Rapport: Tværkulturelt arbejde i Kolding Provsti med historiske notater og nogle fotos af EPO og MM

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rapport: Tværkulturelt arbejde i Kolding Provsti 2013-2014 med historiske notater og nogle fotos af EPO og MM"

Transkript

1 Rapport: Tværkulturelt arbejde i Kolding Provsti med historiske notater og nogle fotos af EPO og MM 1. Tilbud til kristne i byen, i stiftet og udenfor a. Gudstjenester og anden kirkelig handling Gudstjeneste til de kristne den første søndag i hver måned fra kl. 13 (undtagen juli måned) med efterfølgende kaffe og te samt fællesskab. Deltagere i gudstjenesterne er fra Kolding, Fredericia, Egtved, Vejle, Haderslev, Vejen og Thyregod. Deltagerne spænder vidt over arbejdere, au pair, flygtninge, tværkulturelle ægtepar, internationale studerende og interesserede danskere. Jul bliver fejret/markeret gennem Advent Christmas Carols med et inviteret kor, International Christmas Party med deltagelse af muslimer, hinduer og buddhister til en aften med juledrama, leg, fællesspisning af hjemlavet mad plus indsamling til missionsarbejde for gadebørn, og julegudstjeneste med deltagelse af flere danskere i byen. KIC har et voksende antal af små børn og flere graviditeter i familierne. KIC har haft et enkelt dødsfald. Enken fik den nødvendige hjælp til at trives og komme videre. b. Bible Study afholdes lige efter brunch i Simon Peters Kirke. Bible Study afholdes af og til også i nogle af hjemmene. Vi har bestilt engelske bibler fra Amazon.com og har delt bibler ud til dem, som har udtrykt deres behov for en bibel, nogle kopier til flygtninge i asyl centre og til dem, som er nye i menigheden, men har ikke en bibel. Vi har også flere bibler på andre sprog f.eks. kinesisk og farsi. c. KIC som praktiksted for studerende fra Diakonhøjskolen i Århus To år i træk har vi modtaget 2 praktikanter fra Diakonhøjskolen på 3K uddannelse: kristendom, kultur og kommunikation. I dette skoleår har vi haft Christophe Nidikuriyo som praktikant. Elizabeth var kontaktperson og deltog i evaluering af skolens program sammen med andre fra forskellige praktiksteder. KIC har sagt ja til at fortsætte at være et praktiksted for studerende af Diakonhøjskolen i Århus (Via University College).

2 2. Tilbud til kristne og ikke-kristne, som søger efter socialt samvær, kontakt, venskab, læring og støtte a. Brunch fællesskab en gang om måneden kl med deltagelse af kristne og ikke kristne, studerende og familier. Starter med bibelsk refleksion, fællesspisning fra et tag-selv bord, fremlæggelse om et bestemt land (intro til et bestemt land), sang, leg og uformelle samtaler. Vi har hørt om følgende: 1. Ungarn gennem Emese Antal. 2. Rumænien ved Cristina Amorsen. 3. Nepal ved Michael Tamang. 4. Holland gennem Berry and Annelies van den Brink. 5. Lithauen gennem Jolanta Fremfong. 6. Kenya ved Martin Opiyo. 7. Arbejde i Nigeria gennem lærer Inge Johansen. 8. Tradition og Kirke på Filippinerne ved Rosalei Rojas. 9. Kristen opdragelse i Thailand gennem Vera Jonassen. b. Lecture Evenings - om emner til fælles refleksion, og som uddyber tanker om sundhed, ansvarlighed for samfundet og håndtering af fælles vanskeligheder, med indslag fra Kolding International Congregation eller udenfor KIC. Det er en fredag, som starter med fælles måltid med en etnisk gruppe, der forbereder mad, foredrag og tid til spørgsmål og refleksion. Foredragene foregår på engelsk. Nogle temaer/emner blev taget op: 1) Reconciliation between Tutsis and Hutus i Rwanda and its meaning for us today, by Deacon Christophe Nidikuriyo (Vejle). 2) Food Matters, Healthy practices, Margrethe Nielsen (Buddhist, Haderslev). 3.) Work in Liberia/ Arbejde i Liberia ved Finn Hougaard, Ethiopien Mission. 4) Third Culture Kids, ved Elizabeth P. Olesen og Linda Opiyo (fra KIC). c. Sprogcafe - et tilbud til fremmede, flygtninge eller indvandrere, en gang om ugen fra kl hver torsdag med sang, leg, fælles, gruppe og individuel undervisning. Andet behov bliver også dækket - oversættelse af nogle danske breve/dokumenter, de ikke kan forstå, hjælp til skrivning af CV og ansøgning, skrivning af referencer, samtaler om nogle problemer, støtte til deres lektier

3 på skolen og forberedelse til deres eksamen på deres eget studium, samt praktisk hjælp om bolig og tilflytning. Vi har 4 trofaste frivillige medarbejdere: Anni Solgaard, Kirsten Nørgaard, Joy Kubel Geertzen og Inge Johansen, som kommer fra følgende kirke: KIC, Kolding valgmenighed, Simon Peters Kirke og Apostolsk Kirke i Seest. Vi søger efter flere frivillige medarbejdere. Dette år har vi haft i alt 22 elever fra følgende lande: Rumænien, Thailand, Filippinerne, Ecuador, Ungarn, Spanien, Kina, Tanzania, Sri Lanka, Brasilien og Afghanistan. (Med den nye skolereform fortsætter vi med at kigge på, om tidspunktet at holde sprogcafeen er ok eller skal ændres). Motivation til sprogcafe frivillige medarbejdere: træning gennem gratis deltagelse i kurser i Kolding og uden for Kolding samt i andre KIC tilbud som sommerlejr og ekskursion. Disse frivillige medarbejdere bliver gode venner med eleverne og har også været en hjælp og støtte til dem i elevernes vanskelige situationer. Kirsten, en af vores frivillige lærere, inviterer studerende til måltid i hendes hjem, og vi også holder afslutningen af skoleårets sprogcafe i hendes eget hjem og have. d. Tværkulturel sommerlejr i Løgumkloster - i samarbejde med Luthersk Mission og Tværkulturelt Center i Ribe Stift. Planlægningsgruppen har deltagere fra Kolding, Haderslev, Esbjerg og andre steder i Ribe Stift. Vores indsats til sommerlejren i Løgumkloster er at stå for ledelsen i sang og musik, (og værksted for et kor), bibeldrama, Bible Study til den engelsktalende gruppe og malerværksted. KIC har også frivillige medarbejdere til at støtte arbejdet med børn og i køkkenet. Vi har også tre KIC frivillige medarbejdere, som hjælper på en anden kristen sommerlejr, der foregår i Nordjylland. (Note: Sommerlejren blev tidligere år afholdt i Dronninglund, men da antallet af deltagere voksede, opstod der et behov for at holde en ekstra sommerlejr i Løgumkloster.) To år i træk har vi haft KIC frivillige medarbejdere i to tværkulturelle sommerlejre. Kolding Provsti støtter sommerlejren i Løgumkloster med kroner. Deltagere i lejren denne sommer: 155 personer.

4 3. Til at bygge bro for fælles forståelse, solidaritet og ansvar for det lokale og det globale samfund: a. Udflugt/ Ekskursion: læring og orientering om dansk historie, kirke og kultur samt naturen. Sidste år var udflugten til Møgeltønder Kirke og til en bøndergård med 66 deltagere (andre var i nogle biler). Dette år var udflugten den 21. juni til Århus: et besøg i Århus Domkirke, frokost i Botanisk Have, Gellerup Kirke med dens tjeneste for de fremmede, og Bazar Vest. KIC church committee planlægger og koordinerer udflugten. 55 personer - voksne og børn - fra 14 lande deltog. b. Kulturelle events i byen/ Toner på tværs - fejring af mangfoldighed og fælles menneskelighed, at dele ressourcer og berige hinandens kultur i aktivt møde med andre gennem sang, musik, dans, oplæsning af digte og fællesspisning. Deltagelse af flere end 25 nationaliteter og at appellere til vores globale ansvar for dem, der lider. Toner på tværs - om efteråret i Kolding ved Simon Peters Kirke. Udvidet Toner på tværs i Christiansfeld hvert forår. Dette år er det den 27. september i Kolding ved Simon Peters Kirke og den 14. marts i Christiansfeld ved Tyrstrup Kirke. Der er indsamling til hver afholdelse af Toner på tværs til ofrene for krig og naturkatastrofer. I løbet af 4 år har vi indsamlet til følgende: Læger Uden Grænse, til Syrien gennem Danmission, Dansk Røde Kors, Dansk Flygtningehjælp, Red Barnet, hjælp til ofrene af oversvømmelse og jordskælv i Pakistan, Thailand og Filippinerne. Hjælp til Thailand og Filippinerne blev sendt gennem lokale kirker i disse lande. Toner på tværs i Christiansfeld indsamlede til kirkens eget partnerskab med en lokal kirke, Skt. George i Baghdad, Irak, med et beløb på over kr. Sidste år i Christiansfeld Toner på tværs gik indsamlingen på kr. til Dansk Flygtningehjælp.

5 c. Middag på tværs - et tilbud, som kontoret kan hjælpe med at arrangere ved en lokal kirke i Kolding Provsti med en lokal gruppe, som kan hjælpe med at planlægge og gennemføre aktiviteten. Den 9. maj, som var Europadag, blev Middag på tværs afholdt ved Vamdrup Kirke med kirke- og kulturmedarbejder Solveig Sørensen, sognepræst Jens Henrik Kristiansen, og en fra Menighedsrådet i planlægningsgruppen. Der var to politikere fra Kolding Kommune, som blev indbudt og var med til at give mere info om Europadag og Kolding Kommunes arbejde for udlændinge. 45 personer deltog; en meget spændende og glad aften med fællesspisning af medbragt mad, sang, info og flag, personlige samtaler rundt omkring bordene, og som sluttede med en smuk andagt og bøn i kirken med præsten. Vamdrup Kirke lavede deres indsamling til missionsarbejdet i Afrika. Middag på tværs er noget, som sker mange steder og kirker i Danmark. Kontoret kan hjælpe med at starte denne aktivitet ved en kirke i Kolding Provsti, der ønsker det. d. Kunst til fælles oplevelse og forståelse ved Maleværksted på Munkevængets Skole Malerværksted - at male på lærred med akryl og male billeder om følgende emner: - Tegn og symboler i religioner - Billeder af fred og retfærdighed - Billeder af livets glæde - Fælles værdier i religionerne Målgruppen, der modtager tilbuddet, er børn og voksne (elever fra Munkevængets Skole og voksne på tværs). Vi har haft to udstillinger på Kolding Bibliotek og en udstilling i Simon Peters Kirke. Tilbuddet i efteråret er den 10 oktober 2014, og kunstudvalget i Simon Peters Kirke samarbejder med tværkulturelt kontor om at tilbyde dette til interesserede i kirkerne i Kolding Provsti.

6 e. KIC Mission Partnerskab - med Bradford United Church of Christ in the Philippines til arbejdet for gadebørn i Cebu City på Filippinerne. Programmet blev lanceret sidste år. Familien fra Holland i KIC har været aktiv i dette projekt ved at lave miniature rice bags til salg for 50 kroner. Indsamlingen fra International Christmas Party går også til dette formål. I alt har KIC sendt et beløb på 16,607 kroner fra indsamlingen. Vi har oprettet en FaceBook profil om arbejdet for gadebørn på Filippinerne. For mere information, besøg FaceBook profilen: Ministry for Street Children in Cebu City. 4. Konference om integration og samarbejde med andre kirkelige foreninger a. I samarbejde med Tværkulturel Center har tværkulturelt arbejde i Kolding Provsti afholdt 2 konferencer om integration og inspirationsdag i Kolding ved Simon Peters Kirke. I juni 2013 var det om integration, og den 5. april 2014 var der om internationale fællesskaber-også i folkekirken med inspiration fra sudanesiske flygtninges møde med finsk kirkeliv. Hovedforedragsholderen var Samuel Luak, en finsk præst og jurist. b. I samarbejde med Haderslev Stifts Tværkulturelt udvalg, Folkekirken og Religionsmøde, blev der afholdt konference om modeller for samarbejde mellem kirker og moske ved Simon Peters Kirke med deltagelse af nogle imamer. (den 29. januar 2014) c. Præsentation af tværkulturelt arbejde i Kolding Provsti til et møde af Distrikt foreningen af Menighedsrådene på Trinity Hotel i Fredericia. d. Evangelisk Alliance - første uge i januar med andre kirkelige grupper i Kolding. KIC er repræsenteret i planlægningen og vært ved afslutningen af ugen. Til januar 2015 er vores 3. års aktive deltagelse. e. I samarbejde med Kolding Provstis SKIK, Skole og Kirke i Kolding om undervisningsmodel: Min tro, din Tro.

7 5. Invitationer og deltagelse a. Elizabeth deltog i Nordisk religionsdialog konference i Sverige (med støtte til transport fra Haderslev Stift) En stor inspiration Rapporten blev givet til tværkulturelt udvalg i Haderslev Stift. b. I april 2014 sluttede Elizabeths arbejde i bestyrelsen af Folkekirkens Religionsmøde efter 4 år fra Haderslev Stift har kun plads til 2 personer, og nu har Haderslev Stift fået to udvalg med et andet udvalg som handler om nutidens spiritualitet. Sognepræst Elin Skoven fra Fredericia er nu i bestyrelsen af Folkekirkens Religionsmøde for det nye udvalg i Haderslev Stift. c. Kvindernes International Bededag i Christiansfeld, hvor biskop Marianne Christensen var hovedtaleren. Nogle kvinder fra KIC deltog også. d. Inspirationsdag i Århus for vejledere af praktikanter fra Diakonhøjskolen (den 30. april). e. Den 8. april var Elizabeth og Michael Markussen til et møde i Nybøl ved KFUMs missionshus, hvor de gerne ville høre om tværkulturelt arbejde i Kolding Provsti. f. Invitation fra Kolding Kommunes socialforvaltning til en samtale om nogle ideer til integrationsråds form, formål, fokusområder og repræsentationer. g. Prædikede i Vejle International Congregation til en søndagsgudstjeneste efter invitation fra Christophe Ndikuriyo. h. Deltog i konferencen om Migrant Menigheder i Middelfart, en weekend i maj. i. Holdt foredrag om kvinder, Empowering Favoured Women for the Service of God til en migrant menighed i København i midten af juli måned. j. Bliv ringet op af en fra Aalborg, der vil gerne besøge os i september dette år for at få ideer om at starte tværkulturelt arbejde i Aalborg. k. Michael og Elizabeth har haft møder med brasiliansk præst og medarbejdere, som ønsker at holde gudstjeneste på portugisisk i Kolding ved Simon Peters Kirke. Notat: Se bilag om tilbud til lokale kirker i Kolding Provsti. Tværkulturelt udvalg i Kolding Provsti ønsker at tværkulturelt arbejde også kan nå de lokale kirker, som støtter tværkulturelt arbejde. Elizabeth har indtil nu kun nået følgende kirker, der har udtrykket interesse for at høre om tværkulturelt arbejde: til en

8 sogneeftermiddag ved Simon Peters Kirke, til invitation af Skt. Nicolai Kirke, en familieaften af Brændkjærkirken, til en aften for frivillige medarbejdere i Vejstrup- Hejls og Taps Pastorat, fællesskabsaften ved Tyrstrup Kirke i Christiansfeld, kvindegruppe af Brødre Menigheden, og Vamdrup Kirke i samarbejde for Middag på tværs. 6. Andre opgaver og fremtidige visioner: a. Skrivning af referencer for flygtninge på Thyregod, der søger om asyl; kontakt med jurist, kontakt med journalister om at skrive om deres historie. b. Modtagelse af nogle, som kommer for at spørge om hjælp, bøn eller materiale, støtte (flytning til en anden lejlighed, afskaffelse af noget, kontakt til en, som hjælp at finde et job). c. Modtager henvendelse fra andre tværkulturelle venner, som har kendskab til nogle, som er flyttet til Kolding og har brug for kirkelig omsorg (Iran og Irak), kontakt og personlig besøg og invitere dem til nogle tværkulturelle tilbud. d. Kommunikation gennem KIC hjemmeside, FaceBook profil og SMS eller design af en lille plakat/eller nogle annoncer om små aktiviteter. e. Konfirmationsundervisning som vikar ved Simon Peters Kirke Løs snak og tankerne er begyndt at køre om de følgende: a. Midweek Prayer Service min. Bøn i kirken med læsning, sang, bøn og stilhed. Åbent for alle som har lyst til at bede på et bestemt tidspunkt (Inspiration fra en muslimsk kvinde, som kommer i Simon Peters Kirke for at bede og fra tværkulturelt arbejde i Sverige) b. Arbejde/tjeneste for tværkulturelle kvinder i Kolding - (med inspiration fra Esbjerg om kvinder møder kvinder og efter konferencen om kirke og moske vi havde haft den 29. januar 2014 ved Simon Peters Kirke) c. Observance eller markering af FNs Inter-Faith Harmony Week i første uge af februar måned, med et muligt samarbejde mellem Kolding Kommune, kirkerne og religiøse grupper i Kolding. Brug for arbejdsgruppe. f. Arbejde/tjeneste for tværkulturelle små børn. g. Søger efter flere frivillige medarbejdere

9 Fotos om nogle aktiviteter: sprogcafe, sommerlejr, udflugt, malerværksted, Toner på tværs, drama om julehistorie til International Christmas Party, conference med imamer, partnerskab for gadebørn sprogcafe Sprogcafe sprogcafe

10 Sommerlejr, Løgumkloster Dramatisk fremvisning af en sang og bibelskfortælling, sommerlejren i Løgumkloster- den 30.juni-4.juli 2014 Sommerlejr, lær dansk flygtninge, nogle af dem har allerede fået asyl

11 udflugt, udflugt

12 udstilling, Kolding Bibliotek fra maleværksted ved Munkevængets Skole

13 T dinjuindd tp HTe Toner på tværs i Christiansfeld marts 2014 og 2 fotos fra Toner på tværs i Kolding, ved Simon Peters Kirke, Sept. 2013

14 To D In dra dra aaafaafa Af af I T Dramatisering af julehistorie, nu i to år i træk til International Christmas Party (første uge i December)

15 Models of cooperation between church and mosque, med imamer Partnerskab med en lokal kirke på Filippinerne i tjeneste for gadebørn i Cebu City (Ministry for the street children in Cebu City ) miniature rice bags fra KIC som kampagne

16

Godt nytår - happy new year

Godt nytår - happy new year FOLKEKIRKENS TVÆRKULTURELLE SAMARBEJDE I ODENSE Godt nytår - happy new year JANUAR - FEBRUAR - MARTS 2016 Internationale gudstjenester og gudstjenester på engelsk Young & younger Christians in FTS-Odense

Læs mere

Frivillig ved Viby sogn. Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab Kulturelle oplevelser

Frivillig ved Viby sogn. Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab Kulturelle oplevelser Frivillig ved Viby sogn Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab Kulturelle oplevelser 1 Bliv frivillig Hvis du går og tror, at kirkens arbejde kun består i det, som præster, ansatte

Læs mere

Simon Peters Kirkes Menighedsråd.

Simon Peters Kirkes Menighedsråd. Simon Peters Kirkes Menighedsråd. Menighedsrådsmøde Dato: 6. februar 2014 Tid: 18.45 (andagt ved Lis 18.30) Fraværende med afbud: Lene Vinkel, Martine Owi Fraværende uden afbud: Referent: Flemming Nissen

Læs mere

Årsrapport for FTC 2015

Årsrapport for FTC 2015 Årsrapport for FTC 2015 2015 har været et særligt år i FTC, ikke mindst fordi der er kommet så mange nye flygtninge til Danmark og til Ribe Stift. Noget som ingen kunne forudse, da FTC blev åbnet i august

Læs mere

Indre Mission i Grindsted Program foråret 2016

Indre Mission i Grindsted Program foråret 2016 Indre Mission i Grindsted Program foråret 2016 Indre Mission i Grindsted Adresse: Kronen, Solvej 1, 7200 Grindsted Mere info: www.grindsted.indremission.dk eller søg Kronens side på facebook JANUAR Evangelisk

Læs mere

Forår og sommer. Musikgudstjeneste i Vollsmose Kirke Havnefestival i Odense Sankt Hans Aften Kvindernes forårsfest SAMARBEJDE I ODENSE

Forår og sommer. Musikgudstjeneste i Vollsmose Kirke Havnefestival i Odense Sankt Hans Aften Kvindernes forårsfest SAMARBEJDE I ODENSE F O L K E K I R K E N S T V Æ R K U LT U R E L L E SAMARBEJDE I ODENSE Forår og sommer APRIL - MAJ - JUNI 2016 Musikgudstjeneste i Vollsmose Kirke Havnefestival i Odense Sankt Hans Aften Kvindernes forårsfest

Læs mere

Frivillig ved Viby sogn Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab

Frivillig ved Viby sogn Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab Frivillig ved Viby sogn Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab 1 Bliv frivillig Kulturelle oplevelser Hvis du går og tror, at kirkens arbejde kun består i det, som præster, ansatte

Læs mere

Simon Peters Kirkes Menighedsråd

Simon Peters Kirkes Menighedsråd Simon Peters Kirkes Menighedsråd Menighedsrådsmøde Dato: 7. maj 2015 Tid: 18.45 (andagt kl. 18.30) Fraværende med afbud: Lisa Gam Fraværende uden afbud: Referent: Flemming Nissen Dagsorden/Referat Indhold

Læs mere

Menighedsrådsmøde referat 2015 04 09 Side 1 af 8

Menighedsrådsmøde referat 2015 04 09 Side 1 af 8 Tjørring sogn Referat MR - møde d. 9. april, 2015 kl. 18.45 Værdigrundlag Vi er som evangelisk-luthersk folkekirke i Tjørring forpligtet på Bibelen og de lutherske bekendelsesskrifter i alt hvad vi arbejder

Læs mere

Velkommen. i Tommerup P R O G R A M. Tommerup Missionshus. Programlægning: Bestyrelsen: Hjemmeside Missionær: og Layout:

Velkommen. i Tommerup P R O G R A M. Tommerup Missionshus. Programlægning: Bestyrelsen: Hjemmeside  Missionær: og Layout: P R O G R A M Velkommen i Tommerup Tommerup Missionshus Skovstrupvej 8 5690 Tommerup Arbejdet i missionshuset ledes af bestyrelsen, samt et antal arbejdsgrupper. Bestyrelsen: Carsten Christensen Formand

Læs mere

Efteråret 2016 I ÅVM

Efteråret 2016 I ÅVM Efteråret 2016 I ÅVM KURSER ALPHA Alpha er et forløb for dig, som vil vide mere om den kristne tro. Alpha er for dig, som ikke er kristen, som er ny i troen, eller som bare har lyst til at udforske, hvad

Læs mere

Program for efteråret 2015

Program for efteråret 2015 Program for efteråret 2015 Indre Mission i Birkerød Velkommen til efterårets møder i Ansgar I løbet af efterårets program for tirsdagsmøderne berører vi forskellige aspekter ved livet med Gud. Formen er

Læs mere

Guide til konfirmandprojekt

Guide til konfirmandprojekt Guide til konfirmandprojekt - møde mellem konfirmander og unge muslimer Præster siger om projektet... Konfirmanderne blev meget glade og stolte af deres egen tro. Det var en helt anden måde at snakke om

Læs mere

4. halvårsrapport for FTC januar til juli 2014.

4. halvårsrapport for FTC januar til juli 2014. 4. halvårsrapport for FTC januar til juli 2014. Udvikling i arbejdet og økonomien Folkekirkens Tværkulturelle Center i Ribe Stift (FTC) udvikler sig fortsat efter 2 år. Efterspørgslen hos FTC er stærkt

Læs mere

B E S Ø G S TJ E N E S T E N 1

B E S Ø G S TJ E N E S T E N 1 BESØGSTJENESTEN 1 Jeg føler virkelig, at jeg gør et andet menneske glad, og at jeg kan være noget for hende. Jeg får ligeså meget ud af det! som hende, og vi hygger os sammen. Hun bliver så glad hver gang

Læs mere

Referat fra møde i Stiftsudvalg for økumeni, mission og religionsmøde Torsdag den 19. september 2013 kl 15.30-19.00 i Bispegården

Referat fra møde i Stiftsudvalg for økumeni, mission og religionsmøde Torsdag den 19. september 2013 kl 15.30-19.00 i Bispegården VIBORG STIFT Stiftsudvalg for økumeni, mission og religionsmøde September 2013 Referat fra møde i Stiftsudvalg for økumeni, mission og religionsmøde Torsdag den 19. september 2013 kl 15.30-19.00 i Bispegården

Læs mere

Frivillig ved Zions Kirke. Din mulighed for at deltage i det frivillige arbejde i din Kirke

Frivillig ved Zions Kirke. Din mulighed for at deltage i det frivillige arbejde i din Kirke Din mulighed for at deltage i det frivillige arbejde i din Kirke Om at være frivillig I Zions sogn vil vi gerne, at kirken er en levende og aktiv kirke. Derfor tilbyder vi mange forskellige aktiviteter.

Læs mere

Referat fra menighedsrådsmødet den 20. november 2014 kl. 18.15 i Ølby Sognegård.

Referat fra menighedsrådsmødet den 20. november 2014 kl. 18.15 i Ølby Sognegård. Referat fra menighedsrådsmødet den 20. november 2014 kl. 18.15 i Ølby Sognegård. Deltagere: Liselotte Nyboe, Johan Dyrløv, Arthur Holgerson, Arne Søndergard, Palle Sigaard, Birgit Bager, Marie Holst, Ruth

Læs mere

ÅNDSFRIHED OG DANSKE SKOLER

ÅNDSFRIHED OG DANSKE SKOLER ÅNDSFRIHED OG DANSKE SKOLER NÅR ALLE SKAL KUNNE VÆRE HER, HVOR MANGE GUDER (OG BØRNELIV) ER DER PLADS TIL? Sally Anderson, lektor, Ph.d., Aarhus Universitet Få studier af muslimer på landet Jyske stationsbyer

Læs mere

5. halvårsrapport for FTC - august til dec. 2014.

5. halvårsrapport for FTC - august til dec. 2014. 5. halvårsrapport for FTC - august til dec. 2014. Vi har ikke lukket aktiviteter i løbet af efteråret, men der er kommet flere nye til, der er opstået nye behov, så det er dejligt, at Poul Martin har fra

Læs mere

Velkommen. i Tommerup P R O G R A M. Tommerup Missionshus. Bestyrelsen: Arbejdsgrupper: Hjemmeside: Skovstrupvej 8 5690 Tommerup

Velkommen. i Tommerup P R O G R A M. Tommerup Missionshus. Bestyrelsen: Arbejdsgrupper: Hjemmeside: Skovstrupvej 8 5690 Tommerup P R O G R A M Velkommen i Tommerup Tommerup Missionshus Skovstrupvej 8 5690 Tommerup Arbejdet i missionshuset ledes af bestyrelsen, samt et antal arbejdsgrupper. Bestyrelsen: Arbejdsgrupper: Carsten Christensen

Læs mere

Landsstævne for voksne

Landsstævne for voksne KFUM og KFUK i Danmark indbyder til det 24. Landsstævne for voksne på Hotel Nyborg Strand den 21.- 23. januar 2011 TEMA: Tid til stilhed tid til Gud... VELKOMMEN KFUM og KFUK i Danmark indbyder til det

Læs mere

Frivillig ved Zions Kirke. Din mulighed for at deltage i det frivillige arbejde i din Kirke

Frivillig ved Zions Kirke. Din mulighed for at deltage i det frivillige arbejde i din Kirke Din mulighed for at deltage i det frivillige arbejde i din Kirke Om at være frivillig I Zions sogn vil vi gerne, at kirken er en levende og aktiv kirke. Derfor tilbyder vi mange forskellige aktiviteter.

Læs mere

2015-09-03 Menighedsrådsmøde referat Side 1 af 6

2015-09-03 Menighedsrådsmøde referat Side 1 af 6 Tjørring sogn Referat MR - møde d. 3. september, 2015 kl. 18.45 Værdigrundlag Vi er som evangelisk-luthersk folkekirke i Tjørring forpligtet på Bibelen og de lutherske bekendelsesskrifter i alt hvad vi

Læs mere

Velkommen til store og små...

Velkommen til store og små... FOLKEKIRKENS TVÆRKULTURELLE SAMARBEJDE I ODENSE JULI-DECEMBER 2017 Velkommen til store og små... Livets gang i FTS 3 faste grupper mødes i FTS Cirkus, sommerbørn og højskole Hvem, hvad, hvor Livets gang

Læs mere

Indvandrere, flygtninge og efterkommeres religiøse baggrund: Flest indvandrere er kristne

Indvandrere, flygtninge og efterkommeres religiøse baggrund: Flest indvandrere er kristne Temahæfte 2012, nr. 1 Udgivet: 27-02-2012 Indvandrere, flygtninge og efterkommeres religiøse baggrund: Flest indvandrere er kristne Af Bent Dahl Jensen Religiøs fordeling blandt indvandrere, flygtninge

Læs mere

Årsplan Skoleåret 2012/13 Kristendom. Skolens del og slutmål i kristendom kan læses på skolen hjemmeside.

Årsplan Skoleåret 2012/13 Kristendom. Skolens del og slutmål i kristendom kan læses på skolen hjemmeside. Årsplan Skoleåret 2012/13 Kristendom Skolens del og slutmål i kristendom kan læses på skolen hjemmeside. Årsplan Kristendomskundskab 1. årgang 2012/2013 Periode og emne Materialer Metode/arbejdsform Mål

Læs mere

Skole-kirkeprojekter 2014-2015

Skole-kirkeprojekter 2014-2015 Skole-kirkeprojekter 2014-2015 Mellemtrin Kirken er et af de steder, hvor børn kan lære om de traditioner, højtider, værdier og fortællinger, som står centralt i vores samfund. I Farum Sogn har vi derfor

Læs mere

Esbjørn. Jytte Menighedsrådsmøde referat Side 1 af 6

Esbjørn. Jytte Menighedsrådsmøde referat Side 1 af 6 Tjørring sogn Referat MR - møde d. 7. maj, 2015 kl. 18.45 Værdigrundlag Vi er som evangelisk-luthersk folkekirke i Tjørring forpligtet på Bibelen og de lutherske bekendelsesskrifter i alt hvad vi arbejder

Læs mere

SKIBET SOGNS MENIGHEDSRÅD

SKIBET SOGNS MENIGHEDSRÅD Der indkaldes til menighedsrådsmøde tirsdag den16. april 2013 kl. 19.00 i kirkehuset Fraværende: Christina. Dagsorden: Beslutninger: 1. Bemærkninger til dagsordenen 1. Ingen bemærkninger 2. Meddelelser

Læs mere

STATSBORGERSKAB OG HERKOMST I ÅRHUS KOMMUNE PR. 1. JULI 1998

STATSBORGERSKAB OG HERKOMST I ÅRHUS KOMMUNE PR. 1. JULI 1998 Nr. 1.10 Sept. 1998 STATSBORGERSKAB OG HERKOMST I ÅRHUS KOMMUNE PR. 1. JULI 1998. x Informationen omfatter en opgørelse over antallet af borgere med henholdsvis udenlandsk statsborgerskab og udenlandsk

Læs mere

Hvordan får vi flere børnefamilier med i missionshuset eller hvordan får vi startet en børneklub? Børnefamilier bliver der færre og færre af i vores

Hvordan får vi flere børnefamilier med i missionshuset eller hvordan får vi startet en børneklub? Børnefamilier bliver der færre og færre af i vores Hvordan får vi flere børnefamilier med i missionshuset eller hvordan får vi startet en børneklub? Børnefamilier bliver der færre og færre af i vores missionshuse rundt om i regionen. Her er jeres forslag

Læs mere

Særligt fokus på børn og udsatte familier. I Haderslev Stift indsats på Als og i Vejle. Kirke på landet. Mobil varmestue.

Særligt fokus på børn og udsatte familier. I Haderslev Stift indsats på Als og i Vejle. Kirke på landet. Mobil varmestue. 3. november 2016 Dialogmøde med de diakonale organisationer Deltagere: Lone Kofod Nielsen, Kirkens Korshær Kenneth Kamp Bitzbach og Birthe Juel Christensen, Folkekirkens Nødhjælp Kirsten Laursen, Samvirkende

Læs mere

Menighedsrådets møde Torsdag den 22. januar 2015

Menighedsrådets møde Torsdag den 22. januar 2015 Blad nr. 3009 Menighedsrådets møde Torsdag den 22. januar 2015 Dagsorden Beslutning 1. Godkendelse af mødets dagsorden Godkendt. 2. Meddelelser til orientering 2.1 Meddelelse fra Kirkeministeriet om Biskoppens

Læs mere

ANSGAR. - Et fællesskab i folkekirken PROGRAM FOR FORÅRET Indre Mission i Birkerød

ANSGAR. - Et fællesskab i folkekirken PROGRAM FOR FORÅRET Indre Mission i Birkerød ANSGAR - Et fællesskab i folkekirken PROGRAM FOR FORÅRET 2018 Indre Mission i Birkerød INFORMATION Hvem er vi? Ansgar er et missionshus - et hus, hvor mennesker mødes for at høre, fortælle og tale sammen

Læs mere

Arbejdspapir. til menighedsrådene i Viborg Stift til støtte for rådenes drøftelse om Visioner 2017

Arbejdspapir. til menighedsrådene i Viborg Stift til støtte for rådenes drøftelse om Visioner 2017 Arbejdspapir til menighedsrådene i Viborg Stift til støtte for rådenes drøftelse om er 2017 Udarbejdet af visionsgruppen under Viborg Stiftsråd med udgangspunkt i oplæg fra Stiftsudvalgene side 1 Løbenr.

Læs mere

!" " # $% & ' ( # ) #! % * ' &% & ' +, -.%. '! """ -&/% / '!""!" "!"".!" " -, 0 %1 2 0!! " # + *! * ) ( &'! " # $! %!

!  # $% & ' ( # ) #! % * ' &% & ' +, -.%. '!  -&/% / '!! !.!  -, 0 %1 2 0!!  # + *! * ) ( &'!  # $! %! !""#$%&'(#) #!%*'&%&'+,-.%.'!""" -&/%/'!""!""!"".!""-, 0%12 0!!"# &'()*!*+!" # $! %! $%"" & 2008 2009 2010 Antal indvandrere og efterkommere Århus 40.835 42.993 43.933 Region Midtjylland 91.964 97.274

Læs mere

INVITATION TIL KONFERENCE OM KIRKENS SOCIALE ANSVAR

INVITATION TIL KONFERENCE OM KIRKENS SOCIALE ANSVAR KONFERENCE INVITATION TIL KONFERENCE OM KIRKENS SOCIALE ANSVAR Kirkens Korshær i Aarhus, Jysk børneforsorg/fredehjem og Diakonhøjskolen indbyder til en årlig konference om kirkens sociale ansvar. Konferencen

Læs mere

Befolkning. Danskerne udgør lidt over 1,4 pct. af den samlede befolkning i EU.

Befolkning. Danskerne udgør lidt over 1,4 pct. af den samlede befolkning i EU. Danmark er et monarki, hvor der bor ca. 5,4 millioner mennesker. Mere end en million er under 17 år. Ligeledes er mere end en million over 60 år. Med andre ord er der ca. 3 millioner mennesker i den erhvervsaktive

Læs mere

En buket tilbud til voksne fra Sct. Pauls Kirke

En buket tilbud til voksne fra Sct. Pauls Kirke En buket tilbud til voksne fra Sct. Pauls Kirke 2013 En buket tilbud til voksne fra Sct. Pauls Kirke Sct. Pauls Kirke har en række tilbud og aktiviteter, der foregår i og ud fra kirkens sognehus. Fælles

Læs mere

Stiftsudvalget for Økumeni, Mission og Religionsmøde

Stiftsudvalget for Økumeni, Mission og Religionsmøde Stiftsudvalget for Økumeni, Mission og Religionsmøde Ingen afbud. Referat fra møde torsdag den 20. november 2014 kl. 15.30 18.00 i Landemodesalen, Viborg Bispegård. Indledning ved Hans Vestergaard Jensen

Læs mere

Landsstævne for voksne

Landsstævne for voksne KFUM og KFUK i Danmark indbyder til det 25. Landsstævne for voksne på Hotel Nyborg Strand den 20.- 22. januar 2012 TEMA: Diakoni med hjerte, mund og hænder Velkommen til det 25. Landsstævne for voksne

Læs mere

Frivillige hænder. - nu i flere farver. Om rekruttering og fastholdelse af frivillige med anden etnisk baggrund

Frivillige hænder. - nu i flere farver. Om rekruttering og fastholdelse af frivillige med anden etnisk baggrund Frivillige hænder - nu i flere farver Om rekruttering og fastholdelse af frivillige med anden etnisk baggrund Kære læser Vi har i De Frivilliges Hus i Aalborg igennem længere tid arbejdet med at rekruttere

Læs mere

STATSBORGERSKAB OG HERKOMST I ÅRHUS KOMMUNE PR. 1. JAN. 1997

STATSBORGERSKAB OG HERKOMST I ÅRHUS KOMMUNE PR. 1. JAN. 1997 Nr. 1.03 April 1997 STATSBORGERSKAB OG HERKOMST I ÅRHUS KOMMUNE PR. 1. JAN. 1997 x Informationen omfatter en opgørelse over antallet af borgere med henholdsvis udenlandsk statsborgerskab og udenlandsk

Læs mere

Sydvestjyllands Efterskole som kristen efterskole. Selvevaluering 2004/05

Sydvestjyllands Efterskole som kristen efterskole. Selvevaluering 2004/05 Sydvestjyllands Efterskole som kristen efterskole Selvevaluering 4/5 1 Spørgsmål Piger 9.kl. Piger 1. kl. 1 2 3 1 år 2 år 1 år 2 år 29 7 19 4 IM LM KFUM FDF Spejd. IM LM KFUM FDF Spejd. 13 1 9 5 2 15 9

Læs mere

2. halvårsrapport for FTC januar - juli 2013.

2. halvårsrapport for FTC januar - juli 2013. 2. halvårsrapport for FTC januar - juli 2013. På den følgende sider kan du få en overblik over noget af det, vi har arbejdet med det seneste halve år i Folkekirkens Tværkulturelle Center i Ribe Stift (FTC).

Læs mere

Befolkning. Danskerne udgør lidt over 1,4 pct. af den samlede befolkning i EU.

Befolkning. Danskerne udgør lidt over 1,4 pct. af den samlede befolkning i EU. Danmark er et monarki, hvor der bor ca. 5,4 millioner mennesker. Mere end en million er under 17 år. Ligeledes er mere end en million over 60 år. Med andre ord er der ca. 3 millioner mennesker i den erhvervsaktive

Læs mere

Aftenens debatpunkt: Hvad vil vi med musikken i kirken? Oplæg ved Karsten. Fremlagt og vedtaget

Aftenens debatpunkt: Hvad vil vi med musikken i kirken? Oplæg ved Karsten. Fremlagt og vedtaget Åby Sogns Menighedsråd Åbyhøj, 15. april 2015 Protokol af offentligt menighedsrådsmøde Tirsdag d. 28. april 2015 kl. 17.15. Indledning: Karsten Oprydning: Jesper, Thorkild Afbud: Thorkild Det officielle

Læs mere

Kirkens arbejde blandt indvandrere og flygtninge på Vesterbro

Kirkens arbejde blandt indvandrere og flygtninge på Vesterbro Kirkens arbejde blandt indvandrere og flygtninge på Vesterbro 8.000 besøg Der er årligt ca. 8.000 besøg i Mødestedet. De besøgende repræsenterer omkring 60 forskellige nationaliteter og etniske grupper.

Læs mere

SAMTALEOPLÆG OM PRÆSTEUDDANNELSE

SAMTALEOPLÆG OM PRÆSTEUDDANNELSE SAMTALEOPLÆG OM PRÆSTEUDDANNELSE - I ET SAMFUND MED FORSKELLIGE RELIGIONER OG LIVSSYN BAGGRUND EN PRÆSTS DANNELSE RUMMER MANGE FACETTER Præster er under stadig dannelse. Man lærer sig færdigheder, får

Læs mere

Relation til Fælles Mål

Relation til Fælles Mål Fagårsplan 10/11 Fag: Kristendom Fagområde/ emne Periode Mål Eleverne skal: Det gamle testamente 33-40 Vi går dybere ned i der ligner? Det gamle testamente 43-48 Vi går dybere ned i der ligner? Lave rollespil

Læs mere

Projektet er forankret i den danske folkekirke. Projektets formål, vision og aktiviteter tager udgangspunkt heri.

Projektet er forankret i den danske folkekirke. Projektets formål, vision og aktiviteter tager udgangspunkt heri. Vedtægt for projekt Folkekirkens Tværkulturelle Center i Ribe Stift Indhold 1. Navn 2. Forankring og hjemsted 3. Formål, vision og værdier 4. Tidsramme, mål, succeskriterier og evaluering 5. Styregruppe

Læs mere

Efterår 2014. Lad os mødes... Tilbud til mennesker med hukommelsesproblemer, deres familie og venner. DemensNetværk Rudersdal og Rudersdal Kommune

Efterår 2014. Lad os mødes... Tilbud til mennesker med hukommelsesproblemer, deres familie og venner. DemensNetværk Rudersdal og Rudersdal Kommune Efterår 2014 Lad os mødes... Tilbud til mennesker med hukommelsesproblemer, deres familie og venner DemensNetværk Rudersdal og Rudersdal Kommune Lad os mødes I denne folder kan du læse om aktiviteter og

Læs mere

Kirkenyt for Tingsted sogn september oktober november 2014

Kirkenyt for Tingsted sogn september oktober november 2014 Kirkenyt for Tingsted sogn september oktober november 2014 Mens vi her hos os i Tingsted kan glæde os over høstede marker og smukt sensommervejr ser det anderledes ud hos vores kristne søstre og brødre

Læs mere

En god start i Danmark med en frivillig ven

En god start i Danmark med en frivillig ven En god start i Danmark med en frivillig ven rødekors.dk/ vennerviservej Udgivet af: Røde Kors Blegdamsvej 27 2100 København Ø www.rodekors.dk Forsidefoto: Johnny Wichmann Layout: Rumfang a part of IDna

Læs mere

Skåne. - og de dansk/svenske relationer i fortid og nutid. Danske Senior Agronomer

Skåne. - og de dansk/svenske relationer i fortid og nutid. Danske Senior Agronomer Skåne - og de dansk/svenske relationer i fortid og nutid Danske Senior Agronomer Kursus på Den Internationale Højskole 4. august - 10. august 2013 Kære Danske Senior Agronomer Det er en stor glæde at byde

Læs mere

Gram Menighedshus. Kirkealle 4. Program for 2018 Alle er velkommen. Gram Indre Mission har en hjemmeside: gram-menighedshus.dk.

Gram Menighedshus. Kirkealle 4. Program for 2018 Alle er velkommen. Gram Indre Mission har en hjemmeside: gram-menighedshus.dk. Gram Menighedshus Kirkealle 4 Program for 2018 Alle er velkommen Gram Indre Mission har en hjemmeside: gram-menighedshus.dk. Januar: Kaffehold 2 Mandag d. 8. kl. 14 16 Café Mandag d. 8. til torsdag d.

Læs mere

Referat for: Kolding Provstiudvalg. PU møde 20. maj 2015. Kl. 14.00 Mødested: Provstihuset

Referat for: Kolding Provstiudvalg. PU møde 20. maj 2015. Kl. 14.00 Mødested: Provstihuset Referat for: Kolding Provstiudvalg PU møde 20. maj. Kl. 14.00 Mødested: Provstihuset Mødepunkt 1 Ansøgning om 5% midler kr. 18.750,- til foldevægge i i konfirmandlokalerne. Sag: Ansøgning om 5% midler

Læs mere

Årsplan Skoleåret 2014/2015 Kristendom Nedenfor følger i rækkefølge undervisningsplaner for skoleåret 14/15. Skolens del og slutmål følger

Årsplan Skoleåret 2014/2015 Kristendom Nedenfor følger i rækkefølge undervisningsplaner for skoleåret 14/15. Skolens del og slutmål følger Årsplan Skoleåret 204/205 Kristendom Nedenfor følger i rækkefølge undervisningsplaner for skoleåret 4/5. Skolens del og slutmål følger folkeskolens fællesmål slut 2009. Årsplan for kristendom FAG: Kristendom

Læs mere

Ideer fra konferencen Kirken på landet den 20. juni 2015

Ideer fra konferencen Kirken på landet den 20. juni 2015 Ideer fra konferencen Kirken på landet den 20. juni 2015 Dette emne vil vi gerne arbejde videre med: Vi har storpastoratet periode 1, og det sigter vel mod fælles menighedsråd. Men: GØR DET IKKE! Vi tåler

Læs mere

Aktiviteter November 2015

Aktiviteter November 2015 Aktiviteter November 2015 Thulebakken Thulebakken 6 9000 Aalborg Tlf: 9931 5339 Åbningstid Mandag til torsdag fra kl. 9.00 15.45 Velkommen til Aktivitetscentret Thulebakken! Aktivitetscentret på Thulebakken

Læs mere

Velkommen. i Tommerup Indre Mission P R O G R A M. Tommerup Missionshus. Arbejdsgrupper: Bestyrelsen: Missionær: Hjemmeside:

Velkommen. i Tommerup Indre Mission P R O G R A M. Tommerup Missionshus. Arbejdsgrupper: Bestyrelsen: Missionær: Hjemmeside: P R O G R A M 0 1 FORÅR Velkommen i Tommerup Indre Mission Tommerup Missionshus Skovstrupvej 5690 Tommerup Arbejdet i missionshuset ledes af bestyrelsen, samt et antal arbejdsgrupper. Bestyrelsen: Carsten

Læs mere

Nordisk Religionsdialog Konference - for personer engageret i de nordiske kirkers religionsmøde

Nordisk Religionsdialog Konference - for personer engageret i de nordiske kirkers religionsmøde Nordisk Religionsdialog Konference - for personer engageret i de nordiske kirkers religionsmøde Tid: 28. 30. august 2012 Sted: København, Vartov Tema: Udfordringer og muligheder i det multikulturelle samfund

Læs mere

Den Folkekirkelige Udviklingsfond: Tildeling af midler 2012, dok.nr 23827/12 Identifikation

Den Folkekirkelige Udviklingsfond: Tildeling af midler 2012, dok.nr 23827/12 Identifikation Den Folkekirkelige Udviklingsfond: Tildeling af midler 2012, dok.nr 23827/12 Identifikation Økonomi Ans Nr. Dok. nr. Ansøger Projekttitel Ansøgt beløb Tildelt beløb Bemærkninger 4 95929/11 Flemming Chr.

Læs mere

Ungdomskirken i Lyngby

Ungdomskirken i Lyngby Program for Ungdomskirken i Lyngby 2014-15 Scan koden og læs mere på Ungdomspræstens Facebookside Frivillig i Ungdomskirken Indhold Vi kan altid bruge flere frivillige hænder i Ungdomskirken Helt konkret

Læs mere

Indholdsplan for 14 dages efterskolekursus på Sædding Efterskole Konfirmandkursus 2018 KK18 Søndag d. 1. juli - til lørdag d. 14.

Indholdsplan for 14 dages efterskolekursus på Sædding Efterskole Konfirmandkursus 2018 KK18 Søndag d. 1. juli - til lørdag d. 14. Indholdsplan for 14 dages efterskolekursus på Sædding Efterskole Konfirmandkursus 2018 KK18 Søndag d. 1. juli - til lørdag d. 14. juli 2018 A. Kristendom: Formål: At eleverne oplæres i den kristne lære

Læs mere

Skole-kirkeprojekter

Skole-kirkeprojekter Skole-kirkeprojekter 2014-2015 Udskoling er et af de steder, hvor børn kan lære om de traditioner, højtider, værdier og fortællinger, som står centralt i vores samfund. I Farum Sogn har vi derfor i en

Læs mere

Program for foråret 2016

Program for foråret 2016 Program for foråret 2016 Indre Mission i Birkerød Velkommen til forårets møder i Ansgar! I 2016 er det overordnede emne Paulus. I Apostlenes Gerninger i Det ny Testamente hører vi om manden Paulus, der

Læs mere

Sdr. Vium Nyt. Nr. 276 Sdr. Vium Sogneforeningen december 2014 / januar 2015. Med ønsket om en glædelig jul og et godt nytår.

Sdr. Vium Nyt. Nr. 276 Sdr. Vium Sogneforeningen december 2014 / januar 2015. Med ønsket om en glædelig jul og et godt nytår. Sdr. Vium Nyt Nr. 276 Sdr. Vium Sogneforeningen december 2014 / januar 2015 Med ønsket om en glædelig jul og et godt nytår. Næste nummer af Sdr. Vium Nyt udkommer 1. februar 2015 Emner skal være meddelt

Læs mere

Kirkelige tilbud til ældre - invitation til samvær i Greve kommune

Kirkelige tilbud til ældre - invitation til samvær i Greve kommune Kirkelige tilbud til ældre - invitation til samvær i Greve kommune Alle kirker har forskellige tilbud om samvær og aktiviteter for voksne og ældre. Der er foredrag, udflugter, samtaler, fællessang og hygge.

Læs mere

Integrationsrådets årsberetning for 2014

Integrationsrådets årsberetning for 2014 Integrationsrådets årsberetning for 2014 MERN SAFDE INDLEDNING I denne årsberetning beskrives Furesø Kommunes Integrationsråds mødevirksomhed og øvrige aktiviteter i 2014. UDPEGNING AF INTEGRATIONSRÅDET

Læs mere

3. halvårsrapport for FTC august december 2013.

3. halvårsrapport for FTC august december 2013. 3. halvårsrapport for FTC august december 2013. På de følgende sider kan du læse lidt om det, vi har arbejdet med det seneste halve år i Folkekirkens Tværkulturelle Center i Ribe Stift (FTC). Det gælder

Læs mere

JEGERUP SOGNS MENIGHEDSRÅD Referat fra Menighedsrådsmøde tirsdag den 10. September 2013 kl.19.00 i Præstegården

JEGERUP SOGNS MENIGHEDSRÅD Referat fra Menighedsrådsmøde tirsdag den 10. September 2013 kl.19.00 i Præstegården JEGERUP SOGNS MENIGHEDSRÅD Referat fra Menighedsrådsmøde tirsdag den 10. September 2013 kl.19.00 i Præstegården 1) Nyt fra Præsterne Vojens kirke er angrebet af skimmelsvamp. Lone Marie Lundsgaard er derfor

Læs mere

Menighedsrådsmøde. Torsdag den 28. august 2014 kl. 19.00 Husk der er ingen aftensang før mødet. Referat

Menighedsrådsmøde. Torsdag den 28. august 2014 kl. 19.00 Husk der er ingen aftensang før mødet. Referat MØRKHØJ MENIGHEDSRÅD MØRKHØJVEJ 177 2860 SØBORG Menighedsrådsmøde Torsdag den 28. august 2014 kl. 19.00 Husk der er ingen aftensang før mødet. Referat MR = menighedsrådet, MR-møde = menighedsrådsmøde I

Læs mere

Haderslev Stiftsudvalg for mødet med det nyspirituelle

Haderslev Stiftsudvalg for mødet med det nyspirituelle Haderslev Stiftsudvalg for mødet med det nyspirituelle Referat fra møde den 20/11-15 kl 9-13 hos Birgit Urd Andersen, Bramdrupdam Tilstede: Birgit Urd Andersen Søren Due Peter Glistrup Margaret Hammer

Læs mere

Internationale studerende i Viborg Kommune 2014

Internationale studerende i Viborg Kommune 2014 Sagsnr. 14/142258 Sagsansvarlig: vpjacu Internationale studerende i Viborg Kommune 2014 Uddannelsesinstitutioner med internationale studerende Viborg Kommunes udviklingsstrategi beskriver indsatsområderne

Læs mere

Vi er som evangelisk-luthersk folkekirke i Tjørring forpligtet på Bibelen og de lutherske bekendelsesskrifter i alt hvad vi arbejder med.

Vi er som evangelisk-luthersk folkekirke i Tjørring forpligtet på Bibelen og de lutherske bekendelsesskrifter i alt hvad vi arbejder med. Tjørring sogn Referat MR - møde d. 5. januar, 2012 kl. 18.45 Værdigrundlag Vi er som evangelisk-luthersk folkekirke i Tjørring forpligtet på Bibelen og de lutherske bekendelsesskrifter i alt hvad vi arbejder

Læs mere

ka len der 2014 jan juli

ka len der 2014 jan juli ka len der 2014 jan juli august mar september oktober maj november jul december Kal.juli-dec_2014.indd 1 02/07/14 13.59 JULI 6. Dig, Mig og Gud Homeedition kl. 10.30-12.00 hos Helene & Andreas Mathew Grønnevang

Læs mere

Første halvårsrapport fra Folkekirkens Tværkulturelle Center i Ribe Stift (FTC) Ved alle ansatte, redigeret af Stiftspræst Daniel Ettrup Larsen

Første halvårsrapport fra Folkekirkens Tværkulturelle Center i Ribe Stift (FTC) Ved alle ansatte, redigeret af Stiftspræst Daniel Ettrup Larsen 1 Første halvårsrapport fra Folkekirkens Tværkulturelle Center i Ribe Stift (FTC) Ved alle ansatte, redigeret af Stiftspræst Daniel Ettrup Larsen Baggrund og formål Centerets vision (hvad vi vil være):

Læs mere

Efterår 2012 2. udgave

Efterår 2012 2. udgave Vildbjerg Efterår 2012 2. udgave August Torsdag 9. Onsdag 15. Kl 19.30 Bibelkredsene samles Torsdag 16. Kl 19.30 Møde Kreds 1 Fritidsforkynder Jørgen Vindum Sand, Hammerum Emne: Så vælg da livet. 5. mos.

Læs mere

Statistiske informationer

Statistiske informationer Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik september 2007 Statsborgerskab og herkomst i Århus Kommune, 1998-2007 x Antallet af borgere med udenlandsk herkomst i Århus Kommune (indvandrere og efterkommere)

Læs mere

Rapport over ungdomspræstens arbejde i Kolding Provsti 2014! Evaluering!

Rapport over ungdomspræstens arbejde i Kolding Provsti 2014! Evaluering! Rapport over ungdomspræstens arbejde i Kolding Provsti 2014! Evaluering! 1 af 7 Indledning To år er snart gået, og det er på bagrund af den første 3d og med henblik på at målre9e og evt. ændre ungdomspræstens

Læs mere

Korte kurser 2013. Idrætshøjskolen Bosei

Korte kurser 2013. Idrætshøjskolen Bosei Korte kurser 2013 Idrætshøjskolen Bosei Familiekursus Vælg mellem uge 28 (7. til 13. juli) og uge 29 (14. til 20. juli) 2013. I ugerne 28 og 29 åbner Idrætshøjskolen Bosei atter dørene til to uforglemmelige

Læs mere

Konfirmand i Mølholm kirke

Konfirmand i Mølholm kirke Konfirmand i Mølholm kirke Udfordringer til unge på livets veje 2017-18 Indbydelse til konfirmandforberedelse Som 7. klasses elev vil jeg gerne indbyde dig til at deltage i konfirmandforberedelse og konfirmation

Læs mere

Arbejdsmiljøkursus for gravere, kontaktpersoner m.fl. Se dokument på DAP. Kl. 20.15-20.35: Kaffe Kl. 20.35-22.15: Lukket møde

Arbejdsmiljøkursus for gravere, kontaktpersoner m.fl. Se dokument på DAP. Kl. 20.15-20.35: Kaffe Kl. 20.35-22.15: Lukket møde Tjørring sogn Referat MR - møde d. 06. februar, 2014 kl. 18.45 Værdigrundlag Vi er som evangelisk-luthersk folkekirke i Tjørring forpligtet på Bibelen og de lutherske bekendelsesskrifter i alt hvad vi

Læs mere

SOGNEBLADET. Karrebæk * Fodby Kirker

SOGNEBLADET. Karrebæk * Fodby Kirker SOGNEBLADET Karrebæk * Fodby Kirker Maj * Juni * Juli * August 2014 NYT FRA PASTORATET Velkommen til dette første Sognebladet for Karrebæk og Fodby kirker. De to menighedsråd er blevet enige om at udgive

Læs mere

Frivillige hjælper flygtninge

Frivillige hjælper flygtninge SOLRØD KOMMUNE Aktivitets og Frivilligcenter Frivillige hjælper flygtninge - i samarbejde Solrød Kommune Information om frivillige tilbud og aktiviteter til flygtninge bosiddende i Solrød Kommune Fællesspisning

Læs mere

Referat fra menighedsmøde i Grønnevang Kirke, søndag den 15. juni 2014.

Referat fra menighedsmøde i Grønnevang Kirke, søndag den 15. juni 2014. Referat fra menighedsmøde i Grønnevang Kirke, søndag den 15. juni 2014. Ole bød velkommen Orientering fra menighedsrådet Menighedsarbejdet består mest af orientering fra præsterne om de aktiviteter der

Læs mere

Vision & strategi FOR METODISTKIRKEN I DK

Vision & strategi FOR METODISTKIRKEN I DK Vision & strategi FOR METODISTKIRKEN I DK Metodistkirken er... Kirke med hjerte, hoved og hænder Kirkens opgave er At lede og udruste menighederne til at gøre mennesker til Jesu Kristi disciple Værdier

Læs mere

Diakonalt nærvær fællesskab, der rækker ud. Fokusgruppeinterview og spørgeskemaundersøgelse. Refleksioner af sognediakon Hanne Hummelshøj Februar 2014

Diakonalt nærvær fællesskab, der rækker ud. Fokusgruppeinterview og spørgeskemaundersøgelse. Refleksioner af sognediakon Hanne Hummelshøj Februar 2014 Diakonalt nærvær fællesskab, der rækker ud. Refleksioner af sognediakon Hanne Hummelshøj Februar 01 Fokusgruppeinterview og spørgeskemaundersøgelse. Fokusgruppeinterview. Jeg har haft to fokusgruppeinterview

Læs mere

Religionspædagogik. Konfirmandundervisning og minikonfirmandundervisning i dag

Religionspædagogik. Konfirmandundervisning og minikonfirmandundervisning i dag Religionspædagogik Konfirmandundervisning og minikonfirmandundervisning i dag at møde børnene og de unge, hvor de er d. 24. november 2013 d. 14. december 2013 v. sognepræst Lene Sander Baggrund Friedrich

Læs mere

Nyt fra skolelederen Kære forældre og andre læsere af vores nyhedsbrev!

Nyt fra skolelederen Kære forældre og andre læsere af vores nyhedsbrev! N Y H E D S B R E V N R. 1 0 2 0 1 4 Nyt fra skolelederen Kære forældre og andre læsere af vores nyhedsbrev! Årets julekalender Vinder af årets tegnekonkurrence, til brug på forsiden af julekalenderen

Læs mere

Vanløse Frikirke. Kirkeblad sommer 2016

Vanløse Frikirke. Kirkeblad sommer 2016 Vanløse Frikirke www.vanløsefrikirke.dk LÆS OM: Gospelkoncert Sankt Hans på Søvang Børnekirken overnatter i kirken Sommergudstjenester Sommerstævne Musik på Engen Velkommen til Kbh Kirkeblad sommer 2016

Læs mere

Sager til drøftelse / beslutning

Sager til drøftelse / beslutning Møde i Menighedsrådet den 25. november 2014 kl. 17.30, åbent møde. Der påregnes ikke at være sager til behandling på lukket møde. Fraværende med afbud: Christer Teilmann Damm Sager til drøftelse / beslutning

Læs mere

Kristendom delmål 3. kl.

Kristendom delmål 3. kl. Kristendom delmål 3. kl. Livsfilosofi og etik tale med om almene tilværelsesspørgsmål med brug af enkle faglige begreber og med en begyndende bevidsthed om det religiøse sprog samtale om og forholde sig

Læs mere

Kom og lyt. Kirkeblad for Egernsund sogn

Kom og lyt. Kirkeblad for Egernsund sogn Kom og lyt Kirkeblad for Egernsund sogn marts til maj 2006 Adresser: Sognepræst: David J. Kessel, Strandvej 8, Egernsund, tlf.: 74442658, e-mail: djk@km.dk Menighedsrådsformand: Margit Kristensen, Teglparken

Læs mere

Leg med kirke - Inspiration til debatter

Leg med kirke - Inspiration til debatter Leg med kirke - Inspiration til debatter Rimer kirkelighed på virkelighed i jeres kirke? Giver jeres kirke mening for folk i området, der hvor de står i livet netop nu? Og hvordan skal fremtidens kirke

Læs mere

LMU: Velkommen tilbage, så er der hygge! Alliance bedeuge. Knud Erik Hansen, Sommersted. LMU: Pige/dreng-aften om Kærlighed og Sex

LMU: Velkommen tilbage, så er der hygge! Alliance bedeuge. Knud Erik Hansen, Sommersted. LMU: Pige/dreng-aften om Kærlighed og Sex Luthersk Mission Stegholt 27, Aabenraa program forår 2016 Vi tror på en levende Gud. En Gud som kender os, fordi han har skabt os men som ikke stopper ved det! Gud ønsker, at vi skal lære sandheden om

Læs mere

PROGRAM FOR VETERANKURSUS TEOLOGI FOR LÆGFOLK

PROGRAM FOR VETERANKURSUS TEOLOGI FOR LÆGFOLK PROGRAM FOR VETERANKURSUS 2010 TEOLOGI FOR LÆGFOLK Kære tidligere kursister ved Teologi for Lægfolk Højbjerg, den 3. maj 2010 Det er en glæde igen i år at kunne indbyde tidligere kursister på TFL til sommerkursus

Læs mere

Kunstnerhuset KARAVANA. Månedsbrev september 2016

Kunstnerhuset KARAVANA. Månedsbrev september 2016 Kunstnerhuset KARAVANA Ind i kunsten ud i verden Månedsbrev september 2016 Centerchef Karin Juul, afdelingsleder Kunstnerhuset KARAVANA Søren Thorbøll og driftschef Voksen Handicap, Kirsten Bundgaard.

Læs mere