Forenings/frivillighedsperspektiv

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forenings/frivillighedsperspektiv"

Transkript

1 1) Forenings/frivillighedsperspektiv Odense Kommune kunne godt blive bedre til at vide, hvad de enkelte foreninger har at byde på. Blive bedre til at samarbejde på tværs af frivillige organisationer og O.K. f.eks. stå sammen om forskellige events, der kan give info om frivillighed generelt, og hvad det kræver at være frivillig. Skabe synlighed. Det er vigtigt at have en løbende dialog mellem foreninger og kommune gerne med fast interval et par gange om året. Samarbejdet kan kun blive bedre, hvis kommunen virkelig mener, det de siger (med Center for Civilsamfund) kommunen skal turde, så det hele ikke ender i bureaukrati, hvor ting ikke kan lade sig gøre eller går døde. Et eksempel er udlejning af kommunens lokaler til frivillige det er blevet for besværligt til at de gider at benytte sig af det. Det skal være tydeligt på OK s hjemmeside / Center for Civilsamfunds hjemmeside hvad der findes af frivillige foreninger i kommunen. Der skal også være en oversigt over, hvad der stilles af krav til frivillige. Nogle områder kræver måske mere end andre. Kommunen skal kunne kanalisere folk videre til foreningerne. 2) Der er en risiko for konkurrence. OK skal undersøge, om der findes et lignede tilbud på forhånd og starte et samarbejde op med den pågældende forening. Odense Kommune skal ikke selv organisere frivillige. Hvis OK kan vise foreningerne den tillid at stå for opgaven, så er det ikke nødvendigt for dem at hverve på egen hånd. De frivillige foreninger vil samtidig føle sig anerkendt. Odense kommune skal benytte sig af det, som foreningerne er gode til: at organisere og fastholde sikre gode forhold for den frivillige (forsikring). Med en forening bag tager de sig af de frivillige, laver noget socialt, udveksler ideer og erfaringer.

2 OK må gerne opmuntre til at få foreninger til en opgave, hvis der er et område, der ikke findes i forvejen. Hvis OK selv organiserer frivillige er det en negligering og underminering af foreningslivet. Kommunen skal ikke bestemme, hvad frivillige skal. De frivillige skal lave det, de har lyst til. 3) Foreningerne er rummelige og samtidig har de også et ansvar. Der er en grænse for, hvor rummelige de skal være f.eks. ved tunge faglige udfordringer. Det er problematisk hvis OK kun vil have frivillige med særlige kompetencer som der stilles særligt store krav til. Det kan ikke rumme alle. Der er nogle områder, man ikke kan være frivillig på man kan ikke sende en frivillig uden den rette uddannelse ud til en borger med skizofreni f.eks. Foreningerne kan evt. foreslå andre områder at være frivillig på eller andre arbejdsopgaver, hvis den frivillige ikke passer til det først ønskede. Foreningslivet er mangfoldigt, og nogle steder står de frivillige på venteliste. Hvis foreninger skal kunne rumme flere kunne det også ske i samarbejde med kommunen. Hvor kommunen overtager eller guider i nogle af de områder, som foreningslivet kan have svært ved f.eks. regnskabet. Kommunen kunne komme ud et par gange og udøve bistand, og de frivillige kunne i stedet bruge deres kræfter til det, de er gode til. Temaer: Tilgang/netværk og oplevelse af samarbejde med kommunen: Små foreninger oplever at det er gået ned af bakke med service og muligheder i forhold til kommunen. De små foreninger har svære vilkår for overlevelse både økonomisk og medlemstal. De kan ikke konkurrer med fitness centernes åbningstid.

3 Tilgang til politikere og systemet er ugennemskueligt og der efterlyses mere imødekommenhed. De større foreninger oplever godt samarbejde. De kan godt selv og har ikke det store behov for kommunen. Hvordan kan der laves netværk mellem foreningerne. Kan de deles om opgaver, reviser, ansøgninger og så videre. Kan man tænke helt ud af boksen i forhold til fællesskaber mellem foreninger der normalt ikke har fælles skab og hvordan kan det etableres. Større gennemskuelighed: Hvad er forskellen på frivillighedsrådet og Center for Civilsamfund. Hvem kan få hjælp og støtte økonomisk. Hvad er kriterierne. Hvordan kommer vi i kontakt med kommunen og hvem skal vi kontakte. ( et eksempel: vi blev smidt ud af skolens gymnastik sal, da skolen selv skulle bruge den, men hvor skal vi så være. Vi betaler leje for den nye hal vi er i, men den er tit optaget af børn fra skolen, så hvad gør vi. Samarbejdet med skolen fungerer ikke. Når de frivillige gerne vil have opgaver, hvor går de så hen og tilbyder det. Det er vigtigt at kunne skabe netværk og det kræver gennemskuelighed( transparens) og koordinering. Frivilligheds begrebet og samarbejde: Der er brug for at begrebet defineres i samarbejdet. Når kommunen indgår samarbejde med de frivillige skal de frivillige forpligtige sig. Det er et paradoks, da frivillighed opstår af lyst og meningsfuldhed. Det er et forpligtigende samarbejde og det kan være svært at rekruttere, også når der er så meget dokumentation. Udfordringen mellem frivillighed og myndighed. Foreninger er opstået på et fælles mål/interesse,/meningsfuldhed, og det skal derfor give mening. Foreningerne skal have noget ud af samarbejdet. Der er brug for rammesætning for samarbejdet. Snitflader/dilemmaer:

4 Der skal være tydeligere snitflader, mellem hvad kommunen gør og hvad de frivillige gør. De frivillige organisationer rekruttere de frivillige. Det er et dilemma at nogen tager arbejde fra nogen. Udfordring i forhold til fagorganisationerne. De frivillige og medarbejderne skal arbejde sammen på en respektfuld måde. Bekymring for at vi kommer til at tabe nogen borgere, hvis alt skal være frivilligt. Kommunen skal ikke bruge kræfter eller økonomi på institutionerne, der skal de frivillige nok komme, fordi de har en interesse i det. Som oftest fordi de er pårørende. Forenings og frivillighedsperspektivet Spørgsmål 1: Ved ikke om det kan blive bedre. Oplever ok gnidningsfrit samarbejde, men når man skal over flere forvaltninger vlbiver det problematisk. Eks så ville sportsklub gerne sætte faste poster op på Stige Ø, det tog stadsarkitekten 2 år at godkende. Sportsklub oplever, at hvis de skal lave stævner, hvor der skal være overnatning, så er det utroligt meget arbejde. Kontakt til skoler for at låne klasseværelser til overnat, booke hallerne, tale med cafeterierne, varme, brandmyndigheder, osv. Så selv for en enkelt overnatning er ddet enormt besværligt, og det er altså noget man skal gøre i sin fritid eller rettere i sin reelle arbejdstid snige sig ud på toilettet og lave et opkald. Bare det at indhente og følge op på børneattest tager lang tid. Hvis Odense bruger det indberetningssystem som DGI har lavet, så er man langt på det område, så skal man kun taste et sted. Eks sportsklub tjener stort set alle deres penge på et stort årligt tilbagevendende arrangement. Det ville være en stor hjælp hvis alle tilladelser gælder fra år til år. Formidlingen af den gode historie ville også være en stor hjælp

5 Da Ok fjernede tilskud for årige mistede sportsklub kr, derfor valgte de at sætte kontingent op, hvilket betød at de mistede mange medlemmer og derved faktisk mistede mere end de Nu har de været nødt til at gå med lodsedler, sparre på bolde osv for at kunne håbe på at overleve. Vi er godt på vej i dag. Dialogen er væsentlig. Kommunen kan ikke putte alt i kasser, derfor er mødet væsentligt. Foreninger er meget danske. Odense kommune har en opg i etniske miljøer. De ved ikke hvordan man kan lave foreninger. OK kunne styrke Center for frivillighed. Hvad kan man gøre for dem der ikke vil være en forening eks studiestuen Ligeværdighed i relationer. Spørgsmål 2: Ideen om at odense henter frivillige er nok ikke dårlig, når den første skræk for besparelser har lagt sig. I brugen af frivillige skal man også finde ud af hvorfor folk er interesserede i at være frivillige, hvad er deres motivation. Eks på musiksted troede man at de kom for at høre musik, og møde navne, men det viste sig at være for at få kæreste. Ved anden forening troede man at det var for fagligheden, men det var for at føle sig betydningsfulde. Det har betydning for hvordan man henvender sig til dem. OK skal være med men ikke være styrende. Kommunen skal arbejde sammen med foreningerne. Hvis man skal arbejde direkte sammen med de frivillige skal man være meget tydelige omkring strukturen. Foreningerne skal ikke stå med det selv. OK definerer den kernekommunale opgave og tegne stregerne for hvad civilsamfundet skal gøre. Civilsamfundet skal give merværdien, men ikke stjæle opgaverne fra de ansatte.

6 Spørgsmål 3: I idrætsforeninger vil de frivillige i stigende grad have penge for det, og det kan blive en dårlig spiral hvor man så er nødt til at hæve kontingent, som så betyder at forældre osv i endnu mindre grad vil hjælpe til, da de jo har betalt en klækkelig sum. Dette villle også betyde at færre havde penge til at komme i klubberne. Lave kontingenter sikrer at alle har råd. Foreningerne er måske ikke så tilgængelige for invandrere; der er bestyrelser, formænd, kageordning og plejer. Det kunne Center for frivillighed måske hjælpe dem med. At der er plads til alle er ikke ensbetydende med at alle skal kunne være i enhver forening, men at der skal være mange foreninger. Alle skal ikke være i Et rum, men der skla være mange rum at gå ind i. Godt at henvise til Center for frivillighed. Rummelighed er også lig med accept af forskellige opgaver. Nogle er måske dem man kalder kernefrivillige og yder enormt meget, andre vil bare sætte stole op. Faktisk kunne man sætte øget fokus på, at der er behov for eks revisorier og It-eksperter som frivillige. I øvrigt: Der er ikke overflod af frivillige. Og de frivillige der er, har mindre overskud end tidligere. Der er kamp om de frivillige. Hvis ikke det var for det grå guld, så var mange foreninger ringe stedt. Tænke ud af den gamle måde at være froening på. Unge måske ikke interesseret i generalforsamlinger mv. Uddannelse af de frivillige er også nødvendigt i mange sammenhænge. Man begynder at fokusere mere på fagligheden. RUNDE 1: Frivillige skal ikke organiseres af kommunen. Der skal være en neutralitet i forhold til borgeren, og det har en foreningsfrivillig, som ikke

7 kommer med kommunen som arbejdsgiver. Udsatte borgere har ikke altid tillid til kommunale frivillige. I stedet for vi skal vi styrke samspil mellem forening og kommune. Forening = relationen, uafhængighed i centrum. kontra Frivillige ønsker ikke altid at være i en forening. Frihed til at engagere sig også uden binding. Men det er en force at organisere sig i en eller anden form ift. udvikling og samarbejde med kommunen. Kommunen må gerne stille krav til idrætsforeninger, som kan oprette hold for borgere med handicap, sindslidelse eller andre problemstillinger. Kæmpe potentiale i at mødes på tværs af foreninger og sektorer. Foreningerne får øje på hinandens områder og målgrupper, og der opstår samarbejde og synergier på tværs. Kommunen kan være med til at opbløde grænser mellem sociale, kulturelle og folkeoplysende foreninger. Udnytte viden fra de forskellige områder, for foreningerne bliver udfordret de kommende år. Udfordringen er det manglende kendskab til hinanden. Rummelighed i foreninger ift. nye målgrupper hvordan? Foreninger har nogle gange den ulempe at slå ring om sig selv. Skabe en bevidsthed om behov og målgrupper, dialog i foreningerne om, at slutbrugerens behov er det, man er sat i verden for. Få det fælles perspektiv og fodslaw og skrive det bredere formål ind i vedtægterne. RUNDE 2 Frivillige er mange ting skal vi huske. Nogle vil i forening, andre vil ikke. De unge vil fx gerne løse konkrete, afgrænsede opgaver på et plejehjem. I den konkrete situation handler glæden ved at være frivillig om samspillet (mellem fx frivillige og de ansatte). Det handler ikke altid om at overtage kommunale opgaver det handler også om at forebygge! Kommunen skal passe på med at forvente frivillighed i lokalområderne og så lægge besparelser på fx brugerhuse. Nemt at være frivillig: Klar besked om fx forsikring, puljer (både kommunale og andre fonde), hjælpe foreninger med at søge, én indgang til kommunen, jobportal for frivillige.

8 Kontakt og samspil mellem foreninger er vigtigt som fx i dag. RUNDE 3 Inddragelse af frivillige og foreninger fra starten er så vigtigt, når man starter et nyt projekt op! Fx som man gjorde i forbindelse med CFC. Kommunen skal inddrage foreninger i lokalområdet, når der sker byudvikling. Sportsklubber og foreninger vil også have en rolle i udviklingen af byen. Fx Sportsklub efterspørger mere dialog omkring Østerbro projektet der sker ting henover hovedet på dem. Sportsklubber vil gerne have inspiration til, hvordan den kan træde ud og gøre noget for nærmiljøet, skolen, institutionen mangler opbakning og fleksibilitet fra kommunen. Fx oplæg, støtte til netværksdannelse, inspiration, succeshistorier. Emner såsom: Hvordan kan man motivere medlemmerne til frivilligt arbejde i sportsklubben for fællesskabets bedste? De unge betaler bare kontingent, og gider ikke lægge et stykke arbejde i klubben klubbens økonomi lider under det. Holdningen skal vendes det er altid de samme, der arbejder frivilligt. Partnerskaber anbefales! Rising Ungdomsskole har partnerskab med to foreninger i Vollsmose alle får udbytte. Skolen skaber rammer og understøtter frivillige. Kommunen skal fjerne barrierer: Mindre bureaukrati, mere kommunikation (tydelighed). Foreninger og frivillige skal kunne træffe Odense Kommunes personale om aftenen. De bruger for meget tid i dagtimer på at spørge om råd, søge tilskud og lokaler m.m. Alle kommunens faciliteter skal stilles til rådighed og dem der er skal udnyttes bedre Administrative lettelser til foreningslivet der er for meget administrativt arbejde i foreningerne Besværligt at finde den rigtige medarbejder der skal være nogle nøglepersoner også ift. faciliteter og baner, vedligeholdelse og pleje m.m.

9 Hvis man er en speciel forening skal man ikke lande mellem flere stole. de oplever at blive sendt rundt uden nogen vil tage sig af dem og deres spørgsmål/problemer Frivillighed skal være af lyst og ikke nød! Dem som kan bidrage skal have lov at bidrage, dem som ikke kan eller har ressourcer er også okay! Matche kompetencer oprette et lokalt jobcenter i Odense for frivillighed for frivillige og foreninger synliggøre hvilke mulighed der er for at blive frivillig Mere lokalt samarbejde styrke de lokale områder, netværke i lokalområder, speed-dating i områderne udbrede kendskabet til hinanden Værne om de frivillige beskytte de frivillige sige ordentlig tak til de frivillige. Frivillighed er en passion beskyt den. Foreninger skal være frivillige lad dem leve og nogle gange også i fred! Beskyt foreningerne og respektér at de har sat sig selv i verden med eget formål. Respekter, at de i forvejen gør et stort og godt stykke arbejde. God idé at udarbejde spilleregler for samarbejde mellem off. institution og frivillig forening/frivillige. Kommunen skal have nogle etiske regler for benyttelse af frivillige Der skal altid ske forventningsafstemning mellem kommune og forening/frivillig Vi skal som kommune tænke ud af boksen og turde turde også selvom lovgivningen nogle gange sætter begrænsninger. Vis eksempler på kontrakter, håndbøger, spilleregler og meget andet på odense.dk/fio Vis eksempler på samarbejder i lokalområderne og hvad der sker derude på Se et menneske som et helt menneske og se dagen i en sammenhæng. Del ikke personen om i båse og lad være med at dele dagen op i brudstykker

10 Fag i folkeskolen om demokrati og frivillighed. Hvordan fungerer det, hvad gør man, hvordan bliver man frivillig m.m. Foreningslivet skal ikke og kan ikke rumme alle hav respekt for det.

OPSAMLING FRA FÆLLES OM ODENSE DIALOG 2016

OPSAMLING FRA FÆLLES OM ODENSE DIALOG 2016 OPSAMLING FRA FÆLLES OM ODENSE DIALOG 2016 TEMA 1 EN KOMMUNE I ØJENHØJDE Tema 1 1) For meget fokus på økonomi Penge kommer til at fylde for meget, hvilket betyder, at kreativiteten dør Kommunen skal hjælpe

Læs mere

Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev

Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev Udgivet af Herlev Kommune December 2013 herlev.dk/frivillighedspolitik

Læs mere

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi FÆLLES OM ODENSE Civilsamfundsstrategi 1 FORENINGSFRIVILLIG Corperate Volunteer ADD-ON MODEL MEDLEM SERIEL ENKELTSTÅENDE DEN STRATEGISK INTEGREREDE MODEL UORGANISEREDE ELLER VIRTUEL FRIVILLIG OFFENTLIG

Læs mere

Partnerskaber: perspektiver, erfaringer og kritiske refleksioner. Bjarne Ibsen Center for forskning i idræt, sundhed og civilsamfund

Partnerskaber: perspektiver, erfaringer og kritiske refleksioner. Bjarne Ibsen Center for forskning i idræt, sundhed og civilsamfund Partnerskaber: perspektiver, erfaringer og kritiske refleksioner Bjarne Ibsen Center for forskning i idræt, sundhed og civilsamfund Store forventninger til partnerskaber mellem den offentlige og den frivillige

Læs mere

Aktivt Medborgerskab hvad gør vi?

Aktivt Medborgerskab hvad gør vi? Aktivt Medborgerskab hvad gør vi? v/ Ole Chr. Madsen Konsulent, CFSA Tlf. 6614 6061, mail: ocm@frivillighed.dk FFUK d. 4. december 2012 1 Center for frivilligt socialt arbejde Hvem er CFSA Et center for

Læs mere

Råmateriale fra workshops Odense, d. 16. januar 2014. Borgerperspektiv

Råmateriale fra workshops Odense, d. 16. januar 2014. Borgerperspektiv Borgerperspektiv Oplysning og synlighed! - Man skal kunne få et nemt overblik over, hvad man kan bidrage med hvor. - Man ved ikke, hvad der egentlig findes i det område man bor i, ud over det, man naturligt

Læs mere

Frivilligpolitik. Det Grønlandske Hus i Odense

Frivilligpolitik. Det Grønlandske Hus i Odense Frivilligpolitik Det Grønlandske Hus i Odense 1 Formål med frivillighed i Det Grønlandske Hus i Odense Det Grønlandske Hus arbejde med frivillighed sigter mod: At bidrage til de herboende socialt udsatte

Læs mere

Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik

Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik Økonomiudvalget 02.10.2012 Punkt nr. 247-1 04.09.2012 UDKAST Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017 Forord Forord indsættes her Frivilligpolitikken træder i kraft fra 16.01.2013. På vegne af Byrådet,

Læs mere

Dagens program 1. Inspirationsoplæg v/ Louise Fredbo Nielsen. Mail louise@futurenavigator.dk Fremtidsscenarie

Dagens program 1. Inspirationsoplæg v/ Louise Fredbo Nielsen. Mail louise@futurenavigator.dk Fremtidsscenarie [1] Vojens d. 25. oktober 2014 Vision for breddeidrætten i Haderslev Kommune Dagens program 1. Inspirationsoplæg v/ Louise Fredbo Nielsen. Mail louise@futurenavigator.dk Fremtidsscenarie 2. Indsatsområder

Læs mere

Hvad kan frivillige som vi ansatte ikke kan. Samspil mellem det offentlige, det private og civilsamfundet.

Hvad kan frivillige som vi ansatte ikke kan. Samspil mellem det offentlige, det private og civilsamfundet. Hvad kan frivillige som vi ansatte ikke kan Samspil mellem det offentlige, det private og civilsamfundet. Center for Frivilligt Socialt Arbejde CFSA er det nationale videns-, kompetence og udviklingscenter

Læs mere

Social Frivilligpolitik

Social Frivilligpolitik Social Frivilligpolitik 2 Forord Det frivillige sociale arbejde i Aalborg Kommune bygger på en meget værdifuld indsats, som et stort antal frivillige hver dag udfører i Aalborg Kommune. Indsatsen er meningsfuld

Læs mere

GUIDE Udskrevet: 2019

GUIDE Udskrevet: 2019 GUIDE Krav til foreninger, der søger tilskud eller låner lokaler hos kommunen Udskrevet: 2019 Indhold Krav til foreninger, der søger tilskud eller låner lokaler hos kommunen................... 3 2 Guide

Læs mere

ODENSE KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK SAMMEN MED DIG

ODENSE KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK SAMMEN MED DIG ODENSE KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK 2018-2022 SAMMEN MED DIG INDHOLD SIDE 4 SIDE 7 SIDE 11 SIDE 12 SIDE 13 SIDE 15 SIDE 16 SIDE 17 SIDE 18 SIDE 20 SIDE 23 Indledning Derfor en værdighedspolitik Værdier Vi

Læs mere

Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik

Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik Miljøudvalget 15.11.2012 Sag 99, bilag 1 02.10.2012 UDKAST Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017 J. nr. 00.01.00P22 1 Forord Forord indsættes her Frivilligpolitikken træder i kraft fra 16.01.2013.

Læs mere

Sammen om det gode liv. Kultur- og Fritidspolitik

Sammen om det gode liv. Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik 2017 - Sammen om det gode liv Du sidder nu med Aabenraa Kommunes Kultur- og Fritidspolitik, der gælder fra 2017 og frem med overskriften Sammen om det gode

Læs mere

Har I plads til unge i jeres forening?

Har I plads til unge i jeres forening? Artikel 22. juni 2018 Har I plads til unge i jeres forening? Af Mette Wang, rådgiver og konsulent på Center for Frivilligt Socialt Arbejde At engagere unge frivillige kræver, at I har mod på at se jeres

Læs mere

Medborgerskab i Næstved Kommune. Medborgerskabspolitik

Medborgerskab i Næstved Kommune. Medborgerskabspolitik Medborgerskab i Næstved Kommune Medborgerskabspolitik 1 MOD PÅ MEDBORGERSKAB Næstved Kommune har mod på medborgerskab, og det er jeg som Borgmester stolt af Vi har i Næstved Kommune brug for, at alle er

Læs mere

Folke. Oplysnings politik

Folke. Oplysnings politik Folke Oplysnings politik 1 Indhold Forord 3 Folkeoplysningens udfordringer og styrker 4 Visioner og målsætninger 6 Tema 1 Rammer for folkeoplysning 8 Tema 2 Samspil med selvorganiserede grupper 10 Tema

Læs mere

Det frivillige arbejde.

Det frivillige arbejde. Det frivillige arbejde. Samvirkets kvartalsmøde, Gellerup d. 27. September 2016 Michael Fehsenfeld Hvad er en frivillige forening : At den er frivilligt grundlagt At dens primære formål ikke er at skabe

Læs mere

Danske Handicaporganisationers frivilligpolitik

Danske Handicaporganisationers frivilligpolitik Dokument oprettet 09. juli 2014 Sag 10-2014-00390 Dok. 166248/kp_dh Danske Handicaporganisationers frivilligpolitik Indledning Frivillighed har i de seneste år haft en fremtrædende rolle i den generelle

Læs mere

Frivillighed i Frederikssund Kommune. en strategisk ramme

Frivillighed i Frederikssund Kommune. en strategisk ramme Frivillighed i Frederikssund Kommune en strategisk ramme Indholdsfortegnelse Frivillighed er fri vilje og villighed til at tilbyde...3 Fokus på frivillighed...5 Frivillighed i Frederikssund Kommune...7

Læs mere

FRIVILLIGHEDSRÅDET I BALLERUP KOMMUNE ARBEJDSPLAN FOR 2016 og 2017 Indsatsområder, mål og handlinger

FRIVILLIGHEDSRÅDET I BALLERUP KOMMUNE ARBEJDSPLAN FOR 2016 og 2017 Indsatsområder, mål og handlinger FRIVILLIGHEDSRÅDET I BALLERUP KOMMUNE ARBEJDSPLAN FOR 2016 og 2017 Indsatsområder, mål og handlinger Kommissorium for Frivillighedsrådet Formål og opgaver Kommissorium: Kommissorium gældende for Frivillighedsrådet

Læs mere

Jens SuneJakobsen Uddannet folkeskolelærer 1999 Bach. Institut for Idræt - KU Motionsansvarlig i Projekt for familier med overvægtige børn (PlusKidz)

Jens SuneJakobsen Uddannet folkeskolelærer 1999 Bach. Institut for Idræt - KU Motionsansvarlig i Projekt for familier med overvægtige børn (PlusKidz) Jens SuneJakobsen Uddannet folkeskolelærer 1999 Bach. Institut for Idræt - KU Motionsansvarlig i Projekt for familier med overvægtige børn (PlusKidz) 2001/02 i samarbejde med Rigshospitalet, KK, Julemærkehjem,

Læs mere

Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik

Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Du sidder nu med Aabenraa Kommunes Kultur og Fritidspolitik, der gælder fra 2017 og frem. I Aabenraa Kommune er kultur- og fritidslivet

Læs mere

Udkast - Frivillighed i Frederikssund Kommune. en strategisk ramme

Udkast - Frivillighed i Frederikssund Kommune. en strategisk ramme Udkast - Frivillighed i Frederikssund Kommune en strategisk ramme Indholdsfortegnelse Frivillighed er frihed til at vælge og villighed til at tilbyde...3 Fokus på frivillighed...5 Frivillighed i Frederikssund

Læs mere

Sæt rammen! - om at skabe gode vilkår for samarbejdet

Sæt rammen! - om at skabe gode vilkår for samarbejdet Sæt rammen! - om at skabe gode vilkår for samarbejdet Johs. Bertelsen Frivilligt Forum - når samarbejde giver mening Frivilligt Forum, landsforeningen for de frivillige sociale organisationer Frivilligrådet

Læs mere

FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område

FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område Forord...4 Den overordnede vision...6 Bærende principper...8 Understøttelse af frivilligheden...10 Mangfoldighed og respekt...12 Synliggørelse af det frivillige

Læs mere

Samarbejde med kommunen - samskabelse. Dannie Larsen Frivilligcentre og Selvhælp Danmark (FriSe)

Samarbejde med kommunen - samskabelse. Dannie Larsen Frivilligcentre og Selvhælp Danmark (FriSe) Samarbejde med kommunen - samskabelse Dannie Larsen Frivilligcentre og Selvhælp Danmark (FriSe) 71 Frivilligcentre fordelt på 64 kommuner Et stærkt og mangfoldigt civilsamfund, hvor alle har mulighed for

Læs mere

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune Det er for børn Trivsel og læring i de vigtigste år Forord Det er for børn trivsel og læring i de vigtigste år er Vejle Kommunes delpolitik for dagtilbudsområdet

Læs mere

Værdier i spil ved Klubrådgiver, Karina Kallehauge. Vi oplever det samme forskelligt

Værdier i spil ved Klubrådgiver, Karina Kallehauge. Vi oplever det samme forskelligt Værdier i spil ved Klubrådgiver, Karina Kallehauge Vi oplever det samme forskelligt Værdier i spil - på en skala fra 1-10 Vi kan selv bestemme hvad vi tillægger hvilken værdi og i hvilken grad subjektive

Læs mere

Strategi for frivillighed og civilsamfund. Lemvig Kommune

Strategi for frivillighed og civilsamfund. Lemvig Kommune Strategi for frivillighed og civilsamfund Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende

Læs mere

POLITIK FOR FRIVILLIGHED OG ENGAGEMENT I DANSK HANDICAP IDRÆTS-FORBUND. FRIVILLIGHED IFORM DHIF-ansattes forhold til IFORM

POLITIK FOR FRIVILLIGHED OG ENGAGEMENT I DANSK HANDICAP IDRÆTS-FORBUND. FRIVILLIGHED IFORM DHIF-ansattes forhold til IFORM POLITIK FOR FRIVILLIGHED OG ENGAGEMENT I DANSK HANDICAP IDRÆTS-FORBUND FRIVILLIGHED IFORM DHIF-ansattes forhold til IFORM Politik for frivillighed og engagement i Dansk Handicap Idræts-Forbund Vores fælles

Læs mere

Kultur- og Fritidspolitik

Kultur- og Fritidspolitik Kultur og Fritid Dato: 31-10-2016 Sagsnr.: 15/25492 Sagsbehandler: Lise Lotte Urfe Direkte tlf.: 7376 8234 E-mail: llu@aabenraa.dk Kultur- og Fritidspolitik 2017 - Sammen om det gode liv Du sidder nu med

Læs mere

GUIDE. Sådan holder I en Frivilligbørs

GUIDE. Sådan holder I en Frivilligbørs GUIDE Sådan holder I en Frivilligbørs Udskrevet: 2019 Indhold Sådan holder I en Frivilligbørs...................................................... 3 2 Guide Sådan holder I en Frivilligbørs Denne rådgivningsguide

Læs mere

VÆR MED. Spilleregler. for samarbejdet mellem frivillige og professionelle i Sociale Forhold og Beskæftigelse

VÆR MED. Spilleregler. for samarbejdet mellem frivillige og professionelle i Sociale Forhold og Beskæftigelse Spilleregler for samarbejdet mellem frivillige og professionelle i Sociale Forhold og Beskæftigelse VÆR MED bliv frivillig i Sociale Forhold og Beskæftigelse Spilleregler 1. Skab klare rammer 1.1 Ansatte

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik Vedtaget af Kommunalbestyrelsen den 22. november 2018 Indhold 3 4 4 4 6 6 8 9 10 11 12 13 Forord Vision Formål Vision Målsætninger Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde

Læs mere

Social Frivilligpolitik 2012-2015

Social Frivilligpolitik 2012-2015 Social Frivilligpolitik 2012-2015 Forord Det Frivillige Sociale Arbejde i Aalborg Kommune bygger på en meget værdifuld indsats som et stort antal frivillige hver dag udfører i Aalborg Kommune. Indsatsen

Læs mere

Frivillighedspolitik i Ballerup Kommune

Frivillighedspolitik i Ballerup Kommune marts 2006 Frivillighedspolitik i Ballerup Kommune Forord 2 1. Visionen 4 2. Værdierne 5 3. Frivillighedspolitikkens indsatsområder 6 3.1 Synlighed og tilgængelighed. 7 3.2 Samarbejde mellem de frivillige

Læs mere

GUIDE Udskrevet: 2019

GUIDE Udskrevet: 2019 GUIDE Puljer og fonde - kilder til foreningens fundraising Udskrevet: 2019 Indhold Puljer og fonde - kilder til foreningens fundraising..................................... 3 2 Guide Puljer og fonde -

Læs mere

Frivillighedspolitik Politik for frivilligt arbejde indenfor kultur- og fritidsområdet i Skive Kommune.

Frivillighedspolitik Politik for frivilligt arbejde indenfor kultur- og fritidsområdet i Skive Kommune. Frivillighedspolitik Politik for frivilligt arbejde indenfor kultur- og fritidsområdet i Skive Kommune www.skive.dk Indhold Side 2: Forord Side 3: Principper for samarbejdet - foreningsliv og frivillighed

Læs mere

UDVIKLINGSTENDENSER OG DILEMMAER PÅ FOLKEOPLYSNINGS- OMRÅDET

UDVIKLINGSTENDENSER OG DILEMMAER PÅ FOLKEOPLYSNINGS- OMRÅDET LOF s idétræf 2016, Hotel Svendborg, 06/02/2016. Analytiker Malene Thøgersen UDVIKLINGSTENDENSER OG DILEMMAER PÅ FOLKEOPLYSNINGS- OMRÅDET OPLÆGGETS TEMAER Overordnede udviklingstendenser i foreningslivet

Læs mere

Frivillig-politik i Det Grønlandske Hus i Aalborg

Frivillig-politik i Det Grønlandske Hus i Aalborg Frivillig-politik i Det Grønlandske Hus i Aalborg Det Grønlandske Hus i Aalborg er et hus, som er åbent for alle med relationer til og interesse for Grønland og grønlandske forhold. Vores formål er at

Læs mere

Folkeoplysningspolitik. Politik for Hedensted Kommune

Folkeoplysningspolitik. Politik for Hedensted Kommune Folkeoplysningspolitik Politik for Hedensted Kommune Indholdsfortegnelse VISION og MÅL...3 FRITIDSUDVALGET - Organisering og opgaver...4 Rammer...5 Samspil og udvikling...5 Partnerskaber...5 Brugerinddragelse...5

Læs mere

Udvalgsplan for Velfærds- og Sundhedsudvalget

Udvalgsplan for Velfærds- og Sundhedsudvalget Udvalgsplan 2014-2017 for Velfærds- og Sundhedsudvalget FØRSTEBEHANDLING VELFÆRD OG SUNDHED Forord Velfærds- og Sundhedsudvalgets ønsker, at børn, unge og voksne i Horsens Kommune skal leve gode og aktive

Læs mere

Frivillighedspolitik

Frivillighedspolitik Frivillighedspolitik 2 Forord 3 På Frederiksberg har vi en lang og fin tradition for, at mange gør en forskel ved at være aktive som frivillige. Det frivillige arbejde gør en stor forskel for de, som umiddelbart

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik Revidering foretaget 8. november 2018 1 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD 3 VISION 4 Formål 4 Vision 4 MÅLSÆTNINGER 6 Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde 6 Folkeoplysende voksenundervisning

Læs mere

Råmateriale fra workshops Odense, d. 16. januar Kommuneperspektiv

Råmateriale fra workshops Odense, d. 16. januar Kommuneperspektiv Kommuneperspektiv Inddragelse skal være konkret og tage udgangspunkt i borgeres særlige kompetencer Kommunen skal ikke inddrage på politik og strateginiveau, men være gode til at dele inddragelsen op i

Læs mere

Samskabelse hvad er op og ned? Og hvordan gør vi i praksis? Hjerteforeningen 6. maj 2017

Samskabelse hvad er op og ned? Og hvordan gør vi i praksis? Hjerteforeningen 6. maj 2017 Samskabelse hvad er op og ned? Og hvordan gør vi i praksis? Hjerteforeningen 6. maj 2017 Om Center for Frivilligt Socialt Arbejde CFSA er det nationale videns-, kompetence og udviklingscenter om frivilligheden

Læs mere

Jammerbugt Kommunes Frivilligpolitik

Jammerbugt Kommunes Frivilligpolitik Jammerbugt Kommunes Frivilligpolitik I Jammerbugt Kommune findes der over hundrede frivillige foreninger, organisationer og grupper, der arbejder frivilligt for at hjælpe andre og gøre hverdagen lettere

Læs mere

Folkeoplysningspolitik for Bornholms Regionskommune

Folkeoplysningspolitik for Bornholms Regionskommune Folkeoplysningspolitik for Bornholms Regionskommune Introduktion Folketinget vedtog den 1. juni 2011 en række ændringer af folkeoplysningsloven. Et centralt punkt i den reviderede lov er, at alle kommuner

Læs mere

Folkeoplysningspolitik 2012-2016. Center for Børn & Kultur

Folkeoplysningspolitik 2012-2016. Center for Børn & Kultur Folkeoplysningspolitik 2012-2016 Center for Børn & Kultur 1 Indhold Formål...3 Borgernes deltagelse i foreningsaktiviteter...4 Rammer for foreningsarbejdet...6 Samspil mellem foreninger og selvorganiserede

Læs mere

POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE. Sammen om FÆLLESSKABER

POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE. Sammen om FÆLLESSKABER POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE Sammen om FÆLLESSKABER 1 FORORD Faaborg-Midtfyn Kommune er karakteriseret ved sine mange stærke fællesskaber. Foreninger, lokalråd, borgergrupper mv.

Læs mere

A: Ja, men også at de kan se, at der sker noget på en sæson.

A: Ja, men også at de kan se, at der sker noget på en sæson. Interview 0 0 0 0 Interviewet indledes. I: For det første, prøv at beskrive hvad en god, ung instruktør er ifølge dig? A: Jamen, for mig er en god instruktør én, der tør tage ansvar, og én, der især melder

Læs mere

Fremtidens frivillighed og samspillet mellem det offentlige og civilsamfundet.

Fremtidens frivillighed og samspillet mellem det offentlige og civilsamfundet. Fremtidens frivillighed og samspillet mellem det offentlige og civilsamfundet. Hjerteforeningen, Roskilde 3.oktober 2018 Center for Frivilligt Socialt Arbejde CFSA er det nationale videns-, kompetence

Læs mere

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune ÆLDREPOLITIK Ældrepolitik for Norddjurs Kommune 2017-2021 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord 3 Menneskesyn og kerneværdier 4 Det gode ældreliv er at kunne selv 6 Det gode ældreliv er at bestemme selv 8 Det gode

Læs mere

Det gode samarbejde - frivillige på arbejdspladsen

Det gode samarbejde - frivillige på arbejdspladsen Det gode samarbejde - frivillige på arbejdspladsen Vejledning Forord Frivillige har i flere år været en del af Fredensborg Kommune. Fredensborg Kommune er glade for samarbejdet med de frivillige og oplever,

Læs mere

GUIDE Udskrevet: 2019

GUIDE Udskrevet: 2019 GUIDE 10 gode råd til kommuner, som uddeler 18-midler Udskrevet: 2019 Indhold 10 gode råd til kommuner, som uddeler 18-midler................................... 3 2 Guide 10 gode råd til kommuner, som

Læs mere

Frivillighedspolitikken for Skive Kommune 2011-2015. www.skive.dk

Frivillighedspolitikken for Skive Kommune 2011-2015. www.skive.dk Frivillighedspolitikken for Skive Kommune 2011-2015 www.skive.dk Frivillighedspolitik for Skive Kommune Indholdsfortegnelse: Forord 3 Formål 4 Grundlaget for samarbejdet 4 Mål og handlinger 6 Revision

Læs mere

Vi gør det - sammen. Politik for det aktive medborgerskab

Vi gør det - sammen. Politik for det aktive medborgerskab Vi gør det - sammen Politik for det aktive medborgerskab 2017-2021 Kære læser Du har netop åbnet den nordfynske politik for det aktive medborgerskab. Jeg vil gerne give denne politik et par ord med på

Læs mere

Frivillighedspolitik UDKAST

Frivillighedspolitik UDKAST Frivillighedspolitik 2 Forord 3 4 Frivillighedspolitik Vi vil udbrede frivilligheden på Frederiksberg Frivilligheden skal spire på Frederiksberg. Som kommune vil vi derfor styrke og udvikle vores relationer

Læs mere

De næste skridt hvordan kan man etablere det gode samarbejde? Odense d. 20. juni 2013 Anita Sørensen ans@frivillighed.dk

De næste skridt hvordan kan man etablere det gode samarbejde? Odense d. 20. juni 2013 Anita Sørensen ans@frivillighed.dk De næste skridt hvordan kan man etablere det gode samarbejde? Odense d. 20. juni 2013 Anita Sørensen ans@frivillighed.dk Center for frivilligt socialt arbejde er et landsdækkende videns-, kompetence- og

Læs mere

FÆLLES OM ALBERTSLUND

FÆLLES OM ALBERTSLUND FÆLLES OM ALBERTSLUND En politik for fællesskab, medborgerskab og ligeværdig deltagelse 2. UDKAST 1 FORORD Fremtidens Albertslund er en by, hvor alle kan deltage i fællesskabet. En by, hvor mennesket kommer

Læs mere

Viborg Kommune i bevægelse

Viborg Kommune i bevægelse Viborg Kommune i bevægelse politik for idræt og motion UDKAST Indhold Indledning....................................................3 Politikkens opbygning....................................... 4 Politikkens

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Kultur Glostrup Kommune Center for Kultur og Borgerkontakt Godkendt af Glostrup Kommunalbestyrelse den 16.08.2017 Folkeoplysningspolitik Indledning Foreningslivet og oplysningsforbundenes tilbud er en

Læs mere

Arena for Foreningsliv, Frivillighed og Folkeoplysning

Arena for Foreningsliv, Frivillighed og Folkeoplysning Arena for Foreningsliv, Frivillighed og Folkeoplysning Generelle oplysninger vedr. indsatsen 1. Problemidentifikation Vollsmose er klassificeret som ghettoområde. På fritids- og foreningsområdet arbejder

Læs mere

Udvalgsplan for Velfærds- og Sundhedsudvalget

Udvalgsplan for Velfærds- og Sundhedsudvalget Udvalgsplan 2014-2017 for Velfærds- og Sundhedsudvalget VELFÆRD OG SUNDHED Forord Velfærds- og Sundhedsudvalget ønsker, at børn, unge og voksne i Horsens Kommune skal leve gode og aktive liv. Horsens Kommune

Læs mere

Én indgang for frivilligheden i København. Vision. Hvorfor. Hvordan 03-08-2011. Sagsnr. 2011-95219

Én indgang for frivilligheden i København. Vision. Hvorfor. Hvordan 03-08-2011. Sagsnr. 2011-95219 KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur- og Fritidsforvaltningen Planlægning NOTAT Én indgang for frivilligheden i København Vision Visionen er, at alle, der arbejder med frivillighed i København, gennem et center for

Læs mere

kultur og fritid Forenings Fokus kursustilbud til ledere, instruktører og trænere i foreninger og korps

kultur og fritid Forenings Fokus kursustilbud til ledere, instruktører og trænere i foreninger og korps kultur og fritid Forenings Fokus kursustilbud til ledere, instruktører og trænere i foreninger og korps 1 indhold Den nye træner 3 Få styr på din klub 4 Unglederuddannelse 5 Effektive møder 6 Medlemssucces

Læs mere

Frivillighed, fællesskab og samskabelse

Frivillighed, fællesskab og samskabelse Frivillighed, og samskabelse Politik for den indsats Forord Vision Den indsats i Kommune er et vigtigt bidrag i den samlede indsats, fordi den har afgørende betydning for den enkelte borgers oplevelse

Læs mere

Kulturpolitik. Mange stærke fællesskaber IDRÆT FRITID KULTUR

Kulturpolitik. Mange stærke fællesskaber IDRÆT FRITID KULTUR Kulturpolitik Mange stærke fællesskaber IDRÆT FRITID KULTUR 1 Indledning Mange stærke fællesskaber det er undertitlen på kulturpolitikken. Med politikken opfordrer vi til, at udnytte vores fantastiske

Læs mere

Inklusion af flygtninge og indvandrere i folkeoplysningen

Inklusion af flygtninge og indvandrere i folkeoplysningen 1 Inklusion af flygtninge og indvandrere i folkeoplysningen En undersøgelse af udfordringer og gode erfaringer i den folkeoplysende praksis 2 Undersøgelsens fokus 3 Indsamlet empiri hvem og hvad? Kommunalt

Læs mere

Samspillet mellem offentlige indsatser og hverdagsliv i civilsamfundet ved Martin S. Pedersen, direktør i OMBOLD

Samspillet mellem offentlige indsatser og hverdagsliv i civilsamfundet ved Martin S. Pedersen, direktør i OMBOLD Samspillet mellem offentlige indsatser og hverdagsliv i civilsamfundet ved Martin S. Pedersen, direktør i OMBOLD Side 1 Agenda Hvad er OMBOLD indsatser og målgrupper Det frivillige fællesskab som metode

Læs mere

Kulturpolitik. Mange stærke Fællesskaber. Skanderborg Kommune

Kulturpolitik. Mange stærke Fællesskaber. Skanderborg Kommune Kulturpolitik Mange stærke Fællesskaber Skanderborg Kommune 1 Indledning Mange stærke fællesskaber det er undertitlen på kulturpolitikken. Med politikken opfordrer vi til, at udnytter vore fantastiske

Læs mere

Borgerinddragelsen øges

Borgerinddragelsen øges Borgerinddragelsen øges men hvorfor skal en kommune inddrage civilsamfundet? Danske Ældreråd THOMAS P. BOJE INSTITUT FOR SAMFUNDSVIDENSKAB OG ERHVERV ROSKILDE UNIVERSITET DEN 8. MAJ 2018 Indhold Hvorfor

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST. Børne- og ungepolitik

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST. Børne- og ungepolitik 2018-2022 Børne- og ungepolitik 1 Indledning Formålet med Rebild Kommunes Børne- og Ungepolitik er, at alle børn og unge skal have et godt liv, hvor de opbygger de kompetencer, der efterspørges i fremtidens

Læs mere

Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Udkast april 2016

Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Udkast april 2016 Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Udkast april 2016 1 1. Forord og vision for politikken Velkommen til Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Som navnet siger, er

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik 1 Demokratiforståelse og aktivt medborgerskab Folkeoplysningsloven af 2011 forpligter alle kommuner til at udfærdige en politik for Folkeoplysningsområdet gældende fra 1. januar

Læs mere

NÅR FORENINGER SAMARBEJDER

NÅR FORENINGER SAMARBEJDER Folkeoplysning i forandring Vejen Idrætscenter 23/05/2016 Analytiker Malene Thøgersen NÅR FORENINGER SAMARBEJDER Foreningslivets potentialer i yderområderne BAGGRUNDEN FOR UNDERSØGELSEN AF TVÆRGÅENDE SAMARBEJDE

Læs mere

Tilskud til frivilligt arbejde på ældreområdet. En guide til ansøgning af 79-midler

Tilskud til frivilligt arbejde på ældreområdet. En guide til ansøgning af 79-midler Tilskud til frivilligt arbejde på ældreområdet En guide til ansøgning af 79-midler Kriterier for fordeling af 79-puljen til frivilligt arbejde på ældreområdet I det følgende kan du læse mere om 79-midler,

Læs mere

DGI Inklusion. infofolder. Har du lyst til at dyrke idræt? Infofolder Netværksforeningerne.

DGI Inklusion. infofolder. Har du lyst til at dyrke idræt? Infofolder Netværksforeningerne. DGI Inklusion 1 Har du lyst til at dyrke idræt? Infofolder Netværksforeningerne www.dgi.dk 2 Indledning At gå til en idræt er en helt enestående mulighed for at danne netværk, finde nye venner, lære sproget

Læs mere

Frivillighedspolitik 2011-2014 på det sociale område

Frivillighedspolitik 2011-2014 på det sociale område Frivillighedspolitik 2011-2014 på det sociale område Indledning I Horsens Kommune er der en lang tradition for at løfte i flok på social- og sundhedsområdet. Mange borgere i Horsens Kommune bruger en del

Læs mere

DGI Inklusion. infofolder. Har du lyst til at dyrke idræt? Infofolder Netværksforeningerne. dgi.dk

DGI Inklusion. infofolder. Har du lyst til at dyrke idræt? Infofolder Netværksforeningerne. dgi.dk DGI Inklusion 1 Har du lyst til at dyrke idræt? Infofolder Netværksforeningerne dgi.dk 2 Indledning Hvordan kommer du eller dit barn i gang med at dyrke idræt i Danmark 3 At gå til idræt er en helt enestående

Læs mere

DGI Inklusion. infofolder. Har du lyst til at dyrke idræt? Infofolder Netværksforeningerne. dgi.dk

DGI Inklusion. infofolder. Har du lyst til at dyrke idræt? Infofolder Netværksforeningerne. dgi.dk DGI Inklusion 1 Har du lyst til at dyrke idræt? Infofolder Netværksforeningerne dgi.dk 2 Indledning At gå til idræt er en helt enestående mulighed for at danne netværk, finde nye venner, lære sproget og

Læs mere

De Frivillige Hænder. - Fælles pejlemærker for pårørende- og frivillighedssamarbejdet på plejecentrene UDKAST

De Frivillige Hænder. - Fælles pejlemærker for pårørende- og frivillighedssamarbejdet på plejecentrene UDKAST De Frivillige Hænder - Fælles pejlemærker for pårørende- og frivillighedssamarbejdet på plejecentrene UDKAST 1 Indhold Forord... 3 Værdier for frivilligindsatsen... 4 Det etiske ansvar... 5 Frihed til

Læs mere

Fremtidens frivillige foreningsliv i idrætten

Fremtidens frivillige foreningsliv i idrætten Fremtidens frivillige foreningsliv i idrætten DIF-konference Det frivillige initiativ 23. januar 2012 Trygve Buch Laub Analytiker trygve.laub@idan.dk Januar 2012 Status: Frivilligheden i dag DIF er Danmarks

Læs mere

Frivilligrådets mærkesager 2015-16

Frivilligrådets mærkesager 2015-16 Frivilligrådets mærkesager 2015-16 September 2015 FÆLLESSKAB OG DELTAGELSE GIVER ET BEDRE SAMFUND OG BEDRE VELFÆRD Forord Frivilligrådet mener, at vi i dagens Danmark har taget de første og spæde skridt

Læs mere

Kan man lede frivillige?

Kan man lede frivillige? Kan man lede frivillige? 24. april 2013 Dorte Nørregaard Gotthardsen Albanigade 54E, 1. sal 5000 Odense C tlf: 66 14 60 61 info@frivillighed.dk Center for frivilligt socialt arbejde er et landsdækkende

Læs mere

Civilsamfundsstrategi for Syddjurs Kommune

Civilsamfundsstrategi for Syddjurs Kommune Civilsamfundsstrategi for Syddjurs Kommune Civilsamfundsstrategi for Syddjurs Kommune Civilsamfundet hvem er det? Civilsamfundet er en svær størrelse at få hold på. Civilsamfundet er foreninger, interesseorganisationer,

Læs mere

Et værdigt seniorliv. Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik

Et værdigt seniorliv. Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Vedtaget af Byrådet den 5. september 2018 Indhold Forord...4 Vision...5 Om ældre/målgruppe for politikken... 6 Temaer...10 Fællesskab...12

Læs mere

Bilag 1: Kultur- og Fritidsforvaltningens handleplan på baggrund af spejder/samrådsanalysen

Bilag 1: Kultur- og Fritidsforvaltningens handleplan på baggrund af spejder/samrådsanalysen Bilag 1: Kultur- og Fritidsforvaltningens handleplan på baggrund af spejder/samrådsanalysen På baggrund af en analyse af spejder- og samrådsforeningernes vilkår i København har Fritid KBH i Kulturog Fritidsforvaltningen

Læs mere

Frivillighedspolitik i Naturstyrelsen

Frivillighedspolitik i Naturstyrelsen Frivillighedspolitik i Naturstyrelsen 2013 Titel: Frivillighedspolitik i Naturstyrelsen Udgiver: Naturstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Ø www.nst.dk Redaktion: Arealdrift, friluftsliv og partnerskab

Læs mere

Er du frivillig i Thisted Kommune?

Er du frivillig i Thisted Kommune? Er du frivillig i Thisted Kommune? Produceret af Thisted Kommune April 2015 Forord Der skal lyde en tak for din indsats som frivillig i Thisted Kommune. Et stærkt frivilligmiljø med aktive og engagerede

Læs mere

VÆRDIGRUNDLAG FOR FRIVILLIGHED I DANSK FOLKEHJÆLP

VÆRDIGRUNDLAG FOR FRIVILLIGHED I DANSK FOLKEHJÆLP VÆRDIGRUNDLAG FOR FRIVILLIGHED I DANSK FOLKEHJÆLP DANSK FOLKEHJÆLPS VÆRDIER Det frivillige arbejde i Dansk Folkehjælp hviler på værdier som: fællesskab, demokrati og åbenhed troværdighed, engagement, loyalitet,

Læs mere

Høring af medborgerskabspolitik

Høring af medborgerskabspolitik Høring af medborgerskabspolitik Den 9. november inviterede til borgermøde vedrørende høring af Aarhus nye medborgerskabspolitik. Tretten aarhusborgere deltog. Dette dokument indeholder vores indspil til

Læs mere

Udkast til ny Folkeoplysningspolitik

Udkast til ny Folkeoplysningspolitik Udkast til ny Folkeoplysningspolitik 1 Vision Alle borgere i Frederikshavn Kommune skal have lige adgang til folkeoplysende aktiviteter og fællesskaber, der er inkluderende, øger den mentale og fysiske

Læs mere

Professionelle og frivillige i socialt arbejde Kollektivt eller individuelt engagement

Professionelle og frivillige i socialt arbejde Kollektivt eller individuelt engagement Professionelle og frivillige i socialt arbejde Kollektivt eller individuelt engagement SOCIALPÆDAGOGERNE I STORKØBENHAVN DEN 13. OKTOBER 2016 THOMAS P. BOJE INSTITUT FOR SAMFUNDSVIDENSKAB OG ERHVERV (ISE)

Læs mere

Hvilken klasse går dit barn i? Du bedes besvare spørgeskemaet én gang pr. barn du har, som går i en af Næstved Kommunes folkeskoler.

Hvilken klasse går dit barn i? Du bedes besvare spørgeskemaet én gang pr. barn du har, som går i en af Næstved Kommunes folkeskoler. Skolestrukturundersøgelse Holmegaardskolen, Afd. Holme-Olstrup Hvilken klasse går dit barn i? Du bedes besvare spørgeskemaet én gang pr. barn du har, som går i en af Næstved Kommunes folkeskoler. Respondenter

Læs mere

Udvalgsplan Velfærds- og Sundhedsudvalget. Web udgave VELFÆRD OG SUNDHED

Udvalgsplan Velfærds- og Sundhedsudvalget. Web udgave VELFÆRD OG SUNDHED Udvalgsplan 2014-2017 Velfærds- og Sundhedsudvalget VELFÆRD OG SUNDHED Forord Velfærds- og Sundhedsudvalget ønsker, at børn, unge og voksne i Horsens Kommune skal leve gode og aktive liv. Horsens Kommune

Læs mere

Indledning. Folkeoplysningslovens område. Center for Kultur og Idræt 7. juni Forslag til folkeoplysningspolitik- efter høring:

Indledning. Folkeoplysningslovens område. Center for Kultur og Idræt 7. juni Forslag til folkeoplysningspolitik- efter høring: Center for Kultur og Idræt 7. juni 2012 Forslag til folkeoplysningspolitik- efter høring: Indledning Foreningslivet og oplysningsforbundenes tilbud er en vigtig del af borgernes mulighed for et aktivt

Læs mere

Bevæg dig for livet Randers. Få et overblik over målsætninger og indsatsområder

Bevæg dig for livet Randers. Få et overblik over målsætninger og indsatsområder Bevæg dig for livet Randers Få et overblik over målsætninger og indsatsområder Bevæg dig for livet Randers Randers Kommune er visionskommune for Bevæg dig for livet, som er et landsdækkende samarbejde

Læs mere