arbejdet med specialreformen blev sat i gang udpegede kommunen to bydele, som pionerdistrikter; Bispebjerg og Indre By. De to distrikter har hver ansat en inklusionskoordinator, som blandt andet understøtter inklusionsarbejdet i skoler og institutioner. Arbejdet i bydelene blev opsummeret på konferencen. Begge bydele er kommet langt, men lægger begge vægt på at arbejdet med inklusion tager tid og kræver holdningsændringer af alle involverede parter. Læs mere om specialreformen på kk.dk under specialreform eller på kfo.dk

7 Københavns Forældreorganisation Kommende kurser for forældrebestyrelser KFO tilbyder kurser for alle forældrebestyrelser. Hør om: Lovgivning om forældreindflydelsen Bestyrelsens opgaver Kompetencefordeling Bestyrelsens arbejde og del viden og erfaringer med andre bestyrelser. Kurset kan bestilles ved at kontakte KFO på eller via hjemmesiden kfo.dk. Næste kursus: Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet Skriv til: Mandag den Onsdag den 2. november 4.november Kl Kl Kulturhuset Indre By Valby Kulturhus Charlotte Ammundsens Plads 3 Valgårdsvej København K 2500 Valby Se også www. kfo.dk Hvad er KFO Københavns Forældre Organisation, KFO, er en børnepolitisk interesse organisation for forældre og forældre -bestyrelser i Københavns Kommunes institutioner. Vores medlemmer er derfor både enkelt-personer og institutioner i København. Vi dækker hele aldersspændet fra 0-18 år, idet vi repræsenterer både vuggestuer, dagplejere, børnehaver, fritidshjem, KKFO er, fritidsklubber, ungdomsklubber samt specialinstitutioner. KFO er forældrenes repræsentant og talerør over for samarbejdspartnere og beslutningstagere i Københavns Kommune. Vi arbejder både partipolitisk uafhængig og også uafhængig af de faglige organisationer. Organisationen er således forældrenes vagthund, hvis opgaver er, at varetage børnenes rettigheder, miljø og ikke mindst udvikling i institutionslivet. enhances the message

Workshop Forældresamarbejde 29.februar 2018

Workshop Forældresamarbejde 29.februar 2018 Workshop Forældresamarbejde 29.februar 2018 Ved Sisse Winther Oreskov, Einar Gylling Dørup og Camilla Wessman Program Intro til workshop. Kort om sektorprojektet Indledning forældresamarbejde på dagsordenen

Læs mere

Stormøde KFO den 6.maj 2010

Stormøde KFO den 6.maj 2010 Stormøde KFO den 6.maj 2010 1. Velkomst: Alle bydele repræsenteret, skriv jer gerne på en liste, hvis i ønsker at blive kontaktet af pressen, høre mere om aktiviteter og KFOs arbejde. Husk også tilmelding

Læs mere

Feriepasning i dagtilbud. / 1. behandling af budget 2019 Børne- og Ungdomsudvalget

Feriepasning i dagtilbud. / 1. behandling af budget 2019 Børne- og Ungdomsudvalget Feriepasning i dagtilbud / 1. behandling af budget 2019 Børne- og Ungdomsudvalget Baggrund - beskrivelse af forslaget De københavnske dagtilbud planlægger i dag sommerferieperioden ud fra, at alle institutioner

Læs mere

Velkommen til bestyrelseskursus. Københavns Forældre Organisation

Velkommen til bestyrelseskursus. Københavns Forældre Organisation Velkommen til bestyrelseskursus Københavns Forældre Organisation www.kfo.dk Hvad er det vigtigste i forældreråd og bestyrelses Dialog Tænk i Helheder Støt op Brug lovgivning arbejdet? Program 1. Lovgivning

Læs mere

Velkommen i forældrebestyrelsen og institutionsbestyrelsen

Velkommen i forældrebestyrelsen og institutionsbestyrelsen Velkommen i forældrebestyrelsen og institutionsbestyrelsen Rammer for arbejdet i forældrebestyrelser og institutionsbestyrelser i selvejende dag- og fritidstilbud 2017 Indhold Indhold...2 Velkommen i forældrebestyrelsen

Læs mere

Enhedslistens tale til 2. behandling af budget 2016. Side 1 af 8

Enhedslistens tale til 2. behandling af budget 2016. Side 1 af 8 Side 1 af 8 I år har der ingen forhandlinger været om budgettet og det er jo egentlig ærgerligt. Forhandlinger er jo steder man kan mødes og have konstruktive debatter og måske finde punkter man kan være

Læs mere

Forældrebestyrelse Klynge F (Brønshøj/Vanløse)

Forældrebestyrelse Klynge F (Brønshøj/Vanløse) Forældrebestyrelse Klynge F (Brønshøj/Vanløse) Udleverede bilag fra fælles forældrerådsmøde 30. januar 2018 Bilag 1 Introduktion til økonomi (side 2-5) Bilag 2 Københavns Forældre Organisation: Velkommen

Læs mere

[Indledning] Kære BR. I dag tager vi hul på forhandlingerne om budgettet for 2020.

[Indledning] Kære BR. I dag tager vi hul på forhandlingerne om budgettet for 2020. Overborgmesteren TALE TALE Tale til Anledning Sted Titel Overborgmesteren Første behandling af budgettet BR-salen Budgettale Dato 26. september 2019 Klokken 16.00 Taletid Bemærkning til arrangementet 10

Læs mere

Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim

Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim N O T A T Til Børne- og Familieudvalget Kopi Fra Dagtilbud og Undervisning Emne Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim Afdeling Dagtilbud og Undervisning Telefon

Læs mere

2007-07-09. Ballerup Kommune. Flytning af børn fra daginstitution til skolefritidsordninger.

2007-07-09. Ballerup Kommune. Flytning af børn fra daginstitution til skolefritidsordninger. 2007-07-09. Ballerup Kommune. Flytning af børn fra daginstitution til skolefritidsordninger. Resume: Udtalt at Ballerup Kommune ifølge de foreliggende oplysninger ikke har handlet i strid med servicelovens

Læs mere

Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim

Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim N O T A T Til Børne- og Familieudvalget Kopi Fra Dagtilbud og Undervisning Emne Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim Afdeling Dagtilbud og Undervisning Telefon

Læs mere

Virksomhedsplan for Højbohus vuggestue og børnehave

Virksomhedsplan for Højbohus vuggestue og børnehave Virksomhedsplan for Højbohus vuggestue og børnehave For perioden 2014-2017 Dette er Højbohus vuggestue og børnehaves virksomhedsplan gældende for 2014-2017. Vores virksomhedsplan skal ses som: Et arbejdsredskab

Læs mere

Ændring af vuggestuen og børnehaven Ærtebjerg til to kombinerede institutioner, samt omlægning af Mågen 466758

Ændring af vuggestuen og børnehaven Ærtebjerg til to kombinerede institutioner, samt omlægning af Mågen 466758 Pkt.nr. 36 Ændring af vuggestuen og børnehaven Ærtebjerg til to kombinerede institutioner, samt omlægning af Mågen 466758 Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget, at

Læs mere

Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev. Sags-id: 28.00.00-P20-3-13

Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev. Sags-id: 28.00.00-P20-3-13 Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev 2014 Sags-id: 28.00.00-P20-3-13 BAGGRUND 3 KAPACITET OG BØRNETAL 4 Pasningsbehov 4 Bygningskapacitet 4 OVERSIGT OVER SCENARIER 5 BEMÆRKNINGER

Læs mere

NOTAT. Befolkningsudvikling på 0-5 års området

NOTAT. Befolkningsudvikling på 0-5 års området NOTAT Bilag 1: Behovsprognose 0-5 årsområdet. Overordnede konklusioner Hvad er et på 0-5 års området Behovsprognosen 2011 viser, at der er et for udbygning af 126 børnegrupper på 0-5 års området (en børnegruppe

Læs mere

Politik for de mindste Radikalt småbørnsudspil

Politik for de mindste Radikalt småbørnsudspil Politik for de mindste Radikalt småbørnsudspil 0 Indholdsfortegnelse Indledning... 1 Visionen... 1 Mål... 1 Tal... 1 Organisering... 2 Graviditeten... 2 Spædbarnet... 2 Det lille barn... 3 Børnehavebarnet...

Læs mere

Årsrapport 2009 for Troldehøjen

Årsrapport 2009 for Troldehøjen Årsrapport 2009 for Side 1 af 5 1. Sammendrag har haft 4 resultatkrav, som alle er helt indfriet De tre resultatkrav tværgående resultatkrav for alle i Halsnæs Kommune er helt indfriet. Et resultatkrav

Læs mere

Børnerådet. Referat Onsdag den 26. marts 2014

Børnerådet. Referat Onsdag den 26. marts 2014 Børnerådet Onsdag den 26. marts 2014 Børne- og Ungeudvalget: (I) Brigitte Klintskov Jerkel (C) Bjarke Abel (A) Claus Engskov ( O) Anne Marie Lyduch(V) Forældrebestyrelsesformænd: Leon Hoffbeck (Distrikt

Læs mere

Center for Børn & Undervisning

Center for Børn & Undervisning Center for Børn & Undervisning Dato 18-06-2018 j./sagsnr. 28.00.00-A00-212-18 Notat udarbejdet af: Anette Nygaard Bang Bilag 1 Kombinationstilbuddet skal tilrettelægges ud fra den enkelte families dokumenterede

Læs mere

Børn snydt for to milliarder. Af: Mikkel Kamp

Børn snydt for to milliarder. Af: Mikkel Kamp Page 1 of 5 søg redaktion nyt job annoncer tema skriv til os print artikler leder noter opslagstavlen debat årgange 23/2008 Børn snydt for to milliarder I 2005 bevilgede regeringen to milliarder kroner

Læs mere

Referat af møde d. 12/4 2011

Referat af møde d. 12/4 2011 Referat af møde d. 12/4 2011 Til stede Monica, Bestyrelsen Mariehønen Ditte, Bestyrelsen Mariahjemmet Louise, Bestyrelsen Knasten/Stauninggården Jeanette, Bestyrelsen Abildvænget Lea, Bestyrelsen Mariahjemmet

Læs mere

Anne Mette Omø Carlsen valgt som dirigent og evt. stemmetæller Referent: Sanne Colmor

Anne Mette Omø Carlsen valgt som dirigent og evt. stemmetæller Referent: Sanne Colmor Referat af generalforsamling i Københavns Forældreorganisation, torsdag den 25.april kl.19-21.00 Charlotte Ammundsens Plads 3, 1359 København K, mødelok. 2 Dagsorden: 1) VALG AF DIRIGENT, REFERENT OG STEMMETÆLLER

Læs mere

Forældrebestyrelsesmøde for Børnehusene Aarup. tirsdag den kl i Børnehuset Fuglebakken

Forældrebestyrelsesmøde for Børnehusene Aarup. tirsdag den kl i Børnehuset Fuglebakken Forældrebestyrelsesmøde for Børnehusene Aarup. tirsdag den 22.08.2017 kl. 19.00 22.00 i Børnehuset Fuglebakken Referat 1. Formalia: Tilstede/fraværende. o Fraværende: Jan Møller, Morten og Heidi Referent:

Læs mere

Foreløbigt udkast Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev

Foreløbigt udkast Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev Foreløbigt udkast Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev 2014 Sags-id: 28.00.00-P20-3-13 BAGGRUND 3 OVERSIGT OVER SCENARIER 4 BEMÆRKNINGER TIL SCENARIER 7 KAPACITET OG BØRNETAL 9

Læs mere

Indkaldelse til bestyrelsesmøde d. 27.8.14. Tidspunkt: 18.30 21.30. Sted: Børnehaven. Forplejning: Nicklas (afbud) Afbud: Joan ( p.g.

Indkaldelse til bestyrelsesmøde d. 27.8.14. Tidspunkt: 18.30 21.30. Sted: Børnehaven. Forplejning: Nicklas (afbud) Afbud: Joan ( p.g. Hjerm dagtilbud d. 20.8.2014. Indkaldelse til bestyrelsesmøde d. 27.8.14 Tidspunkt: 18.30 21.30 Sted: Børnehaven. Forplejning: Nicklas (afbud) Afbud: Joan ( p.g.a ferie) Dagsorden. 1. Godkendelse af referat

Læs mere

Handlingskatalog - Budgetproces 2019

Handlingskatalog - Budgetproces 2019 BUDGET 2019-2022 Handlingskatalog - Budgetproces 2019 Indholdsfortegnelse Overordnet status på budgetforbedringsforslag - Opvækstudvalget... 2 001 Nedlæggelse af 4 dagplejekonsulentstillinger i administrationen...

Læs mere

27/1 2015 Høringssvar om ny dagtilbudsstruktur i FMK 2015-2018 Personalet i Årslev Børnehave og Vuggestue er glade for at se, at I har udvalgt nogle principper i den nye dagtilbudsstruktur, som er med

Læs mere

Aftale mellem Daginstitutionen Buskelund og dagtilbudschefen

Aftale mellem Daginstitutionen Buskelund og dagtilbudschefen Aftale mellem Daginstitutionen Buskelund og dagtilbudschefen Denne aftale er indgået mellem institutionslederen og Børn- og Familiechefen repræsenteret ved dagtilbudsleder John Gejl. Aftalen er et element

Læs mere

Spørgsmål og svar om nye bevillingsmodeller på fritidsområdet

Spørgsmål og svar om nye bevillingsmodeller på fritidsområdet KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Spørgsmål og svar om nye bevillingsmodeller på fritidsområdet Her er der mulighed for at få svar på følgende spørgsmål: 1. Hvem omfatter de nye bevillingsmodeller?

Læs mere

Håndtag til overholdelses af pasningsgarantien. Børne- og Ungdomsforvaltningen 21. februar 2018

Håndtag til overholdelses af pasningsgarantien. Børne- og Ungdomsforvaltningen 21. februar 2018 Håndtag til overholdelses af pasningsgarantien Børne- og Ungdomsforvaltningen 21. februar 218 IKKE IGANGSAT KRÆVER POLITISK BESLUTNING Garantigrupper Garantigrupper er forbeholdt anvisning fra garantiventelisten.

Læs mere

Pixiudgave - Bestyrelsens skriftlige beretning 2012-2014

Pixiudgave - Bestyrelsens skriftlige beretning 2012-2014 Pixiudgave - Bestyrelsens skriftlige beretning 2012-2014 Minimumsnormeringer og de 500 mio. kr. til bedre normeringer. Atter engang har der været fokus på normeringerne i vores daginstitutioner. Normeringen

Læs mere

Børne- og Ungdomsforvaltningen vurderer kapacitetsbehovet på 0-5 års området i behovsprognosen.

Børne- og Ungdomsforvaltningen vurderer kapacitetsbehovet på 0-5 års området i behovsprognosen. KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Kapacitetsstyring NOTAT Bilag dagtilbudsprognose 0-5 år Baggrund Børne- og Ungdomsforvaltningen vurderer set på 0-5 års området i sprognosen. Børne- og

Læs mere

Dragør Kommune Skole/Børn & Pædagogik

Dragør Kommune Skole/Børn & Pædagogik Side nr. 1 Med baggrund i de kommende forhandlinger om budget 2016-19 har forvaltningen udarbejdet denne business case på skole- og dagtilbudsområdet. Udfordring SFO-pladser bør fordeles mere hensigtsmæssigt

Læs mere

Tilsynsrapport dagtilbud

Tilsynsrapport dagtilbud Hillerød Kommune Tilsynsrapport dagtilbud Institutionsnavn: Vandpytten, privatinstitution Deltagere: Leder Tinna Tidemand, pædagog Herdis Kristiansen, pædagog Nina Kristensen, souschef Lisbeth Fischer

Læs mere

Årsrapport 2009 for Gydebakken

Årsrapport 2009 for Gydebakken Årsrapport 2009 for Side 1 af 5 1. Sammendrag Året 2009 startede med at vi skulle effekttuere vores nednormering pgs. af besparelser, som svarede til 48 personale timer pr. uge. Vi var så heldige at vi

Læs mere

Thorsager. Dagplejen Thorsager Børnehus Lille Arnold Thorsager Skole

Thorsager. Dagplejen Thorsager Børnehus Lille Arnold Thorsager Skole Fælles børneliv i Thorsager Dagplejen Thorsager Børnehus Lille Arnold Thorsager Skole 1 Hvorfor dette projekt? Prognoserne for børnetallet i Thorsager viser en faldende tendens over de kommende år. Samtidig

Læs mere

Børn og Unge Nyt nyhedsbrev til medarbejdere i Børn og Unge

Børn og Unge Nyt nyhedsbrev til medarbejdere i Børn og Unge Børn og Unge Nyt nyhedsbrev til medarbejdere i Børn og Unge Byrådet vedtog onsdag den 26. januar en samlet plan for at sikre Aarhus Kommunes økonomi. Beslutningen betyder samtidig en række ændringer i

Læs mere

9. Ny ledelsesstruktur i børnehuset 10. Bestyrelsesforsikring - status Morten A 11. Årshjul for bestyrelsen.

9. Ny ledelsesstruktur i børnehuset 10. Bestyrelsesforsikring - status Morten A 11. Årshjul for bestyrelsen. Dagsorden Bestyrelsesmøde Onsdag den 23. januar 2013 kl. 18.00 20.00 Ansvarlig 1. Valg af dirigent 2. Valg af referent 3. Godkendelse af referat fra sidste møde 4. Ændring af bestyrelsesmøder Hanne 5.

Læs mere

Pladsproblemerne vokser

Pladsproblemerne vokser ii Nyheds Nyhedsbrev august 2009. Københavns Forældreorganisation/ www.kfo.dk Pladsproblemerne vokser Nye prognoser viser endnu en stor stigning i børnetallet, som giver store udfordringer for byens politikere,

Læs mere

FællesMED-udvalg Børn og Undervisning

FællesMED-udvalg Børn og Undervisning FællesMED-udvalg Børn og Undervisning Til Uddannelse, Børn og Familie 4. marts 2019 Sags id: 18/24980 Høringssvar til Dagtilbuddenes fælles kvalitetsaftale 2017-2018 FællesMED-udvalg Børn og Undervisning

Læs mere

Hvad: Bestyrelsesmøde PÅ TOPPEN.

Hvad: Bestyrelsesmøde PÅ TOPPEN. Hvad: Bestyrelsesmøde PÅ TOPPEN. Hvor: Regnbuen Dato: Mandag 02.02.2015 klokken 18.30 til 21.00 Ordstyrer: Lars Referant: Jesper Fremmødt: Lars, Formand, børn i Kærsgård Ulla, medarbejder Hvinningdal Børnehus

Læs mere

Præsentation af fakta og nøgletal 2010

Præsentation af fakta og nøgletal 2010 Præsentation af fakta og nøgletal 2010 LIBU Side 1 02-03-2011 BYRÅDETS SERVICEMÅL (1999): DAGINSTITUTIONER OG DAGPLEJE (0-6 ÅRIGE) 4 POLITISKE MÅL FOR KOMMUNENS DAGTILBUD (1999) 5 TAKSTPOLITIK 6 LUKKEDAGE

Læs mere

BØRNE- OG UNGDOMSUDVALGET. for mødet den , kl. 13:00 i Rådhuset, stuen, værelse 43/44

BØRNE- OG UNGDOMSUDVALGET. for mødet den , kl. 13:00 i Rådhuset, stuen, værelse 43/44 BØRNE- OG UNGDOMSUDVALGET REFERAT for mødet den 30.05.2012, kl. 13:00 i Rådhuset, stuen, værelse 43/44 9. Ny budgetmodel for rengørings- og gårdmandsområdet på daginstitutioner (2011-41121) 1 BØRNE- OG

Læs mere

Alle forældre og ansatte fra en institution, som er medlem af FOLA, deltager til medlemspris.

Alle forældre og ansatte fra en institution, som er medlem af FOLA, deltager til medlemspris. v/ann Elisabeth Knudsen, cand. mag i dansk og psykologi, hjerneforsker og forfatter. Esbjerg d. 7. marts 2012 kl. 19.00 til 21.00 Syddansk Universitet, Niels Bohrsvej 9-10, 6700 Esbjerg Hjerner udvikler

Læs mere

Baggrund for forvaltningens anbefaling af en ændret implementeringsplan

Baggrund for forvaltningens anbefaling af en ændret implementeringsplan Bilag 40 Fremtidens Fritidstilbud ved Lundehusskolen Med udgangspunkt i de indkomne høringssvar vedrørende den fysiske struktur for Fremtidens Fritidstilbud fremlægger forvaltningen en ny løsningsmodel

Læs mere

Sammenfatning af høringssvarene vedr. resursemodellen på Daginstitutionsområdet.

Sammenfatning af høringssvarene vedr. resursemodellen på Daginstitutionsområdet. 8.maj 2007. Sammenfatning af høringssvarene vedr. resursemodellen på Daginstitutionsområdet. Dagpasningsgruppen har på sit møde den 9.maj sammenfattet høringssvarene. Der er indkommet høringssvar fra 25

Læs mere

1. Beskrivelse af opgaver indenfor dagtilbudsområdet

1. Beskrivelse af opgaver indenfor dagtilbudsområdet Bevillingsområde 30.50 Dagtilbud til 0-5 årige Udvalg Børne- og Skoleudvalget 1. Beskrivelse af opgaver indenfor dagtilbudsområdet Bevillingsområdet omfatter udgifter og indtægter vedrørende dagtilbud

Læs mere

Strategisk blok - S05

Strategisk blok - S05 Fortsættelse af ordningen tidlig frivillig børnehavestart Forsættelse af ordningen tidlig frivillig børnehavestart -500-500 -500-500 I alt netto -500-500 -500-500 På baggrund i tallene for 2017 er der

Læs mere

Forældrepjece. Alle børn og unge er en del af fællesskabet. Herning Kommunes Inklusionsstrategi

Forældrepjece. Alle børn og unge er en del af fællesskabet. Herning Kommunes Inklusionsstrategi Forældrepjece Alle børn og unge er en del af fællesskabet Herning Kommunes Inklusionsstrategi 2016-2020 November 2015 1 Indledning Denne forældrepjece er i korte træk en hjælp til at forstå hvad inklusion

Læs mere

Center for Skole og dagtilbud

Center for Skole og dagtilbud Budgetnotat -19 Center for Skole og dagtilbud 1 Centerets formål Formål Centeret står for drift af 0-6 års-dagtilbud og klubområdet, støttepædagogområdet, undervisning af børn og unge fra børnehaveklasse

Læs mere

Ballerup Kommune Anvisningsregler for dagtilbud til børn i alderen indtil skolestart gældende pr. 1. januar 2019

Ballerup Kommune Anvisningsregler for dagtilbud til børn i alderen indtil skolestart gældende pr. 1. januar 2019 Ballerup Kommune Anvisningsregler for dagtilbud til børn i alderen indtil skolestart gældende pr. 1. januar 2019 Indhold 1 Generel information...2 1.1 Dagtilbud til børn fra 0 år og indtil skolestart...2

Læs mere

F. Udmøntningen af 2:2 modellen skal drøftes konkret på det første kvartalsmøde i marts. Er der behov for undersøgelser til brug for mødet?

F. Udmøntningen af 2:2 modellen skal drøftes konkret på det første kvartalsmøde i marts. Er der behov for undersøgelser til brug for mødet? NOTAT Allerød Kommune Skole og Dagtilbud Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Fælles afsæt fælles udvikling Opsamling fra gruppedrøftelserne på

Læs mere

Overblik over budskaber i høringssvar

Overblik over budskaber i høringssvar Overblik over budskaber i høringssvar AFSENDER INDHOLD ADMINISTRATIONENS KOMMENTARER Forældrebestyrelsen i Vuggestuen Manegen Forældrebestyrelsen modsætter sig en eventuel sammenlægning af Vuggestuen Manegen

Læs mere

Det uanmeldte tilsyn forventes at vare ca. 2-3 timer og udføres af konsulent for dagtilbud fra Børne- og Skole sekretariatet.

Det uanmeldte tilsyn forventes at vare ca. 2-3 timer og udføres af konsulent for dagtilbud fra Børne- og Skole sekretariatet. Uanmeldt tilsyn på dagtilbudsområdet 2012 Private dagtilbud Institution: Rønne Børneasyl, Adresse: Damgade 5 3700 Rønne Telefon: 56 95 18 82 Leder: Alexandra Jespersen Tilsynsdato: 3. oktober 2012 Tidligere

Læs mere

bestyrelsesmøde tirsdag den 28 maj 2019 kl

bestyrelsesmøde tirsdag den 28 maj 2019 kl Referat _ bestyrelsesmøde tirsdag den 28 maj 2019 kl. 17.30 20.00 Vesterlyngvej 8, 4500 Nykøbing Sj. 2019-144359 Dagsorden 12/19 Konstatering af fraværende. Majbritt L., Majbritt J., Maja og Mette Skovsø.

Læs mere

Opsamling på høringssvar vedrørende de langsigtede løsninger på dagtilbudsområdet.

Opsamling på høringssvar vedrørende de langsigtede løsninger på dagtilbudsområdet. Svendborg Kommune Rådhuset Ramsherred 5 5700 Svendborg Tlf. 62 23 45 10 Fax. 6325 1319 bu@svendborg.dk www.svendborg.dk Opsamling på høringssvar vedrørende de langsigtede løsninger på dagtilbudsområdet.

Læs mere

Indstilling. Tilpasning af mulighederne for madordninger i daginstitutioner mod fuld forældrebetaling. Til Århus Byråd Via Magistraten.

Indstilling. Tilpasning af mulighederne for madordninger i daginstitutioner mod fuld forældrebetaling. Til Århus Byråd Via Magistraten. Indstilling Til Århus Byråd Via Magistraten Børn og Unge Den 24. januar 2006 Tilpasning af mulighederne for madordninger i daginstitutioner mod fuld forældrebetaling 1. Resume Folketinget vedtog den 17.

Læs mere

Oversigt over høringssvar til ny budgettildelingsmodel for kommunale og selvejende daginstitutioner

Oversigt over høringssvar til ny budgettildelingsmodel for kommunale og selvejende daginstitutioner Oversigt over høringssvar til ny budgettildelingsmodel for kommunale og selvejende daginstitutioner Nedenstående er oversigter over alle de høringssvar, vi har modtaget indtil den 10. april 2015 ifm. høringsperioden.

Læs mere

Økonomi og Administration Sagsbehandler: Ib Holst-Langberg Sagsnr Ø Dato:

Økonomi og Administration Sagsbehandler: Ib Holst-Langberg Sagsnr Ø Dato: Økonomi og Administration Sagsbehandler: Ib Holst-Langberg Sagsnr. 00.30.00-Ø00-8-15 Dato:10.3.2015 Temaer til Børne- og Skoleudvalgets drøftelse af driftsbudget for 2016 Som oplæg til Børne- og Skoleudvalgets

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Økonomiudvalget den 23-12-2011, s. 1 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Økonomiudvalget Protokol Fredag den 23. december 2011 kl. 08:45 afholdt Økonomiudvalget møde i Udvalgsværelse 1/Rådhus. Medlemmerne var til stede

Læs mere

Den fri Hestehaveskole

Den fri Hestehaveskole 02/06/09 Den fri Hestehaveskole Hvad siger friskoleloven? 36a. En fri grundskole kan for børn, der er fyldt 3 år, for tiden, indtil de begynder i børnehaveklasse, varetage opgaver som privatinstitution

Læs mere

BØRNE- OG UNGDOMSUDVALGET. 4. Høring om sammenlægning af Vanløse Skole og Hyltebjerg Skole ( )

BØRNE- OG UNGDOMSUDVALGET. 4. Høring om sammenlægning af Vanløse Skole og Hyltebjerg Skole ( ) BØRNE- OG UNGDOMSUDVALGET 4. Høring om sammenlægning af Vanløse Skole og Hyltebjerg Skole (2015-0205278) Børne- og Ungdomsudvalget skal tage stilling til at sende forslag i høring om en sammenlægning af

Læs mere

Gemsevejens Børnehus. Virksomhedsplan 2013

Gemsevejens Børnehus. Virksomhedsplan 2013 Gemsevejens Børnehus Virksomhedsplan 2013 INDHOLD Forord 3 Virksomhedens rammer 4 Opgaver 4 Organisation 4 Personale (budget 2013) 4 Sygefravær 4 Økonomi 5 Indsatsområder 5 Direktionens indsatsområder

Læs mere

8. maj Status på pasningsgarantien maj Sagsnr

8. maj Status på pasningsgarantien maj Sagsnr KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Administrativt Ressourcecenter NOTAT Status på pasningsen maj 2018 Baggrund På mødet den 21. februar 2018 behandlede Børne- og Ungdomsudvalget sagen om

Læs mere

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune Inklusion i Dagtilbud Hedensted Kommune Januar 2012 Denne pjece er en introduktion til, hvordan vi i Dagtilbud i Hedensted Kommune arbejder inkluderende. I Pjecen har vi fokus på 5 vigtige temaer. Hvert

Læs mere

TEMADRØFTELSE OM ANVISNINGSREGLER, BOOK EN PLADS MV. Børne- og Ungdomsudvalget 23. november 2016

TEMADRØFTELSE OM ANVISNINGSREGLER, BOOK EN PLADS MV. Børne- og Ungdomsudvalget 23. november 2016 / TEMADRØFTELSE OM ANVISNINGSREGLER, BOOK EN PLADS MV. Børne- og Ungdomsudvalget 23. november 2016 Disposition for temadrøftelsen Anvisningsreglerne i dag 1) Lovgivningsmæssige rammer 2) Anvisningsregler

Læs mere

Nye forhold til børnene -

Nye forhold til børnene - ALTERNATIVET FURESØ Nye forhold til børnene - Selvforvaltning og bemanding i daginstitutioner Furesø kommune 1 BAGGRUND Udvikling hvor der er kommet flere børn pr voksen Mindre barn-voksen kontakt Mindre

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om minimumsnormering i dagtilbud og ret til uddannelse og efteruddannelse for det pædagogiske personale

Forslag til folketingsbeslutning om minimumsnormering i dagtilbud og ret til uddannelse og efteruddannelse for det pædagogiske personale Beslutningsforslag nr. B 105 Folketinget 2010-11 Fremsat den 31. marts 2011 af Line Barfod (EL), Johanne Schmidt-Nielsen (EL), Per Clausen (EL) og Frank Aaen (EL) Forslag til folketingsbeslutning om minimumsnormering

Læs mere

INDSTILLING Til Århus Byråd Den 13. januar 2005 via Magistraten Tlf. nr.: Jour. nr.: Ref.: BM

INDSTILLING Til Århus Byråd Den 13. januar 2005 via Magistraten Tlf. nr.: Jour. nr.: Ref.: BM ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. Afdeling INDSTILLING Til Århus Byråd Den 13. januar 2005 via Magistraten Tlf. nr.: 8940 3695 Jour. nr.: Ref.: BM Mulighed for merindskrivning i fritidshjem og byggelegepladser

Læs mere

FOA Kampagne og Analyse 24. juni Det siger FOAs medlemmer om besparelser i dagtilbud

FOA Kampagne og Analyse 24. juni Det siger FOAs medlemmer om besparelser i dagtilbud Det siger FOAs medlemmer om besparelser i dagtilbud FOA Kampagne og Analyse 24. juni 2011 FOA undersøgte i perioden fra 27. maj til 7. juni 2011, hvilke besparelser FOAs medlemmer i dagtilbud har oplevet

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. Afdeling

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. Afdeling ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. Afdeling INDSTILLING Til Århus Byråd Den 13. januar 2005 via Magistraten Tlf. nr.: 8940 3695 Jour. nr.: Ref.: BM Mulighed for merindskrivning i fritidshjem og byggelegepladser

Læs mere

Der opleves manglende råderum til at fastholde gode/dygtige medarbejdere med uddannelse.

Der opleves manglende råderum til at fastholde gode/dygtige medarbejdere med uddannelse. Dagpleje og Daginstitution Notat Sagsnr.: 2011/04270 Dato: 05-05-2011 Sag: Opsamling Dialogmøde 04.05.2011 Sagsbehandler: Ulla Schødt Pædagogisk konsulent Direkte afskrift af afleverede opsamlinger, Hvis

Læs mere

REFERAT - BESTYRELSESMØDE FORÆLDREBESTYRELSEN FOR DAGPLEJEN

REFERAT - BESTYRELSESMØDE FORÆLDREBESTYRELSEN FOR DAGPLEJEN DAGSORDEN Forældrebestyrelsen for Dagplejen EMail: gac@olos.dk 18. april 2016 REFERAT BESTYRELSESMØDE FORÆLDREBESTYRELSEN FOR DAGPLEJEN DATO: Mandag den 4. april 2016 TID: 17:30 21:00 STED:, DELTAGERE:

Læs mere

Som forældrevalgt bestyrelsesmedlem indgår man i samarbejde med ledelse og personale i institutionen om at sikre sammenhænge og dialog;

Som forældrevalgt bestyrelsesmedlem indgår man i samarbejde med ledelse og personale i institutionen om at sikre sammenhænge og dialog; Indhold Overordnede rammer for forældrebestyrelser 4 Forældreindflydelse i selvejende institutioner 5 To modeller 5 Institutionens vedtægt 5 Den enstrengede model - én bestyrelse 6 Institutionsbestyrelsens

Læs mere

Kære Pia Allerslev. Indre By/Østerbro (0-5 årige) April. Vesterbro/Vanløse, Brønshøj-Husum (0-5 årige) April

Kære Pia Allerslev. Indre By/Østerbro (0-5 årige) April. Vesterbro/Vanløse, Brønshøj-Husum (0-5 årige) April Brev fra forældre på Kastelsgården d. 10.nov.2015 Kære Pia Allerslev Forældre fra Kastelsgårdens forældreråd har to gange tidlige henvendt sig til dig for, blandt andet, for at få en forklaring på, hvorfor

Læs mere

Velkommen til Småfolket / Regnbuen

Velkommen til Småfolket / Regnbuen Velkommen til Småfolket / Regnbuen Regnbuens Børnehave 2 Småfolket / Regnbuen er én 0-6 års daginstitution fordelt på 2 matrikler og vi er en del af Faxe kommunes Dagtilbud Vest. Småfolket er bygget i

Læs mere

Overblik over indholdet af et nyt lovforslag om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven)

Overblik over indholdet af et nyt lovforslag om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Overblik over indholdet af et nyt lovforslag om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Med lovforslaget til dagtilbudsloven samles bestemmelserne om dagtilbud, fritidshjem,

Læs mere

Gode børnepasningsordninger er et nøgleområde inden for velfærds og uddannelsespolitik.

Gode børnepasningsordninger er et nøgleområde inden for velfærds og uddannelsespolitik. Fra: Stig voldbjerg sørensen [mailto:stig2800@gmail.com] Sendt: 19. september 2014 09:06 Til: Borgmesteren BIF; Jonas Bjørn Jensen; Mette Laurberg; Jan Andreasen; Rikke Lauritzen; gorm_gunnarson@br.kk.dk;

Læs mere

Dialogbaseret aftalestyring Vesthimmerlands Kommune. Aftale mellem Dagplejen og Børne- & skoleudvalget

Dialogbaseret aftalestyring Vesthimmerlands Kommune. Aftale mellem Dagplejen og Børne- & skoleudvalget Dialogbaseret aftalestyring Vesthimmerlands Kommune Aftale mellem Dagplejen og Børne- & skoleudvalget 2011-2012 1 1. Formål Formålet med dialogbaseret aftalestyring i Vesthimmerlands Kommune er : At udvikle

Læs mere

Det bedste til de mindste. Liberal Alliances udspil om udvidet valgfrihed på daginstitutionsområdet

Det bedste til de mindste. Liberal Alliances udspil om udvidet valgfrihed på daginstitutionsområdet Det bedste til de mindste Liberal Alliances udspil om udvidet valgfrihed på daginstitutionsområdet 01 Lad forældrene vælge det bedste til deres børn Liberal Alliance vil indføre et fritvalgsbevis og fuld

Læs mere

Referat fra ordinært bestyrelsesmøde i sektoren tirsdag den 6. oktober 2015, kl i mødelokale Kronen, Baghuset, Østerport 2, Aalborg

Referat fra ordinært bestyrelsesmøde i sektoren tirsdag den 6. oktober 2015, kl i mødelokale Kronen, Baghuset, Østerport 2, Aalborg Møde nr. 5/2015 PÆDAGOGISK SEKTOR FOA AALBORG FiU nr. 215/300051/9501-15-24-05 Referat fra ordinært bestyrelsesmøde i sektoren tirsdag den 6. oktober 2015, kl. 13.00 i mødelokale Kronen, Baghuset, Østerport

Læs mere

Børneunderudvalg 14. juni 2006, Kl Møde nr. 7 Mødelokale 2, Værløse Rådhus

Børneunderudvalg 14. juni 2006, Kl Møde nr. 7 Mødelokale 2, Værløse Rådhus VÆRLØSE KOMMUNE Børneunderudvalg 14. juni 2006, Kl. 17.00 Møde nr. 7 Mødelokale 2, Værløse Rådhus Medlemmerne mødte. Berit Torm (V) formand Ulla Rasmussen (V) Steen Horstmann (C) Lisbeth Lykke Harsvik

Læs mere

Socialudvalget den 21.09.2010, kl. 07:30 i Udvalgsværelse 2 Parkskolen M4 lok. 227

Socialudvalget den 21.09.2010, kl. 07:30 i Udvalgsværelse 2 Parkskolen M4 lok. 227 Socialudvalget den 21.09.2010, kl. 07:30 i Udvalgsværelse 2 Parkskolen M4 lok. 227 Ekstraordinært åbent møde Tilstede Ulrik Falk-Sørensen (F) - formand Jesper Würtzen (A) - næstformand Doris Børger (A)

Læs mere

Indstilling. Mere synlig og fleksibel dagpleje. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Børn og Unge. Den 17. december 2009.

Indstilling. Mere synlig og fleksibel dagpleje. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Børn og Unge. Den 17. december 2009. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 17. december 2009 Århus Kommune Administrationsafdeling Børn og Unge 1. Resume Dagplejen er karakteriseret ved end dog meget høj tilfredshed

Læs mere

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, forvaltningens plan for udmøntning af Faglighed for Alle godkendes

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, forvaltningens plan for udmøntning af Faglighed for Alle godkendes Fraværende: Kasper Johansen, Mogens Lønborg. Louise Frevert mødte kl. 15.40 under behandlingen af sag nr. 14. Lars Rasmussen forlod mødet kl. 16.05 under behandlingen af sag nr. 5. 12. J.nr. 294126 Udmøntning

Læs mere

Den nuværende sprogindsats i de københavnske vuggestuer og børnehaver lægger vægt på:

Den nuværende sprogindsats i de københavnske vuggestuer og børnehaver lægger vægt på: KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen BUDGETNOTAT Bilag 8 En styrket og udvidet sprogindsats Baggrund I juni 2011 blev der i forbindelse med Integrationspakken iværksat en række tiltag på sprogområdet

Læs mere

KL s høringssvar på ny lovgivning på dagtilbudsområdet september

KL s høringssvar på ny lovgivning på dagtilbudsområdet september Til Børne- og Socialministeriet Att. Charlotte Meibom og Thomas Rasmussen Holmens Kanal 22 1060 København K KL s høringssvar på ny lovgivning på dagtilbudsområdet september 2017 KL har den 21. september

Læs mere

Mål og Midler Dagtilbud

Mål og Midler Dagtilbud Fokusområder i 2014 Fokusområder er de faglige og økonomiske mål/indsatsområder, som der sættes særligt fokus på i budgetperioden. De udvælges ud fra politiske målsætninger, ny lovgivning eller aktuelle

Læs mere

UDFORDRINGER TIL ALLE & UDDANNELSE FOR FLERE

UDFORDRINGER TIL ALLE & UDDANNELSE FOR FLERE UDFORDRINGER TIL ALLE & UDDANNELSE FOR FLERE Hermed præsenteres et oplæg om folkeskole og dagtilbud (0 16 årige) i Viborg Kommune. Oplægget er udarbejdet af Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti

Læs mere

Beskrivelse af opgaver

Beskrivelse af opgaver Bevillingsramme 30.50 Dagtilbud til 0-5 årige Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Beskrivelse af opgaver Bevillingsrammen omfatter udgifter og indtægter vedrørende dagtilbud til børn i form af en

Læs mere

Børnehjørnet opnormeres, hvilket også kommer Skattekisten i Tybjerg til gode. I fremtiden tilbydes børnehave/vuggestue/ressourcegruppe i Elverhøj.

Børnehjørnet opnormeres, hvilket også kommer Skattekisten i Tybjerg til gode. I fremtiden tilbydes børnehave/vuggestue/ressourcegruppe i Elverhøj. Kære Børn og Skoleudvalg Næstved Kommune. Områdebestyrelsen i NORD sender jer hermed vores høringssvar angående vippen og pladssituationen 2015-2016 i område NORD. Vi forsøger, at belyse hvad vippen får

Læs mere

UDTALELSER VEDR. NY VEDTÆGT FOR FORÆLDREBESTYRELSER Vedr. forældrebestyrelsen

UDTALELSER VEDR. NY VEDTÆGT FOR FORÆLDREBESTYRELSER Vedr. forældrebestyrelsen BALLERUP KOMMUNE Rådhuset Hold-an Vej 7 2750 Ballerup Tlf: 4477 2000 www.ballerup.dk UDTALELSER VEDR. NY VEDTÆGT FOR FORÆLDREBESTYRELSER 2016 Vedr. forældrebestyrelsen Dato: 29. juli 2016 Sagsid: 28.09.16-A00-1-16

Læs mere

INKLUSION ALLERØD KOMMUNES BØRNE- OG UNGEOMRÅDE I

INKLUSION ALLERØD KOMMUNES BØRNE- OG UNGEOMRÅDE I INKLUSION ALLERØD KOMMUNES BØRNE- OG UNGEOMRÅDE I Inklusion i Allerød Kommune Allerød Byråd har i årene 2011 og 2012 afsat en Inklusionspulje til igangsættelse af et målrettet kompetenceudviklingsforløb

Læs mere

Fra: Skolebestyrelsen [mailto:sb.orestadskole@gmail.com] Sendt: 2. marts 2016 08:27 Til: Borgmesteren for BUF; Karina Vestergård Madsen; Tommy Petersen; Rune Dybvad; Nishandan Ganesalingam; Klaus Mygind;

Læs mere

Serviceinformation for Fritidshjem (FO) og klubtilbud i dagtilbudsområdet Gældende fra 1. august 2014

Serviceinformation for Fritidshjem (FO) og klubtilbud i dagtilbudsområdet Gældende fra 1. august 2014 Serviceinformation for Fritidshjem (FO) og klubtilbud i dagtilbudsområdet Gældende fra 1. august 2014 Pladsanvisningen Børne- og Undervisningsforvaltningen Springvandspladsen 5, 9800 Hjørring Tlf. 72 33

Læs mere

Børne- og Ungdomsforvaltningen

Børne- og Ungdomsforvaltningen Behovsprognose for dagtilbudspladser (0-5 år) Børne- og Ungdomsforvaltningen September 2007 Københavns Kommune Prognose for behovet for dagtilbudspladser Behovsprognosen giver et billede af udviklingen

Læs mere

En stærk krydret ret! Af Lene H. Nielsen

En stærk krydret ret! Af Lene H. Nielsen KREDS 60 NYT En stærk krydret ret! Af Lene H. Nielsen Så blev det virkelighed. Her, to måneder inde i skoleåret, må jeg konstatere, at folkeskolereformen, krydret med Lov 409, er en stærk ret med en til

Læs mere

Høringssvar fra MED-udvalget i Dagtilbuddet Firkløveret vedr. første behandling af strukturændringsforslagene

Høringssvar fra MED-udvalget i Dagtilbuddet Firkløveret vedr. første behandling af strukturændringsforslagene Høringssvar fra MED-udvalget i Dagtilbuddet Firkløveret vedr. første behandling af strukturændringsforslagene Høringssvaret er udarbejdet på baggrund af kommentarer til strukturændringsforslagene fra A-

Læs mere

Business Case for Sammenlægning af Regnbuen og Carl Nielsen Børnehaven. Version 03, den

Business Case for Sammenlægning af Regnbuen og Carl Nielsen Børnehaven. Version 03, den Faaborg-Midtfyn Kommune Fagsekretariatet Dagtilbud-Børn Business Case for Sammenlægning af Regnbuen og Carl Nielsen Børnehaven Version 03, den 09.09.2011 Samlet konklusion I Carl Nielsen Skolens distrikt

Læs mere

Sept Januar år år år år

Sept Januar år år år år NOTAT Dato: 4. september Kapacitet og efterspørgsel på det samlede dagtilbudsområde og på distriktsniveau - Dette notat afdækker kapacitetsbehovet på dagtilbudsområdet i perioden september til januar på

Læs mere