Naturen i juli. Temperatur 16,6. Solskinstimer 247. Nedbørsdage 13. Fugtighedsgrad 76 % Antal tågedage 2. Antal tordendage 2,8.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Naturen i juli. Temperatur 16,6. Solskinstimer 247. Nedbørsdage 13. Fugtighedsgrad 76 % Antal tågedage 2. Antal tordendage 2,8."

Transkript

1

2 Naturen i juli Denne højsommermåned har navn efter Julius Cæsar, som blev myrdet i år 44 f. Kr. Det gamle danske månedsnavn er ormemåned. Det hentyder måske til, at der i julivarmen let går orm i kødet. En anden forklaring kan være, at orme, dvs. hugorme og snoge, gerne vil sole sig og derfor hyppigt ses i juli, når vejret er godt. Vejret i juli: Julis klima (landsgennemsnit): Temperatur 16,6 Solskinstimer 247 Nedbør 74 mm Nedbørsdage 13 Fugtighedsgrad 76 % Antal tågedage 2 Antal tordendage 2,8 Antal snedage 0,0 Vindstyrke (0-12) 2,9 Blæstdage. (vindstyrke 6 og derover 2,2 Dagens længde er ved månedens begyndelse 17 timer og 21 minutter, og den aftager i månedens løb med 1 time og 23 minutter. Solens op- og nedgangstider: Den 1. juli står solen op klokken 3.32 og går ned klokken Den 15. juli står solen op klokken 3.48 og går ned klokken (Sommertid: læg en time til) Laveste temperatur i juli måned er målt i 1903 og var på minus 0,9 grader. Den koldeste juli måned var i 1979 med 13,6 grader. Højeste juli temperatur er målt 1941 og var på 35,3 grader. Varmeste juli måned var i 1994 med 19,5 grader. Maksimum nedbør i juli er 40 mm målt i Minimum nedbør i juli måned er 15 mm målt i 1904, 1983 og Gamle danske vejrvarsler: (Fra Ib Askholm: "Gamle danske vejrvarsler") (Fra Ruth Gunnarsen: "Vore gamle kalenderdage")

3 Generelt om månedens vejr: Intet vejrvarsel dækker denne måned i sin helhed, men ét rummer en vejrforudsigelse, der omtaler den kommende julehøjtid om 5-6 måneder. Når juli viser sig varm og klar, som oftest i julen kulde vi har. Knud konge (10. juli). Knud konges tørke, gør bønders tanker mørke. Margarethe eller Margrethe råddenhø (13. juli). Regn på denne dag varsler regn resten af sommeren eller i de kommende syv uger, rådnende hø på markerne og dårligt udviklede hasselnødder. Hundedagene (22. eller 23. juli 22. eller 23. august). Som hundedagene tændes, sådan vil de endes. Som vejret er den første hundedag, således vil den første halvdel af hundedagene blive. Anden halvdel vil være modsat. Martha dag (27. juli). Nedbør på denne dag varsler regn i syv uger. Olavsdag (29. juli). Fuldmåne på Olavsdag varsler så at sige altid en hård vinter. Hvad sker der i naturen? i lune nætter kan den lysende sankthansorm ses på fugtige lokaliteter på varme sommerdage sværmer tusindvis af vingede myrer gråandrikken fælder sin farvestrålende yngledragt, indtil oktober ligner den hunnen strandtudsens sang kan høres gedehamsen begynder at blive en plage flagermusene føder deres unger (hos de fleste arter får hunnen kun én unge) muldvarpe ungerne jages hjemmefra, de færdes jævnligt over jorden stikkelbærgopler driver i land på Vestkysten i millionvis honningbierne sværmer regnormene kommer om natten op til jordoverfladen for at hente plantedele den store snyltehveps søger med sin lange læggebrod efter larver i træets ved til sine æg digesvalerne har nu unger i deres huller i grusgravene de første nældens takvinge kommer ud af deres pupper den smukke kejserkåbe (sommerfugl) kan ses blåmunke blomstrer på sandet jord gederams med smukke violetrøde blomster dominerer ofte skovlysninger og skovbryn kamillens hvidgule blomster dominerer i vejkanter, på lossepladser og i nogle marker som ukrudt den gule åkande springer i blomst ørentvistene er begyndt at invadere vore huse gifttyden (dødelig giftig plante) blomstrer ved ferskvand irissommerfuglens flyvetid begynder den hvide åkande (nøkkerose) blomstrer skumcikadens nymfe producerer skum (gøgespyt), som den kan beskytte sig bag på varme sandområder kan man finde myreløvelarven i bunden af sin tragtfælde fra mange løvtræer drypper honningdug, som er bladlusenes ekskrementer mitterne, 1-2 mm store myg, kan være næsten uudholdelige i fugtigt vejr omkring solnedgang rådyret er i brunst store vibeflokke kan ses på markerne de hurtige strandfluer kan være irriterende for badegæster stimer af hestemakrel kommer ind i den sydlige Nordsø visse år stiger antallet af mariehøns til voldsomme højder

4 gravehvepsene har travlt med at lægge æg i dræbte eller lammede byttedyr den spættede sæl er i brunst få uger efter, at ungerne er kommet til verden skovfirbenet føder 6-8 unger jagtedderkopperne ses nu med unger på ryggen egernet får sit andet kuld unger tanglopperne får unger hver 14. dag Cikorier står i blomst langs landevejene. I dag er cikorien blot et kønt syn, men tidligere var den også nytteplante. Dens saft blev brugt til medicin, og senere anvendte man de tørrede og malede rødder til kaffeerstatning. Stor regnspove trækker om aftenen i småflokke til fælles overnatningspladser. Allerede på lang afstand kan man høre deres sørgmodige, langtrukne fløjt, som tjener til at holde flokken sammen. Om morgenen flyver fuglene den modsatte vej ud til fourageringspladserne. Græshoppernes sang høres. Hos løvgræshopper frembringes den ved, at den ene vinge gnider hen over den anden. Lyden forstærkes af en membran på vingen. Hos markgræshopper laves den ved, at baglårets inderside gnides mod en ribbe på forvingen. Græshoppernes sang er så forskellig, at man med lidt øvelse kan lære at skelne de forskellige arters sang. Rundbladet soldug blomstrer i næringsfattige moser. Bladene er forsynet med kirtelhår, der afsondrer en klæbrig væske. Når et insekt lander på bladet, klæber det fast. Hårene udskiller en fordøjelsesvæske, som opløser insektet. Næringen i insektet optages derefter af planten. Humlesværmeren flyver fra blomst til blomst, når solen skinner. Umiddelbart ligner den en humlebi med sine glasklare vinger. Men humlesværmeren er en sommerfugl, hvis skæl er faldet af vingerne allerede ved de første vingeslag. Kaprifolie (almindelig gedeblad), sender stærke dufte i skoven om natten. Duftene tiltrækker natsværmere, som kommer for at suge blomstersaft med deres lange snabler. Samtidig bestøves blomsterne, når natsværmerne flyver fra blomst til blomst.

5 Sankthansormen er ikke nogen orm, men en bille. Sankthansormen tilhører billegruppen blødvinger. Blødvinger er langstrakte biller med blød hud og bløde dækvinger, trådformede følehorn og lange ben. Hunnen er vingeløs og ligner en larve. Hunnen tiltrækker hannen ved at udsende lys. Også hannen og larven er i stand til at producere lys, men ikke nær så kraftigt som hunnen. Hunnens lys er grøngult og kan være så stærkt som en cigaretglød. Hun bøjer sin lysende bagkrop op for at tiltrække en han, når hun vil parres. Når hannen ankommer slukkes lyset. Strandkålen blomstrer på sandede og stenede strandbredder. Som regel er der mange planter på samme sted. Strandkålens frugter kan flyde på vandet og spredes derfor let i kystområder. De kødfulde blade er blågrønne. Farven skyldes et tykt vokslag. Strandkål blev tidligere dyrket som haveplante. Køllesværmere er sommerfugle, som holder til i åbne områder. Ofte ser man flere sidde sammen på blå og violette blomster, som for eksempel blåhat og knopurt. Køllesværmerne har fået navn efter deres kølleformede følehorn. Svirrefluer (blomsterfluer) flyver fra blomst til blomst for at samle nektar. Med deres sort-gule farver ligner de hvepse, men svirrefluer er helt fredelige. Fugle, som vil spise fluerne, bliver narret af deres farver, der virker som advarselsesfarver. Kilde:

6 Naturen i august August har navn efter den romerske kejser Augustus. Det gamle danske navn var høstmåned. Vejret i august: Augusts klima (landsgennemsnit): Temperatur 16,3 Solskinstimer 221 Solskinstimer pr. dag 7,13 Nedbør 81 mm Nedbørsdage 14 Fugtighedsgrad 79 % Antal tågedage 2 Antal tordendage 2,8 Antal snedage 0,0 Vindstyrke (0-12) 2,9 Blæstdage. (vindstyrke 6 og derover 2,5 Dagens længde er ved månedens begyndelse 15 timer og 58 minutter, og den aftager i månedens løb med 2 timer og 11 minutter. Solens op- og nedgangstider: Den 1. august står solen op klokken 4.17 og går ned klokken Den 15. august står solen op klokken 4.43 og går ned klokken (Sommertid: læg en time til) Laveste temperatur i august måned er målt i 1885 og var på minus 2 grader. Den koldeste august måned var i 1902 med 12,8 grader. Højeste august temperatur er målt i 1975 og var 36,4 grader. Varmeste august måned var i 1975 med 19,2 grader. Maksimum nedbør i august er 167 mm målt i Minimum nedbør i august måned er 10 mm målt i Gamle danske vejrvarsler: (Fra Ib Askholm: "Gamle danske vejrvarsler") (Fra Ruth Gunnarsen: "Vore gamle kalenderdage") Generelt om månedens vejr: Er i august den første uge hed, da varer vinteren ej længe ved. Gi`r august en masse vådt, bli`r september vejret godt.

7 Peters fængsel (1.august). Regn på Sankt Peter varsler regn i resten af måneden. Laurentius (10. august). Gråvejr eller regn på denne dag varsler en mild og fugtig vinter. Klart vejr på Sankt Laurentius lover god høst og hård vinter. Mariæ himmelfart eller Maria høstmesse, Vor Frue dag (15. august). Regn på denne dag varsler ni dages regn, og det er jo mindre heldigt for høsten. Som vejret er på denne dag, vil det også blive på den 8. september, der er Jomfru Marias fødselsdag. Hundedagene slutter (22. eller 23. august). Bartholomæus eller Sankt Bertils dag (24. august). De første efterårsstorme melder sig ofte omkring denne dag. de sorte havemyrer sværmer gederams blomstrer tornirisk kan være i gang med tredje kuld sommerfuglebusken, der har stor tiltrækning på sommerfugle, springer i blomst flodperlemuslingen gyder sine larver, der snylter på bl.a. ørred nu kulminerer skovmusenes yngletid skovrandøje (sommerfugl) har sin anden flyvetid i fugtige områder træffes mudderklirer på vej sydover hummerne parrer sig dagpåfugleøje begynder at flyve duernes kurren høres meget højsæson for hvepse Hvad sker der i naturen? der er mange svaler i luften, første kuld er kommet på vingerne pindsvinesoen har ungerne med på sine natlige ture hjejlen trækker sydpå over landet korsedderkopperne parrer sig, det forudsætter en vis forsigtighed hos hannerne vældige flokke af strandskader trækker sydover langs den jyske vestkyst stor regnspove trækker gennem landet, ofte høres deres smukke melodiske kald rødspættens unger, fra februar, er nu 2-3 cm lange hugormen føder sine unger, der er cm lange og har gifttænder træhvepse og sabelhvepse ses på solrige dage i skoven engbrandbæger blomstrer markfirbenets unger kryber ud af æggene lyngen blomstrer rønnebærrene modnes toppet lappedykker forlader ynglesøerne og opsøger fiskerige søer og fjorde for at fælde

8 guldbassen flyver i godt vejr hybenrosens hyben er ved at være modne den gule høstsommerfugl kommer til landet sydfra springbalsaminens frugter, der eksploderer ved berøring, er modne kantarellerne er nu almindelige de første terner forlader landet svævefluerne eller blomsterfluerne, der kan stå stille i luften, ses overalt ålekvabberne parrer sig sent på sommeren, hunnen føder unger om fire måneder køllesværmerne (med advarselsfarver, smager forfærdeligt) ses ved vejkanter og i enge skovmårerne parrer sig, men får først unger om 8-9 måneder (forlænget drægtighed) nattergalen forlader landet ligustersværmerlarven kan findes i liguster og syren ørentviste findes i stort antal der er morild i havet, den stammer fra selvlysende mikroorganismer store flokke af hættemåger opsøger danske farvande under deres fældning stålormen føder sine 8-9 cm lange unger tagrør blomstrer med sin mørkviolette top hos humlebierne klækkes der nu også hanner og unge dronninger bøgenonnens larve er fuldvoksen parringstid for almindelige dværgflagermus hesteiglen lægger æg Gaffelvortemælk er et almindeligt ukrudt. Ligesom alle andre slags vortemælk indeholder den en klæbrig mælkesaft. Den klæber til fingrene, når man trækker planterne op. Pas på ikke at sutte på fingrene bagefter. Saften er både bitter og giftig. Skovfirbenet føder unger nu. Skovfirbenet kaldes også for det levendefødende firben, fordi ungerne klækkes fra æggene, inden hunnen lægger dem. Alle (ikke hugorm) andre danske krybdyr lægger æg, som først klækker et stykke tid efter æglægningen. Skovfirben er meget almindelig, og det er som regel den, man møder. Træffes bedst i klitter, heder og skovlysninger, men også i moser og på skrænter. August er nok den bedste tid for firben herhjemme. De små øgler får størstedelen af deres energi direkte fra solen, jo mere sol, jo mere aktivitet. Derfor solbader firben, og man ser dem oftest i et glimt, på flugt. På regnvejrsdage ligger de i dvale. Stære i tusindvis samles til fælles overnatning. Småflokke samler sig i landskabet hen under aften. Inden mørkets frembrud slutter de sig sammen i enorme flokke, der flyver til store træer eller rørskovsområder for at sove. Den fælles overnatning betyder øget sikkerhed over for fjender. Det er en meget stor oplevelse at se disse kæmpeflokke på himlen og se dem gå til ro i rørskoven.

9 Ørnebregnen er udbredt over store dele af verden. Ørnebregnen er en meget stor bregneart. Dens blade kan blive næsten 2 meter lange. Herhjemme vokser den ofte på sandede jorde og normalt i tætte bestande (her bliver den sjældent over 75 cm.). Ørnebregnen er en sporeplante, og netop nu smider den sporerne, som skal vokse op til en lille forkim. På den sker der en befrugtning, og en bregneplante vokser frem fra forkimen. Ørnebregner er tidligere blevet brugt som fyld i madrasser. Ørnebregnen er almindelig i Danmark. Kornblomsten lyser op i kanten af marker og enkelte steder i kornmarker. Den trives især i åbne områder, hvor jorden regelmæssigt er under behandling af mennesker. Men den er gået kraftigt tilbage, fordi man har bekæmpet den som et uvelkomment ukrudt i kornet. Fremtiden tegner lysere på grund af braklægningerne i landbruget. Nøddesnudebillen lever på hassel, hvor den lægger æg i nødderne. Billen er 6-8,5 mm. Snuden er meget lang og med følehorn ca. midt på snuden. Larverne, som kommer ud af æggene, æder hasselkernerne og er dem, vi kender som "orm" i nødderne. Larverne er blege uden ben og ligner maddiker. Når kernen er spist, borer larven sig ud gennem skallen og efterlader et lille hul. Den forpupper sig i jorden. Almindelig engelsød er en lille bregne, som vokser i skove og klitter. Engelsøds blade er grønne, også om vinteren, og omkring 20 cm høje. På undersiden af bladene sidder sporehushobene. Den stiller næsten ingen krav til den jord, den skal gro i. Bladene er lidt stive og læderagtige. I tørkeperioder ruller de sig sammen uden at visne. Når det bliver fugtigt, folder de sig ud igen og står friske. Engelsød har altid været anset for en god lægeplante. Engelsød er en almindelig plante i Danmark. Skovpadderokken står i tætte bestande på fugtige steder i skovene. Nogle skovpadderokker kan blive næsten 80 cm høje. Mange planter er samlet på ét sted, fordi skovpadderokken formerer sig ved at sende mængder af udløbere ud, hvorfra nye planter skyder op (vegetativ formering). Skovpadderokken er langt finere og mere elegant end de andre padderokker. Dens sidegrene har også sidegrene. I Danmark vokser den hist og her. Arten foretrækker fugtig og næringsrig jord i skove. Spiselig rørhat (Karl Johan) er kendt som én af vores bedste spisesvampe. Den kan spises i både rå og tilberedt stand. Den kan også fryses og tørres i tynde skiver. Svampens navn stammer fra den svenske konge Karl 14. Johan, som efter sigende var meget glad for at spise den. Den er almindelig under bøg på morbund samt i granskov. Danner mykorrhiza (svamperod) med gran, bøg og eg. Kan forveksles med Galde-Rørhat (ikke giftig, men meget bitter) og Sommer-Rørhat (meget god spisesvamp). Den er almindelig fra august, men mest i september (løvskov) og oktober (nåleskov). Vandmændene (øregoplerne). I de indre farvande kan havets overflade over store områder være dækket af vandmænd. Vandmænd er svage svømmere, og vind- og strømforhold driver dem let sammen i tætte bestande. Driver vandmænd ind på stranden, kan man se, at de bærer deres navn med rette. Der er kun et par procent fast stof i en vandmand, resten er vand. I denne tid forplanter vandmændene sig. Vandmænd er ikke kun mænd, der er lige så mange hunner, og æggene befrugtes inde i hunnernes mave af sædceller, der driver derind med vandet. Æggene bliver til larver, og larverne bliver til en polyp, der sætter sig fast på havbunden. Polyppen er hverken han

10 eller hun. Polypperne overvintrer. Engang til foråret giver polyppen sig til at dele sig på tværs, så den ligner en stabel tallerkener (kun få mm). Tallerkenerne river sig løs, og hver lille tallerken er en vandmand, der efterhånden får den kendte størrelse på næsten 25 cm. Vandmænd kan brænde, men ikke os. Deres nældeceller er for små til, at de kan trænge gennem vores hud. Ørentviste Optræder nu i stort tal. Nu er ørentvistene færdigt udviklede med hård hud, tang og fuld størrelse. Ørentviste lider af trængen til at føle fast bund ikke blot under fødderne, men mod alle dele af kroppen. Ørentviste bryder sig ikke om lys. Ørentviste er altædende, og de æder lige så gerne små insekter og mider som planter. Engang i september forsvinder ørentvistene igen. De graver sig ned for efteråret og vinteren. Nede i den lille jordhule lægger hunnen sine æg. Til næste forår bliver de til spæde unger, som der ikke lægges meget mærke til. Først til næste sommer er der en ny generation på færde. Kilde:

11 Fødselsdage i juli og august Vi ønsker rigtig hjertelig tillykke til Sussi E. Salomon, bolig 222, den 1/7 John Nielsen, bolig 305, den 6/7 Anton M. Jepsen. Bolig 210, den 12/7 Ole L. Jensen, bolig 315, den 15/7 Solveig M.E. Guldhammer, bolig 507, den 20/7 Rigmor V. Madsen, bolig 209, den 30/7 Winnie I. Jørgsensen, bolig 301 den 31/7 Kitty E. Garde, bolig 221, den 2/8 Håkan Svensson, bolig 203, den 9/8 Kirsten L.H Larsen, bolig 711, den 17/8 Tove Højlyng, bolig 516, den 18/8 Jan M. Vest, bolig 220, den 23/8 Grethe V. Poulsen, bolig 204, den 27/8 Hans Windum, bolig 513, den 29/8 Niels-Jørgen Bjergager, bolig 102, den 30/8 Kathe C. M. Henriksen, bolig 708, den 31/8

12 Nye beboere Vi byder rigtig hjertelig velkommen til Ole Lund Jensen Bolig 315 Helena Jensen Bolig 201 Velkommen til Plejecentret Skanselyet

13 Det sker i juli Lørdagshygge i Forsamlingshuset kl Søndag 4 Banko kl. 14 i Forsamlingshuset- aflyst pga. ferie 27 Vinduespudsning på Skanselyet 1 Reporto sko kl i mødelokalet ved broen Lillys strikkeklub kl Grillarrangement med tøseklubben kl Vinduespudsning på Skanselyet 2 6 Petanque kl. 10 ved blok 7, Skanselyet 1 7 Gudstjeneste i Forsamlingshuset kl Søndag 11 Banko kl. 14 i Forsamlingshuset Lillys strikkeklub kl Petanque kl. 10 ved blok 7, Skanselyet Søndag 18 Banko kl. 14 i Forsamlingshuset Lillys strikkeklub kl Petanque kl. 10 ved blok 7, Skanselyet Gudstjeneste kl i Skansebo (kun for Skansebo) 21 Musikhjørnet i Forsamlingshuset kl Søndag 25 Banko kl. 14 i Forsamlingshuset Lillys strikkeklub kl Petanque kl. 10 ved blok 7, Skanselyet Søndag

14 Det sker i august 1 Banko kl. 14 i Forsamlingshuset 31 Lillys strikkeklub kl Højtlæsning i Skovledet kl Petanque kl. 10 ved blok 7, Skanselyet 1 3 Spilledag kl , Lyet 1, gang 7, stuen 4 Gudstjeneste i Forsamlingshuset kl Søndag 8 Banko kl. 14 i Forsamlingshuset 32 Lillys strikkeklub kl Højtlæsning i Skovledet kl Petanque kl. 10 ved blok 7, Skanselyet 1 Café dag i Forsamlingshuset kl Spilledag kl , Lyet 1, gang 7, stuen Sang og musik i Forsamlingshuset kl Søndag 15 Banko kl. 14 i Forsamlingshuset 33 Lillys strikkeklub kl Højtlæsning i Skovledet kl Petanque kl. 10 ved blok 7, Skanselyet 1 17 Spilledag kl , Lyet 1, gang 7, stuen 18 Gudstjeneste kl i Skansebo (kun for Skansebo) Søndag 22 Banko kl. 14 i Forsamlingshuset 34 Lillys strikkeklub kl Højtlæsning i Skovledet kl Petanque kl. 10 ved blok 7, Skanselyet 1 24 Spilledag kl , Lyet 1, gang 7, stuen Sang og musik i Forsamlingshuset kl Hyggelørdag i Forsamlingshuset kl Søndag 29 Banko kl. 14 i Forsamlingshuset 35 Lillys strikkeklub kl Højtlæsning i Skovledet kl Petanque kl. 10 ved blok 7, Skanselyet 1 31 Spilledag kl , Lyet 1, gang 7, stuen

15 Banko i Juli 2016 I Juli måned spilles der banko i forsamlingshuset om mandagen fra klokken 14.00, og som altid spiller vi 4 spil Den 4. juli er aflyst pga. ferie Vi bestræber os på at spille de nedenstående dage, men aflysninger kan forekomme, fordi vi er nogle stykker der holder ferie Den 11 juli, 18. juli, 25 juli, spiller vi banko Vi glæder os til at se jer.. Vi vil lægge navneskilte på pladserne, således at det er nemmere for os at placere jer og os i forhold til, hvem der skal have hjælp Vi vil jo gerne at alle får en god oplevelse ud af det Så fremover, vil der måske blive lavet om på nogle af de faste pladser Mød op og vær med til at opleve spændingen, ved KUN at sidde og mangle et nummer, for at få udløst spændingen ved måske, at få Banko det koster 15,- pr plade Vi ses Gurli, Karen, Inge og Birthe

16 Vinduespudseren kommer på Skanselyet 1 Skovledet 100 A/B Tirsdag Den 5. juli 2016 Onsdag Den 6. juli 2016

17 Juli måned I juli måned er der ikke cafe dag, der er sommerferie Cafe-dagene starter op igen den 10. august Skansebio holder også ferie i juli og august måned de starter op fredag den 16. september Sang og musik hver anden fredag holder også sommerferie de er tilbage igen i August Kortspil starter ligeledes i August Banko, se andet sted i bladet.. Hygge-lørdag, se andet sted i bladet. Vi ses Med venlig hilsen Skanselyets Venner

18 Højtlæsningen om tirsdagen holder ferie i juli. Er tilbage 2. august 2016 igen

19 Kom op i forsamlingshuset Den 2. juli 2016 Søren holder lørdagshygge, for alle der bor på Skanselyet fra kl til Der er mulighed for, at du kan hygge dig, med dine naboer, genboer, overboer og underboer. Ring på og spørg om I skal følges ad Kom over og få en hyggestund, med dine naboer, Nogle af jer, har måske fælles interesser, som I kan finde ud af, at dyrke sammen i fremtiden Der er mulighed for at købe en øl, et glas vin eller en sodavand til den nette sum af 5,- kr. stk. På gensyn Søren fra Skanselyets Venner

20

21 Arbejds- og fritidsfodtøj Evt. henvendelse vedr. forsendelse/ bestilling/ konsulentbesøg: Telefon nr.....: Se vores WebShop: Mandag Torsdag..: Kl Réporto er her i Mødelokalet v. broen Tirsdag den 05 / fra kl Konsulent: Anders Green Hasting Tlf.: Specialfirmaet i sundt fodtøj Industriparken 12A 7182 Bredsten tlf fax mail: reporto@reporto.com

22 MUSIKHJØRNET I forsamlingshuset Sæt X i kalenderen: Torsdag den 21. juli KL Mød op til en festlig time, som byder på et dejligt genhør med musikalske hits fra alle årtier. Musikalske perler, som for længst har fået status som klassikere og vækker skønne minder. Disc-jockey er JØRN KIRK, der finder alle de gode, gamle melodier frem, og du er hjertelig velkommen til at synge med, ligesom der er mulighed for at svinge dansebenene.

23 Banko Første spilledag i august 2016 er Mandag den 1. august klokken i forsamlingshuset.. De efterfølgende dage er den 8, 15,22, og den 29. August Som altid, så er det en god ide, at være der i god tid. Så prøver vi at gøre det samme Vi serverer kaffe og en småkage, måske lidt andet mundgodt. Held og lykke og på glædeligt gensyn Bankopigerne Inge, Jo, Karen, Birthe og Gurli

24 Kortspil Den 3. august 2016 starter vi op igen med kortspil Vi vil rigtig gerne spille kort, men der mangler nogle flere spillere, som vil spille med, både mænd og kvinder.. Så hvis du sidder og længtes efter et slag kort, så mød op i 7 eren i spisestuen, fra klokken Kom og få en hyggestund Marianne glæder sig til at se dig.. På gensyn

25 1. Cafe-dag efter sommerferien Kom op til en hyggelig og musisk eftermiddag. Ole Peters kommer og underholder med fortællinger om sit liv, og jeg er sikker på, at han også spiller noget musik, han kan slet ikke lade være Kom den 10. august Klokken til Marianne og Ole har lavet nogle nye sanghæfter, som I skal se og synge med efter Der vil serveres kaffe og kage.. Tag gerne din familie med og få en hyggelig eftermiddag sammen Kaffekurven vil gå rundt Kom i god tid, så du får en god plads.. Vi glæder os til at tilbringe nogle hyggetimer sammen med jer Marianne og Margrethe og Ole

26 Kom. Og syng med Når vi synger, bliver vi glade, og dagen går lettere I august måned er der sang og musik, som det plejer at være Det er fredag i de lige uger Fredag den 12. og fredag den 26. Fra kl Kom op i forsamlingshuset, og syng sammen med os Vi glæder os til at være sammen med jer Hvis du selv syntes at du ikke kan synge, så kom op og vær med alligevel, så kan du nynne eller brumme med det sociale samvær er rigtig vigtigt Og husk, hver fugl synger med sit næb Vi er ikke dem, der skal bedømme jer, vi skal blot have det hyggeligt Mange hilsener Marianne, Margrethe og Ole

27 Kom op i forsamlingshuset Lørdag den 27.august 2016 holder Søren lørdagshygge, alle er velkomne Fra kl til Der er mulighed for at hygge sig med naboer, genboer, overboer og underboer Kom op og få dig en dialog med de andre beboere her på plejecenteret Nogle af jer har måske fælles interesser, som I kan finde ud af at dyrke i fremtiden Der er mulighed for at købe en øl, et glas vin eller en sodavand til den nette sum af 5,- kr. stk.

28 Skønne billeder fra vores fælles gå-tur den Med træfpunkt kolonihavehuset

29 Der blev uddelt forfriskninger, lidt koldt at drikke

30 Pause i det grønne

31

32

33

34 Til beboerne i Skanselyet. Hermed en orientering om det opstillede køleskab i dit lejemål. Som standard leverer boligselskabet fremover et lille køleskab på ca. 50 liter, uden fryser, som billedet. Skulle du have behov for et større køleskab, kan ejendomsmesteren tilbyde at opbevare standardkøleskabet for dig, hvorefter du selv kan anskaffe dig et passende køleskab. Vær venligst opmærksom at vedligeholdelsen fremover påhviler dig selv. Med venlig hilsen ejendomskontoret

35 Seniorstol med katapultsæde og fodskammel til salg Pris 7.500,- Kontakt Birgitte Mørck på tlf

36 Frisører som kommer her i huset. Fodterapeut Anette Schou Hansen er her onsdage. Holder ferie i uge 27 og 28 Tidsbestilling ring Redaktør af Skanseposten: Sekretær Trine Wittendorf Reich & Gurli fra Skanselyets Venner

Hvad sker der i august?

Hvad sker der i august? Hvad sker der i august? Materiale fra www.naturcenterfosdalen.dk August har navn efter den romerske kejser Augustus. Det gamle danske navn var høstmåned. Vejret i august: Augusts klima (landsgennemsnit):

Læs mere

Naturen i august. August har navn efter den romerske kejser Augustus. Det gamle danske navn var høstmåned. Temperatur 16,3.

Naturen i august. August har navn efter den romerske kejser Augustus. Det gamle danske navn var høstmåned. Temperatur 16,3. Naturen i august August har navn efter den romerske kejser Augustus. Det gamle danske navn var høstmåned. Vejret i august: Augusts klima (landsgennemsnit): Temperatur 16,3 Solskinstimer 221 Solskinstimer

Læs mere

Naturen i august. August har navn efter den romerske kejser Augustus. Det gamle danske navn var høstmåned. Temperatur 16,3.

Naturen i august. August har navn efter den romerske kejser Augustus. Det gamle danske navn var høstmåned. Temperatur 16,3. Naturen i august August har navn efter den romerske kejser Augustus. Det gamle danske navn var høstmåned. Vejret i august: Augusts klima (landsgennemsnit): Temperatur 16,3 Solskinstimer 221 Solskinstimer

Læs mere

Hvad sker der i juli?

Hvad sker der i juli? Hvad sker der i juli? Materiale fra www.naturcenterfosdalen.dk Denne højsommermåned har navn efter Julius Cæsar, som blev myrdet i år 44 f. Kr. Det gamle danske månedsnavn er ormemåned. Det hentyder måske

Læs mere

Naturen i juli. Temperatur 16,6. Solskinstimer 247. Nedbørsdage 13. Fugtighedsgrad 76 % Antal tågedage 2. Antal tordendage 2,8.

Naturen i juli. Temperatur 16,6. Solskinstimer 247. Nedbørsdage 13. Fugtighedsgrad 76 % Antal tågedage 2. Antal tordendage 2,8. Naturen i juli Denne højsommermåned har navn efter Julius Cæsar, som blev myrdet i år 44 f. Kr. Det gamle danske månedsnavn er ormemåned. Det hentyder måske til, at der i julivarmen let går orm i kødet.

Læs mere

Hvad sker der i august?

Hvad sker der i august? Hvad sker der i august? Materiale fra www.naturcenterfosdalen.dk August har navn efter den romerske kejser Augustus (født år 63 f. Kr. og død år 14 e. Kr.) Det gamle danske navn var høstmåned. Vejret i

Læs mere

Naturen i Juni. Månedens danske navn var skærsommermåned afledt af ordet skær, der i denne forbindelse betyder lys. Temperatur 14,5.

Naturen i Juni. Månedens danske navn var skærsommermåned afledt af ordet skær, der i denne forbindelse betyder lys. Temperatur 14,5. Naturen i Juni Denne måned har fået navn efter den romerske ægteskabsgudinde Juno. Man har derfor tidligere ment, at juni var en god måned at blive gift i. Månedens danske navn var skærsommermåned afledt

Læs mere

MÅNEDSBLAD FOR PENSIONISTBYEN LISELUND. Den danske sang

MÅNEDSBLAD FOR PENSIONISTBYEN LISELUND. Den danske sang MÅNEDSBLAD FOR PENSIONISTBYEN LISELUND AUGUST 2013 Den danske sang Den danske sang er en ung blond pige hun går og nynner i Danmarks hus, hun er et barn af det havblå rige hvor bøge lytter til bølgers

Læs mere

MÅNEDSBLAD FOR PENSIONISTBYEN LISELUND JULI/AUG 2015. Gi os lyset tilbage

MÅNEDSBLAD FOR PENSIONISTBYEN LISELUND JULI/AUG 2015. Gi os lyset tilbage MÅNEDSBLAD FOR PENSIONISTBYEN LISELUND JULI/AUG 2015 Gi os lyset tilbage 1. Kloden har mange forskellige slags. Alle må leve og dø. Glæd dig du er her alligevel nu! Meningen er vel at så sine frø, på en

Læs mere

MÅNEDSBLAD FOR PENSIONISTBYEN LISELUND

MÅNEDSBLAD FOR PENSIONISTBYEN LISELUND MÅNEDSBLAD FOR PENSIONISTBYEN LISELUND JUNII - JULII 2013 Du danske sommer, jeg elsker dig, skønt du så ofte har sveget mig. Snart kolde farver i sky og vand, snart nøgne piger ved hver en strand. Mer,

Læs mere

Plejecenter Skanselyet.

Plejecenter Skanselyet. Plejecenter Skanselyet. Telefonnumre : Hovednr.: 7232 6400 Plejecenterleder Peyman Luo 7232 8931 Caroline Risegaard 7232 8932 Områdeleder / Administrativ leder Jette Vilstrup 7232 8933 Områdeleder for

Læs mere

Humlebi. AKTIVITETER Byg et fint lille humlebibo af pinde og mos. Find en blomst som I kan give til humlebien. Humlebien kan suge nektar fra blomsten.

Humlebi. AKTIVITETER Byg et fint lille humlebibo af pinde og mos. Find en blomst som I kan give til humlebien. Humlebien kan suge nektar fra blomsten. Sneglen Sneglene bor i skoven. De kan lide at gemme sig under blade og træstykker. Hvis det har regnet kommer de frem. Snegle er hermafroditter, dvs. at de både er han og hun i samme krop. Gå på jagt efter

Læs mere

Naturen i September. Temperatur 13,1. Solskinstimer 166. Nedbørsdage 14. Fugtighedsgrad 83 % Antal tågedage 3. Antal tordendage 1,4.

Naturen i September. Temperatur 13,1. Solskinstimer 166. Nedbørsdage 14. Fugtighedsgrad 83 % Antal tågedage 3. Antal tordendage 1,4. Naturen i September September kommer af latin septem, som betyder syv. Det var den syvende måned i den gamle romerske kalender. Ifølge vor kalender er det som bekendt årets niende måned. Det gamle danske

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 FLAGER-MUS. 1.På hvilken side kan du læse om dvale? Side: 2. Hvor er der flager-mus om vinteren?

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 FLAGER-MUS. 1.På hvilken side kan du læse om dvale? Side: 2. Hvor er der flager-mus om vinteren? TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Navn: Dyr i mark og have 1 Klasse: Decimal-nummer: 56.1 Dato: FLAGER-MUS Indhold 1.På hvilken side kan du læse om dvale? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvor er der flager-mus om

Læs mere

Juli & August

Juli & August Juli & August 2019 2019 Plejehjemmet Skanselyet. Telefonnumre : Hovednr.: 7232 6400 Plejehjemsleder Peyman Luo 7232 8931 Caroline Risegaard 7232 8932 Områdeleder / Administrativ leder Jette Vilstrup 7232

Læs mere

Sanglærke. Vibe. Stær

Sanglærke. Vibe. Stær Sanglærke Sanglærken noteres, når den høres synge første gang. Det sker helt sikkert i luften, for den stiger til vejrs under jublende og langvarig sang. Den er stadig en af vores almindeligste fugle i

Læs mere

Plejehjemmet Skanselyet.

Plejehjemmet Skanselyet. Plejehjemmet Skanselyet. Telefonnumre : Hovednr.: 7232 6400 Plejehjemsleder Peyman Luo 7232 8931 Caroline Risegaard 7232 8932 Områdeleder / Administrativ leder Jette Vilstrup 7232 8933 Områdeleder for

Læs mere

BIBI & Æbletræet. lær om bier og bibelhistorie. Opgave 1. Her er Bibi og æbleblomsten. Farv Bibi: Farv æbleblomsten:

BIBI & Æbletræet. lær om bier og bibelhistorie. Opgave 1. Her er Bibi og æbleblomsten. Farv Bibi: Farv æbleblomsten: BIBI & Æbletræet Opgave 1 Her er Bibi og æbleblomsten. Farv Bibi: Farv æbleblomsten: lær om bier og bibelhistorie Navn: Klasse:. 2 Opgave 1 Der er 4 verdenshjørner. Det er Nord, Syd, Øst og Vest. Skriv

Læs mere

Temperatur 2,1. Solskinstimer 127. Nedbørsdage 10. Fugtighedsgrad 85 % Antal tågedage 10. Antal tordendage 0,06. Antal snedage 4,7

Temperatur 2,1. Solskinstimer 127. Nedbørsdage 10. Fugtighedsgrad 85 % Antal tågedage 10. Antal tordendage 0,06. Antal snedage 4,7 Denne måned har navn efter den romerske krigsgud Mars. I den gamle romerske kalender indtil 153 f. Kr. var det den første måned i året. Det gamle nordiske navn for marts var thormåned eller thordmåned

Læs mere

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi Eksempel på Naturfagsprøven Biologi Indledning Baggrund Der er en plan for, at vi i Danmark skal have fordoblet vores areal med skov. Om 100 år skal 25 % af Danmarks areal være dækket af skov. Der er flere

Læs mere

Læg jer ned i en rundkreds med ansigterne ind mod hinanden midt i græsset, og læs fortællingerne. Leg derefter legene.

Læg jer ned i en rundkreds med ansigterne ind mod hinanden midt i græsset, og læs fortællingerne. Leg derefter legene. Myre-liv Læg jer ned i en rundkreds med ansigterne ind mod hinanden midt i græsset, og læs fortællingerne. Leg derefter legene. 1. Fortælling: Ud med antennerne! Forestil jer.. Bag et gammelt egetræ ligger

Læs mere

INSEKTHOTELLETS BEBOERE & MATERIALER

INSEKTHOTELLETS BEBOERE & MATERIALER INSEKTHOTELLETS BEBOERE & MATERIALER TRÆSTYKKER MED HULLER Et insekthotel med træstykker, hvori der er boret huller i forskellige størrelser, vil være godt for både bier og hvepse. Huller af forskellig

Læs mere

Almindelig ædelgranlus. På NGR. Overvintrer på årsskuddet som 2. eller 3. stadielarver, der i foråret videreudvikler sig til æglæggende hunner.

Almindelig ædelgranlus. På NGR. Overvintrer på årsskuddet som 2. eller 3. stadielarver, der i foråret videreudvikler sig til æglæggende hunner. Almindelig ædelgranlus. På NGR. Overvintrer på årsskuddet som 2. eller 3. stadielarver, der i foråret videreudvikler sig til æglæggende hunner. 300-500 æg per hun. De klækker efter 3-5 uger. Hav altid

Læs mere

Myrer. Mariehøne. Stankelben. Sommerfugl Myg. Hveps

Myrer. Mariehøne. Stankelben. Sommerfugl Myg. Hveps Du kender sikkert mange smådyr, der lever på legepladsen. Man kan finde hvepse, bier, stankelben, mariehøns, myre, myg, sommerfugle og mange andre. Et bestemt dyr, for eksempel en hveps, kalder man for

Læs mere

DAGPÅFUGLEØJE INSEKT. blade - og så spreder den sine vinger ud og skræmmer rovdyret med sine øjne.

DAGPÅFUGLEØJE INSEKT. blade - og så spreder den sine vinger ud og skræmmer rovdyret med sine øjne. DAGPÅFUGLEØJE Måske har du set en dagpåfugleøje før, den er nemlig ret nem at kende med sine flotte farver og de store cirkler på vingerne. Hvis der er fare på færde gnider den sine vinger mod hinanden,

Læs mere

Kom tættere på insekterne

Kom tættere på insekterne Kom tættere på insekterne Det er en fantastisk god idé at bygge et insekthotel, for her kommer man helt tæt på de insekter, der flytter ind. I naturen slår insekterne sig ned i krat, under store sten,

Læs mere

Naturen i September. Temperatur 13,1. Solskinstimer 166. Nedbørsdage 14. Fugtighedsgrad 83 % Antal tågedage 3. Antal tordendage 1,4.

Naturen i September. Temperatur 13,1. Solskinstimer 166. Nedbørsdage 14. Fugtighedsgrad 83 % Antal tågedage 3. Antal tordendage 1,4. Naturen i September September kommer af latin septem, som betyder syv. Det var den syvende måned i den gamle romerske kalender. Ifølge vor kalender er det som bekendt årets niende måned. Det gamle danske

Læs mere

Hvad sker der i juni?

Hvad sker der i juni? Hvad sker der i juni? Materiale fra www.naturcenterfosdalen.dk Fotos Svend Møller Nielsen, Naturcenter Fosdalen Denne måned har fået navn efter den romerske ægteskabsgudinde Juno. Man har derfor tidligere

Læs mere

insekter NATUREN PÅ KROGERUP

insekter NATUREN PÅ KROGERUP insekter NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte og kunstgødning.

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 HUG-ORM. 1.På hvilken side kan du læse om gift-tænder? Side:

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 HUG-ORM. 1.På hvilken side kan du læse om gift-tænder? Side: TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Navn: Dyr i mark og have 2 Klasse: Decimal-nummer: 56.1 Dato: HUG-ORM Indhold 1.På hvilken side kan du læse om gift-tænder? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvor mange arter af slanger

Læs mere

Klitheden er karakteristisk for Nationalpark Thy og et særligt krible krable levested for smådyr og insekter.

Klitheden er karakteristisk for Nationalpark Thy og et særligt krible krable levested for smådyr og insekter. Intro Klitheden er karakteristisk for Nationalpark Thy og et særligt krible krable levested for smådyr og insekter. Formålet med forløbet er, at eleverne får interesse for, og opnår viden om, de smådyr,

Læs mere

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist 1 2 Natuglens liv Vi skulle hver for sig vælge en fugl, vi gerne vil skrive om. Dermed har jeg valgt at skrive om en natugle. Jeg finder dem meget interessante og vil gerne vide noget mere om dem, og da

Læs mere

Billedet er taget i haven mellem fløj 1 og 2

Billedet er taget i haven mellem fløj 1 og 2 Billedet er taget i haven mellem fløj 1 og 2 JULI 2015 Beboer nyt Fødselsdage i juli Birthe Lyng Andersen, bolig 102 Jette Olsen, bolig 106 Gerda R. Jeppesen, bolig 209 Inge Emmely Pedersen, bolig 309

Læs mere

Naturen i maj. Temperatur 11,1. Solskinstimer 256. Nedbørsdage 10. Fugtighedsgrad 72 % Antal tågedage 4. Antal tordendage 1,3.

Naturen i maj. Temperatur 11,1. Solskinstimer 256. Nedbørsdage 10. Fugtighedsgrad 72 % Antal tågedage 4. Antal tordendage 1,3. Naturen i maj Denne måned har fået sit navn efter den romerske gudinde Maja, der værnede om naturens fremgang og vækst. Månedens gamle danske navn er blomstermåned. Vejret i maj: Majs klima (landsgennemsnit):

Læs mere

DAMSØGAARD POSTEN NR. 5 MAJ 2008. Alle hverdage. Hver mandag Gamle minder for mænd kl. 13.45. Hver tirsdag Gamle minder for damer kl. 13.

DAMSØGAARD POSTEN NR. 5 MAJ 2008. Alle hverdage. Hver mandag Gamle minder for mænd kl. 13.45. Hver tirsdag Gamle minder for damer kl. 13. DAMSØGAARD Alle hverdage Avislæsning kl. 11.45 i stuen Gymnastikken kl. 9.00-12.30 Fællesgymnastik i kælderen kl. 10.30 11.00 Terapien kl. 9.00-15.30 POSTEN NR. 5 MAJ 2008 (kig ind i terapien og få en

Læs mere

Krible Krable bog til børnehavebørn. (Barnets navn) Krible Krable Bog

Krible Krable bog til børnehavebørn. (Barnets navn) Krible Krable Bog RNATURVEJLEDE Krible Krable bog til børnehavebørn (Barnets navn) Krible Krable Bog Bidragsydere til materialet Tekst: Charlotte Buchhave, pædagogisk udviklingskonsulent, Randers kommune Helle-Marie Taastrøm,

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Insekthoteller - hvilke materialer til hvilke insekter?

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Insekthoteller - hvilke materialer til hvilke insekter? Insekthoteller - hvilke materialer til hvilke insekter? Træstykker Et rum i dit insekthotel fyldt med træstykker, hvori der er boret huller i forskellige størrelser, vil være perfekt for både bier og hvepse.

Læs mere

Leve Livet. November 2018

Leve Livet. November 2018 Leve Livet November 2018 Indholdsfortegnelse: Beboerbladet november 2018... 2 Månedens fødselsdage... 3 Sangbogen... 4 Liivet leves... 5 Rart at vide:... 14 Månedskalender... 15 Redaktion: Anne-Marie Bolvig

Læs mere

Rosenbladet Juni - juli 2015

Rosenbladet Juni - juli 2015 Rosenbladet Juni - juli 2015 Kære beboer og pårørende Rosenbladet informerer om de praktiske ting og aktiviteter, man kan deltage i på hjemmet, desuden bringer vi billeder, og beskrivelser af arrangementer

Læs mere

Min haves muld. Hun fortæller mig at jeg har en smuk have i mig i min krop at jeg ER en smuk have

Min haves muld. Hun fortæller mig at jeg har en smuk have i mig i min krop at jeg ER en smuk have Min haves muld Hendes dejlige stemme guider mig ind i mig Ligger på sofaen alene hjemme trygt og rart Med tæppet over mig Min egen fred og ro Kun for mig indeni mig Hun fortæller mig at jeg har en smuk

Læs mere

Naturen i September. Temperatur 13,1. Solskinstimer 166. Nedbørsdage 14. Fugtighedsgrad 83 % Antal tågedage 3. Antal tordendage 1,4.

Naturen i September. Temperatur 13,1. Solskinstimer 166. Nedbørsdage 14. Fugtighedsgrad 83 % Antal tågedage 3. Antal tordendage 1,4. Naturen i September September kommer af latin Septem, som betyder syv. Det var den syvende måned i den gamle romerske kalender. Ifølge vor kalender er det som bekendt årets niende måned. Det gamle danske

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 BÆVER. 1. Hvor kan du læse om bæverens hule? Side:

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 BÆVER. 1. Hvor kan du læse om bæverens hule? Side: TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Navn: Dyr i sø og å 3 Klasse: Decimal-nummer: 56.1 Dato: BÆVER Indhold 1. Hvor kan du læse om bæverens hule? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvor mange bævere slap man ud i den danske

Læs mere

naturhistorisk museum - århus

naturhistorisk museum - århus EMNE SVÆRHEDSGRAD HVOR LØSES OPGAVEN? PRODUKTION OG COPYRIGHT TEGNINGER Skovens fødekæder Middel (4. - 6. klasse) Danmarkshallens skovafsnit Henrik Sell og Lisbeth Jørgensen, Naturhistorisk Museum Lisbeth

Læs mere

OSTEN P FALKE aug ust 2018 Figur 1

OSTEN P FALKE aug ust 2018 Figur 1 FALKEPOSTEN august 2018 HJÆLP OS MED AT BEVARE BUSSEN Med bussen kører vi ture ud i det blå, til havet, stranden, skoven og byen. En tur med bussen fremkalder glæde, følelse af frihed og vi får en fornemmelse

Læs mere

Regn i februar varsler frost i marts

Regn i februar varsler frost i marts Gamle vejrvarsler 1. januar: Er solen rød på nytårsmorgen, betyder det krig og uvejr i det kommende år. 1. januar: Blæser det på nytårsdag, bliver det et godt frugtår. 6. januar: Hellig trekongers tø er

Læs mere

ASTERSPOSTEN Juli 2018

ASTERSPOSTEN Juli 2018 ASTERSPOSTEN Juli 2018 PLEJECENTER Hjemmeside: www.astersvej.roskilde.dk Mail: astersvej@roskilde.dk PLEJECENTER ASTERSVEJ 9 TLF. 46 31 61 34 Telefontid alle hverdage mellem kl. 8.00 og 15.00 Leder: Træffes

Læs mere

Aggerhusavisen. Juli og august Parkvej Præstø Tlf

Aggerhusavisen. Juli og august Parkvej Præstø Tlf Aggerhusavisen Juli og august 2019 Parkvej 1 4720 Præstø Tlf. 55 36 30 90 Fra Nu lyser løv i lunde af Johannes Jørgensen (sidste vers): Du lyse, friske sommer! Vor friheds unge brud, Fra støv og støj vi

Læs mere

Regnorme er fantastiske! Jeg arbejder på universitetet med at studere, hvordan orme fungerer. Jeg elsker dem og alle deres fascinerende små vaner.

Regnorme er fantastiske! Jeg arbejder på universitetet med at studere, hvordan orme fungerer. Jeg elsker dem og alle deres fascinerende små vaner. TM Regnorme er fantastiske! Jeg arbejder på universitetet med at studere, hvordan orme fungerer. Jeg elsker dem og alle deres fascinerende små vaner. Der er tusinder af (vid)underlige arter af orme i verden.

Læs mere

OSTEN P FALKE juli 2017 Figur 1

OSTEN P FALKE juli 2017 Figur 1 FALKEPOSTEN juli 2017 HJÆLP OS MED AT BEVARE BUSSEN Med bussen kører vi ture ud i det blå, til havet, stranden, skoven og byen. En tur med bussen fremkalder glæde, følelse af frihed og vi får en fornemmelse

Læs mere

Rosenbladet Udgivet af Rosengården Plejehjem, Dagcenter og Café

Rosenbladet Udgivet af Rosengården Plejehjem, Dagcenter og Café Årgang 7, nr. 9 September 2017 Rosenbladet Udgivet af Rosengården Plejehjem, Dagcenter og Café Nyt fra Centerlederen Mon sommeren er forbi? I skrivende stund er der ret køligt og vådt og blæsende. Alligevel

Læs mere

Krible - Krable. Ædespor

Krible - Krable. Ædespor Udgivet af Ildfluerne i Det Danske Spejderkorps. Redaktionsudvalg: Susanne Hansen, Ander Nielsen og Claus Hjelm. Foto: Anders Nielsen og Claus Hjelm Ædespor Krible - Krable Løsningen til Krible Krable

Læs mere

Dagstur til børnenes vel for beboerne på Hovergården. Tirsdag d. 21/5 Kl Ud i det blå Husk tilmelding til dagcentret

Dagstur til børnenes vel for beboerne på Hovergården. Tirsdag d. 21/5 Kl Ud i det blå Husk tilmelding til dagcentret Hovergården Maj 2019 Dato Tid Arrangement Uge 19 Mandag d. 6/5 Kl. 13.30 Banko Tirsdag d. 7/5 Kl. 13.30 Seniordanserne Onsdag d. 8/5 Kl. 13.30 Gudstjeneste Torsdag d. 9/5 Frisør Sanne er i huset, ring

Læs mere

Aktivitetscenter Baunehøj Maj- Juni Juli 2019 Redaktion: Charlotte Herbert, Annette Emerek, Anastassia T Skjøtt og Mariann S Pedersen

Aktivitetscenter Baunehøj Maj- Juni Juli 2019 Redaktion: Charlotte Herbert, Annette Emerek, Anastassia T Skjøtt og Mariann S Pedersen Aktivitetsposten Bauneporten 22 tlf.: 45 28 48 09 Aktivitetscenter Baunehøj Maj- Juni Juli 2019 Redaktion: Charlotte Herbert, Annette Emerek, Anastassia T Skjøtt og Mariann S Pedersen Fødselsdage Maj:

Læs mere

Lidt om honningbiernes levevis

Lidt om honningbiernes levevis Lidt om honningbiernes levevis Bifamilien Der er op til 60.000 bier i et bistade. Bifamilien består af én dronning, nogle hundrede hanbier (droner) og mange tusinde arbejderbier. Bierne udvikles fra æg,

Læs mere

Nyhedsbrev. uge 45 2014

Nyhedsbrev. uge 45 2014 Nyhedsbrev uge 45 2014 Så er det blevet efterår, bladene har fået en anden farve og falder af træerne. Klokken er sat 1 time tilbage, og det betyde, at vi for en kort tid får lysere morgener men tidligere

Læs mere

Aktivitetsposten. Bauneporten 22 tlf.: Aktivitetscenter Baunehøj. September oktober 2018

Aktivitetsposten. Bauneporten 22 tlf.: Aktivitetscenter Baunehøj. September oktober 2018 Aktivitetsposten Bauneporten 22 tlf.: 45 28 48 09 Aktivitetscenter Baunehøj September oktober 2018 Redaktion: Charlotte Herbert, Annette Emerek, Anastassia T Skjøtt og Mariann S Pedersen Meddelelser Kørsel

Læs mere

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004 Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet Søndag 1 O skabelsens morgen, det helt nye liv nu vælder med kraft i os ind. Det styrker og nærer, beriger vor tro og virker helt ind i vort sind. 2

Læs mere

Naturen i November. November betyder den niende. Den var den niende måned efter den gamle romerske kalender. Temperatur 4,9 Solskinstimer 42

Naturen i November. November betyder den niende. Den var den niende måned efter den gamle romerske kalender. Temperatur 4,9 Solskinstimer 42 Naturen i November November betyder den niende. Den var den niende måned efter den gamle romerske kalender. Det gamle danske navn for november var slagtemåned, optakten til vinteren. Vejret i november:

Læs mere

Besøg biotopen Strand og Klit

Besøg biotopen Strand og Klit Besøg biotopen Strand og Klit Lær biotoperne strand og klit at kende. Sand, salt, vind og varme giver planterne nogle vanskelig vilkår. Se hvilke overlevelsesstrategier planterne har udviklet. Strandbredden

Læs mere

ASTERSPOSTEN Juni 2018

ASTERSPOSTEN Juni 2018 ASTERSPOSTEN Juni 2018 PLEJECENTER Hjemmeside: www.astersvej.roskilde.dk Mail: astersvej@roskilde.dk PLEJECENTER ASTERSVEJ 9 TLF. 46 31 61 34 Telefontid alle hverdage mellem kl. 8.00 og 15.00 Leder: Træffes

Læs mere

December 2012 Januar Julemarked på Lyngparken.

December 2012 Januar Julemarked på Lyngparken. December 2012 Januar 2013 Julemarked på Lyngparken. Aktiviteter på Lyngparken i december Mandag, den 3. Tøjsalg fra kl. 10 til 13 Tirsdag, den 4. kl. 11 Julefrokost for beboere og personale. Personalet

Læs mere

FALKEPOSTEN. September

FALKEPOSTEN. September FALKEPOSTEN September 2015 HJÆLP OS MED AT BEVARE BUSSEN Med bussen kører vi turer ud i det blå, til havet, skoven, byen og Tivoli. En tur med bussen fremkalder glæde, følelse af frihed og vi får en fornemmelse

Læs mere

Leve Livet. April 2018

Leve Livet. April 2018 Leve Livet April 2018 Indholdsfortegnelse: Månedens fødselsdag... 2 Sangbogen... 3 Mindeord... 4 Livet leves... 7 Beboerliste... 13 Rart at vide:... 14 Månedskalender... 15 Redaktion: Anne-Marie Bolvig

Læs mere

ST RAN DPOSTEN JUNI 2015 PLEJECENTRET VINTERSBØLLE STRAND

ST RAN DPOSTEN JUNI 2015 PLEJECENTRET VINTERSBØLLE STRAND ST RAN DPOSTEN JUNI 2015 PLEJECENTRET VINTERSBØLLE STRAND TELEFONLISTE Jette Schultz 55 36 39 40 jesc@vordingborg.dk Astrid Conradi 55 36 39 41 ascn@vordingborg.dk Afdeling 4 55 36 39 44 Afdeling 5 55

Læs mere

Har du set markfirbenet her på Fodsporet? Nej? Det har vi heller ikke!

Har du set markfirbenet her på Fodsporet? Nej? Det har vi heller ikke! Har du set markfirbenet her på Fodsporet? Nej? Det har vi heller ikke! Billede 1: Markfirben Kilde: Colourbox For Danmarks største øgle, markfirbenet, udgør de solbeskinnede skråninger langs Fodsporet

Læs mere

Lysglimt. Himmelev gl. Præstegård

Lysglimt. Himmelev gl. Præstegård Lysglimt Himmelev gl. Præstegård 5. Årgang nr. 31 marts / april 2015 Lysglimt-redaktionen Anne-Lise Sørensen, frivillig i Oasen Rikke Søder, Aktivitetsleder Anni Hansen afd. B Avisen udkommer januar, marts,

Læs mere

Efterårsjævndøgn den 22. eller 23. september. På denne dato er nat og dag lige lange.

Efterårsjævndøgn den 22. eller 23. september. På denne dato er nat og dag lige lange. Hvad sker der i september? Materiale fra www.naturcenterfosdalen.dk September kommer af septem, der betyder syv på latin. Det var den syvende måned i den gamle romerske kalender. Ifølge vor kalender er

Læs mere

Tale til Sct. Hans aften 23. juni 2015 ved sognepræst Betty From Jensen

Tale til Sct. Hans aften 23. juni 2015 ved sognepræst Betty From Jensen Tale til Sct. Hans aften 23. juni 2015 ved sognepræst Betty From Jensen Hvert år ved denne tid tænker jeg tilbage på en speciel hændelse: Den 24. juni for år tilbage var jeg mødt på arbejde til sædvanlig

Læs mere

musefangst NATUREN PÅ KROGERUP

musefangst NATUREN PÅ KROGERUP musefangst NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte og kunstgødning.

Læs mere

1.B's sommerfugle logbog

1.B's sommerfugle logbog 2010 1.B's sommerfugle logbog 1.B Pilehaveskolen Maj/juni 2010 FREDAG DEN 21. MAJ 2010 I dag modtog vi vore sommerfuglelarver fra England. De var lidt over 1 cm lange. De så ud til at have det godt, for

Læs mere

FAKTA ARK. Én svale gør ingen sommer men den gør hvad den kan

FAKTA ARK. Én svale gør ingen sommer men den gør hvad den kan FAKTA ARK Én svale gør ingen sommer men den gør hvad den kan Lang og farlig rejse Svalerne er indbegrebet af den danske sommer og deres ankomst i april varsler sommerens komme. Før i tiden troede man,

Læs mere

Aggerhusavisen. November 2015. Parkvej 1 4720 Præstø Tlf. 55 36 30 90. Løssalg kr. 10.00

Aggerhusavisen. November 2015. Parkvej 1 4720 Præstø Tlf. 55 36 30 90. Løssalg kr. 10.00 Aggerhusavisen Løssalg kr. 10.00 November 2015 Parkvej 1 4720 Præstø Tlf. 55 36 30 90 Forsiden: Efterårsløv. Pedel Karl Speth kan i dagtimerne og på alle hverdage træffes på telefon: 30 53 02 37. I week-

Læs mere

OSTEN P FALKE Jan uar 2019 Figur 1

OSTEN P FALKE Jan uar 2019 Figur 1 FALKEPOSTEN Januar 2019 HJÆLP OS MED AT BEVARE BUSSEN Med bussen kører vi ture ud i det blå, til havet, stranden, skoven og byen. En tur med bussen fremkalder glæde, følelse af frihed og vi får en fornemmelse

Læs mere

KLC-Bladet November 2014

KLC-Bladet November 2014 KLC-Bladet November 2014 1 Generel Information Adresse : Knud Lavard Centret Eksercerpladsen 3 4100 Ringsted Ansvarshavende redaktør : Inger Boye - ibo@ringsted.dk Bruger- og pårørende rådet på KLC 2014/2015

Læs mere

Naturhistorisk Museum. Lisbeth Jørgensen og Ida Marie Jensen, Naturhistorisk Museum

Naturhistorisk Museum. Lisbeth Jørgensen og Ida Marie Jensen, Naturhistorisk Museum EMNE SVÆRHEDSRAD HVOR LØSES OPAVEN? PRODUKTION O COPYRIHT TENINER Skovens fødekæder Svær 7.-10. klasse) Danmarkshallens skovafsnit Henrik Sell og Lisbeth Jørgensen, Naturhistorisk Museum Lisbeth Jørgensen

Læs mere

Tak for jeres deltage i projektet Den Store Plantejagt, der har som mål at øge elevernes kendskab

Tak for jeres deltage i projektet Den Store Plantejagt, der har som mål at øge elevernes kendskab Februar 2017 Den Store Plantejagt Tak for jeres deltage i projektet Den Store Plantejagt, der har som mål at øge elevernes kendskab til biodiversitet med fokus på den danske flora og fauna gennem undervisning

Læs mere

Afdeling Nord - Jægervangen 39, 2820 Gentofte I Afdeling Syd - Tjørnestien 7, 2820 Gentofte Tlf I

Afdeling Nord - Jægervangen 39, 2820 Gentofte I Afdeling Syd - Tjørnestien 7, 2820 Gentofte Tlf I Afdeling Nord - Jægervangen 39, 2820 Gentofte I Afdeling Syd - Tjørnestien 7, 2820 Gentofte Tlf. 3965 6510 I www.bornehuset-solstraalen.dk Indholdsfortegnelse: Velkommen. 1 Faktatjek. 1 Fødselsdage...

Læs mere

Leve Livet. Februar 2018

Leve Livet. Februar 2018 Leve Livet Februar 2018 Indholdsfortegnelse: Månedens fødselsdage... 1 Sangbogen... 2 Livet leves... 4 Beboerliste... 16 Rart at vide:... 17 Månedskalender... 18 Redaktion: Anne-Marie Bolvig og René Sørensen.

Læs mere

Duer og hønsefugle Agerhøne

Duer og hønsefugle Agerhøne Duer og hønsefugle Agerhøne Levesteder: Det åbne land Vingefang: 45-48 cm Længde: 28-32 cm Vægt: 350-450 g Maks. levealder: 5 år Kuldstørrelse: 10-20 æg Antal kuld: 1 Rugetid: 23-25 dage Ungetid: 90-100

Læs mere

Lysglimt. Himmelev gl. Præstegård

Lysglimt. Himmelev gl. Præstegård Lysglimt Himmelev gl. Præstegård 4. Årgang nr. 28 september / oktober 2014 Lysglimt-redaktionen Anne-Lise Sørensen, frivillig i Oasen Rikke Søder, Aktivitetsleder Anni Hansen afd. B Avisen udkommer januar,

Læs mere

Fuglebakken juni 2015

Fuglebakken juni 2015 Fuglebakken juni 2015 Aktiviteter & arrangementer Morten Eskesens Vej 2 8210 Aarhus V. Tlf.: 87 13 32 00 Brug dit lokalcenter Alle er velkomne Arrangementer på Lokalcenter Fuglebakken Søndag den Mandag

Læs mere

RETHINK. SMÅDYR på blade på træer og buske. Viden om

RETHINK. SMÅDYR på blade på træer og buske. Viden om Viden om Byens træer og buske er levested for masser af dyr. Bare fordi vi ikke kan se dem, kan de sagtens være der alligevel. Insekter og andet kryb og kravl sidder fast på undersiden af blade og grene

Læs mere

AFRIKANSK OKSEFRØ PADDE

AFRIKANSK OKSEFRØ PADDE AFRIKANSK OKSEFRØ Vidste du at oksefrøen har fået sit navn efter sit brøl? Ja, den brøler som en okse når den føler sig truet. Hannen kan veje mere end 8 skolemælk! Nåh ja, udover at brøle når den føler

Læs mere

Temperatur 2,1. Solskinstimer 127. Nedbørsdage 10. Fugtighedsgrad 85 % Antal tågedage 10. Antal tordendage 0,06. Antal snedage 4,7

Temperatur 2,1. Solskinstimer 127. Nedbørsdage 10. Fugtighedsgrad 85 % Antal tågedage 10. Antal tordendage 0,06. Antal snedage 4,7 Denne måned har navn efter den romerske krigsgud Mars. I den gamle romerske kalender indtil 153 f. Kr. var det den første måned i året. Det gamle nordiske navn for marts var thormåned eller thordmåned

Læs mere

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Mel.: Barn Jesus 1 Den første julenat på jord, da kongesønnen fødtes. En stjerne klar på himlen stor

Læs mere

Giftfri skadedyrsbekæmpelse

Giftfri skadedyrsbekæmpelse Giftfri skadedyrsbekæmpelse TEKNIK OG MILJØ Mange forskellige slags grønsager og blomster på et lille areal forvirrer insekterne og reducerer dermed deres angreb på grønsagerne. Lykken er en giftfri have

Læs mere

Uge 40 Tirsdag d. 2/10 Kl Erindringsdans i oasen. Onsdag d. 9/10 Kl Erindringsdans i oasen

Uge 40 Tirsdag d. 2/10 Kl Erindringsdans i oasen. Onsdag d. 9/10 Kl Erindringsdans i oasen Oktober 2019 Dato Tid Arrangement Uge 40 Tirsdag d. 2/10 Kl. 11.00 Erindringsdans i oasen Torsdag d. 3/10 Kl. 13.30 Banko Fredag d. 4/10 Kl. 10.45 Film Badehotellet Uge 41 Onsdag d. 9/10 Kl. 11.00 Erindringsdans

Læs mere

Nyhedsbrev juni Fælles. Vuggestue

Nyhedsbrev juni Fælles. Vuggestue Nyhedsbrev juni 2016 Fælles Sommerfest torsdag 16. juni kl 18 for hele børnehuset og skolen. Børnene vil synge et par sange. Husk solcreme på fra morgenen. Vi giver først dit barn solcreme på til middag.

Læs mere

PAPEGØJE SAVNES. 5. klasse. undervisningsmateriale. Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje

PAPEGØJE SAVNES. 5. klasse. undervisningsmateriale. Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje PAPEGØJE SAVNES 5. klasse. undervisningsmateriale Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje 1 Her ser I den grønne ara 4 3 1 1 5 5 3 5 Farv de rigtige numre 1. Sort 2. Rød 3. Lyserød 4. Grøn 5. Lyseblå

Læs mere

Lille vandsalamander Kendetegn Levevis

Lille vandsalamander Kendetegn Levevis Lille vandsalamander Som for alle andre padder i Danmark er bestanden af lille vandsalamander gået meget tilbage de sidste 50 år. Dog er den lille vandsalamander blandt de almindeligste af Danmarks nuværende

Læs mere

Årgang 8, nr. 1 Januar Rosenbladet Udgivet af Rosengården Plejehjem, Dagcenter og Café

Årgang 8, nr. 1 Januar Rosenbladet Udgivet af Rosengården Plejehjem, Dagcenter og Café Årgang 8, nr. 1 Januar 2018 Rosenbladet Udgivet af Rosengården Plejehjem, Dagcenter og Café Nyt fra Centerlederen Renovering af Rosengårdens tag Den 2. januar rykker håndværkerne ind (efter planen). De

Læs mere

Rosenbladet Udgivet af Rosengården Plejehjem, Dagcenter og Café

Rosenbladet Udgivet af Rosengården Plejehjem, Dagcenter og Café Årgang 7, nr. 8 August 2017 Rosenbladet Udgivet af Rosengården Plejehjem, Dagcenter og Café Nyt fra Centerlederen En herlig tur til Hvidbjerg Vi var bare ualmindelig heldige med vejret igen i år. Hele

Læs mere

Modul 1. 1. a Hvad er økologi?

Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Se på øko-mærket herunder. Det henviser til økologisk mad fra økologisk dyrkning af jorden. Men økologisk betyder andet end det. Økologisk landbrug har lånt ordet økologisk

Læs mere

ST RAN DPOSTEN JUNI 2016 PLEJECENTRET VINTERSBØLLE STRAND

ST RAN DPOSTEN JUNI 2016 PLEJECENTRET VINTERSBØLLE STRAND ST RAN DPOSTEN JUNI 2016 PLEJECENTRET VINTERSBØLLE STRAND TELEFONLISTE Jette Schultz 55 36 39 40 jesc@vordingborg.dk Astrid Conradi 55 36 39 41 ascn@vordingborg.dk Afdeling 4 55 36 39 44 Afdeling 5 55

Læs mere

Hvor vi dyrker stavgang gymnastik - bowling og cykling

Hvor vi dyrker stavgang gymnastik - bowling og cykling Hvor vi dyrker stavgang gymnastik - bowling og cykling Bestyrelsens beretning om 2016 til BS Seniormotions generalforsamling tirsdag d. 21. marts 2017 i Strandens Forsamlingshus. Bestyrelsesmøder: Alle

Læs mere

Julemarked på Lyngparken.

Julemarked på Lyngparken. December 13 Januar 14 Julemarked på Lyngparken. Aktiviteter på Lyngparken i december måned onsdag, den 4. Sang kl. 10.00 kl. 13.30 torsdag, den 5. kl. 10.00 Sct. Jacobi Skoles Kor underholder tirsdag,

Læs mere

har ordet... såning. En dejlig tid trods lugten ger et par sange, ligeledes 16.00.

har ordet... såning. En dejlig tid trods lugten ger et par sange, ligeledes 16.00. Plejecenter Skovvænget April 2015 har ordet... såning. En dejlig tid trods lugten ger et par sange, ligeledes i cafeen kl. 16.00. I dette nummer: skriver 1 Fødselsdage mv. Skovvængets venner Bruger/ pårørende

Læs mere

Besøg biotopen Heden

Besøg biotopen Heden Danmarks flora, danmarksflora.dk Besøg biotopen Heden Informationer og opgaver om heden som kulturlandskab, om naturpleje, jordbundsforhold, flora især lyng og ene, dyr og insekter, mad og drikke og endelig

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! ELEFANT

TJEK DIN VIDEN! ELEFANT TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Dyr i Afrika 1 Navn: Klasse: Dato: ELEFANT Indhold 1. Hvor kan du læse om snablen? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvor mange muskler er der i en snabel? 3. Hvad æder elefanter?

Læs mere

Årgang 7, nr. 10 Oktober Rosenbladet Udgivet af Rosengården Plejehjem, Dagcenter og Café

Årgang 7, nr. 10 Oktober Rosenbladet Udgivet af Rosengården Plejehjem, Dagcenter og Café Årgang 7, nr. 10 Oktober 2017 Rosenbladet Udgivet af Rosengården Plejehjem, Dagcenter og Café Nyt fra Centerlederen Taget skal udskiftes Endelig ser det ud til, at der kommer gang i udskiftningen. Taget

Læs mere