Trade & Skills. - Undervisningsmateriale

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Trade & Skills. - Undervisningsmateriale"

Transkript

1 Trade & Skills - Undervisningsmateriale

2 Forslag til lektionsplan til Trade & Skills Lektionsplanen er vejledende til 80 lektioner og kan tilpasses det forløb, der ønskes udbudt, og afgøres derfor af den enkelte skoles lærergruppe. Modul 1 At være iværksætter 2 lektioner Modul 2 Idégenerering 5 lektioner Modul 3 Produkt/serviceydelse 3 lektioner Modul 4 Ergonomi 5 lektioner Modul 5 Produktion 10 lektioner Modul 6 Bæredygtighed 8 lektioner Modul 7 Etablering 5 lektioner Modul 8 Analyser 7 lektioner Modul 9 Arbejdsmiljø 7 lektioner Modul 10 Forretningsplan 5 lektioner Modul 11 Lovgivning 3 lektioner Modul 12 Salg og markedsføring 6 lektioner Modul 13 Økonomi/priskalkulation 5 lektioner Modul 14 Forberedelse til messer 3 lektioner Modul 15 FFE-YE messer 6 lektioner På de næste sider er beskrevet 15 moduler. Ved brug af alle moduler med ovenstående nævnte antal lektioner af 60 minutters varighed, har man et forløb på 80 lektioner. I flere af modulerne er nævnt forskellige metoder/teorier for at opnå samme mål, og der er selvfølgelig ikke meningen, at alle teorier skal benyttes på samme gruppe af elever. Hvis man ønsker et forløbslængde på 40 lektioner, kan det eksempelvis have følgende udseende: Bemærkninger Modul 2 Idégenerering 2 lektioner Husk ADIZES-test (modul 1) Modul 3 Produkt/serviceydelse 3 lektioner Modul 4 Ergonomi 4 lektioner Modul 6 Bæredygtighed 6 lektioner Modul 7 Etablering 4 lektioner Modul 8 Analyser 4 lektioner Modul 9 Arbejdsmiljø 8 lektioner Modul 10 Forretningsplan 5 lektioner Modul 13 Økonomi/priskalkulation 4 lektioner

3 Hvis man ønsker et forløbslængde på 20 lektioner, kan det eksempelvis have følgende udseende: Bemærkninger Modul 2 Idégenerering 2 lektioner Husk ADIZES-test (modul 1) Modul 3 Produkt/serviceydelse 2 lektioner Modul 5 Etablering 2 lektioner Modul 6 Ergonomi 3 lektioner Modul 8 Bæredygtighed 5 lektioner Modul 11 Forretningsplan 3 lektioner Modul 13 Økonomi/priskalkulation 3 lektioner

4 Modul 1 - At være iværksætter Iværksætterbegrebet Du kender sikkert nogen, der har deres egen virksomhed. Måske er der nogen i din familie, der har prøvet at starte en virksomhed helt fra bunden, eller nogen der har overtaget en virksomhed, som allerede var i gang. Måske kender du også nogle af de kendte iværksættere, vi har i Danmark. Tænk en gang på Lars Larsen, Martin Thorborg eller Prøv sammen med din gruppe, at lave en liste over alle de iværksættere I kan komme i tanker om. Prøv derefter på klassen, at lave en samlet liste med så mange iværksættere som muligt. Der findes, som du måske allerede ved, mange måder at blive iværksætter på. For eksempel via virksomhedsopkøb eller generationsskifte, som opfinder, håndværker eller detailhandler eller noget helt andet. Opgave 1.1: Diskuter med gruppen, hvilken form for iværksætter I helst vil være, hvis I en gang får muligheden for at blive selvstændig. I behøver ikke være enige. Lav en liste på tavlen, hvor hele klassen/holdet kommer med forslag til fordele og ulemper ved de forskellige iværksætterformer Iværksætterlivsstil Grundlæggende har alle mennesker fra fødslen en eller anden trang til kreativ udfoldelse. Gennem opvæksten vil nogle mennesker skubbe denne trang i baggrunden, mens den hos andre udvikles gennem kreativitet og inspiration. Det miljø, vi vokser op i, bliver meget afgørende for, om vi bliver typen, der kan lide at udvikle nye og kreative idéer, eller om vi bliver typen, som skubber denne trang i baggrunden og bare følger med strømmen. Det samfund, vi lever i, er også med til at udvikle os i enten den ene eller den anden retning. Medierne og menneskerne omkring os påvirker os også meget. Tiden bestemmer også er der mulighed for at skabe selv eller kræves det lige frem af os? Kan vi finde et arbejde? Skal vi skabe det selv? Men hvad indebærer det så at have sin egen virksomhed? - for nogen betyder det hårdt arbejde - for nogen betyder det frihed til selv at bestemme - for nogen betyder det en god indtægt - for nogen betyder det farvel til fritid - for nogen betyder det anerkendelse.

5 Der er mange forskellige muligheder. Men kan man altid se på en person, om de er lønmodtagere eller iværksættere? Opgave 1.2: Gå sammen med din gruppe en tur i den lokale gågade/butikscenter, og forestil dig, at du kan se, hvem der er selvstændige, og hvem der ikke er. Tegn derefter et billede af en person. Billedet skal vise, hvordan I opfatter den typiske iværksætter. Diskuter derefter på klassen, hvilke fordele og ulemper der kan være ved at være selvstændig. 1.3 Iværksættertest Du har sikkert dannet dig et billede af, hvordan en typisk iværksætter ser ud nu. Men egner du dig som iværksætter? Opgave 1.3: Lav en analyse af dig selv. Analysen skal beskrive dine stærke og svage sider. Du kan inkludere alt fra dine stærke og svage sider omkring dit skolearbejde, dit fritidsliv, dit familieliv og hvad du ellers kan komme i tanker om. Gå sammen to og to. Gerne med en, som du kender rimeligt godt. Mener du, at denne person egner sig som iværksætter? Fortæl til hinanden hvorfor/hvorfor ikke, du mener, at den anden egner sig som iværksætter. Lav en iværksættertest og find ud af om testen finder dig egnet til at være iværksætter, f.eks. ADIZES test eller en af de test, du kan finde på startvækst.dk.

6 Modul 2 - Idégenerering 2.1- Brainstorming og mindmapteknik Har I tænkt på, hvordan I skal få idéen til, hvilket produkt jeres team skal arbejde med? En af mulighederne er at prøve at arbejde med brainstorming og mindmapteknikken. Lav i gruppen en brainstorming med overskriften Vores produkter. Husk, at et produkt også kan være en serviceydelse. Det er vigtigt, at I ikke begrænser hinanden ved at kommentere de ord, de andre gruppemedlemmer kommer med. Alt er i denne fase tilladt at sige. Skriv det hele op på et stykke papir, post-it-sedler eller andet. Lav derefter en mindmap, hvor I prøver at sortere jeres idéer. Er der nogen, der har en eller anden form for samhørighed? Er der anden form for sammenhæng? 2.2 Omvendt brainstorming Masser af virksomheder lever af at videreudvikle på noget, andre har fundet på. Det kan være produkter, som har eksisteret i masser af år, eller det kan være produkter, som er nyere. Hvis bare idéen er god, er det helt ligegyldigt. Har I overvejet, at det kunne være en mulighed for jeres team? Prøv at lave en omvendt brainstorming. Opgave 2.2: Besøg det nærmeste byggemarked/supermarked. Se nærmere på nogle få varer (én eller to det er i princippet ligegyldigt, hvilke produkter I udvælger, bare I synes, der er noget interessant ved produktet). Hvis skolen tillader det, kan I måske oven i købet få lov til at købe et eller to produkter. I skal nu udvælge en person i gruppen, som er ansvarlig for emballage. Derefter udvælger I en person, der er ansvarlig for funktion, og sådan fortsætter I med følgende områder: design, kvalitet, eller hvad I mener, der er relevant for de/det produkter/produkt, I har udvalgt. Resten af gruppen skal nu spørge ind til, hvorfor emballagen ser ud, som den gør, og komme med forslag til forbedringer. Den ansvarlige person skal tage stilling til, hvorvidt forslagene er brugbare, eller forsvare, hvorfor der ikke skal ændres noget. Metoden skal helst ende med, at I har nogle spændende forslag til, hvordan et produkt kan forbedres.

7 2.3 - Fri brainstorming (Brainstorming) Det med at få idéer, kan være en svær proces. Nogle mennesker kan spytte den ene gode idé ud efter den anden, uden at tænke noget videre over det. Mens andre mennesker skal bruge lang tid til at komme med bare et enkelt forslag. Men der findes teknikker, som sikrer, at alle kan være med til at komme med de gode idéer. En af disse teknikker kaldes Fri brainstorming. Prøv via denne teknik at finde idéer, som I kan bruge i jeres team. Opgave 2.3: Ud fra idé - kataloget skriver hver elev de 3 produkter ned, som I hver især synes lyder mest spændende. På skift nævner I nu de produkter, som I har valgt. Et produkt af gangen, som gruppen med det samme brainstormer på. F.eks. nævner én produktet "bordskåner" - hvorefter en anden person i gruppen måske siger, "Kan vi ikke lave nogle bordskånere i træ - min far er tømrer, han kan hjælpe os". En anden siger måske: "Vi kan lave nogle bordskånere i metal - det ser sejest ud". Fortsæt øvelsen, til I har masser af gode idéer. Husk at notere idéerne på papir. Husk, at det er vigtigt, at I ikke skyder hinandens idéer ned i denne fase. Om forslagene kan lade sig gøre, om det er praktisk muligt og så videre, skal I ikke vurdere på nu. Det gælder bare om at få så mange idéer på papir som muligt. 2.4 Idélaboratoriet Herudover kan idélaboratoriet gennemføres i gruppen. Her foreslås Ole Striims kædeteknik. Start med at formulere et spørgsmål. F.eks. Hvad skal jeres nye team arbejde med?. Glem derefter alt om selve spørgsmålet (VIGTIGT!!!) Vælg et tilfældigt start-ord (vælg det første der falder jer ind). Brug dette start-ord som udgangspunkt for en ordkæde i gruppen. I skal nu danne ord ud fra helt umiddelbare tankeassociationer. I må ikke tænke over tingene. Et eksempel: potteplanter (tilfældigt start-ord) blade klorofyl vand blåt - sejlbåd fritid solskin solbriller øjne se - kikkert sigte mål bold fodboldstøvle sokker osv. Ordrækken skal være på ord. Derefter skal I tage hvert ord i ordrækken og konfrontér det med spørgsmålet fra tidligere. Der skal nu helst opstå tanker og spontane idéassociationer ved hvert ord i kæden. Noter dem. Spring de ord over, som ikke virker. Kan man lave en prototype eller frafisk skitse af produktet/idéen? 2.5 Idé-vurdering Forhåbentlig har I en masse gode idéer, som I kan arbejde videre med. Men nu er tiden kommet, hvor I skal til at vurdere idéerne. Men hvad er det så, der gør den ene idé bedre end den anden?

8 Stil nogle relevante spørgsmål ud fra de faktorer, I selv mener, kan være kritiske i forhold til det at arbejde sammen i et team. Følgende kan være eksempler på spørgsmål: Passer idéen og personerne sammen? Er idéen unik? Er der tale om et nyt produkt? En ny serviceydelse? Adskiller idéen sig fra konkurrenternes? Hvori ligger nytænkningen? Skal teamet hele tiden komme med nye produkter eller finde nye kunder? Er idéen original nok til at blive kopieret lige med det samme? Kan /skal Idéen beskyttes? Er der et behov for produktet/serviceydelsen? Vil kunderne kunne forstå produktet/serviceydelsen? Hvilke behov dækker produktet/serviceydelsen? Kan idéen gennemføres? Alle idéer kan forbedres. I skal nu prøve at finde frem til, hvordan jeres idé kan forbedres. Arbejd med en idé ad gangen, indtil I har været alle jeres idéer igennem. Skriv alle positive sider ved idéen op Skriv alle negative sider ved idéen op Lav derefter et forslag til forbedring

9 Modul 3 Produkt/serviceydelse Teknologisk Institut - opfind.nu/ 3.1 Opfinderinstinkt Produkt eller serviceydelse I vores hverdag tænker vi ikke så meget over, at alle ting på et eller andet tidspunkt er blevet opfundet. Tænk bare på, hvordan jeres hverdag så ud, hvis vi ikke havde biler, elektricitet, eller mobiltelefoner! Måske har I allerede på nuværende tidspunkt mødt en opfinder, enten i skolen, eller i en anden sammenhæng. Men der findes mange forskellige typer opfindelser. Diskuter i gruppen, hvor I tror, idéerne til alle disse opfindelser er kommet fra. Diskuter derefter, hvor I selv ville få idéer fra, hvis I skulle være opfindere. Men behøver en ny opfindelse altid at være et fysisk produkt? Nej, det gør det ikke. Der var jo også en gang, hvor vi ikke havde wellness-centre, motionscentre, solcentre og så videre. Tænk også på alle de app s vi har på vores smartphones. Alle disse ting er jo også opfundet, og i princippet er det, vi som forbrugere køber en serviceydelse og ikke et produkt. Forskellen mellem serviceydelser og fysiske produkter kender du måske allerede. Ellers får du en forklaring her: Et fysisk produkt kan: - Ligge på lager og gemmes til senere - Det kan transporteres - Du kan røre ved det En serviceydelse kan: - Ikke ligge på lager - Ikke transporteres - Kan du ikke røre ved Opgave 3.1: Find i jeres team frem til fordele og ulemper ved, at I skal arbejde med et fysisk produkt. Find derefter i jeres team frem til fordele og ulemper ved, at I skal arbejde med en serviceydelse. Beslut jer derefter for hvilken serviceydelse eller fysisk produkt, I vil arbejde med.

10 Måske kan I i klassen/på holdet besøge eller få besøg af en opfinder, som kan fortælle om, hvordan han eller hun får sine idéer, og om hvordan det er at være opfinder på godt og ondt. 3.2 Patent, brugsmodel og varemærker styrkdinide.dk Når man har fået en rigtig god idé, måske til et helt nyt produkt eller serviceydelse, som ikke før er set, kan det nogen gange godt betale sig at få produktet beskyttet. Det er dyrt, men hvis idéen er god nok, kan det godt betale sig at ofre penge på det. Det eneste man skal passe på, er at man ikke beskytter det så godt, at ingen nogensinde hører om idéen, især hvis den måske kunne danne grobund for en millionvirksomhed. Opgave 3.2: Diskuter i jeres team, om det produkt eller serviceydelse, som I har valgt at arbejde med, er så nyt, at en eller anden form for beskyttelse kan blive relevant. Jo større risiko, der er med hensyn til forbrugernes sikkerhed og sundhed, jo større krav stilles der til produkter. Husk, at der kan være både nationale og internationale (f.eks. EU) krav til produktet. Der er visse regler og direktiver, som forskellige typer produkter skal leve op til. Krav til produkter spænder fra direkte afprøvning og godkendelse af enkeltprodukter til deklaration af en vares indhold. Opgave 3.2.1: Find i jeres gruppe ud af, om der kan være nogle krav til sikkerhed eller sundhed, som I skal tage højde for med jeres produkt/serviceydelse Find på klassen/holdet, i samarbejde med jeres lærer, frem til f.eks. en advokat, som kan hjælpe jer med yderligere information om beskyttelse af varer og sikkerheds- og sundhedskrav. Eller søg yderligere informationer herom på internettet.

11 Modul 4 - Ergonomi Det er vigtigt, at en virksomheds medarbejdere er friske og altid fit for fight med færrest mulige antal sygedage. Derfor skal arbejdspladserne gerne være ergonomisk indrettet. Det er af stor betydning, at den enkelt medarbejder sidder godt, ikke har arbejdsopgaver med dårlige og ubekvemme arbejdsstillinger eller på anden vis arbejder under forhold, som kan medføre gener på kort sagt og egentlige arbejdsskader på længere sigt. Opgave 4.1: Udarbejd en plantegning for indretning af den fysiske kontors arbejdsplads Udarbejd en liste over de ergonomiske redskaber, som bør anskaffes Udarbejd en oversigt over, hvilke ergonomiske redskaber, der kan lette arbejdet i virksomhedens øvrige afdelinger For virksomhedens konkurrenceevne og daglige drift i det hele taget er det vigtige, at dens ansatte ikke arbejder under forhold, som kan virke uhensigtsmæssige for arbejdets udførelse. Ofte er sådanne uhensigtsmæssige forhold noget, som virksomheden måske først får fokus på, når og hvis en/flere medarbejdere oplever gener ved det arbejde, som skal udføres. Virksomheden kan dog være på forkant med det ergonomiske ved at sætte fokus på en række forhold, som netop handler om ergonomi. Opgave 4.2: Giv forslag til, hvordan virksomheden kan foretage egenkontrol og sikre, at arbejdspladsen er ergonomisk indrettet Giv forslag til, hvordan virksomheden kan leve op til sit sociale ansvar, hvis arbejdsmiljøet på nogen måde medfører gener for medarbejderne Sammensæt et program med øvelser, som virksomhedens medarbejdere kan udføre i løbet af dagen for at sikre variation i arbejdet

12 Modul 5 - Produktion 5.1 Produktion For at have varer at sælge, må der også produceres. En normal virksomhed vil selvfølgelig have investeret i lokaler, maskiner og råvarer, eller hvad der nu er nødvendigt for at få produktionen i gang. De muligheder har I ikke i jeres team, men derfor skal I alligevel have gang i en produktion. Nogle virksomheder starter altid med at lave en prototype (en model) af deres nye produkter. Andre gange er det ikke nødvendigt. Det er afhængigt af, hvor kompliceret det produkt, der arbejdes med er, og også af nyhedsværdien i produktet. Opgave 5.1: Find ud af hvor, hvordan, hvornår og så videre I kan få jeres produktion i gang. Husk også at finde ud af, om I skal have andre til at hjælpe jer. Måske har I brug for en prototype af jeres produkt, måske kan produktionen sættes i gang uden.

13 Modul 6 - Bæredygtighed I Danmark har der igennem de seneste snart fem-seks årtier været et stærkt fokus på miljøet og herunder ikke mindst bevarelse af miljøet. Danmark i almindelighed er langt fremme i udviklingen af tiltag, som kan sikre en bedre bevaring af miljøet eksempelvis ved solenergi, energi fra vindmøller og rensning af spildevand etc. Lovgivning på området hylder princippet om, at den der forurener og dermed ikke sikrer størst mulige grad af bæredygtig produktion også må betale for at bringe forholdene tilbage til udgangspunktet og således betale for forureningen. Opgave 6.1: Lav en liste over de tiltag, som en virksomhed med fordel kan gøre for at sikre størst mulighed bæredygtighed for: - Det gode liv (samfundet) - Naturen og naturressourcerne (miljø) - Virksomhedens produkter, både fysiske og ikke-fysiske (økonomi) Lovgivning på miljøområdet har i et betydeligt omfang spillet ind på, hvordan virksomheder i dagens Danmark arbejder med bæredygtighed og hensyn til miljøet. Ligeledes har en række interesseorganisationer m.fl. været med til at øge fokus på dette emne og lægge et vist pres på virksomhederne og skærpe fokus i forhold til netop bæredygtighed. Opgave 6.2: Udarbejd oversigt over, hvordan virksomheden med sin drift belaster miljøet Opstil forslag til, hvordan virksomheden kan reducere disse miljøbelastninger Udarbejd en beskrivelse af, hvem der er virksomhedens interessenter (dvs. personer, organisationer eller andre, der har en interesse i virksomheden), når det handler om miljø og bæredygtighed Giv forslag til interessenter og andre virksomheder, som virksomheden med fordel kunne arbejde sammen med og indgå netværk med om at skabe yderligere bæredygtighed i virksomhedens drift Over tid er der såvel i Danmark som i EU skabt en række mærkningsordninger, som virksomheder kan vælge at anvende i sin profilering. Der er dog tale om miljømærkninger, som kun kan opnås, hvis virksomheden lever op til og kan dokumentere specifikke forhold om at skåne miljøet. F.eks. er Svanemærket og Blomsten tydelige signaler på en virksomheds ansvar i forhold til bæredygtighed. Opgave 6.3: Undersøg hvilke miljømærker virksomheden bør leve op til Vurder hvordan virksomheden bedst viser ansvar i forhold til emballage

14 Modul 7 - Etablering 7.1 Idégrundlag Nu er tiden kommet, hvor I skal vurdere, om den idé I har i jeres team kan holde vand. Er der et realistisk grundlag for, at ideen og teamet kan overleve? Dette kan I blandt andet undersøge ved hjælp af et idégrundlag. Et godt redskab til at undersøge idégrundlaget er en analyse kaldet SWOT-analyse. S = Strength (stærke sider), W = Weaknesses (svage sider), O = Opportunities (muligheder), T = Threats (trusler) Som du sikkert allerede ved, deler man SWOT-analysen op i en intern del, som består af de stærke og svage sider, og en ekstern del, som består af trusler og muligheder. Opgave 7.1: Lav en SWOT-analyse for jeres ide. Hvis det viser sig, at idéen ikke er holdbar, må I finde en ny idé. Lav eventuelt en ny SWOT-analyse. 7.2 Idé Når I har fundet den idé, som SWOT-analysen har vist er holdbar, er det næste skridt at få formuleret idéen for jeres team. Teamets idé fortæller, hvilke behov og ønsker, I ønsker at dække. Beslutningen om, hvilken idé teamet skal bygge sin fremtid på, sker ved at holde SWOTanalysens elementer op mod hinanden. Husk at idéen skal formuleres kort og præcist i en eller to sætninger. Legos idé lyder f.eks. således: Vi ønsker at sælger kreativt og udviklende legetøj til børn og barnlige sjæle Opgave 7.2: Find eksempler på en eller to andre virksomheders idéer Formuler en idé for jeres team. 7.3 Mål Ingen kan styre et skib, hvis ikke de ved, hvor skibet skal sejle hen. Det samme gør sig gældende, når det gælder om at styre en virksomhed. Hvis ikke man ved, hvilke retning man vil i, kan man ikke styre virksomheden.

15 Man bliver altså nødt til at sætte sig nogle mål, som man kan styre sin virksomhed hen mod. Mål skal være operationelle, altså brugbare. Det betyder, at de skal være konkrete, realistiske, tidsbegrænsede og forenelige med hinanden. En del af en virksomheds mål fastsættes i budgettet, men der kan også være mål som ikke har med budgettet at gøre. F.eks. bør I jo allerede nu gøre op med jer selv og hinanden, hvor meget energi I vil lægge i det at drive jeres egen virksomhed. Dette kan formuleres som mål, sammen med meget andet. Opgave 7.3: Udarbejd nogle mål for jeres team. Målene I skal lave på nuværende tidspunkt skal kun være de mål, som ikke indgår i budgetterne (vi vender tilbage til budgetterne senere) Politikker Næste trin i teamets planlægning er at opstille nogle retningslinjer for, hvordan de opstillede mål skal nås. Disse retningsliner kaldes for politikker. Masser af virksomheder vælger at skrive deres politikker ned, således at alle medarbejdere altid ved hvilke retningslinjer de skal rette sig efter. Opgave 7.4: Find ud af, hvilke områder jeres team kan bruge politikker indenfor. Lav derefter politikker på de valgte områder. 7.5 Målgruppe Når man skal til at markedsføre, og sælge sine produkter, bliver man nødt til at være fuldstændig klar over, hvem der er målgruppen (end user). Ellers er det ikke sikkert, at der nogensinde bliver solgt et eneste produkt eller serviceydelse. Jo mere præcist en målgruppe er beskrevet, jo større er chancen for at ramme præcist de kunder, som kan have en interesse i produktet. Virksomhederne vælger, hvilke produkter de vil arbejde med ud fra deres valg af målgruppe. Men virksomheden retter også sin markedsføring mod målgruppen. En målgruppe skal beskrives både ud fra demografi og livsstil. Opgave 7.5: Find Forbrugerkontakts hjemmeside og læs om de 24 demografiske grupper som man der arbejder med. Find Gallups hjemmeside og test jer selv for at finde ud af hvilket segment I tilhører. Søg på nettet og læs om de forskellige segmenter i Minerva-modellen. Beskriv målgruppen for jeres virksomhed med udgangspunkt i både livsstil og demografi.

16 Måske befinder I jer på producentmarkedet og derfor ser jeres målgruppebeskrivelse anderledes ud. I må ikke bruge Minerva til beskrivelse af jeres kunder på producentmarkedet! Følgende modeller kan bruges til beskrivelse af målgrupperne på producentmarkedet. Husk i denne forbindelse at kigge på salgsmetoder samt markedsføringsmetoder: Hent inspiration i købscenter-modellen Hent inspiration i producentmarkedets karakteristika-modellen Hvordan markedsfører en virksomhed sig overfor potentielle kunder? 7.6 Købsadfærd Prøv at tænke på sidste gang du købte nyt tøj. Sammenlign bagefter med sidste gang du købte en sodavand eller noget slik. Din adfærd i de to situationer var måske forskellig? Når en virksomhed køber noget af en anden virksomhed er deres adfærd også forskellig fra din adfærd. Når man driver virksomhed, kan man på mange måde drage nytte af at have kendskab til hvilken adfærd (købsadfærd) ens kunder har. Samtidig kan virksomheden tilpasse sin markedsføring til købsadfærden hos målgruppen.

17 Modul 8 - Analyser Markedsmuligheder Selvom en virksomhed beskriver sin målgruppe meget præcist, er det jo ikke automatisk ensbetydende med, at der er kunder nok til at virksomheden kan sælge nok til at leve af det. Derfor vil en analyse af markedet være vigtig. Men hvad er så et marked? Et marked kan defineres som egne kunder + konkurrenternes kunder. Derudover vil der være et latent marked, altså alle de kunder, som på nuværende tidspunkt ikke er blevet opmærksomme på, at de har et behov for netop det eller de produkter/serviceydelser, som virksomheden sælger. Opgave 8.1: Lav en markedsundersøgelse, hvori I finder ud af, hvor mange mulige kunder der er i jeres målgruppe indenfor det geografiske område, I har valgt at satse på. Hent for eksempel jeres oplysninger via Krak, Forbrugerkontakt eller Danmarks Statistik. 8.2 Konkurrentanalyse (http://www.degulesider.dk/) En ting er at få fastslået, om der er kunder nok på markedet. En anden ting er at få fastslået, hvor mange konkurrenter der er til at slås om kunderne. Ingen kan starte en virksomhed op, uden først at finde ud af, hvor mange konkurrenter de har. Det er også vigtigt at vide, hvad det er konkurrenterne er gode til og hvad de er knap så gode til. Med en sådan undersøgelse af konkurrenterne i baghånden, kan virksomheden tage stilling til hvorvidt, den skal gøre det samme som konkurrenterne, eller om der er nogle muligheder på markedet for at få sin egen niche. Og virksomheden kan blive opmærksom på sine egne fordele og ulemper i forhold til konkurrenterne. Opgave 8.2: Lav en konkurrentanalyse på jeres marked. Find først ud af, hvilke konkurrenter I har. Lav derefter et skema over hver enkelt konkurrent, hvori I skriver, hvad de er gode til, og hvad de ikke er gode til. Find derefter ud af, om der er noget ved jeres produkt/serviceydelse, der skal ændres, for at I har en bedre chance for at opnå tilfredsstillende markedsandele. 8.3 Markedsanalyse Når virksomheden har fundet ud af, at der er kundemuligheder nok, og at det er muligt at opnå tilfredsstillende markedsandele, er det næste skridt at lave en markedsanalyse. Analysen skal afdække, hvorvidt de mulige kunder er interesseret i

18 produktet/serviceydelsen. En markedsanalyse kan laves på mange måder. Men det er vigtigt at finde ud af, hvilke mål man har med analysen, skal den være repræsentativ, skal den være kvalitativ eller kvantitativ, hvem skal spørges, hvordan skal de spørges, og hvordan skal resultaterne efterfølgende bearbejdes. Skal der laves en database, skal der laves statistikker, findes der allerede nogle analyser som kan bruges. Opgave 8.3: Opstil mål for en markedsanalyse I jeres virksomhed. Beslut jer for, hvordan I vil gennemføre analysen. Lav markedsanalysen. Bearbejd resultaterne. Find til sidst ud af, om jeres analyse viser, at der er behov for nogle ændringer i jeres produkt/serviceydelse. 8.4 Indkøbsmuligheder Leverandørsøgning At finde frem til det rigtige produkt/serviceydelse er en kunst i sig selv. Men det er også en kunst, at finde frem til den helt rigtige/de helt rigtige leverandører. - Hvor findes leverandørerne? - Hvem kan man stole på? - Hvem kan levere til tiden? - Hvem har de bedste priser? - Hvem har de bedste leveringsbetingelser og så videre? Opgave 8.4: Lav en liste, hvor I beskriver, hvad I vil lægge vægt på, når I skal vælge leverandører. Find derefter frem til de leverandører, I kunne forestille jer kan leve op til de ting, I lægger vægt på i jeres virksomhed. Søg eventuelt efter mulige leverandører på Krak.dk, Kompass.com, De gule sider. Lav et leverandørvurderingsskema Beslut hvilke leverandør/leverandører, I vil benytte.

19 Modul 9 - Arbejdsmiljø Arbejdsmiljøet inddeler man normalt i det fysiske og det psykiske arbejdsmiljø. Med stort fokus på det fysiske arbejdsmiljø igennem en årrække, er en række gener og farer fjernet fra det fysiske arbejdsmiljø. Her har også en stribe af hjælpemidler gjort arbejdet lettere og mindre fysisk hårdt end for tidligere generationer. I dag er det psykiske arbejdsmiljø en større belastning og kilde til, at ansatte bukker under for eksempelvis stress, mobning eller chikane af forskellig art. Samtidig er det et kendt forhold, at produktivitet, effektivitet og konkurrenceevne i en virksomhed hænger tæt sammen med, hvordan medarbejderne har det og i det hele taget trives på arbejdspladsen. Kulturen i virksomheden skal gerne være sådan, at medarbejderne føler sig eksempelvis værdsatte, påskønnet, inddraget og ligeværdige og alt andet end belastet psykisk af f.eks. tidspres ved udførelse af bestemte opgaver eller mobbet af kolleger eller ledelse. Opgave 9.1: Søg på nettet og find ud af hvad, man forstår ved det psykiske arbejdsmiljø Hvordan vurderer man, om det psykiske arbejdsmiljø er godt i virksomheden? Vurder hvordan ledelsen i det daglige arbejde kan mindske kilder til dårligt arbejdsmiljø i virksomheden Arbejdsmiljø er en kompleks størrelse, som det kan være svært at forholde sig til, ligesom det psykiske arbejdsmiljø opleves forskelligt fra ansat til ansat. Alle har ikke samme styrke til at stå imod eventuelle belastninger fra det psykiske arbejdsmiljø. Opgave 9.2: Find frem til hvilke konkrete arbejdsopgaver i virksomheden, der vil kunne have en negativ påvirkning af det psykiske arbejdsmiljø Kom med forslag til, hvordan virksomhedens ledelse kan fremme trivsel på arbejdspladsen, således at medarbejderne har mindst muligt sygefravær og produktivitet og effektivitet er størst mulig Kom med forslag til sociale aktiviteter, som virksomhedens personaleforening kunne arrangere for at skabe bedre trivsel på arbejdspladsen

20 Modul 10 - Forretningsplan 10.1 Indhold Når du skal starte en virksomhed, er det en god idé at lave en plan over, hvordan virksomheden skal etableres, og hvordan den skal køres i fremtiden. En sådan plan kaldes en forretningsplan, og den kan bruges til: - At styre virksomheden efter - At låne penge i banken eller andre steder, hvor det er et krav, at I skal udarbejde og aflevere en forretningsplan - Når man skal deltage i en iværksætterkonkurrence eller lignende En typisk forretningsplan fylder mellem 5 og 10 A4-sider, men skal være meget præcist skrevet og tager derfor lang tid at udarbejde. Den skal altså ikke indeholde en masse udenomssnak men kun alt det, der er relevant. Lav et udkast til en forretningsplan for jeres virksomhed. Du kan bruge værktøjet Business Plan Generator, som du finder her Finansiering For at kunne lave en færdig og brugbar forretningsplan, skal I have gjort jer nogle tanker om, hvordan jeres virksomhed skal finansieres. Hvor skal pengene komme fra? Skal I finde sponsorer? Vil I selv skyde penge I? Opgave 10.2: Skriv ind i jeres forretningsplan, hvordan I vil finansiere jeres virksomhed Kalkulation Det sidste virksomheden nu mangler for at lave forretningsplanen færdig, er et budget. Men en virksomhed kan ikke lave et budget uden at kalkulere (beregne) priserne på dens produkter. Virksomheden skal altså kende sine indkøbspriser, produktionspriser og salgspriser. I en handelsvirksomhed kan en beregning af indkøbsprisen på produkterne se således ud: Varernes købspris + forsikring af varerne + transport af varerne + emballage af varerne = indkøbspris Hvis der er tale om en produktionsvirksomhed, skal der huskes på, at der også skal tillægges en arbejdsløn. Her kan prisen beregnes således:

Science & Technology. - undervisningsmateriale til Innovation C

Science & Technology. - undervisningsmateriale til Innovation C Science & Technology - undervisningsmateriale til Innovation C Forslag til lektionsplan til Science & Technology Innovation C Lektionsplanen er vejledende til 48 lektioner af 60 minutters varighed, og

Læs mere

Science & Technology. - Undervisningsmateriale til Teknologi-faget

Science & Technology. - Undervisningsmateriale til Teknologi-faget Science & Technology - Undervisningsmateriale til Teknologi-faget Forslag til lektionsplan for Science & Technology Lektionsplanen er vejledende til 75 lektioner af 60 minutters varighed, og kan tilpasses

Læs mere

Arbejdet med forretningsplanen kan mindske den store risiko, der er ved at starte egen virksomhed.

Arbejdet med forretningsplanen kan mindske den store risiko, der er ved at starte egen virksomhed. Vejledning til forretningsplan for Nordjysk Iværksætter Netværk. En forretningsplan er en beskrivelse af din virksomhed på papir. En forretningsplan er et godt beslutningsgrundlag, hvor du kan vurdere,

Læs mere

FORRETNINGSPLAN FOR IVÆRKSÆTTERNE

FORRETNINGSPLAN FOR IVÆRKSÆTTERNE FORRETNINGSPLAN FOR IVÆRKSÆTTERNE Vejledning for udarbejdelse Kommuneqarfik Sermersooq, Erhvervsudviklingsafdelingen Udarbejdelse af en forretningsplan. En forretningsplan er en beskrivelse af den virksomhed,

Læs mere

Sådan finder du din virksomheds vækstpotentiale

Sådan finder du din virksomheds vækstpotentiale 3 sikre steps til din virksomheds vækst Hvis du er iværksætter, selvstændig eller virksomhedsejer har du sandsynligvis stiftet bekendtskab med en forretningsplan. En del interessenter som banken, potentielle

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø

Psykisk arbejdsmiljø Kære deltager Dette spørgeskema handler om psykisk arbejdsmiljø og trivsel på arbejdspladsen. Spørgeskemaet berører en lang række forskellige temaer, som fx samarbejde, ledelse, arbejdets organisering

Læs mere

Pro Start Forretningsplan

Pro Start Forretningsplan Pro Start Forretningsplan Dato A. Baggrundsoplysninger om dig og din kommende virksomhed Navn CPR nr. E-mail Adresse Postnr./by Fastnet tlf. Mobilnr. Virksomhedens forventede navn Adresse Postnr /by Tlf.

Læs mere

Bjerggade 4K, 6200 Aabenraa Tlf. 7362 2020, www.ehaa.dk

Bjerggade 4K, 6200 Aabenraa Tlf. 7362 2020, www.ehaa.dk Udviklingspark Aabenraa. Her kan du som iværksætter få sparring, inspiration, gode råd og vejledning eller leje kontorer og danne netværk med husets mange andre nystartede virksomheder indenfor mange forskellige

Læs mere

POINT-OVERSIGT. National Entreprenørskabsmesse 2017 CP Bizz Mart. Kategori: Idé. Team: Standnr.: Point Kriterier Evt. kort kommentar Vægtning

POINT-OVERSIGT. National Entreprenørskabsmesse 2017 CP Bizz Mart. Kategori: Idé. Team: Standnr.: Point Kriterier Evt. kort kommentar Vægtning National Entreprenørskabsmesse 07 CP Bizz Mart Kategori: Idé -0 Pitch I hvor høj grad formår eleverne kort og præcist at fortælle om deres idé og værdien af denne? Idéhøjde I hvor høj grad er der tale

Læs mere

TRIVSEL En trivselsproces først teori, så praksis (Kilde: Trivsel, kap. 5 af Thomas Milsted)

TRIVSEL En trivselsproces først teori, så praksis (Kilde: Trivsel, kap. 5 af Thomas Milsted) TRIVSEL En trivselsproces først teori, så praksis (Kilde: Trivsel, kap. 5 af Thomas Milsted) Høj indflydelse, høj grad af mening, stor støtte, høj grad af anerkendelse, høj forudsigelighed og passende

Læs mere

National Entreprenørskabsmesse 2014 CP Bizz Mart. Kategori: Idé og produkt/serviceydelse. Team: Standnr.: Max. point. Point

National Entreprenørskabsmesse 2014 CP Bizz Mart. Kategori: Idé og produkt/serviceydelse. Team: Standnr.: Max. point. Point National Entreprenørskabsmesse 14 CP Bizz Mart Kategori: Idé og produkt/serviceydelse Ideen Hvor gode er eleverne til kort og præcist at fortælle om deres produkt/serviceydelse (Elevatortale)? I hvor høj

Læs mere

Styrk din idé. En introduktion til IPR. Ved Helena Larsen, Patent- og Varemærkestyrelsen, Key Account Manager

Styrk din idé. En introduktion til IPR. Ved Helena Larsen, Patent- og Varemærkestyrelsen, Key Account Manager Styrk din idé En introduktion til IPR Ved Helena Larsen, Patent- og Varemærkestyrelsen, Key Account Manager I Danmark lever vi af vores gode ideer og evnen til innovation. At beskytte vores ideer er det

Læs mere

HG - KONTOR ELEVENS MAPPE UDARBEJDET AF MICHAEL JENSEN & STINE B. HANSEN ELEVENS NAVN: VIRKSOMHEDENS NAVN:

HG - KONTOR ELEVENS MAPPE UDARBEJDET AF MICHAEL JENSEN & STINE B. HANSEN ELEVENS NAVN: VIRKSOMHEDENS NAVN: 2014 HG - KONTOR ELEVENS MAPPE UDARBEJDET AF MICHAEL JENSEN & STINE B. HANSEN ELEVENS NAVN: VIRKSOMHEDENS NAVN: Indholdsfortegnelse Jobansøgning... 2 Evaluering - Jobsøgning... 3 Virksomheden... 4 Evaluering

Læs mere

Iværksætterkursus. 29. oktober 2013. John Merkelsen. Vækstkonsulent 5121 5801. John.merkelsen@gmail.com

Iværksætterkursus. 29. oktober 2013. John Merkelsen. Vækstkonsulent 5121 5801. John.merkelsen@gmail.com Iværksætterkursus 29. oktober 2013 John Merkelsen John.merkelsen@gmail.com Vækstkonsulent 5121 5801 Hvem har brug for en forretningsplan - iværksætteren - den nyetablerede virksomhed - værktøj for virksomheden

Læs mere

HGS FÆLLES KOMPETENCEMÅL

HGS FÆLLES KOMPETENCEMÅL Vi anbefaler, at der indgår mål fra alle følgende 6 kompetencer i grundforløbsprojektet på HGS. Hovedvægten af opgaven skal dog lægges på fagene IT, Erhvervsøkonomi samt Salg og service. Følgende beskrivelser

Læs mere

Iværksætterkurser i Holstebro, Lemvig og Struer efterår 2016

Iværksætterkurser i Holstebro, Lemvig og Struer efterår 2016 08.09.2016 Iværksætterkurser i Holstebro, Lemvig og Struer efterår 2016 Iværksætterkurser er kollektive arrangementer, som er målrettet potentielle og nye iværksættere, hvor der formidles nyttig viden

Læs mere

HG - KONTOR VIRKSOMHEDENS MAPPE UDARBEJDET AF MICHAEL JENSEN & STINE B. HANSEN ELEVENS NAVN: VIRKSOMHEDENS NAVN:

HG - KONTOR VIRKSOMHEDENS MAPPE UDARBEJDET AF MICHAEL JENSEN & STINE B. HANSEN ELEVENS NAVN: VIRKSOMHEDENS NAVN: 2014 HG - KONTOR VIRKSOMHEDENS MAPPE UDARBEJDET AF MICHAEL JENSEN & STINE B. HANSEN ELEVENS NAVN: VIRKSOMHEDENS NAVN: Indholdsfortegnelse Jobansøgning... 2 Evaluering - Jobsøgning... 3 Virksomheden...

Læs mere

Bilag - oversigt over spørgerammerne Trivselsmåling Udkast Trivselsmåling 2016 Udkast mini trivselsmåling 2016

Bilag - oversigt over spørgerammerne Trivselsmåling Udkast Trivselsmåling 2016 Udkast mini trivselsmåling 2016 Bilag - oversigt over spørgerammerne Trivselsmåling 2013 Scenarie 1 Nuværende trivselsmåling (uændret) 98 spørgsmål Udkast Trivselsmåling 2016 Udkast mini trivselsmåling 2016 Scenarie 2 21 spørgsmål om

Læs mere

Hvordan håndteres. den svære samtale. i mindre virksomheder?

Hvordan håndteres. den svære samtale. i mindre virksomheder? Hvordan håndteres den svære samtale i mindre virksomheder? 1. Den svære samtale 2. Forberedelse til samtalen 3. Afholdelse af selve samtalen 4. Skabelon til afholdelse af samtalen 5. Opfølgning på samtalen

Læs mere

Arbejdets organisering Først kommer der en række spørgsmål om kravene til dit arbejde, samt arbejdets organisering og indhold

Arbejdets organisering Først kommer der en række spørgsmål om kravene til dit arbejde, samt arbejdets organisering og indhold Psykisk arbejdsmiljø Arbejdets organisering Først kommer der en række spørgsmål om kravene til dit arbejde, samt arbejdets organisering og indhold - Hvor ofte har du tid nok til dine arbejdsopgaver? Altid

Læs mere

en god arbejdsplads fastholde gode hjælpere? nedsætte sygefraværet? skabe sammenhæng undgå arbejdsskader vigtige emner på dagsordenen?

en god arbejdsplads fastholde gode hjælpere? nedsætte sygefraværet? skabe sammenhæng undgå arbejdsskader vigtige emner på dagsordenen? Vil du gerne lave en god arbejdsplads for dine hjælpere? Vil du gerne nedsætte sygefraværet? Vil du gerne undgå arbejdsskader (med sygefravær, vikarer mm) Vil du gerne fastholde gode hjælpere? Vil du gerne

Læs mere

Undervisningsministeriet som arbejdsplads

Undervisningsministeriet som arbejdsplads Arbejdslivspolitik Undervisningsministeriet som arbejdsplads Arbejdslivspolitikken definerer de rammer, der omgiver os alle som medarbejdere i Undervisningsministeriets koncern. Rammerne rækker i nogle

Læs mere

10. skoleår på TietgenSkolen. - et samarbejde med Korsløkke Ungdomsskole. www.ffe-ye.dk

10. skoleår på TietgenSkolen. - et samarbejde med Korsløkke Ungdomsskole. www.ffe-ye.dk 10. skoleår på TietgenSkolen - et samarbejde med Korsløkke Ungdomsskole www.ffe-ye.dk 10. skoleår på TietgenSkolen - et samarbejde med Korsløkke Ungdomsskole TietgenSkolen og Korsløkke Ungdomsskole har

Læs mere

Forslag til Virksomhedsskema for Aarhus Kommune

Forslag til Virksomhedsskema for Aarhus Kommune Forslag til Virksomhedsskema for Aarhus Kommune Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har udviklet et nyt spørgeskema om psykisk arbejdsmiljø Dansk Psykosocialt Spørgeskema. I den forbindelse

Læs mere

TJEN PENGE PÅ NETTET

TJEN PENGE PÅ NETTET TJEN PENGE PÅ NETTET [Skriv tekst] Side 0 Indholdsfortegnelse Indledning... 1 Hvilke fordele er der ved at tjene penge på nettet?... 1 Måder du kan tjene penge på nettet... 2 Din egen blog... 2 Produktanmeldelser...

Læs mere

Forslag til indarbejdelse af kundeinvolvering i produktudviklingsforløb Dekorationsbrød og produktudvikling

Forslag til indarbejdelse af kundeinvolvering i produktudviklingsforløb Dekorationsbrød og produktudvikling Forslag til indarbejdelse af kundeinvolvering i produktudviklingsforløb Dekorationsbrød og produktudvikling Introduktion På baggrund af projekt ny service, er der udviklet nogle værktøjer til inddragelse

Læs mere

Et øjeblik! Hvordan går det med dig og din funktion som AMR?

Et øjeblik! Hvordan går det med dig og din funktion som AMR? BRØNDERSLEV KOMMUNE & HJØRRING KOMMUNE Et øjeblik! Hvordan går det med dig og din funktion som AMR? Kl. 13.00 15.30 26. marts 2014 Idrætscenter Vendsyssel, Vrå 1 Hvem har ansvaret for arbejdsmiljøet? Alle

Læs mere

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ UNDGÅ VOLD PÅ ARBEJDSPLADSEN

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ UNDGÅ VOLD PÅ ARBEJDSPLADSEN ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ UNDGÅ VOLD PÅ ARBEJDSPLADSEN UDGIVET JANUAR 2014 2 3 UNDGÅ VOLD PÅ ARBEJDSPLADSEN Psykisk arbejdsmiljø og vold på arbejdspladsen I denne pjece kan du læse 10 gode råd til,

Læs mere

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ UNDGÅ VOLD PÅ ARBEJDSPLADSEN

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ UNDGÅ VOLD PÅ ARBEJDSPLADSEN ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ UNDGÅ VOLD PÅ ARBEJDSPLADSEN UDGIVET JANUAR 2014 2 2020 Nedslidning som følge af et dårligt psykisk arbejdsmiljø er et væsentligt tema for både samfund, virksomheder og for

Læs mere

TRYGHED, SIKKERHED & ARBEJDSMILJØ

TRYGHED, SIKKERHED & ARBEJDSMILJØ TRYGHED, SIKKERHED & ARBEJDSMILJØ Life2Save 360 Når vi siger 360 grader betyder det, at vi er med jer hele vejen rundt. Vores 360 cirkel er opbygget af moduler, der kan sammensættes og tilpasses, så det

Læs mere

en rejse, der kræver god rådgivning

en rejse, der kræver god rådgivning Ejerskifte en rejse, der kræver god rådgivning På de følgende sider bliver du guidet igennem: 1. Hvem skal overtage efter dig? 2. Hvad kan virksomheden tilbyde en køber? 3. Hvad er din virksomhed værd?

Læs mere

Trin 1 Situationsanalyse. Trin 2 Målsætninger. Trin 3 Målgruppevalg. Trin 4 Butikskoncept Strategisk. Trin 5 Butikskoncept Taktisk

Trin 1 Situationsanalyse. Trin 2 Målsætninger. Trin 3 Målgruppevalg. Trin 4 Butikskoncept Strategisk. Trin 5 Butikskoncept Taktisk KONCEPT MODELLEN Trin 1 Situationsanalyse Trin 2 Målsætninger Trin 3 Målgruppevalg Trin 4 Butikskoncept Strategisk Trin 5 Butikskoncept Taktisk Trin 6 Butikskoncept Operativt Trin 7 Kontrol og tilpasning

Læs mere

TRIVSELSMÅLING Langeland Kommune. Marts Antal besvarelser: 515 Svarprocent: 75%

TRIVSELSMÅLING Langeland Kommune. Marts Antal besvarelser: 515 Svarprocent: 75% TRIVSELSMÅLING 2011 Langeland Kommune Marts 2011 Antal besvarelser: 515 Svarprocent: 75% INDHOLD 3 OM DENNE RAPPORT 4 OPBYGNINGEN AF RAPPORTEN 5 DEL 1: OVERORDNEDE RESULTATER 5 GENNEMSNIT, EMNEOMRÅDERNE

Læs mere

Grønsted kommune. Frederik & Mathias Friis 15-05-2015

Grønsted kommune. Frederik & Mathias Friis 15-05-2015 2015 Grønsted kommune Frederik & Mathias Friis 15-05-2015 Indhold Indledning... 2 Metode... 2 Kommunikation... 3 Hvem er målgruppen?... 3 Hvad er mediet?... 3 Hvilken effekt skal produktet have hos afsenderen?...

Læs mere

GENTOFTE KOMMUNES PERSONALEPOLITIK ARBEJDS- MILJØPOLITIK

GENTOFTE KOMMUNES PERSONALEPOLITIK ARBEJDS- MILJØPOLITIK GENTOFTE KOMMUNES PERSONALEPOLITIK ARBEJDS- MILJØPOLITIK GENTOFTE KOMMUNES ARBEJDSMILJØPOLITIK SIDE 1 / 6 Tre fokusområder i arbejdsmiljøet: INDLEDNING For at kunne løfte de opgaver, der er omtalt her

Læs mere

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2013

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2013 TRIVSELSUNDERSØGELSE 2013 Samlet for hele Kommunen ForebyggelsesCentret Rapporten er udarbejdet af Mette Christiansen og Mikael B. Ernstsen for Langeland Kommune. Eventuelle spørgsmål bedes rettet til

Læs mere

Arbejdspladsens indretning og inventar

Arbejdspladsens indretning og inventar 1.4 Tjekliste om arbejdsstedets indretning og udførelse til koordinator P i program- og i projektgranskningsfasen Arbejdspladsens indretning og inventar Overordnet om indretning og inventar 1 1 Er arbejdspladsen

Læs mere

Undersøg job. Arbejdskort 1. Job på skolen. Opgave. Hjælp. Resultat. Tid

Undersøg job. Arbejdskort 1. Job på skolen. Opgave. Hjælp. Resultat. Tid Arbejdskort 1 Undersøg job Job på skolen Hver dag møder du mennesker på job overalt, hvor du kommer. Hos bageren, i butikker, i sportshallen, i biografen, på gaden. På skolen er der dine lærere, servicemedarbejdere

Læs mere

Iværksætterkurser i Holstebro, Lemvig og Struer forår 2015

Iværksætterkurser i Holstebro, Lemvig og Struer forår 2015 28 juli 2015 Iværksætterkurser i Holstebro, Lemvig og Struer forår 2015 Iværksætterkurser er kollektive arrangementer, som er målrettet potentielle og nye iværksættere, hvor der formidles nyttig viden

Læs mere

eleverne trænes i kreative, innovative og entreprenante arbejdsmetoder

eleverne trænes i kreative, innovative og entreprenante arbejdsmetoder Inno-elev SÅDAN KOMMER DU I GANG! Drejebog til undervisningsforløb i innovative arbejdsmetoder Projektleder: Annie Bekke Kjær Faglig projektleder: Alan Proschowsky Inno-Agent: Lene Gundersen Inno-Agent:

Læs mere

Tips & ideer om kommunikation

Tips & ideer om kommunikation Tips & ideer om kommunikation Hvis du gerne vil vide Hvad du er gået glip af de sidste mange måneder, så fortvivl ej. Her er et uddrag af de (helt gratis og ultra nyttige) nyhedsbreve, der hver måned lander

Læs mere

KAN EN BAMSE FÅ ET NYT LIV?

KAN EN BAMSE FÅ ET NYT LIV? ? Eleverne skal undersøge, hvilke alternative muligheder der er til at smide sit brugte legetøj ud i skraldespanden. De skal lære om, hvad det betyder for miljø og ressourceforbruget, hvis man i stedet

Læs mere

Tjekliste. for. [indsæt virksomhedsnavn]

Tjekliste. for. [indsæt virksomhedsnavn] Tjekliste for [indsæt virksomhedsnavn] Tjekliste Indholdsfortegnelse Første skridt...3 Økonomi...7 Geografisk placering...9 Virksomhedens profil...11 Administration...13 Markedsføring...15 Salg...17 Ansatte...19

Læs mere

APV-undersøgelse til en lille arbejdsplads

APV-undersøgelse til en lille arbejdsplads APV-undersøgelse til en lille arbejdsplads Under 15 medarbejdere Skema til kortlægning af problemer, samt forslag til løsninger og prioritering udarbejdet af Socialpædagogerne APV-dialogmødet Program for

Læs mere

Retningslinjer for en samlet indsats for at identificere, forebygge og håndtere vold, mobning og chikane.

Retningslinjer for en samlet indsats for at identificere, forebygge og håndtere vold, mobning og chikane. N O T A T Intern udvikling og Personale Team Udvikling Telefon 99 74 16 54 E-post marianne.dahl@rksk.dk Dato 1. marts 2010 Sagsnummer 2009061821A Retningslinjer for en samlet indsats for at identificere,

Læs mere

Afsluttende statusnotat for den særlige indsats i branchen for Træ og Møbler

Afsluttende statusnotat for den særlige indsats i branchen for Træ og Møbler Træ og møbler Afsluttende statusnotat for den særlige indsats i branchen for Træ og Møbler Arbejdstilsynet gennemfører i perioden 2011til og med 2015 særlige tilsynsindsatser med mere fokus på dialog og

Læs mere

STYRK BUNDLINJEN - 6 gode spørgsmål til din revisor

STYRK BUNDLINJEN - 6 gode spørgsmål til din revisor STYRK BUNDLINJEN - 6 gode spørgsmål til din revisor Din revisor er en mulighed for at få råd og vejledning om, hvordan du optimerer din virksomhed. Det betaler sig. Din revisor er meget mere end revision

Læs mere

Et godt ejerskifte starter i god tid.

Et godt ejerskifte starter i god tid. Et godt ejerskifte starter i god tid. Få inspiration til, hvor du allerede nu kan sætte ind, så du og din virksomhed får mest muligt ud af ejerskiftet. Brug dine rådgivere. Inspiration Værktøj Denne inspirationsfolder

Læs mere

PV5: Kreativitetsworkshop idéer til projektopstart Hvad skal vi i dag? Billede:

PV5: Kreativitetsworkshop idéer til projektopstart Hvad skal vi i dag? Billede: PV5: Kreativitetsworkshop idéer til projektopstart Hvad skal vi i dag? Finde svar på spørgsmålene: Hvad er kreativitet? Brainstorms er det så simpelt? og anvende metoderne til: Udvikling af jeres problemformuleringer

Læs mere

Medarbejdertrivselsmåling 2014

Medarbejdertrivselsmåling 2014 Medarbejdertrivselsmåling 2014 Odder Kommune Totalrapport November 2014 Antal besvarelser: Svarprocent: 910 7 INDHOLD 3 OM DENNE RAPPORT 4 DEL 1: OVERORDNEDE RESULTATER 4 MTI - MEDARBEJDERTRIVSELSINDEKS

Læs mere

Rapporten er lavet d.18-09-2012. APV 2012 - Firma A/S

Rapporten er lavet d.18-09-2012. APV 2012 - Firma A/S Rapporten er lavet d.18-09-2012 APV 2012 - Firma A/S Afgrænsninger Skabelon: Svarfordelingssrapport Områder: APV Kortlægning: APV 2012 Denne rapport: Firma A/S Periode for svar: Fra: 06-09-2012 Til: 14-09-2012

Læs mere

Koncern Personalepolitik

Koncern Personalepolitik Koncern Personalepolitik Personalepolitik med omtanke Et menneske er skabt ej for sig selv alene. Sådan lyder de allerførste ord i den første udgave af den avis, der 2. januar 1767 blev begyndelsen til

Læs mere

Ressourcen: Projektstyring

Ressourcen: Projektstyring Ressourcen: Projektstyring Indhold Denne ressource giver konkrete redskaber til at lede et projekt, stort eller lille. Redskaber, der kan gøre planlægningsprocessen overskuelig og konstruktiv, og som hjælper

Læs mere

EØPRAF3 redegøre for virksomhedens etablering, herunder virksomhedstype, ejerform m.m. SSPRAF7 opnår. grundlæggende kendskab til

EØPRAF3 redegøre for virksomhedens etablering, herunder virksomhedstype, ejerform m.m. SSPRAF7 opnår. grundlæggende kendskab til Salg & Service-opgaver 1 Butikkens profil (branche, størrelse, idé, mål, politikker mv.) (SSPRAE4, EØPRAF3, EØPRAE3) 2 Butikkens nær- og fjernmiljø (SSPRAE2) 3 Analyse af butikkens kunder som forbrugere

Læs mere

Innovationsforløb. Trin 4

Innovationsforløb. Trin 4 Innovationsforløb Trin 4 Business Model Canvas Nespresso Business Model Canvas aktiviteter partnere relationer Værditilbud ressourcer Omkostningsstrukturer segmenter Business Model Canvas kan downloades

Læs mere

FORRETNINGSPLAN FOR. Fr.havn Idébank

FORRETNINGSPLAN FOR. Fr.havn Idébank FORRETNINGSPLAN FOR Fr.havn Idébank 2 Indholdsfortegnelse Side Resume... 3 Virksomhedens navn... 4 Virksomhedens idégrundlag... 5 Styrkeprofil... 6 Markedet Produkter... 7 Kunder... 8 Konkurrenter... 9

Læs mere

Børn og Unge Trivselsundersøgelse 2015 Spørgeskema

Børn og Unge Trivselsundersøgelse 2015 Spørgeskema Ref.nr.: Børn og Unge Trivselsundersøgelse 2015 Spørgeskema TRIVSELSUNDERSØGELSE 2015 2 PSYKISK ARBEJDSMILJØ De følgende spørgsmål handler om psykisk arbejdsmiljø, tilfredshed og trivsel i arbejdet. Nogle

Læs mere

Arbejdets organisering Først kommer der en række spørgsmål om kravene til dit arbejde, samt arbejdets organisering og indhold

Arbejdets organisering Først kommer der en række spørgsmål om kravene til dit arbejde, samt arbejdets organisering og indhold Psykisk arbejdsmiljø Arbejdets organisering Først kommer der en række spørgsmål om kravene til dit arbejde, samt arbejdets organisering og indhold - Hvor ofte har du tid nok til dine arbejdsopgaver? Psykisk

Læs mere

APV-KORTLÆGNING FYSISKE FORHOLD ERGONOMISKE FORHOLD. Arbejdsplads og omgivelser. Belysning. Støj/vibrationer. Rengøring. Passiv rygning.

APV-KORTLÆGNING FYSISKE FORHOLD ERGONOMISKE FORHOLD. Arbejdsplads og omgivelser. Belysning. Støj/vibrationer. Rengøring. Passiv rygning. APV-KORTLÆGNING Arbejdsplads og omgivelser Skovvej 7 33/35 - Svar% 94,3 Dato: Maj 2015 FYSISKE FORHOLD 1. Indretning 91 3 2. Pladsforhold 82 9 3 3. Temperatur 67 30 3 4. Træk 82 12 5. Ventilation 79 12

Læs mere

Arbejdsmiljøarbejdet På virksomheder med 1-9 ansatte

Arbejdsmiljøarbejdet På virksomheder med 1-9 ansatte BRANCHEVEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM ARBEJDSMILJØARBEJDET PÅ KONTORER Arbejdsmiljøarbejdet På virksomheder med 1-9 ansatte - Opgaver, roller, uddannelse og organisering 2 BAR Kontor (Branchearbejdsmiljørådet

Læs mere

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd.

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. LEADING Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. HAR DU TALENT FOR AT UDVIKLE TALENT? DU SKAL SE DET, DER

Læs mere

Din personlighedsprofil som iværksætter

Din personlighedsprofil som iværksætter Din personlighedsprofil som iværksætter Stærke personlighedstræk: 6-9 krydser Medium stærkt personlighedstræk: 4-5 krydser Svage personlighedstræk: 1-3 krydser 9 Resultater 8 7 6 5 4 3 Producenten Administratoren

Læs mere

FANØ KOMMUNES TRIVSELSUNDERSØGELSE OG APV

FANØ KOMMUNES TRIVSELSUNDERSØGELSE OG APV AMI's Model beelser: Svarprocent: % FANØ KOMMUNES TRIVSELSUNDERSØGELSE OG APV RESULTATER FORDELT PÅ 01 TEMAER Ikke relevant Total 4 8 14 49% Fysiske forhold 87 13 8% Ergonomiske forhold 78 22 Oplæring,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2013 Skolens

Læs mere

Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram FORRETNINGSPLAN GUDP. Christian Huus Jensen, COWI

Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram FORRETNINGSPLAN GUDP. Christian Huus Jensen, COWI Grønt Udviklings og Demonstrationsprogram FORRETNINGSPLAN GUDP Christian Huus Jensen, COWI Forretningsplan indhold Projektets output A28 (maks1 side) Markedet og kunder A29 (maks½ side) Forretningsgrundlag

Læs mere

TRIVSELSUNDERSØGELSEN 2013

TRIVSELSUNDERSØGELSEN 2013 KØBENHAVNS KOMMUNE TRIVSELSUNDERSØGELSEN 0 SOCIALFORVALTNINGEN SVARPROCENT: 9% (8/99) 0 INDHOLD Introduktion Information om undersøgelsen 8 Indsatsområder Job og organisering, Indflydelse, Nærmeste leder,

Læs mere

National Entreprenørskabsmesse 2016 CP Bizz Mart. Kategori: Idé. Team: Standnr.: Max. point. Point

National Entreprenørskabsmesse 2016 CP Bizz Mart. Kategori: Idé. Team: Standnr.: Max. point. Point National Entreprenørskabsmesse 16 CP Bizz Mart Kategori: Idé Pitch I hvor høj grad formår eleverne kort og præcist at fortælle om deres idé og værdien af denne? Idéhøjde I hvor høj grad er der tale om

Læs mere

Spørgsmål til APV og Trivsel 2013

Spørgsmål til APV og Trivsel 2013 Bilag 4: Spørgsmål til APV og Trivsel 2013 Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø Spørgsmålene omhandler emner indenfor 6 kategorier: Samarbejde Krav i arbejdet Arbejdets organisering Personlige arbejdsforhold

Læs mere

Elevprogram Læs om hvordan de næste par år kommer til at forme sig, som elev i Stadium.

Elevprogram Læs om hvordan de næste par år kommer til at forme sig, som elev i Stadium. Elev i Stadium Er du vild med sport? Ser du sport? Er du imødekommende og hjælpsom? Er du glad og positiv? Kan du lide at sælge? Går du op i sports-/fritidsudstyr? Hvis du svarer ja til ovenstående, er

Læs mere

Trivselsundersøgelse 2016 i Langeland Kommune.

Trivselsundersøgelse 2016 i Langeland Kommune. Trivselsundersøgelse 2016 i Langeland Kommune. Læsevejledning Der er tilføjet forslag til nogle nye spørgsmål, der omhandler kerneopgave, udviklingspartnerskabsaftalen samt samarbejdet mellem leder og

Læs mere

Motivationsmiljø - hvad er det?

Motivationsmiljø - hvad er det? Motivationsmiljø - hvad er det? Hvad er motivationsmiljø? Interessen for det psykiske arbejdsmiljø har de seneste år været stigende. Desværre optræder begreber som stress, udbrændthed, mobning, chikane

Læs mere

Y-aksen er dødsfald pr. år, og x-aksen er dødsårsag. Tallene er fra 1990.

Y-aksen er dødsfald pr. år, og x-aksen er dødsårsag. Tallene er fra 1990. Tema: Rygning Rygning er den faktor i samfundet, der har størst indflydelse på folkesundheden. I Danmark er gennemsnitslevealderen lavere end i de andre nordiske lande. Denne forskel skyldes især danskernes

Læs mere

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014 TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014 ENERGISTYRELSEN rapport Marts 2014 Antal besvarelser: Svarprocent: 28 88% INDHOLD 3 OM DENNE RAPPORT 4 OPBYGNINGEN AF RAPPORTEN 5 DEL 1: OVERORDNEDE RESULTATER 5 GENNEMSNIT, EMNEOMRÅDERNE

Læs mere

Rekruttering. Fredensborg.dk/job

Rekruttering. Fredensborg.dk/job Rekruttering Fredensborg.dk/job Når vi i Fredensborg Kommune skal rekruttere nye medarbejdere er det vigtigt, at vi med ord og billeder fortæller en historie. En historie, der giver ansøgerne lyst til

Læs mere

HG - DETAIL VIRKSOMHEDENS MAPPE UDARBEJDET AF MICHAEL JENSEN & STINE B. HANSEN ELEVENS NAVN: VIRKSOMHEDENS NAVN:

HG - DETAIL VIRKSOMHEDENS MAPPE UDARBEJDET AF MICHAEL JENSEN & STINE B. HANSEN ELEVENS NAVN: VIRKSOMHEDENS NAVN: 2014 HG - DETAIL VIRKSOMHEDENS MAPPE UDARBEJDET AF MICHAEL JENSEN & STINE B. HANSEN ELEVENS NAVN: VIRKSOMHEDENS NAVN: Indholdsfortegnelse Jobansøgning... 2 Evaluering - Jobsøgning... 3 Virksomheden...

Læs mere

Ganske mange branche- og forbrugerorganisationer har medvirket ved udarbejdelsen af og bakker nu op om retningslinjerne.

Ganske mange branche- og forbrugerorganisationer har medvirket ved udarbejdelsen af og bakker nu op om retningslinjerne. Nyhedsbrev IP & Technology Nye regler om prismarkedsføring Forbrugerombudsmanden har udstedt nye retningslinjer for prismarkedsføring for at sikre forbrugerne yderligere mod vildledende prisangivelser

Læs mere

Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten

Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten Undervisningsmateriale 0.-4. klasse Lidt om Museum Ovartaci Museum Ovartaci er et lidt anderledes kunstmuseum, fordi kunsten her er lavet af kunstnere,

Læs mere

Følgetekst til menukurset: Kredsens udviklingsplan Del 1. Visionen

Følgetekst til menukurset: Kredsens udviklingsplan Del 1. Visionen Følgetekst til menukurset: Kredsens udviklingsplan Del 1. Visionen Du er den heldige oplægsholder på Kredsens udviklingsplan Del 1. Visionen. Læs alle slides grundigt igennem, og ligeså dette papir. Du

Læs mere

Odder Kommune. Børn og Unge. Svarprocent:

Odder Kommune. Børn og Unge. Svarprocent: Medarbejdertrivselsmåling 2014 Odder Kommune Børn og Unge November 2014 Antal besvarelser: Svarprocent: 421 72% INDHOLD 3 OM DENNE RAPPORT 4 DEL 1: OVERORDNEDE RESULTATER 4 MTI - MEDARBEJDERTRIVSELSINDEKS

Læs mere

Grafisk design. Grafisk produktion og workflow Side 57

Grafisk design. Grafisk produktion og workflow Side 57 Grafisk design Grafisk produktion og workflow Side 57 Side 58 Grafisk design Grafisk design Opgavebeskrivelse Arbejdsplan Research Målgruppe Design af grafisk tryk til tasker. Trykket skulle promovere

Læs mere

Den virtuelle og illustrative FORRETNINGSPLAN

Den virtuelle og illustrative FORRETNINGSPLAN Den virtuelle og illustrative FORRETNINGSPLAN Må kun gengives med kildehenvisning Copyright 1. udgave. Idéen Produktet Kunder Kompetencer Netværk Konkurrenter Markedsføring Fremtidige mål Handlingsplan

Læs mere

Børn og Unge Trivselsundersøgelse Spørgeskema

Børn og Unge Trivselsundersøgelse Spørgeskema Ref.nr.: Børn og Unge Trivselsundersøgelse Spørgeskema TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014 2 PSYKISK ARBEJDSMILJØ De følgende spørgsmål handler om psykisk arbejdsmiljø, tilfredshed og trivsel i arbejdet. Nogle af

Læs mere

Trivselsundersøgelse 2011 Lokal rapport

Trivselsundersøgelse 2011 Lokal rapport Denne rapport sammenfatter resultaterne af trivselsmålingen i hele Furesø Kommune 2011. Trivselsmålingen har en svarprocent på.9 pct. En svarprocent på 0-0 pct. regnes sædvanligvis for at være tilfredsstillende

Læs mere

PSYKISK ARBEJDSMILJØ OMBORD

PSYKISK ARBEJDSMILJØ OMBORD PSYKISK ARBEJDSMILJØ OMBORD Hvad handler det om? Fysisk arbejdsforhold Organisering Relationer Udgiver Fiskeriets Arbejdsmiljøråd, 2015 Faglig redaktør Illustrationer Flemming Nygaard Christensen Niels

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

3.lek&on: De økonomiske mål

3.lek&on: De økonomiske mål 3.lek&on: De økonomiske mål 3.Lek&on i undervisningsforløbet Økonomi og behovsopfyldelse i Danmark baseret på kapitel 9 i bogen Luk Samfundet Op!, af Brøndum og Hansen, Columbus 2010 3.lek&on: De økonomiske

Læs mere

FORRETNINGSPLAN FOR. Ung Kultur

FORRETNINGSPLAN FOR. Ung Kultur FORRETNINGSPLAN FOR Ung Kultur 2 Indholdsfortegnelse Side Resume... 3 Virksomhedens navn... 4 Virksomhedens idégrundlag... 5 Styrkeprofil... 6 Markedet Produkter... 7 Kunder... 8 Konkurrenter... 9 Organisation...

Læs mere

Eniro-Krak // SME-analyse. Tabelrapport (DK & SE)

Eniro-Krak // SME-analyse. Tabelrapport (DK & SE) Eniro-Krak // SME-analyse Tabelrapport (DK & SE) www.radiuskommunikation.dk i Indhold Om analysen... iv Hovedkonklusioner... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Tabel 1: Hvilken branche tilhører din virksomhed?...1

Læs mere

1. klasse. Vores klasse

1. klasse. Vores klasse 1. klasse Vores klasse Vores klasse Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Psykisk arbejdsmiljø Psykisk og fysisk arbejdsmiljø Arbejdsmiljø og læringsstile Besøg i klassen Opgaver i hjemmet og

Læs mere

Sælg din ide og sælg dig selv

Sælg din ide og sælg dig selv Workshop 4 BlueInnovationCamp Sælg din ide og sælg dig selv Hans Peter Wolsing iværksætterkoordinator hpw@vhnordjylland.dk Jeg har valgt at sige noget om 3 ting: Markedsføring i alt Præsentation af idé

Læs mere

Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø

Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø 22. september 2014 Trivsel og psykisk arbejdsmiljø Program mandag den 22. september 10.00 Velkomst - Ugens program, fællesaktiviteter og præsentation 10.35 Gruppearbejde:

Læs mere

FORANDRING FORANDRINGER FOREKOMMER ALLE STEDER TÆLL3R OGSÅ! Leder/arbejdsgiver

FORANDRING FORANDRINGER FOREKOMMER ALLE STEDER TÆLL3R OGSÅ! Leder/arbejdsgiver Om psykisk arbejdsmiljø i detailhandlen Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! Leder/arbejdsgiver FORANDRING FORANDRINGER FOREKOMMER ALLE STEDER Helle og Trine er til personalemøde, hvor deres chef

Læs mere

Min arbejdsplads hvordan er den? resultat af undersøgelse

Min arbejdsplads hvordan er den? resultat af undersøgelse Min arbejdsplads hvordan er den? resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har i samarbejde med jobportalen StepStone A/S taget temperaturen på vores arbejdspladser.

Læs mere

politik for vold, mobning og chikane delpolitik til trivselspolitik - forebyggelse og håndtering af vold, mobning og chikane.

politik for vold, mobning og chikane delpolitik til trivselspolitik - forebyggelse og håndtering af vold, mobning og chikane. politik for vold, mobning og chikane delpolitik til trivselspolitik - forebyggelse og håndtering af vold, mobning og chikane. 1 Vold, mobning og chikane Denne delpolitik er udarbejdet for at øge opmærksomheden

Læs mere

Gode råd til bloggere om skjult reklame på sociale medier

Gode råd til bloggere om skjult reklame på sociale medier Dato: 16. september 2015 Gode råd til bloggere om skjult reklame på sociale medier Bloggeres omtale af produkter på de sociale medier kan være reklame for produkterne. Det gælder både omtale af fysiske

Læs mere

Velkommen til vores konference. Arbejdsliv og arbejdsmiljø frem mod år 2020. Jeg er rigtig glad for, at vi er så mange her i dag!

Velkommen til vores konference. Arbejdsliv og arbejdsmiljø frem mod år 2020. Jeg er rigtig glad for, at vi er så mange her i dag! Velkommen til vores konference Arbejdsliv og arbejdsmiljø frem mod år 2020 Jeg er rigtig glad for, at vi er så mange her i dag! Når vi holder konferencen i dag er det bl.a. for at signalere, at arbejdsmiljøområdet

Læs mere

Nyhedsbreve, der sælger

Nyhedsbreve, der sælger Nyhedsbreve, der sælger - Anja Nielsen Nyhedsbreve, der sælger E-mail marketing er en fantastisk salgskanal. Her får du en god opskrift på nyhedsbreve, der sælger. Du får konkrete tips til, hvordan du

Læs mere

Undervisning i danske naturparker

Undervisning i danske naturparker Undervisning i danske naturparker Tirsdag den 19. maj 2015 Nyborg Strand Ved projektleder i Friluftsrådet: Jannik Tovgaard-Olsen Program for inspirationsdagen 10.00-10.15 Velkomst og præsentationsrunde

Læs mere

GODE ARBEJDSRUTINER I TEKSTIL- OG PAPIRBRANCHEN

GODE ARBEJDSRUTINER I TEKSTIL- OG PAPIRBRANCHEN FOREBYGGELSESPAKKE GODE ARBEJDSRUTINER I TEKSTIL- OG PAPIRBRANCHEN DREJEBOG Sådan gennemfører I forebyggelsespakken Indholdsfortegnelse Kort om forebyggelsespakken 3 Tidsplan og aktiviteter 4 Sådan gør

Læs mere